ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 November 2022Gazeta de Bistrita

Cu alcool sau droguri, „la bord”! S-au ales cu dosare penale

28 November 2022 at 15:06

În acest sfârșit de săptămână, polițiștii au intensificat acțiunile pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere, în tot județul. În vederea asigurării unui climat de siguranţă rutieră în rândul participanţilor la trafic, în perioada 25-27 noiembrie, poliţiştii Serviciului Rutier, împreună cu poliţiştii de la formaţiunile de profil din teritoriu au desfăşurat acţiuni pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.

La acțiunile organizate în acest sfârșit de săptămână au participat  jandarmi, precum  și reprezentanți ai Registrului Auto Român.

Potrivit IPJ Bistrița-Năsăud, la data de 25 noiembrie, polițiștii din Bistrița, Beclean și cei ai Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului au organizat acțiuni punctuale, în proximitatea unor localuri publice, pentru prevenirea infracțiunilor săvârșite cu violență și consumului de droguri. Pe linie rutieră, polițiștii au urmărit depistarea și tragerea la răspundere a conducătorilor auto aflați sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive.

În acest sens, au fost efectuate controale în trafic, fiind oprite pentru verificări 84 de autoturisme și efectuate 35 de testări cu aparatele etilotest și DrugTest. De asemenea, au fost legitimate 138 de persoane, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 57 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 17.865 de lei, dintre care 11 pentru nerespectarea Legii 61/1991, în cuantum de 6700 de lei, celelalte fiind abateri la regimul rutier. Suplimentar, au fost reținute 7 permise, dintre care 4 pentru alcool și retrase 3 certificate de înmatriculare. Totodată, au fost constatate, în flagrant delict, trei infracțiuni la regimul rutier.

Astfel, în noaptea de 25/26 noiembrie, polițiștii Biroului Rutier au oprit pentru control, pe raza municipiului Bistrița, un autoturism condus de un bărbat de 42 de ani din Bistrița Bârgăului. Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest,  rezultatul indicat fiind 0,69 mg/l alcool pur în aerul expirat și i-au fost recoltate probe biologice, în vederea determinării alcoolemiei.

În aceeași noapte, polițiștii Biroului Rutier au mai oprit pentru control, un autoturism care se deplasa pe strada 1 Decembrie din Bistrița, iar la volan a fost identificat un bărbat de 31 de ani din Luduș. Întrucât emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicat fiind 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În ambele cazuri, a fost întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate de Biroul Rutier, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Tot în data de 25 noiembrie, pe Drumul Național 17, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Prundu Bârgăului au depistat un bărbat, de 72 de ani, din Mureșenii Bârgăului care conducea un autoturism pe direcția Vatra Dornei-Bistrița. Fiind efectuate verificări, polițiștii au constatat faptul că bărbatul are suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice. Cercetările continuă cu privire la infracțiunea de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În urma acțiunilor desfășurate la data de 26 noiembrie, polițiștii Serviciului Rutier, cei ai formațiunilor rutiere Năsăud și Beclean, precum și ai secțiilor de poliție rurală aferente au aplicat 65 de sancțiuni, în cuantum de  19.000 lei. În cadrul acțiunilor, polițiștii rutieri au efectuat 43 de testări cu aparatele etilotest și DrugTest, fiind reținute 7 permise de conducere reținute, dintre care 6 pentru consum de alcool la volan. Tot în cadrul acțiunii, au fost retrase 4 certificate de înmatriculare și a fost constatată, în flagrant delict, o infracțiune.

Totodată, în noaptea de 26/27 noiembrie, la nivelul Poliției Municipiului Bistrița și orașului Năsăud, s-a acționat, împreună cu jandarmi, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică. Astfel, au fost legitimate 100 de persoane, au fost verificate 56 de autoturisme, iar pentru neregulile constatate, au fost aplicate 33 sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 13.300 de lei, dintre care 11 pentru nerespectarea Legii 61/1991.

În trafic, au fost efectuate zeci de testări alcooltest și DrugTest, fiind constatate, în flagrant delict, 3 infracțiuni de conducerea sub influența alcoolului sau a unor substanțelor halucinogene.

În seara de 26 noiembrie, pe Drumul Național 17, în Coldău, polițiștii au oprit pentru control un autoturism, iar la volan au identificat un tânăr de 21 de ani, din Dej. În cazul lui, rezultatul testării cu aparatul Drugtest a fost pozitiv pentru substanța metamfetamină, și i-au fost recoltate probe biologice, în vederea determinării cu exactitate a substanței consumate. Cercetările sunt continuate de către polițiștii rutieri din Beclean, fiind întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe.

De asemenea, în noaptea de 26/27 noiembrie, în jurul orei 02.54, polițiștii Biroului Rutier l-au depistat pe un bărbat de 30 de ani din Bistrița, la volanul unui autoturism care se deplasa pe raza municipiului. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând valoarea de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat. De asemenea, a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultatul fiind pozitiv în cazul substanței metamfetamină. Conducătorului auto i-au fost recoltate probe biologice, iar cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal.

Duminică, 27 noiembrie, polițiștii Serviciului Rutier Bistrița-Năsăud și Formațiunea Rutieră Beclean au acționat pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere, în special pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză.

Astfel, polițiștii au acționat cu aparatul radar, iar pentru neregulile constatate, au fost aplicate 60 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 39.150 de lei. Din totalul acestora, 55 au fost aplicate pentru încălcarea regimului legal de viteză, iar ca măsură complementară, a fost dispusă reținerea a 55 de permise de conducere.

În aceeași zi, polițiștii din Sângeorz-Băi au constatat, în flagrant delict, o infracțiune de conducere fără permis. Vizat de comiterea faptei este un tânăr de 22 de ani din Recea-Cristur, județul Cluj, care conducea un autoturism, deși nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

articolul original.

Emanuel Ungureanu, despre reținerea lui Niculae Bădălău: Nu jubilați

28 November 2022 at 12:02


Fostul senator PSD Niculae Bădălău a fost reţinut, duminică seară, de DNA, după ce a fost într-un dosar de dare de mită şi trafic de influenţă. Deputatul USR Emanuel Ungureanu susține că țara „e plină de bădălăi”, el fiind sceptic în privința actului de justiție din acest caz.

Pesedistul Bădălău a fost arestat de DNA. El este acuzat că ar fi dat mită si ar fi comis și trafic de influență.

„L-a dat în gât” un primar penelist nemulțumit probabil de comisionul mic de 7%.

Nu jubilați însă, Bădălău este din Giurgiu, acolo a fost achitat de curând un alt pesedist, Beuran, acuzat tot de luare de mită, după ce o colegă doctor i-ar fi dat un plic prea mic pentru un post prea mare.

Bădălău este un fruntaș pesedist, cu un doctorat în economie și 3 masterate, TOATE făcute în timp ce era mare politician și fanul lui Dragnea și Ciolacu.

Țara e plină de bădălăi și sistemul judiciar face parte tot din țara lui Bădălău. Mai greu cu speranța”, a spus Emanuel Ungureanu, pe pagina sa de Facebook.

Procurorii DNA susţin că Bădălău i-ar promis, în total, 170.000 de euro primarului unei comune pentru a oferi un contract unei firme administrate de o rudă a sa şi a continua să facă plăţi acelei societăţi, în cadrul unui alt contract, chiar şi pentru lucrări neconforme.

Alături de Bădălău a fost reţinut şi reprezentantul unei firme. Curtea de Conturi a transmis că susţine actul de justiţie şi îşi exprimă încrederea că autorităţile competente vor soluţiona acest caz în conformitate cu prevederile Constituţiei şi cu reglementările incidente. Instituţia precizează că membrii Curţii şi auditorii publici externi sunt suspendaţi din funcţii în momentul trimiterii în judecată, scrie stiripesurse.ro.

Citește și: Culisele războiului din instanță dintre arhitectul șef Monica Pop și primarul Ioan Turc

articolul original.

Lucian Romaşcanu: „Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson”

28 November 2022 at 11:50

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a anunţat pe Facebook că pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson.

„În urma unei noi discuţii purtate, sâmbătă, cu ministrul ucrainean al Culturii, Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson! Sunt neatinse, în siguranţă, le puteţi vedea în fotografia ataşată. Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina. Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile şi alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranţă până la încetarea conflictului. Aşteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a scris ministrul Culturii. 

Pisaniile moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea, luate de pe zidurile Cetăţii Albe de pe Nistru, ar fi fost furate de la muzeul din Herson şi duse în Crimeea de către armata lui Putin. 

Citește și: Peste 14 ani de închisoare pentru traficantul de droguri Liviu Căienar, în al doilea dosar instrumentat de DIICOT BN!  (I) A introdus în țară peste 30 kg de cannabis și aproape 1 kg de cocaină

articolul original.

Amendă de mii de lei pentru un cetățean ce a aruncat gunoaie în natură

28 November 2022 at 10:20

O nouă amendă pentru abandonul deșeurilor în natură a fost aplicată unui cetățean din Josenii Bârgăului, după ce un morman de gunoaie a fost descoperit de către Inspectorii Corpului de Control al A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud. Zona în care au fost aruncate gunoaiele este monitorizată video.

„Unii cetățeni pur și simplu nu înțeleg că natura din preajma localităților nu este groapă de gunoi! Iar pentru acești indivizi amenda este o sancțiune bine-meritată!

Din indiferență, ignoranță și chiar lipsă de educație, unii cetățeni din județul nostru aleg să-și arunce deșeurile în diferite locuri din natură, în jurul localităților în care locuiesc, poluând în mod foarte grav mediul în care trăiesc concetățenii lor. Inspectorii Corpului de Control al A.D.I. Deșeuri Bistrița-Năsăud monitorizează video aceste zone în încercarea de a preveni și combate abandonul de deșeuri în natură.

Pe baza dovezilor foto furnizate de inspectorii Corpului de Control al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, un cetățean din Josenii Bârgăului a fost identificat de Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud și sancționat contravențional cu suma de 10.000 lei pentru abandonarea de deșeuri pe raza comunei în care își avea domiciliu.

Acțiunile de verificare și monitorizare derulate în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud și Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud de către Corpul de Control al ADI deșeuri Bistrița-Năsăud vor continua și în perioada următoare.

Cine aruncă deșeurile în natură, riscă amenzi foarte mari!

Vom arăta toleranță ZERO pentru toți cei care nu respectă mediul înconjurător și care arată o lipsă crasă de respect față de semenii lor care fac eforturi de colectare separată corectă a deșeurilor.

Putem să gestionăm mult mai bine deșeurile, totul depinde de noi. Haideți să facem din Bistrița-Năsăud un județ mai curat!”, este mesajul transmis de către ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud.

Citește și: Fermierii ies în stradă, nemulțumiți de subvenții

articolul original.

Fermierii ies în stradă, nemulțumiți de subvenții

28 November 2022 at 10:14

Mai mulți fermieri din Satu Mare protestează, luni, față de modul în care se acordă subvențiile, de creșterea prețurilor și de faptul că pe rafturile magazinelor sunt produse neconforme.

Protestatarii s-au adunat cu zeci de utilaje în curtea unei cooperative, urmând să se deplaseze în coloană pe centura municipiului Satu Mare şi să se oprească în parcarea unui centru comercial internaţional.

Principalul organizator, Daniel Drei, preşedintele unei asociaţii de creştere a vacilor, a declarat că, fără sprijinul statului, jumătate din ferme se vor închide.

„Nu am crezut că vom reuşi să ne strângem în număr atât de mare, dar văd că motivele acestui protest au fost destul de clare şi v-au motivat să ieşim în stradă împreună. Acesta este un protest de avertisment. Principalul obiectiv al nostru este ca să golim rafturile de produsele care sunt neconforme, în principal produsele din uleiuri vegetale hidrogenate. Printre altele, majoritatea suntem din zootehnie, dacă România vrea să rămână fără zootehnie aşa trebuie să continue mai departe. Noi, fără sprijinul statului, în jumătate de an închidem minimum 50% din ferme. Ne-au promis 73 de euro pe cap de vacă, văd că o lălăie de la o săptămână la alta, nu se mai povesteşte nimic. Săptămâna trecută, vineri, trebuia să avem din nou întâlnire la minister, nu ne-au mai invitat, nu se mai zice nimic de această subvenţie. La secetă noi care suntem în zootehnie am fost excluşi, pe partea de păşune şi fâneaţă”, a spus Daniel Frei.

El a explicat că banii pe care ar urma să îi primească de la guvern nu vor ajunge nici pentru hrana animalelor.

„OK, o să ne dea acei 1.000 – 1.500 de lei promişi. Cu aceştia noi o să ne plătim facturile, dar mai departe ce dăm de mâncare la vacă, din ce hrănim? Avem ceva bani puşi deoparte, dar ăştia nu sunt suficienţi. Acum dacă mergem să cumpărăm fân sau orice tip de furaj pentru animale sunt nişte preţuri foarte mari. Săptămâna trecută am cumpărat balotul de fân de slabă calitate cu 250 de lei. Asta înseamnă că mie îmi ajunge doar pentru tineret şi vacile gestante undeva la 5-6 pe zi, înseamnă undeva la 1.500 de lei pe zi numai pe partea asta. La vaca de lapte încă nu i-am dat de mâncare. În condiţiile astea noi putem pune lacătul în vreme ce ei pe rafturi vând tot felul de mizerii”, a mai spus Daniel Frei, scrie g4media.ro.

Citește și: Culisele războiului din instanță dintre arhitectul șef Monica Pop și primarul Ioan Turc

articolul original.

Un deputat PSD susține că pesta porcină bagă fermierii români în faliment

28 November 2022 at 08:07

Deputatul Daniel Ghiță susține că pesta porcină e o afacere de miliarde, care bagă fermierii români în faliment. Ghiță susține că toate cazurile de pestă porcină apar înainte de sărbătorile de iarnă, pentru ca românii să fie nevoiți să consume carne din import.

„Cum se face cà in fiecare an apare pesta porcină, doar în România exact înaintea Sărbătorilor Creștine? Omorați porcii românilor, să-i aduceți în faliment toți fermierii români, ca să cumpărăm carne de proasta calitate din Germania, Ungaria, Olanda, etc. Este o afacere de miliarde, distrugând toți fermierii români!

De ce trebuie să importăm carne din alte țări? Prin legi aberante, care subminează economia Românei! Siguranța Națională a României? Hallo SRI , dormiți ? Credeți că suntem proști? Vine pesta porcină, numai în România? Cine controlează carnea din import? Plină cu hormoni, de proastă calitate, înghețată, tăiată când ? Cum trasăm noi, dacă acel porc, nu era infestat cu pesta porcină? Câți ani stă carnea înghețată, până ajunge pe masa românilor? Nu cumpăr si nu consum carne de import! Nu mâncați, decât carne din România!”, scrie Daniel Ghiță pe Facebook.

Citește și: Culisele războiului din instanță dintre arhitectul șef Monica Pop și primarul Ioan Turc

articolul original.

Culisele războiului din instanță dintre arhitectul șef Monica Pop și primarul Ioan Turc

28 November 2022 at 07:00

Săptămâna trecută, Curtea de Apel Cluj a dat câștig de cauză Monicăi Pop, în războiul acesteia din instanță cu angajatorul său, primarul Ioan Turc. Asta după ce primarul a lăsat-o pe aceasta fără funcția deținută și a mutat-o la Monumente Istorice, pe motiv că nu ar avea diplomă de arhitect sau urbanist, cum cere cea mai nouă ordonanță de urgență din 2021.

Curtea de Apel Cluj a menținut săptămâna trecută hotărârea dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud în martie anul acesta, în războiul dintre arhitectul șef Monica Pop și primarul Ioan Turc.

Totul a primit de la o dispoziție dată de Turc în toamna anului trecut, mai exact în 24 august, prin care dispune eliberarea Monicăi Pop din funcția de arhitect-șef, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Bistrița.

Hotărârea Curții de Apel Cluj este definitivă, astfel că primarul Ioan Turc a fost obligat să o repună în funcție pe Monica Pop. Mai mult, acesta trebuie să îi plătească arhitectului șef și cheltuieli de judecată în valoare de 3.500 de lei.

Ordonanța care schimbă regulile jocului și le cere arhitecților șefi progătire de arhitect sau urbanism a fost publicată în monitorul oficial în 30 iunie anul trecut, deci cu doar două luni înainte ca primarul Ioan Turc să facă această mișcare, semn că abia aștepta un minim cadru legal să execute arhitectul șef al municipiului.

Monica Pop n-ar avea studiile necesare pentru funcție

Monica Pop s-a angajat ca arhitect șef al municipiului Bistrița în 2008, în baza unui concurs. Aceasta avea studii de lungă durată, specializarea construcții civile, industriale și agricole ale Facultății de Construcții din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca. De asemenea, Monica Pop mai avea studii postuniversitare de specializare urbanism și administrație publică locală.

Legea nr. 350/2001 care era în vigoare în momentul în care Monica Pop a fost angajată spunea că funcția de arhitect-șef va fi ocupată, în condițiie legii, de un funcționar public având de regulă formația de arhitect sau urbanist licențiat al învățământului superior de lungă durată, permițând așadar ca funcția de arhitect șef să poată fi ocupată și de un funcționar public având o altă formație profesională decât cea de arhitect sau urbanist.

Primăria Bistrița spune că a dispus încetarea relațiilor de muncă pentru că Monica Pop n-ar mai îndeplini condițiile legale pentru exercitarea acestei funcții, respectiv cele referitoare la formația profesională.

 „Citind cu atenție aceste modificări despre care a făcut vorbire anterior și care au stat la baza emiterii actului atacat, nu există o prevedere expresă în sensul că aceste norme retroactivează, că se aplică și funcționarilor publici aflați în exercitarea acestei funcții, persoane care au ocupat postul în urma unui concurs legal organizat de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici în anul 2008, instituție care a analizat și validat atât dosarul de înscriere cu toate calificările profesionale, post universitare și master în urbanism, cât și concursul. Fiind obținut postul în urma unui concurs de specialitate, respectiv în domeniul urbanismului și construcțiilor și fiind constatat faptul că îndeplinește condițiile pentru a ocupa o asemenea funcție și, în lipsa unei mențiuni exprese în textul de lege de eliberare din funcție a persoanelor care ocupă postul în mod legal, este inadmisibil și se încalcă flagrant legea care produce efecte doar pentru viitor, deci care stabilește premisele orgănizării de concursuri în condițiile noilor modificări, pentru posturi noi”, a susținut în cadrul procesului apărătorul Monicăi Pop.

Ulterior deciziei de eliberare din funcție, Primarul Ioan Turc a dispus mutarea Monicăi Pop pe funcția de șef Serviciu Monumente Istorice, retrogradând-o practic.

„Vulpile bătrâne” ar împiedica accesul tinerilor arhitecți în sistem

La baza acestei Ordonanțe de Urgență ar fi lipsa de arhitecți șefi la nivelul unităților administrativ teritoriale, fapt care ar crea impedimente majore în întocmirea documentațiilor prevăzute de lege pentru elaborarea planurilor urbanistice generale, zonele și de detaliu, în emiterea avizelor de oportunitate pentru elaborarea planurilor urbanistice zonale, în emiterea planurilor de urbanism și a autorizațiilor de construire/desființare, generându-se un blocaj important în implementarea investițiilor private și publice.

„Potrivit notei de fundamentare la OUG nr 79/2021 rezultă că din analiza făcută de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației există la nivelul autorităților administrației publice locale un deficit important de specialiști în domeniile urbanism, arhitectură și construcții, fiind limitat accesul tinerilor arhitecți și urbaniști la funcția de arhitect șef, în principal din cauza vechimii minime solicitate pentru ocuparea acestei funcții publice specifice, scopul ordonanței de urgență fiind cel de atragere de arhitecți și urbaniști în administrația publică”, a mai susținut Primăria Bistrița, prin apărător, la proces.

Monica Pop a susținut la proces că eliberarea din funcție s-a făcut fără consultarea Agenției Naționale a Funcționarilor Publici din București. Organismul ar fi răspuns la o petiție formulată de Monica Pop și ar fi precizat că termenul pentru îndeplinirea condițiilor de studii prevăzute de noua ordonanță de urgență este 2023.

Asta înseamnă că și arhitecții șefi care nu îndeplinesc acum condițiile legale pentru a ocupa această funcție pot să rezolve problema și să-și continue studiile până la final de 2023.

Primăria Bistrița s-a apărat și a susținut că Monica Pop a fost mutată pe funcția de șef Serviciu Monumente Istorice, întrucât la acea dată funcția de șef Serviciu Urbanism nu era vacantă pentru a-i fi propusă Monicăi Pop, iar mutarea acesteia nu ar fi avut rol sancționator.

Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat dreptate Monicăi Pop

În luna martie a acestui an, Tribunalul Bistrița-Năsăud vine cu sentința în acest caz și îi dă dreptate Monicăi Pop, obligând municipalitatea să o repună în funcție. Decizia a fost mai departe susținută de judecătorii de la Curtea de Apel Cluj.

„Din analiza conținutului textelor legale rezultă nelegalitatea dispoziției nr. 277 din 24.08.2021 de eliberare a reclamantei din funcția de arhitect șef al municipiului Bistrița, prin prisma prematurității emiterii acesteia, cu consecința ca reclamanta avea posibilitatea ca până la expirarea termenului sus menționat să finalizeze demersurile pentru absolvirea masteratelor sau studiilor postuniversitare în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului, în vederea menținerii sale în funcția și după data de 31.12.2023. (…) Dispoziția nr. 277/24.08.2021 emisă de Primarul municipiului Bistrița este afectată de o cauză de nelegalitate internă, generată de încălcarea prevederilor legale care dispun prorogarea termenului de aplicare a prevederilor legale care impun, sub aspectul formației profesionale a funcționarului public care ocupă funcția de arhitect-șef, condiții de studii menționate la art. 36 ind. 1 lit. a din Legea nr. 350/2010, condiții în care, în temeiul prevederilor art 18 din Legea nr 554/2004 coroborate cu cele ale articolului 527 din OUG nr 57/2019 privind Codul administrativ, tribunalul va admite acțiunea în contencios administrativ exercitată de reclamantă și va dispune anularea dispoziției privind eliberarea doamnei Monica Pop din funcția publică specifică de conducere de Arhitect șef”, se arată în decizia judecătorilor Tribunalului Bistrița-Năsăud.

Andreea Moldovan

articolul original.

Peste 14 ani de închisoare pentru traficantul de droguri Liviu Căienar, în al doilea dosar instrumentat de DIICOT BN!  (I) A introdus în țară peste 30 kg de cannabis și aproape 1 kg de cocaină

28 November 2022 at 06:30

Ani grei de închisoare îl așteaptă pe Liviu Căienar, condamnat în două dosare pentru trafic de droguri. În urmă cu o săptămână, Tribunalul Bistrița-Năsăud a pronunțat sentința în dosarul în care Căienar a fost judecat, alături de Ionuț Moldovan, pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare de risc şi mare risc, complicitate la introducere în ţară de droguri de risc şi mare risc și deținere de droguri de risc şi mare risc, condamnându-l la 14 ani și 4 luni de închisoare, în care sunt incluse și pedepsele din dosarul anterior, precum și cele aplicate de instanțele străine. În ceea ce îl privește pe Moldovan, instanța s-a văzut obligată să înceteze procesul penal, întrucât a intervenit decesul acestuia. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Cluj.

Acest dosar este disjuns din dosarul în care au fost anchetați și judecați Marian Dan Mihăescu și Emanuel Tobias Mihăescu, tată și fiu, întrucât aceștia doi și-au recunoscut faptele și au apelat la procedura simplificată.

Moldovan i-a cerut să-i facă rost de droguri

Cei doi Mihăescu, Căienar și alte două persoane aflate pe teritoriul Spaniei – marocanul Issam Anase și un român poreclit Micuțu – au organizat și efectuat 5 transporturi de droguri de risc și de mare risc (în total cantitatea de 31,392 kg de canabis și 899 grame de cocaină) din Spania în România.

“În toamna anului 2018, anterior datei de 9.11.2018 ( când a fost săvârşit primul act material component al infracţiunii de trafic de droguri de care sunt acuzaţi inculpaţii) inculpaţii Mihăescu Marian Dan, Moldovan Ionuț Mihai, Căienar Liviu Adrian împreună cu două persoane neidentificate la acel moment aflate pe teritoriul unui stat străin – despre care în cursul anchetei s-a stabilit că sunt numiţii Issam Anase – cetăţean marocan şi cetăţeanul român rezident în Spania pe nume (…) poreclit «Micuţu», au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc şi de mare risc, fără drept – prev. de art. 3 al. 1 şi 2 din Legea nr. 143/2000 şi trafic de droguri de risc – constând în transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc – prev. de art. 2 al. 1 din Legea nr. 143/2000, grup la care a aderat ulterior numitul Mihăescu Emanuel Tobias, precum şi alte persoane, în calitate de transportatori ai drogurilor sau cumpărători ai acestora.

Inculpatul Căienar Liviu Adrian a locuit şi a muncit în Spania, de la vârsta de 18 ani până în luna august 2018, în cea mai mare parte în localitatea Roquetas del Mar. În această perioadă, în cursul anului 2016 l-a cunoscut pe inculpatul Moldovan Ionuț Mihai care se afla în vacanţă în aceeaşi localitate. Cei doi au făcut schimb de numere de telefon pentru a putea ţine legătura ulterior, dacă vor avea nevoie.

Aşa cum rezultă chiar din declaraţia inculpatului Căienar Liviu Adrian dată în prezenţa apărătorului său ales la data de 25.06.2019, la începutul anului 2018, cu ocazia unor convorbiri telefonice purtate cu ajutorul aplicaţiei Signal ( prin intermediul căreia sunt criptate comunicaţiile), inculpatul Moldovan Ionuț Mihai i-a solicitat inculpatului Căienar Liviu Adrian să îi facă rost/să îi procure droguri respectiv cannabis din Spania, pentru a le transporta ulterior în România.

Cei doi inculpaţi au purtat mai multe astfel de discuţii prin intermediul aceleiaşi aplicaţii cu privire la cantităţile de droguri şi modalitatea în care acestea ar putea fi aduse în România. Se reţine din declaraţia inculpatului Căienar Liviu că inculpatul Moldovan Ionuț Mihai i-a cerut inculpatului Căienar Liviu Adrian să îi procure cantităţi mari de cannabis de ordinul a 4,5,10 kilograme care să fie aduse din Spania de către (…) ( porecla inculpatului Mihăescu Marian Dan). Înţelegerea iniţială a fost ca inculpatul Căienar să procure cannabisul care urma a fi transportat de Mihăescu Marian Dan, iar Moldovan Ionuț să cumpere drogul cu suma de 3.500 euro bani care urmau a fi predaţi tot prin intermediul lui Mihăescu Marian Dan.

Inculpatul Căienar Liviu Adrian a acceptat oferta inculpatului Moldovan Ionuț Mihai, astfel că a luat legătura cu un cetăţean străin – marocan – numitul Issam Anase, aflat în aceeaşi localitate – Roquetas del Mar din Spania, căruia i-a comunicat că are posibilitatea de a transporta droguri în România, pentru vânzare, solicitându-i să îi pună la dispoziţie diferite cantităţi de droguri. De asemenea, inculpatul Căienar Liviu Adrian îl cunoştea şi pe numitul (…) – cunoscut sub pseudonimul «Micuţu», căruia, de asemenea, i-a solicitat să îi pună la dispoziţie diferite cantităţi de cannabis pentru a fi trimise în România pentru vânzare. Astfel, inculpatul Căienar Liviu Adrian, având promisiunea celor doi dealeri – Isam şi Micuţu în sensul procurării cantităţilor de cannabis, i-a comunicat acest aspect inculpatului Moldovan Ionuț Mihai.

În aceste împrejurări inculpaţii Căienar Liviu Adrian, Moldovan Ionuț Mihai, inculpatul Mihăescu Marian Dan şi cei doi dealeri – numiţii Isam şi Micuţu, au pus bazele grupului care urma să se ocupe cu traficul intern şi internaţional de droguri, contând în achiziţionarea cantităţilor de cannabis din Spania, de la dealerii Isam şi Micuţu fie de către inculpatul Căienar Liviu Adrian, direct sau prin intermediari, fie de către inculpatul Moldovan Ionuț Mihai, în aceeaşi modalitate sau de către inculpatul Mihăescu Marian Dan, iar ulterior, s-a şi concretizat scopul pentru grupul care a fost constituit”, a reținut instanța din rechizitoriul întocmit de procurori.

Căienar, liderul grupării

În grup fiecare avea rolul său bine definit. Astfel, Issam și Micuțu erau distribuitorii drogurilor către Căienar, Moldovan și Mihăescu. Căienar era intermediarul dintre Issam și Micuțu, și ceilalți doi români, respectiv Moldovan și Mihăescu, și a primit o parte din drogurile procurate din Spania și a contribuit cu sume de bani pentru procurarea acestora. Moldovan era principalul beneficiar al cantităţilor de droguri procurate din Spania, care a contribuit în cea mai mare parte cu sumele de bani destinate achiziţionării drogurilor din Spania şi care a distribuit ulterior drogurile pe teritoriul României; de asemenea, acesta a fost şi cel care, pe baza relaţiilor sale a asigurat mentenanţa autoturismelor destinate transportului drogurilor. De asemenea, Mihăescu era transportatorul drogurilor din Spania, de la cei doi dealeri pe teritoriul României; acesta s-a deplasat – în cazul tuturor actelor materiale ce fac obiectul acuzaţiilor, în localitatea Roquetas del Mar din Spania, a predat dealerilor sumele de bani, a primit de la aceştia cantităţile de droguri pe care le-a transportat în România şi le-a predat lui Căienar şi/sau Moldovan.

Procurorii susțin că Liviu Căienar era de fapt liderul grupării, ]n timp ce Moldovan era finanțatorul

“Inculpatul Căienar Liviu Adrian a fost nevoit să apeleze în cadrul grupului la un transportator întrucât – ca urmare a condamnării sale la închisoare cu executare de către autorităţile din Spania, acesta nu se putea deplasa în această ţară pentru a prelua personal drogurile.

Astfel, rezultă că liderul grupului era inculpatul Căienar Liviu Adrian – persoană care i-a cunoscut pe ceilalţi membrii şi care a ţinut legătura între aceştia, care organiza iniţierea şi desfăşurarea tranzacţiilor : contactarea «marocanului» şi stabilirea momentului plecării, strângerea sumelor de bani necesare pentru achiziţionarea drogurilor – prin contactarea celorlalţi membrii, «negocierea» în unele cazuri cu «marocanul» privind preţul drogurilor şi modalitatea de plată (în special privind sumele de bani restante către acesta), coordonarea celorlalţi membrii pentru punerea la punct a detaliilor săvârşirii faptelor .

Inculpatul Moldovan Ionuț Mihai avea rol de finanţator al achiziţiilor de droguri şi asigura totodată întreţinerea şi/sau modificarea autoturismelor cu care erau transportate drogurile”, spun procurorii.

Rol de intermediar, conform anchetatorilor, a avut și H.F., iubita româncă a lui Issam.

“Aceasta a avut rolul de intermediar între inculpaţii din România şi cetăţeanul marocan, discutând în numeroase rânduri în special cu inculpatul Căienar Liviu Adrian şi stabilind cu acesta date privind transporturile de droguri ca de exemplu: existenţa cantităţilor de drog care pot fi trimise în România, datele la care urmau să fie efectuate transporturile, cantităţile şi preţul drogurilor. De asemenea, aceasta a purtat discuţii privind tranzacţiile cu droguri şi cu inculpatul Mihăescu Marian Dan privind detaliile tranzacţiilor, inclusiv privind persoanele cărora inculpatul urma să le predea drogurile pe teritoriul României şi negocierea preţului drogurilor în funcţie de cantitatea vândută”, a mai reținut instanța.

Zeci de mii de euro “investiți” în droguri! Mihăescu, pe post de cărăuș

Sumele rulate de traficanți sunt de ordinul zecilor de mii de euro.

“Conform declaraţiei numitului Mihăescu Marian Dan acesta s-a deplasat în Spania în jurul datei de 5 noiembrie 2018 având asupra suma de 22.000 euro din care 2.000 euro reprezentau banii primiţi pentru efectuarea transportului iar restul sumei reprezentând banii predaţi de inculpatul Moldovan Ionuț Mihai. Inculpatul Mihăescu Marian Dan după ce ajunge în localitatea Roqetas Del Mar din Spania i-a legătura cu furnizorul de droguri Issam Anase de la care procură o cantitate din drogul de risc cannabis (respectiv cantitatea de 3,5 kg cannabis brut – 1,5 kg cannabis rămasă după uscare), aspect confirmat de schimbul de mesaje prin aplicaţia Whatssapp din data de 05.11.2018 dintre inculpatul Mihăescu Marian Dan şi furnizorul de droguri Micuţu.

Avem în vedere la conturarea stării de fapt discuţiile cu privire la faptul că cannabis-ul procurat de la Issam Anase nu este suficient de bine uscat şi astfel inculpatul Mihăescu Marian Dan trebuie să mai aştepte.

Din conţinutul acestor mesaje mai rezultă că în data de 06.11.2018 inculpatul Mihăescu Marian Dan se deplasează şi în provincia Jaen din Spania de unde trebuie să mai primească o cantitate de droguri de la furnizorul Micuţu, sens în care acesta îi spune că are «10 borcane». Cele «10 borcane» cu cannabis procurate de furnizorul de droguri Micuţu ajung în posesia inculpatului Mihăescu Marian Dan prin intermediul unui om al lui Micuţu. Din probele administrate în cauză rezultă că este vorba de cantitatea de 2,5 canabis.

La aceeaşi dată inculpatul Mihăescu Marian Dan porneşte spre România, unde ajunge în data de 08.11.2018, fapt confirmat de schimbul de mesaje schimbate prin aplicaţia Whatsapp cu furnizorul Issam Anase.

Conform declaraţiei acestuia, în data de 11.11.2018 Mihăescu Marian Dan s-a întâlnit în localitatea Petreştii de Jos cu inculpatul Moldovan Ionuț Mihai, pentru a-i preda cantitatea de 3,5 kg de cannabis, însă pentru că drogul nu era suficient de bine uscat, inculpatul Moldovan Ionuț Mihai a refuzat primirea acestuia. Apoi inculpatul Mihăescu Marian Dan s-a deplasat în localitatea Floreşti, unde i-a predat inculpatului Căienar Liviu cantitatea de 2,5 kg de cannabis.

Ajuns în (…), ajutat fiind de fiul său – inculpatul Mihăescu Emanuel Tobias, rezultând cantitatea de 1,6 kg pe care a predat-o în (…), la locuinţa inculpatului Moldovan Ionuț Mihai.

Pentru întreaga cantitate de cannabis predată inculpaţilor Căienar Liviu Adrian și Moldovan Ionuț Mihai, inculpatul Mihăescu Marian Dan a primit de la aceştia suma de peste 10.000 de euro conform declaraţiei acestuia.

Apreciem ca având relevanţă în cauză şi mesajele schimbate de cei doi inculpaţi prin aplicaţia Whatsapp, identificate cu ocazia percheziţiei informatice asupra telefonului Allview X4 Soul aparţinând lui Mihăescu Marian Dan, salvate în secţiunea «Whatsapp» sub denumirea «image 0450, 04251 şi 0452».

Astfel, din probele administrate rezultă că inculpatul Mihăescu Marian Dan i-a predat inculpatului Moldovan Ionuț Mihai cantitatea de cannabis primită de la numitul Issam Anase – care nu era suficient de bine uscată iniţial, iar inculpatului Căienar Liviu Adrian cantitatea de cannabis primită de la numitul Micuţu.

În vederea efectuării următorului transport de droguri din Spania, inculpatul Mihăescu Marian Dan a stabilit să plece în Spania în data de 12.11.2018 sens în care l-a contactat pe fiul său – inculpatul Mihăescu Emanuel Tobias pe Whatsapp în aceeaşi zi, şi i-a solicitat să se întâlnească cu inculpaţii Moldovan Ionuț Mihai şi Căienar Liviu Adrian, pentru a primi de la aceştia suma de bani cu care inculpatul Mihăescu Marian Dan să se deplaseze în Spania pentru cumpărarea drogurilor.

Inculpaţii Mihăescu Emanuel Tobias şi Căienar Liviu Adrian au adunat suma de bani solicitată de inculpatul Mihăescu Marian Dan, predându-i acestuia o sumă de aproximativ 20.000 de euro din care suma de 6-7.000 euro proveniţi de la inculpatul Căienar Liviu – predată personal de acesta, iar 12.000/13.000 de euro proveniţi de la Moldovan Ionuț Mihai – predată de inculpatul Mihăescu Tobias. În plus faţă de aceste sume de bani, inculpatul Mihăescu Marian Dan a mai primit de la inculpatul Moldovan Ionuț Mihai – prin intermediul inculpatului Mihăescu Tobias încă 2000 de euro pentru transportul de droguri.

În data de 11.11.2018 inculpaţii Moldovan Ionuț Mihai şi Mihăescu Marian Dan s-au întâlnit la ieşirea din Bucureşti spre Constanţa – locaţia pe WhatsApp, foto 0450, ocazie cu care au discutat despre următorul transport de droguri din Spania, inculpatul Moldovan Ionuț solicitându-i inculpatului Mihăescu Marian Dan să îi aducă 10 – 15 kilograme de droguri şi chiar mai mult dacă poate – în valoare de aproximativ 23.000 euro.

La aceeaşi dată, 11.11.2018 inculpatul Mihăescu Marian Dan a discutat pe WhatsApp cu dealerul Micuţu, care aştepta ca inculpatul să plece în Spania după droguri în aceeaşi zi. Inculpatul i-a comunicat că nu are toţi banii adunaţi – pe care trebuia să-i primească de la inculpaţii Căienar Liiviu Adrian şi Moldovan Ionuț Mihai.

Acest aspect rezultă şi din discuţia inculpatului Mihăescu Marian Dan cu inculpatul Căienar Liviu, care i-a comunicat să mai aştepte, deoarece : «Suntem prin oraş, încă adunăm bani».

Se impune a se preciza că potrivit celor susţinute de inculpatul Căienar Liviu, el ar fi discutat cu furnizorul Micuţu la cererea inculpatului Moldovan Ionuț despre posibilitatea de a face rost de cannabis.

După ce a primit banii, în data de 12.11.2018, inculpatul Mihăescu Marian Dan a plecat spre Spania, la dealerul Micuţu, pentru a aduce droguri în România – lucru care rezultă şi din discuţiile de pe Whatsapp, purtate între inculpatul Mihăescu Marian Dan şi inculpatul Căienar Liviu. Tot din aceste discuţii rezultă că dealerul Micuţu nu era pregătit cu drogurile ambalate, astfel că inculpatul Mihăescu Marian Dan a fost nevoit să aştepte câteva zile până acesta a făcut rost de droguri.

În data de 16.11.2018 ora 12:54 inculpatul a primit de la dealerul Micuţu cantitatea de 7,5 kg de cannabis, după care, în data de 17.11.2018 a plecat înspre România. Pe parcursul întregii operaţiuni inculpatul Căienar Liviu a supervizat şi s-a implicat în realizarea acesteia, purtând convorbiri cu furnizorul de droguri Micuţu şi cu inculpatul Mihăescu Marian Dan aşa cum rezultă din schimbul de mesaje Whatsapp din data de 15 şi 17.11.2018”, se arată în documentul instanței.

Anchetatorii au mai arătat faptul că, în acea perioadă, relația dintre Căienar și Moldovan nu era una bună, în condițiile în care primul avea tot timpul de recuperat bani de la cel de-al doilea.

După ce Căienar a reușit să recupereze 6000 de euro de la Moldovan, din cei 8000 datorați, acesta i-a dat 16.000 de euro lui Mihăescu sr. pentru a aduce o nouă cantitate de droguri – cannabis, dar și cocaină, în România. Era în decembrie 2018, iar procurorii antimafia îi urmăreau îndeaproape.

Cum au acționat mai departe Căienar, Moldovan și Mihăescu până să cadă în plasa oamenilor legii, veți citi în ediția viitoare.

articolul original.

(FOTO) Vechea Sală Polivalentă din Bistrița, condamnată la dispariție… din cauza condițiilor meteo! Domnule ministru Novak, chiar nu vă pasă?

28 November 2022 at 06:00

În timp ce în Bistrița a răsărit o nouă sală polivalentă, cea veche riscă să dispară. La propriu! Din cauza infiltrațiilor, urmare a ploilor căzute în ultimii ani. Da, ați citit bine, din ultimii ani. Situația nu e una nouă, ci de ani de zile. Fără fonduri suficiente și fără un sprijin real din partea autorităților, Direcția Județeană de Sport și Tineret Bistrița-Năsăud se chinuie ca peștele pe uscat, în timp ce imobilul se dezintegrează metru cu metru.

Deși de-a lungul timpului, conducerea DJTS BN a bătut de multe ori la poarta Ministerului Sportului, indiferența a fost mult prea puternică în sferele înalte ale Bucureștiului. Politicienii, așa cum fac de obicei, au promis, dar n-au făcut nimic concret. Acum e și mai rău, fiindcă au devenit surzi și orbi. Așa o fi, domnule ministru Novak? Chiar nu vă interesează soarta sălii de la Bistrița? Ăăă, vai, ne scuzați, am uitat, aveți probleme personale grave… penale! Ăăăă, parcă și de integritate?!

SNST a dat totul în vileag

Cei care au luat poziție și au adus în prim-planul opiniei publice problema de la Bistrița sunt reprezentanții Sindicatului Național Sport și Tineret (SNST).

“SNST a intrat în posesia unor imagini în care se văd condițiile dintr-o unitate din subordinea Ministerului Sportului. În imaginile primite astăzi, 21.11.2022, se vede cum plouă la propriu în interiorul unității, în timp ce ministerul se face că plouă. Ploaia de azi noapte a pătruns prin acoperiș și apa curge în vestiarele sportivilor, birouri, camere tehnice și pe holuri. Salariații au intervenit cu găleți, mopuri și cârpe pentru a salva parchetul și pentru a stopa inundația.

Dezinteresul și nepăsarea conducerii Ministerului Sportului duce la degradarea unităților din subordine, din cauza refuzului alocării fondurilor pentru reparații, sunt afectate toate bunurile, mobilierul și aparatele din interior. Și mai grav este faptul că apa se scurge pe blocul electric punând în pericol salariații și sportivii, care se pot electrocuta. În imaginile de mai jos, tabloul electric pe care curge apa infiltrată prin acoperiș.

SNST solicită intervenția imediată a Ministerului Sportului! Este nevoie ca ministrul Sportului să aloce timp problemelor din subordonate, să răspundă adreselor și să aprobe fonduri pentru reparațiile urgente. Mai jos sunt unele mesajele prin care Ministerul Sportului este informat cu privire la necesitatea alocării unor fonduri pentru reparații. Ministrul nu răspunde de luni de zile, deși unitățile trimit adrese și reveniri la solicitări.

În acest timp mai multe unități se primesc somații de debranșare de la utilități, sunt restanțe de mai multe luni, iar ministerul nu răspunde la nicio adresă”, se arată într-un comunicat al SNST.

Fotografiile arată situația îngrozitoare în care se află vechea Sală Polivalentă din Bistrița, dar realitatea e mult mai cumplită. În plus, deși DJTS ar putea obține bani, prin autofinanțare, de pe urma Sălii Polivalente, din închirierea spațiilor de sport, dar și de birouri, vântul bate tare prin vistierie. Chiriașii din spațiile de birouri au renunțat la ele din cauza condițiilor proaste, iar pandemia a afectat extrem de mult veniturile ce s-ar fi putut obține din închirierea cu ora a sălii de sport propriu-zise celor care vor să facă mișcare în timpul liber.

Autoritățile locale se împiedică de-un băț

Autoritățile locale au încercat să salveze clădirea de la distrugere. Dar s-au izbit de același zid: Ministerul Sporturilor, indiferent de numele celui aflat în fruntea instituției.

Mai întâi a fost Consiliul Județean, al cărui președinte, Radu Moldovan a făcut, încă de la preluarea funcției în primul său mandat, primele demersuri pentru preluarea Sălii Polivalente. Fără succes, însă, mai ales că “bățul din roate” era emiterea unui certificat de carte funciară pentru terenul de sub clădire, care se află în domeniul public al statului român și administrarea Ministerului Sportului, pentru a putea interveni legal, în vederea unei reabilitări și modernizări a clădirii. Astfel că, mai bine a construit o sală polivalentă nouă în perimetrul Complexului Sportiv de la Unirea.

Iată ce declara în noiembrie 2017 președintele CJ BN, Radu Moldovan:

“Aşa cum am lua o persoană în vârstă şi am farda-o, şi am aranja-o, şi nu ne iese. E foarte greu, am făcut nişte eforturi. Avem scaune bune în sală, am reuşit să punem nişte becuri, am mai cumpărat două aeroterme, altfel era riscul să fie frig, am mai făcut câte ceva, după campionatul mondial vom schimba podeaua, am mai văruit prin spate, dar ne plouă în cap, pentru că din anii 70 s-a mai intervenit doar prin anii 92-93. (…)

Am avut discuţia cu domnul ministru Dunca (n.r. al Tineretului şi Sportului de la acea vreme) la Bistriţa, domnul director Florian i-a spus care sunt necesităţile. (…) De doi ani jumate ne tot jucăm cu această sală. I-am spus domnului ministru că în următoare fază va fi un proiect de hotărâre pe care o să-l propun consilierilor judeţeni, un acord de principiu deja am luat de la ei, să cerem transferul Sălii Polivalente de la minister la Consiliul Judeţean ca să putem produce noi ce trebuie, nu să reabilităm, nici nu ştiu care este termenul tehnic corect, dar cred că putem vorbi de o modernizare şi extindere”.

Au trecut 5 ani de la această declarație, însă administrația județeană nu a reușit să facă mare lucru. Mai nou, Primăria Bistrița vrea și ea să preia obiectivul.

“Am aflat cu surprindere de intenția Consiliului Județean Bistrița-Năsăud de a solicita trecerea din domeniul public al statului român și administrarea Ministerului Sportului în domeniul public al județului a Sălii Polivalente Bistrița, în condițiile în care noua sală polivalentă din Unirea, construită din fonduri guvernamentale, urmează să fie inaugurată în luna august a acestui an.

Menționez faptul că, pentru realizarea Complexului Sportiv Polivalent, municipalitatea a transmis în proprietatea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud o suprafață de aproximativ 22 hectare. Pentru ca evenimentul de inaugurare să se desfășoare în cele mai bune condiții, municipalitatea a dat curs solicitării Consiliului Județean de prelungire a drumului de acces și utilităților la Complexul Sportiv, alocând o sumă suplimentară de 540.000 lei.

În luna martie a acestui an, în cadrul discuțiilor purtate cu ministrul Sportului, domnul Carol-Eduard Novák, am fost informat cu privire la un proiect de descentralizare aflat în lucru, care prevede ca sălile polivalente să fie date în administrarea municipiilor, iar taberele școlare în administrarea consiliilor județene.

Având în vedere agenda municipalității privind implementarea programelor ce susțin și dezvoltă infrastructura sportivă, am fost de la bun început interesat de Sala Polivalentă Bistrița, fiind un element-cheie pentru reușita unor proiecte.

Interesul nostru pentru practicarea sportului și a unui stil de viață sănătos de la cele mai fragede vârste este unul real și demonstrat prin sumele semnificative investite. Avem, astfel, cele trei programe de stimulare a elevilor de ciclu primar, gimnazial şi liceal, în vederea adoptării unui stil de viaţă sănătos şi activ prin participarea a peste 5000 de elevi din Bistrița la ore de sport gratuite la baze sportive din municipiu: Programul de stimulare şi recompensare a performanţei şcolare a elevilor din municipiul Bistriţa (HCL 131/ 25.07.2019), Programul privind stimularea elevilor proveniţi din familii aflate în dificultate, beneficiari ai unei burse sociale din municipiul Bistriţa, în vederea practicării sportului (HCL 120/19.08.2021) și Programul „Şcoala de înot», destinat elevilor din clasele 0-IV, înscrişi în învăţământul preuniversitar de stat din municipiul Bistriţa (HCL 150/28.10.2021). Programul «Școala de înot” este o inițiativă unică la nivel național și constă în acordarea unui abonament gratuit la bazinele de înot din oraș elevilor din ciclul primar, pentru deprinderea acestui sport sub îndrumarea unor instructori autorizați.

În zona de agrement Dealul Cocoș, am amenajat trei trasee de downhill care au găzduit două competiții sub egida Federației Române de Ciclism, iar în acest an vom amenaja cel puțin încă două astfel de trasee. Susținem un stil de viață sănătos prin diverse programe și activități, precum «Sport în parc» sau alte microevenimente sportive organizate pe tot parcursul anului.

Intenționăm să construim un bazin olimpic în Complexul Sportiv Polivalent din Unirea, aflat deja în procedură la Compania Naţională de Investiţii. Avem în vedere realizarea unei baze sportive şi de agrement (cu terenuri de sport și bazine) pe fostul teren «Mecanica», achiziționat cu această destinație. Totodată, ne aflăm în faza de evaluare pentru negociere în vederea cumpărării fostei baze sportive Gloria Bistrița. Dorim ca, după asigurarea unei infrastructuri adecvate, să constituim un club sportiv propriu, cu diverse ramuri sportive, finanţat din bugetul local al municipiului.

Astfel, consider că este oportun ca proiectele noastre să fie susținute prin transmiterea către municipalitate a administrării Sălii Polivalente Bistrița, sens în care am trimis o scrisoare către ministrul Sportului, domnul Carol-Eduard Novák”, scria primarul Ioan Turc pe pagina sa de Facebook, în vara acestui an.

Până când CJ BN, Primăria Bistrița ori ministerul vor mai face un pas, dacă vor face, există un singur aspect clar: vechea Sală Polivalentă dispare.

articolul original.

Vasile Maternik, profesorul bătăuș din Rodna scapă și de munca în folosul comunității

28 November 2022 at 05:30

Profesorul bătăuș Vasile Maternik din Rodna, care anul trecut a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare și 100 de ore de muncă în folosul comunității, după ce a prins de păr și zgâlțâit o copilă, după care a rupt catalogul lovindu-l repetat de catedră. Fostul dascăl, care nu mai are voie să se apropie de catedră 3 ani, scapă și de munca în folosul comunității, după ce a susținut că are capacitate redusă de muncă.

Profesorul de sport Vasile Maternik a terorizat numeroși elevi de la școala din Rodna în ultimii ani. Unele „aventuri” ale profesorului care își lua adesea la bătaie elevii au ajuns și în fața judecătorilor, însă de fiecare dată a primit pedepse cu suspendare sau chiar amenzi penale.

În martie anul 2019, Maternik a lovit o fată de clasa a V-a. Acesta a ținut ora în clasă pentru a-i învăța pe elevi să joace șah, iar după finalizare orei, profesorul a ieșit din clasă. Copila a rămas în clasă cu alte colege pentru a aduna piesele de șah, ieșind la un moment dat pe hol. Au fost întâmpinate de Maternik, care le-a cerut să intre în clasă.

Acestea s-au conformat, iar Maternik le-a urmat și a prins-o de păr pe o copilă, după care a zgâlțâit-o. A luat mai apoi catalogul, pe care l-a lovit repetat de catedră, până s-a rupt. A spart de asemenea și un ghiveci cu flori.

Închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității

Vasile Maternik a fost reclamat atunci atât de părinți, cât și de conducerea școlii, alegându-se cu un dosar penal pentru două fapte de purtare abuzivă și una de distrugere. Profesorul a fost trimis în judecată la mijlocul anului 2019, dosarul judecându-se la Judecătoria Năsăud.

Anul trecut, Judecătoria Năsăud s-a pronunțat în acest caz și l-a condamnat pe Maternik la un an și jumătate de închisoare cu suspendare, 100 de zile de muncă în folosul comunității.

De asemenea, pe perioada de 3 ani de supraveghere, Maternik nu are voie să se apropie  de vreo școală. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj, care a menținut decizia dată de judecătorii de la Năsăud.

Maternik scapă de munca în folosul comunității

Profesorul bătăuș a scăpat și de cele 100 de ore de muncă în folosul comunității, după ce a adus o adeverință de la medic ce spune că este inapt pentru muncă. Cele 100 de ore neremunerate în folosul comunității trebuiau prestate pe raza comunei Rodna.

În data de 14.09.2021 Maternik a depus la dosar adeverința medicală eliberată de un medic specialist în medicina muncii din care rezultă că este inapt de munca în folosul comunității, fără a se depune la dosarul cauzei adeverința. Cum nu exista adeverința cauzei s-a efectuat o expertiză medico legală de către SJML Bistrița-Năsăud.

„Potrivit raportului de expertiză medico-legală din 01.02.2022 emis de SJML Bistrița-Năsăud, intimatul prezenta la data expertizării o incapacitate de muncă de 50%, cu revizuire în contextul necesității unei intervenții chirurgicale cu scop cura pseudoartrozei diafizei distale de humerus stâng. În acest context, instanța a efectuat o adresa la Primăria Rodna pentru a comunica tipul de activități destinate muncii în folosul comunității, cu precizarea dacă sunt activități care să nu presupună efort fizic susținut, potrivite pentru o incapacitate de muncă redusă în proporție de 50%”, precizează judecătorii de la Năsăud, care anul acesta au avut de judecat „iertarea” de la munca în folosul comunității.

Într-o adresa, Primăria Rodna spune că nu există activități de muncă în folosul comunității care să poată fi executate cu o capacitate de muncă redusă la 50%. Așa că, Maternik scapă de munca în folosul comunității.

„Se constată imposibilitatea obiectivă, ca intimatul să presteze efectiv munca în folosul comunității existentă la nivelul unității desemnate, pe fondul condițiilor medicale care nu sunt temporare, ci permanente, acesta fiind necesar a fi supus unor intervenții chirurgicale în viitorul apropiat, context în care văzând și poziția reprezentantului parchetului se apreciază existența imposibilității de a exercuta obligația prevăzută de art 93 alin. 3 Cod Penal sens în care instanța va admite cererea și va dispune modificarea obligației stabilite, în sensul că va înlătura obligația acesteia de a presta 100 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, în cadrul instituțiilor din subordinea Primriei comunei Rodna”, mai spun judecătorii.

Incidentele din școli s-au ținut lanț

Acesta nu este singurul scandal în care a fost implicat fostul profesor de sport Vasile Maternik. Profesorul de sport mai are o condamnare pentru purtare abuzivă, de 4 luni de închisoare cu amânare, după ce în lunile februarie și martie din 2017 a lovit doi copii.

Maternik a tras de păr și de urechi o fată din clasa a VIII-a care stătea cu colegii pe unul din coridoarele școlii, pe motiv că l-ar fi înjurat în timpul orei de educație fizică.

Pe un alt băiat căruia i se făcuse rău și a ajuns în dreptul unui tomberon în care a scuipat/vomat, Maternik l-a lovit cu picioarele în partea dorsală, pe motiv că l-ar fi scuipat pe el în mod intenționat.

După mai bine de un an, în octombrie 2018, Maternik a comis-o din nou. L-a luat la palme pe un alt elev, care juca fotbal pe terenul de sport cu alți colegi. Copilul alergase după minge și din greșeală s-a izbit de profesorul de educație fizică. În acel moment, urechile copilului au cunoscut puterea palmelor lui Maternik.

La ultimul proces, în care s-au pronunțat anul trecut, judecătorii s-au arătat destul de severi față de faptele comise de fostul profesor, subliniind faptul că violențele au fost exercitate asupra unor persoane fără apărare, pe care le-a umilit și expus oprobiului public totodată.

„Urmarea imediată este reprezentată de suferințele fizice cauzate victimei prin acțiunea de agresiune asupra corpului, producerea unei leziuni traumatice persoanei vătămate și atingerea prestigiului activității unității în care își desfășoară activitatea autorul, legătura de cauzalitate fiind confirmată de probele administrate în cauză din care reiese faptul că, între acțiunea de agresiune și suferințele fizice produse există un raport cauzal direct, rezultând astfel din maniera în care a acționat inculpatul. În ceea ce privește latura subiectivă, inculpatul a acționat cu vinovăție în modalitatea intenției directe, întrucât acesta a prevăzut rezultatul faptei sale și a urmărit producerea acestuia”, au precizat judecătorii în motivarea sentinței.

Judecătorii mai notează că Maternik și-a pus amprenta în mod negativ asupra elevilor aflați la fața locului, care au fost speriați și l-au perceput ca fiind un profesor foarte agresiv. Faptele comise de Maternik au fost catalogate ca având un grad ridicat de periculozitate socială și constituind o formă de abuz emoțional sever.

Andreea Moldovan

articolul original.

Primăria Bistrița vrea un oraș verde și cheltuie 3 milioane de lei numai pe studii și hârtii

28 November 2022 at 04:30

Municipalitatea pregătește mai multe proiecte menite să facă orașul mai verde și mai prietenos cu mediul. Numai studiile și hârtiile pentru aceste proiecte costă peste 3 milioane de lei.

Primăria Bistrița a lansat mai multe licitații publice pentru studii și documentații pentru mai multe proiecte pe care le pregătește. Ce au în centru acestea? Toate se concentrează pe un oraș mai verde și mai prietenos cu mediul.

Cea mai nouă licitație vizează elaborarea unor studii și soluții pentru proiectul BiOReSC – Bistrița Oraș Rezilient în fața Schimbărilor Climatice, pentru care municipalitatea a alocat 143.000 de lei. Cei care vor pune mâna pe acest contract trebuie să vină cu mai multe soluții de planificare urbană inspirate din natură.

Sunt vizate grădini urbane, dar și gradini verticale și acoperișuri verzi pe clădirile publice și pe unitățile de învățământ. De asemenea, sunt luate în calcul coridoare verzi și albastre: amenajarea râului Bistrița care străbate municipiul pe o lungime de 17 km, cei 15 kilometri de cale ferată care străbat municipiul, traseul fostei centuri ocolitoare (strada Calea Clujului, strada Drumul Cetății, strada Simion Mândrescu și strada Lucian Blaga, pe o distanță de 8 km).

Printre soluțiile la care se așteaptă municipalitatea se numără și perdelele de protecție pe malurile Bistriței Ardelene și a afluenților săi. Asigurarea accesului nestingherit și în siguranță la malurile râului Bistrița Ardeleană, a afluenților săi și canalelor de desecare, precum și la luciul de apă pe teritoriul municipiului. Soluții pentru asigurarea accesului și eliberarea malurilor de construcții permanente sau temporare, precum și clarificarea situației juridice în ceea ce privește malurile și terenurile învecinate.

Înființarea de parcuri și spații verzi noi, între blocuri și pe terenuri învecinate clădirilor publice, plantare arbori pe perimetrele spațiilor de joacă și a zonelor de așteptare: stații auto, autogări, gări.  Umbrirea zonelor expuse la soare prin plantarea de arbori și arbuști specifici acestui tip de intervenție, creând zone reci pentru organizare și repaus/odihnă.

„Identificarea și implementarea soluțiilor verzi-albastre aduc beneficii precum: creșterea biodiversității, accesul la malurile și luciul râului Bistrița Ardeleană pe toată lungimea lui, crearea de noi zone verzi pentru bistrițeni inclusiv zone pentru diverse activități în aer liber, crearea suprafețelor permeabile pentru a permite apei meteorice de suprafață să se stocheze în sol pentru o perioadă lungă de timp, ceea ce împiedică apariția zonelor inundate pe străzile cu sisteme de colectare a apei pluviale neadecvate sau subdimensionate”, se arată în caietul de sarcini a licitației.

Coridor ecologic într-una din cele mai dubioase zone din oraș

Primăria Bistrița vrea o expertiză tehnică și un studiu de fezabilitate și pentru Coridorul Ecologic Valea Căstăilor. Acestea scot din vistieria municipalității nu mai puțin de 400.000 de lei.

Proiectul are în centru pârâul Tărpiului și o zonă total neatrăgătoare, cunoscută mai degrabă de polițiști din cauza infracționalității crescute… și mai puțin de municipalitate. Este vorba despre zona Dragoș Vodă, calea ferată și spațiul din jurul fabricilor. 7 luni va avea la dispoziție firma câștigătoare a licitației să vină cu o variantă de transformare a zonei. 

Pârâul Tărpiu, luat în calcul, este un afluent al râului Bistrița, iar terenul studiat se află în zona de protecție a Drumului Cetății și se suprapune cu DN17. Lungimea totală a pârâului Tărpiu pe teritoriul administrativ al Municipiului Bistrița este de 6 km. Coridorul ecologic aferent pârâului Tărpiu este amplasat pe teritoriul administrativ al municipiului Bistrița și urmărește traseul pârâului pe teritoriul intravilan, pe o lungime de circa 2,2 km, până la vărsarea în râul Bistrița.

„Coridorul ecologic este alcătuit din albia pârâului Tărpiu, spațiul verde de protecție aferent cursului de apă, podurile pietonale și reciclabile care traversează cursul de apă, inclusiv traversarea aferentă străzii Petru Maior, respectiv confluența cu râul Bistrița, lucrări hidrotehnice aferente cursului de apă Tărpiu, spații verzi de interes general adiacente cursului de apă și opțional, un segment al canalului de gardă al municipiului Bistrița și spațiul verde adiacent acestuia, împreună cu fâșia plantată amplasată la nord de Drumul Cetății”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

Studiile pentru „revitalizarea” râului Bistrița Ardeleană – 2,3 milioane de lei

Primăria Bistrița își concentrează atenția în sfârșit și pe râul Bistrița Ardeleană scoțând la licitație documentații și studii pentru un coridor de mobilitate urbană pe traseul DN17 – DJ 154 (Sărata) – DC8G (Parc Industrial Bistrița Sud, strada Zăvoaie) – DJ173C (str. Mihai Viteazul) – strada Codrișor – DJ 173 – DC8 – strada Valea Ghinzii – DN17 (Unirea)

„Prin realizarea acestui obiectiv de investiții se reduc emisiile de carbon în municipiul Bistrița și se realizează un nou coridor de mobilitate urbană, care să interconecteze zonele funcționale de pe malul stâng al râului Bistrița cu DN17 și cu zonele funcționale de pe malul drept al râului Bistrița, un aer mai curat, o mobilitate urbană sustenabilă și atentă la mediu o populație mai sănătoasă și mai activă fizic, o mai mare siguranță în trafic, prin promovarea unei mobilități echilibrate, un oraș mai puțin aglomerat, o mobilitate urbană dinamică, un plus de eficacitate în alternanța fluxurilor și modurilor de deplasare, reducerea efectelor de mediu (poluare chimică și sonoră)”, se arată în caietul de sarcini a licitației.

Practic se urmărește amenajarea unei noi linii de transport public cu bandă dedicată/prioritară, cu o lungime de 12 km, care să unească Sărata, Parcul Industrial Bistrița Sud, zona Zăvoaie, zona de promenadă Codrișor, Valea Ghinzii, complexul Wonderland și localitatea componentă Unirea

De asemenea, în cadrul proiectului vor fi modernizate două punți pietonale peste râul Bistrița, care unesc zonele rezidențiale Ștefan cel Mare și Independenței Sud de zonele funcționate de pe traseul noului coridor de mobilitate. Va fi amenajată o nouă punte pietonală care să lege Parcul Municipal de zona Codrișor.

Va fi modernizat și extins iluminatul public pe 14,7 km, dar și rețeaua de canalizare și apă pe 7,2 km. În zona Unirea Wonderland va fi realizat un parc cu trasee pentru biciclete. În cadrul proiectului ar urma să fie amenajate 17 stații de încărcare a vehiculelor electrice și 20 de stații de transport public.

Primăria Bistrița estimează că elaborarea documentațiilor tehnico-economice va fi gata până la începutul anului, urmând ca proiectul tehnic și detaliile de execuție să fie gata până în februarie 2024. Lucrările ar urma să fie finalizate până la mijlocul anului 2027. Deocamdată nu pare să existe vreo finanțare pentru materializarea acestui proict.

„Prin realizarea Coridorului de mobilitate durabilă aferent râului Bistrița se are în vedere îmbunătățirea atractivității și accesibilității transportului public și a formelor nemotorizate de transport, creșterea accesibilității pietonale, asigurarea unor alternative la utilizarea mașinilor private și o bună integrare a elementelor naturale (cursul râului Bistrița, Pădurea Codrișor) în circuitul urban al municipiului Bistrița”, se mai arată în caietul de sarcini.

Andreea Moldovan

articolul original.

Prescripția îl scapă de pușcărie pe un criminalul clujean condamnat pentru ucidere unei fete într-un lift

28 November 2022 at 04:15

Emanuel Bodrog, un clujean condamnat pentru crimă și eliberat condiționat, a scăpat de peste doi ani de pușcărie cu executare grație prescripției. Mama lui obținuse un ordin de restricție împotriva lui, dar el nu l-a respectat. În virtutea faptului că el fusese condamnat la ani grei pentru o crimă care i-a îngrozit pe clujeni în urmă cu câțiva ani și eliberat condiționat cu câțiva ani înainte de ispășirea pedepsei, Judecătoria Cluj Napoca l-a condamnat cu executare pentru nerespectarea ordinului. Însă, Curtea de Apel Cluj a considerat că a intervenit prescripția și a dispus încetarea pedepsei.

Curtea de Apel Cluj a decis să înceteze procesul penal privitor la Emanuel Bodrog, un clujean supranumit ”criminalul din lift”. După ce a fost eliberat condiționat, mama lui a cerut un ordin de protecție împotriva lui. Dar el nu a respectat interdicția și a fost condamnat, inițial, la 6 luni de închisoare cu executare. Suplimentar, Judecătoria Cluj Napoca i-a  adăugat la pedeapsa de jumătate de an restul de pedeapsă pe care îl mai avea de executat din dosarul de crimă. Astfel, în virtutea condamnării primite în februarie 2022 el ar fi trebuit să se întoarcă la pușcărie pentru doi ani și șapte luni. Însă, Curtea de Apel Cluj a decis în urmă cu câteva zile că, de fapt, în cazul lui a intervenit prescripția.

”În temeiul art.396 alin.6 raportat la art.16 alin.1 lit. f Cpp încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului B.F.E. sub aspectul săvârşirii infracțiunii de încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie provizoriu a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 224 alin. (1) şi dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu, prev. de art. 32 alin. 2 din Legea nr. 217/2003 cu aplic. art. 5 C.pen. ?i art. 41 alin. 1 C.pen-faptă comisă la data de 17.03.2019-ca urmare a intervenţiei prescripţiei generale a răspunderii penale. Constată că inculpatul a fost reţinut în data de 17.03.2021 Menţine restul dispoziţiilor sentinţei atacate care nu contravin prezentei. Stabileşte în favoarea Baroului Cluj suma de 260 lei, onorar parţial apărător din oficiu, sumă ce se va avansa din FMJ pentru av. C.A.N. Cheltuielile judiciare avansate de către stat cu prezentul apel rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată azi, 21 noiembrie 2022, prin punerea la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei”, arată soluția pe scurt a instanței.

În cadrul ordinului procurorii au uitat să scrie distanța minimă (500 metri) la care Bodrog nu are dreptul să se apropie de mama lui, de locuința și locul ei de muncă.

La câteva zile după emiterea ordinului de protecție, el a fost găsit la o distanță de 20 de metri față de locuința femeii pentru că vroia să își recupereze niște haine.

”În timp ce se afla la adresa de domiciliu a victimei Bodea Viorica, agresorul Bodrog Emanuel Florin a lovit-o cu palma peste spate, a împins-o pe pat și i-a acoperit gura cu mâna, căutând dacă are bani asupra sa”, se arată în referatul cauzei.

În luna martie 2019, Bodrog împreună cu iubita lui au mers spre locuința mamei lui pentru a își recupera o parte din hainele lui.

”În jurul orelor 18-19 am fost sunată de fiul meu, care mi-a spus că este în fața porții locuinței și să ies afară, ca să îi fac cu mâna. Am ieșit afară din locuință și când am văzut că este în fața porții, am mers în casă, m-am încuiat și am sunat la poliție”, a spus femeia în cadrul plângerii de puse la poliție.

După câțiva ani un alt clujean a susținut că el este ”criminalul din lift”, dar procurorii și judecătorii nu l-au băgat în seamă

În 2015, Adrian Pop, un clujean care susținea că este autorul unei crime pentru care a fost condamnat Bodrog, a apărut în fața judecătorilor de la Tribunalul Cluj pentru a spune că el este adevăratul autor al crimei.

Procesul s-a rejudecat dar, în final, Bodrog a rămas să își ispășească pedeapsa primită pentru că Pop nu a fost crezut de nimeni, chiar dacă a oferit anchetatorilor mai multe detalii despre cum ar fi avut loc crima. Procurorii au spus că Pop știa detaliile respective pentru că fusese încarcerat, pentru altă faptă, în același penitenciar cu Bodrog.

Dacă Adrian Pop susținea că ia asupra lui crima respectivă din cauza mustrărilor de conștiință, procurorii și judecătorii au spus că a făcut declarațiile respective pentru a câștiga notorietate.

Bodrog spune că, pe parcursul cercetării penale, nu s-a făcut reconstituirea faptei şi nici teste ADN care, în opinia lui, i-ar fi demonstrat nevinovăţia. “Revizuentul a solicitat administrarea de noi probe, prin care doreşte să evidenţieze aceeaşi teză probatorie, şi anume că nu a comis fapta de omor deosebit de grav, ci doar că a sustras poşeta victimei, şi că altă persoană a aplicat lovituri acesteia. Petentul a susţinut totala sa lipsă de vinovăţie, că la momentul comiterii faptelor ar fi fost într-un local şi că, în imediata apropiere a locului comiterii faptelor, se mai afla acolo încă o persoană, iar organele de anchetă nu s-ar fi preocupat de găsirea acelei persoane. A mai invocat că unele procedee probatorii, cum ar fi reconstituirea, nu s-au efectuat în condiţiile legii. Alte cereri în probaţiune, cum ar fi audierea surorii sale, care să confirme că au vorbit în seara respectivă la telefon, plănuind să meargă în clubul respectiv, sau listingul convorbirilor telefonice în reţeaua fixă de telefonie Romtelecom, care de asemenea să ateste faptul că a vorbit la telefon cu sora sa, nu sunt concludente, deoarece nu înlătură, posibilitatea comiterii de către revizuent a faptelor pe care le contestă, în raport de propriile susţineri şi apărări. Condamnatul a solicitat efectuarea unui test ADN probă solicitată de altfel şi în faţa instanţei de apel cu ocazia soluţionării pe fond a cauzei precum şi audierea unei martorei invocând de asemenea faptul că reconstituirea şi cercetarea la faţa locului s-au efectuat în lipsa unor martori asistenţi”, arată sentinţa Curţii de Apel Cluj prin care se conchide că efectuarea acestor probe nu ar aduce elemente noi în cercetarea încheiată.

De asemenea, procurorul a susținut în cadrul ședinței că Bodrog ar avea o înțelegere cu cel care susține că ar fi adevăratul criminal..

”Criminalul din lift” s-a judecat cu șefii poliției clujene, dar a pierdut

Gazeta de Cluj a prezentat cum Emanuel Bodrog  i-a dat în judecată pe fostul şef al Poliţiei Municipiului Cluj-Napoca, Rus Herdea Ioan şi pe procurorii care l-au trimis după gratii. Însă procesul respectiv nu a avut o sentință favorabilă pentru el.

În cadrul procesului respectiv, Bodrog susţine că procurorul, poliţistul din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul poliţiei şi şeful Poliţiei Municipale au sustras o serie de acte din cadrul urmăririi penale şi l-au obligat să ia asupra lui crima.

Condamnat pentru crimă, eliberat condiționat cu diagnostic de tulburări psihice

Ceea ce frapează la acest caz este faptul că Florin Bodrog are următorul diagnostic: ”tulburare psihotică în context organic, diagnostice secundare- Tulburare organică de personalitate (pe model instabil-emoţional şi disocial), Intelect la limită, Epilepsie Grand cu crize tonico-clonice generalizate, Encefalopatie cronică sechelară şi Toleranţă modificată la glucoză, controlată cu regim”, arată unul dintre referatele dosarului de judecată. Prin acest raport de expertiză psihiatrică s-a ajuns la concluzia că ”inculpatul BODROG EMANUEL-FLORIN a avut discernământ la momentul comiterii faptei şi se recomandă menținerea măsurii de siguranţă a obligării la tratament medical”.

Crima din lift

În primăvara anului 2001, o tânără clujeancă a fost ucisă cu bestialitate în cabina unui lift din blocul în care locuia. E A. Demeter, de 21 de ani, a fost împinsă de către un necunoscut în lift, unde a fost tâlhărită şi omorâtă în bătaie. Chiar dacă fata a ţipat, nimeni nu i-a sărit în ajutor, toţi locatarii blocului crezând că sunt doi vecini care se ceartă. În urma cercetărilor, după aproximativ un an de zile, poliţiștii l-au acuzat pe Florin Emanuel Bodrog, de comiterea tâlhăriei şi a crimei.

După ce a fost trimis în judecată, în 2006 a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare.

În 2018, Bodrog a fost eliberat condiționat în pofida faptului că la dosar existau expertize psihiatrice care arătau că omul suferă de tulburări comportamentale.

Răzvan Robu

articolul original.

În timp ce avertizorul de integritate câștigă la CEDO, fostul șef acuzat de abuzuri se judecă într-un caz copiat la indigo

28 November 2022 at 04:00

Avertizorul de integritate Antoniu Poienaru a câștigat la CEDO procesul deschis în urma concedierii abuzive din postul pe care îl ocupa la APIA. El s-a judecat ani la rând cu fostul lui șef, Gheorghe Șerban, care l-a dat afară. Acum, fostul șef al APIA Cluj este în aceeași situație și se judecă cu conducerea AGENŢIEI NAŢIONALE PENTRU ZOOTEHNIE „PROF DR. G.K. CONSTANTINESCU. Diferența între cei doi este că Șerban a pierdut oportunitatea de a fi avertizor de integritate. Ca majoritatea șefilor, Gheorghe Șerban s-a bucurat în toate numirile în funcțiile publice de ”înșurubări politice”.

Antoniu Poienaru este unul dintre avertizorii de integritate din Cluj Napoca. În timp ce lucra la APIA, instituție condusă la vremea respectivă de Gheorghe Șerban,el a dezvăluit o serie de decizii nelegale luate de conducere. Drept ”răsplată”,Șerban l-a dat afară din funcție. În pofida faptului că Poenariu avea dreptatea de partea lui, magistrații care i-au judecat cazul în instanțele clujene nu i-au dat nicio posibilitate reală să se apere și să câștige procesul pentru concediere abuzivă, astfel că l-a pierdut. Clujeanul a dat în judecată statul român la CEDO și a câștigat!

Între timp, valurile politice care au spălat APIA Cluj l-au schimbat pe fostul director Gheorghe Șerban, iar el, la fel ca avertizorul de integritate, a dat în judecată instituția. Ca să nu rămână flămând, Șerban a reușit să obțină o sinecură confortabilă la AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU ZOOTEHNIE „PROF DR. G.K. CONSTANTINESCU”. Dar și de aici a fost concediat!

Astfel că a deschis un nou proces împotriva Agenției. Potrivit documentelor de la dosar,  în data de 08.11.2021, Gheorghe Șerban a primit pe mail un preaviz la decizia de concediere.

Decizia a fost emisă ca urmare a reorganizării instituției, în sensul desființării funcțiilor de conducere (șef serviciu) de la nivelul Centrelor regionale ale instituției, reorganizare aprobată prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 2494 din 29.10.2021.

În cadrul procesului, Șerban cere anularea ordinului și obligarea MADR la plata a 10.000 lei cu titlu de daune materiale şi morale.

Până acum,procesul a fost pasat între Tribunalul Cluj și Curtea de Apel Cluj, pe motiv de competență a instanțelor. Recent Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că de dosarul lui Șerban trebuie să se ocupe Tribunalul Cluj.

Firma soției a fugit din declarația de interese a soțului!

Ca o ironie a sorții, fostul șef al APIA Cluj trece prin același gen de proces prin care a trecut Antoniu Poienaru, un fost angajat al APIA Cluj care a fost destituit de Șerban. Poienaru a fost concediat abuziv de către fostul șef al APIA pentru că angajatul începuse să sesizeze o serie de nereguli care aveau loc în cadrul agenției clujene. Problemele lui Gheorghe Șerban au survenit în urma faptului că el nu a trecut în declarația de avere și de interese faptul că soția lui deținea o societate comercială care are relații contractuale cu diferite instituții cu care APIA are legături.

Potrivit unui avocat specializat în contencios administrativ şi fiscal, genul de proces pe care Gheorghe Șerban l-a intentat celor de la APIA, reclamanții au, de cele mai multe ori, succes. Majoritatea nu își recapătă funcțiile înapoi pentru că, practic, nici nu doresc acest lucru, ei urmărind plata unor despăgubiri pe care le primesc prin sentință judecătorească. Problema constă în faptul că acești bani sunt plătiți de la bugetul public.

”De cele mai multe ori, acest gen de procese au șanse de câștig. Practic, chiar dacă persoana respectivă a fost numită pe criterii politice și, în multe dintre cazuri, respectivii sunt incompetenți, numirea lor se face într-un cadru juridic corect. Ulterior, destituirea nu se face în baza unui management defectuos prin care întreaga activitate ar putea fi pusă sub semnul întrebării în mod legitim, ci în baza unui ordin intern care poate fi atacat pe cale de contencios administrativ. Astfel, se ajunge la plata unor despăgubiri salariale destul de consistente, iar acești bani sunt plătiți din fondurile instituțiilor”, explică un avocat clujean.

Fostul șef al APIA Cluj se mira des

La data respectivă, şeful APIA Cluj, Gheorghe Şerban se declara uimit de faptul că soţia lui are o societate comercială, chiar dacă sediul firmei se află la domiciliul soţilor Şerban. Şeful APIA Cluj spunea că nu ştia că ar fi trebuit să specifice în declaraţia de avere faptul că soţia lui este unic acţionar la o societate comercială care are ca obiect de activitate “Comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat”.

“Eu ştiu că în condiţiile în care se lucra şi avea profit, dar societatea n-a adus profit aşa că n-am trecut-o. Am aflat şi eu despre asta pentru că cineva a făcut o reclamaţie şi aşa am aflat despre asta. A fost un contract în 2009, dar abia după încheierea contractului am aflat pentru că nu s-a făcut licitaţie publică. Ştiu că nu s-a făcut licitaţie, dar am aflat mai târziu. Eu consider că nu sunt vinovat pentru că au fost respectate toate dispoziţiile legale”, spunea Gheorghe Şerban, directorul APIA Cluj.

Contractul la care directorul APIA Cluj face referire a fost acordat în 2009 de către Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA firmei SC AGROMED IMPEX SRL, societate deţinută în totalitate de ŞERBAN ANA NATALIA, soţia şefului APIA Cluj. Contractul, în valoare de 90.000 de lei a fost acordat fără nici o licitaţie, iar, pentru aceşti bani, soţia şefului APIA Cluj ar fi trebuit să împrăştie ierbicid printre liniile de cale ferată. Conform CFR, s-a ales metoda negocierii directe pentru că acest contract a fost atribuit în urma unei “situaţii de urgenţă extremă survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute de autoritatea contractantă”. Cu alte cuvinte, între şinele de cale ferată apăruse o vegetaţie luxuriantă care ar fi putut perturba bunul mers al trenurilor.

Pe lângă această licitaţie, SC Agromed Impex SRL a făcut deconturi la DADR (Direcţia Agricolă pentru Dezvoltare Rurală) Cluj , începând cu 2005, când Şerban Gheorghe era director executiv adjunct şi din 2006 la APIA Cluj, când acesta (Gheorghe Şerban, n.red.) a fost numit director executiv.

”Infractori, semianalfabeţi, hoţi de subvenţii”

“De luni de zile am avertizat diversele instituții ale statului, de faptul că, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultura (APIA) este plină de infractori, semianalfabeţi, hoţi de subvenţii, atât din rândul funcţionarilor cât şi al fermierilor, protejaţi ai politicienilor care nu fac nimic pentru a-şi justifica salariile, bolnavi figuranţi pe state de plată; de existenţa unor pontaje fictive pe baza cărora s-au ridicat sume exorbitante, angajaţi figurând la centre locale, lucrând mascat în centre judeţene, relaţii suspecte între funcţionari şi fermieri, agresiuni verbale şi dispreţ al funcţionarilor îndreptate împotriva fermierilor, controale pe teren şi prin teledetecţie făcute la comandă politică sau în dauna bugetului comunitar şi naţional, relaţii cu publicul la nivel central coordonate şi controlate de un individ făcut director general între două “fătări” politice. Situaţia se cunoaşte şi în instituţiile europene. La Apia Cluj, se afla un “exemplar” care gestionează fondurile comunitare în perfectă armonie cu firma soţiei, SC AGROMED IMPEX SRL.  Drept urmare, Şerban Gheorghe nu a considerat să declare veniturile şi sursa veniturilor soţiei în declaraţia de avere şi interese”, spune Poienaru pe blogul lui, antoniupoienaru.finantare.ro.

Răzvan Robu

articolul original.
Before yesterdayGazeta de Bistrita

Gălățean, lovit de un autoturism la ieșire din Șintereag spre Bistrița! Bărbatul a fost dus de urgență la spital

26 November 2022 at 08:00

Un bărbat din Galați a ajuns vineri noapte la spital, după ce a fost lovit de autoturismul condus de un bistrițean, pe DN 17, la ieșire din localitatea Șintereag spre Bistrița.

La locul accidentului au intervenit echipajul de prim ajutor SMURD de la Stația de Pompieri Beclean și echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița

Potrivit ISU Bistrița-Năsăud, echipajul de prim ajutor SMURD a găsit victima – un bărbat în vârstă de aproximativ 47 de ani – in stop cardiorespirator. Paramedicii au început imediat aplicarea protocolului de resuscitare, iar după aproximativ 10 minute organismul bărbatului a răspuns manevrelor aplicate. 

Echipajul de terapie intensivă mobilă SMURD l-a stabilizat/intubat și a început evacuarea spre UPU SMURD Bistrița. 

La fața locului au intervenit și polițiștii rutieri din Beclean și cei ai Serviciului Rutier. 

„Conform primelor date, la ieșirea din localitatea Șintereag spre Bistrița, un autoturism condus de un bărbat, de 62 de ani, din Bistrița, a acroșat și accidentat un bărbat, în vârstă de 47 de ani, din județul Galați care se deplasa în calitate de pieton.

În urma accidentului, pietonul a fost rănit și transportat la spital. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ”, a transmis IPJ Bistrița-Năsăud. 

În cauză a fost întocmit dosar penal, iar cercetările sunt continuate de polițiștii rutieri din Beclean, urmând a fi stabilite cauza și împrejurările exacte în care a avut loc evenimentul.

articolul original.

Percheziții la Mitropolie

25 November 2022 at 16:05

Serviciile de securitate ucrainene fac percheziții la Mitropolia Bucovinei și a Cernăuților, anunță agenția de presă a românilor din Ucraina, Bucpress, pe canalul de Telegram și pe facebook.

Intrarea este blocată de serviciile speciale, după cum arată o fotografie publicată de sursa citată.

Mitropolia Cernăuților și Bucovinei cuprinde teritoriul locuit de românii din regiunea Cernăuți.

Mitropolitul Meletie al Bucovinei și Cernăuților a avut o relație cordială îndelungată cu ierarhi români, inclusiv fostul arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, ÎPS Pimen.

ÎPS Meletie a fost personal la mormântul ÎPS Pimen, după decesul acestuia, unde a săvârșit o slujbă de pomenire, după cum scrie Obiectiv de Suceava.

Mitropolia Cernăuților și Bucovinei aparține de Biserica Ortodoxă Ucraineană, aflată sub oblăduirea Patriarhiei de la Moscova.

articolul original.

Tânăr din Chiochiș arestat la domiciliu pentru pornografie și act sexual cu un minor! Victima sa este o copilă de 13 ani

25 November 2022 at 15:00

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud au dispus reținerea unui bărbat cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de pornografie și act sexual cu un minor. Ulterior, acesta a fost arestat la domiciliu.

Potrivit DIICOT Bistrița-Năsăud, în cauză s-a reținut că, pe parcursul anului 2022, inculpatul a întreținut relații sexuale cu o persoană vătămată minoră, în vârstă de 13 ani, realizând cu aceste ocazii materiale pornografice pe care le-a deținut și distribuit.
„La aceeași dată au fost puse în aplicare și două mandate de percheziție domiciliară fiind identificate și ridicate mai multe probe și mijloace de probă.
La data de 25.11.2022 judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bistrița-Năsăud a dispus măsura arestării la domiciliu a inculpatului.
Împotriva acestei încheieri, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud au formulat contestație”, mai precizează anchetatorii.

Potrivit informațiilor transmise de IPJ Bistrița-Năsăud, din cercetări a reieșit că, la data de 30 octombrie, precum și anterior acestei date, un tânăr de 20 de ani din Chiochiș, ar fi întreținut relații sexuale cu o minoră de 13 ani. 

Astfel, tânărul ar fi realizat materiale pornografice, sub forma unor filmări cu caracter sexual explicit, pe care le-ar fi distribuit.

Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu polițiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
La acțiune au participat polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud.

articolul original.

Năsăudean arestat preventiv pentru trafic de droguri

25 November 2022 at 14:49

Un tânăr din Năsăud, bănuit că ar fi distribuit cannabis și substanțe psihoactive, a fost depistat și arestat preventiv, în urma unei prinderi în flagrant delict, realizată de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate din Bistrița-Năsăud.

Potrivit IPJ Bistrița-Năsăud, la data de 23 noiembrie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud și procurori D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud au pus în aplicare 5 mandate de percheziție.

„Perchezițiile au fost efectuate în județele Bistrița-Năsăud și Cluj, într-un dosar în care sunt efectuate cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc.

Din investigațiile efectuate a reieșit că un tânăr, de 27 de ani, din Năsăud ar fi distribuit cannabis și substanțe psihoactive, în orașul Năsăud și localitățile de pe Valea Sălăuței.

Acesta s-ar fi deplasat, la comandă, în mai multe localități, conducând autoturisme fără permis de conducere și aflându-se sub influența unor substanțe psihoactive, fiind depistat de polițiști în mai multe rânduri.

Pentru depistarea tânărului de 27 de ani, polițiștii de la combaterea criminalității organizate, împreună cu luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, au realizat, în dimineața de 23 noiembrie a.c., o acțiune de prindere în flagrant delict, iar acesta a fost depistat în trafic, la volanul unui autoturism.

În urma verificării autoturismului, polițiștii au constatat că numerele de înmatriculare aparțin altui autoturism. La fața locului a fost solicitat un echipaj al Compartimentului Rutier Năsăud, care, în urma celor constatate, a întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere și conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare”, a transmis Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al IPJ Bistrița-Năsăud.

La aceeași dată, au fost puse în aplicare 3 mandate de aducere, iar în urma audierilor, trei tineri au fost reținuți pentru 24 de ore.

Ieri, 24 noiembrie, cei trei au fost prezentați Tribunalului Bistrița-Năsăud, care a dispus arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a tânărului de 27 de ani și plasarea sub control judiciar a celorlalți doi tineri.

Cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistriţa-Năsăud și procurori ai D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Bistrița-Năsăud.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

La acțiune au participat și polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud și jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.

articolul original.

Loto Kino Italia: Reguli de joc și frecvența extragerilor

25 November 2022 at 13:52

Pasiunea pentru jocuri de noroc îi însoțește pe italieni încă din cele mai vechi timpuri. Antichitatea romană ne-a lăsat multe exemple de întreceri cu zaruri, pietre și chiar tombole cu premii. Până și cuvântul cazinou provine din limba italiană, de la casina, care însemna club, loc de distracție și amuzament.

Cu asemenea trecut glorios, nu este de mirare că italienii organizează multe loterii online, la care participă jucători din toate țările europene. Vă prezentăm detalii despre cel mai popular joc de loto din Italia, denumit Loto Kino Italia sau Italia Keno 10eLotto 20/90.

Caracteristici și extrageri pentru Loto Kino Italia

Cele mai important detaliu al loteriei Kino Italia este structura 20/90, care înseamnă că se extrag 20 de numere din intervalul de la 1 la 90. Extragerile au loc non-stop, la fiecare 5 minute, în fiecare zi a săptămânii. Datorită acestor caracteristici mulți jucători preferă Italia Keno, deși există și Italia 6/90 (se aleg 6 numere de la 1 la 90) sau Il Numerone (un joc unde se extrag 10 bile din 20 de numere de la 1 la 20).

Numele complet al loteriei online este Italia Keno 10eLotto 20/90, iar jocul este disponibil pe multe site-uri de pariuri sportive și cazino online din România. Pasionații de jocuri cu numere accesează loteria italiană pe telefon, tabletă sau laptop, ca să mizeze pe numerele favorite în orice moment, oriunde s-ar afla.

Reguli și strategii de joc la Loto Kino Italia

Cea mai mică miză la Loto Italia 20/90 este de 1 leu. Jucătorii pot opta pentru pariuri simple sau pariuri sistem, în funcție de preferințe și de bugetul disponibil. Cazinourile online oferă premii de bun venit, jackpoturi și bilete combo, așa că fiecare gambler își alege variantele preferate de joc.

Pariurile pot conține cel puțin 1 număr și cel mult 15 numere pe un singur bilet. Sistemul maxim de joc în acest caz este de 8/15, dar nu este obligatoriu, se pot alege și variante intermediare, de exemplu 3/7, 2/10 etc.

Strategiile de joc la Loto Kino Italia sunt diverse, datorită extragerilor dese, la fiecare 5 minute. Jucătorii se bazează pe informațiile afișate despre jocurile anterioare și aleg să mizeze pe cele mai pe cele mai frecvente 5 numere, pe cele mai rare 5 numere, cele mai probabile 2 sau 3 numere, cel mai popular grup de 3 numere consecutive.

Se pot utiliza și strategii cu mize progresive, precum Martingale sau Fibonacci, pentru pariuri în funcție de calcule matematice. Jucătorii care nu se decid ce numere să aleagă au și metoda combinațiilor aleatorii, generate de platforma online pe care sunt afișate extragerile de la Loto Kino Italia.

Unul dintre cele mai îndrăgite jocuri cu numere, Italia Keno 10eLotto 20/90 este prezent în oferta principalelor cazinouri online și site-uri de pariuri sportive din România. Extragerile au loc non-stop și sunt disponibile în timp real, așa că norocoșii află instantaneu câștigurile care-i așteaptă.

articolul original.

Punctul de amendă rutieră, înghețat și în 2023

25 November 2022 at 11:23

Punctul de amendă pentru șoferii care încalcă regulile de circulație rămâne neschimbat și în anul 2023, a anunțat ministerul de Finanțe. Acest lucru nu este văzut cu ochi buni de specialiștii de la Asociația Pro Infrastructură care arată că 2.000 de oameni mor anual în accidente în România, și nu doar din cauza drumurilor proaste.

Asociația Pro Infrastructura (API) cere respectarea legislației, care duce la majorarea punctului de amendă, chiar dacă ar fi o măsură nepopulară.

Punctul de amendă rutieră, înghețat și în 2023
„Bizoneală ieftină în continuare în Țara lui Papură Vodă! Finanțele au anunțat că punctul de amendă rămâne înghețat și în 2023 la 145 de lei, încremenit în timp de la începutul lui 2017 chiar dacă, teoretic, el este 10% din salariul minim brut pe economie.

La salariul minim brut actual, ar trebui să fie 255 de lei, iar dacă acesta ar sări la 3.000 lei de la 1 ianuarie 2023, punctul de amendă ar trebui să fie 300 de lei”, arată cei de la API.

Aceștia spun că nu e de mirare că românii sunt primii în Europa la accidente rutiere, în condițiile în care pe șosele mor anual 2.000 de oameni.

„Infrastructura rutieră proastă și șoferii inconștienți ne vor ține în top și în 2023. Politicienii fără scrupule și conștiință, dar cu girofar albastru și mari iubitori de voturi, cu larga participare a Poliției Române care ridică din umeri, ascund în continuare coasa după fiecare curbă mai periculoasă.

În van urlăm de ani de zile să se ia măsuri nepopulare, dar necesare: creșterea amenzilor, pușcărie pentru faptele grave (precum intrarea intenționată pe contrasens pe drumurile cu parapet median), radare fixe și, bineînțeles, creșterea nivelului de siguranță a infrastructurii rutiere (de la 2+1 alternativ pe DN2 și până la separarea sensurilor pe bretelele bidirecționale în nodurile de autostradă).

articolul original.
❌