Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
 • Un tânăr dramaturg din Timișoara apelează la mila publicului. “Ca să faci teatru independent, trebuie să înveți să practici și cerșetoria…”
 •  

Un tânăr dramaturg din Timișoara apelează la mila publicului. “Ca să faci teatru independent, trebuie să înveți să practici și cerșetoria…”

Un tânăr dramaturg din Timișoara apelează la mila publicului Ca să faci teatru independent trebuie să înveți să practici și cerșetoriaUn tanar dramaturg din Timisoara si-a socat prietenii, fanii, comunitatea din care face parte pe Facebook, cu un apel disperat. Andrei Ursu, cofondator si producator la Teatrul Basca, colaborator al catorva institutii de cultura din orasul de pe Bega, isi anunta publicul ca a ajuns la fundul sacului, ca mai are doar cativa lei in cont, desi mai multe texte de-ale sale au fost puse in scena si “ruleaza, momentan”, si cere sa fie ajutat sa treaca peste aceasta perioada grea.

Absolvent al Facultatii de Filologie, tanarul dramaturg  Andrei Ursu se descrie ca un tip care spune povesti, face teatru si crede in bunul simt.

“Salut! Ma cheama Andrei, sint dramaturg contemporan. Mai am 7,52 RON in cont, dupa ce doar in anul acesta am scris 5 texte in proiecte care ruleaza momentan, in colaborare cu indivizi care au un salar lunar asigurat de la stat…

Adica bani lunari ca sa fie artisti si sa mai primeasca si onorariul din proiectele ce vor rula dupa textele scrise de mine. Cit despre mine?!

IBAN-u meu este: RO18INGB0000999911636707

Cine poate dona, multumesc, chiar nu este o gluma. Asa arata de fapt conditia dramaturgului roman contemporan… in Timisoara, daca esti timisorean… Ca romin sint si eu, vorba aia! Se pare ca in Ro, ca sa faci teatru independent trebuie sa inveti sa practici si cersetoria…

Multumesc. Sa aveti o zi faina! Cu mult mult mult soare!”, este mesajul de tip alerta postat pe Facebook, miercuri dimineata, 15 septembrie, de Andrei Ursu.

Un apel dramatic, care, in spatele discursurilor sforaitoare ale oficialitatilor locale, care impart banii prin Centrul de proiecte al Primarie Timisoara, dezvaluie conditia precara a artistului independent care, in ciuda tuturor neajunsurilor, continua sa-si joace rolul nescris pe scena culturii.

“De fapt, ai descris conditia artistului independent, nici macar cu pfa, in Romania, unde nu exista nicio reglementare in ceea ce priveste munca depusa. Aici, in Romania, daca nu esti cunoscut si indraznesti sa ceri bani pentru prestatie, ti se duce buhul cum ca ai avea aere de vedeta. Cu toate ca ai facut o facultate si vreo 2 masterate, si ca asta iti este meseria si nu un simplu hobby in timpul liber, dar, eh, astea nu conteaza! Pe textele scrise se pot primi drepturi de autor”, si-a  exprimat solidaritatea Sabina Bijan, actrita a Teatrului National din Timisoara, pe scena caruia a evoluat o vreme si unde a fost protagonista unui spectacol dedicat muzicii lui Edith Piaf.

Sursa: impactpresss.ro

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
Ieri — 18 September 2021Ziua de Vest
 • Cheful bikerilor 2021, de la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara
 •  

Cheful bikerilor 2021, de la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

Cheful bikerilor 2021 de la Muzeul Satului Bănățean din TimișoaraChef mare cu sute de  bikeri din județul Timiș, sâmbăta, 18 septembrie, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara. Ei au venit cu familiile și prietenii la marele eveniment intitulat Bikers Picnic 2021, organizat, în colaborare cu Consiliul Județean Timiș.

După parada de pe străzile orașului de la ora 12, bikerii s-au întors la Muzeul satului, unde au începu distracția. Au fost spectacole pentru copii oferite de actorii de la Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin, cursuri de prim ajutor moto prezentate de ISU Timiș, dar și o verandă literară cu jazz și vin bun, la lacul din incinta muzeului, concursuri distractive, food truck și standuri cu cafea, băuturi răcoritoare și bere.

„Comunitatea Moto din Timiș a vrut să arate sâmbătă cine sunt oamenii din spatele măștilor. Este cu siguranță unul dintre evenimentele mele preferate din această toamnă pentru că și eu la rândul meu sunt tată, dar și motociclist, și știu cât de important este să mă simt în siguranță de fiecare dată când sunt în trafic. Doar împreună putem să rupem barierele și stereotipurile și să devenim mai toleranți (și) în trafic”, este mesajul lui Cristian Moș, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Lucrări de branșare în calea Martirilor din Timișoara. Mai multe străzi rămân, luni, fără apă. Coșava, marți
 •  

Lucrări de branșare în calea Martirilor din Timișoara. Mai multe străzi rămân, luni, fără apă. Coșava, marți

Lucrări de branșare în calea Martirilor din Timișoara Mai multe străzi rămân luni fără apă Coșava marțiLuni, 20 septembrie, între orele 9-12, se va executa un branșament de apă din fonduri private la noul supermarket de pe calea Martirilor nr. 98 – a informat Aquatim.

Pe durata lucrărilor se va întrerupe furnizarea apei pe calea Martirilor, porțiunea dintre străzile Mureș și Gavril Musicescu, iar pe porțiunea dintre străzile Gavril Musicescu și Apicultorilor și în comuna Giroc presiunea apei va fi redusă.

Marți, 21 septembrie, între orelen 8-16, în localitatea Coșava se va efectua spălarea și dezinfectarea rezervorului și a rețelei de distribuție. Pe durata lucrărilor se va întrerupe furnizarea apei.

Lucrările de spălare urmăresc să asigure o calitate corespunzătoare a apei potabile și sunt o parte a activității desfășurate de Aquatim în cadrul mentenanței preventive a rețelelor de distribuție.

La reluarea alimentării cu apă în regim normal este posibil ca la robinete să curgă apă tulbure. Deoarece această perturbare va fi de scurtă durată, recomandăm clienților să nu folosească apa în scopuri menajere, până la limpezirea completă. Rugăm, de asemenea, consumatorii să ia măsuri de stocare a unor cantități de apă care să le acopere necesarul pe perioada anunțată. CALL-CENTER/ DISPECERAT: 0356 914, program 24/7.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • APM și ISJ au demarat Săptămâna europeană a mobilităţii, la Timișoara! 16 școli implicate din Timiș
 •  

APM și ISJ au demarat Săptămâna europeană a mobilităţii, la Timișoara! 16 școli implicate din Timiș

APM și ISJ au demarat Săptămâna europeană a mobilităţii la Timișoara 16 școli implicate din TimișAgenția pentru Protecția Mediului Timiș a demarat în plin Săptămâna europeană a mobilităţii 2021, la Timișoara, împreună cu mai multe unități școlare, printre care amintim Liceul Sportiv, Școala Gimnazială nr. 19 ”Avram Iancu” sau Școala gimnazială nr. 30. Activitățile au loc cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Timiș.

Cu mult profesionalism și dăruire, profesorii de la Liceul cu Program Sportiv Banatul au angrenat în campania de mobilitate peste 300 de elevi, în următoarele activități sportive:crosul mobilității – 1000 m, fotbal, meci demonstrativ, box, meci demonstrativ băieți/fete, handbal, meci demonstrativ fete/băieți, tir(pentatlon)–activitate demonstrativă, iar la final a fost festivitatea de înmânare diplome

Evenimentul a fost susținut de către Inspectoratul Școlar Timiș. La eveniment, a participat și dr. Gașpar Ioan-Dan, care este un promotor al mișcării pentru sănătate.

Sloganul manifestărilor este „Fă mișcare. Rămâi sănătos!”.

Și elevii de la Liceul Teoretic “Grigore Moisil” Timișoara au spus ”Da!” campaniei de mobilitate, demarata de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș. Elevii au aflat informații despre mobilitatea durabilă și despre importanța mișcării pentru sănătate. A urmat un program sportiv în curtea școlii. Felicitări și mulțumiri elevilor și doamnei prof. Mihaela Diaconescu.

Astfel, elevii de la Școala nr. 19, coordonați de prof. Liliana Babă de la Palatul Copiilor din Timișoara și învățătoare Liliana Acimov au început campania desenând inimioare pentru mișcare și sănătate.

De asemenea, elevii de la Școala gimnazială Nr. 30 din Timișoara, sub coordonarea doamnei prof. Liliana Babă de la Palatul Copiilor din Timișoara au spus Da campaniei de mobilitate, demarata de Agenția pentru Protecția Mediului Timiș. În prima parte a zilei, elevii au aflat informații despre mobilitatea durabilă și despre importanța mișcării pentru sănătate. Sub îndrumarea doamnelor învățătoare, elevii au pregatit un banner, pe care au expus desene cu sportul lor preferat.A urmat un program sportiv în curtea școlii.

”Felicitări și mulțumiri elevilor și doamnelor profesoare implicate în campanie. Felicitări și mulțumiri elevilor și profesorilor de la LPS Banatul: Flavius Nastor, Ion Mihai, Ramona Roman și Marcel Grigorescu, precum și tuturor cadrelor didactice implicate. Mulțumim tuturor școlilor implicate ”, este mesajul APM Timiș.

Săptămâna europeană a mobilităţii este o iniţiativă a Comisiei Europene, marcată în fiecare an între 16 şi 22 septembrie, care susţine utilizarea mijloacelor de transport nepoluante, a transportului public de către toată lumea, ca o soluţie de mobilitate eficientă, cu tarife accesibile şi cu emisii scăzute. Pe lângă transportul public în comun, este încurajat transportul public activ şi nemotorizat, cum ar fi deplasările pe jos şi cu bicicleta, care joacă un rol important în amplificarea incluziunii sociale şi a stării de bine.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş (APM Timiș) se alătură campaniei de mobilitate, prin organizarea de activități educative de informare, activități sportive şi recreative care promovează mișcarea pentru sănătate și utilizarea mijloacelor de transport nepoluante, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Timiș şi 16 unităţi de învăţământ din judeţul Timiş.

Este vorba de Palatul Copiilor Timişoara, Liceul cu Program Sportiv Banatul, Liceul Teoretic Special IRIS din Timişoara, Liceul Teoretic Moisil Timişoara, Liceul de Arte Plastice Timişoara, Liceul de Arta “Ion Vidu” Timişoara, Colegiul Naţional Bănăţean, Liceul Tehnologic de Silvicultură şi Agricultură “Casa Verde”, Şcoala Gimnazială nr.13 Timişoara, Şcoala Gimnazială nr.16 Timişoara, Şcoala Gimnazială nr.19 “Avram Iancu” din Timişoara, Școala Gimnazială Nr.21 din Timişoara, Şcoala Gimnazială nr.30 din Timişoara, Şcoala Gimnazială Satchinez, Grădiniţa PP Nr.23 Timişoara, Grădiniţa PP Nr.32 Timişoara.

Pe toată durata campaniei 16-22 septembrie 2021, în fiecare şcoală participantă se vor organizează evenimente pe tema : Fă mișcare. Rămâi sănătos!

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Apicultorii din Timiș si-au expus dulcea ofertă la Târgul Mierii 2021, de la Timișoara
 •  

Apicultorii din Timiș si-au expus dulcea ofertă la Târgul Mierii 2021, de la Timișoara

Apicultorii din Timiș siau expus dulcea ofertă la Târgul Mierii 2021 de la TimișoaraTârgul Mierii 2021 organizat de Asociația Crescătorilor de Albine Timiș, sâmbătă, 18 septembrie, a tras câteva sute de timișoreni, la Agro Village, din calea Aradului nr. 119 Timișoara, unde apicultorii și-au expus dulcea ofertă, cu tot ceea ce au avut mai bun. Evenimentul continuă, duminică 19 septembrie, în același loc.

Cele 15 standuri au venit cu o ofertă bogată de miere de tei, salcâm, rapița, polifloră, polen, propolis, tinctură de propolis, lăptișor de matcă, faguri cu miere, miere cu nuci, cu scortişoară sau cu cătină, siropuri cu miere, creme și cosmetice pe bază de miere etc.

“Scopul evenimentului a fost de a promova acest minunat produs care este mierea, în rândul timișorenilor, și a-i face pe cetățeni să înțeleagă cât de benefic pentru sănătate este să consume miere. ACA Timiș este un bun promotor al mierii în rândul cetățenilor”,  a spus Petre Dodea, președintele ACA Timiș.

Apicultorii susțin că anul 2021 a fost un an foarte prost pentru crescătorii de albine  din cauza temperaturilor extreme din lunile aprilie -mai.

“Pierderile ar fi cam de 60%, mai ales că la salcâm și la tei nu s-a produs aproape deloc miere!”, a mai spus Dodea.

Târgul mierii a avut loc, în parteneriat cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara. Târgul Mierii i-a reunit pe cei mai pricepuți apicultori din județul Timiș și vecinătate, cu cele mai de calitate produse.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Video – Jandarmii din Timiș, din nou la datorie
 •  

Video – Jandarmii din Timiș, din nou la datorie

Video Jandarmii din Timiș din nou la datorie

La nici o lună după scandalul de la un botez din municipiul Lugoj, două persoane comit noi infracțiuni. De data aceasta este vorba despre furt, distrugere, loviri și alte violențe. Împreună cu alți doi amici de-ai lor, cei doi ajung în gara din municipiul Lugoj și o persoană singură, izolată de ochii lumii, ajunge ținta acestora. Victima susține că a fost lovită, deposedată de 950 de lei și 300 de euro. De asemenea, i-a fost spart telefonul mobil pentru a nu putea lua legătura rapid cu forțele de ordine publică.

Jandarmii împreună cu colegii de la poliție, au început în scurt timp căutările acestor patru persoane. Din descrierile victimei, jandarmii au găsit 2 persoane, bărbat și femeie, care ulterior le-au dezvăluit și numele celorlalte două persoane participante la infracțiune. Pe filmările de la scandalul din 23 august, pot fi identificate cele două persoane care, de data aceasta, nu se mai rezumă la o contravenție, ci comit infracțiuni de furt, distrugere și loviri și alte violențe.

În prezent, aceștia sunt cercetați penal.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Să o ajutăm pe Gabriela, de 13 ani, care are o formă rară de cancer osos!
 •  

Să o ajutăm pe Gabriela, de 13 ani, care are o formă rară de cancer osos!

Să o ajutăm pe Gabriela de 13 ani care are o formă rară de cancer ososGabrela o fetiţă de 13 ani din localitatea timişeană Maşloc şi a fost diagnosticată cu o boală cumplită, sarcom Ewing. A fost operată în Timişoara de două ori, iar în urma ultimei intervenţii chirurgicale, medicii au stabilit că are nevoie de recuperare într-o clinică din Italia.

Gabriela are nevoie de noi toţi. Haideţi să-i dăm o mână de ajutor şi să-i fim o armată de îngeri!

Sarcomul Ewing este un tip rar de cancer osos. Afectează cel mai frecvent persoanele cu vârste cuprinse între 10 – 20 de ani.

Cei care doresc pot dona în conturile:

RO41INGB00009999056467513 (lei)

RO51INGB0000999911808870 (euro)

RO28BREL0005510668410100 (REVOLUT)

Titular cont: Fogaş Zoltan

Tel 40723519754

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • PSD respinge majorarea impozitelor locale. Timișoara, ca oraș, poate ajunge în faliment
 •  

PSD respinge majorarea impozitelor locale. Timișoara, ca oraș, poate ajunge în faliment

PSD respinge majorarea impozitelor locale Timișoara ca oraș poate ajunge în falimentPSD Timiș, prin reprezentanții săi în Consiliul Local Timișoara nu va susține majorarea impozitelor locale, în plus, va propune și trei amendamente pentru modificarea variantei prezentate publicului.

Oradea, Cluj, orașele cu care USR-iștii se compară nu au nici pe departe nivelul impozitelor din Timișoara, spune Mihai Ritivoiu, președintele PSD Timișoara. În consecință, propunerea de majorare a taxelor locale nu va fi susținută.

”PSD se va opune oricărei tentative de majorare a taxelor locale. Am depus trei amendamente. Primul se referă la reducerea impozitelor pe clădiri. Timișoara are cel mai mare impozit pentru persoane juridice față orice alt oraș din România. Spre deosebire de Oradea și Cluj, în Oradea este 1%, iar la Cluj este 1,1% gradul de impozitare la persoane juridice. Al doilea amendament vizează samavolnicia majorării de impozite la persoane fizice deținătoare de alte spatii decât cele locuite. Actuala conducere a Primăriei Timișoara a propus triplarea impozitelor. Ni se pare revoltător și susținem menținerea ca și până acum a acestor impozite. Sunt afaceri care au impozit de 1%, deci aceste impozite sunt de zece ori ma mari. Al treilea amendament – vom milita pentru menținerea bonificației de 10% până în data de 31 martie. Este o facilitate care are o vechime și a funcționat bine. Actuala conducere a primăriei dorește să renunțe la ea. Oamenii nu vor mai fi motivați să plătească impozitele”, a anunțat reprezentantul PSD.

El este de părere că Timișoara, ca oraș, poate ajunge în faliment.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Certificatul verde, obligatoriu de luni, în România. Cum se obţine
 •  

Certificatul verde, obligatoriu de luni, în România. Cum se obţine

Certificatul verde obligatoriu de luni în România Cum se obţineCertificatul verde va fi obligatoriu în restaurante, la nunți și la activități în spații închise începând de luni.

Utilizarea documentului a fost aprobată vineri de Guvern, iar hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial.

Guvernul Cîțu a adoptat vineri noi măsuri pentru desfășurarea unor activități în condiții de siguranță sanitară în timpul pandemiei.

Dacă într-o localitate incidența este între 3 și 6 la mia de locuitori, petrecerile de la nunți și botezuri pot fi organizate în spații închise doar cu invitați vaccinați, testați sau trecuți prin boală, folosindu-se certificatul verde.

În localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie, noile norme prevăd că activitățile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane: vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Potrivit comunicatului de presă al Guvernului, obligația de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul copiilor sub 6 ani.

Astfel:

 1. în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție
 2. organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție
 3. organizarea de evenimente private (nunți, botezuri etc.) cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană
 4. organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior și de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătății
 5. organizarea de conferințe este permisă cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătății
 6. organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane
 7. activitatea restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00
 8. activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00
 9. activitatea cu publicul la jocurile de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului
 10. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului
 11. activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5:00 – 24:00
 12. activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5:00 – 2:00
 13. activitățile sportive și recreative în aer liber sunt permise cu participarea a maxim 10 persoane care nu locuiesc împreună, în condițiile care vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Culturii și ministrului Tineretului și Sportului.

De asemenea, în cazul județelor/localităților cu incidența cuprinsă între 4 și 6 la mia de locuitori, sălile de sport și/sau fitness pot funcționa fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.

Organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021 (nn: ref prelungirea stării de alertă) au obligația de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secțiunea “Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă “Check DCC” pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.

Persoanele fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul unui document, pe suport de hârtie sau în format electronic emis de respectivul stat.

Cum se obține certificatul verde COVID-19

Certificatul verde este necesar doar în localităţile unde incidenţa este cuprinsă între 3 şi 6 la mie. Documentul devine vital în zilele viitoare.

Certificatul verde care poate fi descărcat aici: https://certificat-covid.gov.ro/login şi va atesta că persoanele sunt:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

– au un rezultat negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore

– între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Valeriu Gheorghiţă: ”La 15 octombrie am putea să depăşim 17.000 pe zi, media la 7 zile, ceea ce înseamnă o situaţie evident mult mai gravă – vârfuri de 20.000 de cazuri”
 •  

Valeriu Gheorghiţă: ”La 15 octombrie am putea să depăşim 17.000 pe zi, media la 7 zile, ceea ce înseamnă o situaţie evident mult mai gravă – vârfuri de 20.000 de cazuri”

Valeriu Gheorghiţă La 15 octombrie am putea să depăşim 17000 pe zi media la 7 zile ceea ce înseamnă o situaţie evident mult mai gravă vârfuri de 20000 de cazuri

Coordonatorul campanie naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că situaţia este gravă, predicţiile specialiştilor fiind reevaluate. Potrivit ultimelor date, am putea avea o medie săptămânală de 17.000 de cazuri, în 15 octombrie, cu vârfuri care pot ajunge la 20.000 de cazuri zilnic. ”Situaţia e cât se poate de serioasă”, susţine Gheorghiţă, care anunţă că nu se poate să nu fie luate măsuri – cum ar fi certificatul verde – doar pentru că sunt nepopulare. 

”Suntem pe o creştere exponenţială, peste 700 pacienţi la ATI, 60 de decese raportate zilnic. Nu putem să neglijăm implementarea unor măsuri pentru că sunt nepopulare sau pentru că par discriminatorii. Nu sunt măsuri discriminatorii, sunt măsuri care dau posibilitatea celor care vor să se vaccineze să-şi continue viaţa socială, într-un anumit interval în care situaţia epidemiologică nu este bună. Se aplica în localităţile unde rata de infectare este de peste 3 la mie”, a declarat, vineri seară, la B1 TV, Valeriu Gheorghiţă. 

Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunţat că specialiştii au reevaluat predicţiile: ”Anunţam o predicţie pentru 15 septembrie de aproximativ 2.500 de cazuri zilnic, media pe ultimele 7 zile. Am avut 2.700 aproape. Deci mai mult decât predicţia noastră, ca medie pe ultimele 7 zile, că au fost vârfuri cu aproape 4.500 de cazuri. S-a reevaluat această predicţie pentru următoarele 4 săptămâni, până la 15 octombrie, şi situaţia e cât se poate de serioasă. Ne aşteptăm ca la 1 octombrie să ajungem la un număr mediu de cazuri la 7 zile de aproape 7.000, dar cu vârfuri şi de 10.000 pe zi, iar la 15 octombrie am putea să depăşim 17.000 pe zi, media la 7 zile, ceea ce înseamnă o situaţie evident mult mai gravă – vârfuri de 20.000 de cazuri. Cam acestea sunt predicţiile”. 

 Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, noile măsuri pentru localităţile cu incidenţă cuprinsă între 3 şi 6 la mie, pe baza propunerilor CNSU. Prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul aplicaţiei mobile «Check DCC» vor intra în vigoare la data de 20 septembrie 2021. Cetăţenii străini care provin din state care nu emit certificatul verde, fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării cu documente emise de statele respective.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Analiză MedLife: Cei mai mulţi bolnavi de Covid din ultimele două săptămâni sunt cei reveniţi din concedii
 •  

Analiză MedLife: Cei mai mulţi bolnavi de Covid din ultimele două săptămâni sunt cei reveniţi din concedii

Analiză MedLife Cei mai mulţi bolnavi de Covid din ultimele două săptămâni sunt cei reveniţi din concedii

Ponderea cea mai mare din numărul de persoane care au înregistrat un rezultat pozitiv la COVID în ultimele 2 săptămâni este dată de cei care s-au întors din concediu sau weekend-uri prelungite.

MedLife a decis ca în pragul valului 4 al pandemiei să facă săptămânal teste RT-PCR tuturor angajaților săi din unitățile medicale. Astfel, din septembrie, întregul personal medical și auxiliar din toate unitățile MedLife din țară este testat PCR o dată pe săptâmână. În plus, pentru a proteja categoriile vulnerabile de pacienți, angajații care intră frecvent în contact cu bolnavii cronici vor fi testați de două ori pe săptămână.

„Rezultatele evaluării cu privire la testele RT-PCR efectuate de la începutul lunii septembrie în toate unitățile noastre, coroborate cu datele colectate în urma triajului din fiecare unitate, arată o creștere abruptă a numărului de persoane care s-au pozitivat. Cu privire la această tendință s-au evidențiat două aspecte demne de menționat: una este legată de faptul că un număr mare dintre cei pozitivi este dat de persoane întoarse din concediu sau din weekend-uri prelungite, iar cel de la doilea aspect este legat de contagiozitatea mai ridicată a tulpinii Delta. Am identificat clastere de persoane care au declarat că au fost în contact cu o persoană pozitivă timp de câteva minute și ca urmare s-au infectat. De altfel, în conformitate cu datele prelucrate de MedLife în studiile medicale publicate de-a lungul acestui an, din cauza testării mult reduse la nivel național, cifrele oficiale de infectare sunt de 5-7 ori mai mici decât cele reale.

Dacă am extrapola aceste rezultate la un număr zilnic de 4-5.000 cazuri, cifra reală a infectărilor în România ar putea fi peste valoarea de 25.000 cazuri noi pe zi. În context, cu scopul de a spori nivelul de siguranță în rândul pacienților și a personalului medical am decis să dăm startul unui nou program național pentru testarea tuturor angajaților MedLife la nivel de grup. Vom testa toți colegii din unitățile medicale cu teste RT-PCR săptămânal sau chiar de două ori pe săptămână în cazul personalului care intră în contact cu pacienți cronici. De altfel, MedLife a fost prima companie care a avut capacitatea de a testa personalul din unitățile medicale încă de la începutul pandemiei și astfel, prin testare sistematică am reușit să ne protejăm colegii, și pacienții deopotrivă, să evităm focare și să ne continuăm activitatea în condiții de siguranță”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Programul de testare săptămânală va fi aplicat inclusiv în rândul personalului vaccinat. Decizia a fost luată în contextul în care varianta Delta a coronavirusului determină infecții și în rândul celor care au schema completă de vaccinare. „Pe lângă pacienți, am avut și colegi vaccinați, care la testare au ieșit pozitivi și au fost izolați în consecință. Desigur, cei vaccinați sunt complet asimptomatici sau cu simptome foarte ușoare, dar boala se dă și se ia chiar și în rândul acestora, de aceea, pentru siguranța tuturor, am decis să testăm toți colegii din unitățile medicale, fie că sunt sau nu vaccinați. Este un prim pas și sperăm să devină o practică și în alte unități medicale sau chiar în companiile din România. Ar fi extraordinar dacă s-ar extinde acest program măcar la nivelul persoanelor nevaccinate, unde riscul de contactare a virusului și mai ales de a face o formă severă a bolii este mai mare. De altfel, recomandăm cu prioritate ca într-o primă etapă să fie crescută rata de testare cel puțin în rândul persoanelor care se întorc din concediu, iar în situația în care nu se poate efectua testarea în timp real să existe o măsură prin care aceste persoane rămân izolate la domiciliu pentru câteva zile”, a adăugat Mihai Marcu.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
AlaltaieriZiua de Vest
 • Bega Bulevard 2021, prima zi – un festival trist și ignorat de autoritățile locale
 •  

Bega Bulevard 2021, prima zi – un festival trist și ignorat de autoritățile locale

Bega Bulevard 2021 prima zi un festival trist și ignorat de autoritățile localeAdministrația useristă și-a arătat încă o dată indiferența, ca să nu spunem disprețul, fața de timișoreni, vineri, 17 septembrie 2021.

Festivalul Bega Bulevard 2021 a fost tratat cu indiferență totală de autoritățile locale, cu prilejul deschiderii, deși primăria îl organizează și a băgat bani grei pentru susținerea manifestărilor.

În alți ani, sub administrația liberală, întotdeauna primarul era prezent și el avea cuvântul de deschidere și îi saluta pe timișorenii, care veneau cu miile.

Bega Bulevard nu e un eveniment oarecare, ci o amplă manifestare cultural-artistică dedicată “Senei” timișorene, simbolul orașului, pentru a-l mai scoate din anonimat. Când vorbești de Bega, trebuie să vorbești de Timișoara și invers. În conștiința românilor cele două sunt strâns legate. În plus festivalul mai are rolul și de a-i scoate pe timișoreni din case, a-i uni pentru a se bucura și distra împreună.

Acestea sunt scopurile pentru care primăria a creat Bega Bulevard, în urmă cu mai mulți ani.

Din păcate, deschiderea festivalului, vineri 17 septembrie, la ora 18.00, a fost extrem de tristă.

Ignoranței autorităților locale s-au adăugat vremea mohorâtă, ploaia sâcâitoare și vântul rece.

Toate s-au adunat și i-au determinat pe timișoreni să trateze cu indiferență Bega Bulevard, să rămână în case și să arate încă o dată că între administrația locală și cetățeni s-a instaurat o ruptură care se adâncește pe zi ce trece.

Din fericire, situația a mai fost salvată de voioșia caracteristică prezentatorului Florin Mihoc, care a avut un dialog plin de umor cu Paul Georgescu, multiplu campion mondial la înot în ape libere. De asemenea, și răspunsurile marelui sportiv au fost pe măsură și i-au distrat pe cei câțiva zeci de cetățeni prezenți pe malul Begăi.

Cu acest prilej a avut loc și o paradă a ambarcațiunilor conduse de campionii Timișoarei. Tot vineri, de la ora 19:00 la Porto Arte a fost o  seară de blues cu Éles Gabor Trio (Ungaria), Gamblers (Serbia) și Bega Blues Band (România).

Programul a mai cuprins, in parcul Alpinet,  Zumba, cu Claudiu Guțu, D’Arc pe mal Unde sonore. Concert de canțonete, corala Contrast, iar de la 20:00, tot în parcul Alpinet, o seară de cinema: Titanic.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • A fost deschisă procedura falimentului împotriva City Insurance
 •  

A fost deschisă procedura falimentului împotriva City Insurance

A fost deschisă procedura falimentului împotriva City Insurance

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat vineri deschiderea procedurii falimentului împotriva City Insurance, precum şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii. 

”Pentru protejarea asiguraţilor, Consiliul A.S.F. a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., în conformitate cu prevederile art. 110 din Legea nr. 237/2015, constatarea stării de insolvenţă a Societăţii Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., astfel cum este definită de art. 5 alin. (1) pct. 31 lit. a) şi lit. b) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare şi promovarea de către A.S.F. a cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii, conform dispoziţiilor art. 249 din legea referită”, transmite insitutţia.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) îşi argumentează decizia precizând că ”nu a fost făcută dovada documentată a modului în care Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. va deţine permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerinţa de capital de solvabilitate (SCR) şi cerinţa de capital minim (MCR), precum şi lipsa fondurilor proprii de bază eligibile să acopere pragul absolut al MCR, valoarea SCR calculată şi valoarea MCR calculată, în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) lit. d) şi lit. e), art. 67 alin. (1) lit. a), art. 72 alin. (1)  şi art. 95 alin. (1) din Legea nr. 237/2015, cu modificările şi completările ulterioare” şi  dată fiind şi inexistenţa vărsământului la capitalul social, în urma analizării modului de îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia A.S.F. nr. 714/2021, respectiv Decizia A.S.F. nr. 724/2021, a rezultat că Planul de finanţare pe termen scurt şi Planul de redresare sunt în mod evident neadecvate şi nu asigură restabilirea situaţiei financiare a societăţii şi, pe de o parte, solvabilitatea societăţii este în continuă deteriorare iar, pe de altă parte, societatea se află în incapacitate vădită de plată.

ASF reaminteşte că, în baza Deciziei nr. 714/03.06.2021, s-au stabilit în sarcina Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. următoarele obligaţii:

transmiterea spre aprobare către A.S.F. a unui Plan de finanţare pe termen scurt, în termen de o lună de la data primirii Deciziei nr.714/03.06.2021, în vederea restabilirii nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă MCR sau pentru modificarea profilului de risc, astfel încât, în termen de 3 luni, MCR să fie din nou respectată;

transmiterea unui Plan de redresare refăcut, în termen de 2 luni de la data primirii Deciziei nr.714/03.06.2021, cu măsuri pentru restabilirea nivelului fondurilor proprii eligibile care acoperă cerinţa de capital de solvabilitate pentru modificarea profilului de risc, astfel încât nivelul SCR să fie restabilit în termenul legal, de la data constatării nerespectării SCR prin Decizia A.S.F. nr. 325/10.03.2021. Prin Decizia nr. 724/04.06.2021, A.S.F. a desemnat Fondul de Garantare a Asiguraţilor (F.G.A.) ca administrator temporar în vederea înlocuirii conducerii Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., în scopul restabilirii situaţiei financiare a asigurătorului şi pentru asigurarea unei conduceri sănătoase şi prudente a activităţii asigurătorului, în conformitate cu art. 30 alin (2) coroborat cu art. 33 raportat la art. 2 pct. 3 din Legea 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor. Termenul ce decurge din Decizia A.S.F. nr. 714/03.06.2021 pentru restabilirea MCR a fost data de 04.09.2021 (respectiv prima zi lucrătoare 06.09.2021).              

Totodată, cu începere de la data de 05.04.2021,  Autoritatea de Supraveghere Financiară a sesizat Ministerul Public, dar şi alte autorităţi ale statului cu privire la faptele constatate la S.A.R. City Insurance S.A.

Autoritatea prezintă şi o sinteză a acţiunilor aplicate City Insurance S.A

Decizia 762/14.06.2021 410.900 lei amendă în baza Legii 132/2017;
Decizia 714/03.06.2021 2.930.766 lei amendă şi stabilirea unor măsuri (plan de finanţare MCR şi plan de redresare SCR);
Decizia 716/03.06.2021 1.000.000 lei amendă şi retragerea aprobării domnului Renato Szilagyi, preşedinte al directoratului;
Decizia 717/03.06.2021  1.000.000 lei amendă şi retragerea aprobării domnului Buzerea Barbu Mircea, vicepreşedinte al directoratului;
Decizia 718/03.06.2021 1.000.000 lei amendă şi retragerea aprobării domnului Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis, membru al directoratului;
Decizia 723/03.06.2021 1.000.000 lei amendă şi retragerea aprobării domnului Browne Woodthorpe Robert, preşedinte al Consiliului de Supraveghere;
Decizia 719/03.06.2021 1.000.000 lei amendă şi retragerea aprobării domnului Rossler Max Walter, vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere;
Decizia 722/03.06.2021 1.000.000 lei amendă şi retragerea aprobării domnului Pascale Cristian, membru al Consiliului de Supraveghere;
Decizia 721/03.06.2021 1.000.000 lei amendă şi retragerea aprobării doamnei Arampova Aelita, membru al Consiliului de Supraveghere;
Decizia 720/03.06.2021 1.000.000 lei amendă şi retragerea aprobării d-lui Papanikolaou Epameinondas, membru al Consiliului de Supraveghere;
Decizie 325/10.03.2021 2.600.000 lei amendă şi plan de redresare (SCR);
Decizia 83/25.01.2021 530.000 lei amendă d-lui Renato Szilagyi, preşedinte directorat;
Decizia 84/25.01.2021  500.000 lei amendă d-lui Buzera Barbu Mircea, vicepreşedinte al directoratului;
Decizia 85/25.01.2021 500.000 lei amendă d-lui Spyridon Stavros Mavrogalos Fotis, membru al directoratului;
Decizia 86/25.01.2021 450.000 lei amendă d-lui Browne Woodthorpe Robert, preşedinte al Consiliului de Supraveghere;
Decizia 87/25.01.2021 450.000 lei amendă d-lui Rossler Max Walter, vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere;
Decizia 88/25.01.2021 450.000 lei amendă d-lui Pascale Cristian, membru al Consiliului de Supraveghere;
Decizia 89/25.01.2021 450.000 lei amendă d-nei Arampova Aelita, membru al Consiliului de Supraveghere;
Decizia 90/25.01.2021  450.000 lei amendă d-lui Papanikolaou Epameinondas, membru al Consiliului de Supraveghere,
Decizia 3/13.01.2021  500.000 lei amendă aplicată societăţii în baza Legii nr.132/2017;
Decizia 458/06.04.2020 100.000 lei amendă aplicată societăţii;
Decizia 1040/13.08.2019  – avertisment scris aplicat societăţii;
Decizia 1180/26.09.2019 50.000 lei amendă aplicată societăţii,
Decizia 123/25.01.2018 avertisment scris aplicat societăţii;
Decizia 494/10.04.2017 30.000 lei amendă d-lui Cristian Pascale, membru CA;
Decizia 492/10.04.2017 30.000 lei amendă d-lui Dan Odobescu şi retragere aprobare membru, preşedinte CA;
Decizia 493/10.04.2017 20.000 lei amendă d-lui Dan Odobescu şi retragere aprobare director general;
Decizia 2315/21.12.2016 10.000 lei amendă d-lui Dan Odobescu, director general;
Decizia 2314/21.12.2016 30.000 lei amendă şi stabilire măsuri în sarcina societăţii;
Decizie 912/19.04.2016 40.000 lei amendă d-lui Papanikolaou Epameinondas, director adjunct;
Decizie 911/19.04.2016 10.000 lei amendă aplicată d-lui Claudiu Mândrilă, director de daune;
Decizie 910/19.04.2016 50.000 lei amendă aplicată d-lui Dan Odobescu, director general;
Decizie 902/18.04.2016 100.000 lei amendă aplicată societăţii şi plan de măsuri;
Decizia 2307/29.12.2014 20.000 lei amendă aplicată d-lui Muşat Nicolae, director general;
Decizie 2309/29.12.2014 20.000 lei amendă aplicată d-nei Măzăreanu Ioana, director adjunct;
Decizia 198/23.05.2014 avertisment scris aplicat d-lui Muşat Nicolae, director general;
Decizia 199/23.05.2014 5.000 lei amendă aplicată d-lui Claudiu Mândrilă, director daune;
Decizia 158/30.04.2014 avertisment scris aplicat d-lui Claudiu Mândrilă, director daune.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a impus S.A.R. City Insurance S.A. şi următoarele măsuri:

Decizia 455/06.04.2020 măsuri de remediere pentru deficienţe constatate în baza Legii 237/2015;
Decizia 457/06.04.2020 16.500.000 euro majorare de capital de solvabilitate aplicată societăţii.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat în 8 septembrie că a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), care este administrator temporar al City Insurance, că până la acel moment nu fusese efectuată nicio plată în conturile societăţii, plată aferentă contravalorii acţiunilor subscrise de către acţionarul minoritar i3CP Holding BV. Asiguratorul City Insurance ar fi trebuit să aibă în cont, până la 4 septembrie 2021, cel puţin 150 de milioane de euro, condiţie necesară pentru a evita falimentul.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, miercuri, că se lucrează la două OUG în domeniul asigurărilor, precizând că documentele sunt în circuitul de avizare. Primul vizează preţurile RCA-urilor, în contextul creşterii preţurilor, iar al doilea document vizează situaţia de la City Insurance.

Acesta a explicat că se caută soluţii astfel încât clienţii asiguratorului City Insurance să nu rămână fără a le fi plătite solicitările: ”Pentru a ne asigura că oamenii nu se va ajunge să aibă un claim şi nu va fi plătit, să se plătească banii din fondul de garantare. Dacă se întâmplă ceva că toţi clienţii sunt protejaţi”. 

Sursa: news.ro

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Noile măsuri pentru localităţile cu incidenţă cuprinsă între 3 şi 6 la mie. Prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării vor intra în vigoare la data de 20 septembrie
 •  

Noile măsuri pentru localităţile cu incidenţă cuprinsă între 3 şi 6 la mie. Prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării vor intra în vigoare la data de 20 septembrie

Noile măsuri pentru localităţile cu incidenţă cuprinsă între 3 şi 6 la mie Prevederile care vizează atestarea vaccinării testării sau vindecării vor intra în vigoare la data de 20 septembrie

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, noile măsuri pentru localităţile cu incidenţă cuprinsă între 3 şi 6 la mie, pe baza propunerilor CNSU. Prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul aplicaţiei mobile «Check DCC» vor intra în vigoare la data de 20 septembrie 2021. Cetăţenii străini care provin din state care nu emit certificatul verde, fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării cu documente emise de statele respective. 

”Guvernul a aprobat în şedinţa de astăzi, 17 septembrie 2021, printr-o Hotărâre, noi măsuri pentru desfăşurarea unor activităţi în condiţii de siguranţă sanitară”, a transmis, vineri, Guvernul.

Potrivit Executivului, în judeţele/localităţile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfăşurarea activităţilor, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:  

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,  

– care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,

 – care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, nu se aplică în cazul persoanelor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani.

 În concret, normele adoptate sunt următoarele:

 1. în spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie;
 2. organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie;
 3. – organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri etc.) cu un număr de participanţi de maximum 200 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană;

4.organizarea de cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite prin ordinul ministrului sănătăţii;

 1. – organizarea de conferinţe este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii;
 2. – în condiţiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri şi demonstraţii este permisă cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane;
 3. – activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5:00 – 2:00;
 4. – activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5:00 – 2:00;
 5. – activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului;
 6. – activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului;
 7. – activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii închise este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5:00 – 24:00;
 8. – activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5:00 – 2:00;
 9. – activităţile sportive şi recreative în aer liber sunt permise cu participarea a maximum 10 persoane care nu locuiesc împreună, în condiţiile care vor fi stabilite prin ordin comun al ministrului Culturii şi ministrului Tineretului şi Sportului.

De asemenea, în cazul judeţelor/localităţilor cu incidenţa cuprinsă între 4 şi 6 la mia de locuitori, operatorii economici care desfăşoară activitatăţi cu publicul în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness pot funcţiona fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană;

Organizatorii/operatorii economici care desfăşoară activităţi potrivit Hotărârii Guvernului nr. 932/2021(nn: ref prelungirea stării de alertă)  au obligaţia de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secţiunea „Verificare reguli interne” din aplicaţia mobilă „Check DCC” pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatului, fără a se reţine niciun fel de date sau informaţii din certificatul verificat.

Persoanele fizice provenite din state ale căror autorităţi nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID-19 sau documente compatibile cu aceste certificate, fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul unui document, pe suport de hârtie sau în format electronic emis de respectivul stat.

Hotărârea aprobată vineri  intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României.  

Potrivit Executivului, excepţie fac prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul aplicaţiei mobile «Check DCC» care vor intra în vigoare la data de 20 septembrie 2021.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Ziua Mondială a Siguranței Pacientului 2021, la Centrul Medical Cristian Șerban Buziaș
 •  

Ziua Mondială a Siguranței Pacientului 2021, la Centrul Medical Cristian Șerban Buziaș

Ziua Mondială a Siguranței Pacientului 2021 la Centrul Medical Cristian Șerban BuziașVineri 17 septembrie, Ziua Mondială a Siguranței Pacientului 2021 a fost marcată cu mare entuziasm la Centrul Medical Cristian Șerban din Buziaș.

Medici, asistente, personal auxiliar, părinți și copii au ținut să sărbătorească evenimentul. Printre altele, momentul a fost imortalizat prin mai multe poze de grup, chiar în fața instituției. Fiindcă OMS a stabilit că portocaliul este culoarea simbolică a zilei, participanții au fost ori îmbrăcați în haine portocalii, ori dețineau un obiect vestimentar de culoare portocalie.

“Sloganul acestui an este Îngrijiri medicale sigure pentru mame și nou-născuți. În cazul nostru – Îngrijiri medicale sigure…, loc de naștere a speranței, a schimbării perspectivei asupra vieții”, este mesajul Centrului Medical Cristian Șerban Buziaș.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Scandal la Serviciul de Ambulanţă Timiş după ce o angajată nevaccinată, care a refuzat testarea, nu a mai fost primită la muncă
 •  

Scandal la Serviciul de Ambulanţă Timiş după ce o angajată nevaccinată, care a refuzat testarea, nu a mai fost primită la muncă

Scandal la Serviciul de Ambulanţă Timiş după ce o angajată nevaccinată care a refuzat testarea nu a mai fost primită la muncăO femeie de serviciu care lucrează la Serviciul de Ambulanţă Timiş a iscat un adevărat scandal după ce nu a mai fost primită la locul de muncă. Asta după ce femeia nu s-a vaccinat şi a refuzat să fie testată.

Femeia consideră că măsura este ilegală, dar reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Timiş spun că nu au încălcat nicio regulă pentru că orice cheltuială legată de testare ar fi suportată de instituţie. Nici în aceste condiţii, femeia nu a dorit să se testeze. “Femeia de serviciu, culmea. Într-o unitate strategică de interes naţional în stare de alertă, femeia de serviciu care face curăţenie între medici şi asistente şi care îi poate infecta pe toţi crează probleme. Nefiind vaccinată, am supus-o testării cu ce test vrea ea. Este o ambiţie, este o nevaccinistă din Piaţa Operei care şi în primăvară vorbea la microfon. E o femeie conflictuală”, a declarat pentru Adevărul Iancu Leonida, şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Timiş.

Femeia în cauză s-a mai aflat în centrul unui scandal atunci când a refuzat vaccinarea şi a fost cercetată disciplinar. Atunci, Victor Ţepeş, lider de sindicat în cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Timiş, a fost de partea angajatei şi a apărat-o. Acum, Ţepes se declară de partea conducerii instituţiei. Acesta a precizat că sindicatul este de acord cu testarea personalului nevaccinat, cu condiţia ca toate cheltuielile să fie suportate de instituţie, nu de angajaţi. “Doamna nu vrea să fie testată. Nu pot să o ajut în cazul ăsta pentru că încălcăm nişte reguli. Am avut o discuţie cu dânsa, i-am spus că poate să îşi pună în pericol familia. Mi se pare corect să fim testaţi atât timp cât nu suntem vaccinaţi. Doamna spune că nu vrea să se testeze pentru că nu vrea să fie scobită în nas la fiecare trei zile”, a declarat Victor Ţepeş.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Mihai Ritivoiu avertizează: ”Se dorește falimentarea Colterm și preluarea terenului CET din Calea Șagului”
 •  

Mihai Ritivoiu avertizează: ”Se dorește falimentarea Colterm și preluarea terenului CET din Calea Șagului”

Mihai Ritivoiu avertizează Se dorește falimentarea Colterm și preluarea terenului CET din Calea Șagului

Datoriile imense cu care se confruntă societatea de termoficare a Timișoare, Colterm, nu vor fi plătite de municipalitate, avertizează Mihai Ritivoiu, președintele PSD Timișoara, care spune că se dorește, de fapt, falimentarea companiei și. Ulterior, preluarea terenului deținut de aceasta în Calea Șagului.

Problema certificatelor verzi și a amenzilor aferente e principala datorie a societății.

”Avem 20.000 de certificate neplătite. Prețul a crescut din primăvară de la 40 la 60 de euro, deci 12 milioane de euro și cu 21 avem deja 33 de milioane de plată. Pe lângă acestea, avem certificatele de anul acesta. Mai avem încă 12 milioane de euro, ne ducem la 45 de milioane de euro. Și dacă până la anul, în luna aprilie, nu se achită toată suma pe certificate, mai încasăm o amendă de 21 de milioane de euro”, a spus, vineri Mihai Ritivoiu.

Dar, la toate acestea se adaugă și o grămadă de facturi deja emise de Colterm pe adresa primăriei, dar care sunt ignorate de municipalitate, mai spune reprezentantul PSD.

„Ce aveți de gând să faceți cu cele 45 sau 66 de milioane de euro pe care nu sunteți în stare să le plătiți? De unde veți plăti? Vreți să falimentați Colterm și să puneți mâna pe terenul de 50 de hectare din Calea Șagului? Întreb acest lucru pentru că în acest moment există facturi de 70 de milioane de lei emise de Colterm către primărie, care nu sunt achitate. Mai mult decât atât, există o serie de pierderi induse ce trebuie plătite de primărie. Ele se constituie din pierderi financiare în valoare de 31 de milioane de lei, depuse în urmă cu doi ani la primărie, alte pierderi tot de 31 de milioane de lei cu o documentație depusă de anul acesta, precum și pierderi tehnologice de alte 50 de milioane de lei, care reprezintă pierderile din rețea. Rețeaua este a primăriei, nu e normal să le plătească Coltemul”, a spus Ritivoiu.

Deși o parte din banii care să acopere facturile respective au fost prevăzuți în bugetul pe acest an, sumele nu vor fi plătite.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Jazz, poezie și vin bun, la Veranda literară, sâmbătă, la Muzeul Satului Bănățean. Veniți!
 •  

Jazz, poezie și vin bun, la Veranda literară, sâmbătă, la Muzeul Satului Bănățean. Veniți!

Jazz poezie și vin bun la Veranda literară sâmbătă la Muzeul Satului Bănățean VenițiIubitorii de poezie sunt invitați la Veranda literară, sâmbătă 18 septembrie, de la ora 16.00, la Muzeul Satului Bănățean de la Pădurea verde Timișoara, alături de poeții Robert Șerban, Tudor Crețu, Borco Ilin, Goran Mrakic și Gabriel Timoceanu.

Alina Giurgiu și Ion Dorobanțu vor susține un mic concert de jazz.

Evenimentul va avea loc la hambarul de la Muzeul viu și se desfășoară cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

”Prieteni din Timișoara, s-a rezolvat să fie vreme bună, să fie muzică, poezie, vin, locul e minunat și în aer liber, intrarea e și ea liberă, noi, ăștia de pe afiș, ne vom strădui să fim cum trebuie, așa că haideți să ne mai vedem unii cu alții”, este mesajul lui Robert Șerban.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Văduva veselă – spectacol savuros în paşi de vals şi can-can francez, în parcul Rozelor Timișoara
 •  

Văduva veselă – spectacol savuros în paşi de vals şi can-can francez, în parcul Rozelor Timișoara

Văduva veselă spectacol savuros în paşi de vals şi cancan francez în parcul Rozelor TimișoaraSpectacol de operetă de mare interes pe scena înnoită din Parcul Rozelor în cadrul amplei manifestare cultural-artistice și sociale Bega Bulevard 2021!

Opera Națională Română Timișoara prezintă „Văduva veselă” de Franz Lehar, sâmbătă 19 septembrie 2021 de la ora 20.00.

Opereta aranjată pe suavele note ale compozitorului Franz Lehár a reușit să declanșeze valuri de râsete și simpatie chiar de la premiera sa absolută, din anul 1905, atunci când compozitorul austriac a dat tonul unei noi abordări a genului. Prin Die lustige Witwe, Lehár a devenit de îndată reformatorul operetei, înviorând sălile de spectacol din întreaga lume și continuând și azi să captiveze generații de melomani prin strălucirea și melodicitatea sa.

Muzica plină de vervă şi romantism din Văduva veselă, împletită cu dialogurile spumoase ale protagoniştilor, conturează cu şarm prețioasa înaltă societate din La Belle Époque a secolului XX. Tânăra şi seducătoarea văduvă Hanna şi fermecătorul conte Danilo, eroii operetei, trăiesc o poveste de dragoste siropoasă, printre trufii neclintite şi intrigi ambiţioase. Totul într-un spectacol savuros, pigmentat cu sentimente intense şi hilare răsturnări de situaţie, purtate pe paşi de vals pasional şi can-can francez, ce fac deliciul publicului.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌