Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
Ieri — 18 September 2021Ieseanul
 • Mare pariu urbanistic: cum poate fi redată strălucirea Iașului de altădată
 •  

Mare pariu urbanistic: cum poate fi redată strălucirea Iașului de altădată

Vorbim noi, destul de des, de ceea ce Dan Bădărău și Ioan Caproșu numeau, atât de frumos, „Iașii vechilor zidiri”. De acel Iași despre care Iorga spunea că nu ar trebui să existe român care să nu-l fi vizitat măcar o dată. De Iașul lui Eminescu și Creangă, de Iașul capitală a rezistenței până la capăt, de Iașul interbelic, cu clădirile sale art nouveau. De Iașul teilor și al unui farmec unic în țară. De Iașul care, din nefericire, în bună parte nu mai există. A dispărut sub buldozere, mai ales în anii ’60 și ’80, în numele unei „modernizări” ce voia să aducă toate centrele urbane la același numitor, cu un centru aglomerat de blocuri și o periferie sufocată de industria grea. Dar a dispărut oare definitiv? Nu s-ar putea reface măcar câteva dintre vechile simboluri ale Iașului?

S-a pierdut turnul clopotnițăProbabil că după Palatul Culturii, cea mai cunoscută clădire din Iași este ctitoria lui Vasile Lupu, biserica Trei Ierarhi. Unică în țară, dacă nu chiar în lume, prin brâurile sculptate ce o înconjoară. Aceasta a fost una dintre primele victime ale modernizării Iașului și una dintre puținele pentru care nu poate fi învinovățit regimul comunist. Biserica a fost restaurată începând cu 1882, de arhitectul francez André Lecomte de Noüy. Într-o epocă în care încă nu se stabiliseră standarde internaționale de protejare a monumentelor, restaurarea a însemnat un adevărat masacru. Biserica a fost practic demolată și reconstruită, pietrele fiind așezate invers, pentru a putea fi refăcută sculptura. Pictura interioară originală a fost iremediabil pierdută, au dispărut vechi obiecte de cult, cinci din cele 8 clopote din turnul-clopotniță, orologiul din acesta și chiar turnul în sine. Proiectul inițial prevedea refacerea turnului, ceea ce însă nu s-a mai întâmplat. Și, din toată „restaurarea” Trei Ierarhiului, dispariția clopotniței este poate cel mai dureros episod. În fond, aici a fost instalat în 1640 primul orologiu din țările române. E drept, el nu mai era cel original. Fusese înlocuit după unul dintre numeroasele incendii care au lovit Iașul, în 1845. Ce-ar fi dacă am reconstrui turnul? Acesta se afla pe marginea de atunci a Uliței Mari, ușor lateral față de intrarea în curtea bisericii. Cumva, cam pe mijlocul actualului bulevard, în dreptul intrării în Consiliul Județean. Reconstruirea în sine nu ar fi o problemă tehnică, dar ar fi totuși dificilă, pentru că ar bloca priveliștea spre intrarea în Palatul Culturii. Și așa, din cauza numeroaselor clădiri noi din jur, Palatul nu mai poate fi văzut decât de pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Aurirea turlelorDar ce s-ar putea face cu ușurință și ar da un plus de strălucire Iașului, ar fi aurirea bisericii. În fond, asta a făcut Vasile Lupu, nu? Se spune că aurul ar fi dispărut după ce tătarii ar fi incendiat biserica, pentru a-l topi și a-l strânge. E doar o legendă. Cantitatea de aur folosită pentru acoperirea bisericii a fost infimă. Transformat în foiță, un gram de aur poate acoperi un metru pătrat. Un teanc de 20 de foițe de aur poate fi cumpărat de la un magazin de materiale pentru pictură și sculptură la vreo 70-80 de lei. Pentru acoperirea întregii biserici nu ar fi necesar mai mult de un kilogram de aur, deci cu tot cu plata muncitorilor, 100.000 de euro ar fi arhisuficienți. Și avem deja experiența bisericii lipovenești de pe malul Bahluiului. Acoperișul acesteia a fost aurit acum vreo 15 ani, iar aurul strălucește în continuare, fără a fi afectat de intemperii. Deci, de ce nu?

Mare pariu urbanistic cum poate fi redată strălucirea Iașului de altădată

EmblematicăCu ușurință ar putea fi redate Iașului și alte vechi simboluri ale sale. Înainte ca fațada să îi fie distrusă și să fie transformat într-un cub de cărămidă cu pretenții de cinematograf, cinema Tineretului era cunoscut sub numele de Coloseul Bragadiru (foto deasupra). Era o simplă berărie, construită peste fosta bodegă Eldorado, dar a fost una dintre clădirile emblematice ale Iașului, prin arhitectura sa cu totul deosebită. A, și prin faptul că aici cânta într-o vreme strănepotul celebrului Barbu Lăutaru. Cinematograful a ars în 1994, iar de atunci clădirea a rămas abandonată. A fost acoperită cu un mesh care reproduce imaginea vechii clădiri, dar ar fi chiar un capăt de țară să fie refăcut Coloseul? În fond, nu ar fi vorba de o restaurare, ci de o reconstrucție, care este mai ieftină.

Mare pariu urbanistic cum poate fi redată strălucirea Iașului de altădată

Refăcută fațadaPe vremuri, strada Lăpușneanu se termina în fața Jockey Clubului (foto), altă clădire emblematică pentru Iași, demolată efectiv degeaba în anii ’60. Se afla în actualul parc al Palatului Copiilor de la Fundație, în stânga tonetei de cafea. Ar fi greu de reconstruit, pentru că ar însemna să renunțăm la parc, în condițiile în care Iașul suferă de o lipsă de spații verzi. Dar dacă am renunța la altoreliefurile prolectultiste care acoperă Casa Studenților? E o clădire fără personalitate, în cel mai dubios stil funcționalist, fără nicio legătură cu Iașul nostru. Ea, Casa Sindicatelor sau căminul cultural de la Cucuieții din Deal, tot aia. N-ar fi greu ca măcar fațada ei să fie refăcută în stilul art nouveau, reprezentativ pentru Iașul interbelic și care decora fostul Jockey Club?

Realitate virtuală

Sunt doar câteva idei. Clădiri emblematice pentru Iași au fost zeci, dacă nu chiar sute. Unele, cum ar fi Academia Mihăileană sau biserica Sfânta Vineri, ar fi imposibil de refăcut pentru că au fost înlocuite de clădiri moderne. Dar pentru acestea s-ar putea face ceea ce în alte orașe se face de mult: o aplicație de realitate virtuală care să prezinte în paralel clădirea veche și cea nouă, pe fundal auzindu-se comentariul unui ghid. Simplu și, mai ales, rentabil turistic.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
AlaltaieriIeseanul
 • Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a primit distincția de Doctor Honoris Causa din partea Universității Tehnice a Moldovei
 •  

Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a primit distincția de Doctor Honoris Causa din partea Universității Tehnice a Moldovei

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), a primit cea mai înaltă distincție academică – Doctor Honoris Causa – din partea Universității Tehnice a Moldova (UTM). Ceremonia a avut loc marți, 14 septembrie 2021, la sediul universității din Republica Moldova.

La festivitate au participat și prof. univ. dr. ing. Iulian Aurelian Ciocoiu, președintele Senatului TUIASI, alături de prorectorii Politehnicii ieșene, directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat, dar și de prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa, rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, președinte al Agenției Române a Universităților Tehnice (ARUT), care a vrut în mod special să fie alături de rectorul TUIASI la acest moment al decernării titlului.

Rectorul TUIASI prof univ dr ing Dan Cașcaval a primit distincția de Doctor Honoris Causa din partea Universității Tehnice a Moldovei

În discursul său, rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a prezentat momentele-cheie, chiar și cele mai dificile, din istoria Politehnicii ieșene. Discursul său a vizat anii înființării, refugiul din timpul războiului, dezvoltarea exponențială după 1955 și momentele cheie din ultimii ani, precum distincția primită din partea Administrației Prezidențiale, organizarea Consiliului Național al Rectorilor și a deschiderii comune a anului universitar 2018 – 2019 pentru toate universitățile din Iași. „Școala de inginerie ieșeană s-a născut dintr-un vis frumos și, poate, tocmai de aceea, a întâmpinat numeroase opreliști, premeditate sau nu, până să devină Politehnica ieșeană de astăzi. De aceea, acum, în fața dumneavoastră, din cei aproape 210 ani de istorie, mă voi concentra pe momentele de cumpănă, dacă aș putea să le numesc așa, care nu i-au descurajat, ci i-au îndârjit pe cei care au contribuit la ceea ce reprezintă acum Politehnica ieșeană. Dar nu aș dori să uit că din acești 210 ani, ultimii peste 25 sunt puternic marcați de colaborarea cu Universitatea Tehnică a Moldovei”, a spus prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval în discursul său.

Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa a avut la bază, pe de o parte, prestigiul activității științifice desfășurate de rectorul Politehnicii ieșene, iar pe de altă parte parteneriatul care s-a consolidat în ultimii ani între TUIASI și UTM. Există numeroase mobilitățile inter-universitare ale cadrelor didactice de la ambele universități, sunt implementate programe de studiu cu dublă diplomă, iar în ultimii doi ani, chiar în context pandemic, cele două universități au demarat șase proiecte comune cu valori cuprinse între 50.000 de euro și peste 1 milion de euro. „Doresc să vă mulțumesc pentru onoarea, imposibil de redat în cuvinte, pe care mi-ați făcut-o, de a deveni membru al comunității Universității Tehnice a Moldovei, o comunitate academică de elită. Onoare care mă obligă și care întărește legătura mea de suflet cu dumneavoastră, colegii de peste Prut”, a mai spus rectorul în discursul său.

Colaborarea cu UTM reprezintă 70% din totalul colaborărilor similare ale TUIASI cu universități din Republica Moldova. Totodată, TUIASI și UTM organizează împreună mai mult de zece manifestări științifice tradiționale, cum ar fi Conferința Internațională IManE, care a ajuns la 22 de ediții, iar prima a fost în 1996, sau Simpozionul Internațional Cucuteni 5000 Redivivus, cu 15 ediții, prima în 2006.

În baza acestor parteneriate de tradiție, rectorul TUIASI a înaintat oficial către UTM propunerea de a deveni membru al Agenției Române a Universităților Tehnice. „În semn de respect sincer și de recunoaștere a valorii școlii dumneavoastră de inginerie, la inițiativa mea și a domnului președinte ARUT, aici de față, vă adresăm oficial propunerea ARUT de a deveni membru al acestui consorțiu, consorțiu reprezentativ al educației universitare tehnice în limba română. Și am fi deosebit de onorați dacă ați accepta propunerea”, a transmis prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Ceremonia a fost precedată de o ședință comună a conducerilor UTM și TUIASI, cât și a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, în care au fost discutate stadiile actuale ale programelor desfășurate în colaborare, dar și proiectele viitoare de extindere sau de aprofundare a acestor parteneriate.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Fabuloasă poveste a lui Titu Maiorescu, părintele Junimii, un intelectual cu stil care a schimbat viața culturală a Iașului
 •  

Fabuloasă poveste a lui Titu Maiorescu, părintele Junimii, un intelectual cu stil care a schimbat viața culturală a Iașului

Fabuloasă poveste a lui Titu Maiorescu părintele Junimii un intelectual cu stil care a schimbat viața culturală a Iașului

Primul nume care ne vine în minte atunci când cineva pomenește de poetul nepereche Mihai Eminescu este cel al marelui său prieten, Ion Creangă. Al doilea nume este cel al lui Titu Maiorescu, cel care l-a creat practic pe Eminescu, ca poet. Maiorescu l-a susținut în studenție, i-a publicat poeziile, i-a găsit loc de muncă și tot el a fost cel care a finanțat publicarea singurului volum de poezii tipărit în timpul vieții lui Eminescu. Nu putem ști care ar fi fost parcursul în viață al marelui poet dacă Maiorescu nu ar fi existat. Despre cine a fost Maiorescu și care a fost legătura sa cu Iașul vom vorbi și noi acum.

Director și profesor la IașiIașul a fost doar o etapă în viața lui Titu Maiorescu. S-a născut în 1840 la Craiova, ca fiu de imigrant. Bunicul său era țăran din Ardeal, înrudit cu marele filolog Petru Maior. Pe tatăl viitorului critic îl chema de fapt Ioan Trifu, dar își luase numele de Maiorescu tocmai pentru a sublinia înrudirea cu Petru Maior. S-a implicat în revoluția de la 1848, așa că a plecat la București, pe urmă la Brașov și Sibiu. Ca urmare, și Titu a învățat un an aici, doi ani dincolo și tot așa. La 11 ani, îl regăsim la Viena, unde își va petrece adolescența și unde tatăl său se angajase la Ministerul Justiției. Își ia doctoratul la Berlin, după doar un an de studii. Tot aici publică și primele studii critice. După încă un an, își ia licența în litere și filosofie la Sorbona. După încă un an, licența în drept. La 22 de ani, se reîntoarce în România, fiind numit procuror în județul Ilfov. După câteva luni, se mută la Iași, unde este numit director al Gimnaziului Central, actualul Colegiu Național și profesor de istorie la Universitate.

Cel mai tânăr rectorLa 23 de ani, devine decan. După câteva luni, chiar rectorul universității, cel mai tânăr din istoria acesteia. Este ales academician la incredibila vârstă de doar 28 de ani. Neîmpliniți. La 30 de ani era deputat. La 34, ministru. La baza ascensiunii sale fulminante a stat vasta sa cultură intelectuală, dar și o seriozitate și o conduită ireproșabile.

Impact profundLa 24 de ani, era puternic implicat în tot ce însemna viața culturală a Iașului. Inițiază „prelecțiunile populare”, o serie de conferințe menite să ridice nivelul intelectual și cultural al publicului larg. Cu această ocazie înființează și societatea „Junimea”, care va reprezenta rampa de lansare a lui Eminescu ca și a numeroși poeți și scriitori ai epocii. Folosește revista pe care o fondase, Convorbiri Literare, ca tribună pentru a-și expune opiniile critice, filologice și lingvistice. Studiul său, „Despre scrierea limbii române” stă la baza ortografiei noastre de azi. El a inventat căciulița pentru „ă” sau virgula pentru „ț”. Studiul merită citit, fie și numai pentru frumusețea argumentării. Vreți să știți de ce se pune virgulă și nu sedilă sub „ț”? Citiți-l pe Maiorescu, care vă explică pe larg și pe înțeles de ce e de preferat una celeilalte.

14 ani trăiți la IașiDin cei 77 de ani ai vieții, a petrecut la Iași doar 14, față de 31 la București. Totuși, se poate spune că la Iași și-a trăit întreaga viață. Aici își scrie cea mai mare parte a studiilor sale critice. Aici îl lansează în poezie pe Eminescu, după ce tot de aici îi trimisese bani pentru ca viitorul poet să studieze la Viena. Îi intuise talentul. Aici îl lansează în literatură pe Nicolae Gane, care avea să devină cel mai mare primar al Iașului. Maiorescu i-a citit în cenaclul Junimea nuvela de debut, pentru că Gane era prea emoționat. Sobru, până în vârful unghiilor, rămâne echipat la costum și cravată, încheiat până la gât până și în timpul celor mai entuziaste banchete ale Junimii, când toți participanții renunțaseră de mult la inhibiții.

Aniversare la IașiPlecat definitiv din Iași, Maiorescu revine însă aici cu plăcere. De fapt, aniversarea a 7 decenii de viață și-o petrece aici, nu la București, ca invitat de onoare al Școlii Normale, al Liceului Internat și al Universității. „Cum ați alcătuit această sărbătoare, ne-ați înălțat pe toți într-o lume ideală, și dacă poet este acela, care dintr-o lacrimă face un mărgăritar, d-voastră ați știut să faceți dintr-o despărțire o mângâiere sufletească”, spunea, la sfârșitul manifestărilor ce îi fuseseră dedicate.

Rămas în CapitalăVăduv și bolnav de inimă, Maiorescu rămâne la București în tragica toamnă a anului 1916, când Iașul devine centrul rezistenței naționale. Spre deosebire însă de Tudor Arghezi sau de Ioan Slavici, Maiorescu refuză orice colaborare cu ocupanții germani. Moare în iunie 1917, fără să fi apucat să vadă eroica rezistență a României de la Mărășești sau Oituz și nici victoria finală.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Skatepark-ul Rozelor, grija Clujului pentru adolescenți. Iașul e iar codaș
 •  

Skatepark-ul Rozelor, grija Clujului pentru adolescenți. Iașul e iar codaș

La o dezbatere televizată, un cetățean numit pompos „analist politic” a fost întrebat de ce primarul X, din Capitală, bineînțeles, pentru că majoritatea televiziunilor „naționale” sunt de fapt televiziuni locale bucureștene, nu face ceva cu adevărat important. Pasaje auto care să rezolve ambuteiajele, înlocuirea tramvaielor rablagite cu altele noi, mă rog, ceva să se vadă. Analistul a răspuns simplu: e mai ușor să plantezi panseluțe decât să construiești pasaje. Da, așa e, dar e o frază care de fapt nu răspundea la întrebare. Nu e vorba doar de dificultățile ce pot apărea în calea unui proiect și de cât de prost e primarul. Ce, parcă Bolojan de la Oradea nu planta panseluțe? Sau Boc, de la Cluj-Napoca, nu schimbă borduri? Credeți că fac numai proiecte majore, cu care să rupă gura târgului și a națiunii? Așa că azi vom vorbi despre mărunțișuri. Încă mai puțin de atât: despre un singur mărunțiș.

Fiecare vrea câte cevaUn primar nu trebuie să mulțumească 2-300.000 de oameni pentru a mai fi ales o dată. Trebuie de fapt să mulțumească zeci sau sute de grupulețe, unele cu doar 100 de membri, altele cu 10.000, interesate fiecare de altceva. Noi de exemplu, suntem pietoni. Pe dumneavoastră vă dor ambuteiajele din trafic. Pe noi, calitatea autobuzelor. Pe alții, panseluțele. Alt grup e interesat în principal de pistele de biciclete. Un altul, de apa caldă. Iar cei care sunt părinți, de posibilitățile pe care le are copilul lor de a se juca în siguranță. Și tot așa. Primarul trebuie să facă câte ceva pentru a răspunde așteptărilor fiecărui grup de alegători.

Skateparkul Rozelor grija Clujului pentru adolescenți Iașul e iar codaș

Clujenii au cerut astaUitându-se probabil pe harta orașului, colorată diferit în funcție de cât e de iubit de alegătorii de acolo și de așteptările lor, primarul Clujului și-a adus aminte că și părinții de adolescenți votează. Iar unii adolescenți poate chiar vor deveni majori până la următoarele alegeri. Iar tinerii votează. Și ce le place adolescenților, mai ales băieților? Să facă impresie în ochii fetelor cu talentul lor, curajul și virtuozitatea. Iar acrobațiile cu bicicletele ori rolele sunt perfecte pentru așa ceva. Așa s-a născut ideea Skatepark-ului Rozelor, într-un parc de două hectare, înspre Mănăștur. Acolo exista deja o zonă de skating de 1.050 mp. În cadrul programului sistemului local de bugetare participativă, clujenii au cerut și au votat pentru extinderea acestuia. Și așa, din 1.050 mp s-au făcut 2.150 mp. În fond, e sport olimpic, nu?

Skateparkul Rozelor grija Clujului pentru adolescenți Iașul e iar codaș

Investiție de 3 milioane de leiPrintre altele, proiectul prevedea instalarea unor dulăpioare metalice pentru ca adolescenții să aibă unde-și lăsa lucrurile proprii. Arhitecții Primăriei s-au amuzat, au făcut bancuri zicând că probabil băieții o să țină acolo pansamente sau țigări, dar au redactat proiectul, că doar de asta erau plătiți. S-au prevăzut și bănci inteligente, cu Wi-Fi, cișmele, toalete publice, iluminat nocturn și altele. Evident, în afara rampelor, pistelor și celorlalte dotări specifice. Și s-a lucrat cu atâta atenție, încât arhitecții au raportat că un singur copac trebuia tăiat pentru a face loc triplării suprafeței ocupate de piste. În schimb, au fost plantați 30. Proiectul a fost propus în 2018. În 2019, a fost redactat. În 2020 era scos la licitație. Săptămânile trecute, s-a tăiat panglica, după o investiție de 3,1 milioane lei lei.

E jale mare la IașiĂsta e proiectul clujean, pe scurt. Între noi fie vorba, Iașul are de câțiva ani buni un skatepark. Ca și Cluj-Napoca, ne-am apucat și noi să-l modernizăm. Ba chiar înaintea lor. În 2019 se tăia panglica. Tot într-un parc de vreo 2 hectare, ba chiar mai mărișor: Parcul Expoziției. Doar că e jalnic. Un teren de handbal e stadion în comparație cu skatepark-ul ieșean. Am spune că are vreo 300 mp, dar parcă vă și auzim cum spuneți că presa umflă cifrele. Toaletele publice sunt niște bude de plastic și nimic mai mult. Nu există un minim de dotări pentru cei veniți acolo, în afara câtorva rampe de tablă. E drept, vorba aia: de câți bani, atâta marfă. A costat de 10 ori mai puțin decât cel clujean. Și nici măcar nu a fost făcut pe banii Primăriei, ci ai unui partener privat, respectiv un lanț de supermarket-uri. Primăria nu s-a agitat în niciun fel. Poate dacă dădea și ea 70-100.000 de euro, s-ar fi făcut ceva mai acătării…

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Florin Cîțu: „În numele sfintelor alegeri din PNL, voi băga câțiva bănuți în cutia milei de la Iași”
 •  

Florin Cîțu: „În numele sfintelor alegeri din PNL, voi băga câțiva bănuți în cutia milei de la Iași”

Florin Cîțu În numele sfintelor alegeri din PNL voi băga câțiva bănuți în cutia milei de la Iași

Cu câteva zile înainte de congresul PNL, premierul Florin Cîțu a făcut o vizită la Iași, pentru a se asigura de sprijinul filalei liberale locale în privința candidaturii sale la președinția partidului. Cum era și de așteptat, prim ministrul a venit cu tolba plină de promisiuni electorale, susținând că marile obiective de infrastructură de ordin medical sau rutier vor fi finanțate cu bani grei, grație simpatiei lui față de ieșeni. Nici noi n-am ratat ocazia de a purta un scurt dialog cu premierul României. (pamflet)

IEȘEANUL: – Domnule prim – ministru, vin banii pentru proiectele Iașului? Avem nevoie de autostrăzi, spitale, șosele de centură, sală de sport.Florin Cîțu: – Toată lumea are nevoie de bani. Norocul vostru este că sunt strângător de felul meu și am pus deoparte vreo câteva miliarde și pentru Iași. Vin cu drag la Iași, mai ales în preajma alegerilor. Aici sunt oameni primitori, care mă așteaptă cu portofelele deschise. Nu pot să-i mulțumesc pe toți. Sunt economist, nu Maica Tereza. Dar, în numele sfintelor alegeri din PNL, voi încerca să bag câțiva bănuți în cutia milei de la Iași.

IEȘEANUL: – Prezent în delegația dumneavoastră, domnul Gheorghe Flutur a amenințat că se leagă cu lanțurile de A7 și A8, dacă de asta va fi nevoie pentru realizarea lor.Florin Cîțu: – Domnul Flutur e mai pitoresc, așa… Are metafora la el. Țineți minte când a scris Bucovina din niște oi înșirate pe deal, doar ca să-l impresioneze pe Traian Băsescu. Așa e dumnealui, un soi de regizor artistic al PNL. Firește, nu va fi nevoie să se lege cu lanțuri de nimic. Facem autostrăzile în doi – trei, hai cinci, maxim zece-douăzeci ani! Până atunci, să bea un ceai de tei cu alt artist al infrastructurii, Mandache, tot sucevean de-al lui.

IEȘEANUL: – De ce i-ați dat afară pe miniștrii și secretarii de stat de la USR – PLUS?Florin Cîțu: – Nu i-am dat eu afară, ei au vrut-o. Îi suspectez de un soi de beție a puterii din care s-au trezit pe neașteptate. Când eram tânăr ca ei, mai beam și eu câte ceva, dar măcar o făceam în America, sub atenta supraveghere a poliției. Apropo de SUA, eu mergeam cu mașina în slalom pe autostradă, în schimb USR face de-a dreptul un zig – zag politic, fiind când cu PNL, când cu AUR.

IEȘEANUL: – Cosette Chichirău sau Diana Șoșoacă?Florin Cîțu: – Nici una, nici alta. Sunt blonde amândouă.

IEȘEANUL: – Ludovic Orban sau Florin Cîțu?Florin Cîțu: – Subsemnatul. Vorba aia, cîțu mai găsiți ca mine?

IEȘEANUL: – Beția puterii sau puterea beției?Florin Cîțu: – Flower power! Aș fi fost un hipiot model.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Emoție în școli: elevii se reîntâlnesc față-n față cu profesorii
 •  

Emoție în școli: elevii se reîntâlnesc față-n față cu profesorii

Emoție în școli elevii se reîntâlnesc fațăn față cu profesorii

În sfârșit, pe 13 septembrie începe un nou an școlar, de data aceasta în formula tradițională a prezenței fizice a elevilor în sălile de curs. În municipiul și județul Iași, totul pare în ordine, rata de infectare cu COVID – 19 fiind departe de maximul de 6 cazuri la mia de locuitori care ar duce la închiderea școlilor. Deocamdată, în efervescența specifică reînceperii școlii, am consemnat câteva gânduri din partea celor direct implicați în bunul mers al învățământului ieșean. (pamflet)

Luciana Antoci, inspector școlar general – Da, începem anul școlar în forță, cu elevii prezenți, sper și cuminți, în băncile clasice din sălile de clasă. După părerea mea, va fi necesară o perioadă de acomodare pentru reluarea stilului tradițional de relaționare între elevi și profesori. De pildă, unii profesori care s-au învățat să predea prin zoom, vor fi tentați să vină la ore în sacou și pantaloni scurți, așa cum predau de acasă în orele online. Sau vom avea elevi care vor încerca să dea click pe tablă, în loc să scrie cu creta. Desigur, mulți dintre copiii din bănci vor avea tendința de a da sign – out când se simt plictisiți de explicațiile profesorilor, dar vor constata că doar soneria școlii îi poate trimite în recreație. Sperăm să rezolvăm aceste neajunsuri cât ai da dublu click din mouse!

Vlad Baba, director Școala Populară de Arte – Vă spun sincer că n-am niciun fel de emoții vizavi de începerea școlii. Mi-am făcut un stil personal de conducere, reușind să mă impun în fața unui colectiv didactic învechit, retrograd și chiar afon pe alocuri. Oamenii ăștia nu știu ce înseamnă tupeul managerial. Am mult de lucrat cu ei. Înțeleg că șoptesc pe la colțuri despre activitatea mea, dar o fac falsând grosolan pentru niște profesori de muzică. Alții mă pictează în culori întunecate, dar nu le ies decât niște crochiuri de preșcolari. Una peste alta, anul ăsta o să fie anul în care voi desființa corul contestatarilor, înlocuindu-l cu un cvartet de vestale care să-mi cânte dulce din harfele idolatriei.

Baba (foto, pamflet): Veniți la Școala Populară de Arte! Sub mandatul meu directorial, veți învăța diverse meșteșuguri artistice: cum să pictați cai verzi pe pereți, cum să jonglați cu cifrele contabile și cum să cântați în strună partidului!

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Una dintre cele mai importante companii producătoare de trenuri și tramvaie din Polonia – PESA – vrea să deschidă o filială la Iași cu sprijinul Universității Tehnice
 •  

Una dintre cele mai importante companii producătoare de trenuri și tramvaie din Polonia – PESA – vrea să deschidă o filială la Iași cu sprijinul Universității Tehnice

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași va fi elementul central într-o colaborare între municipiul Iași și una dintre cele mai importante companii din Polonia – PESA, care produce trenuri, locomotive și tramvaie electrice și diesel. Colaborarea se va materializa prin deschiderea în Iași a unei filiale a companiei, care să lucreze în strictă colaborare cu specialiștii de la TUIASI și care să angajeze, în viitor, absolvenți ai universității.

Una dintre cele mai importante companii producătoare de trenuri și tramvaie din Polonia PESA vrea să deschidă o filială la Iași cu sprijinul Universității Tehnice

Conducerea companiei PESA, în frunte cu președintele acesteia, Krzysztof Zdziarski, prezentă la Iași pentru inaugurarea primelor tramvaie noi achiziționate de către Primărie, au efectuat o vizită în Corpul A al TUIASI, care găzduiește Aula Magna „Carmen Sylva” și Biblioteca TUIASI, considerată a fi una dintre cele mai frumoase din lume.

Alături de delegația care a vizitat corpul din Copou al Politehnicii ieșene a participat la întâlnire și ambasadorul Poloniei în România, Excelența Sa Maciej Lang, dar și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica. Din partea universității au fost întâmpinați de către rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, președintele Senatului, prof. univ. dr. ing. Aurelian Ciocoiu, prorectorul responsabil cu relațiile internaționale, prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, și directorul general administrativ, Sorin Iacoban. „Punctul principal pe agenda întâlnirii de astăzi l-a reprezentat propunerea din partea Ambasadorului Poloniei și a CEO PESA ca Politehnica ieșeană să devină pilonul central al unei colaborări între municipiul Iași și compania PESA pentru deschiderea în Iași a unei filiale a acestei companii. În acest sens, în perioada imediat următoare, conducerea PESA va contacta conducerea TUIASI pentru demararea formalităților necesare”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

În cadrul vizitei, delegația din Polonia a admirat arhitectura Aulei Magna „Carmen Sylva” și a Bibliotecii TUIASI, membrii acesteia declarându-se impresionați de gradul de conservare și de felul în care acestea se prezintă. La discuțiile de după vizita oficială, conducerea PESA și-a exprimat un interes major de colaborare pe zona tehnică și a rămas în discuție pregătirea unei vizite în viitorul apropiat în campusul didactic al TUIASI de pe Bulevardul Profesor Dimitrie Mangeron Iași. „În timpul vizitării celor două obiective, am prezentat pe scurt momentele semnificative din istoria acestora, respectiv găzduirea lucrărilor Senatului României, în timpul refugiului de la Iași, din Primul Război Mondial, și distrugerea bibliotecii de către armatele sovietice din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Apoi am continuat cu prezentarea colaborărilor cu universitățile din Polonia, atât prin intermediul mobilităților de cadre didactice, studenți sau cercetători, cât și prin derularea unor granturi comune de cercetare și educaționale”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

De altfel, Polonia reprezintă una dintre țările din Uniunea Europeană cu care TUIASI are stabilite cele mai numeroase parteneriate academice. În contextul vizitei de la Iași, Excelența Sa Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România, a asigurat conducerea universității de întreg sprijinul pentru dezvoltarea parteneriatelor existente și în stabilirea unora noi.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Back to school friends!” cu outfit-uri stylish de la brandurile din Palas
 •  

Back to school friends!” cu outfit-uri stylish de la brandurile din Palas

Back to school friends cu outfituri stylish de la brandurile din Palas

Pentru fiecare elev, prima zi de școală este specială, fie că se așează prima dată în bancă, fie că este deja obișnuit cu emoțiile începutului de an. O ținută nouă, o pereche de adidași cool, ghiozdanul perfect, rechizite sau gadget-uri de ultimă generație vor întări încrederea și pozitivitatea. Back to school mood is on, iar playstation-ul, consola și meciurile online cu prietenii o să fie puse pe hold o perioadă de timp.

Mai este puțin și clopoțelul anunță prima oră, unde cu siguranță emoțiile date de revederea cu prietenii vor atinge cote maxime. Noul an școlar începe cu cele mai trendy outfit-uri, accesorii în tendințe, dar și cu cele mai noi rechizite. Brandurile din Palas s-au pregătit pentru noul an și au îmbinat spiritul practic și tendințele actuale în cele mai noi colecții dedicate elevilor. Cămașă și geacă de la Tommy Hilfiger, pantaloni de la Calvin Klein și pantofi ori un pulover din Intersport, o pereche de jeanși și sneakerși din GRID pot fi ținutele autentice pentru revederea cu prietenii în curtea școlii. Noile modele de ghiozdane reintrepretate din Hervis sunt piesele statement, pe care le vei putea asorta la orice tip de ținută.

Generația Z este o sursă plină de inspirație și o cascadă inepuizabilă de energie, care îi determină pe toți cei din jur să țină pasul cu noile tendințe din orice domeniu. Iar atunci când își doresc cu adevărat să se întâlnească cu prietenii, nici măcar pisica neagră nu le poate tăia calea. Încarcă-te cu vibe-ul dat de gașca „The cool kidz” și lasă-te inspirat de videoclipul dedicat generației Z! Brandurile din Palas Iași propun noi colecții, unde influențele rock, urban street, dar și cele casual se armonizează în outfit-uri perfecte pentru prima zi de școală.

Până pe 19 septembrie 2021, în Atriumul Palas poți face o vizită împreună cu elevul din familia ta și la EXCELSIOR PENTRU ȘCOALĂ, unde veți descoperi un univers al rechizitelor. Ghiozdane, manuale, instrumente de scris, seturi de geometrie, o varietate de caiete, dar și cărți pentru bibliografia obligatorie sunt câteva dintre propunerile din cadrul EXCELSIOR PENTRU ȘCOALĂ.

A mai rămas destul de puțin timp până o sa fii din nou „Back to school friends!”, iar la Palas găsești tot ce ai nevoie să transformi școala într-un loc al distracției, al imaginației și al curiozității.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Festivalul gusturilor bune revine la Palas! Vino să explorezi noi dimensiuni gastronomice la Street Food Festival!
 •  

Festivalul gusturilor bune revine la Palas! Vino să explorezi noi dimensiuni gastronomice la Street Food Festival!

Festivalul gusturilor bune revine la Palas Vino să explorezi noi dimensiuni gastronomice la Street Food Festival

Pofta vine mâncând? Nu. Pofta vine când afli că Street Food Festival vine în orașul tău! Astfel, în perioada 9-12 septembrie 2021, evenimentul gastronomic preferat de pofticioși revine la Iași, în parcul Palas. Te așteaptă zeci de food truck-uri cu diverse bunătăți, muzică și, mai ales, voie bună.

Anul acesta, Street Food Festival vine cu un nou concept, Yummy & Yay, și promite să le facă pe plac atât gurmanzilor, cât și celor care își doresc să petreacă o seară relaxantă alături de prieteni. Indiferent de ce ai poftă, de la pizza, burgeri, fructe de mare, până la deserturi precum înghețată, cannoli sau waffles, la Street Food Festival sigur îți vei satisface pofta. În plus, din moment ce mâncarea bună nu vine niciodată singură, Street Food Festival promite și muzică de calitate, la eveniment fiind prezenți DJ-ii locali Donisan, Eduard Draude, Vast Solo, Cel Visător și Kaze. „Ne-am făcut o tradiție din a sărbători începutul de toamnă la Iași și ne bucurăm să ajungem și anul acesta, după o pauză involuntară în 2020. Revenim cu forțe proaspete și promitem să surprindem plăcut pofticioșii. Ne vedem în curând!”, a spusConstantin Covaliu, manager Street Food Festival.

Așadar, în perioada 9-12 septembrie 2021, agață șorțul în cui, pune tigaia în dulap și hai să mănânci la Street Food Festival în grădina Palas. În plus, să fii atent la programul festivalului, deoarece joi și vineri poți mânca prânzul și cina, între orele 12:00 – 23:00, iar în weekend te așteptăm începând cu micul dejun, până la cină, între orele 10:00 – 23:00. Street Food Festival este un proiect Why Not & Flavours, powered by George – primul banking inteligent. Inovație BCR. Intrarea este liberă.

Te așteptăm cu poftă de mâncare bună și distracție!

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Școala de fii de militari, liceul din Copou, primul din armata română. Înființat prin Înalt Decret Regal, desființat de comuniști
 •  

Școala de fii de militari, liceul din Copou, primul din armata română. Înființat prin Înalt Decret Regal, desființat de comuniști

Pe când eram copii exista obiceiul ca în clasa a VIII-a să vină la școală medici, ofițeri din diverse arme și servicii și alții care își prezentau elevilor oferta educațională. Ți se explica ce înseamnă să urmezi o carieră militară, ce presupune să lucrezi la SRI, să urmezi un liceu sanitar sau să fii polițist. Atunci am auzit prima oară de ideea de liceu militar, care oferea avantajul că ieșeai din el deja gradat, deci când te chema la armată nu erai un simplu răcan. Dezavantajul era că cel mai apropiat liceu de soiul ăsta era tocmai la Câmpulung Moldovenesc și chiar ne-a mirat. Nu de alta, dar la Iași găseai licee de tot soiul, numai pentru tinerii care voiau să devină militari sau polițiști, nu. Asta, deși, plimbându-vă pe Copou nu se poate să nu fi văzut, lângă Academie, o clădire frumoasă, aducând cu vechiul Palat Domnesc, pe frontispiciul căreia scrie „Școala de fii de militari”. Ce e cu dânsa și cum de a dispărut învățământul militar ieșean vom vedea și noi împreună astăzi.

Cu o durată de trei aniGermenii armatei române moderne au fost puși de Regulamentele Organice introduse de armata rusă de ocupație în Moldova și Țara Românească pe la 1830. Vorba vine armată, că în Moldova ea abia avea vreo 1.500 de militari, iar în Muntenia nu depășea 5.000. În armata Moldovei erau 43 de ofițeri de infanterie și artilerie și încă 15 de cavalerie. Gradații, numiți după model rusesc polcovnici, parutcici ori praportcici, erau pregătiți direct de armata rusă. Cu timpul însă, armata a evoluat, așa că la 1857 devenea necesară și se înființa la Iași, Școala Militară, cu o durată de trei ani. Da, funcționa fix în clădirea de care vorbeam mai sus. După doar 15 ani, Școala Militară s-a mutat la București, iar pe sediul din Iași s-a montat placa pe care o vedem și acum. Școala militară ieșeană, care pregătea toate gradele necesare armatei, a devenit Școală de fii de militari, care pregătea doar subofițeri. I se spunea „de fii de militari” pentru că aceștia beneficiau de învățământ gratuit, urmărindu-se formarea unei caste militare naționale, dar nu erau excluși nici copiii de civili. Doar că aceștia plăteau.

Cu întreruperiȘcoala fiilor de militari a funcționat cu întreruperi. O primă întrerupere a fost în 1877-1878, când în Războiul de Independență au participat și cadrele de comandă ale școlii și personalul didactic militar. Era nevoie de ofițeri cu experiență. O nouă întrerupere a fost provocată de primul război mondial. Școala, redenumită la 1909 „Liceu militar”, a fost mutată la Dorohoi, iar sediul său ieșean a fost destinat utilizării de către comandamentul aliaților ruși. O bună parte din personalul de comandă și didactic fusese de altfel mobilizat pe front. Din nou, țara avea nevoie de orice ofițer disponibil.

Școala de fii de militari liceul din Copou primul din armata română Înființat prin Înalt Decret Regal desființat de comuniști
„Școala de fii de militari” a fost înființată în 1872. Pe urmă, i s-a spus mai simplu, Liceul Militar. Printre absolvenți s-a numărat și Constantin Sănătescu, numit de regele Mihai prim-ministru al României, la 23 august 1944. Școala nu era însă destinată exclusiv militarilor. Au învățat aici Henri Coandă sau scriitorii Emil Gârleanu și Jean Bart. Clădirea este acum a Spitalului Militar din Copou

Desființat de comuniștiLiceul a revenit la Iași în ianuarie 1919, fiind prima unitate de învățământ militar redeschisă după război. Nu avea să mai funcționeze însă multă vreme. O nouă întrerupere a cursurilor, dorită a fi doar provizorie, a avut loc în 1943, pe măsură ce situația armatei române pe front se înrăutățea și începea marea retragere. Se știe că nimic nu este mai etern decât provizoratul. În 1944 nu se mai punea problema învățământului militar la Iași, câtă vreme orașul însuși ajunsese pe linia frontului. Pe urmă, tăvălugul sovietic a ras totul. Ocupată de ruși, țara a început să fie organizată după model sovietic. Iar unul dintre primele lucruri pe care l-au făcut comuniștii a fost să distrugă tot ce mai putea aduce aminte de orânduirea tradițională a României. Ca urmare, în perioada 1947-1949, liceele militare din toată țara au fost pur și simplu desființate. Ofițerii armatei regale române erau considerați a priori contrarevoluționari și reacționari, deci nu se putea avea încredere în capacitatea lor de a pregăti ofițeri comuniști.

În alte orașeFiind totuși necesare, liceele militare au fost reînființate începând cu 1949, când s-a deschis Școala Medie Militară nr. 1 de la Roman, mutată succesiv la Predeal și Breaza. Pe urmă s-a mai deschis o școală de marină la Galați, încă un liceu militar la Câmpulung, altele la Alba Iulia sau Craiova. Liceul militar ieșean nu avea să mai fie înființat însă niciodată.

Logica schimbăriiCu timpul, nici nu s-a mai pus problema. Odată cu schimbarea macazului în 1989 și reorientarea țării spre vest, s-a schimbat și inamicul și, implicit, doctrina militară a țării. Efectivele staționate în Moldova au fost reduse, pentru că nimeni nu ține multe trupe în imediata apropiere a frontierei amenințate. Iașul găzduia cândva comandamentul Corpului 10 Armată, echivalent cu trei divizii. Acum, e sediul Brigăzii 15 Infanterie, echivalentul unei treimi de divizie. De fapt, în Iași nu e staționată nici măcar o brigadă, și nici chiar un regiment, ci doar un batalion, 151 Infanterie „Războieni”. Asta, atunci când „Lupii Negri” nu sunt plecați prin Afganistan sau altundeva. Și atunci, la ce să mai înființezi un liceu militar aici?

Armată de profesioniștiDe altfel, doctrina noastră militară actuală nu se mai bazează pe o armată numeroasă, care să cuprindă toți bărbații capabili să poarte armă, ci pe o structură mică și mobilă. Armata română cuprinde doar 73.000 de militari activi și 80.000 de rezerviști, în condițiile în care anual peste 100.000 de tineri împlinesc vârsta de recrutare. Or, din nou, pentru 73.000 de militari, cele cinci Colegii militare naționale existente acum sunt suficiente. Pentru cel ieșean nu mai este loc și probabil nici nu va mai fi vreodată.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Frăția parteneriatelor, ultima modă culturală la Iași. Grup directorial la masa care nu-i mai încape
 •  

Frăția parteneriatelor, ultima modă culturală la Iași. Grup directorial la masa care nu-i mai încape

Frăția parteneriatelor ultima modă culturală la Iași Grup directorial la masa care nui mai încape

De la o vreme încoace, în lumea culturală ieșeană a apărut un fenomen bizar: încheierea de parteneriate fără număr între instituțiile culturale din târg. E o întreagă nebunie a parteneriatelor. Opera Română face parteneriat cu Școala Populară de Arte, Casa de Cultură a Studenților cu Ateneul Național, Ateneul Național cu Opera Română etc. O groază de hârtii semnate și prezentate la conferințe de presă cu alura unor contracte încheiate cu La Scala din Milano sau Covent Garden. Dar mai multe despre această modă a înfrățirilor pe acțiuni culturale minore am aflat chiar de la șefii din cultură. (pamflet)

Andrei Apreotesei, manager Ateneul Național – Iubesc parteneriatele! De la prima oră a dimineții, mă gândesc cu cine să mai semnez o hârtie, unde să mai pun ștampila. Uneori, stau și mă întreb cum de a existat Iașul cultural fără parteneriate. Cum puteai scoate o trupă de teatru să joace în parc fără, de pildă, un parteneriat cu paznicul parcului? Acum avem parteneriate, convenții, acorduri, contracte cu tot ce mișcă în orașul ăsta. Ăsta e viitorul culturii ieșene: pixul și hârtia pregătite măcar pentru un proces – verbal de predare – primire a produsului artistic.

Andrei Fermeșanu, director artistic Opera Română – Actele sunt foarte importante în procesul de creație artistică. Bine, ele sunt importante și în procesele penale, dacă e să o pomenim aici pe fosta șefă. Și nu, nu mă refer la actele unei piese de teatru sau ale unei opere. Alea nici nu mai contează. Important e să semnăm cât mai multe hârtii. Ăsta e visul meu, să interpretez paragrafele contractelor mai cu talent decât partiturile vocale. Noroc cu ceilalți directori de cultură din Iași, au aceeași vocație!

Vlad Baba, director Școala Populară de Artă – Pe mine mă știți, sunt așa, mai show man! Adică îmi place să mă dau în spectacol, asta e meseria mea. Nici nu-mi bag capul cu parteneriatele. Le-am externalizat, așa că ele sunt întocmite de o firmă specializată. Nu mă întrebați câți bani le dau, important e că își fac treaba. E posibil să ajungem la o producție de zece parteneriate pe zi. Chiar mă gândesc să deschid o școală populară de parteneriate. E o meserie de viitor, de ce nu?

Vlad Baba (foto stânga, pamflet): Andrei, eu zic să facem un parteneriat pentru o masă mai mare, nu vezi că nu mai încăpem în fața presei?

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • IULIUS lansează Go Local, program de susținere a antreprenorilor locali – scutiri temporare de la plata chiriei și pachet gratuit de promovare
 •  

IULIUS lansează Go Local, program de susținere a antreprenorilor locali – scutiri temporare de la plata chiriei și pachet gratuit de promovare

IULIUS lansează Go Local program de susținere a antreprenorilor locali scutiri temporare de la plata chiriei și pachet gratuit de promovare

IULIUS dă startul unui program pentru susținerea antreprenorilor locali, a celor care fac parte din cotidianul nostru prin afacerile lor. Înscrierile se fac pe www.iuliuscompany.ro/golocal, iar antreprenorii interesați vor trece printr-un proces de selecție. Business-urile locale din programul Go Local vor beneficia de scutiri temporare de la plata chiriei pentru prezența în cadrul ansamblurilor mixed-use de regenerare urbană Palas Iași și Iulius Town Timișoara sau rețelei Iulius Mall din Iași, Cluj-Napoca și Suceava, dar și de pachete personalizate de promovare gratuite.

Compania IULIUS, singurul dezvoltator de proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, lansează programul Go Local, prin care pune la dispoziția antreprenorilor locali infrastructura sa de retail din marile orașe în care este prezent, cu scopul de a stimula afacerile locale într-un moment în care reziliența acestora este pusă la încercare. Cafeneaua din drumul spre birou, magazinul cu preparate tradiționale, florăria cu aranjamente deosebite sau o locație cu haine create local – și multe alte exemple – sunt business-uri care ne aduc un plus în viața de zi cu zi și care salvează locuri de muncă, iar programul Go Local reprezintă o platformă de susținere și promovare a lor. Inițiativase înscrie în strategia de sustenabilitate a companiei – IULIUS în comunitate – care are în centru aspectele de mediu, investițiile în oameni și comunitate, cuaccent pe cele mai bune practici în guvernanța corporativă și de etică în afaceri.

Programul se adresează micilor antreprenori din regiunile în care grupul IULIUS este prezent prin proiectele sale, care nu au mai fost prezenți în centre comerciale sau mall-uri, înscrierile fiind deschise pe www.iuliuscompany.ro/golocal. Business-urile care vor finaliza procesul de selecție vor beneficia de măsuri de susținere personalizate, cum ar fi scutirea temporară de la plata chiriei și reduceri între 25 – 50%, flexibilitate la durata contractului, precum și campanii de promovare și consultanță integrate, pachete de beneficii care pot ajunge până la o valoare totală de maximum 10.000 de euro. În cadrul programul Go Local sunt implicate toate proiectele IULIUS: ansamblurile mixed-use Palas Iași și Iulius Town Timișoara, rețeaua Iulius Mall din Iași, Cluj-Napoca și Suceava.

„Chiar dacă am reușit să navigăm cu bine perioada cea mai critică a pandemiei, reușind să păstrăm continuitatea chiriașilor noștri, ultima perioadă ne-a făcut să ne îndreptăm atenția și mai mult asupra business-urilor locale, care nu beneficiază de o expunere semnificativă. Ne-am dat seama că trebuie să acționăm proactiv și să punem umărul la crearea următoarelor rețele locale, naționale sau, de ce nu, internaționale, facilitând micilor antreprenori accesul în proiectele noastre. Pentru aceștia, accesul în proiecte comerciale consacrate este o barieră și, din acest motiv, vrem să-i ajutăm să-și valideze business-ul, susținându-i măcar pentru început. Obiectivul nostru este să creștem numărul de retaileri activi și, din acest program, în 5 ani să vedem măcar un jucător care să ajungă o rețea la nivel de România”, a spus Sebastian Mahu, Head of Asset Management IULIUS.

Antreprenorii vor fi selectați în funcție de coerența proiectului, conceptul inovator, capacitatea de dezvoltare a business-ului și de adaptare la așteptările consumatorilor și, nu în ultimul rând, viabilitatea economică și  încrederea candidatului în propriul business.

IULIUS sprijină antreprenoriatul local inclusiv prin dezvoltarea celor 300.000 mp de retail din cinci proiecte, ponderea chiriaşilor locali fiind de peste 16%, iar a celor naționali, de aproximativ 20%.

Despre IULIUSCompania IULIUS este singurul dezvoltator și operator de proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu o experiență de peste 20 de ani în real estate și cu o prezență în patru mari orașe din țară – Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava.

Odată cu experiența au venit și proiectele care au schimbat percepția asupra stilului de viață, au redefinit și revitalizat centrele urbane și s-au integrat în comunitate. Parcursul început cu un mall în Iași, primul din afara Capitalei, inaugurat în anul 2000, a crescut până la un portofoliu ce cuprinde peste 300.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iași și Iulius Town Timișoara), singurele de acest tip din țară, și o rețea națională de shopping mall-uri (Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava). Sunt proiecte regionale, lidere de piață, care înregistrează anual peste 68 de milioane de vizite.  

În ultimii zece ani, prin brandul United Business Center, compania IULIUS s-a impus drept unul dintre cei mai activi dezvoltatori și operatori de spații office clasa A, construind poluri regionale de business și comunități creative multinaționale în trei centre universitare importante ale României – Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. În total, 13 clădiri verzi, cu o suprafață totală de peste 152.000 mp, în care sunt prezente peste 80 de sedii de companii și unde lucrează peste 15.000 de angajați.

În prezent, compania are în dezvoltare Palas Campus Iași, cea mai mare clădire de birouri din țară (54.000 mp office și 6.000 mp retail), precum și două proiecte Family Market, în județul Iași, un concept de retail de dimensiuni mai mici, cu servicii personalizate comunităților în dezvoltare.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • TUIASI, printre primele universități din țară care vor trece prin evaluarea studiilor doctorale
 •  

TUIASI, printre primele universități din țară care vor trece prin evaluarea studiilor doctorale

TUIASI printre primele universități din țară care vor trece prin evaluarea studiilor doctorale

Școala Doctorală de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va fi evaluată în perioada următoare de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). Procesul face parte din ampla operațiune anunțată încă din 2019 de către Ministerul Educației, dar care a fost amânată la nivel național. Astfel, Politehnica ieșeană devine una dintre primele universități din țară ce trece prin această evaluare a Școlii Doctorale. „Suntem printre universitățile, nu puține, care ne-am dorit evaluarea Școlilor Doctorale în vederea acreditării. Procesul nu este deloc unul ușor, mai ales întocmirea dosarului de autoevaluare, însă am reușit să fim printre primele universități din țară care vor fi evaluate de către ARACIS. Reorganizarea Școlilor doctorale afiliate facultăților și crearea uneia singure la nivelul universității noastre, în 2018, o inițiativă la care am ținut foarte mult, s-a dovedit benefică atât pentru activitatea doctorală, căci a facilitat posibilitatea formării colectivelor de cercetare interdisciplinare. Deși tradiția, expertiza și rezultatele Politehnicii ieșene ar reprezenta cumva o garanție a succesului procesului de evaluare, vom trata vizita experților evaluatori la un nivel care să fie în acord cu poziția noastră de top între universitățile românești”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

În perioada 13 – 17 septembrie va avea loc evaluarea, ce se va desfășura în sistem hibrid – vor fi atât discuții în mediul online, cât și vizite la sediul universității. Directorul Consiliului pentru Studiile Universitare de Doctorat (CSUD), prof. univ. dr. ing. Alina Minea, a explicat că ședințele online vor debuta luni, 13 septembrie, cu o întâlnire la care va participa rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, alți reprezentanți din conducerea universității, dar și responsabilii fiecărui domeniu de doctorat. „O noutate este prezența unui evaluator de la o universitate din străinătate în fiecare dintre cele 14 echipe de evaluatori. Din acest motiv, evaluarea în sistem online va presupune și traducerea simultană în limba engleză. Evaluarea studiilor doctorale va fi una de mare amploare, implicând toți conducătorii de doctorat, o mare parte dintre studenții doctoranzi, directorii centrelor și laboratoarelor de cercetare, precum și reprezentanți ai angajatorilor și absolvenți”, a explicat prof. univ. dr. ing. Alina Minea.

Pentru a respecta normale sanitare în vigoare în contextul pandemiei SARS-CoV-2, vizitele de la sediul universității vor fi programate din timp și vor fi menținute toate măsurile de protecție.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Dan Timofte: „Tot mai puțini români sunt obezi. Guvernul a umflat prețurile și a subțiat taliile” (pamflet)
 •  

Dan Timofte: „Tot mai puțini români sunt obezi. Guvernul a umflat prețurile și a subțiat taliile” (pamflet)

Dan Timofte Tot mai puțini români sunt obezi Guvernul a umflat prețurile și a subțiat taliile pamflet

După un concurs cu peripeții, medicul chirurg Dan Timofte a devenit noul manager al Spitalului Județean de Urgențe Sfântul Spiridon din Iași. Recunoscut pentru performanțele obținute în chirurgia obezității, Timofte va avea o misiune dificilă în fruntea celui mai mare spital din regiunea Moldovei, unitate medicală care își desfășoară activitatea în clădiri vechi de mai bine de un secol. La început de drum directorial, am stat câteva clipe de vorbă cu medicul Dan Timofte. (pamflet)

IEȘEANUL: – Domnule director, ați reușit să câștigați o competiție destul de strânsă, reușind să vă adjudecați scaunul directorial al celui mai mare spital din Moldova. Cum vă simțiți după această victorie?Dan Timofte: – Sincer, mi-am pregătit planul managerial cu o precizie chirurgicală. Am lucrat ca un profesionist, elegant, cu mănuși. Gândiți-vă că mă luptam cu un economist și un jurist. E clar că eu știam toate zonele sensibile ale organismului spitalicesc, știam unde să palpez, de unde să tai, mai ales cheltuielile inutile.

IEȘEANUL: – Cum priviți ceea ce vă așteaptă ca director? Par a fi multe lucruri de făcut la Spiridon, mai ales în perspectiva construirii Spitalului Regional de Urgență.Dan Timofte: – În primul rând, îmi voi trage un set de bisturie de lux, firești pentru ștaiful unei posturi directoriale. Am un pont de la un frizer tare din Iași, are niște brice care pot tăia și-o țeavă de eșapament, așa-s de meseriaș lucrate. Apoi voi cerceta mai atent măruntaiele administrative ale spitalului, aici mă pricep, doar am scotocit o grămadă de mațe la viața mea. Promit să am mâna ușoară, nu vreau să stârnesc reacții acide din partea celor vizați.

IEȘEANUL: – Veți mai face operații de micșorare de stomac?Dan Timofte: – În limita timpului liber, da. Ideea e că tot mai puțini români sunt obezi. Guvernul a lucrat foarte bine la chestia asta, a umflat prețurile și a subțiat taliile. Am avut un caz recent, în care un bărbat m-a întrebat dacă pot să-i fac implant de burtă. Slăbise semnificativ și simțea că, fără burtă, își pierduse prestigiul în grupul său de băutori de bere. Mai ales la grătare era discriminat și devenise ținta ironiilor. Încă mă mai gândesc dacă să-i implantez o burtă de bere sau una de șaorma.

IEȘEANUL: – Porc sau broccoli?Dan Timofte: – Dacă vrei să devii o legumă după un AVC, mănâncă porc cât cuprinde!

IEȘEANUL: – Gras și frumos sau slab și urât?Dan Timofte: – Depinde de cine privește. Știi cum se spune: ochiul stăpânului îngrașă vaca. Chestie de iubire.

IEȘEANUL: – Dietă sau operație de micșorare a stomacului?Dan Timofte: – Veniți la cabinetul meu personal să vă dau răspunsul.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Blonda de la ora 3, mai tare decât știrile de la ora 5. Roxana Condurache, noua vedetă de la Pro TV
 •  

Blonda de la ora 3, mai tare decât știrile de la ora 5. Roxana Condurache, noua vedetă de la Pro TV

Blonda de la ora 3 mai tare decât știrile de la ora 5 Roxana Condurache noua vedetă de la Pro TV

După ce a făcut furori toamna trecută la emisiunea iUmor, cucerindu-l până și pe intransigentul Mihai Bendeac, actrița Roxana Condurache a început o nouă aventură în televiziune. De câteva zile, diva blondă plecată din Iași și stabilită de ceva vreme în Capitală a devenit invitată permanentă la emisiunea altei vedete de prima mână, Cătălin Măruță. Roxana pare foarte entuziasmată de noua ipostază, chiar dacă show-ul de pe Pro TV este difuzat la o oră pentru pensionari, adică pe la 3 după – amiaza. „Prima zi de muncă a fost mega fun. A fost nebunia de pe lume ieri la Măruță. Am fost încoronată Miss România, l-am cunoscut si pe cel mai tânăr milionar, sunt mulțumită!”, a scris Roxana pe contul său de Facebook. Deși mulți dintre fanii ei nu par foarte încântați de opțiunea pe care a făcut-o, Roxana Condurache este hotărâtă să meargă alături de Măruță până la maximul audienței.

Condurache (foto, pamflet): Cum era sloganul Pro TV de pe vremuri? Te uiți și câștigi? Așa e, Cătăline, doar te uiți

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • TUIASI se află pe locul I între universitățile tehnice din țară la prima apariție în clasamentul realizat de Times Higher Education
 •  

TUIASI se află pe locul I între universitățile tehnice din țară la prima apariție în clasamentul realizat de Times Higher Education

TUIASI se află pe locul I între universitățile tehnice din țară la prima apariție în clasamentul realizat de Times Higher Education

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a fost inclusă pentru prima dată în topul universitar „World University Rankings”, realizat de către Times Higher Education. Ediția din 2022 a acestui clasament arată faptul că, deși este primul an în care este evaluată, TUIASI se află pe prima poziție la nivel național în rândul universităților tehnice, la categoria 1.200+, și pe locul al IX-lea în rândul universităților din România indexate în ranking.

Unul dintre indicatorii la care TUIASI a stat mai bine decât alte universități clasificate în acest ranking se leagă de internaționalizare. De altfel, la admiterea de anul acesta s-a înregistrat cel mai mare număr al studenților străini, fiind și peste 400 de candidaturi depuse. Un alt indicator favorabil este cel al producției științifice, care a fost și una dintre constantele Politehnicii ieșene în diversele clasamente internaționale în care a fost inclusă. „Ne bucurăm că demersurile noastre de a deveni vizibili prin dezvoltarea pe care o avem în toate domeniile – educațional, științific și internaționalizare – dau roade. Evident că ne dorim să ne menținem în același trend ascendent și în perioada următoare. Cifrele bune din clasament, de la internaționalizare, s-au reflectat și în admiterea de anul acesta, unde am avut un număr record de candidați din țări UE și non-UE”, a declarat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale la TUIASI.

Există cinci indicatori care sunt luați în considerare în realizarea clasamentului: (30%) predare – mediul de învățare, (30%) cercetare – volumul, resursele financiare și reputația internațională în acest domeniu, (30%) citările articolelor științifice– influența pe care o are la nivel național și mondial cercetarea desfășurată, (7,5%) internaționalizarea – a profesorilor, studenților și a cercetării, cât și (2,5%) transferul tehnologic – relația cu mediul economic.

Anul acesta au fost incluse 1.662 de universități din 99 de țări în topul realizat de către Times Higher Education. Pe prima poziție, pentru al șaselea an consecutiv, se află Universitatea din Oxford, în timp ce China continentală are două instituții în primele 20 din lume pentru prima dată: Peking University și Tsinghua University, ambele pe locul al XVI-lea. SUA rămâne cea mai bine reprezentată țară și anul acesta, cu 183 de instituții de învățământ superior, fiind și cea mai bine reprezentat în top 200, cu 57 de universități.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Începe admiterea de toamnă la TUIASI: 500 de locuri bugetate la licență și 450 la master
 •  

Începe admiterea de toamnă la TUIASI: 500 de locuri bugetate la licență și 450 la master

Începe admiterea de toamnă la TUIASI 500 de locuri bugetate la licență și 450 la master

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va scoate la concurs 500 de locuri la buget la licență pentru admiterea din toamnă, la toate facultățile instituției de învățământ superior tehnic, mai puțin Facultatea de Automatică și Calculatoare și Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino”. Aici, unde au fost probe eliminatorii și o concurență mai ridicată, locurile au fost ocupate integral încă din sesiunea de vară. Înscrierea candidaților va avea loc în perioada 6 – 17 septembrie 2021.

TUIASI a înregistrat o premieră la admiterea de anul acesta, având cel mai mare număr de studenți din Uniunea Europeană și din țările non-UE înmatriculați în anul I, cu taxă, la licență și la master – 230. Este un salt important față de anii anteriori, în contextul în care au fost depuse și peste 400 de candidaturi. Tinerii provin din țări precum Albania, Austria, Bangladesh, India, Iordania, Israel, Maroc, Nigeria, Palestina, Pakistan, SUA sau Sudan. Dacă luăm în considerare și studenții din Republica Moldova, numărul tinerilor din altă țară decât România înmatriculați în anul I este mai mare decât 500.

Conform unei analize realizate la nivelul conducerii TUIASI, au fost ocupate în urma sesiunii din vară aproximativ 80% dintre locurile la buget, candidații având deja depuse actele în original. În ceea ce privește studiile de master, 70% dintre locuri au fost ocupate, urmând a fi scoase la concurs 450 de locuri la buget. „După cum am precizat la începutul admiterii, posibilitatea înscrierii online a creat o afluență de candidați la studiile de licență la toate universitățile, astfel încât numărul total al înscrierilor la nivel național a fost dublu sau mai mare decât numărul absolvenților de bacalaureat din acest an. Chiar în aceste condiții, implicit chiar în contextul demografic care devine an de an tot mai nefavorabil, dar într-un context tot mai favorabil al interesului mediului economic pentru profesiile de inginer și arhitect, rezultatele sesiunii de admitere din vară la studiile de licență au fost peste așteptări”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Acesta a exemplificat că, deși numărul de locuri bugetate alocate de către Ministerul Educației studiilor de licență la Politehnica ieșeană a fost mai mare decât anul trecut, în urma sesiunii de admitere din iulie 2021 gradul de ocupare a fost superior celui din 2020, atât în valoare procentuală, cât și ca număr de candidați. „Personal, în anul 2021, cu un număr record (de mic) de absolvenți de bacalaureat, aproape egal cu numărul de locuri bugetate alocate universităților de stat și după mai bine de 15 luni de activități online la nivel preuniversitar, consider sesiunea de admitere din vară o reușită și sunt convins că până la finalul sesiunii din septembrie toate locurile bugetate vor fi ocupate, în paralel cu ocuparea într-un grad din ce în ce mai ridicat al locurilor cu taxă. Mai mult, ne așteptăm la o creștere substanțială în viitor a numărului de candidați din afara granițelor țării, măcar în trendul din ultimii ani”, a mai punctat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul universității.

O noutate legată de preferințele tinerilor în sesiunea de admitere din vară, identificată într-o analiză realizată la nivelul universității, este cea că sunt din ce în ce mai multe facultăți care devin atractive pentru candidați, având mai multe solicitări decât numărul de locuri scoase la concurs. Acest lucru arată faptul că tinerii care aleg să urmeze pregătirea universitară la Politehnica ieșeană au opțiuni clare și au ales facultățile respective în cunoștință de cauză.

Pentru admiterea din această toamnă se păstrează sistemul implementat în premieră în România de TUIASI din 2017 – înscrierea la cele 11 facultăți se face cu un singur dosar și o singură taxă de admitere, dar conducerea universității a decis îmbunătățirea acestui proces în urma feedbackului primit de la cadre didactice și foști candidați, actuali studenți.

Procesul de admitere va avea loc integral online, pe platforma dezvoltată de universitate, actele urmând a fi trimise la final, în original, de către studenți. Pentru cei care nu au acces la o conexiune stabilă de internet vor exista centre pentru înscriere la fața locului.

Rezultatele preliminare la admiterea de toamnă pentru studiile de licență vor fi afișate pe data de 18 septembrie. Între 19 și 23 septembrie candidații trebuie să aducă actele în original și să își confirme locul, iar rezultatele finale se vor afișa pe 24 septembrie. Actualizarea listelor de candidați admiși și, implicit, a specializării / specializărilor pentru care au fost admiși se va realiza zilnic.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • 20 de elevi din Tulcea au vizitat laboratoarele facultăților Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași
 •  

20 de elevi din Tulcea au vizitat laboratoarele facultăților Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași

20 de elevi de la Liceul „Henri Coandă” din județul Tulcea efectuează în această perioadă o vizită a facultăților Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI). Aceștia au ajuns la Iași luni, 30 august, și vor pleca joi, 2 septembrie, iar în acest timp au vizitat mai multe facultăți ale TUIASI: Mecanica, Construcții de Mașini și Management Industrial, dar și Inginerie Chimică și Protecția Medicului „Cristofor Simionescu”.

Elevii sunt din clasele a X-a, a XI-a și a XII-a și au ales Politehnica ieșeană în cadrul unui proiect ROSE, deplasându-se alături de Liliana Popovici, cadru didactic responsabil și cu activitatea de consiliere și orientare pentru cariera profesională. Aceasta a precizat că proiectul are ca scop pregătirea tinerilor, în special din medii defavorizate, pentru a putea menține un nivel ridicat al educației, în special în vederea apropierii examenului de bacalaureat. „Marea majoritate a copiilor se focusează mai mult pe Constanța, astfel că am vrut să le arăt și altceva, că sunt și alte universități în țară, nu doar în Constanța. Am vrut să le dau un alt orizont, m-am gândit la Iași, la București, vreau să merg în mai multe centre și ei să aleagă ceva din paleta asta. A fost o vizită foarte frumoasă, foarte interesant, am fost întâmpinați de oameni extraordinari, foarte deschiși, ne-au oferit foarte multe lucruri, copiii sunt foarte impresionați de tot ceea ce ne-au oferit domnii profesori, laboratoarele sunt foarte impresionante”, a declarat Liliana Popovici.

20 de elevi din Tulcea au vizitat laboratoarele facultăților Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași

Programul elevilor a fost unul complex: au fost cazați în Campusul „Tudor Vladimirescu” din Iași și în fiecare zi au vizitat atât sediile facultăților TUIASI, cât și diferite zone din capitala Moldovei. În cursul zilei de miercuri, 1 septembrie, aceștia au fost chiar la sediul companiei OMCO, o vizită facilitată de reprezentanții Facultății de Construcții de Mașini și Management Industrial (CMMI). „Le-a plăcut foarte mult copiilor, au vizitat sediul fabricii după ce au primit o prezentare online. Au adresat foarte multe întrebări, diverse și care chiar m-au surprins și pe mine, de la partenerii de afaceri, la destinatarii produselor, dacă se lucrează cu firmele mari sau cu intermediari, posibilitățile de angajare, dacă pot lucra part-time în timpul studenției etc. A fost prima lor vizită într-o fabrică și au fost foarte impresionați, dar au impresionat și ei cu întrebările pertinente”, a declarat prof. dr. ing. Cătălin Dumitraș, decanul CMMI.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Poveste fabuloasă. Autoarea cărților de bucate, celebra Sanda Marin, de fapt un pseudonim, era fata unui academician ieșean
 •  

Poveste fabuloasă. Autoarea cărților de bucate, celebra Sanda Marin, de fapt un pseudonim, era fata unui academician ieșean

Poveste fabuloasă Autoarea cărților de bucate celebra Sanda Marin de fapt un pseudonim era fata unui academician ieșean

Printre multele chestii pe care le-au inventat americanii de-a lungul timpului este și noțiunea de „best seller”, desemnând cea mai bine vândută carte. Nu neapărat cea mai bună, pentru că știm cu toții că pentru americani contează în primul rând banul. Și le merge. Ideea a prins și nu credem că există cineva care să nu fi cumpărat măcar o dată vreo carte nu pentru că ar fi auzit de autor, nu pentru că l-ar fi impresionat recenzia, nu pentru că i-ar fi vorbit vreun prieten de ea, ci pur și simplu pentru că pe copertă scria „best seller”. Bine, între noi fie vorba, cea mai veche carte inclusă în categoria „best seller” este „Divina comedie” a lui Dante, care este o capodoperă. Dar nu a devenit „best seller” în 1304, când a fost publicată prima oară, ci la câteva secole bune după moartea autorului. Primul „best seller” în care autorul era contemporan cu succesul a fost… o carte de benzi desenate. Americană, firește. Despre un altfel de „best seller” vom vorbi și noi astăzi pentru că nu ne imaginăm vreo casă de român în care să nu fi existat un exemplar.

Pentru toată lumeaNu există român care să nu fi auzit măcar de Sanda Marin. E sau mai exact, a fost autoarea celei mai cunoscute cărți de bucate din gastronomia noastră. L-a depășit în această privință până și pe cel mai mare gurmand pe care-l cunoaștem, Păstorel Teodoreanu. Firesc cumva, întrucât Păstorel a scris pentru gurmanzi ca el, pentru oameni stilați, „cu ștaif”, cum se zice, în timp ce Sanda Marin a scris pentru toată lumea. Și pentru boieri, dar și pentru ce numim azi clasă de mijloc și chiar și pentru cei care se uită cu jale în frigider, încercând să-și imagineze ce ar putea încropi pentru cină. De aici, probabil, și succesul ei.

Un academician uriașSanda Marin, pe numele ei adevărat Cecilia Maria Zapan, a fost singura fiică a academicianului Ion Simionescu. Vă iertăm dacă n-ați auzit de el, pentru că a trăit acum un secol și a fost expert în domenii de strictă specialitate: geologia și paleontologia. Profesor universitar la doar 27 de ani, rector al Universității ieșene, Simionescu este autorul primului și singurului până la această dată, „Tratat de geologie” a României și autorul volumului „Introducere în paleontologie”. Publicat în 1928, acest volum este în continuare baza cursurilor de profil din învățământul nostru superior. Deci, un om cu ștaif, un savant în toată puterea cuvântului. Doar că fiică-sa a făcut orice în viață, numai nu i-a călcat pe urme. De asta ați și auzit de ea, iar de academician, probabil că nu.

Conservatorul la ParisIeșeancă get-beget, Cecilia Maria Simionescu a dus o viață normală pentru o fată născută în 1900. A urmat o școală „de fete”, în care se făcea mai puțină carte, cât gospodărie. Existau manuale speciale care le învățau pe fete să țină casa, să facă mâncare, să scoată petele nasoale din cămașa bărbatului, să crească copii și să fie doamne în societate cu mijloace oricât de modeste. Cam ce vedeți azi prin ziare la rubrica „sfaturi de la bunica”. Bine, ulterior a primit cea mai aleasă educație cu putință, ca să fie demnă de tatăl profesor universitar. Știa la perfecție germana, franceza și engleza. A făcut Conservatorul la Paris și a avut aceeași profesoară de pian ca celebrul Dinu Lipatti. Pe urmă, s-a măritat, tot cu un bărbat cu ștaif: Mihai Zapan, unul dintre fondatorii școlii românești de chimie organică. Dar Cecilia a rămas o femeie „de casă”, fără pretenții, trăind în umbra mult mai celebrilor în epocă, tată și soț. Cu toate acestea, pe ei îi mai cunosc doar specialiștii. Pe ea, toată lumea.

Succes teribilFemeie la casa ei fiind, nemulțumită probabil de oferta de pe piață, Cecilia Zapan a scos propria carte de bucate, în 1936. Nu sub numele real, ci sub pseudonimul Sanda Marin, care a devenit de atunci etalonul gastronomiei noastre. Volumul a fost publicat în condiții pur americănești: la o editură cunoscută, cu o reclamă serioasă și prefațată de o celebritate recunoscută în domeniu. Editura era „Cartea Românească”, condusă pe atunci chiar de tatăl autoarei. Recenzorul era însuși Păstorel Teodoreanu, care i-a făcut o prefață splendidă, ilustrare a talentului său literar și a stomacului său de gurmand. Păstorel spunea că nu a cunoscut-o pe autoare înainte de a-i citi cartea. Poate așa a fost sau poate a vrut doar să-i pună o pilă „obiectivă”. Dar succesul volumului și faptul că este și acum cartea de bază a oricărei gospodine nu pot fi explicate doar prin faptul că tatăl a publicat cartea fetei la editura pe care o conducea și că Păstorel i-a făcut reclamă.

„Sandamarinul”Iar succesul a fost incredibil. În primul an, a mai trebuit scoasă o ediție. În anul următor, a mai fost scoasă una, adăugită cu rețete pentru diabetici. În 1941, în plin război, au fost scoase trei ediții. Și tot așa. În primii 10 ani de la prima publicare, au fost scoase în total 15 ediții ale cărții de bucate. „Sandamarinul”, cum începea deja să fie cunoscut, a devenit un „best seller” neegalat. Până azi, au fost scoase 29 de ediții, inclusiv una în limba engleză. Evident, avem și noi acasă „sandamarinul” nostru: Editura Tehnică, 1969, cu peste 1.300 de rețete.

„Icre imitate”Dacă cineva ar parcurge azi toate edițiile, ar vedea că acestea urmează practic traseul pe care l-a urmat și societatea românească. Cele mai spectaculoase ediții sunt primele. Ulterior, cartea a fost „adusă la zi”, prin dispariția unor rețete care erau prea cosmopolite pentru societatea comunistă sau care nu mai puteau fi făcute, din lipsă de ingrediente. Cum spunea redactorul ediției scoase la editura Humanitas, înainte de 1945 rețeta era „iei o găină grasă, o jumulești de pene…”, iar după 1945, rețeta devenise „iei o jumătate de pui…”. Sosul olandez devenise sos de unt, sosul franțuzesc – sos de făină cu unt, tortul Napoleon devenise tort marmorat, au apărut rețete de „icre imitate” și așa mai departe. Ne-am pus cândva în gând să facem, una câte una, toate rețetele Sandei Marin. Dar unde să mai găsești, chiar azi, cegă sau clapon?

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌