Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
AlaltaieriVocea Aradului
 • Olimpia Indagrara Bujac – Gloria Secusigiu (3-0 la pauză, 3-2 final)
 •  

Olimpia Indagrara Bujac – Gloria Secusigiu (3-0 la pauză, 3-2 final)

Olimpia Indagrara Bujac Gloria Secusigiu 30 la pauză 32 final

A doua echipă a baronului Francisc Neuman -Olimpia Indagrara Bujac – a început campionatul de fotbal din liga a V-a, sâmbătă, 10.09.2021, pe stadionul –  „Trei Colegi – Indagrara” din Bujac, unde a câștigat în fața celor de la Gloria Secusiciu cu un mertiat scor de 3-0, la pauză și 3-2, final.

Putem spune că a fost un rezultat bun cu două reprize diferite, prima pentru Bujac, iar în a doua parte a meciului, cu revenirea celor de la Secusigiu.

Meciul s-a bucurat de prezența dl. observator al AJF Arad, Gligore Bora și a mai multor suporteri ai echipei Olimpia Indagrara, care și-au încurajat echipa favorită până la fluierul final din minutul 90.

Bujac: Linguraru – Șeran (84 Tomescu), Ad. Pocei (68 Leric), Fl. Ganea, Dumitreanu (68 N. Oaidă) – Fl. Lovin, Al. Roman, Bîlcea, V. Both – Cr. Stoian, V. Fricățel. Antrenor: Dani Moș

Secusigiu: Duduman – C. Rusu, Gherle, Micu (18 Corodescu), Micu (18 Samfira) – Petrovan, Simion, Olaru, C. Covaci (71 Grădinariu) – Kaitor (66 Scerban), Lipitor. Antrenor: Alexandru Dobîndă

Arbitri: Sebastian Mako – Paul Iovescu, Liana Nica.

În tribuna oficială s-au aflat Vasile Covaci – patronul FDC, Petru Botiș – președintele Clubului Sportiv Olimpia Bujac 1975, iar în teren din partea echipei Olimpia a jucat și deputatul Sergiu Bîlcea, care a avut o prestație bună cu multe șuturi pe spațiul porții.

Subliniem faptul că terenul de fotbal este întreținut și administrat, la standarde de excepție, conform normelor AJF Arad, de familia Botiș și face parte din Clubul Sportiv Olimpia Bujac 1975. Manager General – Sorin Botiș, președintele clubului fiind Petru Botiș, iar președinte onorific Avram Dorel. Terenul de fotbal a fost amenajat cu sprijinul locuitorilor din cartierul bujac și a fabricii Indagrara (Întreprinderea Spirt și Drojdie Arad).

De asemenea, în atenția lui Petru Botiș se află organizarea a două meciuri de fotbal Old Boys între echipele baronului Francisc Neuman – UTA și Indagrara, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înființarea echipei Indagrara, la sfârșitul lunii septembrie, pe unul din terenurile primăriei Arad – UTA sau Șega.

Cel de-al doilea meci va fi organizat pe data de 7 noiembrie, pe stadionul  „Trei Colegi – Indagrara” din Bujac, când Indagrara împlinește 170 de ani de când părinții și unchii baronului Francisc Neuman au pus piatra de temelie a fabricii Indagrara.

/Din lotul lui Olimpia Indagrara vor face parte Bujor, Pășcuț, Mîrnea, Ivanovici, Lazăr, Ardelean, Bebe, Avram D., Avram C., frații Panin, Botiș, Dumitrean, Ardeu, Corneliu și alții.

Lotul echipei UTA, condusă de Mesar, Grădinaru, Drăgan, va fi format din jucători campioni, de acum 25 de ani, precum Ciobâncan, Mateaș, Todea, Ciba, Măduța și alți fotbaliști de marcă, care au jucat la bătrâna Doamnă UTA/, ne-a declarat Petru Botiș, președintele Clubului Sportiv Olimpia Bujac 1975.

Felicitări domnului Petru Botiș!

Daniel Albu

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Studii de securitate la UVVG
 •  

Studii de securitate la UVVG

Studii de securitate la UVVG

Un nou program de studii universitare de licenţă în portofoliul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Procesul continuu de perfecţionare şi adaptare la cerinţele şi exigenţele naţionale şi internaţionale a determinat conducerea Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, în special prin doamna rector prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, să insiste pentru implementarea unor noi programe de studii universitare de licenţă în facultăţile din subordine. Astfel, din această toamnă, viitorii studenţi îşi pot aprofunda studiile în cadrul programului – Studii de securitate, licenţă 3 ani – în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane și Educație Fizică și Sport (decan conf. univ. dr. Speranţa-Sofia Milancovici).

Programul urmăreşte profesionalizarea studiilor de securitate, prin pregătirea de personal calificat, competent să gestioneze problemele de securitate cu care se confruntă societatea de astăzi. Absolvenţii specializării pot alege dintr-un spectru amplu de trasee profesionale, de la o carieră de specialist în probleme de securitate în instituţiile publice sau private, la o carieră în mass-media, diplomaţie şi organizaţii internaţionale, până la una în educaţie şi cercetare.

Studenţii programului Studii de securitate vor beneficia de o instruire multi şi inter-disciplinară bazată pe următoarele cursuri: Introducere în relaţii internaţionale şi studii de securitate; Introducere în studii strategice; Introducere în geopolitică; Introducere în teoria generală a informaţiilor; Introducere în studii de intelligence; Analiza conflictelor internaţionale; Metode şi tehnici operative; Alianţe şi organizaţii internaţionale de securitate; Stat-naţiune, globalizare şi securitate; Analiza riscurilor neconvenţionale la adresa securităţii societale.

„Ne bucurăm să cuprindem în portofoliul academic al universităţii noastre programul de studii universitare de licenţă, Studii de securitate. Absolvenţii acestui program vor avea o largă paletă de trasee profesionale, de la o carieră de specialist în securitate, până la una în diplomaţie sau organizaţii internaţionale” – ne-a declarat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Continuă înscrierile la UVVG
 •  

Continuă înscrierile la UVVG

Continuă înscrierile la UVVG

Viitorii studenţi ai Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad au la dispoziţie 43 de programe de licenţă şi 25 de masterat.

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, un brand al comunităţii locale care de peste trei decenii pregăteşte specialişti în diferite domenii, a demarat a doua sesiune de admitere. Cei interesaţi de locurile rămase neocupate după prima sesiune de admitere la unul din cele 43 de programe de licenţă, 25 de masterat şi două şcoli doctorale (Medicină şi Biologie), se pot înscrie la sediul rectoratului UVVG situat în plin centrul oraşului, pe B-dul Revoluţiei Nr. 94-96. O echipă tânără, dinamică, coordonată de prof. Cristian Benţe, prorector pentru strategia academică şi programe de studii, îi aşteaptă pe viitorii studenţi pentru consiliere, oferindu-le sprijin în ceea ce privește orientarea în carieră, dezvoltarea personală și optimizarea învățării.

Calendarul admiterii

Pentru programele din cadrul domeniului Sănătate: MEDICINĂ, MEDICINĂ (în limba engleză), MEDICINĂ DENTARĂ, FARMACIE şi ASISTENŢĂ MEDICALĂ GENERALĂ se organizează a doua sesiune de admitere în luna septembrie 2021 prin susținerea online a unui test grilă accesând platforma de examene a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad disponibilă la adresa https://examene.uvvg.ro sau cu prezenţă (onsite), în funcţie de situaţia epidemiologică la data susţinerii, conform următorului calendar: până pe 19 septembrie, înscrierea candidaților; 20-21 septembrie, evaluarea performanțelor școlare și realizărilor personale (pentru candidaţii la Medicină în limba engleză); 21 septembrie, susținerea testului de admitere, afișarea rezultatelor și formularea eventualelor contestații; 22-25 septembrie, afișarea soluționării contestațiilor și confirmarea locului prin achitarea integrală a taxei de școlarizare pentru anul I de studiu; 27 septembrie, redistribuirea candidaților pe locurile neocupate şi afișarea rezultatelor finale.

Pentru celelalte programe din cadrul domeniului Sănătate, precum şi pentru Facultăţille cu profil non-medical din cadrul UVVG se organizează a doua sesiune de admitere în luna septembrie 2021 pe baza mediei obținute la examenul de bacalaureat. Admiterea se desfășoară conform următorului calendar: până pe 24 septembrie, înscrierea candidaților pe platforma on-line; 25 septembrie, afișarea rezultatelor și formularea contestațiilor; 26 septembrie-28 septembrie, confirmarea locului prin achitarea integrală sau rata I a taxei de școlarizare pentru anul I de studiu și semnarea contractului de studii; 29 septembrie, redistribuirea candidaţilor pe locurile neocupate şi afișarea rezultatelor finale.

„După o vară plină de activităţi, în care am încheiat un nou ciclu academic, prin susținerea examenelor de licență și dizertație, şi am deschis un nou ciclu, prin examenele de admitere, ne aflăm în faţa celei de-a doua sesiuni de admitere, în vederea completării locurilor rămase disponibile. Pornind de la motto-ul Universităţii – Studiază. Inovează. Excelează – ne propunem să fim accesibili, să oferim fiecărui student drumul spre succes. Am pus un accent deosebit pe transparenţă pe toate palierele şi încercăm să ne adaptăm vremurilor moderne, fiind într-o continuă perfecţionare” – spune prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Textul moțiunii de cenzură pentru care AUR a început strângerea de semnături din 1 septembrie, în prima zi a sesiunii parlamentare de toamnă
 •  

Textul moțiunii de cenzură pentru care AUR a început strângerea de semnături din 1 septembrie, în prima zi a sesiunii parlamentare de toamnă

Textul moțiunii de cenzură pentru care AUR a început strângerea de semnături din 1 septembrie în prima zi a sesiunii parlamentare de toamnă

MOȚIUNE DE CENZURĂ

Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!

Domnule Președinte al Senatului,

Domnule Președinte al Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor Senatori și Deputați,

Domnule Prim-ministru,

Doamnelor și domnilor Miniștri,

România este condusă de un guvern al nepăsării naționale, pregătit să îngroape România într-un sac de plastic, fără slujbă religioasă, fără să verse o lacrimă. Avem un președinte în funcție, un prim-ministru și miniștri care se presupune că lucrează la bunăstarea acestei țări și a locuitorilor ei, dar România arată ca o țară pustiită, care merge din rău în mai rău, în care oamenii și-au pierdut orice încredere în guvernanți și în instituțiile publice. România nu arată ca o țară condusă în interesul locuitorilor ei, în interesul firmelor autohtone, în interesul celor mulți, în interesul omului de rând, în interesul celor cinstiți și muncitori.

Contribuabilii, fie ei cetățeni sau firme, susțin prin taxele și impozitele pe care le plătesc un aparat de stat care nu pare să lucreze în interesul lor. Acest lucru se poate vedea la fiecare pas și în fiecare domeniu de activitate. România moare cu zile dacă mai rămâne mult timp la mâna guvernării PNL-USRPLUS-UDMR.

Acest guvern a acționat și acționează zi de zi împotriva românilor, împotriva intereselor României, iar cel mai firesc lucru ar fi fost, așa cum am solicitat în mai multe rânduri, o demisie a guvernului Cîțu, pentru a nu mai pierde nici o clipă în a reda cetățenilor demnitatea și speranța la un trai mai bun. Acest guvern este astăzi condus de un cetățean cu grave probleme de natură penală!

Doamnelor și domnilor,

vom prezenta câteva domenii și situații concrete care vorbesc de la sine despre cât de nociv este guvernul în funcție.

Să vorbim mai întâi despre economie, căci de starea ei depinde viața fiecărui român, indiferent că este școlar, în câmpul muncii sau pensionar.

Premierul Cîțu laudă o creștere economică nesustenabilă, care nu se reflectă în nivelul de trai, nici în puterea de cumpărare a românilor, ambele fiind în scădere față de 2019. PIB-ul folosit de Florin Cîțu ca prim argument este un indicator nepotrivit pentru a măsura bunăstarea materială a oamenilor. PIB-ul nu reflectă puterea de cumpărare a oamenilor sau impactul negativ al inflației. O creștere pe hârtie a PIB-ului nu reflectă potențialul economic al unui stat, nici realitățile economice resimțite de cetățeni.

De asemenea, când vorbește de creștere economică trimestrială Florin Cîțu se raportează la trimestrul anterior din 2020, un an total atipic datorită pandemiei și în care s-a înregistrat un mare regres economic. Din acest motiv, creșterea economică fabuloasă cu care se laudă premierul este nesemnificativă dacă ne raportăm la ultimul an înainte de pandemie, adică la 2019.

În 2021 adevărata creștere a fost de fapt 1,8% potrivit statisticilor din trimestrele 1 și 2. Țări precum Ungaria sau Slovacia au înregistrat o creștere economică mai mare decât România.

Să analizăm succint cazul sectorului de construcții,care se confruntă cu o creștere accelerată a prețurilor la materialele de construcție. Este vorba despre majorări de peste 50%, uneori chiar și mai mari, de până la 300% în cazul plăcilor OSB. Companiile din sector se tem că aceste creșteri nu se vor opri aici.

Există riscul apariției unor disfuncționalități în aprovizionarea cu materii prime pentru investițiile în curs. În ce privește noile investiții, unii antreprenori sunt reticenți în a se mai prezenta la licitații, pentru că este foarte dificil să faci o ofertă corectă și competitivă într-o piață foarte fluctuantă și tot mai impredictibilă.

Creșterile de preț din ultima perioadă vor afecta semnificativ evoluția lucrărilor noi în construcții, dar și finalizarea celor existente.

Piața totală a construcțiilor din România este estimată de oficialii din industrie la circa 16 miliarde euro. Din această valoare, materialele de construcții reprezintă circa o treime, adică peste 5 miliarde euro. Această spirală a creșterii prețurilor la materialele de construcții afectează atât piața imobiliară privată, dar și investițiile publice.

Sunt serios amenințate solvabilitatea și viabilitatea financiară a firmelor și implicit siguranța locurilor de muncă din acest sector. Creșterea economică pe hârtie, cu care se laudă premierul Cîțu, nu are nicio valoare dacă la finalul anului multe firme își vor închide porțile și numeroase locuri de muncă vor fi pierdute.

Întregul sector de construcții, firme, muncitori, dar și beneficiari așteaptă de luni de zile ca guvernul să ia măsuri pentru a tempera creșterea prețurilor la materiale sau pentru a propune soluții care să permită finalizarea contractelor și a lucrărilor aflate în derulare, în special cele ce presupun investiții publice. Acest important sector economic așteaptă în zadar, căci locatarul Palatului Victoria este mai ocupat cu campania electorală din PNL, decât de firmele și locurile de muncă din România.

Doamnelor și domnilor guvernanți,

Poate că dumneavoastră nu duceți grija următoarei facturi la energia electrică sau la gaze, dar mulți români sunt pe bună dreptate îngrijorați de scumpirile lunare și mai ales de iarna care se apropie.

Prețul energiei electrice crește de la o factură la alta. În 2021 avem deja o scumpire de 1,5 ori față de anul trecut. Creșterea prețurilor vine în contextul liberalizării haotice a pieței energiei electrice. Unii consumatori au primit facturi chiar și cu 200% mai mari.

Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei en gros de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică. Pe PZU avem un record istoric privind prețul energiei electrice. În luna august, mai exact pe data de 4, energia electrică s-a tranzacționat la 1000 lei pe MVh (204 euro/MVh), adică la un preț de aproape 4 ori mai mare decât media de la începutul anului, în ianuarie fiind 271 lei/MVh.

Totodată, pe Piaţa pentru Ziua Următoare a bursei de energie din România, preţul în iunie 2021 a fost 289 lei pe MWh, mai mare cu 141% faţă de de iunie 2020 (120 lei pe MWh).

Cauza principală a acestor scumpiri este lipsa investițiilor și costul tot mai mare al certificatelor de emisii de carbon. Mai exact, nu s-au construit și dat în folosință noi capacități de producție de energie, conforme cu normele impuse de Uniunea Europeană. În acest domeniu investițiile din partea statului sunt inexistente. Unde se duc banii pe care îi împrumutați lună de lună, domnule Cîțu?

În ultimii doi ani, România a fost importator net de energie electrică, iar situația se va acutiza, pe măsură ce vechile centrale pe cărbune sunt închise, iar în locul lor nu se dă în folosință alte capacități de producție a energiei electrice.

În privința gazelor naturale situația este la fel de sumbră.

Prin liberalizarea haotică, girată de acest guvern, a pieței de desfacere a gazelor naturale, media de preț este cu 20,5% mai mare față de luna iunie, iar factura românilor ar urma să crească de la 1 noiembrie 2021 cu cel puțin 38%.

Scumpirea gazelor naturale are loc deși România deține zăcăminte uriașe de gaze naturale, dar pe care nu le exploatează. Acest guvern preferă să importe gaz scump din Rusia pentru a mulțumi clientela politică ce căpușează ministerul Energiei de atâția ani.

De asemenea, carburanții s-au scumpit accelerat în ultimele luni ca urmare a creșterii prețului petrolului. Dacă, în luna mai, șoferii lăsau la pompă cu un leu mai mult față de aceeași lună a anului 2020, pentru un litru de benzină, acum prețul a trecut de 6 lei, ceea ce înseamnă o creștere a prețului cu peste 25%. Scumpirile au fost resimțite și mai mult la motorină, principalul carburant care pune în mișcare ramura de transporturi din România, și care provine, în mare parte, din importuri.

Se estimează că până la finalul anului, prețul mediu al țițeiului urmează să ajungă la 72 dolari pe baril, față de 42 dolari/baril cât a fost  în 2020.

Creșterea constantă a prețului carburanților se va reflecta în tarifele serviciilor de transport, iar apoi în prețul tuturor produselor la raft.

Scumpirile masive se vor resimți exact în perioada rece a anului, când românii vor fi nevoiți să renunțe la alte lucruri pentru a-și putea permite luxul de a se încălzi.

Astfel, nivelul de trai al oamenilor va fi serios afectat.

Doamnelor și domnilor,

Alimentele, care au o pondere de circa 30% în coșul mediu de consum al românului, se scumpesc de la lună la lună. Uleiul s-a scumpit cu 16% față de iulie 2020.

Pâinea, care nu intră în alimentația domnului Premier, dar care pentru români este „cea de toate zilele”, precum și restul produselor de panificație, cu pondere de peste 4% în coșul de consum, s-au scumpit cu peste 5,5% în raport cu anul trecut.

Carnea, cu o pondere de peste 7% în coșul mediu, s-a scumpit cu 3,7% față de anul trecut. Laptele și lactatele, cu o pondere de aproape 5% din coșul de consum, s-au scumpit cu 3,1% față de anul trecut. Poate vi se par mici sau neglijabile aceste creșteri, însă cumulat ele erodează grav puterea de cumpărare a românilor și nivelul lor de trai.

Mărfurile nealimentare, cu o pondere de aproape 49% în coș, au prețuri medii cu 7,6% mai mari față de anul anterior. Cea mai mare parte a scumpirilor a venit în acest an aproape integral din majorările de prețuri la carburanți, curent electric și gaze, care împreună reprezintă 17% din coșul de consum.

Toate aceste scumpiri înlănțuite, care erodează standardul de viață al românilor, cum vi se par, domnule Cîțu? Sună bine? Sau nici măcar nu vă pasă de ele?

Doamnelor și doamnelor, să vorbim și despre împrumuturile pe care le face guvernul Cîțu.

Una dintre politicile guvernului Cîțu cu cele mai grave urmări este îndatorarea țării la dimensiuni istorice, cum nu s-a mai întâmplat în ultimii 30 de ani. Inconștiența cu care premierul Cîțu împrumută sume uriașe, lună de lună, zi de zi și oră de oră, intră în zona penală cea mai gravă, a atentatului la siguranța națională.

În mai puțin de doi ani, guvernul Cîțu-Barna-Kelemen a angajat o treime din toată datoria publică acumulată din 1990 încoace. Jumătate din PIB, adică peste 120 miliarde euro, a ajuns să fie datorie.

Vă jucați cu cifrele, publicați doar datoria directă, fără să spuneți că la asta se adaugă rostogolirea datoriei scadente, cu toate costurile ei de dobânzi și penalități. Sunt încă 7 până la 10 procente în plus. Așa vă iese din condei că datoria publică nu ar atinge 50% din PIB, nicidecum să depășească acest prag. În realitate el a fost depășit.

Ca și cum sumele împrumutate nu ar fi destul de îngrijorătoare, evitați să spuneți ce dobânzi vă cer finanțatorii când vă văd atât de disperați. O spunem noi: aproape 4%. Suntem pe primul loc la rata dobânzii, plătim cu jumătate mai mult față de următoarea clasată, Ungaria. Sună bine? Nu, nu sună bine deloc!

Guvernul Cîțu a ajuns să se împrumute cu circa 2 miliarde euro pe lună. Asta înseamnă 66 milioane euro pe zi, 2,7 milioane euro pe oră. De când vă vorbesc, Cîțu și guvernul PNL-USR+-UDMR au mai îndatorat țara cu câteva sute de mii de euro. E cazul să ne întrebăm: ce faceți cu acești bani?

Mințiți cu nerușinare, domnule Cîțu: împrumuturile nu sunt pentru investiții. Toate împrumuturile sunt pentru acoperirea deficitului și pentru consum. Citiți datele Institutului Național de Statistică, nu mai umblați cu tertipuri ieftine și cu dezinformări.

Nici împrumuturile din PNRR nu vor fi pentru ce spuneți, ci vor finanța proiecte himerice, consultanță și studii pentru obiective pe care nu sunteți în stare să le faceți din fondurile nerambursabile pe care le aveți deja la dispoziție. Împrumuturile prin PNRR se vor adăuga datoriei publice. Ce rost are să îndatorezi țara cu încă 15 miliarde euro prin PNRR, când nu ești în stare să cheltuiești nici măcar banii nerambursabili pe care îi ai la dispoziție acum?

Generațiile viitoare vor plăti împrumuturile generației noastre, dar nu trebuie să plătească și incompetențele guvernanților de azi. Împrumuturile istorice pe care le angajați vor îngenunchea definitiv această țară. Împrumuturile sunt calea cea mai sigură de a lipsi o țară de orice urmă de suveranitate. Probabil asta și urmăriți, pentru asta ați fost pus în fruntea Guvernului: pentru de-suveranizarea României.

Cum va arăta datoria publică la sfârșitul anului? Sperăm că nu așa cum vrea dl. Cîțu, pentru că această moțiune îl va trimite înapoi în șomaj, cu coaliția PNL-USR+-UDMR cu tot.

Am amintit de fonduri europene și PNRR. Să aruncăm o privire mai detaliată asupra acestor lucruri.

PNRR – Planul care nu a fost respins, dar nu a fost nici acceptat

Guvernul României s-a făcut de râs la Bruxelles în luna mai, când a propus un așa zis „Plan”, de peste 1300 pagini (fără anexe)!, plin de generalități, neconformități și neclarități, pe care Comisia Europeană l-a transmis, bineînțeles, înapoi!

Din tot acest plan este greu să arăți oamenilor de rând ce se va întâmpla în beneficiul lor, pentru că PNRR este împănat cu proiecte cu dedicație pentru nemuritorii „băieți deștepți” din energie și nu numai.

Opoziția a încercat, de la tribuna Parlamentului, să împiedice adoptarea PNRR în forma propusă de Guvern, deoarece el a fost conceput în defavoarea românilor. Din cele 29,2 miliarde de euro pe care se presupune că PNRR le va aduce în România, mai mult de jumătate vor fi împrumuturi care vor greva datoria publică. Grav este nu atât că se fac împrumuturi, ci că ele se fac pentru a plăti lucruri care nu sunt prioritare pentru România. România are nevoie de investiții în agricultură, de irigații, de exploatarea gazelor din Marea Neagră și de racordarea cât mai multor locuințe la rețeaua de gaze naturale sau de construirea de noi capacități de producere a energiei electrice. Din păcate, împrumuturile din PNRR nu se vor duce pe astfel de lucruri.

Guvernul Cîțu trebuie să plece imediat pentru că vrea să dea 2 miliarde de euro din PNRR pentru consultanță, asistență tehnică și sporuri salariale!

Guvernul Cîțu trebuie să plece imediat pentru că nu a fost în stare să propună în PNRR proiecte viabile pentru modernizarea sistemelor de irigații, lucru vital pentru agricultorii români!

Guvernul Cîțu trebuie să plece imediat pentru că doamna Turcan vrea ca prin PNRR să plătească firme străine de consultanță care să ne arate cum să modificăm legea salarizării și legea pensiilor în defavoarea românilor! În loc să pună în aplicare prevederile legale privind veniturile românilor, doamna Turcan vrea să plătească corporații străine care să ne explice ce salarii și ce pensii au voie să aibă românii în țara lor!

Pe lângă modul total deficitar și nedemocratic în care a fost elaborat acest plan de redresare, Guvernul arată o incompetență crasă în pregătirea implementării PNRR.

Știm cu toții că una din condițiile de derulare a PNRR este implementarea accelerată, cu termen strict de finalizare anul 2026 pentru toate măsurile propuse.

Guvernul Cîțu nu a fost în stare nici măcar să schițeze mecanismele de implementare ale PNRR. Astăzi, la ora la care vă vorbesc, nu este clar pentru nimeni cine și ce responsabilități va avea în implementarea PNRR! Nu se știe ce structură din ce minister se va ocupa de fiecare pilon al PNRR – de finanțări, decontări, urmărirea contractelor de finanțare etc. Comparați acest guvern al totalei nepăsări cu ceea ce au făcut alte țări din Europa, care nu doar că au planul lor național aprobat de Comisia Europeană, dar au început și implementarea lui.

Să lăsăm de o parte PNRR, această blană a ursului din pădure, și să vedem care este situația fondurilor structurale.

Programele Operaționale 2021-2027 – Zero pe linie

Începând cu 2021, România putea începe procedura de alocare către beneficiari a celor aproape 50 miliarde euro aferenți exercițiului financiar 2021-2027 prin programe operaționale.

Care sunt rezultatele la 9 luni de la data începerii exercițiului financiar?

ZERO, un mare și rotund ZERO, așa cum îi este caracteristic d-lui Ghinea.

Până în prezent, domnul ministru Ghinea nu a transmis la Bruxelles nici măcar un singur program operațional pentru 2021-2027!

Miniștrii Cabinetului Cîțu par preocupați mai mult de campaniile interne pentru șefia PNL și USRPLUS, decât de guvernare. Ei nu au avut timp să se ocupe de finalizarea Programelor pentru Cadrul Financiar Multianual 2021-2027!

În acest timp, agricultorii, antreprenorii, societatea civilă și autoritățile locale așteaptă să afle ce proiecte se pot finanța, când vor putea depune cereri de finanțare, când vor putea deconta bani. O țară întreagă așteaptă să se termine congresele PNL și USRPLUS, în speranța că după aceea cineva se va apuca și de guvernare. Considerăm că este mai bine să eliberăm acești incompetenți de povara guvernării, pentru a se putea dedica mai bine competiției din partidele lor.

Românii nu mai au răbdare cu un guvern care nu lucrează în folosul lor și care, în loc de rezultate, livrează explicații.

Cât cinism ați putut avea, d-le Ghinea, ca să ignorați aproape un an întreg cererile de finanțare depuse de autoritățile locale și de unitățile de învățământ din toată țara pentru achiziția de materiale de protecție anti-covid19 pentru dotarea școlilor și grădinițelor?

Au fost peste 800 de cereri de finanțare, în valoare de peste 1 miliard de lei, prin care, dacă le-ați fi tratat cu prioritate, ați fi asigurat desfășurarea în condiții normale a activităților didactice în școlile și grădinițele dintr-o bună parte din țară.

Părinții elevilor din România trebuie să afle gradul de cinism sau nepăsare cu care tratează guvernul populația și sistemul educațional. Dl. Ghinea nu a binevoit să asigure finanțare pentru echiparea corespunzătoare a școlilor cu materiale de protecție, iar noul an școlar începe tot sub semnul incertitudinii și al „scenariilor” inventate de niște minți înguste. Cel mai bun scenariu pentru locuitorii acestei țări este acela în care dl. Cîțu, cu toată gașca de incompetenți din spatele lui, pleacă acasă!

Doamnelor și domnilor,

În contextul pandemiei de SARS-CoV-2, Ministerul Afacerilor Interne, cu toate structurile din subordine sau aflate în coordonarea lui, a căpătat puteri sporite. Din păcate, aceste puteri sporite au fost utilizate fără responsabilitate, abuziv, împotriva cetățeanului și a interesului public.

Sub conducerea ministrului Lucian-Nicolae Bode, problemele din Ministerul Afacerilor Interne nu numai că nu au fost soluționate, ci s-au agravat.

În curând se încheie anul și ministrul nu și-a îndeplinit obligația de a publica ,,Strategia națională de ordine și siguranță publică”, ceea ce face ca MAI să lucreze după strategia din 2015.

La cererea lui Raed Arafat, guvernul va încadra peste 8500 de pompieri. Intrarea pe filieră directă este de fapt o subminare gravă a MAI, pentru că lasă loc la nepotisme și subiectivism. Această măsură, contrară principiului meritocratic, constituie o insultă la adresa personalului care-și face datoria în mod corect. Angajarea „din câmpul muncii”, cum făceau bolșevicii după 1945, a condus la contaminarea corpului profesional cu tot felul de neisprăviți. În aceste condiții, cazurile de corupție din minister s-au înmulțit.

În fața sediului MAI se află în greva foamei un polițist de la IPJ Gorj, care a semnalat mafia din sistem. Nu a cerut funcții și bani, nu a cerut un loc călduț, ci a vrut să revină unde a lucrat, la Acțiuni Speciale, la ,,mascați”. Drept răspuns, a fost trimis să se interneze la psihiatrie.

La Sălaj ministrul patronează o adevărată caracatiță a pilelor, numindu-și nepotul, care are gradul de inspector, șef al Serviciului Rutier Județean!

Sub pseudo-conducerea ministrului Bode, Academia de Poliție nu a intrat în istorie prin mari fapte de arme, ci prin amputarea a 4 facultăți și un jalnic record: un psiholog împuternicit rector pentru 4 zile, destituit după ce s-au dezvăluit ilegalitățile din activitatea lui și ascuns în MAI: șef de cabinet, doar pentru că e fost coleg de liceu cu vremelnicul ministru!

În ciuda semnalelor publice, ministrul ține în funcție un Secretar de Stat dovedit plagiator.

Cum și cine să mai lupte cu infractorii, dacă persoana din vârful ministerului semnalează adesea că legea e facultativă pentru cei care au sprijin politic?

Ministrul se laudă cu dronele IGSU, dar la Constanța o femeie s-a aruncat pe fereastra apartamentului cuprins de flăcări și a murit, pentru că pompierii nu au avut o biată pătură sau o saltea pneumatică.

Ministerul este condus (un fel de a spune) prin împuterniciri, adică interimate, modalitate ce favorizează abuzurile și nu responsabilizează, ci îl face servil pe cel făcut șef pentru o vreme.

După uciderea a doi muncitori la Onești, șeful de inspectorat, chestorul Oprișan, a fost ,,pedepsit” prin aducerea în fruntea Direcției Management Strategic și Suport Informațional. Prin urmare, polițistul care nu a gestionat cu succes o luare de ostateci va conduce o direcție strategică a IGPR!

MAI este în pragul colapsului, iar ministrul Bode zâmbește și este simplu spectator. La fel și Prim-ministrul Cîțu care girează incompetența și fentarea legii. Orice zi în plus în care această echipă guvernamentală se află la conducerea țării este un atentat la siguranța și libertatea românilor.

Deosebit de grav este și faptul că pentru guvernul PNL-USRPLUS-UDMR, identitatea națională și tricolorul reprezintă „teme false”! Cum să respecte acești guvernanți tricolorul românesc și demnitatea poporului român, când ei deschid porțile României pentru migranți și se laudă cât de pregătiți suntem să-i primim?

Ori poate refugiații afgani sunt mai importanți decât cetățenii României? Guvernul României nu a fost în stare să aducă în țară românii de peste hotare, deși asta a fost o promisiune electorală. Sunt atâția români ce nu beneficiază de elementul esențial al vieții, apa, au toalete încă în fundul curții, pensionarii își drămuiesc datoriile, nu veniturile, ca să poată pune un colț de pâine pe masă, iar dumneavoastră vă gândiți cum să avem grijă de cetățenii altor țări? Ce să mai vorbim despre implicațiile asupra securității țării, a românilor, dacă acceptăm să fim invadați de cetățenii altei culturi, cu o istorie plină de războaie care nu au fost, nu sunt și nu vor fi ale noastre.

De asemenea, modul în care MAI și întregul guvern au acționat în cazul noilor cărți de identitate este grăitor pentru disprețul față de lege și de identitatea națională. Din noile cărți de identitate a fost scos tricolorul pentru „că n-a mai fost loc”.

Acest model de carte de identitate a fost impus fără consultare publică și conține elemente contrare prevederilor legale în vigoare la nivel național.

Pe aceleași cărți electronice de identitate, românii nu mai au sex, ci gen. În minunata Românie nouă, în care un infractor și fost pușcăriaș ajunge prim-ministru, singurul proiect de țară al cuplului Iohannis-Cîțu este ștergerea identității naționale și eliminarea oricărei urme de suveranitate. Românii trebuie să ajungă niște indivizi fără țară, fără copii, fără viitor, fără tricolor, fără identitate națională, cu identitate sexuală ambiguă sau variabilă, dar vaccinați cu forța an de an și cu foarte multe datorii de plătit.

Să luăm un alt domeniu: educația.

După un an și jumătate în care școala nu a mai fost școală, se prefigurează un nou dezastru pentru educație! Ministrul învățământului și cel al sănătății iau în calcul trecerea automată a cursurilor în sistem online pentru copiii nevaccinați în cazul în care într-o clasă apare un singur caz de COVID, iar cei vaccinați vor putea desfășura cursurile fizic.

Domnule prim-ministru, domnule ministru al învățământului, dumneavoastră v-ați născut cu abilitatea de a ține corect un creion în mână, ați știut să scrieți primele litere ale abecedarului singuri? Dacă da, ne bucurăm, însă ați luat în calcul și copiii care au nevoie de ajutor în a-și dezvolta această abilitate primară, de a scrie? Cum se va putea realiza ea prin cursuri online? Avem un viitor, domnilor, iar viitorul nu are nici o șansă cu asemenea măsuri aberante luate pe genunchi.

Problemele sistemului de învățământ românesc sunt numeroase și se acutizează de la an la an. Spre exemplu, elevii care în acest an intră în clasa a IX-a nu beneficiază de o programă școlară în vigoare și vor fi nevoiți să învețe după manuale concepute cu 20 de ani în urmă. Guvernul Cîțu nu a fost capabil să asigure un început de an școlar adecvat pentru toții copii, însă a insistat încă de la numirea în funcție asupra pseudo-problemei educației sexuale.

Guvernul condus de Florin Cîțu n-a rezolvat problemele majore din educație, n-a dotat școlile și grădinițele, n-a găsit soluții pentru transportul de acasă la școală și înapoi al elevilor din cătune și sate izolate, dar și-a găsit timp să se ocupe de educația sexuală.

Și cum Parlamentul a oprit, deocamdată doar la Senat, insistența cu care președintele Iohannis și USRPLUS doresc sexualizarea copiilor, premierul Cîțu a ieșit la rampă cu o formulă de a face obligatorie așa-zisa educație sexuală fără a mai trece prin votul Parlamentului, pentru că acesta îi era deja defavorabil. Cum procedează Florin Cîțu când Legislativul este de altă părere? Îl fentează, pentru că așa înțeleg liberalii democrația!

Marele etalon al moralității publice, Florin Cîțu, pușcăriaș și infractor dovedit, are pretenția că știe să educe copiii mai bine decât o fac părinții lor, așa că nu are nevoie nici de acordul Parlamentului pentru o lege în acest sens, nici de acordul părinților! Pentru un asemenea atentat la adresa copiilor acestui popor, demiterea lui Cîțu e o pedeapsă încă prea mică.

Domnule prim-ministru,

Ministerul Muncii și Protecției Sociale are, prin însăși denumirea sa, scopul de a proteja cetățenii de probleme economice neprevăzute și a le oferi condiții minime, decente, de a-și asigura pâinea zilnică. Însă, în România, protecția socială există mai mult pe hârtie.

Domnule prim-ministru, dumneavoastră știți care e indemnizația unei persoane cu handicap grav? Nu credem, dacă nici măcar de prețul unei pâini nu știți nimic. Vă spunem noi: 265 lei! Cu 25% mai mică decât în ultimii doi ani. Cum sună asta? Sună bine?

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Guvernul nepăsării naționale și-a arătat măsura neputinței și în raport cu românii de pretutindeni, atât cei care trăiesc în țările vecine României, cât și cei plecați la muncă pe tot cuprinsul Europei.

După ce guvernele din ultimii 30 de ani au izgonit peste graniță peste 5 milioane de români făcându-i să plece de acasă pentru a-și putea asigura ziua de mâine, prin plecarea lor creând o problemă de securitate națională gravă, guvernul Cîțu pune capac peste această adevărată dramă națională, alocând pentru acești români o sumă derizorie, în bătaie de joc, și care arată măsura exactă a interesului pe care guvernul PNL-USR-UDMR îl are pentru diaspora românească.

Copii lăsați fără părinți, părinți lăsați fără copii și o țară lăsată fără români! Asta este politica unui guvern criminal care trebuie să plătească. Și trebuie să plătească repede pentru a limita distrugerile făcute.

Bătaia de joc a acestui guvern la adresa românilor de pretutindeni este reliefată și mai clar de modul în care acest guvern, în „buna” tradiție a guvernelor precedente, s-a raportat la Basarabia și la comunitățile istorice din jurul frontierelor și Balcani.

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, instituții strategice menite să-i sprijine identitar, cultural, mediatic și spiritual pe cei circa 4 milioane de români de la răsărit de Prut, pe cei circa 2 milioane de români din comunitățile istorice și pe cei peste 5 milioane de cetățeni români plecați în străinătate, nu au fost capabile să răspundă imperativelor majore în domeniu.

Să luăm cazul Republicii Moldova.

Bugetul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) pe anul 2021, în valoare de 1,6 milioane lei, a fost repartizat suspect de disproporționat, fără precedent în istoria instituției. Astfel, circa 2/3 din fondurile alocate au fost direcționate către firme și asociații din interiorul României și doar 1/3 îi au ca destinație pe românii din Republica Moldova și organizațiile lor reprezentative. Acest fapt vine în răspăr cu politicile statului român privind relațiile sale cu românii din Republica Moldova.

Două entități din România (Asociația CreativePedia din satul Comana, județul Giurgiu, recent înființată, și SRL Quantum Media Creative), despre care presa a scris că ar fi apropiate de conducerea DRRM, urmează să primească 595 000 lei, deci 38,23% din totalul bugetului alocat DRRM în 2021, adică exact cât ar urma să primească milioanele de români din Republica Moldova. Aceste disproporții majore, fără precedent în istoria de după 1989, sunt susceptibile de corupție la nivel înalt și complicitate fățișă cu interesele Kremlinului în spațiul românesc.

Pentru prima dată după 1989, DRRM a decis anul acesta sistarea sprijinului către cea mai mare parte a presei scrise de limbă română din Basarabia, sabotând astfel crearea spațiului informațional comun al României cu Republica Moldova și favorizând indirect agresiunea mediatică rusă și războiul hibrid purtat de Moscova împotriva Republicii Moldova și a milioanelor de români dintre Nistru și Prut.

Mitropolia Basarabiei, singura structură românească interbelică reactivată la răsărit de Prut, reprezintă o resursă prețioasă și de neînlocuit pe linia confruntării centrului de putere de la Moscova cu Occidentul. Spre deosebire de anii anteriori, guvernul Cîțu a refuzat sprijinirea adecvată a Mitropoliei Basarabiei, comițând astfel o eroare strategică prin care s-a manifestat ca un complice al Rusiei lui Putin.

Cu toate că Opoziția a tras un puternic semnal de alarmă și a sesizat oficial Guvernul Cîțu asupra cazului deosebit de grav produs la DRRM cu ocazia primei sesiuni de finanțare din 2021, acesta nu a reacționat prompt și adecvat, conform atribuțiilor legale, în acest caz susceptibil de corupție și complicitate cu interesele Moscovei în regiunea noastră. Este încă o dovadă a nepăsării, ca să nu spun mai mult, a acestui guvern anti-național.

În timpul guvernării Cîțu, procesul de redobândire a cetățeniei române de către românii din cele 11 județe ale României anexate de fosta URSS s-a diminuat semnificativ. Dezinteresul manifestat de politica externă a guvernului Cîțu față de repararea consecințelor Pactului Ribbentrop-Molotov și pentru readucerea acasă sau păstrarea populației românești în teritoriile răpite arată nu doar nepriceperea acestui guvern, ci faptul că în spatele lui stau interese străine de interesul național românesc.

Vi se pare o caracterizare prea drastică? Cum poți caracteriza altfel un guvern care nu a prevăzut în Legea bugetului de stat pentru anul 2021 fondurile necesare continuării Programului de burse identitare acordate elevilor români din Ucraina în anul de învățământ 2020-2021 (clasele I-IV) sau elevilor români din alte state în care există învățământ public în limba română, ca Serbia și Ungaria?

Comunitatea românească din Ucraina este cea mai numeroasă dintre comunitățile noastre istorice din jurul actualelor frontiere, însumând circa jumătate de milion de persoane. Acestea sunt supuse unui proces puternic de asimilare forțată, mai cu seamă după adoptarea noii legi ucrainene a educației, care a făcut obiectul criticilor Comisiei de la Veneția și care urmărește desființarea învățământului în limba română.

Comunitatea românească din Serbia este numeric a doua comunitate istorică, însumând circa 350 000 de persoane, totuși ea nu beneficiază de sprijinul cultural și identitar adecvat al României ca stat înrudit.

Această situație contravine Programului de guvernare al coaliției de guvernământ, care prevede: „Reformarea politicii de acordare a burselor pentru cetățenii Republicii Moldova și, respectiv, pentru etnicii români din afara granițelor – extinderea actualului program pentru românii din Ucraina și la românii din alte comunități istorice”.

Guvernul Cîțu nu a răspuns adecvat cererilor românilor din Ucraina și Serbia și nu a condiționat politic sprijinul acordat acestor state în parcursul lor european și către NATO de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, inclusiv a drepturilor minorităților naționale, în speță a celei românești. Guvernul nu a reacționat adecvat, prompt și eficient nici în cazurile tot mai frecvente de persecuție deschisă îndreptată împotriva liderilor comunităților românești din Serbia și Ucraina.

De asemenea, Guvernul Cîțu a sabotat aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 492/2004 în partea referitoare la înființarea Institutului Cultural Român din Kiev și a filialei acestuia de la Cernăuți.

Situația dramatică a comunităților istorice românești din Ucraina, Serbia, Grecia, Albania, Macedonia de Nord, Bulgaria, Croația sau Ungaria, unde milioane de români, aromâni, meglenoromâni și istroromâni sunt asimilați și deznaționalizați de statele respective, nu a trezit nicio emoție în conștiința domnului Cîțu.

Să spunem și câteva lucruri despre modul în care a tratat acest guvern al nepăsării naționale diaspora emergentă.

Guvernul Cîțu a continuat politicile de livrare în exterior a forței de muncă ieftine din România, în condițiile în care exodul românilor în străinătate situează țara noastră pe primul loc în lume ca rată a expatrierii pe timp de pace. Bugetul modest alocat Departamentului pentru Relația cu Românii de Pretutindeni relevă importanța derizorie pe care le-o acordă guvernul Cîțu românilor nevoiți să ia calea străinătății, necesității asistării lor cultural-identitare în țările de destinație și facilitării reîntoarcerii lor definitive în România.

Cu instituții fantomă, cu șefi în fruntea acestor instituții care habar nu au de problematica românilor de pretutindeni, cu alocări bugetare de care UDMR-ul râde în hohote comparându-le cu sumele alocate de Budapesta maghiarilor din afara Ungariei, cu politici falimentare, guvernul Cîțu a făcut praf spoiala de interes pe care România părea să o mai aibă pentru cei peste zece milioane de români din afara actualelor frontiere.

Dintr-un instrument al propășirii propriului popor, Guvernul Cîțu a devenit un instrument al distrugerii propriului popor din interiorul frontierelor, dar și al poporului român de dincolo de frontiere!

Să mai vorbim de lipsa de reacție a d-lui Cîțu în fața comparării inacceptabile de către președintele Ungariei a invadării Crimeei de către Rusia cu unirea Transilvaniei cu România prin Tratatul de la Trianon? Se puteau zice multe; dl Cîțu n-a scos un sunet, deși era de față.

Guvernul Cîțu a trădat interesele naționale românești și pentru asta trebuie înlăturat..

Doamnelor și domnilor din majoritatea parlamentară,

Acest guvern, presupus democratic, a îngrădit drepturile și libertățile cetățenilor și încearcă să introducă obligativitatea vaccinării pe ușa din spate, prin exercitarea de presiuni economice și administrative asupra celor ce ezită să se vaccineze sau au hotărât să nu uzeze de acest drept.

Ați întețit amenințările și intimidările la adresa personalului bugetar care nu dorește să se vaccineze. Medicii, profesorii și angajații la stat sunt supuși unor presiuni tot mai mari din partea voastră, printr-o politică de tipul „te vaccinezi sau plătești”. Mai mult, medicilor nevaccinați vreți să le tăiați direct sporurile.

O spunem ferm: drepturile și libertățile românilor sunt nenegociabile. Vaccinarea este un drept, nu o obligație, iar testele plătite din buzunarul propriu nu pot fi impuse. În al doilea rând, sindicatele din sistemul bugetar nu au fost consultate privind aceste măsuri. De ce nu-i întrebați pe oamenii simpli ce părere au, înainte de a lua o decizie? Pentru cine guvernați voi: pentru români sau pentru producătorii și distribuitorii de produse sanitare?

Vaccinarea prin mituire este o infracțiune și un afront la adresa demnității și siguranței cetățenilor. Ministerul Sănătății promovează liber produse farmaceutice despre care scrie clar că se eliberează pe bază de rețetă, rețetă pe care nu o dă nimeni, deoarece se știe că  nu sunt cunoscute toate efectele adverse și mai ales efectele pe termen lung. Românii au ajuns cobai ai unor magnați din industria farmaceutică sprijiniți de actuala guvernare.

Discriminarea pe motiv de nevaccinare este ilegală și imorală, iar condiționarea de vaccinare a accesului la locul de muncă și a prezenței la cursuri a elevilor este complet în afara legii!

Acest Guvern pune în pericol integritatea sănătății locuitorilor României și aduce gravă atingere drepturilor omului, cum ar fi: dreptul la educație, dreptul la servicii medicale, dreptul la muncă și condiții echitabile, nediscriminatorii, pentru toți cetățenii unui stat democratic!

Reveniți în cadrul constituțional, domnilor guvernanți!

Reveniți la normele și principiile statului de drept!

Reveniți la bun simț, dacă îl mai aveți.

Dacă nu puteți face asta, plecați!

Doamnelor și domnilor,

În orice guvernare, persoana care ocupă funcția de prim-ministru e foarte importantă. Această persoană dă tonul guvernării și de aceea trebuie să fie cineva cu un caracter exemplar, situat deasupra oricăror suspiciuni de corupție sau comportament imoral. Îndeplinește domnul Florin Cîțu aceste condiții?

Din păcate pentru România, domnul Florin Cîțu este o persoană imorală, acuzată de conflict de interese, abuz în serviciu, exercitarea de presiuni și încălcări de proceduri administrative.

Pădurile continuă să cadă sub drujbe, deși partidele din actuala coaliție de guvernare se angajau cu fervoare, în campania electorală, că vor stopa defrișările. Acest lucru se întâmplă de 30 ani fără oprire. Chiar în acest moment, în timpul alocat acestei moțiuni, cad la pământ arbori cât să acopere suprafața unui teren de fotbal. Jumătate din ei – ilegal.

Sunt multe de spus despre defrișarea pădurilor românești. Ne oprim la un exemplu: pădurea deținută de familia Cîțu.

Concret, domnul Cîțu a dobândit în condiții dubioase, solid documentate de presă, în zona stațiunii Voineasa, 75 hectare de pădure, pe care le deține împreună cu fratele său. Mai bine zis le deținea, pentru că imediat ce a intrat în posesia pădurii, a pus-o la pământ în întregime. A fost o tăiere rasă, interzisă de Codul Silvic, dar permisă în anumite situații excepționale, cum ar fi un atac masiv de dăunători care ar pune în pericol suprafețe împădurite mai mari.

Ei bine, ghiciți ce s-a întâmplat exact pe cele 75 hectare de pădure, imediat după ce familia Cîțu a intrat în posesia ei? Ați ghicit: un atac masiv de dăunători. Au venit câteva milioane de gândaci mici din familia Ipidae și au făcut găuri în arborii lui Florin Cîțu, iar el săracul, a trebuit să-i taie. Lucrarea silvică se numește igienizare. În urma igienizării au rezultat 300 metri cubi de lemn la hectar. Înmulțiți cu 75 hectare, cu o medie de 400 lei/mc, și vedeți câți bani a obținut familia Cîțu de pe urma nenorociților de gândaci: 9 milioane lei.

Cîțu ar fi vrut să lase pădurea în picioare, ca o bogăție a țării, sau să taie doar câțiva metri cubi pe an, în regim silvic, pentru că un demnitar al statului este primul care respectă legea, nu-i așa? Sună bine, nu? Dar nu l-au lăsat gândacii.

Ca răspuns la o filmare a lui George Simion, Florin Cîțu a afirmat de la tribuna Parlamentului: „Acele păduri sunt ale noastre, mai avem de luat și vom lua!”. Ale lor, adică ale familiei Cîțu. Nu știm de unde moștenește familia Cîțu zeci de hectare de pădure și cum se face că tocmai în pădurile lor se înmulțește masiv acest gândac care îi obligă să taie la ras pădurea. De fapt, ceea ce s-a înmulțit foarte mult în România ultimilor ani sunt familiile de dăunători ale „băieților deștepți” care se îmbogățesc pe seama statului, adică pe seama fiecărui om și a fiecărei firme care își plătește corect taxele și impozitele. Familia Cîțu, cu Florin în frunte, este doar una dintre aceste familii.

Între timp, chiar în aceste zile, Comisia Europeană a trimis Guvernului o scrisoare de pre-infringement pentru tăieri masive de păduri în arii protejate. Da, în rezervații. Și nu defrișează doar privații, ci și Romsilva, adică statul.

Premierul Cîțu a fost acuzat public de conflict de interese, abuz în serviciu, încălcări de proceduri administrative și presiuni într-o serie de litigii legate de modul în care a intrat în posesia terenului împădurit din Voineasa și de desființarea Direcției Generale Juridice din Ministerul Finanțelor pe care îl conducea ca Ministru de Finanțe. Directorul General al respectivei Direcții Generale l-a dat în judecată și a câștigat procesul, contestând Hotărârea de Guvern prin care dl Cîțu desființa respectiva structură pentru că el, juristul, insista să aplice legea într-un proces al statului contra părinților d-lui Cîțu. Dl. Cîțu a scăpat printr-un act normativ de un funcționar public incomod din instituția statului pe care o conducea. Faptele sunt ilegale și imorale: abuz în funcție, conflict de interese, încălcări de proceduri administrative. Pentru a-și proteja propria familie, dl. Cîțu a călcat în picioare cu bună știință statul de drept.

Merită România să aibă un prim-ministru de teapa lui Florin Cîțu? Merită românii să fie conduși de un infractor, un fost pușcăriaș și un mincinos patentat?

Președintele Iohannis stă cu un pușcăriaș la masă, iar cei de la USRPLUS tac mâlc în speranța că oamenii vor uita de campania „Fără penali în funcții publice”. Nu vor uita, iar noi suntem aici să amintim tuturor: sunteți niște ipocriți!

Cum poate un individ cu asemenea profil moral, sau mai bine zis cu un asemenea profil infracțional, să mai fie prim-ministrul acestei țări?

Doamnelor și domnilor,

Guvernarea nu este despre partide, despre împărțirea ministerelor și a bugetului, ci este despre oameni. Guvernarea trebuie să răspundă la întrebarea „cum să facem mai bună viața locuitorilor acestei țări?”.

Un guvern, orice guvern, care nu poate sau nu vrea să îmbunătățească viața cetățenilor este un guvern care trebuie să dispară.

Guvernul Cîțu este incapabil să atenueze prăpastia dintre românii rămași în țară și cei plecați peste hotare în căutarea unui trai decent pentru ei și familiile lor. Astfel, exodul românilor a rămas la cote istorice, fiind depășit la nivel mondial doar de cel al sirienilor, diferența esențială fiind că Siria se află într-o continuă stare de război de peste zece ani.

Marea majoritate a românilor plecați în străinătate din motive economice fac parte din forța de muncă activă a țării. Din cei peste cinci milioane de emigranți români, mulți sunt tineri, apți de muncă, specializați sau calificați în diferite meserii și profesii. Domenii vitale pentru funcționarea unui stat, precum transporturile sau construcțiile, se confruntă cu o criză gravă a forței de muncă. Totuși, în loc să faciliteze repatrierea graduală a celor care au părăsit România și să creeze condițiile necesare pentru ca românii să poată munci în țara lor, Guvernul Cîțu preferă să se bazeze tot mai mult pe muncitori aduși din state ca Nepal, India, Pakistan, Bangladesh sau Vietnam.

În loc să se orienteze către propriii cetățeni, statul român plătește adesea mai mult pentru aducerea acestor cetățeni străini în țară și angajarea lor în domenii precum construcțiile, agricultura, industria confecțiilor, sectorul auto, alte sectoare de producție, sau în domeniul activităților de îngrijire și asistență. Continuând această logică profund fracturată, guvernul Cîțu refuză să își respecte promisiunile anterioare și să mărească alocațiile pentru elevi, pensiile și salariul minim, pe motiv că aceste măsuri ar implica un efort bugetar mult prea mare, pe care statul român nu și-l poate asuma. Dar efortul bugetar pentru integrarea imigranților asiatici pe piața muncii din România, în dauna cetățenilor români, se justifică?

Este evident, domnule Prim-ministru, că bunăstarea românilor nu contează pentru dumneavoastră și guvernul pe care îl conduceți.

Pentru toate motivele enunțate mai sus, acest guvern trebuie demis!

Orice vot dat pentru susținerea acestui guvern este un vot dat pentru menținerea în funcție a unui infractor dovedit, a unui pușcăriaș; este un vot dat împotriva românilor.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Fiți de partea românilor, nu de partea infractorilor și a „băieților deștepți”!

Votați pentru demiterea guvernului Cîțu!

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Rușine! Alfa, un cartier uitat de Bibarț, DSV, etc?!
 •  

Rușine! Alfa, un cartier uitat de Bibarț, DSV, etc?!

Rușine Alfa un cartier uitat de Bibarț DSV etc

Am fost, zilele trecute, cu un prieten de-al meu în cartierul Alfa, și nu mică mi-a fost mirarea când am văzut cum s-a modernizat infrastructura – străzi, trotuare, locuri de joacă, supermaeket-uri. În bine!

Dar, din păcate, nu sunt toate cele bune. O mare decepție pentru mine a fost să aflu că arădenii care locuiesc în Alfa, se confruntă cu mai multe probleme.

În primul rând cu cei cărora le plac șoricioaica, știți la ce mă refer, și nu în ultimul rând cu acel miros insuportabil care vine de la dejecțiile de la fermele din zonă.

Interesant este faptul că DSV Arad, mai exact Direcția Sanitar Veterinară Arad, condusă de dr. Viorel Agud, sau Garda de Mediu, nu au luat nici o măsură pentru a proteja arădenii care locuiesc în frumosul cartier Alfa.

De asemenea, se pare că, nici primarul aradului, în persoana lui Călin Bibarț, nu ar fi prea interesat despre problemele reale ale cetățenilor din cartierul Alfa.

Mai exact, despre mirosul înțepător, de mortăciune, care afectează sănătatea cetățenilor din acest cartier.

Dacă primarul Bibarț nu crede, să vină față în față cu arădeneii care locuiesc în Alfa. Nu prea cred că va avea curajul. Pe pariu!?

Sper ca mesajul meu să ajungă la urechile celor abilitați, iar arădenii din cartierul Alfa să poată convețiu în bune condiții și într-un mediu curat fără a-și închide geamurile din cauza unor firme care nu respectă legea, dar au relații sus puse!.

Daniel Albu

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Liga Studenţilor UVVG, la „Serbarea de la Putna”!
 •  

Liga Studenţilor UVVG, la „Serbarea de la Putna”!

Liga Studenţilor UVVG la Serbarea de la Putna

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost reprezentată la sărbătoarea celor 150 de ani de la prima ediţie.

ARAD. Studenții de la Liga Studenților Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad au fost invitați la „Serbarea de la Putna”, unde s-au sărbătorit 150 de ani de la prima ediție. Putna este considerată una dintre cele mai frumoase și binecuvântate mânăstiri pe pământul românesc și locul de odihnă al lui Ștefan cel Mare. Conform declarațiilor vremii, printre participanții ediției de acum 150 de ani am regăsit personalități precum Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu și Ciprian Porumbescu. „Serbarea de la Putna” a fost inițiată de către Mihai Eminescu și Ioan Slavici în 1871 pentru a unii toți studenții și tinerii români de pretutindeni.

La sărbătoarea din acest an au avut loc mai multe activități culturale și religioase, iar printre cele 39 de organizații studențești naționale și internaționale s-au aflat și trei reprezentanți din partea Ligii Studenţilor UVVG: Arnold Marchiş, președinte, Anca Stoica, cenzor şi Bogdan Suceveanu, vicepreședinte.

Arnord Marchiş a ținut un discurs în faţa miilor de spectatori de la Putna, printre care s-au aflat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, dar şi Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române.

„Liga Studenţilor Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad se mândreşte când se poate alătura altor organizaţii de tineret, pentru a ne comemora istoria şi identitatea naţională şi să dezbatem subiecte precum educaţia, libertatea şi responsabilitatea pe care o purtăm pe umeri ca generaţie. Conducerea universităţii, reprezentată de dna rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, sprijină necondiţionat ambiţiile, visele şi acţiunile Ligii Studenţilor UVVG”.

La rândul ei, Anca Stoica a punctat: „La Serbarea de la Putna, generațiile studenților de astăzi au fost chemate, în marele sine românesc, să-și hrănească mințile. Studenți de pretutindeni, perseverenți și cu suflet mare. Căci atunci când vii la Putna, nu poți să simți a fi altfel”. În fine, Bogdan Suceveanu ne-a vorbit despre istorie şi principii: „Am sărbătorit 150 de ani de la o memorabilă acțiune premergătoare dezideratului elitei intelectuale și a poporului român, care știau de România Mare și Unită din dulcele gust al istoriei scrise de Mihai Viteazu în anul 1600. Dorința arzătoare de unificare culturală, politică și administrativă era un adevărat țel al tinerilor de atunci. Participarea Universităţii de „Vasile Goldiş” din Arad la acest eveniment este un semn că tradiția, cultura și, mai ales, idealurile îşi păstrează vie suflarea, reunind într-un singur loc idei, principii și valori”.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Gaz metan, la Frumușeni
 •  

Gaz metan, la Frumușeni

Gaz metan la Frumușeni

Comuna Frumușeni va beneficia de introducerea gazului metan în comună, atât pentru cetățeni – circa 1000 de branșamente – cât și pentru societățile comerciale care își desfășoară activitatea pe raza comunei. Astăzi, 18.08.2021, a fost semnat contractul, iar serviciul de distribuție a gazului metan a fost concesionat pe o perioadă de 49 de ani firmei care asigură întreaga lucrare, urmând ca această firmă – SC Gaz Vest SA Arad – să plătească anual comunei o redevență de 5% din valoarea tarifului de distribuție.

Lucrările vor demara anul viitor, durata acestora fiind estimată la un an, iar lungimea totală a rețelei va fi de 34,4 kilometri. La Frumușeni va fi realizată și o stație de reglare-măsurare-predare, cu o capacitate de 3500 smc (standard metru cub) pe oră. Construirea stației dă posibilitatea extinderii rețelei și spre alte comune, cele mai îndreptățite fiind Șagu (spre sud-vest) și Zăbrani (spre est).

Valoarea totală a contractului este de 5.275.000 de lei, contribuția comunei Frumușeni fiind de 4.275.000 de lei, bani proveniți din bugetul local, iar a firmei de distribuție de 1.000.000 lei. Pentru a acoperi costurile investiției, Primăria Frumușeni va contracta un împrumut de la Trezoreria Statului, perioada de rambursare fiind de 5 ani.

„Lucrăm la acest proiect de doi ani. A fost o muncă în echipă, am avut parte de un sprijin necondiționat al domnului Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean, al domnului europarlamentar Gheorghe Falcă și al domnului deputatul Glad Varga. Este o investiție foarte importantă pentru comunitatea noastră, prin care va crește calitatea vieții, confortul de zi cu zi, pe de o parte, dar va alimenta și firmele care își desfășoară activitatea în comuna noastră, fiind de asemenea un avantaj important pentru atragerea altor investitori”, a declarat Reginald Andronic, primarul comunei Frumușeni. 

„Îl felicit pe domnul primar pentru că a avut curajul să-și asume o astfel de investiție și sper că în toamna anului viitor în Frumușeni rețeaua de gaz să fie funcțională. Vorbim despre o utilitate care nu mai reprezintă un lux, ci o necesitate. Consiliul Județean Arad va fi partenerul tuturor administrațiilor locale care înțeleg nevoia de dezvoltare a comunităților. De asemenea, extinderea rețelei spre Șagu și Zăbrani va fi posibilă datorită construirii acestei stații de reglare, iar fondurile necesare pot veni inclusiv de la Guvern, care intenționează să lanseze un nou program, PNDL 3, prin acest nou Program Național de Dezvoltare Locală urmând să se poată finanța inclusiv rețelele de gaze”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad. 

„În cadrul acestui proiect am identificat o soluție tehnică, această stație de reglare, pentru a putea beneficia de gaz și alte localități aflate în jurul comunei Frumușeni. Suntem o firmă serioasă, cu un portofoliu bogat în acest domeniu, suntem concesionari în 60 de comune din județele Arad, Timiș, Bihor, Satu Mare. Ne implicăm în dezvoltarea comunităților locale, branșăm localitățile la gaz, cofinanțăm lucrările. Dorim ca din toamna viitoare să «curgă» gazul și în Frumușeni”, a spus, la rândul său, Liviu Ilievici, directorul general al societății GazVest.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • 16 arădeni internați pe secția COVID-19
 •  

16 arădeni internați pe secția COVID-19

16 arădeni internați pe secția COVID19

La nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, în clădirea din strada Stephan Ludwig Roth, sunt amenajate 19 paturi pentru pacienții infectați cu virusul SARS Cov-2 și 12 paturi pentru pacienții care necesită terapie intensivă.  

”La această oră avem 16 pacienți internați pe secția COVID-19. Am decis astăzi, în cadrul Comandamentului de Criză al SCJU Arad, ca în cazul în care, în perioada următoare va crește numărul pacienților cu infecție SARS CoV-2 să redeschidem, în funcție de necesitate, și celelalte secții din strada Stephan Ludwig Roth care au funcționat până la începutul verii în regim de secții COVID-19 și unde sunt disponibile încă 66 de paturi. Pentru început vom suplimenta numărul de paturi pentru pacienți COVID-19 – cu zece – într-una dintre secțiile de la etajul clădirii”, a explicat dr. Lenuța Timiș, director medical interimar SCJU Arad. 

În continuare, cetățenii care se adresează Unității Primire Urgențe cu simptome specifice COVID-19 sau cu alte afecțiuni medicale trec inițial printr-un triaj epidemiologic, efectuat de către personalul medical din urgențe la intrarea în incinta spitalului, iar mai apoi sunt redirecționați în spital, în funcție de simptomatologie. 

”Pacienții care se prezintă la spital cu simptome de COVID-19 nu mai sunt nevoiți să fie transferați în zone pentru suspecți deoarece sunt testați cu test antigen, efectuat în laborator și al cărui rezultat este eliberat într-un timp mult mai scurt decât în cazul testelor RT-PCR. Astfel pacienții rămân în Unitatea Primire Urgențe pentru efectuarea analizelor medicale iar până la finalizarea acestora primesc și rezultatul testului. Drept urmare am renunțat la contractul cu PROMAGISTICA SRL unde, pe parcursul anului 2020 și până în această primăvară, erau internați – până la venirea rezultatului RT-PCR –  pacienții suspecți de infecție SARS CoV-2. Totodată, am decis să efectuăm triajul epidemiologic precum și investigațiile medicale necesare în Unitatea Primire Urgențe și să renunțăm la Spitalul de Campanie de la Expo Arad Internațional. Am luat această decizie deoarece în valul trei ne-am confruntat cu cazuri mai grave care aveau nevoie de internare, fapt care ne-a determinat să nu mai efectuăm investigații medicale în regim de spitalizare de zi ci doar în regim de urgență în cadrul Unității Primire Urgențe. Astfel, în perioada următoare vom elibera pavilioanele puse la dispoziție de Expo Arad iar structurile mobile și echipamentele care erau funcționale acolo le vom utiliza în incinta spitalului. Le mulțumim pe această cale pentru tot suportul acordat și sperăm totodată să nu mai fie nevoie de redeschiderea spitalului de campanie”, a declarat ec. Florina Ionescu, manager interimar SCJU Arad.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • EXTRACONJUGAL la Teatrul de Vară
 •  

EXTRACONJUGAL la Teatrul de Vară

EXTRACONJUGAL la Teatrul de Vară

EXTRACONJUGAL – PREMIERĂ

După Hot Lovers, de Niel Simon

Cu: Andreea Mateiu și George Constantinescu

Regia: George Dogaru

Sinopsis

Barney Cashman, un bărbat însurat, gentil și fără experiență în adulter, vrea să se alăture revoluției sexuale înainte de a fi prea târziu.

Barney Cashman are puțin peste 40 de ani, o căsnicie frumoasă, doi copii și o afacere de succes, dar trece prin criza vârstei de mijloc. Barney realizează că întreaga sa existență poate fi rezumată la cuvântul ”drăguț”. Iar ”drăguț” nu e suficient pentru el. Așa că vrea să își pună în practică fanteziile și visele secrete și să aibă o aventură cu o altă femeie. Piesa lui Neil Simon examinează ce înseamnă să îmbătrânești și ridică întrebarea: “Ce faci atunci când simți că de fapt nu ți-ai trăit viața?”

Piesa “Extraconjugal” este scrisă de Neil Simon, unul dintre cei mai de succes și efervescenți dramaturgi americani contemporani. Simon a scris peste 30 de piese și scenarii de film. În total a avut 17 nominalizări la premiile Tony și a câștigat de 3 ori. Premiera inițială a piesei.

ACCES LA SPECTACOLE

Preț bilet: 5 lei

Biletele pot fi achiziționate de la Teatrul de Vară (str. Gheorghe Barițiu, nr. 16), în fiecare luni și marți, între orele 09.00 – 16.00, și miercuri, între orele 09.00 – 16.00 și 18.00 – 20.00, pentru spectacolul din săptămâna respectivă.

La spectacole pot participa persoanele vaccinate anti-covid, test RT-PCR negativ (max. 72 ore), test antigen rapid (max. 24 ore), persoanele trecute prin boală (max. 180 zile).

Participarea la spectacole se va face cu respectarea măsurilor de protecție sanitară (dezinfectare, termometrizare, mască de protecție obligatorie), în limita a 200 de locuri.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Mihai Fifor : USR nu mai are nicio credibilitate după ce a hotărât să susțină un premier penal
 •  

Mihai Fifor : USR nu mai are nicio credibilitate după ce a hotărât să susțină un premier penal

Mihai Fifor USR nu mai are nicio credibilitate după ce a hotărât să susțină un premier penal

„Cum rămâne cu „Fără penali în funcții publice” ? Dar cu toți românii care au semnat acea inițiativă ? Cîțu este penal și în SUA și în România, iar prezența USR-Plus în același guvern cu acesta reprezintă o susținere directă a unui penal în cea mai înaltă funcție publică.

Demagogie, la asta se pricepe USR care ține cu dinții de portofoliile de ministru, acum când principiile iluzorii de reformare ale clasei politice s-au dovedit un simplu balon de săpun.

În sistemul juridic american, categoria „misdemeanor” în care a fost încadrată fapta lui Cîțu este a doua în ordinea gravității infracționale. În toate statele, acest tip de infracțiune este pedepsită cu închisoarea și cu amendă penală. Fapta lui Cîțu, ca și celelalte din categoria „misdemeanor”, e sancționată penal și în SUA și în România. Deci nu e nicio diferență din acest punct de vedere între sistemul american și cel românesc. Cîțu este penal și în SUA și în România.

Informațiile despre cel de-al doilea dosar din SUA al premierului Cîțu sunt de o gravitate foarte mare!Nu era de îndeajuns că a avut probleme cu alcoolul la volan, Florin Cîțu a țepuit și o bancă americană!

Dincolo de orice aspect juridic În cazul lui Cîțu un lucru este cert: premierul nu se încadrează deloc în standardele de moralitate pe care le invoca sus și tare cei de la USR-Plus când erau în opoziție.De aceea, prezența USR-Plus la aceeași masă cu penalul Cîțu este nelegitimă și sfidătoare la adresa celor care au crezut că USR-Plus va reforma clasa politică.”,spune președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Imaginați-vă o ţară în care până și la sate găsești şcoli frumoase, curate și bine dotate
 •  

Imaginați-vă o ţară în care până și la sate găsești şcoli frumoase, curate și bine dotate

Imaginațivă o ţară în care până și la sate găsești şcoli frumoase curate și bine dotate

După 1,5 ani de pandemie, în care tot ce știam despre şcoală s-a dat peste cap, există un ONG care nu și-a pierdut încrederea în importanţa educației. Și care continuă să renoveze școlile din mediul rural, unde învață peste 1.8 milioane copii. Încă 1 milion nu sunt înregistrați în sistemul de învățământ…

Imaginațivă o ţară în care până și la sate găsești şcoli frumoase curate și bine dotate

Se știe că criza generată de această pandemie nu se va atenua nici în anii următori. Asta înseamnă, însă, sacrificarea unei întregi generații. A recupera câteva luni de studiu e greu, darmite ani… Deja jumătate dintre profesorii din mediul rural consideră că elevii lor au pierdut până la 45% din materie și că notele la învățătură au scăzut dramatic. Totodată, închiderea școlilor a afectat accesul elevilor la mesele oferite în cadrul şcolii, precum și accesul la serviciile medicale și sociale de bază. 

S-a vorbit mult și inutil despre învățământul online în condițiile în care în mediul rural 1 din 3 localități nu are internet (sau are semnal slab). De achiziție tablete nu mai vorbim, la sate a ajuns un procent infim. Atâta vreme cât nu există focare de Covid-19, ci doar cazuri izolate în fiecare județ, este imperativ ca școlile să se deschidă la toamnă. În primăvară, odată cu descentralizarea deciziei în educație, școlilor li s-a permis să aleagă singure pe care scenariu merg: verde (scoală deschisă), galben (scoală offline prin rotație) sau roșu (scoală închisă și predare online). Astfel că dintre cele 21,000 instituții de învățământ din România, aproape 13,000 au optat pentru scenariul verde. E de dorit ca lucrurile să nu se înrăutățească mai mult de-atât, mai ales că însăși Organizația Mondială a Sănătății solicită ca școlile să rămână deschise.

Imaginațivă o ţară în care până și la sate găsești şcoli frumoase curate și bine dotate

Cum au procedat alte ţări europene?

În majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană școlile au funcționat, acordând atenție masurilor pentru prevenirea răspândirii virusului. Așadar, deşi în aceste ţări educația digitală este mult mai dezvoltată decât la noi, totuși, au optat pentru predarea „clasică” tocmai pentru că eficienta acestora nu poate fi depășită de metoda virtuală. 

Pentru ca predarea online să fie posibilă la noi în ţară, nivelul investițiilor ar trebui să fie uriaș – atât din punct de vedere achiziție echipamente IT, cât și instruire cadre didactice (8 din 10 recunosc că au nevoie de formare profesională în acest sens), precum și adaptare norme de implementare și evaluare – însă bugetul alocat educației în România este cel mai mic din Europa. Practic, este o utopie să vorbim despre învățământul online fară discriminarea elevilor din mediul rural chiar și în următorul deceniu….    

Imaginațivă o ţară în care până și la sate găsești şcoli frumoase curate și bine dotate

Așa că ce putem face este să deschidem școlile, aplicând masuri de prevenție elementare, și să asigurăm elevilor condiții decente pentru procesul de învățare. A nu se omite faptul că mai mult de jumătate dintre copiii acestei ţări învață în mediul rural, unde 4 din 10 scoli au grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fară canalizare. Aceasta este una din cauzele pentru care abia sub 4% dintre elevii din mediul rural au luat peste 9 la Evaluarea Națională, 50% luând sub nota 5 la Matematică. Motiv pentru care nu ne mai mirăm că abandonul şcolar în mediul rural e de două ori mai mare decât media europeană (25,4% vs 11%) și de șase ori mai mare decât media urbană (25,4% vs 4,2%). Doar câteva procente merg „la oraș” să se înscrie la un liceu după ce termină primele opt clase…     

Imaginațivă o ţară în care până și la sate găsești şcoli frumoase curate și bine dotate

Ce impact are pe termen lung lipsa unui proces educativ riguros?

40% dintre elevii din mediile defavorizate nu au făcut şcoală online din motive tehnice. Astfel că fiecare elev e „pe minus” cu peste 900 ore de educație până acum. Nu le va mai recupera… Deja elevii au pierdut considerabil. Și nu vorbim numai din punct de vedere cognitiv, cât mai ales emoțional. Deoarece la baza tuturor proceselor de învățare stă un echilibru pe care copiii îl formează atât acasă, cât și la şcoală, contactul social contribuind din plin la dezvoltarea inteligenţei lor emoționale. Azi, mulți profesori și elevi trec prin suferință psihologică și socio-emoțională ca urmare a izolării prelungite. Peste 90% dintre copii se simt stresați sau trec prin varii forme de depresie din cauza pandemiei sau a abuzurilor la care ajung să fie supuși de părinții tot mai debusolați, la rândul lor.

Compromiterea anilor de învățământ – reducând durata, disciplinele, indicatorii de evaluare – reprezintă o soluție comodă, însă foarte dăunătoare pe termen lung, lăsând goluri imposibil de umplut. Până mai apare un nou Spiru Haret în peisajul politic, să sperăm că educația nu va fi degradată iremediabil… Căci, atenție, conform unei simulări făcute de Universitatea din Oxford rezultă că închiderea școlilor pentru doar trei luni poate reduce învățarea pe termen lung cu echivalentul unui an.   

Și să nu uităm că noi suntem deja la coada Europei din multe puncte de vedere, având cea mai mare pondere a săracilor, cea mai mare emigrație pe timp de pace, cel mai mic consum de carte, cei mai puţini absolvenți de studii superioare, cele mai multe cazuri de violenţă domestică etc.

Imaginațivă o ţară în care până și la sate găsești şcoli frumoase curate și bine dotate

23 şcoli din mediul rural sunt renovate anul acesta de un ONG cu ajutorul companiilor și persoanelor fizice

Asociația BookLand pledează pentru redeschiderea școlilor și crede în șansa la o viață mai bună prin educație – un proces care trebuie desfășurat în condiții civilizate, nu în clădiri care stau să cadă peste elevi. Așa că s-a apucat de renovat şcoli în mediul rural – anul trecut a bifat 14 instituţii de învăţământ, anul acesta vor fi 23. Cum? Fară granturi sau fonduri europene, pur și simplu coalizând companiile în jurul acestei inițiative și încurajând persoanele fizice să doneze prin sms.

Imaginațivă o ţară în care până și la sate găsești şcoli frumoase curate și bine dotate

“Imaginați-vă o ţară în care până și la sate găsești scoli frumoase, curate și bine dotate, cu elevi care învață bine și aspiră la studii superioare. O ţară din care nu se mai pleacă la muncile de jos ale Europei. O ţară în care părinții se întorc și au un trai decent alături de copiii pentru care ar face orice, numai să ducă o viață mai bună. O ţară în care respectul faţă de tânăra generație este apoi ‚întors’ de aceasta la maturitate. Numiți-ne naivi, nu ne supărăm. Însă doar cu vise îndrăznețe s-a schimbat lumea! Iar noi suntem dovada vie că se poate. Chiar și fără bani mulți, doar câteva zeci de mii de euro per şcoală și multă stăruință. Cu ajutorul a peste 250 companii care au contribuit cu bani, produse sau servicii, BookLand va fi reușit să aducă schimbarea în încă 23 şcoli până la final de an. 20 azi, 30 mâine, 40 poimâine – și în timp se vor face mii. Ca nație, am stat și am așteptat îndeajuns să ni se dea. Acum e momentul să punem cu toții umărul! Pentru că NU cred că vreți să vă imaginați o ţară cu copii needucați…” – Mihaela Petrovan – Fondator Asociaţia BookLand. 

Cele 23 de şcoli selectate în urma campaniei de calificare din iarna trecută se regăsesc în următoarele județe: Arad, Argeș, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Călărași, Caraş Severin, Galați, Hunedoara, Iași, Neamț, Olt, Sibiu, Tulcea și Vrancea. 2 şcoli sunt deja finalizate, alte 6 urmează să fie inaugurate în următoarele săptămâni, diferența de 15 urmând a fi predate până în Ianuarie 2022, inclusiv.

Ȋn judeţul Arad, localitatea Curtici, Şcoala Gimnazială nr.2 a beneficiat de investiții de 40,000 euro, reparându-se și zugrăvindu-se integral interiorul şcolii, înlocuindu-se ușile, pardoselile și caloriferele, echipându-se toaletele (inclusiv pentru persoanele cu dizabilități), scoala primind și mobilier, jaluzele și lămpi UV. „Ȋn şcoala noastră învață elevi de etnie romă în proporție de 100%. Aceștia fac parte din categoria dezavantajată fiind o comunitate săracă, cu părinți plecați în străinătate. Reggio Emilia a spus că <Spaţiul în care copiii îşi desfăşoară activitatea e al doilea învăţător>. Noi credem mult în această idee (mediul ca profesor) și încercăm să o punem în aplicare cât de des putem. Important este să le facilităm un ”mediu multisenzorial”. Cum vedem noi şcoala? Un loc în care copiii să vină cu bucurie. În care fiecare zi să fie o descoperire. În care copiii să fie susținuți și ghidați de un învățător care vede tot ce e mai bun în ei. Un loc în care copiii să simtă că aparțin.” – Oana Vereşezan, Directorul Şcolii.    

Ȋn judeţul Hunedoara, comuna Rapoltu Mare, Şcoala Primară Bobîlna a primit o investiție de peste 30,000 euro prin aceea că s-a zugravit integral clădirea (interior-exterior), s-a dotat cu mobilier și loc de joacă grădinița, s-a montat parchet din lemn masiv, s-au igienizat și dotat corespunzător toaletele și s-au montat pavele în curte.

„Într-un an atipic, cu provocări noi și nebănuite, în care investițiile în învățământ sunt mici, acest proiect a venit ca o gură de oxigen și a transformat visul nostru în realitate. A crede în educație este datoria noastră a adulților, fie ei părinți, profesori sau personal din administrație. Un popor educat are viitorul asigurat. Să construim oameni înseamnă să nu lasăm pentru <altă dată, alt buget sau să facă alţii>. Pereții unei scoli, materialele didactice, băncile, curtea, grupurile sanitare – toate sunt pentru copiii noștri, oamenii MICI de azi, care vor deveni MARI și trebuie să se formeze într-un mediu adecvat. BookLand înseamnă dăruire. Rezultatele se văd pe chipurile senine ale copiilor, care în ultima perioadă a anului şcolar au zâmbit și s-au bucurat cu tot sufletul pentru minunea dăruită.” – Gabriela Tellman, Directorul Şcolii.

Imaginațivă o ţară în care până și la sate găsești şcoli frumoase curate și bine dotate

Evident, planurile pentru anii următori sunt și mai mărețe, echipa BookLand propunandu-și inclusiv construcția în fiecare județ a unor şcoli etalon pentru sistemul de învățământ românesc.

Mulţumirile BookLand merg catre Partenerii care au contribuit la aceste realizari: Sit, Metersit, Unicredit Consumer Financing, Decathlon, Asevi, Profi, Fundaţia Alber, Synevo, Linde Gaz, DPD, Loteria Română, Arcomedia, Austrotherm, Fuchs, Rossman România, Terra Gres, GLS, Policolor, Elis Pavaje, Novaservis FERRO Group, Radox, Somet, INA Ferestre, Sunny Plast, Larex-IR Decor, Etex Building Performance, MuralShop.ro, PPG Romania, Raveli, Magtomvic, Parchet-Shop.ro, Royal House Decor, Mobila Dalin, Marvicon, ZetMedical, Ceramica Bianca, Limpio, Biocomp si Corkline.

Parteneri media: Acasă.ro, Agerpres, Agenţia de carte, AJRP, Amos News, Book HUB, Bucharest Cultural Events, Capital Cultural, Ceaşca de Cultură, Centrul de Parenting, Curierul Naţional, Ecreator.ro, E-femeia.ro, Forbes Kids, Gala Societăţii Civile, GoKid, Intuitext, IQool, Jurnalul de Afaceri, Kidibot, Kreatoria.ro, Leviathan, Literatura de Azi, Lunif.com, Margot, Misiunea Casa, Modernism, Necenzuratmm.ro, Opt Motive, Pap Tot!, Portal Management, Qmagazine, Radio Clasic, RADOR, Revista CARIERE, Revista Piaţa, România Liberă, România Pozitivă, Sfatul Părinţilor, Spot Media, Starea Presei, Ştiinţă & Tehnică, Ştirilemm.ro, Suplimentul de Cultură, Taticool, Timpul, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, Vila de arte, Vipstyle.ro, YES – Your Educated Society, Ziare.com, Ziarul News.

Dacă vrei să contribui și TU la normalitatea în educație pentru copiii din mediul rural, poți să redirecţionezi 20% din impozitul pe profit/venit, să faci o donaţie sau să trimiți un SMS cu cuvântul CONSTRUIM la 8845 donând astfel 2 euro lunar pentru renovarea școlilor.

Imaginațivă o ţară în care până și la sate găsești şcoli frumoase curate și bine dotate

ȊMPREUNĂ construim oameni!

BookLand a luat naștere acum peste 10 ani ca prim târg urban de carte la mall. S-a dezvoltat rapid într-o caravană națională activă timp de peste 600 zile care a  vizitat anual peste 40 orașe. Taberele Coolturale BookLand și Conferințele BookLand Evolution au devenit extensii naturale ale brandului cultural, platforma www.înPractică.ro completând abordarea socio-educațională asumată. În cele 6 ediții offline, Conferințele s-au întâlnit cu peste 100,000 tineri din 23 orașe cărora peste 2,000 speakeri le-au oferit cele mai bune recomandări; de anul trecut sfaturile mentorilor pot fi urmărite online. Iar în cadrul celor 8 ediții ale Taberelor, sub deviza “Cel mai inteligent mod de a te distra!”, peste 1,300 tineri au fost încurajați prin workshop-urile zilnice susținute de profesioniști să prețuiască timpul liber și echilibrul fin dintre distracție și educație. Renovând&dotând școlile din zonele defavorizate (14 instituții finalizate în 2020), reușește anul acesta să schimbe în bine viitorul elevilor din 23 şcoli rurale!

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Un loc, o profesie, un business
 •  

Un loc, o profesie, un business

Un loc o profesie un business

Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad atrage ca un magnet.

Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost înfiinţată începând cu anul universitar 2015-2016 şi are în componenţa sa două programe de studiu: Farmacie respectiv Nutriţie şi dietetică.

Programul de studii Farmacie a apărut în oferta UVVG în anul universitar 2005-2006, în cadrul Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară. Înfiinţarea sa a fost motivată de importanţa pe care o are această specializare în concordanţă cu normele UE şi susţinută de baza materială existentă, de posibilităţile diverse de instruire teoretică şi practică. Programul de studiu Nutriţie şi dietetică a putut fi accesat de studenţi începând cu anul 2010-2011.

Facultatea, cu cele doua programe de studii Farmacie – 5 ani, 300 ECTS respectiv, Nutriţie şi dietetică-3 ani, 180 ECTS structurează programe dinamice, care pregătesc absolventul pentru piaţa de muncă actuală, interdisciplinară, cooperând mereu cu partenerii antreprenoriali, împreună cu care formulăm anual discipline opţionale la sugestia şi cererea angajatorilor. Mai mult, se asigură în permanență legătura cu centrele de valorificare a cercetării ştiinţifice, precum și cu managementul operațional al altor facultăți din cadrul universității și a Institutului de Științe ale Vieții „Aurel Ardelean”, identificându-se tot mai mult interesul pentru domenii de cercetare în moduri specifice care implică cercetări multi-, inter- şi transdisciplinare.

Absolvenţii programului de studiu Farmacie au ca şi oportunităţi de angajare farmacii de circuit deschis sau de circuit închis (spitale, clinici, servicii de ambulanţă, centre de dializă etc.), Depozite farmaceutice, Laboratoare de analiză, Industria farmaceutică, Universităţi şi Institute de cercetare, Instituţii publice (Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică, Agenţia Naţională a Medicamentului, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa Judeţeană de Asigurări Sociale de Sănătate, Institutul Public de Igienă etc.). Specializarea de farmacist este o profesie și un business, care își are rădăcinile încă din cele mai vechi timpuri.

Absolvenţii programului de studiu Nutriţie şi dietetică au ca şi oportunităţi de angajare Spitale, Clinici, Cabinete de nutriţie, Instituţii de educaţie (şcoli, grădiniţe), Instituţii sociale (azile, case de bătrâni), Unităţi de alimentaţie (restaurante, cantine), Baze sportive şi de Wellness, etc. Beneficiile pentru absolvenţii acestui program s-au diversificat masiv în ultimii ani, marcând pe de o parte deschiderea de cabinete de nutriţie de profil, dar și angajarea în Sistemului Public de Sănătate.

Oferta educaţională a Facultăţii de Farmacie pentru anul 2021 este de 50 locuri pentru cetăţenii din ţări UE şi 25 locuri pentru cetăţenii din ţări non UE pentru programul de studiu Farmacie şi 30 locuri pentru cetăţenii din ţări UE şi 15 locuri pentru cetăţenii din ţări non UE pentru programul de studiu Nutriţie şi dietetică.

„Facultatea de Farmacie din cadrul UVVG Arad îşi asumă misiunea unui învăţământ modern, formativ prin interdisciplinaritatea şi transdisciplinaritatea domeniilor de studiu fundamentale cu cele din practică, care contribuie la acumularea cunoştinţelor teoretice şi practice precum şi la dezvoltarea competenţelor orizontale şi transversale. Misiunea asumată pentru formarea farmaciştilor şi a nutriţioniştilor şi dieteticienilor este bazată pe standardele de calitate impuse de reglementările sectoriale, standardele ARACIS şi normativele legislative privind învăţământul superior, precum şi a reglementărilor europene şi naţionale privind profesiunea de farmacist, respectiv, nutriţionist-dietetician” – spune S.L. dr. Daniel Răducan, decanul Facultăţii de Farmacie.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Un reper în domeniul educaţiei medicale Studenţi din peste 20 de ţări la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
 •  

Un reper în domeniul educaţiei medicale Studenţi din peste 20 de ţări la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Un reper în domeniul educaţiei medicale Studenţi din peste 20 de ţări la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad

Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a fost înființată în urmă cu aproape trei decenii, prima promoție de studenți mediciniști începând studiile în anul 1992. În prezent, facultatea a ajuns un reper în domeniul educației medicale la nivel local și regional, fiind acreditată şi recunoscută atât în țară cât și peste hotare. Facultatea de Medicină se mândreşte cu faptul că deține toate cele trei cicluri educaționale: Ciclul I – licență, Ciclul II – masterat, Ciclul III – doctorat, precum și pregătirea în Rezidențiat, fiind prima facultate privată în domeniul sănătate care are dreptul de a pregăti medici rezidenți.

Trendul ascendent pe care l-a urmat Facultatea de Medicină în cei aproape 30 de ani de la înființare se datorează unui management adecvat impus de regretatul rector fondator prof. univ. dr. Aurel Ardelean și continuat de actualul rector UVVG, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci.

Programe de studiu

Licență – Medicină, Medicină în limba engleză, Medicină în limba franceză, cu o durată de pregătire de 6 ani, ciclul I și II; Balneofiziokinetoterapie și recuperare, cu o durată de pregătire de 3 ani, ciclul I; Biologie, cu o durată de pregătire de 3 ani, ciclul I; Asistență Medicală Generală, care se desfășoară pe o perioadă de 4 ani. Cel din urmă program este accesibil din acest an universitar, conducerea universității făcând demersurile necesare autorizării datorită solicitărilor pe care le-a primit de-a lungul anilor, dar și a penuriei de cadre medicale care să răspundă cerințelor tot mai ridicate din domeniul sănătate.

Masterat – Analize de laborator utilizate în domeniul biomedical (unul din puținele masterate recunoscute la nivel național de ordinul Biochimiștilor, Biologilor și Chimiștilor în Sistemul Sanitar din România); Masteratul Medicină socială și management sanitar; Masteratul de cercetare în științe biomedicale, în limba engleză.

Absolvenții care sunt pasionați de activitatea de cercetare științifică, pot opta să își continue studiile în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, urmând cursurile Școlilor doctorale de Medicină sau Biologie. În schimb, absolvenții care doresc să urmeze o carieră profesională în domeniu, după promovarea examenului național de rezidențiat, pot alege să profeseze ca medici rezidenți în secțiile clinice arădene ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Aşadar, oportunități multiple pentru absolvenţii Facultății de Medicină, unde învaţă studenți din peste 20 de țări, care anual se integrează cu succes pe piața muncii, atât în Europa cât și în țările extraeuropene. În plus, în contextul epidemiologic actual, Facultatea de Medicină s-a adaptat rapid asigurând dezvoltarea logistică necesară desfășurării activităților didactice, care s-au realizat într-un sistem hibrid, combinând activitățile teoretice on-line cu cele practice on-site, inclusiv în secțiile clinice arădene.

„Preocuparea noastră de bază este să fim în permanență în contact cu cerințele stakeholderi-lor interni și externi, aspect realizat prin reforma curriculară, înfăptuită pe parcursul ultimilor ani, prin care am răspuns necesităţilor curente ale educaţiei medicale. Curricula este actualizată la standardele actuale ale învățământului biomedical european, procesul didactic fiind axat pe un sistem de predare centrat pe student. Îndrumăm studenții astfel încât să asigurăm continuitatea procesului „elevul de azi – studentul de mâine”, „studentul de azi – profesorul de mâine”, deziderat preluat din planul managerial al doamnei rector prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, având la bază conceptul de INTEGRITATE. EFICIENŢĂ. CALITATE” – spune conf. univ. dr. Casiana Boru, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UVVG.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Trafic restricționat pentru camioane, pe drumurile județene
 •  

Trafic restricționat pentru camioane, pe drumurile județene

Trafic restricționat pentru camioane pe drumurile județene

Consiliul Județean interzice traficul greu pe drumurile județene, în intervalul orar 12-18, în perioada în care se instituie cod roșu sau cod portocaliu de caniculă, pe raza județului Arad. Măsura vizează mașinile cu un tonaj mai mare de 20 de tone. Pe portalul www.cjarad.ro, Consiliul Județean va informa participanții la trafic care vor fi drumurile publice pe care se aplică restricții, în funcție de decizia instituțiilor abilitate de a decreta cod roșu sau portocaliu.

„Am luat această hotărâre pentru a proteja drumurile județene, mai ales că ne confruntăm și cu problema supratonajului, practicată de unele firme. În ultimii cinci ani s-au asfaltat sau sunt în curs de asfaltare peste 450 de kilometri de drumuri județene, iar până în 2024 vom ajunge la 700 de kilometri. Este o investiție fără precedent în România și ar fi păcat ca aceste drumuri să fie distruse din cauza faptului că nu se respectă legislația”, a afirmat Ionel Bulbuc, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Restricţiile de circulaţie instituite nu se aplică transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală, vehiculelor care participă la intervenții în caz de forță majoră, transporturilor în caz de fenomene naturale care afectează căile de comunicații si telecomunicații, zonele locuite și obiectivele de interes național, transporturilor funerare, transporturilor de echipamente de prim ajutor și ajutoare umanitare în cazul unor calamități sau dezastre naturale, transporturilor poștale, transporturilor pentru distribuirea de carburanți, transporturilor de mărfuri sub temperatură controlată, transporturilor cu vehicule destinate prin construcție tractării vehiculelor avariate și transporturilor cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Gheorghe FALCĂ: Investitorii confirmă dezvoltarea Aradului – fabrică de 6 milioane de euro la Zimandu Nou!
 •  

Gheorghe FALCĂ: Investitorii confirmă dezvoltarea Aradului – fabrică de 6 milioane de euro la Zimandu Nou!

Gheorghe FALCĂ Investitorii confirmă dezvoltarea Aradului fabrică de 6 milioane de euro la Zimandu Nou

„Aradul este un punct important pe harta dezvoltării economice, iar investitorii care aleg să facă investiții de milioane de euro în județul nostru confirmă acest fapt. Recent, o nouă fabrică de producție a fost inaugurată în județ, la Zimandu Nou. Symmetrica, cel mai mare producător autohton de pavele și borduri, a investit în fabrica de la Arad aproximativ 6 milioane de euro. O investiție care se va resimți în nivelul de trai al arădenilor, în dezvoltarea județului și oferă, de asemenea, o stabilitate economică a zonei. Fabrica de la Zimandu Nou va asigura zona de Sud-Vest a țării. Aradul dovedește că este atractiv pentru marii investitori și că investițiile în infrastructura județului au fost esențiale pentru atragerea companiilor.

Astăzi în Arad vorbim de companii care aduc milioane de euro, care oferă locuri de muncă și stabilitate comunității noastre. Dezvoltarea județului, atragerea de fonduri europene și implicarea Aradului în proiecte de mare anvergură, sunt cu siguranță puncte forte pentru noi și pentru economia locală. Astăzi putem să vorbim în Arad de zone industriale puternic dezvoltate, de investiții majore în zone noi economice și de un județ puternic care are capacitatea de a se dezvolta și de a atrage investiții noi chiar și după un an al pandemiei”, a transmis Gheorghe Falcă.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Lidl a deschis un magazin la Chișineu Criș – Parcarea și racordul la drumul național, efectuate de Activo Construct Vest
 •  

Lidl a deschis un magazin la Chișineu Criș – Parcarea și racordul la drumul național, efectuate de Activo Construct Vest

Lidl a deschis un magazin la Chișineu Criș Parcarea și racordul la drumul național efectuate de Activo Construct Vest

Odată cu deschiderea magazinului Lidl din Chișineu-Criș, care a avut loc zilele trecute, au fost deschise parcarea și racordul la Drumul Național 79 executate de compania Activo Construct Vest, condusă de domnul inginer George Medințu.

Lucrările și amenajările realizate, la standarde europene de Activo Construct Vest, specializată în domeniul construcțiilor de drumuri, și nu numai, au fost apreciate Lidl, una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa.

În ceea privește lucrările executate de Activo Construct Vest, primarul frumosului oraș Chișineu Criș, domnul Florin-Flavius Chereji, ne-a declarat: „Este o lucrare de mare calitate, executată de Activo Construct Vest într-un termen foarte scurt. De foarte multe ori s-a lucrat până noaptea târziu pentru a nu fi perturbat traficul rutier, având în vedere faptul că Drumul Național 79 este foarte circulat. De asemenea, cetățenii apreciază investiția făcută de Lidl în orașul nostru“.

Profesioniști în domeniul construcțiilor

Cu o echipă de profesioniști specializați în domeniul construcțiilor de drumuri, de peste 11 ani, compania condusă de domnul inginer George Medințu a reușit să demonstreze reprezentanților germani de la Lidl, cât și celor suedezi de la IKEA (n.n. unde a fost realizat un sens giratoriu modern, în localitatea Dumbrăvița de lângă Timișoara) că lucrările efectuate de Activo Construct Vest sunt de înaltă calitate.

Carieră de piatră, stație de asfalt și depozit de materiale

Activo Construct Vest este recunoscută pentru lucrările executate, pe plan local și național, dar și pentru multe alte servicii oferite. Printre acestea se numără cariera de piatră din localitatea Dud, din județul Arad.

În gama de sorturi de la carieră sunt: criblură de 0-4 mm și 4-8 mm; respectiv piatră brună spartă de 8-16 mm, 16-22.4 mm, 16-33 mm sau 31.5 – 63 mm.

Compania arădeană condusă de domnul inginer George Medințu mai deține și o stație de asfalt, la Pâncota, cu o capacitate de producție de 70 de tone de asfalt pe oră, care este autorizată pentru mixturi asfaltice BAD, BAPPC, BA16, MAS și BA.

Nu în ultimul rând, începând cu lună martie a acestui an, Activo Construct Vest a reușit să dezvolte un depozit de materiale de construcții, în zona localității Giarmata (Timiș), unde se pot găsi o gamă de materiale, precum balast, sorturi de balastieră, piatră, nisip, sau cribluri pentru asfalt.

Subliniem faptul că, Activo Construct Vest oferă mai multe tipuri de servicii:

– proiectare;

– măsurători și consultanță;

– amenajare parcări;

– trotuare și spaţii pietonale;

– amenajări și asfaltări curți interioare și căi de acces de orice dimensiune;

– platforme betonate, pardoseli hale și magazine; excavări și nivelare teren;

– canalizare, alimentare cu apă și terasamente;

– îndepărtarea asfaltului și asfaltare drumuri,precum şi demolări;

Pentru mai multe detalii puteți vizita site-ul de prezentare al companiei Activo Construct Vest, la adresa https://activoconstruct.ro, prin e-mail: activoconstructvest@gmail.com sau la numărul de telefon 0743600494.

Lidl din Chișineu Criș

Noul magazin Lidl din Chișineu Criș are o suprafață de vânzare de peste 1.300 m². Unitatea dispune de peste 90 de locuri de parcare, precum și de o stație de încărcare pentru automobilele electrice, unde se vor putea alimenta câte două mașini simultan. Odată cu inaugurarea magazinului, s-au creat 20 noi locuri de muncă.

Lidl a deschis un magazin la Chișineu Criș Parcarea și racordul la drumul național efectuate de Activo Construct Vest

Orarul de funcționare a magazinului va fi de luni până sâmbătă, între orele 7.30 și 22.00, iar duminică între 8.00 și 20.00.

„Lidl optimizează constant formatul magazinelor, astfel încât să aibă un impact cât mai redus asupra mediului, dar și să ofere o experiență de cumpărături cât mai bună. Prin utilizarea unor tehnologii avansate din domeniul construcțiilor şi în conformitate cu normele de protecție a mediului, noul magazin Lidl din Chișineu-Criș dispune de soluții și tehnologii moderne, care asigură standarde înalte de eficiență energetică. Printre acestea se numără sistemul de iluminat LED, cu senzor de prezență și sistemele de recuperare a căldurii integrate în instalațiile de climatizare, ori stația de încărcare pentru automobile electrice“, se arată într-un comunicat de presă remis de Lidl.

Pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2, pe baza recomandărilor oficiale ale autorităților, Lidl face o serie de recomandări pentru clienți, publicate atât online, cât și în incinta magazinelor.

Printre cele mai importante recomandări se numără plata cu cardul bancar, evitarea zonelor aglomerate, atingerea doar a fructelor și legumelor pe care doresc să le cumpere și păstrarea distanței recomandate față de alte persoane.

Pentru a-i ajuta pe clienții care stau la rând să păstreze distanța recomandată față de cei din jurul lor, și în noul magazin din Chișineu-Criș se găsesc indicatoare pe podea în zona caselor de marcat.

În același timp, Lidl face apel la solidaritatea clienților pentru a respecta la rândul lor atât recomandările autorităților, cât și măsurile individuale de prevenție în timpul cumpărăturilor.

„Inaugurarea magazinului Lidl din Chișineu-Criș continuă strategia companiei de a oferi zilnic românilor produse de cea mai bună calitate la cel mai bun preț, într-o largă varietate de sortimente. Lidl reușește să respecte această misiune investind constant în sustenabilitate, la baza acțiunilor companiei stând eficiența și demersurile de dezvoltare durabilă. În plus, Lidl promovează cu consecvență colaborarea cu producătorii locali, multe dintre mărcile de calitate comercializate în rețea fiind produse în România“, se arată în comunicatul de presă al Lidl.

Daniel Albu

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • „Prin noi înșine”, spre performanță
 •  

„Prin noi înșine”, spre performanță

Prin noi înșine spre performanță

Totul despre Facultatea de Științe Economice, Informatică și Inginerie din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

Facultatea de Ştiinţe Economice, Informatică și Inginerie are deja o adevărată tradiţie în peisajul economic şi academic din Arad, Baia Mare, Satu Mare, Zalău, Marghita și Sebiş. Reorganizată în anul 2015, cu o tradiţie de peste 30 de ani în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, este continuatoarea a trei facultăţi distincte care au funcţionat în ultimul sfert de secol în cadrul universităţii: Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Informatică şi Facultatea de Inginerie. A fost un proces derulat în mai multe etape, impus de necesitatea obiectivă de a găsi o formă de organizare viabilă, puternică, în pas cu tendinţele existente în mediul universitar şi pe piaţa muncii, având ca misiune dezvoltarea cercetării științifice de înalt nivel și formarea resurselor umane înalt calificate în domeniile specializărilor deținute.

Calitatea educaţiei, atât teoretică, dar şi practică, este dovedită de miile de tineri care au absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, Informatică şi Inginerie, cea mai veche dintre facultăţile private cu profil academic din ţară. Dintre absolvenții cu rezultate profesionale deosebite îi amintim pe Mircea Coza şi Romeo Dunca, prezenţi constant în Top 300 Capital, dar şi o serie de personalități din mediul politic, social, administrativ, atât la nivel judeţean, cât și național.

Prin programele de la învăţământul de licenţă şi masterat, facultatea îşi propune să faciliteze însuşirea de metode, deprinderi şi capacităţi care să le permită membrilor comunităţii universitare o autoinstruire continuă, să-şi dezvolte şi să-şi diversifice continuu preocupările consacrate compatibilizării procesului de învăţământ cu cel din ţările avansate. În planurile de învăţământ sunt incluse la toate specializările discipline fundamentale şi opţionale de impact european de profil, oferind astfel posibilitatea de formare a unor specialişti în domenii de vârf.

Ofertă diversificată

În anul universitar 2021-2022, în cadrul facultăţii vor funcționa următoarele programe:

Licență: Administrarea afacerilor (Arad), Administrarea afacerilor în limba engleză (Arad), Marketing (Arad, Satu Mare, Baia Mare, Zalău, Marghita), Contabilitate şi informatică de gestiune (Arad, Satu Mare, Baia Mare), Informatică (Arad), Silvicultură (Arad), Economia comerţului, turismului şi serviciilor (Sebiș).

Master: Administrarea afacerilor în turism şi servicii, Audit şi expertiză contabilă, Marketingul şi managementul firmei, Management şi marketing forestier, Tehnologii pentru dezvoltare web.

Postuniversitare – in domeniul administrarea afacerilor, marketing şi contabilitate.

Studenţii Facultăţii de Ştiinţe Economice, Informatică şi Inginerie pot beneficia de parteneriatele încheiate cu instituţii publice şi agenţi economici şi au acces gratuit la baze de date internaţionale (platforma ANELIS, Springerlink, CEEOL, Web of Science, Science Direct). De asemenea, studenţii se pot integra în ASE (Asociaţia Studenţilor Economişti) şi pot primi granturi intre 40.000 şi 100.000 de euro pentru proiecte de antreprenoriat.

„Prin abilitățile manageriale ale conducerii universității, respectiv ale d-nei rector, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, formăm – împreună cu studenţii noştri – o echipă. Fiecare în parte şi toţi împreună tindem spre performanţă. Depinde doar de noi să o atingem. Suntem preocupaţi de îmbunătăţirea permanentă a activităţii, de dezvoltarea parteneriatelor cu mediul de afaceri, şi de menţinerea nivelului cercetării la standarde europene. Tradiţia acumulată de-a lungul timpului, experienţa corpului profesoral, baza materială modernă, diversitatea de activităţi de tip teoretic şi practic vor permite tinerilor să acumuleze competenţe profesionale solide, prin care să se integreze cât mai uşor pe o piaţă a muncii dinamică, plină de provocări” – spune prof. univ. dr. Cristian Haiduc, decanul Facultăţii de Științe Economice, Informatică și Inginerie.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Lucrările realizate de Activo Construct Vest, apreciate și de timișoreni
 •  

Lucrările realizate de Activo Construct Vest, apreciate și de timișoreni

Lucrările realizate de Activo Construct Vest apreciate și de timișoreni

Lucrările executate de firma Activo Construct Vest, specializată în domeniul construcțiilor de drumuri și coordonată de domnul inginer George Medințu, este apreciată de vecinii noștri din județul Timiș.

Lucrările realizate de Activo Construct Vest apreciate și de timișoreni

Mai exact este vorba despre finalizarea și darea în folosință a sensului giratoriu către viitorul centru comercial IKEA de la Dumbrăvița, localitate aflată lângă Timișoara.

Lucrările de la intersecţia străzii Petre Ţuţea şi D.N. 69 (Calea Aradului), au demarat în 15 aprilie cu termen de dare în folosință de 20 decembrie 2021, dar echipa de profesioniști specializați în domeniul construcțiilor de drumuri, de peste 11 ani, condusă de domnul inginer George Medințu a reușit să finalizeze lucrările în data de 2 iulie 2021.

Nu în ultimul rând, începând cu luna martie a acestui an, Activo Construct Vest a dezvoltat un depozit de materiale de construcții, în zona localității Giarmata (Timiș), unde se pot găsi o gamă de materiale, precum balast, sorturi de balastieră, piatră, nisip, sau cribluri pentru asfalt.

Primăria Dumbrăvița a postat pe pagina sa de Facebook, în data de 2 iulie 2021 următoarele: Este deschisă circulația în noul sens giratoriu amenajat de Ikea la intersecția Bulevardului Petre Țuțea cu Calea Aradului. Începând de azi, (2 iulie 2021) conducătorii auto care circulă pe Bulevardul Țuțea, dinspre Dumbrăvița, vor putea vira stânga spre Timișoara.

Fără alte comentarii redăm câteva aprecieri ale timișorenilor postate pe pagina de Facebook a primăriei din Dumbrăvița: (10) Primaria Dumbravita Timis – Postări | Facebook

Daniel Popa Toata stima! Cea mai faina lucrare, facuta de profesionisti, pe care am vazut-o vreodata in Romania! Au lucrat impecabil – din bani privati, nu fonduri europene sau bani publici! Nu a durat ani de zile – un timp record de o luna cred, nu s-a intrerupt de loc circulatia in zona (cu o mica exceptie Tutea, dar au fost alternative)… Felicitari constructorului si IKEA!

Petrisor LupuDaniel Popa ADICA DOMNULUI MEDINTU DE LA ARAD….NU TM…..

Micle Mihai-Cristian Speram ca exemplul lucrarii facute de Ikea sa fie preluat ca exemplu si standard pentru lucrarile de infrastructura care urmeaza sa fie efectuate in Dumbravita.

Ladislau Miklossa fie primit! il asteptam ca pe painea calda Lucrările realizate de Activo Construct Vest apreciate și de timișoreni

Almajan CalinRedă GIFLucrările realizate de Activo Construct Vest apreciate și de timișoreniTenor

Petrisor Lupu SA II MULTUMIM DOMNULUI MEDINTU DE LA ARAD. UN MARE FROFESIONIST. CA AI NOSTRII FAC NUMAI NENOROCIRI…

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌