ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 January 2023Gandul

Gabriela Firea, un nou program pentru copiii diagnosticați cu cancer: ”Când ai copilul bolnav te simți pierdut. Lucrăm un proiect social”

28 January 2023 at 10:26
image

Minsitrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat sâmbătă că pregătește un nou program social pentru a veni în ajutorul copiilor diagnosticați cu cancer la care lucrează în colaborare cu Amalia Năstase. Detaliile programului vor fi făcute publice în curând, a precizat Firea pe Facebook.

”Când ai copilul bolnav te simți pierdut. Dacă boala e gravă, ești căzut într-o prăpastie a disperării și a neputinței, orice ajutor, orice vorbă bună îți este de neprețuit.

Toți copiii au nevoie de alinare, sprijin moral și cuvinte calde pentru a trece cu ușurință pentru momentele dificile. Și părinții acestora trebuie ajutați și consiliați mai bine, mai ales când trebuie ei înșiși să fie cel mai important suport pentru copii.

Am avut o întâlnire cu Amalia Nastase, președintele Fundației pentru Copii Ronald Mcdonald și președintele Asociației Părinților copiilor cu afecțiuni oncologice. Este un om deosebit, care face o muncă extraordinară pentru copiii bolnavi de cancer. Sute de micuți supraviețuiesc datorită implicării Amaliei Năstase, de cele mai multe ori fără expunere publică.

Pentru mulți dintre copiii diagnosticați cu aceste afecțiuni grave, dar și pentru părinții acestora, ar fi mai ușoare aflarea veștii cumplite sau perioada tratamentelor complicate printr-o susținere morală mai bună. Am preluat câteva propuneri de la Amalia Năstase, identificate în anii petrecuți printre copiii și familiile greu încercate. Lucrăm un proiect social în acest sens și voi da toate detaliile în curând”, scrie Gabriela Firea pe Facebook.

articolul original.

Tânără româncă, salvată de medicii italieni! Femeia suferea de cancer la ficat: „Nu mai aveam speranță”

28 January 2023 at 10:08
image

O româncă a fost salvată de medicii din Italia, după ce a fost diagnosticată în urmă cu opt luni cu cancer la ficat și cu metastaze la ganglionii limfatici.

Mihaela Todireanu, în vârstă de 31 de ani, a fost diagnosticată în urmă cu opt luni cu cancer la ficat cu metastaze la ganglionii limfatici.

Românca are 31 de ani și o fetiță de 10 ani, iar medicii italieni i-au oferit șansa la viață.

Medicii italieni de la Clinica Ismett din Palermo i-au făcut un transplant de ficat și i-au salvat astfel viața femeii.

Mihaela s-a îmbolnăvit anul trecut de Covid-19 și după câteva zile a început să aibă dureri puternice de stomac.

După investigațiile medicale necesare i s-a adus la cunoștință că avea cancer la ficat.

Soacra Mihaelei, care este cadru medical în Italia, a ajutat-o să se interneze într-un spital din Milano.

Acolo au urmat tratamente lungi, care doar îi prelungeau viața pentru că adevărata salvare i-o oferea numai un transplant de ficat.

Apoi, românca a fost acceptată la un spital din Turcia, dar costurile depășeau posibilitățile sale economice și a fost nevoită să mai aștepte.

În curând, Mihaela își va strânge în brațe fiica

Șansa a venit din partea Clinicii Ismett din Palermo care a avut la un moment dat un donator compatibil pentru Mihaela.

„Am fost sunată pe 17 ianuarie, la o oră foarte târzie, de la spital și m-au întrebat dacă pot ajunge în câteva ore la Palermo pentru transplant, deoarece aveau donator compatibil cu mine. Din nefericire nu am reușit să ajung în acele ore indicate de medici, dar am ajuns pe 18 ianuarie.

În aceeași seară am fost sunată din nou, pentru că s-a găsit un alt donator compatibil cu mine. Am ajuns la spital, mi-au făcut analize toată noaptea, iar la 8:30 m-au băgat în sala de operații”, a povestit Mihaela Todireanu.

Operația de transplant a durat 13 ore, iar mămica româncă se va întoarce în curând acasă, la fetița ei.

Ea a mulțumit tuturor celor care au ajutat-o în aceste luni în care a luptat cu boala grea.

„Dacă familia nu era lângă mine… eu nu mai aveam speranță… nu mai credeam în nimeni și în nimic. Ei au luptat pentru mine. Ei sunt eroii mei.

În special, soțul meu, care e la fel de tânăr și, dacă ar fi vrut, își putea reface viața… dar a rămas lângă mine și m-a însoțit oriunde, iar pentru asta îi mulțumesc și vreau să știe cât de mult îl iubesc“, a spus tânăra femeie, potrivit Adevărul.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

CFR Călători: Trafic feroviar deschis pe toate magistralele de cale ferată, circulaţia trenurilor adaptată la condiţiile meteo

28 January 2023 at 09:54
image

CFR Călători anunță că traficul feroviar este deschis pe toate magistralele de cale ferată, circulaţia trenurilor fiind însă adaptată la condiţiile meteo.

”În partea de sud-est a țării, pe raza județelor aflate sub avertizarea de ninsori și vânt, personalul feroviar al regionalelor București, Constanța și Galați monitorizează cu atenție trenurile aflate în circulație și menține legătura cu operatorii de transport, iar în situațiile în care se impune intervenția pentru remedierea eventualelor deranjamente, echipele sunt pregătite să acționeaze cu drezine pantograf”, informează CFR Călători într-un comunicat.

De asemenea, pe toată perioada de funcţionare a comandamentelor de iarnă, personalul CFR menţine permanent legătura cu dispeceratele operatorilor de transport feroviar atât de călători, cât şi de marfă, şi transmite operativ măsurile necesare care trebuie luate, astfel încât să se asigure continuitate în circulaţia trenurilor.

”Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA îi asigură pe călători că toate eventualele intervenții necesar a se desfășura în zonele afectate de condițiile meteo nefavorabile au drept scop menținerea siguranței și a continuității traficului feroviar.

Călătorii sunt rugaţi că în această perioadă, în care sunt anunţate condiţii meteo nefavorabile, să solicite informaţiile referitoare la condiţiile de circulaţie a trenurilor la numărul de telefon CFR 021/9521, iar pentru verificarea orelor de sosire sau de plecare din gări pot accesa site-ul administratorului infrastructurii feroviare – www.cfr.ro, domeniul camere web -, unde panourile de sosiri/plecări sunt actualizate din minut în minut”, mai transmite CFR Călători.

articolul original.

Leguma care costă doar 2 lei în România și care reglează glicemia, sprijină sănătatea digestivă și reduce riscul de boli cronice

28 January 2023 at 09:53

Dacă ești adeptul unui stil de viață sănătos și obișnuiești să mănânci des fructe și legume, ar trebui să incluzi în meniul tău și rețetele cu zucchini! Această legumă conține nutrienți esențiali, antioxidanți și numeroase fibre benefice pentru tractul gastrointestinal.

Toți ne dorim un aspect cât mai plăcut și o viață cât mai sănătoasă, însă de cele mai multe ori este greu să respecți același meniu zilnic, deci, ar fi bine să jonglezi cu mai multe legume sau fructe.

Dacă îți dorești o dietă echilibrată și plină de nutrienți și vitamine, zucchini este leguma ideală! Conține nutrienți esențiali și antioxidanți, de asemenea, este un ingredient versatil și oferă mâncărurilor o aromă delicată.

Sursă Foto – Pexels

Coaja, dar și pulpa acestei legume oferă nutrienți precum fibre, ideale pentru digestie, calciu, perfect pentru oase, magneziu, esențial pentru dispoziție și potasiu pentru musculatură.

Leguma care reduce bolile cronice

De exemplu, 113 grame de zucchini conțin 19 calorii, 1 gram de proteine, 4 grame de carbohidrați, 1 gram de fibre și 3 grame de zahăr.

Totodată, aceste legume conțin antioxidanți, beta-caroten, luteină și zeaxantină, cunoscuți pentru pigmentul pe care-l oferă legumelor roșii, portocalii și galbene.

Mai exact, zucchini reduce riscul de boli cronice și sprijină sănătatea digestivă, fiind o sursă de fibre solubile, dar și insolubile.

Mai precis, fibrele solubile acționează ca prebiotice, adică hrănesc bateriile bune din tractul gastrointestinal.

De asemenea, reglează glicemia și ține sub control colesterolul, potrivit Csid.ro.

Și nu doar atât, zucchini este bun chiar și pentru vedere, deoarece conține numeroase vitamine A, un nutrient important pentru vedere, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Mai mult, vitamina A reduce riscul de ochi uscați și orbire.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Ce le-a făcut badanta Mihaela celor doi bătrâni italieni pe care trebuia să îi îngrijească. Românca a avut nevoie de doar 24 de ore!

28 January 2023 at 09:03
image

O româncă în vârstă de 43 de ani a fost condamnată de Tribunalul din Pordenone la o pedeapsă de un an și 5 luni de închisoare, precum și la plata unei amenzi de 600 de euro, pentru furt și folosirea ilegală a unui card bancar. 

Românca a folosit în scop personal cardul cuplului de bătrâni la care lucra.

Mihaela Lascovici, în vârstă de 43 de ani, a fost condamnată marți, 24 ianuarie 2023, de judecătorul Eugenio Pergola, după ce s-a dovedit că a retras de pe cardul pensionarilor la care lucra aproape 3.000 de euro.

Badanta româncă a intrat în posesia cardului bancar al vârstnicilor la care lucra, iar între 6 și 7 iulie 2020 a făcut retrageri de numerar și plăți în valoare totală de 2.952 de euro.

Din banii bătrânilor și-a cumpărat bijuterii

Fiecare operațiune a fost verificată pe extrasele de cont.

Așa s-a descoperit că inculpata a făcut mai întâi o retragere de 1.000 de euro, apoi a plătit cu cardul 366 de euro la un magazin de bijuterii din aur.

Au urmat alte două plăți, una de 553 și cealaltă de 76 de euro într-o tutungerie, apoi a retras 500 de euro în numerar și a făcut o altă plată la un supermarket.

Îngrijitoarea a fost condamnată în primă instanță pentru furt și folosirea ilegală a unor mijloace de plată necuvenite, potrivit IlGazzettino.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

VIDEO | Imaginile adevărului: Aici sunt promisiunile lui Nicușor Dan, din 2012 până în 2020. Ce soluții fanteziste avea edilul în urmă cu 11 ani, și care este în prezent realitatea tristă a Bucureștiului

28 January 2023 at 06:00

Au trecut aproape doi ani și jumătate din mandatul de primar general al lui Nicușor Dan, iar dacă tragem o linie observăm că mai nimic din ce a promis, încă de acum 11 ani, ediul ales în 2020 nu a reușit să pună în practică. Vorbim aici de management al traficului, de termoficare, clădiri cu risc seismic, transport public, iar per total nu există o viziune clară în ceea ce privește dezvoltarea Bucureștiului din toate punctele de vedere.

Înainte să ajungă primarul Capitalei, Nicușor Dan s-a bătut cu pumnul în piept în mai toate emisiunile în care a fost invitat și a părut mereu foarte sigur pe el în ceea ce privește rezolvarea marilor probleme ale Bucureștiului.

În realitate, după aproape doi ani și jumătate de mandat, Bucureștiul sub Nicușor Dan arată deplorabil, iar orașul aproape că se scufundă, la propriu: planșeul de la Unirii a început deja să se taseze, multe pasaje stau să se prăbușească, iar maidanezii au ajuns din nou să ucidă oamenii în București.

Cu toate acestea, înainte să devină primar, Nicușor Dan părea că le știe pe toate și că are soluție pentru toate problemele.

„Viziunea” lui Nicușor Dan pentru fluidizarea traficului

De exemplu, încă din 2012, în campania electorală pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan vorbea de „o viziune pentru București”. Viziune doar de edil știută, pentru că în prezent nu se poate pune problema de vreo „viziune” sau strategie pentru București, – administrație în care putem discuta în 2023 doar despre haos generalizat.

Tot în 2012, Nicușor Dan prezenta o strategie pentru rezolvarea traficului și declara că „nu se poate ca într-o Capitală europeană toată lumea să circule cu mașina personală” și încuraja la vremea aceea transportul public.

Ei bine, în 2023 traficul este unul infernal, și nici aici nu există soluții inteligente pentru fluidizare. Mai mult, dacă vorbim de transportul public, și acesta este blocat în trafic, iar în ceea ce privește infrastructura de tramvai, aceasta este extrem de vechie și foarte periculoasă, nu degeaba tramvaiele sar de pe șine foarte des.

Tot în campanie electorală, de această dată în 2016, Nicușor Dan „visa” refacerea rețelei primare de termoficare, de o mie de kilometri, într-o perioadă de 6 ani. Mai mult, actualul edil includea în acest proiect și construcția de CET-uri, astfel încât Municipalitatea să nu mai depindă de ELCEN.

Afiș electoral, în campania lui Nicușor Dan din 2020

De la o mie de kilometri  de țeavă în 6 ani, la doar 60 în doi ani

În realitate, în 2021 și 2022 au fost schimbați circa 60 de kilometri de rețea primară, în condițiile în care edilul vorbea de 1.000 de kilometri în 6 ani.

Cele mai multe promisiuni ale lui Nicușor Dan au fost făcute în 2020, în campania prin care a câștigat primăria.

Astfel, și în această campanie a vorbit despre transport public performant, despre semaforizare inteligentă, sau despre refacerea clădirilor cu risc seismic.

În realitate, mai nimic din ce a promis edilul nu s-a pus în practică în cei peste doi ani de mandat la Primăria Capitalei.

La toate aceste probleme, în prezent se adaugă și cea a câinilor comunitari, iar o femeie a fost sfâșiată recent de aceste animale, lângă Lacul Morii.

Realizările și tăcerea lui Nicușor Dan…

În 2012, Nicușor Dan, candidat la Primăria Capitalei, a susținut, în emisiunea GÂNDUL LIVE, că, dacă va ajunge în fotoliul de Primar General, își va da demisia dacă în șase luni nu rezolvă problema câinilor fără stăpân.

Mai mult decât atât, el și-a semnat propria demisie în alb încă de atunci.

Una peste alta, cea mai bună sinteză a mandarului de până acum al lui Nicușor Dan a fost făcută chiar de către primar, zilele trecute, când i s-a cerut, într-o conferință de presă, să puncteze cinci sau trei realizări în acest mandat.

Secunde bune, Nicușor Dan nu a zis nimic, iar tăcerea acestuia a fost cât se poate de sugestivă…

articolul original.
Ieri — 27 January 2023Gandul

Submarinele Scorpene, din nou în centrul atenției. Franța încearcă să valorifice legăturile militare cu România. Diplomat: ”Dar nu vorbim doar despre nave de război, sunt și discuții despre submarine”

27 January 2023 at 16:07

Bogdan Aurescu – ministrul de Externe al României – a vizitat trupele de la baza militară de la Cincu, alături de omologii săi din Franța și Olanda, Catherine Colonna și Wopke Hoekstra. 

Vizita comună a miniștrilor de externe olandez și francez în România reprezintă ”o reconfirmare a cooperării foarte bune a României cu ambele state, în plan bilateral, dar și pe plan european și în cadrul NATO, precum și a interacțiunii trilaterale eficiente între București, Paris și Haga”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul unui comunicat de presă.

Pe pagina sa de Twitter, ministrul francez de Externe a menționat că ”țările noastre (n.red. – Franța și România) sunt împreună pentru a asigura securitatea continentului nostru”.

Avec mes homologues roumain @BogdanAurescu et néerlandais @WBHoekstra au camp de #Cincu. Nos pays y sont ensemble pour assurer la sécurité de notre continent. https://t.co/8iW1YlOjA0 pic.twitter.com/PyFK6ifsgS

— Catherine Colonna (@MinColonna) January 27, 2023

Această vizită poate reprezenta, de altfel, și un nou pas în ceea ce privește contractele militare pe care Franța le poate încheia cu România. În luna noiembrie a anului trecut a ajuns în țara noastră cel de-a doilea convoi cu tehnică militară franceză – tancuri Leclerc -, după ce un prim convoi intrase în România pe data de 23 octombrie.

Va cumpăra România 4 corvete Gowind?

Potrivit informațiilor furnizate de Reuters, partea franceză și-ar dori un acord în ceea ce privește vânzarea a patru corvete Gowind care să participe la securizarea navigației în Marea Neagră, însă în context ar putea reapărea, acum, și eventuala achiziționare – de către România – a unor submarine franceze din clasa Scorpene, o scrisoare de intenție fiind semnată în perioada în care Vasile Dîncu era ministru al Apărării Naționale. (alte informații AICI).

Sursa citată mai sus precizează, de altfel, că discuțiile care urmează să aibă loc ar viza nu numai corvetele Gowind, ci și subiectul ”Scorpene”.

”Vom continua cu acest dosar (n.red. – nave de război pentru România). Dar nu vorbim doar despre asta, sunt și discuții despre submarine”, a precizat un diplomat francez pentru Reuters.

Scrisoarea de intenție a fost semnată după ce președintele francez Emmanuel Macron a vizitat România, inspectând și trupele din cadrul noului batalion NATO pe care Franța îl conduce în țara noastră, în centrul atenției aflându-se nu numai submarinele din clasa ”Scorpene”, ci și elicoptere de luptă. La momentul respectiv, Emmanuel Macron a declarat că se află în proiect ” un plan ambiţios de susţinere a Forţelor Navale Române”.

”Noi am semnat o scrisoare de intenție cu ministrul Apărării din Franța pentru un viitor proiect pentru care am început deja demersurile pentru a îl duce în Parlament. Este vorba de un proiect legat de submarine Scorpene și de elicoptere. E o scrisoare de intenție pe care am făcut-o cu Guvernul francez. Avem în vedere acest program în viitor, pe care încercăm să îl fundamentăm”, declara, în luna iulie a acestui an, Vasile Dîncu – ministru al Apărării la acel moment – pentru DefenseRomania.

Submarinele Scorpene, produse de firma care a câștigat contractul ”Corvete în România”

Submarinele Scorpene sunt produse de firma Naval Group, fosta firmă de construcții navale de stat franceză DCNS. Naval Group este aceeași firmă care a câștigat și contractul (în anul 2019) pentru construcția în România a 4 corvete multifuncționale și modernizarea celor două fregate T-22R ale Forțelor Navale Române, contractul nefiind încă parafat.

Potrivit Naval Technology, submarinul de atac convențional Scorpene 2000 (SSK) este un submarin de propulsie convențională de 2.000 t proiectat și dezvoltat de Naval Group.

 • Are un design modular cu sistem de luptă SUBTICS complet integrat, capabil să transporte o sarcină utilă mare la costuri reduse de personal și de ciclu de viață.
 • Are cel mai bun raport de indiscreție disponibil cu secțiunea AIP Fuel Cell 2nd Generation (FC2G).
 • Submarinul măsoară 66 m până la 82 m lungime și este capabil să transporte un echipaj de 25 până la 31 de membri.
 • Scorpene 2000 este o evoluție a submarinului Scorpene și este potrivit pentru toate tipurile de misiuni, cum ar fi lovituri la distanță lungă, război cu nave de suprafață și operațiuni speciale.

Scandaluri de amploare în jurul submarinelor Scorpene

După demisia lui Vasile Dîncu, noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, a preluat și ”scrisoarea de intenție” semnată cu Guvernul francez, dar totul a rămas, deocamdată, la nivelul discuțiilor și al semnelor de întrebare.

De-a lungul timpului, în jurul contractelor pentru livrarea de submarine Scorpene au existat scandaluri de amploare:

 • acuzații de corupție la cel mai înalt nivel,
 • crimă,
 • scurgeri de informații secrete referitoare la capabilitățile tehnice și militare ale submarinelor Scorpene. (toate detaliile AICI)

Citește și: 

Alexei Navalnîi, trimis pentru a 11-a oară la izolare: ”Lui Putin nu-i place campania noastră și nominalizarea documentarului «Navalny» la Oscar”

EXCLUSIV | Sectorul 1 al Capitalei, o nouă ”criză a gunoaielor”? Clotilde Armand, acuzată că nu a semnat contractele de delegare către operatorii de sortare a deșeurilor: ”Nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute de lege”

EXCLUSIV | Primăria Sectorului 1, amendată cu 300.000 de lei de Garda de Mediu. Președintele ADU: ”Clotilde Armand nu se preocupă să rezolve problemele, ci să conteste niște sancțiuni primite pe bună dreptate”

EXCLUSIV | Marius Marinescu, președinte-fondator FPAM, comentează tragedia de pe Lacul Morii: ”Vinovățiile sunt împărțite, dar luăm în calcul o plângere penală împotriva lui Ciprian Ciucu, primarul de la Sectorul 6″

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
articolul original.

Centrul Infotrafic: Circulație blocată pe DN 1D, în județul Ialomița, din cauza unui autotren care a derapat/Întârzieri de zeci de minute ale trenurilor pe ruta Brașov-București

27 January 2023 at 13:58

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că circulația este blocată pe DN 1D Urziceni – Cioranii de Jos, în zona Lacului Glodeanu, județul Ialomița, din cauza unui autotren care a derapat. Traficul a fost deviat pe DJ 101.

De asemenea, circulația pe DN 7 Pitești – Râmnicu Vâlcea și pe DN 2 Râmnicu Sărat și Buzău a fost reluată, după reluarea deplasării autotrenurilor care au derapat.

Pe autostrăzile A1 București-Pitești, A2 București – Constanța, A3 București-Ploiești se circulă pe un carosabil umed, curățat, izolat cu precipitații sub formă de ploaie.

”Ninge abundent, carosabilul fiiind parțial acoperit de zăpadă pe DN 2 Dumbrăveni – Focșani, unde, în zona localității Golești, județul Vrancea, din cauza a două autotrenuri care pot continua deplasarea pe un tronson de drum în pantă, circulația se desfășoară pe un fir.

Sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare în județele Brașov, Buzău, Covasna, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Neamț, Prahova, Sibiu, Vâlcea, Vrancea, parțial fiind depus strat subțire de zăpadă”, informează Centrul Infotrafic.

Astfel, conducătorii auto sunt sfătuiți să adapteze viteza la condițiile de drum, să mărească distanţa de siguranţă în mers, când rulează pe un carosabil umed sau alunecos, să nu se angajeze în efectuarea unor manevre periculoase când vizibilitatea este redusă din cauza viscolului, să-și echipeze autovehiculul cu anvelope de iarnă dacă își planifică deplasările în zone unde suprafața de rulare este acoperită de gheață, zăpadă sau polei și să se intereseze în prealabil de starea drumurilor și de condițiile meteorologice.

Situația trenurilor din Gara de Nord

În Gara de Nord, trenurile înregistrează, de asemenea, întârzieri din cauza vremii nefavorabile. Cele mai mari întârzieri se înregistrează pe ruta Brașov-București, de 105 minute.

Sursa: CFR.ro
articolul original.

Cât a ajuns să coste un pachet de țigări Snagov sau Carpați. Sunt la mare căutare printre colecționari

27 January 2023 at 13:32
image

Produsele din tutun realizate în fostele fabrici de ţigarete din România sunt în continuare la mare căutare, mai ales printre colecţionari. Astfel, cei care doresc un pachet de Carpaţi sau de Snagov, aflat într-o stare bună, ajung să plătească şi câteva sute de lei.

Un factor determinant în stabilirea preţului unui pachet de colecţie îl reprezintă perioada în care acesta a fost fabricat. Astfel, cu cât este mai vechi şi într-o stare mai bună, preţul pachetului creşte vizibil. Un alt factor important pentru stabilirea preţului cerut îl reprezintă şi fabrica în care au fost produse ţigările.

Ieşenii care mai au prin case pachete vechi de ţigări produse la fabrica de ţigarete din oraş, pot spune că stau pe mici comori. În momentul de faţă, un pachet de ţigări Carpaţi, produs la fabrica din Iaşi, costă aproximativ 150 de lei, de multe ori preţul fiind negociabil. În acest caz, afirmă vânzătorul, ţigările au fost produse între anii 1970-1980.

Această marcă de ţigări a fost produsă în mai multe zone din ţară. Două fabrici sunt emblematice pentru acest brand: Sfântu Gheorghe şi Târgu Jiu. În perioada comunismului, aceste ţigări deveniseră obiect de contrabandă. Astfel, un pachet de Carpaţi costa aproximativ trei lei.

Vechimea stabileste preţul

Căutând prin oferta pusă la dispoziţie de colecţionari, pe internet, putem găsi şi celebrele ţigarete Plugar. La fel ca în cazul brandului Carpaţi, acestea au fost produse în mai multe oraşe ale ţării. Astfel, pentru un pachet din anii 1948-1950, vânzătorii solicită, acum, nu mai puţin de 275 de lei.

Totodată, pe site-urile de vânzări din România putem găsi persoane care pun spre vânzare întregi colecţii de ţigarete. Astfel, în funcţie de sortimente, preţul poate ajunge şi la 3.500 de lei.

Prăbuşirea producţiei de tutun în România a început imediat după Revoluţia din 1989. Atunci, Societatea Naţională Tutunul Românesc, care deţinea toate fabricile din ţară, a fost privatizată. Totala prăbuşire a procesării tutunului a început după anul 2000, când statul a decis să Transforme Regia Autonomă a Tutunului din România în societate pe acţiuni, scrie adevărul.ro.

articolul original.

Lucian Bode, de Ziua Holocaustului: „Să fim buni, toleranți și înțelepți cu cei din jurul nostru”

27 January 2023 at 13:19
image

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a transmis un mesaj de Ziua Holocaustului. Antisemitismul nu a dispărut odată cu eliberarea lagărelor de concentrare. Avem obligația politică și morală să stopăm din fașă manifestările extremiste. „Să fim buni, toleranți și înțelepți cu cei din jurul nostru, să acceptăm diversitatea și să ne respectăm reciproc”, afirmă el.

„Au trecut 78 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, dar ororile Holocaustului, un capitol sumbru din istoria umanității, nu pot fi șterse de trecerea anilor.

Angajamentul de combatere a anti-semitismului și a oricăror forme de discriminare, rasism și xenofobie trebuie asumat cu aceeași forță de toate guvernele lumii și conștientizat la toate nivelurile societății”, scrie, vineri, pe Facebook, Lucian Bode.

„Antisemitismul nu a dispărut odată cu eliberarea lagărelor de concentrare. Avem obligația politică și morală să stopăm din fașă manifestările extremiste”

„Responsabilitatea este uriașă și niciun efort nu este prea mare pentru a împiedica repetarea unei asemenea tragedii. Pasivitatea actorilor statali sau nonstatali dar și negarea trecutului sunt atitudini extrem de periculoase.
De fiecare dintre noi depinde să construim o societate bazată pe toleranță și respect față de semeni. Să nu ne pierdem umanitatea, să apărăm democrația și să reacționăm ferm în fața dezinformărilor, a denaturărilor și a discursului populist cu accente rasiste.
Antisemitismul nu a dispărut odată cu eliberarea lagărelor de concentrare. Avem obligația politică și morală să stopăm din fașă manifestările extremiste. Să fim buni, toleranți și înțelepți cu cei din jurul nostru, să acceptăm diversitatea și să ne respectăm reciproc.

Să păstrăm vie memoria celor ce au îndurat toate aceste cumplite suferințe și să învățăm generațiile tinere să prețuiască pacea și valorile umanității!”, afirmă Lucian Bode.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

VIDEO | Plaja de la Tuzla a fost înghițită de apa mării. Viceprimar: ”Curenții trag tot nisipul”

27 January 2023 at 13:09
image

Plaja de la Tuzla, considerată de mulți cea mai frumoasă plajă de pe litoralul românesc, unde marea turcoaz amintește de destinațiile exotice de vacanță, a fost înghițită de ape. Acum din plaja lată, cu nisip fin, a mai rămas doar o palmă. 

Fără diguri de protecție, plaja de la Tuzla nu a avut nicio șansă în fața puterii curenților, care au tras aproape tot nisipul în mare. Vântul a suflat în ultimele zile cu până la 50 de kilometri pe oră pe litoral, iar la mal s-au format valuri puternice. Așa că. din cei 10 metri de plajă de la Tulza au mai rămas acum doar câțiva zeci de centimetri.

„Situația este gravă din cauza fenomenului natural pe care marea îl are în acest sezon. Curenții fiind foarte mari, valurile înaintează către suprafața de nisip. Curenții trag tot nisipul”, potrivit viceprimarului comunei Tuzla, Ion Moisei.

În mod obișnuit, este o suprafață de plajă cu nisip fin, iar marea are o culoare superbă, turcoaz și este liniștită. Dacă ar există digurile de larg, nu s-ar mai produce aceleași valuri. În perioada ’89-’90, se făceau diguri în larg care stopau curenții de mare, îi mai reduceau și atunci puterea curenților era mai redusă.

În plus, plaja de aici nu a fost curpinsă în planul de combatere a eroziunii costiere al Apelor Române.

„Zona respectivă a fost analizată la faza de masterplan, dar concluziile analizei cost-beneficiu nu au încadrat această zonă pentru a fi reabilitată. Erau alte zone cu potențial mult mai mare, care trebuiau rezolvate. În plus, în zona Tuzla este teren arabil la ora actuală. Urmează să reactualizăm masterplanul zonei costiere 2023-2027 și să vedem problemele care mai sunt”, susține Hristu Uzun, director Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral.

”Malul înalt generază o scobitură în partea de jos și plaja se pierde”

Specialiștii spun însă că fenomenul este unul normal în timpul sezonului rece și estimează că plaja va reveni la forma inițială odată cu venirea verii.

„În Marea Neagră, acolo unde valul este mai înalt, pierde plajă printr-un fenomen de sucțiune de cavitație, produs de vânturile dominant nord – vestice sau vânturile dinspre mare. Această cavitație generează o întoarcere a aerului, a vântului și apasă acolo și în felul acesta se pierde plaja. Este un fenomen natural, este un fenomen care poate fi evitat cu diguri de larg, cu diguri tip pieptăm sau travers. Acestea sunt mijloace hidrotehnice care pot preveni erodarea plajelor. Altfel, în mod natural, malul înalt generază o scobitură în partea de jos și plaja se pierde”, explică Adrian Bîlbă, doctor în științe.

Conducerea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral spune că masterplanul pentru plaje va fi reanalizat și că sunt șanse că și plajele de la Tulza, Vama Veche și Sulina să fie cuprinse în Programul pentru combaterea eroziunii costiere. Directorul instituției nu avansează însă și o dată la care s-au putea întâmpla acest lucru, scrie observatorconstanța.ro.

articolul original.

UPDATE: Dosarul Revoluției reîncepe vineri, la Curtea Supremă / ICCJ anunță, peste două săptămâni, dacă este competentă să judece cazul

27 January 2023 at 13:01
image

Vineri, 27 ianuarie, are loc, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), primul termen din noul Dosar al Revoluției din 1989, cel de-al treilea, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus sunt acuzați de crime împotriva umanității.

UPDATE: ICCJ anunță, peste două săptămâni, dacă este competentă să judece cazul 

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au pus în discuție, vineri, propria competență în privința judecării Dosarului Revoluției din 1989, spun avocații victimelor din acest caz.

Este pentru prima dată, de la momentul în care dosarul a ajuns pe masa ICCJ, în urmă cu trei ani, când se ridică o astfel excepție.

Practic, judecătorii invocă faptul că ICCJ nu mai are competența de a judeca faptele de la Revoluția din 1989 din moment ce Ion Iliescu nu mai este acuzat de înaltă trădare, ci doar de crime împotriva umanității.

Curtea Supremă a rămas în pronunțare și va anunța pe 10 februarie dacă dosarul va rămâne la un complet de la ICCJ sau dacă va fi trimis la o altă instanță.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În cadrul înfățișării de vineri, cei trei au fost citați alături de peste 2.000 de părți vătămate în perioada 22-31 decembrie 1989.

Potrivit rechizitoriului, în acest dosar, fostul președinte Ion Iliescu este acuzat că ar fi indus în eroare opinia publică prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate, cu consecința amplificării psihozei generalizate a terorismului, în perioada 22-30 decembrie 1989.

Procurorii militari spun că faptele acestuia ar fi generat o stare de pericol iminent și grav pentru populația civilă.

Alături de Ion Iliescu sunt trimiși în judecată și fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și generalul (rtr.) Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare.

Care sunt acuzațiile din dosar

Iniţial, dosarul a fost trimis la instanţă în aprilie 2019, însă Instanţa supremă l-a restituit la Parchetul Militar pentru remedierea mai multor probleme din rechizitoriu.

„Inculpatul Ion Iliescu, în calitate de şef de stat şi de guvern, preşedinte al CFSN şi al Consiliului Militar Superior, cu intenţie, urmărind obținerea legitimității populare, menținerea și consolidarea puterii politice deținute începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod constant, repetat, sistematic, prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22-30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

Aceste fapte au avut drept consecințe generarea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

Aceleași fapte ale inculpatului Ion Iliescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989, o stare de pericol iminent și grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile, de pe întregul teritoriu al României”, informează Ministerul Public.

Inculpatul Gelu Voican Voiculescu, în calitate de factor decizional politico-militar al CFSN (organism care și-a subordonat Consiliul Militar Superior), cu intenţie, urmărind menținerea și consolidarea puterii politice obținute, dar și legitimarea în fața opiniei publice,  începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod sistematic prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22 – 30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

Aceste conduite au avut drept consecințe generarea și amplificarea unei psihoze generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22 decembrie, orele 16.00 -30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

Totodată, aceleași fapte ale inculpatului Gelu Voican Voiculescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989 o stare de pericol iminent și grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei  civile, de pe întregul teritoriu al României.

Inculpatul general (rtr) Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, cu intenţie, în intervalul 22 decembrie, orele 16.00 – 30 decembrie 1989, a exercitat prin ordinele sale militare, date în mod sistematic, operațiunea de inducere în eroare a opiniei publice.

Aceste conduite au avut drept consecințe întreținerea și amplificarea psihozei generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel au survenit 857 decese, 2382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari.

Totodată, aceleași fapte ale inculpatului Iosif Rus au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00-30 decembrie 1989 o stare de pericol iminent și grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei  civile, de pe întregul teritoriu al României”, informează Ministerul Public într-un comunicat.

Rechizitoriul din Procesul Revoluției a fost refăcut, iar procurorii Secției Parchetelor Militare (SPM) i-au trimis din nou în judecată pe cei trei, după restituirea dosarului la Parchet, pe 10 noiembrie 2021, pentru remedierea unor nereguli.

Gabriela Scutea, procurorul general al României, anunța recent că va solicita judecătorilor instanței supreme să fie accelerată judecata acestui dosar prin acordarea unor termene mai scurte.

Gândul prezintă traseul parcurs de Dosarul Revoluției din anii ’90 și până la trimiterea în judecată:

 • În anul 1997, odată cu venirea la putere a Convenţiei Democrate, au fost deschise trei mari dosare cu privire la Revoluţie: Dosarul „Timişoara” (în care au fost condamnaţi, mult mai târziu, generalii Stănculescu şi Chiţac), Dosarul „Cluj” şi Dosarul „Sibiu”.
 • În 2004, Asociaţia „21 Decembrie 1989” a formulat o plângere pentru fapte imprescriptibile, precum genocidul. Procurorul militar Dan Voinea a reluat cercetările inclusiv împotriva lui Ion Iliescu, pe atunci preşedinte, la al treilea mandat.
 • În 2007, la plângerea formulate de Asociaţia „21 Decembrie 1989” au fost conexate toate dosarele victimelor Revoluţiei din teritoriu, peste 8.000 de cauze. ”Cercetările erau destul de avansate: erau peste 40 de criminali puşi sub urmărire. Şi atunci a venit Curtea Constituțională şi a dat o decizie prin care a spus: dosarele în care sunt implicaţi militari şi civili nu mai sunt instrumentate de Secţia Parchetelor Militare, ci sunt trimise la Secţia Civilă. În acel moment, generalul Voinea a pus pixul jos şi nu a mai avut dreptul să lucreze în acest dosar”, își amintește Doru Mărieş.
 • În 2009, urmare a schimbării competenţei de instrumentare a dosarului, Ion Iliescu şi alţi membri de frunte ai Frontului Salvării Naționale au fost scoşi de sub urmărire penală.
 • ”Şi atunci, eu am intrat în greva foamei, am deschis acţiunea la CEDO, am luat dosarele şi le-am trimis (n.red. – la Strasbourg) ca să probăm marele număr de victimeÎn 2010, domnul Boc – ne place, nu ne place – împreună cu Traian Băsescu au desecretizat toate jurnalele de luptă ale Armatei şi în acest fel am obţinut proba crimei”, declara Doru Mărieş.
 • În 2015, pe rolul CEDO s-au judecat în paralel Dosarul „Revoluţiei” şi cel al „Mineriadei din 13-15 iunie 1990”, iar Curtea a ajuns la concluzia că ele vizează crime împotriva umanităţii pe care statul român trebuie să le elucideze şi să îi tragă la răspundere pe cei vinovaţi.
 • Urmarea imediată a deciziei CEDO a fost că Dosarul „Revoluţiei” a fost închis, iar cel al „Mineriadei” a fost deschis, în 2015, pe vremea procurorului general Tiberiu Niţu. Abia în perioada de interimat a lui Bogdan Licu s-a redeschis şi Dosarul „Revoluţiei” pentru faptele ulterioare datei de 22 decembrie 1989, vizaţi fiind Ion Iliescu şi oamenii lui din FSN, iar cercetările au fost continuate de procurori în mandatul procurorului general Augustin Lazăr.
 • În primăvara anului 2019, cu puțin timp înainte să își încheie mandatul de procuror general, Augustin Lazăr anunța trimiterea în judecată a Dosarului Revoluției.
 • În octombrie 2020, Curtea Supremă a exclus mai multe probe depuse de Parchetul Militar la dosar, printre care rapoartele întocmite de SRI și de Comisia parlamentară de anchetă a revoluției care a funcționat în anii 90. Instanța supremă a identificat mai multe probleme de legalitate în investigația procurorilor militari:

– Actele intitulate ”declaraţii”, care conţin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu în faţa Comisiei senatoriale;
– Rapoartele întocmite de Comisia senatorială privind evenimentele din decembrie 1989 şi documentele ce au stat la baza întocmirii acestora;
– Sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate de Parchetul Militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989;
– Punctul de vedere preliminar al SRI privind evenimentele din decembrie 1989;
– Documentarul privind Marele Stat Major din cadrul MApN;
– ”Cartea revoluţiei române. Decembrie 1989” – scrisă de Sergiu Nicolaescu;
– documentele de arhivă ale Statului Major General privind evenimentele din decembrie 1989 cu referire la acţiunile întreprinse de Direcţia de Cercetare a Armatei pentru perioada 17-31 decembrie 1989.

 • Pe 21 mai 2021, judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis restituirea dosarului la Secția Parchetelor Militare (SPM).
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor din sfera justiției, cofondator al site- ului luju.ro,citeste mai mult
articolul original.

FOTO EXCLUSIV. A fost găsit Mercedesul cu care un britanic a lovit o gravidă pe o trecere de pietoni în București. Femeia, însărcinată în 8 luni, a pierdut sarcina

27 January 2023 at 10:17

Polițiștii au găsit mașina cu care Aboungab Mr Ali, un britanic de 24 de ani a lovit o gravidă pe o trecere de pietoni în București. Femeia, însărcinată în 8 luni, a pierdut sarcina, iar individul a încercat să fugă din țară după fapta comisă. A fost, însă, prins pe aeroportul din Cluj-Napoca.

O femeie însărcinată a fost lovită de o mașină în Sectorul 3 al Capitalei, iar șoferul a fugit de la fața locului. Individul a fost prins, vineri dimineață, pe aeroportul din Cluj-Napoca. Din nefericire, fătul nu a mai putut fi salvat, femeia pierzând sarcina.

Accidentul a avut loc joi seară în zona Pantelimon din Capitală. Femeia a fost spulberată de o mașină în timp ce se afla pe trecerea de pietoni. În urma impactului, femeia a fost rănită și transportată de urgență la Spitalul Sf. Pantelimon, unde, din păcate, victima, gravidă în 8 luni, a pierdut sarcina.

Oamenii legii au depistat bolidul cu care britanicul englez, de naționalitate libaneză, a lovit-o pe gravidă. Este vorba despre un Mercedes.

FOTO EXCLUSIV. A fost găsit Mercedesul cu care un britanic a lovit o gravidă pe o trecere de pietoni în București. Femeia, însărcinată în 8 luni, a pierdut sarcina / Sursa foto: GÂNDUL
FOTO EXCLUSIV. A fost găsit Mercedesul cu care un britanic a lovit o gravidă pe o trecere de pietoni în București. Femeia, însărcinată în 8 luni, a pierdut sarcina / Sursa foto: GÂNDUL

Șoferul, prins pe Aeroportul Avram Iancu din Cluj-Napoca. Voia să fugă din România

„Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu privire la producerea unui accident rutier pe str. Gura Caliței din sectorul 3.

Din primele cercetări, s-a stabilit faptul că o persoană de sex feminin a fost surprinsă și accidentată de un autoturism al cărui conducător nu a rămas la locul producerii accidentului, părăsind locul faptei.

În urma accidentului de circulație a rezultat rănirea pietonului, o femeie însărcinată, care a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale”, transmite Poliția rutieră.

Șoferul a fugit de la locul accidentului, fiind găsit câteva ore mai târziu pe Aeroportul Avram Iancu din Cluj-Napoca, în momentul în care încerca să părăsească țara.

Potrivit polițiștilor, este vorba de un cetățean englez, de naționalitate libaneză, pe nume Aboungab Mr Ali, născut la data de 1 mai 1998.

„Persoana în cauză va fi preluată de polițiștii din cadrul Brigăzii Rutiere care vor proceda la conducerea acesteia la sediul unității de poliție, în vederea continuării cercetărilor și dispunerii măsurilor legale”, mai transmit polițiștii.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

CFR Infrastructură: Circulația trenurilor se desfășoară în condiții normale de iarnă. Toate magistralele feroviare sunt operaționale

27 January 2023 at 09:50

Toate magistralele feroviare sunt deschise, iar circulația trenurilor se desfășoară în condiții normale de iarnă, anunță, vineri, CFR Infrastructură.CFR recomandă tuturor pasagerilor ca în această perioadă, în care sunt anunțate avertizări de vreme nefavorabilă, să solicite telefonic, înainte de plecarea la drum, informaţii despre orele de sosire şi de plecare a trenurilor la Gara CFR din localitate.

„La această oră, toate magistralele feroviare sunt operaționale, personalul de specialitate din stații intervenind încă de la primele ore pentru verificarea și curățarea stratului de zăpadă depus pe macazuri, peroane și în zona gărilor, iar dispecerii coordonează operativ toate trenurile aflate în grafic”, conform CFR Infrastructură.

O dată cu intrarea în vigoare a avertizărilor meteo, personalul feroviar al sucursalelor de infrastructură verifică permanent liniile de cale ferată şi componentele infrastructurii, astfel încât acestea să fie menţinute în stare optimă de funcţionare, în special pe raza județelor aflate sub incidența avertizărilor de vreme nefavorabilă, arată sursa citată.

Circulaţia trenurilor se desfăşoară în condiţii normale de iarnă / Sursa foto: colaj foto Facebook CFR Infrastructură
Circulaţia trenurilor se desfăşoară în condiţii normale de iarnă / Sursa foto: colaj foto Facebook CFR Infrastructură

Pasagerii, îndrumați să ceară informații telefonic legat de mersul trenurilor

„În contextul avertizărilor meteo de vreme nefavorabilă, toate cele 8 regionale de cale ferată menţin permanent legătura cu operatorii de transport feroviar (OTF) de călători şi de marfă, iar personalul de specialitate din regulatoarele de circulaţie acţionează operativ în toate situaţiile în care apar disfuncţionalităţi de natură tehnică, astfel încât să reducem eventualele perioadele de staţionare, necesare remedierii oricărui deranjament”, scrie, vineri, pe Facebook, CFR Infrastructură.

CFR recomandă tuturor pasagerilor ca în această perioadă, în care sunt anunțate avertizări de vreme nefavorabilă, să solicite telefonic, înainte de plecarea la drum, informaţii despre orele de sosire şi de plecare a trenurilor la Gara CFR din localitate, la numărul de telefon CFR 021/9521 şi să consulte periodic site-urile operatorilor de transport feroviar de călători, de stat și privați, pentru informații actualizate despre eventuale modificări în circulația trenurilor.

Potrivit informațiilor postate pe site-ul CFR, la ora transmiterii acestei știri, cea mai mare întârziere a unui tren este de 50 de minute. Acesta trebuia să ajungă la București de la Pitești. Sunt înregistrate întârzieri și pe rutele Suceava-București și Galați-București, dar acestea nu depășesc 25 de minute.

Întârzieri Gara de Nord din București / Sursa: CFR
Întârzieri Gara de Nord din București / Sursa: CFR
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 338: Rusia: Cheia încheierii războiului este la Joe Biden, dar nu o foloseşte. În schimb, „pompează” arme în Ucraina

27 January 2023 at 12:51

Război în Ucraina, ziua 338. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cere noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar aliaților să furnizeze Ucrainei mai multe arme, după ce puțin 11 persoane au murit în urma atacurilor lansate de Moscova. Kremlinul a declarat că a văzut în livrarea promisă a tancurilor occidentale o dovadă a creșterii „implicării directe” a Statelor Unite și a Europei în războiul care durează de 11 luni, lucru pe care ambele îl neagă.

UPDATE 4: Kremlin: Cheia încheierii războiului este la Biden, dar nu o foloseşte. În schimb, „pompează” arme în Ucraina

Cheia cu care s-ar putea pune capăt conflictului din Ucraina se află la preşedintele SUA, Joe Biden, care ar putea să dea comandă Kievului, dar Washingtonul nu a fost până acum dispus să o folosească, a declarat vineri Kremlinul, potrivit Reuters.

SUA ar putea pune capăt rapid conflictului dacă ar vrea, dar în schimb „pompează arme în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică, potrivit Agerpres.

Moscova a acuzat în trecut Ucraina că primeşte ordine de la Washington şi susţine că SUA prelungesc conflictul prin livrări de arme Kievului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului | Foto - Profimedia Images
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului | Foto – Profimedia Images

UPDATE 3: Polonia a anunțat că va trimite încă 60 de tancuri Ucrainei

Premierul polonez Mateusz Morawieck a anunțat vineri că țara sa va trimite alte 60 de tancuri modernizate forțelor ucrainene, pe lângă cele 14 vehicule Leopard 2 promise deja, relatează Ukraîinska Pravda.

„Păi, în primul rând, încercăm să conducem prin puterea exemplului. Polonia a trimis 250 de tancuri sau chiar mai multe în urmă cu un an, fiind prima țară care a făcut acest lucru”, a amintit el într-un interviu acordat televiziunii canadiene CTV News cu privire la tancurile T-72 de fabricație sovietică trimise Ucrainei în primăvara lui 2022.

Morawieck a anunțat încă din data de 25 aprilie a anului trecut că guvernul său a trimis tancuri Ucrainei, fără a oferi însă mai multe informații despre acest lucru la momentul respectiv.

„Suntem pregătiți chiar acum să trimitem 60 dintre tancurile noastre modernizate, 30 dintre ele fiind modele PT-91. La acestea se adaugă 14 tancuri Leopard 2 pe care le avem în posesia noastră”, a anunțat acesta scrie HotNews.

UPDATE 2: Pagube semnificative la rețeaua electrică din Ucraina după un atac masiv cu rachete rusești

Rețeaua electrică din Ucraina a suferit „daune semnificative” în urma unui atac „masiv” cu rachete rusești, a anunțat Ukrenergo, operatorul energetic de stat al țării.

Reprezentanții Ukrenergo au declarat că există un deficit de energie în sistemul național, în timp ce cantitatea utilizată este la același nivel, potrivit Sky News.

„Repararea rețelei electrice devine mai dificilă și durează mai mult după fiecare atac rusesc”, a anunțat compania pe Facebook.

Potrivit acesteia, vineri, instalațiile energetice din Ucraina au fost vizate de 13 atacuri cu rachete și 15 atacuri cu drone.

Joi, rușii au lansat 70 de rachete asupra Ucrainei, dintre care 47 au fost interceptate, potrivit Forțelor Armate ucrainene.

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că principalele ținte au fost instalațiile energetice, scrie Mediafax.

UPDATE 1: Volodimir Zelenski, mesaj de Ziua Memorială a Holocaustului

Volodimir Zelenski a postat un mesaj pe canalul său oficial Telegram cu ocazia Zilei Memoriale a Holocaustului. 27 ianuarie marchează aniversarea eliberării orașului Auschwitz-Birkenau.

„Astăzi, ca întotdeauna, Ucraina onorează memoria a milioane de victime ale Holocaustului.

Știm și ne amintim că indiferența ucide împreună cu ura. Indiferența și ura sunt întotdeauna capabile să creeze răul numai împreună.

De aceea este atât de important ca toți cei care prețuiesc viața să dea dovadă de hotărâre atunci când vine vorba de a-i salva pe cei pe care ura încearcă să-i distrugă”, a transmis Zelenski.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Explozii în apropierea centralei nucleare din Zaporojie

Explozii au fost auzite în apropierea centralei nucleare din Zaporojie în timpul atacurilor de joi, anunță agenția nucleară a ONU. Președintele ucrainean cere noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar aliaților să furnizeze Ucrainei mai multe arme.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a vizitat Ucraina săptămâna trecută, a declarat că observatorii AIEA au raportat joi explozii puternice în apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruși, și a reînnoit apelurile pentru crearea unei zone de securitate în jurul centralei, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

Însă Renat Karchaa, un consilier al șefului Rosenergoatom, compania care operează centralele nucleare din Rusia, a declarat că aceste comentarii sunt nefondate și le-a numit „provocare”.

În trecut, Rusia a reacționat la succesele ucrainene prin atacuri aeriene masive care au lăsat milioane de oameni fără lumină, căldură sau apă.

Joi, a părut să urmeze acest model. Premierul Denis Shmyhal a declarat că atacurile Rusiei au vizat centrale energetice.

Kremlinul a declarat că a văzut în livrarea promisă a tancurilor occidentale o dovadă a creșterii „implicării directe” a Statelor Unite și a Europei în războiul care durează de 11 luni, lucru pe care ambele îl neagă.

În discursul său nocturn după atacurile mortale cu rachete de joi, președintele ucrainean a cerut noi sancțiuni împotriva Rusiei, iar aliaților să furnizeze Ucrainei mai multe arme.

Joi, cel puțin 11 persoane au murit în urma atacurilor, la o zi după ce Kievul a obținut din partea țărilor occidentale promisiuni de tancuri de luptă pentru a combate invazia Moscovei.

„Această agresiune rusă poate și ar trebui să fie oprită doar cu arme adecvate. Statul terorist nu va înțelege nimic altceva. Arme pe câmpul de luptă. Arme care să ne protejeze cerul. Noi sancțiuni împotriva Rusiei, adică arme politice și economice. Și arme juridice – trebuie să lucrăm și mai mult pentru a înființa un tribunal pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei”, a spus Zelenski.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior,citeste mai mult
articolul original.

FOTO | Un șofer britanic a fost prins de polițiști în timp ce încerca să fugă din țară pe Aeroportul din Cluj. Bărbatul a lovit o femeie însărcinată pe o trecere de pietoni din Capitală/Femeia a pierdut sarcina

27 January 2023 at 09:10
image

O femeie însărcinată a fost lovită de o mașină în Sectorul 3 al Capitalei, iar șoferul a fugit de la fața locului, fiind prins în această dimineață pe aeroportul din Cluj-Napoca. Din nefericire, fătul nu a mai putut fi salvat, femeia pierzând sarcina.

Accidentul a avut loc joi seară în zona Pantelimon din Capitală. Femeia a fost spulberată de o mașină în timp ce se afla pe trecerea de pietoni. În urma impactului, femeia a fost rănită și transportată de urgență la Spitalul Sf. Pantelimon, unde, din păcate, victima, gravidă în 8 luni, a pierdut sarcina.

”Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112 cu privire la producerea unui accident rutier pe str. Gura Caliței din sectorul 3.

Din primele cercetări, s-a stabilit faptul că o persoană de sex feminin a fost surprinsă și accidentată de un autoturism al cărui conducător nu a rămas la locul producerii accidentului, părăsind locul faptei.

În urma accidentului de circulație a rezultat rănirea pietonului, o femeie însărcinată, care a fost transportată la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale”, transmite Poliția rutieră.

Șoferul a fugit de la locul accidentului, fiind găsit câteva ore mai târziu pe Aeroportul Avram Iancu din Cluj-Napoca, în momentul în care încerca să părăsească țara.

Potrivit polițiștilor, este vorba de un cetățean englez, de naționalitate libaneză, pe nume Aboungab Mr Ali, este născut la data de 1 mai 1998.

”Persoana în cauză va fi preluată de polițiștii din cadrul Brigăzii Rutiere care vor proceda la conducerea acesteia la sediul unității de poliție, în vederea continuării cercetărilor și dispunerii măsurilor legale”, mai transmit polițiștii.

articolul original.

Andrew și Tristan Tate contestă prelungirea arestului preventiv. Curtea de Apel decide dacă îi eliberează

27 January 2023 at 07:27
image

În 20 ianuarie, la cererea procurorilor, Tribunalul București a prelungit mandatele de arestare preventivă cu încă 30 de zile, din 29 ianuarie până pe 27  februarie, existente pe numele lui Andrew și Tristan Tate. Decizia a fost contestată de apărătorii celor doi frați britanici, iar dosarul se judecă miercuri, pe 1 februarie, la Curtea de Apel București. Magistrații acestei instanțe vor decide dacă îi vor elibera sau dacă vor fi cercetați, în continuare, în arest preventiv.

Pe masa judecătorilor de la CAB urmează să ajungă dosarul în care cei doi frați contestă măsura arestului preventiv.

Magistrații Curții de Apel urmează să analizeze probleme de la dosar și să stabilească dacă cei reprezintă un pericol pentru societate și, astfel, să rămână în spatele gratiilor cel puțin până pe 27 februarie.

Pe lângă Andrew și Tristan Tate, miercuri vor fi aduse la CAB și cele două presupuse complice ale lor: Georgiana Naghel și fosta polițistă Luana Alexandra Radu.

Decizia pe care o va lua Curtea de Apel va fi definitivă, astfel încât, dacă sentința le va fi favorabilă, Andrew și Tristan vor fi eliberați de îndată.

Procurorii se tem că frații Tate ar putea să fugă

Frații Andrew și Tristan Tate, alături de Georgiana Naghel și Luana Alexandra Radu, au primit primele mandate de arestare preventivă pe 30 decembrie 2022, după ce, cu o zi înainte, fuseseră reținuți de procurorii DIICOT, în urma perchezițiilor la vila lor din Pipera și la studioul de videochat.

În 20 ianuarie, la cererea procurorilor, Tribunalul București le-a prelungit mandatele de arestare preventivă cu încă 30 de zile, din 29 ianuarie până pe 27  februarie. Chiar dacă decizia nu este definitivă și a fost deja contestată de avocații fraților Tate, aceștia rămân în arest cel puțin până pe 28 ianuarie, ultima zi din primul mandat de arestare.

Vineri, Curtea de Apel București urmează să decidă dacă Andrew și Tristan Tate, precum și cele două complice ale acestora rămân în arest preventiv sau din 29 ianuarie vor fi puși în libertate ori plasați în arest la domiciliu.

Procurorii DIICOT au reușit să convingă judecătorul de la Tribunalul București să le prelungească fraților Tate mandatele de arestare argumentând că, lăsați liberi, aceștia ”pot exercita un control psihic asupra victimelor”.

Procurorii mai spun că frații Andrew și Tristan Tate ar putea fugi din România dacă ar fi eliberați din arest. În context, procurorii DIICOT s-au folosit de o declarație mai veche a unuia dintre cei doi milionari excentrici, în care arăta că are conturi în 19 țări ale lumii și ar putea zbura folosind mai multe pașapoarte.

„Dacă greșesc și Anglia mă vrea în pușcărie, pot zbura cu un pașaport nigerian sau american, sau englez, sau polonez, sau estonian. Am conturi bancare în 19 țări”, au citat procurorii în referat declarația unuia dintre frații Tate.

Argumentele și probele aduse de procurorii DIICOT au convins instanța Tribunalului București să le prelungească mandatele de arestare preventivă cu încă 30 de zile, iar judecătorul a considerat că lăsarea lor în libertate ”ar crea riscuri reale pentru buna desfășurare a procesului penal”.

Andrew și Tristan Tate sunt acuzați că, în 2021, „au constituit un grup infracțional organizat în vederea comiterii pe teritoriul României, dar și al altor state, precum Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, a infracțiunii de trafic de persoane”.

„Victimele au fost ulterior transportate și adăpostite în imobile din județul Ilfov unde, prin exercitarea de acte de violență fizică și constrângere psihică (prin intimidare, supraveghere constantă, controlul și invocarea de pretinse datorii), au fost exploatate sexual de membrii grupului prin obligarea la manifestări pornografice în vederea producerii și difuzării prin intermediul unor platforme de socializare de material având un astfel de caracter și prin supunerea la executarea unei munci, în mod forțat, în scopul obținerii de beneficii financiare importante constând în sumele de bani obținute ca urmare a accesării materialelor de către utilizatori”, potrivit DIICOT.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Polițiști din Voluntari, suspectați că i-au ajutat pe frații Tate să scape de unele acuzații. Fosta polițistă Luana Radu ar fi fost omul de legătură

EXCLUSIV | Mărturia lui Andrew Tate despre femeia din Republica Moldova care îl acuză de viol. Ce făcea când a cunoscut-o la Londra și de ce i-a cerut sute de mii de euro. ”Voia să devină celebră pe TikTok”

De ce vor procurorii ca frații Tate să mai stea în arest încă 30 de zile: ”Un control psihic permanent asupra victimelor, inclusiv prin recurgerea la acte de violență manifestate constant”

EXCLUSIV VIDEO | Avocatul lui Andrew și Tristan Tate rupe tăcerea și vorbește despre fisuri în probele din dosarul de trafic de persoane: “Am solicitat Parchetului confruntarea victimelor cu inculpații”. Dezvăluirea bombă a lui Eugen Vidineac: ”Nu sunt căsătoriți, dar au copii în România” 

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătateciteste mai mult
articolul original.

EXCLUSIV | O fostă ”sclavă sexuală” a fraților Tate, umilită chiar în sediul Poliției Voluntari. Conducerea IPJ Ilfov a declanșat o anchetă internă

27 January 2023 at 05:00
image

O femeie care a reușit să fugă din studioul de videochat din Pipera al fraților Andrew și Tristan Tate ar fi fost umilită chiar în sediul Poliției Voluntari, unde se refugiase și unde ceruse sprijinul anchetatorilor. Victima ar fi fost jignită de Luana Alexandra Radu, fosta polițistă de la Secția 7, despre care procurorii DIICOT au arătat, în referatul cu propunere de arestare preventivă, că obișnuia să le bată pe fetele care nu munceau așa cum își doreau cei doi britanici.

În 29 octombrie 2021, C.D.P., una dintre tinerele exploatate sexual în studioul de videochat din Pipera, a fugit cu hainele de pe ea și s-a oprit direct la Poliția Orașului Voluntari. Aceasta s-ar fi plâns că abia a scăpat din mâinile Luanei Radu, care ar fi bătut-o.

Potrivit unor surse judiciare, în sediul Poliției Voluntari ar fi ajuns și Luana Radu, care i-ar fi adus o pungă din plastic în care se aflau o parte din lucrurile victimei, mai puțin bunurile de valoare, despre care reclamanta ar fi menționat că au rămas la studioul de videochat al fraților Tate.

Sursele citate au precizat că, deși polițistul care luase declarația femeii era de față, Luana Radu, care înainte să se apuce de videochat avea gradul de subinspector și lucra în cadrul Secției 7 din București, la Biroul Cercetări Penale,  ar fi jignit-o și i-ar fi vorbit într-un mod cel puțin nerespectuos.

La scurt timp după incident, polițistul ar fi chemat-o pe C.D.P. pentru audieri și ar fi încercat s-o determine să-și retragă plângerea. Pentru că victima a refuzat, dosarul a fost abandonat și a zăcut în sertarele Poliției Voluntari până în 17 ianuarie 2023, când a fost solicitat de procurorii DIICOT.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, ofițerii Serviciului Control Intern au demarat verificări cu privire la modalitatea de desfășurare a atribuțiilor de serviciu de către polițiștii orașului Voluntari, referitor la eventuala protejare a intereselor fraților Tate.

Frații Andrew și Tristan Tate, alături de Georgiana Naghel și Luana Alexandra Radu, au primit primele mandate de arestare preventivă pe 30 decembrie 2022, după ce, cu o zi înainte, fuseseră reținuți de procurorii DIICOT, în urma perchezițiilor la vila lor din Pipera și la studioul de videochat.

Procurorii se tem că frații Tate ar putea să fugă

În 20 ianuarie, la cererea procurorilor, Tribunalul București le-a prelungit mandatele de arestare preventivă cu încă 30 de zile, din 29 ianuarie până pe 27  februarie. Chiar dacă decizia nu este definitivă și a fost deja contestată de avocații fraților Tate, aceștia rămân în arest cel puțin până pe 28 ianuarie, ultima zi din primul mandat de arestare.

Vineri, Curtea de Apel București urmează să decidă dacă Andrew și Tristan Tate, precum și cele două complice ale acestora rămân în arest preventiv sau din 29 ianuarie vor fi puși în libertate ori plasați în arest la domiciliu.

Procurorii DIICOT au reușit să convingă judecătorul de la Tribunalul București să le prelungească fraților Tate mandatele de arestare argumentând că, lăsați liberi, aceștia ”pot exercita un control psihic asupra victimelor”.

Procurorii mai spun că frații Andrew și Tristan Tate ar putea fugi din România dacă ar fi eliberați din arest. În context, procurorii DIICOT s-au folosit de o declarație mai veche a unuia dintre cei doi milionari excentrici, în care arăta că are conturi în 19 țări ale lumii și ar putea zbura folosind mai multe pașapoarte.

”Dacă greșesc și Anglia mă vrea în pușcărie, pot zbura cu un pașaport nigerian sau american, sau englez, sau polonez, sau estonian. Am conturi bancare în 19 țări”, au citat procurorii în referat declarația unuia dintre frații Tate.

Argumentele și probele aduse de procurorii DIICOT au convins instanța Tribunalului București să le prelungească mandatele de arestare preventivă cu încă 30 de zile, iar judecătorul a considerat că lăsarea lor în libertate ”ar crea riscuri reale pentru buna desfășurare a procesului penal”.

Victimele erau bătute și obligate să lucreze la videochat

Andrew și Tristan Tate sunt acuzați că, în 2021, „au constituit un grup infracțional organizat în vederea comiterii pe teritoriul României, dar și al altor state, precum Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, a infracțiunii de trafic de persoane”.

„Victimele au fost ulterior transportate și adăpostite în imobile din județul Ilfov unde, prin exercitarea de acte de violență fizică și constrângere psihică (prin intimidare, supraveghere constantă, controlul și invocarea de pretinse datorii), au fost exploatate sexual de membrii grupului prin obligarea la manifestări pornografice în vederea producerii și difuzării prin intermediul unor platforme de socializare de material având un astfel de caracter și prin supunerea la executarea unei munci, în mod forțat, în scopul obținerii de beneficii financiare importante constând în sumele de bani obținute ca urmare a accesării materialelor de către utilizatori”, potrivit DIICOT.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Polițiști din Voluntari, suspectați că i-au ajutat pe frații Tate să scape de unele acuzații. Fosta polițistă Luana Radu ar fi fost omul de legătură

EXCLUSIV | Mărturia lui Andrew Tate despre femeia din Republica Moldova care îl acuză de viol. Ce făcea când a cunoscut-o la Londra și de ce i-a cerut sute de mii de euro. ”Voia să devină celebră pe TikTok”

De ce vor procurorii ca frații Tate să mai stea în arest încă 30 de zile: ”Un control psihic permanent asupra victimelor, inclusiv prin recurgerea la acte de violență manifestate constant”

EXCLUSIV VIDEO | Avocatul lui Andrew și Tristan Tate rupe tăcerea și vorbește despre fisuri în probele din dosarul de trafic de persoane: “Am solicitat Parchetului confruntarea victimelor cu inculpații”. Dezvăluirea bombă a lui Eugen Vidineac: ”Nu sunt căsătoriți, dar au copii în România” 

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Polițieiciteste mai mult
articolul original.
Before yesterdayGandul

Învățătorul violent din Vaslui a fost pedepsit! Dascălul a bătut un copil cu bățul peste mâni pentru că nu știa tabla înmulțirii

26 January 2023 at 21:09
image

În urmă cu o săptămâna o anchetă a fost deschisă la o școală din Vaslui, unde un copil de 7 ani ar fi fost lovit cu băţul peste mâini chiar de către învăţătorul său, pe motiv că nu ar fi știut tabla înmulțirii.

Comisia de disciplină i-a scăzut salariul dascălului, dar și calificativul pentru următoarea evaluare.

Se pare că bărbatul va fi reevaluat de un medic pentru a se stabili dacă mai este apt să predea.

Incidentul a avut loc la Școala Protopopești, comuna Tăcuta, din județul Vaslui și a fost făcut public chiar de mama copilului implicat.

„Să vă arăt cum arată bietul copil de 7 ani care a fost bătut cu bățul la mânuțe de domnul învățator de la școala Protopopești, comuna Tăcuta pentru ca nu știa tabla înmulțirii.

Acești învățători, profesori, care după atâția ani de la Revoluție nu au învățat nimic despre educarea copiilor într-un mod normal. Vrem în școala noastră profesori și învățatori care au răbdare cu copiii. Acest copil este traumatizat, nu vrea sa meargă la școala de frică!”, a scris mama băiatului în postarea care însoțea fotografia cu palmele copilului său, notează stiriest.ro.

Comisia de disciplină și Consiliul de Administrație al Protopopești din comuna vasluiană Tăcuta a stabilit ca învățătorul să fie sancționat cu diminuarea salariului cu 15% timp de șase luni și cu scăderea calificativului la următoarea evaluare.

De asemenea, polițiștii au deschis o anchetă în acest caz pentru purtare abuzivă, cercetările fiind în curs de desfășurare, conform Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

„Bătaia e ruptă din rai”

Se pare că de o parte sunt cei care iau apărarea dascălilor exigenți care nu ezită să folosească metode agresive pentru a-și disciplina elevii, iar de cealaltă parte sunt cei care sunt de părere că profesorii violenți nu mai au ce căuta la catedră.

„Bătaia e ruptă din rai, bun-simț nu mai există”, a spus cineva.

„Tot ce a fost frumos odată s-a dus cu timpul, nimeni și nimic nu ne întoarce în trecut, au rămas doar amintiri de povești cu dascăli minunați de la care am avut ce învăța. Azi nu mai există”, a spus altcineva.

„Îmi pare rău să spun, suntem în goana numai după bogății. Atât a rămas, nu mai e respect”, a fost părerea altei persoane.

„Un pic de educație nu strică! Chiar și cu mică lovitură la palmă! Dar să nu uităm: oamenii onești, deștepți sunt cei crescuți și educați cu aceste maniere”, a mai comentat cineva, potrivit Adevărul.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.
❌