ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 December 2022Gandul

VIDEO | Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor îi invită pe români de ziua lor să se unească în jurul unui proiect de țară

1 December 2022 at 07:00
image

Reprezentanții Alianței Antreprenorilor și Agricultorilor urează românilor de 1 Decembrie să se unească în jurul unui proiect de țară și să nu dea ascultare unor vorbe politice goale și unor manifestații de fațadă. 

Cu ocazia Zilei Naționale a românilor urarea membrilor A.A.A amintește cuvintele lui Nicolae Iorga despre ce înseamnă adevărata dragoste de țară:

”Nicolae Iorga spunea că «un patriot se recunoaște prin faptul că iubește, respectă și caută să adune și să îmbunătățească tărâmurile și oamenii, pe când un șovinist urăște tot ce nu-i seamănă și dezbină oamenii».

În ziua de astăzi patriotismul a fost confiscat de cei care zbiară pe la televiziuni, poartă costume naționale «Made in China» și ne îndeamnă să urâm tot ce nu este românesc.

Fanatismul nu este și nu a fost vreodată o soluție corectă!

În schimb România are nevoie de un proiect național, în jurul căruia să ne unim, un proiect care să ne ajute să construim acestei țări o fundație solidă!” au scris pe Facebook reprezentanții agricultorilor și antreprenorilor români.

Proiectul de țară pentru România

”Cum ar trebui să arate acest proiect și ce înțelegem noi, cei care ne-am alăturat proiectului A.A.A., prin ideea de patriotism?

Vrem să trimitem în Parlamentul European antreprenori și agricultori, oameni care au construit prin munca și sacrificiile lor, oameni care se vor bate la Bruxelles pentru antreprenoriatul, agricultura și industria românească.

Vrem ca producătorii români să fie susținuți și ajutați să se dezvolte.

Vrem ca industria românească să fie încurajată, finanțată și scutită de taxe, așa cum sunt și companiile străine.

Vrem ca IT-ul românesc să performeze și să devină un principal contributor la PIB-ul României.

Vrem ca micii agricultori și fermieri români să își poată proteja și vinde produsele la prețuri corecte.

Vrem ca pentru tinerii români, care aleg să își construiască o afacere, indiferent de domeniu, să existe mai multe programe naționale de finanțare.

Vrem ca tradițiile noastre să fie protejate și păstrate intacte.

Vrem să ne dezvoltăm într-un mod corect și asumat, astfel încât să le oferim copiilor noștri o altă Românie!” descriu membrii A.A.A, proiectul lor pentru România.

articolul original.

Nouă copii au fost internați în două zile la secția de terapie intensivă din Iași: „Sunt de vârstă mică, până în 2 ani, cu insuficiență respiratorie”

30 November 2022 at 20:52
image

Nouă copii au fost internați în doar două zile la secția de terapie intensivă din Iași. Diagnosticul este cel de insuficiență respiratorie, iar majoritatea copiilor au ajuns la urgențe cu bronșiolită și pneumonie.

Cei mici au fost internați la Spitalul ”Sf Maria” din Iași.

Medicii remarcă un val de viroze cu complicații, ce necesită internare și multă atenție.

În ultima săptămână, secțiile s-au umplut de copii diagnosticați în Unitatea Primiri Urgențe cu viroze respiratorii, majoritatea complicate cu bronșiolite și pneumonii, micuții pacienții având nevoie de un tratament specific.

„Sunt de vârstă până în 2 ani, cu insuficiență respiratorie”, au transmis medicii.

Medicii sfătuiesc părinții să nu amâne vizitele la medicul de familie

Din nefericire, vârsta predominantă este tot mai mică, astfel încât majoritatea celor care necesită internare au între 0 și 6 luni.

“Sâmbătă și duminică au fost 9 copii de vârstă mică, până în 2 ani, diagnosticați cu insuficiență respiratorie și au fost internați pe ATI.

În acest moment, avem internări încontinuu, peste capacitatea spitalului căci tot mai mulți pacienți ajung în Unitatea Primiri Urgențe cu starea de sănătate degradată deci necesită internare.

Noi îi sfătuim mereu pe părinți să nu amâne vizita la medicul de familie sau la pediatrul copilului încă de la primele simptome pentru a nu se agrava situația” a declarat Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii “Sfânta Maria” din Iași, potrivit ȘtirideIași.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Un ciclist italian și-a pierdut viața într-un accident rutier. Davide Rebellin a participat la Turul României anul acesta

30 November 2022 at 19:54
image

Davide Rebellin, un ciclist italian care a participat la Turul României în 2022, a murit în urma unui accident petrecut în Montebello Vicentino din Italia.

Presa italiană a informat publicul cu privire la ciclistul în vârstă de 51 de ani, care ar fi fost lovit de un camion în timp ce mergea cu bicicleta de-a lungul unui drum regional.

Conform jurnaliștilor, accidentul a avut loc chiar înainte de prânz, la o intersecție, iar șoferul camionului nu a oprit, fiind în acest moment căutat de polițiști.

Este posibil ca Davide să nu-și fi dat seama de producerea accidentului. Davide Rebellin a participat în 2022 la Turul României, la care a fost cel mai în vârstă competitor. Ultima victorie a ciclistului a avut loc în 2017, când Rebellin a câștigat o etapă în Turul Iranului.

Ciclistul italian a câștigat Turul Sibiului în 2013

Rebellin a câștigat în România o etapă și clasamentul general în Turul Sibiului, în 2013.

În cariera sa, Rebellin a participat la 19 mari tururi, iar cel mai bun rezultat l-a obținut în Giro 1996, când a câștigat o etapă și a terminat pe locul 6 în clasamentul general.

La acea ediție, Rebellin a purtat timp de 6 zile tricoul roz.

În același an, a terminat pe locul 7 la general în Vuelta.

Cariera sa a fost pătată și de un scandal de dopaj. În 2009, Comitetul Olimpic Italian a anunțat că Rebellin a fost depistat pozitiv la o substanță interzisă la un test efectuat în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing (2008).

Rutierul a cerut proba B, dar rezultatul a fost același, astfel că a urmat un lung proces, în care Comitetul Olimpic din „Cizmă” îi cerea acestuia despăgubiri de 500.000 de euro pentru denigrarea imaginii sportului italian, dar și o pedeapsă de 12 luni de închisoare, pe baza unei legi introduse în 2000, care prevedea închiderea sportivilor până la 3 ani pentru cazuri de dopaj.

În 2015, o instanță din Padova l-a achitat pe Rebellin de toate acuzațiile, potrivit Cyclingnews.com.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.
Ieri — 30 November 2022Gandul

Orașul San Francisco autorizează folosirea roboților ucigași

30 November 2022 at 18:06
image

Consiliul Supervizor al orașului San Francisco a aprobat cu 8 voturi la o inițiativă controversată, care ar permite poliției să disloce roboții capabili să folosească forța letală în circumstanțe deosebite.

Votul a urmat unei dezbateri aprinse pe marginea inițiativei care le-ar permite polițiștilor să folosească roboți pentru a ucide „atunci când riscul pierderii de vieți omenești, civili sau polițiști, este iminent, iar polițiștii nu pot controla amenințarea prin folosirea forței sau prin tactici de dezescaladare”, potrivit Washington Post.

De asemenea, măsura are nevoie de un al doilea vot săptămâna viitoare și de aprobarea primarului.

„Ar putea apărea o circumstanță extraordinară în care, într-o potențială situație de urgență nemaipomenită, (poliția) ar putea dori să folosească forța letală pentru a împiedica pe cineva să facă și mai mult rău”, a declarat Aaron Peskin, membru în Consiliul Supervizor.

Publicația mai menționează că trei membri ai Consiliului, Dean Preston, Hillary Ronen și Shamann Walton, au votat împotrivă.

„Există un potențial serios de a folosi greșit sau de a abuza de tehnologia militară, într-o situație în care nu este necesar”, a declarat Dean Preston.

Roboții ucigași, în curând în ajutorul polițiștilor din San Francisco

Consiliul a adoptat un amendament care prevede ca unul dintre cei doi comandanți ai Poliției din San Francisco Police să autorizeze folosirea unui astfel de robot letal.

Un purtător de cuvânt al poliției, Robert Rueca, a declarat pentru Washington Post că poliția are mai mulți roboți în dotare și că nu plănuiește să-i doteze cu arme de foc.

În schimb, roboților ar putea să le fie atașate încărcături explozive, pentru a putea pătrunde în anumite spații baricadate sau ar putea fi folosiți pentru „a contacta, scoate din acțiune ori pentru a dezorienta” un suspect periculos, fără a pune în pericol viața unui polițist.

Înainte de acest episod au existat relatări potrivit cărora primul caz de folosire a unui robot letal în SUA s-a întâmplat în 2016, când poliția din Dallas a ucis un suspect înarmat, acuzat că ar fi împușcat cinci polițiști, prin detonarea unui dispozitiv exploziv amplasat pe un robot care a fost trimis în spațiul în care se adăpostea suspectul, potrivit CNN.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Un tânăr beat și drogat a avariat cu mașina o rețea de alimentare cu gaz metan. Au fost afectate mai multe gospodării

30 November 2022 at 17:47
image

Un tânăr din Oradea a avariat cu autoturismul propriu o rețea de alimentare cu gaz metan. Băiatul se afla sub influența drogurilor, dar și a alcoolului.

Un tânăr de 29 de ani a intrat cu mașina într-o casă și a avariat o rețea de gaz metan.

Accident s-a petrecut în Oradea, unde un băiat care se afla sub influența alcoolului și a drogurilor a intrat cu mașina într-o rețea de gaz metan.

Polițiștii au constatat că bărbatul conducea băut și sub influența drogurilor.

Gazele localnicilor, întrerupte până când se va remedia situația

Operatorul de gaze a oprit furnizarea acestora până când se va remedia situația.

În urma accidentului, mai multe gospodării au fost afectate.

Autoritățile ajunse la fața locului efectuează cercetări cu privire la stabilirea cauzelor în care s-a produs accidentul, potrivit Digi24.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

VIDEO | Un dâmbovițean a fost găsit în șoc hipotermic și cu arsuri pe corp într-o livadă. Era dat dispărut de familie

30 November 2022 at 16:50
image

Un bărbat de 52 de ani din județul Dâmbovița a fost salvat în ultima clipă de echipele de căutare alertate de familie. Omul a plecat de acasă și pentru că nu au mai dat de el, de două zile, rudele au cerut ajutorul poliției și jandarmeriei. Când l-au găsit salvatorii era în șoc hipotermic și avea arsuri pe mâini și picioare.

Polițiști, jandarmi, pompieri și localnici s-au mobilizat astăzi pentru a-l căuta pe un localnic din comuna Malu cu Flori.

Bărbatul plecase de acasă pe data de 28 noiembrie. Ar fi lăsat și un bilet, dar fără să-și explice intențiile.

Pentru că nu a mai revenit la domiciliu, rudele au sunat la 112. Imediat s-au format echipe de căutare care au verificat zona.

“În urma activităților de căutare efectuate de polițiștii din cadrul Secției nr. 5 Poliție Rurală Voinești, alături de efective de la Serviciul de Investigații Criminale, luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale, reprezentanți de la primăria din localitate, voluntari, jandarmi, pompieri, a fost identificat, într-o livadă din Malu cu Flori, un bărbat de 52 de ani, din localitate. Cel în cauză ar fi plecat voluntar de la domiciliu în ziua de 28 noiembrie”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratul de Poliție Dâmbovița.

Omul a fost găsit în livadă, cu o stare precară și arsuri pe corp

Bărbatul a fost găsit într-o livadă din Malu cu Flori. Acesta se afla într-o stare gravă, având și arsuri pe corp.

“După aproximativ 2 ore și jumătate echipajele constituite pentru cautare au găsit persoana dispărută. Aceasta era constienta, cooperanta, prezenta soc hipotermic și arsuri de gradul I și II pe membrele superiore și inferioare. Bărbatul de 52 de ani a primit îngrijiri medicale la fața locului, ulterior fiind preluat de către echipajul SMURD în vederea transportului la UPU Târgoviște pentru îngrijiri de specialitate”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Dâmbovița.

Cercetările continuă pentru a stabili ce s-a întâmplat cu bărbatul în perioada în care a fost dat dispărut.

articolul original.

Un bărbat urmărit internațional pentru crimă, depistat pe Aeroportul Otopeni

30 November 2022 at 16:19
image

Un bărbat cu dublă cetățenie, respectiv română și moldoveană, care era urmărit internațional pentru comiterea unei crime şi infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor, a fost prins pe Aeroportul Otopeni.

Marți, 29 noiembrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Ilfov au pus în executare un mandat european de arestare, emis de autoritățile franceze, pe numele unui bărbat, în vârstă de 40 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de omor calificat și respectiv infracțiuni la regimul armelor și munițiilor.

Bărbatul a fost depistat de polițiștii de frontieră la punctul de trecere a frontierei-Aeroport Henri Coandă, pe sensul de intrare în România.

Acesta a fost prezentat procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, care a dispus reținerea pentru 24 de ore, iar, în cursul zilei de astăzi, urmează să fie prezentat la Curtea de Apel București.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
articolul original.

EXCLUSIV | Militarii care vor defila de 1 Decembrie, îndemnați prin manifeste să se răzvrătească în timpul paradei. „Nu vor prezenta onorul niciunui reprezentant politic”

30 November 2022 at 16:10
image

Militarii români care vor participa la parada de 1 Decembrie sunt îndemnați, printr-un manifest transmis prin intermediul aplicației WhatsApp, să protesteze față de guvernanți chiar în timpul defilării. O presupusă organizație, care se intitulează „Armata Română Liberă”, le cere militarilor să nu prezinte onorul niciunui reprezentant politic și să nu salute în timpul trecerii prin fața tribunelor oficiale. 

În ciuda situației internaționale tensionate din cauza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, Armata Română este măcinată de nemulțumirea generală a militarilor, care consideră că sunt prost plătiți și nu primesc nici măririle salariale anuale, garantate prin lege.

Cum nu au dreptul la grevă, pe telefoanele mobile ale militarilor circulă, transmis prin intermediul WhatsApp, un manifest prin care „Armata Română Liberă” le „ordonă” celor care vor defila la paradă să protesteze.

Armata Română Liberă ordonă următoarele: Militarii în activitate – comandanți și șefi ai detașamentelor și blocurilor de paradă nu vor prezenta onorul militar niciunui reprezentant politic. Militarii în activitate, în rezervă și în retragere, invitați alături de politicieni și de membri ai justiției pentru a asista la trecerea în revistă a trupelor care vor defila la paradele militare nu vor da curs invitațiilor. Pe timpul defilării, la trecerea prin dreptul tribunelor oficiale, militarii nu vor saluta”, se arată în manifestul citat.

La paradă vor participa peste 1.500 de militari

Surse militare au declarat, pentru Gândul, că în spatele manifestului s-ar afla mai mulți rezerviști care încearcă, astfel, să prevină o eventuală diminuare a pensiilor pentru foștii angajați din Ministerul Apărării.

MApN se confruntă cu un val de demisii generate de salariile sub 4.000 de lei pentru militarii profesioniști, dar și cu un număr mare de pensionări, în condițiile în care toți cei care îndeplinesc condițiile de vârstă și vechime se grăbesc să treacă în rezervă.

La paradă vor participa peste 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Autoritatea Vamală Română, precum şi 120 de mijloace tehnice.

În blocul de onoare vor fi aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, SUA și Țările de Jos și militari reprezentând țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini au adus cu ei inclusiv avioane de luptă din Canada, Italia, Spania și SUA.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
articolul original.

Acesta este tabelul înălțimii ideale pentru femei. Cât de înalt ar trebui să fii, în funcție de greutatea ta actuală

30 November 2022 at 14:48

Greutatea corporală îi preocupă pe majoritatea oamenilor, atât pe bărbați, cât și pe femei, însă puțini știu ce înălțime ar trebui să aibă pentru kilogramele avute.

Obezitatea tinde să devină o problemă majoră chiar și în România, ea fiind responsabilă de instalarea mai multor afecțiuni grave precum diabet de tip 2, hipertensiune arterială sau osteoartrită.

Nivelul crescut de colesterol și valorile tensiunii arteriale pot fi însă reglate chiar și după pierderea a 4-5 kilograme acumulate.

Pentru a slăbi, este important sa îți cunoști și înălțimea, astfel încât, vei cunoaște și numărul kilogramelor pe care ar trebui să le ai.

Greutatea recomandată în funcție de înălțime poate fi un criteriu după care să te ghidezi.

Deci, în cazul în care ai 150 de cm, greutatea ideală ar fi 39 kg, iar dacă ai 155 de cm, ar trebui să ai 43,1 kg.

Înălțimea pe care multe dintre femei o au începe de la 160-165 de cm și se oprește pe la 173 cm, de obicei, deci iată ce ar trebui să știi!

Pentru o femeie care are o înălțime de 160 de cm, greutatea ideală ar fi de 47,2 kg, iar pentru o înălțime de 163 de cm, greutatea ideală ar fi de 49 de kg.

În tabel puteți vedea, pe baza înălțimii voastre, care sunt kilogramele necesare.

De asemenea, femeile ar trebui să utilizeze formula: înălțimea (cm) – 100 – greutatea ideală – [(înălțimea (cm) – 150)/2,5 + (vârsta (ani)) – 20)/6].

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Antreprenoriatul și reprezentarea politică a dreptei românești. A.A.A. are o favorabilitate de aproape 80% în rândul antreprenorilor și agricultorilor

30 November 2022 at 14:22

Un nou partid, Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor va avea o favorabilitate de aproape 80% în rândul mediului de afaceri, în 2024, conform sondajului CSP Consulting. Marja de eroare este de 4%.

Conform unui sondaj efectuat de CSP Consulting, formațiunea politică a antreprenorilor ar putea fi votată la următoarele alegeri de aproape 80% dintre antreprenorii, agricultorii și fermierii români.

”La începutul acestui an, am realizat un sondaj de opinie pentru a afla percepția oamenilor despre ideea de a vota un partid al antreprenorilor!

Rezultatele au fost extraordinare și vom oferi câteva exemple:

77.9% dintre cei intervievați consideră necesară existența unui partid al antreprenorilor!

79.5% ar vota un partid al antreprenorilor!

Și de asta suntem aici! Suntem aici pentru a vă reprezenta interesele, suntem aici pentru a lupta cu incompetenții care încetinesc dezvoltarea mediului de afaceri” au scris pe Facebook reprezentanții Alianței Antreprenorilor și Agricultorilor.

Peste 80% dintre respondenți ar vota un antreprenor în Parlamentul European

Bazinul electoral antreprenorial atingea în octombrie 2022 un număr de 1.616.744, conform Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Acestuia i s-ar putea adăuga cei 810.000 de fermieri și agricultori români, conform numărului declarant de Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR.

Astfel se explică faptul că un procent de peste 80% ar vota un antreprenor ”dacă mâine ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European” conform sondajului Plus Consult și 79,5% dintre respondenții aceluiași sondaj ar acorda votul unui partid al antreprenorilor.

Numai 2% dintre respondenți au declarant faptul că la Europarlamentare ar vota ”un politician tradițional, în timp ce aproape 16% au declarat că ar vota ”altceva”.

Metodologia cercetării

Sondajul de opinie realizat este reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată, de peste 18 ani, cu domiciliul în România, pentru cei preocupați de domeniul antreprenorial, fie că sunt antreprenori, viitori antreprenori sau interesați de demersul antreprenorial din societatea românească.

Eșantionul folosit este neprobabilist, realizat prin metoda convenience, iar selecția participanților s-a realizat prin tehnica “boule de neige”.

Volumul eșantionului este de 630 de subiecți.

Distribuția eșantionului ponderat:

-sexul respondenților: 63% sunt bărbați și 37 % sunt femei;

-vârsta medie a eșantionului este de 46 ani.

-sub aspectul stării civile eșantionul se pliază pe structura obișnuită, în studiile despre antreprenoriat: 72% căsătorit, 13% necăsătorit, 7% în uniune liberă, 9% divorțați

-2/3 dintre respondenți sunt antreprenori (48% antreprenori și 18% liber întreprinzători)

-aproape 38% au studii (superioare sau liceale) economice, iar 33 % au studii tehnice

-1/10 respondenți au studii liceale, iar aproape 52% au studii universitare de lungă durată

articolul original.

Ce mari artiști vor cânta live în Piața Constituției, în minivacanța de 1 Decembrie. Andra va performa de Sfântul Andrei

30 November 2022 at 14:06
image

Bucureștenii care nu au plecat din oraș în această minivacanță de Sfântul Andrei și 1 Decembrie se ot bucura de atmosfera Târgului de Crăciun din Bucrești, din Piața Constituției, acolo unde vor cânta mai mulți artiști.

„Cinci zile de muzică live în minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie în Piața Constituției.
Îi invit pe bucureșteni la Târgul de Crăciun unde începe de astăzi seria de concerte care include colinde, cântece tradiţionale şi hituri celebre în interpretarea unor coruri, orchestre folclorice, ansambluri de alămuri, formaţii etno-rock, artişti pop sau artişti instrumentişti”, a anunțat miercuri Nicușor Dan.

Potrivit edilului, concertele vor începe de la ora 19.30, iar pe scena din Piaţa Constituţiei vor urca artişti precum Andra, Nicolae Voiculeţ, Lupii lui Calancea, Cezar Ouatu, Lavinia Goste, Corul de Copii Radio, Felicia Filip, dirijorul Marius Zorilă şi Orchestra Naţională „Valahia”.

Programul va fi următorul:

  • 30 Noiembrie – Prima seară de concerte de la Târgul de Crăciun Bucureşti este deschisă de Andra, cu un concert special.
  • Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, va fi sărbătorită pe acorduri de muzică populară. Lavinia Goste alături de maestrul dirijor Marius Zorilă, Orchestra Naţională „Valahia” şi invitatul de onoare Valentin Samfira vor interpreta melodii populare din toate zonele etnofolclorice ale ţării, la instrumente tradiţionale, precum fluier geamăn, cimpoi, caval, ocarină, trâmbiţă, nai sau taragot.
  • Nicolae Voiculeţ va veni în faţa publicului din Piaţa Constituţiei în seara de 2 decembrie, cu un program de doine şi colinde intitulat „Sus la înaltul Cerului”.
  • Sâmbătă, 3 decembrie, cântecele vechi româneşti vor fi reinventate pe groove-uri de Drum’n’Bass de LUPII lui Calancea, într-un concert în care vor îmbina pasaje clasice cu elemente de folclor şi datini demult uitate pe ritmuri urbane.
  • Seara de 4 decembrie îi va aparţine artistului crossover Cezar Ouatu care va susţine un concert de pop-operă alături de Ascendis Choir.

La Târgul de Crăciun Bucureşti, TVR continuă transmiterea în direct a competiţiilor Campionatului Mondial de Fotbal

„Programul artistic din minivacanţa 30 noiembrie – 4 decembrie este completat de momente vesele aduse în Piaţa Constituţiei de trupa de copii Picii lu’ Soreasca, Butterfly Band, Ana Cebotari sau de muzica de fanfară a ansamblurilor de alămuri Armonia Brass Quintet şi Spirit Brass Quintet. De asemenea, muzica de Crăciun va răsuna în concertele mai multor ansambluri corale din România, printre care şi Corul de Copii Radio, condus de Răzvan Rădos.

Pentru iubitorii fotbalului, la Târgul de Crăciun Bucureşti, TVR continuă transmiterea în direct a competiţiilor Campionatului Mondial de Fotbal din Qatar, pe ecranele special amenajate pentru vizitatorii evenimentului din Piaţa Constituţiei. Meciurile vor fi difuzate în afara programului artistic.

Seria spectacolelor va continua cu o seară specială de Sfântul Nicolae, marţi 6 decembrie, cu Felicia Filip în calitate de invitat special”, mai transmite Nicușor Dan.

Programul artistic al Târgului de Crăciun Bucureşti 2022 este realizat cu sprijinul Cantus Mundi.

articolul original.

O femeie a vrut să deschidă ușa avionului în timpul zborului, apoi a mușcat un pasager care a vrut s-o oprească: „Isus mi-a spus să fac asta”

30 November 2022 at 13:30
image

O pasageră dintr-un zbor Southwest Airlines a încercat să deschidă ușa avionului în mijlocul zborului, susținând că ”Isus i-a spus” să facă asta, apoi a mușcat un pasager care intenționa să o oprească.

O femeie în vârstă de 34 de ani se afla într-un avion care zbura din Houston la Ohio. Dintr-o dată, ea a devenit foarte agitată pentru că însoțitorii de bord nu au lăsat-o să ajungă la ieșirea de urgență.

Un alt pasager a intervenit ca să o oprească pe pasageră, iar ea l-a mușcat de coapsă.

Apoi femeia a început să se lovească cu capul pe podeaua avionului, susținând că „Isus i-a spus să zboare în Ohio și Isus i-a spus să deschidă ușa”, potrivit Click2Houston.

Pasagerii s-au speriat și au povestit incidentul șocant.

„Mă gândeam la cel mai rău scenariu, că acel avion se va prăbuși”, a declarat un pasager care a văzut scena.

Ce le-a spus pasagera autorităților

Din cauza acestui incident, avionul a aterizat de urgență pe aeroportul din Little Rock. Totodată, cursa care ar fi trebuit să dureze inițial trei ore s-a prelungit la șase ore.

La sol, femeia a fost reținută de polițiști, în timp ce pasagerul mușcat a fost tratat cu antibiotice și vaccinat împotriva hepatitei.

După incident, pasagera le-a spus autorităților că a plecat de acasă sâmbătă dimineață, fără ca soțul ei să știe și că spera să-și viziteze un prieten de familie din Maryland.

„Nu zburasem de mult timp.. am devenit anxioasă, dar în mod normal nu aș fi făcut astfel de lucruri”, le-a spus ea autorităților.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.
Before yesterdayGandul

Guvernul a aprobat majorarea cu 50% a indemnizaţiei de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi

29 November 2022 at 16:18
image

Guvernul a modificat legislația privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor. Astfel, s-a majorat indemnizaţia de creştere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleţi sau multipleţi.

Principalele modificări și completări referitoare concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor:

– extinderea perioadei netransferabile de concediu pentru creșterea copilului în cazul părintelui care nu a solicitat inițial acest drept, de la cel puțin 1 lună la cel puțin 2 luni din perioada totală a concediului, dacă ambii părinți îndeplinesc condițiile legale;

– majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de părinte în decursul unui an calendaristic, în perioada concediului pentru creșterea copilului, de la 5 la 8 indemnizații pentru creșterea copilului (ICC) în cuantum minim, respectiv de la 6.500 lei la 10.512 lei;

– recalcularea cuantumului ICC în cazul obținerii unor venituri suplimentare, în perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, din hotărâri judecătorești/adeverințe sau acte de rectificare a veniturilor;

– suspendarea sau încetarea plății ICC în cazul în care certificatul de încadrare în grad de handicap expiră în perioada concediului de creștere a copilului;

– introducerea unei perioade de preaviz de cel puțin 10 zile pe care lucrătorul o acordă angajatorului atunci când își exercită dreptul la concediu și ICC, înainte de finalizarea concediului de maternitate sau înainte de data estimată de începere a concediului pentru creșterea copilului, printr-o cerere, pe suport de hârtie sau electronic, în care precizează perioada preconizată a concediului pentru creșterea copilului;

– menținerea, până la sfârșitul concediului de creștere a copilului, a condițiilor de încadrare și a drepturilor salariale avute la începutul concediului sau dobândite pe parcurs;

– introducerea concediului și a indemnizației de acomodare, acordate părinților adoptatori, ca perioadă asimilată pentru dobândirea dreptului la concediu pentru creșterea copilului și la ICC.

De asemenea, conform ministerului Muncii, s-a decis suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil ( deci 50% în plus la indemnizația mamei pentru fiecare copil). Aceeași măsură se va aplica și pentru sarcinile suprapuse, respectiv pentru mamele care nasc în perioada concediului de îngrijire copil.

„De acum, suma crește pentru unele mame! În cazul doamnelor care au indemnizația de 2.628 lei, nu apare nici o modificare, ci doar la indemnizațiile peste această sumă. De exemplu, mama unor tripleți, care are valoarea indemnizației de 3.000 de lei, va primi pentru fiecare copil, începând cu al doilea, încă 1.500 lei, astfel încât va încasa lunar 6.000 lei.

Suma maximă prevăzută de lege pentru această indemnizație rămâne 8.500 lei. Astfel, mama unor gemeni, care are acum o indemnizație de 8.500 lei, va primi 4.250 lei în plus pentru al doilea copil, nu doar 1.314 lei cât încasa până acum. Așadar, suma totală încasată va ajunge la 12.750 lei”, a anunţat Gabriela Firea.

Sumele nu pot fi mai mici decât 1314 lei (valoare fixă pe care o primesc în prezent mamele de gemeni, tripleți, si cu sarcini suprapuse, suma abținută ca rezultat al înmulțirii cu 2,5 a valorii ISR – indicatorul social de referință, care în 2022 are valoare de 525,5 lei. Deci 2.5 ISR egal 1314 lei.

Noile reglementări se aplică de la 1 ianuarie 2023. Excepție fac reglementările privind majorarea de la o lună la două luni a perioadei de netransferabilitate între părinți, care se aplică atât pentru cererile depuse începând cu 1 ianuarie 2023, cât și pentru cele depuse anterior și nesoluționate până la această dată.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
articolul original.

Supărat că nu a fost angajat într-un restaurant, un tânăr a înjunghiat un client

29 November 2022 at 15:41
image

Un incident grav a avut loc într-un restaurant din Suceava. Un tânăr de 23 de ani, care s-a enervat că nu a fost angajat, a înjunghiat un client care a încercat să-l calmeze. Băiatul a fost dus la audieri.

Evenimentul a avut loc marți, în jurul orei 13:20.

Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată prin cu privire la o agresiune petrecută în parcarea unui restaurant din zona centrală a municipiului Suceava.

Se pare că tânărul de 23 de ani, care este din Botoșani, a vrut să se angajeze în restaurantul respectiv și a fost refuzat. Nervos că nu a fost primit, băiatul a venit și a avut un comportament recalcitrant la adresa angajaților.

Văzând ce se întâmplă, un client s-a ridicat de la masa la care stătea și a încercat să îl calmeze pe tânăr. L-a scos afară, moment în care acesta a devenit violent fizic. A scos un cuțit și l-a înjunghiat pe client. Acesta a suferit mai multe leziuni prin înjunghiere, ulterior fiind dus la spital. Conform informațiilor, leziunile ar fost atât de puternice încât ar fi putut duce la decesul bărbatului.

Agresorul a fost identificat la fața locului, a fost încătușat și preluat în custodie de polițiști, fiind transportat la sediul Poliției Municipiului Suceava pentru audieri.

De asemenea, în cadrul activităților de cercetare a locului faptei a fost identificat și cuțitul folosit la agresiune, urmând a fi completat și consolidat probatoriul și a se dispune măsuri procesuale.

S-a întocmit dosar penal, cauza fiind preluată de către Serviciul de Investigaţii Criminale IPJ Suceava sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, urmând a se stabili cu exactitate toate circumstanțele producerii evenimentului și a se dispune măsuri procesuale față de autor.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
articolul original.

VIDEO – 52 de cetățeni străini, depistați în două TIR-uri de polițiștii de frontieră arădeni. Unde erau ascunși

29 November 2022 at 13:02

Poliţiştii de frontieră arădeni din cadrul Punctelor de Trecere a Frontierei Nădlac și Nădlac II au depistat 52 de cetăţeni din diverse state care au încercat să treacă ilegal frontiera în Ungaria, ascunşi în două automarfare încărcate cu porumb și ambalaje.

Marți, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de frontieră, pe sensul de ieşire din ţară, un cetăţean turc, aflat la volanul unui ansamblu rutier înmatriculat în Turcia. Acesta transporta, conform documentelor de însoţire a mărfii, ambalaje pe ruta Turcia-Austria.

În urma efectuării controlului amănunţit al mijlocului de transport, au fost descoperiţi, ascunşi în compartimentul pentru marfă, treizeci și doi de cetăţeni străini.

„Persoanele au fost preluate și transportate la sediul sectorului pentru cercetări unde, în urma verificărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că sunt cetăţeni din Turcia, Irak și Siria, cu vârste cuprinse între 18 și 56 de ani, ce intenționau să treacă în mod fraudulos frontiera pentru a ajunge într-un stat din vestul Europei”, transmite Poliția de frontieră, într-un comunicat de presă.

VIDEO - 52 de cetățeni străini, depistați în două TIR-uri de polițiștii de frontieră arădeni. Unde erau ascunși / Sursa foto: Poliția de Frontieră Arad
VIDEO – 52 de cetățeni străini, depistați în două TIR-uri de polițiștii de frontieră arădeni. Unde erau ascunși / Sursa foto: Poliția de Frontieră Arad

Voiau să fugă ilegal din Bangladesh, India și Pakistan

De asemenea, la Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, poliţiştii de frontieră au efectuat controlul amănunţit asupra unui automarfar condus de un cetăţean român ce transporta saci cu porumb, având ca destinație Franța. În urma controlului efectuat asupra mijlocului de transport au descoperit, în compartimentul destinat mărfurilor, pe sacii de porumb transportați, douăzeci de cetăţeni străini. În cadrul verificărilor preliminare, colegii noștri au stabilit faptul că sunt cetățeni din Bangladesh, India și Pakistan.

„În ambele cazuri, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în vederea stabilirii întregii activități infracționale, urmând ca la finalizare să fie dispuse măsurile legale care se impun”, menționează sursa citată.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

STUDIU: Numărul locurilor de muncă unde se lucrează de acasă a crescut cu 25% față de anul trecut, în România. Care este salariul mediu în cele mai căutate domenii

29 November 2022 at 12:31

Aproape 8,5 milioane de căutări au fost făcute, de la începutul anului, pe eJobs.ro de către candidații aflați în căutarea unui loc de muncă. Cu o medie de 35.000 de joburi nou postate în fiecare lună, 2022 a fost cel mai bun an pentru piața muncii din acest punct de vedere, în timp ce numărul de aplicări atrase ajunge la aproximativ 10 milioane până în acest moment.

„Pentru că a fost un an bun nu doar din perspectiva numărului de locuri de muncă scoase în piață, ci și din perspectiva salariilor oferite, am văzut multe mișcări în segmentul de specialiști, care au avut parte de o plajă foarte generoasă pentru negocieri salariale, dar și în cel al candidaților aflați la început de carieră, respectiv cei din categoria 18-24 de ani. Ei au fost mai activi decât oricând, atât din punctul de vedere al prospectării pieței, cât și al aplicărilor efective”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Cu 58.000 de căutări pe site, joburile de inginer au fost cele mai căutate anul acesta, vârfurile de categorie fiind inginerii constructori, inginerii mecanici și inginerii de instalații. Contabilii ocupă locul secund în același clasament, cumulând 39.000 de căutări pe eJobs.ro. Urmează șoferii pentru care sunt raportate peste 33.000 de interogări ale candidaților.

Chinul incomensurabil la care a fost supusă o româncă de 51 de ani, după ce s-a angajat în Italia. Șeful a obligat-o să doarmă în garaj și să muncească 19 ore pe zi / Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

„Angajatorii au rămas deschiși la ideea de joburi remote”

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net al celor care lucrează în inginerie este 4.500 de lei, 3.900 de lei pentru angajații din contabilitate și 3.500 de lei pentru cei din transporturi / distribuție. Tot pentru aceleași domenii, angajatorii au postat anul acesta peste 100.000 de joburi. Cele mai multe au fost pentru șoferi (48.000 de poziții), urmați de ingineri (28.000) și contabili (25.000), conform unui comunicat eJobs.

„Un loc important îl ocupă în continuare locurile ce permit munca de acasă, acestea adunând nu doar un număr mare de căutări, ci și o cotă de 13,1% din totalul de aplicări anuale, respectiv 1,3 milioane, nivel similar cu cel înregistrat în 2021. Interesant este faptul că, în ciuda previziunilor de la începutul anului, 2022 a dovedit că și angajatorii au rămas deschiși la ideea de joburi remote, de vreme ce numărul de poziții postate a fost cu aproximativ 25% mai mare decât anul trecut”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Alte poziții care au generat peste 10.000 de căutări în parte au fost cele de manager, economist ori specialist în resurse umane. Lor li se alătură și cuvinte cheie care indică interesul pentru anumite domenii precum resurse umane, call center sau vânzări. Finalul acestui an arată, totuși, o scădere a interesului pentru joburile de inginer și pentru cele part time și remote, dar marchează, în schimb, creșteri pentru contabili, șoferi și economiști.

În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile 27.000 de locuri de muncă.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Ce cheltuieli decontează Guvernul României pentru militarii NATO care participă la parada de 1 Decembrie. Sumele alocate pentru fotografii, apă minerală, sucuri, cafele și gustări

29 November 2022 at 12:30

Ziua Națională a României va fi marcată, ca în fiecare an, și de o paradă militară organizată de Ministerul Apărării Națională (MApN), anul acesta urmând să participe la festivitățile desfășurate în București și detașamente reprezentative ale armatelor unor state membre ale Alianței Nord-Atlantice (NATO), dar și din Republica Moldova.

În acest context, Guvernul României a adoptat o Hotărâre de Guvern – nr. 1406/2022 – privind ”aprobarea unor măsuri destinate organizării, desfăşurării şi finanţării, în anul 2022, a paradei militare naţionale prilejuite de data de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României”. O astfel de ceremonie implică și o serie întreagă de cheltuieli, fiind vorba nu numai de transport, și de asigurarea cazării și hranei pentru militarii NATO care vor sosi la București și vor participa la parada militară, iar Gândul prezintă sumele pe care Guvernul României le va deconta cu această ocazie.

Potrivit notei de fundamentare, pe lângă detașamente MApN, MAI, SRI, SPP, STS și ANP, la parada de 1 Decembrie vor participa și militari aparținând unor state membre NATO sau partenere, așa cum este cazul Republicii Moldova.

Având în vedere că parada militară națională cu ocazia Zilei Naționale a României este o tradiție națională, s-a decis organizarea și desfășurarea acesteia la data de 1 Decembrie 2022 în Municipiul București, cu participarea efectivelor din cadrul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Ținând cont de statutul României de membru NATO și UE, alături de blocul de paradă reprezentative ale instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională  vor participa și detașamente reprezentative ale armatelor unor state membre NATO și a Republicii Moldova.

Participarea acestor detașamente reprezentative, la parada militară națională, reflectă aprofundarea relațiilor de cooperare dintre Armata României și armatele statelor invitate în cadrul unor activități bilaterale, exerciții comune de mare vizibilitate sau al misiunilor internaționale la care au participat în teatrele de operații”, s-a precizat în nota de fundamentare.

Cel 600 mult de persoane vor face parte din detașamentele statelor membre NATO și partenere

Pentru formarea blocurilor de paradă, fiecare detașament reprezentativ se constituie, de regulă, dintr-un număr de 30 militari. Ministerul Apărării Naționale va asigura – în perioada 26.11-02.12.2022 – transportul, cazarea și hrănirea militarilor armatelor străine invitate.

Potrivit aceleiași note de fundamentare, cel mult 600 de persoane aparținând statelor membre NATO și partenere vor fi invitate la ceremonia care va marca ziua de 1 Decembrie, fiind stabilite și limitele maxime de cheltuieli – transport, cazare, hrană erc. – care vor putea fi decontate de MApN.

Suma alocată fotografiilor, mai mare decât cea alocată pentru hrană

Limitele maxime de cheltuieli cuprinse în anexa la actul normativ au fost determinate având în vedere sumele alocate pentru personalul militar român în ceea ce priveşte hrănirea, transportul şi cazarea în condiţiile specifice desfăşurării antrenamentelor de defilare şi a paradei militare.

Cheltuielile pentru acțiunile de protocol necesare în vederea desfășurării normale și eficiente a paradei pentru Ziua Națională a României, au fost calculate în baza actelor normative în vigoare și a indicelui prețurilor de consum, inclusiv la produsele și serviciile turistice, cu încadrarea în fondurile financiare prevăzute în bugetul Ministerului Apărării Naționale

Extras din Nota de Fundamentare

Limitele maxime de cheltuieli sunt stabilite în ANEXA acestei Hotărâri de Guvern, defalcate pe două categorii:

  • Limitele maxime de cheltuieli pentru personalul detașamentelor armatelor statelor membre NATO și partenere invitate la parada militară națională din 1 Decembrie 2022
  • Limitele maxime de cheltuieli pentru personalul român însoțitor

După cum se poate observa, în ceea ce privește personalul detașamentelor armatelor statelor membre NATO și partenere, limitele maxime ale cheltuielilor sunt următoarele:

  • Hrana zilnică – 105 lei/persoană/zi
  • Pentru cafea, apă minerală, sucuri și gustări sunt alocați 20 lei/zi/persoană
  • La capitolul ”alte cheltuieli” (vizitarea unor obiective turistice din București și efectuarea de fotografii), suma alocată este mai mare decât cea alocată pentru hrană – 135 lei/zi/persoană.

În ceeea ce privește personalul român însoțitor, pentru cafea, apă minerală, sucuri și gustări este alocată aceeași sumă de 20 lei/zi/persoană, în timp ce suma de 135 lei/zi/persoană este alocată pentru efectuarea de fotografii și vizitarea unor obiective turistice din București.

Citește și: 

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
articolul original.

Medicul Virgil Musta, devenit celebru pentru recomandările pe care le-a făcut în pandemie, trimis în judecată de DNA pentru testarea COVID. Este acuzat de instigare la abuz în serviciu 

29 November 2022 at 11:23
image

Medicul Virgil Musta, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, care a devenit celebru în timpul pandemiei, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu testarea COVID-19.

În același dosar au fost trimise în judecată și Luminița Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, și Maria Diana Albu, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecțioase în același spital, fiecare pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,

În fața judecătorilor va ajunge și Dana Mihaela Paica, medic la o societate comercială cu profil medical, unde era asociat și Musta. Ea este acuzată de instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Acuzațiile procurorilor DNA

Procurorii DNA spun că, în perioada 21 iulie – 09 noiembrie 2020, Virgil Musta, cu intenție, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societății la care el era asociat, în timp ce acestea erau de serviciu la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

„Folosindu-se de influența pe care o avea în calitatea sa de medic șef de secție, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecției cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR și să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societății comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă).

Deși zilnic, în intervalul orar 07:00-10:00, ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menționată, cele trei asistente ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital”, spun anchetatorii, într-un comunicat de presă.

Oamenii legii afirmă că Manolescu și Albu și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancționării celor trei asistente medicale.

„Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit iar inculpata Manolescu Diana Luminița ar fi aprobat foile colective de prezență în conținutul cărora au fost evidențiate formal orele lucrate de cele trei asistente.

Astfel, inculpatul Musta Virgil Filaret le-ar fi determinat pe cele trei asistente să își încalce atribuțiile de serviciu reglementate de dispozițiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului și fișa postului”, afirmă DNA.

În urma acestor fapte, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeș Timișoara” a fost prejudiciat cu 12.173 de lei.

„Pe de altă parte, societatea privată, la care asociat este inculpatul Musta Virgil Filaret, ar fi obținut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei”, potrivit sursei citate.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeș Timișoara a transmis Direcției Naționale Anticorupție că nu se constituie parte civilă în acest dosar.

Procurorii au pus sechestru pe suma de 12.173 de lei, bani pe care Virgil Musta îi avea într-un cont bancar.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Timiș.

Medicul timișorean a devenit celebru în pandemie, atunci când a făcut mai multe recomandări referitoare la COVID-19, pe diverse canale media.

El recomanda, pentru a evita contaminarea cu virusul prin haine, ca atunci când ajungeți acasă să vă spălați pe mâini, să vă dezbrăcați de hainele de stradă și să le puneți pe balcon sau într-un loc prestabilit, care să poată fi dezinfectat.

„Apoi, poți face un duş sau după ce te speli din nou pe mâini, te îmbraci în hainele de casă. Hainele de stradă este bine să le laşi 24-48 de ore, dacă nu le poţi dezinfecta sau călca la temperatură mare”, afirma el, în pandemie.

„Pentru a evita contaminarea prin talpa pantofului. S-a constatat mai nou ca acest virus este rezistent pe sol, iar în zonele unde sunt multe persoane contaminate sau unde se scuipă pe jos, pe sol se găsesc o cantitate mare de viruşi. Este unul din motivele pentru care apar noi şi noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminată. Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveţi două preşuri, unul în exterior şi altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluţie de clor. De pe primul preş treci pe al doilea, te descalţi şi îţi pui pantoful în acelaşi loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafaţă ce poate fi dezinfectată cu clor. Nu umbla în aceeași pantofi afară și în casă”, spunea el în martie 2020.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

LIVE TEXT | Ziua 279 de război: Secretarul de stat american Antony Blinken va anunţa, la București, un ajutor pentru infrastructura energetică din Ucraina

29 November 2022 at 09:02
image

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va anunţa marţi, la Bucureşti, un ajutor pentru restabilirea capacităţii de transport a energiei electrice în Ucraina, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat.

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 11:00 – Volodimir Zelenski anunţă că România se numără printre ţările care sprijină iniţiativa ”Cereale din Ucraina”

Preşedintele Volodimir Zelenski a menţionat România între ţările şi organizaţiile care sprijină noua iniţiativă a Kievului denumită „Cereale din Ucraina” (Grain from Ukraine), care are drept scop facilitarea transportului de cereale ucrainene.

„Volumul fondurilor acumulate pentru iniţiativa noastră «Cereale din Ucraina» este în creştere şi depăşeşte deja 180 de milioane de dolari americani. Aceasta este deja una dintre cele mai mari iniţiative umanitare ucrainene din punct de vedere istoric. Şi va fi şi mai mare”, a anunţat luni Volodimir Zelenski în mesajul său video transmis în fiecare seară.

”Austria, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Grecia, Estonia, Irlanda, Spania, Italia, Canada, Qatar, Letonia, Lituania, Olanda, Germania, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, SUA, Turcia, Ungaria, Finlanda, Franţa, Croaţia, Cehia, Elveţia, Suedia, Uniunea Europeană şi-au anunţat deja contribuţia financiară, tehnică sau logistică la iniţiativa Grain From Ukraine – este o participare semnificativă. La care se adaugă Republica Coreea, iar Japonia – încă din primele zile. Şi, de asemenea, NATO. Şi, bineînţeles, ONU”, a enumerat Volodimir Zelenski, citat de News.ro.

UPDATE ora 10:00 – Rusia a retras ameninţarea imediată de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova

Producătorul rus de gaze Gazprom a retras de luni ameninţarea de reducere a livrărilor de gaze către Republica Moldova, dar a declarat că îşi rezervă dreptul de a restrânge sau opri fluxurile în viitor, dacă Moldova nu va face plăţile convenite, transmite Reuters.

Săptămâna trecută, Gazprom a acuzat Ucraina că reţine livrările de gaze care trec prin ţară în drum spre Republica Moldova, lucru negat Kievul, şi a spus că ar putea începe să reducă aceste fluxuri de luni.

În cea mai recentă declaraţie, Gazprom a spus că operatorul moldovenesc de gaze naturale Moldovagaz a plătit pentru livrările de gaze în noiembrie, adăugând că a primit plata pentru ceea ce a numit gaze destinate clienţilor moldoveni, dar care au rămas în Ucraina, scrie News.ro.

UPDATE ora 08:00 – Antony Blinken va anunța asistență pentru rețeaua electrică ucraineană

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va anunța marți o nouă asistență pentru restabilirea capacității de transmisie a energiei electrice a Ucrainei după atacurile rusești care vizează rețeaua energetică a țării, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, conform Reuters, citată de Mediafax.

Blinken a sosit în România luni seara, înaintea unor întâlniri cu aliații din NATO și cu miniștrii de externe din Grupul celor șapte economii avansate.

Ministrul ucrainean de externe le-a spus unor diplomați NATO aflați în vizită la Kiev mai devreme în cursul zilei că transformatoarele sunt cel mai mare element al infrastructurii energetice care trebuiesc reparate.

Oficialul american, care a informat reporterii sub rezerva anonimatului, a declarat că Washingtonul a colaborat cu furnizorii americani de utilități și hardware și cu națiunile europene pentru a localiza echipamente care pot ajuta la refacerea stațiilor de înaltă tensiune avariate de loviturile rachetelor rusești.

Blinken va folosi o întâlnire de marți a unui nou grup de coordonare în domeniul energiei, care include G7 și alte națiuni, pentru a „prezenta o parte din ceea ce Statele Unite au reușit să mobilizeze și planurile noastre de a trimite aceste echipamente în Ucraina cât mai repede posibil, în următoarele câteva săptămâni”, a declarat oficialul.

Oficialul nu a precizat ce formă va lua asistența sau cât de mult va valora aceasta.

Război în Ucraina, ziua 278. Belarus cere Ucrainei să negocieze cu Rusia fără precondiții/Oficial ucrainean: Sunt semne că Rusia s-ar pregăti să părăsească centrala ocupată Zaporojie

Ziua 277 de război: 32 de persoane ucise în regiunea Herson şi cel puţin 13 rănite în Dnipro, în urma bombardamentelor ruse, afirmă Ucraina / Rușii nu pot face o breșă în Donețk (sursă britanică)

Ziua 276 de război: Milioane de persoane din Ucraina nu au curent, apă sau caldură / Papa Francisc: Liderii Ucrainei trebuie să privească în perspectivă pentru a obţine pacea

Război în Ucraina, ziua 275. Jens Stoltenberg: Nu va exista o pace „durabilă” dacă Rusia câştigă războiul din Ucraina/Noi bombardamente în apropierea orașelor Zaporojie și Nikopol

Ziua 274 de război: Cancelarul german Olaf Scholz consideră că Vladimir Putin pare incapabil să câştige războiul din Ucraina: „Bombardamentele teroriste împotriva populaţiei civile trebuie să înceteze şi asta imediat”

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.
❌