ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Gandul

Cei trei români care l-au ucis pe temutul interlop Joseph Rivas s-au predat poliției. Cine sunt aceștia și cum și-au justificat fapta

9 December 2022 at 08:48
image

Cei trei români care l-au omorât pe celebrul interlop din Constanța, Joseph Rivas, cunoscut sub numele de John Englezul, s-au predat poliției, după ce inițial au fugit de la locul faptei. Bărbatul a fost ucis, luni, pe o stradă din Malta, de trei membri ai clanului Chira, care acționează în partea de est a Capitalei.

Fapta s-a produs într-un cartier de lux din orașul maltez Saint Julien, acolo unde interlopul cu dublă cetățenie româno-engleză a intrat în altercație cu cei trei români, lucrurile degenerând, iar bărbatul afost ucis, fiind înjunghiat în inimă.

Cei trei suspecți de crimă, doi dintre ei frați, s-au filmat în timp ce au mers să se predea și au susținut că de fapt Rivas ar fi vrut să-i asasineze.

„Omul acela care a venit să ne omoare pe noi, a murit el. Pentru că ei au început, asasinii plătiți. Suntem toți trei aici, ne ducem să ne predăm. Suntem în față la Poliție aici, la poliția malteză, am venit să ne predăm pentru că noi doar ne-am apărat să ne apărăm viața. A plătit să ne execute. Noi ne-am apărat viața”, au spus suspecții când se filmau în timp ce mergeau la poliție, potrivit adevărul.ro.

Cine este Joseph Rivas, alias John Englezu

Joseph Rivas, zis și John Englezu, era căutat de autoritățile britanice, iar în România era cunoscut ca recuperator, dar și ca tâlhar, după ce a sechestrat un patron de plajă, pe care l-a torturat ca să-l determine să arate unde își ține banii.

John Englezu s-a lovit în viața lui de multe ori cu justiția din cele două țări mamă, fiind recunoscut ca un criminal extrem de periculos.

În 2008, la Londra a fost implicat într-un caz de omor din culpă a unui bărbat căruia i s-au fracturat oasele feței. Ulterior, a fugit din Anglia și s-a stabilit în Constanța.

El locuia într-un apartament pe strada Soveja și s-a angajat ca agent la societatea de pază „Save & Self”, care asigura serviciile în Portul Constanța. A provocat un scandal, și-a bătut un coleg, pe care l-a lăsat infirm și care, după doi ani, a decedat.

În 2013, Rivas a fost prins și arestat la Constanța. Rivas avea de executat o pedeapsă privativă de libertate, de 3 ani, pentru evenimentul în urma căruia colegul său a murit. Întrucât se sustrăgea executării pedepsei, el a fost dat în urmărire naţională şi internaţională. După doi ani de pușcărie, a fost eliberat pentru bună purtare.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

EXCLUSIV | Drogul violului, găsit de polițiști la ultimul mare concert de muzică electronică din București. Petrecăreții aveau la ei toate tipurile de stupefiante

9 December 2022 at 06:00
image

Polițiștii antidrog din București au prins în flagrant, la ultimul concert de muzică electronică, organizat la Romexpo, la sfârșitul lunii noiembrie, un bărbat care avea pregătită o doză din așa-numitul drog al violului. Alte aproape 100 de persoane aflate la concert dețineau substanțe stupefiante pentru consum propriu.

După ce, în această vară, un tânăr a murit de supradoză, iar alți peste 100 s-au ales cu dosare penale pentru deținere de droguri, la festivalul SAGA, primul mare eveniment organizat în Capitală după restricțiile din pandemie, anchetatorii antidrog bucureșteni au înregistrat, la sfârșitul lunii noiembrie, un alt record de prinderi în flagrant, la petrecerea „The Mission”, organizată la Romexpo, pentru fanii muzicii electronice.

Potrivit unor surse judiciare, în public erau polițiști ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, sub acoperire, bărbați și femei, care au supravegheat, în special, locurile pentru fumat și toaletele.

Dacă la SAGA, în cele trei zile de festival s-au făcut 72 de dosare penale, la „The Mission”, care a durat numai câteva ore, au fost întocmite peste 90.

Drogul violului, din ce în ce mai des folosit

Conform unor surse judiciare, polițiștii antidrog, sprijiniți și de jandarmi, ar fi descoperit toate categoriile de stupefiante, de la etnobotanice până la canabis, ecstasy și cocaină. Sursele citate au precizat, pentru Gândul, că un bărbat avea la el o doză din așa-numitul drog al violului.

Acesta nu ar fi recunoscut, însă substanța a fost trimisă la expertiză, alături de restul stupefiantelor ridicate de la participanții la concert.

Sursele citate au precizat că, în ultimele luni, se întâmplă din ce în ce mai des ca polițiștii bucureșteni să găsească, la evenimente publice de amploare, cum sunt concertele, dar și în cluburi, bărbați care dețin temutul drog al violului.

Acest drog produce o stare de moleșeală și afectează capacitatea intelectuală, astfel că victima nu se poate opune și acceptă cu ușurință întreținerea de raporturi sexuale. Ulterior, provoacă amnezie totală, iar femeile care au ingerat substanța nu-și mai amintesc absolut nimic legat de ce s-a întâmplat cu două sau trei ore înainte.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
articolul original.

EXCLUSIV | Urmașul ”Împăratului” la Camera de Comerț și Industrie și-a dublat indemnizația imediat după ce a fost reales. Mihai Daraban încasează de la CCIR de șase ori mai mult decât președintele Klaus Iohannis

9 December 2022 at 05:00
image

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, inițiatorul controversatului bir la care ar fi vrut să oblige toate firmele, și-a dublat indemnizația lunară, la aproape 18.200 de euro, imediat după ce a fost reales în funcție, pentru al treilea mandat. Mihai Daraban și-a recompensat și colegii care l-au votat, însă cu indemnizații mult mai mici decât a lui, de 6.000 sau 8.000 de lei net pe ședință. Gândul dezvăluie, în exclusivitate, cum a ajuns Mihai Daraban să își dubleze indemnizația și ce reacție a avut un membru al CCIR când a aflat ce sumă uriașă urmează să încaseze urmașul ”Împăratului” Mihail Vlasov la șefia CCIR, care este de șase ori mai mare decât indemnizația pe care o primește lunar președintele Klaus Iohannis.

Mihai Daraban poate concura lejer la titlul de cel mai bine plătit român, cu o indemnizație în valoare de 90.000 de lei net, adică peste 150.000 de lei brut. De banii aceștia, Mihai Daraban trebuie să administreze patrimoniul Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) – o organizație profesională care are ca principală sursă de venit taxele încasate de la firmele pe care le reprezintă – , dar și să aplice taxe firmelor din România care fac export, pentru celebrele Certificate de origine.

Mihai Daraban a fost reales, în 22 noiembrie, în funcția de președinte al CCIR, pentru un mandat de 5 ani. În aceeași ședință s-au propus și votat măriri de indemnizații pentru cei din conducerea CCIR, cu sume care încep de la câteva mii de lei și ajung la peste 150.000 de lei brut.

Gândul a obținut transcriptul ședinței în care lui Mihai Daraban, la propunerea colegilor, i-a fost mărită indemnizația la 90.000 de lei pe lună net, adică banii care îi rămân după ce plătește taxele și impozitele la stat. Suma pe care Mihai Daraban o încasează lunar de la CCIR este de șase ori mai mare decât indemnizația președintelui Klaus Iohannis, care, potrivit ultimei declarații de avere, este de 14.960 de lei. În tot anul 2021, președintele a încasat din indemnizație 179.507 lei, o sumă la care Mihai Daraban ar ajunge în doar două luni.

Și colegii lui Mihai Daraban au fost recompensați cu mărirea indemnizației. Pentru cei peste 20 de membri ai Colegiului de Conducere, care sunt președinți de Camere de Comerț și Industrie județene, s-a propus o indemnizație de 6.000 de lei net pe ședință, adică peste 10.000 de lei brut.

Nici președinții comitetelor CCIR nu au fost uitați, Mihai Daraban dorind să-i recompenseze pe aceștia cu 8.000 de lei net pe ședință, adică un brut de aproape 3.000 de euro.

Suma nu este mare pentru membrii Colegiului de Conducere dacă luăm în calcul că printre aceștia se numără și Ioan Micula, președinte Camerei de Comerț și Industrie Bihor, unul dintre celebrii frați Micula care au încercat să obțină de la statul român foloase în valoare de 9 miliarde de lei.

Cel mai puțin câștigă membrii Comisiilor de Cenzori: ”3.000 de lei net pentru fiecare din membrii Comisiei de Cenzori” a propus Mihai Daraban în ședința CCIR.

Susținător: ”Propun dublarea indemnizației”. Opozant: ”90.000 pe lună? Împotrivă!”

Potrivit transcriptului ședinței în care a fost reales președinte al CCIR, apoi și-a dublat imediat și indemnizația, document obținut de Gândul, Mihai Daraban le spune celor care erau prezenți la ședință că el nu poate să își propună singur indemnizația. ”Sarcina” este preluată de cineva din sală, care însă spune doar că propune dublarea indemnizației, pentru ”rezultatele” economice pe care le-a avut CCIR sub mandatul lui Mihai Daraban, fără a menționa suma exactă.

Imediat, o altă persoană prezentă la ședință cere detalii despre banii care ar reprezenta ”dublarea”. Când Daraban spune că este vorba de 90.000 de lei pe lună, răspunsul vine categorie: ”Împotrivă!”.

”Mihai Daraban: ”Să trecem la punctul 6 pe ordinea de zi, stabilirea prin vot deschis a nivelului indemnizației de ședință a membrilor Colegiului de Conducere a Președintelui Camerei de Comerț a României și a președinților comitetelor CCIR și a membrilor Comisiei de Cenzori.

Permiteți-mi ca pentru mine să nu ridic eu problema, să o ridice unul din colegi.

Propunerea mea pentru indemnizația Colegiului este de 6.000 net pe ședință. Cine este pentru? Mulțumesc. Abțineri? Împotrivă? Abținere sau împotrivă?

Mihai Daraban: Împotrivă 2-3, deci cu 3 voturi împotrivă se votează împotriva acestei indemnizații. Pentru președinții de comitete 8.000 de lei net pe ședință.

Cine este pentru? Vă mulțumesc. Abțineri? Împotrivă? Trei. Trei voturi împotrivă.

Comisia de Cenzori…zic să fie la fel.

Din sală: Propune tu.

Mihai Daraban: Eu zic să fie la fel.

Din sală: Cât a fost?

Mihai Daraban: 2.500 de lei, 3.000 de lei pentru… știți prin lege, în Comisia de Cenzori, în mod normal ar trebui să ia 1.000. Asta este. N-am reușit s-o scoatem din lege. Eu cel puțin la Constanța n-am Comisie de Cenzori, dar asta este.

3.000 de lei net pentru fiecare din membrii Comisiei de Cenzori. Cine este pentru? Vă mulțumesc, abțineri? Împotrivă?

Propuneri pentru indemnizația președintelui.

Voce din sală 1: Propun, pot să propun eu?

Mihai Daraban: Spune tu.

Voce din sală 1: Dublarea, eu zic că pentru dumneavoastră dublarea indemnizației, având în vedere rezultatele din punct de vedere economic pe care le-a avut Camera, ar fi OK.

Mihai Daraban: Mulțumesc, dacă sunt alte propuneri… Dacă nu, vă supun la vot. Cine este pentru?

Voce din sală 2: Dublarea însemnând suma de…? Mă scuzați, dublarea nu poate să fie obiectul unui vot. O sumă poate să fie obiectul unui vot.

Mihai Daraban: Da, 90.000.

Voce din sală 2: 90.000 pe lună? Împotrivă!

Mihai Daraban: Da. Cine este pentru?

Abțineri? Împotrivă? OK. Vă mulțumesc”, potrivit transcriptului discuțiilor din ședința CCIR.

Sursele Gândul susțin că propunerea de mărire a indemnizației lui Mihai Daraban nu a fost votată în unanimitate, trei dintre membri fiind împotrivă. Aceleași sursele arată că la ședință au votat reprezentanții camerelor de comerț din fiecare județ.

Controversatul bir pe care CCIR a vrut să îl impună firmelor românești

La începutul acestui an, CCIR, condusă de Mihai Daraban, a încercat să introducă o taxă obligatorie, a cărei valoare varia între 10 și 100 de euro, în funcție de mărimea firmei, și era aplicabilă tuturor societăților românești, pentru a fi înscrise într-un catalog al firmelor.

Banii urmau să ajungă la Camera de Comerț și Industrie a României, care susținea că vrea să îi folosească pentru promovarea antreprenoriatului românesc, într-o broșură numită ”Catalogul firmelor”, care le-ar aduce mai multă ”vizibilitate”.

Proiectul a fost inițiat de mai mulți parlamentari din arcul guvernamental și prevedea ca în Catalogul firmelor care urma să fie înființat de CCIR să se înscrie toţi operatorii economici. Una dintre prevederile controversate era ca cei care nu plătesc acea cotizaţie anuală cuprinsă între 10 şi 100 de euro să nu-și poată depună bilanţul anual la ANAF.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, s-a opus public introducerii controversatei taxe, spunând că este nevoie de o „amplă analiză”.

La începutul acestui an erau înregistrate, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, peste 1,1 milioane de firme, precum și mai bine de 400.00 de Întreprinderi Individuale și PFA.

Urmașul ”Împăratului” Vlasov la CCIR

Mihai Daraban conduce CCIR încă din 2014, când a fost numit președinte interimar, apoi ales în funcție, după reținerea și acuzarea lui Mihail Vlasov, care ulterior a fost și condamnat.

Mihai Daraban a fost reales președinte al CCIR și în 2017, iar recent a fost validat pentru al treilea mandat, până în 2027.

Mihail Vlasov, fost deputat PNL, suprnumit ”Împăratul”, și-a pierdut funcția de președinte al CCIR în 2014, când a fost prins în flagrant după ce a luat 200.000 de euro mită, suma reprezentând doar o parte din cei un 1 milion de euro pe care acesta îi ceruse ca să intervină într-o sentință la Curtea de Arbitraj. Ulterior, Vlasov a fost acuzat și trimis în judecată în alte două dosare, pentru fapte de corupție, printre acuzații fiind și că s-a folosit de funcţia de președinte al CCIR pentru a obține foloase materiale personale chiar în detrimentul Camerei de Comerț și Industrie a României.

Condamnat în 2020 la 8 ani de închisoare, Mihail Vlasov a stat în închisoare doar un an și trei luni, din ianuarie 2022 fiind eliberat condiționat.

Mihai Vlasov era obligat să plătească Camerei de Comerț și Industrie daune de aproximativ 50 de milioane de lei, bani pe care și i-a însușit și i-a pierdut în mare parte pe la cazinouri. Sursele din CCIR au precizat, pentru Gândul, că nici până acum nu a fost recuperat prejudiciul adus de Vlasov Camerei de Comerț și Industrie a României, existând doar o poprire adusă pe o parte din pensia acestuia. Practic, nu ar mai exista șanse de recuperare a prejudiciului, conform surselor citate.

CITEȘTE ȘI: 

Președintele Camerei de Comerț, interceptat când cerea mită un milion de euro, spunea că la „sorocul pronunțării” se va întâmpla „ce trebuie”

Vicepreședinte al Camerei de Comerț: Nu știam că Vlasov ia șpagă, dar știam că merge la cazinou, avea bani din afaceri

articolul original.

Poll Marius Tucă Show: „Credeți că refuzul aderării la Schengen demonstrează că UE ne privește ca europeni de mâna a doua?”

8 December 2022 at 20:41

Întrebarea poll-ului de la emisiunea „Marius Tucă Show”, ediția de joi, 8 decembrie, a fost următoarea: „Credeți că refuzul aderării la Schengen demonstrează că UE ne privește ca europeni de mâna a doua?”.

Telespectatorii GÂNDUL au răspuns în număr covârșitor că DA (91%), UE ne consideră europeni de mâna a doua, în timp ce doar 8% sunt de părere că lucrurile nu stau așa.

România și Bulgaria rămân momentan în afara spațiului Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus aderării celor două țări în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi. Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet”, decizia Olandei a afectat, practic, și România.

În schimb, candidatura Croației a fost acceptată, astfel că această țară va deveni membru Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Ministru olandez: „România putea să intre în Schengen. Bulgaria trebuie să facă paşi suplimentari”

8 December 2022 at 20:30
image

Eric van der Burg a spus că nu vede rezultatul votului pe joi, în urma căruia României şi Bulgariei li s-a blocat din nou drumul spre spaţiul Schengen, ca pe un „semn de slăbiciune” pentru Uniunea Europeană sau ca pe o diminuare a solidarităţii între statele membre.

România putea să intre în spaţiul Schengen la reuniunea de joi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, în timp ce Bulgaria trebuie să facă paşi suplimentari, a precizat ministrul olandez al justiţiei şi securităţii, Eric van der Burg.

„Am făcut nişte acorduri, aşa că trebuie să le respectăm”, a afirmat el, fără a intra în detalii.

„Este o diferență între România și Bulgaria”

Întrebat dacă are să transmită un mesaj românilor şi bulgarilor, el a răspuns: „Este o diferenţă între România şi Bulgaria. Pentru România era posibil să intre în Schengen, în timp ce Bulgaria trebuie să facă paşi suplimentari până să fie gata”.

În ceea ce priveşte decuplarea aderării României şi Bulgariei, el a afirmat că „depinde de Bulgaria să facă paşi suplimentari şi de Comisie să ne raporteze nouă şi apoi vom discuta mai departe”.

Întrebat dacă este posibil ca problema aderării României şi Bulgariei la zona Schengen să fie pusă pe agenda Consiliului European de săptămâna viitoare, variantă vehiculată de mai multe surse în ultima perioadă, el a afirmat că acest lucru este „mereu posibil”, potrivit Digi24.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.
Ieri — 8 December 2022Gandul

MAE respinge ferm decizia Austriei de a bloca intrarea României în Schengen: ”Acest rezultat este complet injust şi lipsit de orice motivare obiectivă”/ Ambasadoarea Austriei, convocată la MAE

8 December 2022 at 20:22
image

Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm, ca total inadmisibilă, poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen, astăzi, 8 decembrie 2022, în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). ”Austria s-a singularizat și autoizolat în cadrul Uniunii Europene”, susține MAE într-un comunicat de presă emis joi seară.

”MAE consideră că acest rezultat este complet injust și lipsit de orice motivare obiectivă, mai ales în condițiile în care România a acționat cu deschidere și transparență în relația cu toți partenerii europeni, inclusiv Austria, iar gradul de pregătire a țării noastre în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat, în repetate rânduri, de experții UE și ai statelor membre, cel mai recent cu prilejul celor două misiuni de evaluare care au avut loc în lunile octombrie și noiembrie 2022.

Din păcate, Austria a decis să ignore toate aceste elemente prin votul negativ exprimat astăzi, în contradicție flagrantă cu poziția favorabilă exprimată de celelalte state membre și în pofida demersurilor politico-diplomatice intense derulate pe lângă partea austriacă, la toate nivelurile, prin care partea română a prezentat ministerului de interne și celorlalte autorități din Austria argumente convingătoare, realiste și pertinente, atât privind nivelul de pregătire tehnică, cât și elemente concrete privind protejarea frontierei externe a UE”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi seară, de MAE.

”Poziția Austriei este cu atât mai inadmisibilă cu cât această poziție de neacceptare a României a fost exprimată pentru prima dată pe 18 noiembrie 2022, în condițiile în care cu numai două zile înainte, pe 16 noiembrie 2022, Austria exprima sprijin deplin pentru aderarea României în mod formal și oficial la reuniunea de la București a Forumului Salzburg, prin Declarația Comună a miniștrilor de interne adoptată cu acel prilej, inclusiv de Austria, text care menționează ,,sprijinul, prezentat în acest format, pentru o decizie pozitivă legată de aderarea României, Bulgariei și Croației în decembrie 2022”, mai transmite MAE.

Potrivit sursei citate, invocarea de către partea austriacă a problemei creșterii fluxului migraționist, ca justificare a opoziției față de aderarea României la Schengen, este ”inacceptabilă, incorectă și injustă, având în vedere că toate datele furnizate oficial de Agenția Frontex a UE indică cu claritate faptul că România nu este pe ruta migratorie a Balcanilor de Vest, nu se confruntă cu o presiune migraționistă și nu este o sursă de mișcări secundare migraționiste. Dimpotrivă, România contribuie activ la gestionarea riscului de migraţie ilegală, iar modul exemplar în care a gestionat fluxul de refugiați ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o dovadă în plus în acest sens, apreciată de toți partenerii europeni și euroatlantici”.

De asemenea, MAE transmite că ”regretă consecințele nedorite pe care votul negativ  exprimat astăzi de Austria le are asupra unității și coeziunii europene. Cu deosebire în actualul context geostrategic complicat, marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei și de încercările persistente ale Rusiei de a fractura unitatea europeană, conduita Austriei reprezintă un semnal politic nedorit privind capacitatea UE de a acționa în direcția consolidării construcției europene, mai ales în condițiile în care România a dovedit angajamentul său clar de a contribui activ la consolidarea acțiunii și integrării europene în baza principiilor solidarității și unității”.

În acest context, ambasadoarea Austriei a fost convocată, joi seară, la MAE, pentru a i se comunica protestul MAE ”faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei, care va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale”.

”Din dispoziția ministrului afacerilor externe, ambasadoarea Republicii Austria la București a fost convocată în această seară la sediul MAE pentru a i se comunica poziția României expusă mai sus și protestul MAE față de atitudinea nejustificată și inamicală a Austriei, care va produce consecințe inevitabile asupra relațiilor bilaterale. Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească. În egală măsură, colaborarea româno-austriacă în plan regional și european, precum și coordonarea strânsă în dosare de interes comun în plan internațional ar fi trebuit să cântărească considerabil în decizia de vot a Austriei. De asemenea, i s-a transmis ambasadoarei protestul ferm față de acuzațiile exprimate de autoritățile austriece cu privire la așa-zise presiuni asupra firmelor austriece, afirmații care sunt inadmisibile, nefiind în conformitate cu realitatea”, mai transmite MAE.

În continuare, MAE va rămâne deplin angajat, alături de Ministerul Afacerilor Interne și celelalte instituții românești implicate, pentru realizarea obiectivului aderării României la spațiul Schengen, ca parte esențială a consolidării securității interne a Uniunii Europene în ansamblul său.

MAE reamintește faptul că în toată această perioadă partea română a acționat ferm, prin demersuri concrete și complexe, reușind cu succes înlăturarea obiecțiilor Regatului Țărilor de Jos și Suediei. În acest context, trebuie subliniat că votul Olandei din Consiliul JAI din 8 decembrie nu a fost dat împotriva României, așa cum a fost clar menționat de partea olandeză în cadrul reuniunii.

MAE își exprimă aprecierea deosebită pentru sprijinul de care România a beneficiat din partea Președinției cehe a Consiliului UE, a Comisiei Europene și a Parlamentului European, a tuturor partenerilor europeni, precum și a partenerilor de cooperare din țara noastră care au sprijinit demersul României.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Ce mesaje au transmis Erste si Raiffeisen după votul Austriei împotriva României

8 December 2022 at 20:20
image

CEO-ul BCR și-a arătat nemulțumirea cu privire la refuzul Austriei la aderare, și nu numai. Și Raiffeisen Bank, banca austriacă ce desfășoară operațiuni în țara noastră, a reacționat după blocajul referitor la aderarea României în spațiul Schengen.

Chiar și oficialii băncii austriece se arată surprinși de decizia Vienei, dar precizează că nu comentează „deciziile cu caracter politic”.

CEO-ul BCR: „Am susținut, susținem și vom continua să susținem aderarea României la Schengen. Grupul Erste: Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu”, a spus acesta.

“Iar noi, BCR, colegi și acționari, ne dorim să reiterăm poziția comună pe care o avem: credem și investim în România! Credem în România indiferent de vremuri și indiferent de context și facem asta inspirați de clienții și oamenii din BCR”, a transmis Sergiu Manea, CEO-ul Grupului BCR, operat de Erste Bank, potrivit Hotnews.ro,

„Credem și investim în România, fie că vorbim despre cursurile de educație și sănătate financiară, fie că vorbim despre finanțarea a peste 10.000 de companii care creează 600.000 de locuri de muncă.

Credem și investim în România când sprijinim planurile de viață ale clienților, dar și când îi ajutăm să ia deciziile cele mai bune în contextul situației lor financiare. Credem și investim în România cu ajutorul celor 5.300 de angajați BCR.

Facem asta pentru 3 milioane de oameni, clienții noștri, care, la rândul lor, cred și investesc în România. Credem în România, investim în România și facem tot ceea ce ține de noi, ca bancă, pentru a sprijini economia României. Am făcut-o de fiecare dată când a fost nevoie și asta vom continua să facem”, mai spune Manea.

Potrivit acestuia, Erste susține o Europă puternică și o Uniune Europeană puternică.

„Ne arătăm surprinși de această decizie”

„Unitatea nu înseamnă că toți partenerii trebuie să fie întotdeauna de aceeași părere, fără nicio discuție. Cu toate acestea, este clar că acest pas va avea consecințe foarte palpabile pentru milioane de cetățeni ai UE.

Prin urmare, scopul nostru comun trebuie să fie găsirea rapidă a unei soluții viabile. La nivelul Erste Group, ne dorim și ne vom aduce contribuția la acest obiectiv, prin urmare facem apel la liderii politici de la toate nivelurile să își asume responsabilitatea pentru a găsi o soluție”, se arată în postarea de pe Facebook a băncii BCR, mesajul fiind transmis de Willi Cernko, CEO Erste Group.

De asemenea, și oficialii băncii austriece Raiffeisen s-au arătat surprinși de decizia Vienei.

„Nu suntem în măsură să comentăm asupra deciziilor cu caracter politic, mai mult decât că ne arătăm surprinși de această decizie.

Grupul Raiffeisen Bank International, alături de Raiffeisen Bank România, ca una din cele mai importante piețe din Europa Centrală și de Est, este un promotor al valorilor democratice ce unesc comunitatea europeană și susține creșterea economică sustenabilă prin intermediul unei piețe comune bazată pe libera circulație a bunurilor, persoanelor, serviciilor și capitalurilor”, se arată într-un comunicat al Raiffeisen Bank România postat pe Facebook.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Guvernul a adoptat bugetul pe anul 2023. Ce instituții vor primi cei mai mulți bani

8 December 2022 at 19:58
image

Guvernul a adoptat în ședința de astăzi bugetul pe anul 2023. Acesta urmează să fie trimis către Parlament, iar săptămâna viitoare, cel mai probabil, va fi adoptat. 

Bugetul pentru anul viitor a fost construit pe o țintă de deficit bugetar cash estimată la 4,4% din PIB și deficit ESA estimat la 4,4% din PIB.

Ce instituții vor primi mai mlți bani de la buget

Astfel, potrivit proiectului de buget pe 2023, Administrația Prezidențială va avea un buget de 120 milioane lei, cu circa 35% mai mare decât cel din acest an, Camera Deputaților are alocată o sumă de 589,5 milioane lei, cu 7,33% mai mult.

Ministerul Afacerilor Interne: 25,5 miliarde lei (+12,17%)

Ministerul Agriculturii: 25,2 miliarde lei (+7%)

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului: 4 miliarde lei (+3%)

Ministerul Apărării: 35,2 miliarde lei (+52%)

Ministerul Cercetării: 3,189 miliarde lei (+69,7%)

Ministerul Culturii: 1,24 miliarde lei (+20,6%)

Ministerul Dezvoltării: 12,6 miliarde lei (+31,3%)

Ministerul Economiei: 702 milioane lei (+0,08%)

Ministerul Educației: 32,5 miliarde lei (+7%)

Potrivit ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, 37 miliarde lei este anvelopa totală la Ministerul Educației. El a precizat că Educația primește 3,2% dun PIB pentru că este prinsă în mai mulee bugete, respectiv și în cele locale pentru că e un proces de descentralizare din 2010. Acestea sunt cheltuieli în sarcina autorităților locale.

Ministerul Familiei: 620,7 milioane lei (+619%) – nu e o greșeală

Ministerul Finanțelor: 6,4 miliarde lei (+5%)

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: 11,7 miliarde lei (+29,7%)

Ministerul Mediului: 3,76 miliarde lei (+76,6%)

Ministerul Transporturilor: 23,3 miliarde lei (+16,6%)

Senat: 324,9 milioane lei (+47%)

Secretariatul General al Guvernului: 3,29 miliarde lei (+20%)

Serviciul de Informații Externe: 715,2 milioane lei (+18%)

Serviciul de Protecție și Pază: 442,5 milioane lei (+12%)

Servicul de Telecomunicații Speciale: 1,15 miliarde lei (+62%)

SRI: 3,92 miliarde lei (+21,7%)

TVR: 415 milioane lei (+1,8%)

Societatea Română de Radiodifuziune: 415 milioane lei (+8,6%)

Agerpres: 27,1 milioane lei (+9%)

Autoritatea Electorală Permanentă: 361,9 milioane lei (+14%)

ANSVSA: 1,54 miliarde lei (9,8%)

Avocatul Poporului: 26,9 milioane lei (+18,5%)

Consiliul Concurenței: 73,9 milioane lei (+9,4%)

Curtea de Conturi: 432,3 milioane lei (+18%)

Consiliul Superior al Magistraturii: 245,5 milioane lei (+18%)

Înalta Curte de Casatie de Justiție de 15 ori mai mare, respectiv de 2,67 miliarde lei.

Instituții cu bugete în scădere în 2023

Ministerul Afacerilor Externe – 1,286 miliarde lei, cu 2,88% sub bugetul din acest an.

Ministerul Energiei: 2,96 miliarde lei (-64%)

Ministerul Justiției: 2,9 miliarde lei (-51,7%)

*Potrivit lui Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, a intrat în vigoare o lege privind salarizarea magistratilor, așadar vedem o creștere la Înalta Curte de Casatie de Justiție de 15 ori mai mare, respectiv de 2,67 miliarde lei. Adică suma respectivă s-a mutat de la Ministerul Justiției la ICCJ.

Ministerul Muncii: 60,9 miliarde lei (-4%)

Ministerul Public: 1,67 miliarde lei (-5,7%)

Ministerul Sănătății: 23,3 miliarde lei (-6,3%)

Ministerul Sportului: 580,9 milioane lei (-3,5%)

Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale: 56 miliarde lei (-3,18%)

În anul 2023 cheltuielile destinate investițiilor sunt de aproximativ 112,1 miliarde lei, reprezentând circa 7,22% în PIB.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Directorul unei școli din California și-a pus capăt zilelor pentru a scăpa de soția sa ”abuzivă”

8 December 2022 at 19:46
image

Un bărbat pe nume Christopher Christensen, director al unei școli din California, s-a sinucis pentru a pune capăt relației „toxice” cu soția sa abuzivă. 

Directorul școlii din California care s-a sinucis la Disneyland după ce a lăsat un bilet de adio înfiorător, a hotărât să-și pună capăt zilelor din cauza relației „toxice” cu soția sa „abuzivă”, a afirmat fiica sa într-un interviu.

În vârstă de 51 de ani, bărbatul care a fost directorul școlii primare din Huntington Beach, California, timp de 22 de ani, s-a sinucis, sâmbătă, cu două zile înainte de a fi adus în fața instanței pentru acuzații de punere în pericol a copiilor.

Într-un interviu, Brittany Christensen, în vârstă de 26 de ani, unul dintre cei trei copii ai săi dintr-o căsătorie anterioară, a susținut că actuala sa soție, pe numele său Marlena, a fost abuzivă și a acuzat-o că a distrus familia. Bărbatul ar fi încercat de mai multă vreme să pună capăt căsniciei.

„Marlena a fost foarte dificilă cam în ultimul an și nu am mai avut niciun contact cu ea”, a afirmat Brittany Christensen.

„Tocmai începusem să vorbesc cu Chris în ultimele două săptămâni și a era foarte bine. Încerca să-și dea seama cum să o părăsească. După părerea mea, se pare că, în mintea lui, aceasta a fost modalitatea de a ieși din relație”, a mai adăugat ea.

Christensen a pledat nevinovat la acuzațiile de neglijență față de copii după arestarea sa din 15 noiembrie și a fost eliberat pe o cauțiune de 10.000 de dolari.

Într-o postare publicată pe Facebook, el a dat vina pe sistemul juridic „defectuos” pentru că i-a schimbat viața și a spus că problemele conjugale nu erau atât de mari, adăugând că relația lor a fost „uimitoare… până de curând”.

„Ești o scuză oribilă și dezgustătoare”

Brittany Christensen a susținut că Marlena, care era căsătorită cu Christensen de trei ani și jumătate, a fost „abuzivă față de întreaga noastră familie timp de cinci ani”, spunând că declarația ei de la poliție a fost „plină de minciuni”.

Nu doar atât, fiica acestuia a dezvăluit o serie de mesaje pe care Marlena i le-ar fi trimis după o ceartă din luna aprilie.

„Ești o scuză oribilă și dezgustătoare pentru o fiică și o soră. Du-te și găsește-l pe tatăl tău, fă pe eroul. Dar mie îmi va simți lipsa dimineața”, ar fi scris Marlena, conform publicației.

De asemenea, fiica acestuia a mai susținut că Marlena a provocat daune în valoare de 6.000 de dolari mașinii ei după ceartă, timp în care tatăl ei încerca să se despartă de soția sa.

Brittany Christensen a declarat că a depus o plângere la poliție în legătură cu incidentul de la locuința sa din Costa Mesa.

„Nu s-a rezolvat pentru că ea nu a recunoscut nimic, dar am imagini cu ea ieșind din casă în miezul nopții și apoi venind la apartamentul meu (unde stătea tatăl meu peste noapte) și îi lua mașina”, potrivit NYpost.com.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

VIDEO | De sărbători, Ștefania îi cere lui Moș Crăciun un singur lucru: „Fratele meu să primească jucării”

8 December 2022 at 19:42
image

În prag de sărbători, unii copii se bucură de atmosfera Crăciunului, iar alții doar speră că măcar anul acesta va trece Moșul și pe la ei. Este și cazul unei fetițe din Iași, a cărei mamă se chinuie de mulți ani să-și crească singură copiii.

Anul acesta, în comunele sau în satele din România, mai bine de o treime dintre familii ar sări complet peste aceste sărbători din cauza banilor, iar cei care reușesc totuși să mai dăruiască ceva nu au la dispoziție prea mulți lei.

Este și cazul Adrianei Ichim, o mamă din Iași, care de 6 ani își crește singură cei 4 copii.

Cheltuielile sunt mai mari anul acesta, iar de Crăciun își va permite să le să cumpere celor mici doar strictul necesar, și nici bradul nu va fi unul nou, va fi același ca în anii trecuți.

„Dragă moșule, eu sunt cuminte, ascult părinții”

„De cât timp e bradul ăsta?”, a fost întrebată biata mămică de către un reporter. 

„Are 18 ani. Primul brad pe care l-am cumpărat eu pentru copii. Vârful, săracul, e bătrân și el, e de mulți ani”, a răspuns femeia.

În vârstă de 7 ani, Matei este unul dintre cei mai buni elevi din clasă. Băiețlul deja i-a trimis o scrisoare secretă Moșului și așteaptă emoţionat un semn de la el.

„Eu de la moșul îmi doresc o mașină cu telecomandă. Eu dorm după sobă, aici. I-am scris: dragă moșule, eu sunt cuminte, ascult părinții”, a spus el plin de speranță.

Totuși, Ştefania îşi dorește cadouri doar pentru mama și frații ei, pentru ea însă, e de ajuns să îi vadă pe cei dragi fericiți.

„Este o eroină, ne-a crescut singură atâția ani și îi mulțumesc mult de tot”, a spus Ștefania, potrivit Protv.ro.

La întrebarea adresată de reporter: „De Crăciun ce ți-ai dori să primești?”, Ștefania a răspuns: „Nimic. Fratele meu să primească jucării.”

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Corina Creţu: „România ar fi trebuit să solicite vot separat pentru ea şi Bulgaria”

8 December 2022 at 15:37
image

Europarlamentarul Pro România Corina Creţu, fost comisar european, afirmă joi, după respingerea aderării României la Schengen, că România trebuia să solicite vot separat pentru România şi Bulgaria.

„Mai avem speranţa Consiliului Uniunii Europene din 15 decembrie”, spune ea într-o postare de pe Facebook.

„Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei în spațiul Schengen. Reprezentantul Olandei a explicat că țara sa consideră Bulgaria nepregatită.

Austria s-a opus în mod deschis aderării României. Este trist pentru România, care ar fi trebuit, în opinia mea, să solicite vot separat pentru România și Bulgaria”, a scris Corina Crețu pe pagina sa de Facebook.

„O zi nefastă pentru România, pe care românii nu o merită”

„Cred că se cuvine, totuși, să mulțumim Președinției Cehe a Uniunii Europene, care ne-a sprijinit foarte mult în ultimele șase luni. Președinția Suediei, care începe de la 1 Ianuarie, nu intenționează sa mai pună pe agenda Președinției sale acest subiect.

Apoi, de la 1 Iulie 2023, ne poate reveni speranța, pe timpul Președinției Spaniole a Uniunii Europene, care susține pe deplin intrarea României in spațiul Schengen. Drept consecință, accesul nostru este blocat pentru moment. O zi nefastă pentru România, pe care românii nu o merită”, a scris în încheiere Corina Crețu.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Kelemen Hunor: „Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, arătând un joc politic mizerabil. Este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român”

8 December 2022 at 15:25
image

Veto-ul Austriei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă o atitudine „incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil”, a afirmat vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă, printr-o postare pe Facebook, că veto-ul Austriei împotriva aderării României la spațiul Schengen „este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil”.

„O decizie mizerabilă! Astăzi, Consiliul miniștrilor europeni de Justiție și Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spațiul Schengen. Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil.

Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene”, afirmă Kelemen Hunor într-o postare pe pagina sa de Facebook.

”România va continua să lupte pentru acest drept”

Liderul UDMR mai spune că România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen și are susținerea tuturor statelor membre, „iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi încălcate în picioare”.

„România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis şi fără a ceda la şantajul mizerabil din partea Austriei.

În aceste vremuri grele şi complicate trebuie întărită solidaritatea europeană şi nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană”, a mai transmis vicepremierul Kelemen Hunor.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Cum s-au „răzbunat” 6 bărbați voinici din Cluj pe vecinul lor, care își parcase mașina în stradă

8 December 2022 at 13:41

Mai mulți bărbați din Cluj s-au enervat că o mașină a fost parcată în așa fel încât încurca traficul, așa că au luat-o pe sus și au mutat-o.

Mașina era ieșită pe un sfert în afara parcării, astfel că traficul era afectat.

Proprietarul autoturismului nu se afla acolo, așa că, pentru a rezolva situația, mai mulți bărbați au ridicat mașina și au mutat-o în parcare.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
articolul original.

Tot ce trebuie să știi dacă vrei să-ți înmatriculezi mașina în România. Acte necesare și cum poate fi plătită taxa

8 December 2022 at 13:12
image

Bucuria de a fi proaspăt posesor al unei mașini – fie nouă, fie cumpărată la mâna a doua – vine cu o dilemă: ce trebuie să faci pentru a o înmatricula. Unde mergi, ce acte sunt necesare și, mai ales, cât durează. GÂNDUL va prezintă un ghid care să vă ajute în această situație.

În funcție de modul în care cumpărată mașina – de la un dealer auto sau de la o altă persoană – lista actelor este diferită.

Acte necesare pentru înmatricularea unei mașini noi cumpărate din România sau UE

 • Cererea înmatriculare auto;
 • Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului şi având viza ANAF (În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare / talonul auto şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia)
 • Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei;
 • Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie.
 • Copia după contractul RCA încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia;
 • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie.
 • Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
 • Chitanță pentru taxa plăcuţelor cu numărul de înmatriculare: 40 lei pentru număr la rând – 20 lei/placă, respectiv 45 lei suplimentar pentru număr preferenţial.

Sumele se achită la depunerea documentelor sau prin transfer bancar Acte care atestă dobândirea personalităţii juridice (în cazul în care vehiculul va fi înmatriculat pe persoană juridică) și împuternicirea acordată persoanei desemnate să se ocupă de înmatriculare, potrivit drpciv.ro.

În cazul în care mașina este second-hand, procedura este un pic mai simplă, pentru că se face doar transcrierea. Este nevoie de mai puține acte, așadar.

 • Certificatul de înmatriculare al fostului proprietar în care acesta a înscris transmiterea dreptului de proprietate;
 • Plăcuţele cu numărul de înmatriculare, dacă fostul proprietar nu a optat pentru păstrarea numărului respectiv.
 • Cerere înmatriculare auto;
 • Fişa de înmatriculare completată cu datele proprietarului ce are viza ANAF (În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia);
 • Dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei, se poate achita numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor;
 • Actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
 • Copia contractului RCA în termenul de valabilitate al acestuia;
 • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului, în original şi în copie. Cartea de identitate a vehiculului, în original şi copie;
 • Certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de Registrul Auto Român – 539 de lei;
 • Documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, în original, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
 • Dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice (ITP), în termenul de valabilitate a acesteia; Dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare

Pentru a plăti taxa de înmatriculare, în valoare de 89 de lei, puteți depune banii în conturile BCR, CEC Bank și în rețeaua de stații de plată SelfPay.

Taxa poate fi plătită și online, pe ghiseul.ro sau pe site-ul Direcției regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. În acest caz, dovada plăţii nu este necesară.

Taxa pentru înmatriculare nu mai poate fi achitată în numerar la ghișeu, odată cu depunerea documentelor, conform DRPCIV.

Programare online pentru înmatricularea unei mașini se va face după ce aveți toate actele necesare la dosar.

Este nevoie să intrați aici.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătate citeste mai mult
articolul original.

VIDEO – Ce a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei, la televiziunea austriacă, despre intrarea României în Spațiul Schengen

8 December 2022 at 12:51
image

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, cetăţean german, a vorbit, miercuri seară, la televiziunea națională din Austria, despre aderarea României la Spațiul Schengen, un deziderat cu care Viena nu este de acord.

Edilul de pe Bega le-a transmis austriecilor că migrația nu reprezintă un motiv pentru neprimirea României în Schengen.

Fritz: „Românii și bulgarii nu sunt cetățeni europeni de clasa a doua”

„Românii și bulgarii nu sunt cetățeni europeni de clasa a doua”, a insistat Fritz.

„Am intrat aseară în direct la știrile postului național al Austriei, ORF, și am vorbit încă o dată despre nevoia urgentă ca România să fie primită azi în Schengen. Guvernul Austriei face o greșeală istorică cu veto-ul lui. Bineînțeles, trebuie găsite soluții pentru provocările politicilor de migrație. Însă soluția nu poate fi să refuzăm milioanelor de europeni accesul egal în UE. Pentru că românii și bulgarii nu sunt cetățeni europeni de clasa a doua”, a scris Dominic Fritz pe Facebook.

Potrivit imaginilor postate de acesta, a fost întrebat ce l-a determinat pe el, ca primar, să se adreseze public Austriei, în condițiile în care extinderea zonei Schengen este discutată aprins de câteva zile la cele mai înalte niveluri politice.

„Sunt primarul unui oraș care va fi anul viitor Capitală Europeană a Culturii. Un oraș care a făcut parte din Austro-Ungaria, care e supranumit «Mica Viena», Timișoara, și eu însumi sunt un primar născut și crescut în Germania. Sunt cetățean german, nu am cetățenie germană, și cu toate astea, fiindcă există această minunată UE, timișorenii m-au ales acum doi ani primar. Apelul meu este: timișorenii acum 2 ani au dărâmat o barieră și chiar este momentul ca și Europa să dărâme o barieră – aceasta este bariera Schengenului, care pur și simplu nu se mai potrivește Europei”, a transmis Dominic Fritz.

Migrația, pretext pentru respingerea aderării României

În ce privește argumentele legate de migrație, pe care cancelarul Nehammer le-a tot invocat în ultimele zile, Dominic Fritz a spus că „sunt pretexte”.

„România nu se află pe ruta balcanică, nici nu se află chiar în Balcani. Dacă există probleme, poate ar trebui discutat și cu Grecia. Grecia face parte din zona Schengen. Bineînțeles, trebuie găsite soluții pentru provocările politicilor de migrație, însă soluția nu este, nu poate fi să refuzăm milioanelor de europeni accesul egal în UE, pentru că românii și bulgarii nu sunt cetățeni europeni de clasa a doua. Aceste două teme nu au de a face una cu cealaltă”, a precizat Dominic Fritz.

articolul original.

Centre de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii, înființate din cauza numărului mare de infecții. Lista celor 59 de unități ambulatorii deschise în România

8 December 2022 at 10:52
image

Ministerul Sănătății a înființat centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe (UPU).

În acest moment, la nivel național, sunt pregătite 59 de unități ambulatorii pentru copii, cu circuite separate.

„Copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare”, conform unui comunicat al Ministerului Sănătății (MS).

Copiii care au simptome care persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică, potrivit sursei citate.

„Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU). Evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul ”Insuficiența respiratorie acută la sugar – evaluare și tratament imediat”, aprobat de Comisia de Pediatrie a Ministerului Sănătății”, menționează MS.

Lista centrelor poate fi consultată aici.

Medicii din România se tem de o triplă epidemie! Aproape 100.000 de persoane s-au îmbolnăvit în ultimele zile

Este alertă în spitalele din țară, iar specialiștii se tem de o triplă epidemie fără precedent, după ce în doar o săptămână s-au îmbolnăvit aproape 100.000 de români.

Doctorii vorbesc despre cel mai agresiv val de viroze la copii din ultimii 10 ani. Secțiile de terapie intensivă sunt deja pline, iar numărul bolnavilor se dublează de la o zi la alta.

Medicii transmit că virusurile sunt mai agresive pentru că s-au modificat să reziste în competiție cu COVID-19. Totodată, nici doctorii de familie nu mai față, pacienții de toate vârstele prezentându-se la cabinet cu viroze sau pneumonii.

Iar specialiștii se tem de o triplă epidemie, cu care se confruntă deja multe țări occidentale.

„Peste 65% sunt viroze, cele mai multe sub cinci ani, sunt pneumonii interstițiale, sub doi ani avem foarte multe bronşiolite, avem din păcate şi gripă, şi COVID. Am depășit demult aproape 50 de consultații pe ziua de astăzi și încă sunt 10 oameni la momentul acesta în mașina. Programările în acest moment sunt până la sfârșitul lunii decembrie”, susține Valeria Herdea, medic de familie și pediatru.

Nici camerele de gardă nu scapă de această tensiune, pacienții vin continuu, fie zi, fie noapte.

Până și secțiile de terapie intensivă pentru copii au rămas fără locuri, medicii spun că triajul se face ca pe front. Doar cei în stare foarte gravă prind un loc liber.

„Sunt foarte multe cazuri pe boli respiratorii, adică aproximativ 80-90% dintre cazurile care se prezintă pe parcursul unei zile. Mulți pacienți ajung să stea în zona de primiri urgențe, mai multe ore în așteptare de a se elibera câte un pat”, explică și Carmen Zapucioiu, pediatru la Grigore Alexandrescu.

Specialiștii spun însă că ar putea apărea în România o triplă epidemie.

„Nu neapărat că e o tripandemie, dar putem spune că este o situație complicată și greu de manageriat, pentru că vei avea în același timp cazuri de gripă, şi ele vor crește în viitorul apropiat, viroze și infecțiile cu COVID”, a spus Adrian Marinescu.

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, doar săptămâna trecută, au fost înregistrate peste 97.000 de cazuri, în creştere cu 276 de cazuri faţă de săptămâna anterioară.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Mezina familiei de spanioli care a pierit în accidentul din Sibiu a murit la spital. Fata avea 15 ani, iar organele ei vor fi donate

8 December 2022 at 10:17
image

Bilanțul accidentului de pe DN1, din zona Hula Bradului, județul Sibiu, se ridică la patru morți. Dacă inițial, și-au pierdut viața trei cetățeni spanioli (mama, tatăl și fiica de 21 de ani, acum a murit și mezina familiei. Fata avea 15 ani, iar organele ei vor fi donate unor pacienți care se află pe lista de transplant.

Fata fusese internată în stare gravă în spital și era în comă.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a anunțat, joi, că mai multe echipe de medici din România, Germania și Elveția au participat, noaptea trecută la o prelevare de organe de la o fată de 15 ani, internată după un accident.

Surse locale au confirmat pentru MEDIAFAX că este vorba despre mezina familiei de spanioli.

Un șofer din Gorj a efectuat o depășire neregulamentară

Trei cetățeni spanioli au decedat, duminică seară, pe DN1, în zona Hula Bradului, județul Sibiu, după ce un șofer din Gorj a efectuat o depășire neregulamentară și s-a ciocnit violent de o mașină care venea din sens opus.

Accidentul, soldat inițial cu trei morți și doi răniți, s-a produs în seara de 4 decembrie, în jurul orei 20:45, în zona Hula Bradului, județul Sibiu, de pe DN 1.

Trei cetățeni spanioli au murit pe loc, iar fiica cea mică a familiei a murit, ulterior la spital. Șoferul care a provocat accidentul a ajuns și el la spital, el suferind mai multe contuzii și traumatisme.

Vinovat de producerea tragediei este un șofer din Gorj. Potrivit polițiștilor rutieri care au demarat cercetările, accidentul s-ar fi produs după ce bărbatul de 63 de ani a călcat linia continuă și a intrat în coliziune frontală cu o mașină care venea de pe contrasens.

„Din primele cercetări efectuate de către polițiștii Serviciului Rutier Sibiu a rezultat faptul că, în timp ce conducea un autoturism dinspre Veștem spre Brașov, la km. 293+500 m, un bărbat în vârstă de 63 de ani, din județul Gorj, s-ar fi angajat în depășirea unei autoutilitare, încălcând marcajul longitudinal continuu și ar fi pătruns pe contrasens unde a pierdut controlul direcției de deplasare și a intrat în coliziune frontală cu un autoturism condus dinspre Brașov, proiectându-l în alt autoturism care circula în spatele acestuia”, a transmis IPJ Sibiu.

Din nefericire, impactul frontal a provocat decesul a trei persoane aflate în autoturismul condus dinspre Brașov. Este vorba despre conducătorul auto, în vârstă de 67 de ani, și două femei în vârstă de 21, respectiv 55 de ani, toți cetățeni spanioli. Este vorba de doi soți și fiica lor cea mare. Mezina familiei a murit la spital.

La volanul celui de-al treilea autoturism se afla o tânără în vârstă de 20 de ani, din județul Vâlcea. Nu au rezultat victime din acest autovehicul.

”În cauză, la nivelul Serviciului Rutier Sibiu, s-a deschis un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, respectiv vătămare corporală din culpă, urmând ca, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, să fie stabilite toate circumstanțele exacte în care s-a produs acest accident rutier”, mai transmit polițiștii sibieni.

Acestă porțiune de drum este una destul de periculoasă, în zonă producându-se mai multe accidente soldate cu morți și răniți.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

VIDEO. Peste 1.300 de kilograme de materiale pirotehnice, ridicate de polițiștii din Capitală

8 December 2022 at 09:57
image

Peste 1.300 de kilograme de materiale pirotehnice au fost ridicate de polițiști, în urma unor percheziții făcute în Capitală.

Miercuri, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti au verificat modul de respectare a legalității comercializării bunurilor din categoria celor prevăzute în Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, în mai multe zone din Capitală.

În urma a două acțiuni au ridicat peste 1.300 de kg. de articole pirotehnice.

„Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4, au pus în aplicare un mandat de percheziție domiciliară, la o adresă din Sectorul 4, unde existau date și indicii că s-ar desfășura activități infracționale pe linia nerespectării regimului materiilor explozive.

La percheziții au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor peste 1.200 de kg. de articole pirotehnice, deținute în mod ilegal de către un bărbat, de 28 de ani”, a transmis Poliția Capitalei.

La acțiune au participat și luptători de la DOS

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.

„De asemenea, tot în cursul zilei de ieri, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice – Sector 6, cu sprijinul polițiștilor Secției 25, au depistat, în Sectorul 6, doi bărbați, de 20, respectiv 25 de ani, în timp ce ofereau spre vânzare aproximativ 100 de kg. de articole pirotehnice”, menționează sursa citată.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „orice operaţiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept”.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

LIVE TEXT. Ziua 288 de război: Bombele lansate de armata lui Vladimir Putin au ucis 10 persoane în estul Ucrainei. Volodimir Zelenski: „Un atac feroce și absolut calculat”

8 December 2022 at 09:01

Ziua 288 de război în Ucraina. Bombardamentele rusești au ucis 10 persoane și au rănit multe altele în orașul Kurakhove, a declarat președintele Volodimir Zelenski, care a descris atacul asupra orașului ca fiind „foarte feroce și absolut calculat”.

GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 14:00 – Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a cerut Rusiei să răspundă pentru „atrocitățile” comise de trupele sale în Ucraina

Thomas-Greenfield a făcut afirmația în contextul în care Biroului ONU pentru drepturile omului a publicat un nou raport în care se arată că cel puțin 441 de civili au fost uciși de forțele ruse în primele săptămâni după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina.

Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului (OHCHR) a documentat execuțiile și atacurile din zeci de orașe din trei regiuni și a avertizat că numărul real de victime în regiunile Kiev, Cernihiv și Sumy ar putea fi mult mai mare.

„Faptele în cauză au fost comise de forțele armate ruse care controlează aceste zone și au dus la moartea a 441 de civili (341 de bărbați, 72 de femei, 20 de băieți și 8 fete). Multe dintre cadavrele documentate în raport prezentau semne că victimele ar fi putut fi ucise intenționat”, se arată în raport.

Moscova a negat în mod repetat că a vizat civili în ceea ce ea numește o „operație militară specială”.

Război în Ucraina / Sursa foto: AP/Mediafax Foto
Război în Ucraina / Sursa foto: AP/Mediafax Foto

UPDATE ora 13:00 – Crucea Roșie a vizitat sute de prizonieri din ambele tabere

Membrii organizației Crucea Roșie au reușit să viziteze sute de prizonieri de război din ambele tabere implicate în conflict. Este un progres important, au spus cei de la Crucea Roșie care au acceptat să transmită mesajele prizonierilor transmise familiilor lor.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a obținut săptămâna trecută acces atât la prizonierii de război ucraineni, cât și la cei ruși, urmând să facă mai multe vizite, în ceea ce a fost descris ca fiind un „progres important”, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Membrii organismului cu sediul la Geneva au ajuns la sute de prizonieri din ambele tabere de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

„Așteptările mele sunt ca aceste vizite să ducă la un acces mai regulat la toți prizonierii de război. În timp ce vizitele recente reprezintă un progres important, CICR trebuie să beneficieze de acces neîngrădit pentru a vedea toți prizonierii de război în mod repetat și în privat, oriunde sunt deținuți”, a declarat președintele CICR, Mirjana Spoljaric.

Drepturile CICR, în calitate de organism umanitar imparțial, de a vizita în mod regulat prizonierii de război sunt protejate de cea de-a treia Convenție de la Geneva, la care Rusia și Ucraina sunt membre.

UPDATE ora 12:00 – Rusia: Suedia și Danemarca refuză să includă autoritățile ruse în investigația lor privind avariile la cele două gazoducte Nord Stream de sub Marea Baltică

Ministerul de Externe al Rusiei a reclamat joi că Suedia și Danemarca refuză să includă autoritățile ruse în investigația lor privind avariile la cele două gazoducte Nord Stream de sub Marea Baltică.

„Danemarca și Suedia se tem să lase Rusia să participe la investigație pentru că atunci lumea ar ști cine este responsabil pentru explozii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova.
Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a MAE rus / Sursă Foto: mid.ru

UPDATE ora 11:00 – Noi întreruperi de furnizare a energiei electrice

Ucraina a introdus noi întreruperi de urgență a energiei electrice în timp ce încerca să repare infrastructura energetică deteriorată în atacurile aeriene ruse despre care operatorul național de rețea a spus că au cauzat lipsuri semnificative de aprovizionare.

Rusia a vizat instalațiile electrice din Ucraina în cel mai recent val de atacuri, într-o perioadă a anului în care consumul de energie crește de obicei pe măsură ce temperaturile scad din cauza iernii.

„În 8 decembrie, la ora 11:00, din cauza daunelor cauzate de loviturile cu rachete la centralele electrice și la rețeaua de înaltă tensiune, sistemul are o penurie semnificativă de energie electrică”, a spus operatorul de rețea Ukrenergo, citat de The Guardian.

Acesta a spus că situația a fost complicată de vreme, regiunile vestice confruntându-se cu îngheț, ploaie, zăpadă și vânturi puternice care au cauzat înghețarea firelor, relatează Reuters, dar că cea mai dificilă situație a fost în zonele de est, unde luptele au fost cele mai aprige.

„În toate regiunile există o lipsă de energie – până la o treime din ceea ce este necesar”, a spus Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei.

UPDATE ora 10:00 – Bombardamentele rusești au ucis 10 persoane în estul Ucrainei

Bombardamentele rusești au ucis 10 persoane și au rănit multe altele în orașul Kurakhove, a declarat președintele Volodimir Zelenski, care a descris atacul asupra orașului ca fiind „foarte feroce și absolut calculat”.

„Aceștia erau oameni pașnici, oameni obișnuiți”, a spus Zelenski, citat de Mediafax.

Bombardamentul a distrus „în piață, un lift (de cereale), o stație de benzină, o stație de autobuz și o clădire rezidențială. În acest moment, lista morților se ridică la 10, cu mulți răniți”.

De asemenea, Zelenski a declarat că patru polițiști au fost uciși de o bombă rusească în timp ce lucrau la stabilizarea rețelei energetice în sudul regiunii Herson. Alți patru polițiști erau răniți.

Ziua 287 de război: 14 drone iraniene, doborâte în Ucraina (sursa ucraineană) / SUA afirmă că nu au „permis” Ucrainei să lanseze atacuri în interiorul Rusiei

Război în Ucraina, ziua 286: Nou atac masiv cu rachete împotriva Ucrainei. Majoritatea proiectilelor au fost doborâte/ Atac cu dronă asupra unui aerodrom din regiunea rusă Kursk. Un rezervor de petrol a luat foc

Război în Ucraina, ziua 285: Ucraina și țările baltice îi reproșează lui Emmanuel Macron că a sugerat garanții de securitate pentru Rusia

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.
❌