ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 7 October 2022Gandul

O fetiță s-a născut cu grave probleme respiratorii. Mama reclamă lipsa de profesionalism a medicilor de la Maternitatea din Ploiești

6 October 2022 at 19:41
image

Acuzații grave la adresa medicilor de la Maternitatea din Ploiești. O tânără mămică în vârstă de 20 de ani a mers la unitatea medicală pentru a da naștere unei fetițe. După mai multe ore de travaliu, fetița s-a născut cu grave probleme respiratorii și se află intubată la Terapie Intensivă la un spital din Capitală. Părinții iau acum în calcul o sesizare a Colegiului Medicilor.

Lara Maria s-a născut la Maternitatea Ploiești pe 22 septembrie, iar după 30 de ore de travaliu, timp în care, tânăra mămică, în vârstă de doar 20 de ani, a fost lăsată să se chinuie cu niște contracții cumplite, fetița a venit pe lume, într-un final, prin cezariană. La 40 de săptămâni și 5 zile, fiind o sarcină cu termen depășit.

Copila s-a născut cu grave probleme respiratorii, plămânii afectați, dar și afecțiuni neurologice, fiind transferată de urgență la Spitalul Clinic Dr. „I. Cantacuzino” din București, unde se află intubată și acum, la Terapie Intensivă.

A fost o experiență tragică ceea ce am trăit la Maternitatea Ploiești. Am doar 20 de ani, a fost prima naștere, sunt sănătoasă, totul a decurs normal pe timpul sarcinii, deci nu înțeleg de ce, după naștere, mi s-a spus că exista riscul să mor și eu, dar și fetița”. 

 „Am stat 30 de ore neasistată de nimeni! Am pierdut timp prețios și, din cauza asta, Lara Maria va rămâne cu sechele pe viață. Mi-au transferat-o la București cu un elicopter SMURD. Avea insuficiență respiratorie severă, după cele 30 de ore de travaliu, lichidul meu amniotic s-a infectat, devenind verde, copilul a înghițit acest lichid și a făcut pneumonie. Bebelușa mea e intubată și azi, 6 octombrie. A fost adusă în stare critică, medicii de la București, din fericire, au reușit să o stabilizeze”.

Femeia spune că sarcina i-a fost monitorizată de către medicul ginecolog, Mihai Ciorăscu. Lucrurile ar fi decurs normal până în momentul în care s-a luat decizia internării ei, sarcina fiind avansată.

„Dacă nu mă lăsau să mă chinui singură 30 de ore, fără supraveghere, poate fetița mea azi ar fi fost bine. Îmi spuneau că nu mi s-a dilatat colul, să mai aștept. Am …așteptat. Zeci de ore de dureri și chin, până când am născut, prin operație, un bebeluș care nu respira. Și pe care mi l-au transferat de urgență în capitală pe motiv că aici, la Ploiești, nu are șanse.

Nimeni de la Maternitatea Ploiești nu își asumă prin ce trecem noi, ca părinți, dar și Lara. E hrănită artificial, prin cateter. Mă uit la ea în acel incubator și îmi vine să urlu. Dosarul meu de sarcină a fost impecabil. De ce, din cauza incompetenței, copilul meu trebuie să zacă într-un incubator? Dacă aș da timpul înapoi, niciodată nu m-aș mai apropia de acel spital. Vreau ca astfel de cazuri să fie cunoscute și bebeluși nevinovați să nu mai aibă de suferit.

De când am ajuns la București, au mai ajuns doi nou născuți aduși de la Maternitatea Ploiești. O fetiță cu septicemie, căreia i se mai dăduseră două ore de viață și care acum, aici, la spitalul din București, este bine și un alt nou născut adus, la fel, cu grave probleme respiratorii”, spune mama copilei.

Femeia spune că în momentul în care fetița va fi bine, iar medicii din Capitală vor decide că ea poate fi externată, ia în calcul varianta unei plângeri către Colegiul Medicilor.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.
Ieri — 6 October 2022Gandul

Poll Marius Tucă Show: ”Credeți că România ar trebui să șantajeze UE pentru a obține intrarea în Spațiul Schengen?”

6 October 2022 at 19:09

Joi, 6 octombrie, a avut loc o nouă ediție a emisiunii „Marius Tucă Show”, invitatul lui Marius Tucă fiind publicistul și scriitorul Ion Cristoiu. 

Telespectatorii au fost invitați să răspundă cu DA sau NU la întrebarea: ”Credeți că România ar trebui să șantajeze UE pentru a obține intrarea în Spațiul Schengen?”,  în contextul în care Rareș Bogdan a lansat miercuri în plenul Parlamentului European un avertisment dur la adresa statelor UE.

„Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați? Să provocăm o criză alimentară la nivel european, să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale care tranzitează zilnic România spre piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligați să jucăm și noi dur”, a subliniat prim-vicepreședintele PNL, miercuri, timpul dezbaterii din Parlamentul European.

Majoritatea celor care au răspuns (71%) ar fi de acord ca România să recurgă inclusiv la șantaj pentru a obține intrarea în Spațiul Schengen, în timp ce 28% nu sunt de acord cu această propunere.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

VIDEO | Altercație între o elevă și directoarea unui liceu din Mediaș: „Stau aici să-ți fac ție nervi”

6 October 2022 at 18:05
image

Un nou episod de violență școlară s-a desfășurat într-o sală de clasă din România. O filmare realizată recent într-o sală de clasă din Mediaș s-a viralizat rapid pe grupurile de elevi și pe rețelele de socializare. În imagini apar o elevă și o profesoară, între care pare să aibă loc o altercație.

Incidentul a avut loc săptămâna trecută la Colegiul Tehnic „Mediensis” din Mediaș, iar profesoara implicată este chiar directoarea școlii.

La un moment dat, pe filmare se poate vedea cum directoarea vine către elevă, îi trage scaunul de sub ea și o împinge, iar eleva la rândul său o bruschează pe profesoară și îi spune: „Stau aici să-ți fac ție nervi!”.

În urma acestui incident la colegiul medieșean, o anchetă a fost declanșată la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, chiar dacă nu a fost depusă nici o plângere.

Director: „Un incident regretabil”

În imaginile respective apare o elevă din clasa a IX-a și directoarea școlii, care este profesoară de chimie. Femeia a povestit cum s-a petrecut totul, mărturisind că incidentul este unul „regretabil”. Totul a pornit de la eleva care, aflându-se în ultima bancă, a început să deranjeze ora.

„Filmarea este de miercuri. Am avut oră cu clasa a IX-a, învățământ profesional. Încă de la începutul orei, eleva care apare în filmare, stătea în spate, râdea, făcea gălăgie și deranja ora. I-am cerut să vină în față, în prima bancă, însă în continuare a vociferat, vorbind urât. Într-un final, fiindcă am insistat, a venit în față. Și-a pus lucrurile pe bancă, a trântit scaunul, apoi s-a așezat. Am rugat-o să nu mai facă asta, dar a continuat cu același gest. I-am spus: Dacă te deranjează scaunul, ridică-te în picioare și lasă-l deoparte.

În acel moment a început să îmi vorbească la per tu, continuând să îl trântească. M-am apropiat de ea și i-am tras scaunul într-o parte, spunându-i că, dacă o deranjează, atunci să stea în picioare. S-a enervat și a început să țipe, să dea din mâini. Mi-am dat seama că ceva nu e în regulă și am încercat să o liniștesc, fiindcă nu avea nimeni nimic cu ea. Am rugat-o să stea la oră liniștită dacă dorește, însă nu mă înțelegeam deloc cu ea.

Eu nu am agresat-o pe această fetiță și nici eu nu am fost agresată de ea. Mi-am dat seama că are o problemă, astfel că, la finalul orei, am vorbit cu ea să aflu ce se întâmplă. Am rugat-o să vină cu părinții la școală, mi-a spus că tata nu vine, că mama nu poate, că sunt divorțați și așa mai departe”, a precizat Ana Bocioancă, directorul Colegiului Tehnic „Mediensis” Mediaș, pentru Ora de Sibiu. 

Copiilor le-a lipsit mult interacțiunea și, fiindcă în ultimii ani cursurile s-au desfășurat în mare parte online, fără prezență fizică, reîntoarcerea în școli poate fi dificilă, consideră directoarea școlii.

Cât despre incident, aceasta spune că este unul „regretabil”.

„Eu sunt un om calm și echilibrat. Am vrut doar să gestionez această situație, fiindcă mi-am dat seama că ceva nu e în regulă cu eleva. A avut o criză de nervi, pun totul și pe seama problemelor de acasă, fiindcă toate acestea au un ecou în comportamentul lor.

Venim după o perioadă în care școala s-a făcut online, iar copiilor le-a lipsit interacțiunea. Fiind în clasa a IX-a, trebuie să ne dăm timp să îi cunoaștem pe elevi. Tare rău mi-a părut că a avut loc acest incident”, spune directoarea școlii Ana Bocioancă. 

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

EXCLUSIV | Fostul șef din Brigada Rutieră cercetat de DNA, împreună cu avocatul Ion Șoricică, era monitorizat de serviciile secrete. DGPI îi blocase deja accesul la informațiile clasificate

6 October 2022 at 15:47
image

Reținut de procurorii DNA într-un doar de corupție, alături de celebrul Ion Șoricică, fost șef al Poliției Rutiere în anii ’90, comisarul șef Joe Stoica, fostul șef al Biroului Accidente Ușoare din cadrul Brigăzii Rutiere București, era în atenția Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) încă din această vară și îi fusese blocat accesul la informațiile clasificate. În plus, Joe Stoica făcea și obiectul unei anchete interne care privea mai multe presupuse abateri disciplinare.

Avocatul Ion Șoricică și comisarul șef Ion Joe Stoica au fost reținuți, marți, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, într-un dosar privind fapte de trafic de influență.

Anchetatorii îi acuză pe cei doi că ar fi luat 3.000 de euro de la un bărbat care făcea obiectul unui dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului, căruia i-ar fi promis că îi pot obține o soluție de clasare din partea polițiștilor care aveau cauza în lucru.

În acest sens, avocatul și ofițerul de la Brigada Rutieră îl învățaseră pe bărbatul respectiv ce să declare, în așa fel încât polițiștii să fie cât de cât acoperiți de lege atunci când aveau să-l scoată basma curată.

După ce și-a dat seama că a fost păcălit, omul a decis să se răzbune și a mers la DNA, unde a făcut un denunț.

Surse din Poliție au declarat, pentru Gândul, că Ion Joe Stoica ar fi fost subalternul lui Ion Șoricică, în anii ’90, perioadă în care acesta a fost șef al Poliției Rutiere. În acest sens, spun sursele citate, avocatul obișnuia să-l viziteze pe Stoica în dese rânduri, lucru care ar fi trezit bănuieli din partea mai multor polițiști rutieri, mai ales că Șoricică a fost un personaj controversat.

Suspiciunile colegilor lui Joe Stoica ar fi fost întărite și de faptul că, deși are o vârstă înaintată pentru un cadru MAI și o vechime considerabilă, acesta nu și-ar fi depus cererea de pensionare, așa cum fac cei mai mulți dintre polițiști.

În plus, înainte să fie reținut, Stoica a fost pus la dispoziție ca urmare a unor presupuse abateri disciplinare, aflate în cercetarea ofițerilor de la serviciul Control Intern.

Independent de ancheta administrativă, Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI) a întocmit un raport al cărui conținut este clasificat și i-a ridicat lui Ion Joe Stoica certificatul ORNISS.

Avocatul și ofițerul de poliție au interdicție să părăsească țara

Ion Șoricică și Ion Joe Stoica au fost duși, miercuri, în fața magistraților Curții de Apel București, unde procurorii DNA au cerut arestarea lor preventivă. Instanța a respins cererea procurorilor DNA, dispunând ca cei doi să fie lăsați liberi, iar cercetarea lor să se facă sub control judiciar.

”Dispune luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de inculpații Șoricică Ion şi Stoica Ion-Joe, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 05.10.2022 și până la data de 03.12.2022, inclusiv”, se arată în decizia Curții de Apel București.

În timpul în care se vor afla sub control judiciar, Șoricică și Stoica au interdicție să părăsească țara și sunt obligați să se prezinte săptămânal la Poliție pentru verificarea respectării obligațiilor stabilite de instanță, să anunțe dacă își schimbă locuința, dar și să meargă la DNA sau la instanță de fiecare dată când vor fi chemați.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
articolul original.

Fetiță de 13 ani, abuzată sexual, luni la rând, de doi băieți mai mari. Ce au descoperit procurorii DIICOT în telefoanele agresorilor

6 October 2022 at 14:57
image

Doi adolescenți în vârstă de 15 și 16 ani au fost luați de acasă cu mascații, după ce au obligat o fată de 13 ani să facă sex cu mai mulți prieteni de-ai lor, dar și să facă fotografii explicite, de natură pornografică, ce au fost, mai apoi, postate în spațiul public. Procurorii DIICOT au descoperit că, timp de aproape un an, fetița a trăit un adevărat calvar.  

Cinci tineri au fost reținuți, marți, de procurorii DIICOT, după ce polițiștii specializați în combaterea infracțiunilor de crimă organizată au descins la șase adrese din două localități situate în județele Ialomița și Ilfov, într-un dosar de trafic de minori și pornografie infantilă.

Potrivit unor surse judiciare, inițial, mama unei fete în vârstă de 13 ani a mers la sediul IPJ Ilfov, unde a povestit că fiica ei ar fi fost victima unui abuz sexual.

Polițiștii care au înregistrat plângerea au înțeles că este vorba despre un dosar de competența DIICOT, iar cercetările au fost preluate de procurorii antimafia și de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate. Așa s-a stabilit că victima, care provine dintr-o familie fără posibilități financiare și cu acces redus la educație, ar fi fost ademenită, prin așa-numita metodă „loverboy”, să întrețină relații sexuale atât cu cei doi adolescenți, de 15 și 16 ani, cât și cu alți trei prieteni de-ai lor.

Tinerii acuzați de trafic de minori, arestați preventiv

Procurorii au solicitat imediat, de la instanță, autorizație de percheziție și au descins la adresele suspecților.  În timpul percheziției, aceștia au descoperit că cei doi ar fi postat imagini pe un grup deschis pe aplicația Telegram, destinat persoanelor interesate de videochat și de site-urile pentru adulți. Fetița fusese fotografiată în poziții indecente, explicite, iar imaginile ar fi fost mai apoi postate în scop de distracție de către cei doi băieți.

După ce au stabilit, în urma audierilor, că timp de nouă luni victima a fost supusă, în mod constant, unei torturi fizice și psihice, inculpații au fost duși în fața judecătorilor Tribunalului Ilfov, cu propunere de arestare preventivă.

Instanța a apreciat că faptele de care sunt acuzați cei doi inculpați sunt grave și a decis ca aceștia să stea în arest preventiv pentru 30 de zile.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
articolul original.

Gest extrem al unui bărbat de 58 de ani din Dâmbovița. Și-a dat foc după ce a aflat că va fi executat silit

6 October 2022 at 14:09
image

Un bărbat de 58 de ani din Pucioasa și-a dat foc după ce a aflat că va fi executat silit. Bărbatul a fost salvat, fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Incidentul a avut loc joi, în localitatea Pucioasa, din județul Dâmbovița, după ce bărbatul a primit o decizie de evacuare din imobilul în care locuia.

La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje medicale, care, după ce i-au acordat primul ajutor, l-au transportat la spital. Bărbatul este conștient și primește îngrijiri medicale de specialitate.

Reprezentanţi ai instituţiei au declarat, pentru news.ro că incidentul a avut loc după ce dâmboviţeanul a primit o decizie de evacuare a imobilului în care a locuit până în prezent.

”La data de 6 octombrie a.c., polițiștii din cadrul poliției Orașului Pucioasa au fost sesizați de către un bărbat cu privire la faptul că o persoană, pe fondul unei nemulțumiri privind executarea silită, s-a autoincendiat.

Fiind solicitați, polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde au identificat persoana respectivă, un bărbat de 58 de ani. Acesta este conştient şi primeşte îngrijiri medicale de specialitate”, a transmis IPJ Dâmvovița.

Acum, polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate toate împrejurările producerii evenimentului.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Marcel Ciolacu despre Aurel Bălășoiu: ”În momentul în care românii te aleg, doar românii te pot schimba. Eu i-am cerut domnului Bălășoiu să-și dea o demisie de onoare”

6 October 2022 at 13:36
image

Președintele PSD a declarat joi la finalul lansării versiunii în limba română a „Cartei Albe a IMM-urilor din România” că deputatul Aurel Bălășoiu poate fi schimbat numai de români, în ciuda demisiei care i-a fost cerută în urma scandalului sexual în care a fost implicat.

Marcel Ciolacu este convins că decizia de a-l exclude pe Aurel Bălășoiu din partid este una corectă. Cu toate acestea nu poate face nimic pentru schimbarea din funcție a deputatului în ciuda faptului că i-a solicitat o demisie de onoare: ” În momentul în care românii te aleg, doar românii te pot schimba” a afirmat liderul PSD.

În urma excluderii între Marcel Ciolacu și Aurel Bălășoiu nu au mai avut loc discuții, conform declarațiilor liderului PSD, dar acesta a lăsat de înțeles că este asaltat de mesaje pe WhatsApp:

”În fiecare seară eu am 200-300 de mesaje pe WhatsApp după așa presupusa comunicare a unui cetățean care are anumite probleme din punctul meu de vedere fără să deranjez pe nimeni, cu anumite probleme medicale și ar trebui să intre în acea zonă” a spus Marcel Ciolacu.

Întrebat de jurnaliști despre eventuala demisie a lui Aurel Bălășoiu din funcția de deputat Marcel Ciolacu a lăsat să se înțeleagă că aceasta rămâne decizia fostului membru PSD: ”Dânsul nu poate fi exclus din Parlament. Dacă doriți să susțin proiecte politice care n-au nicio treabă cu legile statului român, nu mă puneți că nu o s-o fac. În momentul în care românii te aleg, doar românii te pot schimba. Eu i-am cerut domnului Bălășoiu să-și dea o demisie de onoare” a declarat liderul PSD.

De asemenea Marcel Ciolacu a specificat că nu a are mai multe informații despre subiect în afara celor care se află deja în spațiul public.

Jurnalist Politic
articolul original.

Răsturnare de situaţie în cazul morţii mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. Ce au stabilit procurorii

6 October 2022 at 13:27
image

Răsturnare de situație în cazul morții mezzosopranei Maria Macsim Nicoară, de la Opera din Iași. După doi ani, ancheta este reluată de la zero. Zilele trecute, judecătorii au apreciat că este nevoie de o nouă cercetare pentru încadrarea corectă a faptelor.

Acum ancheta este reluată de la zero şi magistraţii au apreciat că este nevoie de o nouă cercetare pentru încadrarea corectă a faptelor. Anchetatorii vor trebui să stabilească dacă este vorba de omor, sau despre lăsarea fără ajutor a unei persoane aflată în primejdie, în momentul de faţă, cercetările se fac in rem, scrie antena3.ro.

„Colegul meu a găsit o soluție și dosarul dumnealui, printr-o încheiere, a plecat la Tribunal, apreciind faptul că fiind redeschisă urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunilor de omor și complicitate la omor, Tribunalul trebuie să facă cercetări și să vadă care este infracțiunea corectă pentru care ar trebui să fie cercetat domnul Nicoară”, a precizat Cristina Vîlcu, judecător la secția penală a Judecătoriei Iași.

Mezzosoprana Maria Macsim Nicoară, solistă a Operei Naționale din Iași, a suferit, în mai 2020, mai multe leziuni grave la nivelul creierului, toracelui și abdomenului, după ce a căzut pe scările din casă. La momentul căzăturii, în casă se mai afla și soțul său, pianistul Codrin Nicoară. Șapte luni mai târziu, după internări succesive în spitale din Iași, artista a murit.

Iniţial, dosarul a fost deschis pentru omor, însă procurorul nu ar fi strâns suficiente probe pentru această acuzaţie, aşa că soţul mezzosopranei a fost trimis în judecată doar pentru lăsarea fără ajutor a unei persoane aflată în primejdie.

În momentul în care familia mezzosopranei a aflat de această decizie, a mers la şeful procurorului de caz şi a cerut ca cercetările să fie făcute pentru omor. Prim-procurorul Parchetului din Iaşi a fost de acord, iar dosarul care ajunsese deja în instanţă şi în care pianistul Codrin Nicoară era acuzat doar de lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în primejdie, a fost oprit de la judecată.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

VIDEO | Marcel Ciolacu despre creșterea salariilor: ”Trebuie majorate de la 1 ianuarie.” Președintele PSD a vorbit și despre majorarea pensiilor, dar și despre viitorul buget stabilit ”pe programe”

6 October 2022 at 12:45
image

Marcel Ciolacu a declarat joi la finalul lansării versiunii în limba română a „Cartei Albe a IMM-urilor din România” că salariul minim pe economie trebuie majorat începând cu 1 ianuarie. A vorbit și despre creșterea pensiilor fără a avansa însă o dată.

Fiind întrebat de jurnaliști despre majorarea salariului minim la 3000 de lei, Marcel Ciolacu a declarat că aceasta ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2023:

” Din punctul meu de vedere cred că ele trebuie majorate de la 1 ianuarie, văzând ce se întâmplă și în celelalte state europene. Este o bătălie pe forța de muncă. Trăim cu toții în Uniunea Europeană și există o migrație a forței de muncă. Fără să mărim salariul minim pe economie migrația va continua pe alte zone. Trebuie să intervenim. Nu putem doar să ne plângem că nu avem forță de muncă sau să căutăm soluții nu neapărat adecvate pentru a menține forța de muncă. Trebuie să intrăm într-o normalitate” a declarat președintele PSD.

Acesta nu a fost însă la fel de prompt și în ceea ce privește răspunsul referitor la majorarea pensiilor. Deși a reiterat decizia coaliției de a crește atât salariile cât și pensiile, Marcel Ciolacu nu a putut avansa o dată specifică pentru majorarea pensiilor.

Președintele PSD a confirmat faptul că a avut discuții cu premierul Nicolae Ciucă, dar și cu ”responsabilii din Ministerul de Finanțe” în ceea ce privește atât execuția bugetară de anul acesta, cât și cea pe anul următor.

Conform declarației lui Marcel Ciolacu: ” Este prima oară de la revoluție când bugetul va fi făcut pe programe. Câte procente sunt pentru aceste majorări nu am stabilit în acest moment în coaliție, dar sunt ferm convins că vom stabili cât mai repede acest lucru” a completat președintele Camerei Deputaților.

Jurnalist Politic
articolul original.

Marian Godină, umilit de colegi: „S-au simțit superiori. Au ajuns să țipe la mine. Am dus și gunoiul, am spălat și mașinile”

6 October 2022 at 12:11
image

Marian Godină a povestit un episod în care a fost jignit de colegi. „Văzând că nu-s deloc încrezut, dragii mei colegi s-au simțit superiori. Au ajuns astfel să țipe la mine. Am dus și gunoiul, am spălat și mașinile”, a spus el. 

Cunoscutul polițist Marian Godină a anunțat că vrea să se lase de meserie. Cu o experiență de 16 ani în câmpul muncii, acesta câștigă 5.000 de lei pe lună. Mesajul lui a stârnit un val de critici și reacții negative.

„Aseară, însă, am fost complet dezamăgit și demoralizat. Nu am deranjat pe nimeni cu nimic, am zis doar că eu cred că pot face mai mult pentru mine și pentru familia mea. Atât. M-am întrebat totuși, dacă nu cumva am și greșit pe parcursul ăsta al meu. Iar comentariile de ieri îmi arată că am greșit. M-a preocupat mereu să rămân cu picioarele pe pământ, iar pentru asta nu numai că am rămas la fel de modest ca înainte, dar am devenit și mai modest”, a povestit Godină, pe Facebook.

Polițistul a dat drept exemplu momentul în care s-a mutat de la Poliția Rutieră la SAS. „Colegii de acolo m-au primit cu reticență crezând că voi fi cu nasul pe sus, că sunt pilos și că voi fi tratat preferențial”, a spus el.

„I-am spus șefului meu că ar face o greșeală să nu mă sancționeze”

„M-am purtat umil și am vrut să le arăt că nu sunt cu nimic mai presus de ei, că urăsc prea mult nepotismele ca să mă transform chiar eu unul care ar profita de notorietate pentru a-mi crea beneficii la serviciu. Într-o dimineață am întârziat la o misiune, lucru care mi s-a întâmplat o singură dată în carieră, dar pentru care mi-a fost extrem de rușine. I-am spus șefului meu că ar face o greșeală să nu mă sancționeze, că știu că am greșit impardonabil și că îmi doresc să fiu sancționat, mai ales că vor spune unii că sunt pilos și că d-aia am scăpat. Șeful meu mi-a spus că ar face o nedreptate dacă m-ar sancționa pentru că au mai fost colegi care au întârziat și nu au fost sancționați. Din fericire, șefului meu nu-i pasă câtuși de puțin de activitatea mea extra, nu e impresionat de notorietatea mea și se poartă cu mine exact ca și cu ceilalți, motiv pentru care îl admir. Căci sunt alții care mă lingușesc când mă văd și mă înjură după ce trec de mine”, a mai povestit omul legii, aflat acum în concediul de creștere a copilului.

„Văzând că nu-s deloc încrezut, ba chiar sunt mai umil decât ar trebui, dragii mei colegi nu numai că au văzut că-s egal cu ei, dar s-au simțit superiori. Au ajuns astfel să țipe la mine să duc gunoiul, să mă certe că nu țin bine arma sau să râdă de mine în hohote când nu știam să merg tactic. Asta pentru că le-am permis. Dar am dus și gunoiul, am spălat și mașinile, și am zis să-i las în pace, să se simtă ei bine”, a adăugat sursa citată.

Mai apoi, Godină a povestit un moment în care s-a „întrebat până când voi mai accepta să fiu în halul ăsta de prost”, când un coleg l-a jignit.

„Într-o zi, având de recuperat niște ore libere, trebuia să încep serviciul de la ora 12 noaptea.

Unul dintre colegi m-a sunat să-mi spună că e ziua unui coleg și dacă vin la 12 noaptea la bază, să merg în cursul zilei și să cumpăr un tort și niște lumânări pentru a-i face o surpriză. Colegul care își sărbătorea ziua mi-ar fi cumpărat lumânări doar pentru a mi le pune la cap, eventual, căci nu mă suportă deloc.

Recunosc că a trebuit să-mi calc pe orgoliu pentru a umbla după tort și lumânări pentru un asemenea personaj, dar iată-mă ajuns la 12 noaptea în bază, cu tortul în brațe și aprinzând lumânările în liniște pentru a nu deconspira planul. După cum ne-a fost planul, am sunat pe telefonul fix și i-am spus celui care a răspuns, și care știa că voi suna, că avem alarmă, e un scandal în Apața și să se echipeze urgent. Era ora 12. Am auzit imediat forfotă, băieții coborau urgent să se echipeze și să plece.

Chiar sărbătoritul, pe care-l așteptam pentru a-l surprinde, a coborât printre primii și, referindu-de la mine, a exclamat ceva de genul „bă, ăla nu a venit încă la muncă?” A fost mult mai plastic în exprimare, desigur, dar pentru că nu-mi aduc aminte exact cuvintele, nu le reproduc.

Știu doar că am rămas cu tortul și cu lumânările aprinse în brațe și m-am întrebat până când voi mai accepta să fiu în halul ăsta de prost”, a povestit, pe Facebook, polițistul.

În acest context, Godina a anunțat că și-a făcut cont pe Patreon, o platformă dedicată creatorilor de conținut, unde cei care vor să se aboneze trebuie să plătească o anumită sumă de bani.

„Vreau să și schimb ceva la mine, vreau să las la o parte rușinea și modestia, căci văd că nu îmi aduc nimic bun. Vreau să fac și pentru mine lucruri, căci am o familie care nu trăiește din comentarii, like-uri sau share-uri. Mi-am făcut cu mult timp în urmă un cont de Patreon de care mi-a fost rușine să vorbesc, deși eram conștient că sunt oameni dispuși să plăteasă pentru munca mea. Am zis că dă foarte urât, că nu sunt eu genul să apelez la așa ceva”, a adăugat el.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

VIDEO | Povestea lui Jho Low: Miliardarul de carton care a furat 5 miliarde de dolari din Fondul Suveran al Malaeziei și i-a cheltuit pe petreceri extravagante, tablouri de Van Gogh, diamante și mega-iahturi

6 October 2022 at 08:39

Low Taek Jho, cunoscut ca Jho Low, era considerat un om de afaceri de succes în Malaezia. Provenind dintr-o familie bogată și având studii la universități de elită din Anglia și SUA, Jho ducea o viață exclusivistă, fiind unul dintre apropiații fostului premier Najib Razak. Dar în spatele lui Jho e un întreg scandal financiar: ar fi furat 5 miliarde de dolari din Fondul Suveran al Malaeziei, bani pe care i-a cheltuit pe mega-iahturi, avioane private, tablouri semnate de pictori celebri, cum ar fi Van Gogh, bijuterii de sute de milioane de dolari și petreceri la care a invitat numeroase vedete de la Hollywood.

Încă de mic, Jho Low a visat să fie bogat. Chiar dacă provenea dintr-o familie avută, el a vrut chiar mai mult. Așa că, atunci că a ajuns adult a găsit metode a păcăli și a-i manevra pe cei de lângă el, astfel încât să ducă o viață de superstar. La doar 28 de ani, a găsit o metodă de a fura 5 miliarde de dolari din Fondul Suveran al Malaeziei.

Jho Low / Sursa foto: Instagram
Jho Low / Sursa foto: Instagram

În timp ce în țara lui, mulți oameni suferă de sărăcie, el a început să cheltuiască banii sustrași din Fondul Suveran al Malaeziei în cele mai nebunești moduri: cazinouri, mașini scumpe, case luxoase în mai multe țări. A organizat petreceri fabuloase, la care a invitat celebrități din America și le-a plătit pentru a participa. Megan Fox, Kim Kardashian sau Paris Hilton sunt doar câteva dintre persoanele care au petrecut alături de „miliardarul fake” din Malaezia.

Curiozitățile legate de Jho Low nu se opresc aici. Leonardo di Caprio i-a mulțumit, pe scena premiilor Glorburilor de Aur, după ce Jho a investit 100 de milioane de dolari în celebru film „Lupul de pe Wall Street”.

„Jho Low a fost creierul acestui scandal”

Dar visul frumos s-a terminat când autoritățile americane au început să strângă dovezi împotriva sa. Au ajuns rapid la sursa fondurilor care au stat la baza acestei vieți trăite în lux. Banii proveneau din Fondul Suveran al Malaeziei – 1Malaysia Development Berhad (1MDB), înființat în 2009, de prim-ministrul Malaeziei de atunci, Najib Razak. De aceea, „afacerea” a ajuns să fie cunoscută opiniei publice sub numele de „1MDB”.

1MDB a fost creat cu scopul final de a îmbunătăți viața poporului malaiezian. Dar, din păcate, mai mulți oficiali corupți (între care însuși Najib Razak) au tratat această încredere publică drept un cont bancar personal.

„Jho Low este piesa centrală a acestui scandal, nu există nicio îndoială. Cred că el, în parte, a fost creierul. El a fost în mod clar cel care a facilitat totul”, a spus Michael Hirschmann, fondatorul Transparency International, într-un reportaj realizat de Al Jazeera.

„Jho Low a fost o persoană care a construit rețele, un adevărat internaționalist, cineva care, de-a lungul anilor, l-a cunoscut pe fiul vitreg al prim-ministrului Najib și, prin intermediul lui, s-a împrietenit cu însuși prim-ministrul. Acum, toți cei apropiați lui știau că vor beneficia de abuzul de putere și de corupție”, a adăugat Hirschmann.

Jho Low / Sursa foto: Instagram
Jho Low / Sursa foto: Instagram

Complotul de a frauda 1MDB a început în septembrie 2009 pe un mega iaht din Marea Mediterană. La bord se aflau Jho Low, Najib Razak și  soția lui, Rosmar, și copiii lor. Gazda: doi cofondatori ai unei noi companii petroliere din Arabia Saudită, unul dintre ei fiind prinț saudit.

Aceștia au semnat un document prin care s-au asociat cu compania saudită, iar aproape toate fondurile 1MDB urmau să ajungă în acest fond comun.

Banii nu au ajuns niciodată la acest fond de investiții comun, ci direct într-un cont deschis de Jho Low la o bancă din Elveția.

Odată ce a intrat FBI-ul pe fir, nimic nu a mai fost la fel. Au avut loc percheziții la casa lui Najib, unde s-au găsit bani, dar și bunuri în valoare de sute de milioane de dolari. Guvernul lui, care condus țara vreme de 60 de ani, a căzut.

În iulie 2020, Najib a fost condamnat pentru corupție la 12 ani de închisoare, sentință supusă apelului.

Este o soartă pe care Jho Low a vrut cu disperare să o evite, așa că s-a ascuns, iar autoritățile încearcă de 7 ani să dea de el. Fără succes, însă.

Jho Low / Sursa foto: Instagram
Jho Low / Sursa foto: Instagram

În mai 2018, Jho a luat legătura cu guvernul malaezian și a vorbit despre scandalul 1MDB. În înregistrările ajunse în spațiul public, el a vorbit despre alte persoane implicate și a susținut că doar a „împrumutat”  banii.

„Toate acestea au fost în cele din urmă împrumuturi, direct sau indirect, dar cred că a venit momentul să repatriem aceste bunuri în schimbul cooperării și să mergem mai departe fără să fim urmăriți penal”, spunea el.

În plus, Jho a da vina pe Najib, pentru că el era cel care avea autoritate și putea aproba tranzacțiile. De asemenea, el a spus că Najib a cheltuit mai mult de jumătate de miliard de dolari pe bijuteriile soției sale, inclusiv pe un diamant roz de 27 de milioane de dolari pe care Jho l-a cumpărat.

Jho fuge de 7 ani și cel puțin șase țări fac investigații cu privire la 1MDB. În timpul discuțiilor cu guvernul malaiezian, el a spus că este în China, dar autoritățile de la Beijing au negat acest lucru.

Se pare că în ultimii ani a călătorit în Thailanda, Kuweit și India, chiar dacă pașapoartele sale din Malaezia, St Kitts și Cipru au fost anulate.

Totuși, o întrebare este pe buzele multora. De ce nu este prins acest miliardar fake din Malaezia. Unele voci afirmă că beneficiază de ajutorul unor oficiali guvernamentali de nivel înalt și de aceea reușește să se ascundă atât de bine.

În iulie 2022, guvernul malaiezian a respins o ofertă din partea lui Jho în valoare de 337 de milioane de dolari pentru a-l scăpa de acuzații și pentru a deveni, astfel, un om liber.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.
Before yesterdayGandul

Caz șocant! Un fost miner și-a omorât soția mușcând cu dinții din ea, la propriu. Bărbatul e condamnat la ani grei de închisoare

5 October 2022 at 19:49
image

Un fost miner din Gorj este acuzat că și-a omorât soția lovind-o cu bestialitate și mușcând-o efectiv până la sânge. Bărbatul a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, sentința tribunalului nefiind definitivă.

Crima s-a petrecut în primăvara trecută, în luna martie, în locuința soților Bobocescu din comuna gorjeană Turburea. Bărbatul ar fi fost gelos, ajungând să recurgă la gesturi inumane.

Gheorghe Bobocescu în vârstă de 55 de ani, a declarat în fața anchetatorilor că în ziua premergătoare crimei și-a văzut soția în curtea casei însoțită de fratele lui, într-o ipostază intimă.

Între cei doi a ieșit o ceartă de nedescris, în timpul căreia femeia ar fi recunoscut că a mai avut relații extraconjugale și cu alți bărbați din comună.

Orbit de furie și gelozie, bărbatul a început să-și lovească soția cu ferocitate, i-a sărit în repetate rânduri cu picioarele pe piept, apoi a început efectiv să o muște până la sânge.

În timpul necropsiei, medicii legiști au găsit pe corpul femeii zeci de răni, cele mai multe prin mușcare.

Pur și simplu, criminalul a sfâșiat-o din cap până în picioare, mușcând-o inclusiv de urechi, de față, de sân, de pubis, de picioare și de mâini. Ferocitatea cu care și-a ucis soția a fost remarcată chiar și de către anchetatori care au menționat acest aspect în actul de acuzare ca faptă agravantă.

”(…) a lovit victima cu intensitate deosebită, aplicându-i lovituri repetate cu şi de corpuri dure în zone vitale, respectiv, ficat şi plămân, precum şi prin muşcare, determinând leziuni ale organelor interne sus-menţionate, incompatibile cu viaţa, rezultând hemoragie internă şi decesul victimei.

Prin durata agresiunii şi prin intensitatea ei, acţiune ce denotă ferocitate, s-au produs victimei suferinţe intense şi de lungă durată ce depăşesc suferinţele inerente acţiunii de ucidere, fapta fiind săvârşită astfel prin cruzimi”, se arată în actul de acuzare.

Legiștii pur și simplu nu au putut să stabilească exact care a fost rana care a dus la decesul victimei, în certificatul medicolegal fiind menționată o lungă înșiruire de leziuni fatale.

Femeia a fost lovită cu piciorul, cu atâta intensitate, încât avea ficatul, coastele și plămânii zdrobiți, moartea fiind produsă de un cumul de factori, ”respectiv, multiple leziuni de violenţă care s-au putut produce prin loviri repetate cu şi de corpuri dure, muşcare, aspect care evidenţiază că acţiunea violentă a inculpatului a depăşit cu mult ceea ce era necesar pentru a-i fi produs decesul victimei”.

Individul fără scrupule a fost arestat preventiv și trimis în judecată în luna mai 2022 și după doar trei termene de judecată a și fost condamnat.

Judecătorii nu au acordat circumstanțe atenuante și au decis să-l condamne la 25 de ani de închisoare.

Victima, M. Bobocescu fusese agresată în mod repetat de soțul ei, a cerut chiar în luna februarie a acestui an și un ordin de protecție, însă bărbatul nu l-a respectat.

Acesta a fost reținut de poliție, dar procurorul de caz nu a dispus arestarea preaventivă a acestuia, invocând ”o inconstanţă în declaraţiile persoanei vătămate”, motiv pentru care Bobocescu a revenit la domiciliu.

O lună mai târziu avea să-și calce la propriu soția în picioare și să o sfâșie. Când polițiștii din comună au fost chemați la fața locului, criminalul i-a întâmpinat plin de sânge, inclusiv la gură.

Și-a recunoscut fapta imediat, explicând că pur și simplu nu s-a putut opri, fiind într-o stare de agitație pe care nu a putut să o explice.

În prezent criminalul este în arest preventiv și așteaptă sentința definitivă.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Adrian Câciu, despre creșterea impozitelor pe locuinţe: „Nu va avea efect asupra persoanelor cu venituri mici”

5 October 2022 at 19:35
image

Senatorii PSD şi PNL au depus un amendament la Ordonanţa 16/2022, care are în vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate, a transmis ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

,,Ordonanţa 16, după cum ştiţi, este în dezbatere parlamentară, este la Senat. Înţeleg că s-au depus o serie de amendamente. Pe partea de proprietate, senatorii PSD şi PNL au depus un amendament.

În analiza acestui amendament am văzut că sunt şi poziţiile Asociaţiei Oraşelor şi Municipiilor, Asociaţiei Consiliilor Judeţene, care sunt de acord cu această abordare.

Drept pentru care Parlamentul va trece la dezbatere şi la avizarea acestui amendament, care, de fapt, din ce am văzut, reprezintă sau are în vedere o actualizare a grilei de raportare a stabilirii impozitului pe proprietate”, a explicat, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

De asemenea, ministrul Finanțelor a fost întrebat cu cât ar putea creşte impozitele, acesta a răspuns că nu e neapărat necesar să fie majorate, deoarece în grila aprobată în 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.

Persoanele cu salarii mici nu vor simți creșterea impozitelor pe locuințe

,,Nu e neapărat necesar să crească impozitele. După cum ştiţi, faţă de această grilă, care a fost stabilită în anul 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8% şi 0,2%, dacă nu mă înşel, sau 2%. Deci, practic, pe de o parte, pot acţiona în cadrul acestei marje, pot creşte impozitele.

Până la urmă este vorba de veniturile autorităţilor locale şi atunci când ne întrebăm de ce, de fiecare dată, statul român, din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivel autorităţilor locale, cred că un răspuns este şi în zona aceasta a colectării veniturilor locale”, a precizat acesta, conform Agerpres.

Oficialul a mai arătat că impactul unei eventuale creşteri a impozitelor pe locuinţe nu va avea efect asupra persoanelor cu venituri mici.

,,Nu în ultimul rând, trebuie să ţineţi cont de faptul că populaţia cu venituri mici este protejată din perspectiva impozitelor pe proprietate. Există o serie de credite fiscale care sunt prevăzute în Codul fiscal.

Deci, impactul unei creşteri de impozite, eventuale creşteri impozite nu va fi pe persoanele care au venituri mici. Pe de altă parte, trebuie să ţinem cont şi de de faptul că este totuşi o chestiune de inechitate ca impozitele să fie la fel în UAT-uri diferite şi ca nivel de trai şi ca nivel de dezvoltare, dacă vreţi, economică”, a mai spus Adrian Câciu.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Poll Marius Tucă Show: „Cetățenii UE ar trebui consultați în privința viitoarelor ajutoare financiare acordate Ucrainei”

5 October 2022 at 19:33

Miercuri, 5 octombrie, a avut loc o ediție specială a emisiunii „Marius Tucă Show”, invitatul zilei fiind generalul în rezervă Silviu Predoiu, fost șef operativ al SIE.

Telespectatorii au fost invitați să se pronunțe dacă „Cetățenii UE ar trebui consultați în privința viitoarelor ajutoare financiare acordate Ucrainei”.

Majoritatea covârșitoare a celor care au răspuns (88%) ar fi de acord ca cetățenii statelor membre UE să fie consultați cu privire la acordarea de ajutoare financiare pentru Ucraina, în timp ce doar 11% cred că nu ar trebui consultați în această privință.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Ministrul Alexandru Rafila, îngrijorat. „O combinație între SARS-CoV-2 și virusul gripal este posibil să circule”

5 October 2022 at 19:21
image

După spusele ministrului Sănătății, în perioada următoare ne-am putea confrunta cu o evoluție a virusului SARS-CoV-2 împreună cu virusul gripal, doar că într-o formă mai intensă.

Alexandru Rafila a susținut astăzi un interviu în care a vorbit despre aspectele care ar trebui să ne îngrijoreze. Mai precis, ministrul Sănătății susține că în perioada următoare ne-am putea confrunta cu o evoluție a virusului SARS-CoV-2 împreună cu virusul gripal, dar de data acesta într-o formă mai riscantă.

„Ceea ce poate să ne pună în dificultate este o combinație între continuarea evoluției cu SARS-CoV-2 și o combinație cu virusul gripal care e posibil să circule în acest an mai intens, avem exemplul emisferei sudice, iarna care tocmai s-a încheiat în emisfera sudică a adus un număr mult mai mare de cazuri.

Virusurile gripale nu au mai circulat datorită măsurilor luate pentru covid, ori după o perioadă de doi-trei ani de lipsă de circulație imunitatea oamenilor e ceva mai mică, – nu au făcut gripă în ultimii ani -, și atunci interesul pentru vaccinarea anti-gripală a scăzut și din punctul ăsta de vedere s-ar putea să apară surprize. Sper să avem o protecție cât mai bună la nivelul categoriilor de risc în special iar restul populației să se vaccineze în mod obișnuit”, a afirmat ministrul Sănătății.

Când vor veni noile vaccinuri anti-COVID

Întrebat când vor veni în țară noile vaccinuri anti-COVID,  Alexandru Rafila a afirmat că autoritățile naționale urmează să decidă împreună cu Comisia Europeană și cu furnizorii de vaccin, cu care există contracte, o formulă care să permită aducerea dozelor în țară dar și găsirea unei soluții pentru a reduce drastic cantitățile de vaccin contractate.

De asemenea, Rafila a fost întrebat despre bolile cronice ale sistemului sanitar. „Una dintre ele este deficitul de medici. Cât de mare este deficitul și care sunt specialitățile cele mai vulnerabile?”, l-a întrebat Ioana Ene pe ministrul Sănătății, potrivit EuropaFm.ro.

 „Problema de deficit este legată în momentul de față de distribuție. Problema este distribuția, nu deficitul. Aglomerație în centrele universitare puternice, foarte puține în centrele mici și în zonele rurale”.

„Se poate remedia doar astfel: să spunem că avem o politică salarială echilibrată și suficientă. Trendul pe care l-ați observat de încetinire a emigrației a fost influențat categoric de salarii. PSD a luat această decizie și s-a oprit exodul.

Cel de-al doilea este legat de confortul profesional care se referă la echipamente, disponibilitatea medicamentelor. Și un lucru pe care-l constat este implicarea autorității locale”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Doi părinți din Botoșani sunt sfâșiați de durere. Fiul lor a fost omorât în bătaie în Spania, iar celălalt a murit la aflarea veștii tragice

5 October 2022 at 18:25
image

O familie din Botoșani este sfâșiată de durere în urma unei întâmplări cutremurătoare. Un fiu a murit în Spania, după ce a fost bătut, iar fratele său a făcut infarct și a murit când a aflat vestea.

Unul dintre frați a murit în Spania, după ce a fost bătut cu bestialitate, iar celălalt frate al său a făcut infarct și s-a stins din viață când a aflat vestea tragică.

Tragedia este cu atât mai mare cu cât spaniolul care a provocat nenorocirea este cercetat în libertate, în țara sa natală.

George Cojocaru avea 43 de ani, era din Dorohoi și a murit la sfârșitul luni august, într-un spital din Spania, după ce a fost bătut cu bestialitate într-un local. Când a aflat că fratele său este în comă, celălalt băiat al familiei, internat și el într-un spital din București, a făcut infarct și a decedat.

Părinții răposaților trăiesc un coșmar

Părinții celor doi bărbați sunt sfâșiați de durerea și de soarta celor doi. Aceștia cer închisoarea pentru acesta, iar o rudă a decis să facă publică drama familiei pe rețelele de socializare.

„Nu știm pe ce considerente se continuă cu această hotărâre în pofida recursurilor prezentate de familie (poate acela că, fiind emigrant, viața lui nu contează decât ca un număr într-o statistică, poate că e singur pe minunatele plaiuri ale Huelvei, poate cu ceva noroc nu întreabă nimeni de el și se uita acest incident nefericit”, a scris Mirela Constantinescu, potrivit Ziare.com.

Din neferecire pentru familie, deocamdată nimeni nu le-a sărit în ajutor cu privire la această situație teribilă prin care trec, motiv pentru care, o rudă a încercat să transmită oamenilor suferinta prin care trec.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

EXCLUSIV | Clotilde Armand, primarul care nu primește cetățenii în audiență. Înainte dădea vina pe restricțiile din pandemie, acum nici nu nu mai dă explicații

5 October 2022 at 17:06

Clotilde Armand a suspendat audiențele cu cetățenii, deși acestea intră în atribuțiile ei de primar al Sectorului 1. Într-un răspuns transmis miercuri de Primăria Sectorului 1 este anunțată suspendarea programărilor pentru audiențe, fără a fi precizat motivul și fără a fi anunțată o dată de la care se vor relua programările.

Criticată de mai multe ori că nu participă la ședințele de Consiliu Local, Clotilde Armand demonstrează că nu-și îndeplinește nici obligațiile de a sta de vorbă cu cetățenii din Sectorul 1, chiar dacă acum nu mai poate invoca printre motive restricțiile din pandemie, așa cum a făcut-o după preluarea mandatului.

Gândul a obținut un răspuns trimis de Primăria Sectorului 1, la solicitarea lui Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului, care dovedește că nici la ora actuală, când restricțiile impuse în pandemia de coronavirus au fost ridicate, Clotilde Armand nu-și îndeplinește obligația de a primi cetățenii Sectorului 1 în audiență.

”În acest moment sunt suspendate programările în audiență la Primarul Sectorului 1, urmând a fi publicate informații despre reluarea activității în acest sens, fie pe pagina de internet a Sectorului 1 al Municipiului București, fie la sediul instituției din Bdul Banu Manta, nr. 9”, se arată în răspunsul Primăriei Sectorului 1.

Răspunsul Primăriei Sectorului 1 la solicitarea lui Alexandru Pânișoară de a se înscrie în audiență la primarul Sectorului 1

Este de remarcat faptul că, în acest răspuns oficial, semnat de primarul Clotilde Armand, aceasta nu a transmis cetățenilor nici durata perioadei de suspendare a audiențelor, nici motivul care a condus la această încălcare a dreptului locuitorilor Sectorului 1.

Clotilde Armand încalcă mai multe obligații ale primarului când nu primește cetățenii în audiență

Audiențele sunt un drept al cetățenilor, dar și un privilegiu al aleșilor de a afla realitatea cu care se confruntă cetățenii din unitatea administrativ-teritorială pe care o reprezintă. Articolul 5 din Legea 544/2001 prevede ca programul de primire în audiență trebuie să fie public:

”Fiecare autoritate sau instituție publică are obligația să comunice din oficiu următoarele informații de interes public: (b) structura organizatorică, atribuțiile departamentelor, programul de funcționare, programul de audiențe al autorității sau instituției publice”.

De asemenea, obligația primirii cetățenilor în audiență este reglementată de articolul 225 al OUG 57/2019 privind Codul Administrativ:

”(1) Aleşii locali sunt obligaţi ca, în exercitarea mandatului, să organizeze periodic, cel puţin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetăţenii, să acorde audienţe şi să prezinte în consiliul local, respectiv în consiliul judeţean o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetăţenii”.

Jurnalist Politic
articolul original.

Pensionarii, în număr mare la ușa primăriei din Galați, pentru 30 de lei ajutor la încălzire: „Noi murim de foame”

5 October 2022 at 16:42
image

În Galați, sute de persoane cu venituri mici, mai ales pensionari, au năvălit peste ghiseele serviciului pentru acordarea ajutoarelor de încălzire. Unora dintre vârstinci li s-a făcut rău din cauza agitației și certurilor care au ieșit acolo.

Oamenii spun că îndură totul pentru cel mult 30 de lei pe lună, reducere la facturile de gaze și curentul electric.

După ce au fost nevoiți să aștepte câteva ore în picioare, mulţi dintre vârstinci au cedat nervos și au aruncat vorbe acide.

„Noi murim de foame, cu 14 milioane, cu 35 de ani de muncă. De ce nu ia în considerație anii de muncă, să îmi dea și mie măcar 20?”, a spus o femeie.

Vârstnicii mărturisesc că se simt umiliți. Au venituri foarte mici și ar face orice pentru a mai reduce din cheltuieli.

„Nu am serviciu! Când merg la Forțele de Muncă mă trimite la Pensii, când merg la Pensii, mă trimite la Muncă. Și trebuie să cerșesc acuma, nu?”, mai spune o femeie.

„Mă ajută copiii, într-un fel sau altul, când pot și ei. Au copii, au și ei… Mă rog, fiecare se descurcă cum poate”, a zis o pensionară.

„E foarte complicat, e bătaie de joc de lume”, spun oamenii care îndură fiecare zi din viața lor.

Cel mai greu le-a fost pensionarilor care suferă și de boli grave.

Pensionarii României, disperați de traiul greu

O doamnă a încercat să își acopere capul cu o sacoșă din cauza căldurii.

Femeia a suferit un accident vascular-cerebral și este bolnavă și de astm: „Își bat joc de noi. Cât să mai îndurăm, oare, cât să mai îndurăm? Ne umilesc într-un hal… Mai bine ne-ar mai pune la pensie un milion, două, și nu ne-ar mai chinui cu acte. Sunt bătrâni singuri care nu știu să mai scrie, care n-are cine să-i ajute.”

Așadar, toate eforturile înseamnă, în cele din urmă, 20-30 de lei mai puțin la gaz sau curent.

„E foarte complicat, e bătaie de joc de lume.”, spunea cu durere în suflet o femeie.

„Nu v-ați descurcat cu actele?”, întreabă un reporter.

„Nu, mă duc acasă să iau factura, să mă apuc să caut toate, că de abia stau!”, continuă acesta.

La întrebarea „Mai știți câți lei ați primit ca ajutor anul trecut?” a reporterului, femeia a răspuns: „În jur de 30 de lei.”

Adriana Ghinoiu, șef serviciu Ajutoare de Încălzire, Primăria Galați: „Până la momentul ăsta s-au depus 1.046 de cereri, pentru sezonul 2022-2023. În anul trecut, am avut 4.989 de cereri soluționate și transmise. Mă aștept ca anul ăsta să fie depuse mai multe.”

Documentele necesare pot fi depuse până pe 15 octombrie, potrivit Protv.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

VIDEO | Rareș Bogdan cere din nou în plenul PE sprijin pentru primirea României în Schengen: ”Am fost mult prea eleganți și mult prea tăcuți până acum. Nu ne obligați să jucăm și noi dur”

5 October 2022 at 16:31

Eurodeputatul PNL, Rareș Bogdan, a cerut din nou, miercuri, în plenul Parlamentului European ca România să fie primită în Spațiul Schengen, lansând totodată și un avertisment față de statele care se opun constant, referindu-se în primul rând la Olanda.

De 11 ani, două țări pe care românii le respectă îi umilesc sistematic, blocând aderarea la Schengen, deși companiile lor au afaceri uriașe în România și dețin o bună parte din sistemul bancar și de asigurări”, a afirmat Rareș Bogdan, într-un nou discurs ținut în plenul Parlamentului European.

Liderul eurodeputaților PNL a lansat cu acestă ocazie și un avertisment. „Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați? Să provocăm o criză alimentară la nivel european, să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale care tranzitează zilnic România spre piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligați să jucăm și noi dur”, a subliniat prim-vicepreședintele PNL.

Rareș Bogdan a mai spus că până acum România a jucat mereu corect, fără a agita spiritele, dar blocarea intrării României și Bulgariei în Spațiul Schengen reprezintă o mare nedreptate.

Am fost mult prea eleganți și mult prea tăcuți până acum. Nu suntem mai puțin europeni decât cei din vest. Nu îi trimiteți pe alegătorii români spre populiști și eurosceptici. Blocarea României și a Bulgariei în afara Schengen este o nedreptate față de un popor profund european”, a adăugat el.

Totodată, prim-vicepreședintele PNL a avertizat că menținerea opoziției față de țara noastră va crea un climat eurosceptic și în România. „Pentru a anula orice discurs eurosceptic, țările noastre trebuie să fie obligatoriu în Schengen. Nu vă bateți joc încă o dată de România și Bulgaria”, a mai spus eurodeputatul.

PPE sprijină intrarea României în Spațiul Schenghen

De asemenea, grupul PPE din Parlamentul European, din care face parte și PNL, a transmis un mesaj pentru extinderea spațiului Schengen și aderarea României.

Îndemnăm statele membre să deschidă spațiul Schengen pentru călătoriile fără pașapoarte în România și Bulgaria. Și Croația urmează să se alăture.”, a transmis Grupul Popularilor Europeni pe Facebook.

Popularii Europeni au mai explicat că „rămânând împreună, putem consolida spațiul Schengen și ne putem asigura că frontierele externe ale UE sunt mai bine protejate”.

Mesaj de sprijin a venit și de la nivelul conducerii PPE, adică de la Manfred Weber, care într-o vizită la Sofia și-a arătat tot sprijinul pe cele două țări din estul Eurpei. „Bulgaria, Croaţia şi România îndeplinesc condiţiile pentru a adera la zona Schengen şi încă aşteaptă ca decizia finală să fie adoptată de Consiliul UE. Locul lor este în spaţiul Schengen. Aveţi sprijinul total al Partidului Popular European”, a precizat Weber, un apropiat al României.

În Parlamentul European a avut loc miercuri o dezbatere privind aderarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen. Printre cei care au luat cuvântul s-au aflat mai mulți europarlamentari români, printre care liberalii Rareș Bogdan, Siegfried Mureșan, Vasile Blaga, dar și social-democratul Dan Nica, Rovana Plumb sau Victor Negrescu, dar și reprezentanți ai USR, ca Nicolae Ștefănuță, precum și de la REPER, cum ar fi Dacian Cioloș și Dragoș Tudorache.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.
❌