ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 September 2022Gherla INFO

Accident la Bonțida, șofer rănit după ce mașina a lovit un cerb pe șosea

26 September 2022 at 20:04
bonitda accident cerb

Gherla INFO luni 26 septembrie 2022 23:04 874 accesări

Un șofer care circula luni seara pe șoseaua Gherla – Cluj-Napoca a fost luat prin surprindere de apariția pe șosea a unui cerb.

Accidentul s-a produs în jurul orei 22. Mașina circula spre Gherla, impactul nu a putut fi evitat, iar animalul a fost lovit în plin. Acesta s-a prăbușit pe carosabil, iar la scurt timp, a decedat, spun martori oculari.

Potrivit acestora, autovehiculul implicat a fost serios avariat, iar șoferul acuza răni la cap și la o mână.

ambulanta bontida

Un echipaj de ambulanță a intervenit la locul accidentului.

  • știre în curs de actualizare
Dacă ți-a plăcut, anunță un prieten, distribuie!
articolul original.

Amenzi și permise reținute la sfârșit de săptămână la Gherla și în comunele învecinate

26 September 2022 at 18:36
image

Polițiștii rutieri din Gherla au continuat la sfârșit de săptămână weekend activitățile pentru impunerea respectării legislației rutiere de către participanții la trafic, în scopul prevenirii producerii unor evenimente rutiere și depistării acelor conducători auto care se află sub influența alcoolului sau a substanțelor psihotrope.

Activitățile de control și abaterile constatate au condus la reținerea a șase permise de conducere. Patru dintre șoferii rămași pietoni se aflau și sub influența alcoolului.

În total au fost aplicate 33 de sancțiuni contravenționale.

În aceeași perioadă s-a acționat pentru creșterea gradului de disciplină rutieră și în comunele învecinate cu Gherla. Aici au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale, a fost reținut certificat de înmatriculare și un permis de conducere, în cazul unui conducător auto care avea o alcoolemie de 0,32 mg/l alcool pur în aerul expirat

Cele mai multe scanțiuni au fost aplicate pentru încălăcri ale regulilor de circulație.

foto: arhiva

articolul original.

Chef cu muzică la maxim la Sâmboleni, în Cămărașu, polițist atacat, s-au tras focuri de armă

26 September 2022 at 18:20
image

Un chef cu muzică dată tare s-a încheiat prost. Un polițist a fost agresat, iar un tânăr a fost reținut.

În seara zilei de sâmbătă, 24 septembrie, în jurul orei 19.40 polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Apahida au fost solicitați prin apel 112 pentru a interveni la un eveniment în localitatea Sâmboleni, comuna Cămărașu, unde era afectată ordinea și liniștea publică.

Echipajul de polițiști a constatat că la imobilul unde se reclama evenimentul, o persoană de sex masculin, în vârstă de 31 de ani, ar fi ascultat muzică la un nivel ridicat, fiind astfel tulburată ordinea și liniștea publică.

Acesta a refuzat să se legitimeze și a devenit agresiv verbal, polițiștii procedând la încătușarea lui, moment în care o altă persoană de sex bărbătesc s-a apropiat de agenții de poliție, lovindu-l cu pumnul în zona feței pe unul dintre ei, ulterior fugind de la fața locului.

Întrucât în zonă s-au adunat mai multe persoane care se manifestau agresiv față de polițiști, starea conflictuală degenerând, aceștia au fost nevoiți să execute trei focuri de avertisment cu arma din dotare, în plan vertical, pentru restabilirea ordinii publice.

De asemenea, la fața locului au fost dirijați de urgență polițiști din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, precum și o grupă operativă de jandarmi, care au intervenit pentru restabilirea ordinii publice.

Bărbatul care a agresat fizic polițistul a fost identificat și depistat, fiind vorba despre un tânăr de 24 de ani, din comuna Cămărașu, pe numele căruia procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, a dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore.

Cel în cauză este cercetat în continuare pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj.

foto: arhiva

articolul original.

Insule ecologice digitalizate, tarife noi la ADP și alte proiecte la vot în consiliul local

26 September 2022 at 09:15
image

Consilierii locali sunt convocați la ședința publică ordinară care are loc joi, 29 septembrie 2022, la sediul primăriei Gherla.

Proiectul ordinii de zi

1. Referat și proiect de hotărâre pentru modificarea HCL nr. 9 din 10.02.2020 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile prestate de către SC ADP GHERLA SA.

Urmare a cererii nr. 15367 din 13.09.2022 a ADP GHERLA SA pentru modificarea tarifelor privind serviciile prestate către Municipiul Gherla a tractorului și remorcii U650, respectiv tractor Farmtrac și remorcă și tariful pentru eliminarea deșeurilor depozitate ilegal pe domeniul public, începând cu data de 01.10.2022 s-au constatat următoarele:
SC ADP GHERLA SA solicită modificarea tarifelor existente și aprobarea unor noi tarife față de cele stabilite pentru anul 2020 justificând această prin:
– modificările salariale care au intervenit în perioada iulie 2021- iulie 2022 : HG 1071/2021, Decizie impusă de Auditul Primăriei Gherla /1 septembrie 2021, OUG 67/2022
– în calculul tarifar orar pentru tractoare U650 + remorcă, respectiv tractor Farmtrac + remorcă, s-au constatat anumite lipsuri, deficiențe, motiv care a dus la neacoperirea cheltuielilor aferente utilajelor respective, deficiențe care pot produce pierderi semnificative pentru societate
– majorările substanțiale la prețul combustibilului, pieselor de schimb, manoperelor pentru reparații, diagnosticare, reglaje, verificare etc.
– costurile privind eliminarea deșeurilor depozitate ilegal pe raza municipiului Gherla și a localităților arondate au fost suportate până în prezent de subscrisa, nefiind incluse în contractele de salubritate încheiate cu persoanele fizice și juridice, iar cantitatea acestora se ridică la aproximativ 60 t/lună.

Se consideră cererea ADP GHERLA SA justificată, văzând anexele la cerere.

2. Referat și proiect de hotărâre privind aderarea Municipiului Gherla la Programul European Energy Award – Comunitate Sustenabilă (ROEEA).

Din data de 13 iulie 2017, prin Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Organism intermediar, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Afaceri privind Energia Durabilă, în cadrul ”Fondului de Acțiuni pentru Energie Durabilă” (SEAF) sunt disponibile finanțări nerambursabile pentru costurile de certificare, recertificare și audituri intermediare, actualizarea ”Planului de Acțiuni privind Energia Durabilă” și acțiuni conexe pentru îmbunătățirea performanței durabile și a calității vieții comunităților.
Aderarea la programul European Energy Award – Comunitate Sustenabilă (ROEEA) confirmă rolurile importante pe care le au orașele în atingerea obiectivelor europene de sustenabilitate. Prin programul ROEEA, orașele sunt sprijinite să ia măsuri pentru a promova utilizarea durabilă a resurselor, inclusiv utilizarea energiei regenerabile, eficiența energetică și achizițiile ecologice, pentru a promova conștientizarea cetățenilor și pentru a asigura implicarea și succesul economiei locale printr-o economie verde, ecologică.
Programul este un sistem de management și certificare a calității pentru orașele implicate în politici durabile în domeniul energiei, al climei și al transporturilor. Premiul European pentru Energie este împărțit în șase domenii care abordează: dezvoltarea comunală și planificarea geografică, clădirile primăriei și infrastructura, furnizarea de energie și apă, gestiunea deșeurilor, mobilitatea, organizarea internă și comunicarea externă.
Aceste șase domenii cuprind sub-secțiunile enumerate aici și reprezintă, în total, 79 de criterii care pot fi evaluate sistematic, revizuite în mod continuu, acțiunile planificate și progresele urmărite.

Procesul interdisciplinar rezultat și procesul de implementare, combinate cu o rețea de expertiză paneuropeană, asigură că orașele vor reuși să îmbunătățească calitatea vieții, competitivitatea și performanța lor durabilă.

Cele șase Domenii de evaluare a Performanței Durabile a Orașului
1. Dezvoltare comunală, planificare
Politici energetice, reglementări de urbanism

Concepte, strategie
• Strategia climatică la nivel municipal, perspective energetice
• Balanţă, sisteme de indicatori
• ​Protecţia climatului şi conceptul energetic
• Evaluarea efectelor modificărilor climatice; evaluarea impactului asupra modificării climatice
• Conceptul pentru deşeuri

Planificarea dezvoltării municipale
• Planificarea energetică
• Mobilitate şi planificarea traficului

Obligaţiile proprietarilor de terenuri
• Instrumente obligatorii pentru proprietarii de terenuri
• Dezvoltare urbană şi rurală inovatoare

Autorizaţiile de construcţii şi monitorizarea
• Analiza aprobărilor pentru construcţii şi monitorizarea
• Consultare privind aspectele energetice şi de protecţie climatică în procesele de construcţii

2. Clădirile primăriei & Infrastructură
Management energetic, eficienţa clădirlilor

Managementul energiei şi al apei
• Standarde pentru construcţia şi managementul clădirilor publice
• Analiză energetică iniţială, consideraţii
• Analize, optimizarea operării
• Conceptul de renovare
• Construcţii noi sau renovări exemplare

Ţinte cantitative pentru energie, eficienţă şi impact asupra climei
• Energii regenerabile – încălzire
• Energii regenerabile – electricitate
• Eficienţa energetică – încălzire
• Eficienţa energetică – electricitate
• Emisii CO2 şi gaze cu efect de seră

Măsuri speciale
• Iluminat public
• Eficienţa utilizării apei

3. Furnizare, deşeuri
Electricitate, termoficare, apă, tratarea deşeurilor

Strategia corporatistă a furnizorilor de energie
• Strategia corporatistă a furnizorilor de energie
• Finanţarea eficienţei energetice şi a energiilor regenerabile

Produse, preţuri, informaţii pentru consumatori
• Gama de produse şi servicii
• Vânzarea de electricitate din surse regenerabile
• Influenţa asupra comportamentului şi consumului clienţilor

Producţia locală de energie
• Căldura din deşeurile industriale
• Încălzire şi răcire din surse regenerabile de energie
• Electricitate din surse regenerabile de energie
• Cogenerare şi căldură/răcire din deşeuri, din producţia de energie

Eficienţa energetică – alimentarea cu apă
• Analiza şi evaluarea iniţială a eficienţei energetice
• Utilizarea eficientă a apei

Eficienţa energetică – tratarea apelor uzate
• Analiza şi evaluarea iniţială a eficienţei energetice
• Utilizarea externă a căldurii din deşeuri
• Utilizarea gazelor din canalizare
• Managementul apelor pluviale

Energia din deşeuri
• Utilizarea energetică a deşeurilor
• Utilizarea energetică a deşeurilor organice
• Utilizarea energetică a gazului din gropile de gunoi

4. Mobilitate
Transport, public, management parcări, piste biclete
​Mobilitatea în cadrul administraţiei
• Promovarea conştientizării mobilităţii în cadrul administraţiei
• Vehiculele municipalităţii

Calmarea traficului, parcări
• Managementul spaţiilor de parcare
• Principalele rute de transport
• Reducerea vitezei şi designul mai atractiv al spaţiilor publice
• Sisteme municipale de alimentare

Mobilitate nemotorizată
• Reţea de trotuare, semnalizare
• Reţea de rute pentru biciclete, semnalizare
• Spaţii pentru parcare

Transportul public
• Calitatea transportului public disponibil
• Prioritatea transportului public
• Mobilitate multi-modală

Marketingul mobilităţii
• Marketing mobilităţii în cadrul municipalităţii
• Standarde model pentru mobilitate

5. Structuri interne
Politici. Echipa. Responsabilitati. Control

Structuri interne
• Resurse umane, organizare
• Comitetul

Procese interne
• Integrarea personalului
• Analiza performanţei şi planificarea anuală
• Instruire ulterioară
• Achiziţii

Finanţe
• Buget pentru politica energetică în cadrul activităţii municipalităţii

​6. Comunicare, cooperare
Informare, promovare, subvenții

Cooperare şi comunicare cu industria, mediul de afaceri şi comerţ
• Program de eficienţă energetică cu industria, firmele, comercianţii şi prestatorii de servicii
• Investitori profesionali
• Dezvoltarea de afaceri locale şi sustenabile
• Păduri şi agricultură

Comunicare şi cooperare cu rezidenţii şi multiplicatorii locali
• Grupuri de lucru, participare
• Consumatori, chiriaşi
• Şcoli, grădiniţe
• Partide politice, ONGuri, biserici
​Suport pentru activităţile private
• Centru de informare pentru energie, mobilitate, ecologie
• Proiect pilot
• Sprijin financiar

Primăria Municipiului Gherla își exprimă interesul să își îmbunătățească managementul energiei să-i asigure durabilitatea, prin aplicare la premiul European pentru Energie și elaborarea Planului de acțiune privind Energia Durabilă.

Având în vedere cele prezentate mai sus, se propun spre dezbatere și aprobare Consiliului Local al Municipiului Gherla, aderarea Municipiului Gherla la Programul ,,European Energy Award – Comunitate Sustenabilă (ROEEA)”, plata cotizației anuale aferente, art. 129 alin. (2) lit. b), e), alin.(4) lit. f), alin. (9), lit. c) și art. 139 alin. (3) lit.e) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ și Art. 35 alin.6 din legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, crearea unei echipe de lucru dedicată programului de Comunitate Sustenabilă, care să furnizeze informațiile și datele necesare pentru evaluările inițiale și în curs de desfășurare, să identifice acțiuni care să îmbunătățească performanța lor durabilă prin diverse criterii, să împărtășească cunoștințe și experiențe cu alți membri din comunitatea națională și internațională și să se implice activ pentru a proteja împreună cetățenii și planeta și mandatarea Primarului Municipiului Gherla pentru a semna actele de aderare la Programul ,,European Energy Award – Comunitate Sustenabilă (ROEEA)”.

3. Referat și proiect de hotărâre privind modificarea HCL nr. 13/23.02.2017 referitoare la parcelarea terenului înscris în CF 52140 ( CF vechi nr.1466), proprietatea Municipiului Gherla.

Prin HCL nr. 13/2017 s-a aprobat parcelarea terenului înscris în CF 52140 ( CF vechi nr. 1466) cu nr. topo 1138/3/1/2/1/1/1/1/1/2/2/53/1/1/2/1/1 în suprafață de 949.514,7 mp. proprietatea Orașului Gherla în cota de 1/1 parte în mai multe parcele .
În ceea ce privește parcela 4, în suprafață de 1196 mp. cu nr. topo 1138/3/1/2/1/1/1/1/1/2/2/53/1/1/2/1/1/4, s-a menționat că se va întabula în proprietatea publică a Municipiului Gherla în cota de 1/1 parte și în administrarea Primăriei Municipiului Gherla.
Situația este similară și în cazul parcelei 5, în suprafață de 581 mp. nr. topo 1138/3/1/2/1/1/1/1/1/2/2/53/1/1/2/1/1/5, unde este menționat că se va intabula în favoarea Municipiului Gherla – domeniul public și în administrația Primăriei Municipiului Gherla , în cota de 1/1 parte.
Apartenența unor bunuri imobile, terenuri sau clădiri la domeniul public al UAT este determinat de caracterul și uzul acestora, respectiv dacă sunt destinate unei folosințe publice. În cazul celor două terenuri, în mod greșit s-a menționat că se va întăbula în proprietatea publică a Municipiului Gherla, având în vedere amplasamentul acestora, respectiv pe str. Liviu Rebreanu, în zona cabinetului veterinar, care aparține unei societăți comerciale.
În aceste împrejurări este evident că cele două parcele de terenuri nu erau și nu sunt destinate unei folosințe publice, fiind îngrădite. Temeiul legal al solicitării cuprinse în proiectul de hotărâre constituie art. 361 din OUG nr. 57/2019 privind Codul Administrativ

4. Referat și proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului local și bugetului activităților autofinanțate pe anul 2022.

Prin Decizia nr 1082/24.08.2022 a Direcției Regionale a Finanțelor publice Cluj, pentru municipiul Gherla au fost repartizate sume defalcate din TVA, în conformitate cu prevederile OG nr. 19/2022, cu privire la rectificarea bugetului de stat, astfel:

  • 7.000 lei pentru finanțarea cheltuielilor conform art 104 al 2 lit. b-e din Legea 1/2011
  • 45.000 lei pentru finanțarea drepturilor copiilor cu cerințe speciale

Având în vedere execuția bugetară, până la această dată se constată lipsa fondurilor pentru continuarea unor lucrări de reparații străzi, precum și pentru unele cheltuieli de funcționare care au suferit creșteri semnificative comparativ cu anii precedenți datorită evoluției prețurilor la energie. Totodată, se constată faptul că la unele obiective de investiții nu vor putea fi cheltuite toate sumele alocate pentru acest an bugetar, datorită unor factori care nu țin de autoritățile locale (ex. Școala gen. Nr. 1, unde contractul cu constructorul a fost reziliat și unde se organizează o nouă licitație pentru atribuirea lucrării)

Tot în acest context se propune realizarea unui proiect de încălzire în sediul primăriei pentru reducerea consumului de gaze naturale, ceea ce ar duce la economii la cheltuielile de funcționare.

Astfel de la secțiunea de dezvoltare au fost retrași 1.746.910 lei, care au fost repartizați la secțiunea de funcționare astfel:

303.410 lei – cap. 51 – autorități executive
140.000 lei – Cap. 65 – Învățământ
350.000 lei – cap. 67 – Cultură recreere religie
250.000 lei – cap. 70 – iluminat
400.000 lei – Cap. 74 – Salubritate
10.000 lei – cap. 80 – PSI
300.000 lei – Cap. 84- străzi

La Cap. 65. Învățământ au fost adăugate sumele repartizate din TVA, adică 52.000 lei.

La secțiunea de dezvoltare s-a adăugat suma de 16.410 lei, reprezentând venituri din valorificări de bunuri. Ca obiective noi au fost adăugate “Centrală termică”  la primărie și echipamente la Poliția Locală și Asistență socială, în cadrul proiectelor ce vizează “Sistemul de supraveghere video” și “Inovare socială pentru Gherla”

Bugetul activităților autofinanțate se modifică cu suma de 3.080.000 lei, sume primite de la Direcția de sănătate publică Cluj pentru Spitalul Municipal Gherla.

5. Referat și proiect de hotărâre privind aprobarea depunerii si implementarii proiectului “Construirea de insule ecologice digitalizate in Municipiul Gherla”, descrierea, necesitatea, oportunitatea și potențialul economic al investiției propuse a fi realizata prin proiect și a cheltuielilor aferente acestuia.

Municipiul Gherla urmează să depună un proiect de finanțare pentru construirea de insule ecologice digitalizate în cadrul programului Național de Redresare și Reziliență în cadrul apelului de proiecte PNNR/2022/C3/S/I.1.B, Componenta 3 – Managementul Deșeurilor, Investiția I1. Dezvoltarea, modernizarea și completarea sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de orașe/comune. Subinvestiția I.1.B. – Construirea de insule ecologice digitalizate. Acest proiect vine în completarea demersurilor inițiate până în prezent de către municipalitate, în vederea dezvoltării eficiente a comunității locale.
Componenta C3: Managementul deșeurilor face parte din Pilonul I Tranziția Verde.
Obiectivul acestei componente reprezintă accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economia circulară.
Ghidul de finanțare va asigura faptul că alocarea aferentă investiției I.1.B va fi utilizată pentru realizarea de investiții pentru construirea de insule ecologice digitalizate.
Pentru investiția I.1.B: Construirea de insule ecologice digitalizate PNRR/2022/C3/S/I.1.B se lansează apel de proiecte de tip competitiv, pe principiul selecției de proiecte pe baza de punctaj, cu respectarea cerințelor privind încadrarea proiectului în specificațiile impuse de ghid.
Insulele ecologice digitalizate pot fi supraterane, care nu necesită construcții și montaj și subterane, care necesită lucrări de construcții și montaj.

6. Diverse probleme.

articolul original.

O nouă victorie pentru echipa feminină Atletic Olimpia Gherla, la meciul cu Athletic United Bihor

26 September 2022 at 08:29
image

Şirul succeselor echipei feminine Atletic Olimpia Gherla în liga a II-a, seria 2, continuă.

După evoluţiile excelente din primele trei etape ale campionatului, la sfârşitul săptămânii trecute formaţia antrenată de Iulia Mera a câştigat din nou în deplasare, de această dată în partida susţinută pe stadionul din Salonta împotriva grupării orădene Athletic United Bihor. Meciul s-a jucat duminică, 25 septembrie, de la ora 11.

Gherlencele au ieşit victorioase cu scorul de 3-1 (2-0), după o întâlnire dominată clar de echipa bine pregătită, atât tehnic, cât şi fizic, de tehniciana Iulia Mera, care a jucat foarte bine şi pe teren.

Golurile formației din Gherla au fost marcate de fosta componentă a naţionalei Alexandra Iuşan, Tünde Felszeghi şi Diandra Jean.

Atletic Olimpia a început confruntarea de la Salonta cu formaţia: Bal – Negrea, Olar, Moldovan, Zăhan – Rus, Mera – Manciu, Covaciu, Iuşan – Jean. Au mai intrat pe teren Boloş, D. Pop şi Felszeghi.

După patru etape, Atletic Olimpia Gherla ocupă locul 2 în clasament cu 10 puncte, lider fiind nou înfiinţata Gloria 2018 Bistriţa, cu 12 puncte.

În celălalt joc al etapei a 4-a, în derbiul clujean, Universitatea Olimpia II – CFR 3-1 (3-0).

În etapa următoare, Atletic Olimpia va primi vizita formaţiei clujene Universitatea Olimpia II.

Szekely Csaba

foto: Claudiu Capră

articolul original.
Before yesterdayGherla INFO

Accidentul din Cluj în care un tânăr și-a pierdut viața, înregistrat pe camere de supraveghere – VIDEO

25 September 2022 at 12:03

Un tânăr de 25 de ani și-a pierdut viața duminică dimineața la Cluj-Napoca, după ce a fost implicat într-un accident rutier.

În jurul orei 6, mașina circula pe Calea Moților, iar într-o curbă la stângă, șoferul a pierdut controlul volanului și a urmat un impact violent cu un stâlp de iluminat.

Momentul a fost înregistrat pe o cameră de supraveghere din zonă, iar imaginile arată proporțiile dezastrului. Ajuns în curbă, bolidul a pătruns pe trotuar și a lovit stâlpul chiar pe mijloc. În urma coliziunii, motorul mașinii, marca BMW, a zburat pur și simplu în aer, a luat foc și s-a oprit la o distanță de aproximativ 50 de metri de locul accidentului.

Pompierii și echipajele medicale sosite la fața locului nu au mai putut face nimic pentru conducătorul auto. Rănile pe care le-a suferit erau imcompatibile cu viața.

Bogdan, tânărul decedat, a fost student la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, potrivit paginii sale de Facebook.


Sâmbătă seara în jurul orei 23.30 a postat o ultimă fotografie pe pagina de profil, într-un local public, având pe masă un pahar de vin.

Locul unde s-a produs accidentul pare blestemat. În urmă cu un an, pe 5 noiembrie 2021, exact în același loc s-a produs un alt accident. Atunci, în jurul orei 02, un tânăr de 21 de ani a scăpat mașina de sub control, a lovit mai mulți copaci de pe marginea drumului și s-a izbit de zidul unui imobil. Șoferul a scăpat teafăr, dar la testarea cu etilotestul, a rezultat o alcoolemie de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat.

video gherla info momentul impactului

Accident în Cluj, un tânăr de 25 de ani a murit pe loc, motorul mașinii a zburat la câțiva metri – VIDEO

articolul original.

Tânără călăreață din Răscruci, elevă la Gherla, premiată la Festivalul Cailor „El Zorab” de la Sibiu

25 September 2022 at 08:50

Aida Alesia Suciu, elevă în clasa a V-a la liceul Ana Ipătescu din Gherla, a participat cu succes la Festivalul Cailor „El Zorab”, desfășurat între 16-18 septembrie la ferma Zorabia din Șelimbăr, în județul Sibiu.

Evenimentul, organizat de Asociația Cailor Arabi, s-a aflat la a treia ediție și a cuprins demonstrații de frumusețe a cailor pur sânge arab, dresaj natural, tir cu arcul călare, sărituri peste obstacole, dar și petreceri cu foc de tabără și muzică country, folk, blues și rock.

cal calareata festival sibiu selimbar

În cadrul evenimentului s-a desfășurat și competiția de Working Equitation, etapa națională, disciplină portugheză bazată pe dresaj-maneabilitate, respectiv realția strânsă cal-călăreț, la care a participat și eleva din Gherla.

aida alesia suciu rascruci cal festival selimbar

foto: Asociația Cailor Arabi

Pe parcursul celor trei zile de festival, tânăra călăreață a concurat la trei probe, încununate cu succes:

  • Stil – două evoluții, cu 12 concurenți – locul 1
  • Ștafetă – o evoluție, cu șase echipe – locul 1
  • Blitz – o evoluție, cu 16 concurenți – locul 5

festival cai selimbar premiere sibiu

Aida Alesia locuiește în Răscruci, în comuna Bonțida și este antrenată chiar de tatăl ei, Ioan Suciu. Acesta spune că fiica sa a început să călărească în urmă cu un an. A activat la mai multe cluburi de echitație, iar acum are patru căluți, îngrijiți la herghelia din Jucu. Ioan Suciu este certificat ca instructor și arbitru Working Equitation.

Participarea la competiția de la Șelimbăr a venit ca urmare a invitației primite din partea președintelui Working Equitation România, Ion Maldea, și a organizatorilor, Asociația Cailor Arabi.

articolul original.

O angajată de la Penitenciarul Gherla, locul I la competiția Hand To Hand Fighting, la Sinaia

25 September 2022 at 08:10

Polițista de penitenciare Andreea Mateaș din cadrul Penitenciarului Gherla a reprezentat Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) la competiția sportivă Hand To Hand Fighting Sport Games de la Sinaia, un eveniment organizat de Federația Română de Hand to Hand.

Prima ediție a competiției a avut loc sâmbătă, 24 septembrie. La eveniment au participat în jur de 800 de concurenți din toată România, între 3 și 60 de ani, care s-au întrecut la diverse categorii de vârstă și greutate, masculin și feminin.

Stilurile de luptă ale competiției au fost corp la corp (hand to hand fighting),  lupte ușoare (light contact) și auto-apărare (self defense).

Penitenciarul  Gherla a fost reprezentat de sportiva Andreea Mateaș, angajată care își desfășoară activitatea la Secția Exterioară Cluj-Napoca. Aceasta a obținut locul I la lupte ușoare (light combat) fete.

andreea mateas hand to hand fighting sinaia

foto: sindicatgherla.wordpress.com

„Angajații din Penitenciarul Gherla sunt mândri de modul în care au fost reprezentați de colega lor și îi urează succes în continuare atât în cariera profesională, cât și în cea de sportiv profesionist. De asemenea, suntem convinși că dimensiunea succesului colegei noastre este măsurată de puterea dorinței sale, de mărimea visului său și de modul în care își gestionează dezamăgirile pe drumul către succes! Bravo, Andreea! Suntem mândri de tine!”, a transmis sindicatul, potrivit sindicatgherla.wordpress.com.

Federația Română de Hand To Hand Fighting s-a înființat în 2017, „din dorinta de a aduce un suflu nou în sportul românesc și de a ajuta copiii defavorizați să se educe și să își formeze valori în viață, printr-un fron comun cu sportul”, se precizează pe pagina de Facebook a Federației.

Hand to Hand Fighting a debutat la sfârșitul anilor ’70, ca metodă de pregătire a structurilor KGB din fosta Uniune Sovietică. După destrămarea acesteia, sportul a devenit unul mult mai social, mai prietenos și mai accesibil. Reprezintă și în acest moment antrenamentul de bază în pregătirea structurilor de forță, fiind un sport complex, care ajută tinerii să dezvolte abilități foarte bune de auto-apărare.

articolul original.

Accident în Cluj, un tânăr de 25 de ani a murit pe loc, motorul mașinii a zburat la câțiva metri – VIDEO

25 September 2022 at 06:16

Un tânăr de 25 de ani și-a pierdut viața duminică la Cluj-Napoca, într-un accident de circulație.

Apelul la 112 a venit în jurul orei 6,15. La evenimentul produs pe Calea Moților au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca, cu două autospeciale și un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă. Ulterior, în sprijin a venit și o autospecială cu modul de descarcerare de la Detașamentul 1.

accident cluj

accident cluj

accident cluj masina stalp

La fața locului, pompierii au găsit un autoturism marca BMW, puternic avariat.

În interior se afla un tânăr încarcerat, în vârstă de 25 de ani, din Cluj-Napoca. Acesta care prezenta leziuni incompatibile cu viața, astfel că nu s-au putut aplica manevre de resuscitare.

accident cluj masina

Impactul cu un stâlp de iluminat public de pe marginea drumului, produs în apropierea intersecției cu strada Moldovei, a fost atât de puternic, încât motorul bolidului a zburat la o distanță de aproximativ 50 de metri.

Potrivit poliției, accidentul s-a produs în jurul orei 6, iar autoturismul implicat se deplasa dinspre zona centrală a orașului spre cartierul Mănăștur. Cercetările urmează să stabilească împrejurările în care s-a produs evenimentul.

video gherla info

imagini: Info Trafic jud Cluj

Traficul auto a fost blocat în zonă până la terminarea cercetărilor efectuate de polițiști.

  • știre în curs de actualizare

video gherla info

video: dejeanul.ro

Accidentul din Cluj în care un tânăr și-a pierdut viața, înregistrat pe camere de supraveghere – VIDEO

articolul original.

Apel umanitar: „Dacă ar fi fiul meu, l-aș opera a doua zi” – e nevoie de 10.000 de euro

24 September 2022 at 07:28
image

Asociația Oastea Domnului Gherla face un apel umanitar pentru un caz medical delicat.

„Prietenul și fratele nostru în credință, Ionatan David trece prin momente de grea cumpănă. La doar 33 de ani, se confruntă cu o problemă neurologică gravă care necesită operație urgentă pentru că șansele de a avea o viață normală să fie cât mai mari.

Încă de mic copil s-a confruntat cu crize de epilepsie, care au fost ținute sub control cu ajutorul tratamentului, dar în urma unui accident avut în anul 2014, în urma unei lovituri puternice la cap, o porțiune din creier a rămas grav afectată.

Datorită numeroaselor crize, în urma unui control la medicul său din București, este nevoie urgentă de o intervenție chirurgicală.  Operația se ridică la costul de 10.000 euro.

Din păcate, părinții lui Oni (cum îi spunem toți cei apropiați), nu își permit această sumă și ne-au cerut ajutorul. Medicul lui Oni le-a spus acestora că dacă ar fi fiul ei, l-ar opera a doua zi, atât de gravă este situația.

Vă rugăm din suflet să vă alăturați nouă pentru a pune umărul la această povară astfel încât Bunul Dumnezeu să-Și arate prin fiecare dintre noi bunătatea, dărnicia și dragostea Lui pentru Oni și nu numai”.

La dorința familiei David, donațiile se pot face în contul Asociației Oastea Domnului Gherla:

Cont lei: RO35 RZBR 0000 0600 1738 0417 Cont(euro): RO82 RZBR 0000 0600 1718 0624

Swift code: RZBR ROBU deschis la Raiffeisen Bank Gherla cu mențiunea pentru IONATAN DAVID

Informații suplimentare la telefon 0744 813 590, Santa Roxana.

articolul original.

A scăzut numărul nașterilor în Cluj, a crescut cel al deceselor, situația căsătoriilor și a divorțurilor

23 September 2022 at 12:36
image

Direcția Județeană de Statistică a dat publicității date privind mișcarea naturală a populației, în luna iulie 2022, în județul Cluj.

Natalitate, mortalitate

În luna iulie 2022 numărul naşterilor înregistrate în judeţul Cluj a scăzut atăt faţă de cel înregistrat în luna iunie 2022, cât și față de luna iulie 2021.

Numărul deceselor a crescut față de luna iunie 2022, și s-a diminuat comparativ cu luna iulie 2021.

Sporul natural a fost negativ în luna iulie 2022

În luna iulie 2022 s-a înregistrat nașterea a 535 copii, cu 76 copii mai puțini decât în luna iunie 2022 și cu 83 copii mai puțini față de luna iulie 2021.

Numărul deceselor consemnate în luna iulie 2022 a fost de 636, cu 60 decese mai multe decât în luna iunie 2022 și cu 37 decese mai puține decât în iulie 2021.

Sporul natural (diferenţa dintre numărul născuţilor-vii şi numărul persoanelor decedate, în perioada de referinţă) este negativ (-91).

În luna iulie 2022 s-a înregistrat un deces la copiii cu vârstă sub 1 an.

Nupţialitate şi divorţialitate

În luna iulie 2022, numărul căsătoriilor a crescut atât față de luna iunie 2022, cât și față de luna iulie 2021.
Divorțurile au fost mai puține atât față de luna anterioară, precum și față de luna iulie 2021.

În luna iulie 2022 la oficiile de stare civilă din judeţul Cluj s-au înregistrat 712 căsătorii, cu 152 mai multe decât în luna iunie 2022 şi cu 37 mai multe decât în iulie 2021.

În primele două luni ale anului, când erau restricții Covid, au fost doar 122, respectiv 163 de căsătorii.

Numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi conform Legii nr. 202/2010 a fost de 42 în luna iulie 2022 cu 10 mai puține decât în luna iunie 2022, si cu 11 divorțuri mai puține decât în luna iulie 2021.

***

Născut-viu este produsul concepţiei, expulzat sau extras complet din corpul mamei, independent de durata
sarcinii şi care, după această separare, prezintă un semn de viaţă (respiraţie, activitate cardiacă, pulsaţii ale
cordonului ombilical sau contracţii musculare dependente de voinţă).

Decedată este persoana căreia i-au încetat definitiv funcţiile vitale după trecerea unui timp oarecare de la
naştere.

Sporul natural reprezintă diferenţa dintre numărul născuţilor-vii şi numărul persoanelor decedate, în perioada de referinţă.

Căsătoria reprezintă uniunea dintre un bărbat şi o femeie, încheiată în concordanţă cu legislaţia ţării, în scopul
întemeierii unei familii şi din care rezultă drepturi şi obligaţii între cei doi soţi, precum şi ale acestora faţă de
copii.

Divorţul reprezintă desfacerea unei căsătorii încheiate legal, printr-o hotărâre definitivă a instanţei
judecătoreşti, a ofiţerului de stare civilă sau a unui notar public. Datele se referă la acţiunile de divorţ pentru
care desfacerea căsătoriei a fost admisă.

articolul original.

Activități de prevenire cu poliția la liceul Ana Ipătescu

23 September 2022 at 11:48
image

În vederea creșterii gradului de siguranță elevilor și personalului didactic, precum și în scopul prevenirii delicvenței juvenile, polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, împreună cu cei ai Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, au derulat activități informativ-preventive în cadrul a două licee din județul Cluj.

La data de 22 septembrie, polițiștii s-au întâlnit cu elevii mai multor clase din Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” din municipiul Gherla și Liceul Teoretic Elf din municipiul Cluj-Napoca.

În acest sens au fost abordate teme referitoare la violența în mediul școlar, regimul răspunderii penale a minorului, consecințele actelor de bullying și cyberbullying, precum și subiecte legate de securitatea în mediul online.

Elevii au manifestat interes față de subiectele prezentate, iar în paralel au adus în discuție posibile situații în care, aflându-se pe stradă ar putea fi abordați de persoane necunoscute sub diverse pretexte, stabilindu-se astfel moduri de gestionare și sesizare a acestor incidente.

La activități au fost prezenți 270 de elevi și 12 cadre didactice.

articolul original.

Masterclass cu specialiștii care lucrează cu tineri cu provocări educaționale

23 September 2022 at 11:44

Penitenciarul Gherla a susținut joi, 22 septembrie 2022, în cadrul Proiectului EduPris, un Masterclass destinat specialiștilor care lucrează cu tineri cu provocări educaționale.

Masterclass-ul a avut ca scop trainingul celor prezenți în Metoda EduPris, înțelegerea modului de utilizare a Toollbox-ului și prezentarea proiectului EduPris.

penitenciar gherla masterclass

Activitatea a avut durata de o zi și a fost susținută în cadrul Hotelului Merion începând cu ora 9 de către echipa de implementare a Proiectului EduPris Proiect Erasmus+.

În cadrul proiectului, Penitenciarul Gherla este partener alături de alte organizații si instituții din România, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii, Portugalia, Polonia și Belgia, alături de colegi educatori din cadrul Serviciului de Probațiune Cluj-Napoca, Sălaj, Bistrița-Năsăud, penitenciarele Baia Mare, Aiud și Asociația Clujul are Suflet.

penitenciar gherla masterclass

articolul original.

Consumul de alcool la volan se pedepsește, indiferent de valoarea indicată de aparatul etilotest, dacă aceasta nu este negativă

23 September 2022 at 09:26
image

Șoferii trebuie să știe că urcatul la volan sub influența alcoolului este o faptă care îi pune în pericol atât pe ei, cât și pe ceilalți participanți la trafic. Fapta se pedepsește indiferent de valoarea indicată de aparatul etilotest, dacă aceasta nu este negativă.

Valorile între 0.01 mg/l și 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 1305 lei până la 2900 lei și suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile. În cazul unui accident rutier suspendarea fiind aplicată pentru 120 de zile. Reducerea perioadei de suspendare nu se mai aplică în aceste cazuri, testarea pentru redobândirea permisului rămânând însă obligatorie.

În cazul în care valoarea indicată de aparatul etilotest depășeste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei. Este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă conducerea unui vehicul sub influența alcoolului a cărei valoare depășeste 0.80 mg/l alcool pur în sânge.

Refuzul șoferului de a se supune la prelevarea de mostre biologice este infracțiune și se pedepsește la fel ca și în cazul conducerii cu alcoolemie 1 la 5 ani închisoare sau amendă.

Pe lângă aceste consecințe juridice, riscurile implicării într-un accident rutier pot fi dintre cele mai grave, acestea crescând exponențial! Studiile efectuate indică faptul că șoferii aflați sub influența alcoolului au diminuate viteza de reacție, simțurile vizuale și auditive, alcoolul creând și falsa impresie de siguranță prin asumarea unor riscuri inutile.

Pe tot parcursul cercetărilor în cadrul dosarului penal, conducătorul auto are dreptul de a conduce suspendat. În cazul condamnării acestuia, se dispune anularea permisului pentru o perioadă de 1 an, fiind pasibil și de aplicarea unei interdicții de a conduce, pe o perioadă de timp decisă de instanța de judecată.

În cazul fiecărui conducător auto, valoarea indicată de aparatul etilotest sau alcoolemia, pot avea valori distincte în funcție de greutatea corporală, frecvența și intervalul de timp trecut de la consumul de alcool până la testare sau tipul de alcool consumat.

Nu riscați, nu urcați la volan dacă ați consumat alcool.

articolul original.

Primăria din Iclod, prima din Cluj cu energie electrică gratis, de la panourile fotovoltaice

23 September 2022 at 06:45

Primăria din Iclod a rezolvat o parte din problemele cu cheltuielile la curent electric. Panourile fotovoltaice instalate asigură acum gratuit energia la sediul instituției, la școală și la baza sportivă.

Un proiect care a vizat amplasarea de panouri fotovoltaice a fost pus în practică în localitatea reședință a comunei de lângă Gherla. Inițiativa a venit în luna aprilie a acestui an, iar în luna august, sistemul a fost pus în funcțiune, spune primarul Emil Pîrțoc. „Cred că primăria din Iclod e prima din Cluj și una dintre puținele din țară care nu mai are problema facturilor uriașe”.

panouri fotovoltaice iclod

Panourile fotovoltaice asigură acum alimentarea cu energie electrică la sediul primăriei, la școala cu clasele I-VIII, Casa de Cultură și la baza sportivă Iclod Arena.

Este vorba despre un sistem de 12 KWp la sediul casei de cultură, care va furniza energie și pentru primărie,  unul de 8 KWp la școală, cu panouri montate pe acoperișul sălii de sport și altul de 4 KWp, la Iclod Arena, cu panouri montate pe acoperișul vestiarelor.

La căminul cultural s-au montat 24 de panouri solare monocristaline de 500W, la școală 16 panouri iar la Iclod Arena, 8 panouri.

Panourile fotovoltaice sunt estimate să producă o medie anuală de 26.172 KWh, cu un cost de producție estimat la aproximativ 1 leu/KWh (0,2 euro). Investiția pentru cele trei sisteme este estimată să fie amortizată într-o perioadă de 5,5-7 ani.

panouri fotovoltaice iclod

Centralele instalate sunt în sistem on-grid, ceea ce înseamnă că vor livra surplusul de energie produsă în sistemul națonal de energie electrică, urmând să beneficieze de compensarea cantitativă a energiei electrice active livrate și/sau consumate.

Costul total al investiției a fost de 131.715 lei + TVA. Lucrarea a fost executată chiar de o firmă din comună, Lemasis srl.

Primarul Emil Pîrțoc spune că nu se oprește aici cu energia verde în comună și că are în vedere o soluție asemănătoare pentru iluminatul public.

articolul original.

Sărbătoarea Toamnei la Iclod, cu spectacole, bunătăți și surprize luminoase – vezi programul

23 September 2022 at 06:01

Pentru locuitorii comunei Iclod și nu numai, primăria și consiliul local organizează duminică, 9 octombrie 2022, Sărbătoarea Toamnei.

Evenimentul debutează la ora 12.15, cu binecuvântarea lucrărilor la Monumentul Eroilor de la biserica ortodoxă din centru. Este vorba despre lucrări de renovare la ansamblul care s-a degradat în timp. Lucrările urmează să fie finalizate până în ziua sărbătorii.

iclod monumentul eroilor

Deschidarea oficială are loc pe scena amenajată în curtea primăriei Iclod, unde până la orele serii se va desfășura un spectacol artistic.

Capete de afiș sunt Ghiță Munteanu și Ciprian Picovici cu Bașaldăii Clujului, care vor asigura acompaniamentul orchestral al evenimentului. De asemenea, vor evolua Larisa Gurzău, Bianca Roșu, Roxana Suciu, Dansatorii de pe Someș, Raul Oltean, Aurora Cozma, Ansamblul folcloric „Tradiții Ormănene,” Ioana Maria Câmpan, Grupul Sfântul Nicolae al Bisericii Ortodoxe Iclod, Ansamblul folcloric „Dansatorii de pe Someș”.

Participanții sunt așteptați la tarabele cu bunătăți culinare, iar câțiva fermieri din comună s-au angajat să prepare un ceaun de oaie și balmoș, spune primarul Emil Pîrțoc, care a transmis mulțumiri celor implicați pe această cale.

Una dintre surprizele zilei va fi aprinderea luminilor la amenajarea cu denumirea localității din fața primăriei. Aceasta este realizată cu litere mari de 1 metru, luminate în interior cu leduri.

iclod litere

Sursa de energie pentru funcționare este asigurată prin panouri fotovoltaice.

Seara se va încheia cu focuri de artificii.

Organizatorii speră ca vremea să fie alături de ei. În caz contrar, spectacolul se va ține la Casa de Cultură.

iclod sarbatoarea toamnei program

articolul original.

Demersuri pentru introducerea canalizării la Ghirișu Român și Chesău

23 September 2022 at 05:06
image

Consiliul Județean Cluj anunță că a emis autorizația de construire necesară în vederea înființării rețelelor de canalizare menajeră în satele Ghirișul Român și Chesău din comuna Mociu.

În prezent, deși satele Ghirișul Român și Chesău beneficiază de un sistem centralizat de alimentare cu apă potabilă operat de Compania de Apă „Someș” S.A., acestea nu dispun și de rețele de canalizare corespunzătoare, pentru colectarea și transportul apelor uzate. Astfel, pentru creșterea confortului locuitorilor din cele două localități, Primăria comunei Mociu a inițiat un proiect de amenajare a unei rețele publice de canalizare.

Investiția prevede realizarea unei rețele de canalizare menajeră în lungime totală de 18,5 km, la care vor fi racordate gospodăriile din cele două sate învecinate. De-a lungul acesteia vor fi montate șase stații de pompare. Noile conducte vor fi conectate la canalizarea existentă în localitatea Mociu, unde este amplasată și stația de epurare

În valoare totală de cca. 8.000.000 de lei, proiectul este realizat de Primăria comunei Mociu, în baza unei finanțări asigurate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

„Această investiție se adaugă uneia similare, finanțată de noi cu peste 1,5 milioane de lei, care prevede extinderea rețelelor de apă potabilă și canalizare din localitatea reședință de comună, Mociu. Ambele proiecte sunt prevăzute să înceapă în primăvara anului viitor”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

foto: arhiva/Google Maps

articolul original.

Mâncarea de la restaurant sau cea comandată la domiciliu trebuie să fie însoțită de informații nutriționale

22 September 2022 at 11:11
image

Printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, publicat pe data de 21 septembrie 2022, în Monitorul Oficial, sunt stabilite modalitățile de aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor referitoare la produsele finite sau mâncărurile preparate oferite spre comercializare consumatorului, pentru consumul pe loc sau la domiciliu, de către unitățile de restaurație colectivă.

„Când cumperi un produs ambalat, găsești toate detaliile legate de cantități si ingrediente pe ambalajul acestuia.
Dacă, în schimb, ajungi la orice formă de alimentație publică, fie că vorbim despre restaurant, fie că vorbim despre fast-food, șansa de a afla ce mănânci este la mâna operatorului economic. Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm și dacă pretinsul gust natural nu cumva vine din aditivi. Inițiativa acestui ordin aparține consumatorilor, pe care i-am ascultat, și a fost dezvoltată la nivelul Autorității. Consider că nu despre curajul de a semna vorbim, ci despre responsabilitatea față de consumatori”, spune Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Ordinul definește fără echivoc fiecare termen în parte, din acest domeniu și specifică faptul că devine obligatorie indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 g în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unitățile de alimentație publică.

Conform aceluiași act, trebuie afișate informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.

În ceea ce privește ultimele două categorii de informații, acestea trebuie să respecte prevederile europene, cele privind declarația nutrițională trebuie să în vigoare și să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.

Informațiile reglementate de prezentul ordin trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.

În cazul în care preparatele furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, informațiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri.

În cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile trebuie să figureaze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.

articolul original.

Accident cu patru mașini, două șoferițe rănite – VIDEO

22 September 2022 at 06:29

Un accident rutier s-a produs miercuri pe strada Dejului din Gherla.

Evenimentul a fost sesizat în jurul orei 21.55, fiind implicate două autoturisme parcate și alte două aflate în mișcare, conduse de două femei, de 36 de ani, respectiv 19 ani, în direcția municipiului Dej.

Din primele cercetări, coliziunea dintre cele două autoturisme a avut loc la efectuarea unui viraj la stanga, celălalt autoturism fiind angajat în depășire.

accident gherla dejului

accident gherla dejului

Cele două conducătoare auto au fost transportate la o unitate medicală.

Polițiștii au testat șoferițele implicate în accident cu aparatul etilotest, care a indicat faptul că acestea nu consumaseră băuturi alcoolice.

video gherla info

foto, video: Info Trafic 24

articolul original.
❌