ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 8 December 2022Flux24

Laurențiu Nistor: Europarlamentarul Guido Reil a cerut iertare poporului român! Lecția pe care a învățat-o Guido Reil în județul Hunedoara este lecția pe care trebuie să o învețe mulți politicieni români

8 December 2022 at 20:53
By: FLUX 24
image

CE MAI SUSȚINE LAURENȚIU NISTOR:

O felicit pe Natalia Intotero pentru ideea sa excepțională de a-i adresa invitația europarlamentarului german să ne viziteze, să ne cunoască, să înțeleagă din propriile experiențe ce înseamnă România și să-i cunoască pe români. Da, pe acei români mândri care păstrează încă vii valorile fundamentale precum familia, credința și dragostea de țară! Pe acei români harnici și primitori, care își deschid inima și ușa casei pentru oricine vrea să-i cunoască cu adevărat.

În județul nostru, timp de patru zile, Guido Reil a avut ocazia să ne cunoască în profunzime trecutul, prezentul și planurile de viitor. Aici, în Hunedoara, a descoperit monumente unice în Europa, proiecte de dezvoltare care ne așează cu cinste în rândul țărilor membre ale Uniunii Europene. A descoperit ospitalitatea specifică poporului român și potențialul uriaș pe care îl avem ca județ și ca națiune.

Desigur, au fost și voci rătăcite care au criticat acest demers, considerându-l inutil și irelevant. Lor le voi adresa următoarele cuvinte: ceea ce a făcut Natalia Intotero era la îndemâna voastră, parlamentari sau europarlamentari doar că, în loc să vă ridicați și să apărați demnitatea și onoarea poporului român, ați preferat să aruncați cu noroi, să faceți acuzații ieftine și populiste. Astăzi, de câteva ore bune, toate televiziune naționale vorbesc despre modul în care Guido Reil a cerut iertare poporului român. Nu este ușor să schimbi mentalități sau idei preconcepute dar, ca om politic responsabil, merită să încerci! Asta a făcut Natalia Intotero și a reușit!

Lecția pe care a învățat-o Guido Reil în județul Hunedoara este lecția pe care trebuie să o învețe mulți politicieni români! Mai ales cei care, acum, ar trebui să-și ceară iertare că au încercat să minimalizeze un demers care a avut un singur scop: apărarea demnității poporului Român!

articolul original.

Americanii dau arme de 10 miliarde de dolari Taiwanului și vor enerva China

8 December 2022 at 20:18
By: FLUX 24
image

Acest pachet este inclus în bugetul de apărare al SUA pentru 2023 şi urmează să fie aprobat de Senat.

„Va consolida considerabil parteneriatul de apărare al Statelor Unite cu Taiwan”, a afirmat şeful Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, Bob Menendez.

Acest text, care riscă să provoace indignarea Beijingului, este rezultatul unor lungi negocieri. O versiune anterioară a textului prevedea, printre altele, acordarea insulei statutul de „aliat major în afara NATO”.

articolul original.

Schimb ruso-american pe aeroportul din Abu Dhabi legat de România

8 December 2022 at 18:03
By: FLUX 24
image

Viktor Bout a fost legat de fostul președinte Traian Băsescu.

Bout a fost reținut în Thailanda în 2008, la cererea SUA. El a fost acuzat de conspirație pentru a livra arme unui grup considerat o organizație teroristă de SUA. În 2010, Bout a fost extrădat în SUA, iar în aprilie 2012 a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. Bout a negat toate acuzațiile.

Cetateanul rus Viktor Bout este considerat unul dintre cei mai importanti „negutatori de moarte” in Africa, dupa cum consemneaza mai multe rapoarte ale Natiunilor Unite in legatura cu incalcarea embargoului comertului cu arme in Angola si Sierra Leone.

A lucrat pentru aviatia sovietica, iar apoi ca translator la forta ONU de mentinere a pacii din Angola, in 1987, unde si-a facut relatii politice si militare. }n 1996 a creat compania de transport aerian de marfuri „Air Cess”.

In 1997, avioanele sale transportau deja trupe, arme si provizii pentru rebelii din Congo, care luptau impotriva guvernului din Ruanda. Între 1997 si 1998, „Air Cess” transporta arme pentru rebelii UNITA din Angola si „Frontul Unit Revolutionar” din Sierra Leone, violand embargoul impus de ONU.

Potrivit unei stiri Reuters, pe 26 aprilie 2001, garda de coasta din Cuba a arestat trei americani de origine cubaneza, inarmati cu pistoale mitraliera AK-47, fabricate in Romania. Cei trei intentionau sa atace cluburile de noapte din statiunea turistica Tropicana.

Oficialii cubanezi au afirmat ca cei trei faceau parte dintr-o grupare terorista anti Fidel Castro, cu baza in Florida.

Cotidianul irlandez „Irish Independent” din 9 iulie 2001 a anuntat descoperirea unui depozit de armament al teroristilor din Armata Republicana Irlandeza (IRA). Pe langa alte tipuri de armament, Politia a descoperit, in depozitul de la Killart Bog, pistoale mitraliera de tip AK-47 fabricate in Romania.

De asemenea, conform unei stiri AP din 8 iulie 2001, in Columbia au fost confiscate arme produse in Romania, destinate trupelor de gherila ostile guvernului de la Bogota. Cotidianul american „Chicago Tribune” din 23 decembrie 2001 a publicat un material despre armele romanesti folosite in conflictul din Congo.

Potrivit acestui material, Grace Ikombi, un luptator rebel din Congo, in varsta de 22 de ani, avea un pistol mitraliera model AKM-47, cu numar de serie DA 0889 1995, fabricat la Cugir SA, in Romania. Cotidianul american dezvolta ipoteza conform careia armele au ajuns in Congo cu documente false.

Mai mult, publicatia sustinea ca exista documente de export ale Romaniei, prin care 20.000 de AKM-47 au fost trimise de la Cugir SA in Uganda, in luna mai 2000, prin intermediul unui broker din Slovacia. Ulterior, din Uganda, armele romanesti ar fi ajuns la rebelii congolezi.

Potrivit presei occidentale de la acea vreme, o parte din armelede provenienta romaneasca identificate ar fi fost transportate de traficantul rus Viktor Bout in zonele de conflict. Odata cu declansarea scandalului, presa romaneasca a dat de alte urme ale lui Bout pe teritoriul tarii noastre.

Cel mai important amanunt semnalat a fost existenta firmei „Flzing Dolphin Romania” SRL, in Bucuresti, infiintata cu 10.000 de dolari, in 1998. Unicul actionar si administrator era, potrivit datelor de la Registrul Comertului, Sheikh Abdulla Zazed Saqr al Nazhan, din Dubai, Emiratele Arabe Unite.

„Flzing Dolphin”, compania-mama a firmei bucurestene „Flzing Dolphin Romania”, este o companie aeriana, inregistrata in Liberia, dar care are birourile de lucru in Dubai-Emiratele Arabe Unite, acolo unde locuia, la acea vreme, Viktor Bout.

Firma a fost mentionata in rapoartele Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) asupra incalcarii embargoului impus tarilor africane ca facand parte din reteaua aviatica „Air Cess”, care ii apartinea traficantului rus.

In 2000, Aerofina (societate comerciala, axata pe producerea de tehnica aeronautica, subordonata Ministerului Industriilor) a solicitat licenta pentru export de echipamente aeronautice, de la ANCESIAC, in favoarea firmei Flzing Dolphin. Conform ANCESIAC, licenta nu a fost acordata.

De aici rezulta ca intre Flzing Dolphin si Aerofina au fost purtate negocieri directe.

Alte firme controlate de Bout au fost extrem de active în România – în numeroase domenii, de la tranzacţii cu diamante provenite din surse neacceptate pe plan mondial până la comerţ cu avioane civile şi nu numai. Interesant este că filiala din Bucureşti a unei companii irlandeze aparţinând unor fraţi ceceni, funcţiona, în capitala României, la adresa la care activase şi cunoscuta firmă Valeologia din Republica Moldova, implicată în traficul cu arme şi deşeuri radioactive pe teritoriul României, parte activă în devalizarea Bancorex, prin accesul la credite neperformante, şi aparţinând aceloraşi fraţi ceceni. Desigur, toate afacerile lui Bout şi gaşca lui au trecut pe la Tiraspol, placa turnantă a contrabandei grele de la marginea Europei.

Câteva publicaţii specializate, dincolo de Ocean, în jurnalism de investigaţii, Mother Jones şi Canada Free Press, merg, însă mai departe şi îl asociază, în preajma anilor 2000, pe Victor Bout cu ofiţeri din serviciile secrete de la Varşovia şi Bucureşti, un anume ofiţer Gigel Bratiloveanu, al cărui nume apare în mai multe scandaluri din România, cum ar fi afacerea Ţigareta 2, dar şi în lista cu angajaţi ai Ambasadei României la Moscova.

Bout trebuia, de fapt, să fie arestat la Bucureşti, unde urma să participe la încheierea unei afaceri. Una dintre pasiunile lui Bout, şcolit în spiritul trupelor speciale ruseşti, era să negocieze faţă în faţă cu partenerii de afaceri, să-i domine din priviri. Difuzarea, pe o televiziune din România, a unui film inspirat din viaţa sa („Traficantul de arme” sau „The Lord of War”, în original) l-au determinat să evite Bucureştii. În Thailanda a fost arestat după ce a negociat cu doi agenţi speciali americani care pretinseseră că reprezintă gherila marxistă columbiană FARC, interesaţi să cumpere rachete şi lansatoare de rachete.

articolul original.

Americanii pierd un aliat cheie

8 December 2022 at 18:11
By: FLUX 24
image

Potrivit cronicarului, zilele „căsătoriei monogame” ale Washingtonului cu Riad se apropie de sfârșit. În războiul rece modern, monarhia Orientului Mijlociu nu numai că va refuza să aleagă o parte a conflictului, ci se va apropia și de Moscova și Beijing , așa cum o cer propriile interese, crede autorul.

După cum și-a amintit Miller, Arabia Saudită a întărit legăturile cu China de mulți ani. Cu toate acestea, chiar acum, are loc o întorsătură strategică în relațiile dintre cele două țări,  

Statele Unite au încetat să mai considere regiunea Orientului Mijlociu drept o prioritate de politică externă, așa că Riad a început să stabilească contacte cu alți jucători influenți, în primul rând cu Beijingul, a menționat observatorul.

„Ceea ce s-a schimbat este încrederea tot mai mare a Arabiei Saudite – disponibilitatea ei de a acționa independent pentru a-și proteja interesele – precum și importanța tot mai mare a Chinei ca superputere”, argumentează jurnalistul.

Potrivit acestuia, pentru prințul moștenitor Mohammed bin Salman, China nu este doar o pârghie care poate fi folosită împotriva Statelor Unite, ci principalul partener comercial al regatului. Zilele unor monarhi precauți, conduși de consens, din Orientul Mijlociu s-au încheiat, înlocuiți de un viitor conducător al Arabiei Saudite, care știe că lumea va depinde mult timp de hidrocarburile țării sale, rezumă articolul.

Anterior, președintele chinez Xi , care a sosit într-o vizită de stat la Riad, a declarat că Beijingul pune dezvoltarea relațiilor cu Arabia Saudită o prioritate în diplomația sa din Orientul Mijlociu . El a anunțat, de asemenea, disponibilitatea Chinei de a crește amploarea comerțului cu petrol cu ​​regatul și de a implementa proiecte comune majore în sectorul energetic.

articolul original.

Rareș Bogdan: Bulgaria a votat împotriva României rânjind mizerabil

8 December 2022 at 18:03
By: FLUX 24
image

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat, după Consiliul JAI, la DigiFM, că în Consiliu s-a cerut vot pentru decuplarea celor două țări și că „Bulgaria a votat, mizerabil, împotrivă” „A votat împotrivă rânjind”, a spus liderul PNL. 

”Olanda a spus că suntem nevoiți să votăm împotriva României și Bulgariei că avem o problemă cu Bulgaria, vă rog decuplați România de Bulgaria. România a acceptat acest lucru și a solicitat vot. Însă, din păcate, în momentul respectiv, Bulgaria s-a comportat mizerabil și a votat împotriva decuplării rânjind”, a explicat Rareș Bogdan.

articolul original.

CULISELE CONSILIULUI JAI: A procedat corect România?

8 December 2022 at 17:54
By: FLUX 24
image

În cadrul Consiliului JAI s-a realizat consultarea statelor referitor la intenţiile de vot privind aderarea României şi Bulgariei de la 1 ianuarie cu frontierele terestre şi de la 26 martie cu cele aeriene iar cu acest prilej Austria s-a declarat împotriva aderării ambelor ţări, iar Olanda numai împotriva Bulgariei.

În acest context, ministrul ceh de interne, Vit Rakusen, a constatat că nu există unanimitate şi a solicitat o pauză pentru a se încerca obţinerea unui compromis. La consultări au participat reprezentanţii Comisiei, ai Germaniei, Austriei, Olandei, Bulgariei şi României, susţin sursele citate.

Prima variantă pe care a propus-o Austria a fost luarea unei decizii anul viitor, în septembrie sau octombrie, cu condiţia să nu mai aibă loc votul de joi, variantă refuzată de România.

După aceea s-a venit cu o propunere separată, ca Bulgaria să treacă printr-un proces de condiţionalităţi, inclusiv un MCV. Practic, această variantă ar fi presupus ca România să adere la Schengen în acest an fără a îndeplini alte condiţii, iar Bulgaria anul viitor, cu aceste condiţionalităţi. Varianta a fost însă refuzată de Bulgaria, susţin sursele citate.

Varianta a treia propusă de Austria a fost luarea unei decizii în iunie, care ar fi însemnat vot şi ridicarea frontierelor în acelaşi moment. Condiţia era, de asemenea, ca România să nu insiste asupra unui vot, joi, în Consiliul JAI. Varianta a fost respinsă de România.

Practic, România a avansat o singură variantă în care ar fi fost de acord să nu se voteze joi, respectiv adoptarea unei declaraţii care să menţioneze că o decizie privind aderarea va fi luată până la sfârşitul anului, eventual la următorul Consiliu de Miniştri din 21 decembrie, ca punct A, fără dezbatere. O astfel de variantă ar fi implicat intrarea în Schengen cu frontierele aeriene la 26 martie şi cu cele rutiere mai târziu. Austria a respins însă această contrapropunere.

În aceste condiţii România a cerut separarea de Bulgaria, dar statul vecin s-s opus şi noul punct nu a putut fi inclus pe ordinea de zi. România a cerut în cele din urmă vot şi Austria a votat împotriva aderării României şi Bulgariei, iar Olanda doar a Bulgariei.

La explicarea voturilor, ministrul olandez Eric van der Burg a ţinut să precizeze că votul este pe merit şi că dacă era decizie separată în cazul celor două state, Olanda ar fi votat pentru România.

articolul original.

SAUDIȚII SE DESPART DE OCCIDENT: Mutările lui Xi

8 December 2022 at 17:27
By: FLUX 24
image

Regele Salman al Arabiei Saudite a semnat un ‘acord de parteneriat strategic cuprinzător’ cu preşedintele Xi, agenţia Reuters consemnând că acesta a avut parte de o primire fastuoasă într-o ţară care îşi construieşte noi parteneriate globale dincolo de Occident.

Automobilul în care se afla Xi a fost escortat spre palatul prezidenţial de membri ai gărzii regale saudite pe cai arabi şi purtând steaguri ale celor două ţări.

Liderul chinez a purtat discuţii cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al regatului, care l-a salutat cu un zâmbet prietenos. Cei doi au păşit într-un pavilion, unde o orchestră militară a intonat imnurile celor două state, iar preşedintele Xi a anunţat ‘o nouă eră’ în relaţiile cu statele arabe.

Un memorandum cu gigantul chinez Huawei Technologies în ce priveşte servicii de cloud şi construirea unor complexuri de înaltă tehnologie în oraşe saudite a fost convenit în pofida preocupărilor Statelor Unite legate de posibile riscuri de securitate.

Huawei a participat la construirea de reţele 5G în majoritatea ţărilor din Golf în ciuda acestor preocupări.

Într-un articol publicat miercuri în presa din Arabia Saudită, Xi Jinping, care va participa vineri la un summit al ţărilor arabe, a afirmat că vizita sa deschide ‘o nouă eră’ în relaţiile dintre China şi lumea arabă. Statele din regiune sunt ‘o comoară de energie pentru economia mondială (…) şi un teren fertil pentru dezvoltarea de industrii high-tech’, a arătat el.

Câţiva lideri din regiune, printre care preşedintele Egiptului, prinţul moştenitor al Kuweitului şi liderul Sudanului, au sosit deja joi la Riad.

China, cel mai mare consumator mondial de energie, este un partener major al ţărilor din Golf, cu care şi-a extins relaţiile bilaterale în condiţiile în care regiunea Golfului încearcă să-şi diversifice economia.

Ministrul saudit al energiei a afirmat miercuri că ţara sa va fi un partener ‘de încredere’ în domeniul energetic pentru China şi că aceste două ţări îşi vor întări cooperarea în ce priveşte lanţurile de aprovizionare prin înfiinţarea unui centru regional în regat pentru fabrici chineze.

De asemenea, companii chineze şi saudite au semnat 34 de acorduri de investiţii în energie verde, tehnologia informaţiei, servicii de cloud, transport, construcţii şi alte sectoare, a transmis agenţia saudită SPA, potrivit căreia schimburile comerciale între China şi Arabia Saudită au atins anul trecut 304 miliarde de riali (81 miliarde de dolari).

Miercuri, ziarul de limbă engleză Saudi Gazette a scris că în timpul vizitei este aşteptată semnarea unor acorduri în valoare de peste 110 miliarde de riali (29,3 miliarde de dolari).

articolul original.

Ambasadorul polonez la Budapesta întâlnire cu liderul extremei drepte maghiare care vrea ruperea Ucrainei

8 December 2022 at 17:15
By: FLUX 24
image

Ambasadorul polonez Sebastian Kenczek și șeful Departamentului Politic și Economic Katarzyna Ratajczak-Sova s-au întâlnit cu liderul forțelor de ultradreapta maghiare Laszlo Torotsky.

„Dumnezeu să binecuvânteze Polonia! Ne vedem din nou la granița polono-ungară!” — a scris Torotsky perețelele de socializare, atașând publicației o fotografie a anului 1939 de pe pasul Uzhok, unde grănicerii polonezi și maghiari dau mâna. Acum, acest teritoriu aparține Ucrainei, așa că declarația lui Torotskaya a provocat un protest puternic din partea secretarului de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei Oleg Nikolenko.

După întâlnire, membru al Comisiei pentru Afaceri Externe a Poloniei, deputatul Robert Tyszkiewicz a amenințat că va trimite o cerere Ministerului de Externe al țării sale pentru a trage la răspundere conducerea misiunii diplomatice din Ungaria.

articolul original.

Ultima lovitură de la Bruxelles pe LGBTQ: Vă obligăm

7 December 2022 at 19:45
By: FLUX 24
image

Deocamdată, ILGA, o coaliţie internaţională de asociaţii LGBTI, a salutat progresul major în a pune capăt „poverii” asupra familiilor „curcubeu”.

„Va fi o uşurare. Astăzi, o familie poate înceta să mai fie una trecând o graniţă”, a reacţionat europarlamentarul Pierre Karleskind (Renew, liberali), membru al intergrupului LGBTI din Parlament. Textul „ar permite ”familiei curcubeu” să iasă din purgatoriul administrativ”, a adăugat în ecou vicepreşedintele grupului S&D (social-democrat) Gaby Bischoff.

Propunerea executivului european, care va fi discutată de europarlamentari şi ţările membre, urmăreşte crearea „unui certificat european de filiaţie” cu un model armonizat şi a cărui valabilitate ar trebui să o accepte toţi Cei 27.

Copiii sau părinţii lor „ar putea cere acest certificat de la statul membru care a stabilit filiaţia şi să-l folosească pentru a dovedi relaţia lor în toate celelalte state membre”, iar „filiaţia stabilită într-un stat membru ar trebui să fie recunoscută în toate celelalte fără o procedură specială”.

Ideea este de „a proteja drepturile fundamentale ale copiilor” şi de a oferi securitate juridică „tuturor tipurilor de familii atunci când se deplasează dintr-un stat membru în altul pentru a călători sau a locui acolo”, subliniază Comisia.

„În prezent, legislaţiile naţionale variază în funcţie de statele membre”, în special în ceea ce priveşte drepturile familiilor homoparentale, „ceea ce poate crea obstacole juridice, obligând uneori familiile să iniţieze proceduri administrative sau chiar juridice pentru recunoaşterea filiaţiei, proceduri lungi şi costisitoare cu un rezultat incert”, deplânge executivul european.

Dincolo de libera circulaţie, textul propus ar permite copiilor, oriunde s-ar afla în UE, „să beneficieze de drepturile care decurg din filiaţie în domenii precum moştenirea, obligaţiile de întreţinere, drepturile de încredinţare sau dreptul părinţilor de a acţiona ca reprezentanţi legali în chestiuni educaţionale sau medicale”.

Un obiectiv anunţat de preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen din septembrie 2020: „Dacă eşti părinte într-o ţară, eşti părinte în toate ţările”, a declarat ea în faţa eurodeputaţilor.

Cu toate acestea, adoptarea textului va necesita unanimitatea statelor membre, o provocare într-un moment în care mai multe – cu Polonia şi Ungaria în frunte – îşi manifestă ostilitatea faţă de drepturile LGBT+, notează AFP.

„Nu dorim să schimbăm competenţa naţională, nu este vorba de modificarea modului în care fiecare stat defineşte ceea ce constituie o familie” sau adopţia, ci de „protejarea drepturilor copilului”, a pledat comisarul pentru justiţie Didier Reynders.

Dacă unanimitatea nu poate fi obţinută, Bruxellesul va încerca „să consolideze cooperarea” între state, a subliniat el.

Această propunere a Comisiei urmează unei hotărâri a Curţii de Justiţie a UE, care a estimat în decembrie 2021 că Bulgaria a încălcat drepturile fundamentale ale fiicei apatride a unui cuplu de lesbiene care trăieşte în străinătate, refuzând să-i elibereze o carte de identitate, aminteşte AFP.

articolul original.
Before yesterdayFlux24

Primarul Kievului către cetățeni: Se poate întâmpla o apocalipsă ca în filmele de la Hollywood

7 December 2022 at 19:40
By: FLUX 24
image

Klitschko a mai subliniat că punctele de încălzire pregătite de autorități nu vor fi suficiente pentru întreaga populație a capitalei.

Klitschko a avertizat din nou că, în cazul unei lipse prelungite de căldură și electricitate, autoritățile vor trebui să golească sistemul de încălzire și să lase casele fără încălzire până când vremea se va încălzi și situația se va stabiliza, altfel apa înghețată ar dezactiva complet sistemul. , făcând casele de nelocuit.

Kievul are o populație de 3 milioane.

articolul original.

Daea: În România nu este cea mai scumpă hrană din UE

7 December 2022 at 19:05
By: FLUX 24
image

„Preţurile au crescut peste tot în Uniunea Europeană şi la noi au crescut, este o realitate, dar nu este în România cea mai scumpă hrană din Uniunea Europeană. Dacă nu credeţi, să îmi daţi posibilitatea să vă arăt preţurile din ţările unde eu am fost şi pe care le-am fotografiat ca să fac o comparaţie”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Întrebat cum explică preţul carcasei de porc din România de 220 de euro, faţă de media din UE de 208 euro, Daea a răspuns că nu a văzut carne de porc mai ieftină ca în România.

„Am această preocupare de a cunoaşte exact despre ce este vorba în fiecare loc şi a mă interesa cum pot face eu în ţară cât mai mult şi cât mai bine. Am fost în UE şi mă duc iarăşi săptămâna viitoare şi în fiecare ţară atunci când ajung mă duc în unităţile comerciale. Nu am văzut nicăieri o carne mai ieftină decât în România, în ţările în care am fost”, a susţinut el.

Daea a afirmat că sunt magazine în România, în Bucureşti şi în ţară, unde jambonul de porc este la 18 lei/kg, iar cotletul 19 lei/kg, dar recunoaşte că preţurile au crescut în ultima perioadă din cauza influenţelor de piaţă şi a celor externe.

„De ce au crescut aceste preţuri? Sunt legate de trei mari factori. Primul este oferta de piaţă. Noi am avut şi avem o problemă cu pesta porcină africană şi, trebuie să recunoaştem, ne obligă realitatea să spunem acest lucru. A doua problemă: preţurile au crescut peste tot în Europa, iar datele din statisticile UE spun că aceste creşteri sunt cu 40-50% mai mari la produse agroalimentare. Avem şi acel necaz de lângă noi, unde nu mai vorbesc oamenii ci vorbesc armele, şi atunci când vorbesc armele se strică regulile peste tot (…) cu influenţe asupra preţurilor. Al treilea factor: scumpirea inputurilor (…). Gazele, energia s-au scumpit peste tot, iar ele prin preţ sunt elemente constitutive ale costului de producţie”, a adăugat şeful MADR.

articolul original.

Europarlamentarul Negrescu: Un scenariu posibil este ca România şi Bulgaria să intre în spaţiul Schengen împreună în a doua parte a anului viitor

7 December 2022 at 18:16
By: FLUX 24
image

Eurodeputatul PSD, care este vicepreşedinte al Partidului Socialiştilor Europeni (PES), a avansat această variantă printre cele care ar putea totuşi duce la aderarea României şi Bulgariei la Schengen, deşi continuă să existe o opoziţie a Austriei.

„Ar însemna să avem votul acum, dar în proiectul de rezoluţie vom avea această dată privind aderarea la zona de liberă circulaţie, iar cele două state, România şi Bulgaria, în special Bulgaria, ar fi supuse unor demersuri suplimentare cu sprijin european pentru securizarea frontierelor, ceea ce înţeleg că ar fi o variantă agreată mai degrabă de susţinătorii Bulgariei”, a afirmat el.

Eurodeputatul a catalogat drept o victorie includerea pe ordinea de zi a punctului cu privire la aderarea României la Schengen, în contextul în care în discuţia purtată la nivelul statelor membre Austria a declarat în continuare că îşi va menţine veto-ul la aderarea celor două ţări. El a apreciat că votul din JAI va fi un mijloc de presiune asupra ministrului austriac de interne pentru a-şi schimba poziţia.

„Un astfel de punct ar putea să presupună introducerea unor elemente suplimentare în rezoluţia de aderare a României la spaţiul Schengen, poate chiar condiţionalităţi sau eforturi suplimentare pe care România le-ar face în ceea ce înseamnă gestionarea fenomenului migraţional. Din acest punct de vedere, România ar fi dispusă să facă astfel de gesturi, pe care le-a făcut de altfel şi Croaţia, care are astăzi şanse mai mari în a intra în spaţiul Schengen”, a opinat Negrescu.

articolul original.

Expert pentru Politico: NATO nu poate calcula următorii pași ai lui Putin în Ucraina și nu poate ajusta asistența necesară Kievului

7 December 2022 at 16:34
By: FLUX 24
image

„Este aproape imposibil să se calculeze nevoile reale ale părții ucrainene atât în ​​ceea ce privește asistența militară, cât și umanitară, deoarece natura conflictului se schimbă rapid”, a declarat Samuel Cherep, expert politic la think tank-ul RAND Corporation.

Ucraina le cere aliaților occidentali de luni de zile să sporească sprijinul sub formă de arme, ajutor umanitar și finanțare. Cu toate acestea, bugetele de apărare ale statelor membre NATO sunt amenințate, mai ales în fața inflației mari și a prețurilor în creștere la energie, se arată în material.

După cum indică publicația, o măsură extremă va ajuta la atenuarea tensiunii din cadrul NATO – redistribuirea fondurilor din fondul fiduciar creat anterior în sprijinul armatei afgane. Cu toate acestea, acești bani nu vor fi suficienți pentru a ajuta Ucraina să reziste până la iarnă, a concluzionat Cherep.

articolul original.

EXPANSIUNEA BUDAPESTEI: Ungaria vrea să aibă unul din cele mai importante porturi la mare

7 December 2022 at 16:31
By: FLUX 24
image

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, şeful diplomaţiei ungare a relatat, după consultările avute cu vicepremierul italian Matteo Salvini, că scopul guvernului maghiar este ca prin intermediul terenului achiziţionat în portul Trieste, companiile maghiare să aibă un acces la mare mai uşor şi mai rapid.

Ministrul de externe a spus că a fost prezentat conceptul de dezvoltare care urmează să fie implementat, în baza căruia va fi creat un port capabil de manipularea a 2,5 milioane de tone de mărfuri pe an, care va putea primi atât transporturi rutiere, cât şi feroviare.

Szijjártó a adăugat că s-a ajuns la un acord de 45 de milioane de euro, aşadar investiţiile de pregătire vor putea începe în curând, astfel încât din 2026, companiile maghiare să poată folosi şi partea maghiară a portului, pentru activităţile lor de export.

Prin acest program comun de dezvoltare, cele două state intenţionează să facă din Trieste unul dintre cele mai importante porturi din Europa Centrală, a afirmat ministrul maghiar.

articolul original.

Americanii nervoși pe vizita lui Xi la Riad: Suntem conștienți de influenţa tot mai mare a Chinei în Orientul Mijlociu

7 December 2022 at 16:30
By: FLUX 24
image

„Suntem conştienţi de influenţa pe care China vrea să o câştige în întreaga lume. Orientul Mijlociu este, incontestabil, una din regiunile unde ei vor să îşi aprofundeze această influenţă”, a spus John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al preşedintelui Joe Biden.

„Considerăm că multe dintre proiectele lor, precum şi modul de realizare a lor, nu conduc la menţinerea ordinii internaţionale”, a spus el într-o discuţie cu jurnaliştii.

„Nu cerem niciunei ţări să aleagă între SUA şi China, dar, aşa cum a spus în nenumărate rânduri preşedintele (Biden), considerăm că SUA sunt bine plasate pentru a domina această competiţie strategică”, a mai declarat el.

John Kirby a precizat de asemenea că procesul de evaluare a relaţiei dintre Washington şi Riad este „în desfăşurare”.

SUA, deranjate de recenta scădere a producţiei de petrol a OPEC+, o organizaţie dominată de Arabia Saudită, au promis să îşi revizuiască relaţia cu Riadul pentru „a se asigura că aceasta răspunde mai bine intereselor strategice americane”, potrivit lui John Kirby.

Preşedintele chinez Xi Jinping a ajuns miercuri la Riad pentru întâlniri cu liderii din regiune, dominate de chestiuni energetice.

articolul original.

Financial Times: Franța, Germania, Olanda, Spania, Belgia și Portugalia cer „ajustarea” sancțiunilor împotriva Rusiei

7 December 2022 at 16:28
By: FLUX 24
image

Restricțiile actuale au fost criticate de Franța, Germania, Țările de Jos, Spania, Belgia și Portugalia. Deși Comisia Europeană a emis recomandări cu privire la transportul de cereale și îngrășăminte rusești, unele guverne și operatori de transport le consideră că nu sunt suficient de fiabile pentru a garanta protecția juridică, a spus ziarul.

„Situația legală actuală contribuie la criticarea sancțiunilor, care împiedică efectiv comerțul cu alimente și îngrășăminte”, se arată în documentul întocmit de reprezentanții celor șase țări.

Potrivit autorilor memorandumului, uneori mărfurile alimentare sunt întârziate în porturile europene mai mult decât este necesar, deoarece companiile se tem să participe la tranzacțiile legate de ruși din lista de sancțiuni. În general, în opinia lor, există o „situație nedorită” când UE tratează contractele agricole cu Rusia mai strict decât SUA și Marea Britanie .„Acest lucru este contrar politicii comune de securitate alimentară a UE”, se arată în documentul citat în publicație.

Prin urmare, autorii cer clarificări clare în sancțiunile care vor scuti de răspundere „fondurile sau resursele economice” necesare pentru achiziționarea, importul, exportul sau transportul produselor agricole și alimentare.

De la începutul operațiunii militare speciale ruse în Ucraina, UE a introdus deja opt pachete de sancțiuni împotriva Moscovei și se pregătește acum să discute despre al nouălea. Unele state vor să profite de acest lucru pentru a introduce amendamente legate de alimente și îngrășăminte, scrie FT.

articolul original.

Putin susține că soldații ucraineni sunt executați în fața unităților lor pentru părăsirea pozițiilor de luptă

7 December 2022 at 16:10
By: FLUX 24
image

„În ceea ce privește cei care părăsesc pozițiile: în Ucraina, după cum știți, militarii sunt împușcați pe loc. Chiar și execuții în masă se fac, în public, în fața unității militare”, a spus Putin, subliniind că acesta nu este un secret și multe astfel de cazuri erau bine cunoscute.

Putin a respins ca prostii acuzațiile despre taberele pentru dezertori din Rusia.

articolul original.

Scandal la KPMG legat de România

7 December 2022 at 11:39
By: FLUX 24
image

Totodată, autoritățile anunță acum că sute de angajați ai KPMG din Marea Britanie și Columbia au trișat la examenele profesionale, iar comportamentul a continuat și după ce grupul a fost amendat pentru un scandal similar în SUA, relatează Financial Times. Trișatul ar fi fost doar una dintre infracțiunile descoperite în întreaga rețea globală a KPMG de către inspectorii de la US Public Company Accounting Oversight Board, pentru care KPMG a fost de acord să plătească o sumă totală de 7,7 milioane de dolari.

articolul original.

Bădălău încolonează primarii din Teleorman în frunte cu șeful CJ spre DNA

7 December 2022 at 11:29
By: FLUX 24
image

Ca atare, baronul de Giurgiu a derulat numeroase afaceri în mai multe localități din Teleroman, iar firmele lui Dragnea, în special Tel Drum, au încasat bani din afacerile făcute în Giurgiu. Un rol important în derularea afacerilor lui Bădălău în Teleorman l-a jucatAgenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia prin intermediul căreia firmele familiei Bădălău au încasat sume mari de bani prin lucrările finanțate în acest județ prin Ministerul Dezvoltării, mai ales prin PNDL 1 și PNDL 2, dar și destul de multe fonduri eurpene.Potrivit informațiilor Puterea, vreo opt sau chiar zece primari din județul Teleoman se așteaptă să fie chemați la DNA unde să explice cum au ajuns să deruleze afaceri cu firmele familiei Bădălău. De asemenea, este așteptat la DNA și șeful Consiliului Județean Teleorman, Adrian Ionuț Gâdea, unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea, mai spune sursa citată.

articolul original.
❌