ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayFlux24

10 țări vor în Organizația de la Shanghai (Rusia,China): Țările arabe în prim plan

6 August 2022 at 19:09
By: FLUX 24

Myanmar, Cambodgia, Arabia Saudită și Nepal au devenit, de asemenea, interesate să se alăture SCO. Tot la summitul din Uzbekistan, membrii doresc să acorde statut de observator Azerbaidjanului și Armeniei. În plus, la același congres, membrii plănuiesc să lanseze procedura pentru ca Belarus să se alăture organizației.

Autoritățile din Uzbekistan plănuiesc să invite la summit majoritatea reprezentanților țărilor interesate. Totodată, sursele publicației au subliniat că, cel mai probabil, nu se va putea aduna pe toți de la SCO deodată.

După cum a subliniat orientalistul Boris Dolgov, țările arabe au văzut în organizație o alternativă economică la uniunea politică occidentală. El a menționat că, în lumina evenimentelor din ultimii ani, partenerii occidentali s-au dovedit a nu fi de încredere, motiv pentru care au început să contacteze SCO. Separat, el a amintit că niciuna dintre aceste țări nu s-a alăturat sancțiunilor anti-ruse.

Organizația pentru Cooperare de la Shanghai este o organizație din care fac parte Rusia, China și patru foste republici sovietice din Asia Centrală: Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan și Kîrgîzstan. Obiectivul acestei structuri este amplificarea cooperării diplomatice, militare și economice dintre statele membre. A fost fondată în anul 2001, cu scopul declarat pentru a lupta împotriva terorismului și a separatismului dar este deseori considerată a fi de fapt un mijloc de a contracara influența americană în Asia Centrală, regiune strategică bogată în hidrocarburi.

spot_img
articolul original.

Orbán Viktor nu a primit nici o șapcă la Dallas. Doar aplauze furtunoase pentru un discurs antiglobalist și anti Biden

6 August 2022 at 18:32
By: FLUX 24
spot_img
articolul original.

SCANDALUL INTERCEPTĂRILOR DIN GRECIA/Premierul spune că nu știa că liderul opoziției era ascultat de serviciile secrete

6 August 2022 at 18:12
By: FLUX 24

Cazul i-a şocat pe greci şi a provocat scandal politic.

Şeful serviciului de informaţii EYP, Panagiotis Kontoleon, a demisionat vineri în urma acuzaţiilor făcute de liderul partidului socialist PASOK Nikos Androulakis şi de un jurnalist că ei au fost ascultaţi.

În ziarul To Vima de duminică, Mitsotakis este citat spunând: „Nu ştiam, nu aş fi permis niciodată aceasta. Îi datorez dlui Androulakis scuze pentru greşeala făcută”.

„A fost o greşeală gravă şi de neiertat”, a adăugat el.

Premierul conservator este de aşteptat să se adreseze public luni în legătură cu cazul, a relatat sâmbătă agenţia de presă semi-oficială Athens News Agency (ANA).

Androulakis, care a fost ales lider al PASOK în decembrie 2021, a declarat vineri seară că a aflat că EYP i-a ascultat convorbirile la sfârşitul anului 2021. El nu a dezvăluit sursa informaţiei.

Guvernul a declarat că a fost informat despre supravegherea lui Androulakis, despre care a spus că era legală deoarece a fost aprobată de un procuror şi a încercat să-l informeze, „dar Androulakis a ales să nu răspundă”.

Androulakis a cerut parlamentului Greciei să înfiinţeze o comisie de anchetă care să examineze cazul. Guvernul a spus că ar sprijini cererea, dacă ar fi depusă oficial.

La 26 iulie, Androulakis a depus de asemenea o plângere la procurorii înaltei instanţe a ţării din cauza unei încercări de instalare a unui software de supraveghere pe telefonul său mobil, în ceea ce pare să fie un caz separat.

Plângerea intervine într-un moment în care Uniunea Europeană începe să meargă pe urmele Statelor Unite în adoptarea unei abordări mai dure asupra comercianţilor de programe spion şi utilizarea de software-uri puternice de supraveghere.

Săptămâna trecută, doi parlamentari care au discutat cu Reuters sub condiţia anonimatului au declarat că Kontoleon a recunoscut la o comisie parlamentară în 29 iulie că serviciul său l-a spionat pe Thanasis Koukakis, un jurnalist financiar care lucrează pentru CNN Grecia.

spot_img
articolul original.

După ce Rusia a ignorat cererile americanilor privind un schimb de deținuți, SUA a mutat via Grecia cu un expert rus în informatică şi criptomonede 

6 August 2022 at 00:58
By: FLUX 24

Scandalul intervine pe fondul insistențelor americanilor de a face un schimb de deținuți cu Rusia, cerere pe care Moscova a tratat-o de sus deocamdată.

Alexander Vinnik „a fost urcat la bordul unui avion privat cu destinaţia Statele Unite” fără a avea permisiunea să solicite azil în Grecia, a declarat avocata sa, Zoe Konstantopoulou.

Vinnik, 43 de ani, a fost predat Greciei de autorităţile franceze joi după-amiază, la doar câteva săptămâni după condamnarea sa definitivă la Paris la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani de către Curtea de Casaţie, cea mai înaltă autoritate judiciară franceză, a precizat în Franţa o sursă apropiată cazului.

Tată a doi copii, Alexander Vinnik a stat doi ani în închisoare în Franţa, după ce a fost extrădat de Grecia. El fusese arestat în iulie 2017 într-o staţiune din Halkidiki (nord), iar Grecia a hotărât să-l predea Franţei, în timp ce Rusia şi Statele Unite solicitau extrădarea lui.

Ajuns în Statele Unite, el a fost prezentat vineri unui judecător federal din San Francisco, a anunţat într-un comunicat Departamentul american de Justiţie.

El este vizat de 21 de capete de acuzare, printre care furt de identitate, complicitate la trafic de droguri şi spălare de bani.

Procurorii îl acuză pe Alexander Vinnik „că a administrat BTC-e, o platformă criminală de schimb de criptomonede care a spălat peste patru miliarde de dolari venituri din infracţiuni”.

Acest instrument a „facilitat tranzacţii pentru infractori cibernetici din întreaga lume”, „permiţând utilizatorilor săi să facă schimb de bitcoin cu un nivel ridicat de anonimat”, a precizat justiţia americană.

În Rusia, în schimb, este acuzat doar de fraudă pentru o sumă de 9.500 de euro.

Rusia este „indignată de acţiunile neprietenoase ale Greciei care, sub presiunea Statelor Unite”, l-a extrădat pe Alexander Vinnik către „justiţia punitivă americană”, a reacţionat vineri seară Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

„În pofida unei cereri oficiale din partea Ambasadei Rusiei la Atena, niciun angajat consular, nici avocata şi interpretul său nu au avut voie să-l vadă”, se arată în comunicat.

„Diplomaţii ruşi vor face tot posibilul pentru a-i apăra drepturile şi interesele legitime”, a subliniat documentul, citat de AFP.

spot_img
articolul original.

Fostul ambasador al Statelor Unite în Arabia Saudită: Țările UE nu vor acorda la nesfârșit sprijinul lor Statelor Unite în lupta împotriva Rusiei

5 August 2022 at 19:13
By: FLUX 24

Acești factori au provocat deja demisii în masă în Guvernele statelor occidentale și au declanșat, de asemenea, greve și nemulțumire sociale, care nu vor face decât să se amplifice, scriu cei doi diplomați într-un articol pentru săptămânalul american Newsweek.

spot_img
articolul original.

Autorul imnului Ungariei, omagiat în satul natal din Satu Mare/Pastorul reformat din Săuca: Oamenii simt visceral condiţia de maghiar

5 August 2022 at 20:08
By: FLUX 24

Péter Szilágyi, secretar de stat adjunct pentru politici naţionale în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, a citat mesajul scris de Kölcsey Ferenc într-un album de memorii: “Patria înainte de toate.” 

El a considerat că aceste patru cuvinte au fost principiul călăuzitor şi pentru guvernul ungar atunci când a luat cele mai importante decizii de politică naţională. 

“A pune patria înainte de toate nu este pentru noi doar un sistem de valori, ea conduce şi acţiunile noastre în aceeaşi direcţie (…) Sub ochii noştri se desfăşoară o nouă eră a reformei, în care ne adaptăm acţiunile intereselor patriei şi ale naţiunii. Dorind să atragem atenţia asupra acestei acţiuni comune, am declarat acest an Anul naţiunii în acţiune” – a spus el. 

Secretarul de stat adjunct a îndemnat audienţa să acţioneze şi să trăiască în spiritul cuvintelor citate de Kölcsey, deoarece acest lucru este demn şi de memoria poetului. 

Istoricul literar Emese Egyed a citat din textele poetului, afirmând: Kölcsey a fost un om cu un simţ moral şi o inteligenţă emoţională foarte puternice, viaţa lui a fost caracterizată de compasiune, caritate şi solidaritate. Ea a evocat faptul că poetul, în calitate de delegat la Dietă, a fost prea curajos şi prea modern pentru timpul său, astfel încât a fost rechemat din funcţie. A renunţat la viaţa din Pesta, printre altele, ca să-i poarte de grijă nepotului său orfan. 

În lucrarea “Parainesis pentru Kölcsey Kálmán”, el şi-a formulat învăţăturile adresate rudei sale bolnăvicioase, pe atunci în vârstă de 12 ani. El l-a îndemnat pe nepotul său să aibă credinţă, dar şi să fie răbdător cu oamenii de altă religie. Totodată i-a adresat şi îndemnul de a iubi omenirea şi limba maghiară.

Julianna Pakulár, pastorul reformat din Săuca, conducătoarea Centrului Bisericesc şi Cultural “Kölcsey Ferenc” din localitate, a spus că în acest sat izolat din Partium oamenii simt visceral condiţia de maghiar, deoarece “acest loc are un câmp de forţă aparte”.

Pastorul a remarcat: cu toate că imnul Ungariei, scris de Kölcsey, nu a fost creat la Săuca, el îşi găseşte adevăratul sens pe aceste meleaguri.

spot_img
articolul original.

În timp ce TAROM-ul moare, Air Serbia se extinde spre China, Chicago, Havana și alte destinații

5 August 2022 at 18:37
By: FLUX 24

„Vrem să depășim rezultatele pre-epidemie, nu mai târziu de 2023”, a spus Marek pentru Blic.

El a spus că Air Serbia a avut deja cu 30% mai multe zboruri charter față de 2019 și că acest lucru a dovedit că oamenii au dorința de a călători și a remarcat că cererea de destinații turistice este mare.

„Mai presus de toate, acestea sunt zboruri către piețele turistice populare, cum ar fi Spania și Italia, iar rezultatele în acele destinații au depășit așteptările noastre”, a spus el.

Marek a spus că Air Serbia a optat pentru o extindere a traficului pe distanțe lungi, cu o abordare echilibrată către Est și Vest.

„Extinderea către Est este în prezent limitată din cauza pandemiei, așa că va fi introdusă o singură rută către China – spre Tianjin, cu zboruri separate către Beijing și Shanghai, posibil să fie lansate mai târziu. Când vine vorba de Vest, traficul nostru către SUA va fi stimulat în continuare cu zboruri directe către Chicago din aprilie anul viitor”, a spus el.

Air Serbia zboară deja la New York.

El a spus că există planuri de a introduce zboruri către aproximativ o duzină de destinații noi în 2023.

„În același timp, începem să luăm în considerare și zborurile pe distanțe lungi către unele destinații exotice… Una dintre astfel de destinații care par din ce în ce mai sigure pentru sezonul de iarnă care urmează este Havana”, a spus Marek.

spot_img
articolul original.

Primele sume spre beneficiarii programului ”Tomata” au plecat în 4 şi 5 august către judeţele Arad, Bacău, Mehedinţi şi Călăraşi 

5 August 2022 at 17:46
By: FLUX 24

”Ministrul Petre Daea îndeamnă legumicultorii din judeţele Arad, Bacău, Mehedinţi şi Călăraşi să îşi verifice conturile. În datele de 4 şi 5 august, au plecat primele sume spre beneficiarii programului Tomata”, anunţă Ministerul Agriculturii.

Cele 4 judeţe au fost primele care au trimis Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale deconturile în vederea onorării plăţilor pentru cei 476 de beneficiari, în valoare de 7,065 milioane lei.

spot_img
articolul original.

Erdogan strânge relațiile cu Putin

5 August 2022 at 17:43
By: FLUX 24

„Graţie participării dvs directe şi medierii secretariatului ONU, problema legată de livrările de cereale ucrainene provenind din porturi de la Marea Neagră a fost soluţionată. Livrările au început deja şi aş vrea să vă mulţumesc”, a spus Putin.

El a subliniat, de asemenea, rolul Ankarei în tranzitul gazului rusesc spre Europa, prin gazoductul TurkStream.

„Partenerii europeni trebuie să fie recunoscători faţă de Turcia pentru că ea asigură tranzitul neîntrerupt al gazului rusesc”, a spus preşedintele rus.

spot_img
articolul original.

America aruncă China în brațele Rusiei

5 August 2022 at 17:31
By: FLUX 24

Recenta călătorie a lui Pelosi în Taiwan a stârnit critici acerbe din partea Chinei, care a avertizat în repetate rânduri Statele Unite că, dacă vizita ar avea loc, nu va fi fără consecințe și că vor fi luate măsuri dure. Imediat după sosirea lui Pelosi, Beijingul a anunțat un exercițiu militar cu foc viu în șase zone din jurul Taiwanului. China a suspendat sau eliminat deja opt mecanisme de cooperare cu SUA în urma vizitei lui Pelosi.

Expertul a subliniat că Beijingul „nu va ierta niciodată o încălcare atât de gravă a drepturilor Chinei”, așa că va intensifica treptat presiunea asupra SUA. În același timp, așa cum a spus analistul politic, conducerea Chinei va căuta să extindă legăturile economice cu țările terțe.

„Acum, China va extinde parteneriatele cu alte state, în primul rând cu Rusia. Și aici cu siguranță vom vedea câteva declarații generale despre restructurarea globală, precum și despre cooperarea economică mai largă”, a adăugat Maslov.

Expertul a subliniat că China nu a luat încă nicio măsură economică care ar putea cauza daune grave SUA. În cuvintele sale, pașii suplimentari ai Beijingului vor depinde în mare măsură de reacția Washingtonului.

„După cum putem vedea, China se retrage din problemele de mediu în cadrul negocierilor cu SUA. China va căuta probabil să limiteze progresul a numeroase negocieri care nu au legătură cu economie. Dacă SUA nu reacţionează în niciun fel, China va trebui să treacă la măsuri economice, ceea ce China, după cum arată lucrurile, nu ar dori să le facă”, a spus Maslov.

Ca exemplu, analistul a sugerat că măsurile economice mai dure ar putea afecta funcționarea companiilor americane în China, împreună cu exporturile Chinei în SUA.

„Una dintre măsurile serioase ar putea fi reducerea exporturilor a numeroase mărfuri chinezești către SUA. Ținând cont de faptul că China are un excedent, ceea ce înseamnă că vinde mai mult decât cumpără, piața americană va rămâne de acum înainte fără unele bunuri. Al treilea punct , ceea ce este mai serios, sunt măsurile restrictive, cum ar fi majorarea tarifelor la mărfurile americane”, a spus Maslov.

Pe de altă parte, după cum a explicat expertul Clubului de discuții Valdai, Beijingul speră că Washingtonul își va reveni la fire în privința Taiwanului, așa că nu se grăbește să impună măsuri economice dure.

„Într-o situație extremă, țările își pot scădea nivelul relațiilor, de exemplu, rechemarea ambasadorilor. Dar vedem că cel puțin China nu dorește acest lucru, în timp ce declarațiile americane sugerează că China a luat foarte mult la suflet vizita lui Pelosi. În părerea mea, este o încercare a Statelor Unite de a atenua situația”, a concluzionat Maslov.

spot_img
articolul original.

Comisia Europeană se roagă de Rusia să ia turbina de la Nord Stream și să dea drumul la gaze

5 August 2022 at 13:22
By: FLUX 24

„Nu există nimic în sancţiuni care să interzică ajungerea în Rusia a turbinei Siemens. Orice altceva se va spune pe acest subiect este pur şi simplu incorect”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, la o conferinţă de presă.

Reacţia Executivului comunitar vine după ce reprezentanţi ai gigantului rus Gazprom au declarat săptămâna aceasta că sancţiunile occidentale fac imposibilă ajungerea turbinei la staţia de comprimare Portovaya a gazoductului Nord Stream, care continuă să funcţioneze la numai 20% din capacitate.

„Este doar o scuză”, a adăugat purtătorul de cuvânt al CE, care a reamintit că Bruxelles-ul a acuzat în mod repetat Rusia de faptul că „face şantaj cu gazele”.

Comisia susţine că „sancţiunile nu afectează bunurile sau tehnologiile legate de industria sau transportul de gaze naturale în UE” şi că „Nord Stream nu este supus niciunei sancţiuni”, a precizat purtătorul de cuvânt pentru Concurenţă, Arianna Podesta.

spot_img
articolul original.

140 milioane lei pentru Consiliul Județean Mehedinți pentru reabilitarea a 65 kilometri drumuri județene în cadrul Programului Național „Anghel Saligny”

5 August 2022 at 13:08
By: FLUX 24

Astăzi a fost semnat ordinul ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin care a fost alocată finanțare pentru proiectele admise în cadrul Programului Național “Anghel Saligny” pentru județul Mehedinți.

Astfel, Guvernul României a alocat finanțare Consiliul Județean Mehedinți pentru 5 proiecte depuse, fiind vorba despre suma de 140 milioane lei, bani ce vor fi folosiți pentru continuarea procesului de modernizare a infrastructurii rutiere județene:

▶️ Modernizare/reabilitare DJ 607B, Magheru – Bunoaica – 19,3 km;

▶️ Modernizare/reabilitare DJ 671E, Pârvulești – Căzănești (int. cu DN 67) – 14,9 km;

▶️ Modernizare/reabilitare DJ 606A, Dumbrava (sfârșit sector modernizat) – Plopi (int. cu DJ 561A) – 13 km;

▶️ Modernizare/reabilitare DJ 607D, Strehaia (halta CF) – Greci (începutul tronsonului reabilitat) – 13,8 km.

▶️ Modernizare DC 76, pe tronsonul DC 74 – Stăncești – 3,8 km;

“Cele cinci proiecte însumează un număr de 65 kilometri drumuri județene care se vor adăuga la cei peste 300 kilometri deja reabilitați sau modernizați de Consiliul Județean Mehedinți în cursul ultimilor ani cu fonduri proprii sau fonduri europene.Mă bucur că proiectele Consiliului Județean Mehedinți au primit finanțare și mă bucur și pentru celelalte 79 proiecte depuse de unitățile administrativ teritoriale din județul, care au fost, de asemenea, aprobate pentru finanțare!În majoritate, este vorba despre proiecte de investiții în rețele de alimentare cu apă, rețele de canalizare și de gaze, reabilitări de drumuri și poduri.Valoarea totală a proiectelor ce vor fi finanțate în județul Mehedinți este de 1.061.349.172,38 lei.Le doresc mult succes domnilor primari în implementarea proiectelor!”, a declarat președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

spot_img
articolul original.

Reuters: Petrecerea s-a terminat și în Europa de Est

5 August 2022 at 12:55
By: FLUX 24

Acum situaţia s-a schimbat. Încetinirea vânzărilor cu amănuntul şi prăbuşirea încrederii în economie arată că criza costului vieţii a ajuns şi în Europa de Est, unde oamenii se confruntă cu o realitate dureroasă, în condiţiile în care o inflaţie care se încăpăţânează să rămână în zona de două cifre le erodează veniturile, în timp ce preţurile la alimente au crescut cu 15%-22% iar costurile cu energia au explodat.

Pe măsură ce consumul gospodăriilor începe să fie afectat, analiştii şi-au revizuit estimările privind evoluţia Produsului Intern Brut şi planează spectrul unei recesiuni la nivelul întregii Europe.

Familiile au început să strângă cureaua. Polonezii pleacă în vacanţe mai scurte, cehii fac economii cu notele de plată la restaurante şi unii îşi caută un al doilea loc de muncă iar în Ungaria, unde inflaţia preţurilor alimentare a fost de 22,1% în ritm anual în luna iunie, oamenii îşi reduc achiziţiile de alimente şi produse de folosinţă îndelungată, în condiţiile în care deprecierea forintului a majorat preţurile cu importurile.

„Am fost la brutărie într-o zi şi o pâine costa 550 de forinţi. Ziua următoare era 650 de forinţi. Pentru numele lui Dumnezeu!”, exclamă Lajos, un bărbat în vârstă de 73 de ani din oraşul Esztergom, nordul Ungariei. Potrivit lui Lajos, creşterea preţurilor la alimente i-a consumat o parte din pensie şi de aceea nu va mai putea să îşi plătească facturile la utilităţi mărite, după ce luna trecută a expirat o schemă guvernamentală de plafonare a preţurilor. Pensionarul a început deja să îşi facă propriile planuri. „Pot să mă încălzesc cu gaze dar şi cu lemne deoarece am o sobă de teracotă. Aşa că împreună cu soţia ne vom muta într-o singură cameră, pe care o vom încălzi cu soba, mai punem un pulover pe noi şi aşa ne uităm la televizor”, spune Lajos.

În Ungaria, vânzările cu amănuntul au încetinit până la o creştere anuală de 4,5% în luna iunie, de la un avans de 10,9% în mai. Situaţia este similară în Polonia, unde vânzările cu amănuntul au crescut cu 3,2% în ritm anual în luna iunie, de la 8,2% în luna mai, în tip ce în Cehia vânzările cu amănuntul au scăzut cu 6% în ritm anual în luna iunie.

„Gospodăriile au reacţionat la creştere costului vieţii în mod semnificativ, iar consumul de lucruri începe să arate acest fapt”, spune Peter Virovacz, analist la ING în Budapesta.

Încetinirea cererii interne, creşterea dobânzilor, reducerea cheltuielilor guvernamentale şi decizia companiilor de a majora costurile, ar urma să reducă creşterea economică în Europa Centrală în a doua jumătate a lui 2022, urmând ca în 2023 să încetinească semnificativ.

Analiştii de la Citigroup prognozează că economia Ungariei ar urma să înregistreze un avans de aproape 5% în acest an, dar adaugă că există riscuri semnificative la adresa prognozei pentru anul viitor, care în prezent mizează pe o creştere de doar 1%.

„Riscul ca preţurile ridicate prelungite la energie să menţină inflaţia în zona de două cifre, chiar şi în 2023, precum şi noile noastre estimări revizuite privind zona euro arată spre un risc de recesiune”, susţin analiştii de la Citigroup.

Banca Naţională a Ungariei mizează în continuare pe o creştere de 2%-3% în 2023, urmând să dea publicităţii noile sale estimări în luna septembrie. În ceea ce priveşte Polonia, Guvernul de Varşovia se aşteaptă ca economia să crească cu 3,8% în acest an şi cu 3,2% în 2023.

Banca Naţională a Cehiei, prima din regiune care joi a pus capăt ciclului de înăsprire a politicii monetare, se aşteaptă la o recesiune la finalul anului, cu o contracţie a economiei de 0,4% în trimestrul patru şi una de 1% în primul trimestru din 2023. „Scenariul nostru de bază include o recesiune modestă, o recesiune tehnică, în care vom avea două trimestre consecutive de declin…Asta ar fi o recesiune sănătoasă, care permite o reducere a inflaţiei”, a declarat guvernatorul Ales Michl.

În acest context, polonezii au început să facă economii la plecările în vacanţă, potrivit site-ul de călătorii Noclegi.pl. „Putem vedea că ceea ce caracterizează acest sezon este scurtarea călătoriilor, în medie cu o zi, şi amânarea booking-ului pentru ultimul moment”, spune Natalia Jaworska, expert la Noclegi.pl

Datele furnizate de diferite servicii de plăţi, precum Sodexo, arată de asemenea că cehii au început să îşi reducă cheltuielile cu restaurantele.

Martin Hulovec, un producător de fim din Cehia în vârstă de 43 de ani, spune că nu este îngrijorat, pentru moment, de venitul său dar este mai puţin optimist când vine vorba de viitor. „Cu siguranţă voi încerca să fac economii la energie. Nu voi mai cumpăra lucruri noi pentru copii, haine sau echipamente sportive. Astea le pot găsi şi la secondhand la jumătate de preţ”, spune Martin Hulovec. 

spot_img
articolul original.

Blocarea celei mai mari cariere a Complexului Energetic Oltenia: Ministrul Energiei stă slugarnic în fața președintelui OMV

5 August 2022 at 12:42
By: FLUX 24

Activitatea celei mai mari cariere a Complexului Energetic Oltenia a fost suspendată, în urma unei acțiuni a unui ONG de mediu, în plină criză energetică și în condițiile în care există îngrijorări privind aprovizionarea cu energie în iarna care vine.

Vicepreședintele Sindicatului Mine Energie Oltenia bănuiește că oameni din  conducerea țării urmăresc interesele străinilor, nu pe cele ale românilor.

Jan Popescu spune că, fără Cariera Roșia, Termocentrala Rovinari nu mai poate funcționa cu trei grupuri. Liderul sindical afirmă însă că, dacă situația ar impune-o, Guvernul ar putea declara stare e urgență pentru a fi exploatat cărbunele de la Roșia.  

Jan Popescu mai spune că dacă un grup de la Rovinari nu mai intră în sistem,  pentru că nu mai există cărbunele de la Roșia, trebuie asigurați cei 300 de megawați din importuri, probabil la prețuri astronomice.

”Nu am crezut niciodată că piața asta de energie este atât de complexă, plină de băieți deștepți! Sunt sume astronomice pe care cineva din spatele unui laptop la manevrează, iar Cariera Roșia face parte din plan. Băieții deștepți sunt pregătiți de unde să aducă cei 300 de megawați” comentează sindicalistul.

spot_img
articolul original.

The Wall Street Journal: Iarna europeană poate fi Primăvara lui Putin

5 August 2022 at 12:35
By: FLUX 24

Obiectivul suprem este ca în Europa să ajungă la putere guverne care nu susțin Ucraina, rupându-se astfel coaliția occidentală. Strategia a început deja să funcționeze. Luna trecută un partid de dreapta s-a retras din coaliția guvernamentală a Italiei invocând „alegerea groaznică” cu care se confruntă familiile italiene, aceea de „a-și plăti factura la electricitate sau a-și cumpăra mâncare”. Acest lucru a forțat demisia premierului Mario Draghi, care în iunie călătorise la Kiev pentru a afirma sprijinul Italiei pentru Ucraina, scrie Rador.

Singura soluție semnificativă care i-a mai rămas Europei este să micșoreze cererea. UE a cerut recent o reducere cu 15% a consumului de gaze, dar nu toate statele membre au acceptat, iar apoi mai este și problema implementării. Își va reduce activitatea industria germană, care oricum are dificultăți cu prețurile mari, impulsionând astfel șomajul? Sau o reducere a cererii va fi forțată chiar de prețurile mari și de o posibilă recesiune care deja se întrevede? Între timp, problemele economice vor pune presiune pe politica europeană. Stocurile de gaze pentru iarnă ale Europei sunt acoperite acum în proporție de 67%. Și cam la acest nivel și le dorește Kremlinul. Acest război energetic va mai fi afectat și de altceva în afară de politică. După cum a fost cazul cu invazia lui Napoleon în Rusia în 1812 și cu cea a Germaniei în URSS în al doilea război mondial, deznodământul va depinde de cât de rece va fi vremea. E un lucru pe care nici Putin și nici liderii europeni nu-l pot controla. Dar există un lucru asupra căruia cu toții pot fi de acord: vine iarna.

spot_img
articolul original.

Viktor Orbán: Guvernul american condus de democraţi exercită o presiune ideologică asupra Europei şi în special asupra Bruxelles-ului. Soros are o întreagă armată la dispoziţia lui: bani, ONG-uri, universităţi, institute de cercetare şi jum

5 August 2022 at 09:51
By: FLUX 24

În continuare, el a explicat: Texasul este cunoscut şi sub numele de “Statul Stelei Singuratice” în SUA (“Lone Star State”), ceea ce înseamnă că “independenţa, libertatea şi suveranitatea sunt valorile cele mai preţuite aici, în această parte a Americii”. “Patria mea, Ungaria, este statul stelei singuratice din Europa”, maghiarii au luptat pentru independenţă, libertate şi suveranitate în ultimii 500 de ani – a spus el, adăugând: “Am luptat pentru creştinism în Evul Mediu şi în epoca modernă, am luptat pentru democraţia creştină în secolul XX şi continuăm să luptăm pentru ea şi astăzi”. 

El a menţionat că este liderul unei ţări care “se află şi azi sub atacul liberalilor progresişti”. 

Referindu-se la cea mai recentă mişcare progresistă, el a arătat: “Ungaria este o naţiune veche, mândră, dar de talia lui David, ea stă singură în faţa Goliatului Woke global”. Acesta este motivul pentru care vor să câştige sprijinul conservatorilor americani – a adăugat. Totodată el i-a mulţumit fostului preşedinte Donald Trump pentru sprijinul acordat înainte de alegerile din Ungaria.

În discursul său, el a arătat: potrivit filozofiei sale politice, familia este locul în care părinţii transmit valorile generaţiei următoare. Dacă familiile tradiţionale dispar, nimic nu mai poate salva Occidentul de la dispariţie – a spus Viktor Orbán. 

El a adăugat: acesta este motivul pentru care Ungaria a cheltuit anul trecut peste 6% din PIB pe politica familială. 

Orbán a declarat de asemenea că Ungaria este ţara cea mai sigură din Europa. El a subliniat poziţia guvernului, potrivit căreia poliţia nu este duşmanul poporului, totodată ea trebuie respectată. 

El a apărat politica de reducere a impozitelor, spunând că progresiştii “vor întotdeauna banii noştri”, în timp ce opinia guvernul este că locul cel mai potrivit pentru banii oamenilor este în propriul lor buzunar. El a afirmat: în 10 ani povara fiscală a fost redusă cu 10%, ceea ce reprezintă cea mai mare reducere de taxe în Uniunea Europeană. 

Mai recent însă “am ajuns din nou în vizor, deoarece nu am susţinut iniţiativa privind impozitul minim global – a subliniat el -, toate ţările europene au capitulat, Ungaria fiind ultima care a rezistat”. 

El a criticat decizia actualei administraţii americane de a abroga tratatul fiscal existent între Ungaria şi SUA, care “a fost probabil cel mai bun acord fiscal încheiat vreodată”. Este vorba de fapt de răzbunarea stângii, deoarece “ministerul finanţelor din SUA a uitat cumva de existenţa unui acord foarte asemănător cu Rusia”. 

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, el a spus: fără negocieri între SUA şi Rusia nu va fi niciodată pace. Ucraina este vecină cu Ungaria şi “suntem pe deplin solidari cu ea”. Până în prezent, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a obligat aproape un milion de persoane să se refugieze în Ungaria, şi în prezent sosesc în ţară zilnic peste 10 000 de persoane. 

În opinia prim-ministrului, strategia liderilor globalişti extinde şi prelungeşte războiul, reducând în acelaşi timp şansele păcii. 

Numai lideri puternici pot crea pacea – a subliniat el, adăugând: în vecinătatea Ucrainei, Ungaria are extrem de mare nevoie de lideri puternici, capabili să obţină un acord de pace. Avem nevoie şi de o Americă puternică, condusă de lideri puternici – a completat vorbitorul. 

Premierul a spus: trebuie să jucăm pentru a câştiga, “trebuie să fim încrezători că suntem mai buni decât adversarii noştri liberali de stânga”. În opinia sa este vorba de un război cultural şi că trebuie să revigorăm bisericile, familiile, universităţile şi instituţiile comunitare. 

El a spus că trebuie să îi numim şi pe adversari. Pe George Soros l-a menţionat ca pe propriul său adversar. “El nu crede în nimic din ceea ce reprezentăm noi.” Soros are o întreagă armată la dispoziţia lui: bani, ONG-uri, universităţi, institute de cercetare şi jumătate din birocraţia de la Bruxelles, iar el foloseşte această armată pentru a-şi impune voinţa asupra adversarilor săi. 

Înfiinţată în 1974, CPAC este o serie de conferinţe politice de dreapta, organizate de Uniunea Conservatoare Americană (ACU). În aproape jumătate de secol de existenţă, CPAC a devenit cel mai popular eveniment al ACU, mobilizând zeci de mii de conservatori. În luna mai, pentru prima dată, o conferinţă CPAC a avut loc şi la Budapesta, sub denumirea de CPAC Hungary.

spot_img
articolul original.

Șeful informațiilor din SPP, trimis la pensie

5 August 2022 at 09:31
By: FLUX 24

Administraţia Prezidenţială informează într-un comunicat de presă remis AGERPRES că preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului de brigadă – cu o stea, Nedelea Costin, din Serviciul de Protecţie şi Pază.

Costin a fost șeful informațiilor din SPP.

spot_img
articolul original.

CENTRUL DE TRANSFUZII SANGUINE SE VA MUTA ÎNTR-O LOCAȚIE A DGASPC, IDENTIFICATĂ ȘI REABILITATĂ DE CONSILIUL JUDEȚEAN MEHEDINȚI

5 August 2022 at 09:23
By: FLUX 24

A fost nevoie de mutarea Centrului de Transfuzii Sanguine întrucât la Spital demarează lucrările de modernizare, iar spațiul în care unitatea își desfășoară activitatea va avea altă destinație, conform proiectului.

“Așa cum am sprijinit și în urmă cu câțiva ani Centrul de Transfuzii care funcționa într-un spațiu complet inadecvat și am decis să alocăm corpul disponibil la momentul respectiv în incinta Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin, la fel am procedat și de această dată, deși Centrul nu se află în subordinea Consiliului Județean.Locația identificată acum se află în imediata apropiere a Autogării Drobeta Turnu Severin, la parterul fostului Centru multifuncțional pentru tineri în dificultate, din cadrul DGASPC Mehedinți, iar astăzi s-au stabilit detaliile procesului de reabilitate a imobilului. Lucrările de amenajare a spațiului vor fi suportate de la bugetul Consiliului Județean Mehedinți. Înțeleg importanța acestui serviciu și m-am implicat direct în găsirea unei soluții și mă voi asigura că lucrările se vor realiza în termen de, cel mult, o lună.Soluția pe care am propus-o a fost agreată de reprezentanții Centrului de Transfuzii, astfel că după finalizarea lucrărilor, unitatea se va putea muta.”, a declarat președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

spot_img
articolul original.

Europarlamentarul Dan Motreanu anunță noi drepturi pentru părinții și îngrijitorii din UE

5 August 2022 at 09:18
By: FLUX 24

CE SUSȚINE DAN MOTREANU:

În acest sens, Guvernul României a aprobat o ordonanță de urgență prin care reglementează o serie de norme solicitate prin directive europeană.

ℹ️Actul normativ introduce ”formula flexibilă de lucru”, definită drept posibilitatea lucrătorilor de a-și adapta programul și concediul de îngrijitor, în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie.

ℹ️ Actul normativ prevede că orice tratament mai puțin favorabil aplicat unei femei sau unui bărbat, pe motiv că a solicitat sau a efectuat concediul pentru creșterea copiilor, concediul paternal, concediul de îngrijitor ori că și-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, constituie discriminare.

ℹ️ Salariații care și-au exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru sau se află în concediu de îngrijitor nu pot fi concediați.

ℹ️ Printr-un act normativ aflat pe aflat pe agenda Parlamentului, urmează să se reglementeze alte aspecte menționate de directiva europeană. Printre acestea se numără concediul paternal de 10 zile, concediul de îngrijitor, de până la 5 zile lucrătoare/an, sau zilele libere pentru urgenţe familiale, până la 10 zile lucrătoare/an.

ℹ️ Directiva europeană mai prevede că fiecare dintre cei doi părinți are dreptul la cel puțin 4 luni de concediu pentru creșterea copilului. În România, cel puțin o lună din perioada totală a concediului pentru creșterea copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept

spot_img
articolul original.
❌