Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
 • MESAGERUL DE NEAMŢ, de la o săptămână la alta. Strada Ștefan cel Mare din Piatra-Neamț, obiectiv turistic
 •  

MESAGERUL DE NEAMŢ, de la o săptămână la alta. Strada Ștefan cel Mare din Piatra-Neamț, obiectiv turistic

Propunerea aparține arhitectului Iulian Diaconescu

MESAGERUL DE NEAMŢ de la o săptămână la alta Strada Ștefan cel Mare din PiatraNeamț obiectiv turistic

MESAGERUL DE NEAMŢ de la o săptămână la alta Strada Ștefan cel Mare din PiatraNeamț obiectiv turistic

Se încheie un sezon de lucrări pe șantiere în care nu am văzut mare lucru în privința celor ce au ca obiect monumente istorice din județul Neamț. Tergiversarea accesării fondurilor, indiferent de natura lor, a dus la astfel de situații extrem de nocive, consideră arhitectul pietrean Iulian Diaconescu. Cunoscut ca un profesionist pasionat și respectat, Diaconescu nu ezită să spună lucrurilor pe nume. Crede că factorul politic și incoerența unei gândiri politice pe sectorul monumentelor istorice, cu accent pe clădiri, este vinovatul principal. Și a punctat dintr-o răsuflare: „La onor statul român avem o mare problemă. Nu înțeleg ce se întâmplă, au oameni care nu înțeleg. Nu sunt alocate suficiente fonduri, dar și acelea care sunt alocate nu interesează pe mai nimeni. Asistăm la o nepăsare totală a autorităților în privința monumentelor istorice. Declarativ, stăm bine. Practic, fac rapoarte”.

O situație îngrijorătoare, spune mândrul absolvent de „Petru Rareș”, privește monumentele istorice aflate în proprietatea unor persoane juridice sau fizice. Ca unul care a dus două mandate în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice cunoaște bine situația reală din teren. „Sunt construcții valoroase, unde oamenii nu pot investi că nu au ce. Statul român doar declarativ spune că îi sprijină. În realitate, a avea un monument istoric în proprietate, în acest moment, nu este un lucru ușor, nu este un lucru care să te favorizeze. Din păcate, legislația perpetuează această situație”, a detaliat Diaconescu.

Soluții locale s-au găsit. Etalon este fascinanta Oradea, cu al lor Ilie Bolojan. Un program coerent se derulează acolo de foarte mulți ani. Cel puțin clădirile importante restaurate din Pietonalul Republicii sunt celebre. Administrației i-a păsat. I-a cointeresat pe oameni, i-a stimulat. Abia pe urmă, dacă refuzau, i-a sancționat.

Dramatice, povestește arhitectul nostru, sunt cazuri precum cel al conacului de la Tupilați. A copilărit în zonă. Pe timpul comuniștilor era întreținut. Își amintește că acolo erau candelabre, iar deasupra intrării, într-o bibliotecă sau birou al cui a aparținut conacul, l-a impresionat un glasvand din sticlă cristal. Erau și sobe de teracotă sculptată. După revoluție s-a furat ce s-a putut fura, fiindcă era al CAP-ului. Fiind nerevendicat, a fost lăsat în paragină de autorități. La început au apărut infiltrații prin acoperiș. Șarpanta s-a degradat iremediabil. La începutul anilor 2000 a găsit acolo niște mormane de moloz. A venit cineva și l-a cumpărat. Primul lucru pe care l-a făcut – a intervenit prost pe zidărie. Stejarul din apropiere, despre care se zice că e de pe timpul lui Ștefan cel Mare, rezistă.

Iulian Diaconescu, dacă s-a uitat, este acea voce distinctă care n-a fost luată în seamă când niște „băieți deștepți” s-au apucat să restaureze Cetatea Neamț. Nu a spus direct că proiectul era prost, dar a exprimat repede, în timp real, unele… neajunsuri. Afirma că nu este vina constructorului. Ne amintim, totuși, cum constructorul a „produs” o ditai bortă în zidul cetății, deasupra porții de intrare. Turcii și leșii nu reușiseră.

Gânduri „alese” se îndreaptă și spre autoritățile locale din Piatra-Neamț. Acestora, se cuvine reamintit, nu le-a trecut prin cap să dezvolte din Casa Lalu, de pe strada Ștefan cel Mare, un obiectiv turistic. Diaconescu vine și plusează provocator: „Obiectiv turistic ar trebui să fie toată strada Ștefan cel Mare. Cu câteva excepții, care din păcate sunt, pe Ștefan cel Mare ar trebui să spunem că e un fel de muzeu. Un muzeu utilizat. Mai este o așa arteră păstrată în Piatra-Neamț?”

Pentru cine e curios, o mărturie despre ce înseamnă Cultul Performanței în dreptul său se găsește în arhiva „Mesagerul de Neamț”, într-o prezentare din aprilie 2018. (Viorel COSMA)

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 506, săptămâna 16 – 22 septembrie.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Roșia – bună încă de când e verde
 •  

Roșia – bună încă de când e verde

Roșia bună încă de când e verdeRoșia bună încă de când e verde

Tomata, pătlăgeaua roșie sau, mai scurt, roșia, denumită științific Solanum lycopersicum sau Lycopersicum esculentum, aparţine familiei solanacee, clasa legumelor solano-fructoase, alături de cartof, vinete, ardei, batate, topinambur, fiind liderul acestei familii. Inițial, a fost admirată ca plantă ornamentală.

Originară din Peru, a fost adusă de pe continentul american imediat după descoperirea acestuia, în special în Europa, unde a început să fie cultivată pe suprafeţe întinse încă din secolul XVI. În prezent, este cel mai popular fruct din lume (deşi, practic, este o legumă), producţia mondială fiind estimată la mai mult de 60.000.000 tone/an.

Dat fiind conservatorismul prost înţeles şi aplicat, în România a fost impusă tardiv,. pe la 1907, când, după acţiuni repetate şi eşuate de a convinge populaţia despre virtuţile sale, oamenii de cultură şi ştiinţă ai vremii au ajuns să mânânce roșii în public, în centrul Capitalei, pentru a promova această legumă.

Italienii i-au spus ”pomo d’oro” (măr de aur), iar germanii „paradiesapfel” (măr al paradisului), ca o recunoaştere a valorii sanogenetice ieşite din comun, dar şi pentru calităţile cromatice și gustative.

Licopenul și importanța lui pentru sănătate

Roșia bună încă de când e verde

Roșia bună încă de când e verde

Roșia excelează prin uimitorul său colorant roşu, adică licopenul (licopena, licopina…). Studiile asupra licopenului arată importanța deosebită a acestuia pentru sănătate.

Este cel mai important reprezentant al familiei carotenoizilor și singurul antioxidant a cărui cantitate sporeşte de circa 4-6 ori prin fierbere (de exemplu, bulionul, pasta de roșii etc.).

Licopen întâlnim în aproape orice aliment de culoare roşie, dar mai ales în legumele astfel colorate (tomate, căpşuni, grapefruit roşu, ardei iute şi capia, gogoşari, papaya, ulei de cătină, dar şi în struguri). Cea mai mare cantitate de licopen se găseşte în tomate (300-400 mg/kg).

Uleiul de măsline amplifică substanţial absorbţia licopenului. Colorantul prezintă biodisponibilitate şi efect antioxidant scăzut în medii apoase, în timp ce mediile lipidice îl fac puternic reactiv şi biodisponibil. De aceea, se recomandă înghițirea măcar a unei lingurițe de ulei de măsline, imediat înaintea sau după ce am mâncat vreun aliment care e sursă de licopen.

Chiar în concentraţii relativ scăzute, licopenul are efecte antioxidante în protecţia celulelor, a membranelor celulare şi ADN. Capacitatea antioxidantă este de cel puţin 10 ori mai puternică în comparație cu vitamina E şi de 20-30 de ori mai slabă decât a faimosului şi uimitorului colorant negru, resveratrol, care se regăsește în tot ce este negru (struguri, dude, mure, coacăze, varză şi ceapă roşie etc.).

Roșia bună încă de când e verde

Roșia bună încă de când e verde

Este o substanţă cu efecte anti-tumorale marcate, în general, şi în special în cancerul de prostată, sân, vezică urinară, pancreas, cervical, ovarian, uterin, intestinal, plămâni, piele. Unii cercetători merg până la a afirma că forţa licopenului ar fi aşa de mare încât ajunge o singură roşie, de dimensiuni medii, consumată zilnic, pentru a ne da o protecţie sigură şi totală anti-tumorală pentru tot restul vieţii. Fireşte, dacă respectăm și alte recomandări, cum ar fi să nu fumăm, să nu bem alcool și cafea, să nu mâncăm prăjeli, fripturi și afumături.

Alături de vitaminele C şi E, licopenul previne degenerescenţa maculară a retinei şi diminuează riscul de cataractă cu 50%. Reduce şi LDL-Colesterolul. Reduce semnificativ riscul aterosclerozei (incidența infarctului miocardic scade cu 20-50% la persoanele ce consumă frecvent fructe şi legume bogate în licopen) şi procesele de îmbătrânire celulară. Tot în licopen se pun speranţe mari pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative şi a maladiei Alzheimer.

Alte beneficii ale tomatelor

Roșiile conțin substanțe cu proprietăţi antidiabetice și, având în vedere conținutul de >90% apă, fac parte dintre cele mai sănătoase alimente, alături de pepeni, castravete etc. Conţin o substanţă cu proprietăţi antiinflamatoare medii asemănătoare cortizonului, dar fără niciunul dintre efectele adverse ale acestuia, constituind un bun remediu antireumatic.

Reprezintă o sursă de importantă medie privind vitaminele A, B1, B2, B5, B6, C, E, K şi mineralele K, Fe, Mg, Se, foarte gustoase, dar şi foarte sărace în calorii (20 kcal/100 g produs), având şi un indice glicemic mic (10 unităţi). Roșiile sunt un remineralizant, revitalizant, depurativ şi detoxifiant valoros, putând fi indicate cu succes şi în toate curele de slăbire.

Sfaturi utile

Roșia bună încă de când e verde

Roșia bună încă de când e verde

Roşiile… galbene conţin, în locul licopenului, un alt carotenoid valoros (beta-carotenul), a cărui forţă antioxidantă este, însă, de 5 ori inferioară colorantului roşu.

Deşi alimentele de origine vegetală conţin sare mai puțin de 50 mg la 100 g de produs, spre deosebire de produsele de origine animală care conţin mai mult de 100mg% sare, există totuşi trei excepţii: spanac (510 mg%), ciuperci (200 mg%) şi tomate (150 mg%). Deci NU mai adăugaţi sare salatei de legume care are și roșii; încercați, totodată, să reduceți cât mai mult sarea din toate alimentele sau preparatele în care ați folosit roșii.

Cotorul verde al tomatei nu se mănâncă, întrucât conține o substanţă toxică existentă în toate legumele din clasă: solanina.

Dat fiind conținutul relativ echivalent molecular dintre acid oxalic și calciu, roşia nu poate fi considerată sursă de calciu, dar nici eliminator. Totuşi, persoanele care au calculi renali ar fi bine să limiteze consumul de tomate la maximum una pe zi și să consume mai mult de 2,5 litri de lichide zilnic.

Bulionul din comerţ poate conţine până la 2% sare drept conservant, ceea ce însemnă 20 g de sare/ 1 litru. Enorm!

NU conservaţi bulionul folosind aspirină şi nici benzoat de sodiu, deoarece aceştia prezintă risc cancerigen! Aspirina folosită drept conservant este cancerigenă, deoarece, prin metabolizare, formează acidul hidroxi-benzoic.

Alți coloranți roșii valoroși pentru sănătate

 • Betanina (betazina) din sfecla roşie este un antioxidant a cărui forță e echivalentă cu 60% din forţa licopenului, fiind şi un imuno-stimulator de excepţie. Are predilecţie pentru tumorile hormono-dependente, determinând moartea celulelor tumorale;
 • Colorantul antocianid (antocianinele) există în toate fructele de pădure, având culoarea roşu-(discret)violaceu. Cel mai bine se vede la zmeură, dar e prezent și în sfecla roşie, struguri, grape-fruit. Reduce frecvenţa tuturor cancerelor, indiferent de localizare, atât prin acţiune directă de distrugere tumorală, cât şi prin reciclarea glutationului. Este de aproximativ două ori mai puternic decât licopenul.

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 506, săptămâna 16 – 22 septembrie.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
Ieri — 18 September 2021Mesagerul Neamt
 • Botești. 120 de miliarde de lei vechi pentru rețeaua de gaz metan
 •  

Botești. 120 de miliarde de lei vechi pentru rețeaua de gaz metan

– Doamnă primar, peste câteva zile va începe o nouă investiție importantă pentru comuniate.

Botești 120 de miliarde de lei vechi pentru rețeaua de gaz metanBotești 120 de miliarde de lei vechi pentru rețeaua de gaz metanAșa este, vom demara lucrările la rețeaua de alimentare cu gaz metan în comuna Botești, un serviciu public așteptat de mai multă vreme. Acum suntem în faza de licitație, înscriindu-se trei firme. Investiția, ca valoare, va avea, inclusiv cu avize, 120 miliarde lei vechi, din care construcția 98 miliarde lei vechi.

– Ce ar însemna această lucrare pentru comunitate?

Este o investiție care înseamnă foarte mult, însă depinde câte locuințe se vor racorda la rețea. Oamenii au dorit apă și canalizare, acum gaz metan, numai că prețul la gaze naturale, așa cum se tot prezintă situația astăzi, va fi foarte greu de acoperit pentru omul simplu. Mai avem o problemă foarte importantă, pentru că la un număr de 1.200 de locuințe care s-ar fi putut racorda la rețeaua de apă, sunt 148, iar la canalizare doar 81. Este foarte puțin. Într-adevăr, comuna dispune de rețele de apă și canalizare, în viitor și de gaz metan, elemente foarte importante în dezvoltarea economică a comunității. Însă, nu știm când va ajunge un investitor important aici, la noi, pentru că am avea toate serviciile publice importante: apă, canalizare și gaz metan. Apoi, avem apă de foarte bună calitate, iar DSP vine și face analize tot timpul. În schimb, mai avem de extins rețelele de apă și canalizare pentru un număr important, pentru ambele servicii, în valoare de 7 milioane euro. Proiectul a fost depus prima dată la Fondul  de Dezvoltare, apoi l-am depus la CNI, apoi l-am retras și l-am actualizat, iar acum, ultima dată, l-am depus în luna noiembrie tot la CNI. Între timp, pentru că era o valoare foarte mare, am făcut unul de 1,5 milioane euro numai pe canalizare. Avem 23 kilometri de rețea de apă și numai 15 kilometri de canalizare. Important este să reușesc un proiect de 8 kilometri de canalizare, ca să avem la pachet ambele servicii publice.

Școlile sunt pregătite pentru cursuri

– Zilele acestea au început cursurile școlare, ca atare, este pregătit sistemul educațional local?

Botești 120 de miliarde de lei vechi pentru rețeaua de gaz metanBotești 120 de miliarde de lei vechi pentru rețeaua de gaz metanAm reușit ca, împreună cu administrația școlii, să achiziționăm tot ceea ce trebuie, pentru a fi pregătiți pentru orice. Eu sper ca școala să continue cursurile la clasă, nu online. Au fost achiziționate toate materialele necesare. Cred că pandemia ne-a călit și avem experiența de a depăși momente grele. Avem măști, dezinfectanți, detergenți, mănuși, absolut tot ceea ce trebuie. Poate Cel de Sus ne va ajuta și nu vom mai avea parte de momentele dificile, prin care am trecut cu toții.

– Mai sunt clase de liceu la Nisiporești?

Mai este o clasă de liceu, după care se va continua cu școala profesională, pentru că nu mai sunt elevi mulți în comună, ca în anii din urmă. Unitățile sunt racordate la apă și canalizare, au băi în interior, apoi lemne pentru încălzirea din iarnă și toate celelalte. Cu plata navetei suntem la zi, așa încât nu sunt probleme de niciun fel. Mai mult, datorii nu am avut niciodată la naveta profesorilor.

– Revenind la rețeaua de gaze naturale, acum câteva luni ați precizat că au fost reduse la minimum cheltuielile.

Suma pe care o avem este de 25 miliarde lei vechi. Licitația este licitație, așa încât nu am alte informații la această oră.

– În aceste condiții, sunteți mulțumită de cele realizate până acum?

Aș fi vrut să facem și mai multe, dar nu am avut bani. Am strâns cureaua întodeauna. Când am preluat comuna, în anul 2012, nu erau atâtea ca acum. Repet, mi-aș fi dorit mai multe, dar asta a fost situația. Am reușit să punem la punct cât de cât școlile, inclusiv primăria nouă. Acum aștept ca să putem achiziționa o carosată de 7 tone, cu banii jos, cum spune românul. Valoarea este de 3,6 miliarde lei vechi. Pentru acest autocamion am licitat șapte luni. Firma respectivă are vreo 12 reprezentanțe, iar fiecare urma să trimită că nu există vreun conflict de interese cu mine. Este o tâmpenie. S-a expirat la unul și am luat-o de la capăt. Mașina trebuia să vină din iunie, dar poate ajunge luna asta. Am nevoie de ea ca de aer. Pot transporta cu ea gunoi, balast, nisip, orice.

– Gunoiul se colectează la timp?

Da, de o firmă din Roman. Îl ia din poartă în poartă și selectiv.

„Visez să construiesc un azil pentru bătrâni”

– Ați ajutat bisericile, fie ortodoxă sau romano-catolică?

Pe toate le-am ajutat. La Barticești se face capelă, iar acolo am ajutat cu 50.000 lei. La Botești am ajutat cu 10.000 lei să se facă un prăznicar. Acolo stăteau oamenii pe jos, pentru că nu aveau spațiu. Mâncau pe țoale. La fel, am dat și la Nisiporești. Am dat și la mănăstirea de măicuțe de la Barticești. La mănăstire servesc prânzul zilnic circa 30 de copii când ies de la școală. După care își fac temele, iau lecții de dans, de chitară, organizându-se diverse activități. Fiecare localnic dă cât poate ca să ajute copiii. Iar măicuțele prestează o activitate socială de voluntariat de lăudat. Le-am dat o jumătate de hectar de pământ, pe care obțin produse. Au și câteva găini acolo.

– Aveți și Spitalul de Recuperare, foarte căutat.

Pentru că prestează foarte multe servicii de sănătate, am scutit spitalul de impozite locale, apoi am făcut și parcarea din față. Se spune că spitalul este fabrică de făcut bani. Eu nu privesc lucrurile așa, pentru că acolo sunt foarte multe cheltuieli: încălzire cu lemne, apă, doctorii care vin de la Iași, care mai vor și ei câteva milioane de fiecare și multe altele. Apa trebuie schimbată, tratată și câte și mai câte. Au aparatură performantă.

– Le veți rezolva pe toate, așa cum vă doriți?

Botești 120 de miliarde de lei vechi pentru rețeaua de gaz metanBotești 120 de miliarde de lei vechi pentru rețeaua de gaz metanÎncet le fac pe toate. Am chemat un arhitect și în final am făcut la Barticești un canal de scurgere a apei. Este un canal de 4 metri adâncime, între biserică și mănăstire. Canalul are vreo 300 de metri lungime. Apa inunda casele, curțile și grădinile. Înainte, unde acum sunt mănăstirea și spitalul era pășune. În acel spațiu venea apa și se întindea. Făcându-se clădirile, gardurile mari, cu beciuri, cu magazii, apa inunda casele din spate. Așa încât, le-am

făcut și asfalt în spate, cu iluminat public de parcă ulița din spatele spitalului este aleea Mihai Eminescu. Acum fac la Nisiporești tot așa. Și acolo, când vin apele, este o mare problemă, numai că este foarte greu. Mai am un proiect prin POR, “Reabilitare Școala de la Nisiporești”. Am tot trimis notificări și poate zilele următoare, după ce vor veni reprezentanții forului finanțator la Botești, să avem noroc. Însă, cea mai mare dorință a mea este să construiesc un azil, care pentru mine ar fi cea mai mare realizare. Trebuie înființat un ONG, primăria va da o bucată de teren, va primi și ajutor de la bugetul local cât se poate. Prin primărie nu se poate construi și înființa un astfel de obiectiv. Mai am și alte proiecte, inclusiv pentru drumuri, dar dacă rezolv cu gazul și azilul de bătrâni, aș fi cel mai bucuros om de pe acest pământ. Mai avem depus un proiect, pe iluminat public, pentru tablete pentru copii, pe fonduri europene, inclusiv un drum agricol. Cu 93 de puncte nu am putut intra la finanțare. Am înțeles că fondurile pe drumurile agricole vor fi destinate pentru înființarea unor pensiuni în toată țara. Iar pensiunile m-au dus cu gândul că sunt numai dedicații. Oricum, cu sinceritate spun, mă chinui să fac ceva în această comună. Cu ajutorul lui Dumnezeu, cred că voi reuși.

A consemnat Constantin NEGRU

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 506, săptămâna 16 – 22 septembrie.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Epidemia de extremism și tribalismul politic
 •  

Epidemia de extremism și tribalismul politic

Epidemia de extremism și tribalismul politicEpidemia de extremism și tribalismul politic

O problemă a mediului politic este că toți se acuză unii pe ceilalți de a fi „extremiști”. Critici Uniunea Europeană, ești extremist, de natură ultranaționalistă; vrei egalitate pentru toată lumea, susții drepturile LGBT ești neo-marxist plătit de Soroș sau cine mai e sperietoarea de azi. Nu vrei să accepți refugiați, ești rasist, dacă pui la îndoială învățătura biblica, spui că statul trebuie să fie separat de biserică, ești ateu și, din nou, comunist neomarxist. Dacă aperi corporațiile multinaționale, ești trădător de țară, dacă susții că micile afaceri românești trebuie să aibă prioritate, ești izolaționist și retrograd.

Radicalizarea politicii din ultimii ani se vede foarte clar, nu provenind din România ci din afară, de la “marile democrații occidentale”. În America democrații și republicanii nu se mai pot înțelege aproape deloc, mai puțin în a acorda privilegii marilor corporații, că asta trece peste orice ideologie. Donald Trump reprezintă în continuare apogeul acestei mentalități tribale la americani. Dacă Trump, când era președinte, făcea ceva, din perspectiva conservatorilor republicani, trebuia să fie bine, indiferent de ar fi fost și, obligatoriu, din perspectiva democraților liberali trebuia să fie rău. Nici nu conta despre ce era vorba, tribul știa că ei au dreptate și ceilalți greșesc. Aceasta este și natura triburilor: noi vs. ei.

De aceea se și promovează această formă de “a face politică” pentru că nu trebuie să explici de ce tu ești bun, trebuie doar să arăți că celălalt e rău. Și odată ce o persoană se identifică total cu eticheta pusă, liberal sau conservator este parte din trib, deci ceilalți nu au cum să aibă dreptate. Un singur exemplu: retragerea trupelor militare din Afganistan. Operațiunea a fost gândită de administrația Trump și, la vremea respectivă, lăudată de conservatori care “vroiau să aducă trupele acasă și să termine cu războaiele astea continue” în timp democrații spuneau că sunt abandonați aliații afgani și se lasă țara pradă extremiștilor. S-a schimbat administrația, Biden a implementat retragerea: catastrofală, în viziunea conservatorilor, necesară în viziunea liberalilor. Liderii decid și după aceea membrii de rând trebuie să găsească justificarea, și o fac de fiecare dată, chiar dacă e cam trasă de păr. Situația obiectivă este nuanțată, dar când vine vorba despre triburi, nu este loc de nuanțe, doar bine și rău, alb și negru. Și nu e doar România. În Franța avem Macron vs. Le Pen, în Marea Britanie erau Nigel Farage și Boris Johnson vs. Jeremy Corbin, în Italia este Salvini vs. cine va candida împotriva lui. Diferă numele, dar politicile în sine sunt aceleași. Conservatori și liberali, fiecare țipând despre ceilalți că sunt extremiști și răi.

Triburile din România

Aceeași diferențiere, care la nivel declarativ este “ideologică”, o vedem și în România, care este considerată în continuare una dintre cele mai conservatoare state din Uniunea Europeană. Componența triburilor, la prima vedere este clară: PSD sunt conservatorii și PNL sunt liberalii. Dar nu erau îndeajuns și atunci au mai apărut două partide: AUR pentru conservatori, USR PLUS pentru liberali. Sau în traducere tribală: AUR pentru legionari și USR PLUS pentru neomarxiști. Chiar și în PNL acum există o luptă politică: Ludovic Orban, care spune că susține o variantă mai conservatoare a liberalismului, cu protejarea culturii și tradițiilor românești în contextul apartenenței la UE și Florin Cîțu care… nu prea vorbește despre doctrină, el este în “echipa câștigătoare”, deci nu mai trebuie să explice nimic.

Cu toate astea România, țara tuturor posibilităților, arată că, atunci când vine vorba despre putere, adevărata putere, ideologia de trib poate fi dată deoparte. Exemplu: USR PLUS (“neomarxiștii”) fac alianță cu AUR (“legionarii”) să-i dea jos de la putere pe liberali (să spunem moderați, prin comparație). Cu toate acestea, replicile tribale nu se opresc, nici măcar între aliații temporar. George Simion, co-președinte AUR declara “Dăm afară acești neomarxiști! Ei sunt cu Satana, noi cu Biserica”. Asta cât timp lucrează cu “neomarxiștii” pentru atingerea scopului. Deci, presupunând că el chiar crede ce spune, avem în sfârșit un exemplu în care un politician, la propriu, s-a făcut frate cu dracul ca să treacă puntea.

Se spune că politica este arta compromisului și democrația trebuie să se bazeze pe compromis pentru că în sisteme pluripartidiste a avea singur majoritatea este rar. Dar în momentul în care îți tratezi opoziția ca pe “dușmanul suprem, nu al meu ci al poporului” despre ce compromis poate fi vorba? Dacă rivalii politici “sunt cu Satana” ce poți să discuți? La orice nivel, USR PLUS n-ar putea lucra cu “fasciști” și “legionari”.

Interesant este că ambele partide au sub 20% în Parlament deci, dacă nu lucrează cu nimeni, mai exact ce fac? Își afirmă puritatea politică, țipă tare, se mai și bat și înjură pe holuri și în sală de plen, dar cam atât. USR PLUS este “la putere” de mai bine de un an, unde sunt politicile lor ultra liberale, poate chiar dorite de unii din cei care i-au votat? Nu sub forma unor declarații scandaloase, ci așa cum ar conta, ca proiecte de lege? Dar acesta este avantajul tribalismului: e mai important să împiedici răul pe care l-ar face celălalt decât să faci tu ceva. Deci a nu face nimic, sau a distruge ce a făcut “inamicul” ajunge să fie un lucru pozitiv.

Diferențe ideologice au existat în politica românească întotdeauna, cea mai cunoscută în epoca mai apropiată istoric fiind “prin noi înșine” a liberalilor vs “politica porților deschise” a țărăniștilor. Disputele erau aprinse, se putea ajunge chiar și la violență fizică, dar politicienii de atunci aveau ceva în comun: credeau ce susțineau și, când ajungeau la putere, încercau să implementeze măsurile despre care vorbeau. Interesant este că, în zilele noastre, odată ajunși la putere, indiferent dacă sunt conservatori sau liberali toți par a cădea de acord că “ceilalți au fost mai răi” și că marile proiecte de infrastructură (autostrăzi, de exemplu), cele care ar ajuta pe toată lumea, trebuie să mai aștepte. Sunt alte urgențe acum… și tribul întotdeauna găsește o justificare.

Vlad BĂLĂNESCU

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 506, săptămâna 16 – 22 septembrie.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Tânăr la Piatra Neamț (IV). Școala văzută altfel
 •  

Tânăr la Piatra Neamț (IV). Școala văzută altfel

Tânăr la Piatra Neamț IV Școala văzută altfelTânăr la Piatra Neamț IV Școala văzută altfel

În fiecare an așteptăm, superficiali și nerăbdători, perlele proaspeților absolvenți de liceu, fără a ne întreba totuși care este cauza care duce la rezultatele proaste din sistemul educațional românesc. Profesorii care bombardează încă din clasele primare cu teorie și date ce sunt doar la un click distanță, cantitatea și nu calitatea informațiilor primite de elevii care trebuie să învețe mecanic pentru 5 teste odată, mămica sau tăticul care vizitează școlile și liceele mai des decât dragele lor odrasle sunt doar câțiva factori care conduc la situația actuală a învățământului românesc. Elevii consideră că știu cel mai bine care sunt nevoile lor, vor să se facă auziți, iar din punctul lor de vedere, școala nu le creează cadrul necesar dezvoltării lor; de aceea, ei sunt gata să-l inventeze.

De-a lungul timpului, au avut loc tot felul de reforme ale învățământului care au dus la un rezultat contrar așteptărilor și anume la scăderea calității învățământului românesc. Acest lucru este cauzat în primul rând de faptul că actorii principali din școlile românești, elevii și profesorii, nu au fost consultați, în mod real, cu privire la problemele reale din școli. Sau au fost ignorați în momentul luării deciziei. O discuție cu doi elevi care învață la unul din liceele de prestigiu ale orașului Piatra-Neamț a scos în evidenţă niște probleme care ar trebui luate în considerare.

Problemele reale din școlile românești prin ochii elevilor

Ce reprezintă școala din punctul lor de vedere? Pentru mulți dintre elevi școala nu mai este demult locul unde merg să cunoască, să învețe, să descopere sau să-și pună întrebări alături de profesori. Din contră, ei cred că profesorii reprezintă una din cele mai mari probleme, de asemenea cantitatea de informații pe care o primesc sau faptul că nimic nu evoluează.

“Eu aș schimba profesorii! Nu toți, dar pentru câțiva dintre ei aș da orice să nu îi mai văd! Nu la toate materiile sunt profesori care să ne ajute să înțelegem, plus că majoritatea sunt foarte exigenţi, duri, ne forțează efectiv să învățăm cuvânt cu cuvânt, și dacă nu punem virgula unde au pus-o ei, e grav. Ăștia sunt profesorii gen comuniști, care nu înțeleg când ies odată la pensie. Și hai să-ți zic ceva, acum 50 de ani erau telefoanele alea vechi, cu cabluri fixe și acum sunt din astea care practic, de multe ori, gândesc în locul nostru, atunci se preda tot în bănci și acum exact aceeași chestie, gen în școli nu s-a schimbat nimic, dar toate celelalte lucruri de pe lângă noi evoluează într-un ritm alert. Noi învățăm de pe aceleași manuale vechi, rupte, mâzgălite, șterse, de pe care au învățat poate chiar și părinții noștri. Nu văd nicio evoluție în școli, poate 2, 3 profesori care sunt mai deschiși la minte, dar care nu-s de ajuns ca să facă ceva semnificativ pentru sute de elevi”, ne spune Emilian, elev în clasa a XI-a.

Iustin este cu un an mai mare, învață la același liceu și este de părere că: “sistemul de predare ar trebui îmbunătățit. Să nu se axeze numai pe teorie, să înveți ceva care să fie folositor după ce termini școala. Nu vreau să pară că tot ce facem e cam inutil, dar uneori e cam prea exagerat. Uite de exemplu, educația plastică poți să o faci la școli de specialitate cum e Liceul de Artă, și acolo se duc copiii pe care îi interesează domeniul ăsta. Și așa mie lucrările de desen mi le fac alții, că eu habar n-am să desenez”.

Vocea elevilor – dorința de a fi ascultați

Tânăr la Piatra Neamț IV Școala văzută altfel

Tânăr la Piatra Neamț IV Școala văzută altfel

Cei doi tineri și colegii lor totodată sunt dezamăgiți de faptul că nevoile și dorințele lor nu sunt băgate în seamă. Aparent, degeaba există un Consiliul al elevilor al cărui scop este să unească ideile elevilor și să fie duse la un nivel mai înalt, de executare. Tot ce se discută în cadrul ședințelor de consiliu rămâne între cei 4 pereți ai bibliotecii, pe principiul: “what happens in Vegas, stays in Vegas”

“Ar fi mult mai OK dacă am avea și noi o opinie și ar fi și respectată. Dar pe noi nu ne bagă nimeni în seamă și practic noi suntem produsul școlii și al profesorilor. Eu de exemplu, aș propune să fie scoase din materii. Aș propune un sistem unde fiecare elev să își aleagă 4, 5 materii pe care să le aprofundeze și să meargă în direcția aia.  Să nu se mai exagereze atât de mult cu notele, toată lumea aleargă după note care oricum se pun din burtă de multe ori. Ideea e că la noi ești învățat să înveți pentru note, nu pentru noțiuni, nu pentru cultura ta generală, nu ca să știi ceva, doar pentru note. E foarte multă materie degeaba, se tocește foarte mult, pe viitor oricum nu o să ne foloseasca dacă știm Teorema lui Pitagora sau Tabelul lui Mendeleev”.

Tinerii consideră că și unitatea dintre colegi este o problemă, care ar putea fi rezolvată și cu ajutorul profesorilor, dar și prin organizarea diferitelor activități la nivel de școală. Relația cu profesorii ar trebui să fie mai mult decât una strict între elevi și profesori, mai prietenoasă.

“Ar fi fain să nu mai fie profi de care să îmi fie frică să mă duc la ore. Cred că și activitățile extra-școlare organizate de elevi, împreună cu profesorii ne-ar face oarecum sa fim mai deschisi față de școală și față de colegi. Team building-uri, dezbateri pe o anumită temă împreună cu colegi de la alte clase, activități sportive, întreceri, concursuri, dar și petreceri la nivel de liceu ar prinde foarte bine pentru elevi. Dar se gândeste cineva la așa ceva? Sau dacă am spune asta, crezi că ne bagă cineva în seamă?”.

Interesul real al elevilor pentru școală

Tânăr la Piatra Neamț IV Școala văzută altfel

Tânăr la Piatra Neamț IV Școala văzută altfel

Într-adevăr, ar fi multe de spus despre ce nevoi au elevii și care ar fi șansele ca unele lucruri să se îmbunătățească. Dar câți dintre ei chiar sunt preocupați de situația prezentă deloc favorabilă? I-am întrebat pe acești tineri despre cum văd ei generația lor, ca elevi.

“Păi sunt să zic undeva la 50% pe care îi interesează să aibă 10 pe linie, sau în cel mai rău caz 9, care neapărat trebuie să facă și o facultate, după care să se angajeze toată viața, iar restul se împarte în mai multe categorii, gen bombardierii, care vin la școală să își afișeze papucii Gucci și să se mai ia de un profesor, sau mai nou sunt ăștia care se dau artişti, care stau cu căștile în urechi la ore și planșele de desen după ei chiar și în pauze… dar parcă nimeni nu mai vine să învețe ceva la școală. Poate și sistemul de notare e de vină pentru lipsa asta de interes, pentru că e prea bun pentru cât știm noi de fapt, notele sunt prea mari pentru nivelul la care suntem. Pentru că profii ne pun note pe partea teoretică, pe care o tocim conștiincios, dar pe care o uităm imediat cum am luat nota. Și cam ăsta e cercul în care ne învârtim noi, elevii. Chiar suntem și noi conștienți că suntem cam dezinteresați și că mergem la școală ca să mai scutim niște bani pe care i-am da la un suc, dar discuțiile dintre noi la fel sunt și la școala și la terasă”.

Concluzia celor doi: “Sistemul educațional românesc este comunist, învechit, se bazează pe cantitate și nu calitate”. Dacă părerilor lor coincid sau nu cu realitatea din școli este de discutat. Dacă trecem în tabăra profesorilor sigur vom auzi despre dezinteres față de școală al elevilor, despre disciplină, programe școlare. Probabil adevărul este undeva la mijloc și există o groază de motive pentru care nu se poate ajunge la un numitor comun.

Andreea BOGZA

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 506, săptămâna 16 – 22 septembrie.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Spectacole de teatru pentru copii într-un proiect caritabil
 •  

Spectacole de teatru pentru copii într-un proiect caritabil

Spectacole de teatru pentru copii întrun proiect caritabilSpectacole de teatru pentru copii întrun proiect caritabil

Preotul și profesorul Mihai Capșa Togan de la Biserica “Buna Vestire” din Sarata, Piatra Neamț a inițiat și organizat un mic festival de teatru muzical pentru copii și întreaga familie, ce are ca scop final ajutorarea copiilor din Centrul de zi Castani.

În cadrul proiectului, mâine, 19 septembrie, între orele 16,00 și 20,00, în sala spațiului creativ de învățare ROD din Bulevardul Dacia, vor avea loc reprezentanții cu spectacolul muzical “Păhărelul cu nectar”, o poveste din lumea gâzelor. La spectacol sunt așteptați peste 125 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, din Piatra Neamț, urmând ca și micuții de la Centrul de zi Castani să vizioneze spectacolul.

„Ne-am propus să facem acest festival de teatru din dorința de a contribui, atât cât putem, la educația și bunăstarea copiilor, în special al celor din aceste centre de plasament. Este un spectacol viu, interactiv, iar textul acestuia aduce în fața spectatorilor valori ce s-au cristalizat în umbra Bisericii: frumusețea sufletească, generozitatea, spiritul de sacrificiu, perseverența, curajul, integritatea, hărnicia, ierarhia valorilor pe principii morale. Activitatea are și o parte socială, cu banii strânși din bilete cumpărăm rechizite pentru copiii de la orfelinatul Castani”, a precizat profesor preot Mihai Capșa Togan, inițiatorul și coordonatorul proiectului.

Spectacolul muzical este realizat de trupa Red Nose Society din București, după un text de ÎPS Bartolomeu Anania, în regia lui Ștefan Ruxanda. Textul nu a fost ales întâmplător, anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania, fost deținut politic, implicat în greva studențească anticomunistă din 1946, o figură reprezentativă a bisericii ortodoxe românești, a culturii naționale și a martiriului.

Gazda festivalului și coordonator în proiect este Ana Maria Țoc de la spațiul recreativ ROD, spațiu aflat în proprietatea Protopopiatului Piatra Neamț.

Biserica Buna Vestire din Sarata găzduiește numeroase activități educative și recreative destinate copiilor din comunitate, așa cum se poate observa și în filmulețele de mai jos.

Angela Croitoru

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Baza Hipică: Amintirile ne răscolesc. Doar pe unii!… (III)
 •  

Baza Hipică: Amintirile ne răscolesc. Doar pe unii!… (III)

Baza Hipică Amintirile ne răscolesc Doar pe unii IIIBaza Hipică Amintirile ne răscolesc Doar pe unii IIIPas cu pas, terenul pe care se află Baza Hipică „Virgil Bărbuceanu” îşi urmează drumul stabilit spre trecerea, prin licitaţie, în proprietatea altcuiva decât municipiul Piatra-Neamţ. Întrucât emoţia publică şi indignarea au bătut în retragere, iar despre responsabilitate politico-administrativă şi declaraţii războinice inutile nu are rost să discutăm, am găsit de cuviinţă să reconstituim, atât cât ne stă în putinţă, câteva pagini uitate sau ignorate despre operaţiunile derulate în  bază, după Revoluţie. Nu rezolvă problema, dar ajută pe oricine vrea să înţeleagă cum nişte unii, nişte suboameni, şi-au bătut şi îşi bat joc de oraş, dar mai ales de animalul suprem, calul.

Arătam în episodului precedent că asocierea dintre municipiul Piatra-Neamţ, SC ALCORADU SRL şi Clubul Sportiv Ecvestru, aprobată prin HCL pe 29 martie 2006, nu a fost certificată prin contract de asociere anexat hotărârii. Avea să fie semnat abia pe 28 septembrie, după cel puţin dubioasa „completare” din iulie, prin act adiţional, a bunurilor din Baza Hipică dobândite de ALCORADU pe 6 ianuarie 2004 via administratorul judiciar al ulterior lichidatei SC Girostar SA (anterior IAS Girov).

Atât în HCL (foto 1), cât şi în contract (foto 2) scrie că asociaţia, în vederea realizării obiectivului convenit, va fi condusă „de un Consiliu de Conducere format din trei membri, câte unul desemnat de fiecare asociat”.

Baza Hipică Amintirile ne răscolesc Doar pe unii III

Baza Hipică Amintirile ne răscolesc Doar pe unii III

Foto 1

Baza Hipică Amintirile ne răscolesc Doar pe unii IIIBaza Hipică Amintirile ne răscolesc Doar pe unii III
Foto 2

Contractul nu a fost respectat de niciuna din părţile prea-cinstite şi prea-devotate oraşului şi sportului călare. Din septembrie 2006 până pe 1 aprilie 2008, asocierea nu a avut conducere. În termenii art. 6 din contract, acesta trebuia să fie deja reziliat, numai că în culpă erau toate părţile. Acolo scrie că în cazul în care „una dintre părţi nu-şi exercită în mod corespunzător obligaţiile ce-i revin, cealaltă parte poate rezilia unilateral contractul, în termen de 30 de zile de la data constatării”. Neavând cine să constate, evident, nu s-a reziliat nimic. S-a mers pe blat ca-n fotbal, doar primar era însuşi Pinalti. Omul cu avizele din legalitate în acte administrative ale oraşului, decorativul secretar Vasile Vişan, n-a văzut nimic.

Pe 1 aprilie se ţine prima şedinţă cu reprezentanţii Marin Bordei (primărie), Costache Lupu (clubul sportiv) şi Marius Lupu (ALCORADU). Asocierea este botezată Asociaţia Baza Hipică. Consiliul urma să se întâlnească cel puţin lunar, iar Lupu senior asigura preşedinţia pentru aprilie, mai şi iunie 2008. Cu aceeaşi dată apare şi o adresă cu numărul 1, prin care conducerea asocierii propune Consiliului Local extinderea şi cu alţi membri. O întrebare legitimă nu a primit răspuns de atunci până azi: dacă nu trebuia inclus în asociere cineva anume, în regim de urgenţă, mai făceau ei consiliul de conducere? Urgenţă a fost fără îndoială. Ca dovadă, extinderea „şi cu alţi membri” e iute aprobată, pe 10 aprilie, prin HCL nr. 255 (foto 3).

Baza Hipică Amintirile ne răscolesc Doar pe unii IIIBaza Hipică Amintirile ne răscolesc Doar pe unii III
Foto 3

La vrăjeală, fără nicio o completare a hotărârii iniţiale din 2006 (!), la art. 2 scrie că pentru fiecare nou membru conducerea asocierii va prezenta în prealabil administraţiei locale „criteriile de participare la asociere, prin care să se stabilească drepturile şi obligaţiile”. Posibilitatea de extindere a asocierii nu era prevăzută nicăieri. În contract, generic, se menţiona modificarea prin act adiţional, cu acordul Consiliului Local, dar contractul oricum nu era anexă la hotărâre. Cronologic, prima menţiune despre extindere, sau cooptarea de noi asociaţi apare în procesul verbal încheiat de Bordei şi cei doi Lupu pe 1 aprilie. Se zicea că e în scopul „eficientizării şi îmbunătăţirii activităţii”.

Orice pietrean normal la cap s-ar fi gândit la atragerea vreunei firme de prestigiu. De-a lungul anilor, călăria a avut prieteni serioşi, devotaţi. Când colo, descoperim un SRL obscur, care nu avea cum să apară din senin. Într-un alt proces-verbal, încheiat pe 19 mai 2008 de aceeaşi tripletă operativă, se consemnează analiza şi aprobarea solicitării primite de la GESSICA SRL Piatra-Neamţ. S-a concretizat fizic în terasa dintre copacii de la intrarea în bază, din faţa cabanei de protocol, plus nişte căsuţe de lemn, tip camping. Scandalurile şi răfuielile cu strigături ce-au urmat reprezintă un capitol distinct al combinaţiilor făcute în numele cailor.

De reţinut, ne aflam în plină campanie electorală pentru alegerile locale din 1 iunie 2008. Miza lor uriaşă e gata uitată, astăzi. Gheorghe Ştefan a câştigat al doilea mandat de primar cu un procent zdrobitor (79,36%), din primul tur, la o participare la vot de 46.950 alegători (45.729 voturi valabil exprimate). L-au urmat Răzvan Bobeanu (PSD), Mihai Lăcătuşu (PNL) şi Iosif Balint (PRM). Pentru PDL Neamţ era vitală şi câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean, aproape cu orice preţ, de către Vasile Pruteanu. Contracandidaţii principali – Ioan Munteanu (PSD), Şerban Strătilă (PNL) şi Dumitru Badea (PRM) – nu erau de umplutură. A câştigat Pruteanu.

La Bicaz juca un rol interesant, ca un preambul la „Ăsta mi-i calul, asta mi-i crucea!” de la parlamentarele din acelaşi an, însuşi Costache Lupu. „Preşedintele cailor” a candidat pentru primar din partea Partidului Noua Generaţie-Creştin Democrat. A ieşit al doilea, după finala din turul 2 cu Constantin Catrinoiu (PDL). Compoziţia Consiliului Local era interesantă: PDL – 6 consilieri, PNG-CD – 4, PSD şi PC – câte 2, PNL -1.

Despre nemulţumirile şi supărările reale ale lui Pinalti, din campanie, la adresa lui Lupu, puţini sunt dispuşi să îşi aducă aminte, darămite să comenteze.

Baza Hipică Amintirile ne răscolesc Doar pe unii IIIBaza Hipică Amintirile ne răscolesc Doar pe unii III
Foto 4

Ziua de 22 iulie, după constituirea noilor autorităţi ale administraţiei publice locale, aduce un raport de specialitate, semnat de Violeta Ciurlea de la Serviciul administrare a patrimoniului din primăria pietreană. Se propune rezilierea contractului de asociere cu ALCORADU şi Clubul Sportiv Ecvestru, în termen de 30 de zile de la notificarea părţilor în culpă. Plus predarea autoturismului pus la dispoziţie separat de contract. Motivul invocat este neîndeplinirea „obligaţiei de executare a unor noi amenajări, modernizări şi dotări ale Bazei Hipice” (foto 4). În aprilie, când îmbrăţişau extinderea asocierii, nu li se arătase nimic neconform. Deloc de neluat în seamă – ca să priceapă orice om de bine ce înseamnă „neconformitatea” locală – este că între 5 şi 8 iunie baza noastră găzduise o etapă de Cupă Mondială la sărituri peste obstacole!

Nota de fundamentare, semnată în aceeaşi zi de cineva „pentru primar” (probabil viceprimarul Mihaela Stoica), reia ad-literam motivul din notă. Cu operativitate, pe 25 e votată hotărârea de consiliu. În august, pe 15, pleacă notificarea de reziliere către clubul sportiv. ALCORADU este somată să se prezinte la primărie, în termen de maxim 30 de zile după reziliere, în vederea reglementării regimului juridic al terenului pe care, se ştie, aveau oarece bunuri. S-a ajuns în instanţa de judecată, în cele din urmă.

Era începutul unei odisei despre care s-au scris, s-au spus multe şi degeaba. O odisee care a trecut şi printr-o tentativă eşuată de executare a terenului din partea Fiscului, după ce îmbogăţise patrimonial o societate publică locală. Ce am publicat şi punctat în aceste episoade – accentuând pe actele oficiale dubioase făcute în pură bătaie de joc –  completează începuturile nesfârşitelor manevre prin care terenul Bazei Hipice s-a plimbat până a ajuns la vânzare pe faţă, dacă nu cumva e o mască nouă. Bănuiala e întărită de cerbicia cu care Perla Invest (netulburată, fără vreo reţinere, fără teamă) sfidează şi ascunde în mod ilegal acte publice importante. Primarul Carabelea e pe altă lungime de undă, la fel ca două concitadine ce reprezintă oraşul proprietar la firma cu Telegoală. Florentina Moise Luca e de la PSD, Alina Tatomir de la PMP. Actuala combinaţie a Uniunii Judeţene a Cooperativelor Politice, pusă în operă la CJ Neamţ, unde pemepistul Dragoş Chitic (primar şi viceprimar în momente-cheie) e reazăm de nădejde pentru Ionel Arsene, e comparabilă cu o carte deschisă. Deschisă, desigur, spre diverse.

Viorel COSMA

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 506, săptămâna 16 – 22 septembrie.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Noaptea cercetătorilor europeni – Mesagerul de Neamț partener media
 •  

Noaptea cercetătorilor europeni – Mesagerul de Neamț partener media

Noaptea cercetătorilor europeni Mesagerul de Neamț partener mediaNoaptea cercetătorilor europeni Mesagerul de Neamț partener media

Mesagerul de Neamţ este onorat să fie partener media alături de alte nume mari ale presei naţionale (Caţavencii, Evenimentul Zilei, HotNews sau Agerpres) în cadrul evenimentului naţional „Noaptea cercetătorilor europeni”. Organizatorul local al evenimentului este Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, prin Muzeul de Istorie şi Etnografie din Târgu Neamţ şi se va desfăşura pe 24 septembrie.

„Pe 24 septembrie, la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Târgu Neamţ vor avea loc activităţi interactive ce vor veni în întâmpinarea celor interesaţi cu ateliere de pedagogie muzeală legate de arheometalurgie şi fierărit tradiţional realiuat de domnul Ioan Olaru, arheologie experimentală, prezentarea unor piese de armament şi accesorii militare din cele două războaie mondiale. Evenimentul se va încheia cu o conferinţă intitulată Patrimoniul istoric ne priveşte. Cercetări argeologice recente în zona Târgu Neamţ. Accesul va fi gratuit, iar participanţii vor putea participa la o tombolă cu premii, de aceea vă aşteptăm în număr cât mai mare. Activităţile vor începe la ora 10 şi se vor încheia la ora 20”, ne-a spus arheolog dr. Vasile Diaconu de la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ.

C.T. STURZU

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Campanie de ecologizare – „Let’s Do It, Piatra-Neamț”
 •  

Campanie de ecologizare – „Let’s Do It, Piatra-Neamț”

Campanie de ecologizare Let</div>
<span class= articolul original.

COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
AlaltaieriMesagerul Neamt
 • Borca. Primar Petrică Ruscanu: „Avem nevoie de o infrastructură școlară puternică”
 •  

Borca. Primar Petrică Ruscanu: „Avem nevoie de o infrastructură școlară puternică”

Interviu cu primarul Petrică RUSCANU

– Domnule primar, Liceul „Mihail Sadoveanu” Borca rămâne un important reper educațional al Văii Bistriței, având rezultate remarcabile de-a lungul deceniilor.

Borca Primar Petrică Ruscanu Avem nevoie de o infrastructură școlară puternicăBorca Primar Petrică Ruscanu Avem nevoie de o infrastructură școlară puternicăLiceul Borca este pilonul de bază al educației din zona noastră. Este de interes regional, nu de interes local. La noi, la liceu, învață copii de la Farcașa, Poiana Teiului, Hangu, Ceahlău, Grințieș, Pipirig. Vin elevi și din Bicaz și Târgu Neamț, care sunt interesați. Stau în gazdă și învață. De asemenea, mai avem elevi de la Broșteni și Crucea, din județul Suceava. Anul acesta a fost aprobată înființarea unei clase cu profil economic. ARACIP ne-a dat undă verde și a aprobat încă o clasă, de această dată, de economic. Elevii sunt interesați, pentru că zona de munte are un număr important de agenți economici, mici societăți de comerț, de exploatare și prelucrare a lemnului, etc. Toți au nevoie de economiști. A fost înființată o clasă de economic, pentru că așa au cerut agenții economici. Mai mult, în ultimii ani, au fost executate mai multe lucrări la școli, inclusiv la sala de sport a liceului. Acest obiectiv a fost dat în folosință în 2005, și de la început a plouat în sală, dar grație vechiului Consiliul Local, împreună cu fostul primar Ovidiu-Geo Niță, a fost reacoperită sala de sport, care este funcțională și în ziua de astăzi. Pe lângă elevii comunei, de sală mai beneficiază și tinerii de pe aceste locuri.

– Locuitorii comunei dvs. au iubit tot timpul sportul.

Așa este, iar comuna Borca a avut echipe de handbal, de fotbal. Are și la ora actuală echipă, dar în ultima perioadă s-a produs un fenomen, pentru că nu mai erau fotbaliști de la Borca. Veneau de peste tot. Consiliul Local ajuta, dar copiii noștri nu mai jucau fotbal.

– În noua ediție a campionatului Ligii a IV-a veți mai înscrie echipa?

Nu avem posibilități, pentru că bugetul a venit foarte târziu și nu am inclus bani pentru echipa de fotbal.

– Ce investiții s-au făcut în ultimii ani în școli?

Borca Primar Petrică Ruscanu Avem nevoie de o infrastructură școlară puternicăBorca Primar Petrică Ruscanu Avem nevoie de o infrastructură școlară puternicăÎncă din legislatura trecută, a fost începută o școală cu 10 încăperi, la care, cum vă spuneam, se va lucra în săptămânile următoare. Numai că ISU nu ne-a dat aviz de funcționare. Proiectul nu a prevăzut aceste elemente, iar acum ne-am trezit că nu putem folosi școala. Însă, cu toate acestea, ni s-a permis să intrăm cu elevii în școala veche, chiar dacă nu are pereții ignifugabili! De aceea, suntem nevoiți ca în această iarnă să terminăm cu fondurile noastre lucrările respective și să nu mai avem copii care să învețe după-amiaza. Că vrem, că nu vrem, astea sunt problemele noastre. Cu siguranță, nu peste multă vreme, se va finaliza totul, inclusiv montarea băncilor, ca totul să funcționeze într-un timp cât mai scurt. Totodată, avem un amplasament numit atelier școală, pe care vrem să-l transformăm în școală primară. La acest obiectiv mai avem de definitivat curtea și gardul protector. Mai mult, suntem obligați de “Apele Române”, pentru că suntem în apropierea pârâului Borca, să facem dig, nu numai ca să apere clădirea noastră, ci să amenajăm și fundul albiei. Mai clar, să-l betonăm și să-l amenajăm în totalitate.

„Ce nu face ABA Siret Bacău, trebuie să facă primăria”

– De ce Primăria Borca și nu „Apele Române”?

Borca Primar Petrică Ruscanu Avem nevoie de o infrastructură școlară puternicăBorca Primar Petrică Ruscanu Avem nevoie de o infrastructură școlară puternicăNici eu nu am înțeles, mai ales că atunci când au început demersurile construirii atelierului, pentru această construcție s-a primit aviz din partea “Apelor Române”. Acum, nu înțeleg de ce să nu ni se dea aviz de funcționare decât prin construirea acelui dig. Suntem de acord să facem digul pe partea atelierului, ca să asigurăm stabilitatea curții, a clădirii, dar nu să facem digul și în partea cealaltă, plus fundul albiei. Nu este treaba noastră.

– Cât va costa această lucrare?

Investiția este de 640.000 lei, respectiv 6 miliarde lei vechi. Este extraordinar de mult și nu dispunem de acești bani. Noi am pregătit pentru această curte 300.000 lei, pentru gard și dig, dar nu 640.000 lei. O să începem să facem curtea, gardul și digul. Fiind o investiție multianuală, vom vedea cum ne vom descurca, măcar să începem lucrarea.

– Dorința domnului director Vasile Amariei este ca toți elevii din comună să învețe de dimineață până la amiază.

Și a noastră este, pentru că avem copii la școală. Mai mult, la începerea mandatului, în toamna anului trecut, am achiziționat un microbuz cu 21 de locuri, care ne va fi necesar pentru transportul copiilor la școală și acasă. Este vorba de transportul copiilor numai din comuna Borca. Aveam un singur microbuz, care nu făcea față să transportăm toți elevii la timp, la școală. Atunci când vom reuși să avem învățământ într-un singur schimb, vom reuși să transportăm toți copiii fără probleme. În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local a fost invitat directorul unității, care să prezinte nivelul pregătirilor pentru noul an școlar 2021-2022.

– La ceea ce se vede, nu credeți că liceul ar trebui să primească fonduri pentru o reabilitare totală?

Borca Primar Petrică Ruscanu Avem nevoie de o infrastructură școlară puternicăBorca Primar Petrică Ruscanu Avem nevoie de o infrastructură școlară puternicăÎntr-o ședință a Consiliului Local am introdus un punct, pentru implementarea proiectului de eficientizare energetică a două clădiri, respectiv, corpul A de la Liceul „Mihail Sadoveanu” și Școala Gimnazială Mădei. Acest sat beneficiază de construcție frumoasă, cu etaj, dar ani și ani a fost lăsată în voia sorții. Acum fiind inițiate anumite programe, inclusiv  trâmbițatul PNRR, ne vom depune proiectul acolo. Până la urmă, cred că o să se rezolve. O să facem un proiect de eficientizare a celor două construcții, cu toate că nu avem încă siguranța finanțării. Cert este că școlile respective au nevoie urgentă de reabilitare.

„Ne trebuie grădiniță cu orar prelungit”

– La Școala Sabasa?

Acolo a fost montată centrala termică, plus a fost modernizat acoperișul. În schimb, reabilitarea energetică de care aminteam la celelalte școli reprezintă următoarele lucrări: betonarea plafoanelor, modernizarea instalației electrice, a instalației termice, cu centrală și calorifere noi, cu ventilație și cu tot ceea ce trebuie, inclusiv stolerie, geamuri, uși de termopan, cu lemn stratificat, etc. Investiția costă 6 milioane lei. Banii, sper, vor veni prin PNRR. Recunosc, un pic de scepticism este și la comune, în privința acestui program, însă cred în acest proiect, care este unul european. Nu este numai al nostru, al României, ci al întregii Europe. În momentul în care eu nu am proiectul făcut, și avem un termen de maximum 20 de zile privind depunerea, voi rata proiectul, pentru că nu reușim să-l facem în 10-15 zile. Dar, având proiectul în fază de avizare, imediat ne putem lipi cu el. Nimic nu facem fără hotărârea Consiliului Local, pentru că așa este legal. Echipa noastră a hotărât ca totul să fie transparent. Înainte de a face ceva, cerem acceptul Consiliului Local. După ce terminăm, prezentăm acestui for faza terminală și recepția la tot ceea ce s-a făcut. În privința grădiniței, care este vizavi de actualul dispensar uman, inițial am vrut să facem o grădiniță cu program prelungit, iar acum avem 35 de cereri pentru așa ceva. Ca un paradox, grădinița actuală nu este a UAT, ci a liceului. De aceea, nu avem voie noi, ca administrație locală, ca UAT, să facem investiții în această construcție.

– Cine poate investi?

Borca Primar Petrică Ruscanu Avem nevoie de o infrastructură școlară puternicăBorca Primar Petrică Ruscanu Avem nevoie de o infrastructură școlară puternicăLiceul, pentru că UAT nu poate. Nu a fost prinsă la 1 ianuarie ca investiție, că dacă era prinsă o cerere din parte liceului, o prindeam ca investiție, poate găseam o soluție să dăm bani, pentru a putea face o extindere în așa fel încât să avem și grupe cu program prelungit. Totuși, la CNI suntem prinși, în lista sinteză, cu o creșă de capacitate medie, cu 7 grupe, a câte 10 copii. Din păcate, de multe ori există scepticism în rândul cetățenilor, privind pe cei care nu împărtășesc aceleași idei, de genul “la ce trebuie”. Apoi, la exact o săptămână a apărut dosarul cu 39 de cereri pentru grădiniță cu orar prelungit. Fiind o comună mare, în condițiile în care noua investiție este o lucrare multianuală, comuna Borca are anumite perspective. Presupunând că vine un investitor, care să dea de lucru la tineri, avem nevoie de o infrastructură școlară adecvată. Dacă vin tinerii, vin și copiii.  Ce ne vom face, dacă vom avea copii și nu vom avea infrastructura școlară? De aceea, noi vrem să avem infrastructura școlară pregătită, ca în momentul în care tinerele familii vor avea copii, noi să fim pregătiți cu baza materială. Inclusiv un dispensar nou, obiectiv care este în construcție. Dispensarul a fost început de fostul primar Ovidiu-Geo Niță, dar pe care îl vom termina noi, fiind într-o fază importantă de execuție.

A consemnat Constantin NEGRU

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 506, săptămâna 16 – 22 septembrie.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Profesorul de sport acuzat că a agresat sexual copile de 7 ani a luat ore în Piatra-Neamț
 •  

Profesorul de sport acuzat că a agresat sexual copile de 7 ani a luat ore în Piatra-Neamț

Profesorul de sport acuzat că a agresat sexual copile de 7 ani a luat ore în PiatraNeamțProfesorul de sport acuzat că a agresat sexual copile de 7 ani a luat ore în PiatraNeamțAcuzat de agresiunea sexuală a cinci eleve de 7-12 ani, profesorul de sport de la Roznov are anul acesta ore la două școli din Piatra-Neamț. Câtă vreme Ș.B. încă nu are o hotărâre judecătorească definitivă, el fiind trimis în judecată la mijlocul lunii august 2021 și procesul ar urma să înceapă în cameră preliminară, el este considerat nevinovat. Pe același considerent, al prezumției de nevinovăție, profesorul de sport a participat în această vară la examenele de definitivat și de titularizare. La primul a ratat la mustață promovarea, reușind nota 5,75 la scris și 10 la inspecții, dar nota finală 7,02 l-a descalificat (avea nevoie de minim 8). La titularizare, situația a fost și mai clară, cu nota 3,35 neputând spera decât la încă un an ca suplinitor.

Așa stând lucrurile, cu normele legale de partea sa, profesorul care în curând va compărea în boxa acuzaților s-a prezentat la ședințele publice de repartizare pe posturi, de la inspectoratul școlar. A obținut 2 ore la Școala gimnazială „Elena Cuza” și 14 ore la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”.

Cel puțin până astăzi, 17 septembrie, profesorul Ș.B nu s-a prezentat la nicio oră. „Ne-a anunțat, la începutul săptămânii, doar că are probleme în familie și nu se prezintă la ore. Are ore la clasele a VIII-a. Dar nu a adus la dosar nici cazierul judiciar și nici certificatul de integritate. Deocamdată, nici decizie de încadrare nu are”, a declarat prof. Dumitru Letos, directorul de la „Elena Cuza”. Cea mai mare parte din normă a obținut-o la „Calistrat Hogaș”, dar nici aici nu s-a prezentat. „Domnul profesor are clasele a XII-a, dar dosarul său nu este complet, decizie de încadrare nu am primit de la inspectorat, dumnealui n-a venit la ore. Nu a trimis vreun document justificativ, ci doar ne-a transmis că lipsește zilele acestea”, a precizat prof. Brîndușa Andrei, directoarea colegiului „Calistrat Hogaș”.

Presupunând că va ajunge în ipostaza de a preda educația fizică elevilor de 15, 18 ani, toată lumea speră ca măcar în aceste circumstanțe domnul profesor să fie testat psihologic temeinic. Mai multe despre acest caz puteți citi aici și aici.

C. I.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Florin Cîțu și-a adus aminte de banii pentru calamitățile naturale
 •  

Florin Cîțu și-a adus aminte de banii pentru calamitățile naturale

Florin Cîțu șia adus aminte de banii pentru calamitățile naturaleFlorin Cîțu șia adus aminte de banii pentru calamitățile naturale

În cinstea lucrărilor Congresului Partidului Național Liberal, în ședința de Guvern, de astăzi, 17 septembrie, a fost aprobată alocarea suplimentară a sumei de 371.568 mii lei din Fondul de intervenție la dispoziţia Guvernului pentru efectuarea unor lucrări de refacere a infrastructurii locale afectate ca urmare a calamităţilor naturale produse în anul 2021.

Județului Neamț i-a fost alocată suma de 9.980.000 lei. Partea leului, în valoare de 1.281 mii lei revine județului în integralitatea sa. Remarcăm suma de 50 mii lei destinată decolmatării barajului de retenţie de pe pârâul Cuejdi. Aceștia sunt toți banii pentru municipiul Piatra-Neamţ. Vom reveni cu amănunte.

Valoarea cea mai mare a fost alocată comunei Ceahlău, 3.900.000 lei (aproape 40% din totalul sumei pentru Neamț) care au urma să fie utilizați pentru 51 de proiecte, localitatea fiind puternic afectată de inundațiile din această vară.

Alocările pentru întreaga țară le puteți vedea mai jos. Alocările aferente județului Neamț le puteți consulta între paginile 35 – 68.

media-163187457745377300

Inna Teodorescu

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Neamț: Elevii din 5 clase învață online, de acasă, după prima săptămână de școală
 •  

Neamț: Elevii din 5 clase învață online, de acasă, după prima săptămână de școală

Neamț Elevii din 5 clase învață online de acasă după prima săptămână de școalăNeamț Elevii din 5 clase învață online de acasă după prima săptămână de școală

Până astăzi, 17 septembrie, au fost confirmați 5 elevi infectați cu covid din tot atâtea clase și școli din județul Neamț. Pentru a evita alte îmbolnăviri, conducerile școlilor au decis ca toți elevii din aceste clase să rămână acasă și să facă orele online. Sunt clase de la Colegiul Național „Petru Rareș”, Colegiul Național „Calistrat Hogaș”, Colegiul Tehnologic „Spiru Haret”, dar și Școala Gimnazială nr. 3 – din Piatra-Neamț și o clasă de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț. În municipiul Roman este un cadru didactic testat pozitiv, dar confirmarea covid-ului s-a făcut înainte de 13 septembrie, astfel că profesoara respectivă nu a mai venit la școală.

O situație aparte este la Tupilați, comuna unde și astăzi sunt puțin peste 6 cazuri cu covid la mia de locuitori. Asta face ca de luni, 20 septembrie, elevii din învățământul primar și gimnazial să învețe de acasă. Doar copiii de grădiniță vor merge fizic, în continuare, conform scenariului 2 aprobat prin ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației.

C.I.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Mobilizare remarcabilă în Învăţământ pentru Sci+Fi Fest
 •  

Mobilizare remarcabilă în Învăţământ pentru Sci+Fi Fest

Mai e puţin până vinerea viitoare când – la Piatra-Neamţ, în cadrul Târgului de carte LIBRIS, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Neamţ – ne vom bucura de ziua Sci+Fi Fest. Platoul Curţii Domneşti va fi dominat de dimineaţă până-n noapte de profesorul Alexandru Mironov şi echipa mobilizată de Asociaţia Science & Technology. În paralel, în imediata apropiere, Grand Hotel Ceahlău va găzdui Expoziţia de grafică Technomythologies de Ionuţ Bănuţă. Programul zilei a fost anunţat de săptămâna trecută pe mesagerulneamt.ro.

În avanpremieră prezentăm coperta Revistei Ştiinţă &Tehnică, numărul 108, pe luna septembrie, care va fi lansat la Sci+Fi Fest.

Mobilizare remarcabilă în Învăţământ pentru SciFi FestMobilizare remarcabilă în Învăţământ pentru SciFi Fest

O mobilzare remarcabilă a elevilor de gimnaziu şi liceu din oraş este în plină desfăşurare, sub coordonarea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Profesorul Mihai Obreja, inspector şcolar general, pune o pasiune aparte în această acţiune. Din epoca directoratului său la Colegiul Naţional „Petru Rareş” (CNPR) datează amintiri unice legate de participarea profesorului Alexandru Mironov, ani la rând, la Concursul Național ,,HAI ÎN VIITOR!”.

Mobilizare remarcabilă în Învăţământ pentru SciFi FestMobilizare remarcabilă în Învăţământ pentru SciFi Fest

Concursul, înscris în calendarul oficial de manifestări al ministerului în anul 2011, era deschis elevilor de gimnaziu şi liceu din toată ţara şi nu semăna cu altele. Tematica abordată în proiectele ştiinţifice prezentate, care prefigurau viitorul, ţintea oportunitățile sau problemele pe care le va aduce progresul tehnic, soluţii la aceste probleme, scopul fiind de conştientizare a publicului în privința impactului evoluției tehnologice.De fiecare dată, pe lângă diverse alte activităţi, din program nu lipseau conferinţele tehnico-ştiinţifice. În ani, proiectul iniţiat şi coordonat de profesorul Alexandru Iacob de la CNPR reuşise să prindă rădăcini bune, puternice.

Mobilizare remarcabilă în Învăţământ pentru SciFi Fest

Mobilizare remarcabilă în Învăţământ pentru SciFi Fest

Ultima ediţie s-a ţinut în 2019. În actuala configuraţie politico-administrativă a colegiului, şansele de reluare exced resursele de imaginaţie.

Revenind la ziua de vineri, 24 septembrie, merită toate aplauzele şi implicarea profesoarei Carmen Corlăţeanu, director la Liceul de Arte „Victor Brauner”, în organizarea expoziţiei de grafică de la Grand Hotel Ceahlău. (Viorel COSMA)

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Ședință extraordinară a Consiliului Județean Neamț, altă rectificare de buget
 •  

Ședință extraordinară a Consiliului Județean Neamț, altă rectificare de buget

Ședință extraordinară a Consiliului Județean Neamț altă rectificare de bugetȘedință extraordinară a Consiliului Județean Neamț altă rectificare de buget

Vineri, 17 septembrie, Consiliul Județean Neamț este convocat în ședință extraordinară pentru a dezbate un singur proiect de hotărâre, o nouă rectificare de buget. Consilierii județeni au spre aprobare o nouă rectificare bugetului, elementul principal fiind dar de majorarea cheltuielilor pentru drumurile județene și comunale, cu 6.620 mii lei. La același capitol iese în evidență suma de 139 mii lei pentru reabilitarea Drumului Talienilor.

Totodată, se vor majora cu 945 mii lei prevederile bugetare pentru funcționare, utilități și reparații curente la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț.

Toate influențele pe partea de cheltuieli le puteți vedea mai jos.

Ședință extraordinară a Consiliului Județean Neamț altă rectificare de buget

Ședință extraordinară a Consiliului Județean Neamț altă rectificare de buget

Ședință extraordinară a Consiliului Județean Neamț altă rectificare de buget

Ședință extraordinară a Consiliului Județean Neamț altă rectificare de buget

Inna Teodorescu

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Vânătorii de la Garda de mediu și ursul Hidroelectrica
 •  

Vânătorii de la Garda de mediu și ursul Hidroelectrica

Vânătorii de la Garda de mediu și ursul HidroelectricaVânătorii de la Garda de mediu și ursul Hidroelectrica

Un proces-verbal de contravenție, de orice agent al statului ar fi încheiat, se bucură de o prezumție relativă de veridicitate și autenticitate. Aceasta prezumție este permisă de Convenția Europeană a Drepturilor Omului în măsura în care contravenientului i se asigură accesul la justiție și dreptul la un proces echitabil. Partea cu accesul și dreptul e din ce în ce mai șubredă în România. Dacă nu ai resurse și influență, aproape că nu se uită nimeni la tine și rămâi sancționat de statul asupritor de nu știi cum te cheamă, chit că dreptatea-i de partea ta. Unii au însă suficiente resurse financiare și umane (juriști, avocați) pentru a se război cu agenții statului.

Pe 20 august semnalam pe mesagerulneamt.ro cum Comisariatul Județean Neamț al Gărzii Naționale de Mediu se lăuda pe Facebook cu două amenzi contravenţionale răsunătoare, în valoare însumată de 180.000 lei, aplicate Sucursalei Hidrocentrale Bistriţa în data de 13 august a.c. Consemnam atunci și spusele lui Iftime Petrariu, cel uitat în funcția de comisar-șef, care justifica amenda de 100.000 lei, pe partea de protecție a mediului, astfel: „S-au găsit pe lac, în diverse locuri, deşeuri din plastic şi lemn, inclusiv la baraj. Foarte grav, în zona Baicu-Izvoru Alb s-au găsit buşteni de lemn prinşi cu lanţuri. Hidroelectrica nu şi-a făcut datoria, nu a igienizat Lacul Izvorul Muntelui în întregime, inclusiv pe maluri şi albiile minore ale afluenţilor”. Pentru diferența de 80.000 lei a invocat nerespectarea măsurilor legale, cu accent pe cele stabilite prin controale și avertismente, cu referire la legea apelor.

Ulterior, în ediția tipărită din 26 august, am detaliat operațiunea gardienilor și cum au reușit ei să dea cu amenda-n baltă. Ca pretext caraghios, care amintește de clasicile sesizări ale colectivelor de oameni ai muncii dinainte de 22 decembrie 1989, pentru raidul de control din 11-13 august, au pus în față, o sesizare proaspătă (6 august) și un articol și mai proaspăt, apărut pe un site local (9 august). De fapt și de drept, controlul sosea oricum prin efectul celor stabilite anterior în Nota de constatare nr. 225/04.08.2021. Presupusul izvor de lege al amenzilor este asigurat de legislația privind protecția mediului (OUG 195/2005), respectiv cea a apelor (Legea 107/1996), cu toate modificările și completările ulterioare. Mai departe, pe fir, la SH Bistrița – în calitate de utilizator de apă din lacul de acumulare Izvorul Muntelului și producător de energie electrică – au apărut o autorizație de mediu și una de gospodărire a apelor, contestarea celei din urmă fiind în desfășurare. Contestate vor fi și amenzile. Argumentele puse la bătaie sunt convingătoare.

Ce să vezi, Garda fostului angajat al Ministerului de Interne înainte de 1989 și viceprimar de Târgu Neamț pe nume Petrariu de fapt nu se învață minte. Ceea ce întărește suspiciunea că raidul la SH Bistrița a fost declanșat de alte resorturi. E ca-ntr-un banc popular cu ursul și vânătorul care nu se învață minte.

O frumusețe de dovadă vine de la Bacău, de la Curtea de Apel – Secția a II-a Civilă, de contencios administrativ și fiscal. E o decizie civilă pronunțată pe 21 iunie 2018 într-un dosar din 2016 (vezi facsimil). Pe scurt s-a judecat recursul formulat de Hidroelectrica împotriva încheierii de ședință din 3 noiembrie 2017 și a sentinței civile din 8 decembrie același an, pronunțată de Tribunalul Neamț. Pârâtă este Garda Națională de Mediu, prin Comisariatul General și cel județean, pentru o notă de constatare, iar ca bâlciul să fie desăvârșit, în horă e și Instituția Prefectului, reprezentând Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU). Este reclamată nelegalitatea unor dispoziții din anexa Hotărârii nr. 1/3 februarie 2016 a CJSU prin care s-a stabilit în sarcina Hidroelectrica igienizarea luciului de apă al lacurilor Izvorul Muntelui, Bâtca Doamnei, Vaduri și Pângărați. Lesne de înțeles cui făcuse Tribunalul „dreptate”.

Vânătorii de la Garda de mediu și ursul Hidroelectrica

Vânătorii de la Garda de mediu și ursul Hidroelectrica

Pe scurt povestea este următoarea. Comisariatul județean a urcat cu controlul pe lacul Izvorul Muntelui și prin Nota de constatare nr. 245/29.04.2016 a dispus o măsură cu caracter preventiv în sarcina SH Bistrița: îndepărtarea tuturor deșeurilor existente pe lac până la data 28 iunie. Deși recunoaște că niciun text din Legea apelor nr. 107/1996, ori din actele de reglementare în domeniul gospodăririi apelor nu impun în sarcina societăților care au ca obiect de activitate producția de energie electrică obligația de a curăța luciul de apă, Tribunalul din județul nepereche e de partea Gărzii Naționale de Mediu. Zice că nimic n-o împiedică să adopte măsuri administrative prin care să impună obligația de a curăța luciul de apă în sarcina societăților care desfășoară activități în zone cu luciu de apă. Asta se cheamă adăugare la lege, dar la Neamț pare în regulă.

Tribunalul amintește că luciul de apă e în domeniul public al statului, cum e socoteala cu administrarea de către „Apele Române” și obligațiile cui exploatează. Mai puțin principiul cu poluatorul plătește. Drept urmare, natural, s-a ajuns la exprimări de toată jalea, în genul: „Expertul tehnic a reținut că nu a găsit niciun document referitor la obligația colectării de PET-uri. Reclamanta (Hidroelectrica – n.a.) nu are obligația de a colecta PET-uri, însă poate fi obligată să igienizeze porțiunea din lac riverană cu punctul său de lucru”. Că un expert tehnic plătit debitează așa ceva, mai merge, se întâmplă. Dar ca un tribunal să țină cont de una ca asta, musai trebuie arătat. Cu degetul.

Hidroelectrica s-a ținut tare. Mai ales că prima acțiune fusese formulată de administratorul judiciar al companiei, la vreme de reorganizare. Adică EURO INSOL SPRL. Adică Remus Borza.

În privința Hotărârii CJSU, recurenta a insistat pe faptul că nu există nicio dispoziție legală care să permită comitetului „să instituie, în sarcina societății, obligația de a igieniza luciul de apă”. Se reamintește foarte frumos de un ordin pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, fenomene meteo periculoase, accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă și poluări marine în zona costieră. Nu are nicio treabă cu igienizarea unui luciu de apă, cu atât mai mult că nu au bătut și la ușa administratorului, respectiv Administrația Națională Apele Române.

Contra Notei de constatare de la Gardă descoperim sonorități cunoscute: încalcă atât dispozițiile legale, cât și prevederi din autorizații și acorduri valabile la acel moment. Interesant, în acel context, era un memorandum din 18 iunie 2013 care preciza că Hidroelectricii îi revenea sarcina de a întreține frontul deversării și prizele de apă pentru hidroagregate. Mai mult, două autorizații, din 9 iulie și 4 septembrie același an, stabileau limpede că producătorul de energie electrică din apă „va acționa pentru curățarea frontului de retenție (frontul deversării și prize hidroagregate) de plutitorii ce pot crea blocaje (lemn, bușteni, etc.) prin colectarea și transportul acestora în locuri special amenajate, cu notificarea Administrației Naționale Apele Române/Administrația Bazinală de Ape Siret – Bacău”.

Era combătut și principiul prevenției, întrucât Hidroelectrica nu avea obligația de a colecta PET-urile, cutiile și cartoanele (acestea trebuind a fi reciclate de cine le generează, în sensul dispozițiilor OUG 196/2005 și Legii 107/1996), ci doar plutitorii menționați în autorizațiile de atunci.

Materialul cu adevărat documentar conținut de decizia civilă de la Bacău este unul amplu. E public și poate fi studiat de toate părțile interesate. Din lista de argumente cel puțin încă unul atrage atenția, în ideea de a denunța o confuzie aberantă referitoare la cursul de apă. Vine din acea autorizație emisă pe 4 septembrie 2013, Autorizația de gospodărire a apelor de la „Apele Române”, prin care Hidroelectricii i s-a acordat dreptul de a exploata lacul de acumulare Izvorul Muntelui. Prevede „obligația de a asigura întreținerea albiei cursului de apă pe toată zona amenajată în aval de baraj, pe zona de influență a amenajării ce nu poate fi mai mică de 500 metri”. Dacă unii se prefac a nu înțelege ce înseamnă „aval”, chiar e o problemă.

În fine, Curtea de Apel Bacău a admis recursul în contradictoriu cu Instituția Prefectului și Garda de Mediu prin comisariatul lui Petrariu. A casat ce-a avut de casat și a rejudecat ce judecase Tribunalul Neamț. Punctul acela șmecher din anexa la hotărârea comitetului județean cu urgențele – care punea în sarcina Hidroelectrica igienizarea luciului de apă al lacurilor Izvorul Muntelui, Bâtca Doamnei, Vaduri și Pângărați – e nelegal și gata. Iar nota de constatare a gardienilor a fost anulată în parte, fix cu ce-i durea, anume le-a desființat obligarea Hidroelectricii la îndepărtarea tuturor deșeurilor existente pe luciul apei la baraj în termen de două luni. Se întâmpla în 2018.

În 2019, Tribunalul Neamț avea să țină cont de decizia CAB, respingând ca nefondat apelul Gărzii de Mediu împotriva unei sentințe pronunțate de Judecătoria Bicaz. Instanța de la poale de Ceahlău și baraj anulase procesul verbal de contravenție cu care Comisariatul județean cu gardieni de mediu altoise Hidroelectrica exact în perioada vizată din 2016, mai precis pe 9 mai. Pe scurt, cineva nu se învață minte.

Viorel COSMA

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 506, săptămâna 16 – 22 septembrie.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Programul Târgului de Carte „Libris Neamț”
 •  

Programul Târgului de Carte „Libris Neamț”

 • Programul Târgului de Carte „Libris Neamț”
 • Târgul de carte Libris
Articole similare
ActualEvenimentInterviuNEAMȚShowbizSocialStiri nationale
Remember Nelu Ploieșteanu. Un lăutar de modă veche
ActualAdministrațieAnalizăEconomiePolitic
Dezastrul economic în Neamț – efortul conjugat al politicienilor și al statului român
ActualAdministrațieEvenimentÎnvățământPatrimoniu
Mobilizare remarcabilă în Învăţământ pentru Sci+Fi Fest
ActualAdministrație
Ședință extraordinară a Consiliului Județean Neamț, altă rectificare de buget
ActualAdministrațieAnalizăMESAGERUL EDIŢIE TIPĂRITĂ
Vânătorii de la Garda de mediu și ursul Hidroelectrica
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsAppPinterest
program Libris 2021
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
anteriorLive. Cafeaua de dimineață. Invitați: Marius Irimia și Alin Lehăduș, viceprimari Piatra Neamț
urmatorVânătorii de la Garda de mediu și ursul Hidroelectrica
Ultimele stiri
 • Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
 • Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
 • Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
 • Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
 • Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
Programul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris NeamțProgramul Târgului de Carte Libris Neamț
 • Politica prelucrare date personale
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Live. Cafeaua de dimineață. Invitați: Marius Irimia și Alin Lehăduș, viceprimari Piatra Neamț
 •  

Live. Cafeaua de dimineață. Invitați: Marius Irimia și Alin Lehăduș, viceprimari Piatra Neamț

 • Alin Lehăduș
 • cafeaua de dimineata
 • Marius Irimia
Articole similare
ActualEvenimentInterviuNEAMȚShowbizSocialStiri nationale
Remember Nelu Ploieșteanu. Un lăutar de modă veche
ActualAdministrațieAnalizăEconomiePolitic
Dezastrul economic în Neamț – efortul conjugat al politicienilor și al statului român
ActualAdministrațieEvenimentÎnvățământPatrimoniu
Mobilizare remarcabilă în Învăţământ pentru Sci+Fi Fest
ActualAdministrație
Ședință extraordinară a Consiliului Județean Neamț, altă rectificare de buget
ActualAdministrațieAnalizăMESAGERUL EDIŢIE TIPĂRITĂ
Vânătorii de la Garda de mediu și ursul Hidroelectrica
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsAppPinterest
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
anteriorAutoritățile din Neamț – maraton de pregătire pentru intervenția la urs
urmatorProgramul Târgului de Carte „Libris Neamț”
Ultimele stiri
 • Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
 • Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
 • Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
 • Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
 • Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
Live Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra NeamțLive Cafeaua de dimineață Invitați Marius Irimia și Alin Lehăduș viceprimari Piatra Neamț
 • Politica prelucrare date personale
articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Autoritățile din Neamț – maraton de pregătire pentru intervenția la urs
 •  

Autoritățile din Neamț – maraton de pregătire pentru intervenția la urs

Autoritățile din Neamț maraton de pregătire pentru intervenția la ursAutoritățile din Neamț maraton de pregătire pentru intervenția la urs

Urșii coboară tot mai mulți și tot mai des în satele de pe Valea Muntelui, ultima alertă fiind dată chiar în seara de 16 septembrie, tot la Bicaz Chei și tot în zona carierei. Asta, la câteva ore după ce autoritățile din Neamț au decis un calendar foarte scurt pentru a fi gata să intervină în cazul atacurilor ursului din interiorul localităților. Cu o zi înainte de a lua această decizie, autoritățile s-au întâlnit la masa verde și au dezbătut – în regim de urgență – problema. Concluzia a fost cuprinsă într-o hotărâre de Comitet Județean pentru Situații de Urgență Neamț, din 16 septembrie, care stabilește termene foarte scurte de pregătire.

În centrul acestei hotărâri se află medicul veterinar, care va putea interveni pentru adormirea ursului care nu a putut fi alungat doar după ce va obține autorizație de port armă cu tranchilizant. Demersul va fi urgentat de IPJ Neamț, având în vedere că este vorba de o situație de urgență. Iar ca să poată interveni în mod real, medicul veterinar va trebui să încheie protocoale de colaborare cu Direcția Silvică Neamț și cu primăriile nominalizate. El nu va mai avea și obligația să-și cumpere pușca. Această obligație revine DSVSA Neamț – până pe 15 octombrie –  și primăriilor – până pe 14 octombrie – nominalizate de CJSU Neamț.

Pe linia adormirii ursului, Garda Forestieră, ca parte în comisia de intervenție, nu mai are nici o obligație în hotărârea CJSU Neamț. Singurul prerogativ este de a transmite primăriilor vizate lista fondurilor de vânătoare private și de stat și persoanele de contact, împreună cu Direcția Silvică Neamț. Asta, deși prin OUG 82, Garda Forestieră este abilitată să suplinească gestionarul fondului de vânătoare din zona unde apare ursul, pentru intervenția permanentă sau imediată, chiar dacă primăria din localitatea respectivă are sau nu încheiat contract cu gestionarul. Este situația de excepție prevăzută la art. 3: „Prin excepție de la prevederile art. 2 alin. (3) lit. c), în situația în care nu există contract de prestări servicii de permanență/intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun încheiat între unitatea administrativ-teritorială și gestionar sau în cazul în care personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului nu se prezintă imediat la acțiunea de intervenție, din echipa de intervenție face parte personalul tehnic de specialitate al Gărzii forestiere”. La intervențiile din ultima vreme, cum a fost cazul ursului prins într-o împletitură de sârmă din gardul unei teren din Bicaz Chei, de la finele lunii august, primarul n-a avut succes cu Garda Forestieră.

Cât despre primării, care sunt obligate să-și cumpere o armă de tranchilizare, rămâne de văzut cât de rapid vor rezolva problema. Vizate de decizia CJSU Neamț sunt, în ordine alfabetică, localitățile din zona de munte: Bicaz Chei, Bicazu Ardelean, Dămuc, Tașca, Bicaz, Tarcău, Pangarati, Alexandru cel Bun, Piatra Neamț, Tazlău, Hangu, Poiana Teiului, Farcașa, Borca, Pipirig, Grințieș, Ceahlău.

Conform informațiilor furnizate de ISU Neamț, anul acesta au fost înregistrate 26 de apeluri la 112 pentru semnalarea prezenței unui urs, 13 dintre acestea vizând comuna Bicaz Chei.

Iată HCJSU Neamț 87 adoptată joi, 16 septembrie:

HCJSU nr. 87_2021

C.I.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌