ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 February 2023Observator

SUA au doborât balonul chinezesc: americanii au aşteptat până când a ajuns deasupra oceanului

4 February 2023 at 20:07
image

Balonul a fost doborât pe Coasta de Est, iar autorităţile americane au depun eforturi acum pentru a recupera rămăşiţele obiectului zburător. Metoda prin care balonul a fost doborât nu a fost făcută publică, dar armata americană a acţionat la ordinul preşedintelui Joe Biden.

Biden a declarat în cursul acestei zile, 4 februarie, întrebat fiind dacă va acţiona în acest sens: "Ne vom ocupa de asta". Potrivit unui oficial din armata SUA, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, autorităţile americane au aşteptat până când balonul a ajuns deasupra oceanului pentru a putea acţiona.

Preşedintele Joe Biden pusese în discuţie doborârea obiectului zburător încă din urmă cu două zile, dar atunci oficiali din armată s-au opus. Motivaţia: resturile ar fi putut să cadă peste zone locuite şi să provoave daune majore.

articolul original.

Nicolae Ciucă, vizită în Egipt. Țara noastră cere îngrășăminte chimice, egiptenii vor cereale din România

4 February 2023 at 19:58
image

Nicolae Ciucă a fost întâmpinat, sâmbătă, cu onoruri militare, de către premierul Republicii Arabe Egipt, Mostafa Madbouly, pe aeroportul internaţional din Cairo. Premierul se află, sâmbătă şi duminică, într-o o vizită de lucru în Republica Arabă Egipt. Potrivit programului oficial, sâmbătă, şeful Guvernului de la Bucureşti va avea convorbiri tete-a-tete cu prim-ministrul egiptean, Mostafa Madbouly, urmate de o întrevedere în plenul celor două delegaţii oficiale.

În cea de a doua zi a vizitei, premierul român are programate convorbiri cu preşedintele Egiptului, Abdel Fattah el-Sisi, şi o întrevedere cu ministrul petrolului şi resurselor minerale, Tarek El Molla, în cadrul căreia vor fi prezentate proiecte în domeniul energiei.

articolul original.

Motorina s-a ieftinit. E a doua scădere din ultimele 3 zile: cât costă un litru, în Bucureşti

4 February 2023 at 19:55
image

Preţul a scăzut cu 7 bani la staţiile Petrom. Este a doua ieftinire consecutivă, după cea de 5 bani de acum trei zile. Cel mai mic preţ din Bucureşti este de 7 lei şi 57 de bani. În schimb, preţul benzinei rămâne nemodificat.

În Capitală, litrul de benzină porneşte de la 6 lei şi 49 de bani.

articolul original.

Coșmar Residence: S-au mutat la marginea orașului pentru liniște, au primit în schimb promisiuni deșarte și mocirlă

4 February 2023 at 19:51
image

Aşa arată străzile din Floreşti după o ploaie zdravănă. Nici excavatorul nu poate înainta cu uşurinţă prin noroiul care se lipeşte de roţi şi face mastondontul să derapeze. Cine s-a aventurat să îşi scoată maşina din curte a făcut-o pe propria răspundere 

"Cum e să locuieşti aici?"

"Foarte greu. Greu. Dar nu a fost aşa. De când au început aceste lucrări s-a… Eu stau cu maşina în şanţ de azi dimineaţă de la 5 jumătate."

"Cum aţi reuşit să o scoateţi?"

"Cu buldozerul!"

"Cum aţi reuşit să ieşiţi?"

"Cu chiu şi cu vai."

"Am văzut că au rămas blocaţi vecinii..."

"Au căzut în şanţ. Au căzut în şanţ şi au rămas blocaţi, au stat vreo 5, 6 ore pe aicea. Lumea n-a mai plecat la muncă că n-a mai putut să plece. Că toată lumea a rămas blocată pe stradă."

Localnicii nu au cui să ceară socoteală

Alţii, mai precauţi, au luat-o la pas. Cu cizme de cauciuc în picioare şi copilul în braţe, aceşti doi tineri fac slalom printre bălţi. În capătul străzii îi aşteaptă un Uber. 

"Ei în mintea lor se gândesc că e normal să lucrezi pe timp de iarnă, să introduci canalizarea. Pe o stradă cu accces unic. Deci nu avem pe unde să ieşim, ăsta e singurul acces." 

"Aţi venit pe jos din vârful dealului, de acolo?"

"Am venit pe jos cu copilul în braţe, îmbrăcat de serviciu unde trebuia să fiu de azi dimineaţă de la ora 9 şi cu cizme în picioare. Înnămoliţi."

Nu au cui să ceară socoteală, spun ei. Iar, de o fac, primesc scuze şi îndemn la răbdare şi înţelegere.

"Primăria se spală pe mâini, nu sunt ei contractanţi ci compania de apă. Compania de apă spune "am înţeles că e un disconfort, uşor disconfort". Aşa văd dânşii ce se întâmplă aici. Eh, le urez să meargă şi ei cu copiii în braţe, cum am mers eu mai devreme, prin nămol."

Încercăm şi noi să înaintăm spre o echipă de muncitori. Şanţurile sunt cât vezi cu ochii. Iar strada pare, mai degrabă, albie de râu. Pământul afânat în urma săpăturilor s-a surpat din loc în loc. 

Cristina Oprea, reporter Observator: "Câteva plăci din metal pe care să le pună punte peste nămolul care abia poate fi trecut la picior. Asta este soluţia găsită de firma care lucrează aici, la canalizare, pentru ca oamenii să nu rămână definitiv sinistraţi în propriile locuinţe."

"Doamne fereşte să nu fie probleme. De vreun incendiu sau de altceva."

"Nu se poate intra cu vreo autospecială pe aici?"

"Păi nu vedeţi ce e aici?"

Lucrările sunt abia la început aşa că oamenii mai au de îndurat destul pentru a intra în rând cu lumea. Au ştiut unde se mută, însă nu şi-au imaginat că norocul de a li se aduce utilităţi la poartă îi va lovi în plină iarnă.

"Am cumpărat pământul şi atât. Nu e apă potabilă, nu sunt gaze. Dar totuşi suntem declaraţi zonă metropolitană a Craiovei. De ce, nu ştiu."

"Aveţi vreun avantaj că locuiţi în zona metropolitană?"

"Da, ia uite-l. Se vede." 

Laurențiu Ifrim, primarul comunei Şimnic: "Din păcate constructorul nu prea a înţeles situaţia. Nu a înţeles situaţia reclamată de oameni în nenumărate ocazii. S-a ajuns la ISC. (...) Primăria a făcut o reclamaţie către ISC pentru a veni şi a controla lucrarea."

Amăgiți cu promisiuni

 Constantin Ilinca stă în Albeşti, celălalt sat al comunei Şimnic, din 2008. Are doar apă curentă şi a auzit, în ultimii 15 ani, o mulţime de promisiuni deşarte. Când au început, în sfârşit, lucrările la canalizare pe strada lui, s-a bucurat ca un copil. I-a trecut repede. 

Constantin Ilinca, localnic: "Îşi bate joc de lume! La unii ce au făcut? La unii unde au fost, au tăiat cu fierăstrăul ăla mecanic. La mine ce au făcut? Au luat cu asta, cum îi spune, cu lama, cu tractorul a ridicat şi şi-a bătut joc. M-a lăsat aicea să nu pot să ies din curte cu maşina." 

Ca să nu i se surpe podeţul pe care iese din curte, omul se chinuie din răsputeri să îl sprijine cu un trunchi de copac. 

Constantin Ilinca, localnic: "Să facă proiectele cum trebuie. Că le-au făcut anapoda! Au venit oamenii ăia care lucrau pe aci. Şi conductele Întreba ăla unde e conducta, unde e aia, n-au nicio schiţă, n-au niciun plan de lucrări."

Comuna Şimnic atrage anual sute de oameni, păcăliţi de mirajul liniştii şi apropierii de oraş. Aveţi mare grijă ce cumpăraţi, însă!

Cristina Oprea, reporter Observator: "Unu, doi, trei. Faci trei paşi şi ai ajuns în curtea vecinului. Pe o astfel de stradă, nu mai poţi spera că vei avea vreodată trotuare. Iar fără o maşină de teren e mai bine să nu te încumeţi pe aici, mai ales dacă a mai şi plouat."

articolul original.

"Noi, ucrainenii, încercăm să nu ne gândim la război". Reportaj Observator în inima unui oraș aflat mereu sub amenințarea bombelor

4 February 2023 at 19:24
image

Sonia Simionov, reporter Observator: "Sună alarma în Kiev şi toată lumea se comportă perfect normal. Maşinile merg şi oamenii parcă nu aud."

"Când ştii că rachetele zboară pentru a ucide oameni, e foarte greu să le auzi. Noi, ucrainenii, încercăm să nu ne gândim la război."

"Trăim cum trăiam. Da, e mai greu că ne închid lumina, foarte puţine ore pe zi avem lumină. Dar totuşi în rest lucrăm, magazine, viaţa..."  

Oamenii continuă să meargă la lucru. Printre baricade. Unii şi-au pierdut prieteni şi rude, alţii aşteaptă cu teamă veşti de pe front.

"Iubitul meu, rudele mele sunt militari, aşa că e foarte greu."

Copilărie trăită printre alarmele antiaeriene

Şi mai greu e pentru un copil. Miliana are 6 ani şi, de când a început războiul, a petrecut multe ore într-un buncăr.

"Ce i-ai spus fiicei tale când a sunat prima alarmă."

"I-am spus că este un joc. Vreau să înţeleagă că nu e o situaţie normală. Dar nu e speriată."

În primele luni de război, peste jumătate din populaţia oraşului a fugit, de frica atacurilor. Şi azi, sunt multe case pustii.

Sonia Simionov, reporter Observator: "În spatele meu este ceva ce am remarcat pe toate străzile din Kiev. Afişe de genul acesta, scrise alb pe roşu, destul de vizibile, pe care scrie "de închiriat sau de vânzare". E un semn clar că mulți își doresc să plece."

Un oraș în beznă

Efectele războiului se simt mai ales noaptea. E beznă în Kiev. Electricitatea funcţionează doar 3-4 ore pe zi, niciodată după un orar fix.

"Un singur  om care are lumina aprinsă."

Ca să facă faţă crizei energetice, Ucraina va primi de la Uniunea Europeană 2.400 de generatoare şi panouri solare pentru clădirile publice.  

Sonia Simionov, reporter Observator: "Este ora 11, suntem aproape de centrul Kievului, însă la ora asta oraşul arată cam aşa. Mai ales aleile pietonale, nu există iluminat public decât în foarte puţine locuri."

Nici căldura nu e garantată: periodic, oraşul îngheaţă. Urmele atacurilor se văd la tot pasul.

Sonia Simionov, reporter Observator: "Astfel de baricade găseşti destul de des la marginea oraşului Kiev, pentru că suntem chiar în zona unde mall-ul a fost bombardat."

Alarmele au sunat la Kiev şi ieri. Chiar în timpul summitului istoric dintre liderii europeni şi preşedintele Zelenski. 

articolul original.

Vremea rea a făcut prăpăd în țară. Pompierii din Arabd au intervenit pentru a îndepărta copacii doborâți de zăpadă

4 February 2023 at 16:26
image

De asemenea, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad, au loc intervenţii pentru îndepărtarea unor "elemente de construcţie cu pericol de cădere", pe străzile Mărăşeşti, Calea Aurel Vlaicu, Banu Mărăcine, Nicolae Grigorescu, Piaţa Sporturilor şi bulevardul Revoluţiei.

În judeţ, pompierii militari au acţionat pe şosele din zona Sebiş şi între localităţile Mădrigeşti şi Juliţa, unde vântul a rupt copaci. ISU Arad informează că zona de munte a judeţului se află, până duminică la ora 18,00, sub atenţionare meteorologică cod galben.

"În intervalul menţionat, temporar va ninge şi vor fi perioade în care vântul va prezenta intensificări cu rafale de 50...70 km/h, iar la altitudini de peste 1.800 m vântul va depăşi 80...90 km/h, astfel încât va fi viscol şi vizibilitate scăzută", a transmis ISU.

Vijelia se manifestă de câteva ore şi în zona de câmpie, respectiv în municipiu şi împrejurimi. 

articolul original.

Şofer din Mehedinţi, oprit în trafic cu o alcoolemie record de 4,02 mg/l. Tânărul consumase şi droguri

4 February 2023 at 15:57
image

De asemenea, el consumase şi droguri. A fost dus la un spital pentru recoltarea de probe biologice pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei. ”La data de 04 februarie a.c, ora 08.15, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier au depistat, în trafic, pe DN56A, în localitatea Hinova, un bărbat de 30 de ani, care conducea un autovehicul după ce ar fi consumat băuturi alcoolice. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind o valoare record de 4.02 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind cea mai ridicată valoare constatată de poliţiştii din cadrul IPJ Mehedinţi”, a transmis sâmbătă, IPJ Mehedinţi.

Şoferul a fost testat şi cu aparatul DrugTest care a indicat rezultat pozitiv la cannabis. A fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de mostre biologice de sânge pentru stabilirea alcoolemiei. Pe numele şoferului a fost deschis dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

articolul original.

"Big Tech a cheltuit bani ca nişte vedete rock în ultimii ani". Cât îi costă pe giganţii din domeniu concedierile în masă

4 February 2023 at 15:38
image

Cele patru grupuri anunţaseră anterior reduceri de 50.000 de locuri de muncă pentru a convinge Wall Street că se îndreaptă spre un "an al eficienţei", după cum l-a descris Mark Zuckerberg, directorul general al Meta.

Această tendinţă vine după mai mult de un deceniu de cheltuieli mari, în cadrul unei concentrări pe o creştere agresivă a cifrei de afaceri.

Investitorii, încurajați de concedierile în masă

În ciuda costurilor iniţiale ridicate ale companiilor, cum ar fi plăţile compensatorii, investitorii par încurajaţi de măsurile luate.  De când şi-au anunţat oficial reducerile, companiile au adăugat împreună peste 800 de miliarde de dolari la capitalizările lor bursiere. Meta, cea care s-a mişcat cel mai devreme dintre grupurile Big Tech, şi-a văzut valoarea aproape dublată de când şi-a detaliat reducerile de personal în noiembrie.

În timp ce economiile ar fi putut fi realizate prin implementarea unor reduceri de costuri mai graduale, companiile de tehnologie au fost recompensate de pieţe pentru că "au smuls bandajul", a declarat analistul Wedbush Dan Ives.

"Big Tech a cheltuit bani ca nişte vedete rock din anii '80 în ultimii patru-cinci ani", a spus el. "Se simte ca şi cum ar fi  adulţi în cameră acum".

articolul original.

O profesoară din Singapore e căutată de Interpol: a pus la punct un sistem elaborat pentru a ajuta elevi să trişeze la examene

4 February 2023 at 15:36
image

Poh nu s-a predat poliţiei, după ce un tribunal a condamnat-o la patru ani de închisoare pentru că a elaborat o escrocherie, în care ea şi trei complici ai săi au oferit răspunsuri elevilor folosind un sistem de camere corporale, căşti şi dispozitive Bluetooth. Potrivit documentelor din instanţă, Poh, în vârstă de 57 de ani, şi cei trei complici ai săi – nepoata ei Fiona Poh Min, fosta iubită Tan Jia Yan şi un cetăţean chinez pe nume Feng Riwen – au fost plătiţi fiecare cu 8.000 de dolari singaporezi (6.100 dolari) de către un bărbat din China pentru ajuta şase elevi cu vârsta cuprinsă între 17 şi 20 de ani – tot din China – să promoveze examenele GCE în 2016, astfel încât să poată intra în colegiile locale.

Cum funcţiona sistemul

Plata ar fi fost rambursată integral dacă studenţii nu ar fi promovat examenele. La instrucţiunile lui Poh, cei şase elevi au purtat căşti de culoarea pielii şi au lipit telefoane mobile şi dispozitive bluetooth pe corpul lor, astfel încât să poată primi răspunsuri de la Tan, care s-a dat drept studentă. Cu ajutorul unui telefon cu cameră ascunsă, lipit de piept, Tan a transmis în direct întrebările lui Poh şi celorlalţi doi tutori din centrul de şcolarizare, care apoi au elaborat răspunsurile şi le-au dat studenţilor.

Au fost descoperiţi când un supraveghetor a a auzit zgomote neobişnuite venind de la unul dintre elevi, care a recunoscut totul când a fost interogat. După un proces de un an care s-a încheiat în 2020, Poh a fost condamnată pentru 27 de acuzaţii de înşelăciune şi condamnată la patru ani de închisoare. Ea a ajuns pe lista Interpol, care a inclus o fotografie şi a enumerat acuzaţiile ei de „încurajare la înşelăciune”. Poliţia din Singapore, care a solicitat intervenţia Interpol, a spus că Poh urma să înceapă pedeapsa de închisoare în septembrie, dar nu s-a predat.. Cei trei complici ai ei îşi ispăşesc în prezent pedeapsa de închisoare, a spus poliţia.

„Poh a fost condamnată pentru o serie de infracţiuni de înşelăciune, după ce a conspirat cu studenţii pentru a trişa la examenele GCE O Level din 2016”, a declarat Poliţia din Singapore într-un comunicat, adăugând că au fost emise şi mandate locale pentru arestarea ei. „În septembrie 2022 i s-a ordonat să se predea pentru a-şi ispăşi pedeapsa de închisoare, dar nu a făcut acest lucru”. Potrivit Interpol, unităţile globale de aplicare a legii sunt solicitate să localizeze şi să aresteze persoane în temeiul Notificărilor Roşii – în aşteptarea extrădării, predării sau a altor acţiuni legale.

Cazul a scos în evidenţă un sistem şcolar care este clasat printre cele mai bune din lume şi este cunoscut pentru competitivitatea sa. Guvernul din Singapore a implementat o serie de reforme în ultimii ani, menite să uşureze povara mentală asupra studenţilor care se pot confrunta cu o presiune imensă pentru a obţine note bune.

Examenele GCE O Level pot fi o perioadă deosebit de stresantă, deoarece definesc întreaga performanţă de liceu a unui elev şi determină la ce colegiu local sau institut profesional poate merge. Examenele, cunoscute integral sub numele de Certificat General de Educaţie Nivel Obişnuit, sunt teste naţionale la matematică, ştiinţe, limbi străine şi umaniste.

Acestea sunt conduse în comun de Cambridge Assessment International Examination şi de Ministerul Educaţiei din Singapore. Ele nu sunt la fel cu examenele anuale britanice GCSE. Examenele GCE sunt susţinute de obicei de studenţi cu vârsta de 16 şi 17 ani şi sunt deschise şi candidaţilor privaţi. În fiecare an, în jur de 30.000 de studenţi susţin examenele, conform estimărilor.

articolul original.

Băncile din Europa anunță cele mai mari profituri de la criza financiară din 2008. Cum explică specialiștii rezultatele

4 February 2023 at 15:08
image

La prima vedere, băncile europene traversează o perioadă fastă: înăsprirea politicii monetare, menită să ţină sub control inflaţia, le permite să obţină mai mulţi bani de pe urma creditării, transmiţând în acelaşi timp doar o mică parte din majorările de dobânzi către depozite. Diferenţa dintre cele două este cunoscută ca venitul net din dobânzi, şi este în creştere. Totuşi, în acelaşi timp, ratele mai ridicate ale dobânzilor afectează companiile şi clienţii de retail, la fel ca şi inflaţia şi temerile privind recesiunea.

Aceste evoluţii evidenţiază perspectiva intrării în incapacitate de plată a multor firme şi o retragere a celor care fac împrumuturi masive, ceea ce ar putea afecta în viitor bilanţurile băncilor.

"După mulţi ani de scăderi ale veniturilor, băncile au revenit pe creştere. Aceste evoluţii ar urma să continue anul acesta în zona euro, dar nu vor dura la nesfârşit. Dacă dobânzile cresc la un nivel ridicat, se va opri majorarea veniturilor deoarece reevaluarea se apropie de final sau vom vedea alte efecte negative, cum ar fi depozite mult mai scumpe", a explicat Francois Lavier, de la firma Lazard Freres Gestion din Paris.

Băncile centrale au luat măsuri dure în ultimul an

Rezerva Federală a SUA (Fed), care a început majorările de dobânzi mai devreme decât Banca Centrală Europeană (BCE), arată că băncile nu se vor putea baza pe politica monetară pentru a-şi creşte la nesfârşit veniturile. Fed a confirmat că încetineşte ritmul majorării dobânzilor.

În contrast, BCE a decis joi să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază, şi a anunţat că intenţionează să majoreze ratele dobânzilor cu încă 50 puncte de bază în cadrul şedinţei sale de politică monetară din luna martie. "Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,00%, 3,25% şi, respectiv, 2,50% începând cu data de 8 februarie 2023", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

"Veniturile din dobânzi într-adevăr rezistă. În privinţa efectelor evoluţiei dolarului, simţim că cel mai probabil a atins nivelul de vârf, totuşi vor mai exista efecte asupra monedei euro şi a francului elveţian", a apreciat Ralph Hamers, directorul general al băncii elveţiene UBS Group AG.

Şi Europa de Est arată că beneficiile de care se bucură băncile se vor diminua în cele din urmă. Câteva bănci centrale ar urma să reducă costurile de împrumut spre finalul anului iar în unele ţări cei care au depozite caută deja rate mai bune ale dobânzilor.

Miercuri, Raiffeisen Bank International AG a anunţat că venitul net din dobânzi înregistrat în Cehia a primit o lovitură de opt milioane de euro în trimestrul patru din 2022, după ce banca a trebui să plătească dobânzi mai ridicate clienţilor deoarece şi-au mutat banii din conturile curente către conturile de economii cu randamente mai ridicate. Dinamica "explică de ce nu mai suntem entuziaşti în legături cu noi creşteri ale venitului net din dobânzi", le-a spus analiştilor Johann Strobl, directorul general al băncii austriece, când a fost întrebat de situaţia de pe piaţa cehă. Joi, Deutsche Bank a indicat că în următorii ani câştigurile ridicate de pe urma dobânzilor mai mari ar putea să fie mai puţin pronunţate, parţial deoarece va trebui să plătească mai mult celor care au depozite.

"Până acum, majorarea dobânzilor de către BCE a fost mai puternică decât majorarea dobânzilor la depozite", susţine Tanate Phutrakul, directorul financiar al ING Groep NV, într-un interviu acordat joi Bloomberg. Banca olandeză nu se confruntă cu dificultăţi în atragerea finanţării, în trimestrul patru din 2022 clienţii persoane fizice au constituit depozite de aproximativ zece miliarde de euro, dar ING va continua să urmărească cu atenţie concurenţa, a declarat Phutrakul.

Experții trag un semnal de alarmă

Cealaltă parte a ecuaţiei o reprezintă riscul distrugerii cererii, dacă clienţii decid că un împrumut este prea scump, ceea ce va afecta semnificativ activitatea băncilor pe segmentul de corporate şi retail. Cererea pentru împrumuturi din partea companiilor a scăzut cu 11% în trimestrul patru din 2022, iar cea pentru credite ipotecare cu un nivel record de 74%, arată datele BCE. Băncile se aşteaptă la o nouă scădere a cererii din partea companiilor şi gospodăriilor în primele trei luni din 2023.

Cel puţin până acum, băncile au reuşit să gestioneze o creştere a ponderii creditelor neperformante în bilanţurile lor. Unele, totuşi, pun deoparte fonduri pentru a acoperi creditele care ar putea deveni neperformante într-o posibilă recesiune.

articolul original.

Polițist filmat cum scoate un șofer dintr-un BMW, cu câteva secunde înainte ca bolidul să ia foc. Salvare dramatică pe un bulevard din Las Vegas

4 February 2023 at 12:17
image

Un ofițer de poliție împreună cu un alt participant la trafic au lucrat împreună pentru a-l elibera pe bărbatul de la volan, aflat în stare de inconștiență. Cu puțin timp înainte, tânărul lovise cu mașina unul dintre palmierii de pe mediana bulevardului, iar de sub capotă ieșea din ce în ce mai mult fum. 

Șoferul a fost scos din BMW cu câteva secunde înainte ca flăcările să cuprindă bolidul

Într-un videoclip filmat de un martor pot fi văzute mai multe persoane adunându-se și încercând să spargă geamul mașinii, pentru a ajunge la șoferul rănit din interior. Odată spart, ofițerul îi îndepărtează pe ceilalți și rămâne doar cu bărbatul care intervenise inițial în salvarea tânărului din BMW. În cele din urmă, reușesc să ajungă la el și îl scot din autoturism exact în momentul în care focul a cuprins scaunul șoferului. Ulterior, un alt ofițer a lichidat incendiul cu un stingător.

Accidentul a avut loc puțin după ora 16.30, vineri, 27 ianuarie, potrivit Departamentului de Poliție Metropolitan din Las Vegas, care a publicat imaginile dramatice pe rețelele de socializare.

"Suntem atât de recunoscători pentru acțiunile rapide ale ofițerului nostru și ale celor din jur, pentru că au salvat o viață!", au transmis polițiștii.

Șoferul, un tânăr în vârstă de 34 de ani, a fost transportat la spital, după accident, potrivit FOX5 Atlanta. La fel și ofițerul, ca măsură de precauție.

articolul original.

Alexandru Rafila condamnă medicii care iau mită: ''E inacceptabil! Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane''

4 February 2023 at 11:51
image

''Este absolut inacceptabil. Sunt foarte tranşant, pentru că eu, personal – şi nu are legătură cu calitatea mea de ministru, are legătură cu calitatea mea de medic şi de om – nu cred că există vreo justificare pentru personalul medical, medici, asistente medicale sau personal de îngrijire, care să pretindă un bun material sau bani în schimbul unui serviciu medical. Asta trebuie să fie categoric pentru toată lumea care lucrează în sistemul de sănătate, trebuie să fie regulă în mod evident. Nu putem şi nu avem niciun fel de motivaţie morală, etică, cum vreţi dumneavoastră, că nu vreau să intrăm în aspectele de natură penală (...) dar avem o conştiinţă, totuşi, şi avem o educaţie şi avem o responsabilitate ca oameni care lucrăm în sistemul de sănătate. Lucrul ăsta nu este acceptabil'', a afirmat Alexandru Rafila în emisiunea Insider Politic difuzată sâmbătă de Prima Tv. 

''Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane'', crede ministrul Sănătăţii

Acesta menţionează că a apreciat poziţia Colegiului Medicilor faţă de acest subiect. Ministrul a făcut referire şi la iniţiativa unora dintre pacienţi, care se simt ''mai siguri'' dacă oferă medicilor ''atenţii'', el arătând că acestea pot consta în flori sau o cutie de bomboane. El e de părere că societatea trebuie să ''aibă curajul'' să discute aceste aspecte.

''Această recunoştinţă a pacientului cred că trebuie să o discutăm public şi cred că trebuie o campanie de educaţie şi pentru populaţie, să înţeleagă că nu este nevoie de această recunoştinţă - că cea mai mare recunoştinţă pentru medic este faptul că pacientul tău s-a făcut bine şi este mulţumit de serviciile medicale pe care le-a primit – şi o campanie pentru personalul medical. Nu vreau să vin cu niciun fel de comparaţie cu alte domenii de activitate apropo de modul de legiferare a unei astfel de situaţii, dar probabil că se poate ajunge şi la aşa ceva într-un anumit moment'', adaugă Rafila. 

El subliniază că nu face comparaţia cu situaţia legalizării bacşişului, arătând că un act medical este ''foarte diferit de serviciul la restaurant'' şi că ''e periculos să venim cu astfel de comparaţii''

articolul original.

Gonea ca vântul pe centura Ploieștiului: Șofer prins de radar cu 154 km/h pe un drum cu limită de 100 km/h. Cum a fost sancţionat

4 February 2023 at 11:18
image

Mașina a fost oprită de polițiști, sâmbătă, pe Centura de Vest a municipiului Ploiești. La volan se afla un șofer care se îndrepta către zona montană. El a rămas fără permisul de conducere și a fost amendat.

"Pe un sector de drum unde limita este de 100 de km/h, prahoveanul în vârstă de 35 de ani a apăsat mai tare pedala de accelerație, fiind înregistrat conducând cu viteza de 154 de km/h. Pe lângă faptul că azi nu mai poate ajunge de unul singur la destinație, pentru 90 de zile va fi pieton sau pasager, alegându-se, totodată, și cu o sancțiune contravențională conform OUG nr.195/2002 în valoare de 1.305 lei'', au anunțat polițiștii.

Polițiștii avertizează că, în weekend, controalele în trafic sunt intensificate.

articolul original.

A murit în ultima lui zi de muncă, în timp ce sărbătorea ieșirea la pensie. Italianul s-a prăbușit pe masă, în fața colegilor îngroziți

4 February 2023 at 10:55
image

Michele Barco ar fi împlinit 59 de ani în iulie. Lucrase mai bine de 30 de ani la Belvest, un brand italian de modă pentru bărbați, iar 31 ianuarie trebuia să fie ultima sa zi de muncă, înainte să se pensioneze. Petrecea alături de colegi când, dintr-o dată, s-a prăbușit pe masă în urma unui infarct. 

O persoană fantastică, un muncitor extraordinar

Pentru bărbat nu s-a mai putut face nimic.

O ambulanță a ajuns rapid, însă încercările de resuscitare nu au reușit să-l salveze pe Barco de la moarte. O nenorocire care i-a lăsat pe toți consternați, relatează publicația italiană Il Messaggero

"O persoană fantastică, incredibil de bună, un muncitor extraordinar. Suntem profund afectați de ceea ce s-a întâmplat", a transmis conducerea companiei. 

Colegii nu știu ca Michele să fi avut probleme de sănătate. Nimic nu anunța sfârșitul tragic. Bărbatul nu era căsătorit și locuia împreună cu mama sa.

articolul original.

Un şofer bulgar a încercat să intre în România cu mii de pantofi sport contrafăcuți, în valoare de aproape două milioane de lei

4 February 2023 at 10:47
image

La volanul mașinii se afla un cetățean bulgar, în vârstă de 50 de ani. Conform documentelor prezentate, şoferul transporta încălțăminte și produse textile, pe ruta Grecia-Slovacia. Cu ocazia efectuării controlului, polițiștii au descoperit, în compartimentul de marfă al mijlocului de transport, mai multe colete ce conțineau încălțăminte sport.

"În urma inventarierii bunurilor de către reprezentantul Biroului Vamal Bechet, a rezultat cantitatea totală de 3.008 perechi de pantofi sport, toate purtând însemnele unei mărci cunoscute, fiind susceptibile a fi contrafăcute. Acestea aparţineau șoferului autocamionului. Bunurile au fost predate unui reprezentant din cadrul Biroului Vamal Bechet, iar dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, ar fi valorat 1.804.800 lei", a anunțat Poliția de Frontieră.

În prezent, faţă de șoferul bulgar se efectuează cercetări pentru ''săvârșirea infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate''.

articolul original.

Un pasaj CFR care trece peste un drum naţional ar putea provoca oricând o tragedie. "Dacă îţi vine în parbriz, intră direct în maşină"

4 February 2023 at 08:40
image

La intrarea în Capu Codrului dinspre localitatea Cornu Luncii, oricând s-ar putea întâmpla o nenorocire. Un pasaj CFR peste DN 2E se află într-o stare vizibilă de degradare. Majoritatea grinzilor sunt afectate, armatura este descoperită, iar în unele zone bucăți de beton abia mai stau lipite.

Tânăr: Astea sunt de aici, uitaţi cu fier în ele. De acolo de sus, uitaţi cum a căzut. Şi multe, aici altele. Poţi să faci şi pană la maşină dacă vii, dacă te grăbeşti. Dacă îţi vine în parbriz intră direct în maşină, cum ai viteza mare intră direct în maşină o piatră de asta.

Localnicii trec cu emoții pe sub pasaj: E un pod foarte rău. Ar trebui făcut ceva, pentru că ar putea provoca niște pericole pentru mașini. Ar putea cădea pietre, ar putea sparge mașinile oamenilor.   

CFR promite că se vor face lucrări de întreţinere

Nici nu e nevoie să fii specialist ca să-ţi dai seama că pasajul ar trebui reabilitat urgent. 

Gheorghe Boșca - viceprimar comuna Păltinoasa: Infiltraţiile de apă fac să cada pietrele şi mai ales în timpul iernii când există procedeul de îngheţ-dezgheţ se produc aceste căderi de pietre din structura stalpilor. Sperăm că în continuare să se reabiliteze şi acest obiectiv. 

Reprezentanții CFR spun că ştiu de problemă şi că au în vedere două scenarii pentru a o rezolva. Fie consolidează pasajul aşa cum e el acum, fie înlocuieşte cu totul suprastructura. Până la reabilitare însă, CFR promite că se vor face lucrări de întreţinere. Pasajul este situat pe linia de cale ferată Suceava - Gura Humorului, între stațiile Berchișești şi Gura Humorului.

articolul original.

Un botoșănean dornic de senzații tari a fost jefuit în timp ce negocia o partidă de amor. Bărbatul a fost ademenit într-un gang

4 February 2023 at 08:30
image

Bărbatul a intrat în panică în momentul în care a realizat că singura senzație tare de care avea parte era legată de furtul telefonului mobil și a banilor pe care îi mai avea în buzunar. Un echipaj de jandarmi a sărit în ajutorul victimei.

Bărbatul fuseste atras într-un gang de o tânără în vârstă de 28 de ani sub pretextul de a negocia cu partenerul ei plata pentru serviciile sexuale. Ulterior, el a constatat că cei doi i-au furat telefonul mobil și portofelul

Jandarmii le-au întocmit celor doi actele de sesizare a organelor de urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de furt calificat. Documentele vor fi înaintate în vederea soluționării către Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani.

articolul original.

"Este ceva normal, ca afară". Camioanele vor fi cântărite din mers la vama Nădlac, spre bucuria şoferilor de TIR

4 February 2023 at 07:55
image

"E OK!", face cu mâna un șofer, bucuros că a trecut de cântar.

Gestul şoferului spune tot. A trecut de cântarul din asfalt şi are verde spre vamă, pe o a treia bandă, care îi duce direct către Poliţia de Frontieră.

Şi nu este singurul fericit că nu mai stă cu orele să treacă în Ungaria

"Ne ajută foarte mult, uite, nu se mai fac cozile astea în care stăm cu orele". 

Adrian Lungu, DRPD Timișoara: "Senzorii au rolul de a înregistra valorile TIR-urilor, respectiv greutatea şi numărul de axe. Iar în urma efectuării acestor înregistrări se preselectează traficul în vederea scăderii timpilor de aşteptare".

Sistemul a costat în jur de 100.000 de euro

Sistemul cuprinde senzori de monitorizare a greutăţii vehiculelor, camere video de identificare pe baza numerelor de înmatriculare, echipamente IT de procesare a datelor obţinute de la senzori şi camere, semafoare şi panouri electronice cu mesaje variabile. 

Șofer de TIR: "E ceva normal, cum e şi pe afară, spre vest. Tot la fel se face".

În viitor, sistemul va fi extins în funcţie de ţările de origine ale transportatorilor. Camioanele venite din state UE vor intra pe benzi separate la control. Nădlac II este cel mai tranzitat punct de trecere spre Spaţiul Schengen, camioanele aşteaptând aici, în coloane de zeci de kilometri, aproape în fiecare zi, uneori şi 12 ore, pentru formalităţile de trecere a frontierei.

articolul original.

Sylvester Stallone, decizie surprinzătoare după ce a renunțat la divorț. Celebrul actor îşi lansează propriul serial

4 February 2023 at 07:53
image

"Familia Stallone" este un reality-show ce va avea opt părţi şi le va da fanilor şansa de a cunoaşte mai bine familia celebrului actor. Apariţia serialului vine la numai câteva luni după ce Stallone şi soția lui au renunțat la divorț. Reality-show-ul va putea fi vizionat din această primăvară. În România, producția va putea fi urmărită doar online.

articolul original.
❌