ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Observator

Rușii ar putea folosi arme nucleare tactice pentru apărarea regiunilor anexate. Analist politic: Nu se mai ține cont de nicio regulă

29 September 2022 at 13:50
image

După anexarea celor patru regiuni, "în mod clar vor fi stabilite noi obiective și sarcini militare, care vor fi semnificativ diferite față de cele existente până acum. Vor fi luate măsuri militare complet diferite. Va urma o intensificare a luptelor - măsuri care sunt de natură pur militară", a explicat Bezpalko.

Întrebat dacă Rusia ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare tactice non-strategice, analistul a răspuns afirmativ. "Desigur că este posibil. Armele nucleare tactice non-strategice (TNW) au o putere mică. În comparație, dacă aruncați în aer un tren cu TNT, cantitatea de energie degajată va fi de 2,5 kilotone, iar a unei TNW, de 0,3 kilotone. Aceste arme sunt concepute pentru utilizarea în lupta directă cu inamicul, adică împotriva unităților de luptă de pe front. 

Raza distrugerii nu este atât de mare - între 1,5 și 5 km. Adică, aceasta nu va produce o catastrofă nucleară globală, așa cum am putea crede. Cuvântul „nuclear” ne sperie degeaba. Mai mult decât atât, armele convenționale pot provoca uneori mai multe daune decât armele nucleare tactice non-strategice. Dacă luăm în considerare mai multe instalații Smerch sau Himars, acestea pot produce un dezastru mult mai mare decât o arma nucleară tactică non-strategică. Mai ales dacă lovesc o fabrică cu producție chimică", susține oficialul rus. 

Referindu-se la armata rusă, Bezpalko sugerează că "nu ar trebui să le fie frică de utilizarea armelor nucleare tactice non-strategice. Până la urmă, acum nu se mai ține cont de nicio regulă și cine are o sabie în mână va supraviețui. Noi avem, slavă Domnului. Avem arme, avem hrană și avem energie. Pot fi probleme doar cu unele tehnologii sau bunuri care vor trebui înlocuite urgent", potrivit sursei citate. 

Vladimir Putin va semna vineri tratatele de anexare a teritoriilor ucrainene

Autorităţile proruse din Ucraina au revendicat o victorie a taberei ”da” în refrendumurile de anexare care au avut loc de vineri şi până marţi în regiuniloe Zaporijjea - cu 93,11% dintre voturile exprimate, Herson (87,05%), Lugansk (98,42%) şi Doneţk (99,23%).

Moscova a amenințat din nou că va folosi arme nucleare în apărarea acestor teritorii, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a răspuns că Ucraina ”va acţiona pentru a-şi apăra poporul”.

”Vom acţiona pentru a ne apăra poporul atâît în regiunea Herson, în Zaporijjea, în Donbas şi în zonele actualmente ocupate în regiunea Harkov şi în Crimeea”, a anunţat el în prima reacţie după anunţarea rezultatelor ”referensumurilor”.

El a anunţat, într-un mesaj înregistrat, difuzat în Consiliul de Securitate al ONU, că Kievul nu poate purta negocieri cu Moscova după organizarea acestor ”pseudo-referendumuri”.

articolul original.

(P) Plănuiești să te muți la casa ta? Iată 7 ustensile indispensabile

29 September 2022 at 13:44
image

Însă până atunci când te vei vedea așezat în casa ta proprie, ai nevoie să treci prin procesul de cărat cutii și împachetat.

Iată așadar de ce ai nevoie pentru a ți o împacheta lucrurile, indiferent că te muți în apropiere sau într un alt oraș.

Cutii

Cutiile sunt cu siguranță una dintre cele mai ușoare modalități de a ți împacheta lucrurile pe care dorești să le iei cu tine.

Așadar asigură te că ai la îndemână cutii de mai multe dimensiuni dar și cutii care sunt destul de robuste pentru a face față tuturor articolelor pe care vrei să le împachetezi.

Folie cu bule și hârtie de ambalare

Mai mult ca sigur vei dori să ai în casa ta anumite obiecte fragile precum farfurii, pahare sau decorațiuni de sticlă care se pot distruge ușor în timpul transportului.

Astfel că, înainte de a începe să le așezi pur și simplu în cutii, împachetează le în folie cu bule sau în hârtie de ambalare.

Folia cu bule îți va fi de folosi chiar și în cazul electrocasnicelor, a televizorului sau a corpurilor de mobilier.

Bandă scoci

Ulterior, după ce toate articolele tale au fost dispuse în cutii, folosește te de scoci de hartie pentru a securiza cutiile, dar și pentru a te asigura că lipiciul Ce rămâne pe cutii după ce le ai despachetat nu este unul nociv pentru mediu.

Scociul de hârtie este un produs ecologic și poate fi reciclat împreună cu cutiile de carton.

Folie de plastic

Folia de plastic te va ajuta în cazul în care vrei să transporți mobilier tapițat, din lemn sau din metal. Aceasta va putea proteja de murdărie și zgârieturi .

Saci de plastic

Atunci când ai de împachetat produse textile, precum haine sau produse mai voluminoase, ușoare cu siguranță nu îți vei dori să te folosești de cutii prea mari prea pentru a le ambalaje.

Așadar, asigură-te că ai și saci de plastic de diferite dimensiuni, în care să poți ambalat lenjeria de pat sau chiar cutiile cu pantofi.

Marker

Markerul îți va fi extrem de util pentru a-ți găsi foarte ușor lucrurile pe care le-ai ambalat, atunci când vei ajunge în noua ta locuință. Pentru că vei avea foarte multe cutii și saci, îți va fi mult mai ușor de organizat, dacă în momentul ambalării vei scrie pe fiecare cutie sau sac ce conține.

Etichete și autocolante

Acest lucru nu este obligatoriu pentru oricine, ci doar pentru acele persoane care sunt mai organizate. Cu astfel de etichete îți poți semnaliza pe culori coletele, pentru a le găsi mult mai ușor, în special atunci când ai foarte multe lucuri de mutat și organizat.

Pune-ți etichetele pe culori în funcție de camera în care acestea vor fi așezate, și îți vei mulțumi atunci când despachetezi că ai făcut acest pas.

articolul original.

Camere de supraveghere în Parcul Național Defileul Jiului. Administratorii vor să-i prindă pe cei care aruncă gunoaie: imaginile ajung direct la poliţie

29 September 2022 at 13:39
image

Decizia a fost luată de reprezentanţii Parcului Naţional Defileul Jiului după ce au constatat că indiferent de cât de multe ar fi acţiunile de ecologizare în aria protejată, gunoaiele reapar, de cele mai multe ori, în exact aceleaşi locuri. În fiecare an se strâng tone de gunoaie. După fiecare ecologizare, peisajul redevine dezolant în scurt timp.

Camerele de supraveghere din Parcul Naţional Defileul Jiului au fost montate în câteva zone vulnerabile. Imaginile vor ajunge la poliţie, iar cei prinşi că aruncă deşeuri în locuri nepermise vor fi sancţionaţi dur. Amenda poate ajunge până la 10.000 de lei. Iniţiatorii proiectului au în plan să monteze şi alte camere şi să înfiinţeze un centru de monitorizare. Parcul Naţional Defileul Jiului se întinde pe o suprafaţă de 11.000 de hectare. Aici trăiesc circa 400 de specii de animale, unele dintre ele pe cale de dispariţie şi protejate de lege.

articolul original.

Observator de bine, 29 septembrie. Proiect inedit la Iaşi, unde cinci străzi îşi "spun" singure povestea

29 September 2022 at 13:35
image

Observator de bine, știrile zilei de 29 septembrie

1) Producătorul român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender a semnat un parteneriat cu Ferrari în Formula 1. Compania din ţara noastră va avea logo-ul imprimat pe căştile şi pe uniformele piloţilor.

2) Proiect inedit la Iaşi, unde cinci străzi îşi "spun" singure povestea. Trecătorii pot afla printr-o simplă scanare a codului QR informaţii despre marile personalităţi care au vizitat zona.

3) Un medicament experimental a obţinut rezultate extraordinare în tratarea Alzheimer-ului. Experţii spun că este un "moment istoric", în care s-a dovedit că traiectoria bolii poate fi modificată.

4) Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a fost premiată de Comisia Europeană. Proiectul câştigător a costat 250.000 de euro şi a avut drept scop creşterea calităţii pregătirii profesorilor pentru educaţia timpurie şi şcoala primară.

5) O astronaută italiană a devenit prima femeie din Europa comandant al Staţiei Spaţiale Internaţionale. Samantha Cristoforetti va fi răspunzătoare de asigurarea unei cooperări strânse între astronauţii aflaţi la bord şi colegii lor rămaşi la sol.

articolul original.

40 de staţii de încărcare pentru maşini electrice ar putea fi amplasate în Bucureşti, până la sfârşitul anului 2025

29 September 2022 at 08:25
image

Consilierii generali al Capitalei sunt aşteptaţi să aprobe joi împuternicirea Administraţiei Străzilor în vederea încheierii unui Protocol de Colaborare cu Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti S.A. privind implementarea „Proiectului pilot privind dezvoltarea infrastructurii pentru încărcarea autovehiculelor electrice şi hybrid plug-in în parcările publice din patrimoniul Municipiului Bucureşti”. Protocolul prevede ca Administraţia Străzilor să pună la dispoziţie 40 de spaţii, până la sfârşitul anului 2025, în care Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti va amplasa tot atâtea staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice. 

40 de staţii de încărcare pentru maşini electrice

„Prin adresa nr. 5018/18. 05. 2022, înregistrată la Primăria Municipiului Bucureştii - Cabinet Primar General cu nr. 63347/18. 05.2022, Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti S.A informează că are în derulare un astfel de proiect, fiind demarată procedura de achiziţie a 40 de staţii pentru încărcarea maşinilor electrice, proiect ce face parte din strategia Smart CITY, de importanţă majoră pentru locuitorii Capitalei, în contextul dezvoltării accelerate a mobilităţii electrice, nepoluante, contribuind astfel la scăderea poluării la nivelul Capitalei şi creşterea calităţii vieţii locuitorilor Bucureştiului. În conformitate. cu informaţiile deţinute de Direcţia Guvernanţă Corporativă referitoare la bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al companiei, buget aprobat prin H. C.G.M.B. nr. 251/28. 04.2022, sumele necesare implementării proiectului pentru instalarea celor 40 de staţii de încărcare sunt cuprinse în buget, acestea regăsindu-se pe lista de investiţii, parte a bugetului de venituri şi cheltuieli (Anexă 4), finanţarea acestora fiind asigurată din infuzia de capital social efectuată de acţionarul majoritar, Municipiul Bucureşti, sume ce nu pot fi utilizate în alte scopuri decât cele pentru care au fast aprobate. Potrivit Anexei 4 Lista de Investiţii la Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2022, la poziţia Investiţii noi este aprobată suma de 3,2 mil. lei pentru proiectul de instalare a 40 staţii de încărcare maşini electrice, suma majorată suplimentar cu 1 mil. lei prin rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2022, ca urmare a majorării preţului materialelor de construcţii, preţului energiei electrice şi a gazelor naturale aşa cum se specifică în nota de fundamentare nr. 9105/18. 08.2022 transmisă de către companie”, se arată în raportul de specialitate aferent proiectului de hotărâre, citat de news.ro.

Procedura de achiziţie pentru cele 40 de staţii de încărcare a demarat încă din anul 2019, fiind însă întârziată de „supravegherea ex-ante a ANAP”, se arată într-un document al Companiei Municipale Energetica Servici Bucureşti. 

Tot joi, în Consiliul General al Municipiului Bucureşti este supus votului un regulament privind amplasarea staţiilor de încărcare a autovehiculelor electrice. Documentul interzice amplasarea acestor staţii în ariile naturale protejate, în incinta locurilor de joacă şi a spaţiilor verzi, dar şi în parcuri, grădini publice, locuri unde vizibilitatea în trafic poate fi redusă sau traficul rutier poate fi afectat. 

În incinta clădirilor monument istoric ar fi permisă amplasarea staţiilor, doar ca parte integrantă a unei autorizaţii de construire, cu acordul expres al Ministerului Culturii.

articolul original.

(P) 6 pași pentru a-ți alege restaurantul perfect pentru nuntă

29 September 2022 at 08:12
image

În plus spațiul pe care îl vei alege pentru ziua evenimentului tău va fi piesa de rezistență care va dicta aproape toate celelalte lucruri pe care le ai de făcut, cum ar fi alegerea preparatelor, alegerea rochiei de mireasă sau chiar tematica nunții.

Dacă îți dorești, spre exemplu, o nuntă în natură, este bine să te asiguri de pe acum că locația în care vei avea disponibil un astfel de peisaj este liberă.

Iată deci câțiva pași pe care să-i urmezi pentru a-ti alege sala de nuntă potrivită pentru marele eveniment din viața ta.

Verifică dacă locația este disponibilă

Înainte de a-ți face planuri că nunta ta va avea loc într-o anumită locație este bine să te asiguri că aceasta este disponibilă în data în care îți dorești să te bucuri de marele tău eveniment.

De cele mai multe ori, rezervările se fac cu un an sau chiar cu doi înainte, așa că s-ar putea ca anumite perioade să nu fie disponibile.

Alege o sală de evenimente care să aibă capacitatea necesară de locuri

Odată ce ați decis să vă uniți destinele este esențial să vă faceți o idee despre numărul de invitați pe care vă doriți să îi chemați alături de voi în ziua cea mare.

Acest lucru vă va ajuta să vă găsiți cu mai multă precizie și ușurință locația în care va avea loc nunta voastră.

Restaurantul trebuie să aibă capacitatea de a primi numărul de invitații de pe lista voastră înainte de a face rezervarea propriu-zisa.

Acordă o atenție deosebită bugetului

Există o multitudine de săli de evenimente și restaurante, însă fiecare are regulile și prețurile proprii.

În timp ce unele locații solicită plata locației pe lângă meniu, altele în schimb îți oferă spațiul în prețul meniului.

Așadar asigură-te că te interesezi de toate aceste lucruri și că cheltuielile se vor încadra în bugetul de care dispui, fie că este înainte fie că este după marele eveniment.

Observă și alte facilități

Pentru că există atât de multe variante din care poți alege este important să te orientezi către acele locații sau restaurante care îți oferă mai multe facilități atât vouă ca și miri cât și invitaților.

Spre exemplu, daca faci nunta in Timisoara, alege sala de nunti Rivière cu peisaje la exterior, o terasă frumoasă sau eventual o vedere la un lac.

Alege un restaurant care îți oferă mai multe opțiuni de meniu

Cu siguranță îți dorești ca nunta ta să fie una cu adevărat unică și de neuitat atât pentru pentru voi cât și pentru invitații voștri.

Se spune că singurele lucruri pe care invitații le țin minte din cadrul unei nunți cu o precizie uimitoare, in afara de voi, ca miri și de atmosfera, este mâncarea și muzica.

Așadar este recomandat să îți alegi o locație care îți oferă meniuri cât mai variate din care să alegi acel meniu care se va plia în funcție de stilul invitaților tăi.

Informează-te despre ce anume este inclus în prețul meniului

Atunci când îți alegi restaurantul pentru nuntă îți recomandăm să pui cât mai multe întrebări și să te informezi în detaliu despre tot ceea ce este inclus în meniu și ce anume trebuie achitat separat.

În acest fel vei evita orice fel de confuzie ulterioară referitoare la plățile pe care le ai de făcut după nuntă.

Asigură-te că accesul la restaurant este facil și că există locuri de parcare

Se poate să o găsești anumite locații pentru nunta ta, care arată pur și simplu uimitor, însă accesul pentru invitații tăi ar putea fi destul de greoi.

Dacă totuși îți dorești ca nunta ta să se desfășoare în acea locație, asigură-te că le oferi invitaților tăi modalități prin care să ajungă la restaurant într-o manieră cât mai simplă.

De asemenea este bine să iei în calcul și numărul locurilor de parcare pentru a nu crea disconfort în cazul invitaților care vor veni cu mașina.

articolul original.

Babele şi Sfinxul din Bucegi aparţin de judeţul Dâmboviţa, au decis judecătorii după un proces de șapte ani

29 September 2022 at 08:05
image

Judecătorii Curţii de Apel Piteşti au menţinut, miercuri, decizia pronunţată anul trecut de un complet de judecată din cadrul Tribunalului Vâlcea, conform căreia Sfinxul şi Babele din Bucegi, unele dintre cele mai cunoscute monumente naturale ale României, se află pe teritoriul judeţului Dâmboviţa. 

Judeţele Prahova şi Dâmboviţa şi-au disputat în instanţă, timp de şapte ani, proprietatea asupra terenului pe care sunt aşezate monumentele. Decizia Curţii de Apel Piteşti este definitivă. 

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan, a anunţat, miercuri seară, pe Facebook, victoria în instanţă. ”Victorie pentru Dâmboviţa! După ani întregi de procese, mă bucur să vă anunţ că Sfinxul şi Babele din Bucegi aparţin judeţului Dâmboviţa! Problema teritorială asupra celor două monumente, care se află pe raza comunei Moroeni, a fost tranşată astăzi fără a mai lăsa loc de interpretări. Disputa dintre judeţul nostru şi Prahova se închide astăzi! Definitiv!”, a scris Corneliu Ştefan. 

Lupta pentru două dintre cele mai importante simboluri naturale ale României, la final

Anul trecut, după pronunţarea instanţei de fond asupra acestei speţe, Prefectura Prahova transmitea, printr-un comunicat oficial, că limita teritorială între cele două localităţi din judeţe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenenţa celor două monumente naturale la domeniul public al judeţului Prahova, respectiv al oraşului Buşteni.

 

”Menţionăm că limita teritorială între cele două localităţi din judeţe diferite nu schimbă ceea ce este deja stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1359/2001, care atestă apartenenţa celor două monumente naturale la domeniul public al judeţului Prahova, respectiv al oraşului Buşteni. Indiferent de rezultatul final al procesului, monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt şi rămân în domeniul public al oraşului Buşteni”, spunea Prefectura. 

 

Potrivit celor transmise la acel moment de Prefectura Prahova, ”dincolo de toate aceste aspecte, monumentele naturale Babele şi Sfinx sunt două dintre cele mai importante simboluri naturale ale României, aflate în Parcul Naţional Bucegi, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere turistic şi cultural, ele aparţin tuturor românilor”.

articolul original.

Război Rusia - Ucraina, ziua 218 LIVE TEXT. NATO, mesaj pentru Rusia: "Atacurile asupra infrastructurii statelor membre vor primi răspuns hotărât"

29 September 2022 at 13:53
image
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 16:53 NATO: Atacurile împotriva infrastructurii esenţiale a statelor membre vor primi un răspuns hotărât

Un atac deliberat împotriva infrastructurii aliaţilor va fi întâmpinat cu un răspuns hotărât, a declarat joi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în urma a ceea ce el a numit acte de "sabotaj" asupra conductelor Nord Stream, transmite Reuters, citat de Agerpres. "Toate informaţiile disponibile în prezent indică faptul că acesta este rezultatul unor acte de sabotaj deliberate, nesăbuite şi iresponsabile", a menţionat Consiliul Nord-Atlantic într-o declaraţie postată pe website-ul NATO.

"Aceste scurgeri cauzează riscuri pentru navigaţie şi pagube substanţiale pentru mediu. Susţinem investigaţiile aflate în desfăşurare pentru a afla originea pagubelor. Noi, ca Aliaţi, suntem angajaţi să fim pregătiţi pentru, să descurajăm şi să ne apărăm împotriva utilizării coercitive a energiei şi a altor tactici hibride de către actori statali şi non-statali. Orice atac deliberat împotriva infrastructurii esenţiale a Aliaţilor va fi întâmpinat cu un răspuns unit şi hotărât", adaugă documentul citat. Patru scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în această săptămână în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei. Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Moscovei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

UPDATE 16:50 Putin autorizează interzicerea tranzitului vehiculelor de marfă din ţările care au impus restricţii similare Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat joi un decret prin care autorizează guvernul să interzică unor vehicule de marfă din Occident tranzitul prin teritoriul rus, informează Reuters, citat de Agerpres. Decretul interzice tranzitul camioanelor care transportă mărfuri şi sunt înregistrate în ţări ce au aplicat restricţii similare împotriva Rusiei.

Rusia s-a plâns în aprilie că Uniunea Europeană şi-a închis graniţele pentru anumite vehicule de marfă înmatriculate în Rusia şi Belarus din cauza sancţiunilor legate de conflictul din Ucraina. Decretul precizează că măsurile au fost introduse ca răspuns la restricţiile "neprietenoase" ale unor state împotriva cetăţenilor şi entităţilor din Rusia.

UPDATE 15:17: Kremlinul suspectează implicarea unei ţări străine într-un "act de terorism"

Kremlinul a declarat joi că suspectează implicarea unei ţări străine în patru scurgeri de gaze detectate la gazoductele pe sub Marea Baltică din Rusia până în Germania, care arată ca acte de "terorism" sponsorizat de stat, deşi nu a numit o ţară anume, relatează Reuters şi France Presse, citate de Agerpres. Uniunea Europeană investighează scurgeri majore de gaze la conductele Gazprom Nord Stream 1 şi 2 pe sub Marea Baltică şi a declarat că suspectează un act de sabotaj. "Pare un act de terorism, posibil la un nivel de stat", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Este foarte greu de imaginat că un astfel de act de terorism s-ar fi putut întâmpla fără implicarea unui stat", a notat Peskov. "Este o situaţie foarte periculoasă ce necesită o anchetă urgentă", a adăugat el. Televiziunea de ştiri americană CNN, citând trei surse, a relatat că oficiali europeni de securitate au observat nave de sprijin ale marinei ruse şi submarine nu departe de locurile scurgerilor de gaze din Nord Stream, aminteşte Reuters. Solicitat să comenteze informaţia CNN, Peskov a spus că există o prezenţă NATO mult mai mare în zonă. Rusia a deschis miercuri o anchetă pentru "un act de terorism internaţional", aminteşte AFP. Întrebat despre posibilitatea de a desfăşura o investigaţie internaţională cu participarea altor ţări, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a indicat că "apar multe întrebări", în special din cauza "lipsei de comunicare şi reticenţei foarte multor ţări de a contacta" Rusia, pe fondul ofensivei ruse în Ucraina.

UPDATE 14.24: Ruşii care încearcă să fugă în Kazahstan întâmpină noi controale la frontieră

Oficialităţile ruse au anunţat noi măsuri pentru identificarea rezerviştilor eligibili pentru înrolare, în contextul în care numeroşi bărbaţi ruşi continuă să intre în Kazahstan pentru a scăpa de mobilizarea parţială anunţată săptămâna trecută de preşedintele Vladimir Putin, informează joi DPA.

Noi monitori frontalieri au fost plasaţi la punctul de trecere Karaozek, din nordul regiunii ruse Astrahan, a anunţat joi administraţia regională, citată de TASS. La punctul de trecere respectiv bărbaţii ruşi au format o coadă lungă de un kilometru.

La frontieră, paşapoartele celor care părăsesc Rusia vor fi confruntate cu listele de recrutare. Cei care îndeplinesc criteriile pentru mobilizare şi nu posedă o amânare sau permisiune de a pleca din armată nu vor fi autorizaţi să treacă.

Karaozek este principalul punct de trecere pentru autovehicule între Rusia şi Kazahstan. Serviciul pentru migraţie kazah a declarat marţi că aproape 100.000 de cetăţeni ruşi au intrat în Kazahstan de la anunţul preşedintelui Vladimir Putin privind mobilizarea parţială a rezerviştilor. De asemenea, ieşirea din Rusia către Georgia a devenit dificilă. Osetia de Nord, republică din componenţa Federaţiei Ruse având frontieră cu Georgia, a anunţat miercuri propriile restricţii de intrare.

UPDATE 13.26: Vladimir Putin va semna vineri tratatele de anexare a teritoriilor ucrainene la Rusia

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, va semna vineri tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, a anunţat joi Kremlinul, transmit agenţiile de presă internaţionale.

''Ceremonia de semnare va avea loc mâine (vineri - n.r.)'', a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă telefonică zilnică. Peskov a adăugat că ceremonia va avea loc în Sala Sfântul Gheorghe din Marele Palat al Kremlinului la ora locală 15:00 (12:00 GMT), potrivit EFE.

Vor fi semnate acorduri ''cu toate cele patru teritorii care au organizat referendumuri şi au făcut solicitări corespunzătoare părţii ruse'', a precizat Peskov. Peskov a mai anunţat că Putin va susţine tot vineri un ''amplu discurs'', după ceremonia de semnare a tratatelor de anexare şi se va întâlni cu administratorii regiunilor ucrainene numiţi de Moscova, conform AFP.

Liderii celor patru regiuni separatiste controlate de Rusia în Ucraina s-au deplasat încă de miercuri seară la Moscova pentru această ceremonie, după referendumurile ilegale organizate de Rusia în Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, considerate adevărate "simulacre" de Kiev şi Occident.

Decizia lui Putin de a încorpora în teritoriul Rusiei cele patru regiuni ale Ucrainei înseamnă că Moscova va anexa zone ample din estul şi sudul ţării vecine, reprezentând circa 15% din întregul teritoriu ucrainean, notează Reuters.

UPDATE 12.25: Un copil și doi adulți au murit la Dnipro în urma unui atac cu rachete rusești

Un copil și cel puțin doi adulți au murit, iar alte cinci persoane au fost rănite în urma unor lovituri cu rachete rusești la Dnipro, anunță un oficial ucrainean, citat de CNN. Cel puțin trei persoane au murit, inclusiv un copil, în urma unor lovituri cu rachete asupra orașului Dnipro din centrul Ucrainei. Atacul a avut loc joi dimineață, potrivit șefului administrației militare regionale, Valentyn Reznichenko.

''Rușii au lovit Dnipro cu rachete în timpul nopții. Au lovit zone rezidențiale. Deocamdată, se știe că sunt trei morți, dintre care un copil... Alte cinci persoane sunt rănite, inclusiv o fată de 12 ani. Salvatorii au scos-o din casa distrusă, unde dormea când a fost lovită de o rachetă rusească", a declarat Reznichenko.

Loviturile au avariat ''60 de case și câteva clădiri înalte", iar câteva reședințe au fost ''complet distruse", a adăugat el. Jurnaliștii nu au putut verifica informațiile din surse independente.

UPDATE 11.04: Rusia ar putea anunța anexările cu trei zile înainte ca Putin să împlinească 70 de ani

În Piața Roșie din Moscova a fost amenajată o scenă cu ecrane uriașe pe care scrie: ''Donețk, Lugansk, Zaporojie, Herson, Rusia!'', relatează Reuters. Președintele Camerei superioare a parlamentului rus, Vyacheslav Volodin, a declarat că anexarea celor 4 teritorii ucrainene ar putea fi oficializată pe 4 octombrie, cu trei zile înainte ca Putin să împlinească 70 de ani. 

UPDATE 10.50: ISW: Kremlinul ar putea amâna temporar anunțarea anexărilor. Ce ar urma să anunțe Vladimir Putin mâine în Duma de Stat 

Informaţii contradictorii legate de data la care Vladimir Putin ar anunţa ''aderarea'' la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina. Experţii americani de la ISW (Institutul pentru Studiul Războiului) susţin că Moscova ar putea amâna temporar anunțarea anexării pentru a pregăti mai bine spațiul informațional și organizarea administrativă rusă.

Ministerul Britanic al Apărării şi surse din presa rusă anticipau că Vladimir Putin va anunța anexarea pe 30 septembrie, când se va adresa ambelor camere ale parlamentului rus. Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că Rusia va "împlini aspirațiile locuitorilor din Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson de a fi împreună cu Rusia'' în "viitorul apropiat", fără a numi o dată specifică.

Dar, președintele Dumei, Vyacheslav Volodin, a anunțat miercuri că Duma de Stat ar trebui să țină sesiunile de aderare pentru a aproba anexarea pe 3 și 4 octombrie. Publicaţia independentă Meduza a relatat, citând surse, că Kremlinul a decis "să nu grăbească lucrurile", mai ales că ruşii sunt nemulţumiţi din cauza mobilizării, iar efectul anunţului de anexare nu ar avea efectul dorit de Putin. Un sondaj realizat de Kremlin și citat de Meduza confirmă nemulțumirea la scară largă în Rusia față de mobilizarea parțială, iar Kremlinul ar încerca să corecteze asta înainte de a anunța anexarea.

Liderii proruși din regiunile Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk au făcut miercuri un apel către Vladimir Putin, cerându-i să recunoască referendumurile și să aprobe aderarea la Rusia. Aceștia se vor întâlni cel mai probabil cu Putin în zilele următoare pentru a-și prezenta formal cererile, scrie ISW. În discursul său din 30 septembrie, Putin ar putea anunța aceste negocieri de aderare, mai degrabă decât anexarea finală, deși 30 septembrie rămâne data cea mai probabilă pentru un anunț de anexare.

UPDATE 10.32: ISW: Ruşii aproape să fie încercuiţi în oraşul Lîman

Bloggerii militari ruși se tem de avansul trupelor ucrainene în jurul oraşului Lîman în ultimele 24 de ore, relatează experţii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War). Sunt îngrijoraţi că forțele ruse din această zonă riscă o înfrângere iminentă.

Mai mulţi corespondenți militari ruşi au confirmat că trupele ucrainene au avansat la vest, nord și nord-est de Lîman și încearcă să finalizeze încercuirea trupelor ruse la Lîman şi de-a lungul malului nordic al râului Siverski Doneț în această zonă. Înfrângerea ruşilor la Lîman va avea o consecință extrem de importantă pentru forţele Moscovei din nordul Donețkului și vestul regiunii Lugansk.

Autoritățile ruse încep să restricționeze circulația cetățenilor în regiunile de graniță pe unde sute de mii de bărbați ruși încearcă să fugă din țară, mai notează ISW. Rușii continuă să trimită recruți proaspăt mobilizați și neantrenați pe frontul din Ucraina.

UPDATE 09.29: A patra scurgere descoperită pe conductele Nord Stream

Paza de coastă din Suedia a descoperit la începutul acestei săptămâni o a patra scurgere de gaze pe conductele avariate Nord Stream, a declarat un purtător de cuvânt pentru ziarul Svenska Dagbladet, informează Reuters. Cea de-a patra scurgere s-a produs pe conducta Nord Stream 2, în imediata apropiere a unei găuri mai mari descoperite pe conducta Nord Stream 1, aflată în apropiere, a declarat paza de coastă suedeză.

''Două dintre aceste patru se află în zona economică exclusivă a Suediei", a declarat miercuri seara purtătorul de cuvânt al gărzii de coastă, Jenny Larsson. Celelalte două scurgeri se află în zona economică exclusivă a Danemarcei. Deși niciuna dintre cele două conducte nu era folosită în momentul presupuselor explozii, ele erau pline cu gaz care se revarsă în Marea Baltică.

Uniunea Europeană suspectează că sabotajul se află în spatele scurgerilor de gaz de pe conductele rusești submarine către Europa și a promis un răspuns ''robust'' la orice perturbare intenționată a infrastructurii sale energetice.

UPDATE 08.34: UE pregăteşte noi sancţiuni pentru Rusia: De la cipuri până la hârtie igienică

Uniunea Europeană intenţionează să interzică importurile de mai multe produse din oţel din Rusia şi să interzică exportul anumitor semiconductori în Rusia, potrivit ultimei propuneri de sancţiuni a Comisiei Europene, consultată de POLITICO.

Cu toate acestea, un element omis de pe listă este reprezentat de diamantele ruseşti - o omisiune care va face fericită Belgia şi industria sa de diamante. În schimb, Comisia vrea să interzică importul ''anumitor elemente utilizate în industria bijuteriilor, cum ar fi pietrele şi metalele preţioase''.

Proiectul pe care Comisia l-a prezentat miercuri ambasadorilor UE, dar care mai are nevoie de semnătura celor 27 de ţări UE, urmăreşte în principal să folosească o serie de noi interdicţii de export şi de import pentru a înăspri regimul de sancţiuni existent. Iar ţintele variază de la articole de uz cotidian la componente tehnologice folosite de armata rusă.

De exemplu, noul proiect de norme ar elimina importul de bunuri considerate a genera venituri semnificative în Rusia, cum ar fi ''produse de înfrumuseţare, produsele pentru bărbierit, deodorante, săpun şi hârtie igienică''.

În ceea ce priveşte exportul, semiconductoarii şi cipurile, nu vor mai putea fi trimise în Rusia. Exporturile de avioane către Rusia vor fi, de asemenea, interzise dacă noul pachet de sancţiuni va fi adoptat.

În sectorul serviciilor, propunerea de sancţiuni prevede ca fiind ilegală ''furnizarea de servicii de arhitectură şi inginerie, servicii de consultanţă juridică şi servicii de consultanţă IT'' către companii şi persoane din Rusia.

UPDATE 07.36: Consiliul de Securitate al ONU va aborda vineri tema incidentelor din Marea Baltică

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va organiza, vineri, o reuniune specială pe tema incidentelor care au vizat gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică. "Franţa, în calitatea de preşedinte al Consiliului de Securitate ONU, ne-a informat că Rusia a cerut o reuniune pe tema scurgerilor din gazoductele Nord Stream şi că această reuniune este programată vineri", a comunicat Ministerul de Externe al Suediei, citat de cotidianul Le Monde.

Suedia şi Danemarca trebuie să le ofere informaţii exacte membrilor Consiliului de Securitate ONU despre incidentele produse în zonele economice exclusive din Marea Baltică. Rusia a solicitat convocarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate ONU pe tema fisurilor depistate la gazoductele ruso-germane Nord Stream 1 şi 2, în contextul în care a cerut Statelor Unite să răspundă dacă le-a atacat.

Administraţia Joseph Biden a catalogat drept "ridicole" sugestiile Moscovei privind implicarea Statelor Unite în atacurile asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2.

UPDATE 07.10: Casa Albă: Washingtonul nu va recunoaşte "niciodată" anexările de către Rusia

"Nu vom recunoaşte niciodată aceste tentative ilegale şi ilegitime de anexare", a spus miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, după organizarea în Ucraina a unor "referendumuri" denunţate de Kiev şi Occident, scrie AFP.

Karine Jean-Pierre a asigurat că Statele Unite şi aliaţii lor pregătesc sancţiuni economice "suplimentare" contra Moscovei, care a afirmat miercuri că cele patru regiuni ucrainene care sunt sub controlul său au "ales liber în favoarea Rusiei"

Statele Unite şi Albania "vor pune pe masă o rezoluţie de condamnare a simulacrelor de referendumuri, prin care îndeamnă statele membre să nu recunoscă niciun statut modificat al Ucrainei şi prin care obligă Rusia să-şi retragă trupele din Ucraina", a anunţat ambasadoarea americană la ONU Linda Thomas-Greenfield.

07.00: Volodimir Zelenski: "Ucraina nu poate şi nu va suporta încercările Rusiei de a pune mâna pe orice parte a pământului nostru

"Ucraina nu poate şi nu va suporta nicio încercare a Rusiei de a pune mâna pe vreo parte a pământului nostru", a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său zilnic, potrivit site-ului preşedinţiei. "Principala noastră sarcină acum este să coordonăm acţiunile cu partenerii ca răspuns la referendumurile false organizate de Rusia şi la toate ameninţările conexe. Nu este 2014. Totul este clar pentru toată lumea. Şi cu siguranţă vor fi acţiuni", a adăugat el, precizând că a avut o serie de de negocieri cu preşedintele Turciei Erdoğan, cancelarul Germaniei Scholz, premierul Canadei Trudeau, premierul Marii Britanii Truss, secretarul general al ONU Guterres, preşedintele Consiliului European Charles Michel.

"Dacă cineva din Rusia crede că poate 'scăpa' cu tot ce face pe teritoriul ocupat, dacă cineva din Rusia speră că lumea îşi va abandona propriile valori, speriaţi de un alt anunţ rusesc de anexare, se înşală. Fiecare pas ulterior de escaladare a ocupantului nu face decât să confirme faptul că lumea trebuie să acţioneze şi mai dur", a avertizat Zelenski. 

În ceea ce priveşte situaţia de pe front, "totul este clar pentru noi. Prin urmare, repet... Pentru cei care înţeleg doar rusă. Dacă vrei să trăieşti, fugi. Dacă vrei să trăieşti, predă-te. Dacă vrei să trăieşti, luptă pe străzile tale pentru libertatea ta. Totul ti-a fost luat oricum. Sau poate cineva dintre voi are platforme petroliere? Palate? Podgorii? Poate iahturi? Sau vreo bancă? Pentru ce lupţi? Singurul lucru pe care îl ai sunt împrumuturi, ceva de mâncare seara şi acum e mobilizare. Luptă pentru ceea ce este al tău! Stai departe de pământul nostru, sufletul şi cultura noastră", a îndemnat preşedintele ucrainean. 

articolul original.

Liderul suprem al Iranului ar fi bolnav și nu și-ar putea îndeplini sarcinile. Teheranul s-ar pregăti deja pentru o eră post-Khamenei

29 September 2022 at 08:00
image

De la începutul lunii septembrie se speculează că sănătatea ayatollah-ului s-a deteriorat rapid, iar absența sa neobișnuită alimentează aceste zvonuri, însă aceste informații ar trebui tratate cu scepticism, susține ISW. 

Există însă indicii consistente că Khamenei este bolnav. Centrele de putere de la Teheran par a se pregăti deja pentru o eră post-Khamenei. Președintele Ebrahim Raisi se poziționează pentru a deveni următorul lider suprem, cu sprijinul ofițerilor superiori ai Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC).

Preşedintele Raissi a recunoscut că moartea tinerei Mahsa Amini a provocat "durere şi tristeţe" în rândul iranienilor şi a promis că autorităţile vor prezenta "în curând" un raport final cu privire la decesul acesteia. Însă, acesta i-a condamnat miercuri pe protestatari şi a calificat drept inacceptabil haosul creat, pe fondul demonstraţiilor masive.

Proteste masive în Iran după moartea Mashei Amini

Mahsa Amini, o tânără iraniană de 22 de ani, a murit în spital pe 16 septembrie, la trei zile după arestarea ei la Teheran pentru încălcarea codului vestimentar strict impus femeilor iraniene, care sunt obligate să îşi acopere părul în public.

Regulile stricte ale portului islamic pentru femei, în vigoare de la revoluţia islamică din 1979, sunt totuşi în mare parte ignorate, mai ales în marile oraşe, spre nemulţumirea politicienilor ultraconservatori.

Moartea sa a provocat o mişcare de revoltă care a cuprins întreaga ţară. Au fost arestaţi peste 1.200 de manifestanţi, inclusiv femei, şi aproximativ 60 de persoane au fost ucise, conform autorităţilor iraniene. ONG-ul Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a raportat luni cel puţin 76 de morţi, dintre care şase femei şi patru copii.

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Observator

Chefi la cuțite, sezonul 10. Chefii au fost păcăliți de sosia lui Gordon Ramsay

28 September 2022 at 20:05
image

Cel care i-a dat viață în platou celebrului bucătar este britanicul Martin Jordan, care seamănă leit cu Gordon Ramsay, fiind adeseori confundat cu el, pe stradă, în restaurante. Drept pentru care a decis să câștige bani din această asemănare. 

Chefi la cuțite, sezonul 10. Le-a făcut praf preparatele de la amuletă

Sosia lui Gordon Ramsay a pășit în platou și a început să-i critice pentru preparatele pe care le-au făcut la jocul de amuletă. Chef Cătălin Scărlătescu a început să își facă cruce, în timp ce chef Sorin Bontea și chef Florin Dumitrescu au rămas fără cuvinte.

„N-ai cum așa ceva! Băi, ești nebun! Bombardier! Nu mai înțelegeam nimic, spunea totul despre ce am gătit noi la amuletă, știa și cum ne cheamă, ce tare!”, a spus surprins chef Sorin Bontea„Eu am rămas mască, nici nu știu cum a intrat, s-au deschis ușile și ăștia l-au văzut prima dată, el a început să bage. (...) Ăsta nu se mai oprește!”, a adăugat și chef Cătălin Scărlătescu„Eram toți trei depășiți de moment, am rămas fără cuvinte. Când vezi că se deschid ușile și zeul bucătarilor din televiziune apare și începe să îți demonteze farfuriile de la amuletă...”, a fost replica lui chef Florin Dumitrescu.

În cele din urmă, chefii și-au dat seama că în platou nu se află Gordon Ramsay, ci o sosie a acestuia. Mai multe detalii l-au dat de gol pe britanicul Martin Jordan: înălțimea, dar și modul greșit de a sta în luminile reflectoarelor.

articolul original.

Copil de 4 ani, găsit înecat în piscina din curtea casei, în Dâmbovița. Mama a plecat de acasă când a văzut că băiețelul nu își revine

28 September 2022 at 19:49
image

Polițiștii din Găești, județul Dâmbovița, au fost sesizați miercuri, de către un bărbat, că un copil s-a înecat. Este vorba despre un copil de 4 ani care era în grija mamei, dar a căzut într-o piscină situată în curtea locuinței.

Mama a plecat de acasă când a văzut că băiețelul a murit

A fost declarat decesul copilului, trupul neînsuflețit al acestuia fiind transportat la Serviciul de Medicină Legală pentru necropsie. Pe trupul copilului nu erau semne de violență. Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Când mama a văzut că manevrele de resuscitare nu dau rezultate, a părăsit imobilului pe jos, fără telefon mobil asupra ei, mergând cel mai probabil către câmpul din apropiere, fiind în stare de tulburare emoțională. În prezent se efectuează căutări cu efective merite și câine de urmă, în vederea identificării acesteia.

articolul original.

"Odihnă veșnică, suflet tânăr!" Alexandru a murit la 21 de ani, după ce a intrat cu mașina într-un copac, în Constanța. În urmă cu un an, tatăl său se îneca în Dunăre

28 September 2022 at 18:50
image

Alexandru a pierdut controlul volanului și a intrat într-un copac aflat lângă Judecătoria Hârșova. Impactul a fost atât de puternic că tânărul de 21 de ani nu a avut nicio șansă. Salvatorii sosiți la fața locului nu au mai putut decât să constate decesul.

„Astăzi, în jurul orei 1.50, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier, pe DN 2A, în orașul Hârșova. Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că un autoturism, condus de un bărbat, de 21 de ani, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un copac. În urma impactului a rezultat decesul, la fața locului, a conducătorului auto. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală”, spune IPJ Constanța despre accident.

„Dumnezeu să-l odihnească în pace alături de tatăl său!"

Vestea morții lui Alexandru a căzut ca un trăsnet printre apropiați. Cei mai mulți au ținut să își exprime durerea în mesaje postate pe pagina de Facebook. „Mie mi s-a facut rau cand am auzit. Imi pare sincer, tare rau. Sper ca Monica sa gaseasca puterea sa treaca peste aceasta mare durere”, „Dumnezeu să- l ierte și să- l odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei îndurerate! Să vă ajute Dumnezeu să treceți peste această nenorocire!”

 „Dumnezeu să l ierte și să-l odihnească în pace! Mare pierdere pentru familie, Dumnezeu să le dea putere,; Condoleanțe familiei! In asemenea cazuri nici nu știi ce să spui,grea pierdere, păcat de tinerețea lui!”, „Dumnezeu să îl odihnească în pace, condoleanțe mamei și fratelui său, mare durere!”, „Dumnezeu să-l odihnească în pace alături de tatăl său! Sincere condoleanțe familiei! Sănătate și multă putere pentru a trece peste această durere!”, „Dumneze sa-l odihneasca! Pacat de tineretea lui”, „Dumnezeu să il ierte!Durere mare și tristețe!Condoleanțe familiei!”, „Odihna vesnica suflet tanar!”, „Mare durere si tristete, pacat ce soarta..Doamnee Condoleante familiei indurerate..”, sunt doar câteva dintre ele.

articolul original.

Un bărbat de 35 de ani, internat în Spitalul de Psihiatrie din Cluj, a căzut în gol de la etajul 1

28 September 2022 at 18:10
image

Polițiștii au fost sesizați miercuri seara că la Secția de Psihiatrie Pavilionul 2 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca un bărbat a căzut de la etajul 1. Pacientul a căzut pe un plafon din curtea interioară.

Bărbatul și-a rupt un picior

A fost cerut sprijinul unui echipaj de pompieri din cadrul ISU CLUJ pentru ca bărbatul să fie scos din acea zonă.

În urma verificărilor, polițiștii au constat că bărbatul în vârstă de 35 de ani, din Zalău, era internat în spital, la o secție cu regim deschis.

Acesta a fost preluat de un echipaj medical pentru mai multe investigații de specialitate. Conform ISU Cluj, bărbatul și-a rupt un picior.

articolul original.

Șoferii se încăpățânează să treacă pe sub podul de la Prejmer, acolo unde o grindă uriașă s-a prăbuşit din senin. Construcția, pericol public

28 September 2022 at 17:25
image

O grindă de la podul Prejmer de lângă Braşov s-a prăbuşit din senin peste liniile de cale ferată. Doar o minune a făcut ca mecanicul unui tren Regio să vadă în ultimul moment obstacolul şi să oprească garnitura la timp.

După o săptămână de la incident, şoferii se încăpăţânează să treacă pe şoseaua de sub pod. Construcţia se află la intersecţia dintre Drumul Național 10, Drumul Național 11 şi magistrala feroviară 400. Pericolul e tot acolo. Nu mai puțin de nouă grinzi de rezistență trebuie demontate.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Podul din spatele meu este construit în 1984 și vreau să vedeți în ce stare este una din grinzile din structura de rezistență. Exact zona de maximă solicitare este total compromisă de inflitrațiile de apă.

Podul de la Prejmer, măcinat de timp şi apă, este un pericol

Şi asta pentru că grinzile sunt construite cu goluri, după o tehnologie folosită înainte de Revoluție. Măcinate de timp şi apă, abia mai susţin construcţia. Sunt lipite în lateral, iar specialiștii spun că infiltraţiile de apă le macină structura de rezistență, pe când golurile de aerisire sunt înfundate sau chiar lipsesc.

Bogdan Rozorea, manager de proiect: Sunt niște găuri care se dau, în principiu, la trei metri de zona de rezemare, la 20 de centimetri de laterala grinzii, de peretele grinzii, tocmai pentru a pătrunde în inima grinzii,

Corina Chiotan, inginer: Fâşiile cu goluri nu au mai fost folosite după anii 90 pentru că au nişte defecte care pot produce în timp degradări. Stratul de acoperire cu beton, foarte mic, asigură o protecţie neadecvată a armăturii. Nu a fost gândit foarte bine modul de aerisire a golurilor.

De la Bucureşti, pericolul nu se vede prea bine

Alin Şerbănescu, Ministerul Transporturilor: În momentul în care muţi sau scoţi elementele vechi ale podului, în special grinzi, să se fractureze. În momentul în care a fost ridicată în macara, grinda fiind veche şi fisurată, fragilă, s-a fracturat din zona de mijloc. Situaţia a fost, din punctul nostru de vedere, un banal eveniment de şantier.

Un banal eveniment de şantier care ar fi putut sfârşi într-o tragedie. Mai grav, astfel de bombe cu ceas sunt în întreaga ţară. Mai bine de 100 de poduri sunt construite cu astfel de grinzi.

La doar câţiva kilometri de Prejmer, alt pod, acelaşi trafic intens şi aceleaşi grinzi cu goluri.

Claudiu Loghin, reporter Observator: Așa arată o grindă construită cu aceeași tehnologie și prăbușită acum cinci ani, din structura de rezistență a acestui pod, de pe fosta ocolitoare a municipiului Brașov. Și vreau să vă arăt câteva din cablurile metalice care, la momentul prăbușirii, pur și simplu au fost smulse din această grindă cu goluri.

Odată la şase luni, fiecare pod din România ar trebui să fie expertizat, spun reprezentanţii Ministerului de Transporturi.

articolul original.

Știrile zilei, 28 septembrie 2022. MAE îndeamnă cetățenii români să părăsească Rusia "cât mai curând"

28 September 2022 at 17:08
image

Știrile zilei, 28 septembrie 2022

1) Ministerul Afacerilor Externe îi îndeamnă pe cetățenii români să părăsească Rusia "cât mai curând". O decizie similară a fost luată de Polonia, Bulgaria și Statele Unite

2) Percheziţii de amploare în 16 judeţe pentru prinderea hoţilor de lemne. Procurorii au vizat două grupări constituite în Suceava, care ar fi comis fraude în domeniul silvic timp de trei ani

3) Minorii prinși că fumează în spațiile publice vor fi amendați. Parlamentarii au pregătit un proiect de lege în care sancţiunile ajung şi la 500 de lei

4) Tramvaiul 41 nu va circula în Capitală timp de o săptămână, începând de pe 30 septembrie. Călătorii vor fi preluați în această perioadă de autobuzul 641

5) Cuba a ajuns cufundată în întuneric după ce ţara a fost lovită de Uraganul Ian. Între timp, Florida a declarat stare de urgenţă şi se pregăteşte pentru un dezastru major

articolul original.

Exploziile misterioase de la conductele Nord Stream, nou motiv de dispută între Rusia şi SUA: cele două ţări se acuză reciproc de sabotaj

28 September 2022 at 17:05
image

În imagini noi, filmate de Paza de Coastă suedeză, se vede cum apa mării Baltice pare că fierbe. Un gheizer uriaş, care creşte de la o oră la alta, s-a format în zona în care una dintre conductele Nord Stream a fost avariată, după ce prin ţeava fisurată, gazele au fost împinse cu putere la suprafaţă. De teama unor tragedii, autorităţile maritime din Danemarca şi Suedia le-au cerut navelor să evite zona.

Cele trei scurgeri de gaze au avut loc în apropiere de insula daneză Bornholm

"Luaţi această situaţie în serios. Privim totul cu severitate. Este important, în ceea ce priveşte transportul aerian şi naval, să ascultaţi autorităţile", a declarat Mette Frederiksen, prim-ministru danez. Poliția suedeză şi cea daneză au lansat anchete privind un posibil sabotaj, după ce seismologi din Suedia și Danemarca au declarat că au înregistrat explozii în zonă, una dintre acestea echivalentul unei lovituri provocate de mai bine de 100 de kilograme de dinamită.  

"Nu există nicio îndoială că acesta nu a fost un cutremur. Aceasta este o explozie, care a avut loc în coloana de apă sau aproape de fund", a declarat Björn Lund, seismolog. De un act deliberat se vorbeşte şi la nivel oficial. "Ceea ce putem stabili este faptul că este, probabil, o chestiune de sabotaj. Situația de securitate în imediata noastră vecinătate și la nivel global este în prezent foarte incertă și imprevizibilă", a declarat Anne Linde, ministru de externe suedez.

"Rapoartele lor iniţiale indică faptul că acesta ar putea fi rezultatul unui atac sau al unui fel de sabotaj. Dar dacă se confirmă, este clar că nu este în interesul nimănui", a declarat Antony Blinken, secretar de stat al SUA. Cu degetul este arătată Rusia. Publicaţia Der Spiegel scrie că CIA i-a avertizat în urmă cu câteva săptămâni pe germani în legătură cu posibile atacuri asupra conductelor de gaz din Marea Baltică. Iar acum, un economist suedez, fost consilier al fostului preşedinte rus Boris Elţîn, spune că "vinovatul evident" în exploziile Nord Stream pare să fie Direcția Principală de Cercetare Subacvatică a Rusiei.

NATO şi Uniunea Europeană aşteaptă rezultatele anchetelor oficiale. Rusia respinge orice acuzaţii. Oficiali ai ministerului de externe rus spun că în spatele problemelor de la Nord Stream ar fi Statele Unite şi cer reuniunea Consiliului de Securitate al ONU. "Vreau doar să îndemn pe toată lumea să se gândească, în primul rând, că mai întâi, înainte de a face declarații, trebuie să aşteptăm descoperirea finală. Să se clarifice dacă a fost sau nu a fost o explozie", a declarat Dimitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

Cele trei scurgeri de gaze au avut loc în apropiere de insula daneză Bornholm. Nord Stream 1 este avariată în două locuri, în timp ce prin Nord Stream 2 a fost deăistată până acum o singură fisură. Autorităţile germane se tem că gazoductul Nord Stream 1 ar putea deveni "inutilizabil pentru totdeauna" în urma avariei de acum.

articolul original.

O companie aeriană din Marea Britanie și-a anunțat angajații că pot să își aleagă singuri uniforma. Bărbați pot purta fuste dacă își doresc

28 September 2022 at 17:01
image

Astfel, dacă un pilot sau un însoţitor de zbor bărbat va dori să poarte uniforma roşie cu fustă, până acum destinată doar doamnelor, va putea face asta.

Iar angajatele femei vor avea posibilitatea să îmbrace uniforma vişinie, care era doar pentru bărbaţi. Operatorul aerian britanic a fost şi primul care nu le-a mai cerut angajaţilor să îşi acopere tatuajele şi le-a permis femeilor să vină nemachiate la muncă.

articolul original.

Un bătrân de 72 de ani, reținut pentru viol în Dolj. Bărbatul ar fi ademenit în casa lui două fetițe de 5 ani, verișoare

28 September 2022 at 12:10
image

Un bărbat de 72 de ani, din comuna Bârca, județul Dolj, este acuzat că ar fi violat două fetițe de 5 ani, după ce le-a invitat pe copile în casa sa. Polițiștii Secţiei nr. 14 Poliţie Rurală Bârca l-au reținut, marți seara, pentru 24 de ore,și urmează să fie prezentat, miercuri, Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea în vederea luării une măsuri preventive. 

"În seara zilei de 27 septembrie a.c., polițiști din cadrul Secţiei nr.14 Poliţie Rurală Bârca au reținut, pentru 24 de ore, un bărbat de 72 de ani, din comuna Bârca, bănuit de comiterea infracţiunilor de viol şi coruperea sexuală a minorilor. La data de 27 septembrie a.c., ora 20:15, poliţiştii Secţiei nr.14 Poliţie Rurală Bârca au fost sesizaţi de o femeie din comuna Bârca, cu privire la faptul că, fiica şi nepoata sa, ambele de 5 ani, ar fi fost violate de un bărbat de 72 de ani, din aceeaşi localitate. La faţa locului s-au deplasat imediat poliţiştii, fiind demarate cercetările sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea. În fapt, bărbatul este bănuit că în cursul zilei de 27 septembrie, le-ar fi invitat pe cele două copile în locuinţa sa, unde, prin folosirea de acte de violenţă, ar fi exercitat acte specifice infracțiunii de viol asupra acestora. În urma probatoriului administrat, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de viol (două acte materiale) şi coruperea sexuală a minorilor, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Dolj", au transmis reprezentanții IPJ Dolj. 

Astăzi, bărbatul de 72 de ani va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, în vederea luării unei măsuri preventive.

articolul original.

Prima apariție publică a lui Xi Jinping după zvonurile legate de îndepărtarea sa de la putere

28 September 2022 at 12:02
image

Xi a vizitat marți o expoziție, prezentând realizările Chinei de-a lungul celor zece ani pe care i-a petrecut la putere. Liderul de la Beijing a fost prezentat purtând o mască de față, el a fost însoțit de premierul Li Keqiang și de alți lideri de top, inclusiv de toți membrii comitetului permanent al biroului politic suprem al partidului.

Jinping nu a fost văzut în public de la revenirea de la un summit regional din Uzbekistan, pe 16 septembrie. Vizita a fost prima sa călătorie în străinătate în aproape 1.000 de zile de la începutul pandemiei. Absența sa a dat naștere unui vârtej de zvonuri online, care au susținut – fără dovezi – că a fost răsturnat într-o lovitură de stat militară și plasat sub arest la domiciliu.

Absența lui Xi a alimentat zvonurile legate de îndepărtarea sa de la putere

Zvonurile nefondate legate de o lovitură de stat au fost alimentate și de anularea unor zboruri în masă, o măsură comună luată de autorități pentru a împiedica răspândirea cazurilor de Covid-19. În plus, pe rețelele sociale au circulat și o serie de clipuri cu vehicule militare care au accentuat panica.

Speculațiile– care au provenit din rețelele formate de dizidenții actualului regim înainte de a fi preluate și amplificate de mass-media indiană – au fost atât de intense încât hashtag-ul "#chinacoup" a fost în trend pe Twitter în weekend.

Faptul că zvonul s-a răspândit atât de repede se datorează, într-o proporție însemnată, și naturii extrem de opace a sistemului politic chinez, în care deciziile importante sunt luate în mare parte în spatele ușilor închise.

articolul original.
❌