ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 7 October 2022Observator

Război Rusia - Ucraina, ziua 226. Joe Biden avertizează asupra riscului unei "apocalipse" nucleare: "Există, pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, o amenințare directă"

7 October 2022 at 04:52
image
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 7:50. Ucraina a recucerit 500 km pătrați într-o săptămână

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii, că armata ucraineană a recucerit peste 500 de kilometri pătraţi în regiunea Herson de la 1 octombrie. De asemenea, Zelenski a afirmat că a discutat cu şeful Agenţiei Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) despre centrala nucleară de la Zaporojie. 

"Noi informăm partenerii noştri despre ultimele manifestări ale terorii ruseşti. Despre loviturile cu rachete asupra Zaporojie şi a altor oraşe din Ucraina. Despre utilizarea dronelor iraniene împotriva oamenilor şi infrastructurii noastre. Din anumite motive, Iranul susţine că nu există drone de fabricaţie iraniană în Ucraina. Oamenii le văd pe cer. Le doborâm. Dar ni se spune că se presupune că nu există drone iraniene în Ucraina. Ei bine, vom găsi modalităţi de a ne asigura că într-adevăr nu mai sunt. De asemenea, oferim informaţii despre mişcarea noastră în prima linie. De la 1 octombrie, peste 500 de kilometri pătraţi de teritoriu şi zeci de aşezări au fost eliberate de referendumul fals rusesc şi stabilizate doar în regiunea Herson. Sunt succese şi în direcţia estică. Cu siguranţă va veni şi ziua în care vom raporta despre succesele din regiunea Zaporojie - în acele zone care sunt încă sub controlul ocupanţilor. Va veni ziua în care vom vorbi şi despre eliberarea Crimeei. Această perspectivă este evidentă. De asemenea, este evident că mai este ceva de parcurs. Mai sunt multe de suportat, multe de făcut. Atât pentru ucraineni, cât şi pentru partenerii noştri - toţi cei care preţuiesc libertatea şi dreptul internaţional", a afirmat Zelenski, care a precizat că sunt necesare asigurări că Rusia nu primeşte niciun profit din vânzarea de petrol şi gaze.

Preşedintele ucrainean a mai spus că a avut o întâlnire cu şeful AIEA, Rafel Grossi, care a sosit la Kiev. "Este clar că negocierile noastre au vizat în primul rând situaţia de la centrala nucleară Zaporojie capturată de teroriştii ruşi. Dar, de fapt, acest subiect este mult mai larg. Se referă nu numai la Ucraina şi nu numai în contextul siguranţei radiaţiilor. Desigur, orice decizie a actualului şef al Rusiei cu privire la staţia Zaporojie şi orice încercare a Rusiei de a transfera staţia în presupusa sa proprietate sunt fără valoare şi, sincer vorbind, stupide. Aceasta este o centrală nucleară. Acesta nu este un palat, Yukos sau altceva pe care conducerea rusă a reuşit deja să le fure. Doar specialiştii ucraineni pot garanta că nu vor exista incidente de radiaţii la staţia Zaporojie. Şi a fost important să auzim de la Grossi că toata comunitatea internaţională va contacta Ucraina doar în ceea ce priveşte ZNPP, deoarece este proprietate ucraineană. A fost, este şi va fi. Acum sunt aproximativ cinci sute de ocupanţi în staţie. Şi acestea nu sunt altceva decât cinci sute de riscuri de dezastru. Lumea înţelege asta. Şi sunt recunoscător pentru sprijinul tuturor celor care luptă pentru revenirea controlului deplin al Ucrainei asupra staţiei şi pentru demilitarizarea completă a acesteia. Un alt aspect al acestui subiect este electricitatea în sine. Şi dacă staţia Zaporojie nu funcţionează, noi, în Ucraina, ne confruntăm cu anumite dificultăţi. Avem o situaţie în care nu avem un surplus de energie electrică, pe care o putem exporta, în special, în ţările UE. Acesta este un dezavantaj pentru cetăţenii UE, care pierd o sursă sigură de aprovizionare cu energie. Acesta este un dezavantaj pentru noi, ucrainenii. Suntem sinceri în privinţa asta. Spunem sincer că noi toţi din Europa trebuie să luptăm pentru interesele noastre împreună - în deplină unitate", a subliniat Zelenski.

UPDATE 7:10. Volodimir Zelenski: Ucraina trebuie să câştige pentru a împiedica tancurile ruseşti ”să înainteze spre Varşovia sau Praga”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi liderilor europeni arme şi să împiedice ”tancurile ruseşti să înainteze spre Varşovia sau Praga”, la şapte luni după începutul invaziei ruse în Ucraina, relatează AFP. ”Agresorul trebuie pedepsit”, le-a transmis Zelenski celor 44 de lideri europeni reuniţi la Praga prin videoconferinţă.

”Acest război trebuie câştigat acum, pentru ca flota rusă să nu poată bloca celelalte porturi ale Mării Negre, ale Mediteranei sau ale oricărei alte mări. Astfel încât tancurile ruseşti să nu înainteze spre Varşovia sau pe Praga”, a mai spus liderul de la Kiev.

Joe Biden: Vladimir Putin "nu glumeşte când vorbeşte despre potenţiala utilizare a armelor nucleare tactice"

Președintele american Joe Biden a declarat joi că amenințările ruse de a folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina pun lumea în pericolul unei "apocalipse", pentru prima dată de la criza rachetelor cubaneze, în plină desfăşurare a Războiului Rece. 

"Nu ne-am confruntat cu perspectiva unei apocalipse de la Kennedy și criza rachetelor din Cuba" în 1962, a spus liderul SUA la o strângere de fonduri la New York, precizând că omologul său rus Vladimir Putin "nu glumea" când a făcut aceste amenințări. 

"Există, pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, o amenințare directă cu utilizarea armelor nucleare, dacă lucrurile continuă să urmeze calea pe care o parcurg în prezent", a spus președintele american, potrivit Le Figaro

"Nu cred că poți (utiliza) cu ușurință o armă nucleară tactică fără a ajunge să provoci apocalipsa", a spus Joe Biden. Vladimir Putin "nu glumește când vorbește despre potențiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, pentru că armata lui, s-ar putea spune, este foarte ineficientă", a conchis președintele american.

articolul original.

Adolescentă de 16 ani, în stare gravă la spital, după ce şoferul, un tânăr de 23 de ani, a pierdut controlul volanului şi s-a izbit de un sens giratoriu

7 October 2022 at 04:52
image

Şoferul, un tânăr de 23 de ani, a pierdut controlul volanului, iar autoturismul s-a izbit puternic de un sens giratoriu. Fata, care se afla pe locul din dreapta, a suferit mai multe leziuni şi a fost transportată de urgenţă la spital. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

articolul original.

Premiul Nobel pentru Pace 2022. Volodimir Zelenski, Greta Thunberg sau Alexei Navalnîi printre favoriţi

7 October 2022 at 04:49
image

Anul trecut, premiul a fost împărţit de jurnalista filipino-americană Maria Ressa şi jurnalistul rus Dmitri Andreyevich Muratov „pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare”.

Cât valorează premiul Nobel 2022 

Premiul din acest an va fi anunţat pe fondul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, care a intrat acum în cea de-a opta lună, dar şi pe fondul celui de-al treilea an al pandemiei de COVID-19.

Potrivit presei internaţionale, printre favoriţii din acest an se află activista suedeză Greta Thunberg, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, opozantul rus Alexeki Navalnîi, Papa Francisc, opozanta belarusă Svetlana Ţihanuskaia sau Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relatează news.ro.

Valoarea premiului Nobel este de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 1,1 milioane de euro). Suma este împărţită, dacă există mai mulţi laureaţi ai unui singur premiu.

Toate anunţurile sunt transmise prin streaming, pe site-ul Nobelprize.org.

articolul original.

Doi morți și alți șase răniți, în urma unui atac, în Las Vegas. Victimele, înjunghiate de un individ înarmat cu un cuţit de bucătărie

7 October 2022 at 04:40
image

 Atacul s-a produs foarte repede, în plină zi, pe principalul bulevard al oraşului, iar agresorul a fost reţinut de agenţii de pază ai unui cazinou până la sosirea poliţiei. Printre victime se află atât turişti, cât şi dansatoare care, ca de obicei, se aflau la dispoziţia vizitatorilor care doreau să se pozeze cu ele.

Bărbatul a spus că este bucătar şi vrea să se pozeze, cu cuţitul în mână

Poliţiştii nu au dat detalii despre agresor şi nu au aflat deocamdată motivul sângerosului atac, calificat drept "un act nebunesc". Potrivit unui martor, bărbatul a spus, la început, că este bucătar şi vrea să se pozeze, cu cuţitul în mână, lângă o dansatoare, pe care, imediat, a înjunghiat-o. 

Atacurile cu armă albă sunt relativ rare în Statele Unite, unde uciderile în masă comise cu arme de foc sunt foarte frecvente. În urmă cu cinci ani, în Las Vegas a avut loc unul din cele mai grave atacuri în masă din istoria recentă a Statelor Unite. În octombrie 2017, 58 de persoane au murit şi alte sute au fost rănite după ce Stephen Paddock, un bărbat de 60 de ani, a tras peste 1.000 de gloanţe de la etajul 32 al Cazinoului Mandalay Bay în mulţimea care asista la un concert de muzică country în aer liber. Atacatorul s-a sinucis în timpul asaltului poliţiştilor, relatează Agerpres.

articolul original.

Horoscop 8 octombrie 2022. Zodiile care vor primi veşti bune din străinătate

7 October 2022 at 04:22
image

Horoscop 8 octombrie 2022 Berbec

Berbecii ar trebui să se concentreze pe tot ce ține de casă și confortul familiei. Relaxați-vă și încărcați-vă bateriile pentru noi provocări.

Horoscop 8 octombrie 2022 Taur

Taurii iau decizii majore privind o achiziție sau o relocare. Chiar dacă sunteți sceptici, nu excludeți ideea de a vă muta în alt oraș sau poate chiar în străinătate.

Horoscop 8 octombrie 2022 Gemeni

Gemenilor le merge foarte bine în plan personal. Partea și mai bună este că veți petrece timp cu prietenii și puteți întâlni pe cineva care vă face inima să bată mai tare.

Horoscop 8 octombrie 2022 Rac

Racii vor primi vești bune de peste hotare. Sunteți bine aspectați în plan amoros. E posibil să începeți o poveste de iubire și aici poate fi vorba de o persoană din trecutul vostru.

Horoscop 8 octombrie 2022 Leu

Leilor le merge foarte bine în sectorul comunicării. Veți purta multe discuții plăcute, fie că sunteți acasă, sau la serviciu. Însă, mai bine evitați conversațiile lungi, și vă concentrați pe chestiuni importante.

Horoscop 8 octombrie 2022 Fecioară

Înainte de a lua orice decizie, Fecioarele ar trebui să-și facă ordine în gânduri. Indiferent dacă vorbim de sectorul iubirii sau emoțional, intuiția nu va greși astăzi și ar trebui să vă bazați pe vocea interioară.

Horoscop 8 octombrie 2022 Balanţă

Cei mai hotărâți nativi pe ziua de azi sunt cei din zodia Balanței. Știți ce vreți și aveți răbdarea necesară pentru a puncta totul într-un mod elegant și plăcut, așa că… va fi o zi plină de succes.

Horoscop 8 octombrie 2022 Scorpion

Scorpionii vor face impresie bună la o întâlnire. Chit că vorbim de o reuniune între prieteni sau o întâlnire romantică, aveți energie și bună dispoziție și cu siguranță nu veți da greș.

Horoscop 8 octombrie 2022 Săgetător

Încăpățânarea este cuvântul zilei în cazul Săgetătorilor. Chiar dacă poate cei din jur nu au dreptate, dați-le șansă să-și exprime părerile și astfel veți evita conflictele. 

Horoscop 8 octombrie 2022 Capricorn

Capricornii oferă sfaturi bune familiei sau prietenilor apropiați. Dacă aveți posibilitatea să-i ajutați, și cu siguranță asta va însemna foarte mult pentru ei.

Horoscop 8 octombrie 2022 Vărsător

O persoană le poate face probleme Vărsătorilor. Poate fi vorba de un coleg sau un prieten, dar mai bine vă axați atenția pe casă și familie.

Horoscop 8 octombrie 2022 Peşti

Peștii sunt preocupați cu tot ce ține de locuință.  S-ar putea să schimbați anumite lucruri sau să redecorați, iar asta va reîmprospăta energia de acasă. 

Află previziunile lunare pentru zodia ta:

Află previziunile săptămânale pentru zodia ta:

articolul original.
Ieri — 6 October 2022Observator

UEFA Conference League: Silkeborg - FCSB 5-0. Roș-albaștrii, dominați complet de danezi

6 October 2022 at 18:34
image

FCSB a prezentat o echipă cu multe rezerve, iar danezii s-au impus controlând meciul de la un cap la altul. Klynge a deschis scorul în minutul 3, apoi Kusk a înscris pentru 2-0 în minutul 8. În minutul 24 lui Klynge i s-a anulat un gol pe motiv de ofsaid, dar în minutul 35 Silkeborg a primit un penalti, pentru joc periculos al lui Miculescu, şi Helenius a transformat lovitura de pedeapsă.

Thordarson a majorat diferenţa la 4-0 în minutul 58, pentru ca Adamsen să închidă tabela în minutul 71, transmite news.ro.

Conference League: După trei etape din grupa B, FCSB se află pe ultimul loc, cu 1 punct

SILKEBORG: Larsen – Sonne (Oestrom 67), Salquist, Felix, Engel – Thordarson (Gojani 76), Brink, Klynge – Jorgensen (Dahl 82), Helenius (Adamsen 67), Kusk (Tengstedt 67). ANTRENOR: Kent Nielsen

FCSB: Târnovanu - Boboc, Haruţ, Dawa, Pantea – Dulca (Radaslavescu 46), Oaidă (Bouhenna 87) - Miculescu, Dumiter (Musi 46), Oct. Popescu – B. Rusu (I. Stoica 46). ANTRENOR: Nicolae Dică

Cartonaşe galbene: / Dulca 15, Miculescu 35, Octavian Popescu 64

Arbitri: Mikola Balakin – Viktor Nizhnik, Oleksandr Korniko – Iaroslav Kozik (Ucraina).

Nicolae Dică avea așteptări mari de la meciul cu Silkeborg

"Ne aşteaptă o partidă foarte grea, pentru că i-am analizat foarte bine pe cei de la Silkeborg, o echipă care practică un fotbal ofensiv, căreia îi place să aibă posesia mingii, care verticalizează, care joacă bine şi pe contraatac, o echipă cu talie, defensiv este organizată foarte bine. Ne aşteaptă un adversar foarte greu. Dar trebuie să fim pregătiţi pentru acest joc. Sper ca noi să fim echipa mai bună şi să reuşim să scoatem un rezultat pozitiv. Oricine intră pe teren trebuie să dea totul pentru un rezultat pozitiv. La ce ghinioane am avut noi se pot întâmpla accidentări şi pe iarbă şi pe sintetic. Sperăm ca mâine seară toţi jucătorii să termine ok. Am aşteptări mari de la toată echipa", a spus Dică.

articolul original.

Zeci de suporteri aduși în cătușe la audieri, după răfuiala de la meciul FCSB - Viking

6 October 2022 at 17:11
image

La finalul partidei, un grup de suporteri ai CSA Steaua ar fi tâlhărit un tată şi pe fiul său de 14 ani, susţinători ai echipei lui Gigi Becali. Agresorii erau mascaţi cu cagule, aveau la ei arme albe şi le-au furat celor doi steagurile cu însemnele grupării de suporteri din care făceau parte.

articolul original.

Fabrica din România în care se făcea "cea mai bună bere din lume" ajunge complex de lux. Cât va costa un apartament

6 October 2022 at 17:08
image

Fondată în 1869, fosta Fabrică de Bere Luther Griviţa a produs cea mai bună bere din lume, medaliată cu aur la Expoziția Universală de la Paris. Nu e de mirare că fabrica era furnizorul de bere al Casei Regale. Producţia anuală ajungea la 7600 de litri, adică a şasea parte din producţia de bere din România. Doar că acele vremuri au apus.

În 1948 Fabrica de Bere Griviţa a fost naţionalizată, apoi închisă definitiv în 2005

Maria Mocanu, fostă angajată a fabricii: Am avut 33 de ani şi jumătate lucraţi aici. Maşinist imbuteliere. Majoritatea căutau bere blondă de Griviţa pentru că era foarte bună. Berea se făcea numai cu puţurile din fabrică. În 8 ore se făceau 4000-5000 de lăzi de bere, nu sticle. O producţie mare. Mare, foarte mare. 

Din fabrică au mai rămas doar clădirile monument istoric pe care acum, un investitor străin, vrea să le readucă la viaţă.

Andreea Milea, reporter Observator: Cele 3 clădiri monument istoric care au supravieţuit in timp: mălţăria, orzăria şi corpul administrativ nu vor fi demolate ci restaurate. Aici vor fi 31 de spaţii de locuit, restaurant, o cafea, spaţii culturale şi inclusiv un muzeu. 

Principala clădire, mălţăria, va avea şi spaţii comerciale la subsol. 

Raluca Antonescu, manager de proiect: Mălţăria include 31 de loft-uri. Loft înseamnă să iei o fabrică şi să o transformi în spaţiu de locuit şi este o conversie dintr-un siloz construit în stil Art Deco în 31 de unităţi, fiecare diferită iar la parter şi la subsol o să fie funcţiuni comerciale şi medicale.

În fosta clădire administrativă vor fi birouri şi un restaurant. Iar în clădirea orzăriei va fi muzeu şi tot acolo va fi refăcută şi o instalaţie de bere. 

Raluca Antonescu, manager de proiect: Ar fi fost totuşi ciudat să restaurăm o fabrică de bere şi să nu avem deloc producţie de bere. Acolo intenţia este de a conlucra cu etichetele româneşti de bere care doresc să experimenteze reţete. 

Lângă fosta fabrică de bere se construieşte deja un bloc de locuinţe cu 12 etaje

La fel ca lofturile, şi apartamentele vor fi de vânzare. 

Raluca Antonescu, manager de proiect: Un preţ de plecare la un apartament în clădirea nouă este in jur de 160.000 de euro plus TVA. Sunt apartamente care depăşesc cu mult 300.000 de euro. 

Până acum, investitorul străin a plătit 22 de milioane de euro pentru a începe lucrările de consolidare la una dintre clădiri şi pentru ridicarea noului bloc, pentru care aşteapă de 2 ani prelungirea autorizaţiei de construcţie de la Primăria Capitalei.

Raluca Antonescu, manager de proiect: Clădirea nouă nu face decât să finanţeze monumentele. Fără clădirea nouă, monumentele nu recuperează investiţia decât după mulţi ani.

De la momentul autorizării, investitorul spune că în cel mult 3 ani, proiectul va fi gata. 

articolul original.

Bijuteria contemporană este vedeta târgului "Romanian Jewelry Week". Designerii folosesc materiale inedite precum răşina sau pielea de peşte

6 October 2022 at 17:05
image

Printre artiştii invitaţi la Bucureşti se numără şi Caroline Purgal din Belgia. Sculptoriţă şi artist bijutier, ea este câştigătoare săptămânii bijuteriei de la Milano.

Caroline Purgal, artist şi sculptor: Pun în bijuteriile mele toate tehnicile mele de sculptor, toată tehnica mea hiperrealistă, folosind, spre exemplu, răşină, proteze oculare sau, mai nou, piele de peşte.

Romanian Jewelry Week este unul dintre cele mai importante evenimente dedicate bijuteriei contemporane, prin care Bucureştiul devine un punct de reper pe harta internațională. Expoziţiile evenimentului se găsesc la Biblioteca Națională a României, Muzeul Naţional de Istorie sau la Muzeul Naţional Cotroceni. În total, sunt 6 locaţii culturale în care veţi regăsi munca unor designeri, școli, asociații și colective din peste 30 țări din întreaga lume.

David Sandu, curator şi organizator RJW: Diversitatea stilistică, estetică şi din punct de vedere al materialelor, a ideilor, a formelor şi a tuturor ingredientelor acestor bijuterii pe care o să le vedeţi aici este extraordinară. Sunt mai mult de 190 de designeri diferiţi, care sunt parte dintr-o voce nouă în acestă artă care este bijuteria.

Romanian Jewelry Week se deschide publicului în weekend

Evenimentul a început deja, dar sesiunea dedicată publicului are loc în weekend, atunci când multe dintre creaţii pot fi inclusiv cumpărate.

Diana a lăsat în spate o carieră de două decenii de corporaţie pentru a reprezenta mai mulţi artişti bijutieri din întreaga lume.

Diana Iordache, fondatoare galerie de bijuterie contemporană: Este o bijuterie contemporană, care are în spate şi un concept şi care poate avea la bază sau nu un material preţios. În spatele fiecărei bijuterii eu apreciez o idee şi un mesaj. Am selectat câteva piese care au inspiraţie marină. Prin acestă colecţie care se numeşte Bleach, Raluca încearcă să atragă atenţia asuăpra schimbărilor climatice.

Programul va include şi o serie de workshop-uri demonstrative de șlefuire și fațetare a pietrelor semiprețioase, susținute de profesori, designeri, curatori și profesioniști din țări precum Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau Israel.

articolul original.

Salonul Auto din Bucureşti 2022. Pasionaţii de bijuterii pe 4 roţi au venit să admire bolizii de sute de mii de cai putere

6 October 2022 at 17:00
image

Este sunetul produs de motorul unei maşini de aproape un milion de euro. Vopsite negru mat sau galben strălucitor, sunt doar două dintre modelele care au furat ochii tuturor vizitatorilor de la Salonul Auto din Bucureşti. 

''Sunt impresionante. Am venit să-mi clătesc ochii şi să testez niste maşini.'' 

''Sunt foarte frumoase, dar numai pentru distracţie şi atât. Sunt de admirat şi pentru unii să se plimbe puţin cu ele.'' 

Preţurile unor astfel de maşini nu sunt pentru oricine. Vorbim de multe sute de mii de euro. 

Adrian, reprezentant maşini de lux: 90% dintre maşinile expuse au minimum 600 de cai putere şi până la 1.800 de cai putere. Cea mai ieftină maşină pleacă undeva de la 250 de mii de euro. Şi cea mai scumpă undeva la 680 de mii. 

Cu toate acestea, clienţii stau la coadă să le cumpere. Numărul mare de comenzi face ca bijuteriile pe patru roţi să ajungă cu întârziere la proprietari. 

Adrian, reprezentant maşini de lux: Sunt foarte mulţi clienţi de-ai noştri care început să vadă deja colecţiile. Dacă ai vrea să-ţi cumperi acum o maşină în România, ai o listă de aşteptare de 3 ani. O cumperi acum şi o primeşti cam în 3 ani sau 5 ani, depinde de model. 

Şi automobilele electrice au fost la mare căutare. 

Marius Andrei, firmă maşini: Avem un iix, aici la dispoziţie. Este un model full electric, din gama noastră. Este un iix40. Este o maşină care are o autonomie destul de generoasă. Între 370 şi 420 de kilometri pe electric. Cea de faţă este undeva la 77 de mii de euro, plus TVA. Acestea sunt automobile rulate.

Cât costă intrarea la Salonul Auto din Bucureşti 2022

Pasionaţii de automobile pot vedea 40 de mărci, cu peste 250 de modele, printre care unele unice.  

Sorin Rădăcineanu, organizator eveniment: Avem 20 şi ceva de super caruri. Înseamnă că 4 dintre ele sunt modele 1 la 1. Adică nu mai există acest model în lume. Sunt făcute de către cei care le deţin de asemenea manieră încât sunt la un nivel pe care şi-l doresc în urma unei investiţii. 

Evenimentul se desfăşoară la Romexpo până pe 16 octombrie. Intrarea costă 50 de lei iar copiii cu vârstă de până la 7 ani au gratuitate. 

articolul original.

Culmea ironiei: Hoţii au furat dintr-o maşină a poliţiei, parcată chiar în faţa IPJ Sibiu. Ce bunuri au dispărut

6 October 2022 at 13:22
image

Furtul s-a produs în noaptea de 26 spre 27 septembrie, iar autospeciala de poliție era parcată în fața sediului IPJ Sibiu. ''Este vorba despre furtul unor bunuri dintr-o autospecială de poliție utilizată de către polițiștii din cadrul Biroului Poliție Autostrăzi A1 Râmnicu–Vâlcea – Deva. Fapta ar fi fost comisă în noaptea de 26/27 septembrie a.c., în timp ce autospeciala era parcată pe strada Revoluției din municipiul Sibiu'', a spus Elena Weleter, purtătorul de cuvânt al Poliției Sibiu.

Cercetările sunt efectuate la nivelul Biroului de Investigații Criminale Sibiu din cadrul Poliției municipiului Sibiu pentru infracțiunea de furt calificat, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, în vederea identificării autorului și aplicării măsurilor legale în consecință.

Printre bunurile sustrase din autospeciala de poliție sunt: un suport de telefon mobil, o vestă, telecomanda rampei si două lanterne.

articolul original.

Afacerea "BMW-uri pentru poliţie". Drulă: "Ciocoiul Bode minte cum respiră pentru că simte că se strânge laţul"

6 October 2022 at 13:22
image

Cătălin Drulă îi mai reproşează lui Bode că Ministerul de Interne a achiziţionat doar maşinile, fără să mai ia şi "mii de echipamente care trebuiau să contribuie la siguranţa rutieră". Precizările vin după ce Lucian Bode a afirmat joi că licitaţia pentru achiziţionarea de autospeciale marca BMW este una corectă şi că preşedintele USR, Cătălin Drulă, "dezinformează cu bună ştiinţă", după ce a semnat, în calitate de ministru al Transporturilor, fişa cu detaliile tehnice pentru această tranzacţie.

"Ciocoiul Bode minte cum respiră pentru că simte că se strânge laţul. După ce săptămână trecută, eu am sesizat licitaţia făcută cu dedicaţie pentru prietenul preşedintelui, Bode a ieşit astăzi cu fumigene penibile. A făcut o conferinţă ca să inducă voit o confuzie între finanţarea europeană a unui proiect de siguranţă rutieră şi licitaţia organizată de subordonaţii lui cu dedicaţie", a scris liderul USR, pe Facebook.

El menţionează că Poliţia Rutieră are un proiect pe fonduri europene numit "Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulaţie" (cod MySmis 125180, Programul Operaţional Infrastructură Mare). Bugetul alocat este de 106.599.765 lei, iar proiectul prevede achiziţionarea a: 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulaţie a autovehiculelor; 4.000 de dispozitive mobile; 1.400 de imprimante mobile termice; 44 de sisteme electronice mobile de depistare a substanţelor stupefiante în salivă; un sistem de colectare a datelor pentru siguranţa în trafic; 300 de autospeciale de poliţie, menţionează el.

"Formal vorbind, contractul de finanţare europeană pentru proiectele de siguranţă rutieră din POIM se semnează de către Ministerul Transporturilor şi Ministerul Afacerilor Interne. Evident că am aprobat un proiect de siguranţă rutieră din fonduri europene", menţionează Drulă.

Drulă: Nu veţi găsi semnătura mea pe vreo aşa-zisă anexă cu detalii tehnice

El subliniază că documentele pe care le prezintă ministrul Bode cu detalii tehnice sunt elaborate "de el şi de subordonaţii săi", deoarece "nu are nicio treabă Ministerul Transporturilor cu girofare, radare" şi maşini de poliţie. "Nu veţi găsi semnătura mea pe vreo aşa-zisă anexă cu detalii tehnice. Anexa de care vorbeşte Bode e elaborată şi semnată de el şi subordonaţii lui. Din tot proiectul, până în prezent, Bode nu s-a preocupat decât de achiziţia maşinilor, pe care le-a şi dublat la număr (au ajuns 600 - probabil avea mai multe de vândut prietenul preşedintelui). Nimic din celelalte dotări nu a fost achiziţionat, mii de echipamente care trebuiau să contribuie la siguranţa rutieră. Doar maşinile cu dedicaţie. Licitaţia (achiziţia publică) este făcută de Bode şi subordonaţii săi. Responsabilitatea pentru cerinţele cu dedicaţie le aparţine 100% legal", a mai scris Drulă.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a prezentat joi într-o conferinţă de presă concluziile Raportului întocmit de Corpul de Control al ministrului în legătură cu licitaţia pentru achiziţionarea a 300 de autoturisme. El a adăugat că toată documentaţia tehnică a fost întocmită, analizată şi agreată de către structurile de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Ministerului Transporturilor, primind totodată şi girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiţii.

Lucian Bode a spus că licitaţia este corectă şi arată că Ministerul Transporturilor condus de către Cătălin Drulă, în prezent liderul USR, ar fi aprobat cererea de finanţare pentru cele 300 de autospeciale, inclusiv fişa cu detaliile tehnice. Bode le-a prezentat jurnaliştilor o copie după contractul de finanţare semnat de Cătălin Dulă (Ministerul Transporturilor) şi Benone Matei (Inspectoratul General al Poliţiei Române).

articolul original.

Cum arată noile tramvaie, care vor circula curând în Bucureşti. Sunt dotate cu aer condiţionat, prize USB şi camere video

6 October 2022 at 13:15
image

Noul tramvai, care va ajunge curând pe şinele din Capitală, este expus la Romexpo. "Vă aşteptăm în acest sfârşit de săptămână să îl vedeţi la Salonul Auto Bucureşti. Astăzi se află aici, în câteva săptămâni va circula pe străzile din Bucureşti", a precizat viceprimarul Stelian Bujduveanu, într-un live pe Facebook. Materialul video conţine şi imagini din interiorul tramvaiului, inclusiv cabina vatmanului.

Cum arată noul tramvai din Bucureşti

Societatea de Transport Bucureşti - STB SA anunţă, într-o postare pe Facebook, că în acest an este prezentă la Salonul Auto Bucureşti & Accesorii 2022 cu noul tramvai Imperio din gama de 36 metri. "Achiziţia celor 100 de tramvaie noi aduce o serie de avantaje pentru STB S.A., dintre care menţionăm: creşterea capacităţii de transport fără a fi necesară creşterea parcului circulant; creşterea accesibilităţii datorată podelei total coborâte şi a celor 5 uşi duble de acces; reducerea timpilor de parcurs şi creşterea calităţii rulării prin sistemele moderne de tracţiune bazate pe motoare de curent alternativ cu invertoare de tracţiune; consum energetic mult mai redus faţă de tramvaiele aflate în exploatare. Astfel, consumul energetic specific este de doar jumătate din cel al unui vagon V3A, respectiv doar o treime din valoarea unui tramvai Tatra", menţionează sursa citată de Agerpres.

Noile tramvaie au aer condiţionat şi prize USB

Conform STB, tramvaiele au noua generaţie de validatoare la fiecare uşă, pentru a face plata călătoriei şi cu cardul bancar sau cu dispozitive smart NFC. Tramvaiele au sistem de aer condiţionat şi încălzire HVAC, ce permite reglarea automată a temperaturii, fără a mai fi necesară deschiderea geamurilor exterioare în niciun sezon. Tramvaiele sunt echipate cu prize USB pentru alimentarea dispozitivelor mobile şi vin cu sisteme de informare audio-video vizibile din orice loc al salonului.

"Din punct de vedere al exploatării, utilizarea noilor sisteme de tracţiune aduce o reducere a perioadelor de imobilizare pentru reviziile periodice, dar şi o reducere a timpilor necesari reparaţiilor accidentale. Conducătorii tramvaielor beneficiază de condiţii moderne de operare, cu o cabină spaţioasă, echipată cu aer condiţionat, camere video cu vedere în interiorul şi exteriorul tramvaielor şi un sistem de informare care le va oferi informaţii despre starea de funcţionare a sistemelor tramvaiului, operarea uşilor şi alte informaţii necesare în timpul mersului", transmite Societatea de Transport Bucureşti.

articolul original.

Observator de bine, 6 octombrie. O alpinistă româncă în vârstă de 36 de ani a reuşit să cucerească un vârf de peste 8.000 de metri, din Himalaya

6 October 2022 at 13:14
image

Observator de bine, știrile zilei de 6 octombrie

1) O alpinistă româncă în vârstă de 36 de ani a reuşit să cucerească un vârf de peste 8.000 de metri, din Himalaya. Anca Răcătean nu vrea să se oprească aici şi are în plan să cucerească Everestul cât mai curând.

2) Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene vrea România în Schengen până la finalul anului. Iniţiativa este susţinută şi de Comisia Europeană, iar o decizie în unanimitate ar putea fi luată în decembrie.

3) Nou-născuții din Târgu Mureș pot fi trataţi de acum de la distanţă, de medici din alte oraşe. Maternitatea a fost inclusă în reţeaua de telemedicină în neonatologie, lucru care va evita transferurile inutile şi supraaglomerarea secţiilor.

4) Cei doi lei salvaţi din Ucraina şi găzduiţi temporar de România au ajuns într-un sanctuar din Africa de Sud. Felinele îşi vor petrece următorii ani într-o rezervaţie întinsă pe 2.000 de hectare.

5) Premiul Nobel pentru Chimie în 2022 a fost câştigat de o echipă de cercetători americani, pentru descoperiri în domeniul chimiei bioortogonale. Cei trei vor împărţi un premiu de aproximativ un milion de euro.

articolul original.

Război Rusia - Ucraina, ziua 225. Ucrainenii au eliberat peste 400 de km pătraţi în Herson și continuă să avanseze. Biden nu exclude o întâlnire cu Putin la G20, în noiembrie

6 October 2022 at 17:52
image
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 20:50. Ucrainenii continuă să avanseze pe fronturile din sud și est

Rusia încearcă să stăvilească intensa contraofensivă a armatei ucrainene în estul şi sudul Ucrainei, unde trupele ruse îşi creează noi linii defensive în timp ce continuă să fie împinse în retragere de cele ucrainene, care joi au eliberat şase localităţi în provincia estică Lugansk şi încă 400 de kilometri pătraţi în cea sudică Herson, unde un lider prorus a spus că după ultimele eşecuri ale armatei ruse ministrul apărării Serghei Şoigu ar merita ''să se împuşte'', relatează agenţia EFE şi postul CNN.

Potrivit Kievului, trupele ucrainene au avansat joi până la 20 de kilometri pe mai multe direcţii ale frontului. Serviciul de informaţii britanic estimează că unităţile ucrainene au avansat cam pe aceeaşi distanţă de-a latul malului drept al râului Inguleţ şi pe frontul de pe malul drept al fluviului Nipru, ''dar încă nu ameninţă principalele poziţii defensive ruse''.

Cu toate acestea, în Herson responsabilii proruşi afirmă că trupele ruse ţin piept contraofensivei ucrainene. ''Cu siguranţă nu vor reuşi să captureze (capitala regională) Herson'', crede guvernatorul prorus al acestei regiuni, Vladimir Saldo, transmite Agerpres.

În schimb, adjunctul acestuia, Kirill Stremusov, i-a criticat pe ''comandanţii incompetenţi'' din armata rusă pentru lacunele ce au condus la recentele înfrângeri ale acesteia. ''Mulţi spun că ministrul apărării (Serghei Şoigu), care a permis ca această situaţie să se întâmple, ar putea, ca ofiţer, să se împuşte'', a mai spus Stremusov, într-un mesaj pe Telegram.

UPDATE 20:15. Biden nu exclude o întâlnire cu Putin, la Summitul G20 din noiembrie

Preşedintele american Joe Biden nu a exclus joi o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin la summitul G20 din noiembrie din Bali, în Indonezia, relatează AFP. "Asta rămâne de văzut", le-a spus el jurnaliştilor, întrebat despre posibilitatea de a discuta direct cu preşedintele rus în timpul summitului.

Casa Albă a declarat anterior că o astfel de întâlnire nu este imposibilă. Însă planurile de călătorie ale celor doi lideri rămân să fie confirmate. Executivul american a declarat că dacă Vladimir Putin se va deplasa la summitul G20, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar urma de asemenea să participe, chiar dacă ţara sa nu este membră a grupului, transmite Agerpres.

UPDATE 17:30. Americanii cred că ucrainenii pot recuceri Crimeea după eşecurile pe bandă rulantă ale ruşilor pe front

Mai mulţi experţi americani consideră că Ucraina ar putea să recâştige peninsula Crimeea, în contextul în care trupele ruseşti pierd din ce în ce mai mult teren: "Este o posibilitate foarte reală şi nu poate fi ignorată", a declarat un înalt oficial american pentru The Telegraph.

UPDATE 16:45. Summit în Praga: Șeful diplomației europene vrea "o nouă ordine", fără Rusia 

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a descris summitul Comunității Politice Europene (EPC) de la Praga drept "o modalitate de a căuta o nouă ordine fără Rusia. Nu înseamnă că vrem să excludem Rusia pentru totdeauna, ci doar această Rusie, Rusia lui Putin". Mai mult, Josep Borrell a subliniat că reuniunea EPC include țări precum Marea Britanie, Serbia și Turcia, întinzându-se de la Caucaz până la Marea Nordului și Mediterană: "Acesta este semnalul pe care vrem să-l transmitem. Rusia este izolată. Tu nu ai loc, toți ceilalți sunt aici", a mai subliniat oficialul european.

La summit-ul din Cehia participă liderii din cele 27 de state ale UE și din alte 17 țări europene. Cei 44 de oficiali vor discuta despre energie, migrație și securitate, cu accent pe războiul din Ucraina, iar președintele Volodimir Zelenski va interveni de la Kiev prin videoconferință.

UPDATE 16:30. Rusia a trimis obiecții preliminare la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), în dosarul de genocid deschis de Ucraina

Rusia a înaintat obiecții preliminare în dosarul de genocid introdus de Ucraina la Curtea Internațională de Justiție. Potrivit The Guardian, cea mai înaltă instanță a ONU pentru litigiile dintre state a postat pe Twitter că a primit obiecțiile pe 3 octombrie, dar acestea nu au fost făcute publice. Părțile pot depune obiecții preliminare dacă consideră că instanța nu este competentă într-un caz. Într-o scrisoare adresată ONU în luna martie, Moscova a susținut că CIJ nu are jurisdicție deoarece convenția de genocid nu reglementează utilizarea forței între state.

Depunerea semnifică o schimbare în atitudinea Moscovei față de Curtea Internațională de Justiție. Rusia interacționează acum cu instanța, în timp ce anterior a omis audierile și nu a depus documente direct.

UPDATE 16:10. Parlamentul European cere sancțiuni mai severe pentru Moscova

Într-o rezoluție adoptată joi, eurodeputații afirmă că rezultatele așa-ziselor referendumuri, desfășurate sub amenințarea armelor, pentru a anexa regiunile Donețk, Kherson, Luhansk și Zaporizhzhia sunt „nule și neavenite” și solicită statelor membre să adopte sancțiuni suplimentare severe.

Eurodeputații îndeamnă statele membre ale UE și alte țări care sprijină Ucraina să își intensifice masiv asistența militară, în special în domeniile solicitate de guvernul ucrainean. Statele membre care mai ezită ar trebui să furnizeze partea care le revine din asistența militară necesară pentru scurtarea războiului.

Amenințările recente ale Rusiei de a utiliza arme nucleare sunt iresponsabile și periculoase, avertizează eurodeputații, conform unui comunicat. Aceștia solicită statelor membre și partenerilor internaționali să pregătească un răspuns rapid și decisiv în cazul în care Rusia lansează un atac nuclear asupra Ucrainei. Orice încercare a Rusiei de a prezenta atacuri asupra teritoriilor ocupate ca un atac asupra Rusiei și, prin urmare, ca motiv pentru un atac nuclear, este ilegală și lipsită de temei și nu va descuraja Uniunea Europeană să acorde în continuare asistență pentru a permite Ucrainei să se apere.

Eurodeputații condamnă mobilizarea militară din Rusia și măsurile care îi obligă pe rezidenții teritoriilor ocupate temporar din Ucraina să se înroleze în cadrul forțelor armate sau auxiliare ale Rusiei, act interzis de cea de-a patra Convenție de la Geneva. Pentru a menține stabilitatea în Caucazul de Sud și Asia Centrală, eurodeputații solicită, de asemenea, un sprijin sporit pentru țările din regiune care s-au confruntat cu un aflux de cetățeni ruși, în special Georgia, Kazahstan, Uzbekistan, Armenia și Kârgâzstan, transmite Mediafax.

UPDATE 15:00 - Ucraina a eliberat într-o lună peste 400 de kilometri pătraţi din teritoriile ocupate de ruşi în sud

 Ucraina a anunţat joi că a eliberat în decurs de o lună mai mult de 400 de kilometri pătraţi din teritoriile ocupate de Rusia în sudul acestei ţări, trupele ruse confruntându-se cu o contraofensivă ucraineană, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Forţele armate ale Ucrainei au eliberat peste 400 de kilometri pătraţi din regiunea Herson, de la începutul lunii octombrie", a anunţat purtătoarea de cuvânt al Comandamentului militar Sud, Natalia Gumeniuk, evaluând pentru prima dată în cifre progresele armatei ucrainene.

Armata ucraineană a realizat în ultimele săptămâni progrese importante în nordul regiunii sudice Herson şi a eliberat din mâinile ruşilor aproape toată regiunea Harkov, în nord-est, deschizând astfel calea pentru continuarea contraofensivei spre regiunea Lugansk, bastion al separatiştilor instalaţi de Moscova din 2014.

UPDATE 14:50 - Moscova este "pe deplin angajată" să evite un război nuclear, susţine Ministerul de Externe rus

Moscova a afirmat joi că rămâne "pe deplin angajată" principiului de a nu permite niciodată declanşarea unui război nuclear, în condiţiile în care există tot mai multe temeri privind o posibilă dramatică escaladare după şapte luni de conflict armat cu Ucraina, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat joi, în timpul unei conferinţe de presă, că poziţia Moscovei - cea conform căreia un război nuclear nu ar trebui să aibă loc niciodată - nu s-a schimbat.

Autorităţile ruse sugerează posibilitatea utilizării de arme nucleare încă de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina la 24 februarie, iar aceste ameninţări au crescut în intensitate în ultimele săptămâni.

Anunţând la 21 septembrie mobilizarea ''parţială'', Putin a ameninţat că va folosi ''toate mijloacele aflate la dispoziţia'' Rusiei pentru a apăra integritatea ei teritorială. ''Nu este o cacealma!'', a adăugat el.

Politicieni occidentali şi serviciile de informaţii afirmă că, deşi nu există semne de desfăşurare nucleară în acest moment, ameninţările lui Putin ar trebui luate în serios.

UPDATE 14:30 - Ucraina consideră că Rusia "trebuie pedepsită" pentru atacurile de la Zaporojie

Rusia „trebuie pedepsită” pentru atacurile sale cu rachete asupra orașului Zaporojie, din sudul Ucrainei, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba, scrie BBC.

Guvernatorul regional spune că o femeie a fost ucisă și cel puțin șapte persoane, inclusiv un copil de trei ani, au fost rănite. Kuleba spune că peste noapte, șapte rachete rusești au lovit civili care „dormeau liniștiți în casele lor”, adăugând că mai multe rachete au lovit ulterior clădirile în timpul zilei.

„Rușii continuă să lovească în mod deliberat civilii pentru a semăna frica. Teroarea rusă trebuie oprită - prin forța armelor, sancțiuni și izolarea totală”, a spus el într-o postare pe Tweeter.

Overnight, seven Russian missiles have hit people sleeping peacefully at their homes in Zaporizhzhia. More have struck during the day. Russians keep deliberately striking civilians to sow fear. Russian terror must be stopped — by force of weapons, sanctions, and full isolation. pic.twitter.com/HQmXCeN5HN

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba)
October 6, 2022

UPDATE 14:00 - Bilanţul actualizat al victimelor bombardamentelor din Zaporojie

Cel puţin o persoană a fost ucisă, iar alte şapte au fost rănite în bombardamente, la Zaporjie, în sud-estul Ucrainei, anunţă autorităţile locale, care acuză Rusia de aceste atacuri, relatează AFP, citat de news.ro.

Oraşul Zaporjie - aflat sub controlul Ucrainei - se află în regiunea cu acelaşi nume, a cărei anexare a fost revendicată de către Moscova - în pofida faptului că Rusia nu controlează în întregime oblastul ucrainean.

Oraşul se află la aproximativ 60 de kilometri nord-est de Centrala Nucleară Zaporjie, pe care ruşii o ocupă militar de la începutul lui martie şi pe care Moscova şi Kievul se acuză reciproc că o bombardează de luni de zile.

Atacurile de joi din Zaporjie au sfârtecat o întreagă parte a unui bloc de locuinţe, iar salvatori căutau în dărmâturi - cu mâna - eventuale victime, au constatat jurnalişti AFP. Fum se ridica în continuare dintr-un morman impresionant de moloz, stropit cu apă de pompieri.

”O femeie a murit”, iar alta ”a fost salvată de medici”, a anunţat pe reţele de socializare guvernatorul regional Oleksandr Staruh.

El a anunţat anterior, într-un bilanţ anterior, că au fost ucise două persoane. Şapte persoane au fost rănite, inclusiv un copil în cârstă de trei ani, a precizat el, subliniind că bilanţul se poate modifica în continuare.

Potrivit guvernatorului, şapte lovituri ale forţelor ruse au vizat ”imobile foarte înalte”. El a evocat, apoi, un ”nou atac”, însă fără să facă precizări.

Cel puţin 30 de persoane au fost ucise săptămâna trecută într-un atac asupra unei coloane de maşini ale unor civili, în apropiere de oraşul Zaporjie, în apropierea unui punct de trecere între partea regiunii controlată de ucraineni şi cea ocupată de armata rusă.

UPDATE 13:50 - Kremlinul neagă că ruşii fug din ţară pentru că nu vor să fie trimişi la luptă în Ucraina

Kremlinul a negat informațiile conform cărora 700.000 de ruși au fugit din țară de când Moscova şi-a anunțat intenţia prin care va chema sute de mii de oameni să lupte pe frontul din Ucraina, scrie The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu are cifre exacte cu privire la numărul de persoane care au părăsit țara de la anunțul lui Vladimir Putin, pe 21 septembrie,cu privire la o „mobilizare parțială” care îi va chema pe ruşi pe front

UPDATE 13:30 - Putin l-a făcut pe Kadîrov general-colonel, al treilea cel mai înalt grad din ierarhia militară rusă: "Este o mare onoare!"

Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, a declarat că Vladimir Putin l-a promovat la gradul de general-colonel, anunţă The Telegraph. "Este o mare onoare pentru mine", a declarat şeful cecen pe Telegram. Recent a anunţat că-şi trimite cei trei fii adolescenţi să lupte pe frontul din Ucraina.

Preşedintele Rusiei i-a oferit liderului cecen unul dintre cele mai înalte grade militare, într-un moment în care acesta devenise din ce în ce mai critic la adresa modului în care este condus războiul din Ucraina. Şeful Ceceniei, în vârstă de 46 de ani, care a luptat împotriva forţelor guvernamentale ruse în timpul războaielor separatiste din anii '90, din Caucazul de Nord, a publicat miercuri vestea “fericită” pe canalul său de Telegram.

UPDATE 12:50 - Armata ucraineană comunică pe tema predării militarilor ruşi

Aproximativ zece militari ucraineni, pe jos, într-o zonă rurală, intercpetează o blindată inscripţionată cu ”Z” pe al cărei tun este legat un steag alb, iar doi militari se predau cu mâinile ridicate în aer, după care iese şi şoferul blindatei, un vehicul de luptî de infanterie sovietic de tip BMP-1, potrivit unei înregistrări video, virală de miercuri pe reţele de socializare, relatează Le Figaro, potrivit news.ro.

Această scenă este filmată perfect de către unul dintre militarii ucraineni care asistă la operaţiune.

Le char russe s'arrête, les soldats ukrainiens l'encerclent et les russes partent les mains levées Documenter la reddition d'un char russe dans la région de Kherson pic.twitter.com/V6GmQKvIoI

— pat (@natypatou)
October 5, 2022

Scenariul unei astfel de predări este plauzibil în regiunea Herson, unde armata rusă se retrage, aflată în mare dificultate în faţa forţelor ucrainene, care obţin un succes după altul şi eliberează localităţi în sector.

Însă înregistrarea video ar putea fi la fel de bine un ”clip” care să alimenteze comunicarea spectaculoasei contra-ofensive lansartă de Kiev la începutul lui septembrie, potrivit ziarului.

”Dacă vorbim despre o predare voluntară (a militarilor ruşi), de bunăvoie, le vom da posibilitatea de a găsi un drum în lumea liberă”, declara miercuri, la postul francez BFMT, ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov.

Autorităţile ucrainene au creat o buclă pe Telegram, cu un număr de telefon la care militari ruşi care vor să se predea să poată suna pentru a se preda.

Începând din aprilie, se acordă o primă pentru livrarea de material militar rusesc - de la 10.000 de dolari în schimbul unui simplu tun, până la un milion de dolari în schimbul unui avion de vânătoare.

UPDATE 11:30 - Zelenski afirmă că planurile militare aprobate de Statul Major "vor fi pe placul ucrainenilor" şi "îi vor supăra pe ocupanţi"

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit în noaptea de miercuri spre joi că planurile militare aprobate într-o reuniune a Statului Major al Comandantului Şef Suprem "vor fi pe placul ucrainenilor" şi "îi vor supăra pe ocupanţi", transmite EFE, potrivit Agerpres.

"Desigur, nu pot dezvălui exact temele care au fost discutate de personal. Însă majoritatea rapoartelor, rapoarte acceptate şi planuri aprobate definitiv, vor fi pe placul ucrainenilor. Şi cu siguranţă îi vor supăra pe ocupanţi", a declarat Zelenski în obişnuitul său discurs nocturn.

Totuşi, Zelenski a explicat că la reuniune principala chestiune abordată a fost mişcarea trupelor "în sensul eliberării întregului pământ ucrainean şi tot ceea ce este nevoie pentru punerea în aplicare a operaţiunii noastre de apărare".

Totodată, preşedintele ucrainean a informat că, în regiunea Herson, au fost eliberate miercuri trei localităţi: Novovoskresenske, Novohrihorivka şi Petropavlivka. El a mai spus că forţele ucrainene au doborât şase drone de fabricaţie iraniană.

În fine, şeful statului ucrainean a anunţat că a avut miercuri o discuţie "foarte bună" cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, căruia i-a mulţumit pentru sprijin şi cu care şi-a coordonat "următorii paşi comuni"

UPDATE 11:10 - ISW: Armata Ucraineană pregăteşte ofensiva spre oraşele Svatove din Lugansk şi Herson din aceeaşi regiune

Contraofensiva Ucrainei din nordul Harkovului nu a culminat încă, iar după o lună de operațiuni de succes avansează în vestul regiunii Lugansk, relatează experţii americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War) în analiza de joi.  

Pe Frontul de Sud, trupele ucrainene  și-au consolidat pozițiile și s-au regrupat în nordul regiunii Herson, după ce au obţinut victorii majore în ultimele 48 de ore. Surse ruse au raportat pregătiri de ofensivă ale ucrainenilor la nord-vest, vest și nord-est de orașul Herson, susţine ISW. 

Pe Frontul de Est, forțele ucrainene au reuşit pe 5 octombrie victorii în nord-vestul regiunii Lugansk, lângă Svatove şi au continuat progresele în nord-estul regiunii Harkov, lângă zona Kupiansk. În acelaşi timp, forțele rusești au continuat atacurile la sol în regiunea Donețk.

Președintele rus Vladimir Putin a finalizat oficial pe 5 octombrie procesul de anexare ilegală a teritoriilor ucrainene ocupate de ruși şi a luat măsuri ca centrala nucleară de la Zaporojie să treacă în controlul Rusiei. Forțele ruse au efectuat ieri primul atac asupra regiunii Kiev din luna iunie cu o dronă iraniană Shahed-136. Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, a anunțat că Putin i-a acordat gradul de general-colonel. Criticile tot mai mari din sânul Rusiei la adresa mobilizării parțiale îl vor determina pe Putin să-i scoată țapi ispășitori pe Ministerul rus al Apărării și în special pe ministrul Serghei Șoigu, prognozează ISW.

Southern Axis Update:#Ukrainian troops likely consolidated positions and regrouped in northern #Kherson Oblast after making major gains in the last 48 hours. /1https://t.co/KBHCXtN1Qd pic.twitter.com/N6OXHqcFoF

— ISW (@TheStudyofWar)
October 6, 2022

Eastern #Ukraine Update:

Ukrainian troops also likely continued advances in northeastern #Kharkiv Oblast near the #Kupyansk area on October 5. /2https://t.co/KBHCXtN1Qd

— ISW (@TheStudyofWar)
October 6, 2022

UPDATE 11:00. Numărul cetăţenilor ucraineni care au intrat în România a trecut de 2,5 milioane

Numărul cetăţenilor ucraineni care au intrat în Tomânia a trecut de 2,5 milioane, conform datelor transmise joi de Poliţia de Frontieră, care precizează că este luată în calcul şi perioada preconflict, începând din 10 februarie. ”În data de 05.10.2022, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii ţări au efectuat formalităţile de control (atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire) aproximativ 151.500 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 43.700 de mijloace de transport”, anunţă Poliţia de Frontieră.

Pe sensul de intrare în România, au fost 71.642 de persoane, dintre care 8.486 de cetăţeni ucraineni, în creştere cu 10,2% faţă de ziua precedentă. ”Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 05.10.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.508.047 cetăţeni ucraineni”, afirmă poliţiştii de frontieră. În continuare, controlul de frontieră la intrarea în România  prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale şi comunitare, Poliţia de Frontieră lucrând la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.

UPDATE 10:40 - Contraofensiva ucraineană împinge linia frontului în Herson cu 20 km

Forțele Armate al Ucrainei au împins cu 20 km linia frontului în regiunea Herson, dar Rusia are o dilemă

Ministerul Britanic al Apărării susține în actualizarea de joi că Rusia nu are oameni pentru apărarea regiunii Herson și cel mai probabil intenționează să trimită rezerviști mobilizați în acest sector.

"Forțele armate ale Ucrainei au început pe 2 octombrie  o nouă fază de operațiuni ofensive în regiunea Herson. Unitățile ucrainene au avasat în sud şi au împins linia frontului cu până la 20 km reuşind victorii în principal de-a lungul malului de est al râului Inguleţ și pe malul de vest al Niprului, dar nu au ameninţat încă principalele poziții defensive rusești.

Forțele ruse au rupt contactul și s-au retras. Amenințarea tot mai mare din sectorul Nova Kakhovka este posibil să ajungă una dintre cele mai mari preocupări ale comandanţilor ruşi. Una dintre puținele rute disponibile pentru aprovizionarea forțelor ruse a rămas cea peste Nipru, dar căile de traversare sunt avariate.

Rusia se confruntă cu o dilemă: retragerea forțelor de luptă peste Nipru, în est, va face mai sustenabilă apărarea restului regiunii Herson; dar ordinul politic este să rămână acolo și să se apere. Rusia și-a trimis majoritatea forțelor sale aeropurtate, sever rămase fără oameni, în apărarea Hersonului.

Prin urmare, Rusia are în prezent puține forțe suplimentare, de înaltă calitate, care pot fi dislocate rapid, disponibile pentru a stabiliza frontul: probabil că își propune să aducă rezerviști mobilizați în acest sector." a transmis Ministerul Britanic al Apărării în actualizarea de joi. 

(7/7) Therefore, Russia currently has few additional, high quality rapidly deployable forces available to stabilise the front: it likely aims to deploy mobilised reservists to the sector.

— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ)
October 6, 2022

UPDATE 09:40 - Doi morţi în urma bombardamentelor de la Zaporojie

Bombardamentele forţelor ruse au dus la moartea a cel puţin două persoane în cursul nopţii de miercuri spre joi în oraşul Zaporojie din Ucraina şi au avariat sau distrus mai multe clădiri rezidenţiale şi au cauzat incendii masive, a declarat joi dimineaţă guvernatorul regional Oleksandr Staruh, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

O femeie a murit în bombardament, iar o alta în drum spre spital, forţele ruse lansând şapte atacuri, a scris Staruh pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

"Cel puţin cinci persoane sunt sub dărâmături", a spus el.

"Multe persoane au fost salvate. Printre ele, o fetiţă de trei ani, care acum este sub îngrijire. Operaţiunea de salvare continuă", a adăugat oficialul ucrainean.

Zaporojie este una dintre cele patru regiuni anexate de Rusia. Anexarea a fost condamnată de aliaţii Ucrainei, iar Kievul spune că nu va accepta niciodată capturarea ilegală a unor teritorii ale sale prin forţă.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat statului rus să preia controlul asupra centralei nucleare din Zaporojie, cea mai mare din Europa şi administrată în continuare de ingineri ucraineni, deşi a fost capturată de forţele ruse din primele momente ale războiului.

Centrala este chiar pe linia frontului, iar ambele părţi s-au acuzat reciproc de bombardamente şi au atras atenţia asupra riscului unui dezastru nuclear.

Entire floors were destroyed. People are under the rubble. Rescuers are still working on the spot. #Zaporizhzhia #russiaisateroriststate pic.twitter.com/TLl5nYtztO

— KyivPost (@KyivPost)
October 6, 2022

UPDATE 08:30 - Liderii europeni se întâlnesc la Praga pentru un summit care vizează reunirea continentului în fața agresiunii Rusiei

Liderii din Ucraina , Marea Britanie și Turcia se vor alătura, joi, la Praga, omologilor din UE, pentru un summit care vizează reunirea continentului în fața agresiunii Rusiei, scrie The Guardian.

Întâlnirea a fost declarată de Bruxelles drept o „platformă de coordonare politică” pentru cele 44 de națiuni disparate prezente.

Printre cei care urmează să se întâlnească se numără și liderii din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia, Georgia, Islanda, Kosovo, Liechtenstein, Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Elveția. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi prezent prin transmisiune online de la Kiev

UPDATE 08:20 - Noi atacuri cu rachete în Zaporojie. Guvernator ucrainean: " Salvatorii scot deja oameni de sub dărâmături"

Mai multe bombardamente au avut loc noaptea trecută în Zaporojie, în sud-estul Ucrainei. În urma atacurilor, mai multe clădiri rezidenţiale au fost avariate sau distruse, mai mulţi oamenii fiind prinşi sub dărâmături, potrivit guvernatorului regiunii, scrie The Guardian.

"Ca urmare a atacurilor inamice, au izbucnit incendii în oraș”, a scris Oleksandr Starukh pe Telegram, joi dimineață. "Există posibile victime. Salvatorii scot deja oameni de sub dărâmături”

Starukh a afirmat ulterior că Rusia „a tras 7 rachete în clădiri înalte” și a spus că numărul exact al victimelor este încă în curs de verificare

#Russian invaders shelled #Zaporizhzhia this morning. The number of casualties is not known yet. pic.twitter.com/u7RfJ197oY

— NEXTA (@nexta_tv)
October 6, 2022

UPDATE 07:00 - Ucrainenii au recucerit trei localităţi din sudul ţării, potrivit preşedintelui Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, miercuri, că trei noi localităţi au fost recucerite de forţele de la Kiev în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, unde trupele Moscovei sunt în dificultate, informează AFP, potrivit news.ro.

"Novo-Voskresenske, Novo Grigorivka şi Petropavlivka din regiunea Herson au fost eliberate în ultimele 24 de ore", a indicat Volodimir Zelenski într-un videoclip pe reţelele de socializare, asigurând că această contra-ofensivă ucraineană "continuă". 

"Astăzi, în Lîman, Sviatohirsk şi Yarova din regiunea Doneţk a fost adăugat un alt semn al revenirii la viaţa normală - am reluat plata pensiilor acolo. De asemenea, oferim truse alimentare şi ajutor umanitar. Revenirea drapelului ucrainean înseamnă că o viaţă paşnică şi socială sigură este din nou posibilă pentru Donbas şi în toate celelalte teritorii care au fost ocupate temporar de Rusia", a mai spus preşedintele ucrainean.

El s-a adresat şi ocupanţilor: "Chiar dacă găseşti o altă armă undeva în lume cu acelaşi nume "natural" pentru "lumea ta rusă", cum ar fi aceste "Shahed" iraniene cu care încerci să bombardezi oraşele noastre, precum Bila Tserkva... oricum nu te va ajuta. "Ai pierdut deja. Ai pierdut pentru că şi acum, în cea de-a 224-a zi a războiului, trebuie să explici societăţii tale de ce este nevoie de toate acestea: acest război, falsa mobilizare şi autodistrugere a tuturor perspectivelor poporului tău".

"Ucrainenii ştiu pentru ce luptă. Şi tot mai mulţi cetăţeni ai Rusiei îşi dau seama că trebuie să moară pur şi simplu pentru că o persoană nu vrea să pună capăt războiului. Este evident cine va câştiga", a spus Zelenski.

La începutul zilei, guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, aflată până acum sub controlul aproape total al Moscovei, a proclamat un progres.

"Acum este oficial. Recucerirea regiunii Lugansk a început. Mai multe localităţi au fost deja eliberate", a spus Serghei Gaidai, fără alte detalii.

Aproape toată regiunea Harkov (nord-est) pare acum a fi sub control ucrainean, deschizând calea către cea de la Lugansk, o fortăreaţă a separatiştilor instalată de Moscova din 2014.

La rândul ei, armata rusă a asigurat miercuri că a condus, în ultimele 24 de ore, "lovituri masive" în apropiere de Lîman (regiunea Doneţk), un oraş recent preluat de forţele ucrainene, care le-a cauzat pierderi grele.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov a dat asigurări că teritoriile pierdute vor fi "reluate".

Vladimir Putin a jurat că va apăra zonele anexate, chiar dacă aceasta însemna folosirea armelor nucleare, ameninţare care nu a oprit nici contraofensiva ucraineană, nici livrările de arme occidentale.

Armata rusă a recunoscut marţi pe jumătate retragerile, publicând hărţi care arătau că Moscova a cedat o întreagă parte a regiunii de nord a Hersonului şi că prezenţa sa în Harkov este acum minimă.

articolul original.

Un român din Italia s-a baricadat în casă cu fiul de 4 ani, pe care l-a smuls din brațele asistentului social. Carabinierii negociază acum eliberarea copilului

6 October 2022 at 07:45
image

Zeci de polițiști s-au mobilizat pentru găsirea românului, care, într-un final, s-a baricadat cu copilul în casa lui din Roncadelle, provincia Brescia. Zona a fost izolată de carabineriri, care, de ore bune, negociază cu bărbatul eliberarea băiețelului. 

La fața locului se află, inclusiv, unitatea antiterorism. Românul ar fi arătat o armă, dar încă nu există nicio confirmare dacă este una reală sau de jucărie, precizează Rai News

Jurnaliștii italieni precizează că românul este despărțit de mama copilului.

Instanța i-a încredințat femeii custodia băiețelului, tatăl putând să-și vadă fiul în cadrul unor întâlniri periodice protejate, în prezența unui asistent social. 

Copilul ar fi fost încredințat mamei din cauza "comportamentului violent" din partea tatălui.

Negocierile au durat toată noaptea și sunt încă în desfășurare

Astăzi, la primele ore ale dimineții, băiețelul era încă ostatic în casa tatălui său, iar zona din via Tieammen este în continuare închisă circulației. Surse din poliție spun că micuțul ar fi bine, iar bărbatul le-ar fi cerut timp carabinierilor înainte de a deschide ușa.

Negocierile au durat toată noaptea și sunt încă în desfășurare. La fața locului se află și procurorul șef al Parchetului din Brescia, Francesco Prete, dar și avocatul bărbatului, avocatul Alberto Scapaticci.

articolul original.

O fetiţă de 4 ani din Neamţ, lăsată nesupravegheată, a fost lovită de o maşină în timp ce încerca să traverseze prin loc nepermis

6 October 2022 at 07:39
image

"Din primele cercetări efectuate de poliţişti a reieşit că, în timp ce o femeie, de 36 de ani, din Oniceni, conducea un autoturism, pe sectorul de drum anterior menţionat, ar fi efectuat manevra de depăşire a unui autoturism oprit pe partea dreaptă a sensului de deplasare şi ar fi surprins şi accidentat o minoră de 4 ani, care s-ar fi angajat în traversarea străzii, prin loc fără marcaj pietonal", a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, subinspectorul Ramona Ciofu.

Minora a fost transportată la Centrul de Primiri Urgenţe Roman pentru acordarea îngrijirilor medicale.

Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

articolul original.

Percheziţii în Bucureşti şi alte 3 judeţe, într-un dosar de tâlhărie. 50 de persoane, duse la audieri - surse

6 October 2022 at 06:30
image

Dosarul a fost deschis în vara acestui an, după ce un grup de suporteri aflaţi la meci au tâlhărit un bărbat care se afla împreună cu fiul sau de 14 ani. Huliganii, aveau asupra lor arme albe, obiecte contondente, mănuși, cagule, parte din ele fiind găsite și la percheziții.

Potrivit surselor Observator, aproximativ 50 de persoane vor ajunge în cursul zilei de astăzi la audieri. Cercetările în acest dosar sunt desfăşurate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5. 

La activitățile de joi dimineaţă, au participat jandarmi ai Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Ce spun autorităţile

În această dimineață, 6 octombrie 2022, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul Grupuri Infracționale Violente au pus în aplicare 19 mandate de percheziție domiciliară și 14 mandate de aducere, în București și în județele Ilfov, Giurgiu și Vâlcea, într-un dosar penal de tâlhărie calificată. 

Cercetările sunt desfășurate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5. Acțiunea beneficiază de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. 

Material realizat cu ajutorul informaţiilor transmise de reporterul Observator Bogdan Dinu

articolul original.

Cel puțin 17 morți, inclusiv un primar, în urma unui asasinat, în Mexic. Gruparea era cunoscută pentru că amenința edilii din regiune

6 October 2022 at 06:20
image

Poliția a declarat că bărbați înarmați au luat cu asalt primăria San Miguel Totolapan miercuri, 5 octombrie, la ora 14:00. Partidul primarului Conrado Mendoza Almeda, PRD, a condamnat asasinarea lui și a cerut dreptate. Atacul a fost pus pe seama bandei criminale Los Tequileros, potrivit BBC.

În masacru au fost uciși și ofițeri de poliție și oameni din consiliu. Tatăl lui Conrado, fostul primar, Juan Mendoza Acosta, a fost și el ucis în casa lui, înainte să înceapă atacul din primărie. O autostradă din statul Guerrero, unde se află San Miguel Totolapan, a fost blocată pentru scurt timp de vehicule mari pentru a împiedica autoritățile să intre în oraș. Chiar și după standardele violente ale statului Guerrero, acesta a fost un atac șocant, relatează corespondentul BBC în Mexic.

Gruparea criminală a devastat Guerrero între 2015 și 2017 A fost cunoscută pentru amenințarea primarilor din regiune

San Miguel Totolapan se află în inima unei regiuni cunoscute sub numele de Tierra Caliente, o zonă violentă a vestului Mexicului, controlat de cartelurile de droguri. Diverse clanuri de infractori se luptă pentru controlul zonelor profitabile, pentru droguri, la nord, de-a lungul coridorului Pacificului.

Într-un raport preliminar văzut de presa locală, procurorul general a statului Guerrero a spus că, pe lângă cele 18 persoane care au fost ucise, alte trei au fost rănite. În urma atacului, Ministerul Apărării Naționale a declarat că desfășoară unități ale armatei și marinei în zonă, pentru a-i găsi pe cei vinovați. Guvernatorul Guerrero, Evelyn Salgado Pineda, și-a exprimat într-un mesaj de pe Twitter regretele profunde pentru cele întâmpate.

Cu puțin timp înainte de atac, presupuși membri ai Los Tequileros au postat un videoclip pe rețelele de socializare care anunță întoarcerea sa în regiune, unde s-au luptat cu o bandă rivală de droguri. Gruparea criminală a devastat Guerrero între 2015 și 2017 și a fost cunoscută pentru amenințarea primarilor din regiune, până când liderul său, Raybel Jacobo de Almonte a fost asasinat. De Almonte era cunoscut sub numele de El Tequilero- “Băutorul de Tequila”, iar banda lui și-a luat numele de la el.

articolul original.
❌