ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 30 September 2022Observator

O femeie de 61 de ani, unul dintre paramedicii care au intervenit în timpul atentatelor din 11 septembrie, omorâtă brutal în New York: "Am pierdut un erou"

30 September 2022 at 19:15
image

Locotenentul Alison Russo-Elling a fost omorâtă în timp ce era de serviciu, lângă casa ei din New York City. Din păcate, ea a murit din cauza rănilor grave, iar ulteior s-a descoperit că femeia a fost înjunghiată de peste 20 de ori, relatează Mirror.

La acel moment, în serviciul echipei de răspuns medical (EMS) a Departamentului de Pompieri din New York City (FDNY), a fost transportată de urgență la spital, dar în cele din urmă a murit din cauza rănilor grave. Surse din poliție au spus că ucigașul a spus „la naiba”, în timp ce a înjunghiat-o în mod repetat.

Un suspect a fost arestat

 „Am pierdut unul dintre eroii noștri, ea a oferit un serviciu orașului timp de peste 24 de ani, atacatorul ei a fost prins și va fi tras la răspundere pentru acțiunile sale”, a declarat primarul orașului, Eric Adams. Femeia, care a murit la vârsta de 61 de ani, a servit în FDNY timp de 25 de ani și a fost promovat la paramedic în 2002. Ea a obținut funcția de locotenent în 2016.

Membrii EMS servesc doar pentru a ajuta și a salva viețile altor oameni. A fi atacat și ucis în timp ce tu salvezi vieți este sfâșietor, cât și revoltător pentru departamentul nostru, în moduri pe care nu le pot descrie. Ea a slujit acest oraș timp de 25 de ani. A fost apreciată de mai multe ori pentru curajul și munca ei de salvare a vieții și a fost absolut iubită la această slujbă”, a adăugat comisarul FDNY.

Un bărbat arestat, identificat drept Peter Zisopoulos, în vârstă de 34 de ani, s-a baricadat într-un apartament înainte ca poliția să poată să-l convingă să iasă. El a fost acuzat de omor și deținere penală de armă. „În acest moment al anchetei, nu pare să fi existat niciun contact anterior între ei. El doar a mers spre ea și apoi a înjunghiat-o până la moarte”, a declarat o sursă din NYPD.

 „Acest atac mortal, fără sens, în plină zi, asupra unui membru este un atac direct asupra societății noastre. Este cea mai recentă consecință a violenței cu care ne luptăm fără încetare în orașul nostru”, a spus comisarul Departamentului de Poliție din New York (NYPD), Keechant L. Sewell.

Personalul de intervenție din New York a mai fost atacat și în 2017. Yadira Arroyo, medic, a fost ucisă cu propria ambulanță. Mama a cinci copii a fost strivită sub roți în timp ce vehiculul a fost furat. Acuzatul Jose Gonzalez a fost considerat apt de a fi judecat la începutul acestei luni și este programat să apară în fața instanței pe 3 ianuarie 2023.

articolul original.

Inundații cum nu au mai fost în 500 de ani în Florida: Imaginile dezastrului provocat de Uraganul Ian

30 September 2022 at 18:46
image

A rămas dezastru în urma uraganului. Ian a devastat coasta de vest a Floridei. Fort Meyers, primul oraş în calea furtunii, arată ca după război. Numeri pe degete ce-a mai rămas întreg, casele şi maşinile sunt rupte în bucăţi care s-au împrăştiat pe toate străzile. 

Ron DeSantis, guvernator Florida: Unele pagube sunt, ştiţi şi voi, de nedescris. E greu să vezi o casă cum stă în mijlocul Golfului Estero, după ce a fost scoasă din temelii şi purtată acolo cu totul de vântul puternic şi de valurile de furtună şi aşezată în masa de apă. 

Casele din lemn de pe ţărm au fost ţinte sigure pentru rafalele de vânt care au lovit cu peste 240 de kilometri pe oră şi pentru valurile de peste patru metri. 

Localităţi întregi din Lee County au fost înghiţite de ape. În multe case apa le-a ajuns oamenilor până la brâu. Singurul pod care face legătura cu Sanibel County a fost distrus pe mai multe tronsoane.

Uraganul Ian: Sute de oameni sunt izolaţi sau daţi dispăruţi. Autorităţile se tem de ce-i mai rău. 

Joe Biden, preşedintele SUA: Ar putea fi cel mai sângeros uragan din istoria Floridei. Bilanţul e încă neclar, dar suntem informaţi că e vorba de pierderi substanţiale de viaţă.

Echipajele de intervenţie lucrează fără întrerupere şi au reuşit să salveze până acum peste 700 de oameni, dar şi multe animale. 

Toate cele 59 de pisici, exemplare polidactile, descendente ale pisicii lui Ernest Hemingway au fost salvate din casa memorială a scriitorului, care s-a aflat pe traiectoria uraganului. 

La Oakland, oamenii s-au simţit ca într-un film horror după ce furtuna a inundat un cimitir, iar sicriele au început să plutească pe străzi. 

După ce a adus ploi torenţiale şi inundaţii şi în nordul statului Florida, furtuna tropicală Ian a reintrat în Oceanul Atlantic de unde s-a îndreptat către Carolina de Sud, unde sunt aşteptate rafale de vânt de peste 130 de km/h şi valuri de furtună de peste 2 metri înălţime. 

articolul original.

Chinurile de nedescris prin care a trecut o tânără: iubitul ei a bătut-o şi a înjunghiat-o. Bărbatul a vrut să-l sune pe tatăl fetei pentru a asista la tortură

30 September 2022 at 18:23
image

Lewis Dunn și-a ars iubita cu țigări, a înjunghiat-o și a amenințat că îi va tăia degetele de la picioare într-un coșmar care s-a încheiat doar când aceasta a reușit să fugă din casă și să se ascundă de bărbat, relatează Mirror.

Lewis a mers la casa în care iubita sa de 21 de ani locuia cu părinții ei și a spart geamul de la casă, precum și pe cele ale unor mașini. Acesta și-a dus iubita la un apartament de pe Hartington Road din Toxteth, unde a rămas până a doua zi. Însă, iubitul ei a refuzat să o lase să iasă din casă după ce a consumat un „cocktail de cocaină și alcool” și a supus-o unei o tortură îngrozitoare.

Femeia a fost supusă unor chinuri groaznice

Bărbatul a ars-o cu țigara e față, a tăiat-o cu un cuțit, a înjunghiat-o în umăr cu o șurubelniță, a lovit-o în mod repetat și a amenințat că îi va tăia degetele de la picioare. La un moment dat, tânărul de 27 de ani a încercat să-l sune pe FaceTime pe tatăl iubitei sale, deoarece „voia ca acesta să vadă” rănile pe care le provoca fiicei sale. Tatăl fetei nu a răspuns. În jurul orei 12:45, ea a reușit să evadeze. 

Ea a mers la Spitalul Aintree mai târziu în acea după-amiază, după ce a suferit 23 de răni separate. Acestea au inclus maxilarul rupt în două locuri, leziuni la inimă și arsuri de țigară la buze, tâmpla dreaptă și în spatele urechii stângi, precum și o fractură la osul degetului. 

El are șapte condamnări anterioare pentru nouă infracțiuni, inclusiv două pentru incidente domestice și anume o agresiune în 2014 și a fost închis pentru 25 de luni în 2017 pentru agresiune, agresiune cu vătămare corporală reală și vătămare penală împotriva unei foste partenere. Bărbatul a recunoscut că a sechestrat-o, provocând vătămare corporală gravă fără și trei capete de acuzare pentru daune penale și a fost condamnat la șase ani și opt luni. El va ispăși două treimi din această pedeapsă înainte de a fi eligibil pentru eliberare.

articolul original.

Bărbat găsit mort într-o casă cuprinsă de flăcări, în Argeș. Mai multe echipaje au intervenit pentru stingerea focului

30 September 2022 at 18:17
image

Potrivit ISU Argeş, la sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta într-o încăpere a unei locuinţe de dimensiuni mici. La faţa locului au ajuns două echipaje cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi un echipaj cu ambulanţă SMURD de prim ajutor calificat, potrivit Agerpres.

''S-a lucrat pentru localizarea incendiului şi pătrunderea în interiorul casei, iar pe timpul misiunii a fost identificată o victimă de sex masculin pentru care nu s-a mai putut face nimic'', precizează ISU.

În continuare, echipajele pompierilor lucrează la lichidarea incendiului.

articolul original.

Ziua Patriarhului. Prefericitul Daniel a sărbătorit 15 ani de când a fost întronizat

30 September 2022 at 18:08
image

Ziua a început fastuos pentru Patriarh. Preafericitul Daniel a părut fericit şi a întors urările politicienilor de faţă. "Ne bucurăm ca am primit adesea ajutor din partea autorităţilor centrale. Sigur, noi spunem că mereu este loc de mai bine, însă asta depinde mult şi de Parlament şi de domnii miniştrii", a declarat Patriarhul. "Părintele Patriarh ţine la această zi mai mult decât la propra zi de naştere", a declarat Vasile Bănescu.

A fost ales în funcţia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, după decesul Patriarhului Teoctist în 2007

Aproape întreg Guvernul a fost la sărbătoare mai ceva ca la un pelerinaj. Nici premierul nu a ratat ocazia şi a transmis un mesaj pe reţelele sociale. "V-ați dedicat consolidării parteneriatului dintre Stat și culte, care se fundamentează pe valori comune – dialog interreligios, bună cooperare, libertate religioasă, echilibru", se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Guvernului.

Dacă nu s-au zgârcit deloc cu laudele aduse Patriarhului, despre darurile aduse politicienii au vorbit însă mai puţin. "I-am urat multă sănătate şi să poată păstori Biserică Ortodoxă. Cadoul l-am adus în nume personal și rămâne personal", a declarat Lucian Bode. La final, evenimentul a consfinţit de fapt legătura strânsă dintre Biserică şi politicieni, mai ales că nu sunt departe campaniile electorale. În 2021, Patriarhul Daniel a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu una dintre cele mai înalte distincţii ale statului român.

Daniel Ciobotea s-a născut la data de 22 iulie 1951 în satul Dobreşti, din judeţul Timiş. A intrat în viaţa monahală în 1987 la Mănăstirea Sihăstria sub numele de Părintele Daniel. A fost ales în funcţia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, după decesul Patriarhului Teoctist în 2007.

articolul original.

Cazurile de holera cresc la nivel global. Focare raportate în 26 de ţări şi rate ale mortalităţii în creştere bruscă

30 September 2022 at 14:02
image

Într-un an obişnuit, mai puţin de 20 de ţări raportează focare de holeră, boală care se răspândeşte prin ingerarea de alimente sau apă contaminate.

"După ani de zile în care numărul cazurilor a scăzut, asistăm la o creştere îngrijorătoare a focarelor de holeră la nivel global", a declarat Philippe Barboza, şeful agenţiei OMS care se ocupă de cazurile şi focarele de holeră, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.

Rata medie a mortalităţii înregistrată în acest an aproape s-a triplat comparativ cu media pe cinci ani

Rata medie a mortalităţii înregistrată în acest an aproape s-a triplat comparativ cu media pe cinci ani şi este în prezent de aproximativ 3% în Africa, a adăugat el. Deşi majoritatea celor afectaţi de această boală pot avea simptome uşoare sau pot fi asimptomatici, holera poate ucide în câteva ore dacă nu este tratată. Un focar de holeră izbucnit în Siria a provocat deja moartea a 33 de persoane şi reprezintă un pericol pe fronturile ţării aflate de 11 ani în război civil.

Barboza şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la recentele focare din Cornul Africii şi părţi ale Asiei, inclusiv în Pakistanul afectat de inundaţii. El a afirmat că doar câteva milioane de doze de vaccin anti-holeră mai sunt disponibile de folosit până la sfârşitul anului, menţionând un deficit legat de producţia de vaccinuri.

Cu toate acestea, OMS mai are o rezervă de urgenţă de vaccinuri anti-holeră.

"Este foarte clar că nu avem suficiente vaccinuri pentru a răspunde focarelor acute şi cu atât mai puţin să putem să implementăm campanii preventive de vaccinare care ar putea reprezenta o modalitate de a reduce riscul pentru multe ţări", a spus oficialul OMS

articolul original.

Vladimir Putin a semnat anexarea celor patru regiuni din Ucraina: Ne vom apăra teritoriul prin toate mijloacele. Kievul să înceteze imediat atacurile şi să revină la masa negocierilor

30 September 2022 at 14:00
image

UPDATE 15:55 Putin a semnat tratatele pentru anexarea celor patru regiuni ocupate

După un discurs de zeci de minute, Vladimir Putin a semnat tratatele pentru anexarea celor patru regiuni ocupate, în prezența lui Evgheni Baliţki, liderul din Zaporojie, omologul acestuia din Herson, Vladimir Saldo, precum şi a preşedinţilor autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk, Denis Puşilin şi Leonid Pasecinik.

UPDATE 15:20 Vladimir Putin anunță oficial anexarea teritoriilor ucrainene ocupate

"Rezultatele sunt cunoscute și voi stiți foarte bine care au fost acestea. Rusia accepta Lugansk, Donețk, Herson și Zporojie. Rusia are patru noi regiuni. Legile ruse se vor aplica către noii noștri cetățeni, pentru că aceasta este dorința a millioane de cetățeni. Este dreptul lor natural.

Sunt generații întregi născute în urma tragediei părbușirii URSS. Atunci, guvernul s-a destrămat fără să țină cont de dorința a milioane de ruși. Oamenii s-au trezit prizonieri în țări pe care nu le cunoșteau. După revoluția din Rusi s-au creat republici care nu existau și au pus oamenii în fața unui fapt împlinit", potrivit președintelui rus.

Vladimir Putin a semnalat disponibilitatea reluării negocierilor de pace cu Ucraina, dar a subliniat că statutul regiunilor anexate "nu va face obiectul discuţiilor", întrucât "au făcut o alegere definitivă". "Occidentul trebuie să ştie că locuitorii acestor regiuni vor fi mereu cetăţenii noştri", a precizat liderul de la Kremlin.

"Rușii sunt uniți și nu este nimic mai puternic decât dorința a milioane de oameni care vorbesc aceeași limbă, cu tradiții și strămoși comuni. Nu este nimic în neregulă pentru ca acești oameni să se întoarcă la patria mamă. Îi cerem Kievului să oprească focul. Suntem gata să mergem la masa negocierilor. Armata ucraineană trebuie să înceteze imediat ostilităţile. Ne vom proteja teritoriile prin toate mijloacele posibile şi vom face totul pentru garantarea securităţii populaţiei noastre.

Cu toate că Vestul a decis ruperea URSS, nu ne vom raporta la acest status quo. Vestul se aștepta ca Rusia să nu-și revină, dar ne-am ridicat mai puternici. Rusia e pregătită să-și reia locul în lume. Vestul încă încearcă să ne distrugă statul, să ne sărăcească populația, să ne ucidă cetățenii. Vestul folosește dolarul ca pe o armă, asta o fac peste tot în lume, să profite de această hegemonie.

Înțelegerile pe care le-am făcut privind tratatele nucleare, au fost numai minciuni. Aceste tratate au fost rupte în bucăți. Ei ne cred proști. Rusia este o civilizație de mii de ani. Ne facem propriile reguli, nu vom trăi după regulile lor. Vestul nu poate accepta că nu trebuie să domine întreaga lume.

Unul dintre motivele din spatele acestei rusofobii este faptul că noi am decis să nu fim jefuiți când Vestul a început să-și creeze coloniile.

Țările vestice au spus că aduc libertate și democrație altor popoare, dar au făcut exact invers. Este o ipocrizie. SUA sunt singura țară din lume care a folosit arme nucleare împotriva Japoniei. SUA au folosit napalm în Vietnam, au ocupat Coreea, Vietnamul și alte țări și se consideră aliați. SUA și UK au colonizat orașe din Germania fără nicio nevoie militară. Liderii acestor țări sunt mincinoși, nu doar în birouri ci și în viața privată. Sunt niște șerpi. Vorbesc despre arme biologice, au creat o migrație uriașă, oamenii mor. Toți pleacă din Ucraina. Elitele americane folosesc tragedia acestor oameni pentru a crește statutul altor țări.

Anglo-saxonii au început să saboteze și să organizeze explozii pe conductele din Marea Baltică. Încearcă să creeze o axă nouă, Washington – Seul prin Turcia. 

Ne privesc ca pe niște dușmani. Acestea sunt principiile NATO - se bazează pe dominație, vorbind despre o dragoste pentru pace. Vor să submineze toate statele suverane. Rusia, Iran, China, multe țări sunt pe această listă. Impun sancțiuni în statele care nu le convin și asta părțim și noi cu Ucraina. Elitele din Vest nu vor să pună punct crizelor pe care le-au declanșat. Vestul nu are dreptul să creeze aceste probleme.

Politicienii din Europa spun acum că oamenii trebuie să mănânce mai puțin și să se îmbrace mai gros. Cine nu e de acord e tratat ca inamic și li se spune că Rusia e sursa tututor problemelor. Este o minciună.

Noi luptăm pentru măreața Rusie, pentru copiii și nepoții noștri, luptăm pentru cultura noastră, pentru limba noastră. Oamenii din Donbas, Herson și Zaporojie au ales să să alăture patriei mamă, iar adevărul este cu noi, Rusia este în spatele nostru", a declarat liderul de la Kremlin.  

UPDATE 15:10 Neclarităţi cu privire la teritoriul ucrainean pe cale să fie anexat efectiv

Preşedintele rus Vladimir Putin urmează să semneze vineri anexarea a patru teritorii din Ucraina, însă era neclar, cu puţin înainte de ceremonia de semnare a anexării, ce teritorii anume din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk urmează să fie anexate efectiv, scrie The Guardian.

Rusia revenidcă aproximativ 109,000 de kilometri pătraţi din teritoriul Ucrainei, reprezentând 18% din suprafaţa ţării, în afară de Peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014. În cazul în care Rusia reuşeşte să cucerească tot teritoriul pe care-l revendică, Putin ar anexa 22% din Ucraina. Însă forţele ruseşti nu deţin controlul asupra întregului teritoriu pe care-l revendică.

Chiar vineri, în ziua anexării, liderul ”republicii popular” de la Doneţăk, Denis Puşilin, a recunoscut că bastionul rus de la Lîman este ”aproape încercuit” de către armata ucraineană. Peskov a anunţat că întreaga regiune ucraineană Doneţk devine parte a Rusiei, însă este necloar dacă Rusia va anexa regiunile Herson şi Zaporojie în întregime. Rusia deţine, în prezent, controlul asupra a aproximativ 70% din regiunea Zaporojie.

UPDATE 14:50 Convoaie de autobuze se îndreaptă către Piaţa Roşie

Preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, un aliat-cheie al preşedintelui rus Vladimir Putin, a anunţat vineri, în plen, cererile de anexare a patru teritorii ucrainene, un pas tehnic în procesul anexării, în timp ce convoaie de autobuze de îndreptau către Piaţa Roşie, înainte de ceremonia de semnare a anexării, relatează The Guardian

Ceremonia se desfăşoară în Sala Gheorghievski a Marelui Palat al Kremlinului, unde Putin va semna ”acordurile de acces a unor noi teritorii în Federaţia rusă”, a anunţat un purtător de cuvânt al preşpedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Convoaie de autobuze se îndreaptă către Piaţa Roşie înaintea ceremoniei semnării celei mai mari anexări din Europa după cel De-al Doilea război Mondial.

Ceremonie pentru oficializarea anexării regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie

"Ordon recunoaşterea suveranităţii şi independenţa de stat” în regiunile Zaporojie şi Herson, declară el în aceste decrete.

Kremlinul va găzdui vineri, la ora 15:00, o ceremonie în care va fi oficializată anexarea regiunilor ucrainene Doneţk şi Lugansk (est) şi Herson şi Zaporojie (sud).

Rusia recunoscuse deja independenţa Republicii Populare Doneţk (DNR) şi a Republicii Populare Lugansk (LNR), la cererea liderilor lor separatişti pro-ruşi, la sfârşitul lunii februarie, cu puţin timp înainte de începerea ofensivei sale în Ucraina.

În septembrie, regiunile Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk au organizat "referendumuri", denunţate de Kiev şi Occident ca fiind ilegitime, votând pentru alipirea lor la Rusia. O ceremonie de oficializare a acestei anexări va avea loc vineri după-amiază la Kremlin, reaminteşte AFP.

Vladimir Putin va susţine vineri cu această ocazie „un discurs important", potrivit purtătorului său de cuvânt, Dmitri Peskov.

Moscova amenință cu războiul nuclear pentru protejarea noilor teritorii

Liderul de la Kremlin şi apropiaţii săi transmit lumii că, după oficializarea scrutinului, Rusia are dreptul să îşi folosească tot arsenalul din dotare, inclusiv cel nuclear, ca să apere noul district. 

Pentru a doua oară în nicio săptămână, liderul de la Kremlin atrage atenţia că Rusia este pregătită să-şi apere teritoriul cu toată forţa de care dispune, chiar şi cea nucleară. Se foloseşte de aceeaşi retorică cu care a justificat invazia Ucrainei - protejarea cetăţenilor ruşi de acolo. 

"Desigur, în contextul de azi cu operaţiunea militară specială şi referendumul din Donbas, salvarea oamenilor din toate teritoriile unde se organizează referendumul este prioritară şi se află în centrul atenţiei întregii noastre societăţi şi a ţării. Este ceva normal pentru că are legătură cu evenimente dramatice".

Şi fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, avertizează Occidentul că ameninţarea nucleară nu este o cacealama. ''Trebuie să le amintesc din nou celor prea surzi, care se pot auzi doar pe ei: Rusia are dreptul să folosească arme nucleare dacă este necesar".

articolul original.

Momentul în care Vladimir Putin semnează anexarea teritoriilor ocupate și dă mâna cu liderii din Donbas, Herson și Zaporojie

30 September 2022 at 13:59
image

După un discurs de zeci de minute în care a acuzat Statele Unite și Marea Britanie că au aruncat în aer conductele Nord Stream din Marea Baltică, precum și că Occidentul că este „lacom” şi că vrea ca Rusia să fie „colonia” sa, Vladimir Putin a semnat documentele de anexare a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

La ceremonia de semnare a documentelor de anexare, desfăşurată la Kremlin, au fost prezenţi sute de oficiali ruşi, inclusiv parlamentari, dar şi liderii administraţiilor separatiste proruse din sud-estul Ucrainei.

Vladimir Putin a semnat documentele de anexare a regiunilor ucrainene împreună cu Evgheni Baliţki, liderul din Zaporojie, cu omologul acestuia din Herson, Vladimir Saldo, precum şi cu preşedinţii autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk, Denis Puşilin şi Leonid Pasecinik.

Putin a semnat documentele de anexare

"Oamenii au făcut o alegere fără echivoc. Vom forma patru noi regiuni ale Federaţiei Ruse, deoarece aceasta este voinţa a milioane de oameni. Este un drept al locuitorilor, bazat pe un articol al Cartei ONU, cel referitor la dreptul popoarelor la autodeterminare. Semnăm astăzi un acord de integrare a acestor regiuni în cadrul Federaţiei Ruse. (...)

Noi luptăm pentru măreața Rusie, pentru copiii și nepoții noștri, luptăm pentru cultura noastră, pentru limba noastră. Oamenii din Donbas, Herson și Zaporojie au ales să să alăture patriei mamă, iar adevărul este cu noi, Rusia este în spatele nostru", a declarat președintele Putin.

articolul original.

Observator de bine, 30 septembrie. Străinii au prins gustul fructelor de pădure de la noi

30 September 2022 at 13:51
image

Observator de bine, știrile zilei de 30 septembrie

1) Cea mai periculoasă şosea din România va fi modernizată din 2023, pentru un trafic mai sigur. Autorităţile vor să extindă pe tot drumul E85 un proiect pilot, care a redus la zero accidentele mortale pe un sector scurt.

2) România ar putea fi acceptată în spaţiul Schengen până la finalul lunii octombrie. Parlamentul European va dezbate propunerea săptămâna viitoare, iar un vot care se anunţă a fi favorabil va fi dat la mijlocul lunii.

3) În Cluj-Napoca au fost montate defibrilatoare în mai multe locuri publice din oraş, care pot salva vieţi. Aparatele sunt 100% automate, astfel că orice persoană martoră la un incident poate acorda primul ajutor.

4) Străinii au prins gustul fructelor de pădure de la noi şi le comandă pe tot globul. Un sat din Gorj se laudă cu cea mai mare plantaţie de cătine bio din Estul Europei, iar recolta ajunge în Franţa, Italia sau chiar Arabia Saudită.

5) O maşină folosită la cascadoriile din ultimul film James Bond a fost vândută la licitaţie cu 3 milioane de lire sterline. Banii vor ajunge la 45 de fundaţii caritabile din toată lumea.

articolul original.

Fostul ministru polonez, care "mulţumea" SUA după scurgerile de gaze din Marea Baltică, și-a sters mesajul

30 September 2022 at 08:20
image

Fostul ministru polonez, care "mulţumea" SUA după scurgerile de gaze din Marea Baltică, și-a sters mesajul

Întrebat miercuri mai devreme despre acea declaraţie a lui Biden, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a răspuns, potrivit agenţiei EFE: ''nu ştim la ce s-a referit preşedintele SUA''. Pe de altă parte, a remarcat Peskov, firmele americane ce exportă gaze naturale lichefiate în Europa sunt marele beneficiare ale scoaterii complete din funcţiune a gazoductelor Nord Stream.

Avarii la Nord Stream 1 și 2 în Marea Baltică

Catalogând drept ''absurdă'' ideea că Rusia ar putea fi în spatele avarierii gazoductelor, Peskov a adăugat că aceasta nu este nici în interesul Rusiei şi nici în cel al Europei.

Danemarca şi Suedia, ţări în ale căror ape teritoriale se află zona conductelor afectate, au evocat un posibil sabotaj, ipoteză susţinută de exploziile subacvatice înregistrate de centrele seismice. Ministerul danez al Apărării a estimat miercuri că investigarea acestor incidente ar putea dura mai multe săptămâni.

Livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaze, de unde au rezultat scurgerile, vizibile de la suprafaţa mării sub forma unor vâlvătăi.

articolul original.

Un maior al armatei SUA și soția sa, acuzați de FBI că ar fi încercat să ofere informații secrete Rusiei

30 September 2022 at 08:20
image

Jamie Lee Henry, fost maior care a fost şi medic la baza militară Fort Bragg din Carolina de Nord, şi soţia sa, dr. Anna Gabrielian, au fost acuzaţi într-un rechizitoriu nesigilat de o instanţă federală din Maryland de conspiraţie şi dezvăluirea ilegală a informaţiilor referitoare la sănătate identificabile individual.

Rechizitoriul susţine că acăiunea a început anul acesta, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei. Procurorii au spus că cei doi au vrut să încerce să  furnizeze Guvernului informaţii care să ajute regimul lui Putin "să obţină informaţii despre condiţiile medicale ale persoanelor asociate cu guvernul şi armata SUA".

FBI a deschis o anchetă sub acoperire

Cei doi s-au întâlnit cu o persoană despre care credeau că este un oficial rus, dar de fapt era un agent sub acoperire FBI, se arată în rechizitoriu. La un hotel din Baltimore, pe 17 august, Gabrielian i-a spus agentului sub acoperire că "a fost motivată de patriotismul faţă de Rusia să ofere orice asistenţă pe care o putea Rusiei, chiar dacă acest lucru însemna să fie concediată sau să ajungă la închisoare", potrivit acuzării.

În cadrul întâlnirii, ea s-a oferit voluntar să îşi implice soţul în schemă, argumentând că are informaţii despre pregătirea militară anterioară pe care SUA au oferit-o Ucrainei, printre altele. La o altă întâlnire din acea zi, Henry i-a dezvăluit agentului că s-a gândit să se ofere voluntar în cadrul armatei ruse.

"Modul în care văd ceea ce se întâmplă în Ucraina acum este că Statele Unite îi folosesc pe ucraineni ca reprezentant pentru propria lor ură faţă de Rusia", i-ar fi spus el agentului.

Agentul i-a îndemnat să citească cartea "Inside the Aquarium: The Making of a Top Soviet Spy", fiindcă îi va ajuta să înţeleagă ce urmează să facă. "Este mentalitatea de a sacrifica totul... şi loialitatea din tine din prima zi", a spus agentul.

Se pare că Henry a avut unele rezerve în ceea ce priveşte furnizarea informaţiilor privind asistenţa medicală, spunând că ar încălca Legea privind portabilitatea şi responsabilitatea asigurărilor de sănătate (Health Insurance Portability and Accountability Act- HIPAA), se arată în rechizitoriu, dar soţia sa nu a avut ezitări.

Într-o întâlnire din 24 august, ea i-a spus agentului sub acoperire că soţul ei este un "laş" pentru că era îngrijorat de încălcarea HIPAA, dar ea a încălcat legea "tot timpul" şi va avea grijă ca Rusia să aibă acces la dosarele medicale ale pacienţilor din Fort Bragg. Până la sfârşitul lunii, ea a oferit informaţii despre actualii şi foştii oficiali militari şi soţiile lor, se arată în rechizitoriu.

articolul original.

Doi frați, de 13 și 16 ani, bătuți pe un câmp din Buzău. Copiii au fost apoi sechestrați și puși la muncă forțată

30 September 2022 at 08:07
image

Un băiat de 13 ani și fratele lui mai mare, în vârstă de 16 ani, erau la muncă, pe un câmp din comuna buzoiană Căldărăști, când au fost atacați. Doi tineri din aceeași localitate, de 28 și, respectiv 30 de ani, i-au luat la bătaie, după care i-au dus la unul dintre agresori acasă și i-au pus la muncă forțată.

Unul dintre bătăuși ar avea o relația cu sora minorilor

Un vecin a fost cel care a dat alarma, sunând la 112, iar seara trecută polițiștii i-au săltat pe cei doi de la domiciliu.

Ulterior, bătăușii au fost arestați pentru 30 de zile, fiind cercetați pentru lipsire de libertate în mod ilegal și supunere la munca forțată.

Se pare ca unul dintre suspecți are o relație de concubinaj cu sora minorilor.

articolul original.

Rabla 2022 şi Rabla Plus 2022. Începe ultima sesiune din acest an. Care sunt condiţiile de înscriere

30 September 2022 at 07:58
image

Noua sesiune se va derula în perioada 30 septembrie - 25 noiembrie 2022, timp în care persoanele fizice se vor putea înscrie în cele două programe prin intermediul dealerilor autorizaţi, iar persoanele juridice vor putea depune dosarele de finanţare prin accesarea aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de AFM.

Bugetele totale care vor fi puse la dispoziţie pentru această etapă se împart astfel: pentru Programul "Rabla Clasic" - persoane fizice, buget de 139.898.500 lei, persoane juridice - buget de 173.300.500 lei, instituţii publice - buget de 15 milioane de lei, în timp ce pentru Programul Rabla Plus - persoane fizice, bugetul este de 115.500.000 lei, persoane juridice - 202.303.000 lei şi instituţii publice - 15 milioane de lei.

AFM precizează că pe site-ul propriu este disponibil calendarul de desfăşurare a sesiunilor de înscriere în cadrul celor două programe şi sumele alocate pentru fiecare categorie de solicitanţi. De asemenea, listele cu producătorii/dealerii auto care au semnat contracte de participare cu instituţia sunt publicate pe www.afm.ro, la secţiunile programelor.

articolul original.

George Simion, audiat la poliție. Președintele AUR ar fi condus cu permisul suspendat

30 September 2022 at 04:42
image

Simion a condus în zona Pieţei Victoriei, acolo unde îşi promova protestul pe care formaţiunea sa politică îl organizează în acest weekend. Poliţiştii care l-au oprit au constat că în baza lor de date George Simion figura cu permisul suspendat. El a fost invitat la secţia de poliţie, dar după ce s-a consultat cu avocatul său acesta le-a transmis poliţiştilor că va merge a doua zi şi a intrat în autocar, notează Mediafax.

Când este rugat să vină la secţie, Simion este înconjurat de susţinători. Ulterior, politicianul a declarat că a mers de bună-voie la poliţie, unde ar fi stat doar 15 minute.

 Liderul AUR protestează în Piaţa Universităţii faţă de scumpirile de energie.

"De ce puneţi mâna pe mine? Luaţi mâna de pe mine! Luaţi mâna de pe mine!", se aude pe înregistrare.

Autocarul AUR care a fost parcat în Piaţa Victoriei a fost ridicat de autorităţi.

articolul original.

"A avut parte de un final al vieții încărcat de amărăciune". Val de reacții după moartea lui Alexandru Arșinel. Maestrul s-a stins la 83 de ani

30 September 2022 at 04:30
image

Artistul era internat de la jumătatea lunii la Spitalul Universitar, unde ajunsese cu răni la spate din cauza şederii prelungite la pat. Până atunci, actorul fusese îngrijit într-un centru paliativ. În ultimii ani, se acumulaseră problemele de sănătate: fusese operat la inimă şi suferea de diabet zaharat. Din 20 septembrie ajunsese la Terapie Intensivă, pe măsură ce starea de sănătate i s-a deteriorat. 

Vestea morţii artistului a fost primită cu durere de apropiaţii acestuia. 

"Drum luminat, maestre, către stele! Dumnezeu să vă odihnească în pace!", au transmis reprezentanţii Teatrului de Revistă Constantin Tănase, unde Arşinel a jucat timp de 54 de ani.

"Un actor al bucuriei, un director de teatru vrednic, a avut parte de un final al vieții încărcat de amărăciune... Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească", a transmis şi ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

"I-am considerat mereu și pe Stela Popescu, și pe Alexandru Arșinel, părinții mei de suflet. Am învățat de la ei, am un milion de sfaturi de la ei pe care le păstrez în inimă ca pe cele mai de preț comori", a scris şi cântăreţul Adrian Enache.

Arșinel a petrecut mai bine de 60 pe scenă

Alexandru Arşinel şi-a început cariera la sfârşitul anilor '60, în Iaşi. Însă a cucerit inimile românilor în formula Stela şi Arşinel, atât pe scena teatrului de revistă, cât şi în scenetele de televiziune. Stela şi Arşinel au fost, în anii gri ai comunismului, pata de culoare din televizorul alb negru al românilor. 

Alexandru Arșinel: Ne-am transformat în chipuri fel de fel, să semănăm în fine cu Stela şi Arşinel.  Era o perioadă în care trebuia să le interpretezi la un nivel atât de bun încât să nu existe motiv să fie tăiate, pentru că era o perioadă în care orice șopârlă care apărea sub o formă mai vizibilă sau ostentivă era tăiată, era momentul tăiat. Deci trebuia să găsești acele mijloace cu care să ajungi la public, iar publicul să înțeleagă că luai peste picior sistemul. 

Stela şi Arşinel, nedespărţiţi timp de aproape 40 de ani

Aplaudaţi în peste 30 de ţări, Stela şi Arşinel au devenit nedespărţiţi timp de aproape 40 de ani. 

Alexandru Arșinel: La un moment dat spuneam că copiii mei sunt ai ei. Noi aveam o prietenie, o caramaderie extraordinară, adică nu ar fi trebuit să mire pe nimeni că puteam să dorm cu ea în aceeași cușetă. Eram efectiv doi camarazi. Chiar la un moment dat, un însoțitor de tren a venit dimineață, ne-a adus cafeaua și zice: văd că amandouă paturile sunt deranjate. În ce sens? Păi zice: Sunt colegi ai dumneavoastră care numai un pat il deranjează. 

În tot acest timp, acasă îl aştepta soţia. Ea a fost echilibrul şi cel mai bun lucru care i se putea întâmpla în această viaţă, spunea deseori artistul. 

Alexandru Arșinel: Nu sunt mulțumit de felul în care a perceput ea. A fost prea îngăduitoare, prea îngăduitoare. Îți dai seama câți ani?  

E chinuitor să trăiești atâta, e prea mult, înțelegi? 

Anii lui Arşinel n-au însemnat doar strălucire şi spectacol. Au fost şi controverse. În 2013, când avea 70 de ani, a făcut transplant de rinchi, şi a fost acuzat că a ajuns preferenţial, în capul listei de aşteptare pe care erau 1.700 de suferinzi. Operaţia s-a încheiat cu scandal şi cu o plângere penală clasată între timp. 

Alexandru Arșinel: Să nu uităm că am trecut și eu pragul de 80 de ani și n-a fost ușor. Au trecut anii, faptul că am făcut atâția ani m-au mobilizat, m-au ambiționat, să mai prind câte un an, e chinuitor să trăiești atâta, e prea mult, înțelegi? 

articolul original.

''S-a aprins bradul de Crăciun. La amfetamină e alergic.'' Şofer drogat cu 7 substanţe interzise în acelaşi timp, prins în traficul din Bucureşti

30 September 2022 at 04:27
image

''Unii ar spune că s-a aprins bradul de Crăciun…Alţii că s-a strigat catalogul drogurilor…Sau că la amphetamină e alergic…Noi spunem că aşa ceva nu am mai întâlnit şi sperăm să nu mai întâlnim niciodată. Totul s-a petrecut în Bucureşti, după miezul nopţii. Maşina venea pe sensul opus. Poliţistul de la volan l-a văzut câteva fracţiuni de secundă pe conducătorul auto. A dat drumul la girofar şi a întors maşina'', se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Şoferul a încercat să o ia pe o stradă laterală, atunci când a văzut maşina de Poliţie, dar a fost oprit.

''Bună seara, de la Brigada Rutieră suntem. Vă rugăm să ne prezentaţi documentele la control.

Dar de ce m-aţi oprit?

Dacă opreaţi la semnalele noastre vă răspundeam că pentru un control de rutină. Acum vă spunem că v-am oprit pentru că nu aţi oprit, dar facem şi controlul de rutină. Aţi consumat alcool?

În ianuarie… da. Cred că prin februarie, că a fost şi ziua lui…

Stop! Că suntem în septembrie. Suflaţi constant aici şi vă spunem noi dacă aţi băut azi.

Pot să vă zic şi eu: azi nu!''. 

Rezultatul testului pentru alcool a fost zero.

''Facem şi o testare cu DrugTest-ul.

Şi aici tot zero o să fie.

E cam greu de crezut, i-a răspuns poliţistul în timp ce aştepta rezultatul testării.

Pentru că umblaţi la aparat, nu, îl aranjaţi voi?

Nu, pentru că aici rezultatul este afişat cu pozitiv sau negativ.''

''La amfetamină e alergic''

Şi rezultatul a fost o surpriză… doar amphetamina lipsea.

''V-am zis că nu poate fi zero, a spus poliţistul în timp ce îi arăta ecranul aparatului.

Mamă, bombă sunt! Sigur nu e stricat?

Cu ce indică aici, mai aveaţi puţin şi îl stricaţi dumneavoastră. Lipseşte doar amphetamina. Mergeţi cu noi pentru recoltarea de probe biologice.

Nu merg că mi-am adus aminte. Prin mai cred că am fumat o ţigară.

Trebuie să mergem. Poate vă aduceţi aminte si de iunie, iulie şi de noaptea aceasta.

Dar nu am luat nimic. Poate ceva medicamente, nu mai ţin minte.

Asta o lămuriţi cu colegii noştri. Ce medicamente, când le-aţi luat şi de la ce ''farmacist''.''

articolul original.

Război Rusia - Ucraina, ziua 219. UE condamnă anexarea celor 4 teritorii ucrainene de către Rusia. Ucraina va cere o "aderare accelerată la NATO"

30 September 2022 at 14:18
image
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 1-50, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 51 - 110, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 111 - 190, aici
  • Război Rusia - Ucraina, desfăşurarea evenimentelor pe zile. Ziua 191 - prezent, aici

UPDATE 17:17 Ucraina va cere o "aderare accelerată la NATO"

Ucraina urmează să ceară în mod oficial o ”aderare accelerată la NATO”, anunţă vineri preşedintele Volodimir Zelenski, imediat după ce Rusia a anexat patru regiuni din Ucraina, relatează AFP, citează news.ro.

UPDATE 16:55. Vladimir Putin: Statele Unite au folosit armele nucleare in Japonia de doua ori. Au creat un precedent

Vladimir Putin a declarat în timpul discursului de la Kremlin că Statele Unite au folosit armele nucleare in Japonia de doua ori și au creat un precedent. Liderul rus a acuzat SUA și aliații săi că duc un ”război hibrid” împotriva Rusiei și a administrațiilor separatiste pe care le susține în estul Ucrainei. Vladmir Putin spune că Occidentul nu are dreptul moral de a vorbi despre democrație și că există motive să creadă că țările occidentale nu vor o cale de ieșire din criza alimentară globală. ”Înțelegerile pe care le-am făcut privind tratatele nucleare au fost numai minciuni. Aceste tratate au fost rupte în bucăți. Ei ne cred proști. Rusia este o civilizație de mii de ani. Ne facem propriile reguli, nu vom trăi după regulile lor. Vestul nu poate accepta că nu trebuie să domine întreaga lume. Țările vestice au spus că aduc libertate și democrație altor popoare, dar au făcut exact invers. Este o ipocrizie", a declarat Vladimir Putin.

UPDATE 16:54. Vladimir Putin: Anglo-saxonii au aruncat în aer conductele Nord Stream

Vladimir Putin a acuzat direct, în timpul discursului de anexare a celor patru regiuni ucraineni, de la Kremlin, că SUA și Marea Britanie au aruncat în aer conductele Nord Stream din Marea Baltică. "Anglo-saxonii au început să saboteze și să organizeze explozii pe conductele din Marea Baltică. Încearcă să creeze o axă nouă, Washington-Seul prin Turcia. Ne privesc ca pe niște dușmani",  a declarat Vladimir Putin la Kremlin în cadrul ceremoniei de anexare, considerată de SUA, UE și întregul Occident ca fiind ilegală.

UPDATE 16:40. Charles Michel: Uniunea Europeană condamnă anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene de către Rusia

Uniunea Europeană condamnă decizia Rusiei de anexare "ilegală" a regiunilor din sud-estul Ucrainei şi nu va recunoaşte niciodată această acţiune, afirmă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

UPDATE 16:28. Ursula von der Leyen: Anexarea ilegală proclamată de Putin nu va schimba nimic

”Anexarea ilegală proclamată de Putin nu va schimba nimic. Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruşi sunt pământ ucrainean şi vor face întotdeauna parte din acest stat suveran”, a afirmat preşedintele CE. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, în cadrul unei ceremonii organizate la Kremlin, că populaţia din cele patru regiuni, Herson, Zaporojie, Lugansk şi Doneţk, a făcut o alegere istorică pentru generaţiile viitoare, referindu-se la rezultatul referendumurilor care, conform Rusiei certifică dorinţa de anexare. El invită Ucraina la masa negocierilor, subliiind însă că regimul de la Kiev va trebui să respecte ”voinţa poporului”. ”Ne vom proteja teritoriile folosindu-ne toate forţele şi vom face totul pentru securitatea oamenilor”, avertizează liderul rus. Putin şi liderii pro-ruşi din cele patru regiuni au semnat decretele de anexare la Rusia în aplauzele celor prezenţi. Discursul preşedintelui rus, în care anunţă anexarea celor patru teritorii, rostit în faţa elitei politice de la Kremlin, a început cu o întârziere de 15 minute.

UPDATE 16:20. Vladimir Putin: Anglo-saxonii au aruncat în aer conductele Nord Stream

Vladimir Putin a acuzat direct, în timpul discursului de anexare a celor patru regiuni ucraineni, de la Kremlin, că SUA și Marea Britanie au aruncat în aer conductele Nord Stream din Marea Baltică. "Anglo-saxonii au început să saboteze și să organizeze explozii pe conductele din Marea Baltică. Încearcă să creeze o axă nouă, Washington-Seul prin Turcia. Ne privesc ca pe niște dușmani",  a declarat Vladimir Putin la Kremlin în cadrul ceremoniei de anexare, considerată de SUA, UE și întregul Occident ca fiind ilegală.

UPDATE 15:50. Putin anunță anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie: "Rusia are 4 noi regiuni"

Preşedintele rus a semnat, joi noapte, decretele de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporijie, care este un pas intermediar către anexarea oficială a acestor teritorii. "Rezultatele sunt cunoscute și voi stiți foarte bine care au fost acestea. Rusia accepta Lugansk, Donețk, Herson și Zporojie. Rusia are patru noi regiuni. Legile ruse se vor aplica către noii noștri cetățeni, pentru că aceasta este dorința a millioane de cetățeni. Este dreptul lor natural.

Sunt generații întregi născute în urma tragediei părbușirii URSS. Atunci, guvernul s-a destrămat fără să țină cont de dorința a milioane de ruși. Oamenii s-au trezit prizonieri în țări pe care nu le cunoșteau. După revoluția din Rusi s-au creat republici care nu existau și au pus oamenii în fața unui fapt împlinit", a declarat Vladimir Putin.

UPDATE 15:00. Reacţia lui Zelenski după atacul cu 25 de morţi de la Zaporojie

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a catalogat pe liderii ruşi drept ”terorişti” şi ”scursuri însetate de sânge” după bombardarea unei coloane de civili care aşteptau să primească ajutor umanitar, la Zaporojie. Atacul s-a soldat cu cel puţin 25 de morţi şi zeci de răniţi, relatează AFP, potrivit news.ro”Numai teroriştii pot să facă asta şi nu au ce căuta în lumea civilizată”, a denuţat într-o postare pe Telegram Volodimir Zelenski. ”Scursuri însetate de sânge! Veţi răspunde cu siguranţă pentru fiecare viaţă ucraineană pierdută!”, afirmă el în continuare.

Un bilanţ anterior anunţa 23 de morţi în bombardamentul de la Zaporojie. Reprezentanţi proruşi ai ocupaţiei acuză Kievul de acest bombardament sângeros. ”Combatanţii ucraineni au comis un nou act terorist. Văzând că populaţia se deplasa în masă în partea (n.r. ocupată) din Zaporojie, ei au lovit o coloană de zeci de maşini civile”, a acuzat într-o postare pe Telegram un reprezentant al ocupaţiei la nivel regional, Vladimir Rogov. Cele două tabere au difuzat imagini în care apar vehicule cu geamuri sparte şi cadavre.

UPDATE 14:50. Zelenski îndeamnă poporul rus să se revolte împotriva lui Vladimir Putin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat poporul rus să se revolte împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi să pună capăt războiului, informează vineri dpa. "Pentru a opri aceasta (războiul), trebuie să opriţi această singură persoană în Rusia care vrea război mai mult decât viaţă", a subliniat Zelenski într-un mesaj video. Într-un al doilea mesaj video, Zelenski s-a adresat în special regiunii multietnice Caucaz din Rusia. Numeroşi membri ai minorităţilor etnice ar fi trimişi în zona de război. Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că aduce moarte, tortură, viol şi distrugere. "Acest lucru poate fi oprit", însă cetăţenii (ruşi) trebuie "să se ridice şi să lupte", a declarat el.

De asemenea, preşedintele ucrainean a salutat rezistenţa din Rusia faţă de mobilizarea parţială a rezerviştilor ordonată de Kremlin, relatează Agerpres. Zelenski a spus că 58.000 de ruşi au fost ucişi în Ucraina, cifră neconfirmată de Moscova şi care nu poate fi verificată din surse independente. Potrivit lui Zelenski, mulţi dintre soldaţii ruşi au fost trimişi la luptă fără legitimaţii sau documente, ca să nu poată fi identificaţi, şi i-a sfătuit pe ruşii recrutaţi să-şi tatueze numele, pentru ca trupurile lor să poată fi restituite rudelor. 

UPDATE 13:55. Liderul separatist al regiunii Doneţk recunoaşte că oraşul Lîman este încercuit de armata ucraineană

Şeful administraţiei separatiste proruse din regiunea Doneţk din estul Ucrainei a anunţat vineri că oraşul Lîman aflat în mâinile ruşilor în nordul acestei regiuni este "semi-încercuit" de armata ucraineană şi că veştile de pe front sunt "îngrijorătoare", informează Reuters. Într-un mesaj postat pe Telegram, citat de Agerpres, Denis Puşilin, şeful administraţiei separatiste a autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a informat că satele Iampil şi Drobişeve de lângă Lîman "nu mai sunt controlate de noi" (n.r. de forţele separatiste).

În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să anexeze oficial vineri regiunea Doneţk, Puşilin a spus că "armata ucraineană încearcă cu toate mijloacele să umbrească acest eveniment istoric pentru noi". Lîman, care înainte de război a avut o populaţie de circa 20.000 de locuitori, a fost capturat de forţele ruse în luna mai, după o bătălie prelungită. Oraşul a fost scena unor noi lupte de când forţele ucrainene le-a învins pe cele ruse în apropiere de regiunea Harkov, în timpul unei contraofensive declanşate luna aceasta. Lîman se află la nord-est de principalele două bastioane ale armatei ucrainene din Doneţk - Sloviansk şi Kramatorsk - şi la sud-est de Izium, în regiunea Harkov.

UPDATE 13:30. Cât de mult a scăzut popularitatea lui Vladimir Putin în Rusia

Cota de popularitate a lui Vladimir Putin a scăzut cu şase puncte procentuale, de la 83% la 77%, după ce liderul de la Kremlin a decretat mobilizarea militară parţială în Federaţia Rusă, potrivit unui sondaj realizat de Centrul Levada, relatează EFE, citat de Agerpres. Putin a recunoscut joi că s-au făcut "greșeli" în procesul de mobilizare și spune că vrea ca bărbații înrolați greșit să se întoarcă acasă.

Conform sondajului, 21% din ruşi nu aprobă modul de acţiune al lui Putin. Centrul Levada, declarat agent străin în Rusia, notează totuşi că sprijinul pentru Putin se menţine la una dintre cele mai înalte cote de la începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie. Astfel, înainte de ceea ce autorităţile ruse numesc ''operaţiune militară specială'', activitatea liderului rus era sprijinită de 71% din populaţie, procent care a urcat la 83% în martie 2022 şi s-a menţinut la acelaşi nivel până în septembrie. 

UPDATE 12:50. Kremlinul anunţă că orice atac asupra teritoriilor ucrainene anexate va fi considerat un atac asupra Rusiei

Kremlinul a anunţat vineri că va considera atacurile asupra oricăror părţi din regiunile Ucrainei pe care urmează să le anexeze în cursul zilei drept acte de agresiune împotriva Rusiei înseşi, transmite Reuters. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a mai transmis reporterilor că Rusia va încorpora ''de jure'' în propriul teritoriu porţiuni din Ucraina care nu se află sub controlul forţelor ruse, ca parte a demersului său de a anexa patru regiuni ale Ucrainei.

Vladimir Putin va semna vineri tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie după ce separatiştii proruşi din aceste regiuni au organizat aşa-zise referendumuri în zonele ocupate militar din Ucraina, relatează Agerpres. Guvernele occidentale şi Kievul au avertizat la rândul lor că ''referendumurile'' au încălcat dreptul internaţional, au fost organizate sub coerciţie şi nu sunt reprezentative.

UPDATE 12:30. Cum ar putea răspunde Occidentul dacă Putin va folosi arme nucleare în Ucraina

De la începutul războiului din Ucraina şi după succesele înregistrate de contraofensiva ucraineană în ultimele săptămâni, declarațiile multor oficiali de la Kremlin au readus în discuție posibilitatea ca Vladimir Putin să ordone una sau mai multe lovituri nucleare tactice pentru a schimba cursul războiului. Această schimbare a discursului din partea Moscovei a atras răspunsul liderilor europeni și de peste Ocean. Într-un interviu recent, Zbigniew Rau, ministrul de externe al Poloniei, una dintre țările care ar putea resimți efectele unei lovituri nucleare asupra Ucrainei, a subliniat că occidentalii vor răspunde unui astfel de atac cu arme convenţionale, notează publicația RMF24.

UPDATE 11:20. Un maior al armatei SUA și soția sa, acuzați de FBI că ar fi încercat să ofere informații secrete Rusiei

Un fost maior al armatei americane şi soţia sa, anestezist, au fost acuzaţi penal că ar fi complotat să dezvăluie Rusiei informaţii extrem de sensibile referitoare la asistenţa medicală oferită pacienţilor militari, a anunţat joi Departamentul de Justiţie al Statelor Unite. Jamie Lee Henry, fost maior care a fost şi medic la baza militară Fort Bragg din Carolina de Nord, şi soţia sa, dr. Anna Gabrielian, au fost acuzaţi într-un rechizitoriu nesigilat de o instanţă federală din Maryland de conspiraţie şi dezvăluirea ilegală a informaţiilor referitoare la sănătate identificabile individual. Rechizitoriul susţine că acăiunea a început anul acesta, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei. Procurorii au spus că cei doi au vrut să încerce să furnizeze Guvernului informaţii care să ajute regimul lui Putin "să obţină informaţii despre condiţiile medicale ale persoanelor asociate cu guvernul şi armata SUA".

UPDATE 10:40. Armata ucraineană i-ar fi încercuit pe ruşi la Lîman

Armata ucraineană i-ar fi încercuit pe ruşi la Lîman și a tăiat liniile de comunicație terestre în zona Drobysheve-Lîman, în nordul regiunii Donețk, relatează analiştii militari de la ISW. Un canal rusesc de Telegram a scris că un număr neclar de soldaţi ai armatei ruse şi trupe ale Luganskului  au fost încercuiţi de armata ucraineană la Lîman. 

A Russian telegram channel is saying Lyman has been encircled and that LNR, BARS reserve units, and elements from Russia's 20th Combined Arms Army are still in the city. https://t.co/aWabxwkg7K

— Rob Lee (@RALee85)
September 30, 2022

Potrivit unui corespondent militar rus, forțele ucrainene au spart apărarea în jurul localităţii Stavky, la 10 km nord de Lîman și au tăiat drumul Torske-Drobysheve, care este ultima rută de aprovizionare și ieșire pentru ruşii care se apără în regiune. Corespondentul a numit situația "extrem de dificilă" pentru soldaţii din zonă.

UPDATE 10:15. Cel puţin 23 de morţi după ce un convoi de vehicule cu civili ucraineni a fost lovit de o rachetă rusă, lângă Zaporojie

Un convoi de vehicule ce transportau civili ucraineni a fost lovit în timpul unui atac cu rachetă efectuat de forţele ruse, vineri, în apropierea oraşului Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat guvernatorul regional Oleksandr Staruh, potrivit Reuters. ''Există morţi şi răniţi, salvatorii acţionează'', a scris Oleksandr Staruh pe aplicaţia Telegram, potrivit Agerpres. Ulterior, el a precizat că 23 de persoane au murit şi 28 au fost rănite în acest atac cu rachetă comis de trupele ruse.

UPDATE 09:50. Uzbekistanul nu intenţionează să deporteze ruşii care fug de mobilizarea parţială din ţara lor

Uzbekistanul nu are nicio intenţie de a deporta cetăţenii ruşi care se îndreaptă în număr mare spre Asia Centrală pentru a scăpa de mobilizarea parţială anunţată săptămâna trecută de preşedintele Vladimir Putin, în contextul campaniei militare din Ucraina, a anunţat vineri guvernul de la Taşkent, potrivit Reuters.

Sute de mii de bărbaţi ruşi, unii însoţiţi de familii, şi-au părăsit ţara după ce liderul de la Kremlin a ordonat, săptămâna trecută, o mobilizare parţială. Mulţi dintre ei s-au îndreptat către Uzbekistan, Kazahstan şi alte foste republici sovietice din Asia Centrală. Ministerul de Externe uzbek a menţionat într-o declaraţie că este consecvent faţă de principii precum respectarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale altor state şi a reafirmat că susţine o soluţionare paşnică a conflictului din Ucraina. ''Cetăţenii străini care nu au încălcat legea nu fac obiectul deportării forţate'', arată declaraţia citată de Agerpres.

Uzbekistanul nu a precizat câţi ruşi au sosit în ţară de la anunţul făcut de liderul rus privind mobilizarea parţială a rezerviştilor. Serviciul pentru migraţie din ţara vecină Kazahstan a declarat joi că aproape 100.000 de cetăţeni ruşi au intrat în acest stat în ultimele opt zile. La 21 septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o "mobilizare parţială" a rezerviştilor, deschizând calea pentru o escaladare majoră a războiului din Ucraina. Putin a avertizat că Rusia este pregătită să utilizeze "toate mijloacele sale de apărare", inclusiv pe cele nucleare. 

UPDATE 09:00. SUA: Senatul adoptă fonduri suplimentare de 12 miliarde de dolari pentru Ucraina

Senatul SUA a votat joi noi fonduri de peste 12 miliarde de dolari pentru Ucraina cu prilejul adoptării unei prelungiri a bugetului federal al Statelor Unite până în decembrie, notează AFP, conform Agerpres. Textul, aprobat de senatori din ambele tabere, include o importantă componentă militară pentru Kiev, într-un moment în care preşedintele rus, Vladimir Putin, se pregăteşte să oficializeze anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene. Aproximativ trei miliarde de dolari au fost astfel deblocaţi de Statele Unite pentru a antrena, echipa şi plăti trupele ucrainene. Pachetul include, de asemenea, peste 4,5 miliarde de dolari pentru a asigura "continuitatea guvernării" ucrainene şi pentru a răspunde nevoilor macroeconomice ale Kievului.

Pe de altă pate, mai multe miliarde de dolari vor fi alocate armatei americane, care îi va folosi în special pentru a finanţa desfăşurarea de trupe în ţările vecine şi pentru a-şi reface stocurile de armament. "La şapte luni de la începutul conflictului, este clar că ajutorul american a ajutat foarte mult poporul ucrainean ca să reziste agresiunii vicioase a lui Putin", a declarat joi liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer. "Dar lupta este departe de a fi încheiată şi trebuie să ajutăm în continuare curajosul şi viteazul popor ucrainean", a pledat el în plenul Senatului. Noul pachet ar ridica la peste 65 de miliarde de dolari ajutorul acordat de Statele Unite Ucrainei de la începutul anului. Acesta trebuie supus votului membrilor Camerei Reprezentanţilor, înainte de a fi promulgat de preşedintele american, Joe Biden, mai scrie AFP. 

UPDATE 07:15. Putin recunoaşte independenţa regiunilor Herson şi Zaporojie

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut independenţa regiunilor ucrainene Herson şi Zaporojie, potrivit unor decrete prezidenţiale publicate joi seară, cu o zi înainte ca Rusia să finalizeze anexarea lor, notează AFP, potrivit Agerpres"Ordon recunoaşterea suveranităţii şi independenţei de stat" a regiunilor Herson şi Zaporojie, situate în sudul Ucrainei, a declarat în aceste decrete Vladimir Putin care se pregăteşte să oficializeze vineri anexarea celor două, precum şi a regiunilor Doneţk şi Lugansk (est).

Rusia a recunoscut independenţa Republicii Populare Doneţk (DNR) şi a Republicii Populare Lugansk (LNR), la cererea liderilor lor separatişti pro-ruşi, la sfârşitul lunii februarie, cu puţin timp înainte de lansarea ofensivei sale în Ucraina. În septembrie, regiunile Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk au organizat "referendumuri", denunţate de Kiev şi Occident ca fiind ilegitime, votând pentru alipirea lor la Rusia. O ceremonie de oficializare a acestei anexări va avea loc vineri după-amiază la Kremlin, reaminteşte AFP.

UPDATE 07:10. Biden nu va accepta "niciodată" revendicările ruse în Ucraina

Preşedintele american, Joe Biden, a promis joi că nu va recunoaşte "niciodată, niciodată, niciodată" rezultatele referendumurilor "orchestrate de Rusia" în Ucraina, scrie AFP. "Vreau să fiu foarte clar în acest sens: Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată, niciodată, vreodată revendicările Rusiei asupra teritoriului suveran al Ucrainei", a afirmat preşedintele american în cursul unui summit la Washington reunind lideri ai unor insule din Oceanul Pacific. "Aşa-zisele referendumuri au fost o parodie, o parodie absolută. Rezultatele au fost orchestrate la Moscova", a adăugat preşedintele Biden, salutând "sacrificiul" ucrainenilor pentru "a-şi salva poporul şi a menţine independenţa ţării lor".

Referindu-se la preşedintele rus Vladimir Putin, liderul de la Casa Albă a mai estimat că "agresiunea Rusiei în Ucraina, cu scopul de a promova ambiţiile imperiale ale lui Putin, este o încălcare flagrantă a Cartei Naţiunilor Unite şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei". Afirmaţiile preşedintelui american au fost făcute într-un moment în care Vladimir Putin urmează să oficializeze vineri la Moscova anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, ferm denunţată de Kiev şi aliaţii săi occidentali.

UPDATE 07:05. Referendumurile din Ucraina constituie "confiscări de teritorii" de către Rusia, avertizează Blinken

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a condamnat joi referendumurile de anexare în regiunile Ucrainei controlate de Rusia care nu sunt "nici mai mult nici mai puţin decât confiscări de teritorii", relatează AFP. "Această parodie a referendumurilor organizate de Kremlin este doar o încercare zadarnică de a acoperi ceea ce înseamnă nimic mai mult, nimic mai puţin decât o altă încercare de a confisca teritorii în Ucraina", a spus Blinken într-un comunicat. "Pentru a fi clari, rezultatele au fost orchestrate de Rusia şi nu reflectă voinţa poporului ucrainean", a subliniat responsabilul american. Decizia lui Putin de a încorpora în teritoriul Rusiei cele patru regiuni ale Ucrainei înseamnă că Moscova va anexa zone ample din estul şi sudul ţării vecine, reprezentând circa 15% din întregul teritoriu ucrainean, notează Reuters.

UPDATE 07:00. Zelenski: Rusia nu va obţine un nou teritoriu al Ucrainei. Viaţa normală va reveni

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, joi seară, în discursul adresat naţiunii că Rusia nu va obţine un nou teritoriu al Ucrainei şi a subliniat că va prezida o şedinţă a Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională în care se vor lua decizii pentru a răspunde la acţiunile ruseşti.

"Repet pentru toată lumea din această ţară: Rusia nu va obţine un nou teritoriu al Ucrainei. Rusia se va anexa la catastrofa pe care a adus-o pe teritoriul ocupat al ţării noastre. Rusia se va echivala cu aşa-numitele „DPR” şi „LPR”. Invadatorul umple teritoriul ocupat al Ucrainei cu morminte, dar şi pe teritoriul Rusiei sunt tot mai multe morminte. Ocupantul înfiinţează camere de tortură în teritoriul ocupat - şi va umple întregul teritoriu al Rusiei cu camere de tortură. Doar aşa vor funcţiona acum poliţia rusă şi serviciile speciale ruse. Legea din Rusia a fost anulată. Iar cei care au adus toate aceste morţi, torturi, violuri din Rusia le vor duce acasă. Peste tot în teritoriul confiscat, invadatorul distruge orice bază de viaţă - economie, sfera socială, cultură ... Privarea întregii societăţi ruse de o economie normală, o viaţă decentă şi respectul pentru orice valoare umană va fi preţul pentru faptul că o persoană din Rusia doreşte ca acest război să continue. Acest lucru poate fi încă oprit. Dar ca să-l opreşti, trebuie să-l opreşti pe acela din Rusia care vrea război mai mult decât viaţă. Viaţa voastră, cetăţeni ai Rusiei", a spus Zelenski, conform news.ro.

El a subliniat că forţele ruse au provocat un alt atac asupra civililor din Mikolaiv şi bombardamente la Harkov şi în Donbas. "Toate acestea pot fi oprite într-un singur mod: eliberarea. Şi înainte de venirea Rusiei, peste tot pe pământul ucrainean era o viaţă normală. Şi când Rusia va pleca, când o vom înlătura, viaţa normală va reveni. Aceasta este singura cale. Acesta este drumul către victoria noastră. Nu putem şti cât timp va dura să parcurgem această cale. Dar ştim că nicio manipulare rusă şi nicio crimă rusă nu ne poate devia de la această cale. Astăzi am reuşit să eliberăm încă şase cetăţeni din captivitatea rusă. Sunt recunoscător tuturor celor care asigură această muncă! Astăzi avem rezultate noi în prima linie. Astăzi am primit elemente suplimentare de ajutor de la parteneri. Aşa va fi în continuare. Începe o altă zi a luptei noastre, o altă zi pe calea victoriei. Va fi special pentru noi? Va fi o altă zi care ne va apropia de securitate şi pace, de restabilirea integrităţii noastre teritoriale. Pentru că milioane de ucraineni luptă şi lucrează pentru asta. Mâine (vineri) va avea loc o şedinţă specială a Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională, pe care am convocat-o. Vor fi decizii. Ştim cum să reacţionăm la orice acţiuni ruseşti", a adăugat preşedintele ucrainean.

Consiliul de Securitate şi Apărare Naţională include, printre alţii, comandantul şef al forţelor armate, miniştrii Apărării, de Externe şi prim-ministrul, precum şi şeful Serviciului de Securitate ucrainean. Consiliul are sarcina de a colabora cu preşedintele la elaborarea şi coordonarea politicii de securitate naţională.

Nord Stream: Putin denunţă ''un act de terorism internaţional''

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat joi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, presupusele atacuri asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2 din Marea Baltică, despre care el a afirmat că reprezintă un "act de terorism internaţional", relatează AFP. În cadrul convorbirii cu omologul său turc, Putin "şi-a exprimat punctul de vedere asupra acestui act de sabotaj fără precedent, în realitate un act de terorism internaţional, împotriva Nord Stream 1 şi Nord Stream 2", a indicat Kremlinul într-un comunicat.

Patru scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 şi 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în această săptămână în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei. Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare, în urma sancţiunilor europene impuse Moscovei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deşi scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz, notează Reuters.

articolul original.

Coolio s-a dus în "Gangsta's Paradise". Ultimele momente din viața artistului care a dat hit-ul anului 1995

29 September 2022 at 19:53
image

Ieri, după-amiază, Coolio, pe numele lui Artis Leon Ivey Jr, a mers în vizită la un prieten. Se întorsese în Los Angeles după o serie de concerte în Texas, dintre care ultimul fusese cu doar 4 zile înainte. I s-a făcut rău şi a mers la baie. Acolo a fost găsit apoi, fără suflare. Medicii au încercat să-l resusciteze aproape o oră, fără succes. Rudele şi prietenii sunt în stare de şoc. Artistul avea concerte în fiecare săptămână, iar pe 1 octombrie urma să cânte în Germania.

Printre primii care i-au adus un omagiu a fost Michelle Pfeiffer. Cei doi s-au cunoscut la filmările pentru pelicula- Minţi periculoase- pentru care Coolio a compus Gangsta's Paradise. Este melodia care i-a adus recunoaşterea internaţională şi premiul Grammy pentru cea mai bună interpretare rap solo.

Michelle Pfeiffer: Sunt devastată de vestea morţii talentatului artist Coolio. Îmi amintesc de el ca fiind foarte blând. 30 de ani mai târziu şi încă mă trec fiorii când ascult Gangsta Paradise.

Regrete după moartea fulgerătoarea a lui Coolio

Snoop Dogg, Ice Cube sau LL Cool J şi-au exprimat regretul pentru moartea lui, la fel şi fosta prima doamnă a SUA, Hillary Clinton şi fiica ei.

Chelsea Clinton, fiica lui Hillary Clinton: Îmi pare imposibil. Nu era bătrân. Era în continuare un artist emblematic. Continua să fie foarte productiv. Toate gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre cei dragi, spre familia lui şi spre prietenii lui.

Hillary Clinton, fost secretar de stat al SUA: Este o mare pierdere.

În cariera începută în anii 80, Coolio a vândut 17 milioane de discuri, iar recent hitul "Gangsta's Paradise" a depășit un miliard de ascultări pe o celebră platforma de streaming. În ultimii ani, rapperul a devenit pasionat de gastronomie, lansând un serial online intitulat "Cookin' with Coolio" şi o carte de reţete culinare.

Coolio a fost în Roomânia de mai multe ori. După una dintre aceste vizite, entuziasmat de câţi oameni îl aşteptau în faţa hotelului, artistul a povestit că s-a simțit aici ca Michael Jackson.

articolul original.

Proiect de lege pregătit de guvern: toţi bolnavii de cancer primesc certificat de handicap. Măsura s-ar aplica şi celor care au făcut transplant

29 September 2022 at 19:51
image

Vorbim despre un ordin comun de ministru, mai exact ministrul Muncii şi ministrul Sănătăţii, ordin prin care persoanele care au fost diagnosticate cu o formă de cancer să primească acest certificat de handicap. În momentul de faţă sunt încadrate doar câteva forme de cancer, în stadii avansate, însă prin această modidicare sunt incluse toate formele de cancer de la diagnosticare şi pentru o perioadă de cel puţin 5 ani.

Potrivit unor date oficiale, vorbim despre faptul că în 2020 aproape 99.000 de români au fost diagnosticaţi cu o formă de cancer, în timp ce 54.486 de persoane au decedat. În acest proiect sunt incluse şi persoanele care au suferit un transplant de organe, iar printre beneficiile pe care urmează să le primească se numără indemnizaţia de handicap.

articolul original.
❌