ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Observator

AUR vrea ca uniforma să redevină obligatorie în școlile din România: "Elimină etalarea blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy cumpărate din mall"

5 October 2022 at 08:45
image

Potrivit iniţiatorilor, în România, uniformele şcolare au o tradiţie neîntreruptă încă din secolul al XIX-lea şi până în zilele noastre. Primele uniforme şcolare de pe teritoriul ţării noastre au apărut la Turnu Severin în 1897. Ulterior, prin reforma la scară largă a învăţământului, implementată de Spiru Haret, obligativitatea purtării uniformelor şcolare s-a extins la nivel naţional. ”În perioada interbelică, purtarea uniformei şcolare era un motiv de mândrie pentru elevii români, datorită sentimentului de apartenenţă la o comunitate prestigioasă de tineri studioşi. Acestui sentiment i se răspundea, din partea societăţii, cu respect şi admiraţie. Ulterior, ca efect al introducerii uniformelor şcolare inspirate din modelul sovietic, sentimentele de mândrie şi de apartenenţă la o comunitate studioasă s-au degradat în timp, astfel că, la sfârşitul anilor ‘80, elevii aveau o atitudine ostilă faţă de uniformă şi conformism”, spun cei de la AUR, potrivit News.ro. Potrivit parlamentarilor, ”în ţara noastră nu au fost efectuate studii sociologice şi pedagogice pe tema uniformelor şcolare. De altfel, chestiunea nu a fost tratată ştiinţific în studii de specialitate pedagogică”.

”Studiile şi sondajele finanţate şi efectuate de-a lungul timpului în ţările vest-europene şi în Statele Unite ale Americii au pus în evidenţă cu predilecţie avantajele purtării uniformei şcolare. Există un studiu desfăşurat de Universitatea Houston care a demonstrat că rezultatele la testele aplicate unei şcoli de fete au crescut cu până la 3 procente după introducerea uniformelor şcolare. Alţi specialişti susţin că „alegerile vestimentare nu mai reprezintă o problemă, deci te poţi concentra pe şcoală, nu pe ce vei purta la şcoală” sau ca „uniformele elimină distragerile şi dramele închipuite şi ajută la concentrarea pe învăţare”. Un studiu efectuat de Universitatea Oxford Brooks demonstrează că uniformele contribuie la „un sentiment de mândrie şcolară”. Un alt studiu, în care au fost implicate 1000 de şcoli gimnaziale din Texas, a arătat că elevii care poartă uniforme au „o percepţie pozitivă mai puternică asupra faptului că aparţin unei comunităţi şcolare decât cei care nu poartă uniforme”.  În cadrul Universităţii Syracuse funcţionează un centru de studiere a agresivităţii şi efectelor acesteia, care a demonstrat că purtarea uniformei îi ajută pe elevii care întâmpină dificultăţi să simtă că beneficiază de suportul comunităţii. „Este vorba despre un sentiment de apartenenţă” care se pare că le este de mare ajutor”, spun iniţiatorii în expunderea de motive. 

Proiect AUR: O uniformă școlară bine aleasă poate preveni comportament ostil

Ei dau exemplul unui studiu american, potrivit căruia 83% dintre profesorii chestionaţi consideră că o uniformă şcolară bine aleasă poate preveni comportament ostil/de excludere şi de luare în derâdere a cuiva pe tema înfăţişării sau a situaţiei economice. ”Profesorii apreciază că portul uniformei şcolare contribuie la disciplinarea elevilor şi la creşterea capacităţii de concentrare a acestora. În cadrul unui studiu efectuat de Universitatea Houston s-a demonstrat că rata medie de absenţă la ore pentru fetele din gimnaziu şi liceu a scăzut cu până la 7% după introducerea uniformelor şcolare. A fost demonstrată şi îmbunătăţirea ratei de absolvire. De asemenea, au remarcat ca „problemele de comportament s-au manifestat prin acţiuni mai puţin grave. În altă şcoală gimnazială, de data aceasta din Albuquerque, referatele legate de disciplină s-au redus de la 1565 în primul semestru, la 405 în al doilea, după introducerea uniformei”, spune AUR. 

Potrivit iniţiatorilor, ”purtarea uniformei elimină stresul copiilor (dar şi al părinţilor) de a decide zilnic cu ce să se îmbrace, precum şi a tentaţiei de a purta la şcoală o vestimentaţie excentrică, din tendinţa specifică vârstei de a epata în faţă colegilor sau de a se impune în faţa acestora”. 

”Un avantaj economic real pentru părinţi îl constituie faptul că cheltuielile legate de procurarea uniformei şcolare au loc, de regulă, o dată pe an, astfel că părinţii nu vor mai fi nevoiţi să reînnoiască frecvent garderoba de şcoală a copiilor. Statistic, în unităţile de învăţământ în care se poartă uniformă şcolară, elevii sunt „mai disciplinaţi, mai atenţi, ascultă mai bine, nivelul de zgomot e mai mic, iar timpul irosit la începutul fiecărei ore, înainte de începerea predării, este redus”, spun cei de la AUR.

Ei mai arată că ”purtarea constantă a uniformei la şcoală contribuie semnificativ la identificarea „intruşilor” care ar putea pătrunde în incintă, altminteri, neobservaţi”.  În plus, purtarea uniformei i-ar împiedica pe elevii mai mari să îşi declare făţiş apartenenţa la un grup (ca sa nu îi spunem „bandă”, care ar putea suna exagerat, dar care devine din păcate o realitate tot mai frecventă şi în învăţământul românesc), lucru ce ar putea genera conflicte, afirmă AUR. 

Potrivit parlamentarilor, ”în cadrul unor şcoli din California care au participat la un astfel de studiu, incidentele violente s-au redus cu 34%, atacurile armate au scăzut cu 50%, bătăile între copii s-au redus cu 51%, incidentele cu tentă sexuală au scăzut cu 74%, posesia de droguri s-a redus cu 69%, iar actele de vandalism au fost rărite cu 18% după introducerea uniformei şcolare, conform datelor furnizate de poliţie”. ”În prezent, în ţara noastră, uniformă şcolară pentru elevi nu este obligatorie prin lege, însă fiecare unitate de învăţământ poate impune purtarea ei prin includerea acestei prevederi în regulamentul şcolar. Atunci când un elev poartă o uniformă şcolară, este introdus într-un mediu care încurajează cultura şi promovează valoarea armoniei şi egalităţii între colegii de clasă. În numeroase ţări, uniformele şcolare sunt folosite pentru a aduce laolaltă elevii lor, indiferent de clasa socială, culoare, credinţă şi statut. Într-un fel uniformele obligatorii sunt benefice dacă ne gândim că, astfel, copiii nu sunt marginalizaţi pentru statutul lor şi nici nu se confruntă cu probleme ce nu merită atenţie. Cel puţin la nivel vestimentar, pe durata orelor de şcoală, toţi elevii sunt egali. O uniformă elimină etalarea ultimei mode, a blugilor ultimul răcnet sau a bluzelor fancy cumpărate din mall-uri, în cazul copiilor ai căror părinţi au posibilităţi financiare, în timp ce alţi copii cu posibilităţi materiale mai modeste să dezvolte complexe de inferioritate în baza a ce au sau nu, ca haine pentru şcoală”, spun iniţiatorii. AUR menţionează că elevii cu uniformă şcolară îşi concentrează atenţia pe ce au de învăţat şi pe relaţia dintre ei, nu neapărat „ce are x sau y pe ea/el astăzi”.

"Uniforma şcolară ar contribui la eliminarea situaţiilor penibile în care copiii se simt frustraţi de modul în care se îmbracă"

”În acest sens, specialiştii în pedagogie şcolară consideră că uniforma şcolară ar diminua diferenţele de statut economic şi social şi ar contribui la eliminarea situaţiilor penibile în care copiii se simt frustraţi de modul în care se îmbracă. Prin implementarea unor norme care să reglementeze vestimentaţia elevilor pot fi evitate situaţii de un pericol deosebit, precum pătrunderea într-o anumită unitate şcolară a unor persoane străine de aceasta, pentru a ajunge la un anumit elev şi a-l supune unor rele tratamente. Acestea se întâmplă din cauză că mare parte dintre aceste unităţi nu legitimează toate persoanele care intră în incintă. În şcolile din România care au adoptat uniforma şcolară astfel de evenimente lipsesc”, spune AUR în proiect. 

De asemenea, ei afirmă că ”uniforma şcolară înseamnă totodată şi o pregătire pentru viaţa profesională, aceasta îi învaţă pe elevi să se îmbrace elegant şi potrivit împrejurărilor”. ”Majoritatea uniformelor au o eleganţă sobră, ceea ce îi pregăteşte pe copii şi pentru viaţa profesională. Există meserii la care este obligatoriu să porţi uniformă, iar la majoritatea locurilor de muncă trebuie să respecţi un anumit cod vestimentar. Elevii liceelor cu tradiţie din România sunt mândri că poartă uniforma specifică şcolii lor”, arată parlamentarii. AUR precizează că, deoarece propunerea legislativă trebuie să prevadă sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare pe care aplicarea prevederilor le implică, acestea sunt specificate în:

 • Legea nr. 1/2011 a Educaţiei Naţionale care prevede modul de finanţare pentru educaţia naţionale pentru care se alocă anual din bugetul de stat şi din bugetele autorităţilor publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv.
 • Ordinul nr. 5870 din 22 decembrie 2021 publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 8 din 4 ianuarie 2022, modificat şi completat prin Ordinul nr. 3.073 din 31 ianuarie 2022 publicat în Monitorul Oficial nr. 99 din 31 ianuarie 2022, privind criteriile generale de acordare a burselor elevilor din învăţământul preuniversitar de stat.
 • Ordonanţa de Urgenţă nr. 133 din 7 august 2020 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de elevi cei mai defavorizaţi care beneficiază de sprijin educaţional pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional acordate din fonduri externe nerambursabile, precum şi unele măsuri de distribuire a acestora.

”La Jocurile Olimpice, fiecare ţară are o uniformă reprezentativă, cluburile de fotbal au o ţinută distinctivă, la fel şi orice altă echipă. Prin promovarea acestei iniţiative legislative, considerăm că şi elevii ar trebui să poarte ceva care să-i diferenţieze de ceilalţi, motiv pentru care vă rugăm să susţineţi adoptarea acestui proiect de lege”, mai spune AUR în proiect. 

articolul original.

Guvernul plafonează la 400 de lei/mc prețul la lemnele de foc

5 October 2022 at 08:44
image

”O decizie aşteptată de milioane de români. Astăzi guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. E odecizie aşteptată de peste 3 milioane de oameni. De fapt, sunt 3 milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc. În acest sens, vom decide ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1500 de lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 de lei la peleţi”, a spus premierul. Preţurile includ TVA a mai spus Ciucă. 

 

Premierul a menţionat că este ”o măsură discutată”. ”O aprobăm azi, astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toţi românii să treacă cu bine iarna care vine”, a completat el. 

Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, şi unităţilor de învăţământ publice şi private, furnizorilor de servicii sociale, unităţilor de interes local, administrativ-teritoriale, din subordinea acestora, unităţilor de cult.

Măsurile se aplică până la data de 31 martie 2023, mai prevede proiectul de ordonanţă.

articolul original.

Un tată și-a folosit fiul pe post de scut, pentru a se apăra de armele poliţiştilor, în SUA. Bărbatul îşi răpise copilul

5 October 2022 at 08:42
image

Poliția a fost chemată după ce o femeie a sunat și a spus că iubitul ei și-a răpit fiul de un an, amenințând-o pe aceasta cu arma, în Palm Coast, Florida, relatează Mirror.

Bărbatul a încercat să fugă de poliție

Polițiștii l-au zărit pe suspect conducând în mod periculos, pe contrasens, în timp ce-și ținea copilul în poală. Bărbatul s-a oprit în cele din urmă într-un centru comercial și ieșit din vehicul, în timp ce încă își ținea copilul. Acesta a refuzat să dea drumul copilului, în timp ce poliția avea armele îndreptate spre el. După o scurtă confruntare, o armă paralizantă este trasă și Loehner cade la pâmânt, din fericire, întorcându-se astfel încât sănu cadăpest copil. 

Iată un caz în care o situație domestică a devenit violentă, punând în pericol un copil de un an și șoferi nevinovați. Autorităție s-au confruntat cu o situație dificilă, în care un bărbat și-a folosit copilul sub formă de scut. Ofițerii noștri au făcut tot ce au putut pentru a salva rapid acest copil în siguranță și pentru a-l reține pe suspect”, a declarat șeriful din comitatul Flagler, Rick Staly.

Copilul a ajuns din nou în brațele mamei sale, iar Loehner a fost acuzat de răpire, folosirea unui minor drept scut, opunerea rezistenței cu violență, neglijarea copilului, fugă și conducere imprudentă. De asemenea, a trebuit să fie tratat pentru rănile suferite, după ce un câinele polițist a intervenit în timpul arestării.

articolul original.

Investigaţie scandaloasă în lumea şahului: Americanul Hans Niemann ar fi trişat în peste 100 de partide de pe chess.com

5 October 2022 at 08:29

Şahistul Hans Niemann a fost acuzat de campionul mondial Magnus Carlsen că a trişat, deși nu au fost prezentate dovezi.

Acum, o investigație efectuată de Chess.com confirmă că există o probabilitate uriaşă ca Niemann să fi trişat „de mult mai multe ori” decât ar fi recunoscut iniţial, relatează BBC. Nu au fost însă găsite dovezi că ar fi „jucat murdar” în meciul împotriva lui Carlsen sau în orice joc „over-the-board”.

Americanul de 19 ani a recunoscut că a trișat în jocuri neoficiale când era mai mic, la vârsta de 12 și 16 ani, dar neagă că a făcut acest lucru în jocurile competitive. El a susţinut într-un comentariu pentru BBC că totul este doar o făcătură şi că Magnus Carlsen încearcă doar să-i ruineze cariera fără o bază solidă în spatele acuzaţiilor.

De la ce a pornit scandalul între Niemann şi Carlsen

Scandalul a început la începutul acestei luni după ce şahistul norvegian, considerat de mulți ca fiind cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, a fost învins de Niemann la Cupa Sinquefield, punând astfel capăt unui record de 53 de partide fără înfrângere la șahul clasic.

Norvegianul a făcut acuzații voalate la adresa lui Niemann la momentul respectiv, înainte de a-l acuza deschis săptămâna trecută. Acum, Chess.com a publicat un document de 72 de pagini care conţine un întreg research asupra jocurilor purtate de Niemann pe site, meciuri în care concurează jucători de top din lume, inclusiv pentru premii în bani.

Site-ul, care i-a interzis accesul lui Niemann în urma presupusei acuzaţii de înşelăciune, susţine că este foarte probabil ca şahistul să fi trişat chiar şi în 2020, nu doar în anii adolescenţei, ba mai mult, chiar şi în competiţiile cu bani şi împotriva unor jucători cunoscuţi, foarte bine cotaţi în lumea şahului.

Analiza a comparat mutările lui Niemann cu cele sugerate de computerele de şah, acestea fiind mult mai puternice chiar şi decât cei mai buni jucători, precum şi probabilitatea reală a rezultatelor sale, printre alţi factori.

„În general, am descoperit că Hans a înșelat probabil în peste 100 de jocuri de șah online, inclusiv în mai multe competiţii cu premii în bani”, se arată în raport. „Avea deja 17 ani când probabil a trișat în unele dintre aceste partide. De asemenea, era în streaming online în 25 dintre aceste jocuri”.

Acuzaţii de înşelăciune la adresa lui Neimann, într-un document de 72 de pagini publicat de chess.com

Raportul contrazice declarațiile făcute anterior de Niemann conform cărora a trișat în jocuri neoficiale de pe site doar când avea 12 și 16 ani, dar niciodată în jocuri competitive sau când făcea streaming pe platforme de jocuri precum Twitch. Cu toate acestea, deși rezultatele sale sunt „extraordinare din punct de vedere statistic”, Chess.com a spus că nu există „dovezi directe” care să ateste că americanul a trişat în partida câştigată cu Carlsen sau în alte meciuri pe tablă, în trecut.

În declarația sa de săptămâna trecută, Carlsen a sugerat că Niemann a trișat în partida cu el de la Sinquefield Cup, din Missouri, spunând că „nu era încordat și nici măcar concentrat pe deplin”, în timp ce făcea mutări „într-un fel în care cred că doar o mână de jucători o pot face”. El a mai spus că a devenit suspicios față de Niemann pentru că a făcut progrese „neobișnuite” în ultimii ani. Alții au susținut că progresul tânărului, deși rapid, este comparabil cu al altor jucători de juniori de top.

Chess.com susţine că au existat „anumite aspecte” ale jocului care erau „suspecte”, inclusiv explicațiile aduse de Niemann ulterior partidei. Site-ul a notat, de asemenea, „anomalii” în rata de îmbunătățire a parcursului competiţional a lui Niemann, urcând în clasamentul de șah clasic de la aproximativ 800 în lume până în primele 50 de poziţii, în mai puțin de doi ani.

Potrivit acestora, această creștere a fost cea mai rapidă din „istoria modernă înregistrată” și a avut loc „mult mai târziu în viață decât semenii săi”.

Carlsen, gest în semn de protest faţă de Niemann, în timpul unei partide

Site-ul a negat, de asemenea, că a fost presat de Carlsen, şahistul care a dominat tabla de mai bine de un deceniu, pentru a-l elimina pe Niemann. Carlsen a insistat că nu va mai juca cu americanul de 19 ani, iar la începutul acestei luni a cedat partida în semn de protest după o singură mișcare, când s-au re-echivalat într-un turneu online.

image

Magnus Carlsen

Într-o declarație postată pe Twitter, Carlsen a explicat: "Sunt frustrat. Vreau să continui să joc șah la cel mai înalt nivel în cele mai bune evenimente. Cred că trișatul în șah este o mare problemă și o amenințare existențială pentru joc. Cred că Niemann a înșelat mai mult și mai recent decât a recunoscut public".

My statement regarding the last few weeks. pic.twitter.com/KY34DbcjLo

— Magnus Carlsen (@MagnusCarlsen)
September 26, 2022

Când controversa a izbucnit la începutul acestei luni, Niemann a negat ferm, spunând că este dispus să joace gol pentru a demonstra că nu ascunde dispozitive electronice care i-ar putea permite să trișeze. "Nu-mi pasă, pentru că știu că sunt nevinovat. Vrei să joc într-o cutie închisă cu transmisie electronică zero, nu-mi pasă. Sunt aici pentru a câștiga și acesta este scopul meu, indiferent de orice", a declarat el.

O analiză statistică a jocurilor over-the-board ale lui Niemann de către profesorul Kenneth Regan, considerat pe scară largă ca fiind cel mai important expert mondial în înşelăciune din domeniul şahului, nu a găsit nicio dovadă că ar fi folosit mijloace nepermise pentru a câştiga meciurile.

Documente: carlsen.pdf

Observator » Sport » Investigaţie scandaloasă în lumea şahului: Americanul Hans Niemann ar fi trişat în peste 100 de partide de pe chess.com
articolul original.

Ursula Von der Leyen propune o plafonare temporară a preţului la gaz în UE: Sabotarea Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura energetică

5 October 2022 at 08:29
image

"Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta", a spus ea.

Von der Leyen a mai afirmat că va explica într-o scrisoare adresată liderilor din UE, care se reunesc de joi la Praga, faptul că UE ar trebui să introducă un sistem comun de achiziţie a energiei.

Şefa CE a atras atenţia totodată că ţările din UE trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale, prin realizarea de teste de stres şi prin supravegherea prin satelit pentru a detecta potenţiale ameninţări.

"Actele de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream au arătat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică. Este în interesul tuturor europenilor ca această infrastructură esenţială să fie mai bine protejată", a declarat ea în discursul din PE. 

articolul original.
Ieri — 4 October 2022Observator

Rezultate Liga Campionilor: Inter - Barcelona 1-0. Înfrângere neașteptată pentru catalani

4 October 2022 at 21:02
image

Echipa italiană Inter Milano a învins marţi seara, acasă, formaţia spaniolă FC Barcelona, scor 1-0, într-un meci din etapa a treia a grupelor Ligii Campionilor. Tot marţi seara, FC Bruges a dispus cu scorul de 2-0 de echipa spaniolă Atletico Madrid, iar Napoli a câştigat la Amsterdam, cu Ajax, scor 1-6.

La Milano, Inter s-a impus cu 1-0 în faţa Barcelonei chiar şi fără Lukaku şi Brozovic. Autorul unicului gol al partidei a fost Calhanoglu, în prelungirile primei reprize, transmite news.ro.

În Belgia, FC Bruges a întrecut cu 2-0 echipa spaniolă Atletico Madrid, într-un meci în care Griezmann a ratat un penalty, trimiţând în bară în minutul 76.

La Amsterdam, în grupa A, Napoli a făcut scor de tenis cu Ajax, chiar dacă gazdele au deschis scorul în minutul 9. Italienii au înscris de cinci ori, apoi a urmat eliminarea lui Tadic (Ajax), din minutul 73, şi Napoli a mai înscris odată.

Rezultate Liga Campionilor marți 4 octombrie

Grupa A: Ajax Amsterdam – Napoli 1-6 (Kudus 9 / Raspadori 18, 47, Di Lorenzo 33, Zielinski 45, Kvaratskhelia 63, Simeone 81)

Grupa A: FC Liverpool – Glasgow Rangers 2-0 (Alexander-Arnold 7, Salah 53 penalti)

Grupa B: FC Bruges – Atletico Madrid 2-0 (Sowah 36, Jutgla 62)

Grupa B: FC Porto – Bayer Leverkusen 2-0 (Zaidu 69, Galeno 87)

Grupa C: Inter Milano – FC Barcelona 1-0 (Calhanoglu 45+2)

Grupa C: Bayern Munchen – Viktoria Plzen 5-0 (Sane 7, 50, Gnabry 13, Mane 21, Choupo-Moting 59)

Grupa D: Eintracht Frankfurt – Tottenham 0-0

Grupa D: Olympique Marseille – Sporting Lisabona 4-1 (Alexis Sanchez 13, Harit 16, Balerdi 28, Mbemba 84 / Francisco Trincao 1)

articolul original.

Chefi la cuțite, sezonul 10. Surpriză de proporţii pentru juraţi: avantajul adus de amuleta 15. "Vai de capul meu!"

4 October 2022 at 19:25
image

La Chefi la cuţite s-a jucat amuleta cu numărul 15, din ediția de pe 4 octombrie 2022 a sezonului 10. Marţi, s-a ivit o nouă provocare pentru chef Florin Dumitrescu, chef Sorin Bontea și chef Cătălin Scărlătescu, iar Gina Pistol le-a explicat pe îndelete care sunt sarcinile de îndeplinit în bucătărie. Surpriza a fost una mare: cei trei juraţi au avut de gătit aşa cum puţini oameni sunt nevoiţi. Mai exact, trebuia să aibă nu mai puţin de 10 culori în farfurie. Vestea i-a surprins, mai ales că proba era una dificilă. "Trebuie să lucrezi cu foarte multe ingrediente, e o probă complicată", a spus chef Florin Dumitrescu, potrivit Antena 1. "Destul de complicat! Sezonul 10 la noi este un sezon special", a adăugat chef Sorin Bontea.

Surprize în sezonul 10 Chefi la cuțite

Gina Pistol le-a amintit chefilor că va analiza cu mare atenţie ca farfuriile prezentate la jocul de amuletă să aibă toate culorile necesare. Şi nu singură, ci împreună cu un alt jurat, Loren Manoiu. Miza a fost una cu totul şi cu totul specială: câştigătorul amuletei 15 îi poate lega doi câte doi pe concurenții echipelor adverse. Iar dacă numărul acestora este impar, unul dintre ei poate fi legat şi cu chef-ul. "Vai de capul meu, e nasoală tare! Trebuie să iau amuleta că altfel nu am nicio șansă, proba e pierdută”, a reacţionat chef Sorin Bontea. "E o amuletă hăzoasă, dar nu cu un haz drăguț. E un haz care te va face să pierzi proba cu siguranță, este foarte greu să livrezi lucrând legat la mână", a mărturisit chef Cătălin Scărlătescu. "E ca la nebuni!", a adăugat chef Florin Dumitrescu.

articolul original.

Secretarul general al ONU condamnă cel mai recent test nuclear al regimului lui Kim Jong-un

4 October 2022 at 19:10
image

"Este clar o escaladare", a afirmat Stéphane Dujarric. Secretarul general "face apel la guvernul Coreei de Nord să reia dialogul cu părţile implicate, cu scopul de a realiza ceea ce am cerut de mult timp, o denuclearizare completă şi verificabilă a Peninsulei Coreea".

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată, a anunţat marţi armata sud-coreeană. Tirul acestei rachete, care se înscrie într-o campanie intensivă de teste lansate de Phenian, a avut loc în "est", a indicat înaltul comandament al armatei sud-coreene într-un comunicat, fără a da alte detalii.

Paza de coastă japoneză a confirmat, de asemenea, lansarea unei rachete nord-coreene.

Coreea de Nord, care este supusă sancţiunilor ONU pentru programele sale de armament, caută, în general, să obţină un impact geopolitic maxim pentru testele sale, alegând momentul care i se pare cel mai oportun.

articolul original.

Compania Blue Air, sancţionată de ANPC cu peste 10 milioane de lei pentru cursele anulate din 15 iunie până în prezent

4 October 2022 at 19:05
image

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a făcut un amplu control care a avut în vedere modul de respectare a prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor privind serviciile de transport aerian, ale operatorului, verificându-se inițial situația zborurilor anulate în perioada 15 iunie - 30 august 2022 și ofertele practicate de operatorul economic atât pe site-ul oficial, cât și pe pagina oficială de Facebook a acestui sau din aplicația Blue Air și extinsă, ulterior, ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la anularea tuturor zborurilor din 06.09.2022 până în 10.10.2022.

Echipa de control a constatat utilizarea practicilor comerciale incorecte pe scară largă, de către operatorul economic. Practic, conform legii, orice acţiune sau omisiune care contravine legislaţiei care protejează interesele consumatorilor şi care a adus, aduce sau ar putea aduce prejudicii intereselor colective ale consumatorilor care îşi au reşedinţa în cel puţin două state membre diferite de statul în care îşi are originea sau a avut loc acţiunea sau omisiunea în cauză sau pe teritoriul căruia este stabilit comerciantul responsabil de acţiunea sau omisiunea în cauză.

Reacţie dură a preşedintelui ANPC

''Iată că Blue Air execută ultimul zbor și pleacă de pe piață, așa cum spuneam încă de acum trei luni. De la ultima sancțiune și până la această a doua evaluare, peste 100.000 de consumatori trec prin ceea ce au trecut și primii, în ultimii doi ani. Unde au ajuns banii acestora, pe ce au fost cheltuiți și cum vor putea fi recuperați vreodată rămâne o mare enigmă… Unul dintre avioanele companiei zace pe o pistă a aeroportului Băneasa, fără ambele motoare. Oare câte curse ar fi trebuit să execute, în condițiile în care, fără propulsive, acesta nu se putea deplasa nici măcar pe DN1. Fără combustibil, fără taxe de aeroport plătite, fără salarii achitate la zi, încă mă întreb cum urmau să se execute cursele și de ce au fost promovate, în condiția în care se știa că nu pot fi duse la bun sfârșit. Nu mai vorbesc și de faptul că fără avioane lucrurile s-ar fi complicat și mai tare. Au sau nu au toate aceste lucruri? Mă întreb pentru că nouă reprezentanții companiei nu au vrut să ne răspundă. Declar public că mă supun testului poligraf pentru următoarele aspecte: dacă reprezentantul companiei ne-a spus că ia în calcul plecarea de pe piață în toamnă, dacă acesta ne-a povestit că nu vor mai avea avioane cu care să ducă la bun sfârșit cursele. La câți bani lipsesc din buzunarele consumatorilor, amenzile aplicate de către Autoritatea noastră mi se par extrem de mici. Îmi cer scuze fiecărui păgubit pentru anii trecuți, în care lucrurile puteau fi mai ferm sancționate'', declară Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Concluziile ANPC:

 • operatorul economic Blue Air Aviation SA nu a propus angajamente sau un plan de măsuri reparatorii pentru consumatori în termenul stabilit de autorităţile competente;
 • în perioada analizată, respectiv 15.06.2022 - 12.09.2022, au fost afectați 150.227 consumatori din 23 state membre ale Uniunii Europene;
 • practica operatorului economic a avut caracter repetitiv
 • valoarea prejudiciilor suferite de consumatori se ridică la suma de 19.582.065,96 EUR (echivalent, calculat la valoarea cursului din 16.09.2022), respectiv 96.447.549,47 LEI (echivalent, calculat la valoarea cursului din 16.09.2022), pentru perioada analizată şi reprezintă doar valoarea biletelor achiziţionate, în realitate prejudiciul fiind mult mai mare;
 • rambursarea efectivă a contravalorii biletelor pentru zborurile anulate s-a realizat la un număr foarte mic de pasageri la care s-a rambursat efectiv, respectiv au fost rambursate 598 rezervări (reprezentând 0,7% din totalul de 80.826 rezervări anulate), suma totală a rambursărilor efective fiind echivalentul a 115.016,11 EUR (0,6% din suma totală a rezervărilor anulate, respectiv 19.582.065,96 EUR);
 • un procent de 9,8% din suma totală de rambursat, respectiv suma de 1.924.762,33 EURO s-a rambursat în wallet (portofelul electronic), reprezentând 10.685 de rambursări.

În urma acestor constatări, echipa de comisari ANPC a decis aplicarea a 2 amenzi contravenționale, una în cuantum de 2.000.000 euro, echivalent în lei la cursul din 04.10.2022 pentru afectarea pe scară largă a consumatorilor, la dimensiunea Uniunii Europene, și o alta în valoare de 200.000 lei pentru abateri repetate.

Totalul amenzilor este de 10.094.200 lei. Acestora li se adaugă sancșiuni complementare după cum urmează:

 • se dispune măsura de remediere;
 • se propune măsura de încetare a practicilor comerciale incorecte, în sensul de a nu mai pune pe piață, la dispoziția consumatorilor, oferte de zbor înșelătoare, pentru care operatorul economic nu dispune de resursele necesare efectuării acestora;
 • se propune suspendarea prestării serviciilor până la încetarea practicii comerciale incorecte sau până la ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse.
articolul original.

Sute de oameni pot fi luaţi oricând de ape la Roşia Montană, iar primarul are un plan "măreţ": Să aibă în continuare noroc

4 October 2022 at 16:56
image

Minerii au coborât în adâncuri pentru a vedea dacă apa a inundat galeriile din subteran. La suprafaţă, pompierii duc o luptă contracronometru pentru a scădea nivelul lacului Tăul Mare după ce în digul care stăvileşte 300.000 de metri cubi de apă a apărut o breşă.

Sorin Vlad, director SGA Alba: S-a constatat că până la surpare zidăria de piatră a fost cămăşuită cu beton, de la surpare este doar piatră goală. Mai prezintă riscuri, nu putem să spunem cât de mari sunt. Trebuie intervenit şi făcuri lucrări de reparaţii. Este un pericol, sigur că da.

Specialiştii de la ape spun că o tragedie a fost evitată la minut. Şi asta în timp ce primarul recunoaşte că s-a bazat mereu pe noroc. 

Reporter: În acel tunel care merge către acel fund de golire, când a fost făcută ultima intervenţie? În decursul timpului aţi solicitat fonduri de la Guvern?

Eugen Furdui, primar Roşia Montană: În tunel s-au făcut ceva lucrări cu minerii din zonă pe care îi aveam aici pe vremuri. Eu sper că dacă am avut noroc până acum, să avem noroc şi în continuare. 

Sorin Vlad, director SGA Alba: Dacă ar fi ajuns apa la acel con şi începea să sape, mai mult de 30 de minute nu ştiu dacă aveam la dispoziţie să evacuăm populaţia. 

Pompierii au reuşit să scada apa lacului cu un metru. Pentru a îndepărta pericolul e nevoie de încă patru metri. Adică cel puţin patru zile. 

Tanczos Barna, ministrul Mediului: În momentul de faţă nu există nicio agravare a situaţiei. Nu există niciun semnal cum că acea fisură de sus ar afecta şi partea de bază, partea care ţine cantitatea de apă şi care protejează, practic, acea localitate de un eventual incident. 

Din cei 268 de oameni care trăiesc în Roşia Montană, 137 au refuzat evacuarea. 

''Nu ne-am evacut că nu-i un pericol la noi că nu e aproape.'' 

''Nu imi e frică de apă. Dacă îl consolidează şi bagă ţevile în jos cum trebuie făcute, ala nu se duce în veci.'' 

Autorităţile de la Bucureşti au cerut verificarea de urgenţă a tuturor digurilor din ţară 

Situaţia de la Roşia Montană a dat alerta în toată ţara.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: S-a dispus verificarea tuturor barajelor, de categoria C şi D, până la data de 20 noiembrie. 

În jur de 2.000 de baraje sunt în aceste categorii. Potrivit ultimelor date oficiale, jumătate dintre ele nu aveau autorizaţie, sunt în administrare privată.  În Buzău, inspectorii de la ape au verificat 10 baraje numai astăzi. 

Silviu Baciu, inspector Administraţia Bazinală Buzău – Ialomița: Găsim un grad de stufizare ridicat, conform reglemntărilor în vigoare şi expirate în 2020. Vom lua măsurile legale ce se impun. 

Proprietarii barajelor care nu respectă cerințele inspectorilor, pot fi amendați cu sume cuprinse între 35 și 85 de mii de lei.

articolul original.

Singurele zone din București unde un apartament cu două camere mai costă cel mult 80.000 de euro

4 October 2022 at 16:39
image

Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. Este valabil şi atunci când vine vorba de achiziţia unei locuinţe. Un studiu recent arată cât de mari sunt diferenţele dintre pretenţiile cumpătorilor şi cele ale vânzătorilor.

Greta Neagu, reporter Observator: 67.000 de euro este preţul mediu pe care românii sunt dispuşi să îl plătească pentru un apartament de două camere şi 86.000 de mii de euro pentru o casă. Însă nu bucureştenii sunt cei cu dare de mână ci clujenii, care au un buget pentru apartamentele de două camere chiar şi de 96.000 de euro.

În puține zone din București se mai găsesc apartamente sub 100.000 de euro

În Bucureşti, preţul mediu pe care cei interesaţi sunt dispuşi să îl plătească pentru un apartament de două camere este de aproape 80.000 de euro. Unde se mai găsesc, aşadar, locuinţe care să se încadreze într-un astfel de buget? Răspunsul intermediarilor: în puţine zone. 

Toma Filipovici, specialist în imobiliare: Putem găsi nişte apartamente potrivite doar în blocuri probabil construite înainte de 1977, în cartierele-dormitor: Drumul Taberei, Militari. Ne duce mai mult spre zona de Vest periferică sau Sud periferică. 

Dincolo de aşteptările cumpărătorilor, un apartament de două camere situat într-un bloc nou a ajuns să coste, în medie, 120.000 de euro în Capitală. O locuinţă de trei camere situată într-o zonă bună a oraşului poate să ajungă, însă, şi la peste 180.000 de euro, potrivit estimărilor din piaţă. 

Toma Filipovici, specialist în imobiliare: Dacă vorbim de oraş, sub 140.000 de euro mă îndoiesc că găsim ceva, dar realist - un buget pentru un apartament bun, într-un bloc bun, porneşte de la 200.000 de euro în sus. Să ne aşteptăm la o suprafaţă utilă de 75-80 de metri pătraţi utili. 

Cele mai ieftine apartamente, în Iași

După Cluj-Napoca şi Bucureşti, cel mai mare preţ pentru un apartament sunt dispuşi să îl plătească locuitorii din Braşov, Constanţa şi Timişoara. Sub media naţională se află Iaşi - acolo unde bugetul pentru o astfel de achiziţie este este de 63.000 de euro. 

Vestea bună pentru cei care vor să se mute în această perioadă este că se poate negocia mai mult decât oricând. Scăderea cererii, inflaţia şi creditarea tot mai scumpă i-au obligat şi pe proprietari să mai reducă pretenţiile. Piaţa imobiliară se află, încă, într-o perioadă de stagnare. 

Sergiu Borța, agent imobiliar: S-a transformat din piaţa vânzătorilor în piaţa cumpărătorilor. Dezvoltatorii sunt foarte deschişi să mai reducă din preţuri. În negocieri se obţine până în 10 la sută, în unele cazuri 20 la sută.

În Capitală, preţul mediu de tranzacţionare este de 1.400 de euro pentru metrul pătrat. O locuinţă spaţioasă, aflată într-o zonă bună, se vinde, însă, şi la peste 2.000 de euro pe metrul pătrat. 

articolul original.

Românii vor primi următoarea factură la curent peste 3 luni şi ar putea avea o surpriză mare. Experţii vin cu 3 opţiuni pentru a fi pregătiţi

4 October 2022 at 16:28
image

"Implementăm noile modificări legislative, de aceea facturile pot fi emise cu întârziere". Cu astfel de notificări sunt întâmpinaţi clienţii care accesează aplicaţia mobilă a unuia dintre furnizorii de energie. Nu e însă singurul care are dificultăţi în facturare. 

Dana Dărăban, director executiv ACUE: Toţi furnizorii vor întâmpina anumite probleme în implementarea noilor criterii de selecţie a beneficiarilor, de aplicare a plafonului la anumite marje de consum, ceea ce e posibil să ducă, în anumite situaţii la întârzieri. Avem nevoie de cel puţin 30 de zile ca să putem să implementăm schimbările. 

Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Consumatorii trebuie să se aştepte să primească facturi doar peste 2 luni, sau chiar 3 luni. Bineînţeles, acele facturi vor fi facturi mari, pentru că vor cumula cantităţi pe o perioadă mai lungă de timp. 

Pentru consumatori este o nouă veste proastă, după facturile oricum mai mari emise în ultimele luni. 

''Una e să plăteşti consumul pe o lună. Să spunem o mie de lei. Şi alta să plăteşti 4 mii de lei deodată, pentru că termenul scadent este acelaşi. Ai primit la 3 luni, termenul e de 15 zile, ca şi când ai fi primi factura în mod normal.'' 

''Ar trebui să plăteşti o sumă mult mai mare. Mai ales că, în 3 luni, se schimnă tarifele şi nu ştii. Te pomeneşti cu tarife modificate şi nu ştii de ce.'' 

Experţii vin cu trei opţiuni pentru a fi pregătiţi

Olivian Savin, FEL România: Consumatorul, în această situaţie în care facturile sunt emise cu întârziere, are 3 opţiuni. Prima opţiune e să adauge nişte bani în contul aferent facturilor. A doua opţiune e de a pune bani deoparte, pentru că el consumă în această perioadă şi aşa îşi va putea plăti factura când va fi emisă. Şi a treia opţiune e să ceară plata eşalonată a facturii. 

Însă niciun furnizor nu garantează eşalonarea plăţii. 

Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Este o posibilitate teoretică, nu este o obligaţie a furnizorului să demareze această eşalonare. 

Dana Dărăban, director executiv ACUE: Nu e o problemă doar la consumator,  este şi o problemă la furnizor. Pentru că va însemna o întârziere şi de încasare la furnizori.

De la 1 septembrie, a scăzut pragul până la care consumatorii casnici beneficiază de un preţ plafonat la energie electrică. De la 300 kWh pe lună la 255. Furnizorii nici n-au apucat să implementeze acestă măsură în sistemele de facturare, ca li se pregătesc alte schimbări. 

Vedem cum, de la o zi la alta, apar noi modificări privind ordonanţa la energie. Mai nou, aleşii îşi doresc ca noul proiect să se aplice începând cu data de 1 noiembrie. Există propunerea ca, în cazul în care clientul transmite indexul şi îl transmite către furnizor, acesta să se raporteze la consumul curent de energie electrică. Însă, în cazul în care contorul nu este citit, atunci furnizorul se va raporta la consumul mediu din 2021. 

Actul normativ care prevede schimbări de pe piaţa energiei a fost trimis la Camera Deputaților, unde va suferi modificări până la votul final. 

articolul original.

Pană de curent generală în Bangladesh. Autoritățile estimează că peste 130 de milioane de locuitori au rămas fără energie electrică

4 October 2022 at 16:28
image

Rămâne neclar ce a cauzat pana de curent neprogramată de astăzi, care a lovit mai mult de 80% din țară la scurt timp după ora locală 2:00, potrivit Consiliului de dezvoltare a Energiei. În afară de unele locații din nord-vestul Bangladeshului, "restul țării a rămas fără curent", a declarat purtătorul de cuvânt Shamim Ahsan pentru AFP.

Străzile în mod normal luminoase din capitala Dacca și alte orașe au fost întunecate marți seara. Ahsan a spus că 130 de milioane de oameni sau chiar mai mult nu au electricitate și nu este clar ce a cauzat problema.

Un alt oficial a declarat mai târziu că doar 60% din țara care găzduiește fabrici care furnizează articole de îmbrăcăminte pentru brandurile occidentale a fost afectată. la scurt timp, un reprezentant al companiei de stat a declarat că situația a fost remediată în cazul a aproximativ jumătate dintre cei afectați de pana de curent.

Criză energetică profundă în Bangladesh

Problemele de pe piața globală a energiei s-au răsfrânt și asupra Bangladeshului. Companiile și autoritățile confruntă cu dificultăți în ceea ce privește asigurarea hidrocarburilor necesare producerii energiei electrice.

O monedă depreciată și diminuarea rezervelor valutare au lăsat Bangladesh-ul în imposibilitatea de a importa combustibili fosili suficienți, forțând închiderea centralelor diesel. Guvernul a impus reduceri de energie pentru a conserva stocurile existente în iulie, cu întreruperi care durează până la 13 de ore pe zi.

articolul original.

Un copil de 3 ani a fost împuşcat în cap după ce un şofer a urmărit maşina mamei lui şi a deschis focul. Totul a pornit de la o ceartă în trafic

4 October 2022 at 11:54
image

Mateo Zastro a fost ucis în mod tragic când un bărbat înarmat a început să tragă în mașina mamei sale în West Lawn, Chicago, vineri. Poliția a spus că familia ieșea dintr-un centru comercial chiar înainte de ora 20:30, când mama băiatului a intrat într-un conflict verbal cu un șofer, cauza fiind încă necunoscută în prezent, relatează Mirror.

Criminalul este de negăsit 

Ea a plecat apoi de la fața locului cu Mateo și cei trei frați ai săi, dar suspectul i-a urmărit, înainte de a trage „mai multe focuri” în mașină. Unul dintre gloanțe l-a lovit pe băiat în cap, iar acesta a fost declarat decedat câteva ore mai târziu, la Spitalul Hristos din oraș. Restul familiei a rămas nevătămată. Andrew Holmes, un activist comunitar care a consolat-o pe mama lui Mateo în weekend, a spus că femeia este zguduită de incident.

Mama este încă îndurerată. Tot ce face ea este să se stea în brațe cu un diozaur, jucăria preferată a micuțului, a declarat Andrew Holmes, un activist care i-a oferit suport femeii. El oferă acum o recompensă de 7.000 de dolari oricui are informații despre suspect. „Banii nu pot aduce acest copil înapoi. Dar, dacă este așa, trebuie să punem o recompensă pe capul cuiva pentru a obține aceste informații, pentru a-l condamna pentru că i-a luat viața acestui copil. Acesta este al doilea copil care moarte în mașină, în urma unui atac armat, a spus bărbatul.

Între timp, comandantul Departamentului de Poliție din Chicago, Bryan Spreyne, a promis că poliția „nu se va odihni” până când cei responsabilul pentru „actul de violență fără sens și laș” va fi adus în fața justiției. „Cei responsabili pentru  viața acestui prețios copil: faceți ceea ce trebuie, lucrul onorabil și predați-vă”, a spus comandantul Departamentului de Poliție din Chicago, Bryan Spreyne. Ofițerii au făcut, de asemenea, apel online pentru ca oricine are filmări care să surpridă incidetul să se prezinte.

articolul original.

Acces gratuit la muzeul Antipa pentru cei cu nume de animale. Reacţiile românilor numiţi Purice şi Lăcustă

4 October 2022 at 11:41
image

Postarea care anunţa acces gratuit pentru persoanele cu nume de animale a stârnit o avalanşă de glume şi reacţii amuzante în rândul internauţilor, pe reţelele de socializare, oamenii distribuind şi tăguindu-şi prietenii în comentarii pentru a-i anunţa de ofertă: 

Dnul Purice: "Dacă avem nume de insecte putem veni? Sau de reptile?"

Dnul Lăcustă: “Bine, dacă insistaţi...”

Dl Șoim: ”Dl Corbu, ce faci mâine?”

Dna Epuran: “Păi în mod clar Dl Ursea și Dn Epuran sunt cuplul de aur pe care îl căutați"

Vlad: “Dl Gâscă , Dl Cioc mâine la Antipa”

Adam: “Bună ziua, pe mine mă cheamă Adam ... știți de la primul om. Omul ziceți că să trage din maimuță. Vin cu familia ?”

Radu: "Se poate intra și pe bază de porecle?"

Eduard: "Adăugați și zodia că numele nu prea ne ajută"

Mirela: "Se pun toate mailurile corporate în care m-am semnat Mierla în loc de Mirela?"

Alina: "Pffff...daca stiam, nu mă mai căsătoream şi acum puteam să profit de oferta cu numele Lupu"

Dna Fluture: "Cred că zburăm și noi până la voi. Venim în stol așa că vă rugăm sa pregătiți mai multe flori"

Liliana: “Pffff dacă mi-a trebuit măritat.... Mergeam împreună cu Dl Pupăză X și Dn Pupăză.”

Laur: “Dacă femeia de la intrare consideră că toți bărbații sunt porci, intrăm toți gratis?”

Ciobanu: “Și dacă doar le păstorim?”

“Dacă sunt o scorpie pot veni gratis? ”

Pradă: “Dar Pradă primiți? ”

Ziua Mondială a Animalelor a luat naştere în urma convenţiei ecologiştilor din Florenţa, în anul 1931, şi a avut drept scop atragerea atenţiei asupra creşterii alarmante a numărului speciilor de animale pe cale de dispariţie. În prezent, această zi are menirea de a recunoaşte rolul important ocupat de animale atât în natură, cât şi în viaţa oamenilor.

Program de vizitare: de marţi până duminică, orele 10.00 - 20.00. Ultimul vizitator intră la ora 19.00.

De asemenea, expoziţia Art Safari, oferă mâine o reducere de 50% pentru toţi vizitatorii care au numele de familie Popescu, drept un omagiu adus marelui pictor-călător al României, Ştefan Popescu. 

articolul original.

Depeche Mode anunță primul album după moartea lui Andy Fletcher. Va concerta la București în 2023

4 October 2022 at 11:40
image

Depeche Mode anunță primul album după moartea lui Andy Fletcher. Va concerta la București în 2023

Cine a fost Andrew Fletcher, fondator al legendarei trupe Depeche Mode

Andrew John Leonard Fletcher s-a născut pe 8 iulie 1961 la Nottingham şi era cunoscut ca Fletch. Muzicianul britanic (bas, clape) era membru fondator al formaţiei Depeche Mode. 

S-a mutat la Basildon unde, la sfârşitul anilor 1970, a format trupa Composition Of Sound alături de Martin Gore şi Vince Clarke. Odată cu recrutarea cântăreţului Dave Gahan, aceştia şi-au schimbat numele în Depeche Mode, iar cvartetul a continuat să lanseze melodii celebre, inclusiv „New Life” şi „Just Can’t Get Enough”.

Odată cu plecarea lui Clarke, care a format Yazoo şi apoi Erasure, Gore a devenit compozitor principal, iar trupa s-a bucurat de un succes internaţional uriaş la sfârşitul anilor 80 şi începutul anilor 90 cu piese precum „Personal Jesus”, „Enjoy The Silence” şi I Feel You”. 

În 2020, Fletcher a fost inclus în galeria Rock and Roll Hall of Fame ca membru al trupei Depeche Mode. Depeche Mode a fost fondată în 1980, în Anglia. A lansat, până în prezent, 14 albume de studio.

Trupa a concertat de trei ori în România, la Bucureşti în 2006 şi 2013, la Cluj-Napoca în 2017. În prezent, grupul este format din Dave Gahan (voce), Martin Gore (chitară, clape). În turnee, li se alătură Christian Eigner (tobe) şi Peter Gordeno (clape, pian, backing vocals). Formaţia a debutat discografic cu ”Speak & Spell” (1981), iar cele mai titrate albume ale sale sunt ”Black Celebration” (1986), ”Violator” (1990) şi ”Exciter” (2001).

articolul original.

O tânără de 22 de ani din Botoşani, scoasă cu forţa din maşina iubitului şi sechestrată de trei bărbaţi. Agresorii au fost reţinuţi

4 October 2022 at 11:37
image

Potrivit sursei citate, tinerii ar fi scos-o pe fată cu forţa din autoturismul în care se afla alături de prietenul ei şi ar fi obligat-o să urce în maşina lor. Cei trei tineri, de 30, 19 şi 20 de ani, toţi din comuna Răchiţi, sunt cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal.

"În urma probatoriului administrat, a reieşit faptul că, la data de 3 octombrie, în timp ce persoana vătămată, o tânără de 22 de ani, se afla într-un autoturism parcat pe drumul public, din comuna Băluşeni, împreună cu prietenul său, lângă aceştia a oprit un alt autoturism, în care se aflau cei trei tineri, bănuiţi de comiterea faptei, care, prin folosirea forţei fizice, ar fi scos-o pe tânără din maşina sa şi ar fi pus-o în maşina acestora, împotriva voinţei sale. Ulterior, unul dintre cei trei tineri, împreună cu victima, s-a deplasat cu autoturismul pe raza localităţii Bârnova, judeţul Iaşi, unde, în baza informaţiilor oferite de poliţiştii botoşăneni, au fost identificaţi de poliţiştii din judeţul Iaşi", a precizat Nenişcu.

Autorii faptei urmează să fie prezentaţi, marţi, în faţa instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. 

articolul original.

Parlamentul European impune încărcătorul unic, cu port de tip USB-C, până în toamna lui 2024. Apple, afectată în mod direct de decizie

4 October 2022 at 11:37
image

Această obligaţie urmează să permită reutilizarea încărcătoarelor şi îi va ajuta pe utilizatori să economisească până la 250 de milioane de euro pe an prin faptul că nu mai cumpără încărcătoare inutile, potrivit Comisiei Europene (CE).

Apple trebuie să respecte prevederile pentru a nu ieşi de pe piaţa europeană

Încărcătoarele aruncate sau nefolosite reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deşeuri electronice pe an, potrivit CE.  Textul adoptat de PE urmează să intre în vigoare la 20 de zile după ce este publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (UE), iar statlee membre UE au la dispoziţie 12 luni pentru a transpune această reglementare europeană în legislaţiile naţionale.

Dispoziţiile europene urmează să intre în aplicare după 24 de luni în cazul încărcătoarelor echipamentelor informatice şi după 40 de luni în cazul laptopurilor. Aceste noi reglementări nu se aplică produselor vândute înainte de data aplicării lor.

Apple, care s-a opus mult timp, a ales portul USB-C la unele dintre aparatele sale - iPad şi Mac - însă nu şi în cazul iPhone şi AirPods. Gigantul american riscă să fie obligat să respecte aceste noi reglementările europene, pentru a continua să-şi comercializeze produsele în UE.

articolul original.

O româncă și-a silit fiicele să se prostitueze în Italia. Mama posta anunțuri pe internet cu cele două copile și le controla ca să nu oprească din bani 

4 October 2022 at 06:00
image

Femeia posta pe saituri pentru adulţi anunţuri cu fetele, în care susţinea că acestea aveau 20 de ani. De fapt, cea mai mică avea doar 15 ani. Mama negocia pe internet cu clienţii şi număra cu grijă întâlnirile pentru ca nu cumva fetele să reţină, pentru ele, din banii primiţi. 

Timp de trei ani, o mamă româncă şi-a silit două fiice să se prostitueze, în Italia 

Fiica cea mică a încercat de două ori să scape, dar de fiecare dată a fost prinsă şi dusă acasă. Calvarul a luat sfârşit când poliţia a descoperit întâmplător faptele, în cursul altei anchete. 

Concubinul româncei, care supraveghea fetele la întâlniri, va fi judecat anul viitor. 

articolul original.
❌