ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Stirile ProTV

Război în Ucraina, ziua 166. Rusia: Bombardarea Centralei nucleare Zaporojie „poate fi extrem de periculoasă”

8 August 2022 at 20:31
image

Un reactor al centralei nucleare ucrainene Zaporojie a fost avariat de bombardamentele rusești din weekend, iar ONU a cerut ca inspectorilor internaționali să li se permită accesul la centrală.

După atacuri succesive ale rușilor, guvernul de la Kiev avertizează asupra riscului unei catastrofe de tip Chernobîl și face apel la transformarea în zonă demilitarizată a centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

În loc să ofere ajutor militar într-un mod oficial și transparent, Bulgaria a trimis în secret arme Ucrainei, prin România și Polonia.

Kremlinul a acuzat luni forţe ucrainene de faptul că sunt responsabile de bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Ucraina şi din Europa şi a avertizat cu privire la „consecinţe catastrofale” în Europa, potrivit AFP, citat de News.

Dmitri Medvedev a declarat luni că Rusia îşi va atinge obiectivele în conflictul din Ucraina în condiţiile proprii, susţinând că Occidentul ar avea un plan pe termen lung pentru distrugerea Rusiei, relatează Reuters.

Forţe ucrainene au atacat din nou, în noaptea de duminică spre luni, un pod important, la Herson, un oraş situat în sud, ocupat de armata rusă, anunţă autorităţile de la Kiev.

Ucraina pregătește terenul pentru ofensiva așteptată pe frontul din sud. În cursul nopții, a atacat cu tunuri şi rachete 6 baze rusești din regiunea Herson.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres, a cerut ca inspectorilor internaţionali să li se permită accesul la centrala nucleară Zaporojie, după ce Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc cu privire la atacurile asupra acestei centrale.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat duminică că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliaţii săi internaţionali dacă Moscova va proceda la organizarea de referendumuri privind aderarea la Rusia în zonele ocupate.

articolul original.

Vremea de marți, 9 august 2022. Prognoza meteo pentru perioada 10-12 august

8 August 2022 at 20:15
image

Prognoza meteo pentru marți, 9 august, în toată țara

Meteorologii anunță că vremea va fi în general instabilă în vestul, centrul și nordul țării, unde vor fi perioade, mai ales după-amiaza și seara, cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp și pe arii restrânse, cu precădere în zonele montane și submontane, 40...60 l/mp. În sud și sud-est local va mai fi caniculă și disconfort termic, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități; cerul va fi variabil și doar pe suprafețe mici se vor semnala fenomene specifice instabilității atmosferice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei.

Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 25 și 37 de grade, iar cele minime între 13 și 23 grade

Vremea de poimâine, 10 august, în țară

Prognoza ANM anunță că vremea va fi în general instabilă, iar valorile termice vor marca o scădere în cea mai mare parte a țării. Cerul va fi variabil cu înnorări accentuate, averse și descărcări electrice în sud-vest, centru și nord-est și pe arii restrânse în rest. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 20...30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Vântul va avea temporar intensificări în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, la munte, iar la viteze mai mici și în Banat și Crișana, precum și de scurtă durată asociate averselor.

Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 21 și 31 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 10 grade în depresiuni și 21 de grade pe litoral.

Vremea de joi, 11 august, în țară

În cursul zilei de joi, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice perioadei în cea mai mare parte a țării. Cerul va avea înnorări temporare și mai ales după-amiaza și seara, local în nordul, centrul și sud-vestul țării și pe arii mai restrânse în rest vor fi averse, pe alocuri însoțite de descărcări electrice. Izolat vor fi cantități de apă însemnate și condiții de grindină.

Vântul va sufla slab și moderat, temporar cu intensificări în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, dar de scurtă durată și asociate ploilor.

Temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 32 de grade, iar cele minime între 9 grade în depresiunile intramontane și 21 de grade pe litoral.

Prognoza meteo pentru vineri, 12 august

În ultima zi din săptămână, vremea se va încălzi în toată țara. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse și descărcări electrice local în jumătatea de nord-est și pe alocuri în restul teritoriului.

Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în timpul zilei în regiunile estice. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 33 de grade, iar cele minime între 10 și 20 de grade, ușor mai ridicate pe litoral.

Vremea de mâine, 9 august, în București

Pentru marți, 9 august, meteorologii anunță că în București valul de căldură va persistă și va fi caniculă, cu disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 35...37 de grade, iar cea minimă de 18...20 de grade.

Prognoza meteo pentru 10-12 august în București

În zilele care urmează, în Capitală, valorile termice vor marca o scădere semnificativă față de zilele precedente, iar gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere. Cerul va avea temporar înnorări, iar probabilitatea pentru averse și descărcări electrice va fi mai ridicată după-amiaza. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări ziua. Temperatura maximă va fi în jur de 28 de grade, iar cea minimă de 15...17 grade.

Joi, cerul va avea înnorări temporare și mai ales după-amiaza și seară vor fi condiții pentru ploi de scurtă durată și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 29 de grade, iar cea minimă va fi de 15...17 grade.

Pentru ultima zi a săptămânii, vineri 12 august, meteorologii anunță că vremea va deveni călduroasă în orele amiezii, astfel că temperatura maximă va fi de 30...32 de grade. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de 17...19 grade.

Vremea de mâine 9 august, la munte

În zona montană, marți, vremea va fi în general instabilă și vor fi perioade, mai ales după-amiaza și seara, cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25...35 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp. Valorile termice vor fi în scădere ușoară.

Prognoza meteo pentru perioada 10-12 august la munte

Pentru miercuri, 10 august, în zona montană meteorologii anunță că vremea se va menține în general instabilă, iar valorile termice vor continua să scadă. Cerul va fi variabil cu înnorări accentuate, averse și descărcări electrice pe arii extinse în masivele sudice și sud-vestice și local în rest. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși local 20...30 l/mp și izolat 40 l/mp. Vântul va avea temporar intensificări.

În următoarea zi, joi 11 august, cerul va avea înnorări temporare și mai ales după-amiaza și seara, local vor fi averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat vor fi cantități de apă însemnate și condiții de grindină. Valorile termice nu vor avea variații semnificative față de ziua anterioară.

La finalul săptămânii, la munte, vremea se va încălzi. Cerul va avea înnorări temporar accentuate în Carpații Orientali și pe alocuri în restul zonei montane, unde vor fi averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în timpul zilei.

Vremea de mâine, 9 august, la mare

Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a litoralului, iar disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură umezeală - ITU, va depăși, pe arii relativ extinse, pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări trecătoare (rafale în general de 40...55 km/h).

Temperaturile maxime se vor încadra între 30 și 33 de grade, iar cele minime între 21 și 23 de grade.

Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 25 și 28 de grade.

Prognoza meteo la mare în perioada 10-12 august 2022

Meteorologii anunță că miercuri vremea se va răcori față de intervalul precedent, dar se va menține local călduroasă. Disconfortul termic se va menține ridicat, iar indicele temperatură umezeală - ITU, va atinge local, pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare ziua. Vântul va sufla moderat, cu intensificări trecătoare (rafale în general de 50...60 km/h). Temperaturile maxime se vor încadra între 28 și 31 de grade, iar cele minime între 19 și 21 de grade.

Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 24 și 28 de grade.

Pentru joi, 11 august, pe litoral, metrologii anuță vreme caldă, izolat călduroasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare ziua, când, vor fi averse și descărcări electrice. Vântul va sufla moderat, cu intensificări trecătoare mai ales ziua. Temperaturile maxime se vor încadra între 28 și 31 de grade, iar cele minime între 19 și 21 de grade.

Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 24 și 27 de grade.

Vineri, în ultima zi dinaintea minivacanței de Sf. Maria, la mare, vremea va fi caldă, izolat călduroasă. Cerul va fi variabil, cu înnorări trecătoare ziua, când, vor fi averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare ziua. Temperaturile maxime se vor încadra între 28 și 31 de grade, iar cele minime între 20 și 22 de grade.

Temperatura apei mării va avea valori cuprinse între 24 și 27 de grade.

articolul original.

Horoscop 9 august 2022 cu Neti Sandu. Se ivesc promisiuni de bani

8 August 2022 at 20:14
image

Vibraţia zilei este 9 şi o să avem o perspectivă de ansamblu, să ştim ce ni se întâmplă şi de ce.

Horoscop 9 august 2022 – LEU

Se ivesc promisiuni de bani şi o să vă permiteţi o minivacanţă, să luaţi aer, să vă puteţi mişca, să nu vă refuzaţi o plăcere, o plimbare la malul mării.

Întrevedere cu cineva care visează la un proiect în care să vă implicaţi şi voi şi se poate să vi se pare şi vouă convenabil.

Vă invită cineva la o discuţie de afaceri şi se poate creiona un proiect care să vă asigure banii pe o perioadă îndelungată.

Horoscop 9 august 2022 - FECIOARĂ

Se poate să luaţi o decizie legată de serviciu şi o să vă depuneţi CV-ul pe undeva ca să vă evaluaţi şansele, iar succesul e pe urmele voastre.

E cineva care vrea un răspuns sincer, de la voi, să ştie dacă e singur în relaţie sau sunteţi amândoi.

Aţi putea rezolva o problemă care ţine de un act de proprietate, moştenire, donaţie, vânzare-cumpărare şi o să scoateţi nişte bani din buzunar.

Horoscop 9 august 2022 - BALANŢA

Vouă vi se pot plăti nişte ore suplimentare, pot fi şi alte beneficii care decurg din ce aţi muncit şi o să ieşiţi pe plus, la capitolul finanţe.

Vi se cere părerea şi la serviciu şi în societate, contează viziunea voastră şi o să supravegheaţi şi punerea în practică.

Poate ieşiţi la o cafea cu partenerul de cuplu să discutaţi despre timpul liber comun şi cum să-l folosiţi spre binele vostru.

Horoscop 9 august 2022 – SCORPION

E cineva din afara ţării dispus să vă întindă o mână de ajutor şi lucrurile or să se aşeze frumos pentru voi. Va fi însă, mult de lucru.

Partenerul de cuplu aşteaptă un răspuns, să faceţi nişte schimbări şi dacă există iubire o să le faceţi, cu siguranţă.

Poate organizaţi o ieşire în weekend, daţi avansul sau plătiţi integral ca să luaţi o porţie de respiro.

Horoscop 9 august 2022 – SĂGETĂTOR

Se poate să mai avansaţi cu un proces, să-l câştigaţi, chiar şi să recuperaţi banii pe care i-aţi cheltuit sau v-au fost reţinuţi. Se va regla o situaţie.

O să încercaţi să-l includeţi şi pe partenerul de cuplu în preocupările voastre de timp liber ca să ţineţi relaţia "la cald".

O să strângeţi relaţiile cu rudele apropiate şi veţi pune umărul la evenimentele festive care vor avea loc în curând.

Horoscop 9 august 2022 – CAPRICORN

O să vă faceţi timp şi pentru voi, ieşiţi la o socializare dacă vă invită cineva la un eveniment şi o să faceţi noi relaţii, ca să extindeţi zona de influenţă.

Se poate să mai investiţi nişte bani în casă şi să faceţi acele schimbări care să aducă un plus de confort!

Relaţia cu partenerul de cuplu poate deveni şi mai aşezată, cu condiţia să perfectaţi comunicarea.

Horoscop 9 august 2022 – VĂRSĂTOR

E cineva de departe care vă cheamă şi dacă simţiţi afinităţi comune vă duceţi, dacă nu, îi spuneţi sincer că nu vă regăsiţi în această relaţie.

Sunteţi pe punctul de a face o schimbare la serviciu, dar o să calculaţi bine de tot situaţia pentru a fi sigur că nu faceți o alegere greşită.

O ieşire cu prietenii după orele de program o să vă dea idei de petrecut, frumos, timpul liber.

Horoscop 9 august 2022 – PEŞTI

Un proiect nou şi incitant la serviciu, cu efort, implicare, atât din partea voastră, cât şi a colectivului şi o să fie cu succes - o să vedeţi asta din toamnă.

O să mai faceţi câte ceva şi pentru voi, să fiţi în formă, să vă destindeţi, pentru că vă simţiţi ca într-o carapace.

O să vă învingeţi nişte termeni şi poate luaţi lecţii de şofat sau vă duceţi la înot, să scăpaţi de frici.

Horoscop 9 august 2022 – BERBEC

Se impune să luaţi o decizie referitoare la sferă profesională şi poate cereţi altceva de lucru, ori vă mutaţi în alt departament ca să faceţi lucruri de calitate.

Se poate să faceţi rost de o colaborare care v-ar aduce un spor financiar în casa şi ar acoperi cheltuielile neprevăzute.

O să faceţi nişte achiziţii pentru casă, poate reamenajaţi interiorul, ori creaţi un spaţiu de relaxare, afară!

Horoscop 9 august 2022 – TAUR

Se poate să daţi o lovitură de maestru şi să începeţi un proiect care să vă aducă faimă, bani şi mulţumire sufletească, dar asta numai după lungi eforturi.

O problemă de sănătate se poate rezolva şi să vă recăpătaţi starea bună, tonusul, să funcţionaţi la capacitate maximă.

Vă implicaţi într-un proiect de anvergură şi o să ţineţi garda sus ca să ţintiţi sus de tot, să fiţi în top.

Horoscop 9 august 2022 –GEMENI

Ar avea de unde să vă mai intre nişte bani, pot fi şi din urmă şi o să acoperiţi cu ei urgenţele, să puteţi da o fugă şi în weekend pe undeva la aer curat.

Se poate să fiți acceptați la o şcoală şi să faceţi demersurile necesare să puteţi pleca, dacă e în alt oraş, în altă ţară.

E o chestiune de familie care trebuie rezolvată şi poate-i adunaţi pe ai voştri să-şi spună fiecare părerea.

Horoscop 9 august 2022 –RAC

Vă curtează cineva pentru un job sau pentru o funcţie şi aveţi energia necesară să faceţi faţă noii posturi, mai trebuie întrebată şi familia, să fie şi ea de acord.

Vin bani şi o să vă străduiţi să nu-i cheltuiţi cu furie că să vă mai bucuraţi de un sejur la malul mării sau la munte.

Se poate să vă relansaţi pe scenă socială şi să atrageţi toate privirile, să găsiţi noi oferte de lucru.

articolul original.

Incendiu la metrou în București. Mai multe echipaje au intervenit

8 August 2022 at 20:13

08-08-2022 | 23:32

Un incendiu a izbucnit, luni seara, la metrou, la stația Titan.

autor

Mai multe echipaje de pompieri au intervenit imediat la fața locului. 

Circulația nu a fost afecatată de acest incident, dar oamenii care se aflau în stație în acel moment au fost evacuați de către personalul de la metrou

Conform primelor informații, ar fi vorba despre un incendiu izbucnit într-o cameră tehnică, unde au ars niște acumulatori.

Incendiul a fost stins rapid de pompieri.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: metrou,

Dată publicare: 08-08-2022 23:13

articolul original.

Rafila, întrebat dacă are informaţii privind un iminent incident nuclear: Prefer să adoptăm un comportament preventiv

8 August 2022 at 20:00

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut, luni seară, noi precizări despre comprimatele de iodură de potasiu, amintind că o campanie de informare în legătură cu acestea a demarat în urmă cu o lună şi jumătate.

Rafila a explicat că pastila nu se administrează preventiv, iar cei sub 40 de ani o pot primi în mod gratuit, pe bază de reţetă de la medicul de familie. Ministrul a precizat că nu există informaţii cu privire la un iminent incident nuclear.

Alexandru Rafila a precizat, luni seară, la România TV, că în 23 iunie a fost emis Ordinul în urma căruia a fost demarată şi campania de informare privind iodura de potasiu.

”Eu am încercat să răspund unei întrebări a unui jurnalist care m-a întrebat ce se întâmplă cu pastilele de iodură de potasiu. Noi am rezolvat această problemă din punct de vedere organizatoric încă în urmă cu o lună şi jumătate când la data de 23 iunie am emis un Ordin care precizează circuitul pe care trebuie o persoană care doreşte să îşi procure din timp aceste pastile care nu trebuie administrate, am avut o campanie în acest sens. Nu trebuie luate în mod preventiv, ci doar dacă apare un incident nuclear care duce la ameninţare legată de creşterea radioactivităţii. Persoanele în vârstă de până la 40 de ani se pot prezenta la medicul de familie, fie că sunt asiguraţi, fie că sunt neasiguraţi, acolo primesc o reţetă simplă, iar cu acea reţetă simplă se duc la una din cele 2.500 de farmacii de unde îşi ridică pastilele de iodură de potasiu pe care le păstrează la domiciliu”, a declarat Alexandru Rafila.

De ce doar cei până în 40 de ani pot lua pastilele

Întrebat de ce doar cei până în 40 de ani se califică pentru administrarea pastilei de iodură de potasiu, Rafila a explicat că aceste recomandări se regăsesc şi pe prospect.

Citește și

”Nici eu nu mă calific pentru administrarea iodurii de potasiu şi nici nu o să o iau, indiferent de situaţie. Aşa scrie în prospectul medicamentului şi explicaţia este simplă, după vârsta de 40 de ani, beneficiile administrării de iodură de potasiu sunt minime şi ele se îndreaptă la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, doar celor care se află în imediata vecinătate a locului unde se porduce un incident nuclear. Ori nu este o situaţie care privească cetăţenii români, sper să nu fim în această situaţie. Atât Zaporojie, cât şi Cernobîl sunt la distanţă apreciabilă de România, deci nu se pune problema expunerii directe în focar la radioactivitate. După vârsta de 40 de ani, administrarea acestei pastile nu aduce beneficii, ci mai degrabă există un risc de hipotiroidie care se instalează după administrarea acestor pastile”, a precizat Rafila.

Alexandru Rafila a subliniat că iniţial s-a dorit distribuirea pastilelor prin cabinetele medicilor de familie.

”Noi am început de o lună şi jumătate această campanie, iniţial am încercat să le distribuim direct prin cabinetele medicilor de familie, dânşii au considerat că nu este potrivit, aşa că am folosit o cale puţin mai lungă în care dânşii eliberează reţeta, iar omul îşi ridică pastilele din farmacie. După prima lună şi jumătate de campanie foarte puţini dintre concetăţenii noştri au făcut acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat, de asemenea, dacă are informaţii privind un iminent incident nuclear, Rafila a explicat că nu are astfel de informaţii.

”Nu există informaţii (despre un incident nuclear - n.r). Prefer să adoptăm un comportament responsabil, preventiv pentru că, în cazul unei crize, timpul va fi foarte scurt şi se crează panică”, a spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai adăugat că iodura de potasiu se distribuie gratuit.

”Pastilele sunt gratuite. A costat producţia lor, iar costul unei pastile este sub un leu. Au fost produse de Antibiotice Iaşi care are capital majoritar de stat. În funcţie de vârstă se iau maxim 2 pastile pentru o persoană adultă. Pentru un copil, o fracţionare de pastilă, dar noi eliberăm o pastilă, fracţionarea o face părintele”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Sursa: News.ro

Etichete: alexandru rafila, pastile iod,

Dată publicare: 08-08-2022 23:00

articolul original.

Ambasadorul ucrainean la AIEA: Un accident la centrala nucleară Zaporojie ar depăşi Cernobîlul sau Fukushima

8 August 2022 at 17:15

Un accident la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie ocupată de Rusia ar fi mult mai grav decât dezastrele de la Cernobîl sau Fukushima, a declarat luni ambasadorul ucrainean la AIEA.

”Ceea ce se va întâmpla pe o rază de 40 sau 50 de kilometri în jurul centralei categoric nu ar fi comparabil cu Cernobîl sau Fukushima'', afirmă Evgheni Zimbaliuk, ambasadorul Ucrainei pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

''Terorismul nuclear al Rusiei necesită un răspuns puternic din partea comunităţii internaţionale'', întrucât un accident nuclear la Zaporojie ar avea ''consecinţe uriaşe nu doar pentru Ucraina - probabil toată Ucraina va fi contaminată -, ci şi pentru întreaga Europă'', a mai spus diplomatul ucrainean.

Totuşi, experţi în domeniu afirmă că, în comparaţie cu centralele Cernobîl sau Fukushima, cea de la Zaporojie este mai bine protejată datorită unui circuit de răcire separat şi a unui înveliş special de protecţie, deşi probabil că nu ar rezista în cazul unui atac militar ţintit.

Potrivit ambasadorului ucrainean la AIEA, atacurile recente din 5 şi 6 august au distrus mai mulţi senzori de monitorizare a radiaţiilor, astfel că acum nu mai poate fi măsurat nivelul de radiaţii pe toată suprafaţa centralei.

Citește și

Acelaşi ambasador a mai spus că ţara sa a cerut trimiterea la faţa locului a unei misiuni de monitorizare a AIEA, împreună cu o misiune de observatori militari internaţionali.

Moscova a transmis la rândul ei că este pregătită să faciliteze deplasarea unei misiuni a AIEA la faţa locului şi a acuzat Ucraina că blochează trimiterea unei astfel de misiuni şi că încearcă ''să ia Europa ostatică'' prin bombardarea centralei, potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

''Ţintind cu piesele de artilerie reactoarele în funcţiune şi depozitele de combustibil nuclear folosit, ucrainenii se ţintesc singuri'', a mai spus reprezentanta Moscovei, care a avertizat că ''în fiecare zi situaţia devine mai periculoasă''.

În plus, ''liderii ONU şi ai AIEA, din nou şi din nou, nu îndrăznesc să menţioneze direct sursa ameninţării. Ei îşi demonstrează lipsa voinţei de a arăta cu degetul spre Kiev'', a adăugat Zaharova, care a asigurat că Moscova informează periodic AIEA asupra situaţiei de la centrala nucleară de la Zaporojie.

Centrala se află sub controlul trupelor ruse încă de la începutul agresiunii militare asupra Ucrainei, dar personalul centralei este ucrainean. Mai multe instalaţii ale sale au fost lovite în ultimele zile de obuze sau de rachete despre care nu este clar de unde provin.

Pe de altă parte, trupele ruse au lansat asupra celor ucrainene salve de artilerie de la adăpostul acestei centrale, mizând pe faptul că armata ucraineană nu ar îndrăzni să atace acel perimetru.

Sursa: Agerpres

Etichete: ambasador ucrainean, aiea, centrala nucleara, zaporojie,

Dată publicare: 08-08-2022 20:15

articolul original.

Momentul terifiant în care o femeie cade de la mare înălțime de pe o platformă de tiroliană

8 August 2022 at 17:04

Momentul groaznic în care o femeie care făcea fotografii prietenei ei pe o platformă de tiroliană a fost împinsă peste margine de un utilaj a fost filmat.

Femeia făcea fotografii într-un loc turistic pitoresc de lângă Fenyang, nordul Chinei, săptămâna trecută, când a avut loc tragedia, notează Daily Mail. 

Ea era atât de absorbită de moment, încât nu a observat utilajul care venea spre ea. Acesta o lovește din plin pe femeie, iar două persoane sar să o ajute, dar nu apucă să o prindă la timp, iar mașinăria o aruncă direct în râpă.

Echipele de interveție au găsit-o pe femeie agățată de un tufiș la doar câțiva metri deasupra solului.

De atunci, platforma de tiroliană a fost închisă și o anchetă a poliției este în desfășurare.

Citește și

VIDEO cu momentul șocant poate fi văzut AICI

Sursa: Daily Mail

Etichete: accident, tiroliana,

Dată publicare: 08-08-2022 20:04

articolul original.

Stațiile de încărcare pentru mașinile electrice vor fi instalate fără autorizații de construcție. Câte vehicule ”verzi” avem

8 August 2022 at 16:40

În curând, stațiile de încărcare pentru mașinile electrice vor putea fi instalate fără autorizație de construcție și documentații de urbanism.  

Modificările apar într-o ordonanță de urgență a Executivului. România și-a asumat să construiască în următorii 4 ani peste 15.000 de statii de încărcare a mașinilor electrice. Iar cei mai mulți bani vor fi alocați prin PNRR.

Țara noastră are printre cele mai puține stații de încărcare la nivel european.

Mașina asta cred că are un încărcător de 11 kilowați și asta înseamnă că o încarcă în patru ore. Noi am limitat aceste stații la 11 kilowați”.

Cu cel mai mare număr de mașini electrice pe cap de locuitor din România, Sectorul 1 al Capitalei are doar șapte stații publice de încărcare.

Citește și

Două puncte sunt în fața primăriei, iar alte cinci sunt amplasate în zone rezidențiale. Sunt ocupate în permanență, iar din când în când unele se strică.

Bogdan, șofer mașină electrică: ”Nu sunt stații funcționale, ar trebui infrastructura îmbunătățită. O să stau două ore, dar ea ar trebui să fie gata în cinci ore”.

Peste 8.000 de mașini electrice circulă în București

Pe străzile din București circulă peste 8.000 de vehicule electrice, iar peste 2.000 sunt înregistrate în Sectorul 1.

Zilnic, autoritățile primesc mesaje de la locuitori să monteze puncte de încărcare. Primăria are în plan să instaleze 42 de stații cu bani alocați de la Administrația Fondului de Mediu și alte 260 de stații cu fonduri europene din PNRR.

Pentru început, ar urma să fie construite șapte hub-uri, în jurul magazinelor, piețelor și instituțiilor publice.

Tudor Roșca, city manager: ”În momentul acesta, orice electromobilist care vrea să își încarce mașina nu stă să se gândească oare e ocupată stația, oare e liberă – vedeți stațiile de aici sunt ocupate acum. Dacă vrea cineva să încarce, ar trebui să aștepte. Pe când așa, la fiecare loc vor fi 14 puncte de încarcare de mare putere și 7 puncte de mică putere, pe curent alternativ”.

În paralel, și Guvernul vrea să grăbească construirea de stații de încărcare pentru mașini electrice, cu bani din PNRR.

Stațiile de încărcare vor putea fi instalate și racordate la rețelele de distribuție a energiei fără autorizație de construcție și fără niciun fel de documentație de urbanism. În prezent, pentru a monta o stație electrică se așteaptă și un an și jumătate pentru primirea tuturor avizelor.

Alexandru Nicola, reprezentant al unei firme care instalează staţii: ”Timpii de obținere a acestor avize autorizatii, acorduri, sunt foarte îndelungate. Am primit și solicitări să spunem impactul asupra traficului, în curtea unui operator economic, fiind instalată stația. În astfel de situații, renunți de a mai instala stația în zona respectivă”.

Guvernul s-a angajat ca până în 2026 să avem 13.200 de stații de încărcare

Statul român s-a angajat prin PNRR ca, până în iunie 2026, în România să existe 13.200 de puncte de reîncărcare a mașinilor electrice funcționale și accesibile publicului.

Sunt peste 200 de milioane de euro, fonduri europene care pot fi accesate de primării și consilii județene. România are doar 0,4% din toate punctele de încărcare ale UE, asta înseamnă aproximativ 2.000 de stații. Pe de altă parte, și rețeaua electrică trebuie să facă față.

Alexandru Panișoara, urbanist: ”Operatorul va trebuie să ne spună dacă infrastructura există, suportă asemenea stații, problema asta nu și-a pus-o nimeni. Montăm stații, dar avem rezerve de curent astfel încât, să le și alimentăm?”.

În Amsterdam primăriile au construit, la cerere, staţii de alimentare pentru proprietarii maşinilor electrice. La noi, aceste puncte sunt ridicate în parcările centrelor comerciale și nu în apropierea blocurilor.

Sursa: Pro TV

Etichete: statii incarcare, masini electrice, romania, fara autorizatie,

Dată publicare: 08-08-2022 19:40

articolul original.

Simona Halep s-a calificat în turul doi al turneului de la Toronto, după o demonstrație de forță cu Donna Vekic

8 August 2022 at 16:34

Simona Halep, 30 de ani, locul 15 WTA, s-a calificat, luni, în runda a doua a turneului Rogers Cup WTA 1.000 de la Toronto, dotat cu premii totale de 2.527.250 de dolari, după ce a dispus de croata Donna Vekic cu 6-0, 6-2.

Sportiva noastră a obţinut victoria în 61 de minute, informează Agerpres.

În primul set, Halep a evoluat formidabil, în timp ce Vekic, 26 ani, locul 82 WTA, a jucat foarte slab, croata adunând doar opt puncte, dintre care 3 au fost oferite de Simona (duble greşeli).

Vekic a jucat mai bine în actul secund, Halep a comis mai multe erori, însă românca s-a impus fără dubii, cu 6-2.

Halep a încheiat cu 4 aşi, ambele jucătoare au făcut câte 4 duble greşeli, Vekic nu şi-a creat nicio minge de break, Simona a fost superioară la mingile direct câştigătoare (winners), cu 16-5, şi a făcut doar 8 erori neforţate (24 Vekic).

Citește și

Simona Halep a învins-o pe Donna Vekic şi în primele două confruntări, în 2013 în turul al doilea la US Open, cu 6-2, 6-1, şi în 2017, la Indian Wells, tot în turul secund, cu 6-4, 6-1.

Halep şi-a asigurat un cec de 17.445 dolari şi 60 de puncte WTA, iar în turul al doilea o va înfrunta pe câştigătoarea dintre chinezoaica Shuai Zhang şi Cristina Bucşa (Spania), jucătoare născută la Chişinău.

Halep a câştigat de două ori Openul Canadei, care se dispută alternativ la Montreal şi Toronto, de fiecare dată impunându-se când competiţia a avut loc la Montreal (2016, 2018). De asemenea, are şi o finală jucată în Canada, în 2015, chiar la Toronto.

Sursa: Agerpres

Etichete: simona halep, toronto, dona vekic, halep - vekic,

Dată publicare: 08-08-2022 19:34

articolul original.

România este lider european în privința pisicilor din case

8 August 2022 at 16:33
image

Luni este ziua internaţională a pisicilor, probabil cele mai răsfăţate şi, în acelaşi timp, independente fiinţe de pe Terra.

Iar faptul că sunt adorate s-a văzut luni, când reţelele de socializare au fost pur şi simplu inundate de fotografii care mai de care mai haioase cu pisici.

Şi, ca o curiozitate, România este prima țară din Uniunea Europeană ca număr de pisici din case. Ne-am asumat, oficial, peste patru milioane. Să nu uităm nici de cele sărmane, care stau pe străzi şi au atât de multă nevoie de ajutorul nostru. Iubirea necondiţionată pe care o oferă merită, însă, toată atenţia.

Radu Adrian Popă, Asociația Pisici pe Creier: "El e Iancu, e un motănel care are o grupă foarte rară de sânge, AB, şi a salvat multe vieţi, pentru că a donat sânge pentru pisicuţe care aveau nevoie."

În cinci ani, asociaţia înfiinţată de acest tânăr a reuşit să salveze şi să dea spre adopţie peste 600 de pisicuţe.

Radu Adrian Popă, Asociația Pisici pe Creier: "Lumea găseşte pisici în stări destul de urâte, lovite de maşini sau cu tot felul de boli, ne sesizează şi noi preluăm cazurile, le tratăm. Noi, când dăm spre adopţie, dăm clinic sănătos pisica sau, dacă are probleme de sănătate, le spunem de la început.''

Laura Rădulescu s-a dedicat salvării şi îngrijirii pisicilor sărmane, iar de două luni a înfiinţat şi o asociaţie.

Laura Rădulescu: "În general, salvatorii independeti ajuta foarte multe cazuri şi la un moment dat rămân blocaţi pentru că, în principal, problema sunt fondurile".

Iubirescu și Pufulescu, vedete pe Instagram

Iubirescu și Pufulescu sunt doi motani din Iași, vestiţi pe rețelele sociale. Numai pe Instagram, cei doi pisoi sunt urmăriți de peste 30.000 de fani din toată lumea, care le trimit mesaje, dar și cadouri inedite. Iar celebritatea vine la pachet și cu bani: cei doi pisoi se întrețin singuri, din campaniile de promovare pentru care sunt solicitați, ba chiar le ajută și pe suratele lor mai puțin norocoase.

Răzvan Barbă, proprietarul pisicilor: (Primesc) foarte multe mesaje, foarte multe cadouri, am primit tablouri, din America, Japonia, de la fani. Vrem să vindem acele tablouri și bănuții să-i donăm la o cauză"

Iubitorii de animale investesc în mofturile şi bunul trai al pisicilor. Aşa s-a dezvoltat o întreagă industrie care lucrează în slujba felinelor. Orice stăpân care vrea să intre în graţiile pisicii se va asigura că are hrană de mai bună calitate, jucării care să îi umple timpul, pat moale, undite cu pene şi multe alte tentaţii.

Cătălin Mazilu, director de magazin: "Comparativ cu cățeii, pisicile sunt mult mai răsfățate și sunt și mult mai mofturoase. O să trebuiască să încercați mult mai multe game de produse, să aflați ce iubește pisica, îi place peştele, îi place puiul."

Atunci când primiţi în familie şi în suflet o pisică, trebuie să ştiţi câteva lucruri esenţiale.

Miausy, pisica de birou

Pentru că sunt foarte descurcăreţe, pisicile nu sunt stăpâne doar în case. Ajung să fie extrem de importante inclusiv prin instituţii.

Aşadar, vă prezentăm pisica de birou, care, atunci când nu este legănată, bea apă din cănile colegilor sau, şi mai sigur... îşi alege cel mai confortabil scaun din încăpere.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: pisica,

Dată publicare: 08-08-2022 19:33

articolul original.

Bilanțul cazurilor de variola maimuței din România, în creștere. Rafila: 9 cazuri au fost confirmate în ultima săptămână

8 August 2022 at 12:19

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat că în România, până în prezent, s-au înregistrat 30 de cazuri de variola maimuţei, dintre care nouă au fost confirmate în ultima săptămână.  

Rafila a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că pacienţii confirmaţi recent cu variola maimuței au vârste cuprinse între 22 şi 44 de ani.

"Numărul total de cazuri înregistrate în România – 30. În ultima săptămână au fost înregistrate nouă cazuri. Toate aceste cazuri au apărut la bărbaţi cu vârste cuprinse între 22 şi 44 de ani. Majoritatea sunt din Bucureşti, unul din Ilfov şi unul din Cluj. Se află în izolare, starea este bună, nu sunt probleme deosebite legate de aceşti pacienţi, care fiind relativi tineri probabil reacţionează bine şi nu sunt probleme legate de o evoluţie care să le pună în vreun fel viaţa în pericol”, a transmis Rafila, conform news.ro. 

Rafila a precizat că vaccinul împotriva variolei maimuţei va sosi în curând în România.

"România va primi o donaţie din partea Comisiei Europene de câteva mii de doze de vaccin, care vor constitui o resursă pentru vaccinarea contacţilor apropiaţi ai persoanelor bolnave şi nimic altceva. Din fericire, noi nu avem un număr mare de cazuri. Sunt nouă cazuri într-o săptămână, având în vedere că boala evoluează în mai multe săptămâni şi numărul total de 30 reprezintă o creştere. Este o perioadă de vacanţă, de festivaluri şi oamenii probabil că sunt mai puţin precauţi cu ceea ce fac. Sperăm să nu mai avem probleme - şi evoluţia clinică a pacienţilor infectaţi a demonstrat acest lucru - încât să discutăm despre o problemă de sănătate publică în România. Vaccinul va fi disponibil în curând în ţara noastră”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Citește și

Bilanțul pacienților din România depistați cu variola maimuței

Primul caz de variola maimuţei din România a fost depistat în 13 iunie.

13 iunie - primul caz - bărbat, 26 de ani, Bucureşti

14 iunie - al doilea caz - bărbat, 32 de ani

15 iunie - al treilea caz - bărbat, 31 de ani

16 iunie - al patrulea caz - bărbat, 36 de ani, contact cu primul pacient

21 iunie - al cincilea caz - bărbat, 37 de ani

23 iunie - al şaselea caz - bărbat, 40 de ani

28 iunie - cazurile nr. 7, 8 şi 9 - bărbaţi, în vârstă de 24, 33 şi 38 de ani, Bucureşti

29 iunie - cazurile 10 şi 11 - bărbaţi, în vârstă de 25 şi 42 de ani, Bucureşti

7 iulie - cazurile 12, 13 şi 14 - bărbaţi, în vârstă de 38 (doi) şi 32 de ani, Bucureşti şi Timiş.

13 iulie - cazul 15 - bărbat de 38 de ani din Argeş

14 iulie - cazul 16 - un bărbat de 40 de ani din Bucureşti.

15 iulie - cazurile 17,18 - doi bărbați cu vârste de 30 de ani și 32 de ani, din Ilfov și Cluj.

19 iulie - cazul 19 - un bărbat de 22 de ani din București.

23 iulie - cazul 20 - bărbat de 39 de ani din Cluj.

29 iulie - cazul 21 - bărbat de 51 de ani din Giurgiu.

1 august - 7 august - 9 cazuri de variola maimuței. 


 

Sursa: News.ro

Etichete: variola maimuței, alexandru rafila,

Dată publicare: 08-08-2022 15:19

articolul original.

Bilanțul incidentelor de la Untold: Peste 1.500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale

8 August 2022 at 12:13
image

Pe perioada celor patru zile de Untold, peste 1.500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, 35 dintre acestea fiind transportate la spital. 

De asemenea, pe parcursul festivalului, polițiștii au identificat 143 de persoane care dețineau droguri.

Conform MAI, au fost date amenzi în valoare de peste 110.000 de lei de către poliţişti şi jandarmi.

Aproape 150 de persoane, prinse cu droguri la festival

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Ştefan Cicio-Pop" Cluj-Napoca a pecizat, la finalul festivalului, că efectivele MAI prezente la Untold s-au concentrat pe identificarea persoanelor care au consumat ori sau au încercat să vândă substanţe interzise.

"În ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea consumului ilicit de droguri, prin măsurile active de verificare, au fost oprite din a participa la festival 143 persoane, identificate având asupra lor substanţe interzise la deţinere, iar 44 persoane au fost depistate conducând sub influenţa substanţelor psihoactive”, se arată în comunicat.

De asemenea, în decursul celor patru zile de festival, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au aplicat 122 de amenzi, în valoare totală de 103.205 lei, şi 73 de avertismente, iar jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca au dat 29 de amenzi, în valoare de 10.000 lei, şi 10 avertismente.

Peste 1.500 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale

Peste 1.500 de persoane de la untold au primit îngrijiri medicale. Dintre acestea, 229 de persoane au avut traumatisme diverse (escortaţii, contuzii, suspiciuni de fracturi, etc.), 218 au acuzat dureri digestive, 159 cu dureri de cap, de picioare sau altele, alte 957 cazuri cu afecţiuni medicale diverse (probleme cardiace, reacţii alergice etc.)

În 35 de situaţii a fost nevoie de investigaţii medicale de specialitate, astfel că 30 de adulţi şi cinci copii au fost transportaţi la spital.

Sursa: Agerpres

Etichete: mai, untold, droguri, spital,

Dată publicare: 08-08-2022 15:13

articolul original.

Nesupunere civilă. Ce este campania britanică „Nu plăti” prin care oamenii protestează împotriva facturilor de energie

8 August 2022 at 12:02

Zeci de mii de britanici intenționează să nu își plătească facturile la energie pe data de 1 octombrie, în semn de protest împotriva creșterii prețurilor.

Până acum, peste 91.000 de oameni au promis să participe la mișcarea care prevede anularea plăților prin debit direct dacă prețurile energiei nu sunt readuse la un nivel accesibil.

Amenințarea vine pe fondul faptului că guvernul britanic ar putea crește din nou prețurile energiei la 1 octombrie, iar organizatorii campaniei de protest „Don't Pay” („Nu plăti”) intenționează să strângă un milion de semnături de susținere pentru a opri plățile.

Ce au spus organizatorii campaniei „Don't pay” despre protestul împotriva facturilor la energie

„Un milion de oameni pare mult, dar mai multe milioane se gândesc deja dacă își vor putea plăti facturile la iarnă și dacă își vor putea permite și alte lucruri de care au nevoie pentru ei și familiile lor. Și mai mulți dintre noi vom fi furioși că vom trebui să plătim mai multe decât dublu decât plăteam înainte, pentru aceeași cantitate de energie folosită. Să nu mai vorbim despre mâncare, benzină și credite ipotecare,” scrie pe site-ul campaniei.

„Poate funcționa doar dacă credem unii în alții și arătăm că nu vom accepta să fim tratați ca niște vaci de la care pot mulge bani,” mai scrie pe pagina protestului.

Citește și

Cum reușesc organizatorii campaniei „Nu plăti” să adune semnatari pentru organizarea protestului la 1 octombrie

Organizatorii au spus că refuzul plăților în masă a determinat guvernul să renunțe la măsuri dure în anii '80 și '90 și chiar și o fracțiune dintre plătitorii de facturi ar putea cauza probleme serioase companiilor de energie dacă nu achită facturile.

Campania adună semnatari prin crearea de liste de email, comunicarea pe Twitter, Instagram, TikTok, Telegram și Reddit, organizarea de conferințe online, dar și întâlniri fizice, inclusiv cu prieteni și vecini.

Totodată, cei implicați în protest distribuie pliante și lipesc afișe pe străzi și încurajează oamenii și organizațiile să ia parte la campanie.

Cum au crescut prețurile facturilor la energie în Marea Britanie și România

De la 1 octombrie 2022, suma maximă pe care furnizorii de energie o pot factura în Anglia, Scoția și Țara Galilor va crește, conducând la facturi mai scumpe pentru milioane de britanici. Astfel, aceștia ar putea plăti 3.358 de lire (4.000 de euro) pe an pentru gaz și electricitate începând cu luna octombrie, potrivit agenției de consultanță Cornwall Insight, citată de The Guardian. Totuși, toate locuințele vor primi din partea guvernului britanic 67 de lire lunar între lunile octombrie 2022 și martie 2022, potrivit BBC.

În octombrie 2021, facturile anuale erau în medie 1.400 de lire, echivalentul a 1.660 de euro. În aprilie 2022, facturile au ajuns la 2.000 de lire, adică aproximativ 2.390 de euro, potrivit euronews.com.

Prin comparație, în România, energia electrică a devenit cu 20,4% mai scumpă în iunie 2022 decât la sfârșitul anului trecut și cu 17% mai mai scumpă decât în iunie 2021, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Scumpirea înregistrată de INS include programul național de compensare a facturilor de către guvern. Astfel, pe piața de energie din România, un megawatt pe oră a fost tranzacționat în medie cu 280 de lei anul trecut, în timp ce media pentru anul în curs este de 573 de lei pe megawatt pe oră.

Sursa: Don't Pay UK, The Guardian, INS

Etichete: facturi, costuri, preturi, electricitate, gaz, marea britanie, romania,

Dată publicare: 08-08-2022 15:02

articolul original.

(P) Face Convention Center – cel mai mare și exclusivist centru de evenimente din România

8 August 2022 at 11:55

[unable to retrieve full-text content](P) Face Convention Center – cel mai mare și exclusivist centru de evenimente din România

articolul original.

O fotografie în care senatorul Bernie Sanders este surprins epuizat pe treptele Capitoliului a ajuns virală

8 August 2022 at 11:50

O fotografie în care senatorul Bernie Sanders, purtând un costum şi cravată, zace întins ”pe treptele Senatului”, surprins de un fotograf de la Los Angeles Times, Kent Nishimura, a devenit virală pe reţele de socializare.

În ianuarie 2021, altă imagine, în care senatorul purta mănuşi cu un deget, la ceremonia de învestire a lui Joe Biden, a devenit virală, informează News.ro.

Poza a fost făcută în al ”13-lea ceas” al ”votului-a-rama” care a agitat Senatul american în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Senatorii americani au început să dezbată sâmbătă texte de lege ale planului lui Joe Biden în lupta împotriva modificărilor climatice şi sănătăţii, iar sâmbătă seara au intrat într-o procedură-maraton - denumită "vote-a-rama" - în care au propus - timp de 15 ore - zeci de amendamente şi au cerut un vot asupra fiecărui amendament.

Citește și

În timpul acestei proceduri l-a surprins fotograful pe Bernie Sanders, în mod vizibil epuizat de dezbateri.

Senatorul a prezentat mai multe amendamente menite să consolideze partea socială a textului - adoptat în weekend -, dar care a fost modificat în mod considerabil în ultimele luni.

Progresiştii au fost nevoiţi să renunţe la ambiţiile cu privire la gratuitatea grădiniţelor şi universităţilor publice şi acordarea unor îngrijiri de sănătate mai bune bătrânilor, prevăzute iniţial în text.

”Milioane de pensionari vor continua să aibă dinţi stricaţi şi să nu primească protezele dentare, auditive sau ochelarii pe care-i merită”, critica săptămâna trecută, în hemiciclu, Bernie Sanders.

Această fotografie reprezintă, pentru mulţi navigatori pe Internet, luptele aprige ale senatorului american.

”Sunteţi un adevărat erou”, comentează un navigator pe Internet..

”Fotografiat, un senator singur care se bate pentru muncitori”, comentează altul.

Meme au început să apară cu această imagine. Într-una dintre aceste meme, imaginea apare pe coperta unui album căruia i se caută un titlu. Între propuneri de titlu, de la susţinători şi critici, se află ”Amandamentul meu a eşuat”, ”Lăsaţi-mă să fac pauză”, ”Gospelul lui Marx”, ”La trei paşi de comunism” sau ”Cromici socialiste”.

Alţii fac colaje în care folosesc un desen animat educativ american despre legi şi cum funcţionează ele şi imaginea cu democratul întins pe treptele Senatului şi personajul animat - o foaie de hârtie rulată care reprezintă un text de lege -, aşezat pe aceste trepte.

Sursa: News.ro

Etichete: bernie sanders, fotografie,

Dată publicare: 08-08-2022 14:50

articolul original.

Mesaje rasiste schimbate între doi polițiști. Ce a urmat

8 August 2022 at 07:16

Consiliul oraşului Vincent din Alabama, SUA, a votat pentru desfiinţarea forţelor sale de Poliţie ca urmare a unor mesaje rasiste schimbate între doi dintre ofiţerii săi.

În schimbul de replici, care a apărut recent pe reţelele de socializare, un utilizator pe nume „752” a întrebat: „Cum numiţi o sclavă însărcinată?” La aceasta, o persoană, neidentificată din mesaje, a răspuns cu semne de întrebare, informează The Guardian, citat de News.ro.

Utilizatorul numit „752” a răspuns apoi: „Cumperi una, primeşti una gratis”.

Mesajele au fost prezentate pentru prima dată de AL.com, marţi, în aceeaşi zi în care consiliul oraşului Vincent s-a întrunit pentru a decide cu privire la această problemă.

Marţi, şeful poliţiei, James Srygley, a declarat că departamentul „a efectuat o anchetă internă” şi că a luat „măsurile disciplinare corespunzătoare”.

Citește și

Dar joi, Srygley însuşi a fost identificat drept unul dintre ofiţerii care au fost concediaţi. Adjunctul său, John L Goss, a fost de asemenea revocat, iar consiliul oraşului a votat apoi desfiinţarea întregului departament.

Vineri, biroul şerifului din comitatul Shelby a spus că aceste acţiuni sunt de condamnat.

Populaţia oraşului, aflat la sud-est de Birmingham, era de aproximativ 2.000 de cetăţeni în 2021, cu mai puţin de 500 de afro-americani şi doar opt hispanici.

Sursa: News.ro

Etichete: politie, mesaje rasisiste,

Dată publicare: 08-08-2022 10:16

articolul original.

VIDEO Leonardo Lo, campion mondial la jiu-jitsu, a murit după ce a fost împușcat în cap de un polițist, într-un club

8 August 2022 at 07:15

08-08-2022 | 10:23

leonardo lo
Instagram

Campionul mondial la jiu-jitsu, Leonardo Lo, a murit după ce a fost împușcat în cap, în timpul unui concert la Sao Paulo.

autor

Potrivit autorităților, polițistul Henrique Otavio Oliveira Velozo este cel care l-ar fi împușcat.

Tragedia s-a întâmplat la un club de noapte. Martorii spun că Velozo a luat o sticlă de pe masa lui Lo, ceea ce l-a determinat pe luptător să-l doboare. Cei doi au fost despărțiți, apoi Velozo s-a ridicat în picioare, a scos arma și l-a împușcat în cap pe Lo.

Campionul a fost dus la spital și declarat în moarte cerebrală câteva ore mai târziu, însă nu a supraviețuit.

Leonardo Lo a fost unul dintre cei mai de succes concurenți de jiu-jitsu din toate timpurile, câștigând opt Campionate Mondiale IBJJF cu centură neagră din 2012.

De asemenea, a câștigat aurul în divizia de categorie grea la începutul anului, în California.

Sursa: Gazeta de Sud

Etichete: jiu-jitsu, campion,

Dată publicare: 08-08-2022 10:15

articolul original.

China continuă exercițiile militare în jurul Taiwanului, deși trebuia să le încheie duminică

8 August 2022 at 06:53

Armata chineză a anunţat luni, în pofida apelurilor din partea Occidentului, că îşi va continua exerciţiile militare în apropiere de Taiwan, în semn de protest faţă de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi.

"Armata Populară de Eliberare (...) continuă să desfăşoare exerciţii practice interarme în spaţiul maritim şi aerian din jurul Taiwanului, concentrându-se pe operaţiuni comune antisubmarin şi de asalt pe mare", a indicat într-un comunicat Comandamentul din teatrul de operaţiuni Est, potrivit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

China a început joi, a doua zi după plecarea preşedintei camerei inferioare a Congresului american, nr.3 în administraţia de la Washington, manevre cu "muniţie reală" în şase zone extinse în imediata apropiere a Taiwanului.

Respectivele exerciţii, în orice caz în această configuraţie, urmau să se încheie duminică la mijlocul zilei (04:00 GMT), potrivit administraţiei chineze de securitate maritimă. Dar manevrele continuă şi luni, conform acestui anunţ al armatei chineze.

Armata chineză a lansat cele mai importante exerciţii militare din istoria sa, trimiţând avioane de vânătoare, nave de război şi rachete balistice în ceea ce analiştii consideră drept o simulare a blocării şi invadării Taiwanului, comentează la rândul său AFP.

Citește și

Secretarul de stat american, Antony Blinken, denunţase "disproporţia totală" - potrivit acestuia - a reacţiei chineze şi în special a acestor manevre, în cursul cărora au avut loc tiruri cu muniţie reală.

După criticile din partea G7 şi a SUA, Blinken a publicat o declaraţie comună cu omologii săi japonez şi australian, în care a cerut Chinei să oprească aceste exerciţii militare.

Sursa: Agerpres

Etichete: china, taiwan,

Dată publicare: 08-08-2022 09:53

articolul original.

Flăcări uriașe cuprind împrejurimile Londrei. Zeci de britanici au fost nevoiți să își părăsească casele. FOTO ȘI VIDEO

8 August 2022 at 06:51

Două incendii uriașe au cuprins ambele părți ale Londrei, zeci de pompieri luptându-se cu flăcările în timp ce capitala Marii Britanii se pregătește pentru un al doilea val de căldură de 35 de grade Celsius.

Peste 70 de persoane au fost evacuate din casele lor, în timp ce tot atâția pompieri au încercat să stingă incendiile care au avut loc în vestul și estul Londrei la ora 16:30.

Aproape 30 de case au fost salvate după ce aceștia s-au luptat cu flăcările în „condiții calde și grele” pe Hereford Road, Feltham.

Firefighters are tackling this blaze in #Feltham Trees, undergrowth and decking at the rear of properties on Hereford Road are alight © @Cornish_miss78 https://t.co/fPj9WXCKZq pic.twitter.com/M6HdgVDLgM

— London Fire Brigade (@LondonFire)
August 7, 2022

Oamenii din Uxbridge și Twickenham au raportat cenușă căzând din cer

Oamenii care locuiesc la kilometri distanță în Uxbridge, dar și în Twickenham au raportat cenușă grea căzând din cer, potrivit Evening Standard.

În același timp, în Newbury Park a izbucnit un incendiu al ierbii, pârjolind aproximativ 15 hectare de teren agricol.

Citește și

Poliția a efectuat evacuări la o serie de ferme, iar localnicii din Feltham au surprins imagini dramatice cu flăcări cuprinzând gardurile grădinilor, înainte de a-și părăsi casele.

„Pompierii au lucrat incredibil de mult în condiții calde și grele pentru a opri răspândirea incendiului la proprietățile din apropiere”, a spus comandantul stației de pompieri Tamer Ozdemir.

Zeci de locuitori din Londra au fost evacuați din casele lor

„Munca lor grea a salvat aproximativ 30 de case din Hereford Road. Aproximativ 60 de locuitori au fost evacuați din cauza cantității de fum”, a mai spus Ozdemir.

Un purtător de cuvânt al Brigăzii de Pompieri din Londra a declarat că autoritatea a primit 44 de apeluri legate de incendiu.

Primăria Hounslow a anunțat că taie vegetația și finanțează patrule suplimentare pentru a preveni noi incendii după ce Hanworth Park a luat foc pe 2 august.

„Vremea mai caldă pe care am avut-o face pământul extrem de uscat, ceea ce înseamnă, din păcate, că pășunile, parcurile, tufișurile și pădurile vor arde rapid atunci când sunt expuse chiar și la cele mai mici scântei”, a spus un purtător de cuvânt al Brigăzii de Pompieri din Londra.

Cum putem preveni incendiile de vegetație

„Solicităm oamenilor să nu facă grătar în parcuri și spații deschise, să se asigure că țigările sunt eliminate în mod corespunzător și să arunce gunoiul și sticla în locurile special amenajate, deoarece pot provoca incendii”, a mai spus acesta.

Alte trei incendii de iarbă au distrus hectare întregi de pământ în Rainham, Upminster și Woolwich, vineri și sâmbătă.

Există temeri că ar putea fi declanșate mai multe incendii, în timp ce Marea Britanie se pregătește pentru un alt val de căldură care va dura mai mult decât perioada de căldură record din iulie, cu maxime de până la 35 de grade Celsius așteptate săptămâna viitoare.

Potrivit biroului de meteorologie britanic Met Office, canicula va continua pe o „perioadă prelungită”.

Sursa: Evening Standard

Etichete: marea britanie, londra, incendiu,

Dată publicare: 08-08-2022 09:51

articolul original.
❌