ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Wall-Street

Viktor Orban: Comisia Europeană îngheaţă fondurile europene destinate Ungariei din motive strict politice

Viktor Orban: Comisia Europeană îngheaţă fondurile europene destinate Ungariei din motive strict politice

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat Comisia Europeană că îngheaţă din motive strict politice fondurile europene alocate ţării sale, menţionând printre aceste motive opoziţia Budapestei faţă de primirea migranţilor şi faţă de sancţiunile europene impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei, consemnează agenţiile AFP şi MTI, citate de Agerpres.

''În câteva subiecte fundamentale există divergenţe de opinie între Comisia Europeană şi Ungaria (...) şi de aceea (executivul comunitar) nu agreează guvernul ungar'', astfel că ''birocraţii de la Bruxelles'' amână în cazul Ungariei aplicarea planului de relansare post-pandemie ''din motive politice evidente'', a declarat Orban în interviul săptămânal acordat postului de radio Kossuth.

Bruxellesul ''cere deschiderea frontierelor noastre pentru migranţi, dar noi nu vom face asta, introducerea propagandei lor sexuale în şcolile noastre, la fel, nu o vom face, şi ne mai cere sprijinul necondiţionat pentru sancţiuni (împotriva Moscovei) şi pentru război (în Ucraina), dar nici pe aceasta nu o vom face'', a indicat premierul ungar.

Însă ''chiar dacă birocraţii de la Bruxelles sunt incorecţi faţă de Ungaria punându-i mereu noi condiţii, trebuie să ne străduim să ajungem la un acord'' cu Comisia Europeană, a admis el mai departe.

Cât despre refuzul său de a susţine planul european prin care Ucraina ar urma să primească din partea UE un ajutor financiar de 18 miliarde de euro, refuz catalogat la Bruxelles drept ''şantaj'', Orban a reafirmat că se opune acestei iniţiative pentru că ea presupune constituirea unui nou împrumut comun făcut de UE, aşadar preferă să ofere Ucrainei pe bază bilaterală partea din acest ajutor ce ar reveni Ungariei.

Sub presiunea Parlamentului European, Comisia Europeană le-a propus miercuri statelor UE, care trebuie să se pronunţe până pe 19 decembrie, suspendarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate Ungariei şi a celor 5,8 miliarde de euro ce revin acestei ţări sub formă de granturi în planul european de relansare în urma pandemiei.

articolul original.

De Black Friday, românii au făcut cumpărături de aproape 5 milioane de euro cu cardurile

De Black Friday, românii au făcut cumpărături de aproape 5 milioane de euro cu cardurile

Românii au cheltuit, de "Black Friday", pe 11 noiembrie, aproape cinci milioane de euro şi au realizat peste 190.000 de tranzacţii cu cardul, reiese din datele centralizate de către unul dintre cei mai mari furnizori de servicii şi tehnologie de plată, conform Agerpres.

Astfel, conform analizei Global Payments, plăţi efectuate de către români cu cardul, în cuantum de 24.394.295 lei, au avut loc fie online, fie în magazine fizice, prin POS sau aplicaţia GP tom.

Comparativ cu evenimentul de shopping anterior, românii au cheltuit cu 43% mai mult decât în 2021, când valoarea plăţilor cu cardul a fost în jur de 3,4 milioane de euro (17.006.190 lei).

În acelaşi timp, numărul tranzacţiilor realizate fizic, cu cardul, a fost considerabil mai mare în 2022, fiind înregistrate peste 190.000 de plăţi, prin terminalele Global Payments, cu 40% mai multe decât anul trecut (136.127). Suma medie plătită cu cardul, de "Black Friday", a fost în jur de 128 de lei.

Cele mai multe tranzacţii s-au realizat în supermarketuri şi în magazine alimentare, unde românii au cheltuit aproape două milioane de euro într-o singură zi (9.504.384 lei).

În ierarhie urmează magazinele de bricolaj şi materiale de construcţii unde s-au cheltuit 800.000 de euro (4.057.565 lei), aproape dublul sumei cheltuite anul trecut de "Black Friday" (+47%).

Potrivit sursei citate, valoarea plăţilor online a înregistrat o creştere de 64%, faţă de ediţia anterioară a "Black Friday", în timp ce numărul tranzacţiilor s-a majorat cu 30%.

"Practic, acest lucru arată că românii au cheltuit online o sumă medie mai mare decât anul trecut, când aceasta era de 321 de lei, ajungând la 403 lei, de Black Friday 2022. Cele mai multe tranzacţii s-au făcut în magazinele cu articole sportive, urmate de cele cu produse pentru animalele de companie. Valoarea tranzacţiilor online a fost foarte apropiată, românii cheltuind, în medie, 300 de lei pe articole sportive şi 287 de lei.

articolul original.

Speriat de răscoală, președintele chinez spune că varianta Omicron a Covid-19 permite "mai multă flexibilitate"

Speriat de răscoală, președintele chinez spune că varianta Omicron a Covid-19 permite "mai multă flexibilitate"

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' în privinţa restricţiilor, a spus preşedintele chinez Xi Jinping într-o întrevedere avută la Beijing cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la aproape o săptămână după izbucnirea în China a protestelor împotriva politicii ''zero COVID'', relatează AFP, citată de Agerpres.

Aceste proteste se explică prin ''saturaţia'' pe care chinezii o manifestă după trei ani de pandemie şi de restricţii severe, i-a mai spus liderul chinez preşedintelui Consiliului European, aceste afirmaţii ale lui Xi Jinping fiind reproduse de un oficial european care s-a exprimat cu condiţia anonimatului.

Charles Michel a efectuat o vizită la Beijing, unde a pledat pentru folosirea vaccinurilor anti-COVID-19 în detrimentul măsurilor antiepidemice severe practicate în China în baza politicii ''zero COVID''.

''Răspunsul primit din partea preşedintelui (Xi Jinping) a fost mai degrabă de a explica de ce sunt proteste, de a se plânge că după trei ani de COVID-19 există o problemă pentru că oamenii sunt sătui. Este vorba în principal despre studenţi'' care participă la proteste, a mai afirmat responsabilul european citat.

Încercând să tempereze aceste proteste, autorităţile locale chineze din diferite regiuni şi oraşe au început în ultimele zile să relaxeze restricţiile. Conform aceluiaşi oficial european, în discuţia cu Charles Michel preşedintele chinez a remarcat faptul că în prezent varianta dominantă a coronavirusului SARS-CoV-2 în China este Omicron, o variantă ''mai puţin letală, ceea ce face posibilă mai multă flexibilitate în restricţii''.

Protestele au început vinerea trecută după distribuirea intensă pe reţelele de socializare a unei înregistrări video care atribuie măsurilor de lockdown decesul a 10 persoane în urma unui incendiu într-un apartament din oraşul Urumqi. Ideea susţinută în înregistrare este că, din cauza restricţiilor de deplasare, o stradă îngustă era blocată de maşinile parcate şi astfel a fost îngreunată intervenţia pompierilor pentru a stinge incendiul survenit la etajul superior al unui bloc înalt.

Manifestaţiile, la care participă studenţi şi în general tineri, s-au extins rapid în marile metropole, inclusiv Shanghai şi capitala Beijing, autorităţile comuniste chineze confruntându-se astfel cu cea mai amplă mişcare de contestare după anul 1989.

articolul original.

Comisia Europeană cere pedepse cu închisoarea pentru cine încalcă sancţiunile împotriva Rusiei

Comisia Europeană cere pedepse cu închisoarea pentru cine încalcă sancţiunile împotriva Rusiei

Comisia Europeană a propus pedepsirea cu până la cinci ani de închisoare a persoanelor care încearcă să eludeze sancţiunile impuse Rusiei pentru agresiunea contra Ucrainei, demersul făcând parte din încercarea Bruxellesului de a găsi o bază legală care să-i permită confiscarea activele ruseşti îngheţate în urma acestor sancţiuni, scrie Agerpres.

Pentru ca aceste active să poată fi confiscate ''este nevoie de o condamnare penală'', a explicat la o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt comunitar pentru justiţie, Christian Wigand, relatează agenţia EFE, citat de Agerpres.

Comisia Europeană mai doreşte astfel să dispară lacunele legislative şi situaţiile în care există în UE jurisdicţii ''mai favorabile decât altele, unde ocolirea sancţiunilor este mai puţin problematică'', a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

Conform propunerii avansate, va constitui infracţiune ocolirea sau tentativa de evitare a sancţiunilor europene prin acţiuni cum ar fi transferul dreptului de proprietate către un terţ care nu este vizat de sancţiuni, iar în cazul companiilor sancţiunea propusă de Comisia Europeană este aplicarea unei amenzi echivalente cu cel puţin 5% din cifra de afaceri globală a respectivei societăţi din ultimul an.

Propunea mai stabileşte norme comune care să faciliteze investigaţiile, procedurile judiciare şi nivelul pedepselor, astfel încât să nu mai existe diferenţe la aceste capitole între statele UE.

''Sperăm că propunerea va fi adoptată în lunile următoare'', a indicat purtătorul de cuvânt citat. Cererea Comisiei Europene urmează să fie discutată cu Parlamentul European şi cu statele membre (Consiliul UE).

În urma sancţiunilor impuse Rusiei după lansarea invaziei în Ucraina, active în valoare de aproape 19 miliarde de euro ale oligarhilor ruşi au fost îngheţate în UE, iar statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un ''furt''.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că această instituţie a elaborat un plan de confiscare a acestor fonduri şi de a le oferi Ucrainei. Dar pentru aplicarea acestei măsuri este nevoie de stabilirea unei baze legale la nivelul întregii Uniuni Europene.

articolul original.

Adio „mod avion”? UE ar putea permite utilizarea fără limite a telefoanelor la bordul avioanelor

Adio „mod avion”? UE ar putea permite utilizarea fără limite a telefoanelor la bordul avioanelor

Pasagerii companiilor aeriene din Uniunea Europeană (UE) vor putea în curând să-și folosească telefoanele la capacitate maximă chiar și în timpul zborurilor, în condițiile în care statele membre vor trebui să ofere frecvențe 5G pentru a fi utilizate la bordul avioanelor, relatează BBC.

În condițiile în care Comisia Europeană a hotărât deja că operatorii aerieni pot furniza tehnologie 5G la bordul avioanelor, alături de date mobile mai lente, pasagerii nu vor mai fi obligați să își pună telefonul în modul avion, deși detaliile despre modul în care va fi implementat încă sunt neclare.

Termenul limită pentru ca statele membre să pună la dispoziție benzile de frecvență 5G pentru avioane este 30 iunie 2023. Acest lucru va însemna că oamenii vor putea folosi toate funcțiile telefonului lor în timpul zborului, permițând apeluri telefonie, precum și aplicații care consumă multe date, cum ar fi cele de streaming audio și video.

Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, a declarat că planul va „permite servicii inovatoare pentru oameni” și va ajuta companiile europene să se dezvolte.

„Cerul nu mai este o limită când vine vorba de posibilitățile oferite de conectivitate super-rapidă, de mare capacitate”, a spus comisarul.

Sfârșitul modului avion?

Comisia UE a rezervat anumite benzi de frecvență pentru aeronave din 2008, permițând unor servicii să ofere acces la internet în aer, dar acest serviciu a fost unul nesatisfăcător, deoarece s-a bazat pe echipamente pentru a conecta oamenii prin satelit între avion și sol.

Noul sistem va putea profita de vitezele de descărcare mult mai rapide oferite de infrastructura 5G, care, conform rețelei mobile EE, poate fi de peste 100 Mbps, permițând descărcarea unui film în doar câteva minute.

Dai Whittingham, directorul executiv al Comitetului pentru Siguranța Zborului din Marea Britanie, a declarat pentru BBC că modul avion a fost important din punct de vedere istoric din cauza lipsei de cunoștințe despre modul în care dispozitivele mobile pot afecta operarea aeronavele.

„Exista o îngrijorare că ar putea interfera cu sistemele automate de control al zborului. Ceea ce s-a descoperit experimentând este că riscul de interferență este foarte mic. Recomandarea a fost întotdeauna ca, odată ce vă aflați în zbor, dispozitivele să fie în modul avion”, a spus Whittingham.

În SUA a existat îngrijorarea că frecvențele 5G ar putea interfera cu zborurile și chiar pot duce la măsurători eronate de altitudine, dar Whittingham a spus că aceasta nu este o problemă în Marea Britanie și UE.

„Există mult mai puține îngrijorări cu privire la riscul de interferență. Avem un set diferit de frecvențe pentru 5G și există setări de putere mai scăzute decât cele care au fost permise în SUA. Publicul care călătorește vrea 5G. Autoritățile de reglementare vor deschide această posibilitate, dar vor fi anumiți pași care să ne asigure că tot ce se face va fi în siguranță”, a mai spus Whittingham.

articolul original.

Generalii ruși i-ar fi promis lui Putin un nou blitzkrieg pentru această iarnă, folosind ca bază Belarus

Generalii ruși i-ar fi promis lui Putin un nou blitzkrieg pentru această iarnă, folosind ca bază Belarus

Surse din armata rusă afirmă că forțele Kremlinului pregătesc o nouă ofensivă, dintr-o direcție neașteptată, pentru iarna 2022-2023.

Potrivit surselor citate de Novaia Gazeta, generalii ruși i-au promis lui Vladimir Putin un nou ”blitzkrieg” în Ucraina. Ar fi vorba despre o ofensivă pornită din Belarus care ar viza trei obiective strategice.

Pe de o parte, forțele ruse ar urma să cucerească orașele Luțk și Lviv din vestul Ucrainei, tăind practic legăturile acesteia cu Occidentul. Pe de altă parte, Kievul va fi din nou ținta unei ofensive care ar urma să-l determine pe Volodimir Zelenski să ceară pace. O a treia axă de atac ar fi în estul țării, unde forțele lui Puțin ar urma să avanseze, pornind din Donețk, spre Sloviansk și Kramatorsk prin Bahmut.

The illegal and unprovoked invasion of Ukraine is continuing.

The map below is the latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 02 December 2022

Find out more about the UK government's response: https://t.co/aOVGOQH5HR

🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/p5TOXwHBxX

— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ)
December 2, 2022

Succesul unui asemenea plan este însă pus la îndoială și de ruși, mai ales că forțele ucrainene au minat zonele de la granița cu Belarus, au distrus infrastructura rutieră și au construit fortificații. Doar ofensiva prin Bahmut sună plauzibil, dat fiind că în zonă luptă mercenarii grupului Wagner.

De ce Belarus nu intră în război de partea Rusiei

Planul ar putea fi însă de fapt acela de a-i forța mâna dictatorului din Belarus să intervină în război de partea rușilor, lucru pe care Lukașenko îl amână constant, invând diverse scuze. Și majoritatea locuitorilor fostei republici sovietice sunt împotriva unei asemenea intervenții.

Statistic: What should Belarus do in the context of the conflict between Russia and Ukraine today? | Statista
Find more statistics at Statista

”O parte a deciziei se află acum la Minsk, în mâinile lui Lukașenko. El este cel care își va asuma sau nu riscurile sau non-intervenției, fiindcă ambele sunt aducătoare de mari riscuri politice la adresa sa. Judecând după precedentele politice ale acestui personaj extrem de abil, mă aștept ca el să facă față acestor provocări”, explica într-un interviu wall-street.ro Cosmin Popa, istoric, cercetător la Institutul de Istorie al Academiei Române și specialist în spațul rusesc și sovietic.

Lukașenko a redevenit un actor autonom pe fondul înfrângerilor suferite de ruși. Dacă Putin ia decizia de a-l da jos de la putere sau de a îl constrânge pe Lukașenko să se implice în război, aceasta ar implica un angajament politic și militar suplimentar, pe care Rusia nu și-l mai permite.

”Acest lucru i-a creat lui Lukașenko o marjă de manevră, practic l-a repus pe piața politică, pentru că protestele de anul trecut l-au adus în postura de președinte decorativ. Înainte era client al Rusiei, dar autonomia sa politică a devenit, după proteste, comparabilă cu cea a unui guvernator de provincie din Rusia. Acum, însă, Lukașenko este back în business”, spune Cosmin Popa.

Scuza invocată acum de Aleksandr Lukașenko și de ministrul său al Apărării, Viktor Hrenin, este aceea că NATO s-ar pregăti să atace Belarusul. Ca urmare, toate forțele militare ale țării trebuie să fie pregătite pentru apărare.

articolul original.

Inflația a transformat vinul în bere: Aproape jumătate dintre români vor avea bere pe masa de Crăciun

Inflația a transformat vinul în bere: Aprope jumătate dintre români vor avea bere pe masa de Crăciun

Românii intenţionează să achiziţioneze şi să consume în primul rând bere în acest an de sărbători, 49,3% dintre respondenţii unui studiu indicând acest tip de băutură ca fiind prima pe lista lor de băuturi alcoolice, notează Agerpres.

"Deşi sărbătorile de iarnă sunt asociate la nivel de percepţie mai degrabă cu consumul de vinuri şi spirtoase, anul acesta românii intenţionează să achiziţioneze şi să consume în primul rând bere, 49,3% dintre respondenţi indicând acest tip de băutură ca fiind prima pe lista lor de băuturi alcoolice.
Vinul este următoarea băutură aflată în lista intenţiilor de consum (35%), urmat de şampanie cu 15,1%, în timp ce băuturile spirtoase se află pe intenţia de cumpărare a doar 10,4% din consumatorii care au participat la acest sondaj", se arată într-un comunicat al Cognition.

Când vine vorba de băuturi non-alcoolice, majoritatea românilor preferă cafeaua, 84,4% dintre respondenţii unui sondaj indicând că pe primul loc în lista lor se află cafeaua, urmată de apa minerală plată şi carbogazoasă, băuturi răcoritoare şi ceai.

Studiul derulat de Cognition a folosit ca instrument de research GWI Consumer Insights şi a vizat consumatorii români cu vârste de peste 21 ani, din mediul urban şi rural, cu scopul de a afla cu ce băuturi alcoolice şi non alcoolice se pregătesc românii anul acesta pentru sărbători.

"Analizând rezultatele studiului, aparent surprinzătoare este discrepanţa dintre aşteptările perceptuale şi ceea ce relevă datele: deşi consumul de bere este asociat predominant cu sezonul cald, iată că şi iarna aceasta consumatorii au declarat că va fi principala băutură aleasă pentru masa de sărbători - păstrând astfel, cu doar mici modificări, proporţiile din anii anteriori, dar şi din restul anului. Dincolo de puterea obişnuinţei şi de asocierea generică a produsului cu "potolirea setei", această preferinţă este susţinută şi de condiţiile economice mai dificile ale perioadei pe care o traversăm şi necesităţii unei optimizări a bugetului alocat, inclusiv pentru consumul de sărbători. Românii intenţionează să achiziţioneze şi alte tipuri de băuturi, dar atenţia la buget se vede în primul rând prin prisma prioritizărilor pe care le fac. Desigur, brandurile pot influenţa această intenţie de consum într-o anumită măsură prin tacticile promoţionale şi activările de sezon pe care le implementează în această perioadă" a declarat Claudia Archip, managing partner Cognition.

Cognition este agenţia de digital a grupului Godmother şi singura agenţie românească parte a Neuromarketing Science & Business Association.

articolul original.

Totul despre pisica Munchkin, un animal de companie altfel

Totul despre pisica Munchkin, un animal de companie altfel

Dacă îţi doreşti un animal de companie care să arate puţin altfel, atunci cu siguranţă pisica Munichkin este ceea ce cauţi. Pisicile din rasa Munchkin sunt cunoscute pentru picioarele lor scurte care le oferă o statură unică şi un aspect mai special.

Chiar dacă aspectul lor este puţin mai neaşteptat pentru o pisică, natura lor jucăuşă şi adaptabilă în orice situaţie a reuşit să atragă numeroşi admiratori.
Chiar dacă picioarele ei scurte nu o ajută să se caţere în cel mai înalt punct din casă dintr-un singur salt, trebuie să ştii că pisica munchkin va găsi o metodă să ajungă acolo, căci este extrem de inteligentă şi echilibrul nu îi lipseşte sub nici o formă.

Rasa Munchkin | Poveste

Povestea acestei rase începe relativ recent. Mai precis, în anul 1983, când Sandra Hockenedel, cetăţean american, a găsit o pisică pitică gestantă. Cu toate că pisica avea un aspect neobişnuit, Sandra nu a stat pe gânduri şi a luat pisica acasă şi a avut grijă de ea. Numită Blackberry, pisica alături de puii ei, aveau să devină fondatoarii acestei rase.

Numele rasei are şi el o poveste interesantă. Numele este inspirat din povestea "Vrăjitorul din Oz”, scrisă de Frank Baum. Iar dacă nu ştii despre ce este vorba, „munchkin” sunt piticii din această poveste. De ce acest nume? Pentru că pisica Munchkin are picioarele de două ori mai scurte decât pisicile obişnuite.

Rasa Munchkin | Aspect

Pisica Munckkin este o pisică de talie medie spre mică. La maturitate ajunge să cântărească între două şi patru kilograme. Bineînţeles că masculii sunt puţin mai mari decât femelele, însă diferenţele nu sunt prea mari.

Blana unei pisici din rasa Munchkin poate avea o varietate de culori şi lungimi. Acest lucru este datorat încrucişărilor cu diverse tipuri de pisici.

Trebuie să ştii că picioarele sunt singurele care fac diferenţa între o pisică din rasa Munchkin şi o pisică obişnuită. De asemenea, există trei lungimi ale picioarelor şi anume: standard, scurte şi foarte scurte.

Rasa Munchkin | Personalitate

Pisicile din rasa Munchkin sunt extrem se sociabile, adoră vânătoarea şi preferă jucăriile de orice fel. Ele apreciază atât compania proprietarilor, cât şi a copiilor mici, a câinilor sau a altor animale de companie, prin urmare nu trebuie să îţi faci griji în acest sens.

Cu un caracter blând şi jucăuş, pisica Munchkin a reuşit să atragă de partea sa o mulţime de admiratori, însă mulţi îşi fac griji în legătură cu afecţiunile care pot apărea în timp.

Rasa Munchkin | Sănătate

Chiar dacă are un aspect mai neobişnuit, trebuie să ştii că pisica Munchkin este o pisică sănătoasă. Mai mult decât la începutul anilor `90, TICA (The Internaţional Cat Association) a realizat un program de studiul genetic şi de dezvoltare şi au studiat această rasa. Rezultatul cercetărilor a arătat că pisica nu prezintă afecţiuni ale coloanei vertebrale ori ale membrelor. Prin urmare, nu ar trebui să îţi faci griji în acest sens.

Pisicile din rasa Munchkin au o speranţă de viaţă cuprinsă între 12 şi 14 ani. În ceea ce priveşte toaletarea trebuie să ştii că nu necesită o îngrijire intensă, o periere de câteva ori pe săptămână este suficientă.

Chiar dacă pisica Munckin are un aspect neobişnuit, trebuie să ştii că ea este la fel de iubitoare că o pisică obişnuită. Iar ea nu ratează nici o ocazie să îţi demonstrez cât de blândă, jucăuşă, inteligentă şi creativă este. Prin urmare, nu te vei plictisi nici o secundă cu o astfel de pisică în casă.

Mai trebuie să ştii că atât aspectul, cât şi personalitatea unei pisici Munckin depind foarte mult de aspectul şi personalitatea pisicilor standard cu care au fost împerecheate.

articolul original.

Top zece cele mai bune parfumuri bărbătești 2022

Top zece cele mai bune parfumuri bărbătești 2022

Bărbații sunt din ce în ce mai atenți la ultimele tendințe în materie de parfumuri și caută adesea acele arome capabile să le pună în valoare personalitatea dar și să-i facă mai seducători. Parfumurile bărbătești 2023 sunt senzuale și surprinzătoare, create special pentru bărbații contemporani. Un bărbat modern are nevoie de o aromă ce-i se potrivește, deoarece un parfum bine ales, poate relaxa, motiva sau poate oferi încredere în forțele proprii. Uneori găsirea unui parfum potrivit, este o sarcină destul de dificilă. Dacă ești confuz și nu știi ce produse să alegi, MAKEUP vine cu recomandări printr-un top zece cele mai bune parfumuri bărbătești 2023.

1. Chanel Bleu De Chanel

Fiecare parfum Chanel este o combinație unică de note, pe care nu le vei uita niciodată. Parfumul Chanel Bleu de Chanel are o aromă bogată, care reflectă perfect temperamentul versatil al oricărui bărbat. Produsul are nuanțe lemnoase, care accentuează masculinitatea și carisma oricărui bărbat.

2. Dior Sauvage

Cauți un parfum legendar și în același timp contemporan? Alege parfumul Dior Sauvage https://makeup.ro/categorys/3/. Un simbol al masculinității sofisticate și al gustului impecabil. Mirosul parfumului este pur și simplu spectaculos, oferind senzația de prospețime și eleganță. Acest parfum oriental are note de bergamotă, elemi și mandarină.

3. Versace Eros

Versace Eros este un parfum pentru un bărbat puternic și încrezător. Parfumul senzual îmbină note lemnoase, orientale și proaspete, creând un parfum puternic. Aroma conține acorduri de geranium, ambroxan, cedru, lămâie și măr verde, precum și nuanțe de mentă.

4. Dolce & Gabbana Light Blue Eau Intense Pour Homme

Printre top parfumuri pentru bărbați, ocupă locul Dolce & Gabbana Light Blue Eau Intense Pour Homme. Un parfum răcoritor și de lungă durată. Produsul are la bază note de grapefruit, mandarină precum și note de chihlimbar și mosc.

5. Paco Rabanne 1 Million

Parfumul 1 Million este o creație originală a celebrului brand Paco Rabanne. Această aromă lemnoasă și condimentată a fost creată pentru a sublinia romantismul și sexualitatea masculină. Parfumul cu miros seducător, conține note de grapefruit și mandarin roșu, care este combinat cu mentă.

6. Giorgio Armani Acqua Di Gio

Printre parfumurile de vară pentru bărbați, se enumeră și Giorgio Armani Acqua Di Gio. Aroma conține note de mandarin verde în combinație cu lavandă, salvie, cedru atlas, pachiuli și vetiver, care miros nemaipomenit. Parfumul poate fi purtat atât la birou cât şi la o cină romantică.

7. Yves Saint Laurent Y Pour Homme

Un bărbat elegant ce își petrece majoritatea timpului la birou sau la întâlniri de afaceri, are nevoie de un parfum potrivit să-l însoțească. Aroma este puternică și discretă, potrivită pentru bărbații independenți. Parfumul conține note de bergamotă și ghimbir în combinație cu ambră cenuşie, balsam de molid și cedru.

8. Azzaro Wanted By Night

Azzaro Wanted By Night este dedicat bărbaților seducători, care își realizează orice vis. Compoziția se deschide cu de note de lavandă, lămâie, mandarină și scorțișoară. După o clipă, produsul își deschide inima de cedru roșu, chimen, note de fructe și tămâie, iar la final, se simt accente de benzoină, cedru alb, chiparos, vanilie și patchouli.

9. Davidoff Cool Water

Asemenea unui duș revigorant se simte parfumul Davidoff Cool Water. Aroma revitalizantă are la bază note de coriandru, floare de portocal, lavandă, mentă și rozmarin, fiind urmate treptat de accentele de iasomie, lemn de santal, muşcată și muşchi, care pulsează în inima combinației aromatice.

10. Dolce & Gabbana K by Dolce & Gabbana

Dolce & Gabbana K by Dolce & Gabbana este un parfum lemnos aromat pentru bărbați, lansat în 2019. Parfumul are la bază note citrice, fructe de ienupăr, lămâie siciliană și portocală roşie. Aroma conține și accente de ardei roşu, lavandă, muşcată, salvie în combinație cu cedru, pachouli și vetiver.

articolul original.

Peskov: Biden a spus că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina, ceea ce Moscova evident că respinge

Peskov: Biden a spus că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina, ceea ce Moscova evident că respinge

Kremlinul a respins condiţiile menţionate cu o zi înainte de preşedintele american Joe Biden care s-a declarat gata să discute cu Vladimir Putin dacă acesta din urmă îşi retrage trupele din Ucraina pentru a pune capăt conflictului, informează Reuters şi France Presse, notează Agerpres.

"Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina", ceea ce Moscova "evident" că respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. "Operaţiunea militară continuă", a adăugat el.

Preşedintele Vladimir Putin este deschis discuţiilor despre o posibilă soluţionare a conflictului în Ucraina, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaşte teritoriile anexate ca fiind ruse împiedică găsirea unui posibil compromis, a explicat Kremlinul.

Preşedintele SUA Joe Biden a declarat că este pregătit să discute cu Putin dacă şeful de la Kremlin căuta o modalitate de a pune capăt războiului dar că Putin nu a indicat încă acest lucru.

"Preşedintele Federaţiei Ruse a fost întotdeauna, este şi rămâne deschis negocierilor pentru a ne asigura interesele", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, întrebat despre remarcile lui Biden.

"Cel mai preferat mod de a ne atinge interesele este prin mijloace paşnice, diplomatice", a adăugat Peskov. "Putin a fost, este şi rămâne deschis contactelor şi negocierilor", a insistat el.

Putin a spus că nu regretă că a lansat ceea ce el numeşte "operaţiune militară specială" a Rusiei împotriva Ucrainei şi prezintă războiul ca un punct de cotitură când Rusia în sfârşit s-a ridicat în faţa unei hegemonii arogante occidentale după decenii de umilire în anii de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, aminteşte Reuters.

Ucraina şi Occidentul spun că Putin nu are nicio justificare pentru ceea ce ele prezintă drept un război de ocupaţie în stil imperial. Ucraina declară că va lupta până când ultimul soldat rus va fi dat afară de pe teritoriul său.

articolul original.

Sfaturile ANPC pentru cadourile de Moș Nicolae: Ce recomandă autoritățile să punem în ghete

Sfaturile ANPC pentru cadourile de Moș Nicolae: Ce recomandă autoritățile să punem în ghete

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, recomandă părinţilor să achiziţioneze dulciuri şi jucării numai din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, pentru a putea proba tranzacţia în cazul unor reclamaţii legate de calitatea sau siguranţa unui produs, scrie Agerpres.

"Dacă doreşti să dăruieşti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi: să achiziţionezi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea/siguranţa unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească", a scris vineri, pe Facebook, Paul Anghel.

Acesta recomandă părinţilor să verifice dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, "într-un mod vizibil, lizibil şi durabil", coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură. Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria, precizează reprezentantul ANPC.

El susţine că trebuie verificată existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română şi trebuie respectate.

Anghel mai recomandă părinţilor să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi se pot îneca cu părţile mici.Trebuie respectate atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: "Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare". Fraza: "Atenţie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani" poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 şi 3 ani; fraza şi simbolul nu trebuie puse împreună, pe etichetă.

De asemenea, părinţii trebuie să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani

Şi în privinţa dulciurilor, directorul general al ANPC recomandă achiziţionarea acestora numai din locuri autorizate. "Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilitatii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător", arată reprezentantul ANPC în postarea sa.

Astfel, etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare.

Potrivit sursei citate, toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.

Pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menţionat în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, iar în cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. De asemenea, trebuie menţionat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului.

"Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă", atrage atenţia Anghel în postarea sa pe reţeaua de socializare.

Nu în ultimul rând, părinţii trebuie să fie foarte atenţi dacă pe eticheta produselor există informaţii cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenţionării "poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora" în cazul menţionării în lista ingredientelor a coloranţilor, înscrişi în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari.

articolul original.

Un oraș din SUA vrea să autorizeze poliţia să folosească roboţi ucigaşi

Un oraș din SUA vrea să autorizeze poliţia să folosească roboţi ucigaşi

San Francisco vrea să îi autorizeze pe poliţişti să utilizeze roboţi-ucigaşi, o decizie controversată apărată joi drept "o soluţie de ultimă instanţă" de către poliţia acestui oraş american, informează AFP, preluat de Agerpres.

Consiliul municipal al San Francisco s-a declarat favorabil, cu 8 voturi pentru şi 3 împotrivă, adoptării unei rezoluţii ce prevede utilizarea de către forţele de ordine a unor roboţi capabili să ucidă în unele cazuri extreme, cum sunt atacurile teroriste sau crimele în masă, foarte frecvente în SUA.

Această decizie, ce mai trebuie adoptată definitiv de un consiliul municipal prevăzut să aibă loc pe 6 decembrie, potrivit New York Times, alimentează o polemică intensă. Opozanţii ei atenţionează că aceasta ar putea duce la o creştere a violenţelor poliţiste şi la un viitor precum cel din filmele "Terminator".

"Utilizarea de roboţi în situaţii potenţial sângeroase este o soluţie de ultimă instanţă", a dat asigurări într-un comunicat şeful poliţiei din San Francisco, William Scott. "Trăim într-o epocă în care violenţa în masă devine mai frecventă. Avem nevoie de această opţiune pentru a salva vieţi, în cazul în care acest gen de tragedie s-ar produce în oraşul nostru", a insistat el.

Doar ofiţeri de rang înalt din cadrul poliţiei ar putea da ordinul să fie utilizat un robot pentru a ucide, potrivit comunicatului.

La ora actuală, poliţia din San Francisco deţine mai mulţi roboţi, pe care ea poate să-i controleze de la distanţă şi care sunt utilizaţi "în timpul unor alerte cu bombă, cu materiale periculoase sau altor incidente în care poliţiştii trebuie să păstreze distanţa înainte de a securiza locurile", precizează comunicatul.

Noua măsură ar permite utilizarea acestor roboţi pentru a plasa o "încărcătură explozivă" capabilă să "neutralizeze sau să dezorienteze un suspect violent înarmat sau periculos care ameninţă să curme vieţi", potrivit poliţiei. "Roboţi echipaţi în acest fel vor fi utilizaţi doar pentru a salva vieţi nevinovate", asigură poliţia.

"Aceasta este o politică oribilă şi exact opusă modului în care poliţia ar trebui să utilizeze roboţii", a reacţionat într-un tweet Paul Scharre, vicepreşedintele Centre for a New American Security, un grup de reflecţie cu sediul la Washington. "Avantajul roboţilor este de a crea mai multă distanţă între forţele de ordine şi o ameninţare, anume pentru ca ea să nu trebuiască să recurgă la forţa letală", a adăugat el, subliniind că poliţiştii pot utiliza numeroase mijloace pentru a neutraliza un atacator fără a-l ucide, printre care grenade de tip flashbang, pistoale taser şi gaze lacrimogene.

Decizia oraşului San Francisco, ce riscă să fie urmată de alte oraşe, "este un nou exemplu de militarizare a poliţiei americane", a denunţat Paul Scharre

articolul original.

Avertisment BCE: Politicile fiscale impuse de băncile centrale alimentează o cerere în exces

Avertisment BCE: Politicile fiscale impuse de băncile centrale alimentează o cerere în exces

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat că politicile fiscale ale unor guverne europene ar putea duce la o cerere în exces, adăugând că politicile fiscale şi monetare trebuie să lucreze în tandem pentru o creştere economică sustenabilă şi echilibrată, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

"Politicile fiscale care creează o cerere în exces, într-o economie care se confruntă cu constrângeri pe partea de ofertă, ar putea forţa o înăsprire a politicii monetare mai mare decât ar fi fost altfel necesar", a spus Christine Lagarde la o conferinţă organizată de Banca Reglementelor Internaţionale la Bangkok. "Din păcate, în acest moment, cel puţin unele măsuri fiscale pe care le analizăm din partea multor guverne europene, şi în special în rândul guvernelor din zona euro, indică spre ultime direcţie", a spus Lagarde, făcând referire la măsurile care ar putea declanşa o cerere în exces.

Comisia Europeană se aşteaptă ca economia zonei euro să se contracte în ultimul trimestru al acestui an şi în primele trei luni din 2023 din cauza creşterii preţurilor la energie şi majorării dobânzilor care subminează cheltuielile, puterea de împrumut şi încrederea.

"Avem nevoie de mai multe investiţii şi reforme structurale pentru a elimina constrângerile pe parte de ofertă şi a asigura că producţia potenţială nu este afectată de modificarea economiei mondiale. Şi într-o lume în care cererea externă este şi mai incertă, trebuie să consolidăm de asemenea oferta şi cererea internă printr-o creştere mai mare a productivităţii", a mai spus Christine Lagarde.

În condiţiile în care rata inflaţiei este de cinci ori mai mare decât ţinta de 2%, BCE a decis să recurgă la cea mai rapidă majorare a costului creditului din istoria sa în acest an, în condiţiile în care dobânda la depozitele bancare a fost majorată cu 200 de puncte de bază, până la 1,5%, în trei luni.

În acest context, Christine Lagarde a spus că estimările inflaţioniste trebuie să rămână ancorate iar publicul trebuie să ştie că ritmul de creştere a preţurilor va fi readus la nivelul ţintă. "Ceea ce trebuie să facem noi, în calitate guvernatori ai băncilor centrale, este să urmăm o politică monetară care ancorează estimările...Trebuie să semnalăm publicului, observatorilor şi comentatorilor, că în toate scenariile, inflaţia va reveni la ţinta noastră pe termen mediu, într-o manieră ordonată", a spus Lagarde.

articolul original.

Sfatul pentru patroni al unui specialist în business: Creșteți salariile! Este mai sustenabil decât să angajați mediocri

Sfatul pentru patroni al unui specialist în business: Creșteți salariile! Este mai sustenabil decât să angajați mediocri

În mai mult de 60% dintre companii aș putea să reduc numărul de angajați la jumătate. Mai precis, dacă aș aduce oameni buni în locul celor mediocri… ar avea nevoie doar de jumătate din forța de muncă să creeze aceleași rezultate.

Opinie scrisă de Răzvan Căzănescu, fondatorul TBF.

Iar partea frumoasă? Putem să plătim acei oameni mult mai bine decât piața. Ceea ce ne transformă pe noi în angajatori indispensabili pentru acei oameni.

Nu știu de ce majoritatea afacerilor aleg calea multor angajați mediocri în loc de cea a angajaților puțini și extraordinari.

Ai o rată de menținere a angajaților pe termen mult mai lung, pentru că îi poți plăti mai bine. Energia din business este mult mai frumoasă, pentru că oamenii sunt mai frumoși. Iar managementul costă mai puțin, pentru că sunt mai puține variabile.

Dar ai nevoie să faci training consecvent, să ai responsabilități măsurabile și evaluările de performanță să fie obiective, bazate pe acele responsabilități.

În loc să mai aduci o persoană mediocră lângă alta la fel, pentru a putea duce volumul de muncă, nu crezi că ar fi mai bine să recrutezi o persoană bună, care să facă munca pentru cei doi mediocri și să îi plătești un salariu cu 50% mai mare ?

Nu este atât de greu să fii competitiv pe piața angajărilor. Problema este că toți angajează pe aceleași salarii și plătesc oamenii la fel de prost, chiar dacă sunt diferențe foarte mari de productivitate între oamenii de pe aceleași posturi.

România nu duce lipsă de vânzători. Duce lipsă de productivitate în vânzări.

Constant aud de la antreprenorii români că nu există destul de mulți vânzători în piața de recrutare. Evaluarea mea însă este că sunt de două ori mai mulți vânzători decât are nevoie piața.

Problemele sunt în procesul de vânzări și organizarea echipelor.

Majoritatea oamenilor de vânzări își petrec mai puțin de 20% din timpul productiv pe vânzări efective. Restul de 80% îl petrec pe prospectare. Pe telefoane la rece. Pe creare de oferte. Birocrație. Drumuri. Și multe altele...

Este mult mai ușor și mai ieftin să crești timpul productiv al vânzătorilor decât să recrutezi și mai mulți vânzători.

Mai precis...

Să ai echipe speciale de prospectare. Nu vânzători, ci oameni care urmează proceduri și fac o activitate consecventă iar apoi predau lead-urile oamenilor de sales.

Să ai asistenți de sales, care să ia de pe capul vânzătorilor orice lucru birocratic. De la a trimite emailuri, la a crea oferte, la căutare de informații și multe altele.

Să ai oameni de follow-up, sau comunicatori, care să dea telefoane sau să facă vizite de teren. În loc să plătești un salariu de vânzător pentru asta, este mult mai simplu să procedurezi acest lucru și să îl faci cu oameni necalificați.

În concluzie, piața românească nu duce lipsă de vânzători. Duce lipsă de management și procese de vânzări corecte.

articolul original.

Wonderbaby: Aplicația care a transformat dosarul medical în algoritmi și de ce grupurile de mămici sunt adevărate focare de fake news

Wonderbaby: Aplicația care a transformat dosarul medical în algoritmi și de ce grupurile de mămici sunt adevărate focare de fake news

WonderBaby – The Pediatrics App este o aplicație mobilă lansată de doi părinți din București, care, din experiența lor cu proprii copii, vor să le sară în ajutor celorlalți părinți. Platforma este un jurnal al evoluției copilului, începând din prima zi de naștere, dar și un portal între afecțiunile copilului și medic. Bogdan Manole, unul dintre fondatorii aplicației, a explicat, într-un interviu wall-street.ro, de ce e important să avem nevoie de o centralizare a informațiilor despre copilul tău, dar și cu ce se confruntă cel mai des părinții din România.

Grupurile de mămici au acaparat internetul în ultimii ani: de la idei de nume pentru copil, până la cadouri și sfaturi în materie de accesorii, aceste grupuri au devenit o oază pentru părinți. Cu toate că aceste comunități sunt un mod prin care părinții pot socializa între ei și pot să împărtășească experiențe, acestea sunt mari focare de fake news medical. Dintre toate formele de dezinformare, fake news-ul medical este unul dintre cele mai nocive, iar atunci când sunt vizați copiii, problema această se agravează.

Sursă foto: Screenshot Facebook

Cum apelezi la medic prin aplicație

Pentru că probleme de sănătate și simptomele nu se rezolvă cu leacuri băbești, recomandarea este să apelezi la servicii medicale specializate.

Aplicația WonderBaby, dezvoltată de Bogdan Mihalache și Teodora Șaguna, integrează istoricul medical și evoluția copilului încă de la naștere. Aplicația va implementa săptămânile viitoare serviciul de telemedicină, prin care, părinții pot apela la servicii medicale specializate, ia medicii au acces la istoricul celui mic. Mai exact: atunci când copilul are o problemă, părinții adaugă în aplicație simptomele, iar atunci când apelează la un specialist, acesta are acces la toate informațiile despre copil (analize, alergii, vaccinuri, medicație anterioară, istoricul medical, etc).

„Am strâns toate lucrurile de care ne-am lovit noi, ca părinți. Am gândit o aplicație menită să ajute părinții să găsească toate informațiile și să poată satisface toate nevoile pe care le are pentru copilul, într-un singur loc. Modulul de telemedicină a fost gândit ca un suport real pentru medicii pediatri. În momentul în care primești o solicitare din partea unui pacient, medicul are acces instant la istoricul medical al copilului”, a declarat Bogdan Mihalache.

Plata serviciului medical și eliberarea rețetei

Conform co-fondatorului Woderbaby, tariful pentru o consultație în aplicația Wonderbaby este de 150 de lei. După ce consultația s-a terminat, medicul poate elibera și o rețetă medicală, în funcție de diagnosticul celui mic.

Fiindcă nu toate patologiile pot fi diagnosticate de la distanță, există și varianta în care părintele poate merge fizic la medic. Aplicația ține loc de teancuri cu analize și dosare cu evoluția stării de sănătate a copilului.

„Medicina nu poate fi înlocuită momentan de tehnologie întru totul. Dacă problemele persistă, prima recomandare este să apeleze la serviciul de urgențe”, spune Bogdan.

Sursă foto: Wonderbaby

Cum funcționează aplicația Wonderbaby

Aplicația Wonderbaby este disponibilă gratuit în Google Play și App Store în română, engleză și ucraineană. După descărcare, părintele compune profilul copilului său: vârsta, greutatea, scorul primit la naștere, vaccinurile efectuate, ș.a.m.d.

Pe lângă modulul de telemedicină, care se va implementa săptămânile viitoare, părinții pot completa pe aplicație și medicația celui mic, astfel încât, să primească notificări atunci când trebuie să administreze medicamentele.

Totodată, aplicația are integrată și o parte de blog medical, cu articole medicale și sfaturi pentru părinți, scrise de specialiști. Bogdan a explicat că, atunci când cei mici au o problemă, părinții devin mai vulnerabili și sunt predispuși să aplice orice sfat.

„Părinții, fiind ființe sentimentale, în momentul în care cel mic are cea mai mică problemă, impactul sentimental este extrem de mare și se grăbește să ia anumite decizii care nu sunt mereu cele mai fericite, cum ar fi articole citite pe internet. Blogul nostru este scris de specialiști, fiind o sursă sigură de informații pentru părinți, a menționat Bogdan.

Sursă foto: Wonderbaby

Co-fondatorul Wonderbaby a spus că planurile de viitor ale acestei aplicații sunt să implementeze și un magazin online. Acesta o să furnizeze de la cărucioare până la scutece și lapte praf, iar livrarea se va face în 24 de ore.

Aplicația Wonderbaby are în prezent peste 10.000 de utilizatori.

“Să ai la un click distanță medicul pediatru, un jurnal complet cu evoluția copilului tău, istoricul medical, programul de vaccinare sau remindere-le de medicamentație sunt instrumente ce îți ușurează și simplifică viața de părinte foarte tare. Pe lângă toate acestea, aplicația a fost gândită și
dezvoltată să fie un hub central de informații și soluții pentru părinți, urmând să se găsească aici o paletă completă de produse și servicii necesare creșterii și dezvoltării copiilor. Ne dorim să conectăm cât mai multe device-uri inteligente cu aplicația, device-uri care au rolul de a ușura viața părinților.” spune fondatorul Bogdan Manole.

Sursă foto: Wonderbaby

articolul original.
Ieri — 1 December 2022Wall-Street

Musk promite că în 6 luni lansează implanturile conectate în creierul uman

Musk promite că în 6 luni lansează implanturile conectate în creierul uman

Elon Musk a declarat că un dispozitiv wireless dezvoltat de compania sa de cipuri pentru creier, Neuralink, ar trebui să înceapă testele clinice pe oameni în şase luni, iar una dintre primele sale aplicaţii vizate este refacerea vederii, informează Reuters, preluat de Agerpres.

''Vrem să fim extrem de atenţi şi siguri că va funcţiona bine înainte de a pune un dispozitiv pe un om, dar am depus cred că majoritatea documentelor la FDA şi credem că, probabil, în aproximativ şase luni ar trebui să putem avea primul nostru implant la om", a declarat Musk în timpul unei actualizări publice foarte aşteptate despre acest dispozitiv.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Neuralink dezvoltă interfeţe cu cipuri cerebrale despre care spune că ar putea permite pacienţilor cu dizabilităţi să se mişte şi să comunice din nou. Cu sediul în San Francisco Bay Area şi Austin, Texas, compania a efectuat în ultimii ani teste pe animale, în timp ce încerca să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare americane pentru a începe testele clinice pe oameni.

Primele două aplicaţii umane vizate de dispozitivul Neuralink vor fi restaurarea vederii şi permiterea mişcării muşchilor la persoanele care nu pot face acest lucru, a declarat Musk. ''Chiar dacă cineva nu a avut niciodată vedere, ca şi cum s-ar fi născut orb, noi credem că putem restabili vederea'', a spus el.

Musk, care conduce şi producătorul de vehicule electrice Tesla , firma de rachete SpaceX şi platforma de socializare Twitter, este cunoscut pentru obiectivele sale măreţe, cum ar fi colonizarea planetei Marte şi salvarea umanităţii. Ambiţiile sale pentru Neuralink, pe care a lansat-o în 2016, sunt de aceeaşi anvergură.

El doreşte să dezvolte un cip care să permită creierului să controleze dispozitive electronice complexe şi, în cele din urmă, să permită persoanelor paralizate să-şi recupereze funcţiile motorii şi să trateze boli ale creierului, cum ar fi Parkinson, demenţa şi Alzheimer. El vorbeşte, de asemenea, despre îmbinarea creierului cu inteligenţa artificială.

Cu toate acestea, Neuralink este în întârziere. Musk a declarat într-o prezentare din 2019 că îşi propune să primească aprobarea autorităţilor de reglementare până la sfârşitul anului 2020. Apoi, la o conferinţă de la sfârşitul anului 2021, el a spus că speră să înceapă testele pe oameni în acest an.

Neuralink a ratat în mod repetat termenele interne pentru a obţine aprobarea FDA pentru a începe testele pe oameni, au declarat foşti şi actuali angajaţi.

Compania concurentă Synchron a depăşit o etapă importantă în luna iulie prin implantarea dispozitivului său la un pacient în Statele Unite pentru prima dată. Aceasta a primit autorizaţia de reglementare din SUA pentru studii pe oameni în 2021 şi a finalizat studii pe patru persoane în Australia.

articolul original.

Un pro-rus, numit șeful serviciilor de informații din Serbia

Un pro-rus, numit șeful serviciilor de informații din Serbia

Guvernul sârb l-a numit pe Aleksandar Vulin, un apropiat pro-rus al preşedintelui Aleksandar Vucic, în funcţia de şef al Serviciului de informaţii (BIA), a anunţat televiziunea de stat (RTS), citată de Agerpres.

Aleksandar Vulin, în vârstă de 50 de ani, fost ministru al apărării şi de interne, este cunoscut pentru declaraţiile sale naţionaliste care au provocat adesea fricţiuni diplomatice cu vecinii Serbiei.

El este, de asemenea, unul dintre puţinii oficiali europeni străini care au vizitat Moscova după începerea invaziei ruseşti în Ucraina. S-a întâlnit cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în august, şi a repetat că Belgradul nu va introduce sancţiuni împotriva Rusiei. Înainte de călătoria sa la Moscova, el a declarat că Serbia "nu va face parte din isteria antirusească".

Serbia a condamnat la Naţiunile Unite invazia Rusiei în Ucraina, dar a refuzat să se alăture sancţiunilor impuse Moscovei de Occident.

Vulin, care îl susţine necondiţionat pe preşedintele Aleksandar Vucic, s-a remarcat în special pentru o idee care favoriza ceea ce el numea crearea unei "lumi sârbeşti" cuprinzând sârbi care trăiesc în diferite ţări. Criticii acestei idei subliniază că ea pare să fie în concordanţă cu ideea Moscovei de "lume rusă".

Serbia, ţară candidată la UE din 2012, întreţine relaţii strânse cu Moscova, de care depinde aproape în totalitate pentru aprovizionarea cu gaz.

În plus, Belgradul poate conta pe sprijinul Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU în ceea ce priveşte Kosovo, o fostă provincie a cărei independenţă nu a fost recunoscută de Serbia în 2008.

articolul original.

România va atinge 1.000 km de autostradă. Două firme din Turcia se luptă pentru această ”onoare”

România va atinge 1.000 km de autostradă. Două firme din Turcia se luptă pentru această ”onoare”

România ajunge la 994,6 km de autostradă după deschiderea lotului A1 Sibiu-Boița, peste două săptămâni. Potrivit Asociației Pro Infrastructură, borna de 1.000 km va fi atinsă în 2023, cel mai probabil în luna mai.

”Deja lumea ne întreabă cine va avea onoarea să atingă "pragul psihologic" 1000. Dacă ar fi să pariem, noi am pune banii pe turcii de la Nurol care ar putea da drumul la trafic prin luna mai 2023 pe cei 13,55 kilometri din #AutostradaTransilvania între Nușfalău și Suplacu de Barcău, dacă vor avea noroc de vreme bună. Termenul contractual de finalizare, februarie 2023, probabil va fi extins”, se menționeaza într-o postare a reprezentanților Asociației.

Hartă interactivă: https://bit.ly/3IZwYLw.

Potrivit acestora, cei de la Nurol au avut permanent ”un ritm decent de execuție”.

”Nu au rupt norii dar nici nu au stat degeaba. Fiind la primul contract în România, ne declarăm mulțumiți. Sperăm să nu ne dezamăgească și să dea zor ca să putem circula spre finalul primăverii”.

O altă firmă din Turcia, Alsim Alarko, aflată la primul proiect în țara noastră, le poate "fura" onoarea și vor deschide aproximativ 10 kilometri pe A0 Sud între DN5 și DN6 tot în aceeași perioadă.

”Sau poate vor decide, cu largul concurs al CNAIR, că o inaugurare parțială este incomodă și se vor mulțumi să termine toți cei 16,3 km ai lotului 2 din noua centură a Capitalei la sfârșitul verii sau chiar prin toamna lui 2023”, concluzionează Asociația Pro Infrastructură.

articolul original.

[FOTO] Podul Minciunilor, redeschis după modernizare

FOTO  Podul Minciunilor, redeschis după modernizare

Podul Minciunilor din municipiul Blaj, o investiţie de 3 milioane de euro, a fost deschis joi circulaţiei rutiere şi pietonale, după lucrări care au durat opt luni, inaugurarea oficială a acestuia urmând să aibă loc luni, printr-un "Concert pe pod".

"Este o investiţie realizată în timp record, de aproximativ 8 luni, în condiţiile în care construcţia unui pod la parametrii cei mai înalţi (din punct de vedere tehnic şi arhitectural) durează, în ţara noastră, în medie 2 ani, iar lucrările la noul pod au fost complexe şi au început cu demolarea vechii structuri. Podul Minciunilor este una dintre cele mai spectaculoase construcţii din România, cu un aspect arhitectural modern şi futurist, care îmbină vechiul şi noul, respectând patrimoniul existent în zonă", a declarat pe Facebook, primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

Edilul a precizat că este o investiţie foarte importantă, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro, obligatorie pentru Blaj, care rezolvă astfel dificultăţile create de traficul rutier din zonă.

Vechiul pod a fost construit în 1969.

Noul pod, construit de o firmă din localitatea Şelimbăr, judeţul Sibiu, are cinci benzi de circulaţie rutieră şi două benzi pentru circulaţia pietonală, cu trotuare acoperite şi încălzite.

Executantul obiectivului a anunţat încă de la sfârşitul lunii martie, odată cu începerea lucrărilor, că Podul Minciunilor va fi finalizat până la data de 1 Decembrie.

articolul original.
❌