ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 4 February 2023Ziarul de Iasi

OMV Petrom şi Lukoil au ieftinit, surprinzător, motorina

4 February 2023 at 10:57
image

Liderul pieţei de distribuţie carburanţi, OMV Petrom, a ieftinit surprinzător sâmbătă, cu numai o zi înaintea intrării în vigoare a embargoului impus de UE importului de produse petroliere ruseşti, motorina cu 5 bani/l, după ce în zilele precedente scăzuse preţul benzinei cu un ban/l, iar cel al motorinei, cu 2 bani/l. Şi Lukoil a redus sâmbătă preţul combustibilului diesel cu 3 bani/l, relevă date analizate de Profit.ro.

În ultimele 10 zile, motorina s-a ieftinit cu 12 bani/l, iar benzina cu 4 bani/l în staţiile OMV şi Petrom, după ce în cele 2 săptămâni premergătoare se scumpiseră cu 24, respectiv 29 bani/l.

În urma ieftinirilor de sâmbătă, preţul motorinei standard din staţiile Petrom, de 7,57-7,60 lei/l, este cu 2 bani mai redus decât cel din staţiile Lukoil concurente.

De asemenea, motorina standard comercializată în staţiile premium OMV la un preţ de 7,65-7,70 lei/l este cu 6 bani mai ieftină decât în staţiile concurente ale MOL şi Rompetrol, care vor efectua, probabil, la rândul lor ieftiniri în orele următoare, comentează Profit.ro. Preţul benzinei a rămas sâmbătă neschimbat.

articolul original.

New York Times susţine că Rusia a pierdut 200.000 de oameni în războiul din Ucraina, ucişi sau răniţi

4 February 2023 at 10:45
image

Rusia a pierdut circa 200.000 de oameni în războiul din Ucraina, ucişi sau răniţi, scrie, azi, New York Times, citând surse vestice şi americane. Totuşi, publicaţia arată că o estimare corectă este greu de realizat, atât Rusia, cât şi Ucraina, secretizând numărul celor ucişi sau răniţi pe front.

New York Times arată că explicaţia numărului uriaş de soldaţi ruşi ucişi sau răniţi se află în faptul că Moscova aruncă în luptă trupe prost antrenate, inclusiv deţinuţi înrolaţi în unităţile Wagner.

„Cu Moscova disperată pentru o victorie majoră pe câmpul de luptă şi considerând Bakhmut cheia pentru a ocupa întreaga zonă estică a Donbasului, armata rusă a trimis recruţi slab pregătiţi şi foşti condamnaţi pe linia frontului, direct în calea bombardamentelor şi a mitralierelor ucrainene. Rezultatul, spun oficialii americani, a fost sute de militari ucişi sau răniţi pe zi.

Cititi mai multe amanunte pe defapt.ro

articolul original.

Lovitură de teatru în cazul şoferului testat de poliţiştii de la Rutieră ca fiind drogat

4 February 2023 at 10:40
image

Teste anti-drog falsificate la Rutieră. La sfârşitul săptămânii trecute, testul rapid făcut de poliţiştii de la Rutieră unui băimărean a arătat rezultat pozitiv pentru şapte tipuri de droguri, printre care şi cocaină. 

Şoferul, însă, a negat tot timpul că s-ar fi drogat. Şi a avut dreptate: la Medicină Legală, la Cluj, testele de sânge şi cele de urină au ieşit negative la toate cele şapte substanţe. Băimăreanul a arătat, într-un video, documentul care-l absolvă de acuzaţiile penale.

Politia a facut mare caz in momentul in care l-a testat pe soferul Bolt

Vezi mai multe amănunte pe defapt.ro

articolul original.

Dezbatere aprinsă în jurul rochiei purtate de Regina Mathilde a Belgiei. Lipsă de bun gust sau alegere îndrăzneaţă?

4 February 2023 at 10:37
image

Regina Mathilde a Belgiei, în vârstă de 50 de ani, a decis să sfideze convenţiile privind combinaţiile de culori şi a purtat, la o întâlnire oficială, o rochie în culorile roşu şi roz, apariţia sa stârnind controverse.

„Mathilde îndrăzneşte această combinaţie de culori aproape imposibil de purtat, dar este un lucru bun sau nu?” Aceasta este întrebarea pusă de Vanitatis, revista cotidianului spaniol „El Confidencial”, pe site-ul său. „Mathilde a riscat cu această rochie surprinzătoare. Această combinaţie de culori, un contrast între roz şi roşu, este întotdeauna complicată. Sunt cei cărora le place acest mix, dar sunt şi cei care cred că roşul şi rozul nu pot fi combinate. Mulţi experţi în modă spun că este de modă veche”.

Cu toate acestea, revista spaniolă consideră că Regina Belgiei a creat un look de succes. „De ani de zile, melanjul de roz şi roşu a fost de neconceput. Dar în ultimele sezoane, lumea modei a inovat, a spart acest clişeu tradiţional şi acest amestec de culori a intrat în tendinţe”, precizează revista. „De fapt, anul trecut, în timpul Săptămânii Modei de la Copenhaga, roz şi roşu au fost peste tot”.

Rochia Mathildei a atras şi atentia presei din Marea Britanie si Germania. „Mathilde de Belgia este obişnuită să poarte culori blânde, dar trebuie să fi simţit că este prea subtil. În cadrul recepţiei de marţi de la Palat, s-a afişat într-o rochie color block surprinzătoare (arta de a purta culori contrastante, n.r.)”, scrie revista britanică OK!.

Pentru revista germană Bunte, nu există nicio îndoială: Mathilde poartă minunat acest melanj de roz şi roşu. „Sunt roşul şi rozul într-adevăr o combinaţie bună? Da, iar Mathilde din Belgia o dovedeşte cu ultimul ei look.”

Criticul belgian de modă Jelka Van Duyse - care urmăreşte îndeaproape garderoba Mathildei - este şi ea un fan al acestui look. „Cu câţiva ani în urmă, nimeni nu ar fi îndrăznit să amestece culorile. (…) Dar acum, purtarea culorilor din aceeaşi familie este în tendinţe”, asigură specialistul. „În orice caz, culorile strălucitoare se potrivesc foarte bine Reginei Mathilde. Rochia este adaptată la silueta ei. (...) Mi se pare foarte frumoasa aceasta rochie si cred ca nu este deloc o lipsă de gust", a spus ea, conform presei belgiene.

articolul original.

Italia interzice companiei americane de chatbot AI Replika să folosească datele personale ale utilizatorilor italieni

3 February 2023 at 23:16
image

Agenţia pentru Protecţia Datelor din Italia a declarat vineri că interzice companiei de chatbot de inteligenţă artificială (AI) Replika să folosească datele personale ale utilizatorilor italieni, invocând riscuri pentru minori şi persoanele fragile emoţional, transmite Reuters.

Replika, un startup din San Francisco lansat în 2017, oferă utilizatorilor avatare personalizate care le vorbesc şi îi ascultă. Compania este lider în rândul vorbitorilor de engleză şi utilizarea sa este gratuită, deşi aduce venituri lunare de aproximativ 2 milioane de dolari din vânzarea de funcţii bonus, cum ar fi chat-urile vocale.

”Prietenul virtual” este comercializat ca fiind capabil să îmbunătăţească bunăstarea emoţională a utilizatorului. Dar autoritatea de reglementare italiană a spus că, intervenind în starea de spirit a utilizatorului, ”poate creşte riscurile pentru persoanele aflate încă într-un stadiu de dezvoltare sau într-o stare de fragilitate emoţională”.

Jen Persson, directorul grupului de promovare a confidenţialităţii pentru copii Defend Digital Me, a declarat pentru Reuters că instrumentele concepute pentru a influenţa starea de spirit sau bunăstarea mentală a unui copil ar trebui să fie clasificate drept produse de sănătate şi, prin urmare, ar trebui să fie supuse unor standarde stricte de siguranţă.

articolul original.

Imagini care stârnesc indignare: Un deţinut iranian a slăbit 52 de ani şi a ajus numai piele şi os!

4 February 2023 at 08:00
image

Imagini apărute pe reţelele sociale, în care se presupune că ar fi un disident iranian încarcerat şi în care acesta, aflat în greva foamei, apare îngrozitor de slab au provocat indignare în mediul online, susţinătorii săi avertizând vineri că riscă să moară, relatează Reuters.

Farhad Meysami, în vârstă de 53 de ani, care se află în închisoare din 2018 pentru că a sprijinit activistele care protestau faţă de politica iraniană de purtare obligatorie a hijabului (vălul islamic), a început greva foamei în 7 octombrie pentru a se solidariza cu iranienii care au ieşit recent să demonstreze pe străzi şi au fost ucişi de guvern, a declarat avocatul său.

"Viaţa clientului meu Farhad Meysami este în pericol", a scris pe Twitter avocatul Mohammad Moghimi. "El a intrat în greva foamei pentru a protesta faţă de recentele omoruri comise de guvern pe străzi", a menţionat avocatul. El a precizat că Meysami a slăbit 52 kg.

Imaginile îl arată pe Meysami ghemuit pe ceea ce pare a fi un pat de spital, iar într-o alta apare în picioare, cu coastele ieşite în evidenţă.

"Imagini şocante ale doctorului Farhad Meysami, un curajos susţinător al drepturilor femeilor, care a intrat în greva foamei în închisoare", a scris pe Twitter Robert Malley, trimisul special al Washingtonului pentru Iran. "Regimul iranian i-a refuzat pe nedrept drepturile şi libertatea, atât lui, cât şi altor mii de deţinuţi politici. Acum îi ameninţă în mod nedrept viaţa", a mai spus diplomatul american.

Amnesty International a declarat, la rândul său: "Aceste imagini (ale lui Meysami) sunt o reamintire şocantă a dispreţului autorităţilor iraniene faţă de drepturile omului".

Într-o scrisoare publicată joi de serviciul în persană al BBC, Meysami a formulat trei cereri: încetarea execuţiilor, eliberarea deţinuţilor politici şi încetarea "hărţuirii" prin portul obligatoriu al hijabului. "Îmi voi continua misiunea mea imposibilă, în speranţa că aceasta va deveni posibilă mai târziu, cu un efort colectiv", a transmis Meysami.

Sistemul judiciar iranian a negat afirmaţia că disidentul s-ar afla în greva foamei şi a declarat că fotografiile sunt de acum patru ani, când Meysami, medic de profesie, intrase, de asemenea, în greva foamei. Ca dovadă, agenţia semi-oficială de ştiri YJC a postat ceea ce a spus că este cea mai recentă fotografie a lui Meysami, în care acesta nu pare emaciat şi stă pe podeaua celulei sale de închisoare având o pungă lângă el cu ceea ce par a fi chipsuri. Reuters precizează că nu a putut confirma când au fost făcute fotografiile.

REGIZORUL JAFAR PANAHI, ELIBERAT DUPĂ ŞAPTE LUNI DE ÎNCHISOARE: "AUSCHWITZ"

Imaginile cu Meysami au devenit virale pe internet în aceeaşi zi în care Iranul l-a eliberat pe cauţiune pe regizorul premiat Jafar Panahi, după şapte luni de închisoare. Panahi a declarat că imaginile cu Meysami i-au amintit de supravieţuitorii lagărului de concentrare de la Auschwitz.

Autorităţile iraniene l-au eliberat pe cauţiune pe Panahi după ce şi acesta începuse o grevă a foamei săptămâna aceasta pentru a cere să fie eliberat până la un nou proces, a relatat agenţia de ştiri ISNA, citând Sindicatul regizorilor din Iran.

Nu a existat nicio declaraţie oficială din partea sistemului judiciar iranian cu privire la eliberare, dar înregistrări video postate pe reţelele sociale l-ar fi arătat pe Panahi vorbind cu binevoitori în afara închisorii Evin.

"Imaginile lui Farhad Meysami amintesc de oamenii de la Auschwitz sau de (Mahatma) Gandhi, mai ales că Meysami a scris despre non-violenţă", a declarat Panahi. "Mulţi sunt lăsaţi în spatele gratiilor, deci cum pot spune că mă simt fericit?" - a comentat Panahi.

Autorităţile iraniene l-au reţinut pe regizor în iulie pentru a executa o pedeapsă de şase ani de închisoare pe care un tribunal a dispus-o iniţial în 2010 pentru "propagandă împotriva sistemului". În octombrie, hotărârea a fost anulată de Curtea Supremă a Iranului, care a dispus rejudecarea procesului.

Iranul a fost zguduit anul trecut de tulburări la nivel naţional după ce o tânără iraniană de origine kurdă, Mahsa Amini, a murit la 16 septembrie în custodia poliţiei, ceea ce a generat una dintre cele mai puternice mişcări de contestare în stradă a republicii islamice de la revoluţia din 1979.

Poliţia moravurilor a arestat-o pe Amini pentru că încălcase politica hijabului, care impune femeilor să se îmbrace modest şi să poarte văl. Femeile au jucat un rol proeminent în cadrul protestelor, multe dintre ele fluturându-şi sau arzându-şi eşarfele. Grupurile pentru drepturile omului spun că peste 500 de protestatari au fost ucişi şi aproape 20.000 au fost arestaţi. Cel puţin patru persoane au fost spânzurate, potrivit sistemului judiciar iranian.

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă începe sâmbătă o vizită de două zile în Egipt

4 February 2023 at 07:40
image

Premierul Nicolae Ciucă începe sâmbătă o vizită de lucru de două zile la Cairo, având pe agendă întâlniri cu omologul său egiptean, cu preşedintele Abdel Fattah el-Sisi, cu ministrul petrolului şi resurselor minerale, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi cu cetăţeni egipteni care au studiat în România.

Ciucă urmează să fie întâmpinat sâmbătă, la ora 10.00, pe Aeroportul Internaţional din Cairo, de către prim-ministrul Republicii Arabe Egipt, Mostafa Madbouly, o oră mai târziu fiind programate convorbiri tête-à-tête şi întrevederea în plenul celor două delegaţii oficiale, urmate, la 12:15, de declaraţii de presă comune ale celor doi prim-miniştri 

La 12:45, premierul Ciucă va vizita Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene, după care va participa la un dejun de lucru oferit în onoarea sa de prim-ministrul Republicii Arabe Egipt, Mostafa Madbouly. Întâlnirea cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Republica Arabă Egipt şi cu cetăţeni egipteni care au studiat în România ar urma să aibă loc la ora 18.00, fiind şi ultimul eveniment din programul primei zile a vizitei la Cairo.

Duminică, programul începe la ora 11.00, cu convorbiri tête-à-tête cu preşedintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah el-Sisi, urmate la 12.30 de întrevederea cu ministrul petrolului şi resurselor minerale, Tarek El Molla, în cadrul căreia vor fi prezentate proiecte in domeniul energiei.

Nicolae Ciucă va participa, împreună cu prim-ministrului Republicii Arabe Egipt, Mostafa Madbouly, la Forumul de afaceri Egipt-România , unde va rosti o alocuţiune.

Ulterior, prim-ministrul român participă, împreună cu prim-ministrului Republicii Arabe Egipt, Mostafa Madbouly, la ceremonia de semnare a unor Memorandumuri bilaterale de înţelegere.

articolul original.

Cine este Abigail Tyson, iubita “secretă” a lui Tristan Tate

4 February 2023 at 07:30

Tristan Tate ar avea o relaţie de 4 ani cu Abigail Tyson, femeia care i-a dăruit şi o fetiţă frumoasă. Aceasta a locuit în vila din Pipera pentru o perioadă şi este cunoscută pentru conţinutul pornografic pe care l-a vândut pe site-uri pentru adulţi. 

Nu mai este niciun secret că Tristan Tate (FOTO JOS) este tatăl unei fetiţe frumoase, iar Abigail Tyson ar fi cea care i-a dăruit-o. Aceasta a reuşit să facă o avere din vânzarea conţinutului nud pe site-ul pentru adulţi, OnlyFans. Arestarea fraţilor Tate i-a făcut pe mulţi să fie curioşi despre viaţa celor doi milionari britanici. În urmă cu o lună s-au făcut mai multe percheziţii la locuinţele celor doi, inclusiv în vila din Pipera, loc în care Abigail Tyson ar fi stat o perioadă.

Frumoasa şatenă are 31 de ani şi ar forma un cuplu cu Tristan Tate de peste 4 ani. Ea i-a dăruit şi o fetiţă frumoasă, făcându-l tată în urmă cu câţiva ani. Acesta ar avea mai mulţi copii cu mai multe femei. Abigail Tyson postează des de reţelele de socializare alături de fiica sa, de care este extrem de mândră.

Ea locuieşte şi în Dubai, unde a postat mai multe fotografii în locaţii de lux. După ce partenerul ei a fost arestat, conturile ei au devenit private, pentru a-şi ţine viaţa departe de ochii curioşilor, în această perioadă. Fiica ei este destul de mare pentru a înţelege că nu-şi va vedea tatăl pentru o perioadă, dar odată cu el a dispărut şi unchiul. Ea a fost căutată de autorităţi pentru a merge la audieri în dosarul fraţilor Tate, Andrew şi Tristan.

Vezi mai multe detalii pe spynews.ro

articolul original.

Cristina Şişcanu, enervată la culme după ce Mădălin Ionescu, soţul ei, a fost amendat în Italia

4 February 2023 at 07:26
image

Cristina Şişcanu a răbufnit după ce Mădălin Ionescu a fost amendat în Italia. Vedeta este destul de activă în mediul online, astfel că zilnic împărtăşeşte cu toţi cei care o urmăresc şi îndrăgesc diferite momente din viaţa ei, fie ele bune sau mai puţin plăcute. De data aceasta însă, nu este un motiv de fericire, ci mai degrabă de revoltă. 

Cristina Şişcanu şi soţul ei, Mădălin Ionescu, au primit recent o amendă din vară, când au fost în vacanţă în Italia. Motivul este unul care i-a lăsat pe toţi fără cuvinte! Cristina Şişcanu a răbufnit după ce Mădălin Ionescu a fost amendat în Italia. Cristina Şişcanu este una dintre vedetele showbiz-ului românesc care are de fiecare dată zâmbetul pe buze.

Rareori se afişează supărată sau nervoasă în faţa comunităţii sale sau a fanilor, însă recent nu s-a mai putut abţine. La uşă i-a ajuns o amendă pe care ar fi luat-o în urmă cu mai bine de jumătate de an, chiar în Italia. Ei bine însă, nu acesta este neapărat motivul pentru care s-a enervat. Amuzată, dar totodată ironică şi revoltată, Cristina Şişcanu a povestit totul cu lux de amănunte.

Mai mult decât atât, a explicat că la volan se afla soţul ei, însă şi dacă era ea, tot aceeaşi părere o avea despre această lege. Vedeta consideră că legea din cauza căreia ei au primit amendă este una absurdă, menită să scoată bani din buzunarele oamenilor.

Vezi mai multe detalii pe viva.ro

articolul original.

SUA vrea să folosească fondurile confiscate de la un oligarh rus pentru a ajuta Ucraina

4 February 2023 at 07:20
image

Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat vineri primul transfer al fondurilor ruseşti confiscate, cu scopul de a ajuta Ucraina, potrivit CNN. „Anunţ astăzi că am autorizat primul transfer al fondurilor ruseşti confiscate, destinate Ucrainei”, a spus Merrick Garland, adăugând că bunurile au fost confiscate după ce oligarhul Konstantin Malofeyev a fost acuzat în aprilie, scrie Le Figaro.

Această sumă va merge către Departamentul de Stat „pentru a sprijini poporul ucrainean”, a afirmat ministrul.

Procurorul general ucrainean Andriï Kostine, prezent alături de el, a salutat acest transfer „în valoare de 5,4 milioane de dolari” pentru „reconstruirea Ucrainei”. „Toţi ucrainenii au suferit într-un fel sau altul din cauza acestui război. Trebuie să ne asigurăm că poporul ucrainean primeşte despăgubiri pentru pagubele enorme suferite”, a scris el pe Twitter.

Miliardarul rus Konstantin Malofeev este considerat una dintre principalele surse de finanţare pentru separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. El a fost acuzat de „încercarea de a se sustrage de la sancţiuni folosind complici pentru a achiziţiona şi a conduce în secret instituţii de presă din toată Europa”, potrivit Washingtonului.

De la începutul invaziei Ucrainei, Statele Unite au anunţat numeroase runde de sancţiuni împotriva companiilor sau cetăţenilor ruşi. Sancţiunile americane urmăresc în special îngheţarea posibilelor active ale acestor oameni în Statele Unite şi interzicerea tuturor interacţiunilor dintre ei cu băncile americane.

articolul original.

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (XI)

4 February 2023 at 00:52

Lunga pledoarie pro domo a tânărului asistent universitar continuă în ampla scrisoare adresată profesorului Balan, tatăl fetei pe care și‑o dorea de soție.

Adresându‑se profesorului Balan „ca între bărbați”, cu sobrietate și reținere, își argumentează cererea formală în căsătorie apelând la un arsenal argumentativ divers, mânuit cu îndemânare. De la implorarea înțelegerii pentru un suflet chinuit, până la invocarea ca reper a numelui filosofului Lucian Blaga ca un fel de „argumentum ad auctoritatem” și până la accentele dramatice („examinarea stării mele mintale și internarea în vreun ospiciu”), frazele sincere, dar și meșteșugite ale îndrăgostitului, asigurările oferite, ar fi mișcat, poate, în altă epocă și în altă și în altă, și inima unui rege. A domnului director al laboratorului de medicină legală din Iași, la anul 1942, însă, nu!

Pagină din scrisoarea neexpediată

Gîndiți’vă că un om ca mine, care de ani de zile stă închis între cei 4 pereți ai camerelor, simte nevoia unui suflet feminin în preajma lui. Cînd văd în domnișoara Viorica pe singura cu care m’aș putea căsători, nu mă mai lipsiți de tovărășia ei, tovărășie care va trebui să fie pe măsura unor oameni nu dintre cei obișnuiți. Într’o scrisoare pe care i’am trimis’o astă‑toamnă, îi spuneam că ar fi timpul să se intereseze de lingvistică (să se orienteze), să se ocupe cu filosofia și să’și formeze în știință și filosofie aceleași convingeri ca și mine. Mă gîndesc că acele rînduri v’au supărat, dar gîndiți‑vă că ele nu ieșeau decît din dorința unei comuniuni sufletești cu domnișoara Viorica. Pentru începerea acestei comuniuni sufletești, vă voi ruga astăzi foarte mult să’mi îngăduiți să’i dăruiesc domnișoarei cartea cu care am venit la 21 decembrie la Dumneavoastră și pe care o trimit împreună cu această scrisoare. Pe celelalte broșuri și cărți pe care i le’am dăruit domnișoarei mai înainte, le voi aduce cînd voi veni la Dumneavoastră. Acum vă mai rog să’mi permiteți să’i împrumut domnișoarei cartea lui Lucian Blaga, pe care eu îl consider unul dintre cei mai mari filozofi din Europa de astăzi. Citind’o și meditînd’o, cam la vîrsta la care am citit și meditat’o și eu întîia oară, cred că domnișoara se va simți, ca și mine, îmbogățit sufletește și își va forma parțial aceleași convingeri pe care mi le’am format și eu. Desigur se pot face lui Blaga unele obiecții și permiteți’mi să vă spun că o corectare va găsi în primul meu articol de filosofie care va apărea în revista „Valori” și care se va intitula Teoria lui L. Blaga despre stil, dar în atitudinea ei generală concepția lui Blaga este justă. Această carte a lui Blaga nu’mi aparține, dar o pot lăsa domnișoarei mai multe săptămîni. Totodată vă rog să’mi îngăduiți ca domnișoara Viorica să primească scrisoarea alăturată.

Vă rog toate acestea, Domnule Profesor, pentru că sînt convins că tot țineți la mine. Dar dacă cumva e adevărat că atitudinea mea față de Dumneavoastră și față de domnișoara vă este neplăcută, atunci vă voi ruga foarte mult să faceți ceva care să mă despartă pentru totdeauna de domnișoara Viorica și de Dumneavoastră, căci eu nu pot face așa ceva, și să cereți de exemplu examinarea stării mele mintale și internarea în vreun ospiciu, căci alte „mijloace legale” cred că nu mi se pot aplica, și nici acesta nu mi s’ar putea aplica dacă n’aș fi dovedit în domeniul științei și al filosofiei o putere de creație, pe care n’a mai dovedit’o niciun român pînă astăzi, decît doar Blaga, și dacă n’aș fi conștient de acest lucru.

Cu acestea, vreau să primiți expresia respectului meu.

Gh. Ivănescu

Același plic elegant, care nu a mai fost expediat către destinatari, și pe care subsemnatul l‑a desigilat peste 80 de ani, conține și o scrisoarea lui Gh. Ivănescu către domnișoara Viorica Balan:

22 ianuarie 1942

Scumpă Viorica, te rog să nu te superi că mă adresez tot astfel. Nu pot, însă face altfel, atîta vreme cît sînt încă stăpînit de cel mai puternic sentiment de iubire pentru tine și atîta vreme cît nu pot să‑mi scot din minte gîndul că ne vom uni viețile pentru totdeauna. Vin să-ți mărturisesc iarăși toată iubirea mea și să te rog din tot sufletul să faci și tu la fel, și să faci să înceapă o nouă viață pentru mine și pentru tine, pe care o aștept de atîta timp. Crede-mă că supărările mari pe care mi le-ai produs și pe care continui să mi le produci mereu mă împiedică de la lucru, tocmai acuma cînd trebuie să‑mi sfîrșesc teza de doctorat și să o susțin. Trebue numaidecît să fac acest lucru pînă la Paști, eu care ar fi trebuit să mă definitivez ca asistent la 1 octombrie 1941. În loc să mă împiedici în această muncă, caută să-mi fii sprijin și îndemn astfel cum s-ar cuveni. Crede-mă că lunile care urmează sînt de cea mai mare importanță pentru cariera mea.

Te mai rog mult să accepți darul pe care ți-l fac, cartea domnului Iordan, care te va introduce în probleme de lingvistică generală, ce m-au pasionat cel mai mult pe mine, și să accepți să-ți împrumut cartea lui L. Blaga, Orizont și stil, pe care eu o consider una din cele mai temeinice din istoria gîndirii umane. Pe cea dintîi voiam să ți-o dau chiar în acea zi în care te-am așteptat zadarnic la domnișoara Miroslav, și cînd nu știam că domnul Iordan va fi însărcinat cu suplinirea Catedrei de Romanistică și va face la curs tocmai materia tratată acolo. Te rog foarte mult să-mi asculți de această dată rugămințile și îngăduie-mi ca marți dimineața, la ora 9 fără un sfert, să te întîlnesc pe str. Toma Cozma, în fața Liceului Internat, de unde vom merge la Universitate.

Îngăduie-mi să-ți dovedesc că nu te-a stimat nimeni mai mult ca mine și nimeni nu se simte mai legat de tine ca mine.

George

Eugen Munteanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

articolul original.

Blocul, pacoste sau nevoie?

4 February 2023 at 00:51
image

Spre sfârşitul comunismului din România, posibilitatea obţinerii rapide a unui apartament la bloc era reală. Majoritatea populaţiei urbane trăia în cartiere de locuinţe colective. Ambiţiile partidului comunist au fost anularea proprietăţii private, demolarea caselor cu grădină şi mutarea proprietarilor în apartamente cu chirie modică. Aproape au reuşit. 

Dispariţia comunismului părea să aibă, printre efecte, stoparea dezvoltării acestui mod de locuire nu doar neromânesc, ci antiromânesc. Ori, asistăm astăzi cu toţii la năvala noilor construcţii de locuinţe colective pe orice petec de pământ liber din oraşele noastre.

Modul acesta depersonalizant de locuire nu este o noutate a modernităţii. În Roma antică insula era o construcţie cu apartamente cu şase, şapte nivele, cu înălţimi ce ajungeau la douăzeci de metri. Cu toate restricţiile de limitare a înălţimii, blocurile puteau ajunge, deseori, la nouă nivele! Dotările sanitare rămâneau la nivelul terenului, motiv pentru mulţi romani să-şi arunce excrementele direct în stradă. Densitatea de locuire era rezultatul creşterii populaţiei, Roma ajunsese să aibă milionul de locuitori, în limitele zidurilor de apărare ale cetăţii.

Acelaşi fenomen de înghesuire în locuinţe insalubre suprapopulate s-a perpetuat în occidentul dezvoltat până în modernitate. Stoparea lui a fost posibilă prin măsuri drastice de igienizare a oraşelor, în baza principiilor urbanismului profesionist. Le Corbusier, celebrul exponent al noului urbanism, a lansat pe piaţă conceptul de oraş în oraş, unităţi de locuit complexe, cu apartamente minimale, dar cu dotări specifice vieţii comunitare. Cele câteva realizări concrete de la mijlocul secolului trecut, din Franţa, nu s-au dovedit viabile nici economic, nici social. În schimb nevoia acută de locuinţe în urma războiului mondial a consacrat cartierul din blocuri drept o soluţie inevitabilă. Ţările occidentale dezvoltate au ajuns la concluzia, susţinută de viaţa reală, că modul acesta de locuire nu este doar nepotrivit vieţii comunitare, ci și ineficient economic, în timp ce ţările comuniste l-au adoptat ca unică soluţie în rezolvarea problemei locuirii.

În România interbelică ideea locuirii la bloc s-a etalat în oraşele mari, în special în Bucureşti, unde există un patrimoniu de arhitectură modernă de calitate. Numai că proprietarul unui astfel de apartament putea fi doar cineva cu stare. A avea, între altele, un apartament în blocurile din centrul oraşului însemna o marcă de bun gust, de modernitate. Era până la urmă un lux exclusivist. Locuinţele ieftine arătau cu totul alfel şi erau susţinute de actorii economici importanţi, Malaxa, CFR sau alţii, pentru proprii salariaţi.

Comuniştii au răsturnat situaţia. Cartierul și viaţa la bloc au devenit un mod de viaţă obligatoriu pentru toată lumea. Urbanismul promovat de ei presupunea restrângerea intravilanelor localităţilor, înlocuirea zonelor tradiţionale de case cu grădină din oraş cu noi construcţii înalte, cu densităţi mari. Chipul oraşelor s-a schimbat radical, de cele mai multe ori în rău. Oraşele istorice minunate, cum au fost Iaşul, Suceava, Roman, din regiunea noastră, au fost pur şi simplu desfigurate.

În ciuda saturaţiei cu blocuri de locuit comuniste şi în lipsa preocupărilor serioase ale statului pentru sănătatea locuirii în România, piaţa locuinţelor colective a explodat într-un context total nefavorabil pentru calitate: lipsa viziunilor de dezvoltare urbanistică a localităţilor şi specula imobiliară. Principalele abilităţi  ale investitorilor imobiliari, potenţate de oportunismul administraţiilor locale sunt cele legate de obţinerea densităţilor şi înălţimilor exagerate, peste normele curente, apartamente mici, neconforme standardelor de confort şi, evident, profituri cât mai mari. În felul acesta noul capitalism românesc nu este în stare să contribuie la dezvoltarea normală a oraşelor, dimpotrivă, el desăvârşeşte practic opera de distrugere a sufletului românesc începută în comunism.

În orice stat responsabil pentru cetăţenii săi, problema locuirii este fundamentală pentru calitatea vieţii. Mai ales în ţările în curs de dezvoltare în care cetăţenii capabili să-şi rezolve prin resurse proprii necesarul de spaţiu locuibil sunt o minoritate. Este evident că, spre deosebire de comunişti, ţinta lor era clară, mutarea întregii populaţii în blocuri de locuinţe, noii capitalişti sunt ghidaţi de un singur obiectiv, maximizarea profiturilor. Până acum nici un guvern nu a fost interesat în realizarea proiectelor potrivite celor fără posibilităţi de a construi, cumpăra sau închiria un spaţiu de locuit.

Imaginarea şi realizarea acestor proiecte nu este o treabă simplă. Sunt necesare studii economico-sociale aprofundate în care referinţa la tradiţie nu este inutilă. Desigur, tradiţia noastră străveche, valoroasă, umană şi dezirabilă este casa cu grădină. Dar în furtuna întâmplărilor stârnită de legile pămânului şi ale urbanismului făcute şi aplicate fără nici o responsabilitate privind calitatea, sănătatea, coerenţa şi frumuseţea specificului nostru de viaţă, cine se mai poate gândi la restaurarea tradiţiilor profunde?

Dr.arh. Ionel Corneliu Oancea este manager al unei companii de soluţii arhitecturale; a fost arhitect-şef al Iaşului 

articolul original.

Prind sau nu cei doi penali de la Iaşi listele? Nori negri deasupra filialei, trimişi de Ciucă

4 February 2023 at 00:50
image

Ce vă spuneam noi mai pe alaltăieri, stimaţi telespectatori, cum că alde nea Mihăiţă şi dom’ Costel nu ar sta deloc pe roze acuma la alesul liniilor directoare în vederea abordării anului electoral 2024? 

Ei bine, iote că ultimele zvonuri venite cu expresul de noapte de la Bucureşti par să ne dea tot mai multă dreptate. Adicătelea, prin filiala liberală se tot şuşoteşte de mai multă vreme că la centru se fac şi se desfac tot felul de scenarii pentru abordarea alegerilor locale de la anul, şi multe din acestea nu-i au în prim plan pe cei doi cu stea în frunte pusă de procurori. Acuma, din ce auzim, încep să apară şi faptele, dragi telespectatori.

Mai concret, cică după vizita pe care au făcut-o la Iaşi pe 24 ianuarie cei doi lideri de partide, Ciolacu şi Ciucă, şeful liberalilor zice-se că s-ar fi supărat foc şi pară pentru că niciunul din cei doi nu a avut bunăvoinţa, sau isteţimea, în fine, ca să îl conducă până la aeroport.

Mai concret, zice-se că la o videoconferinţă de uz intern, nepublică, de zilele acestea a lui Ciucă, în calitate de lider liberal, cu şefii de filiale din ţară, acesta ar fi spus de la microfon ceva de genul ăsta, aproape mot-a-mot: „Nu am suferit o umilinţă mai mare ca la Iaşi, atunci când am fost condus la aeroport de către senatorul PSD Popa”.

Din ce înţelegem, aşadar, adicătelea în sensul că nea Mihăiţă şi dom’Costel nu l-au condus la plecare, la aeroport, iar sinatorul Măricel Popa, care oricum mergea într-acolo căci el îl conducea pe Ciolacu, l-a urcat în avion şi pe Ciucă. Spuneţi şi voi acuma, dragi telespectatori: oare sunt şanse să reziste Bahmutul la ofensiva de primăvară a lui Putin?

Dar la varianta asta voi v-aţi gândit? Că ei, sigur da…

Apropo, voi vă amintiţi că, atunci când prin toamnă a fost Orban la Iaşi, după ce fusese mazilit din funcţia de şef al PNL, la întâlnirea cu activul noului lui partid Forţa Liberală, la un local din târg, a fost prezent şi dom’ Costel? Doi la mână: voi ştiţi că unul din oamenii care au dat ok-ul decisiv pe primirea lui Mihăiţă la liberali, înainte de alegerile din 2020, a fost chiar nea Şică Orban?

Aşa că, în caz că vă imaginaţi că cei doi, dacă vor fi aruncaţi din barcă de Ciucă, nu vor mai avea pe ce liste candida, apăi, iote, liste s-ar găsi. Vorba e că şansele se duc puternic în bot, aşa să ştiţi. Staţi însă pe-aproape, că despre astea sigur mai parlamentăm! Că, zice-se, are balta peşte…

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

Ca piatra-n lac

4 February 2023 at 00:50
image

Până nu demult, atunci când Rusia încă se simțea aproape ca acasă în Republica Moldova, Kremlinul nu avea prea multe bătăi de cap legate de posibilele aspirații ale Chișinăului de a se apropia de Uniunea Europeană. Chiar și după 2009, momentul dispariției din prima linie a lui Vladimir Voronin și a comuniștilor moldoveni, primele guverne reformatoare și proeuropene de peste Prut erau temperate repejor de către Rusia atunci când mergeau parcă mai des în vizită la Bruxelles decât la Moscova.

În general, în acea perioadă Rusia apela la două metode simple și eficiente („Unu și Be”, cum enumera domnul Nicu Văcăroiu în mandatul său de Premier): cele diplomatice (Rusia influențând deciziile politice ale Republicii Moldova prin intermediul relaţiilor sale bilaterale cu acest stat și condiționând acordarea de ajutoare financiare sau de sprijin economic de adoptarea unor poziţii mai pro-ruse în chestiunile internaţionale), ori cele din plan economic, Rusia întreprinzând  măsuri menite să limiteze integrarea Republicii Moldova în economia europeană prin interzicerea importurilor de produse moldoveneşti sau limitarea accesului la resurse energetice din Rusia, acest lucru având un impact negativ asupra economiei Republicii Moldova şi reducând considerabil şansele acesteia de a se integra în mecanismele europene.

Obișnuiți doar să dea cu bățul, rușii nu au luat în calcul că aceste încercări de a împiedica aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană - chiar și având anumite efecte negative pe termen scurt și mediu asupra populației - au întărit şi mai mult dorinţa Republicii Moldova de a se alătura țărilor europene. Iar faptul că statele membre ale UE au oferit sprijin Chișinăului în procesul de integrare şi au încurajat continuarea reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană poate fi unul dintre motivele pentru care astăzi Republica Moldova este condusă de către un trio Președinte - Parlament - Guvern 100% orientat spre valorile democrației și a libertății și care progresează constant pe drumul către aderare.

Astăzi, în fața noii evidențe politice de la Chișinău, strategia rusă s-a schimbat și acționează în doi pași: mai întâi dezinformează după care amenință, pornind de la acea dezinformare. Iar cel mai recent exemplu este bazaconia cu candidatura Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la Președinția… României. Inițial, această trăsnaie a fost subtil testată și sugerată de canale media obscure din Republica Moldova afiliate propagandei ruse. Etapa următoare a fost ca această „informație” să fie oferită, „în secret”, către presa din România. Mai mulți politicieni tineri de pe la noi „află” acest lucru și - din goana după like&share - încep să promoveze această idee folosind-o mai degrabă pentru agenda lor electorală care urmărește deteriorarea imaginii Președintelui Iohannis decât din însuflețire „patriotică”. Tema crește și se rostogolește de la sine, făcând (gratuit) exact jocul propagandei ruse: „Putem vorbi, oare, despre un nou Cuza care va uni România?”. O mulțime de „ziariști” uită principiul de bază al jurnalismului, acela de a întreba direct sursa știrii dacă este sau nu adevărată povestea cu „candidatura”, și încep și ei să-și dea cu părerea în dezbateri televizate nocturne pe la tot felul de televiziuni. Oarecum firesc, mai mulți politicieni de-ai noștri simt și ei nevoia să se alăture corului de părerologi, declarațiile legate de „candidatura” Maiei Sandu în România făcute de către Eminențele Cenușii Marcel Ciolacu, Victor Viorel Ponta, distinsa doamnă Șoșoacă ori Gigi Becali (numai domî Profesor Dan Voiculescu - Varanul nu s-a exprimat încă despre Unire, dar nu e timpul pierdut) apărând acum pe (aproape) orice portal de știri. 

„Subiectul”, odată bine încălzit în România și Republica Moldova, se întoarce la matcă: „Pravda”, oficiosul propagandei de la Kremlin, se arată „îngrijorat” de „scenariul” prin care Președintele Republicii Moldova va deveni și Președintele României pregătind, astfel, „unirea Republicii Moldova cu România”. Iar dacă ziarul poporului rus este îngrijorat, atunci - cum altfel? - Ministrul de Externe al lui Putin trebuie să apară și el la rampă: „Maia Sandu este un președinte care pur și simplu tinde cu ardoare spre NATO. Ea deține cetățenia României, este gata să se unească cu România și în general e gata de orice”. Întrebat, în acest context, „care ar putea fi următoarea țară care va urma calea Ucrainei”, domnul Lavrov a răspuns fără să clipească: „În prezent, pentru acest rol este luată în calcul Moldova”. 

Replica Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău nu s-a lăsat mult așteptată, ea fiind una fermă și clară: „Respingem categoric declarațiile șefului diplomației ruse care nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse. Ținem să amintim părții ruse că drumul pe care merge Republica Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană. Acesta este proiectul de țară susținut de cetățeni. Moldova ca stat și moldovenii indiferent de preferințele politice sau geopolitice își doresc Pace, Libertate și Democrație. Vom aprecia ca toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă să respecte decizia poporului nostru. Republica Moldova și-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere.”. 

Din păcate, atât timp cât ziariștii și politicienii noștri pică de bună voie (?) în plasa propagandei ruse (despre presa și politicienii pro-ruși de la Chișinău nici nu mai e cazul să vorbim aici), toate eforturile de dezmințire ale acestei intoxicări ca la carte vor fi exact ca-n povestea cu nebunul care a aruncat piatra în lac și apoi stă și râde de pe mal de eforturile altora de a o scoate de acolo.

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

articolul original.

Stupida lex, sed lex!

4 February 2023 at 00:50
image

Stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi.

Primul personaj: Andrei Chivulete, un arbitru mediocru şi bine proptit cu pile pe la CCA, după cum bine ne informează un ziar de Bucureşti. În plus, cu un pedigri dubios: tatăl său a fost şi el arbitru şi meloman, mare iubitor de folclor nemţean. Bineînţeles, lucruri ştiute şi nepuse la uitare de nenumitul jurnal bucureştean. Mai sunt şi alte personaje în scandalul scandărilor şovine de la Sfântu Gheorghe, dar acest „blestemat” Chivulete, cel pe care îl înjură o ţară (fotbalistică) întreagă, este cel mai nevinovat dintre ele... Ce a făcut acest arbitru? În urma scandărilor repetate ale unui grup de ultraşi olteni la adresa etnicilor maghiari (culmea, taman în fieful lor din Sfântu Gheorghe, la meciul Sepsi-FCU), Chivulete n-a făcut altceva decât să aplice legea, gradual, aşa cum scrie la cărţulie: a întrerupt de două ori meciul şi în final, l-a suspendat definitiv lăsându-l pe seama comisiilor. Încă de la strămoşii noştri ştim vorbele DURA LEX, SED LEX (legea e dură, dar e lege), precept valabil chiar dacă înlocuim DURA cu mai neaoşa STUPIDA. N-au decât cei din comitetele şi comiţiile federale să se deştepte şi să schimbe această lege, dură şi stupidă, care permite rezultate stabilite la masa verde din cauza unor nătărăi cu limbrici la gură.

Al doilea personaj Adrian Mititelu. Dubios şi controversat. A făcut puşcărie şi n-am putea spune că din cauza unui regim represiv, obsedat de mititei la frigare. Are şi lucruri bune la activ, pe care tot el le-a şters cu buretele. De pildă, când Craiova s-a răsturnat după perioadele Neţoiu şi Staicu, Mititelu a fost cel care a salvat continuitatea Craiovei Maxima. Dar tot el, luându-se de gât cu influentul Piţurcă a sărit şi la beregata regimului Mircea Sandu, iar FRF a votat, într-o unanimitate ceauşistă, dezafilierea „Ştiinţei”. Ulterior, „naşul federal” a comandat o Craiovă nouă, pe care a trecut-o peste toate furcile caudine legale, până în prima ligă. („Ce dura lex? La loi, c'est moi!”). A plecat Sandu, a venit scrobitul Burleanu, fără a avea sângele necesar din instalaţie pentru a repara greşeala. Diavolul de Mititelu a avut dreptate, dar nu i s-a făcut şi iată cum avem două Craiove în Superligă care se urăsc de moarte. Mititelu cel conflictual a ajuns „la cuţite” cu temuta facţiune ultras a galeriei sale şi nu sunt puţini cei care cred că „Gogoaşă” şi ai lui au scandat împotriva secuilor cu ricoşeu spre Mititelu pentru a-l termina. O crede şi elegantul şef al covăsnenilor Dioszegi Laszlo, cel care nu este de acord cu scandări gen „Ria, ria, Hungaria” pe stadionul din Sfântu Gheorghe chiar dacă este etnic maghiar. La fel ca ministrul Novak, care i-a pus pumnul în gură până şi marelui Hagi.

Bun, Chivulete a aplicat legea. Ceilalţi ce vor? Mai toţi oamenii de fotbal fac coadă la talk-show-uri pentru a spune cam acelaşi lucru; că fotbalul se joacă pe teren, că suporterii recalcitranţi trebuiau evacuaţi şi că acesta este un precedent periculos. Oricine a pus vreun gând rău vreunui şef sau pizmaş, urlă în peluză obscenităţi la adresa ungurilor şi îşi rezolvă problema. Uşor de zis la telefon cu Mironică sau cu Ioana Cozma, dar mai greu de pus în practică. Chivulete nu putea face mai mult decât a făcut şi pentru cât a făcut e acoperit. Delegatul federal trebuia să ia legătura cu conducerea locală şi să ceară jandarmilor evacuarea acelora. Pe de altă parte, jandarmii au şi ei legi, la fel de dure şi de stupide. Nu pot evacua spectatori pentru vorbe, ci doar pentru acte de violenţă. Astfel încât totul se învârte într-un stupid labirint de legi încâlcite care se bat cap în cap.

Mititelu nu mai are cum contesta eşecul la masa verde, dar cere extinderea acestei legi şi la alte insulte proferate din tribune, nu neapărat rasiste sau xenofobe. Se plânge că ultraşii i-au insultat familia şi credem că are dreptate. Până atunci, stop spectatorilor la meciurilor FCU, fie ei civilizaţi sau huligani. Obscenităţi sunt pe toate stadioanele de pe mapamond („stadionul nu-i teatru”, cunoaşteţi enormitatea asta?) şi nici forurile internaţionale nu le pot ţine piept. Se mărginesc doar a condamna şi a lua măsuri în cazul celor mai grave: adică rasism şi xenofobie. Cât despre minunata noastră FRF, ştim doar cu câtă sfinţenie urmează instrucţiunile de la UEFA şi FIFA.

Deci, stimaţi suporteri, nu contează că înjuraţi, aveţi grijă pe cine înjuraţi. Dacă e român neaoş nu-i nicio problemă. Dar dacă e ungur, ţigan sau altă naţie aveţi de lucru cu comisiile şi poate chiar cu jăndarmii. Şi, atenţie ieşeni, s-ar putea să ne viziteze din nou Csikszereda (Miercurea Ciuc) până în vară! Vorba ceea: precedentul s-a creat!

articolul original.
Ieri — 3 February 2023Ziarul de Iasi

Cunoscutul actor american Mickey Rourke vine în România pentru a juca în filmul „21 de rubini”

3 February 2023 at 09:11
image

Celebrul actor american Mickey Rourke ajunge în România pe 12 februarie, pentru a juca în filmul „21 de rubini”, semnat de preotul și regizorul orădean Ciprian Mega, relatează ebihoreanul.ro.

În pelicula care se va filma la Oradea vor mai apărea staruri internaționale precum Anthony Delon și Elisabetta Pellini, dar și actori români cum ar fi Dorel Vișan, Ela Ionescu, Magda Catone sau Răzvan Vasilescu.

„Ne-am oprit asupra actorului Mickey Rourke pentru că este un actor de film cu multe nuanțe. M-a impresionat jocul său actoricesc din filmul «Luptătorul», unde a reflectat fidel toate zbaterile personajului”, a declarat preotul Ciprian Mega, cel care va asigura regia filmului, pentru ebihoreanul.ro

Primii actori vor veni la Oradea pe 6 februarie, iar Mickey Rourke se va alătura echipei o săptămână mai târziu.

„Vom filma în mai multe apartamente din Oradea, pe strada Aurel Lazăr, vom avea o scenă la Teatrul Regina Maria și în multe alte locuri din oraș”, a spus Mega.

Spre deosebire de alte producții românești, turnate exclusiv într-un apartament, filmul preotului Mega, care va avea în premieră cap de afiș un mega-star hollywoodian, va avea o distribuție bogată.

În total vom lucra cu o distribuție formată din circa 300 de actori și figuranți”, a declarat regizorul orădean.

articolul original.

Meciul FCU Craiova-U Cluj: Alexandru Chipciu: Mă simt abuzat fotbalistic!

3 February 2023 at 08:54
image

Alexandru Chipciu, jucătorul echipei Universităţii Cluj, a fost dezamăgit de prestaţia lui şi a coechipierilor săi în înfrângerea categorică suferită vineri la Craiova, scor 0-5.

„5-0 si o mare umilinţă. Nu ştiu ce să zic! Eu mă simt abuzat fotbalistic. Aşa ceva nu am mai trăit. Poate la CFR Cluj odată. Cred că dacă azi aveam 20 de ani luam trei cartonaşe roşii, cu Bauza şi Bahassa, să dea pase cu călcâiul, să ne dea mingea printre picioare. În seara asta în loc să îmi visez soţia sau câini o să îi visez pe Bauza şi Bahassa. Am făcut două meciuri bune şi ne-am crezut foarte buni. Noi avem chestia asta să trecem de la o extremă la alta. Avem răni care ne dor, dar trebuie să facem ceva cu rănile astea, să scoatem monstrul din noi. Clar, mental nu am fost în regulă!  A fost o seară catastrofală pentru noi. Trebuie însă să te ridici şi să lupţi”, a declarat Alexandru Chipciu.

Echipa FCU Craiova a învins vineri, pe teren propriu, scor 5-0, formaţia Universitatea Cluj, în etapa a 24-a din Superliga.

articolul original.

Superliga: Corecţie severă aplicată Universităţii Cluj de către FCU Craiova

3 February 2023 at 08:38
image

Echipa FCU Craiova a învins vineri, pe teren propriu, scor 5-0, formaţia Universitatea Cluj, în etapa a 24-a din Superliga.

Aurelian Chiţu a deschis scorul la Craiova, în minutul 12, pe un stadion gol, conform dorinţei clubului din Bănie, care a decis să joace acest meci fără spectatori. Tot Aurelian Chiţu a majorat scorul, din pasa lui Bahassa, în minutul 25, iar Dragoş Albu a stabilit scorul pauzei cu un şut excepţional din marginea careului, în minutul 36, tot din pasa lui Bahassa.

Albu i-a întors serviciul lui Yassine Bahassa, în minutul 82, când a recuperat o minge la o greşeală a lui Miron, a pasat în careu şi Bahassa a făcut 4-0.

Scorul final a fost stabilit scorul final în minutul 90, de Blănuţă, din pasa lui Ibrahimi.

FCU CRAIOVA: Gurău (R. Popa 84) - R. Negru, Duarte, Danny Henriques, Huyghebaert (Mascarenhas 60) - D. Albu, V. Achim (Ibrahimi 84) – Baeten (G. Ganea 60), Bauza, Bahassa - A. Chiţu (Blănuţă 80). ANTRENOR: Nicolo Napoli

U CLUJ: Iliev - Fl. Ilie, Miron, G. Simion - Şt. Vlădoiu, Ov. Bic (I. Filip 46), Remacle (Jose Gomes 64), Oancea – Chipciu (Fulop 75), Thiam (Ad. Bălan 64), Fl. Haită (I. Stoica 46). ANTRENOR: Ioan Ovidiu Sabău

Cartonaşe galbene: Jose Gomes 66

Arbitri: Adrian Cojocaru - Ferencz Tunyogi, Adrian Vornicu – Cătălin Popa

Arbitri VAR: Ovidiu Haţegan - Petruţa Iorgulescu

Observator: Eduard Dumitrescu

articolul original.

Braşov: Un copil bulgar care s-a pierdut pe masivul Postăvaru şi-a regăsit părinţii cu ajutorul jandarmilor

3 February 2023 at 08:22
image

Un copil care s-a pierdut vineri după-amiază în partea superioară a masivului Postăvaru a fost coborât în siguranţă la baza muntelui şi şi-a regăsit părinţii cu ajutorul jandarmilor montani de la Poiana Braşov.

Conform jandarmilor braşoveni, părinţii au fost depistaţi după difuzarea de mesaje vocale în mai multe locuri din staţiune de firma care gestionează instalaţiile pe cablu.

"În această după-amiază, un monitor de schi a sesizat patrulei de jandarmi aflată în serviciu în Poiana Braşov faptul că a găsit pe pârtia Drumul Roşu un minor speriat şi dezorientat, care părea că s-a pierdut de părinţii lui. Minorul de naţionalitate bulgară a reuşit să le explice jandarmilor că a plecat din zona superioară a masivului Postăvaru alături de părinţii săi, dar din cauza ceţii şi a vizibilităţii reduse s-a pierdut de aceştia. Jandarmii l-au coborât în siguranţă în zona telegondolei şi cu sprijinul angajaţilor instalaţiilor de transport pe cablu, care au difuzat mesaje vocale în cât mai multe locuri din staţiune, au reuşit, în mai puţin de o oră, s-o găsească pe mama băiatului. Mulţumim angajaţilor instalaţiilor de transport pe cablu din Poiana Braşov pentru sprijinul acordat şi, de asemenea, componenţilor Şcolii de Schi "Ana" pentru ajutorul dat necondiţionat şi, astfel, acest incident nedorit a avut un deznodământ fericit", a informat IJJ Braşov. AGERPRES

articolul original.
❌