ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ziarul de Iasi

Biden îi invită pe responsabilii politici americani să denunţe public antisemitismul

2 December 2022 at 07:26
image

Preşedintele american Joe Biden i-a îndemnat vineri pe responsabilii politici americani să denunţe public antisemitismul, la scurt timp după ce Donald Trump a primit un negaţionist la domiciliul său din Florida, iar rapperul Kanye West a făcut apologia lui Adolf Hitler, relatează AFP.

"Mai degrabă decât să-i oferim o tribună, responsabilii noştri politici ar trebui să denunţe public antisemitismul peste tot unde se află", a subliniat Biden într-o postare pe Twitter, în care afirmă:"Holocaustul a avut loc într-adevăr. Hitler era o persoană diabolică".

Donald Trump, fostul preşedinte american şi candidat la prezidenţialele din 2024, a confirmat că a cinat săptămâna trecută la Mar-a-Lago cu Kanye West şi un adept al supremaţiei albilor, Nick Fuentes, cunoscut şi pentru că a contestat realitatea Holocaustului.

Kanye West, rapper şi antreprenor din ce în ce mai izolat după o serie de remarci antisemite, a scandalizat şi mai mult opinia publică joi când şi-a exprimat admiraţia pentru Hitler şi pentru nazişti într-un interviu cu un prezentator american adept al teoriei conspiraţiei.

"Îmi place Hitler", a lansat starul în mai multe rânduri, declanşând un val de condamnări pe reţelele de socializare. Ca urmare, contul său Twitter a fost suspendat, notează AFP. 

SURSA: Agerpres

articolul original.

Bărbat de 30 de ani, depistat în timp ce conducea maşina sub influenţa drogurilor

2 December 2022 at 07:11
image

Un bărbat de 30 de ani din judeţul Mehedinţi a fost depistat în timp ce conducea maşina sub influenţa drogurilor. Testele făcute de poliţişti au ieşit pozitive la cocaină.

”La data de 02 decembrie a.c., ora 15.50, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Strehaia au depistat, în trafic, un bărbat de 30 de ani, în timp ce conducea un autoturism pe strada Alexandru Ioan Cuza, după ce a consumat substanţe psihoactive, a transmis, vineri seară, IPJ Mehedinţi.

Sursa citată a precizat cî şoferul a fost testat cu aparatul Drugtest, rezultatul fiind pozitiv la consumul de cocaină. 

Bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru prelevarea de mostre biologice.  În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. 

articolul original.

ONG: Angajamentul global împotriva metanului a atins peste 150 de ţări semnatare. România nici acum nu se află printre ele

2 December 2022 at 06:57
image

Bankwatch România avertizează, vineri, că România nici acum nu se află printre statele care au semnat angajamentul global împotriva metanului.

”Angajamentul global împotriva metanului a atins peste 150 de ţări semnatare. În timpul COP27, încă 20 de ţări s-au alăturat mişcării mondiale, însă România nici acum nu se află printre ele”, avertizează, vineri, Bankwatch România, într-o postare pe Facebook.  

În 2021, peste zece organizaţii neguvernamentale de mediu şi tineret au transmis o scrisoare deschisă reşedintelui României şi ministrului Mediului prin care solicitau semnarea Angajamentului global pentru reducerea emisiilor de metan, unul dintre cele mai importante angajamente asumate în cadrul COP26.

Angajamentul global pentru reducerea emisiilor de metan reprezintă o iniţiativă prin care ţările din întreaga lume se obligă să contribuie la reducerea emisiilor globale de metan cu ”cel puţin 30% faţă de nivelurile din 2020 până în 2030 şi să treacă spre utilizarea celor mai bune metodologii de monitorizare şi verificare a emisiilor de metan, cu un accent deosebit pe sursele cu emisii mari”. 

Potrivit organizaţiilor, România are una din cele mai vechi infrastructuri de energie din Europa, iar emisii fugitive de metan au fost documentate la majoritatea infrastructurii de petrol şi gaze investigate în România.

”Pe de altă parte, companiile care operează în România nu implementează programe de monitorizare sau prevenţie de tip Leak Detection and Repair (LDAR). Aceste aspecte urgentează nevoia adoptării unor măsuri relevante pentru gestionarea şi reducerea emisiilor de metan şi necesitatea unor eforturi coordonate la nivel regional şi global pentru a reduce impactul gazelor cu efect de seră asupra climei. Totodată, România este printre primele ţări producătoare de gaze fosile cu un rol important în Europa, iar prin exploatarea gazului fosil au loc emisii de metan pe întregul lanţ de aprovizionare. Având în vedere această poziţie, ţara noastră ar trebui să îşi asigure un rol important în gestionarea emisiilor de metan, mai ales în perspectiva creşterii capacităţii de exploatare a gazelor din Marea Neagră. Acest lucru ar însemna un procent de emisii crescute, care la momentul actual nu sunt monitorizate”, au transmis atunci organizaţiile semnatare. 

Metanul este un gaz cu efect de seră puternic cu un potenţial de încălzire globală de 84-86 de ori mai mare decât dioxidul de carbon pe o durată de 20 de ani, iar 60% dintre emisii se datorează acţiunilor umane.

articolul original.

România, construcții bugetare pline de constrângeri (2023)

2 December 2022 at 06:42

Cu o nedorită regularitate, soldul structural reflectat în construcția bugetului de stat al Românei depășește limita permisă de Tratatul privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanța/TSCG în cadrul UEM începând cu anul 2016. Acum, dezechilibrul structural este agravat și de efectele nefavorabile ale pandemiei de Covid-19, cele generate de izbucnirea conflictului ruso-ucrainean, precum și de acelea induse de criza energetică. Aici regăsim motivul pentru care şi în anul 2023 se estimează că soldul structural va depăși valoarea limită permisă (respectiv 1% din PIB, potrivit TSCG, ratificat prin Legea nr. 83/2012). Consecința: devine necesară aplicarea unor derogări de la anumite prevederi ale Legii responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, așa cum de altfel s-a mai procedat și în anii anteriori.

Potrivit calendarului bugetar prevăzut de Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, Guvernul ar fi trebuit să depună la Parlament încă de la data de 15 noiembrie, proiectul legii bugetare pentru anul viitor. Excepția este dată doar de situația anilor cu alegeri generale parlamentare în ultimele trei luni ale anului, când avem de-a face cu alte coordonate calendaristice.

Anul acesta însă, s-ar fi impus ca Ministerul Finanţelor, pe baza proiectelor de buget ale ordonatorilor principali de credite şi a bugetului propriu, să elaboreze proiectul legii bugetare și să-l depună la Guvern pentru prima lectură, până la data de 30 septembrie. Propunerile din partea ordonatorilor principali de credite pentru proiectul de buget şi anexele la acesta, au la bază Scrisoarea-Cadru privind contextul macroeconomic, metodologia de elaborare a proiectelor de buget pe anul 2023 şi a estimărilor pentru anii 2024-2026, precum şi limitele de cheltuieli stabilite, cu luarea în considerare a evoluției anumitor indicatori macroeconomici (https://mfinante.gov.ro/documents/35673/8514985/Scrisoareacadrubuget2023.pdf). Indicatorii respectivi sunt redați în Tabelul 1.

Proiectul legii în discuție necesită (și) definitivarea raportului privind situaţia macroeconomică pentru anul bugetar 2023 şi proiecţia acesteia pentru intervalul 2024-2026. Să fi fost pus pe masa Legislativului până la data de 15 noiembrie a.c., textul normativ în discuție presupunea ca la acel moment să fie armonizat (și) cu prognozele de toamnă ale Comisiei Naţionale de Prognoză. Trenarea acestor lucrări/demersuri premergătoare adoptării legii bugetului de stat pentru anul viitor este explicabilă din mult mai multe motive decât dificultățile generate de crizele suprapuse traversate în această perioadă. Să amintim că Guvernul a finalizat a doua rectificare bugetară din anul în curs (prima a avut loc în urma adoptării O.G. nr. 19/2022, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 821 din 19 august 2022), abia la 18 noiembrie.

La această dată a fost publicată O.U.G. nr. 160/2022 cu privire la a doua rectificare a bugetului de stat pe anul 2022 (Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1115 din data de 18 noiembrie 2022). Este notabil faptul că ultima rectificare a fost pozitivă, având în vedere o creștere a veniturilor bugetului general consolidat cu 500 mil. lei, deficitul bugetar scăzând de la 5,84% la 5,74%. Ne apropiem astfel întrucâtva de cele stabilite prin recomandarea Consiliului UE din 3 aprilie 2020 în vederea încetării situaţiei de deficit public excesiv în care ne situăm încă dinaintea pandemiei (deficitul ESA a depășit pragul stabilit de reglementările europene de 3% din PIB în anul 2019). Cunoaștem deja, potrivit acesteia România ”trebuie să pună în aplicare în mod riguros măsurile necesare pentru corectarea deficitului excesiv”.

Doar că, fie elaborată și aprobată până la finele acestui an, ori chiar ”împinsă” pentru la anul, legea bugetului de stat aferentă anului 2023 trebuie să ia în considerare multiple aspecte prodisciplină bugetară. Între acestea, cea ma importantă este ”traiectoria de ajustare asumată de țara noastră prin intermediul Programului de convergență 2022-2025, care prevede ca deficitul bugetar (în termeni ESA) să nu depășească 8% din PIB în 2021, 6,2% din PIB în 2022 și respectiv 4,4% din PIB în 2023.” (https://mfinante.gov.ro/documents/35673/5553347/nfproiectOUGmasirifiscbug_29112022.pdf). Astfel stand lucrurile, la ceea ce trebuie să ne așteptăm în materie de decizie/politică bugetară este concentrarea masivă pe două direcții: limitarea creșterii cheltuielilor permanente (dacă nu chiar înghețarea ori scăderea acestora) și îmbunătățirea semnificativă a colectării creanțelor fiscale.

articolul original.

Cutremur în judeţul Ialomiţa. Seismul s-a produs la adâncimea de 8 km

2 December 2022 at 06:27
image

Un cutremur cu magnitudinea 2,6 s-a produs, vineri, în judeţul Ialomiţa.

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) anunţă că, vineri, la ora 18:23:17, s-a produs în Muntenia, Ialomita un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.6, la adâncimea de 8 km. 

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 89 km SV de Brăila, 96 km E de Bucureşti, 106 km E de Ploieşti, 109 km SV de Galaţi, 118 km NV de Constanţa, 135 km NE de Ruse, 164 km N de Varna, 174 km SE de Braşov, 193 km E de Piteşti, 217 km S de Bacău.

articolul original.

Super-iahtul de 200 de milioane de dolari al oligarhului Viktor Medvedciuk, confiscat de Croaţia, va fi vândut la licitaţie în beneficiul Ucrainei

2 December 2022 at 02:54
image

Un super-iaht în valoare de 200 de milioane de dolari deţinut de Viktor Medvedciuk, oligarh şi prieten al lui Vladimir Putin, care este vizat de sancţiuni, va fi vândut la licitaţie în beneficiul Ucrainei după ce a fost confiscat în Croaţia la începutul acestui an, relatează "The Guardian".

Guvernul ucrainean susţine că o instanţă croată a decis ca iahtul "Royal Romance", care are o lungime de 92,5 metri, să fie transferat către Agenţia ucraineană de Recuperare şi Gestionare a Activelor (ARMA) pentru a fi valorificat.  Aceasta a anunţat că îl va scoate la licitaţie.

Ar fi prima vânzare de acest tip, când o proprietate pusă sub sechestru în urma sancţiunilor internaţionale este vândută în beneficiul poporului ucrainean, notează  "The Guardian".

Viktor Medvedciuk, în vârstă de 68 de ani, este un politician pro-Kremlin, supranumit "prinţul întunecat" al politicii ucrainene. El a fost arestat în Ucraina în aprilie şi predat apoi Rusiei, în septembrie, în cadrul unui schimb de prizonieri. Putin este naşul fiicei lui Medvedciuk, Daria.

ARMA este o instituţie specială a guvernului ucrainean însărcinată cu "identificarea, urmărirea şi gestionarea bunurilor provenite din fapte de corupţie". Agenţii ARMA au fost în Croaţia şi "au inspectat iahtul sechestrat, care aparţine membrilor familiei unui deputat, unul dintre liderii unei forţe politice interzise în Ucraina".

Poliţia croată a percheziţionat iahtul luna trecută în numele FBI, potrivit ziarului croat "Jutarnji list". Un tribunal din Split a acordat mandatul de percheziţie, în urma unei solicitări a Departamentului de Justiţie al SUA, iar percheziţia a avut loc la 19 noiembrie. Judecătorul Dinko Mešin ar fi declarat ziarului menţionat că mandatul de percheziţie a fost acordat în urma suspiciunilor că Medvedciuk şi soţia sa, Oksana Marcenko, s-ar face vinovaţi de spălare de bani.

"Royal Romance", care a fost construit de compania olandeză Feadship în 2005, are cabine pentru 14 oaspeţi şi spaţiu pentru 21 de membri ai echipajului, precum şi o piscină cu o lăţime de 4 metri şi o cascadă ce curge peste pupa.

În septembrie, un alt super-iaht, de 72,5 metri, confiscat de la un oligarh rus aflat sub sancţiuni, Dmitri Pumpianski, a fost vândut la licitaţie unui cumpărător neprecizat pentru suma de 37,5 milioane de dolari, în prima vânzare de acest tip de când Rusia a invadat Ucraina. Acest iaht, care de asemenea avea o piscină, dar şi o sală de cinema 3D, o sală de gimnastică, o cadă cu hidromasaj şi un spa complet echipat, nu a fost vândut însă în beneficiul poporului ucrainean, ci pentru banca de investiţii americană JP Morgan, care susţine că Pumpianski îi datora 20,5 milioane de euro, precizează "The Guardian".

articolul original.

Un vâlcean băut și-a lovit intenționat cu mașina fratele și tatăl

2 December 2022 at 02:38
image

Un bărbat care i-a lovit intenţionat cu maşina pe fratele şi tatăl său, în timp ce conducea băut pe o stradă din Râmnicu Vâlcea, a fost arestat preventiv, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat, bărbatul este acuzat de infracţiunile de tentativă la omor calificat asupra a doi membri de familie şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, fapte comise în după amiaza zilei de 30 noiembrie.

„Din probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale a rezultat faptul că, în după amiaza zilei de 30.11.2022, pe fondul unui conflict preexistent, inculpatul i-a lovit intenţionat pe tatăl şi fratele său, cu autoturismul marca Ford Focus, condus sub influenţa băuturilor alcoolice, pătrunzând pe contrasens, pe bd. Dem Rădulescu unde se aflau aceştia, context în care a intrat cu partea frontală a autoturismului în ei, după care, întrucât cei doi s-au ridicat şi s-au refugiat pe trotuar, inculpatul a încercat în continuare, în mod repetat, să-i lovească în aceeaşi manieră, pătrunzând cu intenţie cu autoturismul de mai multe ori pe trotuar după aceştia, rămânând, în cele din urmă, suspendat cu autoturismul pe trotuar, tulburând totodată ordinea şi liniştea publică”, a precizat sursa citată.

Magistraţii de la Tribunalul Vâlcea au dispus, pe 1 decembrie, la propunerea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea, arestarea preventivă pentru 30 de zile a bărbatului.

Cercetările au fost efectuate împreună cu poliţişti de investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea.

articolul original.

„Christmas Extravaganza”: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Palas

2 December 2022 at 02:22
image

Luna decembrie este una dintre cele mai frumoase și mai așteptate luni din an. Este perioada în care gândurile noastre se îndreaptă către cei dragi, mai mult ca oricând și e încă un moment potrivit să le oferim o îmbrățișare, dar și un cadou special. 

Ansamblul Palas a fost cuprins deja de „Christmas Extravaganza”, o lume fascinantă, plină de culoare și acrobații spectaculoase și este locul în care orice dorință se împlinește. Astfel, bucură-te din plin de această perioadă, dăruiește celor dragi tot ce își doresc, iar Palas te premiază la cumpărături cu daruri fantastice în valoare de 40.000 de euro. Spiridușii moșului s-au instalat deja în zona magazinului Guess din Palas Mall, așa că e timpul să te transformi în ajutorul lui Moș Crăciun.

Sărbătorile de iarnă sunt despre familie, prieteni, revederi, locuri calde, lumină în suflet și, bineînțeles, daruri. Crăciunul ne face mai sensibili, mai buni și crește în noi dorința de a împărtăși bucuria cu alții, iar cadourile ne ajută să ne manifestăm sentimentele pentru cei dragi, prin lucruri ce pot fi utile și pot servi drept amintiri de neuitat. Dar pentru a reuși să alegi cadourile cele mai inspirate trebuie să te „transformi” din timp în ajutorul Moșului, iar Palas s-a pregătit să te premieze. Astfel, până pe 23 decembrie 2022, dacă te numeri printre cele 140 de persoane, care fac una sau mai multe achiziții ce însumează 500 lei, în aceeași zi, vei fi premiat instant cu pinguini de pluș, cozonaci, băuturi sau vouchere. Acestea din urmă pot fi transformate în sesiuni de răsfăț la Donna Carina, produse de skin care, make-up sau parfumuri la The Makeup Shop ori my Geisha, cărți și jucării la Cărturești și Happy Color, meniuri la Spartan sau sesiuni de distracție pentru două persoane la patinoarul Palas. 

Iar dacă i-ai trecut pe listă, atât pe cei dragi, dar îți faci și ție un cadou și achizițiile ajung la minimum 1.000 de lei, primești vouchere de cumpărături cu valori cuprinse între 100 și 300 de lei. Acestea îți pot aduce bijuterii statement de la Teilor sau Sokolov, parfumuri de lux de la Beautik Haute Parfumerie, articole sportive de la Intersport și haine pentru cei mai mici membri ai familiei de la Chicco. Zilnic, vor fi premiați 151 de participanți la campanie.

În ambele situații de mai sus, clienții trebuie să înregistreze bonurile în sistemul electronic de la centrul de premiere din zona Guess și vor primi premii în funcție de norocul lor. Valoarea totală a premiilor se ridică la 40.000 de euro, iar mai multe detalii găsești în regulamentul Christmas Extravaganza.

Cumpărăturile sunt însă și mai plăcute în cadrul de poveste instalat în Palas. Anul acesta ne bucurăm împreună de universul fascinant al circului, care s-a instalat în jurul bradului, iar în această „arenă” toate dorințele se împlinesc.

Caută cadourile perfecte în Palas, iar noi avem grijă să ai și tu parte de „Christmas Extravaganza”!

articolul original.

Un căţel i-a “furat” lui Iohannis fotografia oficială cu premierul Greciei

2 December 2022 at 02:07
image

Preşedintele Klaus Iohannis se află, vineri, într-o vizită de lucru în Republica Elenă. Şeful statului a avut o întrevedere cu Prim-ministrul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, în fotografiile de la primirea oficială apărând şi Peanut, câinele premierului grec.

Preşedintele Klaus Iohannis a început vineri o vizită de lucru în Republica Elenă, unde are pe agendă întrevederi cu preşedintele Katerina Sakellaropoulou şi cu prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, în cadrul vizitei, un accent deosebit va fi pus pe proiectele de infrastructură şi interconectare, inclusiv din domeniul energetic, menite să reducă dependenţa de gazul rusesc şi să sporească securitatea energetică a celor două ţări.

articolul original.

Dezvăluire: Jumătate din jucătorii de tenis de Top se dopează. De ce a picat doar Halep testul doping

2 December 2022 at 01:51
image

Un jurnalist aproapiat tenisului susține că jumătate dintre jucătorii din Top 100 se dopează. Și că mulți iau substanțele interzise sub pretextul că au probleme de medicale sau au ADHD. În acest context, întrebarea este: De ce este Halep singura jucătoare de top prinsă?

Simona Halep a fost depistată pozitiv la testul de antidoping cu o substanță numită roxadustat. Medicamentul este destinat persoanelor care suferă de anemie, dar este interzis în sportul profesionist.

Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii.

Halep a fost suspendată de Federația de Tenis și riscă o suspendare finală de 4 ani.

Spaniolul Fernando Verdasco a fost suspendat provizoriu pentru două luni după ce a fost testat pozitiv cu metilfenidat, a anunțat miercuri Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA).

Acesta e contextul în care un reputat jurnalist spune că jumătate din jucătorii de tenis de top se dopează.

Având în vedere problema dopajului lui Fernando Verdasco, jurnalistul Ben Rothenberg are informații care indică existența consumului de droguri printre alți câțiva jucători de tenis.

ITIA a recunoscut că Verdasco a luat medicamentul conform sfatului medicului său, deoarece a fost diagnosticat cu ADHD și că nu a intenționat să încalce regulile. Drept urmare, interdicția pentru veteranul spaniol a fost redusă de la doi ani la două luni. Citeşte mai mult pe newsweek.ro.

articolul original.

Tu știi să-ți protejezi copilul de agresorii sexuali, l-ai învățat cum să se apere?

2 December 2022 at 10:56
image

În fiecare zi aflăm despre noi și noi cazuri de abuzuri sexuale comise asupra copiilor, iar statisticile dezvăluie că despre 90% dintre abuzuri nici nu aflăm vreodată, ele rămânând profund îngropate în sufletul și mintea victimelor.

Ești convins că propriul tău copil, sora ta mai mică sau puștii care se joacă veseli în fața blocului nu pot păți așa ceva? Gândește-te mai bine. Și învață să-i protejezi, nu te mai baza doar pe autorități.

O fetiță de 5 ani, care se afla cu mama într-un parc din Tecuci, a fost atinsă în zona intimă de un bărbat necunoscut care, ulterior, a fugit.

O minoră a fost agresată sexual într-un lift din Sectorul 3, de un recidivist în vârstă de 20 de ani, condamnat anterior tot pentru agresarea în lift a unor fetițe de 11 și 13 ani.

Tot în București, un elev de clasa a 4-a a fost bătut și agresat sexual în toaleta școlii de către un coleg de aceeași vârstă.

Un fost antrenor la o echipă de fotbal juniori din Alba Iulia a primit o condamnare la 115 ani de închisoare, în total, pentru 9 violuri comise asupra unor tineri pe care îi antrena.

„Mă învinovățesc pentru că nu știu cum, cu mine în casă, a reușit să mă prostească în asemenea hal un copil de 15 ani”, a declarat în stare de șoc mama unui băiețel de 6 ani agresat sexual în repetate rânduri de unchiul său, adolescent.

Un bărbat din Iași a violat in mod repetat un copil de 6 ani, în timp ce soția era la muncă în străinătate. „Nu am vrut să merg la femei străine ca să nu îmi stric casa”, s-a justificat el în fața judecătorilor, care i-au dat mai puțin de jumătate din pedeapsa maximă pe care ar fi putut-o primi.

Sunt doar câteva dintre cazurile revoltătoare peste care dai cu ușurință doar răsfoind Internetul. Sau despre care ți-ar putea povesti un vecin sau o rudă.

„Copiii trebuie să înțeleagă că ei NU SUNT VINOVAȚI, indiferent de situație”, subliniază apăsat dr. Cătălin Luca, psiholog clinician pentru copii, tineri și adulți, formator la Institutul Național de Magistratură și cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, coordonator de proiecte în domeniile: trafic de persoane, justiţie pentru minori, reintegrarea psihosocială a  persoanelor eliberate din penitenciar, abuzul asupra copilului, prevenirea exploatării sexuale, a exploatării prin muncă şi a traficului de copii.

Mai mult, pe presshub

articolul original.

Rușii se retrag tactic pe frontul de sud din unele localităţi, nu mai pot apăra zone critice din cauza contraofensivei ucrainene - ISW

2 December 2022 at 10:39
image

Trupele Rusiei continuă să se apere în fața atacurilor lansate de către contraofensiva Ucrainei. Cu toate acestea, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), trupele Moscovei au reușit să înainteze, recucerind o serie de poziții de-a lungul liniei Svatove - Kreminna. Cu toate aceste, datele din acest moment indică faptul că ei abandonează unele poziții importante. 

Între timp, Statul major de la Kiev anunță că unitățile sale au reușit să respingă atacurile inamicilor în apropiere de Novoselivske. De asemenea, autoritățile de la Kiev au transmis că rușii pregătesc o ofensivă către orașul Liman.Șeful adjunct al Statului Major General ucrainean, Oleksiy Hromov, a adăugat că rușii construiesc linii defensive în Svatove și Liman pentru a opri înaintarea Ucrainei. Fostul ambasador al Republicii Populare Luhansk în Rusia, Rodion Miroshnik, a susținut că Kievul transferă brigăzi ucrainene de elită către direcțiile Liman și Kupiansk pentru a preveni avansarea Rusiei.

Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni defensive în regiunile Donețk și în estul regiunii Zaporojie pe 1 decembrie. Statul Major General ucrainean a raportat că forțele ruse mențin linii defensive pe acest front. Ministerul rus al Apărării a susținut că forțele sale au respins un contraatac ucrainean lângă Volodimirivna, regiunea Donețk, potrivit observatornews.ro.

Trupele  ruse din regiunea Herson au continuat să ia măsuri defensive, să construiască fortificații și să mute personal pe malul estic al râului Nipru. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse de pe malul estic continuă să dețină linii defensive și să-și consolideze apărarea. Statul Major General ucrainean a raportat că rușii au redus numărul de personal și echipamente din Oleshki și au mutat personalul în poziții de-a lungul autostrăzii dintre Oleshki și Hola Pristan.General adjunct al Statului Major General ucrainean, generalul de brigadă Oleksii Hromov, a declarat că Comandamentul ucrainean se așteaptă ca forțele ruse să-și mențină pozițiile pe malul estic și să desfășoare operațiuni ofensive locale pentru a îmbunătăți aceste poziții, Cu toate acestea, surse din social media au publicat imagini pe 1 decembrie care pretindeau că arată pozițiile rusești pe barajul Nova Kahovka. Informațiile contradictorii despre pozițiile militare ruse de pe malul estic al râului Nipru sugerează că forțele ruse își repoziționează în prezent forțele în regiunea Herson, dar nu este clar exact cum.

articolul original.

Mesajul Ambasadei ruse de Ziua Națională a României, ironizat de internauți. ”Cu tezaurul cum rămâne?”

2 December 2022 at 10:27
image

De 1 decembrie amabasada Rusiei la București a transmis un mesaj pe contul său oficial de Facebook prin care a transmis românilor că: „Personalul Ambasadei Federației Ruse îi felicită pe cetățenii României de Ziua Națională! LA MULȚI ANI!”.Alături de acest mesaj, Ambasada Rusiei a atașat o imagine cu steagul României.

Postarea a devenit virală la scurt timp, iar românii le-au transmis atât mulțumiri cât și mesaje ironice rușilor.

Redăm mai jos o serie de mesaje transmise de români:

- ”hai siktir”

- ”Ati inghitit putin in sec cand ati vazut HIMARSUL ala de la parada, nu?”

- ”Slava Ukraini!”

- ”Felicitați-ne de la Moscova și nu mai stricați aerul prin București!”

- ”Tezaurul cand il returnati Romaniei?”

- ”Mulțumim. Cu tezaurul cum rămâne”

În luna martie, când Occidentul a condamnat invazia rusă din Ucraina, Moscova a plasat România pe lista statelor neprietenoase, alături de toate statele UE, SUA, Marea Britanie și alte câteva țări.

Pe 1 Decembrie 1918 a avut loc Adunarea de la Alba Iulia, în care s-a votat în unanimitate unirea regiunilor Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș cu România.

Sursa: StirilePROTV

articolul original.

TOP cele mai bune aplicații și jocuri din Google Play în 2022

2 December 2022 at 10:07
image

Google a anunțat care sunt cele mai bune aplicații și jocuri din magazinul Google Play, preferate de utilizatorii de Android în 2022.

Ca în fiecare an, câștigătorii din 2022 reflectă ceea ce contează cel mai mult pentru oameni în acest moment - de la jocuri prin care utilizatorii evadează din realitate și până la aplicații care îi ajută să rămână ancorați în ea.

Iată topul Google Play din 2022.

Cea mai bună aplicație: Dream by WOMBO
Cel mai bun joc: Apex Legends Mobile


La categoria „Users’ choice” (alegerea utilizatorilor), aplicația câștigătoare este BeReal, iar jocul preferat este Apex Legends Mobile.

Cele mai bune jocuri din Google Play în 2022


Cel mai bun multiplayer: Dislyte; Mențiuni: Apex Legends Mobile, Catalyst Black, Diablo Immortal, Rocket League Sideswipe
Cel mai bun joc Pick Up & Play: Angry Birds Journey; Mențiuni: Gun & Dungeons, HOOK 2, Hyde and Seek, quadline
Cel mai bun joc independent: Dicey Dungeons; Mențiuni: Dungeons of Dreadrock, Knotwords, One Hand Clapping, Phobies
Cel mai bun la categoria Best Story (categorie nouă): Papers, Please; Mențiuni:  DEEMO II, Inua - A Story in Ice and Time, The Secret of Cat Island, Turnip Boy Commits Tax Evasion
Cel mai bun joc în derulare: Genshin Impact; Mențiuni: Candy Crush Saga, Garena Free Fire, Pokémon GO, Roblox
Cel mai bun de pe Play Pass (categorie nouă): Very Little Nightmares; Mențiuni: Bridge Constructor, Final Fantasy VII, Linelight, Path of Giants
Cel mai bun pe tablete: Tower of Fantasy; Mențiuni: Angry Birds Journey, Catalyst Black, Diablo Immortal, Papers, Please
Cel mai bun pentru Chromebook: Roblox

Topul aplicațiilor, pe startupcafe

articolul original.

COD GALBEN de polei până sâmbătă, la prânz, în Iași

2 December 2022 at 09:59

Administrația Națională de Meteorologie a transmis un cod galben de polei, valabil în 11 județe din nord-estul țării de vineri, ora 12:00, până sâmbătă, la aceeași oră.

În intervalul menționat, în Moldova și în zona Carpaților Orientali temporar se vor semnala precipitații slabe mixte (ploaie, lapoviță, iar în zona montană și submontană trecător și ninsoare) și pe arii relativ extinse se va depune polei.

Depuneri de polei vor fi izolat și în estul Munteniei, nordul Dobrogei și în Transilvania, notează meteorologii.

Pe litoral, vântul va avea intensificări cu rafale în general de 50...55 km/h.

articolul original.

Vremea se încălzește din nou. Vor fi zile în care temperaturile maxime vor ajunge la 10-12 grade . La Iași, 9 grade

2 December 2022 at 07:29

După câteva zile cu frig, lapoviță și ninsoare, vremea se va încălzi din nou în următoarele zile, a spus la Digi24 Gabriela Băncilă, director în Administrația Națională de Meteorologie. 

„Foarte repede o să ne întoarcem la vremea anormală pentru început de decembrie. Pentru că săptămâna viitoare vremea se va încălzi foarte ușor, chiar și pe parcursul următoarelor zile de la sfârșitul acestei săptămâni, temperaturile vor mai crește puțin. Vom ajunge la temperaturi de 6-7 grade în partea de sud a țării, față de 2-3 cel mult astăzi și mâine”, a spus Băncilă.

„Pe parcursul săptămânii viitoare asistăm la un transport de aer cald care se va resimți peste toate zonele țării. Și acest lucru se va concretiza în temperaturi la mijlocul zilei de 10, 11, 12 grade, posibil chiar ușor mai ridicate de 12 grade. Vor fi temperaturi destul de frecvente în partea de vest, zonele de câmpie și de deal”, a adăugat ea. Meteorologul săune că alternanța între intervalele cu temperaturi ridicate și intervalele în care, în special pe partea de nord vest a României, se vor resimți pătrunderi de aer mai rece, va caracteristica lunii decembrie. Va ninge în zona înaltă de munte, în special. „Foarte probabil ca în zona montană mai joasă, la altitudini cuprinse între 1.200 1.800 de metri, să existe și zile cu precipitații sub formă de ninsoare, dar și zile cu precipitații sub formă de ploaie sau lapoviță, cum de altfel s-a întâmplat și se întâmplă și în aceste zile”, a spus meteorologul. Gabriela Băncilă a vorbit și despre estimările meteo pentru sărbătorile de iarnă.

La Iași, temperaturile vor urca până la 9 grade, miercuri, 7 decembrie, potrivit accuweather:

„Săptămâna Crăciunului este acoperită de estimările pentru următoarele patru săptămâni. Se prefigurează a fi o săptămână cu un regim termic poate ușor mai ridicat în anumite zone din țară sau cu temperaturi normale spre puțin mai ridicate și un regim al precipitațiilor apropiate de normal, cu ușoare tendințe deficitare. O săptămână puțin mai stabilă fără excese în sus sau în jos, atât în ceea ce privește regimul precipitațiilor, dar și cel al temperaturilor”, a spus ea. Meteorologul spune totuși că este prea devreme să vorbim despre o prognoză pentru Revelion.

articolul original.

CM Qatar: Ce scrie presa din Germania după ce naționala a fost eliminată de la CM. Noi imagini cu golul care i-a trimis pe nemți acasă

2 December 2022 at 07:16

Ultima etapă a Grupei E de la Campionatul Mondial din Qatar a produs o surpriză uriașă. Japonia a învins Spania cu 2-1, rezultat care i-a calificat pe niponi în optimile de finală și a trimis-o pe Germania acasă.

Reușita de 2-1 a fost una controversată: golul a fost validat după consultarea VAR-ului, însă unele cadre arată că mingea a ieșit cu toată circumferința, înainte de centrarea lui Mitoma. Nemții au trecut de Costa Rica, scor 4-2, însă victoria nu le-a fost suficientă pentru calificare.

"Fotbalul german este la pământ. Am învins Costa Rica cu 4-2, dar, cu toate astea, suntem eliminați, pentru că Japonia trecut de Spania cu 2-1. Bilanțul nostru este unul amar: un eșec rușinos cu Japonia (1-2), un egal convingător cu Spania (1-1) și o victorie de răsunet cu naționala din Costa Rica (4-2).

O rușine totală! Suntem OUT! După Rusia 2018 (n.r. când Germania a fost eliminată tot din grupe), credeam că nu poate fi mai rău. Azi am aflat, însă, că se poate și mai rău. Lumea fotbalului obișnuia să tremure în fața noastră. Acum, Germania este un pitic al fotbalului”, a scris celebrul cotidian Bild.

Mai mult, pe digisport

articolul original.

O pacientă a oprit de două ori ventilatorul care ţinea în viaţă o colegă de salon pentru că o enerva zgomotul

2 December 2022 at 07:00
image

O femeie de 72 de ani din Germania a fost arestată după ce ar fi oprit de două ori ventilatorul unei colege de cameră din spital, pentru că era enervată de sunetul pe care îl producea, relatează The Guardian, preluat de News.ro.

Femeia a fost reţinută sub suspiciunea de tentativă de omor după incidentul care a avut loc în oraşul Mannheim, din sud-vestul ţării.

Poliţia şi procurorii au spus că suspecta ar fi oprit ventilatorul unei femei şi apoi, în ciuda faptului că personalul i-a spus că aparatul este vital pentru pacientă, l-a oprit din nou mai târziu.

Pacienta a trebuit să fie resuscitată au spus autorităţile şi, deşi viaţa ei nu era în pericol, ea a avut totuşi nevoie de terapie intensivă.

Suspecta a fost dusă în faţa unui judecător miercuri şi apoi a ajuns în arest.

articolul original.

3,5 milioane de dolari pentru cel mai scump medicament din lume, folosit pentru hemofilia B la bărbați

2 December 2022 at 06:25
image

Autoritatea americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a anunțat săptămâna trecută că a aprobat genoterapia Hemgenix (etranacogene dezaparvovec) pentru adulții cu hemofilie B, forma mai puțin comună a tulburării genetice care afectează în primul rând bărbații.

Tratamentul cu doză unică se administrează prin perfuzie IV și constă  dintr-un vector viral care poartă o genă pentru coagularea factorului IX.

„Terapia genetică bazată pe vectori virali adeno-asociați poate fi utilizată pentru tratamentul adulților cu hemofilie B (deficiență congenitală a factorului IX) care utilizează în prezent terapie de profilaxie cu factor IX sau au hemoragie actuală sau istorică care amenință viața sau au episoade de sângerare spontane grave repetate”, se arată într-un comunicat al Agenției.

În prezent, pacienții primesc frecvent transfuzii costisitoare cu proteine care ajută la coagularea sângelui și la prevenirea sângerării.

Producătorul de medicamente CSL Behring, cu sediul în Pennsylvania, SUA,  care deține licența de punere pe piață a anunțat prețul de 3,5 milioane de dolari la scurt timp după aprobarea FDA, spunând că medicamentul său va reduce în cele din urmă costurile de îngrijire a sănătății, deoarece pacienții ar avea mai puține incidente de sângerare și ar avea nevoie de mai puține tratamente de coagulare.

Potrivit unui studiu citat de Biblioteca Națională de Medicină, prețul face din Hemgenix cel mai scump medicament din lume, depășind cu ușurință terapia genică Zolgensma de la Novartis pentru atrofia musculară spinală (SMA), care costă aproximativ 2 milioane de dolari pe doză și este, de asemenea, un medicament cu doză unică.

La fel ca majoritatea medicamentelor din SUA, cea mai mare parte a costurilor noului tratament va fi plătită de asiguratori, nu de pacienți, inclusiv de planurile private și de programele guvernamentale, comentează anunțul presa americană

După zeci de ani de cercetare, terapiile genice au început să remodeleze tratamentul cancerelor și bolilor rare ereditare cu medicamente care pot modifica sau corecta mutațiile încorporate în codul genetic uman.

Hemgenix este primul tratament de acest fel aprobat în Statele Unite pentru hemofilie în timp ce și alți producători de medicamente lucrează la terapii genetice pentru cea mai comună formă a bolii, hemofilia A.

„Aprobarea de astăzi oferă o nouă opțiune de tratament pentru pacienții cu hemofilie B și reprezintă un progres important în dezvoltarea de terapii inovatoare”, a declarat dr. Peter Marks, de la FDA.

Agenția nu a precizat cât timp funcționează tratamentul, dar CSL Behring a menționat că pacienții ar trebui să beneficieze ani de zile în ceea ce privește reducerea sângerării și creșterea nivelului de coagulare.

Hemofilia se manifestă aproape întotdeauna la bărbați și este cauzată de mutații ale genei pentru o proteină necesară pentru coagularea sângelui.

Tăieturile sau vânătăile mici pot pune viața în pericol și mulți indivizi au nevoie de tratamente o dată sau de mai multe ori pe săptămână pentru a preveni sângerările grave.

Lăsată netratată, afecțiunea poate provoca sângerări care se infiltrează în articulații și organe interne, inclusiv în creier.

Hemgenix furnizează ficatului o genă funcțională pentru proteina de coagulare, acolo unde este produsă.

Hemofilia B afectează aproximativ 1 din 40.000 de persoane reprezentând aproape 15% din populație care prezintă această boală, potrivit FDA.

Agenția a declarat că a acordat aprobarea pe baza a două studii mici, inclusiv unul care a arătat că persoanele care iau medicamentul au niveluri crescute ale proteinei de coagulare, prezintă o nevoie redusă de tratament standard și o scădere cu 54% a problemelor de sângerare.

La începutul acestui an, autoritățile europene de reglementare au aprobat o genoterapie similară pentru hemofilia A. Tratamentul de la producătorul de medicamente BioMarin, este încă în curs de revizuire de către FDA, în Statele Unite.

articolul original.
❌