ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 27 November 2022Ziarul de Iasi

Medic: Abuzul emoţional este cea mai dureroasă formă de violenţă

27 November 2022 at 10:57
image

Abuzul emoţional sau fizic este una dintre cele mai delicate situaţii cu care se confruntă anumite cupluri, consideră Petronela Nechita, medic primar în cadrul Institutului de Psihiatrie "Socola" din Iaşi, care spune că nu există cupluri ''toxice'', ci există oameni nevindecaţi, cu răni nevindecate.

În opinia medicului, scopul relaţiilor armonioase este acela de a da roade frumoase - bucurie, fericire, realizări familiale, împliniri profesionale, nu de a vindeca în parteneriat rănile trecutului.

"Relaţiile toxice sunt prin definiţie acele relaţii care te secătuiesc de energie şi vitalitate. Câƒnd simţi că nu mai ai grijă de tine la nivel psihic şi fizic înseamnă că te afli într-o relaţie toxică. Persoana 'toxică' critică, judecă, insultă, este agresivă. De câƒte ori partenerul îşi permite să nu se supună, persoana 'toxică' va riposta pentru a descuraja o viitoare nesupunere. Este incapabil să vadă dincolo de propriile dorinţe şi nevoi", a declarat pentru AGERPRES Petronela Nechita.

Aceasta a explicat că abuzul, fie că este emoţional sau fizic, este una dintre cele mai delicate situaţii cu care se confruntă anumite cupluri.

"Dacă abuzul fizic este uşor de recunoscut, cel emoţional prezintă anumite probleme pentru că este tipul de abuz ale cărui răni nu sângerează. Victima nu este conştientă de acest lucru încă de la început, ba chiar ajunge să creadă că un astfel de comportament este normal. Specialiştii consideră abuzul emoţional drept cea mai dureroasă formă de violenţă şi cea mai uşoară metodă de distrugere a stimei de sine. În majoritatea cazurilor, femeile sunt ţinta tipului de abuz emoţional", a afirmat dr. Petronela Nechita.

Pentru fete, susţine aceasta, modelul de tată este extrem de important în evoluţia ei ca viitoare femeie şi parteneră într-un cuplu.

"Iubirea şi recunoaşterea din partea tatălui sunt importante pentru că reprezintă un prim pas în recunoaşterea feminităţii lor. Fetele care trăiesc fără tată sau cele cu taţi foarte ocupaţi, care eşuează în relaţia cu fiicele lor, au adesea în viaţă probleme în relaţia de cuplu, deoarece caută la partenerul lor ceea ce nu au primit în copilărie de la tată - recunoaştere, laude, suport necondiţionat. Tatăl poate servi drept model pentru alegerea unui partener în viitor. Astfel, fata de ieri devine femeia de azi care caută necontenit validare şi permite celorlalţi, cum ar fi exemplul partenerului, să le încalce graniţele", a explicat medicul psihiatru.

Într-un cuplu, susţine dr. Petronela Nechita, partenerul cu trăsături de personalitate de tip narcisist încalcă în mod regulat graniţele altora. Asta, spune medicul, întrucât narcisiştii nu dezvoltă capacitatea de a-i oglindi pe ceilalţi, adică nu cunosc empatie sau cel puţin nu în totalitate.

"În multe privinţe, ei văd oamenii din viaţa lor ca pe nişte obiecte care le servesc lor pentru diferite nevoi. În consecinţă, nu se gândesc de două ori să profite de ceilalţi pentru a-şi atinge propriile scopuri. Uneori, această exploatare interpersonală este rău intenţionată, dar de multe ori este ignorată. Narcisiştii pur şi simplu nu se gândesc la modul în care comportamentul lor îi afectează pe ceilalţi. Iar dacă îi atenţionezi, tot nu vor înţelege cu adevărat. Pentru ei, contează doar propriile nevoi. Narcisiştii sunt îndrăgostiţi de o imagine idealizată şi grandioasă despre ei înşişi. Această 'auto îndrăgosteală' le permite să evite sentimentele profunde de nesiguranţă care îi macină. Narcisiştii nu caută parteneri, ci admiratori, cu cât mai docili, cu atât mai bine. Narcisiştii nu sunt foarte dispuşi şi nici capabili de reciprocitate adevărată", a mai spus medicul psihiatru.

Legea reciprocităţii din psihologie spune că, atunci când cineva îţi dă ceva de valoare perceptibilă, reacţionezi cu dorinţa de a da ceva în schimb.

"Cea mai valoroasă lecţie de viaţă pe care o veţi învăţa vreodată este: tratează-i pe ceilalţi aşa cum ai vrea să fii tu tratat sau aşa cum vor ei să fie trataţi sau Legea reciprocităţii. Legea reciprocităţii afirmă că, atunci când încercaţi să-i ajutaţi pe oameni să obţină ceea ce-şi doresc, vor vrea şi ei să vă întoarcă serviciul. Nu este o gândire egoistă, ci este o nevoie umană de a oferi înapoi. Atunci câƒnd partenerul sau partenera îţi face o surpriză, de exemplu îţi pregăteşte micul dejun, sunt şanse mai mari ca acel om drag să se bucure de atenţia ta specială pe parcursul zilei, decât dacă te critică sau ignoră. Partenerii buni oferă soţiilor iubire, respect, ajutor, înţelegere. Apoi primesc lucrurile pe care şi le doresc de la aceştia", menţionează medicul psihiatru.

Totodată, dr. Nechita mai spune că părinţii buni oferă copiilor dragoste, apreciere, încredere. Ulterior, ei cer copiilor, chiar dacă nu explicit, disciplină, respect, afecţiune.

"Scopul relaţiilor armonioase este acela de a da roade frumoase - bucurie, fericire, realizări familiale, împliniri profesionale - nu de a vindeca în parteneriat rănile trecutului. Relaţiile sănătoase se bazează pe respect reciproc şi grijă", a conchis medicul psihiatru Petronela Nechita. 

articolul original.

Un medic de familie explică cum este posibil ca un copil să primească trei – patru diagnostice într-o săptămână

27 November 2022 at 10:37
image

Un medic de familie din Sibiu explică părinţilor cum este posibil ca un copil să primească trei – patru diagnostice într-o săptămână, chiar două într-o zi: infecţii multiple cu diferite perioade de incubaţie, sau complicaţii. Medicul face apel la părinţi să fie atenţi la copii şi să-i ocrotească pentru că circulă multe tulpini în paralel, iar măsurile sanitare sunt zero.

”Cum se poate ca un copil să aibă 3 diagnostice într-o săptămână? Răspunsul este: se poate, chiar două în aceeaşi zi”, a scris, duminică, pe Facebook, medicul Egri Eduard din Sibiu.

Acesta explică faptul că o viroză care debutează dimineaţa ca o rino-faringită, spre seară se poate transforma în laringită. Copilul începe să tuşească lătrător şi să răguşească.

”Peste două zile încep să îl doară urechile, iar la examenul clinic se constată că s-a instalat otita. Peste alte două zile, scaunele devin moi, diareice, iată şi enterocolita. Din exemplul de mai sus rezultă, nu trei, chiar patru diagnostice într-o singură săptămână”, a mai scris medicul.

Acesta explică faptul că pot fi două cauze: ori apar complicaţii din cauza unui singur virus mai agresiv, ori copilul s-a infectat cu mai mulţi agenţi patogeni, dar cu perioade de incubaţie diferite.

”În acest moment circulă multe tulpini în paralel, iar măsurile sanitare sunt zero. Scriu aceste lucruri pentru ca părinţii să înţeleagă ce li se întâmplă celor mici, să fie atenţi, să îi ocrotească şi să nu se mai mire că primesc într-un timp aşa scurt şi alte diagnostice cu tratamente diferite de la acelaşi medic sau medici diferiţi”, a mai transmis medicul.

articolul original.

Rusia va interzice străinilor să folosească mamele sale surogat

27 November 2022 at 10:17
image

Rusia va adopta în curând o lege care va interzice străinilor să recurgă la serviciile mamelor surogat din Federaţia Rusă, a declarat preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului federal rus), Viaceslav Volodin, duminică, când în Rusia se sărbătoreşte Ziua Mamei, relatează Reuters.

Serviciile mamelor surogat cu plată sunt legale în Rusia, dar această practică este criticată de grupurile religioase drept comercializare a naşterii copiilor.

"Trebuie făcut totul pentru a proteja copiii prin interdicţia pentru străini de a utiliza serviciile mamelor surogat din Rusia", susţine Volodin într-o postare pe aplicaţia de mesagerie Telegram. "Vom adopta o decizie în acest sens la începutul lunii decembrie", adaugă el.

Potrivit şefului Dumei, aproximativ 45.000 de copii născuţi de mame surogat din Rusia au fost duşi în străinătate în ultimii ani. "Traficul de copii este inacceptabil", mai spune el. Deputaţii ruşi au adoptat aproape în unanimitate un proiect de lege pentru interzicerea accesului la mamele surogat din Rusia într-o primă lectură în luna mai.

În cazul în care va fi adoptat într-o a treia lectură finală şi va trece şi de Consiliul Federaţiei (camera superioară), atunci proiectul de lege va fi promulgat de către preşedintele Vladimir Putin înainte de a intra în vigoare.

Guvernul ucrainean susţine că Rusia a deportat cu forţa peste 12.000 de copii ucraineni de la începutul invaziei în 24 februarie, în timp ce 440 au murit în război, iar câteva sute sunt daţi dispăruţi.

Rusia neagă deportările forţate, susţinând că mutarea oamenilor din Ucraina în Rusia se face pentru a proteja civilii de soldaţii ucraineni, notează Reuters. Putin s-a întâlnit vineri cu un grup atent selecţionat de mame de soldaţi ruşi trimişi să lupte în Ucraina, dintre care unii îşi pierduseră viaţa, spunându-le că fiii lor nu au murit în zadar.

articolul original.

Un individ din Iaşi a venit din Anglia acasă ca să-şi înjunghie soţia în faţa copiilor

27 November 2022 at 10:08

Incident şocant la Iaşi, unde o femeie de 44 de ani a ajuns în stare critică la spital, după ce partenerul său de viaţă a înjunghiat-o într-un acces de furie. Pe numele individului există un ordin de protecţie care nu l-a împiedicat însă să atace. Ş

i-a umplut soţia de sânge de faţă cu cei trei copii ai lor. Procurorii spun că cei doi soţi, ambii aflaţi la a doua căsătorie, aveau conflicte mai vechi. Recent, bărbatul de 44 de ani ar fi sunat din Anglia, unde lucra în construcţii.

Ar fi ameninţat-o, iar ea speriată a mers la poliţie şi a cerut un ordin de protecţie. Apoi, şi-a luat cei trei copii pe care îi au împreună şi s-a ascuns în casa unor rude. Maria Luiza Iuriciuc, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi: „Inculpatul agresor s-a deplasat la noua locuinţă a soţiei sale, a pătruns fără drept în curtea imobilului fiind înarmat cu un cuţit de mari dimensiuni, circa 30 cm”.

Cititi materialul integral pe stirileprotv.ro

articolul original.

Când vor fi plătite pensiile în luna decembrie şi ianuarie 2023. Precizările ministrului Muncii

26 November 2022 at 23:16
image

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că Poşta Română va lucra în data de 2 decembrie, pentru a face plăţile în ceea ce priveşte pensiile, astfel încât, până la 15 decembrie, toate pensiile să fie achitate. În ianuarie pensiile vor intra în conturi în 12-14 ale lunii, iar pensiile în numerar vor întârzia o zi sau două, a anunţat ministrul.

„Imediat după 10 decembrie, deja suntem cu actele normative lucrate, astăzi le-am avut în primă lectură, mâine voi avea o nouă lectură împreună cu ministrul de Finanţe”, a declarat Budăi la Antena 3, potrivit News.ro.

Ministrul Muncii a precizat că pensiile nu vor întârzia din cauza zilelor libere din luna decembrie.

„Calendarul în plata la cont pe card se păstrează, aşa cum se ştie, în 12-14 ale lunii. Este început de an, o zi-două va fi decalată plata, dar comprimăm plăţile şi aşa cum am beneficiat întotdeauna de sprijinul Poştei Române şi chiar acum, în 2 decembrie, când este liber, se vor face plăţi. Cu siguranţă vom asigura aceste plăţi”, a precizat Budăi.

Întrebat dacă pensiile din decembrie îşi păstrează calendarul, ministrul a subliniat că Poşta va lucra pentru efectuarea de plăţi, în 2 decembrie. ”Am discutat deja cu Poşta, în data de 2 se vor efectua plăţi, astfel că până în 15 decembrie, să dăm toate pensiile. Se lucrează în data de 2 decembrie, la poştă”, a declarat ministrul.

Întrebat, de asemenea, dacă nu e prea greoi mecanismul de folosire a voucherelor pentru plata energiei care urmează să fie acordate categoriilor vulnerabile, Marius Budăi a precizat că mecanismul poate fi îmbunătăţit pe parcurs. ”Orice mecanism la început de implementare poate părea greoi şi aşa cum a fost şi cu voucherele pentru alimente, dacă vom întâmpina anumite probleme, le vom îndrepta. Important este să ajungă la cetăţeni”, a declarat Marius Budăi.

articolul original.

CM de fotbal Qatar 2022: Messi,pe locul II:Argentina – Mexic 2-0 (0-0)

26 November 2022 at 09:07
image


Golul lui Enzo Fernandez, mai frumos decât cel al lui Leo

Două echipe latine, într-o atmosferă fierbinte, au servit un spectacol lamentabil în prima parte,care poate fi greu scuzabil prin miza colosală.După jumătate de oră, ”scorul” era de 0-0. La șuturi pe poartă, nu la goluri! Până la pauză au apărut primele două ,din lovituri libere: prima de pe o poziție ușor lateral dreapta, Messi a tras direct, sub bară, dar Ochoa a fost atent: a doua mai periculoasă prin tăria șutului, de la 20 m, frontal, spre vinclul stâng, dar nici Emiliano Martinez nu s-a lăsat bătut.

Inimile argentiniene au bătut mai tare în min. 50 când Messi a fost faultat de Gutierrez la circa 20 m de poarta lui Ochoa. Părea în ochii multora o siimplă fornalitate, dar mingea lui Leo s-a dus mult peste poartă. De-abia în min. 64 a ieșit Messi din ascunzătoare: gol pe jos de la 20 m, după pasa lui Di Maria. 1-0 pentru Argentina, care n-a jucat mai nimic până atunci și începuse să-și lustruiască blindajele, trecând în modulul cu trei stoperi. Mexicul, echipă un pic mai bună până atunci, a resimțit șocul. Argentina este o piază rea pentru ”azteci” și soarta le-o scoate mereu în cale.Și poate că a arăta că Argentina nu este numai Messi, în min.88, mijlocașul de 21 de ani de la Benfica,Enzo Fernandez, a linișttit lucrurile cu un ”golazo” mai frumos decât al lui Leo: șut din careu de la cca 15 metri, lateral stânga, la colțul lung. Iar mexicanii rămân pe gânduri, gânduri la mariachis, tequila și ”morena de mi corazon”

Argentina: E.Martinez   - Montiel ('63- Molina) Otamendi, Lisandro Martinez, Acuña – Di Maria ('69-Romero), Del Paul, Rodriguez ('57-Fernandez), MacAllister ('69-Palacios) – Messi, Lautaro Martinez ('63-Alvarez). Selecționer: Lionel Scaloni

Mexic: Ochoa – Alvarez ('66-Jimenez), Araujo,, Montes, Moreno, Gallardo – Herrera, Guardado ('42 – Gutierrez), Chavez – Lozano ('73-Alvarado), Vega ('66-Antuna) . Selecționer:Gerardo Martino.

Arbitru: Daniele Orsato (Italia).

Cartonașe galbene: Montiel, Gutierrez / Araujo, Herrera

Clasamentul grupei C: 1.Polonia -4 p (2-0): 2. Argentina-  3 p (3-2): 3. Arabia Saudită   3p (2-3); 4. Mexic -1 p (0-2)

articolul original.
Ieri — 26 November 2022Ziarul de Iasi

Katalin Novak, preşedinta Ungariei, in Ucraina: Cei în nevoie se pot baza întotdeauna pe noi

26 November 2022 at 07:56
image

Cei în nevoie se pot baza întotdeauna pe unguri, a asigurat preşedinta Ungariei sâmbătă la Kiev, unde a fost invitată de omologul ei ucrainean Volodimir Zelenski pentru a lua parte la programul umanitar "Grâne din Ucraina", destinat promovării exportului de cereale în state vulnerabile din Asia şi Africa şi lansat cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la Holodomor, foametea din Ucraina din 1932-1933, transmite MTI.

Katalin Novak a subliniat că ungurii nu doar că sunt conştienţi de ororile Holodomorului, ci se numără între puţinele naţiuni care au comemorat această tragedie.

Preşedinta ungară a mai menţionat între altele că, pentru a garanta autonomia minorităţilor etnice din Ungaria, toate minorităţile etnice au reprezentant în parlament. "Sunt mândră să pot spune că există şi un reprezentant ucrainean în parlamentul Ungariei", a adăugat ea.

Ungaria s-a oferit să livreze 10.000 de tone de cereale în valoare de 3,5 milioane de dolari către Africa în actualul program de sprijin şi contribuie de asemenea sub aspect logistic, cu un terminal intermodal la graniţa ungaro-ucraineană care ajută la transportul şi, dacă este necesar, depozitarea bunurilor, a precizat Katalin Novak. Duminică, preşedinta ungară avea programată o vizită în Transcarpatia.

SURSA: Agerpres

articolul original.

SUA avertizează: Ruşii ar putea folosi Noviciok în Ucraina într-un atac chimic

26 November 2022 at 07:36
image

Rusia ar putea recurge la utilizarea Noviciok în atacuri în masă cu arme chimice în Ucraina dacă trupele sale continuă să piardă teren, cred oficialii americani. În ultimii ani, Noviciok a fost folosit pentru a elimina indezirabilii Kremlinului, toxina fiind „actualizată”. 

Pe măsură ce evoluţia războiului a fost din ce în ce mai mult în favoarea Kievului, temerile că Putin ar putea lua măsuri extreme pentru a forţa Ucraina să se predea - cum ar fi lansarea unui atac nuclear sau a unui atac cu bombe murdare - au crescut.

Însă, potrivit a şase surse apropiate domeniului, Putin este pregătit să folosească arme chimice în Ucraina, vrând să evite o confruntare nucleară cu NATO.

Potrivit surselor, citate de Politico, Administraţia Biden lucrează pentru a se asigura că aliaţii săi occidentali sunt pregătiţi pentru un astfel de atac chimic, având în vedere mobilizarea de resurse şi fabricarea de sisteme de detecţie care să fie desfăşurate în cazul în care armele chimice sunt folosite de Moscova, potrivit Politico.

Sursele au precizat că Washingtonul prevede că Rusia va folosi arme chimice în cazul unor noi pierderi pe câmpul de luptă sau al unei prăbuşiri totale a armatei lui Putin.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

articolul original.

Sanda Toma, orfană şi crescută de călugăriţe, a rămas văduvă la 50 de ani

26 November 2022 at 07:16
image

Actriţa Sanda Toma a murit la vârsta de 88 de ani, anunţă sâmbătă reprezentanţii Teatrului de Comedie. Născută la 27 octombrie 1934, la Bucureşti, Sanda Toma a urmat Institutul Sfânta Maria din strada Pitarmoş şi, ulterior, Liceul Gheorghe Lazăr. Apoi, după oscilări şi căutări între Politehnică şi Litere, Sanda Toma intră la Institutul de Teatru I.L. Caragiale, pe care îl absolvă, la clasa profesoarei Aura Buzescu. 

Întrebată într-un interviu dacă ar schimba ceva în viaţa ei şi dacă ar vrea să o ia de la capăt tot făcând teatru, a răspuns: „Sincer? Da! Dacă m-aş gândi la liniştea, la sănătatea, la viaţa mea de zi cu zi ar trebui să răspund: Nu! Dar spun: Da! Odată, Radu Religan mi-a spus: eşti o orgolioasă, din orice rol vrei să faci ceva! Detest mediocritatea. Vreau să fac orice pe îndelete, temeinic, bine. Dacă asta înseamnă orgoliu, sunt, deci şi orgolioasă”. 

S-a născut în 1934, când vremurile erau tulburate de iminenţa unui războiul mondial. A rămas orfană de mamă la vârsta de cinci luni sora mamei. La 4 aprilie 1944, copil fiind, a fost silită să se refugieze din casa în care locuia şi care avea să fie distrusă în scurt timp de bombardament. Apoi a stat o vreme în refugiu, în preajma Bucureştiului, la Ciocăneşti, împreună cu mătuşa ei. Până la 13 ani a învăţat la călugăriţe, Institutul Sfânta Maria din Pitar Moş.

Cititi articolul integral pe newsweek.ro

articolul original.

VIDEO - Ministrul Culturii: Sanda Toma ne-a încântat cu rolurile sale de neuitat

26 November 2022 at 06:57
image

Ministerul Culturii a transmis sâmbătă un mesaj la moartea actriţei Sanda Toma, arătând că aceasta a încântat publicul, de-a lungul timpului, cu rolurile sale de neuitat.

Cititi si: A murit actriţa Sanda Toma. ''Cu fiecare om care ne părăseşte se stinge o lume

''S-a stins încă una dintre marile stele ale scenei româneşti: Sanda Toma ne-a încântat cu rolurile sale de neuitat şi ne-a oferit şansa de a fi părtaşii unor momente unice pe scena Teatrului de Comedie şi cea a Teatrului Naţional 'I.L. Caragiale' Bucureşti, pentru care îi rămânem recunoscători. Dumnezeu să o odihnească în pace!'', au scris pe Facebook reprezentanţii Ministerului Culturii.

Totodată, Teatrul Naţional ''I.L.Caragiale'' a anunţat că sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei va fi depus vineri, 2 decembrie, la Capela Cimitirului Sf. Vineri, iar înmormântarea va avea loc marţi, 6 decembrie, la ora 12,00, la Cimitirul Sf. Vineri.

''Anunţăm cu mare tristeţe plecarea minunatei actriţe Sanda Toma. A făcut parte din 'generaţia de aur', cea mai valoroasă promoţie pe care a avut-o facultatea de teatru şi, implicit, teatrul românesc. Odihnească-se în pace!" - este mesajul transmis lumii teatrale de managerul Teatrului Naţional din Bucureşti, Mircea Rusu.

Actriţa Sanda Toma s-a stins vineri din viaţă. ''O adevărată stea a scenei de Comedie, şi-a încântat publicul în ultimele decenii şi pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti, cu roluri de neuitat. Din partituri mici, Sanda Toma crea personaje de un comic viguros, fermecătoare, imposibil de uitat'', precizează reprezentanţii TNB. 

SURSA: Agerpres

articolul original.

O persoană s-a ales cu arsuri pe 40% din suprafaţa corpului în urma unui incendiu

26 November 2022 at 06:37
image

O persoană a suferit arsuri de gradul 2 şi 3 pe aproximativ 40% din suprafaţa corpului, în urma unui incendiu care a izbucnit sâmbătă la o casă dintr-un sat din Munţii Apuseni, care a afectat, de asemenea, două camere ale locuinţei şi bunurile materiale aflate în acestea.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Detaşamentul de pompieri Aiud a intervenit sâmbătă cu o autospecială cu apă şi spumă, pentru localizarea şi stingerea unui incendiu izbucnit la o casă din satul După Deal, comuna Ponor.

"La ajungerea forţelor de intervenţie la locul solicitării, incendiul se manifesta în interiorul locuinţei. Au fost afectate două camere ale locuinţei, pe o suprafaţă de aproximativ 30 de metri pătraţi, şi bunuri materiale aflate în acestea. Totodată, a fost preluată de către echipajul SMURD o victimă cu arsuri de gradul 2 şi 3 pe aproximativ 40% din suprafaţa corpului", a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Alba, Alexandru Crişan.

Victima va fi transportată la UPU Alba Iulia. "Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca: efect termic la materiale combustibile inflamabile", a precizat reprezentantul ISU Alba. 

SURSA: Agerpres

articolul original.

Un pasager al unui pachebot de croazieră, găsit în viaţă la 21 de ore după ce a căzut peste bord, la Golful Mexicului

26 November 2022 at 04:59
image

Un pasager al unui pachebot de croazieră a fost găsit în viaţă, la aproape 21 de ore după ce a căzut de la bord, la Golful Mexicului, în largul statului Louisiana, în Statele Unite, relatează The Guardian.

Paza de Coastă americană a evocat joi, un ”miracol de Thanksgiving”, în contextul în care americanii au sărbătorit Ziua Recunoştinţei Pasagerul a căzut peste bord miercuri, potrivit CNN.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 28 de ani, aflat în vacanţă pe acest vapor de croazieră - Carnival Valor -, aparţinând campaniei Carnival Cruise Lines, care a căzut peste bord după ce a plecat de la un bar, către ora locală 23.00 (joi, 7.00, ora României), împreună cu sora sa, pentru a se duce pe punte.

Îngrijorată de faptul că nu mai primea veşti, sora sa i-a avertizat pe membrii echipajului a doua zi. Bărbatul a fost de negăsit pe pachebot, iar personalul de bord a avertizat Paza de Coastă joi, către ora locală 14.30 (22.30, ora României). O navă din Florida, un elicopter cu baza la New Orleans şi avioane din Florida şi Alabama s-au mobilizat într-o operaţiune complexă.

Bărbatul dispăruse de mai multe ore atunci când au fost contactaţi salvatorii, iar zona de căutare se întindea, din acest motiv pe o distanţă de peste 300 de kilometri. După şase ore de muncă, membrii unui vapor au anunţat că au descoperit o ”persoană la apă”.

Elicopterul Pazei de Coastă a fost trimis rapid la faţa locului şi l-a salvat pe bărbat, pe care l-a transportat la secţia de urgenţe a unui aeroport din New Orleans. ”El a fost capabil să-şi spună numele şi să confirme că era persoana care a căzut peste bord”, a declarat CNN coordonatorul căutărilor, Seth Gross. Circumstanţele exacte în care a căzut peste bord erau încă neclare imediat.

Salvatorii subliniază că au auzit rareori despre cineva care să fi supravieţuit atât de mult în apă. ”Nu este un lucru pe care să-l consideri că ţi se cuvine, ci va rămâne cu siguranţă gravat în mine”, a dat asigurări Seth Gross, care a salutat ”voinţa de a trăi” a bărbatului salvat.

articolul original.

CM Fotbal Qatar 2022: Hansi Flick, fără jucători la conferinţa de presă dinaintea meciului cu Spania

26 November 2022 at 04:39
image

Selecţionerul Germaniei, Hansi Flick, nu a fost însoţit de niciun jucător la conferinţa de presă de sâmbătă, din Qatar, dinaintea meciului cu Spania, relatează AFP.

“Nu este niciun jucător aici cu noi, este vorba de o deplasare de trei ore, urmează un meci foarte important şi le-am spus că voi veni singur” la conferinţa de presă, a explicat Flick.

Germania are tabăra de bază la Al-Ruwais şi se antrenează la Al-Shamal, în nordul Qatarului, la mai mult de o oră de centru de presă al Cupei Mondiale. Federaţia germană a cerut organizarea conferinţei de presă la tabăra sa de bază, pentru a evita un drum dus-întors de peste două ore pentru un jucător şi selecţioner.

Naţionala Germaniei a fost învinsă cu scorul de 2-1 de Japonia, în prima etapă a grupelor CM. În etapa a doua, germanii vor întâlni Spania, duminică, de la ora 21.00, meci la care Istvan Kovacs va fi arbitru de rezervă.

articolul original.

Tsai Ing-wen, preşedinta din Taiwan, demisionează de la conducerea partidului aflat la putere,

26 November 2022 at 04:19
image

Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen a anunţat sâmbătă că demisionează de la conducerea Partidului Democratic Progresist (DPP), aflat la putere în Taiwan, în urma unei înfrângeri în alegeri locale, relatează AFP.

”Rezultatele alegerilor nu sunt cele pe care le aşteptam noi (...). Îmi asum întreaga responsabilitate şi demisionez imediat de la preşedinţia DPP”, a declarat sâmbătă, în faţa presei, Tsai Ing-wen. Tsai Ing-wen rămâne, însă, în continuare, preşedinta Taiwanului.

articolul original.

Sondaj comandat de Academia Română: Care este procentul cetăţenilor din R. Moldova care vor unirea

26 November 2022 at 04:17
image

Sondaj comandat de Academia Română, prin Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” (ISPRI), în Republica Moldova: procentul celor care vor unirea a ajuns la un nivel maxim, potrivit datelor colectate din 2010 până acum. 

Astfel, procentul cetăţenilor moldoveni care vor unirea cu România a ajuns la 42,5%, faţă de 39,7% în octombrie 2022 şi 34,7%, în mai 2022. În noiembrie 2010 era de doar 3%, iar în decembrie 2019 ajunsese la 30%. Totuşi, 57,5% dintre respondenţi sunt împotriva unirii.

Mai multe detail pe defapt.ro

articolul original.

Valeriu Nicolae, aprecieri fără perdea la adresa lui Denise Rifai. E o pocni3o@re

26 November 2022 at 04:14
image

Denise Rifai, terciuită de Valeriu Nicolae. Activistul a şters pe jos (la figurat) cu Denise Rifai într-o postare de Facebook. I s-a atras atenţia că printre „argumentele” folosite sunt şi unele referitoare la înfăţişarea fizică. 

Nicolae, însă, a respins criticile ca „pudibonde”. „Denise Rafai e o pocni3o@re. Profesionistă am vrut să zic dar autocorectul ăsta îmi face figuri. Fosta faţă botoxată a Realităţii isterice condusă de un petard cu relaţii senzaţionale cu unii dintre cei mai toxici mafioţi legaţi solid de Rusia, Guşe, plus de un alt penal şi papagalache Bogdan. Ei bine netinicheaua asta are tupeul ăla de ciuvic care linge la comandâ şi scrijeleşte (inepţiile alea nu, nu sunt scris) o aiureală despre conspiraţia din spatele eforturilor Emiliei Şercan”,  a scris Nicolae.

Cititi materialul integral pe defapt.ro

articolul original.

Alexandru Muraru, şeful PNL Iaşi, îl atacă dur pe Grindeanu pe tema Trenului Regal

26 November 2022 at 01:23
image

Alexandru Muraru, deputat şi preşedinte PNL Iaşi, a remis presei un comunicat prin care îl critică dur pe ministrul Transporturilor din cauza evenimentelor programate pe 1 Decembrie pentru care se foloseşte de Trenul Regal. Mai jos redăm integral comunicatul trimis de Muraru.

“Alexandru Muraru, deputat şi preşedinte PNL Iaşi: “Solicit ministrului Transporturilor să oprească blasfemia lăutărească din Trenul Regal, programată pentru 1 Decembrie”

Atingerea adusă valorilor istorice, prin închirierea Trenului Regal de către o companie care intenţionează să organizeze în vagoanele regale petreceri lăutăreşti pentru 1 Decembrie este intolerabilă şi trebuie stopată imediat. Am primit cu multă îngrijorare informaţia potrivit căreia Trenul Regal care l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum, la Curtea de Argeş, urmează să găzduiască, cu girul Societăţii Feroviare de Turism SA, o petrecere cu “muzică lăutărească şi brânzeturi fine”, pentru un eveniment privat.

          Casa Regală şi opinia publică dezaprobă vehement acest tip de manifestare în trenul în care patru generaţii ale Familiei Regale au trăit momente istorice. Din acest motiv, îi solicit public ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să intervină urgent şi să oprească iminenta ofensă adusă memoriei acestui simbol naţional al istoriei noastre din partea unei companii aflate în subordinea Ministerului Transporturilor. Organizarea de petreceri cu taraf şi muzică lăutărească este inacceptabilă într-o societate românească care emană un deosebit respect pentru valorile promovate de Familia Regală. Garanţiile date de către organizatorii petrecerii lăutăreşti, tocmai în anul centenarului încoronării a celui care a comandat trenul, Rege Ferdinand I, nu au nicio valoare, având obligaţia morală să renunţe la acest demers şi apoi să îşi ceară scuze publice pentru tentativa de închiriere a istoriei pentru petreceri lăutăreşti.

          Ministrul Transporturilor trebuie să înţeleagă faptul că lipsa de reacţie într-o asemenea situaţie înseamnă lipsa de respect pentru Casa Regală şi opinia publică generală, lăsând să genereze un precedent periculos pentru simbolistica istorică şi identitatea regală”, se arată într-un comunicat de presă semnat de către Alexandru Muraru.

articolul original.

VIDEO: Impact teribil între două autoturisme: ambii şoferi şi-au pierdut viaţa

26 November 2022 at 01:16

Doi şoferi au decedat, sâmbătă, în urma unui accident violent care s-a petrecut pe o stradă din zona de nord a Ploieştiului, în apropierea sensului giratoriu suspendat.

Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, impactul violent s-a produs între două autoturisme în care se aflau doar conducătorii auto, ambele persoane rămânând prinse între fiarele contorsionate.

Victimele au fost declarate decedate, a precizat Poliţia Prahova. Traficul pe strada Găgeni este restricţionat pe ambele sensuri de deplasare.

articolul original.

A murit scriitorul Daniel Vighi. În urmă cu două zile i-a fost acordat titlul de cetăţean de onoare

26 November 2022 at 01:16
image

Profesorul şi scriitorul Daniel Vighi a murit sâmbătă, după o lungă luptă cu boala. Anunţul a fost făcut de prietenii acestuia, dar şi de primarul Dominic Fritz care, în urmă cu două zile, i-a acordat titlul de cetăţean de onoare al municipiului Timişoara, însă premiul a fost ridicat de soţia lui Vighi, el fiind în spital.

”Daniel Vighi a marcat viaţa Timişoarei atât de profund şi iremediabil, cum doar cei care simt o mare dragoste pentru oraşul lor o pot face. Implicarea lui în scrierea Proclamaţiei de la Timişoara, activismul civic şi credinţa în valorile democraţiei, profundul respect faţă de Timişoara europeană, speranţele semănate în Societatea Timişoara, încăpăţânarea de a apăra patrimoniului oraşului, talentul şi farmecul cu care scotea la lumină şi făcea să strălucească fiecare nouă poveste a istoriei noastre locale - au schimbat definitiv oraşul şi pe noi. Alaltăieri am decernat titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei, pentru Daniel Vighi. Un om care m-a marcat de la prima întâlnire şi care mi-a făcut onoarea de a-mi fi prieten. A fost o ceremonie cu prieteni de-o viaţă ai scriitorului, cu colaboratori, foşti studenţi, oameni care îl apreciază şi cu familia. O ceremonie care a răscolit amintiri şi istoria ultimelor decenii a Timişoarei: cu rezistenţa prin cultură, curaj, speranţă şi multă luptă. Dar niciodată abandon. Astăzi, după o cruntă suferinţă, Daniel Vighi s-a stins. A rămas valoroasa moştenire civică şi literară pe care ne-a lăsat-o. Odihneşte-te în pace, Daniel Vighi! Timişoara nu te va uita”, a scris,pe Facebook, Dominic Fritz.

Scriitorul Daniel Vighi, în vârstă de 66 de ani, era internat în spital de mai multă vreme. Vighi a absolvit în 1980 cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii de Vest din Timişoara, iar cinci ani mai târziu a debutat cu volumul de proză scurtă ”Povestiri cu strada Depozitului”, pentru care a şi primit premiul de debut al Uniunii Scriitorilor.

În decembrie 1989 a participat la mişcările de protest de la Timişoara care au declanşat Revoluţia anticomunistă. A publicat zeci de volume de-a lungul anilor, nu doar de proză, ci şi diferite studii sau eseuri. Daniel Vighi a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din Româia, ASPRO, membru fondator al Societăţii Timişoara, al Alianţei Civice şi a fost membru al Partidului Alianţei Civice.

A fost, de asemenea, coautor şi semnatar al Memorandumului pentru construcţia regională a României, 2001, preşedinte al Atelierului civic Ariergarda, Timişoara. În cea mai recentă şedinţă de plen a Consiliului Local Timişoara, Daniel Vighi a primit titlul de cetătean de onoare al Timişoarei, premiu ce i-a fost înmânat soţiei scriitorului, joi, în cadrul unei ceremonii la Universitatea de Vest din Timişoara, Daniel Vighi find internat în spital.

articolul original.
❌