ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ziarul de Iasi

Director nou la Școala Populară de Arte ,,Titel Popovici”. Cine este

9 December 2022 at 08:26
image

Gheorghe-Stefan Neagu este noul manager interimar al Școlii Populare de Arte ,,Titel Popovici”. Acesta va administra instituția până la finalizarea concursului de proiecte de management, a anunțat Marius Sorin Dangă, vicepreședinte CJ, pe Facebook.

FOTO: Marius Sorin Dangă și Gheorghe-Ștefan Neagu 

„Am făcut toate demersurile pentru ca activitatea Școlii de Arte să continue și să se desfășoare în cele mai bune condiții, atât pentru cadrele didactice și personal, cât și pentru beneficiari. Îi asigurăm pe toți cursanții că vor putea beneficia de serviciile școlii și vor deprinde noțiunile și abilitățile artistice pentru care s-au înscris.”, a declarat vicepreședintele Marius Sorin DANGĂ.


Gheorghe-Ștefan Neagu are o vechime în muncă de 41 de ani, dintre care 28 de ani vechime în învățământ. Este profesor la Școala de Arte Iași din perioada 2000 - 2002 și 2012 până în prezent, unde ține cursul de „Predarea dansului popular românesc și a folclorului coregrafic românesc”.

articolul original.

Tur virtual în Terminalul T6 al Aeroportului Iași

9 December 2022 at 08:09

Romeo Vatră, directorul Aeroportul Iași, prezintă ieșenilor imagini cu Terminalul T4 care se construiește la Aeroport.

Va invit sa faceti un tur virtual in viitorul terminal T4 al IASI Airport”, a scris el pe pagina de Facebook, unde a atașat și linkul unde sunt prezentate imagini cu noua investiție.

Turul virtual îl puteți face pe maps.strabag.com

articolul original.

Șpagă în scutece? Și fostul viceprimar Harabagiu a strâns zeci de mii de euro ”dar” de la imobiliari la botezul copilului său. La fel ca Chirica sau fostul șef de la Cadastru

9 December 2022 at 07:58
image

Fostul viceprimar Gabriel Harabagiu a strâns aproape 40.000 de euro la petrecerea de botez pe pe care a organizat-o anul trecut, în luna august. La cumetria care a avut loc la Castel au participat dezvoltatori ieșeni, afaceriști locali și șefi din Primăria Iași. Cu câteva luni înainte, Harabagiu a cumpărat o proprietate imobiliară pe strada Romană pentru care ar fi achitat 80.000 de euro, declarând că banii provin dintr-un împrumut banacar de 50.000 de euro și din surse proprii de 30.000 de euro.

La cumetria din august 2021, au venit Radu Sacagiu, beneficiarul unui schimb de terenuri scandalos cu Primăria, Cătălin Drăgan, beneficiarul unei autorizații ilegale pentru un bloc în Tg. Cucu, imobiliarul Florin Boca și alți oameni de afaceri cu interese în Primărie.

Petrecerile de botez și nunțile au devenit surse de îmbogățire pentru oamenii politici înfiletați în funcții cheie.

Primarul Mihai Chirica a strâns 200.000 de euro la nuntă și botez, iar fostul șef de la Oficiul de Cadastru, Bogdan Șavlovschi, a aunat 136.000 de euro, scrie 7Iasi.ro

Textul integral, pe 7iasi.ro

articolul original.

VIDEO Deși nu mai este ceață, la Aeroport se aterizează cu întârziere

9 December 2022 at 07:39
image

Avionul Wizz Air, decolat de la Londra, care trebuia să aterizeze astăzi la ora 3.10 a ajuns cu o întârziere de 4 ore, la ora 7,11.

Teoretic, activitatea Aeroportului ar trebui să fie normală deoarece astăzi s-a anunțat senin, în comparație cu ieri când ceața densă a dat peste cap toate zborurile.

Cum a fost ieri pe pistă, urmăriți mai jos:

VIDEO: Aeroportul Iasi/Facebook

articolul original.

Lansare de carte la Palatul Culturii: „Gânduri și Memorii”, al academicianului Cristofor Simionescu

9 December 2022 at 07:25
image

Volumul „Gânduri și Memorii”, al academicianului Cristofor Simionescu, va fi lansat sâmbătă, la Palatul Culturii, la 15 ani de la dispariția fostului rector al TUIASI

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași, în parteneriat cu Academia Română, va lansa oficial volumul reeditat „Gânduri și Memorii”, realizat de academicianul Cristofor Simionescu, unul dintre cei mai cunoscuți chimiști români și cel mai longeviv rector al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, fiind ctitor al Politehnicii moderne.

Evenimentul are loc sâmbătă, 10 decembrie 2022, de la ora 11.00, la Palatul Culturii, în Sala „Ștefan Procopiu”, volumul fiind prezentat de academicianul Victor Spinei, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI, prof. univ. dr. Laurențiu Șoitu, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și fiul academicianului Cristofor Simionescu, academicianul Bogdan C. Simionescu. Manifestarea va fi moderată de către Monica Nănescu, care conduce Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.

Volumul „Gânduri și Memorii” care va fi lansat sâmbătă este o ediție îngrijită și pregătită de către dr. Bogdana Simionescu, nepoata autorului, iar cuvântul-înainte poartă semnătura academicianului Răzvan Theodorescu.

„Volumul este dedicat comemorării a 15 ani de la dispariția regretatului academician. Reeditarea acestui volum, prezentat într-o formă grafică aparte, reprezintă o expresie a respectului comunităților oamenilor de știință față de personalitatea reputatului acad. Cristofor I. Simionescu, în calitate de profesor, cercetător, om de știință, mentor și reformator al învățământului superior tehnic, care s-a evidențiat și drept unul dintre întemeietorii Muzeului Politehnic (1955), astăzi Muzeul Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu»”, au transmis reprezentanții Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași. 

Intrarea la eveniment este liberă.

articolul original.

Interogaţii identitare

9 December 2022 at 00:52
image

Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale.

Două cunoscute psihanaliste, Caroline Eliacheff şi Céline Masson, au declarat recent, într-un interviu acordat ziarului Le Figaro, că „în ce priveşte chestiunea trans, trăim într-un climat de teroare intelectuală”. Exemplele pe care le dau cele două doamne sunt edificatoare. Cartea lor proaspăt apărută, Fabricarea copilului transgen, este boicotată în mod sistematic, iar ele sunt împiedicate să participe la lansări sau la diferite colocvii şi conferinţe. Astfel, în 20 noiembrie (ziua aniversară a Declaraţiei universale a drepturilor copilului), trebuiau să participe la un colocviu (cu tema: „Noile provocări ale părinţilor”) ce urma să se desfăşoare în arondismentul 3 al Parisului; cu câteva zile înainte, primarul adjunct al arondismentului a transmis că primăria nu mai aprobă desfăşurarea colocviului, întrucât a primit numeroase mesaje de ameninţare legate de prezenţa unor „cercetători controversaţi”. Povestea s-a repetat la Lille şi la Lyon. Autorii mesajelor de intimidare sunt cunoscuţi, mai ales că nu-şi ascund identitatea: e vorba de militanţi LGBT. Avem a face cu o cenzură ce ia forme tot mai agresive, o cenzură exercitată de către o poliţie a gândirii ce reprimă orice manifestare considerată incorectă politic.

Acuzaţia care li se aduce celor două psihanaliste e, aşa cum cu siguranţă aţi ghicit, cea de transfobie. Or, Eliacheff şi Masson precizează că, dacă drepturile persoanelor trans trebuie protejate, asta nu înseamnă că orice dezbatere devine superfluă şi că trebuie să acceptăm fără un examen critic ideologia trans şi, mai ales, să neglijăm problema protejării minorilor. Discursul ideologic trans are un impact puternic asupra minorilor, iar datele statistice, în Franţa şi în alte ţări occidentale, stârnesc îngrijorare. Tot mai mulţi minori cer să-şi schimbe identitatea de gen, nu puţini iau, de capul lor, tratamente hormonale şi declară că vor solicita intervenţii chirurgicale. Emisiunile de televiziune preiau aceste cazuri, le popularizează şi, în fapt, încurajează fenomenul. Într-un deceniu numărul adolescenţilor care se autodiagnostichează că sunt trans a crescut de 25 de ori! Un semnal de alarmă a fost tras, în urmă cu câteva luni, de manifestul lansat de zeci de oameni de ştiinţă şi intelectuali reputaţi, manifest în care este respinsă categoric teoria conform căreia sexele sunt construcţii sociale. Nu, se spune în manifest, „nu ne alegem sexul şi nu există decât două sexe. Te naşti fată sau băiat”. Printre semnatarii manifestului - Élisabeth Badinter, Rémi Brague, Chantal Delsol, Claude Habib, Jean-François Mattéi, Michael Biggs, David Bell etc., etc.

Dacă Eliacheff şi Masson (şi alături de ele, alte nume importante: Sylviane Agacinski, Alain Finkielkraut ş.a.m.d.) au dificultăţi în a-şi face auzite ideile, în schimb ideologi trans au parte de un tratament preferenţial în mass-media. Este cazul lui Paul B. Preciado, care tocmai a scos o nouă carte, o „cărămidă” de 600 de pagini intitulată Dysphoria mundi. Cine este Paul B. Preciado? Bună întrebare! S-a născut în 1970 şi îl chema Beatriz Preciado. A făcut o vreme naveta între Statele Unite şi Franţa, a avut un parcurs universitar remarcabil. Era lesbiană şi a trăit zece ani în cuplu cu scriitoarea Virginie Despentes. În 2014 s-a declarat trans (neoperat) şi şi-a luat numele de Paul B. Preciado. Am încercat să citesc câte ceva din producţia filosofică a lui Preciado şi m-am dat bătut. Discipol al lui Judith Butler, al lui Foucault şi Derrida, filosoful trans practică un jargon inaccesibil vulgului (mă includ în această categorie). Inamic înverşunat al binarismului, Preciado socoteşte că toate categoriile de tipul bărbat/femeie, hetero/homo nu există, ci au fost create de „ordinea hetero-patriarhalo-colonială”. Nu mai insist, am mai scris despre elucubraţiile vehiculate de postmodernismul cultivat în universităţile americane (şi nu numai). Aflu însă că într-un interviu (e foarte prezent în mass-media progresistă), Preciado a afirmat că incendierea catedralei Notre-Dame i-a permis să înţeleagă „cum se prăbuşeşte estetica petro-sexo-rasială al cărei mod de producţie funcţionează prin energiile fosile, şi al cărei mod de reproducere funcţionează prin binarismul sexual, dar şi printr-o taxonomie rasială ierarhizată”. Şi dacă n-aţi înţeles acest mesaj abscons, voi cita o declaraţie a lui Preciado dată anul trecut site-ului Mediapart: el propunea ca statul să naţionalizeze catedrala Notre-Dame şi „să transforme acest spaţiu într-un centru de cercetare feministă, queer, trans, antirasistă şi de luptă împotriva violenţelor sexuale”.

Atâta generozitate umanistă te înfioară şi crispează. Dar, se ştie, iadul e pavat cu intenţii (aparent) bune.

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

articolul original.

Noaptea în care au ars - bibliografie obligatorie

9 December 2022 at 00:51
image

Mi-a trebuit ceva curaj să citesc cartea. O aveam cumpărată de aproape o lună când, într-o zi, am deschis-o cu inima strânsă. Nu m-am uitat înainte peste nicio recenzie, am vrut să percep textul fără medieri suplimentare. 

Citisem acum vreo 5 ani câteva fragmente pe Facebook (acum acestea fac parte din capitolul cel mai amplu, „Spitalul nevindecării”). Rândurile respective, însoţite de câteva imagini explicite cu rănile Alexandrei Furnea, autoarea postării şi una dintre supravieţuitoarele incendiului de la Colectiv, mi-au făcut rău fizic. Mie şi multora din cei peste 61 de mii de oameni care au interacţionat cu postarea. Eu n-am putut să reacţionez virtual în niciun fel şi sunt convins că au fost şi alţii, dintre cei care au citit atunci, în aceeaşi situaţie.

În februarie 2020, când filmul Colectiv a ajuns la Iaşi, peste 800 de oameni au umplut sala fostului Cineva Victoria. Scriam la momentul respectiv că ei veniseră ca să înţeleagă ce s-a întâmplat la Colectiv şi pentru a se întâlni cu o parte din personaje. Au venit pentru că această traumă e departe de-a se fi închis, curioşi să afle inclusiv dacă s-ar putea repeta. Apreciasem atunci alegerea regizorului Alexander Nanau de a nu insista cu imagini de la locul tragediei şi de a se concentra pe eforturile societăţii civile şi ale unor ziarişti de a afla adevărul.

Aşa cum în secţia de mari arşi asistentele trăgeau cearceaful peste feţele muribunzilor, ca să nu le mai vadă suferinţa, la fel instituţiile statului au căutat, cu orice mijloace, să muşamalizeze şi să-şi acopere incompetenţa criminală, în urma căreia au murit zeci de oameni care ar fi putut fi salvaţi. Însă drama tinerilor dispăruţi şi chinurile prin care trec supravieţuitorii au generat o revoltă care, în anumite momente importante pentru naţiune din aceşti ani, au transformat mulţimi amorfe într-un colectiv. Ori sistemul poate fi schimbat doar printr-un efort colectiv.

Ceea ce arată cartea-mărturie a Alexandrei Furnea e exact ce nu apare în film: suferinţa de nedescris. Şi o face incredibil de bine, sensibil şi precis, fără prea multă autocompătimire. Lectura nu e uşoară, dar asta nu pentru că n-ar fi scrisă bine, ci pentru că te stoarce emoţional şi provoacă pe alocuri reacţii viscerale.

Arată şi că sistemul nu e un bloc unitar, o maşinărie infailibilă cu instrucţiuni la care nu avem acces. Sistemul e format din oameni, cu funcţii, diplome, orgolii şi caractere diverse: de la unii care par de o răutate absolută, grotească, până la alţii care sunt doar inumani, incompetenţi, nepăsători, delăsători sau lacomi. Care aprobă proceduri medicale extrem de dureroase, pe răni deschise, fără anestezie sau analgezice care să aibă efect. Care intervin chirurgical prost sau fără motiv. Care pun catetere pe viu, cu ace cu vârful bont, „chiar şi la gravide”. Care ascund materialele medicale donate sau strânse din banii rudelor şi prietenilor. Care mint opinia publică şi medicii din alte ţări că nu e nevoie de ajutor sau ca bolnavii să fie transferaţi, pentru că în spitalele româneşti se aplică aceleaşi protocoale. Care spun că „avem tot ce ne trebuie”. Care mint pacienţii că nu sunt infectaţi de bacteriile din spitale, în timp ce le administrează sub diverse pretexte cocktailuri de antibiotice extrem de puternice. Care iau păturile puse pe jos la uşi, pentru a împiedica mirosul de formol să intre în saloane, şi învelesc arşii ale căror răni deschise supurează prin pansamente şi aşternuturi. Care îşi umilesc „pacienţii-problemă”, cei ce prin drama lor au adus reflectoarele peste putreziciunile din sistem, şi pe care îi scot vinovaţi pentru orice nereuşită profesională a lor sau a recuperării.

Dar şi din unii care sunt opusul acestora. Miloşi, săritori, pricepuţi, dedicaţi, care nu pot şi nu vor să stea deoparte în faţa unor suferinţe copleşitoare. Cei care o alină, care îi cântă şi vor să-i facă mai tolerabile procedurile cumplite prin care trebuie să îi desprindă, pe viu, ţesuturile moarte, în timp ce potrivesc temperatura unui duş care nu se mai încălzeşte într-o cameră unde fusese lăsase geamul deschis peste o noapte de iarnă, deoarece se folosise formol pentru dezinfecţie. Ei sunt numiţi oameni-excepţie de către Alexandra. Sunt cei care au ajutat-o să depăşească cea mai grea încercare din viaţa ei, mai ales atunci când familia (mama s-a îmbolnăvit şi a căzut la pat din cauza stresului şi epuizării, iar sora, cu doi copii mici, nu putea fi simultan şi la Bucureşti, şi la Tg. Mureş) nu a mai făcut faţă. Dacă alte ţări oferă asistenţă postexternare marilor arşi, în România depinzi doar de familie, prieteni şi resursele financiare pe care le poţi strânge pentru a plăti oameni să te ajute.

Autoarea alege să nu dea nume, atât pentru a nu direcţiona oprobriul public asupra personajelor negative, cât şi pentru a nu cauza dificultăţi unor persoane din sistemul sanitar care au ignorat anumite dispoziţii primite de la şefii lor pentru a-i acorda un tratament mai uman şi a o ajuta şi în afara serviciului lor. Deşi a trecut deja prin peste 40 de intervenţii chirurgicale după externare şi va trebui să continue astfel de proceduri de reconstrucţie şi recuperare pentru tot restul vieţii, demersul ei nu are caracter vindicativ. Are mai degrabă rol autoterapeutic şi mai ales de a da glas celor care nu mai pot să vorbească despre ce s-a întâmplat în acea noapte blestemată la Colectiv. Iar Alexandra Furnea face acest lucru cu un talent literar ieşit din comun, care va surprinde pe mulţi. Aşa cum scrie în preambulul cărţii, reacţiile celor care citiseră postarea ei din 2017 au fost copleşitoare şi au încurajat-o să facă acest pas. O fire mai degrabă timidă, vocea Alexandra scoate la lumină o parte din povestea „Generaţiei Underground” (aşa cum şi-a numit şi site-ul pe care a publicat textele din carte), cei care „îşi trăiesc visurile în exil într-un subteran creativ care nu le este cu adevărat casă”.

La 7 ani de la Colectiv, o tragedie similară nu ne-ar prinde mult mai bine pregătiţi. Mare parte din promisiunile făcute de cei care s-au succedat la conducere au rămas neîmdeplinite. Dar sistemul e format din oameni asemenea nouă, iar pentru a-l schimba cu adevărat e nevoie să (ne) schimbăm şi noi, individual şi colectiv. „Jurnalul lui 66. Noaptea în care am ars” este mai mult decât o carte. E un obiect-document, o mărturie din infern şi o secţiune transversală, fără anestezie, prin părţi din societatea românească de la finalul anului 2015, la fel de valabilă şi acum. Iar dacă vrem cu adevărat ca aşa ceva să nu se mai repete, ar trebui - aşa cum elevilor germani de după al Doilea Război Mondial li se proiectau în şcoli imagini din lagărele de concentrare - ca mărturia Alexandrei să fie inclusă drept bibliografie obligatorie la liceu, dar mai ales în universităţi de medicină şi postliceale sanitare.

George Pleşu este manager cultural, preşedintele Asociaţiei AltIaşi

articolul original.

Palma Sfântului Nicolae

9 December 2022 at 00:50

Nu doar la începutul lunii decembrie, ci şi în anumite situaţii conflictuale ce mai apar (din păcate) în Biserică, se obişnuieşte a se invoca drept argument pentru anumite comportamente palma dată de Sfântul Ierarh Nicolae lui Arie. 

În sinaxarul consacrat de Biserică, cel care a fost sursa de inspiraţie pentru generosul personaj Moş Crăciun, Sfântul Nicolae e descris ca fiind „blând, fără de răutate şi smerit cu duhul”. La primul Sinod Ecumenic al Bisericii, cel din 325, de la Niceea, convocat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, despre Sfântul Ierarh ni se spune că, „aprinzându-se cu râvnă dumnezeiască ca al doilea Ilie, a îndrăznit în mijlocul soborului a ruşina pe Arie, nu numai cu cuvântul, ci şi cu fapta, lovindu-l pe Arie peste faţă”. Momentul pare în dezacord cu blândeţea Sfântului şi cu bunul-simţ care ne învaţă că o lovitură nu poate constitui un „argument” într-o dispută.

Părintele Ioan-Florin Florescu a investigat importante texte haghiografice, documente istorice şi reprezentări iconografice ale vieţii Sfântului Nicolae de-a lungul secolelor şi a ajuns la concluzia că povestea pălmuirii lui Arie de către Sfântul Nicolae nu este cunoscută de marea Tradiţie a Bisericii. Ea apare în Occident, spre secolul al 14-lea, de unde trece în Răsărit, câteva secole mai târziu, găsindu-şi consacrarea abia în secolul al 18-lea, în Erminia lui Dionisie din Furna” (Ioan-Florin Florescu „Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar”, Editura Doxologia, Iaşi, 2021, p. 215). Şi nu cred că e cineva care să nu rezoneze cu afirmaţia că dreapta credinţă nu poate fi „apărată cu pumnul în obrazul adversarului” (op. cit., p. 215).

Pe de altă parte, nu puţini sunt cei care susţin că episodul lovirii lui Arie e real, chiar dacă apare consemnat foarte târziu. Se invocă fapte din Vechiul Testament, dar şi episodul alungării din templu cu biciul a vânzătorilor de animale şi a schimbătorilor de bani (V. Ioan 2, 15). Moise, „omul cel mai blând dintre toţi oamenii de pe pământ” (Numerii 12, 3), a omorât pe un egiptean „pentru că bătea pe un evreu dintre fiii lui Israel, fraţii săi” (Ieşirea 2, 12). Mai mult, „acest om blând a socotit drept ca Datan şi Aviron şi Core să fie înghiţiţi de pământ, pentru că s-au răzvrătit împotriva preoţiei, şi ca şi alţii să fie arşi cu foc din cer, când au adus la jertfelnic foc străin. Şi David cel blând a ucis pe Goliat, a pus pe fugă armata filistinilor şi a repurtat o victorie strălucită. Căci aceasta este mai cu seamă specific omului blând, să ierte cele aduse împotriva lui, dar să pedepsească pe cei nedrepţi” (Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Psalmi, Doxologia, Iaşi, 2011, p. 266).

Cred că o soluţie pentru ieşirea din această dispută, care se înteţeşte de la an la an, putem găsi într-un episod mai aproape de zilele noastre, relatat de Mitropolitul Ierotheos Vlachos. E un fragment din viaţa Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul:

„Odată l-am vizitat pe Părintele Paisie împreună cu un student la Teologie, care se afla la o vârstă critică. Când l-a întrebat despre studiile lui, studentul i-a răspuns cu nepăsare despre o lucrare legată de creaţia omului. La un moment dat, i-a spus Părintelui Paisie:

– Odată, Dumnezeu, neavând ce face, i-a creat pe Adam şi pe Eva, ca să-I treacă timpul.

Atunci am văzut pe Părintele Paisie cum a ridicat fulgerător mâna şi i-a dat aceluia o palmă puternică. Studentul s-a pierdut, a făcut ochii mari şi nu-i venea să creadă. Apoi a început să plângă cu suspine ca un copil mic. Părintele Paisie l-a privit, dar nu a spus nimic, ci l-a lăsat să plângă. După o vreme l-a întrebat:

– Binecuvântatule, ce sunt cele pe care le-ai spus? Vino cu mine!

Atunci l-a luat de mână, ca mama pe copilul mic, l-a dus la chiuvetă şi i-a spus:

– Spală-ţi faţa!

Apoi i-a dat un prosop ca să se şteargă pe faţă, după care a început cu gingăşie şi multă dragoste să-i arate greşeala şi să-i spună că nu trebuie să vorbim necuviincios despre Dumnezeu şi despre lucrarea Sa” (Nicolae Zurnazoglu, Cuviosul Paisie Aghioritul. Mărturii ale închinătorilor, Editura Evanghelismos, Bucureşti, 2006, p. 36-37).

Vedem, aşadar, pe Sfântul Paisie cum pălmuieşte, în chip neaşteptat, dar din dragoste, pe acel student la Teologie, din dorinţa de a-l ajuta să se trezească din rătăcirea lui. Încât aşa am putea înţelege şi legendara palmă – presupunând că episodul e real – dată lui Arie de Sfântul Ierarh Nicolae: nu ca pe o punere la punct a adversarului ci, dincolo de râvna înflăcărată pentru adevărul credinţei, ca fiind o ultimă metodă încercată spre a-l ajuta pe Arie ca măcar în felul acesta să se trezească din rătăcirea lui. Când vezi pe cineva că stă să cadă – din neatenţie, din nepăsare, din neştiinţă – într-o prăpastie, nu-i şopteşti blând să ia aminte, ci strigi la el din toţi rărunchii, avertizându-l de pericolul în care se află.

articolul original.

Suntem pe nicăieri

9 December 2022 at 00:50
image

Fără a intra în amănunte, două mari probleme cred că avem azi, fără soluţii în vechile aranjamente politice în care încă trăim: inegalitatea care de peste douăzeci de ani creşte continuu şi deja accelerat şi, în strânsă legătură cu asta, spectrul deja manifest al noilor abuzuri.

„Toţi sunt la fel” e sloganul ultimelor două decenii. Mai exact, are circa 22 de ani, pentru că s-a născut de fapt prin anul 2000. Alegerile din acel an, care au culminat cu finala prezidenţială Iliescu-Vadim, au reprezentat momentul de cotitură. Atunci s-a produs primul declic, şi de atunci s-a votat în consecinţă: ori cu un „nebun”, votul-înjurătură, ori cu unul „rău” ca să nu iasă unul „mai rău”, adică votul-din-silă.

Nici votul pentru USR de la ultimele alegeri nu a fost altfel, respectiv, unul pozitiv. Aparent s-a votat destul de consistent pentru „oameni noi” şi pentru „un alt fel de politică”, în realitate şi cu USR s-a votat atunci tot din disperare. E drept, a fost ceva şi din entuziasmul pasager al intrării unei noi generaţii pe marea scenă a politicii, dar lipsa de consistenţă şi-a spus până la urmă cuvântul. Prin ascensiunea la vârf, cu mijloace deloc ortodoxe, a celor cinici şi lipsiţi de scrupule, USR a ratat mai apoi şansa de a schimba într-un fel sau altul cursul unei ţări lipsite de alternativă.

De aceea cred că va trebui să părăsim terenul discuţiei despre politicianul sau partidul X sau Y şi asta nu neapărat pentru că „toţi sunt la fel”, ci pentru că a devenit irelevant şi să intrăm pe cel al sistemului în care joacă cu toţii. Pentru că doar de sistem e vorba când vedem că oricâţi „oameni noi” a-i scoate în faţă, majoritatea covârşitoare rămâne la fel de încăpăţânată: nu are încredere în niciunul.

Iar discuţia despre sistemul în care joacă cu toţii e legată în principal de direcţie, mai concret, de lipsa ei. Problema majorităţii românilor (şi nu doar a românilor), e că nu înţeleg încotro ne ducem. Şi asta nu din analfabetism, ci pentru că pur şi simplu o direcţie anume nu există. Suntem într-o fundătură. Lumea aşa cum o ştiam când, după căderea comunismului, ne-am reconstruit, cu chiu cu vai cum am făcut-o, o nouă ţară, nu mai e. Pur şi simplu. A dispărut în neant.

Anii 90, când am pus bazele României de azi, sunt istorie antică. Aproape nimic din ce visam atunci ca model de societate, nu mai e nici posibil, nici dezirabil. Pentru că modelul era Vestul, iar Vestul nu mai e nici el ce-a fost. Pentru că, de fapt, nici lumea întreagă nu mai e ce-a fost. Vestea consolatoare cumva e că nici Vestul, nici lumea largă, nu sunt mai fericite azi decât noi, dar asta e o altă discuţie. Problema, cum spuneam, e lipsa de direcţie şi de sens. Care e globală.

Semnele sunt mai vechi şi probabil că 2008 a fost prima alertă. Criza declanşată atunci a avut rolul unei dezvrăjiri în masă. Atunci am început să punem la îndoială toate fundamentele ideologice ale lumii în care trăiam, de la capitalismul cu legile lui sacre ale pieţei şi lăcomiei, care a dat frâu liber mai mult răului din noi decât părţilor mai luminoase, la socialismul redistributiv şi teoretic egalitar, dar care a dovedit, în Vest, acolo unde s-a manifestat în libertate, că nu e capabil să rezolve nimic important pe termen lung. La problemele reale de azi, soluţiile prefabricate cu zeci şi zeci de ani în urmă nu mai au nici un cuvânt de spus.

Fără a intra în amănunte, două mari probleme cred că avem azi, fără soluţii în vechile aranjamente politice în care încă trăim: inegalitatea care de peste douăzeci de ani creşte continuu şi deja accelerat şi, în strânsă legătură cu asta, spectrul deja manifest al noilor abuzuri. Aici vorbim de efectele tot mai nocive pe care le produc noile tehnologii, noile corporaţii şi noii guru ai economiei digitale: de la invadarea şi, uşor-uşor, controlul asupra vieţii private, la noile clivaje sociale şi culturale, categorii întregi de populaţie fiind deja condamnate la excluziune, marginalizare şi abuz. Aceste două noi realităţi sunt principalele responsabile de atmosfera apăsătoare, despresivă şi, în final, paralizantă, care domină psihicul civilizaţiei noastre occidentale la care suntem şi noi aliniaţi. Atmosferă perfectă pentru unul ca Putin să-şi facă de cap, găsindu-şi mereu aliaţi în chiar inima zisei civilizaţii.

Din acest punct de vedere, Putin e mai degrabă consecinţă, decât cauză. E mai degrabă profitor decât provocator al crizei prin care trece lumea. O lume care de vreo două decenii nu-şi găseşte direcţia. Asta cred că e tema reală a lumii de azi şi a noastră, a României, inclusiv. Iar când vom vedea politicieni care chiar înţeleg şi chiar sunt preocupaţi de această problemă, vom putea renunţa cu folos la fatidicul „toţi sunt la fel”.

articolul original.

Mici și neînsemnaţi (p)

9 December 2022 at 00:50
image

Trăim astăzi, ca pe vremea romanilor cu puţină pȃine și mult circ. Dealtfel, un balamuc grotesc, de nici nu-ți mai vine să deschizi televizorul. De teamă! Zilele acestea mă gȃndeam la faptul că, la noi, ursul nu mai are coadă încă dinainte de a apărea poveștile de adormit copiii. Poate vă puneţi întrebarea, de ce? Pentru că… statul, căci cine altcineva decât statul român se face vinovat de toată mizeria care se petrece la noi de atâta amar de vreme? Răspunsul cred că îl știm cu toţii: de trei zeci și ceva de ani, de când au luat unii cu japca și au dat în stânga și în dreapta, ca la nunta cu lăutari, lăsându-ne pe noi, micii și neînsemnații gândaci, să ducem greul.

Căci cine altcineva decât neînsemnații gândaci au dus în spate toate crizele care s-au succedat din ’90 și până acum? Și-au fost vreo câteva recesiuni! Cam una la zece ani. Pensionarii, ca de obicei, au fost primii „încasatori”. De la ei s-a luat mereu. La fel ca și acum când “mai marii” se tot frăsuie să-i mai amăgească cu doi creiţari. Cine știe dacă-i vor mai lua și pe ăștia că de vreun an ar fi trebuit să fie mărite pensile! Pȃnă una alta n-au primit nimic, iar statul a rămas cu teșchereaua plină, din care evident s-au înfruptat tot cei cu… pȃinea și cuţitul. Le-au distras atenția cu tot felul de fumigene, așa încȃt iacătă că a trecut anul.

Cum? Simplu! Ca la „alba – negra”, în târg, când golanii adună lumea fără minte, promițând „îmbogățirea”, iar, între timp, complicii infiltrați printre creduli operează la buzunare. Tot „operațiune” golănească este și jocul cu facturile la energie și cu prețul la carburanți și cu creșterile nejustificate de preţuri la multe produse alimentare de bază. Pe aceeași linie e și tarantela pe care o joacă statul la braț cu băncile străine care își exportă câștigurile în țările-mamă.

Mai interesant este că vine unul, cu dosar de turnător la Securitate, care aruncă încă un scuipat peste fețele românilor cinstiți, spunându-le arogant că, „nimeni n-a luat împrumut, cu pistolul la tâmplă”, deși mai tot timpul i-a îndemnat pe români să ia credite, că altfel economia nu poate merge. Te-ntrebi, atunci, de ce nu le pun interdicție și băncilor, să ne mai bombardeze cu atâtea reclame menite să te prostească? Așa cum se-ntâmplă în cazul jocurilor de noroc sau a țigărilor ucigătoare, la propriu, în cazul celor care sunt atinși de aceste vicii.

Pentru că… statul, căci cine altcineva, are de câștigat. Nu cumva la el ajunge grosul caimacului? Unii analiști susţin că tot el, statul, încasează 80 % din scumpirile operate de mafia energiei, la fel ca și în cazul profiturilor bancare care ne anunță cinic profituri fără precedent. Și nu sunt de ici, de colo!

Greu de spus cine-o fi alba și cine o fi neagra, în jocul ăsta murdar, din care doar micii și neînsemnații gândaci pierd, riscȃnd să devină cerșetorii acestei lumi “dezvoltate” și “civilizate”. Ar mai fi o șansă. Deșteptarea pȃnă nu e prea tȃrziu!

În sfȃrșit, am văzut cu vȃrf și îndesat cȃt de iubiţi suntem… doar pentru resurse!

articolul original.
Ieri — 8 December 2022Ziarul de Iasi

Gata cu mistreţii sau alte dobitoace pe pistă, la Iaşi: Aeroportul îşi securizează gardul perimetral, cu fonduri europene

8 December 2022 at 09:58
image

Paza nu este eficientă pe timpul nopţii. Într-un incident petrecut cu câţiva ani în urmă, un avion a lovit un mistreţ care ajunsese pe pistă

Aeroportul a lansat în licitaţie achiziţia serviciilor de proiectare, realizarea documentaţiei tehnice pentru obţinerea avizelor şi autorizaţiilor, asistenţă tehnică şi execuţia lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „Sistem de protecţie perimetrală”. Valoarea estimată este de 7,92 milioane de lei fără TVA, finanţare obţinută prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM). Ofertele pot fi înscrise până pe 22 decembrie. Durata contractului este de 32 luni – maxim 6 luni perioada de proiectare şi execuţie, urmate de 24 luni perioada de garanţie.

În acest moment nu există niciun fel de sistem electronic de alarmare la efracţie montat de-a lungul gardului perimetral care împrejmuieşte pista de aterizare a aeronavelor, iar paza este efectuată de către agenţi dispuşi în 5 posturi. „Metoda este ineficientă datorită faptului că există multe vulnerabilităţi în zone unde agenţii nu au vizibilitate, iar numărul lor este insuficient raportat la lungimea totală a gardului perimetral, de aproximativ 9,2 km”, se arată în Caietul de sarcini. Pe timp de noapte există riscul ca o persoană sau chiar unele animale să pătrundă în perimetruI păzit şi să ajungă pe pista de aterizare a aeronavelor, fără ca agenţii de pază să poată acţiona în timp util în vederea înlăturării pericolului, menţionează documentul citat.

Un incident devenit antologic s-a petrecut la sfârşitul lunii septembrie 2011, când un avion TAROM care venea de la Bucureşti a lovit la aterizarea la Iaşi un porc mistreţ rătăcit pe pistă. Niciun pasager nu a fost rănit, iar roata a pierdut doar un senzor. Animalul s-a strecurat prin gardul de sârmă ghimpată, iar directorul de atunci al aerogării s-a dezvinovăţit spunând că e nevoie de fonduri europene pentru construirea unui gard metalic de protecţie a pistei.

Prin contractul lansat în licitaţie, paza şi supravegherea limitelor aeroportului se vor face prin detectoare de tip radar, camere video cu iluminare laser şi sistem tv cu circuit închis, toate având şi UPS-uri pentru asigurarea funcţionării autonome. 

articolul original.

În judeţ s-au înfiinţat centre speciale de evaluare a copiilor cu viroze respiratorii

8 December 2022 at 09:34
image

În județul Iași au fost înființate centre de evaluare unde se asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în unitățile de primiri urgențe.

 În acest sens, a fost modificat ordinul ministrului Sănătății nr. 1.513/2020. Astfel, copiii care au simptome specifice unei viroze respiratorii vor fi evaluați de către medicul de familie, iar dacă este cazul, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. În aceste centre sunt spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare. „Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică. Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU). Evaluarea clinică a pacientului pediatric se va realiza în conformitate cu Ghidul «Insuficiența respiratorie acută la sugar – evaluare și tratament imediat», aprobat de Comisia de Pediatrie a Ministerului Sănătății”, au transmis reprezentanții DSP Iași.

În total sunt patru unități medicale care asigură copiilor asistență medicală în cazul virozelor respiratorii. Două dintre acestea sunt în Iași, fiind vorba despre Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” prin Unitatea de Primire a Urgențelor și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” prin Centrul de evaluare. Celelalte două sunt Spitalul Municipal de Urgență Pașcani prin ambulatoriu în intervalul orar 8.00 – 15.00, telefon 0232717937 şi prin CPU permanent și Spitalul Orăşenesc Hârlău prin camera de gardă, cu specialist pediatru în intervalul 8.00 – 15.00. 

articolul original.

Al doilea proiect Family Market al Iulius Grup inaugurat ieri la Iaşi. Investiţia din Bucum: 12 milioane de euro

8 December 2022 at 09:08

Compania IULIUS a inaugurat ieri cel de-al doilea proiect Family Market, în zona Bucium, după ce, vara trecută, a deschis un astfel de complex în Miroslava. 

Potrivit companiei, proiectul de retail din cartierul ieşean aduce servicii şi produse necesare unei zone rezidenţiale care se află într-o continuă dezvoltare. Printre acestea, se numără McDonald’s Drive Thru, Auchan şi Sinsay, la care se alături alţi 21 de antreprenori locali şi naţionali. „Este o investiţie de 12 milioane de euro şi avem o suprafaţă de retail de 5.500 mp, în care am adus împreună 26 de branduri, care au creat peste 180 noi locuri de muncă”, a declarat Radu Pârlea, Shopping Center Manager Family Market. La deschiderea de ieri au participat numeroşi ieşeni curioşi de oferta magazinelor.

Complexul găzduieşte magazine cu produse de la florărie, băcănie, patiserie, carmangerie, restaurante şi până la piese auto, frizerie şi diverse alte servicii care sunt necesare la nivel zilnic. „Cele patru luni de operare a proiectului din Miroslava ne confirmă că este un concept de care piaţa avea nevoie. În cazul proiectului deschis în Bucium, cei aproximativ 30.000 de locuitori ai cartierului vor putea reduce din drumurile spre centrul Iaşului, aflat la şapte-opt kilometri, pentru a accesa servicii care acum sunt aproape”, a mai spus Radu Pârlea.

În cadrul Auchan, cel de-al treilea din Iaşi (după cele din Palas şi Miroslava), ieşenii vor avea la dispoziţie peste 11.000 de articole la raft, supermarketul fiind întins pe o suprafaţă de 2.000 mp. Family Market Bucium cuprinde circa 5.000 mp de spaţii verzi amenajate, cu 150 de arbori maturi şi peste 7.000 de plante mici. Complexul este deservit de 151 de locuri de parcare şi facilităţi pentru biciclişti, iar parcarea este dotată şi cu staţii de încărcare electrică. Alte investiţii făcute de IULIUS au vizat lucrările de modernizare şi conectivitate a infrastructurii auto şi pietonale. În total, cele două proiecte de retail de proximitate (Bucium şi Miroslava) înseamnă o investiţie totală de 24 milioane euro.

articolul original.

„Micul Prinț. Ce este cu adevărat valoros – O călătorie interioară pentru orice adult”

8 December 2022 at 08:39

O dezbatere pe baza poveștii nemuritoare „Micul Prinț” a lui Antoine de Saint-Exupéry are loc sâmbătă, 10 decembrie 2022, începând cu ora 14:00, la Muzeul „Poni-Cernătescu”. Sensurile ascunse ale lumii Micului Prinț, întâlnirile cu personajele și îndemnurile din poveste vor putea fi analizare în cadrul acestei întâlniri, cu ajutorul invitatei Alina Avătămăniței de la Asociația „Noua Acropolă” Filiala Iași.

Evenimentul „Micul Prinț. Ce este cu adevărat valoros – O călătorie interioară pentru orice adult” este organizat de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Asociația „Noua Acropolă” Filiala Iași.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

articolul original.

Polonia va convoca circa 200.000 de civili pentru instrucţie militară

8 December 2022 at 08:26
image

Armata poloneză are în vedere să convoace anul viitor circa 200.000 de civili, rezervişti, voluntari şi cetăţeni fără experienţă în armată care urmează să primească instrucţie militară în cazărmi, relatează joi agenţia EFE, citată de Agerpres.

Programul de instrucţie va avea o durată de două săptămâni pentru cei 28.580 de polonezi care s-au înscris ca voluntari şi pentru cei circa 38.000 de rezervişti care au mai efectuat în ultimii ani antrenamente militare.

Vor fi convocaţi de asemenea mai mult de 130.000 de cetăţeni fără experienţă militară, pentru aceştia programul de instrucţie urmând să se desfăşoare în weekend. Criteriile de selecţie pentru acest al doilea grup nu au fost dezvăluite.

Pe de altă parte, armata poloneză va încorpora anul viitor încă 17.128 de noi soldaţi profesionişti.

Armata poloneză vrea să-şi crească efectivele până la 250.000 de membri


Deşi serviciul militar obligatoriu a fost eliminat în Polonia începând din anul 2009, actualul guvern de la Varşovia a decis consolidarea contingentului de securitate prin crearea în 2017 a unei Forţe de Apărare Teritorială, un corp paramilitar alcătuit din circa 30.000 de voluntari şi ale cărui efective Ministerul Apărării doreşte să le suplimenteze până la 50.000.

Armata poloneză are în plan să-şi crească efectivele totale până la 250.000 de membri, faţă de circa 110.000 în prezent, iar în contextul războiului din Ucraina a început recent să ofere programe de instrucţie militară şi de tehnici de supravieţuire tuturor cetăţenilor doritori cu vârste între 18 şi 65 de ani.

Vara aceasta a fost de asemenea creat un serviciu militar voluntar pentru tinerii polonezi, participanţii primind ca stimulent o soldă lunară de 1.000 de euro şi numeroase facilităţi fiscale, burse de studii şi credite preferenţiale.

articolul original.

„Gaudeamus”, cel mai mare târg de carte s-a deschis în București. Zeci de mii de titluri îi așteaptă pe pasionații de lectură

8 December 2022 at 07:59
image

Cel mai mare târg de carte al anului, „Gaudeamus'', s-a deschis în București cu zeci de mii de titluri, de la 200 de edituri.

Târgul se bucură de succes în fiecare an, chiar dacă în statistici România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește lectura.

După seria de crize ce a marcat lumea în ultimii ani, unii s-au îndreptat spre lectura pentru a-şi regăsi echilibrul. Succes are de pildă "Mitul Normalităţii", un studiu despre stres și influența lui asupra sănătății noastre.

Irina Marinescu, fondator editură: „Cred că toate aceste evenimente sunt pentru noi o oportunitate pentru a arde nişte etape și a ne uita mai mult în interior. Avem câțiva autori care te ajută cu blândețe să înțelegi ce e în spate, ce ți se întâmplă.”

Literatura premiată este și ea în topul preferinţelor. Indiferent de titlurile propuse, toate standurile au avut clienți. Unii au plecat acasă cu plasele pline de cărți.Târgul Gaudeamus din Capitală este deschis până pe 11 decembrie, la Romexpo.

articolul original.

WTA a publicat listă oficială a participantelor la Australian Open. Simona Halep nu e menționată

8 December 2022 at 07:40
image

Simona Halep este în continuare suspendată provizoriu pentru doping și are șanse mici să evolueze la Australian Open, primul Grand Slam din 2023, care are loc în perioada 16-29 ianuarie.În cazul în care nu va primi rapid o rezoluție favorabilă, ceea ce e greu de crezut, Simona Halep nu va putea participa la Australian Open. 

Ea a fost o prezență constantă la Melbourne începând cu 2010, jucând finala turneului de Grand Slam în 2018.În schimb, România va fi reprezentată de cinci jucătoare pe tabloul principal. Acestea sunt Sorana Cîrstea, Irina Begu, Ana Bogdan, Jaqueline Cristian și Patricia Țig, ultimele două fiind beneficiare ale clasamentului protejat, care se activează în cazul accidentărilor de lungă durată."12 câștigătoare de Grand Slam sunt pe lista de intrare. 19 din primele 20 de jucătoare vor lua parte la Australian Open, cu excepția Simonei Halep, care e suspendată provizoriu", se arată pe site-ul WTA. 

articolul original.

Florin Spătaru: Economia României pierde 10 miliarde de euro pe an rămânând în afara Schengen

8 December 2022 at 07:26
image

Veto-ul Austriei din Consiliul JAI, prin care România nu a fost primită în Spațiul Schengen, înseamnă pentru economia României pierderi de 10 miliarde euro anual, a spus ministrul Economiei, Florin Spătaru, la Digi24. 

El adaugă că este vorba despre costuri pe care România le plătește deja de mai mulți ani rămânând în afara spațiului comun de circulație, deși a îndeplinit condițiile tehnice. „O astfel de decizie înseamnă 10 miliarde de euro pe care economia România i-ar putea pierde prin neintrarea în Schengen şi aproximativ 1,5 miliarde de euro pe care îi plăteşte orice cetăţean sau orice companie care trebuie să tranziteze graniţele, neintrând în Schengen”, a spus ministrul la Digi24. „O decizie care ar fi trebuit să fie tehnică s-a transformat într-o decizie care, din punctul meu de vedere, contravine acelui principiu al solidarităţii de care de care ar trebui să dăm dovada în acest moment. Cred că sunt nişte costuri pe care le plătim de foarte mulţi ani, pentru că, tehnic vorbind, noi am îndeplinit aceste condiţii de foarte mult timp. Vă daţi seama că aceste sume care ar fi trebuit să intre în bugetul României sunt necesare. De aceea, probabil că următoarea etapă va fi să vedem cum vom face ca o parte din aceste costuri totuşi să-i să fie alocate României, pentru că economia are nevoie de aceste fonduri”, a adăugat el.

Ministrul a mai spus că a făcut apel către toţi ambasadorii şi către toate statele să analizeze intrarea României în Schengen din punct de vedere tehnic, conform condiţiilor care au fost stabilite pentru aderarea în Schengen, şi orice decizie „care ţine de emoţie sau de alte aspecte care nu au relevanţă pentru aderarea noastră în Spaţiul Schengen să fie lăsate deoparte”. Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunţat joi, la Bruxelles, că România şi Bulgaria nu au fost admise încă în Spaţiul Schengen, amintește Agerpres.

Comisarul pentru afaceri interne a felicitat Croaţia şi pe cetăţenii croaţi pentru aderare şi a declarat că Bulgaria şi România merită, de asemenea, să adere la spaţiul Schengen, dar nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor. „V-aş minţi dacă nu aş spune că sunt, de asemenea, dezamăgită şi cred să împărtăşesc această dezamăgire cu cetăţenii din România şi Bulgaria. Este rolul Comisiei să fie optimistă şi să facă paşii următori. Vom continua să facem acest lucru şi sunt convinsă că vom obţine aderarea României şi Bulgariei în timpul acestui mandat şi aceasta va fi prioritatea mea”, a spus comisarul Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate.

Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuţiile continuă pe tema aderării României şi Bulgariei.

Sursa: digi.24.ro

articolul original.

FCSB a fost amendată de UEFA pentru rasism

8 December 2022 at 07:12
image

Clubul FCSB a primit din partea UEFA o amendă în valoare de 25.000 de euro, pentru evenimentele desfășurate la meciul din Conference League, disputat pe teren propriu cu West Ham United.

FCSB, amendată cu 25.000 de euro de UEFA

Formația antrenată de Leo Strizu va trebui să dispute următoarea partidă europeană cu porțile închise, ca o măsură complementară.

„Meciul Fotbal Club FCSB (ROM) – West Ham United FC (ANG), 3 noiembrie 2022 (2022/23 UEFA Europa Conference League)

  • Se amendează clubul FCSB cu suma de 20.000 de euro şi i se ordonă să joace următorul meci din competiţiile UEFA, din calitate de echipă gazdă, cu porţile închise, ca urmare a comportamentului rasist al suporterilor săi.
  • Se amendează clubul FCSB cu 5000 de euro pentru încălcarea protocolului UEFA de revenire la joc.
  • Se avertizează clubul FCSB pentru încălcarea obligaţiilor sale media, cu o zi înainte de meci”, potrivit UEFA.
articolul original.
❌