ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 30 September 2022Ziarul de Iasi

Cu ochii larg închişi

29 September 2022 at 23:51
image

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

Întâmplările de mai jos s-au petrecut pe la începutul lunii septembrie 2003.

Era în plină campanie electorală pentru postul de guvernator al regiunii nord-est din Rusia, post rămas vacant după demisia, în iunie, a lui Vladimir Iakovlev. Miza adevărată şi extrem de importantă era, de fapt, controlul deplin asupra oraşului Sankt-Petersbug, ai cărui locuitori nu votaseră, în urmă cu patru ani, pentru candidatul susţinut de Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin nu se împăcase, bineînţeles, deloc cu ideea că marele oraş de pe malurile Nevei rămânea în afara zonei sale de influenţă, zonă care, în viziunea democratică a fostului ofiţer KGB, trebuie să se suprapună cu întreg teritoriul sfânt al măicuţei Rusia. Aşa că preşedintele s-a pus pe treabă şi a declanşat o violentă campanie împotriva lui Vladimir Iakovlev, bombardându-l - prin intermediul presei şi al televiziunii, despre care ştim cât de independente şi de libere sunt în Rusia - cu tot felul de acuzaţii:  deturnări de fonduri, abuzuri în funcţie, conflicte de interese etc. Campania a fost cât se poate de eficientă, iar imaginea lui Iakovlev se deteriorase considerabil. Când guvernatorul era aproape de knock-out, Putin a făcut o mişcare neaşteptată, de o generozitate înduioşătoare: i-a oferit, în schimbul demisiei, un post în guvern, anume de  responsabil cu reforma serviciilor municipale. Iakovlev  a avut slăbiciunea (înţelepciunea?) să accepte să fie trecut pe linie moartă şi, ca prin miracol, toate teribilele acuzaţii au dispărut una câte una şi nici o acţiune judiciară nu a fost declanşată împotriva fostului guvernator.

Actul doi bis. Reintră în scenă Valentina Matvienko, cea care îl înfruntase, fără succes, pe Iakovlev în alegerile din 2000. Între timp Putin o numise, drept consolare, adjunctă a primului-ministru, iar în martie 2003 o delegase reprezentantă a Kremlinului în (coincidenţă!) regiunea de nord-est. Demisia guvernatorului o plasa, din start, pe poziţia de favorită. Dar locuitorii din Sankt-Petersburg, încăpăţânaţi, continuau să n-o agreeze pe candidata Kremlinului (Putin însuşi i-a acordat o întrevedere şi i-a urat călduros, în faţa camerelor de luat vederi, mult succes). Maşinăria mediatică s-a repus în funcţiune şi candidaţii potenţiali au fost determinaţi, prin mijloace specifice, să nu se mai prezinte. Campania propriu-zisă a fost un exemplu de transparenţă şi de echidistanţă: afişe mari au împânzit oraşul, reprezentându-i pe Vladimir Putin şi pe Valentina Matvienko alături, surâzători şi privind cu încredere viitorul, sub cuvintele, înscrise cu litere mari: „ÎMPREUNĂ, PUTEM FACE TOTUL!”. Pliantele distribuite de candidată subliniau de asemenea că, în cazul în care va câştiga alegerile, fondurile substanţiale venite de la Moscova vor contribui decisiv la dezvoltarea şi revitalizarea oraşului şi a regiunii.

Nu e de mirare că principala contracandidată, Anna Markova, a ajuns curând la doar 7% în sondaje (în timp ce Valentina zbura, voios, către 50%). Ştiind dinainte deznodământul, susţinătorii Annei Markova s-au gândit la o mică farsă care să-i facă să mai uite de necazuri. Au adus un cal pe Nevski Prospekt şi au aşezat alături o pancartă cu următorul text: „Dacă Vladimir Putin v-ar cere să votaţi pentru un cal, aţi fi de acord?”. Jos, pe trotuar, era o urnă, iar alături, două cutii, una cu bile roşii pentru „Nu” şi alta cu bile verzi prin care trecătorii, solicitaţi să se pronunţe, admiteau că „Da, aş vota pentru un cal!”.

Bănuiţi, cred, rezultatul acestui referendum improvizat: a câştigat, şi aici, preşedintele Putin.

Testul s-a dovedit întru totul concludent şi la recentele alegeri legislative, unde opoziţia democratică a fost zdrobită, iar Jirinovski a jucat cu succes, din nou, rolul de măscărici util.

Orice asemănare cu situaţii, personaje şi realităţi cunoscute nouă nu este câtuşi de puţin întâmplătoare.

P.S. În Rusia anului 2022, gluma cu calul e de neconceput: bietul animal ar fi dus direct la abator.

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

articolul original.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

29 September 2022 at 23:50
image

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Întâlnirea, moderată de Oana Filip, a adus şi câteva explicaţii oferite de designerul Alex Munteanu legate de procesul prin care a fost comisionat şi dezvăluit publicului noul brand al Iaşului, ca parte dintr-un manual de identitate de oraş. Sper ca feedback-ul primit să fi fost util tuturor celor implicaţi, atât în procesul de selecţie a unor astfel de servicii, cât şi de execuţie. 

Industriile creative sunt cele care îşi au originea în „creativitatea, talentul şi măiestria indivizilor şi care au potenţialul creării de locuri de muncă şi de a genera prosperitate prin producerea şi exploatarea creativităţii, muncii intelectuale şi a ideilor, adică a proprietăţii intelectuale”. Definiţia industriilor creative şi a sectoarelor care o compun s-a schimbat în timp, după ce la finalul anilor ‘90 guvernul Tony Blair a încurajat folosirea creativităţii ca un termen umbrelă pentru o agendă dominată de cuvinte cheie precum cunoaştere, inovaţie şi antreprenoriat. 

Cea mai recentă taxonomie a Departamentului pentru Cultură, Media şi Sport din Marea Britanie, cel care în urmă cu mai bine de 20 de ani a lansat prima versiune cu 12 domenii, le-a restrâns în 2015 la doar 9. Industriile creative sunt compuse astăzi din: arhitectură; arte vizuale, performative şi muzică; muzee, galerii şi biblioteci; industria editorială; meşteşuguri; design (grafic, de produs şi fashion); film, tv, radio şi fotografie; publicitate şi marketing; IT (software şi servicii). Sunt voci care consideră că şi gastronomia ar trebui să fie pe această listă.

Clasificarea domeniilor industriilor creative de pe site-ul menţionat mai sus prezintă câteva inexactităţi: apar domenii vagi precum „cultură”, care include mare parte din celelalte, mai ales că industriile culturale se numesc acum creative. Încercarea de hibridizare dintre „ştiinţe şi educaţie” nu face parte din nici o clasificare a industriilor creative, iar arhitectura şi designul ar fi trebuit să fie categorii separate. Cu toate acestea, plaforma este pe cât de simplu de folosit (înscrierea nu durează mult şi e intuitivă), pe atât de utilă pentru crearea şi consolidarea unor reţele de creativi locali. Sau a unor comunităţi. Şi, de ce nu, cu o promovare inteligentă, realizarea unor legături între aceştia şi eventuali parteneri naţionali. 

Sintagma de „oraş al creatorilor” nu este foarte întâlnită. Un arhitect francez, Jean-Jacques Terrin, a scris o carte bilingvă (engleză-franceză) cu acest titlu, în care a vrut să demonstreze că artiştii vizuali, muzicienii, actorii sau designerii grafici, industria creativă în ansamblu, „joacă un rol vital în transformarea oraşului contemporan”. Prin prezentarea unor studii de caz din oraşe precum Berlin, Birmingham, Lausanne, Lyon, Montreal, Nantes sau Montpellier, analizate de experţi culturali şi urbanişti, Terrin aduce argumente puternice pentru importanţa activităţilor creative şi producţiei artistice în regenerarea urbană, economia oraşelor şi repoziţionarea acestora în competiţia globală pentru resurse.

Însă acestea sunt punctele tari ale oraşelor creative, noţiune (consacrată de Charles Landry în cartea The Creative City din 2000) care a creat o întreagă mişcare, atât în mediile academice, cât şi în cele economice şi ale politicilor publice. Mare parte din ideile care aveau să constituie formula de oraş creativ au apărut încă din anii ‘80, în jurul discuţiilor despre cultură, artă, programare culturală şi nevoia oraşelor de a-şi promova unicitatea. În perioada respectivă, temele principale erau proiectele artistice şi reconversia clădirilor vechi. 

Abia la mijlocul anilor ‘90 creativitatea a devenit un atribut căutat, iar industriile culturale au devenit industriile creative, deşi o oarecare ambiguitate în înţelegerea termenilor (vizibilă inclusiv pe platforma dezvoltată de creativii ieşeni) persistă până azi. În oraşele creative, nu doar artiştii şi cei care activează în economia creativă sunt surse pentru creativitate. Aceasta poate veni de la oricine abordează problemele într-un mod inventiv, fie într-o afacere sau în asistenţă socială, administraţie publică sau procese tehnice. În loc de a găsi modalităţi de a creşte cantitativ producţia, creativitatea ajută la identificarea căilor de a inova, a adăuga mai multe valoare şi a creşte calitatea vieţii locuitorilor unui oraş.

În 2007, UNESCO a identificat 13 elemente ale creativităţii oraşelor şi zonelor urbane, din care atrag atenţia susţinerea coeziunii sociale, promovarea creşterii economice, asigurarea bunăstării cetăţenilor, stimularea industriilor creative, dialogul intercultural, susţinerea inovaţiei şi creativităţii ca stil de viaţă, promovarea participării cetăţenilor în sfera publică, construirea infrastructurii culturale, cooperarea internaţională prin împărtăşirea cunoaşterii şi experienţelor. Cine nu vrea aşa ceva pentru oraşul în care locuieşte?

George Pleşu este manager cultural, preşedintele Asociaţiei AltIaşi

articolul original.

De ce câştigă extrema dreaptă

29 September 2022 at 23:50
image

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

O precizare absolut necesară: nu-i consider pe toţi cei care votează la un moment dat cu extremiştii ca fiind ei înşişi extremişti. Contextul istoric poate favoriza uneori un anumit curent ideologic, un trend politic, un val emotiv căruia îi cad victime mulţi care, altfel, în condiţii normale, ar vota cu partide moderate. E ceea ce se întâmplă în ultimii ani în Europa şi Statele Unite.

Vorbesc doar de cele două regiuni geo-politice pentru că mai ales în ele există o tradiţie a libertăţii de exprimare şi a alegerilor libere. În cele două regiuni, aşadar, asistăm începând cam odată cu criza din 2008-2009 la creşterea sensibilităţii publice faţă de teme specifice extremei drepte: naţionalism autarhic, xenofobie, rasism, autoritarism. Tot mai mulţi oameni au încetat să mai creadă în democraţia de tip liberal şi în economia de piaţă aşa cum funcţionează ea în ultimile decenii. Chiar dacă cu reveniri aparent spectaculoase, votul majorităţii electoratelor din acest areal geo-politic din care facem şi noi parte, s-a deplasat spre dreapta, favorizând astfel ascensiunea extremiştilor.

Ultima ispravă e cea a italienilor care duminica trecută au dat un gir clar, la vot, partidelor de dreapta şi extrema dreaptă, iar acest lucru nici măcar nu mai reprezintă vreo surpriză. Italienii au votat cum se votează peste tot în SUA şi în Europa de ceva ani: împotriva partidelor clasice, mainstream, fie ele conservatoare, liberale, social-democrate sau socialiste, şi în favoarea celor numite populiste de dreapta sau extrema dreaptă, multe noi sau mai vechi, marginale, dar rebranduite.

Există multe explicaţii date acestui fenomen, s-au scris tone de analize, studii, cărţi, s-a vorbit şi se vorbeşte în neştire despre asta. Eu mă opresc doar asupra uneia, cea în care cred cel mai mult şi care, în esenţă, spune următorul lucru: europenii şi nord-americanii votează tot mai mult cu dreapta radicală sau extremă pentru că tipul de societate în care trăim, produs şi propus în continuare de partidele clasice, fie ele de dreapta sau de stânga, nu mai satisface cu adevărat decât o minoritate. Dar vorbim de o minoritate care deţine fie puterea politică efectivă, fie pârghiile care-i permite să o acceseze. O minoritate-elită.

Sigur, puterea a fost mereu la dispoziţia unei elite minoritare, aşa a funcţionat mereu societatea, dar nu întotdeauna cealaltă parte, adică majoritatea, s-a simţit exclusă de la beneficii sau ameninţată cu excluderea de la ele. Or, tocmai asta se întâmplă în aceşti ani.

Tot mai mulţi oameni se simt fie ignoraţi, fie marginalizaţi, fie de-a dreptul eliminaţi din sistem, iar pentru asta dau vina, cum e şi firesc, chiar dacă nu întru totul îndreptăţit, pe cei puţini care deţin puterea. Iar această putere e asimilată ca imagine cu tot ce ţine de globalizare, de concentarea puterii economice în mâinile unor mega-corporaţii, de noua economie digitală, de aparentul dictat cultural al unei elite educate sau doar privilegiate, de lupta pentru drepturile unor minorităţi, drepturi considerate ne-esenţiale sau chiar ne-normale şi, evident, cu consecinţele pe care acestea le produc: migraţia, criminalitatea de proximitate, polarizarea socială, insecuritatea economică, sentimentul de înstrăinare, lipsa de orizont şi de sens.

Toate acestea sunt teme ale extremei drepte. Sunt pentru că ştiu să le exploateze, dar dincolo de etichete şi de ideologii stă această realitate: tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Şi e normal să nu ştie, pentru că suntem cu toţii încă subiecţi neputincioşi ai uneia cu adevărat istorice şi nimeni nu-i poate ghici deocamdată sensul. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii. 

articolul original.

Deputatul Filip Havârneanu (USR): “Cine îl salvează pe Sorin Cîmpeanu la moțiune, susține impostura, furtul și politica de clan în Educație” (P)

29 September 2022 at 23:50
image

Deputatul ieșean Filip Havârneanu a anunțat că USR a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, întrucât viitorul copiilor nu mai poate fi lăsat pe mâna unui plagiator care nu a fost capabil de nicio reformă în sistem. În opinia parlamentarului USR, Cîmpeanu a transformat educația în resursă pentru clientela politică, acționând în dezavantajul elevilor, părinților și profesorilor. Moțiunea va fi dezbătută și votată marți, în Parlament.

Filip Havârneanu afirmă că, neluând în calcul până acum demisia, Sorin Cîmpeanu, obligă o țară întreagă să tolereze minciuna și fidelitatea lui politică, obișnuindu-ne anormal cu ideea că plagiatul este în regulă, dacă vrei să  ajungi ministru.

Într-o Românie Educată, și-ar fi dat imediat demisia. În România lui Klaus Iohannis, încă un ministru plagiator este ceva normal, când Guvernul este condus de un alt plagiator: premierul Nicolae Ciucă. Viitorul educațional al copiilor din România nu poate fi lăsat pe mâna unui plagiator care a avansat în carieră pe munca altuia și cu diplome fabricate. Nu e corect față de copiii și de tinerii care învață pe rupte ca să devină cineva, aici, unde au găsit mai multe bariere decât oportunități”, a declarat deputatul de Iași.

„Sorin Cîmpeanu s-a baricadat la Ministerul Educației și a continuat să se agațe de funcție”

Filip Havârneanu a mai adăugat că sistemul de educație românesc nu va putea respira până când nu va fi condus de un ministru competent și dedicat nevoilor reale ale copiilor, părinților, profesorilor.

Voiam să depunem această moțiune în momentul în care ajungea la vot Legea Educației, făcută de Cîmpeanu, care defavorizează elevii săraci, trimite părinții să plătească pentru meditații, politizează în continuare sistemul și avantajează plagiatorii, dar nu am mai putut aștepta. Sorin Cîmpeanu s-a baricadat la Ministerul Educației și a continuat să se agațe de funcție. Vrem Educație, exemple în Educație, nu furt, nu miniștri care azi au privilegiul acestor poziţii, deși titlurile lor sunt contrafăcute. Cu noile legi ale Educației, a vrut să își mascheze incompetența și să acopere hoția intelectuală. A lui și a celor care au promovat în viață ca el. Pentru Sorin Cîmpeanu nu există onoare, nu există simțul răspunderii, nu există respect. Există raportul și comanda de partid și ambiția de a demonstra că hoții în România nu doar că sunt mulți, dar au și un tupeu fantastic”, a menționat deputatul USR Filip Havârneanu.

“Moțiunea trebuie votată pentru acești copii, nu pentru a proteja hoția”

Filip Havârneanu îi indeamnă pe toți parlamentarii care au conștiință să voteze marți moțiunea USR.

Cei care vor un învățământ care să ne dea speranță, care să țină copiii în țară, trebuie să voteze săptămâna viitoare în Parlament pentru această moțiune simplă. Cine nu votează moțiunea împotriva lui Sorin Cîmpeanu, susține impostura, furtul și politica de clan în Educație. Vrem să spunem stop implicării politicului în educație și să îndepărtăm clientela politică de un domeniu care trebuie să „hrănească” generațiile viitoare. Arhitectura sistemului de educație nu poate purta amprenta unui personaj care a avansat în carieră mințind despre studii și despre pregătirea sa reală”, a specificat Filip Havârneanu, care este și secretar al Comisiei pentru Învățământ la Camera Deputaților.

articolul original.

Apucături tribale (P)

29 September 2022 at 23:50
image

Trăim mai mult ca oricȃnd în era manipulărilor de tot felul. Televiziunile anunță o iarnă foarte grea, mai corect acestea anunţă că va fi o iarnă foarte-foarte grea. Dacă ne mai prezenta vremea renumitul meteorlog Topor, poate am fi crezut, dar dacă accesezi telefonul din oră în oră parcă ai nişte dubii. Mai trist, prezentatori gravi și invitați experți în toate cele, de la evoluţia sau involuţia crizei economice la importanța chimenului în rețeta sărmăluțelor cu brânză, ca să nu mai amintim de toate stirile mondene, care dezbat cu exactitate problema care ne va încărca facturile și goli portofelul.

Toţi au legături directe la Bruxelles, la Berlin și Washington. Se vorbește despre raționalizare și dușuri în doi, despre compensări și temperatura ideală de 19 grade, încât ajungi să te întrebi cui îi filează cu adevărat becul. Oare lor, care debitează astfel de nebunii sau nouă de stăm să-i ascultăm? Probabil că, într-o măsură mai mare sau mai mică, am ajuns trăzniți cu toții.

Singurii care sunt teferi la cap sunt băieții deștepți care orchestrează din umbră totul. Băieții deștepți din spatele tuturor crizelor adevărate și închipuite: medicală, alimentară, energetică și tot așa înainte, cânte or mai fi să născocească! Păpușari care își umflă conturile și se mai umflă și de râs, ca la un banc bun pe seama inculturii şi incapacităţii de a raţiona a celor ce trec prin şcoală precum gȃsca pe apă. De altfel, criza energetică chiar amintește de un banc. Este vorba de bancul cu șeful tribului de indieni care dorea să știe câte lemne trebuiau tăiate pentru iarna ce avea să vină.

Ca urmare, Marele Șef și-a trimis omul de încredere să-l întrebe pe înțeleptul tribului ce stătea și cugeta sus în vârf de munte, dacă urma o iarnă grea sau foarte grea. Înțeleptul și-a dus mâna streașină la ochi și privind în vale a spus că va veni o iarnă foarte grea. Aflând răspunsul, șeful și-a pus de urgență oamenii să taie și mai multe lemne. După care, scrupulos și responsabil, și-a trimis din nou aghiotantul pentru a-l chestiona pe înțelept dacă iarna va fi doar foarte grea sau foarte-foarte grea.

Înţeleptul a scrutat din nou valea și a accentuat că iarna va fi într-adevăr foarte-foarte grea. Povestea s-a repetat, tribul tăiind din ce în ce mai multe lemne, iar aghiotantul făcând la ordinele Marelui Șef din ce în ce mai multe drumuri în vârf de munte, acolo unde după ce aruncă o privire departe către vale, înțeleptul mai adăuga câte un „foarte” la cumplita iarnă ce avea să vină. La un moment dat, exasperat, dar și curios, mâna dreaptă a șefului s-a hotărât să-l întrebe pe înțelept cum de știa ce fel de iarnă va veni. La care Înţeleptul i-a spus: „Simplu: mă uit în vale pentru a vedea câte lemne tăiați”.

Nu vi se pare că bancul din trecut este identic cu realitatea de astăzi? Cu mâinile streașină la ochi, băieții deștepți din energie se uită la televizor și satisfăcuți decretează precum Înţeleptul tribului: „Se vede că va fi o iarnă foarte-foarte-foarte grea”.

Mă întreb totuşi, ca un novice, lăsând la o parte căderea preţului la energie, de unde vor mai face băieţii deştepţi profit cu atâtea raţionalizări? Probabil din solidaritatea cu alţii!

articolul original.
Ieri — 29 September 2022Ziarul de Iasi

Forţele ucrainene recuceresc oraşul Kupiansk şi alungă trupele ruse de pe malul estic al râului Oskil

29 September 2022 at 07:23
image

Forţele ucrainene au cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk şi au alungat trupele ruse din poziţiile de pe malul estic al râului Oskil, care desparte oraşul din nord-estul Ucrainei, relatează AFP.

Cea mai mare parte a oraşului Kupiansk, un nod feroviar strategic, a fost recucerită la începutul acestei luni, ca parte a unei contraofensive uimitoare a trupelor ucrainene în nord-estul ţării.

Unele trupe ruse au rezistat pe malul estic al râului Oskil, peste un pod rutier distrus. Civilii au fugit pe teritoriul ucrainean în timp ce bombardamentele continuau zi şi noapte.

articolul original.

Rareş Bogdan arată cu degetul spre prima exploatare de gaz din platforma continentală

29 September 2022 at 07:08
image

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat, joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că este profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Blaxi Oil and Gaz, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani de ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, el explicând că existăo lege extrem de clară, iar prioritatea o are statul român, şi doar dacă statul român refuză gazul respectiv atunci se intră pe piaţa internaţională

”Mă supără sau sunt profund mâhnit că acest gaz care se extrage de la Blaxi Oil and Gaz, primul gaz din platforma continentală, deja a fost contractat de grupul Engie pe trei ani de ani, ceea ce este o chestiune care contravine legii în România, pentru că în mod normal, gazul respectiv pot să îl export la un jucător european doar după ce în ţara respectivă ţi se dă hârtie, ţi se dă hotărâre că refuză gazul”, a spus Rareş Bogdan.

El a precizat că Prima dată, Blaxi Sea Oil and Gaz trebuia să ofere gazul respectiv Transgazului, Romgazului, Ministerului Energiei şi dacă aceştia refuzau gazul de la Blaxi, abia apoi putea să facă contract cu grupul Engie sau cu altcineva, pentru ca resprctivul gaz să fie scos de pe teritoriu.

”Există o lege extrem de clară, prioritatea o are statul român, dacă statul român refuză gazul respectiv atunci se intră pe piaţa internaţională, e uşor diferit faţă de energia electrică, unde este o piaţă de 14 ţări”, a mai explicat europarlamentarul. 

Potrivit lui Rareş Bogdan, ”o comisie a statului român, de la Ministerul Energiei, Transgaz, Romgaz şi ANRE trebuie să vegheze şi să facă o acţiune de control, dacă compania a respectat sau nu legea. ”Eu spun că nu a respectat”, a completat el.

articolul original.

Ministerul Culturii, la moartea lui Alexandru Arşinel: „Ne încărca cu bucuria pe care o transmitea cu fiecare apariţie”

29 September 2022 at 06:54
image

Alexandru Arşinel, aplaudat şi apreciat pentru apariţiile sale de pe scenă, „ne-a lăsat o colecţie impresionantă de înregistrări pentru a ne încărca cu bucuria pe care o transmitea cu fiecare apariţie şi pentru care îi mulţumim”, este mesajul Ministerului Culturii după anunţul decesului marelui actor.

„După o carieră impresionantă în care a adus zâmbete românilor de toate vârstele, Alexandru Arşinel a plecat astăzi dintre noi. Aplaudat şi apreciat pentru apariţiile sale de pe scenă, ne-a lăsat o colecţie impresionantă de înregistrări pentru a ne încărca cu bucuria pe care o transmitea cu fiecare apariţie şi pentru care îi mulţumim. Odihnă veşnică! Condoleanţe familiei!”, a transmis Ministerul Culturii. 

Actorul de teatru şi film s-a născut la Dolhasca, judeţul Suceava, localitatea devenind deja celebră după ce a fost evocată de artist în multe dintre momentele sale comice, interviuri sau declaraţii. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1962, la clasa profesorilor Irina Răchiţeanu Şirianu şi Ion Olteanu.

S-a remarcat în emisiunile de divertisment (radio şi TV), dar mai ales pe scenă, rămânând mereu aproape de inimile românilor din ţară şi din Diaspora.

După absolvire, pleacă la Târgu Mureş unde se deschide secţia română la Teatrul Maghiar. În 1964, dă concurs la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” - al cărui director va fi mai târziu - şi joacă în spectacole de teatru de revistă alături de Mircea Crişan, Puiu Călinescu, Horia Căciulescu, Ion Antonescu - Cărăbuş, Zizi Şerban, Mihai Ciucă, Elena Burnaz, cuplurile Horia Şerbănescu - Radu Zaharescu sau Nicu Constantin - Alexandru Lulescu. În anul 1978, începe să joace împreună cu Stela Popescu, în spectacolele Teatrului „Tănase” de la Grădina Boema, pe savuroasele texte ale lui Mihai Maximilian. Este anul în care ia naştere unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice care au existat pe scena românească. De altfel, în anul 2010, spectacolul „Aplauze, aplauze” a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu - Alexandru Arşinel.

A primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D - „Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului” şi este cetăţean de onoare al Capitalei şi al oraşului Dolhasca.

articolul original.

Compensarea preţurilor la carburanţi a fost prelungită până la sfârşitul anului

29 September 2022 at 06:39
image

Guvernul a prelungit, în şedinţa de joi, compensarea preţurilor la carburanţi cu 50 de ani pe litru până la data de 31 decembrie 2022, a anunţat secretarul de stat în cadrul Ministerului Energiei Dan Dragoş Drăgan. ”Pentru primele luni estimăm impactul bugetar la aproximativ 600 de milioane de lei (...) pentru următoarele trei luni, octombrie, noiembrie şi decembrie, estimăm acelaşi impact, la acelaşi nivel, respectiv 600 de milioane de lei”, a afirmat el.

Secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Dragoş Drăgan, a declarat, joi seara, la finalul şedinţei de Guvern, că operatorii economici care comercializează benzină şi motorină vor beneficia în continuare de compensarea de 0,25 pe litru. 

“Astăzi a fost aprobată OUG pentru modificarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului numărul 106/2022, prin care Guvernul a prelungit măsura acordării de reducere ale preţurilor la benzină şi motorină până la data de 31 decembrie 2022. Prin această ordonanţă de urgenţă operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali, persoane fizice sau juridice, precum şi către operatorii economici autorizaţi care achiziţionează carburanţi din depozite sau şi din staţii de distribuţie pentru consumul propriu sau pentru revânzare şi care acordă o reducere de 0.5 lei pe litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 de lei per litru, inclusiv TVA aferentă reducerii acordate”, a afirmat secretarul de stat.

El a precizat că agenţii economici vor afişa această reducere de preţ.  “Pentru fracţiuni dintr-un litru reducerea de preţ şi, respectiv, compensarea se vor acorda proporţional. Perioada de aplicare a acestei măsuri, agenţii economici care comercializează motorină şi benzină prin intermediul staţiilor de distribuţie vor afişa pe totemul staţiilor preţul care include această reducere de preţ, iar în sistemul de gestiune şi de pompă va fi înscris preţul de vânzare fără aceasta reducere comercială”, a explicat Dan Dragoş Drăgan. 

Întrebat care este impactul bugetar până la 31 decembrie 2022, secretarul de stat a răspuns: “Pentru primele luni estimăm impactul bugetar la aproximativ 600 de milioane de lei. Deci, coroborând datele pentru primele trei luni, pentru următoarele trei luni, octombrie, noiembrie şi decembrie, estimăm acelaşi impact, la acelaşi nivel, respectiv 600 de milioane de lei”.

articolul original.

Sorin Cîmpeanu şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Educaţiei

29 September 2022 at 06:25
image

Sorin Cîmpeanu a anunţat că a decis, ”din proprie iniţiativă”, să demisioneze din funcţia de ministru al Educaţiei. El era de la începutul săptămânii în centrul unui scandal de plagiat. Jurnalista Emilia Şercan a dezvăluit că fostul ministru şi-a trecut numele pe un curs care în trecut fusese conceput de un colectiv de profesori. A contribuit şi el la unele capitole, dar nu în totalitate aşa cum a pretins acum.

”A fost o şansă şi o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învăţământ”, a afirmat el. Cîmpeanu s-a descris ca ” omul care construieşte” şi nu unul ”care dărâmă”. ”Proiectele legilor România Educata reprezintă cea mai bună şansă pentru o educaţie aşa cum cred ca ne dorim cu toţii. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educaţie de calitate, vor fi şi mai mulţi oamenii care nu percep conţinuturi şi nu înţeleg adevăratul sens al cuvintelor”, a susţinut el.

”Am decis, din proprie iniţiativă, să demisionez din funcţia de ministru al educaţiei. A fost o şansă şi o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învăţământ. Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam şi una şi alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorinţa de a schimba lucrurile în bine. Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent şi am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la şcoală cu prezenţă fizică. Am militat în mod constant şi am asigurat cadrul legal pentru ca finanţarea educaţiei să crească”, a arătat Cîmpeanu, joi seară, într-o postare pe Facebook.

El a adăugat că în mandatul său a făcut schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”, enumerând:

”1. un sistem de educaţie timpurie integrat, prin preluarea creşelor în sistemul de învăţământ;

2. îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învăţământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educaţie, iar acum educaţia are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat şi sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului şcolar - prima rundă (1,14 miliarde lei) şi toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităţilor româneşti (1,24 miliarde lei);

3. organizarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de director în şcoli;

4. mărirea burselor elevilor;

5. recunoaşterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;

6. rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;

7. demararea reformării planurilor-cadru şi curriculumului aferent - o schimbare atât de mult aşteptată;

8. extinderea programului Masă caldă în şcoli de la 150 de unităţi la 450 de unităţi de învăţământ;

9. introducerea învăţământului dual la nivel universitar;

10. internaţionalizarea universităţilor româneşti prin reglementarea diplomei joint degree”.

Cîmpeanu a adăugat că a elaborat proiectele Legilor “România Educată” şi a parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia a finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte să răspundă pe deplin aşteptărilor şi nevoilor reale ale societăţii.

”Sunt omul care construieşte şi nu sunt omul care dărâmă! Cu toţii avem obligaţia să contribuim şi să susţinem reforma în educaţie! Cred în România Educată şi voi susţine Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector şi de senator. Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai bună şansă pentru o educaţie aşa cum cred ca ne dorim cu toţii. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educaţie de calitate, vor fi şi mai mulţi oamenii care nu percep conţinuturi şi nu înţeleg adevăratul sens al cuvintelor. Le mulţumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susţină educaţia!”, a conchis Cîmpeanu.

articolul original.

Tenismenul Casper Ruud s-a calificat la Turneul Campionilor

29 September 2022 at 02:59
image

Norvegianul Casper Ruud, locul 2 ATP, s-a calificat, joi, pentru al doilea an consecutiv la Turneul Campionilor.

“Tocmai ce am primit vestea că m-am calificat la Nitto ATP Finals din Torino din nou în acest an şi abia aştept să revin în Italia. Anul trecut m-am simţit minunat, este o ţară minunată pentru tenis”, a declarat Ruud, potrivit nittoatpfinals.com.

Casper Ruud a acces joi în sferturile de finală ale turneului de la Seul. Ruud l-a învins în optimi pe chilianul Nicolas Jarry, scor 6-2, 3-6, 6-3.

Până acum, s-au mai calificat la Turneul Campionilor spaniolii Rafael Nadal şi Carlos Alcaraz.Turneul Campionilor va avea loc în perioada 13-20 noiembrie. Anul trecut, Ruud a ajuns până în semifinalele turneului.

articolul original.

Schimbări în zona Aeroportului Iaşi pe fondul demarării construcţiei terminatului T4

29 September 2022 at 02:46
image

Aeroportul îi pune în gardă pe ieşeni - şi nu numai pe ei - asupra unor schimbări în zona aerogării, pe fondul începerii şi derulării şantierului pentru terminalul de pasageri T4.

”Stimaţi pasageri, În această perioadă, R.A. Aeroportul Iaşi efectuează lucrări de amenajare a şantierului unde vor începe în curând lucrările la noul proiect de dezvoltare (construirea noului terminal T4 şi extinderea parcării).

Lucrările au afectat deja o porţiune considerabilă din parcarea existentă (în special în zona curbei), ca urmare a relocării utilităţilor şi devierii căii de acces spre terminal, intervenţii necesare pentru pregătirea terenului unde va fi ridicat noul terminal T4, ce va avea o suprafaţă desfăşurată de peste 31.000 de mp.

În aceste condiţii, maşinile parcate în zona de lucru au fost mutate pentru a fi protejate, iar autoturismele ce staţionează de peste 30 de zile urmează să fie relocate în parcarea de lungă durată, amenajată în zona hangarului de mentenanţă şi care va funcţiona cât timp va fi necesar.

Pe această cale, dorim să ne cerem scuze pentru disconfortul creat tuturor celor care ajung la Aeroportul Iaşi. Totodată, ieşenilor care au programate călătorii cu avionul le recomandăm să folosească alte mijloace de transport spre aeroport: autobuzul linia 50, serviciile de taxi şi ride sharing.

Precizăm că traficul aerian nu va fi afectat pe durata derulării lucrărilor.

Odată cu extinderea infrastructurii, vom reuşi să rezolvăm principalele probleme cu care ne confruntăm la acest moment: capacitatea de procesare depăşită şi numărul insuficient de locuri de parcare.

Până la finalul lunii decembrie 2023, vom avea un nou terminal de 8 ori mai mare decât actualul terminal T3, respectiv o parcare extinsă, investiţie ce va mai cuprinde: înlocuirea sistemului de gestionare şi plată a parcării, reconfigurarea şi suplimentarea căilor de acces în faţa terminalelor, realizarea de sensuri giratorii, etc. Vă mulţumim pentru înţelegere!”, se arată pe pagina de Facebook a Aeroportului.

articolul original.

Combatante ucrainence cântă Bella Ciao în tranşeu într-o înregistrare video virală

29 September 2022 at 02:44
image

O înregistrare video în care două ucrainence soldat cântau, într-un tranşeu, imnul italian antifascisc ”Bella Ciao” împotriva invaziei ruse - cântat de asemenea în persană, în Iran, în semn de opoziţie faţă de regimul de opresiune după moartea unei tinere - a devenit viral pe reţele de socializare.

Una dintre ucrainence profită de aceast respiro muzical şi îşi schimbă magazia mitralierei. Cadrele, cântecul şi interpretarea a plăcut, iar înregistrarea video a fost vizualizată de peste un milion de ori de când a fost postată. Înregistrarea s-a aflat miercuri în centrul atenţiei lumii, însă a fost postată prima oară la jumătatea lui iunie.

O jurnalistă de la CNN, Frida Ghitis, care a repostat miercuri înregistrarea video pe contul său de Twitter, scrie despre o prezenţa puternică a femeilor în armata ucraineană, în care constituie 22% din trupe.

Femeile ucrainene erau cantonate anterior în sarcini logistice sau la infirmerie, însă acum se află pe front. Aceste interpretări ale femeilor ale ”Bella Ciao” readuc cântecul înapoi la originile sale. Cântecul, înainte să exprime sentimente antifasciste italiene împotriva lui Mussolini şi înainte să cunoască o glorie pop şi să fie depolitizat prin serialul La Casa de Papel, era cântat de muncitoare agricole care se speteau în orezării şi care-l cântau pentru a denunţa condiţiile de muncă grele.

articolul original.

Cher, 76 de ani, apariţie surpriză în show-ul casei Balmain la Săptămâna Modei de la Paris

29 September 2022 at 02:29
image

Spectatorii care au asistat la prezentarea casei Balmain, miercuri, în cadrul Săptămânii Modei de la Paris, au avut surpriza să o vadă pe cântăreaţa Cher, 76 de ani, defilând pe catwalk în închiderea show-ului.

Alături de ea a fost francezul Olivier Rousteing, directorul artistic al mărcii de lux. Interpreta melodiei „Believe” a apărut îmbrăcată într-o salopetă gri futuristă, cu faţa încadrată de părul lung şi l-a îmbrăţişat pe designer. Potrivit videoclipurilor publicate pe reţelele de socializare, prezentarea a avut loc pe stadionul Jean-Bouin, pe melodia disco a artistei, din 1998, „Strong Enough”. 

Olivier Rousteing şi-a prezentat aici colecţia primăvară-vară 2023, potrivit Vogue. Este vorba despre a treia ediţie a Balmain Festival, un eveniment organizat de casa de lux. Potrivit site-ului oficial, au fost prezenţi 10.000 de spectatori.

articolul original.

Rusia nu mai eliberează paşapoarte persoanelor mobilizate la război în Ucraina

29 September 2022 at 02:14
image

Rusia nu mai eliberează paşapoarte persoanelor mobilizate în armată, a anunţat Guvernul, rus, relatează AFP.

”Dacă un cetăţean a fost chemat să efectueze serviciul militar sau dacă a primnit o convocare (la mobilizare sau recrutare), nu i se va elibera paşaport internţaional”, a anunţat miercuri, pe site-ul său de informaţii Guvernul.

Anunţarea acestor restricţii în eliberarea paşapoartelor internaţionale intervine în contextul în care mulţi ruşi se tem de închidere a frontierei ruse, în plină campanie de mobilizare a rezerveştilor, în vederea trimiterii de noi trupe la război, în Ucraina.

Această măsură are un impact direct asupra deplasărilor ruşilor, care au nevoie de un paşaport internaţional pentru a se duce în marea majoritate a ţărilor din lume. Însă ei se pot duce în Armenia, Belarus, Kazahstan şi Kîrgîzstan doar cu paşaportul intern, echivalentul unei cărţi de identitate.

Zeci de mi de ruşi au fugit în ţări vecine - mai ales în Georgia, Kazahstan şi Mongolia -, după ce Vladimir Putin a decretat miercurea trecută acestă mobilizare ”parţială”. Exodul este atât de mare, încât Servivciile ruse de Securitate (FSB) au instalat marţi un birou ”mobil” de mobilizare la frontiera cu Georgia, pentru a-i prinde pe cei care încearcă să fugă de armată.

Preşedintele rus Vladimir Putin dădea asigurări, la 21 septembrie, că numai persoanele care au deja experienţă militară sau competente ”pertinente” în armată urmează să fie mobilizate. Însă mobilizarea unor bătrâni, bolnavi şi studenţi - scutiţi -, a provocat un val de indignare şi manifestaţii, iar observatori suspectează Moscova de faptul că mobilizează dincolo de anunţurile oficiale.

articolul original.

Un bust “rătăcit” pe iarbă întoarce toate privirile în cartierul Mircea cel Bătrân - FOTO

29 September 2022 at 09:28

Bustul lui Mircea cel Bătrân a fost amplasat în cartierul ieșean ce poartă numele domnitorului.

Inaugurarea oficială a monumentului este programată astăzi, de la ora 16.00, pe insula pietonală de la intersecția străzilor Pantelimon Halipa cu Anton Crihan.

Între timp, bustul fostului domnitor a atras privirile ieşenilor, care s-a pozat alături de statuie.

articolul original.

U21: Naţionala României va fi în urna a doua la tragerea la sorţi pentru Euro 2023

29 September 2022 at 09:12
image

Naţionala U21 a României, pregătită de Emil Săndoi, se va afla în urna a doua la tragerea la sorţi pentru UEFA EURO 2023. Tragerea la sorţi a grupelor turneului final ale Campionatului European Under 21 va avea loc la Bucureşti, în 18 octombrie.

URNA 1: Spania, Portugalia, Germania, Franţa

URNA 2: Ţările de Jos, Anglia, Italia, România (poziţia B1)

URNA 3: Croaţia, Elveţia, Belgia, Cehia

URNA 4: Ucraina, Norvegia, Israel, Georgia (poziţia A1)

Turneul final, la care vor participa 16 echipe, între care reprezentativele ţărilor-gazdă, va fi organizat în România în două oraşe, Cluj-Napoca şi Bucureşti, fiecare oraş urmând a fi gazda unei grupe. Acesta se va desfăşura în perioada 21 iunie – 8 iulie 2023.

Stadioanele din România care vor găzdui meciuri sunt Steaua şi Giuleşti, din Bucureşti, şi “Dr. Ctin. Rădulescu” şi Cluj Arena, din Cluj-Napoca. Meciul de deschidere va avea loc în România, iar ultimul act al competiţiei se va desfăşura în Georgia.

Marţi, 18 octombrie, de la ora 19:00, la Bucureşti, în incinta Ateneului Român, va avea loc tragerea la sorţi a grupelor. Echipele participante la turneul final sunt România şi Georgia, din postura de ţări gazdă, Norvegia, Germania, Spania, Portugalia, Ţările de Jos, Elveţia, Italia, Anglia, Franţa, Belgia, Ucraina, Cehia, Danemarca şi Israel. Cele 16 echipe naţionale vor fi împărţite în 4 grupe. Primele două clasate se vor califica mai departe în faza sferturilor de finală.

Ediţia din 2023 va stabili şi echipele calificate la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. Fiind gazdă, Franţa este deja calificată. Celelalte trei locuri disponibile Europei vor fi completate cu primele trei clasate la turneul final din vara viitoare, exceptând reprezentativa Franţei.

articolul original.

(VIDEO) Bihor: Trei adolescenţi au mers beţi la şcoală şi au băgat spaima în profesori

29 September 2022 at 08:57
image

Trei adolescenţi de 14 ani ar fi mers băuţi la şcoala din Hidişelu de Jos, judeţul Bihor, şi, pentru că făceau scandal şi erau recalcitranţi, profesorii au cerut ajutorul poliţiştilor. La sosirea acestora, doi dintre tineri s-au conformat, dar unul a continuat să facă scandal, fiind pus la pământ şi încătuşat. Momentul a fost filmat, iar Poliţia a deschis o anchetă pentru a cerceta intervenţia.

Potrivit https://www.bihon.ro, trei adolescenţi de 14 ani ar fi mers băuţi la şcoala din Hidişelu de Jos în cursul zilei de luni. 

Profesorii au cerut ajutorul unui poliţist aflat în zonă şi, pentru că acesta nu a făcut faţă, a mai fost chemat un agent. 

”Poliţistul a intervenit în sala de clasă în care se aflau cei trei elevi, doi dintre ei s-au supus recomandărilor poliţistului de a aştepta în curtea şcolii pentru a fi conduşi acasă, însă cel de-al treilea a continuat comportamentul turbulent, proferând injurii, alergând între sălile de clasă şi provocând în rândul elevilor indignare şi un sentiment de insecuritate. Poliţistul a solicitat în sprijin un coleg de la acelaşi post de poliţie, însă, pentru că elevul nu se supunea indicaţiilor poliţiştilor, în momentul în care a manifestat agresivitate faţă de un alt elev, pe care l-a îmbrâncit, aruncându-i pe jos ghiozdanul şi alte obiecte personale, poliţiştii l-au încătuşat şi l-au condus la postul de poliţie din Hidişelu de Jos, unde a continuat tulburarea ordinii şi liniştii publice şi proferarea de înjurii”, a declarat comisar-şef IPJ Bihor, Alina Fărcuţa, pentru https://www.bihon.ro.

Momentul imobilizării a fost înregistrat, iar acum IPJ Bihor a deschis o anchetă pentru a stabili dacă intervenţia la faţa locului a fost potrivită. 

Între timp, adolescentul recalcitrant a fost amendat cu 1.000 de lei. 

articolul original.

Noua generaţie de designeri îşi prezintă creaţiile la Art East Fashion Weekend, în grădina Palas

29 September 2022 at 08:41
image

Expresivitate, culoare, stil, extravaganţă, rafinament, nonconformism, în acest weekend, la Palas. Creaţii pline de personalitate, semnate de tineri designeri din ţară şi Republica Moldova, vor putea fi admirate sâmbătă, pe catwalk-ul din grădina Palas, cu ocazia ART EAST FASHION WEEKEND, al cărui invitat special este Stephan Pelger, unul din cei mai apreciaţi creatori de modă din România.

15 tineri designeri vor avea, în acest final de săptămână, spaţiu de exprimare în elegantul cadru al grădinii Palas, acolo unde, sâmbătă, va avea loc ART EAST FASHION WEEKEND. Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Studenților din Iași în parteneriat cu Academia Models, Primăria Municipiului Iași și ansamblul Palas, în perioada 30 septembrie - 2 octombrie 2022, şi reuneşte creatori de modă din noua generaţie, dar şi nume și branduri consacrate din „lumea fashion”, precum: Stephan Pelger, Adina Buzatu, Nicoleta Țupea (model internaţional), Vali Bărbulescu şi Tania Budi.

Cea de-a șaptea ediție a ART EAST FASHION WEEKEND include, pe lângă prezentări de modă, şi concursuri de creaţie vestimentară şi de modelling, worskhop-uri tematice, castinguri de modele şi traininguri de make-up.

Vineri, de la ora 18.00, în sala Moldavia de la Casa de Cultură a Studenților, designerul Stephan Pelger unul din cei mai apreciaţi creatori de modă din România, le va explica tinerilor cum pot înțelege procesul de generare a ideilor și cum trebuie să le coordoneze într-o viitoare afacere. De la aceeaşi oră, în sala Foaier are loc vernisajul expoziţiei foto care include colecţiile designerilor participanţi la ART EAST FASHION WEEKEND.

Sâmbătă, evenimentul se mută în grădina Palas, unde, de la ora 13.30, va începe concursul ART EAST, dedicat noii generaţii de designeri, care include trei secţiuni: design vestimentar, show şi „cel mai bun model feminin și masculin”. Juriul de specialitate va recompensa originalitatea și îndrăzneala, dar și coerența la nivel de execuție a conceptelor prezentate. Seara, show-ul va fi şi mai strălucitor, de la ora 18.30 fiind programată Gala East Models Awards, eveniment ce doreşte să pună în evidenţă potenţialul modelling-ului est european. În seara de gală, vor fi acordate premii, precum Best International Model, Best Comercial Fashion şi Best New Face, şi vor avea loc prezentări de modă semnate de Stephan Pelger şi Adina Buzatu.

Evenimentul continuă duminică, la Casa de Cultură a Studenţilor. Vrei să fii model? De la ora 12.00, agenţia One Models România îşi propune să descopere tinere frumoase şi expresive care îşi doresc o carieră în lumea modei. Două ore mai târziu, trainerul şi make-up artistul Angelica Huțanu le va ajuta pe domnişoare să descopere care sunt tipurile de machiaj care li se potrivesc, la workshop-ul „Să ne privim în oglindă și să ne găsim punctele forte”.

articolul original.
❌