ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 16 August 2022Ziarul de Iasi

Şoc şi groază…

15 August 2022 at 23:51
image

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Grija şi preocuparea părinţilor faţă de copii în ziua de azi sunt fără doar şi poate la cel mai înalt nivel de până acum din istorie ceea ce reprezintă practic un paradox, având în vedere că gradul de siguranţă din lume a crescut tot la cote nemaiîntâlnite până acum.

Urmăream deunăzi cu familia filmul Gladiatorul şi comentam în acelaşi timp despre cât de nesigură era viaţa în acele vremuri, cât de uşor se putea muri atunci. Cu toate astea toţi trăiau fără frica permanentă de moarte, starea lor generală era asemănătoare cu a unui om obişnuit de azi, îşi vedeau de treburile lor ca şi cum ar trăi o veşnicie.

În timpul comunismului, se pomeneşte deseori acest obicei, copiii erau lăsaţi zilnic şi pentru perioade îndelungate singuri acasă cu cheia legată de gât, având la „dispoziţie” toate „instrumentele” provocatoare de accidente mortale, de la prize de curent, aparate electrice, la accidente rutiere sau de altă natură, hoţi, criminali, pedofili ş.a.m.d. Şi, la fel ca pe vremea gladiatorilor, oamenii duceau o viaţă liniştită, cu rutine obişnuite, ca şi azi.

Acum am să menţionez un detaliu extrem de important: în ambele perioade menţionate mai sus nu existau telefoane mobile, uneori nu erau nici fixe şi nici un alt mod de comunicare rapidă. Şoc şi groază! Totul era un mister şi nimeni nu putea afla într-un timp scurt, sau măcar util, ce se întâmpla cu propriul copil rămas singur acasă. Dacă ţineai neapărat să îl verifici din diferite motive excepţionale şi nu aveai altă soluţie, luai calul sau căruţa din dotare, sau cu împrumut, trăgeai o fugă de câteva ore până acasă, verificai starea copilului, apoi te întorceai la muncă, dacă nu se făcea deja noapte. În al doilea caz te aruncai cât de repede puteai într-un tramvai sau autobuz care veneau destul de rar şi care erau foarte aglomerate, urcai repede cu liftul până la apartamentul tău, deschideai uşa gâfâind, vedeai ce face progenitura, îi mai dădeai câteva indicaţii sau o palmă la fund dacă fusese obraznică, apoi făceai drumul întors la serviciu, totul depinzând de şeful tău, de îngăduinţa lui faţă de angajaţii panicarzi sau de relaţia ta intimă cu el. Cazurile astea sunt enumerate la modul ideatic, evident, pentru că în realitate nu se întâmplau decât în situaţii extreme când chiar era o urgenţă care punea efectiv viaţa cuiva în pericol: ai uitat aragazul deschis şi asta putea provoca explozia imobilului, umbla zvonul că se apropie o ceată de barbari care taie şi spânzură tot ce întâlnesc în cale şi s-ar putea să dea şi peste coliba ta, a intrat un tigru în sat şi copilului tău mic îi plac pisicile etc.

Azi toţi avem telefoane mobile, ceea ce înseamnă că putem vorbi unii cu alţii în orice moment dorim. Copilul poate fi urmărit pe telefon, poţi şti în orice secundă din zi şi din noapte unde se află şi ce face. Sunt camere de luat vederi conectate al Internet peste tot şi poţi urmări cât timp stai la serviciu orice mişcare a celui mic de acasă. Cu toate astea, sau poate tocmai din această cauză, a uşurinţei cu care ne controlăm copiii, suntem mai îngrijoraţi pentru ei ca niciodată. Ne speriem din lucruri mărunte, din cauza unor incidente nesemnificative, şi, ceea ce este de-a dreptul absurd, intrăm în fibrilaţie numai la gândul că anumite lucruri groaznice ar putea la modul imaginar să se întâmple, deci doar de la nişte supoziţii pur fictive. E de la sine înţeles, aşadar, că dacă din anumite motive legătura permanentă dintre noi şi cei mici se întrerupe, intervine panica şi ne închipuim cele mai crunte scenarii cu care televiziunile şi Internetul nu ezită să ne hrănească zilnic.

Singurul loc unde îţi poţi lăsa copilul cât de cât în siguranţă când eşti plecat este şcoala, dar şi acolo, culmea, lucrurile nu sunt cum ar fi trebuit. Sunt profesori nebuni, elevi obraznici şi violenţi, care trebuie şi ei integraţi, ca să nu mai vorbesc că cele mai mari şi mai puternice ţări şi care ar trebui în mod logic să fie şi cele mai sigure, care acum sunt pur întâmplător în plin război, SUA şi Rusia, au avut şi au cele mai nesigure şcoli din lume. În ambele state care se consideră dezvoltate au loc pe bandă rulantă atacuri armate de tip terorist în care actuali sau foşti elevi ţăcăniţi la cap dau buzna în săli de clasă şi se apucă să împuşte în stânga şi-n dreapta tot ce întâlnesc. E nebunie curată.

În concluzie, viaţa unui părinte modern este un calvar.

Ei bine, având în vedere cele de mai sus, imaginaţi-vă acum următoarea situaţie care a avut loc săptămâna trecută: copiii de la o şcoală din judeţ au plecat într-o tabără. Toate bune şi frumoase până a intervenit următoarea condiţie impusă de organizatori: fără telefoane mobile… Din nou şoc şi groază! Practic toată aventura a fost o probă de exersare a răbdării şi a gradului de nebunie generalizată la care s-a ajuns. Unii părinţi au protestat vehement, cum e posibil aşa ceva?! Dar profesorii au rămas pe poziţie fermi. În timpul taberei curgeau mesajele pe grupul de Whatsapp al părinţilor pline de lacrimi şi îngrijorare pentru că prea puţini reuşeau să îşi vadă copilul în cele câteva poze amărâte care apăreau zilnic pe grup. Faptul că nu ştiau ce se întâmplă zilnic cu respectivul moştenitor al numelui şi averii, aşa cum fusese până atunci, era un sentiment imposibil de controlat. Nu bag mâna în foc, dar nu m-aş mira să fi fost măcar vreun părinte care să fi mers cu maşina clandestin până la porţile taberei şi să fi privit ca un hoţ prin gard, poate, poate îşi zăreşte puiul şi să vadă că e ok, ca să îşi mai ia doza de grijă insuportabilă de pe suflet.

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Briscan Zara este scriitor şi publicist

articolul original.

Peste 1.000 de absolvenţi de liceu din Iaşi dau azi „Bac”-ul de toamnă. Iată calendarul complet al sesiunii!

15 August 2022 at 23:50
image

La nivelul judeţului Iaşi, în vederea susţinerii probelor din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului de Bacalaureat, a cărui primă probă este astăzi, s-au înscris 1.086 candidaţi, 731 din seria curentă şi 355 din seriile anilor anteriori. Probele scrise se vor susţine în 3 centre de examen organizate în municipiul Iaşi: Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza” Iaşi, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Iaşi, Liceul Tehnologic de Transporturi şi Construcţii Iaşi. Ca măsuri de adaptare la contextul pandemic şi la modul în care acesta a influenţat desfăşurarea activităţilor didactice, programele de examen au fost modificate.

Absolvenţii claselor a XII-a şi a XIII-a vor susţine prima probă, la limba şi literatura română, pe 16 august. Pe 17 august este programată proba obligatorie a profilului, urmând ca pe 18 august să se desfăşoare proba la alegere a profilului. Înscrierile pentru această sesiune de examen au avut loc în perioada 18 - 25 iulie, iar în perioada 22-29 august candidaţii vor susţine probele de verificare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, a competenţelor digitale şi a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.

Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 31 august (până la ora 12:00). Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art. 5 şi ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor - RGPD), afişarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui şi a prenumelui candidatului.

Contestaţiile pot fi depuse/transmise în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 - 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situaţie, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 3 septembrie.

Probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor in sala de examen. Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio. 

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: recunoaşterea/echivalarea/ susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise. 

articolul original.

Propunerile de la Iaşi cu privire la proiectul Legii Educaţiei, agreate de minister

15 August 2022 at 23:50
image

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc întâlnirea între Alianţa Română a Universităţilor de Tehnologie (ARUT) şi Sorin Cîmpeanu, ministru al Educaţiei. În cadrul întâlnirii au fost discutate şi agreate majoritatea propunerilor pe care alianţa le-a elaborat în vederea îmbunătăţirii proiectului de Lege a Învăţământului Superior România Educată, propuneri care vizează întărirea autonomiei universitare, elemente care ţin de funcţionarea şi organizarea instituţiilor de învăţământ superior şi a programelor de studii universitare, creşterea echităţii şi accesului în învăţământul universitar, furnizarea de resursă umană calificată în domeniul ştiinţelor şi ingineriei. 

Printre propunerile agreate au fost înfiinţarea Programului Naţional pentru Educaţia în domeniul Ştiinţelor, Ingineriei şi Tehnologiei şi Matematicii PN-STIM (Science, Technology Engineering, and Mathematics – STEM), clarificarea definirii unor structuri universitare, cum ar fi filiala şi extensia universitară, precizarea posibilităţii de preluare a institutelor de cercetare ştiinţifică în coordonarea universităţilor. Totodată, a fost agreată şi organizarea programelor de studii de scurtă durată ca ciclu de studii universitare şi recunoaşterea statutului de student pentru cursanţii înmatriculaţi în astfel de programe, precum şi clarificarea domeniilor de studii universitare în care se organizează studiile de doctorat ştiinţific şi profesional.

„Ne bucură în mod special înfiinţarea programului naţional STEM, în contextul în care piaţa muncii din România este afectat de un deficit puternic de ingineri, iar universităţile tehnice din ţară sunt gata să primească şi să pregătească mai mulţi specialişti, cu condiţia să existe un interes crescut din partea tinerilor. Aici intervine ministerul prin programul naţional şi sperăm să ajungem la cât mai mulţi viitori absolvenţi care să înţeleagă astfel importanţa specializării în domeniile ingineriei şi arhitecturii”, a declarat prof.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

ARUT susţine asigurarea reprezentării tuturor instituţiilor de învăţământ superior, precum şi a ramurilor de studii universitare, în diferite structuri şi comisii consultative ale Ministerului Educaţiei, fără a se introduce criteriul numărului de cadre didactice.

În ceea ce priveşte domeniul învăţământului preuniversitar, ME a apreciat în mod deosebit propunerile ARUT cu privire la extinderea Programului Naţional Educaţia în domeniul Ştiinţelor, Ingineriei şi Tehnologiei şi Matematicii, care vizează dezvoltarea de programe extraşcolare, formarea profesională a cadrelor didactice, dotarea laboratoarelor, implicarea operatorilor economici în dezvoltarea unor programe, campanii de conştientizare cu privire la importanţa acestor domenii. 

articolul original.

Celălalt război (I)

15 August 2022 at 23:50
image

Când memele ucid genele.

Majoritatea adolescenţilor de astăzi, hoinari într-o lume a reţelelor sociale, ştiu probabil ce sunt „meme-urile”. Sunt ideile, poveştile, imaginile, sunetele etc. transmise pe calea internetului. Poate că primele „meme-uri” s-au vrut doar nişte glumiţe ori un soi de parodii, dar ele au depăşit de mult, oarecum pe şestache, stadiul inocenţei. Aceste grăunţe de informaţie ne pot condimenta viaţa. Dar ne pot declanşa şi moartea.

Puţini adolescenţi, dar poate şi mai puţini adulţi au habar că termenul „meme” a fost introdus în deceniul al VIII-lea al secolului trecut de către biologul britanic Richard Dawkins, autorul volumului „Gena egoistă”. Pentru Dawkins, „meme” înseamnă o unitate de informaţie culturală asemănătoare genelor prin puterea ei de a influenţa lumea în care trăim. Dar în vreme ce genele reprezintă un set de instrucţiuni codate chimic în ADN, ce se transmit de la părinţi la copii prin procreere, memele trec de la o generaţie la alta prin exemplu şi imitaţie. Ochii albaştri, sexul şi inteligenţa nativă sunt produsul amestecului de gene, dar bâta, poezia şi democraţia sunt rezultatul culturii.

Preluând şi dezvoltând conceptul de meme, psihologul Mihaly Csikszentmihalyi (în „Evoluţia sinelui” - 1993) ajunge la concluzii stranii, tulburătoare şi mai ales - din păcate! - vizionare. Dacă iniţial memele au părut a avea rolul de a elibera omul de sub robia genelor, cu timpul ele au dat semne că vor să preia la rândul lor controlul umanităţii. Unul dintre exemplele lui Csikszentmihalyi, cel mai palpitant, se referă la evoluţia armelor. La început, suliţa i-a permis individului să ucidă de la o distanţă sigură animale mai mari şi mai periculoase, ajutându-l astfel să supravieţuiască. Mai târziu, altul a inventat arcul, oferind suliţei o soră mai mică, dar iute şi mortală: săgeata. După mii de ani, aceeaşi idee a stat la baza arbaletei, muschetei şi puştii. Până la mitralieră a mai fost un pas, inventatorul pistolului mitralieră - John Thompson -, murind îngrozit de răul pe care-l făcuse cadou lumii. Au urmat rachetele şi bombele atomice, toate făcând de-a lungul istoriei sute de milioane de victime nevinovate. Departe de a ne asigura supravieţuirea şi confortul, armele tot mai sofisticate de astăzi pot însemna sfârşitul umanităţii. E suficient ca un smintit, deja avem măcar unul la răsărit de noi, să apese un buton roşu.

Se vor găsi destui care să susţină, aidoma iubitorilor de arme de pretutindeni, că nu armele, ci oamenii ucid alţi oameni. Dar Csikszentmihalyi demonstrează că fiecare invenţie importantă a schimbat mentalul colectiv, ne-a transformat radical obiectivele, obligându-ne să traversăm linii roşii şi graniţe altădată inviolabile. Fiecare armă ne-a poruncit parcă să o replicăm, să-i căutăm urmaşi mai distrugători decât modelul iniţal. Dar dacă oamenii dispar, cine va mai crea arme, ar întreba, pe bună dreptate, alţii? Nu cumva ucigându-şi părinţii ce le-au dat fiinţă, memele vor dispărea la rândul lor?

Cu mulţi ani în urmă am citit o carte ce făcuse furori la apariţie - „Lumea Alisei” de suedezul Sam Lundwall. Întorcându-se pe Terra la mii de ani după ce planeta fusese părăsită de oamenii ce se risipiseră prin întregul univers, un echipaj de pământeni face o descoperire incredibilă. Deloc pustie, Terra era populată acum de creaţiile milenare ale oamenilor. Găseai aici toate personajele imaginate vreodată de mintea umană. Prinşi în această lume de poveste, vizitatorii ajung să se întrebe în ce constă până la urmă adevărata realitate? 

Întorcându-ne la Csikszentmihalyi şi la anul în care a apărut „Evoluţia sinelui”, 1993, deci cu destui ani înaintea exploziei fenomenului reţelelor sociale, descoperim rapid că psihologul american de origine maghiară a intuit că memele vor găsi o metodă de a se răspândi mult mai rapid ca înainte. Şi că vor privi tot mai chiorâş spre gene, punându-le gând rău.

Aud tot mai des despre adolescenţi ucişi de câte-o memă răutăcioasă care circulă sub formă de provocare. Mă întreb uneori ce mai face acea memă, unde s-a aciuat şi ce pune la cale? 

articolul original.

Opt ore în Turnul Babel

15 August 2022 at 23:50
image

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Într-o zi, trei muncitori au primit sarcina de a planta 30 de vişini. A doua zi, dis de dimineaţă, primul muncitor a săpat conştiincios 30 de gropi. Al doilea muncitor, din tura de după-amiază, văzând gropile, nu s-a mai uitat în ele, le-a acoperit pe toate. Cei doi şi-au făcut treaba perfect. Cu toate acestea, nu a fost plantat niciun vişin. Şi asta pentru că al treilea angajat, cel care trebuia să aşeze în gropi puieţii, mai distrat din fire, a uitat de sarcină, şi-a luat o zi liberă şi nu şi-a avertizat colegii cu privire la absenţa lui.

V-aţi pus vreodată întrebarea cât de ciudaţi părem unul altuia la locul de muncă? Introvertitul îl vede pe extrovertit ca pe un joc de artificii în noaptea de Revelion. Pe de altă parte, pentru un extrovertit, introvertitul pare un călugăr tibetan în meditaţie. Raţionalul nu poate înţelege argumentele moralistului şi îl consideră mai preocupat de greşelile altora decât de ale lui. Atitudinea raţionalului pare rece şi atât de puţin empatică faţă de problemele pe care le întâmpină colegii. Raţionalul priveşte iraţionalul cu groază, neacceptând aleatorietatea, imprevizibilitatea lui. „Nu termină nimic din ceea ce începe!” spune ironic raţionalul. Iar iraţionalul va vedea în „adversarul” său un tip obositor: „Nu-şi iese din tiparele lui!” Perseverentul va vedea în intuitiv un visător desprins din lumea poeziei. „Despre ce cursuri de dezvoltare profesională vorbeşte?Avem timp de poveşti la birou?” Iar intuitivul va vedea un caracter pragmatic în perseverent, ceea ce nu-i permite să vadă frumuseţea ideilor lui ca atare.

Fiecare persoană are propriul stil de lucru. Unii oameni sunt atrași de cei din jur și par să le placă să muncească doar în echipă în compania unor oameni care au aceleași gânduri,idealuri și mai ales temperamente asemănătoare. Alții sunt mult mai eficienți atunci când lucrează de acasă sau într-un loc liniștit. La prânz, în pauza de masă, unora le place să citească știrile, în timp ce alții aleg să meargă cu mai mulți colegi după o pizza, pentru mai schimba cu ei o vorbă- două.Există zeci de clasificări ale tipurilor de personalitate ale angajaților. Niciuna dintre ele nu pretinde a fi una definitorie, deoarece caracterul fiecărei persoane este unic, la fel ca și stilul de lucru. Oamenii nu se pot încadra perfect în 6 sau 16 tipuri. Cu toate acestea, cunoașterea clasificării psihologice poate determina ce motivează în muncă o persoană sau , dimpotrivă, ce o deprimă. Acest lucru ajută la construirea de relații cu diferiți oameni și la gestionarea eficientă a fluxurilor de lucru. 

În urmă cu un secol, Carl Gustav Jung şi-a propus să clasifice oamenii în funcţie de atitudinile lor personale - extraversie şi introversie şi după patru funcţii - logică (gândire), etică, senzorială (sentiment) şi intuiţie. Realitatea ne învaţă, însă, că nu există introvertiţi sau extravertiţi „puri”. Majoritatea dintre noi suntem ambiverţi - oameni care combină caracteristicile celor două tipuri menţionate de Jung, într-o mai mare sau mai mică proporţie. Oricum am fi, în general, nu se poate argumenta că unul dintre tipurile de personalitate implică în mod concret o anumită productivitate la locul de muncă. Într-adevăr, productivitatea în sine depinde de mulţi factori: inteligenţa, abilitatea, capacitatea de a se concentra asupra unei sarcini specifice, abilităţile de gestionare a timpului, starea fizică şi emoţională. Cu toate acestea, există încă unele diferenţe, dar care privesc modul în care oamenii îşi îndeplinesc sarcinile de serviciu.

Extravertiții au nevoie de stimuli externi pentru a obține energia de care au nevoie pentru a lucra: pauze de masă, minivacanțe, pauze de țigară, dialoguri pe diverse teme cu colegii etc. Introvertiții își iau energia și se concentrează cel mai bine atunci când sunt lăsați singuri, fără a fi deranjați. Dacă trebuie să comunice constant cu oamenii, atunci își vor pierde energia și vor arăta un nivel mai scăzut de productivitate.

Suntem departe de a afirma că extravertiţii se înţeleg perfect între ei, iar introvertiţii sunt insule de singurătate ocolite de ceilalţi. Se întâmplă ca înşişi extrovertiţii, care sunt atât de dezinvolţi, să poată avea dificultăţi de comunicare cu alţi extrovertiţi din serviciu, generând scandal. Să zicem, atunci când pierd ceva - fie că este vorba despre o piesă sau un dosar, ceaşca de cafea sau propriul lor şir de gânduri - au tendinţa de a spune totul cu glas tare până când găsesc ceea ce caută. Astfel, extrovertiţii invadează spaţiul personal al tuturor celor din jurul lor, bolborosind cuvinte care par complet lipsite de sens în contextul muncii, deranjându-i pe toţi: „A zis azi la horoscop că dau de belea…”, „Era chiar cana aia primită de la soacră-mea!” În aceste cazuri, introvertitul poate sări în sus, spunând nervos: „Uită-te cu ochii, nu cu gura!” sau ceva asemănător. În cele din urmă, astfel de comentarii devin subtile indicii că într-un birou trebuie să existe reguli de conduită aprobate unanim - chiar şi atunci când vine vorba de lucruri pierdute primite în dar de la mama-soacră.

Poate fi dificil, în asemenea cazuri, pentru introvertiţi să se adapteze la atitudinea expansivă a extrovertiţilor. Imaginaţi-vă ce se întâmplă când un introvertit trebuie să lucreze singur şi nu e lăsat să fie în elementul său. De obicei, extrovertiţii nu invadează doar liniştea introvertitului, ei pot chiar încerca să-l priveze cu totul de acest privilegiu, ajungând până a-i umili prin atitudinea lor. De exemplu, părinții extrovertiți îi obligă pe copiii introvertiți să iasă afară și să se joace cu alți copii fotbal, chiar dacă lor le place să construiască singuri un puzzle, iar șefii extrovertiți îi obligă pe subordonați introvertiți să participe la workshop-uri, ședințe sau alte activități extravertite: „Popescule, iar n-ai nimic de spus? Toată lumea și-a spus părerea!” Vedem adesea manageri introvertiţi lucrând în „celule” separate de colegi de paravane din sticlă, ele contribuie în principal la estomparea durerii de cap a introvertiţilor care au nevoie de spaţiu personal pentru a gândi şi analiza informaţiile. Introvertiţii, salariaţi sau manageri, au nevoie de a anumită detaşare fizică pentru a lua decizii bune şi clare. Ei nu doresc ca apelurile telefonice ale altora sau discuţiile dintre colegi să le invadeze spaţiul personal.

Dar nu doar introvertiții suferă de pe urma acestor diferențe. Problema apare și atunci când un manager extravertit este recompensat cu un birou privat cu ușa care în mod normal se închide, rupându-l de toți ceilalți angajați. Un astfel de manager stabilește regula „ușii deschise”, îi face pe subalterni să se simtă stânjeniți dacă nu intră la o discuție și își petrece cea mai mare parte a zilei de lucru în afara biroului său, - uneori îl găsim dând buzna prin birouri, salutând pe toți, întrebând „ce mai faci?”, „dar soția, e bine?”, „oare azi plouă?” făcând adesea alte treburi, nu doar cele ale lui, de birou, pentru că nu-și găsește locul.

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Ce fel de oameni preferaţi la locul de muncă - cei care vă sunt asemănători sau cei care nu sunt? Se poate presupune că, la fel ca majoritatea, aveţi, iniţial, un interes pentru oamenii care nu sunt ca voi, dar cu timpul înţelegeţi că nu vă puteţi obişnui cu diferenţele acestea. Mai mult decât atât, odată ce atracția inițială dispare, s-ar putea să nu fiți dispuși să tolerați aceste diferențe, indiferent dacă aveți de-a face cu un șef, un subordonat sau un coleg. Și puteți chiar să cereți ca aceste diferențe să fie pur și simplu eliminate - desigur, dacă aveți suficient curaj pentru a face asta - și să spuneți: „Schimbă-te sau, dacă nu poți, pleacă în alt departament, nu pot lucra cu tine” sau, pur și simplu, să plecați în căutarea unui alt loc de muncă, dacă relația cu șeful „scârțâie” și felul lui de a lucra cu subalternii nu-i pe placul tău. Credem întotdeauna că preferăm să avem de-a face cu oameni diferiţi, dar, în realitate, puţini dintre noi sunt dispuşi să suporte diferenţele individuale la locul de muncă. În ciuda faptului că spunem: „fiecare cu a lui” - şi credem sincer în acest lucru, ne opunem acelor oameni care arată o altă „faţă” decât cea pe care credeam noi că o putem tolera cu uşurinţă.

Chiar dacă diferenţele dintre noi sunt evidente, toţi ştim că echipele eficiente sunt alcătuite din diferite tipuri de oameni. Recunoaşterea noastră într-una sau mai multe personalităţi-tip din tot felul de clasificări nu trebuie să ne facă să credem că avem o personalitate mai bună sau mai rea decât ceilalţi, ci ne ajută să ne concentrăm asupra acelor caracteristici personale care pot avea impact pozitiv asupra sferei profesionale şi ne direcţionează în mod firesc către un job potrivit pentru noi. Astfel, o persoană cu un grad ridicat de extraversie, cunoscându-se mai bine, va opera cu brio folosindu-şi propriile emoţii pozitive, o persoană stabilă emoţional va fi capabilă a-şi controla emoţiile faţă de colegi şi a se concentra mai mult asupra lucrului, introvertitul va oferi cele mai bune soluţii dacă i se va respecta spaţiul şi modul său de lucru, un mix care îi va menţine pe toţi într-o stare emoţională adecvată cu un singur scop: acela de a găsi o limbă comună pentru reuşită.

Cristina Danilov este psiholog

articolul original.
Ieri — 15 August 2022Ziarul de Iasi

Finlanda susţine o interdicţie asupra intrării turiştilor ruşi în UE, dar Germania se opune ideii

15 August 2022 at 08:50
image

Finlanda s-a pronunţat luni pentru interzicerea intrării turiştilor ruşi în Uniunea Europeană, în cadrul unei reuniuni a premierilor ţărilor nordice cu cancelarul german Olaf Scholz, relatează DPA.

''Nu cetăţenii ruşi au început războiul, dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că ei susţin războiul'', a declarat şefa executivului finlandez Sanna Marin în timpul întâlnirii găzduite de Oslo.

''Nu cred că este corect ca cetăţenii ruşi să poată intra în UE şi în spaţiul Schengen şi să meargă să admire peisajele în timp ce Rusia omoară oameni în Ucraina'', a adăugat ea. Finlanda, ce are o frontieră terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, ia în considerare modalităţi de a limita unilateral vizele turistice pentru cetăţenii ruşi.

În ceea ce-l priveşte, cancelarul german Olaf Scholz s-a declarat împotriva unei interdicţii de intrare în UE pentru cetăţenii ruşi. ''Nicio decizie pe care o luăm nu trebuie să complice găsirea libertăţii şi fuga de dictatorul din Rusia. Nu este războiul poporului rus, este războiul lui Putin'', a subliniat Scholz.

Şefa guvernului danez Mette Frederiksen a afirmat că ideea trebuie să fie dezbătută. ''Este de înţeles că unii europeni, poate în special ucrainenii, găsesc puţin ciudat faptul că Rusia a atacat o ţară europeană şi în acelaşi timp noi primim turişti dintr-o ţară care a atacat o altă ţară'', a afirmat ea.

Omoloaga sa suedeză, Magdalena Andersson, a menţionat că guvernul său nu şi-a structurat deocamdată o opinie pe acest subiect. ''Există argumente solide de ambele părţi'', a spus Andersson. Premierul norvegian Jonas Gahr Store, a cărui ţară nu este membră a UE, a dat asigurări că Norvegia va sprijini orice acţiune comună. 

SURSA: Agerpres

articolul original.

Un tânăr şofer a lovit cu maşina trei pietoni: Un bărbat a murit, o femeie este inconştientă, iar o fată de 11 ani este rănită

15 August 2022 at 08:35
image

Un accident rutier a avut loc, luni seară, pe DN 1, în zona Movila Vulpii, judeţul Prahova. O maşină condusă de un tânăr de 20 de ani a lovit trei pietoni, iar un bărbat a murit. O femeie este inconştientă, iar o fată de 11 ani a fost rănită.

ISU şi IPJ Prahova intervin, luni seară, la un accident rutier produs pe DN 1, zona Movila Vulpii, sens Braşov către Ploieşti.

Din primele informaţii, un autoturism a acroşat trei pietoni. ISU Prahova precizează că un bărbat a murit, o femeie este inconştientă, iar un copil a fost rănit.

”Din primele verificări a reieşit faptul că un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 20 de ani, în timp ce se deplasa pe DN1, ar fi surprins şi accidentat 3 pietoni care se aflau în traversarea părţii carosabile. Un bărbat de 44 de ani a fost declarat decedat. Ceilalţi pietoni: femeie de 38 de ani şi o minora de 11 ani sunt asistate medical la faţa locului”, au prcizat poliţiştii.  Traficul în zona accidentului este blocat.

articolul original.

Un bărbat care s-a aruncat în Dunăre de pe un bac a fost găsit decedat

15 August 2022 at 08:20
image

Un bărbat s-a aruncat, duminică, în Dunăre, de pe bacul care face curse regulate între satul tulcean I.C. Brătianu şi municipiul Galaţi, iar pompierii au găsit trupul acestuia la trei ore de la începerea căutărilor.

Potrivit unui anunţ al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, bărbatul, în vârstă de 38 de ani, a fost căutat de salvatorii Secţiei de Pompieri Măcin, reprezentanţi ai ISU Galaţi, la faţa locului fiind prezent un echipaj de poliţie, dar şi un elicopter SMURD.

"După aproximativ trei ore, trupul bărbatului a fost găsit în apele Dunării, scos la suprafaţă şi predat autorităţilor competente. Din păcate, nu prezenta semne vitale", precizează ISU Delta.

Potrivit sursei citate, poliţiştii tulceni au început cercetările pentru stabilirea circumstanţelor în care s-a produs tragedia. 

SURSA: Agerpres

articolul original.

Trei surori, cu vârste cuprinse între 15 şi 22 de ani, implicate într-un accident rutier

15 August 2022 at 08:05

Trei surori au fost implicate, luni seară, într-un accident rutier, în judeţul Botoşani, după ce maşina în care se aflau a ieşit de pe corosabil şi a ajuns pe câmp.

”Trei surori de 15, 20 şi 22 de ani au trecut prin clipe de groază după ce maşina cu care se deplasau a fost implicată într-un accident rutier. Evenimentul a avut loc, în această seară, între Dorohoi şi Dumeni”, a transmis, luni seară, ISU Botoşani.

Sursa citată a precizat că la faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere dotată cu modul de descarcerare şi o ambulanţă aparţinând SAJ.

”Echipajele au găsit autoturismul în afara părţii carosabile. Cele trei fete erau ieşite din maşină. Două dintre ele au primit ajutor medical la faţa locului. Cea mai mică dintre ele a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate”, au mai transmis pompierii. 

Pompierii au înlăturat pericolul de izbucnire a unui incendiu, fiind deconectate bornele bateriei.  Poliţiştii urmează a stabili împrejurările producerii accidentului.

articolul original.

Şoigu discută la telefon cu Guterres despre Centrala Nucleară Zaporijjea şi masacrul de la Închisoarea Olenivka

15 August 2022 at 07:53
image

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a discutat luni la telefon cu secretarul general al ONU Antonio Guterres despre securitatea Centralei Nucleare ucrainene Zaporijjea, aflată sub controlul armatei ruse, în sudul Ucrainei, vizată de bombardamente, relatează AFP.

”Serghei Şoigu a purtat negocieri la telefon cu secretarul general al ONU Antonio Guterres cu privire la condiţiile unei funcţionări securizate a Centralei Nucleare Zaporijjea”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Centrala Nucleară Zaporijjea - cea mai mare din Europa - a fost cucerită la începutul lui martie de către armata rusă, după lansarea ofensivei ruse la scară mare în Ucraina, la 24 februarie.

De la sfârşitul lui iulie, mai multe bombardamente - de care cele două părţi se acuză reciproc - au vizat instalaţia, alimentând temeri cu privire la o catastrofă nucleară şi conducând, joi, la organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, convocată de Rusia.

Kievul acuză Moscova de faptul că foloseşte centrala ca bază de atac şi depozit de material militar. Ucraina, susţinută de către aliaţii săi din Occident, îndeamnă la o demilitarizare a zonei centralei şi la retragerea forţelor ruseşti.

Şoigu şi Guterres au discutat luni şi despre explozii care au avut loc, la sfârşitul lui iulie, la Închisoarea Olenivka, în regiunea separatsită ucraineană Doneţk, în estul Ucrainei, în care au fost ucişi zeci de deţinuţi ucraineni.

Kievul acuză Moscova de masacrarea acestor deţinuţi. Moscova dezminte acuzaţiile şi acuză, din contră, că armata ucraineană a bombardat tabăra de prizonieri.

articolul original.

Un bărbat şi un copil au ajuns la spital după ce motocicleta pe care se aflau a fost spulberată de o maşină

15 August 2022 at 03:57
image

Un bărbat de 54 de ani şi un copil de nouă ani, cetăţeni străini, au fost transportaţi la spitale din Sibiu, luni după-amiază, după ce motocicleta pe care se aflau a fost lovită de un autoturism, pe Transfăgărăşan. Traficul se desfăşoară alternativ, între Cârţişoara şi Bâlea Cascadă.

Accidentul s-a produs pe DN 7C - Transfăgărăşan, între Cârţişoara şi Bâlea Cascadă. "Din primele cercetări rezultă că şoferul unui autoturism, în timp ce conducea autoturismul spre Cârţişoara, din cauze ce urmează a se stabili, a pătruns pe contrasens unde a intrat în coliziune cu o motocicletă condusă din sens opus. Conducătorul motocicletei, în vârstă de 54 de ani, şi un minor în vârstă de 9 ani, pasager pe moto, cetăţeni străini, au suferit vătămări corporale şi au fost transportaţi la spital conştienţi", a precizat Poliţia Judeţeană Sibiu.

Potrivit ISU Sibiu, copilul a fost transportat de un echipaj SMURD al Punctului de Lucru Avrig la CPU Luther, având un traumatism la un picior, iar bărbatul a fost preluat de un echipaj SAJ, pentru a fi fus la UPU Sibiu. Autoturismul era condus de un bărbat în vârstă de 51 de ani, din judeţul Teleorman. Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor producerii accidentului. Traficul se desfăşoară alternativ.

articolul original.

O vilă romană a fost îngropată în Anglia pentru „generaţiile viitoare”

15 August 2022 at 03:42
image

O vilă romană de la marginea oraşului Scarborough, North Yorkshire, a fost îngropată la doar un an după ce a fost descoperită. Această reîngropare va permite conservarea clădirii descrise ca fiind „prima de acest tip”, relatează BBC.

Complexul, cu o suprafaţă de puţin sub 400 metri pătraţi, este format dintr-un cadru termic, o centrală termică precum şi mai multe structuri circulare şi absidale.

Practica nu este neobişnuită. Siturile arheologice pot fi îngropate din mai multe motive, inclusiv dificultăţi financiare în întreţinerea sitului, precum şi protecţia contra vandalismului, daunelor cauzate de turişti sau condiţiilor meteorologice.

Imediat după descoperirea sa, între 14 şi 15 aprilie 2021, situl arheologic făcuse deja obiectul unui jaf. Hoţul sau hoţii, echipaţi cu detectoare de metale, răscoliseră pământul în jurul perimetrului escavat, luând poate cu ei câteva rămăşiţe.

Vorbind în aprilie 2021, inspectorul monumentelor antice de la Historic England, Keith Emerick, a spus că funcţia complexului nu a fost încă actualizată, dar l-a descris ca fiind o versiune romană a unei case impunătoare. „Aceasta este o descoperire cu adevărat interesantă şi de o semnificaţie naţională certă. Aş spune că este chiar una dintre cele mai importante descoperiri romane din ultimii zece ani”, a declarat Keith Emerick presei britanice.

În urma acestei descoperiri, promotorul Keepmoat Home, care urma să construiască case pe acest amplasament, şi-a modificat proiectul. În schimb, ar trebui să vadă lumina zilei o amenajare care să încorporeze o reprezentare a rămăşiţelor, pentru a informa vizitatorii despre importanţa descoperirii.

articolul original.

Boris Johnson, din nou într-o săptămână de concediu, în Grecia, în doar două săptămâni

15 August 2022 at 03:27
image

Premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson a început o nouă săptămână de concediu - a doua în 15 zile -, anunţă luni biroul său, în contextul în care Regatul Unit se confruntă cu mai multe crize, inclusiv o inflaţie record, relatează AFP.

”Premierul este în vacanţă săptămâna aceasta”, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului, subliniind că şefii de Guvern, chiar dacă sunt absenţi, sunt ”informaţi cu privire la toate dosarele urgente şi iau decizii, mai ales în domeniul securităţii naţionale”.

El nu a precizat unde anume se află Johnson, însă cotidianul The Times dezvăluie că acesta s-a dus împreună cu soţia sa, Carrie, în Grecia, unde a fost fotografiat într-un supermarket la periferia Atenei.

Această ”escapadă” în străinătate are loc la o săptămână după ce Boris Johnson - care a demisionat la începutul lui iunie după luni se scandaluri şi minciuni - a petrecut câteva zile în Slovenia - în ”luna de miere” - împreună cu soţia sa, cu 24 de ani mai mică decât el, cu care s-a căsătorit în urmă cu un an, a treia soţie a liderului conservator.

Johnson a promis să rămână la Guvern până la desemnarea unui nou şef al Partidului Conservator. Doi candidaţi au rămas în cursă - şefa în exerciţiu a diplomaţiei britanice Liz Truss şi fostul ministru de Finanţe Rishi Sunak. Rezultatul alegerilor interne ale formaţiunii politice este aşteptat la 5 septembrie.

Noul concediu al lui Johnson intervine în contextul în care voci se ridică în clasa politică britanică şi-i reproşează că este absent în în timp ce compatrioţii săi suferă din cauza unei creşteri foarte mari a costului traiului, mai ales în urma unei ”explozii” a preţului electricităţii.

Guvernul anunţa săptămâna trecută că îi revine ”viitorului premier” să acţioneze împotriva acestei crize şi nu lui Johnson, care expediază doar afaceri curente.

Regatul se confrntă concomitent cu o secetă istorică, ce loveşte în plin sectorul agricol şi care a condius la impunerea unor restricţii ale irigării în mai multe regiuni.

The Times dezvăluie că Boris Johnson intenţionează să se lanseze într-”o serie de vizite şi discursuri” după ce se întoarce din concediu, weekendul viitor, cu scopul de a-şi îndemna succesorul să continue să-i apere priorităţile, mai ales susţinerea de către Regatul Unit a Ucrainei împotriva invaziei ruse.

articolul original.

Bărbat de 35 de ani, reţinut după ce a lovit mortal cu maşina o fată de 12 ani

15 August 2022 at 03:12

Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost reţinut de poliţiştii botoşaneni după ce a lovit mortal cu maşina o fată în vârstă de 12 ani, care se deplasa pe aceeaşi direcţie de mers, pe sensul opus de stradă, paralel cu autoturismul.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Botoşani a anunţat, printr-un comunicat de presă, că poliţiştii din cadrul Biroului Rutier au emis ordonanţă de reţinere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 35 de ani, din comuna Corni, cercetat pentru comiterea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Fetiţa se îndrepta către biserică.

„În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 14 august, în timp ce se deplasa cu autoturismul pe DJ 208 H, dinspre localitatea Vorona înspre localitatea Corni, pe un tronson de drum în aliniament, în localitatea Sarafineşti, ar fi surprins şi accidentat mortal, o minoră de 12 ani, care se deplasa pe aceeaşi direcţie de mers, pe sensul opus de stradă, paralel cu autoturismul. Totodată, în urma impactului a rezultat şi vătămarea corporală a unui minor, pasager în autoturism”, se arată în comunicat.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al IPJ Botoşani. Poliţiştii continuă cercetările pentru a stabili împrejurările exacte în care a avut loc accidentul.

SURSA FOTO: monitorulbt.ro

articolul original.

Lotul de canotaj al României, multiplu medaliat la CE de la Munchen, a revenit în țară (VIDEO)

15 August 2022 at 02:59
image

Sportivii din lotul de canotaj al Romaniei au revenit acasa, fiind întâmpinaţi la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă de reprezentanţi ai Federaţiei Române de Canotaj.

Sandu Pop, Secretar General al Federaţiei Române de Canotaj, a spus ca sportivii au câştigat cinci medalii de aur şi trei de bronz, fiind pentru prima dată în istorie când ţara noastră obţine asemenea rezultate la Europene.

"'Ne-am prezentat cu 35 de sportivi la 11 probe.. Din aceste 11 probe, 9 s-au calificat in Finala A, avem un total de 20 de sportivi cu medalii", a spus Sandu Pop.

România a câştigat opt medalii la Campionatele Europene de Canotaj de la Munchen: cinci de aur (dublu rame feminin, dublu rame masculin, două vâsle feminin, simplu vâsle feminin categoria uşoară şi 8+1 feminin) şi trei de bronz (patru rame feminin, patru rame masculin şi patru vâsle masculin).

articolul original.

Spre sfârșitul săptâmânii vor reveni temperaturile caniculare. Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni

14 August 2022 at 23:40
image

După ploi și vijelii, vor reveni zilele caniculare, cu temperaturi maxime de 35-36 de grade în unele zone ale țării, în jurul datei de 19 august, apoi se va răcori din nou, conform meteorologilor, care au emis luni prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni.

Administrația Națională de Meteorologie a publicat luna prognoza pentru perioada 15-28 august:

BANAT

Vremea se va încălzi treptat, astfel încât în zilele de 18 și 19 august media maximelor termice va ajunge să se situeze în jurul valorii de 36 de grade, iar a minimelor va fi de 19...20 de grade. În zilele imediat următoare, vremea se va răcori, astfel încât între 20 și 24 august temperaturile maxime vor avea o medie între 28 și 30 de grade, iar minimele, în general, între 15 și 17 grade. Până la finalul intervalului de prognoză, valorile termice nu vor mai avea variații semnificative și media lor va fi de 30...31 de grade în cazul maximelor și de 16...17 grade a minimelor. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în jurul datei de 16 august și între 19 și 21 august.

CRIŞANA

Până în jurul datei de 19 august vremea se va încălzi, astfel încât media maximelor termice va ajunge să atingă 35...36 de grade, iar a minimelor 18...20 de grade. Între 20 și 23 august, însă, se va răcori, maximele termice vor fi în medie de 27...29 de grade, iar minimele de 14...17 grade. Ulterior, până la finalul intervalului de prognoză, nu vor mai fi variații semnificative ale temperaturii aerului. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată între 19 și 21 august.

TRANSILVANIA

Procesul de încălzire a vremii se va încheia în jurul datei de 19 august, când maximele termice vor atinge în medie 34 de grade, iar minimele 17 grade. În următoarele două zile, media temperaturilor maxime va scădea cu aproximativ 7...8 grade, iar a minimelor cu 2...4 grade. În continuare nu vor mai fi variații semnificative, valorile termice maxime vor avea o medie apropiată de 28 de grade, iar minimele de 13 grade. Vor fi condiții pentru averse aproape în fiecare zi, dar pe arii mai extinse acestea se vor semnala la începutul intervalului, precum și între 19 și 21 august.

MARAMUREŞ

În primele trei zile media maximelor termice va fi de 30 de grade, în următoarele două se va încălzi până când aceasta va atinge 34...35 de grade, apoi, în zilele de 20 și de 21 august, va scădea cu 8...9 grade. În cea de a doua săptămână variațiile termice vor fi nesemnificative, iar temperaturile maxime se vor situa în medie între 27 și 29 de grade. În ceea ce privește media minimelor termice, aceasta va avea valori între 16 și 18 grade în prima săptămână, apoi între 14 și 16 grade. Vor fi posibile averse aproape în fiecare zi, dar cu o probabilitate mai mare între 15 și 17 august și între 19 și 21 august.

MOLDOVA

Maximele termice vor fi în creștere până în data de 19 august, atunci când media lor va atinge 33...34 de grade. În următoarele două zile aceasta va scădea cu aproximativ 6 grade, apoi, până la finalul intervalului de prognoză, va avea ușoare variații între 27 și 29 de grade. Media minimelor termice se va situa între 17 și 19 grade în prima săptămână și între 15 și 17 grade în cea de-a doua. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în intervalul 15 – 22 august.

DOBROGEA

Vremea se va încălzi treptat, astfel încât în jurul datei de 19 august media maximelor termice va ajunge să se situeze în jurul valorii de 32 de grade, iar a minimelor va fi de 21...22 de grade. În zilele imediat următoare se va răcori, iar între 22 și 28 august temperaturile maxime vor avea o medie între 28 și 30 de grade, iar minimele între 18 și 20 de grade. Probabilitatea pentru averse va fi mai ridicată în primele zile de prognoză și în intervalul 20...22 august.

MUNTENIA

Până în jurul datei de 19 august vremea se va încălzi, astfel încât media maximelor de temperatură va ajunge să atingă aproximativ 36 de grade, iar a minimelor 18...20 de grade. Între 20 și 23 august, însă, se va răcori, maximele termice vor fi în medie de 29...32 de grade, iar minimele în medie de 17...19 grade. Ulterior, până la finalul intervalului de prognoză, nu vor mai fi variații semnificative ale temperaturii aerului. Probabilitatea mai mare pentru averse va fi în primele două zile de prognoză, precum și între 20 și 23 august.

OLTENIA

Procesul de încălzire a vremii se va încheia în jurul datei de 19 august, atunci când maximele termice vor atinge în medie 35...36 de grade, iar minimele 19...20 de grade. În următoarele trei zile media temperaturilor maxime va scădea cu aproximativ 8 grade și a minimelor cu 4 grade. În continuare nu vor mai fi variații semnificative, valorile termice maxime urmând a avea o medie apropiată de 30 de grade, iar minimele de 17 grade. Probabilitate mai mare pentru averse va fi în primele zile de prognoză și din nou după data de 19 august.

LA MUNTE

Vremea se va încălzi până în jurul datei de 19 august, atunci când media maximelor termice va ajunge să atingă aproximativ 26 de grade, iar a minimelor va fi de 13...15 grade. În zilele imediat următoare se va răcori, iar între 22 și 28 august temperaturile maxime vor avea o medie între 17 și 20 de grade, iar minimele între 9 și 12 grade. Vor fi perioade cu averse aproape în fiecare zi, pe arii mai extinse în primele două și între 19 și 24 august.

articolul original.

Rus supărat că nu-și poate părăsi țara din cauza invaziei: ”Vom distruge Kievul, Bucureștiul, Budapesta, Praga, pe toți”

14 August 2022 at 23:16
image

Sancțiunile impuse Rusiei în urma războiului pe care îl duce în Ucraina îi afectează și pe cetățenii de rând. Uniunea Europeană va discuta la sfârşitul lunii august interzicerea vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi.

Acest lucru l-a înfuriat cumplit pe un tânăr care spune că armata rusă va distruge toată zona Baltică și țările din jur.

Bărbatul strigă în gura mare că își dorește să moară toată lumea și amenință că rușii vor distruge toată zona Baltică. ”Vom distruge totul, aici va fi un dezastru dacă va conutinua această situație. Vom distruge Kievul, Bucureștiul, Varșovia, Budapesta, Praga, pe toți...”

Mai multe, pe ziare.com

articolul original.

FOTO Un pod rutier s-a prăbuşit şi două maşini au căzut în apă. De această dată, în Norvegia

14 August 2022 at 22:59

Un pod rutier din lemn s-a prăbuşit luni dimineaţă în sudul Norvegiei, iar două vehicule care circulau pe pod - un vehicul de marfă şi un autoturism - au căzut în apă, potrivit martorilor, a anunţat poliţia norvegiană.

„Există informaţii potrivit cărora podul Tretten s-a prăbuşit. Un vehicul de marfă şi un autoturism ar fi căzut în apă”, a anunţat poliţia locală pe Twitter.

„Nu este clar câte persoane ar putea fi implicate, nu este clar dacă există victime”, a precizat poliţia.Toate echipele de salvare locale sunt mobilizate, a mai spus poliţia, potrivit Agerpres.

Inaugurat în 2012, podul Tretten este o structură din lemn de 148 de metri lungime şi 10 metri lăţime care traversează râul Gudbrandsdalslagen pe un drum secundar. Podul are două benzi de circulaţie pentru vehicule şi un trotuar.

articolul original.

Hoț căutat de autoritățile franceze, prins de polițiștii ieșeni

14 August 2022 at 22:39
image

Poliţiştii Biroului Urmăriri Iași au localizat şi reţinut un bărbat de 41 de ani, urmărit național și internațional.
 

Pe numele acestuia, autorităţile judiciare din Franța au emis un mandat european de arestare, fiind condamnat la executarea pedepsei de 5 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de furt.

În baza mandatului eropean de arestare, bărbatul a fost prezentat de poliţişti în faţa procurorilor care au dispus reţinerea sa, urmând a fi prezentat Curţii de Apel Iaşi pentru a dispune cu privire la extrădarea sa.

articolul original.
❌