ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Ziarul de Iasi

Finlanda organiza exerciţii cu avioanele de luptă şi închide în premieră una dintre autostrăzile principale

28 September 2022 at 06:24
image

Finlanda a închis o secţiune a unei principale autostrăzi timp de cinci zile, pentru prima dată zeci de ani, pentru a permite avioanelor sale de luptă să exerseze aterizări şi decolări pe o pistă de rezervă, relatează Reuters.

Finlanda, care solicită aderarea la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia, are douăsprezece piste de rezervă similare proiectate să fie utilizate în timp de război în întreaga ţară.

Cu toate acestea, baza de drumuri de rezervă situată în Joutsa (centrul ţării) nu a fost folosită de zeci de ani din cauza importanţei sale ca autostradă principală care leagă capitala Helsinki de regiunile nordice ale ţării.

În schimb, Forţele Aeriene au avut nevoie de doar câteva zile pentru a curăţa marginile şoselelor şi a pregăti locul pentru exerciţiul la care participă aproximativ 200 de personal şi avioane de luptă de tip F/A-18 Hornet din Finlanda, avioane de antrenament Hawk Mk 51 mai vechi şi alte avioane militare, a declarat colonelul Vesa Mantyla, şeful Academiei Forţelor Aeriene Finlandeze.

”În principal, cred că toate bazele rutiere sunt în stare destul de bună, uşor de introdus în operaţiuni în câteva zile”, a spus Mantyla.

Pentru a-şi proteja flota, Forţele Aeriene Finlandeze îşi pot dispersa rapid toate aeronavele în toată ţara şi, prin urmare, repetă pe bazele rutiere anual.

”Ameninţarea din partea Rusiei sau acţiunile Rusiei cu rachetele de croazieră şi rachetele balistice (în Ucraina) demonstrează că noţiunea de operaţiuni dispersate este corectă”, a continuat el.

Sute de localnici s-au adunat miercuri pe marginea autostrăzii în Joutsa să urmărească exerciţiul în care piloţii exersează aterizarea pe o porţiune de 2 kilometri a autostrăzii închise, în timp ce personalul de la sol repeta ”realimentarea la cald” a unui avion de luptă cu motoarele pornite.

Veikko Haapala, un localnic pensionar care a venit să urmărească avioanele, a spus că are încredere în forţele de apărare finlandeze că vor fi capabile să apere ţara, în special cu ajutorul aliaţilor NATO. ”Mă simt oarecum îngrijorat, având în vedere cum a devenit situaţia mondială, în ceea ce priveşte modul în care ne apărăm”, a afirmat Haapala.

articolul original.

Două autoturisme s-au izbit violent: şase persoane au fost duse la spital

28 September 2022 at 06:09
image

Şase persoane au fost rănite, miercuri, fiind transportate cu ambulanţele la spital în urma unui accident rutier produs în judeţul Dâmboviţa, unde două autoturisme s-au ciocnit, iar apoi au fost proiectate într-un parapet de pe marginea şoselei.

Accidentul a avut loc în comuna dâmboviţeană Potlogi, unde două autoturisme s-au ciocnit frontal, după care au ajuns în parapetul metalic de pe marginea şoselei.

Potrivit ISU Dâmboviţa, în urma accidentului şase persoane au fost rănite. La sosirea echipajelor medicale la locul accidentului, toate cele şase victime erau conştiente, iar după evaluarea medicală s-a decis transportarea lor la Unitatea de Primiri Urgenţe Târgovişte cu ambulanţele SMURD şi ale Serviciului Judeţean Dâmboviţa. 

La locul accidentului au intervenit salvatorii de la Garda Potlogi cu o autospecială de intervenţie şi o ambulanţă SMURD, Garda Răcari cu o ambulanţă SMURD şi trei echipaje de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean.

articolul original.

U Craiova 1948, FC Rapid şi jucătorul Cristian Săpunaru, sancţiuni din cauza incidentelor din Superligă

28 September 2022 at 05:55
image

Comisia de Disciplină din cadrul FRF a decis, miercuri, sancţiuni pentru Cristian Săpunaru, U Craiova 1948 şi FC Rapid, după incidentele de la meciul din Superligă dintre cele două echipe.

“În temeiul art.57.1 din RD cu aplicarea art.12, 14 bis şi 15 din RD, se sancţionează jucătorul cu “Avertisment” şi penalitate sportiva de 3.400 lei.

În temeiul art.51 din RD, se sancţionează jucătorul cu suspendare pentru 1 (un) joc şi penalitate sportivă de 6.000 lei.
În conformitate ca art. 45.3 din RD jucătorul va executa sancţiunea de suspendare pentru un joc şi penalitate sportivă de 9.400 lei”, este decizia în cazul lui Cristian Săpunaru.

În ceea ce priveşte cele douuă cluburi, sancţiunile sunt următoarele:

“În temeiul art.82.2 si 3.a şi c raportat la art.83.2.d din RD, se sancţionează clubul FC Rapid 1923 cu penalitate sportivă de 15.000 lei. În temeiul art.82.1 si 3.a şi c raportat la art.83.2.d din RD al FRF, se sancţionează clubul U Craiova 1948 cu penalitate sportivă de 22.500 lei. În baza art.83.7.din RD, se sancţionează clubul U Craiova 1948 cu penalitate sportivă de 15.000 lei. În temeiul art.82.3.b raportat la art. 83.2.c cu aplicarea art.54.2, se sancţionează clubul U Craiova 1948 cu penalitate sportivă de 15.000 lei. În conformitate cu prevederile art.45.1 din RD clubul U Craiova 1948 va executa sancţiunea de 52.500 lei din care: 22.500 lei pentru abaterea cea mai gravă la care se adaugă un spor de ½ din 60.000 lei, reprezentând maximul sancţiunii pentru abaterea respectivă”.

Echipa FCU Craiova a dispus cu scorul de 1-0, pe teren propriu, de formaţia Rapid Bucureşti, într-un meci contând pentru etapa a zecea din Superligă, la 10 septembrie. Partida a fost marcată la final de incidente la vestiare.

FC Rapid a precizat atunci că "o persoană străină, care nu avea niciun drept să se afle în acea zonă a stadionului" a iscat un conflict fizic cu jucătorii rapidişti şi că a fost firesc că jucătorul Cristin Săpunaru a încercat "să îşi apere colegii de astfel de agresiuni, venite din partea unor persoane cu intenţii necunoscute şi imprevizibile".

articolul original.

Truss îi transmite lui Zelenski că UK ”nu va recunoaşte niciodată” încercările Rusiei de a anexa părţi ale Ucrainei

28 September 2022 at 05:40
image

Premierul britanic Liz Truss i-a transmis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unui apel telefonic, că Marea Britanie ”nu va recunoaşte niciodată” încercările Rusiei de a anexa părţi ale Ucrainei, se arată într-un comunicat emis de Downing Street, potrivit The Guardian.

”Premierul a discutat cu preşedintele Zelenski în această după-amiază (n.r. miercuri) pentru a sublinia sprijinul ferm al Regatului Unit în lumina referendumurilor false ale Rusiei în Ucraina”, specifică Downing Street.

”Prim-ministrul a precizat că Regatul Unit nu va recunoaşte niciodată încercările Rusiei de a anexa un teritoriu suveran. Ea a reiterat că Ucraina ar putea depinde de sprijinul Regatului Unit până când preşedintele Putin va fi învins”, se mai menţionează în comunicat.

De asemenea, liderul ucrainean a informat-o pe Truss cu privire la situaţia militară actuală şi ”a salutat sprijinul său puternic, inclusiv la Adunarea Generală a ONU de săptămâna trecută”, potrivit comunicatului citat.

Drept răspuns, Truss i-a mulţumit preşedintelui ucrainean pentru munca depusă în ceea ce priveşte asigurarea eliberării a cinci cetăţeni britanici deţinuţi de oficialii pro-ruşi din estul Ucrainei.

”Liderii au discutat, de asemenea, despre modul în care Marea Britanie şi Ucraina ar putea colabora împreună pentru a asigura aprovizionarea cu gaz a Ucrainei pe termen lung. Ambii au convenit să rămână în legătură strânsă în zilele şi săptămânile următoare”, menţionează Downing Street.

Zelenski a scris pe contul său de Twitter că aşteaptă răspunsul leadershipului Londrei organizarea ”referendumurilor false” din părţile ocupate ale Ucrainei.

articolul original.

Ciolacu afirmă că nu e uşor să conduci alături de Tudose, Grindeanu, Gabriela Firea sau Dîncu

28 September 2022 at 05:25
image

 Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, mărturiseşte că nu este înconjurat de ”yesmeni”, el susţinând că în discuţiile din partid are şi divergenţe cu colegi precum Gabriela Firea, Mihai Tudose, Sorin Grindeanu, dar şi alţi lideri, despre care spune că sunt oameni cu orgolii şi puncte de vedere.

”Ne mai certăm câteodată, ne mai împăcăm, nu e uşor. Cel mai uşor când conduci e să-ţi pui oameni yesmeni în jur, nu să-l ai pe Stănescu, să-l ai pe Tudose, pe Grindeanu, pe Gabriela Firea, pe Dîncu... Nu-s nişte yesmeni, sunt oameni cu orgolii, oameni cu puncte de vedere. Prefer acest mod de a conduce”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-un interviu difuzat, miercuri, de Antena 3. 

El i-a catalogat drept ”prieteni” pe Sorin Grindeanu, pe Mihai Tudose şi pe Gabriela Firea, iar despre secretarul general al PSD, Paul Stănescu, pe care l-a numit ”nea Paul”, liderul PSD a spus că împreună cu acesta a ”făcut imposibilul la PSD”. 

În ceea ce priveşte predecesorii săi, Ciolacu e de părere că Victor Ponta ”a guvernat bine România, a fost un prim ministru bun”, iar pe Liviu Dragnea l-a catalogat drept ”un organizator de excepţie”. El a spus însă că cei doi ”au făcut anumite greşeli greu de reparat”.

articolul original.

Românii de la Bitdefender au semnat un parteneriat cu Scuderia Ferrari în Formula 1

28 September 2022 at 00:59
image

Producătorul român de soluţii de securitate cibernetică, Bitdefender, a semnat un parteneriat multianual cu Scuderia Ferrari în Formula 1, în urma căruia logoul companiei româneşti va apărea pe căştile piloţilor, pe monopostul condus de Charles Leclerc şi Carlos Sainz, precum şi pe costumele de curse şi uniformele echipei.

"Suntem încântaţi să fim în acest nou parteneriat cu Bitdefender, cu care împărtăşim valori precum cel mai înalt nivel de eficienţă tehnologică, căutarea excelenţei în performanţă şi o cultură a securităţii. Este o plăcere să ne putem baza pe un partener de încredere precum Bitdefender, o companie inovatoare şi foarte apreciată pentru profesionalismul şi fiabilitatea sa", a declarat Mattia Binotto, Team Principal şi managing director la Scuderia Ferrari.

Potrivit sursei citate, în calitate de partener al Scuderiei Ferrari, începând cu Marele Premiu de la Singapore 2022, Bitdefender va afişa logoul companiei pe căştile piloţilor Ferrari, precum şi pe monopostul F1-75 condus de Charles Leclerc şi Carlos Sainz şi, din 2023, pe costumele de curse şi uniformele echipei.

De asemenea, companiile se vor implica în activităţi de marketing, inclusiv întâlniri private cu piloţii echipei Ferrari şi cu membrii echipei tehnice, tururi ale fabricii, acces la boxe şi alte activităţi exclusive. În plus, Ferrari va explora şi evalua produsele şi serviciile de securitate cibernetică Bitdefender pentru a le include în activitatea sa. Parteneriatul este o aliniere naturală între cele două companii, subliniind puterea datelor, a oamenilor şi a maşinilor care lucrează împreună pentru a excela.

"Bitdefender împărtăşeşte cu Scuderia Ferrari o moştenire a excelenţei şi o experienţă demonstrată în construirea de tehnologii inovatoare care aduc rezultate câştigătoare. Atunci când fiecare secundă contează, doar cele mai avansate maşini câştigă curse pe circuit şi doar cea mai avansată tehnologie are puterea de a preveni, apăra şi răspunde eficient la atacurile cibernetice. Parteneriatul cu Scuderia Ferrari, cea mai emblematică echipă de Formula 1, se potriveşte în mod natural pentru Bitdefender. Aşteptăm cu nerăbdare să accelerăm notorietatea brandului şi rămânem concentraţi pe furnizarea de protecţie avansată pentru clienţii noştri din întreaga lume, în materie de securitate cibernetică", a declarat Florin Talpeş, co-fondator şi CEO al Bitdefender.

Bitdefender oferă soluţii de securitate cibernetică pentru companii şi pentru acasă. AGERPRES

articolul original.

O primă mare sportivă părăseşte Rusia ”fără niciun plan de a se întoarce”

28 September 2022 at 00:47
image

Una dintre cele mai medialiate sportive ruse din istoria înotului sincronizat, Anastasia Davidova, în vârstă de 39 de ani, şi-a informat, la începutul acestei săpătămâni, centrul de nataţie că pleacă din Rusia, ”fără niciun plan de a se întoarce” şi ”fără să spună motivul deciziei”, relatează Tass.

Deţinătoare a cinci titluri olimpice, de la Jocurile Olimpice (JO) de la Atena din 2004 şi pâînă la JO de la Londra din 2012, şi a 13 medalii de aur la Camopnatul Mondial, Anastasia Davidova este prima mare sportivă din Rusia care pleacă în exil, de la lansarea invazei ruse a Ucrainei.

Ea este secretară generală a Comitetului Olimpic Rus (ROC), care nu a confirmat această plecare.

Această primă plecare ar putea antrena plecări în lanţ.

”Din punctul de vedere al ROC, noi considerăm că servirea patriei este o datorie de onoare, o datorie de onoare a fiecărui cetăţean, inclusiv a membrilor echipelor naţionale”, declară preşedintele ROC, fostul scrimer Stanislav Pozdniakov, la câteva zile după ce Vladimir Putin a anunţat o mobilizare militară în Ucraina.

Declaraţiile oficiale ale ruşilor nu spun prea multe lucruri.

articolul original.

Proiect PSD: Minorii prinşi că fumează în spaţiile publice riscă amendă până la 500 lei

28 September 2022 at 00:31
image

Un proiect de lege semnat de mai mulţi parlamentari PSD şi depus în Senat prevede că minorii prinşi că fumează în spaţiile publice riscă amenzi între 100 şi 500 de lei.

„Se interzice consumul de tutun, persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani, în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau imităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m, în jurul acestora. Nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei”, se arată în iniţiativa legislativă.

Iniţiatorii arată în expunerea de motive că Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţionale consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun, respectiv fumatul în rândul minorilor.

”Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”, precizează parlamentarii.

Proiectul este semnat de 27 de parlamentari PSD şi de doi deputaţi ai minorităţilor naţionale: Matei Constantin-Bogdan - senator PSD; Alda Adrian - deputat PSD; Amet Varol - deputat UDTTMR (minoritãti); Cîtea Vasile - deputat PSD; Cristescu Radu-Mihai - deputat PSD; Dumitrescu Raluca Giorgiana - deputat PSD; Fifor Mihai-Viorel - deputat PSD; Floroiu Ionel - deputat PSD; Georgescu Nicolae - deputat PSD; Ghiţă Daniel-Florin - deputat PSD; Intotero Natalia-Elena - deputat PSD; Macovei Silviu Nicu - deputat PSD; Manea Cătălin-Zamfir - deputat Pro-Europa (minoritãti); Munteanu Remus - deputat PSD; Muşoiu Ştefan - deputat PSD; Neaţă Eugen - deputat PSD; Niţă Nicu - deputat PSD; Ostaficiuc Marius-Eugen - deputat PSD; Oteşanu Daniela - deputat PSD; Popa Ştefan-Ovidiu - deputat PSD; Popescu Dan-Cristian - deputat PSD; Popica Eduard-Andrei - deputat PSD; Rasaliu Marian-Iulian - deputat PSD; Rujan Dumitru - deputat PNL; Salan Viorel - deputat PSD; Ţepeluş Laurenţiu-Cristinel - deputat PSD; Toma Ilie - deputat PSD; Trif Bogdan Gheorghe - deputat PSD; Tuhuţ Radu-Marcel - deputat PSD.

Senatul este primă cameră sesizată în cazul acestei propuneri legislative.

articolul original.

Ambasada SUA la Moscova cere cetăţenilor americani să părăsească imediat Rusia

28 September 2022 at 00:15
image

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Moscova a cerut cetăţenilor americani să părăsească ''imediat'' Rusia, potrivit unui comunicat publicat pe pagina de internet a misiunii diplomatice, transmite miercuri EFE.

''Cetăţenii Statelor Unite nu trebuie să călătorească în Rusia şi cei care locuiesc sau călătoresc (în prezent) în Rusia trebuie să părăsească ţara imediat, dat fiind că există opţiuni limitate pentru călătorii comerciale'', se menţionează în nota Ambasadei SUA la Moscova.

În comunicat este amintit faptul că, la 21 septembrie, autorităţile ruse au declarat mobilizarea militară parţială pentru a-şi consolida trupele desfăşurate în Ucraina.

''Rusia ar putea refuza să recunoască cetăţenia americană în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie, (ar putea) să le interzică accesul la asistenţă consulară americană, să le interzică ieşirea din Rusia şi să-i recruteze pe cei care deţin două paşapoarte'', se menţionează în comunicatul citat.

Misiunea diplomatică americană adaugă totodată că, în prezent, opţiunile de a părăsi Rusia sunt ''extrem de limitate'' şi cel mai adesea nu sunt disponibile dacă rezervările nu se fac din timp.

''Rutele terestre pentru maşini şi autocare continuă să fie deschise'', menţionează ambasada americană la Moscova. De aceea, americanii care decid să părăsească Rusia trebuie să o facă ''cât mai repede cu putinţă'', adaugă sursa citată.

Misiunea diplomatică a SUA avertizează că se confruntă cu ''limitări serioase'' în a oferi asistenţă cetăţenilor americani şi menţionează totodată că posibilităţile de a părăsi Rusia se pot ''diminua şi mai mult'' în orice moment.

Mobilizarea parţială decretată de Putin a provocat deja exodul unui număr mare de bărbaţi încorporabili care refuză să lupte în Ucraina şi care au decis să fugă din ţara lor în state precum Turcia, Georgia, Armenia, Mongolia, Kazahstan şi Finlanda, aminteşte EFE. AGERPRES

articolul original.

Ruşii plătesc 28.000 de euro pentru un loc într-un avion privat pentru a fugi de mobilizarea lui Putin

28 September 2022 at 00:00
image

Ruşii care fug de mobilizarea lui Vladimir Putin în Războiul din Ucraina cu orice preţ, în timp ce Moscova se pregăteşte să le închidă frontiera, plătesc până la 28.000 de euro pentru un loc într-un avion privat, iar unii încearcă să închirieze avioane private cu opt locuri, cu preţuri cuprinse între 89.000 şi 156.000, dezvăluie The Guardian.

”Situaţia este absolut nebună în acest moment. Primim 50 de cereri pe zi acum, aproximativ 5.000”, declară cotidianului britanic Evgheni Bikov, directorul unei societăţi de avioane private ruse, Your Charter.

El spune că întrrprinderea sa a început să închirieze avioane comerciale mai mari pentru a răspunde cererii şi că tot ”nu are locuri suficiente pentru toată lumea”.

Antreprenorul precizează că cel mai ieftin loc într-un avion comercial închiriat cu destinaţia Erevan vostă aproximativ 200.000 de ruble (3.300 de euro).

”CEREREA A CRESCUT DE 50 DE ORI”

Potrivit conducătorului altei întrepirnderi care propune zboruri cu avionul privat, FlightWay, cererile de zboruri numai dus în Armenia, Turcia, Kazahstan şi Dubai au crescut.

”Cererea a crescut de 50 de ori”, declară cotidianului britanic Eduard Simonov.

Însă oferta este redusă, deoarcee numeroase companii de avioane private europene au părăsit piaţa rusă, în urma sancţunilor impuse Moscovei din cauza Războiului rus din Ucraina.

În Rusia au loc manifestaţii, la care au fost arestate mii de persoane, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizarea rezerviştilor, în urmă cu o săptămână, la război în Ucraina.

Imagini cu numeroşi ruşi care fug cu maşina sau avionul au alimentat temeri cu privire la faptul că autorităţile ruse ar putea interzice ieşirea din ţară a bărbaţilor aflaţi la vârsta la care pot lupta.

Kremlinul a anunţat însă, luni, că autorităţile ”nu au luat decizia”, în acest stadiu, să închidă frontiera acestei categorii de ruşi.

Numărul cetăţenilor ruşi care au intrat săptămâna trecută pe teritoriul Uniunii Europene (UE) a fost cu 30% mai mare decât în săptămâna precedentă, a anunţagt marţi Agenţia europeană de frotnieră FRONTEX, cu sediul la Varşovia.

”Aproximativ 66.000 de cetăţeni ruşi au intrat în UE în săptămâna 19-25 septembrie, o creştere cu 30% faţă de săptămâna precedentă”, a anunţat într-un comuncat Friontex.

articolul original.

Anunț de finalizare a proiectului ”Incluziune Socială Activă” și ”Dezvoltare Locală”

28 September 2022 at 07:47
image

Fundația „Star of Hope” Romania în parteneriat cu Asociația Romilor Ursari din Dagâța anunță finalizarea cu succes a implementării proiectului ”Incluziune Socială Activă prin Dezvoltare locală”, cu sprijinul financiar Active Citizen Fund Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conferința organizată în tandem în localitățile Valea Seacă și Dimăcheni, se va desfășura joi, 29 septembrie 2022, ora 12.30 și va aduce împreună reprezentanții autorităților locale din județele Iași, Bacău și Botoșani, specialiști din domeniul educației, serviciilor sociale, reprezentanți ai ONG-urilor și membri ai comunității.

Prin intermediul proiectului s-a urmărit creșterea capacității grupurilor vulnerabile, inclusiv a cetățenilor romi și a tinerilor, din comunele intertenice și insuficient deservite: Valea Seacă și Dimăcheni – în vederea minimalizării excluziunii și injustiției sociale și dezvoltarea abilităților de integrare.

Pe parcursul celor 20 de luni de implementare a proiectului au fost desfășurate mai multe tipuri de activități prin intermediul cărora a fost oferit suport copiilor și adulților din comunitate. Copiii au beneficiat de servicii de educare de tip ”Școală după Școală”, iar adulții de suport pentru educare și formare, susținere pentru creșterea capacității și a abilităților de integrare. Pentru dezvoltarea abilităților profesionale ale adulților au fost organizate ateliere de croitorie, iar doamnele din cele două comunități s-au arătat extrem de interesate să învețe o meserie și să realizeze lucruri utile pentru propriile gospodării.

Înființarea Comitetelor Consultative Comunitare a atras după sine creșterea gradului de încredere în forțele proprii a oamenilor din cele două comunități. Începând cu acest moment, problemele localnicilor din Valea Seacă și Dimăcheni au fost analizate și dezbătute în vederea soluționării în cadrul unor acțiuni comunitare, 5 acțiuni în comunitatea din Valea Seacă și alte 5 acțiuni la Dimăcheni. De asemenea, reprezentanții comitetelor consultative au participat la ședințele Consiliului Local și au reprezentat vocea comunității prezentând nevoile acestora și problemele pe care le au.

Pentru a răspunde nevoii de informare a grupurilor vulnerabile am dezvoltat în cadrul proiectului o platformă online care se actualizează automat și care poate fi accesată extrem de simplu de oricine. Accesul facil la această platformă este o sursă de informații sigure și veritabile de care pot beneficia aceste grupuri vulnerabile și nu doar ei.

La final de proiect putem număra rezultatele obținute:

170 de persoane (din care 15 vor fi tineri și 50 romi) aflate în risc de sărăcie sau excludere socială au participat la acțiuni de creștere a capacității și a abilităților de integrare;

77 adulți vulnerabili (din care 28 tineri și 53 de romi) au beneficiat de servicii sociale prin activități de educare și formare competențe;

80 de copii (din care 50 romi) aflați în situații de risc au beneficiat de servicii sociale prin furnizare activități de educare – ”Școală după Școală”;

Înființarea a 2 Comitete Comunitare Consultative;

10 acțiuni comunitare desfășurate;

1 Platformă online: https://dezvoltarelocala.ro/

”Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și de a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechteinstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro . Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.”

articolul original.

Italia: Giorgia Meloni dă asigurări că viitorul său guvern va susţine Ucraina

28 September 2022 at 07:31
image

Giorgia Meloni, care a câştigat alegerile în Italia, a asigurat marţi Ucraina de sprijinul deplin al viitorului său guvern de coaliţie, într-un tweet adresat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, informează dpa.

"Ştiţi că puteţi conta pe sprijinul nostru loial pentru cauza libertăţii poporului ucrainean. Rămâneţi puternici şi păstraţi-vă credinţa neclintită!", a spus Meloni, care va deveni probabil prima şefă a unui guvern de dreapta al Italiei după cel de-Al Doilea Război Mondial, în condiţiile în care alianţa pe care o conduce şi-a asigurat majoritatea absolută în Parlamentul Italiei.

Zelenski a felicitat-o pe Meloni într-un tweet şi a mulţumit Italiei pentru ajutor în contextul invaziei ruse asupra Ucrainei.

Actualul premier al Italiei, Mario Draghi, a fost întotdeauna clar în ceea ce priveşte sprijinul său pentru Ucraina şi livrările de arme Kievului, după declanşarea invaziei ruse în urmă cu şapte luni.

La rândul său, Meloni a condamnat ferm Rusia şi a spus în mod repetat în ultimele luni că este în mod clar de partea Kievului. Astfel, în problema Ucrainei, Meloni împărtăşeşte poziţia lui Draghi şi a majorităţii guvernelor europene.

Cu toate acestea, cei doi parteneri ai săi de coaliţie din cadrul viitorului guvern au exprimat unele îngrijorări. Liderul partidului Liga, Matteo Salvini, a criticat sancţiunile împotriva Moscovei şi este un fan al preşedintelui rus Vladimir Putin, în timp ce liderul partidului Forza Italia, Silvio Berlusconi, a fost timp de ani de zile prieten apropiat cu Vladimir Putin şi a susţinut într-un interviu pe care l-a acordat cu o săptămână înainte de alegeri că Putin a fost presat să atace Ucraina. AGERPRES

articolul original.

Infarctul miocardic acut reprezintă întotdeauna o urgență

28 September 2022 at 07:27

Marina Anghel, Iași: ”Tatăl meu este din Focșani, are 63 de ani, și a făcut un atac de cord, în timp ce se afla internat în spital cu o problemă la un picior. Am înțeles că se putea să se piardă, dar a avut noroc, pentru că a primit imediat ajutor. Mi-aș dori să-l aduc la o clinică cardiologică din Iași, dar el spune că acum se simte mai bine și se poate trata și acasă. Nu a avut niciun semn până acum, dar medicii mi-au spus că riscurile sunt mari pentru că este fumător, obez și i-au descoperit și hipertensiune arterială”. 

Prof. Univ. Emerit Dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, medic primar Cardiologie și Medicină internă: ”Într-adevăr, tatăl dvs a fost norocos, pentru că a făcut infarctul în spital. Infarctul miocardic acut este o afecțiune extrem de periculoasă care rezultă în urma ocluziei (obstrucției) uneia dintre arterele coronare. Ocluzia arterei se face printr-un tromb (cheag de sânge). Urmarea firească este aceea că porțiunea de miocard care era alimentată cu sânge de către acea arteră nu mai primește sânge oxigenat, ceea ce duce la necroza miocardică.

Este bine de știut că necroza nu se produce imediat după ocluzie. În mod normal începe să se manifeste cam la 20 de minute după aceea și apare în centrul zonei care nu mai este alimentată cu sânge. Întreaga zonă ajunge să fie necrozată cam în 4-6 ore. Dacă trombul (cheagul de sânge) este înlăturat în primele ore după atacul de cord, atunci fluxul de sânge prin această arteră este reluat, adică miocardul este irigat din nou (se numește reperfuzie miocardică). În acest caz, se stopează evoluția necrozei, iar aria afectată de infarct este limitată.

Acesta este motivul pentru care este recomandat ca pacientul cu infarct miocardic acut să ajungă foarte repede la un spital care poate efectua reperfuzia miocardică. La fel de important este ca infarctul să poată fi recunoscut, astfel pacientul are mai multe șanse de recuperare.

Există o serie de factori care pot conduce la infarctul miocardic: lipoproteina de densitate mică (LDL) sau colesterolul rău și care este cauza principală a producerii unui infarct; grăsimile saturate care se găsesc cel mai mult în produsele lactate și în carnea de vită dar și grăsimile nesaturate, cele care apar pe etichetele produselor sub numele de ulei hidrogenat sau ulei parțial hidrogenat.

Riscul de a face atac de cord crește odată cu vârsta. Bărbații prezintă un risc mai mare după 45 de ani, iar femeile după 55 de ani. Este important și istoricul familial, dacă există antecedente în familie. La acestea se adaugă, fumatul, obezitatea, tensiunea arterială crescută, nivelul crescut de colesterol sau trigliceride, diabetul, stresul, lipsa de exerciții fizice, afecțiuni autoimune (artrita reumatoidă și lupusul) sau consumul de droguri. 

Simptomele infarctului miocardic acut sunt: senzație de presiune, apăsare pe piept; durere toracică recurentă; durere în brațe, gât, maxilar, spate; greață; indigestie; arsuri la stomac; dureri abdominale; dificultăți de respirație; transpirație rece; oboseală; amețeli; sincopă (pierderea conștienței); tahicardie; anxietate; tuse.

Este important de știut că simptomele pot diferi de la un pacient la altul. Unii pacienți au simptome ușoare, alții simptome severe. 
Pentru diagnosticarea unui atac de cord, poate fi nevoie de: electrocardiogramă (ECG), ecocardiografie, analize de sânge, radiografie cardiacă, coronarografie, test de stres, RMN cardiac.

Atacul de cord necesită tratament imediat, uneori fiind necesară o intervenție chirurgicală urgentă.

În cele mai urgente cazuri se poate apela la o intervenție minim invazivă (angioplastie). Această intervenție poate fi utilizată pentru a debloca arterele care alimentează cu sânge inima. În timpul unei angioplastii, chirurgul va insera un tub lung și subțire (cateter) prin artera cu probleme. Odată ajuns la blocaj, artera este redeschisă, ceea ce permite reluarea fluxului de sânge.

De asemenea, se poate plasa la locul blocajului un stent pentru a împiedica artera să se închidă.

În alte situații se recurge la grefă de bypass coronarian, o modalitate de reorganizare a venelor și arterelor, astfel încât sângele să poată curge în jurul blocajului.

Tratamentul medicamentos constă în aspirină și trombolitice pentru a dizolva cheagurile de sânge și a îmbunătăți fluxul sanguin prin arterele îngustate;  medicamentele antiplachetare, pentru a previni formarea de cheaguri sau creșterea celor care deja există; nitroglicerină, pentru a ajuta la lărgirea vaselor de sânge; beta-blocanți, pentru a micșora tensiunea arterială și a relaxa mușchiul cardiac; calmante, pentru a reduce disconfortul resimțit de pacient.

Trebuie menționat că infarctul miocardic poate duce și la complicații severe precum: aritmii (ritmuri cardiace anormale) care dezvoltă dereglări electrice, unele dintre acestea putând fi fatale; insuficiență cardiacă, care poate fi temporară sau poate deveni o afecțiune cronică (adică se poate transforma într-o deteriorare extensivă și permanentă a inimii); stop cardiac brusc, atunci când inima se poate opri brusc. 
În concluzie, infarctul miocardic acut este o afecțiune acută extrem de severă și poate pune în pericol viața persoanei afectate, dacă nu ajunge urgent la spital”.

articolul original.

(LIVE-VIDEO) Şedinţa a CL Iaşi: Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

28 September 2022 at 07:15

[unable to retrieve full-text content](LIVE-VIDEO) Şedinţa a CL Iaşi: Ce proiecte sunt pe ordinea de ziConsilierii locali din Iasi participa miercuri dimineata la o sedinta ordinara a deliberativului local. Pe ordinea de zi sunt peste 30 de proiecte de hotarare, fiecare proiect poate fi consultat AICI.

articolul original.

Protest la Ministerul Educaţiei: Zeci de personalități cer demisia lui Cîmpeanu acuzat de plagiat

28 September 2022 at 07:07
image

Protest la Ministerul Educației, unde în jur de 20 de persoane cer demisia lui Sorin Cîmpeanu în urma anchetei jurnalistice care arată că acesta a plagiat un curs universitar și acum încearcă amnistierea plagiatelor prin propriul proiect de lege a educației, transmite Edupedu.ro.

Printre cei prezenți în această dimineață în fața Ministerului se află Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București, Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas, Oana Gheorghiu cofondatoarea Asociației Dăruiește Viață, regizorul Tudor Giurgiu.

Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București (FSPUB), a anunțat marți că pe 3 octombrie, când începe anul universitar, va intra în grevă japoneză, fiind „inacceptabil să avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”.

Protestele vin după ce jurnalista Emilia Șercan a arătat în cadrul unei anchete publicate în pressone.ro că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a însușit prin plagiat – într-un curs de specialitate – 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B), potrivit sursei citate.

articolul original.

Armată cu cai de lemn...

27 September 2022 at 23:52
image

Pe 28 septembrie 1981 am plecat în armată. Tripleta de aur din clasa de filologie-istorie a Liceului Eminescu, „Calu”, „Chioru” & „Chanson” ne regăseam, ca proaspeţi studenţi la Filosofie (eu) şi Istorie (ei) şi în acelaşi loc de alean şi chin pentru a suporta trecerea celor nouă luni de instrucţie, echivalentul (ne prosteam noi!) gravidităţii şi naşterii. Băieţi fini ne-am dus cu o zi înainte la locul faptei, adică la Dej. „Bangladej”, cum afectuos va rămâne pentru noi până la sfârşitul zilelor. Ne-am cazat la cel mai tare hotel, am făcut glume cu recepţionera, ne-am tuns scurt (ca să evităm tunsul chilug de la unitate) şi, tineri educaţi, am băut un armagnac la barul bine garnisit al hotelului promiţându-ne să repetăm ritualul la finele lunii iunie din anul următor, când venea „liberarea” (am băut, într-adevăr, la final tot câte un armagnac la bar prilej cu care am remarcat că nimeni nu se mai atinsese de acea sticlă timp de nouă luni!). A doua zi, treji la ora înscrisă pe ordinul de recrutare (7 dimineaţa!) ne-am înşfăcat cuferele regulamentare din lemn, am comandat un taxi şi ne-am prezentat, viteji, la poarta unităţii din Dealul Florilor pentru a începe ritualul de trecere către maturitate, de neevitat în lumile primitive.

Am mai scris despre memoria post-traumatică şi despre tendinţa firească a oamenilor de a înfrumuseţa trecutul şi de a păstra în amintire doar secvenţele amuzante sau exemplare. Atunci, în lumea dictaturii balcanice din Ceauşima, până şi armata era o castă dominată de neseriozitate, prostie şi corupţie. Gândit ca o „şcoală a umilinţei”, serviciul militar era mai puţin despre dobândirea unor cunoştinţe şi îndemânări legate de artă războiului, cât o imersiune în mâzga vezicantă a subdezvoltării, a imposturii şi bunului plac. În cvsimajoritatea lor ofiţerii erau nişte prostovani complexaţi, care nu fuseseră capabili să treacă un examen de admitere la facultate şi care, în funcţie de pile politice, nepotism, şmecherie sau corupţie o ardeau mai vesel sau mai nasol aşteptând, inexorabil, avansarea „la apelul bocancilor”! Foarte puţini ştiau ceva din tainele milităriei, a armamentului sau a strategiei de război. De regulă, erau un fel de gardieni mai mult sau mai puţin umani care ne spălau pe creier ca să fim pregătiţi pentru societatea concentraţionară în care urma să trăim. Şi vorbesc acum de noi, care eram studenţi şi făceam armata la termen redus, de regulă cu cadre mai spălate şi fără gradaţi - o specie de marţafoi cruzi şi nesimţiţi care replicau umilinţele la care fuseseră ei înşişi supuşi când erau simpli soldaţi de trupă. Abia târziu am înţeles că acest mecanism relua soft monstruozitatea inventată de Nicolski la Piteşti în care îi punea pe deţinuţi să se tortureze unul pe altul pentru a rupe şi ultima fărâmă de demnitate, umanitate şi compasiune comunitară dintre ei! Asta se întâmpla însă la „trupă”, adică la cei care avuseseră ghinionul să pice la examenul de admitere în facultate şi erau înregimentaţi ca sclavi, mână de lucru neplătită pentru toate problemele insolvabile ale economiei ceauşiste, minată de minciuni propagandistice şi neputinţă managerială. Aceştia, care trebuiau să stea în armată un an şi jumătate, erau adesea ţinuţi abuziv luni în şir peste termen pentru a munci la Canalul Dunăre-Marea Neagră, la Palatul Dictatorului sau alte mari investiţii, or pentru a strânge recolta de pe câmp lăsată acolo de „brava noastră ţărănime” repliată strategic la birtul satului. Faţă de ei, noi eram oricum privilegiaţi: cazarmament nou, „ştoc”, dormitoare mai mici (doar 42 de oameni), instrucţie cu ofiţeri care plecau după ora 17, munci mai uşoare în unitate, gardă la depozitele de muniţie sau, dacă era cazul, regiment de onoare la Ceauşescu sau la ministru (eu am avut această onoare de două ori!). Ba chiar şi duş săptămânal cu apă caldă! Ceea ce nu excludea, desigur, abuzurile sau umilinţele, dar acestea erau, net, sub nivelul obişnuit pentru trupă.

Cel mai greu lucru era, bineînţeles, lupta cu timpul, de neuitat pentru cei care au trăit orice experienţă concentraţionară. AMR-ul (iniţiale de la sintagma „au mai rămas”) începea de pe la 275 de zile până la plecatul acasă, dar devenea ritual efectiv abia cu inaugurarea „libimetrului” (un metru de croitorie cu 150 de cm din care se tăia, seara, în cadru festiv în dormitor, ziua care a trecut şi se anunţa câte zile au mai rămas!). În afară de o parte ascunsă a anatomiei feminine, gândurile noastre erau ocupate cu strategiile necesare pentru a face rost de băutură. Orice tehnică era bună, furierul comandantului, agenţii care puteau oricând ieşi (noi, cei mai înalţi, eram agenţi de anunţare a cadrelor la alarmă), permisia sau escaladarea gardului erau cele mai la îndemână căi de a face rost de pileală, anestezic universal, cu aplicabilitate imediată. Va rămâne de neşters în memoria noastră a doua zi de Paşte a anului 1982 când tânărul ofiţer pe care căzuse măgăreaţa de a prelua toate cele trei plutoane ale Companiei a 7-a (da, aia celebră în filmele franţuzeşti ale timpului!) ne-a scos la instrucţie peste dealuri până la primul sat unde am executat „aprovizionarea rusească” (cu bani, totuşi!) astfel încât, la întoarcere, am intrat în unitate în pas de defilare de tip „miriapod” spre amuzamentul comandanţilor care, de data aia, au închis ochii.

Ne distram totuşi, din când în când. La inspecţia de dimineaţă, de exemplu („ia uită, bă, ce v-aţi şpreiat, mirosiţi ca nişte ştoarfe. Parc-aţi fi nevastă-mea!!”) sau la instrucţie („bărbia sus, zâmbitoare”; „toată ziua vă văd cu prăjituri în gură, dar regulamente, nu!”) ori la învăţământul politico-naţionalist unde un crocodil stalinist, rămas doar lent-colonel şi etern locţiitor, ne citea de pe foaie „Stroban” în loc de Strabon sau „asediul atomic al Vienei” în loc de otoman, făcându-ne pe noi, cei de la istorie, să leşinăm de râs. Pe ansamblu, au fost nouă luni din viaţă pierdute aiurea chiar dacă, poate, o instrucţie militară civilizată, de o lună, cu o aplicaţie cu tragere la final, nu ar fi fost în sine un lucru rău sau inutil. Dar aşa era pe vremea aceea...

Mi-am adus aminte de toate astea văzând cum amărâţii de ruşi din Extremul Orient şi Siberia sunt luaţi cu arcanul la oaste ca să moară pentru şobolanul laş care se ascunde în buncăre şi care, precum Stalin, trimite la moarte milioane de ruşi, că are de unde. Văzând armamentul casat şi ruginit, din al Doilea Război Mondial, cu care sunt dotaţi amărâţii ăia care nu-şi pot permite zece mii de dolari pentru un bilet de avion ca să fugă, mi-am reamintit cum, în primăvara anului 1982, Constantin Olteanu, Ministrul Apărării de atunci (un nomenclaturist aflat în graţiile Elenei Ceauşescu), a dat alarmă de război, cu ieşirea tehnicii, pe întreaga Mare Unitate Dej. Cum noi mai aveam puţin până la plecare, ne cam durea la bască aşa că am urmărit amuzaţi scandalul provocat de faptul că, din ditamai regimentul motorizat, cu 80 de TAB-uri, au ieşit pe poartă vreo 11 şi au ajuns la punctul de regrupare, în poligonul de la Beclean pe Someş aflat la 30 de km, doar două (nu mai spun de uriaşa cisternă cu motorină, sigilată, rezervă de război, care s-a dovedit a fi goală!). Vorba comandantului nostru de companie care, atunci când era nemulţumit de calitatea instrucţiei ne apostrofa sibilinic: „Băăi, ţi-ai dreacu, armată cu cai de lemn şi armă nucleară în post!”.

Florin Cîntic este istoric, director al Arhivelor Naţionale, Filiala Iaşi şi scriitor

articolul original.

Parţialnaia imperialnaia moghilizaţia

27 September 2022 at 23:51
image

„Mobilizaţia” rusă putiniană este, de fapt, o „moghilizaţia”, ironizează unii publicişti ruşi - „moghilizaţia” de la „moghila”, adică „mormânt”. Rusia lui Putin şi-a format o nouă ideologie, şi totuşi veche, de pe când bolşevismul, ba încă de pe vremea ţarismului, pe care o foloseşte ca temei pentru acţiuni militare neoimperiale: anexarea Crimeei în 2014, campania din Georgia în 2008, intervenţia în Siria în 2015, precum şi intervenţii mai mult sau mai puţin recunoscute în mai multe state africane. 

Ieri Georgia, azi Ucraina, mâine cine mai ştie cine. Şi se cer drepturi care de care mai aberante: ba drepturile ruşilor din Transnistrie, în coasta moldovenilor, ba, vai, alte drepturi ale ruşilor din ţările baltice şi de peste tot etc. După Putin, ruşii au numai drepturi, nu obligaţii. Conform cu şlagărul: Noi suntem muscali,/ Noi suntem muscali/ Noi suntem aici mortali-mortali.

Iată acum: Parţialnaia mobilizaţia. Din această cauză, Rusia lui Putin este asemenea Rusiei ţarilor sau Rusiei Tătucului Stalin sau celei comico-tragice de pe vremea lui Hruşciov. A fost doar un moment de respiro gorbaciovist, altul hăis-cea şi bahic elţînian şi acum Rusia se întoarce la ce ştie mai bine şi din totdeauna: cnutul şi naganul sau bătutul cu tocul pantofului de la tribuna ONU, cum a făcut la vremea lui Hruşciov.

Dar stau şi mă întreb: oare Germania şi Franţa care s-au prostituat cu Rusia până în ultimul moment nu ştiau ce se „cloceşte” în Rusia? De ce au tăcut când ruşii au luat pe daiboj Crimeea, bunăoară? De ce Macron se suceşte ca peştele numit Macrou şi îl pupa în fund pe Putin, iar acum o întoarce ca la Ploieşti, mă rog, Paris? De ce tac nemţii? Oare herr Olaf Scholz se gândeşte doar la petrol pentru german industry? Vielen Dank, Herr Premierminister! Coadă de topor ca de obicei!

La fel sârbii. Se consideră superiori celor din jurul lor: macedonenilor, croaţilor, slovenilor, bulgarilor sau românilor? Tatăl lui Djokovici, de pildă, Srdjan pre numele său, cam aşa socoate. Ba nu se sfieşte să o şi afirme. Nu ştiu ce crede Novak, dar bănuiesc că tot ca taică-său, căci aşchia sârbească nu sare departe de trunchiul naţionalist, însă îşi ascunde opiniile astea, că „nu dau bine” carierei lui de mare campion. Tărăşenia cu „scutirea medicală” de la Australian Open şi, vai, cu „persecuţiile” la care este supus Novak, dacă se vaccinează, o demonstrează.

Şi în multe case din Balcani cam aşa se socoate până şi în ziua de azi. Ce Uniune Europeană? Lăsaţi drăcăriile astea? Noi suntem sârbi! Noi suntem sârbi! Noi suntem aici în veci stăpâni. Nu? Şi gata! Şi să trăiască noul Tătuc Putin al tuturor slavilor!

La fel, românul de la vlădică până la adidas e ferm convins că este superior bulgarului. Băi, noi suntem rrromâni, nu-i aşa? Iar dacii noştri vorbeau pe lătinie înainte s-o ştie, au inventat artele marţiale, şeptica naţională, coada de mătură, de câine (deşi, se ştie, din coadă de câine sită de mătase nu faci), linguroiul de bătut laptele la stână şi câte şi mai câte. Că altora nu le-a rămas mai nimic de inventat. Eventual căcărezele şi alte bomboane agricole. Ca să nu mai zicem că Neil Armstrong, când a ajuns pe lună, a găsit deja acolo un dac. „De unde ai venit, baciule?” l-a întrebat cosmonautul american, ruşinat de tehnica lui depăşită. „De la Sighii”. „Şi cu ce-ai venit aici?” „Cu brânză”. Iar Ştefan cel Mare i-a bătut pe turci de le-a mers fulgii... de le-au luat-o şalvarii la fugă. Fănică al nostru era cât p-aci să ajungă la Istanbul mai ceva ca Turkish Airlines, s-o ia cadână pe vreo Ayşe în mătăsuri străvezii, ca Ferit din „Inimă rănită”. Vorba ceea: Go Türkiye!

La fel, Macron demonstrează încă o dată că peştele de la cap se-mpute: numai pupături franţuzeşti, numai mu-mu-mu şi ngu-ngu-ngu ca porumbeii când se drăgostesc, dar când colo... Mucles sacanaua, bre, îi spune Putinică, căci brânza bună în putină de câine se ţine. Şi cu mobilizaţia găvăreşte: Doar una parţialnaia. Aşa că adună buriaţii, calmîcii, iakuţii, osetinii (din care a ieşit Stalin), populaţia komi, ciuvaşii etc. Că ruşii-ruşi mobilizabili din Moscova sau Sankt-Petersburg o şparlesc deja în Occident.

În încheiere trebuie să mai spun ceva: Teamă mi-e ca să nu se repete vorbele Eminescului, Drăguţul cu inima mare cât o Românie: Din Hotin şi pân' la mare/ Vin muscalii de-a călare,/ De la mare la Hotin/ Mereu calea ne-o aţin.

Bine-bine, veţi zice, noi suntem integraţi în Uniunea Europeană, ca paprika csárda (unde gustul maghiar este la el acasă, dar mai mult la Moscova) la ceaun. N-avem grijă! Dar când văd minţile roase, la fel ca şi fundurile pe băncile călduţe ale unora din Parla (parla şi parla în van, asta fac) mentul european, mă cam ia cu gheaţă-n spate. Căci în anii următori lumea, spun analiştii, se va reaşeza. Şi asta nu înseamnă neapărat că ne va fi mai moale. Să nu credem că scaunul de azi va fi mâine fotoliu. Mai degrabă mă tem să nu ne aşezăm cu fundul în vreo ţăpuşă a istoriei. Şi doare a dracului!

Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist

articolul original.

Despre un mare patron pe spinarea ieşenilor şi despre un parteneriat de pomină la Consiliul Judeţean

27 September 2022 at 23:50

Iată în poza de mai jos figura unui individ pe care istoria locală îl va reţine în postura de mare strateg şi patron de echipă de handbal feminin, stimaţi telespecatori. 

Da, aşa este, v-aţi prins, este vorba de consilierul local Mihai Gravril, de la partidoi, o prezenţă care aminteşte de un alt consilier local, anume de numitul Mitică Ungureanu, figură exotică a politichiei locale de prin anii nouăzeci ai secolului trecut.

De ce spunem oare asta despre un personaj aşa de degrabă săritor şi ajutător într-ale sportului? Pentru că nimeni nu-i cere să facă ceea ce face în fotografie, de exemplu, adică să pună la cale planuri de joc şi şi strategii de atac.

Mai mult, nu are nici o calitate oficială ca să se împăuneze cu o asemenea poziţie de strateg. Deunăzi, aşa cum am mai consemnat la gazetă, întreaga echipă de fete îi cânta “La mulţi ani!” de ziua sa, strigând “patronul să trăiască”, în condiţiile în care el este tot atât de patron ca fiecare locuitor al Iaşului, echipa fiind sub tutela consiliului local. În fine, râsul de mânz al împricinatului şi înfoiala în pene au un ridicol care se cere spus, dar, iată, colegii săi tac mâlc.

Multe anomalii s-au mai văzut pe la consiliul local şi la primărie, unde studiile şi priceperea într-ale administraţiei sunt înlocuite de talentul politic şi cumătreala locului, dar să se ajungă şi în domeniul sportului cu aşa ceva părea de neconceput. Exact ca pe vremea lui Mitică, mai sus pomenitul, care înfiinţase un partid al sportivilor şi susţinătorilor, se autodeclarase “Miss Sport”, îşi pusese o esarfa în diagonală şi merge ca un cocoş cloncănind după puicuţe. Bravos, meştere, bravos partidoi!

Tabla lui Alexe şi castelele familiei Sturdza

Cascadorii râsului la şedinţa de deunăzi a Consiliului Judeţean. Mai întâi, cică preşedintele Alexe a confundat castelul de la Miclăuşeni al familiei Sturdza cu cel de la Miroslava. În timp ce primul se află în administrarea Mitropoliei, al doilea trebuie să intre în grija CJ, pentru reparaţii.

Ce-i drept, asta de la Miroslava este mai mic şi mai puţin cunoscut, dar greşala este impardonabilă, mai ales că intrarea în grija CJ presupune reabilitarea acestuia, inclusiv a acoperişului de tablă.

La aceeaşi şedinţă, vicepreşedintele Dangă s-a dat în stambă anunţând un parteneriat istoric între Primăria Iaşi şi Consiliul Judeţean pentru organizarea evenimentului “Iaşul deschis diasporei”. Iată cât de uşor se foloseşte cuvântul istoric în ziua de azi, încât o banală manifestare capătă un asemenea apelativ.

Trebuie de aceea salutată replica rapidă a consilierului Etienne Ignat, care le-a spus că parteneriatul istoric între cele instituţii este cel de natură penală, cu referire la dosarele primarului Chirica şi a preşedintelui Alexe. Touche, Etienne, touche!

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

articolul original.

O reformă care nu se va face (I)

27 September 2022 at 23:50
image

Reforma administrativ-teritorială nu se va realiza niciodată în epoca PSD-PNL-UDMR, eon întunecat ce va ţine până la sfârşitul lumii. E absurd, dacă nu de-a dreptul sadic, să majorezi salariile bugetarilor din administraţie ori de câte ori visezi urât, ca mai apoi să-i laşi fără dulcele job. În contrapartidă, locul de meditaţie al bugetarilor este la secţiile de vot, nu acasă, ori - Doamne fereşte! - în vreo întreprindere privată unde chiar se munceşte. 

Consorţiile administrative nu înseamnă absolut nimic în afara unor noi structuri inutile generatoare de entropie şi birocraţie. Constituirea lor reprezintă o simplă fentă a guvernului Ciucă menită a adormi vigilenţa oficialilor europeni, încă generoşi cu distribuirea banilor statelor bogate. Deşi reforma apare în PNRR, coaliţia de la putere o va amâna ani de zile, falsificând datele de bază (precum cele din recentul recensământ) ori inventând justificări diverse, precum pandemia de variolă a gorilei, războiul mondial din Ucraina ori prăbuşirea meteoritului Tungus în Rusia.

Totuşi, de-a lungul ultimelor trei decenii, nu au existat doar fente, ci şi lufturi din partea guvernanţilor. Unii chiar au vrut să demareze reforma administrativ-teritorială, alţii s-au arătat oarecum interesaţi, în vreme ce ceilalţi doar au minţit cu neruşinare în această privinţă. Am avut în fruntea statului şi incompetenţă şi calcul politic, dar şi impostură.

Primii care au promis, după anul 1990, o reîmpărţire teritorială a României au fost ţărăniştii. Dar viziunea lor părea cam depăşită, fiindcă voiau întoarcerea la judeţele istorice, aşa cum se înfăţişau după reforma administrativă din 1938. În mare, judeţul (având în spate o tradiţie de secole, denumit ţinut în Moldova şi - mai ales - comitat în Ardeal) era împărţit în plăşi (plasă, la singular), iar plăşile cuprindeau oraşe şi sate.

De partea PNŢCD se situau locuitorii oraşelor ce-şi pierduseră statutul de reşedinţă în comunism, precum Roman (judeţul Roman), Râmnicu Sărat (Râmnicu Sărat) ori Blaj (Târnava Mică), pentru a lua câte un exemplu din fiecare regiune istorică. (Dar se mai aflau în aceeaşi poziţie degradantă Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Dorohoi, Fălticeni, Tecuci, Bârlad, Huşi, Câmpulung Muscel, Caracal, Lugoj, Sighet, Dej, Turda, Odorhei, Făgăraş, Sighişoara.) Elitele acestor localităţi înţelegeau cel mai bine tragedia trăită şi cereau să li se facă dreptate redevenind ce au fost înainte. Din oraşe cu un specific foarte clar, cu centre istorice bine delimitate şi comunităţi diferite, dar unite, vechile localităţi se transformaseră în mizerabile aglomerări de blocuri cenuşii unde erau înghesuiţi oameni de toate soiurile.

De pildă, un oraş mititel, dar agreabil ca Râmnicu Sărat a fost demolat, după anul 1977, aproape în întregime, deşi autorităţile comuniste nu înregistraseră nicicând o cerere exagerată de locuinţe. Pe locul unor clădiri pitoreşti ocupate odinioară de negustori români, evrei, bulgari (acolo li se spunea sârbi!), greci, unguri, germani s-au ridicat zeci de blocuri urâte, destule apartamente fiind repartizate unor familii de ţigani mutate direct dintr-o şatră sedentarizată cu forţă pe malul celălalt al râului Râmnic. Nu, respectivii indivizi nu s-au civilizat. Şi nici nu au fost civilizaţi. Dar au devenit turnători destoinici.

E imposibil să-i explici unui tânăr de astăzi cum arătau orăşelele României înainte de furia demolatoare a lui Ceauşescu. Din păcate, la fel s-a întâmplat şi cu oraşele mari din Regat, deteriorarea fiinţei lor istorice în comunism fiind aproape completă. Localităţile din Ardeal au fost puţin mai norocoase, fiind construite, de germani ori de unguri, diferit, cu centre mult mai compacte. Însă au suferit şi ele enorm.

Cu toate că, în anii 1990, cetăţenii fostelor reşedinţe au organizat periodic mitinguri în favoarea revenirii la vechile judeţe, PNŢCD a ratat, în vremea guvernării CDR, inclusiv reforma administrativ-teritorială. S-a spus atunci că a fost vorba de cel mai mare eşec al ţărăniştilor - nu-i chiar adevărat, probabil, dar nerespectarea acestei promisiuni electorale de suflet i-a privat de voturile unui segment foarte important de populaţie. Cu siguranţă, altfel s-ar fi scris cronica acestui partid dacă România postdecembristă ar fi recuperat ceva din farmecul perioadei interbelice. 

Proiectul reformei administrativ-teritoriale a fost preluat, după anul 2000, de pesedişti, în perioada Cabinetului Adrian Năstase. Brusc, parcă de nicăieri, în presă au început să apară hărţi bine documentate ce prezentau viziunea PSD. Mai târziu, aveam să aflăm că ideea îi aparţinea lui Octav Cozmâncă, ministru al Administraţiei Publice.

În proiect se renunţa la judeţe în favoarea unor unităţi teritoriale mai mari, denumite regiuni, ce puteau fi administrate mai eficient. Comunele foarte mici urmau să fie comasate. Mulţi au salutat proiectul, dar activiştii de partid, oameni de teren ce băteau săptămânal uliţele satelor înapoiate, au strâmbat din nas. Ştiau cel mai bine că de aici, din pungile de sărăcie, de la românii dependenţi de stat, veneau voturile pentru PSD, uneori şi în proporţie de sută la sută, ba chiar şi mai mult decât atât!

Pierderea zonelor sărace (prin subordonarea lor unor comune bogate, nepesediste, şi, eventual, modernizarea lor) ar fi echivalat cu o viitoare înfrângere politică. (Exact la aceeaşi concluzie va ajunge ani mai târziu şi Liviu Dragnea!) Aşa că, la fel de brusc cum apăruse, proiectul lui Cozmâncă, deşi produsese oarece valuri plus ceva entuziasm în societate, a dispărut fără urmă! (Va urma)

articolul original.
❌