ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayZiarul de Iasi

Iaşi: Familia unui băiat de 14 ani, aflat în moarte cerebrală, salvează cinci vieţi

5 August 2022 at 01:47
image

Familia unui băiat în vârstă de 14 ani aflat în moarte cerebrală, după ce a suferit un anevrism rupt, a fost de acord cu donarea organelor şi astfel să salveze vieţile unor persoane aflate în suferinţă, relatează Agerpres.

Coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi, dr. Raluca Neagu, a declarat că s-au putut preleva doar rinichii, corneea şi ficatul.

În urma gestului plin de altruism al familiei, care a fost de acord cu donarea de organe şi ţesuturi, alţi 5 oameni au primit o nouă şansă.

„Beneficiarul transplantului hepatic este tot un pacient tânăr, de 29 de ani, corneea urmează să fie transplantată, iar în cazul rinichilor procedura este în curs de desfăşurare”, a explicat dr. Raluca Neagu.

articolul original.

Schimbare majoră pe piaţa heroinei din Iaşi. Dispar intermediarii locali

5 August 2022 at 01:31
image

În ultimele 2 săptămâni, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate din Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teriorial Iași au desfășurat mai multe acțiuni pentru combaterea traficului de droguri de mare risc, respectiv a traficului și consumului de heroină.

În urma activităților desfășurate în cadrul mai multor dosare penale, în această perioadă s-a reușit identificarea, depistarea sau prinderea în flagrant a 7 persoane, bănuite că ar fi implicate în activitatea de trafic de droguri de mare risc.

De asemenea, din investigații a rezultat faptul că, dacă până în prezent heroina ar fi fost adusă în Iași din municipiul București prin intermediul dealerilor de droguri locali, în ultima perioadă s-a constatat faptul că o parte din traficanții din București ar fi venit în Iași și ar fi vândut doze de heroină direct la consumatorii ieșeni.

În urma acțiunilor din ultimele două săptămâni, au fost identificate 15 grame de heroină, 51 comprimate de metadonă (substitut medical al heroinei), 10 grame de cocaină.

Față de cele 7 persoane bănuite, Tribunalul Iași a dispus arestarea preventive pentru 30 de zile.

De menționat este faptul că din fiecare gram de heroină pură, prin adăugarea de diverse substanțe complementare, traficanții reușesc să obțină minim 10 doze ce sunt destinate vânzării finale. Din analiza datelor obținute în urma instrumentării acestor dosare penale a rezultat faptul că, de regulă, traficanții ar cumpăra din municipiul București gramul de heroină cu 150 de lei, iar în Iași, după amestecarea și dozarea corespunzătoare, un gram de heroină s-ar vinde sub forma a 10 doze cu sume cuprinse între 700 și 1000 de lei.

În ceea ce privește traficul de heroină, în ultimii 4 ani, au fost instrumentate 15 dosare penale în care au fost reținuți, arestați preventiv și ulterior trimiși în judecată peste 40 de inculpați cercetați pentru trafic de droguri de mare risc, respectiv heroină.

articolul original.

Femeie cu o tumoră cerebrală de 14 centimetri cubi, operată cu succes de medicii neurochirurgi din Iași

5 August 2022 at 01:15
image

​O femeie în vârstă de 62 de ani, din Galaţi, care avea o tumoră cu un volum de 14 centimetri cubi, a fost salvată de medicii neurochirurgi din Iaşi cu ajutorul tehnologiei Gamma Knife. Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, Lucian Eva, coordonatorul echipei de intervenţie, a declarat că operaţiile făcute pe creier fără bisturiu sunt realizate în Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife şi nu afectează ţesutul sănătos, potrivit Agerpres.

„Sunt intervenţii complete, simple şi nedureroase. Se intervine cu precizie şi uşurinţă asupra leziunilor profunde, greu accesibile, care pun în pericol viaţa pacienţilor. Spitalul 'Prof. Dr. Nicolae Oblu' Iaşi este singura unitate medicală din România care deţine cel mai recent sistem de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife. În acest caz, pacienta a urmat un tratament de iradiere ţintită, de tip Gamma Knife pentru leziuni metastatice secundare a unui neoplasm. După prima şedinţă de iradiere, tumora s-a redus de la un volum de 14 cm cubi la aproape jumătate, adică la şapte centimetri cubi. Sperăm ca după următoarele două şedinţe de iradiere această leziune să dispară”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.

articolul original.

Premier League, la start - Topul celor mai valoroase loturi

5 August 2022 at 09:27
image

Premier League debutează vineri, cu partida dintre Crystal Palace și Arsenal. Valoarea celor 20 de loturi care iau startul în campionatul englez depășește suma de 9 miliarde de euro.

Conform Transfermarkt, campioana Manchester City are cel mai valoros lot, cotat la peste un miliard de euro.

În clasament, urmează Liverpool cu 870 de milioane de euro și Chelsea cu 840 de milioane de euro.

La cât sunt estimate loturile echipelor din Premier League

1. Manchester City - 1,01 miliarde de euro

2. Liverpool - 870

3. Chelsea - 840

4. Tottenham - 749

5. Manchester Untied - 708

6. Arsenal - 697

7. Leicester - 511

8. Aston Villa - 502

9. Everton - 380

10. West Ham - 379

11. Wolverhampton - 335

12. Newcastle - 333

13. Leeds - 278

14. Brentford - 278

15. Brighton - 274

16. Crystal Palace - 274

17. Southampton - 273

18. Fulham - 187

19. Nottingham Forest - 158

20. Bournemouth - 140.

Valoarea totală a loturilor din Premier League comparată cu celelalte mari campionate din lume
1. Premier League - 9,1 miliarde de euro

2. La Liga - 4,9 miliarde de euro

3. Serie A - 4,5 miliarde de euro

4. Bundesliga - 4,1 miliarde de euro

5. Ligue 1 - 3,4 miliarde de euro.

articolul original.

Se va circula și mai greu la Podu Iloaie. Se fac reparații la pod până pe 19 august

5 August 2022 at 09:16

În scopul îmbunătățirii suprafeței de rulare și sporirii siguranței și confortului pentru participanții la trafic, DRDP Iași informează că în perioada 08.08.2022 – 19.08.2022 vor fi executate lucrări de reparație și înlocuire rosturi de dilatație la podul de pe DN 28, km 48+390, Podu Iloaiei, județul Iași. 

Operațiunea constă în demontarea rostului degradat, refacerea suportului, trasarea și realizarea găurilor, montarea rosturilor noi. Lucrările se vor executa pe câte un sens de mers, alternativ, traficul urmând a fi dirijat de piloți umani. 

Cu acest prilej, DRDP Iași face apel la înțelegere din partea conducătorilor auto pentru disconfortul inerent produs în trafic, cu recomandarea de a respecta semnalizarea instituită în zona de lucrări.

Traficul prin Podu Iloaie este celebru deja prin cozile auto de kilometri care se fac la intrarea în localitate în afara oricărei intervenții.

articolul original.

S-au scumpit lemnele de foc. Cât costă acum aprovizionarea pentru iarnă

5 August 2022 at 09:10
image

Lemnele de foc s-au scumpit extrem de mult, iar mulţi se plâng că nu mai fac faţă cheltuielilor. Chiar şi aşa, românii încearcă să găsească soluţii, pentru că nu pot trăi fără căldură în casă.

Deşi suntem abia la începutul lunii august, în unele localităţi din ţară oamenii au început să-şi cumpere deja lemnele pentru iarnă. La depozitul Ocolului Silvic din Prahova, angajaţii lucrează la foc continuu. „Prețul e diferit în funcție de specie și de esență. Pleacă de undeva de la 145, fără TVA, și se duce la 275-300, prețurile fără TVA”, a declarat Vasile George, responsabil producție Drecția Silvică Prahova.

„Direcția Silvică Prahova are un program de asigurarea necesarului de lemn de foc pentru întreaga populație, de 67.000 de metri cubi. Până în momentul de față, a fost livrat un volum de aproximativ 24.000 de mii de metri cubi. Putem asigura și transportul materialului lemnos, contra cost, cu mașinile proprii, dar cererea este așa de mare încât nu putem onora pe toți cetățenii cu transportul și, automat, trebuie să vină cu mașină. Însă prețurile au crescut extrem de mult în ultima perioadă”, a spus și directorul de la Direcția Silvică Prahova, potrivit Antena3. 

Un lot de 23 de metri cubi ar ajunge unei familii întregi pentru un sezon de iarnă. Costul s-ar ridica la aproximativ 4.500 de lei
Nici în Argeș situația nu este mai bună. În comuna Băbana, majoritatea oamenilor se vor încălzi la iarnă la sobă, însă costurile cu lemnele îi îngrozesc. Puțin mai norocoși sunt cei care au pădurile lor, numai că și aceștia trebuie să plătească transportul și mâna de lucru.

Potrivit datelor oficiale, în prezent, jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc cu sobe alimentate cu lemne, majoritatea în mediul rural.

articolul original.

FOTO Cu cât se vinde noua geantă tip „sac de gunoi” de la Balenciaga

5 August 2022 at 08:57
image

Este nevoie de un sac de bani ca să poţi cumpăra ultima fiţă în materie de genţi de la Balenciaga. 

Doar că nu e neapărat o geantă. Arată exact ca un sac de gunoi. Este confecţionată din piele de viţel, decorată cu un logo subtil. Sacul, care a făcut înconjurul internetului, este disponibil pe alb, negru, galben şi albastru.

Geanta este vândută la suma ameţitoare de 1.790 de dolari. Articolul excentric va ajunge în magazine anul viitor, în luna martie. 

articolul original.

Românii din diaspora pot obține până la 200.000 de lei dacă își deschid o afacere în țară

5 August 2022 at 08:56
image

​Românii din diaspora care doresc să revină în ţară şi să investească într-o afacere pot obţine finanţare de până la 200.000 lei prin intermediul programului Start-Up Nation, aflat la cea de-a treia ediţie, precizează Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului.

„România este acasă! Aici putem clădi împreună un prezent şi un viitor tot mai prosper, atât pentru noi, cât şi pentru copiii noştri. Sunt multe oportunităţi de care puteţi profita! Una dintre ele este programul Start-Up Nation, care are în premieră un pilon dedicat diasporei. Concret, veţi putea accesa o finanţare nerambursabilă de până la 200.000 lei pentru a vă deschide propria afacere în ţară! România vă aşteaptă!”, a declarat ministrul antreprenoriatului şi turismului, Constantin-Daniel Cadariu, citat de news.ro.

Suma maximă, în valoare de 200.000 lei, poate fi obţinută dacă se vor crea prin proiect cel puţin două locuri de muncă full time. Aplicanţii care îşi asumă, în schimb, crearea unui singur loc de muncă, vor putea primi maximum 100.000 lei. Suplimentar, firma beneficiară trebuie să vină cu o cofinanţare în procent de cel puţin 5% din valoarea eligibilă a proiectului.

Pentru a accesa programul, în plus faţă de condiţiile standard impuse de procedură (https://bit.ly/3BCYOfh), românii din diaspora trebuie să facă dovada domiciului sau rezidenţei în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii, printr-un permis de şedere/dovadă de stabilire, viză de rezidenţă/de lungă şedere sau certificate de rezidenţă.

Înscrierile se fac exclusiv online, pe platforma granturi.imm.gov.ro, până la 01 septembrie a.c. Persoanele interesate au la dispoziţie şi un manual, care cuprinde paşii necesari pentru aplicarea în cadrul programului: https://bit.ly/3Jle5n7.

Bugetul total pentru Pilonul II Start-up Nation Diaspora este de 20.031.000 lei. Obiectivul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), instituţie care gestionează şi implementează programul, este de a finanţa 1.000 de beneficiari.

Cei care doresc mai multe informaţii, pot suna la numărul de call-center MAT: 021 90 59.

articolul original.

ESTE OFICIAL! În județul Iași se modernizează piețele și terenurile de sport (P)

5 August 2022 at 04:50
image

Astăzi s-au semnat primele contracte de finanțare prin Programul Județean de Dezvoltare Economico-Socială, proiect inițiat în premieră de Consiliul Județean Iași.

5 piețe și alte 7 terenuri de sport pentru copii și tineret vor fi construite sau modernizate prin finanțare nerambursabilă, în urma unui proces de selecție a dosarelor depuse de mai multe unități administrativ teritoriale din județul Iași.

Administrația liberală de la conducerea Consiliului Județean Iași și-a asumat că va elimina discrepanțele dintre Municipiul Iași și celelalte orașe și comune din județ și nicio categoria socială nu va fi uitată prin acest nou program lansat.

Câte 500.000 lei au fost obținuți de către Orașul Podu Iloaiei și comunele Rediu, Mironeasa, Țibănești și Țigănași în vederea reabilitării sau construirii piețelor. Pentru fiecare teren de sport ce urmează a fi modernizat la standarde europene în orașul Târgu Frumos și comunele Deleni, Sinești, Holboca, Gropnița, Ciortești și Victoria, s-au acordat 350.000 lei.

Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași: „Am lansat Programul Județean de Dezvoltare Economico-Socială conștienți fiind de nevoia alocării fondurilor pentru modernizarea piețelor și terenurilor de sport, acordând, în această primă etapă a programului, finanțare nerambursabilă din bugetul Consiliului Județean Iași pentru localități din județul nostru. Mă bucur că primarii au răspuns pozitiv la această inițiativă și sunt convins că vom reuși, de la an la an, să îmbunătățim acest program și eventual să majorăm suma alocată. Din păcate, în prezent, spațiile unde se desfășoară târgurile din județul nostru sunt insalubre și grav afectate, iar dacă vorbim de terenurile de sport, suntem cu toții conștienți că cele mai multe dintre ele nu sunt sigure pentru copiii noștri. De aceea, Consiliul Județean Iași sprijină pentru prima dată primăriile pentru în modernizarea acestor obiective și îmi doresc ca până la sfârșitul anului 2024 să avem cel puțin 20 de noi piețe și 40 de terenuri de sport. Proiect cu proiect, reușim să eliminăm discrepanțele dintre Municipiul Iași și celelalte orașe și comune din județ și să recuperăm timpul pierdut.”

Prezenți la semnarea contractelor, primarii unităților administrativ teritoriale declarate câștigătoare în urma procesului de selecția s-au arătat extrem de mulțumiți de această inițiativă a Consiliului Județean Iași, Programul Județean de Dezvoltare Economico-Socială devenind o reală oportunită de dezvoltare a comunităților din județ.

Chirilă Iulian, primarul comunei Țigănași, a declarat în cadrul evenimentului de semnare a contractelor că nu ar fi reușit să din bugetul propriu să realizeze această investiție în vederea modernizării pieței și totodată mulțumește conducerii Consiliului Județean Iași pentru tot sprijinul acordat primarilor.

„Cred că așa trebuie să arate o administrație aplecată spre fiecare comunitate din județul Iași și mulțumesc Președintelui Consiliului Județean Iași că a lansat acest program prin care noi, cei din comuna Deleni, vom avea un teren de sport pentru copii și tineret multifuncțional. Va fi o investiție apreciată de către toți locuitorii și îmi doresc să continuăm împreună astfel de proiecte. ” a menționat Dumitru Prigoreanu, Primarul comunei Deleni.

articolul original.

Noile legi ale Educației pot schimba din temelii învățământul din România (P)

5 August 2022 at 03:50
image

Propunerile din Legea Educației sunt rezultatul celei mai ample consultări naționale din domeniu și reprezintă fundația primei reforme autentice a sistemului educațional din România. Peste 10.000 de specialiști au lucrat în ultimii ani pentru a crea un cadru menit să ducă educația din România la un nou nivel – mai eficientă, mai accesibilă, mai flexibilă, mai incluzivă, mai bine pliată pe cerințele pieței, dar și pe nevoile elevilor, studenților, ale părinților și profesorilor. Iar România are nevoie ACUM de reforma sistemului de educație. Există șansa de a reconstrui pe principii solide, sănătoase, în acord cu problemele și nevoile celor direct implicați, în acord cu vremurile pe care le trăim, în acord cu nevoia României de a avea generații de tineri bine pregătiți.

Potrivit propunerilor, Educația va primi 15% din bugetul general consolidat. Se va acorda o atenție burselor sociale și de merit. Pe componenta socială, se vor crea programe speciale pentru prevenirea și reducerea abandonului școlar. Principiul este simplu: fiecare elev trebuie să aibă asigurat dreptul la educație, indiferent din ce mediu provine. Urmărirea traseului și a progresului unui elev vor fi mai ușor de făcut prin apariția portofoliului personal educațional. Acesta va începe de la grupa mijlocie din grădiniță și va fi folosit pentru a se vedea orientarea pe viitor a elevului, dar și care au fost problemele, provocările ori performanțele. La finalul gimnaziului, consilierul școlar și dirigentele vor emite părinților o recomandare care va avea în vedere opțiunile educaționale și profesionale ulterioare. Această recomandare va avea un caracter orientativ (nu unul obligatoriu). Ea va fi întocmită prin consultarea profesorilor de la clasă, a fișei matricole și a unei evaluări specifice.

Totodată, potrivit legii, profesorii vor avea un grad mai mare de autonomie în predare, pentru că își cunosc cel mai bine elevii, aptitudinile și nevoile acestora. Viitoarele cadre didactice vor da un examen la finalul stagiaturii și apoi vor putea susține concursul național pentru titularizare. Există în proiectul de lege o îmbunătățire clară. Profesorul debutant va avea un salariu egal cu cel mediu brut pe economie. Prin urmare, putem vorbi despre un salariu care se poate apropia de 4.000 RON. O atenție sporită va fi acordată Centrului Național pentru Formare și Dezvoltare în Cariera Didactică, ce va asigura continuarea formării profesorilor și a creșterii calității în actul educației. Astfel, aptitudinile profesorilor vor putea fi actualizate cu cerințele momentului.

O temă care a generat dezbateri este a titlurilor academice. În noua lege, plagiatul se sancționează cu retragerea titlului de doctor și sunt prevăzute mecanisme mai eficiente pentru identificarea abaterilor din doctorate. Iar regula generală este aceasta: etica și integritatea sunt priorități. La capitolul verificarea doctoratelor, schimbarea majoră este următoarea: se va înființa Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU), ca instanță supremă academică pentru verdicte în materie de abatere de la etica acordării de titluri. Concret, eventualele plagiate nu vor mai fi verificate de către CNADTCU, ci de către această comisie, dar după universitatea care a acordat titlul de doctor.

După constatarea plagiatului de către Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare, Ministerul va avea obligația să formuleze acțiune în instanță pentru anularea ordinului prin care s-a acordat titlul de doctor. Explicația este una simplă: instituțiile de învățământ superior au solicitat în repetate rânduri modificarea legislației în sensul asumării de către universități a acordării titlurilor de doctor, în acord cu responsabilitatea universităților în formarea la nivel de Licență/Master/Doctorat, precum și în acord cu practicile internaționale.

Legea Educației prevede și reducerea abandonului universitar prin instituirea unui program naţional de prevenire: Programul Naţional de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU). Va exista și programul ”A doua şansă”, dar și implicarea cadrelor didactice, astfel încât studenții să nu abandoneze cursurile. Conform Ministerului Educaţiei, (PNRAU) ar urma să beneficieze de o finanţare anuală de 200 de milioane de lei.

 Dar nu putem vorbi despre reforma învățământului superior fără o reformă a funcțiilor din acest domeniu. Astfel, potrivit noilor prevederi, mandatul de rector va fi de 5 ani, cu o limită de mandate asumată de fiecare universitate. Principiul autonomiei universitare manifestat în spiritul libertății academice trebuie să garanteze comunității universitare dreptul de a–și alege rectorul.  Nicio altă funcție de conducere aleasă din universități nu are o limită de mandate prevăzută în lege. Nici președintele senatului universitar, nici prorectorii, nici decani, nici prodecanii, nici directorii de departament, nici membrii senatului universitar nu au un număr limitat de mandate.

Așadar, există suficiente modificări în proiectul propus, atât pentru mediul preuniversitar, cât și pentru mediul universitar, care pot duce Educația din România la standarde foarte înalte!

Departamentul de presă al PNL

articolul original.

Reguli de urmat pentru un Concediu în Siguranță! (P)

5 August 2022 at 03:30

Specialiștii Serviciului de Prevenire și Protecție IAȘISTING vă dau câteva recomandări, conform reglementărilor din domeniul Securității și Sănătății în Muncă vă îndeamnă să urmați câteva reguli pentru un Concediu în Siguranță!

Reguli de apărare împotriva incendiilor la unitățile hoteliere

 • La cazare în hotel (vilă, pensiune etc) solicitați de la recepție/administrator informații referitoare la modul de comportare și de anunțare în timp util, în caz de incendiu, precum și asigurarea salvării în condiții de siguranță pe căile de evacuare;
 • După ce v-ați cazat, citiți planul de evacuare și instrucțiunile stabilite de administrația hotelului;
 • Nu recurgeți la improvizații ale instalației electrice pentru alimentarea receptorilor electrici. În situația în care observați deficiențe în acest sens sesizați imediat administrația hotelului. Nu folosiți aparate electrice personale neomologate;
 • Nu introduceți în clădire substanțe inflamabile;
 • Nu fumați în cameră. În situația în care fumatul este permis aruncați scrumul și resturile de țigări numai în scrumiere;
 • În cazul izbucnirii unui incendiu în hotel, părăsiți imediat clădirea urmând instrucțiunile din planul de evacuare. Nu vă întoarceți pentru a vă lua bunuri personale;
 • Utilizați pentru evacuare doar scările de evacuare. Nu folosiți lifturile, acestea se pot bloca;
 • În cazul în care coridorul sau scările sunt impracticabile din cauza fumului, rămâneți în cameră, țineți ușa închisă și etanșați rosturile cu prosoape ori cearșafuri umede. Ieșiți la geam sau pe balcon și solicitați ajutor. Dacă nici acest lucru nu este posibil sunați la 112 și comunicați poziția dumneavoastră în clădire.

Reguli de urmat dacă stați la cort/rulotă

 • Nu amplasați corturile/rulotele decât în spațiile destinate;
 • Respectați regulile de prevenire a incendiilor afișate;
 • Păstrați curățenia și ordinea în zona de campare. Orice neregulă observată va fi anunțată imediat administrației campingului;
 • Focul deschis este interzis pe teritoriul campingului;
 • Nu faceți focul la mai puțin de 100 metri de pădure, stuf/papură și în condiții de vânt;
 • Atunci când faceți focul în spațiile special amenajate, supravegheați arderea permanent. La plecare stingeți focul cu apă și acoperiți jarul cu pământ;
 • Nu lăsați copiii să se joace cu focul;
 • Nu aruncați resturi de țigări la întâmplare. Acestea pot aprinde vegetația uscată sau alte materiale combustibile;
 • Nu recurgeți la improvizații ale instalațiilor electrice pentru alimentarea receptorilor electrici;
 • Nu folosiți butelii/aragaze de voiaj cu defecțiuni. Nu gătiți în imediata apropiere a cortului;
 • Nu parcați autovehiculele decât în spațiile special destinate. Nu blocați căile de acces;
 • Verificați, înainte de plecarea în concediu, existența dotării minime obligatorii a vehiculului (trusă medicală, 2 triunghiuri reflectorizante, stingător, vestă reflectorizantă) și valabilitatea stingătorului și a trusei medicale;
 • În funcție de destinația aleasă, să aveți la dumneavoastră un kit minim de lucruri necesare (apă potabilă, cremă solară, protecție pentru insecte, pelerină pentru ploaie, cizme cauciuc, medicamente etc).

Reguli de apărare împotriva incendiilor pentru manifestări cu public numeros

 • Nu introduceți în zonele cu aglomerări de persoane substanțe inflamabile;
 • Nu parcați autoturismul pe căile de acces-evacuare din zonele respective pentru a nu îngreuna accesul echipajelor de intervenție;
 • Nu intrați în cluburile unde s-a depășit deja capacitatea acestora;
 • Nu fumați în zonele respective. Dacă este permis fumatul, aruncați resturile de țigări doar în scrumiere;
 • În caz de incendiu preveniți producerea panicii. Calmați-i pe cei din jur. Ajutați persoanele care nu se pot evacua singure;
 • Pentru evacuare urmăriți indicatoarele de culoare verde amplasate în acest sens;
 • Anunțați evenimentul la 112.

Pentru o gamă diversificată de produse și servicii din domeniul Securității și Sănătății în Muncă și Situațiilor de Urgență, specialiștii din cadrul Grupului de Firme IAȘISTING vă stau la dispoziție.

articolul original.

Călătorie în centrul oraşului

4 August 2022 at 23:51
image

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

Am fost întotdeauna un citadin. Mi-a plăcut muntele, am gustat în câteva rânduri farmecul vieţii la ţară, dar am considerat că ar fi un dezastru să locuiesc altundeva decât la oraş. Presupunând că aş avea mijloace financiare confortabile, ultimul lucru la care m-aş gândi ar fi ceea ce se numeşte o „reşedinţă secundară”. Mai mult: am locuit de când mă ştiu în centrul oraşului aşa că posesorii de vile de la marginile deluroase ale Iaşului îmi par nişte aventurieri care îşi complică existenţa: sunt dependenţi de maşină, ajung greu în centru, mersul la teatru sau la film devine o adevărată expediţie. Cel puţin aşa văd eu lucrurile, e posibil să exagerez. Dar întâmplarea că am stat mereu în centru a condus la constituirea unei, cum să-i spun, geografii urbane subiective, care a prins contur în jurul unor repere ce mi-au marcat existenţa.

Aşadar, prima locuinţă a fost un apartament din casa Mitropoliei de pe Ştefan cel Mare, unde părinţii mei ajunseseră după război, mai exact după întoarcerea din refugiu (unul din cuvintele încărcate de mister care mă intrigau în copilărie). La parterul casei erau un magazin de obiecte religioase (fără firmă, ca să se evite prozelitismul), o cofetărie şi, la un moment dat, un oficiu telefonic. Alături, mai târziu, s-a construit o clădire aidoma, cunoscută drept blocul Materna. De fapt, stăteam în Ştefan cel Mare cu jumătate de normă, dacă pot spune aşa, cealaltă jumătate fiind în sarcina bunicilor mei materni, care locuiau pe strada Pojărnicie, în singura casă ca lumea care rămăsese întreagă, restul fiind bombardate. Strada era un paradis pentru noi, copiii, ne jucam printre ruine, ne jucam şi în stradă fiindcă dacă treceau pe atunci două-trei maşini pe an. Mama mea mă lua de la bunici în fiecare sfârşit de săptămână, dar uneori şi în cursul săptămânii. Coboram spre Păcurari printre alte ruine (acolo se va construi ansamblul de blocuri inspirat din arhitectura sovietică) şi apoi treceam pe lângă două clădiri care îmi impuneau respect: mai întâi, pe lângă o clădire cu etaj în care se afla consulatul sovietic (treceam întotdeauna pe trotuarul de vizavi, însă nu-mi amintesc dacă în faţa casei era un soldat de gardă, probabil că da) şi apoi pe lângă Biblioteca Centrală. Bunicul meu a murit în 1952, nu mult după aceea bunica a venit în Ştefan cel Mare aşa că zona Pojărnicie-Păcurari a ieşit din cotidianul meu. Ca să revină puternic, aşa cum vom vedea, peste mulţi ani.

Apartamentul din Ştefan cel Mare însemna şi un minunat balcon, de unde puteam îmbrăţişa cu privirea strada până dincolo de Banca Naţională. Vara, când se pornea o ploaie din acelea tipice anotimpului, trecătorii se adăposteau sub doi stejari ce străjuiau intrarea în grădina Mitropoliei. Din balcon am văzut teribilul incendiu care a distrus acoperişul şi podul Primăriei, după care clădirea a intrat în reparaţii capitale. Din balcon urmăream cursele de ciclism, favoritul publicului fiind tânărul Streitt, fiul unor celebri cofetari care se încăpăţânaseră să reziste câţiva ani naţionalizărilor. Sau cursele de motociclete, cu o altă vedetă locală, un anume Petrone. Am stat în Ştefan cel Mare până în 1979, iar mama mea a mai rămas acolo 15 ani.

Următorul domiciliu a fost - evident - tot în centru: un apartament de bloc, pe Anastasie Panu, deasupra restaurantului „Dunărea” (actualmente acolo e restaurantul „Atelierul de bere”). Cum apartamentul era situat la etajul doi, am fost ani de zile terorizat de muzica de la restaurant şi singura măsură a regimului ceauşist pe care am aplaudat-o cu entuziasm a fost interdicţia ca în restaurante să se mai cânte muzică după orele 22: sigur, calvarul începea acum mai devreme, după amiaza, dar măcar se încheia la o oră decentă. Acea locuinţă a fost, dintre toate, cea mai antipatică, de care mă leagă destule amintiri neplăcute. Dar, aşa cum îmi spunea nu fără ironie un prieten, cel puţin stăteam …în centru !

Şi iată că, în 1991, m-am mutat într-un apartament din casa care găzduise odinioară… consulatul sovietic! Prin urmare, n-am părăsit niciodată zona centrală a oraşului. Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

Alexandru Călinescu este profesor emerit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

articolul original.

Primarul anunță un pot de 130 milioane de euro pentru Iași. Cum ar putea fi cheltuiți?

4 August 2022 at 23:50
image

Banii ar urma să vină prin Programul Operaţional Regional Nord-Est. Suma este cu 80 de milioane mai mare decât finanţarea primită prin POR în perioada actuală de programare. Municipalitatea ia în calcul şi o finanţare comună cu CJ pentru refacerea Filarmonicii: lucrărilor de eficienţă energetică prin PNRR, iar consolidarea prin PORNE. Proiectele de mediu şi mobilitate urbană ar consuma cea mai mare parte din alocare: 90 de milioane de euro

Noile programe europene de finanţare bat la uşă, dar Primăria încă nu are finalizată lista de proiecte prioritare. Primarul Mihai Chirica a făcut ieri o scurtă prezentare a componentelor Programului Operaţional Regional Nord-Est (PORNE), principala linie de finanţare prin intermediul căreia vor fi derulate proiectele Iaşului în perioada 2021 – 2027. Cu această ocazie, edilul a dezvăluit suma totală „garantată în plată” pentru Iaşi: peste 130 milioane euro. În ce măsură această sumă este una semnificativă sau nu, vom putea vedea după ce vor fi făcute publice finanţările şi pentru celelalte oraşe mari din ţară. Cert este un lucru: suma este cu 80 milioane euro mai mare faţă de pre-alocarea către Iaşi din POR în perioada actuală de programare (2014 – 2020), cu finalizare în 2023. Deocamdată, la nivelul municipalităţii nu a fost definivată lista prioritară de proiecte, dar primarul a amintit ieri câteva dintre iniţiative.

Filarmonica va fi restaurată prin PNRR şi PORNE?

O surpriză pe lista de proiecte este includerea restaurării clădirii în care funcţionează Filarmonica. Pentru acest imobil, Consiliul Judeţean (CJ) ar urma să obţină fonduri prin PNRR, dar banii estimaţi nu ajung şi pentru consolidarea imobilului: 55% din deviz face referire la astfel de lucrări, în condiţiile în care valoarea întregului proiect este estimată la 15 milioane euro. În schimb, un scenariu de lucru vizează asigurarea lucrărilor de eficienţă energetică prin PNRR, iar consolidarea prin PORNE. În context, primarul a spus ieri că asigurarea de fonduri în cadrul PORNE va fi posibilă în urma unui parteneriat Primărie – CJ. Una dintre componentele programului vizează promovarea dezvoltării integrate inclusiv la nivel de patrimoniu cultural, unde Iaşul are pre-alocaţi 19 milioane euro. Cu o parte din aceşti bani ar urma să fie finanţat un proiect integrat în care să fie inclusă Filarmonica, spaţiul verde din jurul Teatrului Naţional (inclusiv cu desfiinţarea Cubului şi realizarea unui amfiteatru) şi amenajarea unei zone pietonale (zona statuii lui Miron Costin şi pe str. I.C. Brătianu).

Mihai Chirica a explicat că aceste obiective pot fi incluse pe o axă culturală est-vest din centrul Iaşului, unde sunt finanţate sau în curs de accesare de fonduri şi alte proiecte: Colegiul de Arte „Octav Băncilă” (în pregătire), refacerea parcului TNI (în execuţie), reamenajarea zonei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (în pregătire), Baia Turcească (în curs de finalizare), Episcopia Romano-Catolică (obiectiv restaurat), Teatrul Naţional (restaurat) şi noul sediu al Primăriei Iaşi (în pregătire) care va degrava Palatul Roznovanu, iar monumentul va putea fi pus în valoare inclusiv prin reamenajarea spaţiului verde din curtea interioară.

Ce alte proiecte vor putea fi finanţate din „suma garantată”

În afara celor 19 milioane euro pe care Primăria vrea să-i repartizeze pentru restaurarea patrimoniului cultural, Iaşul mai beneficiază de alte aproape 120 milioane euro, astfel: digitalizare (6 milioane euro), proiecte de mediu (42 milioane euro, iar două dintre componente vor fi reabilitarea de clădiri publice - 23 milioane euro şi reabilitarea de clădiri rezidenţiale - 8 milioane euro), mobilitate urbană (48 milioane euro) şi proiecte dedicate sistemului de educaţie (18 milioane euro). Primarul nu a intrat în detalii cu privire la proiectele prioritare, dar a nominalizat iniţiative precum digitalizarea serviciilor publice sau achiziţia de mijloace de transport (tramvaie, autobuze electrice sau autobuze pe bază de hidrogen).

„Valoarea totală propusă pentru municipiul Iaşi, care se va gestiona prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est, care devine şi autoritate de management prin descentralizarea acestei activităţi de la Ministerul Dezvoltării, este de 132,7 milioane euro, cu aproximativ 80 milioane euro mai mult decât valoarea de pe celălalt exerciţiu bugetar, respectiv 2014 – 2020. Cred că în câteva luni vom vedea publicate cele mai multe dintre ghidurile de finanţare pentru a putea să începem să depunem proiecte”, a declarat primarul Mihai Chirica. În ceea  ce priveşte portofoliul de proiecte, edilul a susţinut că sunt peste 500 de proiecte, dar lista prioritară va fi definitivată odată cu finalizarea actualizării strategiei de dezvoltare a municipiului Iaşi. 

articolul original.

Adoptarea noilor taxe din sistemul fiscal (P)

4 August 2022 at 23:50
image

Prin intrarea în vigoarea a noilor taxe, ne-am propus să introducem câteva principii de solidaritate și echitate în sistemul fiscal.

Zonele afectate de această mărire sunt zonele nocive ale sistemului fiscal, care înainte prin neplata anumitor taxe reduceau veniturile aferente bugetului, anume:

• zona VICIILOR ( tutun, alcool, jocuri de noroc );

EVAZIUNII RIDICATE ( contracte part-time plătite cu salarii pentru normă întreagă );

FACILITĂȚILOR NEJUSTIFICAT DE MARI ( facilitățile fiscale din agricultură și construcții care ajungeau până la 30.000 lei ).

Prin această măsură luată, ne dorim ca într-o oarecare măsură să reușim să menținem echilibrul bugetar într-o perioada încercată de inflația globală și de criza energetică.

Totodată sperăm ca bugetul statului să crească în urma acestor măsuri și a reducerii de 10% a cheltuielilor ministerelor.

Sumele rezultate prin luarea acestor măsuri vor fi folosite pentru a putea acoperi toate investițiile necesare unui trai mai bun pentru cetățeni.

articolul original.

Unde nu-i cap… (P)

4 August 2022 at 23:50
image

Mă gândeam zilele trecute la miliardele de euro pe care România le-a avut la dispoziţie, graţie politicilor comunitare, atrase în bună parte, dar care nu se regăsesc în economie. Dacă din fondurile venite pe proiecte s-a mai mişcat câte ceva, din cei împrumutaţi de la diverse instituţii financiare internaţionale, nu prea se vede mare lucru.

Ei bine, ca la noi, la nimenea! În entuziasmul generat de apartenenţa la blocul comunitar am pornit o aşa-numită modernizare cu obiective care n-au urmărit deopotrivă şi dezvoltarea economică a României, investiţii care să vizeze siguranţa naţională, deşi bani, mulţi bani, s-au cheltuit irațional, spun economiștii, mai degrabă pentru satisfacerea unor interese.

Dacă tot ne-am propus să o luăm de la cap, după ce am demolat ce era deja făcut, în multe situaţii mai bine ca acum, ar fi trebuit început cu infrastructura strategică: căi de comunicare rutieră, unităţi de producţie, bază energetică, sisteme de irigaţii, etc. şi numai după aceea, sau cel mult concomitent, cu parcuri prin toate cătunele ori abatoare prin locuri în care n-ai ce abatoriza.

Fără îndoială, priorităţile unui stat sunt multe, numai că… Dar, în situaţii de criză, viaţa însăşi ne trage de urechi şi ne judecă pentru ceea ce n-am făcut. Suntem, aşadar, în plină criză energetică, economică, socială. N-aş neglija-o nici pe cea morală cu care ne confruntăm la tot pasul. Încercăm disperaţi să facem acum ce n-am făcut timp de mai bine de 30 de ani pentru a ne proteja de ceea ce poate fi mai rău mâine decât azi.

Am închis minele, am distrus sistemele de irigaţii, am demolat imense structuri de producţie. Ne trezim acum în situaţia de a readuce în stare de funcţiune ruinele unei economii demolate de mult trâmbiţata democraţie, de exemplu sistemul energetic. Costurile sunt imense, imposibil de susţinut de o economie în derivă. Şi aceasta pentru că niciun guvern ce s-a perindat pe la Palatul Victoria în ultimele trei decenii n-a avut o strategie care să vizeze dezvoltarea în adevăratul sens al cuvântului. S-au bucurat când au avut prilejul să se laude cu… creştere economică, din păcate generată de consum, nu de producţie. Consumul exclusiv, în absenţa producţiei, nu poate genera decât importuri, şomaj, sărăcie şi criză economică. Iar aceasta, spun specialiştii în economie, va dura mulţi ani de-acum, determinându-ne să facem ceea ce trebuie pentru România.

Să sperăm că actualele crize vor trezi minţile “adormite” ale celor ce cu „onoare“ ne conduc şi care ar fi trebuit demult să facă ceea ce încearcă acum, inclusiv pregătirea populaţiei pentru apărare. După ce s-a desfiinţat serviciul militar obligatoriu în speranţa că NATO va fi în măsură să ne apere, motivându-se necesitatea reducerii cheltuielilor militare naţionale, iată-ne în situaţia de a reveni la pregătirea populaţiei pentru apărare în cazul unei eventuale agresiuni.  Vorba aia: “unde nu-i cap, vai de picioare”.

articolul original.

Exod al ieşenilor spre Tomeşti. De ce este atractivă comuna? (P)

4 August 2022 at 23:50

Asistăm de ceva vreme la un fenomen demografic: „fuga” ieșenilor din municipiul Iași, în comunele din jur. Comuna Tomești nu face excepție.

Așa este, oamenii încearcă să plece de la bloc, să-și construiască o casă în zona metropolitană. În perioada pandemiei, solicitările au fost mult mai mari. Avantajele sunt evidente: oamenii vor să locuiască la casă, în afara unui oraș mare, fără lift, fără praf, mai multă liniște, să aibă o curte, să se relaxeze sau chiar să facă și munci agricole.

În ultimii ani, solicitările au fost mai mari, ținând cont și de dezvoltare, de infrastructura pe care noi am creat-o. Mă refer aici la apă, canalizare, gaz și asfalt. Nu în ultimul rând, analize prezentate în cadrul Autorității Teritoriale de Ordine Publică, de la Consiliul Județean, Tomeștiul era pe unul din ultimele locuri în clasamentul numărului de infracțiuni, adică stăm foarte bine la acest capitol. Am investit foarte mult aici, în camere de supraveghere, în eficiența poliției locale.

Câți locuitori are acum comuna, în cele patru sate ale ei?

Statistic, acum suntem în jur de 16 mii, dar eu cred că suntem undeva spre 20 de mii. Din datele de pe teren, de la Recensământ, am văzut că sunt foarte mulți nou-veniți care s-au mutat la casă,dar nu și-au făcut încă mutația pe Tomești. Probabil că mai au și un apartament sau o altă locație în Iași sau în altă parte, încât nu s-au decis. Alții stau în chirie, pentru că tarifele sunt mai mici decât în oraș.

Un drum mai rapid spre Iași

Foarte mulți dintre localnici lucrează în municipiu. Dezavantajul este că trebuie să facă naveta pe un drum mereu aglomerat. Au fost mai multe idei de modernizare - construirea unei linii de tramvai, instalarea unei linii de troleibuz.

Care dintre ele este mai aproape de realizare?

Drumul spre Iași este o prioritate pentru noi. Inițial se vorbea de lărgirea DN 28, a șoselei Iași-Tomești, cum i se mai spune. Astăzi este mai dificil de realizat acest proiect, pentru că au apărut multe construcții, cu destinație industrială și rezidențială deopotrivă. Rămâne în discuții proiectul liniei de tramvai, pentru că și Primăria Municipiului Iași are interes să rezolve această problemă. Din câte știu, o legătură de tramvai între Iași și Tomești este inclusă în Strategia de dezvoltare a municipiului Iași, astfel că am putea să o prindem pe un fond de finanțare.

În 2023, transportul județean va intra din nou într-o serie de licitații pentru reînnoirea licențelor (Consiliul Județean a adoptat în ședința din 27 iulie Programul de transport public județean pe grupe de trasee, n.r.). Comuna Tomești face parte din Asociația de transport metropolitan și, de la începutul lui 2023, linia 29 care astăzi are capăt la Rond Tomești va fi prelungită până la Chicerea, Goruni, dar și până la Țuțora. Un alt avantaj este că biletul de călătorie e valabil două ore pe toate mijloacele de transport, în toată zona metropolitană.

Un tramvai și alte variante

Mai era varianta prelungirii liniei de tramvai 3 din Dancu spre Tomești.

Acolo costurile sunt foarte mari. Nu știu dacă ar fi accesibil acest proiect cu bani foarte mulți. În schimb, analiza cost-beneficiu pe varianta de la Iași până la Tomești arată că aceasta este mai bună. Nimeni nu-ți oferă finanțare dacă proiectul este unul costisitor și de el beneficiază puțini locuitori.
S-a vorbit de asemenea de crearea unor parcări mari la intrarea în municipiu, unde oamenii pot să-și lase mașinile și să ia un mijloc de transport spre centrul Iașului.

Această soluție rămâne valabilă și dacă se realizează linia de tramvai până la Tomești.

Ar mai fi o cale de acces, probabil cea mai complicată, care face legătura cu satul Păun, din comuna Bârnova.

Drumul județean DJ 248D a fost modernizat în Tomești cât ține satul. Prin pădure a rămas la stadiul de piatră. Drumul face parte din Centura de trafic ușor și va fi asfaltat. Dar pe noi nu prea ne avantajează această centură ușoară, imaginați-vă câte mașini vor fi direcționate prin Tomești.

Încercăm împreună cu Consiliul Județean să găsim o altă variantă, una care să nu treacă prin Tomești, ci prin Osoi și Comarna. Iar zona prin pădure este foarte abruptă. Este o pantă foarte mare și cu siguranță nu va putea fi folosită și de tiruri.

Cum se extind rețelele de gaz, de apă și de canalizare?

La Tomești au fost făcute până acum mai multe proiecte pe apă, gaz canalizare, evident extinderea rețelelor electrice pe măsură ce s-au construit case.

Unde ar mai trebui extinse acele rețele acum?

Este în derulare o licitație pentru extinderea rețelei de gaz la Goruni, de exemplu.Este singurul sat care care nu are gaz. Ne chinuim de trei ani să facem această investiție. La un moment dat, legea nu ne-a mai permis să facem noi, din banii comunei, aceste extinderi. S-a revenit și ducem gaz la Goruni, împreună cu E.On, care pune 1.100.000 de lei. Primăria Tomești pune 700.000 de lei. Sperăm ca anul acesta să înceapă lucrările și, în felul acesta, toate satele comunei Tomești vor avea gaz. Sigur, nu peste tot. Extinderea începe din vatra fiecărui sat, deci vom construi în anii următori și în noile zone rezidențiale.

Dezvoltarea imobiliară are viteză

Da, dar rețelele de utilități nu se pot dezvolta cu aceeași viteză. Adică avem o situație foarte clară a dezvoltării acestor rețele de apă, gaz, canalizare și asfalt. Am solicitat finanțare peste tot pe unde s-a putut, am depus cred că 15 proiecte. Sperăm să și prindem. Mai este în derulare refacerea a 10,5 km de asfalt, pe calamități și mai avem încă un proiect de 6,5 km, unde mai sunt de pus la punct câteva detalii.

Pe rețelele de apă și canalizare, tocmai am încheiat prin PNDL un proiect de 2.200.000 de euro, urmează câteva tronsoane importante pe POIM și mai sunt încă două proiecte de canalizare prin Programul „Anghel Saligny”. Unul dintre ele, de 4 milioane de lei, vizează fostul ComTom, o platformă unde funcționează acum mai multe societăți comerciale. Urmează platforma CIP, și acolo sunt foarte multe societăți, apoi un proiect mai mare, 40 de milioane de lei, pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare în intravilanul comunei.

Până aici toate sunt OK. Dar cu ce probleme vin tomeștenii la primarul lor?

Ușa primarului de la Tomești este deschisă tot timpul. Cea mai grea problemă este legată de fondul funciar. Comuna are teren puțin. La colectivizare a intrat cu 4700 de hectare, iar după revoluție a ieșit cu 3800 de hectare. Am pierdut 900 de hectare, pe care s-au construit blocurile, ComTomul, Cip, Vinia, SC Bucium, Serele Vlădiceni, plus silvicul, care a ocupat mult din terenul arabil și din pășuni. Mai avem acum 340 de hectare, iar bătălia este aprigă, mai ales că sub 20 de euro/mp nu găsești.

Sunt bani pentru reabilitarea blocurilor. Ce mai lipsește? Pe fonduri europene ce proiecte aveți în vedere?

Avem un proiect foarte frumos și aș putea spune de suflet pentru mine, un proiect de reabilitare a blocurilor din Tomești. Cartierul de blocuri este reabilitat aproape sută la sută, și mă refer la parcări, alei, străzi, trotuare. Acum lucrăm la amenajarea unei căi de acces în zona Școlii "D.D. Pătrășcanu", vrem să facem  o bandă specială pentru mașinile care vin și își aduc copiii la grădiniță și la școală.

În cartier, singura problemă care a rămas este reabilitarea blocurilor. Legea nu ne-a permis să reparăm măcar acoperișurile cu bani din buget. Dar acum prin PNRR este posibilă finanțarea reabilitării de blocuri și am prins pentru asta 3.600.000 de euro.

Vom reabilita 4 blocuri, pentru care trebuie să avem dosarele complete în septembrie. Nu vă ascund că este foarte greu. Unii locatari sunt reticenți, pentru că și-au făcut reabilitarea așa cum au putut. Dacă venim cu anvelopare termică după alte norme, vechea lucrare va fi dată jos. Vata bazaltică are altă calitate decât polistirenul, iar ferestrele vor avea 3 bariere, 3 rânduri de sticlă. Mai mult, fiecare apartament trebuie să fie intabulat, asociațiile de locatari să devină asociații de proprietari… Sperăm ca până în septembrie să mai putem depune pentru 5 blocuri, 10 blocuri pe acest fond de finanțare. De la subsol până la acoperiș.

articolul original.

Weekend plin la Festivalul Serile Filmului Românesc

4 August 2022 at 06:27
image

Festivalul Serile Filmului Românesc (SFR) a început, Marcel Iureş a fost primit cu aplauze de publicul ieşean, iar invitaţii ediţiei cu numărul 13 au sosit la Iaşi. 

Peste 50 de invitaţi vor participa la peste 40 de evenimente în cele cinci zile de festival din capitala filmului românesc. Până pe 7 august ieşenii vor avea parte de premiere şi avanpremiere de film, concerte, seri de scurtmetraje româneşti, un spectacol de teatru şi o dezbatere cu actorii din serialul Las Fierbinţi.

Marcel Iureş premiat la SFR 13 pentru întreaga activitate

Prima zi a Festivalului Serile Filmului Românesc a adus sute de spectatori în Piaţa Unirii din Iaşi. În preambulul Galei de deschidere SFR13, Bogdan Simion şi Lăutarii de Mătase au susţinut un concert de muzică lăutărească veche. Bogdan Simion este un artist român, culegător de muzică trandiţională şi lăutar, care încearcă să pună în valoare cântecul epic, „singurul lucru care ne leagă cu adevărat de lumea filmului, pentru că înainte să apară filmele, lăutarii aveau acest prost obicei de a spune poveşti cu protagonişti sau protagoniste din cei mai feluriţi, fete răpite de zmei sau bărbaţi răpiţi de turci şi, bineînţeles, vom intra în mult disputatul subgen al muzicii lăutăreşti”.

Gala de deschidere a început cu un moment in memoriam Ion Caramitru, actorul căruia i-a fost dedicată ediţia de anul trecut, iar apoi a continuat cu recompensarea lui Marcel Iureş pentru întreaga activitate cu Premiul SFR#13. Actorul, primit cu aplauze la Iaşi, a emoţionat publicul prin discursul său: „Meseria asta nu există, nu e o meserie. E o nebunie. E o obsesie, o încăpăţânare, o călătorie în care norocul este esenţial, întâlnirile cu colegii, cu alţi actori sunt capitale. Multă şansă, multă muncă, enorm de multă muncă, toate astea sunt importante. Eu, de exemplu, am avut şansa să călătoresc mult şi să reprezint cultura, limba cu care am crescut şi în care exist, într-un fel făcând pe ambasadorul”.

La finalul primei zile de festival, spectatorii au putut viziona pe marele ecran amplasat în aer liber unul dintre cele mai populare filme în care Marcel Iureş a jucat, Războiul lui Tom Hart, cu o distribuţie de excepţie, formată din Bruce Willis, Colin Farrell, Terrence Howard şi mulţi alţii.

În cadrul conferinţei de presă din prima zi a festivalului, Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional din Iaşi, a avut doar cuvinte de laudă pentru maestru: „Acest om grandios care, poate ştiţi sau nu, dar este de departe cel mai bine cotat actor român la Hollywood. Este actorul român cu cea mai mare experienţă în film şi cu cele mai multe producţii realizate internaţional”.

Programul pentru vineri, sâmbătă şi duminică

Vineri, 5 august, ieşenii vor putea participa la două filme lansate anul acesta, „Pentru mine tu eşti Ceauşescu” şi „Nimic despre dragoste”. În plus, vor putea cunoaşte nemurirea filmelor vechi, precum: „Moromeţii”, „Imposibila iubire”, „Cel mai iubit dintre pământeni” şi „Să mori rănit din dragoste de viaţă”. Actriţa Tora Vasilescu, care va primi Premiul de excelenţă SFR 2022, poate fi urmărită în ultimele trei proiecţii menţionate anterior. Cea de-a treia zi de festival se va încheia cu o Seară de scurtmetraje româneşti la Cinema Ateneu, la care va participa actriţa Olimpia Melinte şi Irina-Margareta Nistor.

Sâmbătă, 6 august, invitatul special de anul acesta, Marcel Iureş, va juca alături de George Mihăiţă spectacolul de teatru „Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?” pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, de la ora 18:30. Premierea actriţei Tora Vasilescu va avea loc la Casa de Cultură „Mihai Ursachi” din Iaşi, după proiecţia filmului „Probă de microfon”, de la ora 19:30. Seara se va încheia cu unul dintre cele mai aşteptate momente ale ediţiei: Las Fierbinţi la SFR. Actorii Anca Dumitra, Leonid Doni, Mihai Mărgineanu şi Mihai Rait din serialul fenomen vor întâlni publicul ieşean la Brizo (malul lacului Aroneanu), începând cu ora 21:45. Va avea loc vizionarea episodului special în versuri, „Visul”, dezbaterea cu actorii din serial despre fenomenul Las Fierbinţi şi concertul susţinut de Mihai Mărgineanu şi Banda.

Gala de închidere SFR 13 va fi duminică, 7 august, în Piaţa Unirii, unde se va proiecta la ora 20 filmul „Metronom” care a câştigat premiul pentru regie “Un Certain Regard” la Festivalul de la Cannes din acest an. Vor participa Vlad Ivanov, Maria Vicol şi Cătălin Mitulescu.

Programul complet al festivalului poate fi consultat AICI

articolul original.

VIDEO Seceta usucă tot mai multe râuri. Doar albia mai rămâne

4 August 2022 at 06:09

Seceta prelungită din această vară lasă râurile fără pic de apă.

Un exemplu este râul Râmnicu Sărat din care a rămas doar albia pe unde era apă odinioară.

Localnicii spun ca nu au mai vazut raul secat, chiar daca in alti ani debitul era mai scazut.

În Marea Britanie în rezervorul Baitings apa a scăzut atât de mult încât a aparut podul vechi care initial fusese acoperit de apa dupa ce cel nou, modern, a fost construit.

VIDEO: Meteo Buzau

articolul original.

Apele Dunării au scăzut atât de mult încât se văd epavele scufundate

4 August 2022 at 05:57

Nivelul Dunării a scăzut atât de mult, încât mai multe insule de nisip au apărut în apă, iar la Calafat au ieșit la suprafață câteva barje scufundate de-a lungul timpului în fluviu. Debitul a înregistrat astăzi un nou minim istoric: numai 1.800 de metri cubi pe secundă, cu aproximativ 2.500 de metri cubi mai puțin decât media lunii august.

În zona localității Calafat, numai malurile îndepărtate mai amintesc că Dunărea este unul dintre cele mai mari fluvii din Europa. De la începutul verii, nivelul său a scăzut cu peste un metru în această zonă.

Elena Alexandru, reporter Digi24: Ca să vă imaginați cât de scăzut este nivelul Dunării în această zonă, până acum o lună și jumătate, două luni nu puteai ajunge aici cu piciorul. Au apărut foarte multe dune de nisip pe Dunăre, iar barjele scufundate în urmă cu mai mulți ani, care nu se vedeau deloc, acum au ieșit la suprafață.

Un bărbat care a locuit toată viața în Calafat spune că despre barjele scufundate pe fundul Dunării auzise doar de la vecini. Acum, însă, a venit să le vadă personal.

Mai mult, pe digi24

articolul original.
❌