Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
Ieri — 18 September 2021Pedagoteca
 • Alba implementează un program public care promovează consumul de nuci în rândul elevilor
 •  

Alba implementează un program public care promovează consumul de nuci în rândul elevilor

Alba implementează un program public care promovează consumul de nuci în rândul elevilor
Foto: farmaciata.ro

Elevii din comuna Ciugud vor primi, începând din acest an şcolar, nuci proaspete, produsele fiind oferite gratuit la anumite intervale de timp în cadrul unui program pilot de învăţare a regulilor de alimentaţie sănătoasă, denumit “Ronţăie smart! Mănâncă sănătos!”, implementat de administraţia locală, potrivit unui comunicat transmis, vineri, AGERPRES.

“‘Ronţăie smart! Mănâncă sănătos!’ este primul program public din România care promovează alimentaţia sănătoasă şi consumul de nuci în rândul elevilor din mediul rural. Astfel, în această săptămână, copiii au găsit pe bănci caserole cu nuci proaspete, culese din livezile româneşti.

“Modul în care mâncăm este o formă de educaţie. De aceea este important să îi învăţăm pe copiii noştri în familie şi în şcoală să mănânce sănătos, astfel încât să fie sănătoşi. În vremuri în care tentaţia unor produse nesănătoase este la orice pas, avem obligaţia să îi învăţăm pe copii ce înseamnă alimentaţia sănătoasă şi care sunt riscurile la care se expun dacă nu mănâncă sănătos”, a afirmat, potrivit comunicatului, primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

La rândul său, reprezentantul procesatorului de nucă, Alexandru Chiric, a arătat că este ştiinţific demonstrat că o alimentaţie nesănătoasă are un impact negativ asupra copiilor, dar şi asupra adulţilor.

“O alimentaţie echilibrată este fundaţia pe care trebuie insistat încă din timpul şcolii. O serie de ţări europene se apleacă într-un mod deosebit asupra educaţiei alimentare la copii şi tineri, iar aceste modele de bună practică este foarte important să le preluăm şi noi în şcolile din România”, a afirmat Alexandru Chiric, citat în comunicat.

Societatea este unul dintre investitorii locali din comuna Ciugud, fiind înfiinţată în 2014 şi având capital integral românesc. Este unul dintre cei mai mari procesatori de nucă românească, având o capacitate de câteva mii de tone pe an. Fabrica de procesare a nucilor de la Ciugud este o investiţie de peste 5 milioane de euro, dintre care o parte sunt fonduri europene.

Nucile sunt considerate o hrană sănătoasă oferită de natură, dar şi o sursă de energie, antioxidanţi şi vitamine.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
AlaltaieriPedagoteca
 • Cîmpeanu: Cazurile de Covid raportate acum nu sunt generate de şcoală
 •  

Cîmpeanu: Cazurile de Covid raportate acum nu sunt generate de şcoală

Cîmpeanu Cazurile de Covid raportate acum nu sunt generate de şcoală
informateca.ro

Cazurile de infectare cu noul coronavirus raportate în prezent nu sunt generate de începerea şcolii cu prezenţă fizică, a declarat, vineri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Precizarea a fost făcută în contextul creșterii numărului copiilor testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.

“Cazurile de infectare raportate acum nu sunt generate de şcoală. Ştiţi foarte bine că există o perioadă de incubaţie. Sunt infectările rezultate în urma altor activităţi, nu în şcoală. Peste două săptămâni vom putea să avem şi o concluzie relevantă cu privire la influenţa mobilităţii generată de deschiderea şcolii cu prezenţă fizică asupra ratei de infectare”, a afirmat ministrul.

Ministrul a spus că, începând de săptămâna viitoare, centralizarea cazurilor noi de infectare cu noul coronavirus se va face miercuri.

“După-amiază vom finaliza centralizarea datelor din teritoriu şi în jurul orelor 18,00 vom face publică situaţia din perspectivă sanitară în toate şcolile din România. (…) Începând de săptămâna viitoare, centralizarea se va face în fiecare zi de miercuri şi va fi făcut public rezultatul acestei centralizări. (…) Singura centralizare oficială va fi făcută de Ministerul Educaţiei, cu sprijinul direcţiilor de sănătate publică”, a precizat Cîmpeanu.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Balerinul de origine ucreaineană Serghei Polunin a filmat în România clipul „The Road to Eternity”
 •  

Balerinul de origine ucreaineană Serghei Polunin a filmat în România clipul „The Road to Eternity”

Balerinul de origine ucreaineană Serghei Polunin a filmat în România clipul The Road to Eternity
Foto: news.ro

Balerinul de origine ucreaineană Serghei Polunin a filmat în România clipul „The Road to Eternity”, prin care vrea să le împărtăşească fanilor o parte din locurile extraordinare pe care le-a văzut în ţara noastră.

Videoclipul, pe muzica lui Miroslav Bako, a fost filmat pe Transalpina şi la marginea unei păduri de stejari seculari din judeţul Vâlcea, locuri alese anume pentru a sublinia ideea că natura este eternă şi oamenii ar trebuie să o respecte.

Prima parte a „The Road to Eternity” a fost filmată pe Transalpina (Drumul Regelui), considerat cel mai frumos şi mai impresionant traseu montan din România. Stejarul lângă care este filmată a doua parte a clipului este unul dintre cele mai frumoase exemplare.

„A fost cu totul special să dansez în România, în mijlocul naturii. Pentru mine a fost o experienţă unică, deoarece am reuşit să mă conectez la nivel spiritual cu tot ce mă înconjura”, a declarat Serghei Polunin.

A doua parte a clipului a fost filmată în judeţul Vâlcea într-o pădure de stejari seculari.

„M-am simţit extraordinar la filmări şi mi-a făcut mare plăcere să lucrez cu Serghei Polunin, care este cu siguranţă un artist desăvârşit. Impresionează prin explozia mişcărilor şi felul în care se adaptează extrem de rapid la condiţiile de filmare, care nu au fost tocmai prietenoase”, a spus regizorul Bogdan Daragiu.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • SNSPA va desfășura tot online activitățile didactice și de cercetare din noul an
 •  

SNSPA va desfășura tot online activitățile didactice și de cercetare din noul an

SNSPA va desfășura tot online activitățile didactice și de cercetare din noul an
Foto: studentnews.info

Consiliul de Administrație al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a decis, miercuri, în unanimitate, ca activitățile didactice și de cercetare din primul semestru al anului universitar 2021-2022 să se desfășoare tot online.

Potrivit unui comunicat de presă, decizia a fost luată în urma unui sondaj printre studenți. Pe de altă parte, facultățile vor putea decide organizarea unor activități extra-curriculare, care nu sunt obligatorii, în sistem față în față, în anumite condiții.

Mai precis, arată SNSPA, facultățile vor putea organiza activități în sistem clasă cu formațiuni mici de studii, de maxim 50 de persoane. Scopul este să “asigure, în special pentru studenții din anul I de studii, o mai bună cunoaștere a cerințelor academice și a parcursului educațional corespunzător anului academic 2021-2022”. Decizia CA va fi supusă aprobării Senatului SNSPA vineri, 17 septembrie.

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, despre decizia de a rămâne online:

“(…) Cu ajutorul colegilor de la Departamentul de Sociologie, care au realizat o cercetare online, la care au participat 3.576 de studenți și studente de la toate structurile academice din cadrul SNSPA, studii universitare de licență și masterat, am aflat că cei mai mulți dintre studenții SNSPA și-ar dori ca activitățile de curs și seminar să se desfășoare în regim online, ca anul trecut.

Știm astăzi că 49% dintre studenții SNSPA sunt vaccinați, ceea ce înseamnă foarte mult, raportat la situația pe țară, pe grupa lor de vârstă. De asemenea, știm că 78% dintre studenții noștri consideră foarte bună și bună experiența de învățare online din anul universitar anterior. Nu în ultimul rând, avem 53% dintre studenți care doresc continuarea procesului de educație în regim online, iar alți 18% doresc online, dar și cu activități desfășurate în sălile de clasă (mixt/hibrid).

Revenirea la cursuri, în sediul universității, trebuie să se realizeze în condiții de siguranță, pentru a proteja sănătatea tuturor.”

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Adolescent spaniol dependent de jocul video Fortnite
 •  

Adolescent spaniol dependent de jocul video Fortnite

Adolescent spaniol dependent de jocul video Fortnite
Joc video, Fortnite

Un minor spaniol a devenit primul caz cunoscut în lume de spitalizare timp de două luni pentru dependenţă gravă de jocul video Fortnite, după ce adolescentul a început să manifeste un comportament care l-a condus la autoizolare la domiciliu, sau la respingerea interacţiunilor sociale, relatează EFE.

Acest lucru s-a aflat după ce echipa de la spitalul din Castellon (estul Spaniei), unde a fost internat adolescentul, a publicat cazul său, unic la nivel mondial.

Minorul a fost spitalizat după ce a început să prezinte simptome de dependenţă comportamentală gravă de jocul video Fortnite, ce includea izolarea la domiciliu, respingerea interacţiunilor umane, refuzul de a apela la serviciile sanitare, lipsă de flexibilitate personală persistentă, interes slab faţă de cei din jur, sau lipsa altor activităţi.

Adolescentul prezenta, de asemenea, alterări în desfăşurarea activităţilor vieţii cotidiene şi ale ritmului somnului, potrivit echipei care l-a îngrijit. Trebuie semnalat că adolescentul fusese un elev model, înainte de practicarea acestui joc. Familia sa a început să observe acumularea de absenţe de la şcoală şi neglijarea orelor de somn.

Potrivit specialiştilor, generalizarea uzului noilor tehnologii în viaţa cotidiană şi neglijarea obligaţiilor şcolare au scos în evidenţă pericolul pe care îl presupun folosirea neadecvată a jocurilor video şi necesitatea unui tratament specializat pentru persoanele care prezintă astfel de tulburări de comportament.

Experţii sunt de părere că dependenţa de jocurile video acţionează ca o sublimare a unei nelinişti, provocate de pierderea unei persoane dragi, sau de anxietatea derivată dintr-o creştere a exigenţelor în contextul educaţional.

Tratamentul acordat minorului a inclus o colaborare atât cu el cât şi cu familia, iar rezultatele au demonstrat o scădere semnificativă a utilizării micilor ecrane (într-o primă fază după spitalizare doar sub supraveghere şi în prezenţa unui coleg pentru a impulsiona socializarea), precum şi o ameliorare a funcţionării personale şi sociale a pacientului.

Specialiştii implicaţi în acest studiu au avertizat asupra necesităţii acordării unei mai mari atenţii faţă de comportamentele minorilor, în rândul cărora s-a extins practicarea jocurilor video, ţinând cont de vârsta tot mai fragedă a celor care le practică şi de lipsa de maturitate în perioada adolescenţei”.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • A demarat concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct
 •  

A demarat concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct

A demarat concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct

Ministerul Educaţiei anunţă că de miercuri se lansează concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, conform calendarului aprobat, iar pentru eficientizarea şi transparentizarea procesului de înscriere va fi utilizată platforma https://concursdirectori.edu.ro, realizată cu sprijinul asociaţiei CivicNet.

“Acesta este un prim pas în procesul de digitalizare şi profesionalizare a managementului unităţilor de învăţământ de stat, astfel încât să se asigure stabilitatea, coerenţa şi competenţa în procesul de conducere”, se arată într-un comunicat de presă.

Astfel, până în data de 26 septembrie, ora 23,59, cei interesaţi să participe la concurs îşi pot crea cont, se pot înscrie şi pot încărca (în format digital) actele necesare dosarului, în câteva minute, la orice oră din zilele alocate înscrierilor, accesând https://concursdirectori.edu.ro.

Contul de utilizator poate fi creat simplu, prin introducerea unei adrese de email, urmând ca instrucţiunile de acces să fie primite rapid la acea adresă. Odată logat pe platformă, candidatul are apoi acces la formularul “Înscriere”, unde va completa numele, prenumele, CNP-ul, numărul de telefon şi şcoala la care este titular. O recipisă va fi primită pe email cu datele introduse, precum şi confirmarea acceptării sau respingerea cererii de înscriere, arată sursa citată.

În momentul în care cererea de înscriere este acceptată, candidatul poate accesa secţiunea “Dosar”, unde, conform Metodologiei, trebuie să încarce 14 documente, două fiind opţionale.

Candidatul poate adăuga, şterge şi modifica documentele încărcate la dosar, până la finalul perioadei de înscriere (26 septembrie, ora 23,59), atât timp cât nu apasă butonul “Trimite”.

Pentru verificare, în platformă au fost prevăzute etape de revizuire înainte de a trimite datele finale, unde vor fi remarcate rapid documentele/ datele lipsă.

Tot prin intermediul platformei, conform calendarului concursului, dosarele astfel completate şi transmise de candidaţi vor fi evaluate în perioada 27 – 29 septembrie de către comisiile formate la nivel judeţean/ naţional. Termenul până la care candidaţii află rezultatele privind evaluarea dosarului atât prin intermediul listelor oficiale publicate, cât şi prin intermediul unui email trimis din platformă este 7 octombrie.

Desfăşurarea probei scrise va avea loc în format fizic pe 15 octombrie 2021.

Rezultatele finale la proba scrisă vor fi afişate în data de 20 octombrie, urmând ca interviurile să se desfăşoare în perioada 15 noiembrie – 8 decembrie 2021.

Candidaţii trebuie să obţină cel puţin nota 7 la fiecare probă (proba scrisă şi proba de interviu).

Rezultatele finale ale concursului vor fi validate în data de 17 decembrie, urmând ca numirile în funcţie să aibă loc începând cu 10 ianuarie 2022, debutul semestrului al doilea al anului şcolar 2021 – 2022.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Bogdan Goga, fizioterapeut: În cazul elevilor care merg la școală, problema este postura prelungită, nu greutatea ghiozdanului
 •  

Bogdan Goga, fizioterapeut: În cazul elevilor care merg la școală, problema este postura prelungită, nu greutatea ghiozdanului

Bogdan Goga fizioterapeut În cazul elevilor care merg la școală problema este postura prelungită nu greutatea ghiozdanului
Foto: zi-de-zi.ro

Nu greutatea ghiozdanului este răspunzătoare de durerile de spate ale copiilor care merg la școală, ci „aș zice că cea mai mare problemă este postura prelungită pe care o avem”, după cum a declarat fizioterapeutul Bogdan Goga la Digi24. Acesta a mai spus că adulții și copiii nu mai fac mișcare, așa cum ar fi normal și „au devenit mult mai statici”.

Fizioterapeutul Bogdan Goga a subliniat faptul că elevii își petrec majoritatea timpului într-o poziție statică, în comparație cu elevii de acum 20-30 de ani: „Gândiți-vă, acum 20 de ani sau acum 30 de ani, ca să nu mai vorbim, de acum 100 de ani, copiii se mișcau mult mai mult în orice zi, în orice moment. Ar trebui poate să nu ne gândim că e ghiozdanul prea greu, ci să ne gândim dacă mușchii copiilor noștri sunt la fel de dezvoltați și de antrenați”.

Rutina unui elev din zilele noastre a fost sintetizată de către fizioterapeut: „5-6 ore în bancă la școală, după aceea la birou facem temele, după aceea ne jucăm pe laptop, pe calculator, pe tabletă, lucruri statice, atunci vedem că lucrurile astea impactează dezvoltarea coloanei vertebrale și nu numai, sistemului musculoscheletal, în general.”

Acesta a precizat că pauza între activități este necesară la 40-45 de minute: „Cred că este foarte importantă pauza. La 40-45 de minute este importantă o pauză de 5 minute în care copiii să se miște, să se deplaseze, să-și schimbe locul în care se află, să iasă din clasă dacă sunt în mediul școlar, sau să iasă din camera în care se află, să o aerisească, să iasă un pic la aer. Și aceste lucruri să se repete. Nu să sărim, de exemplu, dintr-o materie într-alta fără nicio pauză, sau de la birou, copilul să se mute în fața televizorului sau în fața calculatorului”.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Jocurile video, o problemă pentru talibani
 •  

Jocurile video, o problemă pentru talibani

Jocurile video o problemă pentru talibani

Care va fi atitudinea talibanilor faţă de jocurile video? Este întrebarea care îi macină pe mulţi adolescenţi şi tineri afgani care găsesc în sălile de jocuri unul dintre puţinele moduri de a-şi petrece timpul liber. Iar patronii acestor internet cafeuri nu ştiu cum îşi vor mai câştiga pâinea dacă talibanii decid că asemenea activităţi contravin legilor islamice.

Sălile de jocuri video din Kabul erau foarte populare până la venirea talibanilor. Acum mulţi tineri le evită de teamă că ar putea fi arestaţi sau bătuţi.

În trecut, când conduceau Afganistanul, talibanii au interzis jocurile video, şi mai toate formele de divertisment. Tinerii speră ca istoria să nu se repete.

Chiar dacă au clienţi mult mai puţini de la venirea talibailor, patronii de săli de jocuri speră să-şi poată continua activitatea.

Deocamdată regimul taliban nu a luat vreo decizie cu privire la aceste săli de jocuri. Liderii noului guvern au spus că vor permite activităţi culturale şi de divertisment atâta timp cât acestea nu intră în contradicţie cu legea Saharia şi cultura islamică. Ce va însemna exact acest lucru şi ce va fi permis sau nu, încă nu a fost clar stabilit.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Strada de C’Arte, la Biblioteca Centrală Universitară, între 23 şi 26 septembrie
 •  

Strada de C’Arte, la Biblioteca Centrală Universitară, între 23 şi 26 septembrie

Strada de C</div>
<span class= articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Galaţi: Conferinţă internaţională despre explorarea dinamicii unei lumi post-COVID, la Universitatea “Danubius”
 •  

Galaţi: Conferinţă internaţională despre explorarea dinamicii unei lumi post-COVID, la Universitatea “Danubius”

Galaţi Conferinţă internaţională despre explorarea dinamicii unei lumi postCOVID la Universitatea Danubius
Foto: exploremag.ro

Universitatea “Danubius” din Galaţi organizează începând de luni, timp de trei zile, prima ediţie a Conferinţei internaţionale “Două societăţi democratice în tranziţie: Explorarea dinamicii unei lumi post-COVID (#TDST2021)”, informează managerul evenimentului, conf. univ. dr. Florian Nuţă.

Potrivit sursei citate, la conferinţă sunt invitaţi din SUA, de la UCLA, University of Richmond, University of Southern Indiana, University of Illinois Urbana-Champaign, Bryan University, St. Mary’s College of Maryland, alături de cercetători români, care vor avea ocazia să discute despre subiecte de interes pentru mediul academic şi pentru societate în ansamblul său, pe teme din domeniile educaţiei, sănătăţii publice, mass-media, economic, tehnologic.

În cadrul conferinţei vor fi prezentări despre rolul educaţiei universitare în facilitarea progresului social în societăţile democratice, despre rolul mass-media în democraţiile emergente, secţiune la care directorul AGERPRES, Claudia Nicolae, va susţine prelegerea “Agenţiile de ştiri rămân cele mai credibile surse de informare, în ciuda încercărilor vremurilor”.

De asemenea, vor fi prelegeri despre dezvoltarea socială şi economică în America şi România.

Printre cei care vor prezenta lucrări se numără şi ), dr. Gloria Thomas (University of North Carolina), sociologul Gelu Duminică, gen. Sergiu Medar, dr. László Borbély (Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României), vice-guvernatorul Băncii Naţionale a României dr. Leonardo Badea, dr. Ioan Crăciun (Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Informatică), dr. Victor Alistar (SNSPA).

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • În 14 septembrie demarează concursurile pentru directorii de școli
 •  

În 14 septembrie demarează concursurile pentru directorii de școli

În 14 septembrie demarează concursurile pentru directorii de școli

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă, după şedinţa de Guvern de vineri seară, că au fost modificate prevederile legale astfel încât să poată fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor din învăţământ.

De asemenea, în 14 septembrie demarează concursurile pentru directorii de unităţi.

”Au fost modificate prevederile legii 55 şi OUG 141, astfel încât vor putea fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactic-auxiliare şi nedidactice, precum şi posturile de conducere din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar”,a anunţat, vineri seară, după şedinţa de Guvern, Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a precizat că din 14 septembrie demarează concursul pentru ocuparea posturilor de directori şi directori adjuncţi.

”În acest fel, concursurile vor putea fi demarate pentru ocuparea posturilor de director în toate şcolile din România, aşa cum ne-am asumat începând cu data de 14 septembrie. Luni, 13 septembrie, începe şcoala, vor fi festivităţi de deschidere a anului şcolar, marţi, vor fi demarate concursurile pentru ocuparea posturilor de director”, a mai precizat Cîmpeanu.

Iniţial, concursurile ar fi trebuit să înceapă la finalul lunii iulie.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Colegiul ”Gheorghe Lazăr” va aplica, începând cu noul an şcolar, un sistem de învăţare cu prezenţă fizică şi online
 •  

Colegiul ”Gheorghe Lazăr” va aplica, începând cu noul an şcolar, un sistem de învăţare cu prezenţă fizică şi online

Colegiul Gheorghe Lazăr va aplica începând cu noul an şcolar un sistem de învăţare cu prezenţă fizică şi online
Foto: elearningindustry.com

Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” va aplica un sistem pilot începând cu anul şcolar 2021-2022, pentru clasa a XII-a, cu predare alternativă cu prezenţă fizică şi online şi în care se vor utiliza modele noi de evaluare.

“Pilotarea pe care am propus-o a fost pentru clasa a XII-a. Vom avea programe personalizate şi un program mai flexibil la şcoală, pentru că vom îmbina orele cu prezenţă fizică cu ore cu prezenţă online. În semestrul al doilea vom face exclusiv materiile de examen (n.r. – bacalaureat). În semestrul întâi şi şase săptămâni din semestrul al doilea noi concentrăm materia din clasa a XII-a ca să o parcurgem toată la toate materiile. Practic, în luna martie vom finaliza materia de clasa a XII-a. Timp de 14 săptămâni, din martie până la examen, vom face pregătire pentru examen. Celelalte ore care pe copii nu îi interesează, că nu dau examene la ele, vor fi făcute online, cu o modalitate de evaluare astfel încât să putem să le încheiem media şi astfel încât să le asigurăm competenţele necesare pentru societate. (…) Primul semestru vom avea prezenţă fizică şi prezenţă online, adică ideal este să fie mai puţin stresaţi şi cu mai multă lejeritate în a învăţa. (…) Un număr de ore va fi fizic, este nevoie, dar un mare număr de ore va fi online. (…) Eu am nevoie de prezenţă fizică la ce dă examen”, a declarat joi pentru AGERPRES directorul Colegiului Naţional “Gheorghe Lazăr”, Ionela Neagoe.

Potrivit acesteia, în semestrul al doilea elevii din clasa a XII-a vor participa la cursuri cu prezenţă fizică doar trei ore pe săptămână.

Ministerul Educaţiei anunţa pe 2 septembrie că a aprobat funcţionarea, începând cu anul şcolar 2021-2022, a şase şcoli pilot, în care se va preda-învăţa în sistem ‘blended learning’, cu predare alternativă cu prezenţă fizică şi online, la intervale periodice, şi în care se vor utiliza modele noi de evaluare “narativă”, în locul celei bazate pe calificative, care “să reducă presiunea” evaluării asupra elevilor, în special în ciclul primar.

Au fost înscrise în programul de şcoli-pilot: Colegiul Naţional ‘Gheorghe Lazăr’ din Bucureşti, Şcoala Gimnazială ‘Dimitrie Cantemir’ din municipiul Baia Mare, Şcoala Gimnazială nr. 1 din localitatea Curcani, judeţul Călăraşi, Şcoala Gimnazială ‘Ion Neculce’ din municipiul Iaşi, Şcoala Gimnazială Româno-Finlandeză ERI din municipiul Sibiu, Şcoala Gimnazială ‘Gheorghe Vernescu’ din municipiul Râmnicu Sărat, judeţul Buzău.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Toți elevii din Los Angeles mai mari de 12 ani trebuie să se vaccineze anti-Covid
 •  

Toți elevii din Los Angeles mai mari de 12 ani trebuie să se vaccineze anti-Covid

Toți elevii din Los Angeles mai mari de 12 ani trebuie să se vaccineze antiCovid

Toți elevii cu vârste de peste 12 ani din Los Angeles trebuie să se vaccineze anti-Covid, dacă doresc să frecventeze o instituţie publică.

Decizia a fost luată joi, în unanimitate, de responsabilii din districtul şcolar din Los Angeles, al doilea cel mai important din Statele Unite.

Votul vizează aproximativ 600.000 de tineri, o premieră la o asemenea scară în ţară.

Astfel, toţi elevii prezenţi fizic în clasă trebuie să se vaccineze cu o primă doză până în 21 noiembrie, iar cu a doua până cel târziu în 19 decembrie.

Totodată, prin decizie, masca este obligatorie atât în interior, cât şi în exterior. Profesorii şi angajaţii din acest district urmează să fie vaccinaţi împotriva COVID -19.

Decizia vine în timp ce preşedintele Joe Biden a anunţat că vaccinarea va fi obligatorie pentru aproximativ două treimi dintre angajaţii americani, în special cei federali şi ai companiilor cu peste 100 de persoane.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Sute de elevi din judeţul Botoşani vor învăţa în anul şcolar 2021-2022 în clase simultane
 •  

Sute de elevi din judeţul Botoşani vor învăţa în anul şcolar 2021-2022 în clase simultane

Sute de elevi din judeţul Botoşani vor învăţa în anul şcolar 20212022 în clase simultane
Foto: realitatea.net

Sute de elevi din judeţul Botoşani vor învăţa, în anul şcolar 2021 – 2022, în clase simultane, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ada Macovei, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, în ciclul gimnazial există 19 clase de elevi din ani de studiu diferiţi care vor învăţa la un loc.

„Învăţământul simultan nu este decât o soluţie de avarie şi trebuie, încet – încet, desfiinţat, pentru că rezultatele şcolare ale acestor copii sunt total diferite de ale celor care învaţă în clase independente. S-au făcut şi aici progrese, cel puţin pe gimnaziu. De la un nivel de 60 – 70 de clase de gimnaziu simultan am ajuns anul acesta la 19 clase şi sper că în curând vom uita că a existat vreodată învăţământ simultan”, a afirmat Ada Macovei.

Pe de altă parte, oficialul IŞJ a precizat că şapte unităţi de învăţământ nu se vor redeschide la începutul acestui an şcolar, ca urmare a faptului că se află într-un proces de reabilitare sau modernizare.

„Sunt în special şcoli primare şi grădiniţe care sunt în reabilitare prin POR, prin PNDL sau prin alte programe de finanţare. Ele vor fi relocate în alte unităţi de învăţământ”, a adăugat Macovei.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Burnout are la bază stresul cronic, nu neapărat orele lucrate
 •  

Burnout are la bază stresul cronic, nu neapărat orele lucrate

Burnout are la bază stresul cronic nu neapărat orele lucrate

Volumul mare de muncă şi lipsa de leadership a managerilor sunt principalele nemulţumiri ale angajaţilor din România. Trei sferturi dintre ei spun că au ajuns la burnout – adică au suferit cel puțin un episod de epuizare fizică și mentală – în ultimii cinci ani. Psihologii atrag atenția că burnout este un sindrom care are la bază stresul cronic, nu neapărat numărul de ore lucrate în plus.

76% dintre participanții la un studiu au spus că au experimentat cel puțin un episod de epuizare extremă, însă mai bine de jumătate au avut mai multe momente când au lucrat, deși simțeau că fizic și psihic cedează.

Pe de altă parte 20% dintre angajații români nu știu să identifice epuizarea, în timp ce 3% nu s-au simțit vreodată atât de extenuați la muncă.

În ceea ce privește cauzele epuizării la angajații români, pe primul loc se află volumul mare de muncă, apoi cultura companiei sau managerul care o conduce. 13% dintre angajații din România au răspuns că au ajuns în starea de burnout după o perioadă lungă de muncă fără întrerupere.

Referitor la modul în care se raportează companiile la această situație, în 44% dintre cazuri angajații sunt încurajați să își ia liber, însă 19% nu primesc acest sfat. 26% dintre respondenți au spus că nu înțeleg importanța concediului, iar 12% nu își iau liber pentru că nu au înlocuitor.

“Dedicăm foarte multe ore activităților, muncim și ajungem în colaps fizic și emoțional, ceea ce duce automat la acest sindrom care în principal are la bază stresul cronic, nu neapărat numărul de ore lucrate în plus.

Este vorba de tot contextul care duce la epuizare.

Oamenii ar trebui să vadă cum să își respecte și programul de muncă, și timpul liber. Neglijarea pauzei de masa sau de recreere reprezintă greșeli majore”, a explicat la Digi24 psihologul Lorena Diaconescu.

Sindromul burnout este una dintre cele mai recente afecțiuni răspândite în masă la nivelul populației globale. O boală a societății moderne, ale cărei rădăcini au fost descoperite în anii 70 de către psihologul american Herbert Freudenberger. Este un flagel ale cărui consecințe sociale, psihice și economice sunt devastatoare. Un sindrom care consumă din interior, până la epuizare, aproape jumătate din populația activă a planetei. Se numește stres profesional cronic sau, în terminologia anglo-saxonă, sindromul burnout.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Timiş: Prima ediţie a Taberei de Creaţie Literară pentru Tineri Scriitori ‘Petre Stoica’
 •  

Timiş: Prima ediţie a Taberei de Creaţie Literară pentru Tineri Scriitori ‘Petre Stoica’

Timiş Prima ediţie a Taberei de Creaţie Literară pentru Tineri Scriitori </div>
<span class= articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Bani pentru cultură: 15 milioane de lei pentru 12 arii tematice
 •  

Bani pentru cultură: 15 milioane de lei pentru 12 arii tematice

Bani pentru cultură 15 milioane de lei pentru 12 arii tematice

Administraţia Fondului Cultural Naţional a anunţat deschiderea apelului de proiecte culturale pentru sesiunea de finanţare I/2022 şi aplicaţia de depunere a candidaturilor pentru constituirea comisiilor de evaluare şi selecţie.

Bugetul prevăzut este de 15 milioane de lei şi acoperă 12 arii tematice în care pot fi încadrate ofertele culturale: arte vizuale, teatru, muzica, dans, arta digitală şi noile medii, educaţie prin cultură, intervenţie culturală, patrimoniu cultural material, patrimoniu cultural imaterial, promovarea culturii scrise, proiecte cu caracter repetitiv.

Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect diferă în funcţie de aria tematică: 85.000 lei – arte vizuale, artele spectacolului (teatru, muzică, dans), proiecte cu caracter repetitiv, artă digitală şi noile medii; 75.000 lei – rezidenţe de creaţie; 70.000 lei – educaţie prin cultură, intervenţie culturală, patrimoniu cultural material, patrimoniu cultural imaterial; 60.000 lei – promovarea culturii scrise.

„Din păcate, nu am putut menţine calendarul anunţat din lipsa resurselor bugetare necesare pentru plata evaluatorilor. Membrii consiliului şi echipa AFCN, dorim să reafirmăm preocuparea continuă în vederea consolidării unui climat predictibil, care să permită dezvoltarea durabilă a mediului cultural şi asigurarea unei oferte culturale relevante publicului de toate vârstele, pe tot parcursul anului”, a precizat Irina Cios, directoarea AFCN, într-un comunicat remis News.ro.

Un operator cultural poate înscrie în cel mult două oferte culturale pe sesiune. În cadrul acestei sesiuni se pot depune proiecte de rezidenţe de creaţie, arie care se anunţă doar o dată pe an, în sesiunea din septembrie.

Este menţinută condiţia de eligibilitate ca ofertele culturale depuse să nu fie co-finanţate din alte fonduri publice care aplică scheme de minimis.

Perioada de înscriere a proiectelor culturale pe platforma online începe pe 8 septembrie şi se încheie pe 7 octombrie 2021.

Toate informaţiile referitoare la priorităţi, plafoane de finanţare şi calendarul de derulare a sesiunii I/2022 sunt disponibile pe www.afcn.ro.

Experţii interesaţi să se implice ca evaluatori sunt invitaţi să îşi înscrie candidatura în aplicaţia online. Candidatura se depune individual, începând cu 8 septembrie, prin completarea unui profil personal în aplicaţia online, accesibilă la www.afcn-experti.ro, urmată de selectarea butonului de înscriere la sesiunea curentă şi selectarea a maximum două arii tematice de expertiză.

Termenul limită pentru înscrierea ofertelor culturale şi a candidaturii evaluatorilor este 7 octombrie 2021, ora 17:00.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Artă din cartușele gloanțelor trase în Ciad
 •  

Artă din cartușele gloanțelor trase în Ciad

Artă din cartușele gloanțelor trase în Ciad
Appolinare Guidimbaye, cunoscut că Doff,

Doff, un artist vizual african sătul de războiul nesfârșit care i-a măcinat țara a decis să facă total altceva cu armele sale. El folosește carcase de gloanțe trase pentru a demonstra că acestea pot aduce frumosul, nu numai moartea.

Artă din cartușele gloanțelor trase în Ciad
Appolinare Guidimbaye, cunoscut că Doff,

Appolinare Guidimbaye, cunoscut că Doff, este unul dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali din Ciad. Trăind într-o țară sfâșiată de războaie civile, tânărul de 38 de ani a pus în practică ideea mai veche de a transforma armele în flori, mai precis în opere de artă.

Artă din cartușele gloanțelor trase în Ciad
Appolinare Guidimbaye, cunoscut că Doff,

Doff folosește pentru instalațiile sale carcase de gloanțe, ceea ce rămâne după ce o mitralieră și-a luat tributul de vieți omenești.

Să încercăm să ne aşezăm la o masă şi să ne rezolvăm problemele fără război. Iată de ce încerc să lucrez cu gloanţele, ca metaforă a ceea ce glonţul poate face în locul războiului, pentru a avea bucurie şi pace,e un soi de remisie, explică Appolinaire ‘Doff’ Guidimbay, artist vizual.

Doff spune că în spatele fiecărui glonț este o victimă care a lăsat pe lume o văduvă, o mamă sau orfani care suferă.

Operele artistului vizual sunt promovate de Franța, care încearcă astfel să amplifice mesajul de pace al artistului.

Este vorba despre o transformare a unor lucruri precum resturile de gloanţe, care au vocaţia de a dispărea, şi care obţin o nouă dimensiune, o nouă viaţă, ca simboluri ale conflictelor, speranţei exprimate prin intermediul acestor lucrări, precizează Bertrand Cohery, ambasadorul Franţei în Ciad.

Artă din cartușele gloanțelor trase în Ciad
Appolinare Guidimbaye, cunoscut că Doff,

Deocamdată operele artistului pot fi văzute în capitala N’Djamena, însă nu este exclus că acestea să fie aduse și în Europa, într-o expoziție.

Datorită distanței mari față de ocean și climatului preponderent deșertic, Ciadul este deseori numit „Inima moartă a Africii”. Ciadul este divizat în 3 mari regiuni: una deșertică în zona de nord, o regiune Sahel aridă în centru și o zonă fertilă în sudul țării.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Un laborator de robotică va fi construit într-un liceu din comuna Valea Doftanei, județul Prahova
 •  

Un laborator de robotică va fi construit într-un liceu din comuna Valea Doftanei, județul Prahova

Un laborator de robotică va fi construit întrun liceu din comuna Valea Doftanei județul Prahova
Foto: digitallearning.eletsonline.com

Un laborator de robotică va fi construit de o asociație pentru elevii de la Liceul Tehnologic „Carol I” din Valea Doftanei, județul Prahova, potrivit unui comunicat de presă. Instituția de învățământ are aproape 400 de elevi, dintre care peste 100 participă săptămânal la clubul de programare desfășurat în cadrul liceului, după cum este menționat în documentul precizat anterior.

Liceul Tehnologic „Carol I” din Valea Doftanei are rata abandonului școlar 0%, potrivit comunicatului. Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect este de 35.000 Euro.

Conform comunicatului, laboratorul de robotică va fi utilat cu:

 • pachete LEGO® MINDSTORMS pentru a dezvolta abilitățile elevilor pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică;
 • kituri de nivel intermediar pentru Arduino, pentru orele de științe și informatică prin care să se dezvolte abilitățile elevilor pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică;
 • 1 imprimantă 3D;
 • roboți interactivi Robodog pentru inițierea în programare a elevilor din clasele primare și pentru învățarea limbii engleze;
 • ochelari VR Oculus pentru accesarea unor site-uri care oferă materiale educaționale din domeniul VR, AR sau 3D;
 • kituri robot umanoid pentru a introduce copiii în domeniul roboticii, unde pot învăța despre componentele de bază și programarea roboților.

„Anul acesta, echipa de robotică a României a câștigat aurul la Campionatul Internațional de Robotică de la Chicago, fiind pentru prima dată în ultimii 30 de ani când Finala Mondială a fost câștigată de o echipă care nu este din Statele Unite. De ce să rămână o excepție? Ne-am propus să ajutăm și alți copii pasionați de robotică să-și dezvolte abilitățile în domeniu și, de ce nu, să facă performanță”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației “Zi de BINE”.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌