ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Ziua de Vest

Weekend-ul vedetelor în Iulius Town: Daniel Buzdugan vine la Chopstix, iar Mircea Bravo și Bunica, la Cinema City

6 October 2022 at 16:54
By: zdv

Agenda acestui weekend este plină de o varietate de evenimente dedicate, atât celor mari, cât și celor mici, la Iulius Town Timișoara. Un recunoscut restaurant internațional s-a inaugurat recent în food court, filmul momentului se lansează alături de actorii principali la Cinema City, în Iulius Mall, iar copiii sunt așteptați în continuare să exploreze piramidele, dar și să se bucure de o piesă de teatru interactiv-educativă.

Chopstix a adus mai aproape de timișoreni experiența culinară de neuitat a diverselor specialități asiatice. Noodles, salate cu specific asiatic, orez Jasmine, preparate din carne de pui sau vită, dar și meniuri pentru copii sunt deliciile care te așteaptă în foodcourt-ul Iulius Mall. Pentru a sărbători deschiderea, sâmbătă, 8 octombrie 2022, începând cu ora 15:00, îndrăgitul Daniel Buzdugan va fi prezent în Iulius Town, la Chopstix.

Dacă vrei să ieși vineri seara cu colegii, trebuie să veniți la Cinema City, unde va avea loc premiera mult așteptatului film „Mirciulică”. Cea mai glumeață Bunică de pe internet, dar și Mircea Bravo vor fi prezenți începând cu ora 19:00, alături de regizorul, Cristi Ilișuan, și actorii Adrian Cucu, Cătălin Herlo, Denisa Vlad și Ioana Repciuc. Producția independentă aduce pe marele ecran universul lui Mircea Bravo, alături de toate personajele îndrăgite și cunoscute deja de publicul larg prin intermediul sutelor de clipuri din mediul online.

Până pe 17 octombrie, cei mici încă pot descoperi secretele Egiptului, în cadrul „Kids in Pyramids” – o expoziție educativă. În Piațeta Intersport, copiii cu vârste între 5 și 12 ani pot afla despre hieroglife, vor construi mini piramide și vor putea urca pe Sfinx. Expoziția este deschisă zilnic în intervalul orar 10:00 – 20:00, o vizită durează 45 de minute, iar prețul unui bilet este de 10 lei și poate fi achiziționat de la Centrul Informațional. De asemenea, se pot face și programări pentru intervalul de vizitare la adresa de email: rezervari.tm@iuliustown.ro și la telefon: 0722.184.793, doar între orele 10:00-17:00.

După ce descoperă secretele Cleopatrei și ale lui Tutankhamon, copiii sunt așteptați să se îmbarce într-o călătorie spre lumea basmelor. Duminică, de la ora 11.00, Teatrul de Păpuși revine pe scena de la demisolul Iulius Town, Piațeta Splend’Or, unde vor interpreta piesa „Căruța cu povești”. Intrarea este gratuită. Să înceapă aventura!

articolul original.

Banat in Europe

6 October 2022 at 13:04

La Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara au început lucrările atelierului de dramaturgie BANAT IN EUROPE. Astfel, dramaturgii Andrei Ursu (Timișoara), Varsányi Anna (Szeged, Ungaria) și Nikola Stanišić (Vîrșeț, Serbia) lucrează împreună cu regizorul Gavriil Pinte la Naționalul timișorean pentru a defini cadrul, temele și direcțiile pentru o nouă piesă de teatru. Atelierul de dramaturgie va sta, în cel mai concret mod, la baza unui text inedit, o partitură teatrală la șase mâini care, odată creată, se va transforma într-un spectacol trilingv, cu o distribuție alcătuită din actori ai celor trei teatre – partenere: Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Teatrul Național din Vârșeț și Teatrul Național din Szeged.

BANAT IN EUROPE este o cercetare asupra a ce înseamnă Banatul astăzi, a ce a păstrat în punctele sale de intersecție, a realităților pierdute în vârtejul istoriei și politicilor ultimului secol și, desigur, a realităților zilei de azi.

Spectacolul, o producție a Teatrului Național din Timișoara, va avea premiera în 18 decembrie 2022, la Sala 2 TNTm.

Anul 2023 va însemna întâlnirea acestui spectacol deschizător de drum și cu publicul din Vîrșeț, și cu cel din Szeged, fiind, de asemenea, reprezentat la Timișoara pe parcursul derulării programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Împreună cu publicul din Timișoara, din Szeged și din Vârșeț, proiectul BANAT IN EUROPE schițează o hartă teatrală transfrontalieră comună, care își propune o normalitate a coeziunii culturale, a dialogului și a dezvoltării prin intermediul teatrului. Pe termen lung, sperăm ca acest proiect să deschidă calea pentru o dezvoltare transfrontalieră a publicului, prin creșterea interesului pentru evenimente culturale din țările vecine. Nu în ultimul rând,  sperăm ca acest tip de colaborări să dea startul unui turism cultural angajat și de perspectivă. Capitala Europeană a Culturii reprezintă un punct de start pentru viitor, iar acest proiect are toate datele pentru a deschide un nou drum pentru cetățenii din această regiune și pentru teatrele-partenere.

Proiectul face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

articolul original.

Galeria Helios Timișoara, gazda unui eveniment expozițional semnat de sculptorul Linda-Saskia Menczel

6 October 2022 at 13:03

Galeria Helios, din Piața Victoriei nr. 6 Timișoara, va fi gazda unui eveniment expozițional semnat de sculptorul Linda-Saskia Menczel, între 11.10.2022-27.10.2022.

Expoziția, intitulată CODA, reunește 75 de piese dintre care două piane-obiect, care reunesc cercetările interdisciplinare ale autoarei. Lucrările conţin inscripţii şi simboluri din diferite domenii ale cunoașterii umane, de la cosmologie la fizica particulelor, de la filozofia naturii la teologie, de la muzica sferelor la muzica polifonică.

În data de 24.10.2022 la ora 18, va avea loc lansarea cărții Linda-Saskia Menczel-în propriile cuvinte şi concertul CT Project – Coda, a compozitorului şi pianistului Cári Tibor, care va cânta, în premieră, pe o lucrare de artă. În deschidere, va lua cuvântul prof.univ.dr. Gabriel Kelemen, vicepreședintele UAP Timișoara.

articolul original.

Cartel ALFA cere președintelui României adoptarea de măsuri urgente pentru combaterea crizei costurilor de trai

6 October 2022 at 13:02

Cartel ALFA Timiș susține că CNS Cartel ALFA a transmis o scrisoare președintelui României, Klaus Iohannis, privind necesitatea de  a susține adoptarea de măsuri urgente la nivelul României și a întregii Uniuni Europene pentru combaterea crizei costurilor de trai.

”Urmați exemplul Germaniei și creșteți salariul minim acum…!”, îndeamnă Cartel ALFA.

Sindicatele din Europa cer șefilor de state și guverne măsuri urgente pentru combaterea crizei costurilor de trai. Directiva privind salariul minim și negocierile colective a primit ieri aprobarea finală după un proces legislativ de doi ani și o campanie lungă a sindicatelor.

România, la fel ca toate statele membre, trebuie acum să ia măsuri pentru a avea legi și practici în vigoare la timp astfel încât să fie respectat termenul de doi ani pentru transpunerea directivei.

Directiva a fost adoptată oficial la întâlnirea miniștrilor de finanțe din cadrul Consiliului Europei. Confederația Europeană a Sindicatelor a făcut un apel ca statele membre să urmeze imediat exemplul Germaniei, prin creșterea salariilor. Germania s-a aflat printre statele membre UE în care salariul minim a fost stabilit sub pragul UE de risc de sărăcie (60% din salariul median național), precum și sub 50% din salariul mediu.

La 1 octombrie, Germania și-a majorat salariul minim de la 10,45 euro pe oră la 12 euro pe oră, o creștere a salariului cu 15% pentru 6,64 milioane de lucrători.

Directiva va însemna că:

Statele membre vor trebui să verifice caracterul adecvat al salariilor minime legale, ținând cont de puterea de cumpărare și de costul vieții. La nivel național, valoarea salariului minim acoperă doar jumătate din costurile de trai și este nevoie de creșteri rapide și susținute pentru a asigura un nivel adecvat al salariilor.

Statelor membre li se va cere să promoveze negocierea colectivă și să combată distrugerea sindicatelor, iar în țările cu o acoperire a negocierilor colective sub 80% va trebui să elaboreze un plan de acțiune pentru a sprijini negocierea colectivă. Reamintim aici că în România, nivelul de acoperire al negocierilor colective este în prezent foarte scăzut, doar 20% dintre lucrători beneficiind de prevederile unui contract colectiv de muncă. Astfel modificarea Legii dialogului social (L62/2011) pentru deblocarea negocierilor colective la toate nivelurile este urgentă, aceasta fiind și un jalon în cadrul PNRR, cu termen până la sfârșitul anului.

Implicarea sindicatelor în stabilirea și actualizarea salariilor minime statutare trebuie consolidată.

O cerință pentru companiile care primesc contracte de achiziții publice de a respecta dreptul de organizare și negociere colectivă în conformitate cu Convențiile Organizației Internaționale a Muncii nr. 87 și nr. 98.

Secretarul general adjunct al Confederației Europene a Sindicatelor, Esther Lynch a spus: „Această zi marchează sfârșitul unui proces legislativ îndelungat, dar nu se poate sărbători până când această directivă nu va aduce bani în buzunarele oamenilor.”

„Nu există absolut nicio scuză pentru ca statele membre să aștepte doi ani pentru a oferi un salariu decent, criza costului vieții cere ca guvernele să intervină imediat.”

„Guvernele ar trebui să urmeze exemplul Germaniei și să adopte măsuri acum pentru a crește salariul minim legal și, de asemenea, pentru a promova negocierile colective ca cea mai bună modalitate de a asigura o remunerație cu adevărat echitabilă”.

De asemenea, vineri, pe 7 octombrie, are loc la Praga reuniunea informală a Consiliului European. CNS Cartel ALFA a transmis o scrisoare Președintelui Klaus Iohannis, despre necesitatea de  a susține adoptarea de măsuri urgente la nivelul Uniunii Europene pentru combaterea crizei costurilor de trai.
TEXTUL SCRISORII CĂTRE PREȘEDINTE

articolul original.

U.V.V.G. Arad, la prestigiosul congres internațional EAIE din Spania

6 October 2022 at 13:01
By: zdv

A XXXII-a ediție a prestigiosului congres internațional EAIE (European Association for International Education) a fost organizată la Barcelona, reunind 6.300 de participanți din 90 de țări din toată lumea.

Tema acestei ediții a fost „Viitorul în culori”, cu accent pe mobilitate, internaționalizare și modalitățile prin care universitățile pot contribui la omogenizarea educației superioare și la conturarea unui viitor în culori vii.

Universitatea noastră a fost reprezentată de dl. Prorector pentru strategia academică și programe de studii – Cristian Bențe și de dna Coordonator Program de Studii Limbi Moderne Aplicate – Laura-Rebeca Stiegelbauer.

În cadrul discuțiilor conferinței, o atenție deosebită a fost acordată parteneriatelor și dezvoltarea networking-ului prin care, în viitor, universitățile partenere pot dezvolta proiecte ERASMUS și ERASMUS+, astfel ca studenții să aibă oportunități de a-și extinde orizonturile studiind și în alte țări. Totodată, a fost discutată problema refugiaților și studenților care, din cauza unor situații particulare din țările unde studiază, sunt nevoiți să-și continue educația la alte universități, din alte țări.

Reprezentanții noștri au adus acasă mai multe proiecte prin care, în viitorul apropiat, studenții noștri vor putea studia și în alte țări, pe o perioadă limitată, iar studenți străini vor putea veni să studieze la U.V.V.G. Arad.

https://fb.watch/fXZNMZWtNK/

articolul original.

Ultimele zile de înscriere la Timișoara City Marathon

6 October 2022 at 13:00
By: zdv

Aflat la cea de-a șasea ediție, Timișoara City Marathon, ultimul mare eveniment de alergare al anului din oraș, are deschise înscrierile la toate cele patru curse de alergare din acest an până la data de 9 octombrie. Înscrierile se realizează online, pe timisoaracitymarathon.ro. Sunt disponibile și 3 antrenamente speciale în Timișoara, la care pasionații de alergare sunt invitați să participe.

În luna octombrie, în Timișoara ne amintim an de an că prințul Eugeniu de Savoya a eliberat Cetatea Timișoarei de sub dominația Imperiului Otoman. Victoria sa a însemnat o nouă epocă în istoria orașului, una de care și azi timișorenii și bănățenii sunt mândri, pentru că o consideră prilejul care a condus spre dezvoltarea Timișoarei și a Banatului.

Timișoara City Marathon ne invită în 23 octombrie să sărbătorim prin alergare și să (re)descoperim istoria orașului și a Banatului, alergând cu voie bună la cele patru curse pregătite pe trasee speciale:

Maratonul “Cavalerii Cetatii” by Flexik Automation. Startul maratonului de 42 de km va fi dat pentru participanți din fața bisericii din Otelec, la ora 9.00.

Semimaratonul “Eugeniu de Savoya” by Hella/ Forvia. Semimaratonul de 21 km va avea punctul de start în fața primăriei din Sânmihaiu Român, la ora 10.00.

Crosul “Poarta Forforosa”. La cursa de 10 km alergătorii vor lua startul de la Stadionul “Știința” – Baza 1 UPT, de la ora 9.30.

Crosul “Batalionul Banat”. Cursa de 3 km așteaptă la start cu voie bună și iubitorii de mișcare mai puțini antrenați, la Stadionul “Știința” – Baza 1 UPT, la ora 10.45.

Cei mai buni alergători la toate cele patru curse vor fi premiați de către organizatori. De altfel, pasionații de alergare sunt invitați să participle și la trei antrenamente gratuite și deschise pentru iubitorii de alergare, care vor avea loc astfel:

joi, 6 octombrie, ora 19.00, la Stadionul Știința – Baza Sportivă 1 a Universității Politehnica Timișoara

miercuri, 12 octombrie, ora 19.10, cu plecare de la portul de pe splaiul Sofocle (Golful Canal Bega – intersecție cu Bd. Dâmbovița), cu un traseu pe malul Begăi

luni, 17 octombrie, ora 19.00, cu plecare de la Porto Arte (Splaiul Nicolae Titulescu 1)

Reamintim și noutățile ediției, menite să facă participarea alergătorilor la eveniment cât mai accesibilă:

Alocarea de locuri gratuite la oricare dintre cursele evenimentului pentru Cluburile de Atletism din Timiș, pentru a oferi o șansă cât mai multor juniori și copii să participe la eveniment.

Invitarea la startul curselor “Batalionul Banat” (3 km) și “Poarta Forforosa” (10 km) a cât mai multor iubitori de alergare, achitând o taxă modică de 20 de lei.

O taxă de participare redusă la Marathonul “Cavalerii cetății” by Flexik Automation și la Semi-maratonul “Eugeniu de Savoya” by Hella/ Forvia, prin achiziționarea separată, opțională, a tricoului tehnic.

Încrierile la Timișoara City Marathon sunt deschise până la data de 9 octombrie 2022 și se pot realiza online aici: https://bit.ly/3pYg0ox

Timișoara City Marathon este un eveniment organizat de către Club Sportiv Alergotura și finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara și prin contribuția partenerilor și participanților înscriși la eveniment.

Alergotura promovează de peste 11 ani alergarea ca un element al unui stil de viață sănătos. Membrii clubului se implică voluntar în dezvoltarea spiritului civic al comunității locale, având la activ câteva mii de ture de alergare, precum și organizări de evenimente sportive. Amintim: Timotion, La Petrovaselo în vie, Pe un picior de Plai, Tura Licuricilor etc.

articolul original.

Scurtmetraje, imagini, cărți și reviste ale minorităților din Banat, pe 6 și 7 octombrie, la Dudeștii Noi

6 October 2022 at 10:32

Primăria Dudeștii Noi vrea să demonstreze că „Banatu-i fruncea”, organizând un eveniment dedicat multiculturalismului regiunii. Vor fi scurt metraje, imagini, cărți și reviste ale minorităților etnice. Asistența financiară este oferită prin programe și cu ajutorul asociațiilor care luptă împotriva rasismului.

Iată mesajul primăriei:

„Stimate doamne, stimați domni,

«Banatu-i fruncea» reprezintă atât o laudă cât și un angajament, un angajament de continua protejarea și promovarea valorilor care au făcut Banatul ceea ce este astăzi, un etalon de înțelegere culturală, de multiculturalism.

 Tributari acestui angajament, în colaborare cu asociațiile reprezentative ale minorităților din județul Timiș, cu asistență financiară din partea Guvernului României – Agenția Națională pentru Romi prin programul Promovarea unor acțiuni menite să încurajeze construirea unui climat intercultural bazat pe cunoaștere, respect reciproc și toleranță zero față de atitudini rasiste Asociația Centrul de Resurse pentru Regenerare Urbană a inițiat proiectul Interculturalism – împreună combatem discriminarea  proiect care reprezintă efortul minorităților din județul Timiș de a promova/proteja esența Banatului: multiculturalismul.

În acest sens vă invităm Joi și Vineri, 6 Octombrie 2022, 7 Octombrie 2022 la Casa de Cultură din Comuna Dudeștii Noi pentru a viziona: scurt metraje, imagini, cărți și reviste ale minorităților din Banat”.

articolul original.

Studenții nu vor rectori abuzatori! ANOSR cere limitarea numărului de mandate ale rectorilor prin lege

6 October 2022 at 10:03

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) din care fac parte și studenții din Timișoara critică ferm avizul negativ emis de Guvernul României, cu privire la PL-x nr. 344/2022, care, în esență, propune limitarea numărului de mandate ale rectorilor la două mandate.

Poziția federației cu privire la acest subiect a fost constant prezentă în spațiul public încă de la adoptarea Legii nr. 1/2011 și până la actualul proiect al Legii Învățământului Superior, în sensul în care limitarea numărului de mandate este benefică pentru asigurarea unui climat universitar democratic, pentru a preveni orice abuz de putere în acest mediu și pentru a ne asigura că interesul primordial al conducerilor vizează bunul mers al comunității, iar nu consolidarea poziției dominante.

Considerăm că stabilirea la nivel de universitate a limitei privind numărul de mandate ale rectorului ar reprezenta un regres cu privire la implementarea viziunii democratice generale de schimbare a liderilor după perioade de timp clar definite, noțiune aplicabilă altor instituții de interes public, la nivel național și mondial.

Cu privire la punctul de vedere emis de Guvernul României, ANOSR nu susține obligativitatea ca al doilea mandat să fie ocupat doar prin concurs și se dezice de interpretarea conform căreia limitarea numărului de mandate prin lege ar încălca autonomia universitară, întrucât în proiectul actual al Legii Învățământului Superior, numărul de mandate este stabilit prin „Cartea″ (așa cum o denumește Guvernul României) Universitară; argumentul nu este doar fals, ci și absurd, deoarece același proiect menționează faptul că numărul de mandate nu poate fi nelimitat (ceea ce ar fi o „ingerință″ la fel de mare), însă evită concretizarea acestei prevederi la nivel central. O astfel de prevedere este esențială pentru un climat universitar democratic, asigurând principiul eficienței instituționale – 8 ani reprezintă o perioadă timp suficientă pentru a pune în practică programul în baza căruia a fost acordat mandatul unui rector, fiind rezonabil ca, după această perioadă, să fie permisă ascensiunea unei noi echipe de conducere, cu noi viziuni, care să determine evoluția universității. Menținerea pentru o perioadă îndelungată a poziției de rector creează rețele nesănătoase de putere, prin care rectorul își poate menține funcția prin beneficii acordate în virtutea puterilor ridicate pe care le deține în comunitatea universitară.

În fine, dat fiind faptul că vorbim de o propunere de modificare a legislației, este asertiv că nu putem discuta despre o încălcare a autonomiei universitare sub pretextul că acest proiect ar încălca un alt proiect de lege, ambele neavând, momentan, nicio valoare juridică, întrucât nu sunt intrate în vigoare.

ANOSR a susținut, susține și va susține revenirea la forma inițială a Legii nr. 1/2011 – maximum două mandate și maximum opt ani – și se declară dezamăgită de eludarea tot mai frecventă a prevederilor legale prin artificii legislative, așa cum este cel introdus prin OUG nr. 49/2014, conform căruia cele două mandate ale rectorilor trebuie să fie „succesive″ și „complete″, întrucât prioritatea legiuitorului ar trebui să fie îmbunătățirea sistemului de învățământ, nu permanentizarea unor persoane în pozițiile de conducere din universități.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este prima federație națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 23 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 30 de universități, atingând un număr de 117 organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești.

La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.

articolul original.

Moment istoric! Jucătorii de padel din Timișoara participă la cea mai importantă competiție continentală

6 October 2022 at 10:02

Moment istoric pentru cel mai nou sport recunoscut oficial în România, padelul. La  mai puțin de trei luni de la recunoașterea oficială de către Ministerul Tineretului și Sportului, jucătorii de padel din Timișoara participă la cea mai importantă competiție continentală dedicată acestui sport de rachetă.

Două echipe masculine formate din sportivii timișoreni Silviu Popescu și Bruno Perescu, respectiv Lucian Perescu și Armand Baboian,  vor reprezenta România la INTERNATIONAL CUP OF PADEL CLUBS 2022. De asemenea, la feminin, clubul  nostru va fi reprezentat de două jucătoare profesioniste, Estefania Saez Perier și Pamela Torres Mesa.

„Am primit în februarie invitația de a participa la The International Cup of Padel Clubs, în Malaga, unde mergem cu cele mai bune echipe din România. Participarea la această competiție reprezintă o primă recunoaștere internațională a calității sportivilor timișoreni care practică acest sport, și, prin extensie, a jucătorilor români de padel”, a declarat Lucian Perescu, căpitanul echipei timișorene care participă la INTERNATIONAL CUP OF PADEL CLUBS 2022.

Padel Center Timișoara este singurul club din România care participă la INTERNATIONAL CUP OF PADEL CLUBS 2022, un turneu care pune în terenuri 23 de cluburi din Europa, Africa, Asia și America de Sud. Turneul va avea loc în Malaga (Spania), în perioada 6 – 9 octombrie.

Sportivii Padel Center Timișoara și-au aflat adversarii, ei fiind repartizați, în urma tragerilor la sorți, în Grupa 2, alături de La Palmeraie Sporting Club (Senegal) și CAFC – Cercle Amical Français de Casablanca (Maroc).

Cine sunt sportivii Padel Center Timișoara care reprezintă România la INTERNATIONAL CUP OF PADEL CLUBS 2022

Silviu Popescu este inginer software. El a jucat tenis de performanță până la vârsta de 14 ani. În urmă cu cinci ani a descoperit padelul iar de atunci e nelipsit din competiții. Anul trecut, Silviu a fost puternic implicat în proiectul Padel Center Timișoara de atragere a tinerilor liceeni din orașul de pe Bega în practicarea acestui sport, fiindu-le, luni la rând, antrenor.

În vârstă de 18 ani, Bruno Perescu este unul dintre cei mai tineri și de perspectivă sportivi ai clubului timișorean, cu rezultate deosebite în competițiile naționale în care a participat. Licean încă, Bruno practică padelul cu pasiune, de câțiva ani și e motivat să obțină noi performanțe.

Antreprenorul Lucian Perescu este cel care a pus bazele primului club de padel din partea de vest a României, în urmă cu nouă ani. De numele lui se leagă și diligențele depuse pentru recunoașterea oficială a acestui sport în România, de către Ministerul Tineretului și Sportului.

Armand Baboian a făcut tenis de performanță timp de 15 ani, apoi s-a îndrăgostit iremediabil de padel. El este, în acest moment, unul dintre cei mai buni jucători de padel din România.

Padelul, drum deschis către Olimpiadă

Padelul este un sport de rachetă, aflat la intersecția dintre tenis și squash, care se joacă la dublu, pe terenuri înconjurate de pereți de sticlă. Creat în Mexic, în anul 1969, este sportul cu cea mai mare dinamică la nivel mondial, cu milioane de adepți. De exemplu, în Spania, numărul jucătorilor de padel a depășit numărul jucătorilor de tenis. Această țară este, de altfel, cea care organizează cele mai importante și numeroase turnee din cadrul World Padel Tour, competiția majoră dedicată acestui sport la nivel mondial.

Amintim și faptul că EOC – Comitetele Olimpice Europene au inclus padelul în programul celei de-a treia ediții a Jocurilor Europene, programată să aibă loc în Polonia în 2023. Mai multe detalii despre competiție sunt disponibile aici: http://europadelcup.com/language/en/

articolul original.

Aquatim! Vineri, la intersecția străzii Lucia cu DJ 592 din Moșnița Nouă se va executa o conectare de conducte

6 October 2022 at 10:01
By: zdv

Vineri, 7 octombrie, între orele 10-16, la intersecția străzii Lucia cu DJ 592 din Moșnița Nouă se va executa o conectare de conducte. Pe durata lucrărilor se va întrerupe furnizarea apei pe străzile Lucia, Domașnea, Teregova, Ursului, Inului, Cânepei, Macului, Dognecea, Criciova, Mărășești, Adamclisi, Armeniș, Bârna, Popândăului, Farmaciei, Gărâna, Iederei și Sofia.

La reluarea alimentării cu apă în regim normal este posibil ca la robinete să curgă apă tulbure. Deoarece această perturbare va fi de scurtă durată, recomandăm clienților să nu folosească apa în scopuri menajere, până la limpezirea completă. Rugăm, de asemenea, consumatorii să ia măsuri de stocare a unor cantități de apă care să le acopere necesarul pe perioada anunțată.

articolul original.

Femeie urmărită național pentru furt, depistată polițiștii locali din Timișoara în Piața 700

6 October 2022 at 09:50

Joi, 6 octombrie, polițiștii locali din Timișoara au capturat o femeie urmărită național pentru furt. Descoperirea le-a aparținut angajaților Biroului Transport Urban și Patrulare Navală, aflați în patrulare pe mijloacele de transport în comun. În jurul orei 11.50, aceștia au observat-o pe femeia în cauză în stația STPT din Piața 700, o

„Este vorba despre o femeie, B.C., de 36 de ani, din Oradea, județul Bihor. Aceasta era dată în urmărire deoarece se sustragea executării pedepsei fiind condamnată pentru furt de bani și bunuri dintr-un hotel din Băile Felix, comis în anul 2019. Cea în cauză a fost predată la Compartimentul Urmăriri din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Timiș”, transmit reprezentanții Poliției Locale Timișoara.

articolul original.

Un chirurg plastician, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, a murit în urma unui tragic accident

6 October 2022 at 04:04
By: zdv

Un chirurg plastician care, anul trecut, timp de sase luni, si-a desfasurat activitatea la Spitalul Casa Austria din Timisoara, a decedat in urma unui tragic accident de bicicleta.

Traian Savu, 44 de ani, care se stabilise in Franta, mergea cu bicicleta spre gara Saint-Roch, din Montpellier, de unde lua mereu trenul pentru a merge la Spitalul Universitar din Nimes. Potrivit martorilor, dupa ce a depasit un alt biciclist, in viteza, una dintre rotile bicicletei sale s-a blocat intr-o sina de tramvai, astfel ca Traian a fost aruncat de pe vehicul direct pe carosabil, unde s-a izbit cu capul de asfalt.

Din nefericire, nu purta casca de protectie, motiv pentru care impactul i-a fost mortal. Chiar daca ambulanta a ajuns repede la locul accidentului, Traian Savu s-a stins din viata dupa cateva minute de agonie. In statia de tramvai din Montpellier, acolo unde Traian Savu si-a gasit sfarsitul, au avut loc, in ultimii ani, mai multe accidente grave cu biciclisti, dar autoritatile locale din oras nu au facut inca nimic pentru a evita aceste tragedii.

„Am petrecut sute de ore impreuna avand grija de bolnavi, de marii arsi si salvand vieti. Era un chirurg foarte apreciat”, le-a spus doctorul Farid Bekara jurnalistilor francezi de la Midi Libre. Dupa moartea sa, Traian Savu si-a lasat in urma atat sotia, cat si cei doi copii in varsta de doi ani, respectiv trei luni.

Traian Savu este nascut in Pitesti si, in 2003, a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara. Dupa terminarea facultatii a emigrat in Canada, unde a muncit timp de mai multi ani.

In ianuarie 2017 s-a intors in Romania, unde a lucrat ca si chirurg plastician timp de un an si patru luni. In luna mai a anului 2018, barbatul s-a mutat in Franta si s-a facut remarcat in mai multe centre medicale si spitale din Lyon, Montpellier si Argenteuil.

In luna mai a anului 2021, a mai revenit Romania, unde a lucrat, timp de sase luni, la Spitalul Casa Austria din Timisoara. In noiembrie 2021 s-a intors in Franta si lucra la Spitalul Universitar din Nimes, unde, de sase luni, ocupa o functie de chirurg plastician.

articolul original.

Avarii pe rețeua Colterm! Iată străzile pe care locuințele rămân, joi, fără apă caldă și încălzire, în Timișoara

6 October 2022 at 03:39

Pentru remedierea unor defecțiuni tehnice apărute la rețeaua primară de termoficare a municipiului Timișoara, Colterm întrerupe furnizarea apei calde de consum și a încălzirii, în data de 06.10.2022, după cum urmează:

   -de la  ora 8ºº până la ora 17ºº,  la  punctele termice 45, 45A, 45B, 35 și 36. Vor fi afectați consumatorii arondați străzilor:  Calea Aradului, Orșova, Călan, Carei, Dej, Liege, Cugir, Felix, Torontal, Bucovina, Ion Inculeț,  C-tin Stere,  Maria Tănase,  Soroca,  Aleea Hotinului,  Pan Halipa, Matei Basarab, Ioan Nistor, Iancu Flondor, Cernăuți, Viilor, Storojineț, Martirii de la Fântâna Albă, Martir Ovidiu Munteanu, Martir Anton Florian ;

  -de la de la  ora 8ºº la ora 14ºº, la  punctul termic 48B, unde vor fi afectați consumatorii arondați străzilor: Amforei,  Dropiei,  Gh. Lazar,  Timiș.

Tot în ziua de 06 octombrie 2022, se va întrerupe furnizarea apei calde de consum, în intervalul orar 08.00 – 18.00, la PT40, în vederea executării de lucrări aferente proiectului „Retehnologizarea sistemului centralizat de termoficare din Municipiul Timișoara în vederea conformării la normele de protecția mediului privind emisiile poluante în aer și pentru creșterea eficienței în alimentarea cu căldură urbană Etapa II”.  

Vor fi afectați consumatorii care locuiesc pe străzile: . Silistra  bl. A44, A29, A30, A31, A32, A36, A37, A38; Holdelor nr. 20, A18, A28; Sf. Ap. Petru și Pavel bl. A40 și A41; C-tin cel Mare bl. A13 și A33; I. Ionescu de la Brad bl. A3, A4, A5, A6; Luminița Boțoc bl. A19, A20, A22, A23; Mart. C-tin Zăbulică bl. A10, A11, A14, A15, A16 și A17.

“Atragem atenția că, la finalizarea lucrărilor, poate apărea fenomenul de turbiditate pentru o scurtă perioadă de timp, motiv pentru care recomandăm evitarea folosirii apei în scopuri menajere, până la limpezire ei. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și, totodată, vă informăm că nerespectarea orelor de începere și finalizare a lucrărilor cade direct în sarcina prestatorului. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă mulțumim pentru înțelegere!”, este mesajul Colterm.

articolul original.

Soluție de acid acetic şi apă, vândută ca și oțet, de lanţul de magazine Lidl

6 October 2022 at 03:36
By: zdv

ANPC anunţă, miercuri seară, că analiza de laborator confirmă că unul dintre oţeturile comercializate pe piaţă, „Oţet din Vin SEINEANA” este pe bază de acid acetic. ANPC a oprit de la comercializare produsul de la Lidl, scrie News.ro.

Măsura opririi temporare de la comercializare a produsului „Oţet din Vin SEINEANA”, LOT 1/ 17.05.2022, comercializat de lanţul de magazine Lidl, dispusă în urmă cu trei luni în urma unui control efectuat de comisarii pentru protecţia consumatorilor, a fost transformată în cea de oprire definitivă de la comercializare şi retragerea acestuia din circuitul consumului uman, după ce analiza de laborator a confirmat că produsul era de fapt o soluţie obţinută din acid acetic şi apă.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), remis miercuri seara AGERPRES, măsura este valabilă pentru toate magazinele Lidl de pe teritoriul ţării.

„În urma unor verificări desfăşurate de ANPC cu aproximativ 3 luni în urmă în lanţul de magazine Lidl, acţiuni de control care vizau modul în care este respectată legislaţia în domeniu, în respectivele unităţi, au fost prelevate probe din produsul ” Oţet din Vin SEINEANA”, LOT 1/ 17.05.2022, în vederea determinării de către un laborator acreditat a prezenţei acidului acetic în produs. Lotul prelevat a fost oprit temporar de la comercializare până la finalizarea documentului de control, ca urmare a elaborării rapoartelor de încercare. În urma analizării probelor depuse la laborator, s-a constatat că produsul prezentat şi vândut consumatorilor ca provenind din vin nu are nicio legătură cu acesta, fiind de fapt o soluţie obţinută din acid acetic şi apă”, se spune în comunicat.

Ca atare, măsura opririi temporare de la comercializare, mai devreme menţionată, a fost transformată de comisarii ANPC în cea de oprire definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a produsului “Oţet din Vin SEINEANA”, LOT 1/ 17.05.2022, valabilă pentru toate magazinele lanţului Lidl, de pe teritoriul ţării.

articolul original.

A murit preotul Cornel Aldescu

6 October 2022 at 03:29

Preotul Cornel Aldescu a trecut la viața cea veșnică, miercuri 5 octombrie 2022, la vârsta de 73 de ani.

Părintele Cornel Aldescu s-a născut la data de 26 ianuarie 1949 din părinții Pavel și Maria în satul Potoc, comuna Sasca Montană, judeţul Caraş Severin. El a avut încă o soră. Școala Primară a făcut-o în Potoc, cea Gimnazială la Reșița, iar Liceul în Oravița. În anul 1973 a absolvit Institutul Teologic din Sibiu.

A fost hirotonit preot în anul 1974 pe seama parohiei Cărbunari, unde se și pensionează în anul 2014. A slujit timp de 40 de ani și 3 luni în această parohie.

A fost căsătorit cu Aldescu Victoria și a avut două fete: Adela și Evelina.

După pensionare și-a urmat cele două fete în Arad pentru a fi alături de ele.

Din momentul pensionării până la sfârșitul vieții a fost îmbisericit și a slujit în biserica Parohiei Arad- Micalaca Veche I, din Municipiul Arad.

Trupul neînsuflețit al părintelui Cornel Aldescu va fi depus în biserica Parohiei Arad-Micalaca Veche I, unde se vor săvârși slujbe de pomenire și prohodire.

Joi, 6 octombrie, ora 19, se va săvârși slujba priveghiului.

Vineri, 7 octombrie, începând cu ora 10 se va săvârși Sfânta Liturghie, iar de la ora 14, Slujba înmormântării.

articolul original.
Before yesterdayZiua de Vest

Povestea maestrului clopotar Novotny. A făcut clopotele din Catedrala Mitropolitană, Biserica Millenium sau Domul din Unirii

5 October 2022 at 16:48

Renumitul maestru clopotar, Antal (Anton) Novotny, şi-a înfiinţat la Timişoara o turnătorie de clopote şi atelier, în anul 1872, în cartierul Fabric. A devenit foarte cunoscut nu doar pe plan local, ci în întreaga Ungarie, pentru că făcea clopote pentru orice etnie sau confesiune, pentru biserici romano-catolice, ortodoxe, greco-catolice, reformate sau de alte confesiuni.

Biserica Romano-Catolică Millenium din Fabric, Biserica Romano-Catolică din Elisabetin, Domul Romano-Catolică din Piaţa Unirii, Biserica Reformată din Piaţa Maria sau Catedrala Mitropolitană, sunt doar câteva dintre lăcaşurile de cult care au fost dotate cu clopote marca Novotny.

Antal Novotny s-a născut la 6 ianuarie 1840, la Timişoara, dintr-o familie de cehi.

Pe lângă clopote, mai producea şi structurile metalice pe care se montau clopotele. Avea şi meşteri fierari foarte buni care mai făceau şi diverse obiecte de artizanat din metal şi alamă.

Clopotele lui Novotny putea fi uşor recunoscut după marca înregistrată, care era reprezentată cu un „S” stilizat.  

În anul 1909, Novotny a sărbătorit realizarea a 3.000 de clopote. La eveniment a participat şi Csernoh Janos, epicopul de Cenad.  

În timpul Primului Război Mondial, multe clopote, au fost rechiziţionate de armată pentru fabricarea de obuze sau alte materiale de război. Aşa se face că după război a avut din nou foarte mult de lucru.

Cele şapte clopote (care au o greutate totală de aproximativ  8.000 kilograme) din Catedrala Mitropolitană Ortodoxă au fost realizate de Novotny. Ele au fost confecţionate dintr-un material adus din insulele Sumatra şi Borneo (78 la sută cupru şi 32 la sută zinc).

Au fost armonizate de compozitorul Sabin Drăgoi. Sunetul acestora, cu o rezonanţă deosebită, se aude aproape pe tot cuprinsul Timişoarei.

În 28 august 1938 a avut loc sfinţirea clopotelor şi a crucilor (realizate în atelierele lui Iacob Schwab) de către P S Episcop al Aradului Andrei Magieru, împreună cu un sobor de 400 preoţi şi enoriaşi din parohiile protopopiatului Timişoara.

Atelierul lui Antal Novotny a fost premiat la expoziţiile internaţionale de la Budapesta din 1885 şi 1896, cât şi la expoziţia industrială de la Timişoara, din 1891. 

Antal Novotny a murit în 3 ianuarie 1914, la 75 de ani, şi a fost înmormântat în cripta familiei din Calea Buziaşului. Înainte să moară, Novotny şi-a donat casele pe care le deţinea Institutului de Nevăzători  din Timişoara.

După moarte, afacerea a rămas pe mâna fiului său, Lajos Novotny şi a cumnatului Balogh Endre (1892-1937).

FOTOGRAFII Arhiva Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara 

articolul original.

Arta!Focul viu & Salonul Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice 2022 ajuns la Ediția a X-a

5 October 2022 at 15:19

Arta autentică este focul viu care transformă și elevează tot ceea ce atinge, pânza, hârtia, privitorii și spațiile cu care intră în contact, precum și artistul însăși. Salonul Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice de la Timișoara este un spațiu sigur pentru cei care își exprimă adevărul prin artă, o oază a Artistului-OM Liber.

525 de artiști din peste 50 de țări și 6 continente participă la salonul nostru devenit deja tradiție, uniți într-un singur cuget: arta expune adevărul la nivel global pentru a aduce înapoi Umanul în societatea actuală. Artiștii caricaturiști, umoriști la rădăcină, sunt printre cei mai critici analiști ai realității înconjurătoare. Cu o privire critică și o gândire ascuțită, expun adevărul observat întotdeauna cu zâmbetul pe buze: viața este prețioasă, merită să fie traită frumos și demn, respectând Umanitatea și Valorile sale universale.

În cadrul vernisajului online din 14 octombrie orele 16:00 (RO), Președintele Salonului Internațional, Antonio Calderon de Jesus va anunța nominalizații și premianții Ediției a X-a în direct pe parcursul conferinței transmise live pe FB Stefan Popa POPA’S.

2022 marchează pentru noi puntea de legatură dintre generația actuală și cea viitoare: expunem anul acesta lucrări ale școlilor de artă pentru copii de pe diferite continente cu mesaje foarte puternice, adresate întregii lumi.

Speakeri internaționali ne onorează cu prezența : Giorgio Cegna, Rector al Uniglobus-PUSA University-Belle Arti, Assisi (Italia), Thomas Gallego Izquierdo Director Depart. Arte Vizuale Satirice al Universității Alcala de Henares (Spania), Vladimir Kazanevsky renumit caricaturist din Kiev (Ucraina), Rudy Gheysens, Presedintele Asociației Caricaturiștilor din Belgia, Ilya Katz, caricaturist din Tel Aviv (Israel), Valeri Kurtu (Germania), Tudor Banus (Franța), precum și alți invitați.

Salonul Internațional este organizat de Consiliul Județean Timiș și Muzeul Național al Banatului în parteneriat cu Fundația Popa’S.

Expoziția va fi deschisă în perioada 14 octombrie – 7 noiembrie în intervalul orar 10:00 – 18:00 la Mansarda Bastionului Therezia, Str. Martin Luther 4, Timișoara. Mai multe detalii pe : https://www.facebook.com/stefan.popapopas.oficialwww.facebook.com/MuzeulBanatuluiTimisoaraOficial/

articolul original.

600 de boboci agronomi, 60 de profesori și 12 cluburi, la târgul de la USV Timișoara

5 October 2022 at 14:17

Eveniment organizat pentru bobocii agronomi de la Universitatea de Științe ale Vieții Timișoara: un Târg al cluburilor și prezentarea Ghidului Bobocului 2022.

Au participat peste 600 de studenți boboci și 60 de cadre didactice. S-au prezentat 12 cluburi ,organizații studențești si departamente pentru studenți. In urma evenimentului s-au înscris in cluburi un număr de 160 de studenți.

Au participat:

 1. Centrul de Consiliere si orientare in cariera

2 .Departamentul Erasmus

 1. Clubul Sportiv ASU Agronomia
 2. Clubul de Business
 3. Clubul Excursionistilor
 4. Clubul de Geomatica
 5. Clubul Ecologiștilor
 6. Clubul Fermierilor
 7. Asociația Studenților din Medicina Veterinara Timisoara
 8. Liga Studenților United Students
 9. Akademica Banat
 10. Fire Youth Ensemble
 11. Food safety Club Student
articolul original.

Ziua Mondială a Educației – Premiul Mentor pentru excelență în educație. Laureații din Timiș

5 October 2022 at 14:16

Zece profesori și antrenori vor primi și în acest an Premiul Mentor pentru excelență în educație. Premiul constă dintr-un trofeu realizat de artistul sticlar Ioan Nemțoi și o sumă în valoare de 8.000 de lei. Nominalizările se depun online până în 31 decembrie 2022 pe https://pentrucomunitate.ro/ro/mentor

Programul se organizează anual, începând din 2010, din dorința de a atrage atenția opiniei publice asupra acelor profesori, educatori, antrenori, mentori, care au avut un rol important în viața discipolilor lor, au descoperit și au lansat tinere talente, care le-au sprijinit din umbră primii pași, al căror devotament și entuziasm au contribuit esențial la dezvoltarea, punerea în valoare a talentelor lor.

Programul este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile asigurate de Compania MOL România.

Pot fi nominalizați acei profesori, antrenori, mentori care au reușit și reușesc să stimuleze copii talentați, care îi pregătesc pentru a face față competițiilor, care caută în permanență posibilitățile lor de dezvoltare. Organizatorii doresc să fie nominalizați acei profesori, antrenori, mentori a căror excelență educativă a condus generații întregi spre succes, a căror activitate însă a rămas în umbră, fără recompense morale sau materiale în măsura valorilor realizate.

Dacă îi cunoașteți, nominalizați-i la Premiul Mentor pentru excelență în educație.

Orice persoană poate să facă o nominalizare atât în nume propriu cât și în numele unui grup. Detalii și formular de nominalizare se găsesc pe site-ul Fundației Pentru Comunitate – https://pentrucomunitate.ro/ro/mentor

Gala Premiilor Mentor se va organiza în primăvara anului viitor la sala Amfiteatru de pe acoperișul Teatrului Național București.

Laureații Premiului Mentor din Timiș:

2020 – Ion Bădescu, antrenor de înot – https://bit.ly/3ysa8az

2018 – Golcea Sandu Mirel, profesor de fizică – https://youtu.be/7KvIGvx2w3A

2015 – Ghiață Dida Maria, antrenor emerit canotaj – https://bit.ly/3V57K4E

2015 – Păcurar Mária, profesor de matematică – https://bit.ly/3RHJ2Eq

2014 – Jicman Ligia Letiția, antrenor șah – https://bit.ly/3eeLKn4

2012 – Fernbach Ioan, profesor de vioară – https://bit.ly/3SYQoo0

2010 – Maria Cleșiu, profesor de vioară – https://bit.ly/3C2zA8I

articolul original.
❌