ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ziua de Vest

Adolescent de 18 ani, reţinut pentru 24 de ore, după ce a spart contul de social-media unei tinere, apoi i-a cerut bani pentru deblocare

8 August 2022 at 18:57
By: zdv

Un adolescent de 18 ani din judeţul Timiş a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce i-a blocat contul de social-media unei femei de 23 de ani, apoi i-a cerut 200 de euro pentru a-l debloca. Poliţiştii au organizat un flagrant şi l-au prins pe bărbat. 

Poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din Timişoara au fost sesizaţi în urmă cu două zile despre şantaj.

 ”La data de 06 august a.c., poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale au fost sesizaţi  de către o femeie, în vârstă de 23 de ani, cu privire la faptul că un băiat necunoscut ar fi abordat-o pe o reţea de socializare în cursul aceleiaşi zile şi i-a relatat faptul că i-a blocat contul la aceea aplicaţie, cerându-i o sumă de 200 de euro pentru a-l debloca ulterior”, transmite IPJ Timiş.

Femeia a stabilit locul de întâlnire în parcarea unui supermarket din Timişoara, pentru a-i remite tânărului suma de 200 de euro.  

”În baza celor sesizate, în data de 07 august a.c., poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale au depistat în flagrant delict un tânăr de 18 ani, în timp ce a primit de la persoana vătămată suma de 200 de euro. Acesta a fost imobilizat şi încătuşat, ulterior fiind condus la audieri. În urma controlului corporal, asupra individului s-a găsit suma de 200 de euro în bancnote de 50/100 euro şi două telefoane mobile folosite la comiterea faptei, bunuri care au fost ridicate în vederea efectuării unei percheziţii informatice”, mai precizează IPJ Timiş.  

Tânărul a fost reţinut pentru 24 de ore pentru şantaj, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Timiş.

articolul original.

Ambulanță implicată într-un accident rutier, în Şiria! Şoferul autospecialei, transportat la spital

8 August 2022 at 17:18
By: zdv

Un accident rutier în care au fost implicate o ambulanţă şi un autoturism a avut loc, luni, în localitatea arădeană Şiria. Şoferul autospecialei, un bărbat de 41 de ani, a fost transportat la spital.

“Din cercetări a reieşit că un bărbat de 31 de ani, din comuna Şiria, care conducea un autoturism pe D.J.709 a intrat în coliziune cu o ambulanţă condusă de un bărbat de 41 de ani, din localitatea Buteni. În urma impactului a rezultat rănirea uşoară a bărbatului de 41 de ani, care a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate”, a transmis Poliţia Judeţeană Arad.

Şoferii au fost testaţi cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În acest caz, poliţiştii au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă şi continuă cercetările pentru stabilirea tuturor cauzelor şi împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

articolul original.

Mașină lovită de tramvai

8 August 2022 at 16:25

Mașina unui șofer a fost lovită de un tramvai care a trecut pe roșu. Accidentul a avut loc luni după amiaza, la intersecția străzii Ion Ghica cu Bld. Regele Carol. Vatmanul, în vârstă de 45 de ani, circula dinspre Piața Sinaia spre Piața Iosefin. Impactul a fost puternic, mașina fiind târâtă de tramvai mai mulți metri.

Tramvaiul a lovit un autoturism, condus de un tânăr de 34 de ani, iar în urma impactului acesta a fost rănit ușor, fiind transportat la spital pentru îngrijiri medicale.

Polițiștii de la rutieră s-au deplasat la fața locului și au deschis acum, conform procedurilor, un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă.

articolul original.

Viktor Orban, o lovitură de mare maestru

8 August 2022 at 14:28

Ne place sau nu ne place de el, îi aprobăm sau nu acțiunile, îi dezaprobăm sau dimpotrivă, discursul incendiar la adresa Uniunii Europene, sau legat de tradițiile creștine, de familie, ori de rasa europeană. Independent de atitudinea noastră, obiectivă sau subiectivă, trebuie să încercăm să fim realiști. Prin mutarea pe care a făcut-o în Texas, în fața membriilor și simpatizanților Partidului Republican, Viktor Orban a dat o lovitură de mare maestru. De experimentat și inspirat geopolitician.

,,Viktor Orban cel rău”, poreclit astfel, în păsăreasca lor, de birocrații de la Bruxelles, pentru a se face o distincție în raport cu ,,Orban cel bun”, respectiv Ludovic, este în acest moment cel mai experimentat om politic din Uniunea Europeană. Cel mai longeviv premier.

Și-a început cariera, și respectiv ascensiunea, în piața centrală din Budapesta, într-un moment în care Ceaușescu încă rezista la putere, iar Ungaria schimba din temelii regimul politic. A intemeiat FIDESZ, o mișcare a tinerilor anticomuniști pe care a transformat-o rapid într-un partid politic, care a intrat, producând valuri uriașe, în parlamentul de la Budapesta. Am avut prilejul să îl cunosc în vara lui 1990, când era înconjurat de tineri pletoși și cu cercei în ureche. Am stat atunci destul de mult de vorbă, referitor la tragicele evenimente care avuseseră loc la Tîrgu Mureș.

Ceea ce este uluitor este că, de atunci până acum, discursul lui Viktor Orban s-a schimbat, s-a perfecționat, s-a laminat, dar în linii mari, acest talentat om politic a urmărit aceleași ținte. Care, în ceea ce îl privesc, legat de cariera sa, de destinul său politic, s-au dovedit a fi un succes pentru Ungaria. Ungaria a profitat din plin de statutul de membru al Grupului de la Visegrad, în strâns parteneriat cu Polonia și a fost primită în primul val, atât în NATO, cât și în Uniunea Europeană, în condițiile in care a promovat, în mod perseverent, o politică națională și suveranistă și a cultivat, cu aplomb, toate comunitățiile de maghiari din lume. Și ce a devenit astăzi Viktor Orban?

Fără să se transforme, fără să-și schimbe obiectivele sau politica, el a ajuns să deranjeze profund, mai întâi uriașa rețea mondială, în epicentrul căreia se află George Soroș, de origine maghiară, apoi birocrația dar și dirijorii politici de la Bruxelles, pe măsură ce conducerea Uniunii Europene a fost acaparată, sub influența lui George Soroș de către neomarxiști, și din acest motiv, liderul de la Budapesta este din ce în ce mai mult amenințat cu excomunicarea din UE.

Excomunicarea sa din UE probabil că nu se va putea face. La fel cum nici tratatele de bază nu vor putea fi modificate în mod radical. UE trebuie să se reformeze. Dar în niciun caz pe căile impuse în prezent de către neomarxiști. Uniunea Europeană nu a apărut ca o asociere a statelor europene cu zeci și zeci de milioane de persoane venite din toate colțurile lumii, în dorința de a beneficia de o viață mai bună, dar de multe ori fără a fi luat în prealabil decizia de a munci și de a transpira pentru atingerea acestui obiectiv. Multiculturalismul este o valoare esențială a Uniunii Europene. Pot conviețui pașnic și pot prospera în UE, comunități cu religii diferite, care vorbesc limbi diferite, care au culturi diferite, fără însă a renunța la identitatea lor. Și nici la valorile suverane care țin de esența existenței statelor. Dar neomarxiștii vor altfel.

Sloganul acestora, în plan globalist, pentru că sunt partizani declarați ai globalismului, sună în felul următor: ,,Neomarxiști din toată lumea, uniți-vă!”. Și așa se face că, unul dintre cei mai experimentați și mai consecvenți oameni politici din Europa, făcând un desant in Texas, după o întâlnire extrem de cordială cu Donald Trump, fiind aclamat și în ropote de aplauze, a lansat și el un slogan: ,,Conservatori din toată lumea, uniți-vă!”. În ce scop? Pentru a lupta împotriva globalismului, a siluirii statelor-națiuni, a distrugerii fundamentelor religiei creștine, a subminării familiei și introducerii forțate, în școli și societate a practicilor de tip homosexual. Insistând asupra faptului că guvernul Ungariei acordă toleranță zero extremismului, rasismului și xenofobiei, Viktor orban a ales, culmea, chiar Statele Unite, acuzate atât de frecvent și în bună parte pe nedrept de promovarea globalismului, pentru a solicita o unire a forțelor conservatorilor din lumea întreagă tocmai în direcția luptei împotriva globalismului. Și a fost răsplătit cu ovații. Și, probabil, va beneficia de o susținere mai amplă din partea Partidului Republican din Statele Unite, mai ales în condițiile în care, așa cum este de presupus, acesta vor promova viitoarea echipă de la Casa Albă. Această interesantă ascensiune, o veritabilă resetare în plan extern a lui Viktor Orban a început, să nu uităm, în România, în urmă cu puțin timp în cadrul unei ample ceremonii cu caracter religios care i-a adus laolaltă atât pe maghiarii de pretutindeni, cât și comunități ale unor etnici români sau de altă naționalitate care împărtășesc aceleași credințe religioase.

articolul original.

Ing. Laurențiu Maier, director dezvoltare la Aquatim, a murit luni, după șase luni de suferință

8 August 2022 at 13:22

Cu profundă durere, Aquatim anunță pierderea unuia dintre cei mai importanți membri, ing. Laurențiu Maier, director dezvoltare.  Profesionist, serios, cu un caracter desăvârșit, colegul nostru s-a stins în data de 8 august, după șase luni de luptă cu o boală incurabilă și necruțătoare, lăsând un gol imens nu doar în familia sa, ci și în Familia Aquatim.

Dumnezeu să-l odihnească și să-i lumineze calea spre Rai! – este mesajul Aquatim, luni 8 august 2022.

Dumnezeu să te odihnească în lumină! Laurențiu, dragă Laurențiu, ne-ai frânt inimile! Te vom păstra în suflete, te vom cinsti în gânduri și fapte, te vom iubi întotdeauna! Cum ai luptat tu… n-a luptat nimeni. Cum ai crezut tu… n-a crezut nimeni. Omule drag, ești modelul nostru! este mesajul Crenguței Radosav, care l-a intervievat pe 25 februarie. La trei zile, s-a aflat despre boala necruțătoare pe care a descoperit-o Laurențiu.

Laurențiu Maier a fost directorul de dezvoltare al Aquatim, un reper de seriozitate, moralitate, verticalitate.

Onorată că am avut șansa să intervievez un ASTFEL DE OM. Deopotrivă, convinsă că viața noastră nu se termină aici…. ci Acolo, unde nu e nici durere, nici întristare! – mai spune Crenguța.

Iată interviul!

“Laurențiu, 53 de ani, de șase aici, director Dezvoltare, șarmant, inteligent, special, ghidat de-un triolet sacru: Dumnezeu, familia și colegii!

Onoarea a fost, cert, a noastră, în momentul în care a decis să vină în Aquatim, pentru că este combinația ideală creier-suflet, pentru că inspiră încredere-n superlativ și expiră eleganță profesională-n exces, pentru că are aer de Vest… într-un alt Vest, pe care-l vede, în câțiva ani, fix ca „originalul”.

M-a cucerit prin mers (da, da, să știți că e un reper important!), ținută (și, și!), discurs și… lumină. Le dețin doar cei care, după ce dau mâna cu viața, zâmbesc sincer, recunoscător, cald și rostesc, fără vreo reținere c-ar fi percepuți prea sensibili, „Mulțumesc!”. Ori de câte ori simt. Laurențiu are, deci, și această rară și admirabilă eleganță a mulțumirii, care-l face să strălucească. Întotdeauna.

Vine din două „fabrici de creiere” ale regiunii, Hidrotehnica UPT, respectiv ISPE Timișoara (recunoscută, în anii în care a funcționat, drept gigantul inteligenței energetice ROMÂNEȘTI), a și condus această instituție de reper, din această poziție de top venind, de altfel, în Familie. Detaliul este de… chapeau, evidament!

Serios a fost toată viața lui, și când a proiectat, și când a muncit, și când a iubit. Este căsătorit, de tânăr, cu Alina, îl au împreună pe Alexandru (inginer la Tesla Munchen) și dețin cu toții FERICIRE. Ea se împrăștie în toate zările și-i face să se numere printre cei aleși.

Laurențiu are o mândrie sinceră și-atât de emoționantă că face lucruri importante pentru zona lui, care aduc, vizibil/palpabil prosperitate oamenilor, care, da, sunt frecvent stresante și apăsătoare, dar care nu „adună” greutatea purtată pe umeri, ci exclusiv final după final extraordinar. Ori de câte ori este el la butoane.

Este mândru și pentru că face parte (direct și indirect) din linia urmașilor celor care au girat, strălucit, sistemul de alimentare cu apă al Timișoarei, peretele important al biroului său fiind un nou „Mulțumesc!”, adresat de data aceasta lui Stan Vidrighin. Are desenele lui, în creion, cu detaliile extraordinare care i-au construit geniul de vizionar.

Are credință de nezdruncinat, iubire de familie și de colegi, este convins că Dumnezeu este… tot acolo, și-n aste timpuri haine, întrebarea este unde suntem noi. Laurențiu are răspunsul, dar preferă să rămână, deocamdată, strict personal. Încearcă, zi-lumină, ca roada muncii sale să fie una „dulce” și-n urma lui să rămână ceva trainic. Nu se teme de asaltul… roboților, căci omul este de neînlocuit. Merge, firesc, pe „Keep calm and carry on”, căci… CREDE. Îi este suficient.

Dragul meu Laurențiu, eu, una, mă bucur enorm că percepția mea asupra ta, de englishman autentic, a dat greș, DOAR geografic, că ne-ai lăsat privilegiul să te respirăm și mândria să te avem. Ești fascinant! Îți MULȚUMESC!” #FamiliaAquatim @Crenguța Radosav

articolul original.

75.136 de copii aveau cel puțin un părinte plecat! Campanie de informare pentru părinți, chiar la frontiera Nădlac

8 August 2022 at 12:59

În luna august, cei mai mulți dintre părinții care lucrează în străinătate se întorc acasă, la copiii lor, în Timișoara și în celelalte localități din județul Timiș.

De aceea Salvați Copiii România, împreună cu Poliția de Frontieră, organizează, pentru a doua vară consecutiv, acțiuni chiar la frontieră, prin care să informeze părinții despre importanța comunicării cu copiii lor.

Evenimentul prin care va fi anunțată campania de informare pentru părinți va avea loc în data de 10 august, la ora 11:00, la punctul de trecere a frontierei Nădlac II, Arad.

Organizația Salvați Copiii România lansează o serie de activităţi de informare cu privire la efectele negative pe care plecarea părinţilor le poate avea asupra dezvoltării copiilor şi importanţa comunicării părinţilor aflaţi la distanţă cu copiii de acasă, destinate părinţilor care muncesc în străinătate şi se întorc în România în perioada vacanţei de vară, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române.

La finalul anului 2020, 75.136 de copii aveau cel puțin un părinte plecat să muncească în alte țări, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială. Dintre aceștia, 22.662 aveau ambii părinţi plecaţi peste hotare sau proveneau din familii în care părintele unic susţinător este plecat.

În acest context, Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române, lansează o serie de activităţi de informare cu privire la efectele negative pe care plecarea părinţilor le poate avea asupra dezvoltării copiilor şi importanţa comunicării părinţilor aflaţi la distanţă cu copiii de acasă, destinate părinţilor care muncesc în străinătate şi se întorc în România în perioada vacanţei de vară.

Conform analizei realizate de Salvaţi Copiii la începutul lunii mai 2021, pe un eşantion de 700 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate dintre beneficiarii programelor socio-educaţionale ale organizaţiei, 4% au părinţii plecaţi de mai putin de un an, 32% de o perioadă între un an şi trei ani, 37% de o perioadă între patru şi șase ani, 18% între șapte și nouă ani, iar 9% de peste 10 ani.

În ceea ce priveşte frecvenţa reîntoarcerilor, dacă anterior pandemiei 12% dintre părinţi se reîntorceau o dată la doi ani sau mai rar, 32% o dată pe an, 29% de două ori pe an, doar 20% de trei ori pe an sau mai mult, iar în cazul a 7% a fost menţionată o altă situaţie (majoritatea situaţiilor descrise fiind de fapt referitoare la ruperea legăturii cu copiii din ţară), începând din martie 2020, pentru 46% dintre părinţi frecvenţa reîntoarcerilor a fost mai scăzută, iar pentru alţi 46% dintre ei frecvenţa reîntoarcerilor a rămas aceeaşi.

„Este normal ca părinții să facă tot ce le stă în putință pentru binele copiilor lor. Este foarte grea alegerea între a-l trimite pe copil la școală, a-i asigura accesul la educație și a-i asigura securitatea emoțională, așa cum se întâmplă când copilul crește alături de părinți. Copiii lăsați în grija rudelor sunt copii de două ori vulnerabilizați: odată de clivajul social care le trimite părinții să câștige bani în afara țării și a doua oară de această vulnerabilizare psihologică, emoțională și socială. Această problematică a fost accentuată de perioada pandemiei; s-au agravat atât dificultăţile cu care se confruntă copiii şi îngrijorarea resimțită de părinții de la distanță, cât şi dificultăţile pe care le întâmpină cei în grija cărora au rămas copiii în creșterea lor.”, a explicat președintele Organizației Salvați Copiii România, profesor doctor Mihai Gafencu.

Pe parcursul lunii august, Organizația Salvaţi Copiii va derula, cu sprijinul Poliției de Frontieră Române, activități de informare destinate părinților care se întorc în țară cu privire la nevoile copiilor rămași acasă și importanța comunicării cu aceștia, la puncte de trecere a frontierei terestre și aeriene. Startul acestora va fi dat de activităţile realizate de specialiști și voluntari ai Organizației Salvați Copiii Filiala Timișoara, la punctul de trecere a frontierei Nădlac II, cu sprijinul Inspectoratului Teritorial de Poliție de Frontieră.

Totodată, în luna august, prin intermediul centrelor locale Salvați Copiii vor avea loc activități susținute de informare și suport pentru părinții copiilor din programele Salvați Copiii reîntorși în țară, caravane locale de informare în mediul rural și activități de informare în parteneriat cu autorități locale pentru părinți, persoane în grija cărora au rămas copiii și autorități locale.

Activitățile fac parte din campania de informare Rămâi aproape de copilul tău!, derulată de Salvați Copiii în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

Servicii destinate protecției copiilor cu părinții plecați în străinătate

Amploarea fenomenului copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate face necesară dezvoltarea unei rețele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizația Salvați Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât și părinților lor și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 9.800 de copii şi 6.850 de adulţi, persoane în grija cărora au rămas sau părinți, au beneficiat până în 2021 de servicii de intervenție directă.

Peste 124.000 de persoane, părinți, copii și specialiști, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinților îl are asupra copiilor rămași acasă, precum și cu privire la obligațiile ce le revin părinților la părăsirea țării. Detalii la Anca Stamin, director programe Organizația Salvați Copiii, anca.stamin@salvaticopiii.ro, tel. – 0745.039.084.

articolul original.

Fost poliţist de frontieră la vama Nădlac, trimis în judecată după ce că ar fi ajutat peste 140 de migranţi să treacă ilegal granița

8 August 2022 at 11:47
By: zdv

politia de frontiera

Cinci persoane, printre care un fost poliţist de la vama Nădlac, au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT într-un dosar în care sunt acuzate că ar fi ajutat peste 140 de migranţi să treacă ilegal frontiera.

Potrivit unui comunicat al DIICOT transmis, luni, AGERPRES, prin rechizitoriul din data de 27 iulie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de cinic persoane (patru sub control judiciar şi unul în stare de arest la domiciliu), pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de migranţi, luare de mită şi dare de mită.

Procurorii notează în rechizitoriul trimis instanţei că patru dintre cei cercetaţi ar fi avut rolul de asigurare a protecţiei transporturilor, inclusiv prin atragerea, prin corupere, în activitatea infracţională a unui lucrător de poliţie din punctul de trecere a frontierei Nădlac II şi asigurarea din punct de vedere logistic a activităţii (identificarea şi închirierea de locaţii pentru transferarea şi gruparea migranţilor aflaţi pe teritoriul României, racolarea şoferilor dispuşi să efectueze transportul, obţinerea de autovehicule de mari dimensiuni şi a documentaţiei necesare).

În privinţa infracţiunii de trafic de migranţi, anchetatorii spun că în sarcina celor patru s-a reţinut că ar fi ajutat la realizarea a două transporturi având drept scop trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României a 141 de migranţi – adulţi şi copii de diverse naţionalităţi, printre care irakieni, sirieni, afgani şi pakistanezi.

În ceea ce o priveşte pe a cincea persoană trimisă în instanţă, s-au reţinut că, în calitate de lucrător de poliţie în cadrul ITPF Oradea – STPF Nădlac – PCTF Nădlac II, ar fi sprijinit acest grup infracţional organizat, asigurând protecţia transporturilor prin comunicarea consemnelor dispuse de către organele judiciare asupra ansamblurilor de transport tir şi asupra membrilor grupului infracţional organizat în vederea minimalizării riscurilor de depistare, respectiv a îngreunării tragerii la răspundere penală a persoanelor implicate. De asemenea, acesta ar fi transmis turele de serviciu şi intervalul aferent când transporturile frauduloase puteau trece prin punctul de frontieră Nădlac II fără a fi controlate corespunzător.

Totodată, arată DIICOT, în intervalul martie – aprilie 2017, poliţistul, cu atribuţii de control pe linia traficului de migranţi, ar fi acceptat promisiunea primirii unor sume de bani (10.000 euro aferent fiecărui astfel de transport fraudulos), respectiv a primit suma de 8.500 euro de la membrii grupului infracţional organizat, pentru a asigura trecerea transporturilor frauduloase de grupuri de migranţi în punctul de frontieră Nădlac II cu direcţia ieşire din România, prin neefectuarea controlului corespunzător atribuţiilor de serviciu.

DIICOT menţionează că, în cadrul aceleiaşi activităţi investigative, au fost administrate probe privind contribuţia infracţională a altor 14 inculpaţi, faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată prin rechizitoriul de data de 6 decembrie 2018, în prezent, condamnaţi definitiv în cauză.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Timiş.

articolul original.

Recepție numai parțială a lucrărilor de pe Prezan, astfel încât măcar să circule troleibuzul

8 August 2022 at 11:41

Luni, 8 august, primarul Dominic Fritz anunță, pe pagina sa de Facebook, că lucrările de pe strada Mareșal Constantin Prezan (fosta Lidia) sunt – în linia ideii și proiectului –  destul de proaste. Totuși, acesta precizează că va fi recepționată partea de lucrări care ține de linia de troleibuz, astfel încât să poată fi reluat circulația pe traseul consacrat al liniei 16. În rest, ar fi „peste 80 de neconformități identificate doar la nivelul execuției”, spune Fritz. Dintre acestea, a enumerat: beton în loc de dale, copaci uscați, capace de edilitare neparalele cu bordurile etc.

„Acum vedem hibele de execuție, dar să nu uităm că proiectul Prezan e modelul tipic de proiect în care contează mașinile și nu oamenii: mai multe benzi auto, unele folosite ca parcare, spațiu înghesuit pentru pietoni și bicicliști și reducerea la maxim a spațiului verde. Idee proastă, proiect slab și execuție a lucrărilor pe măsura ideii și a proiectului. Asta s-a întâmplat pe Prezan/Lidia, unde fosta administrație a demarat un mare proiect de «modernizare» a zonei, care a creat mai multe probleme decât a rezolvat”, explică edilul-șef.

Acesta mai amintește că șantierul era blocat încă de cu șase luni înainte de a-și prelua mandatul. Totuși, acesta speră ca echipa din primărie care a deblocat acest proiect poate să aducă și „ultimele remedieri”. Problemele au fost prezentate mai detaliat de viceprimarul Ruben Lațcău încă de anul trecut.

articolul original.

Regulament pentru semnalizarea monumentelor istorice din Timișoara. Aproape 100 vor avea „carte de vizită proprie”

8 August 2022 at 10:24

Luni, 8 august, Primăria Timișoara anunță că, la inițiativa Biroului Reabilitare Cartiere și Monumente Istorice propune, într-o viitoare ședință a Consiliului Local al Municipiului Timișoara va ajunge „Regulamentul privind semnalizarea monumentelor istorice din Municipiul Timișoara”. Practic, pe scurt,

„Acest document însumează și clarifică prevederile legale referitoare la semnalizarea monumentelor, atribuțiile și colaborarea între autoritățile cu responsabilități în domeniu și obligațiile proprietarilor, referitoare la procesul de evidențiere a statutului acestora de monument istoric a clădirilor de patrimoniu. În Lista monumentelor istorice 2015, figurează 97 obiective clasate monument istoric, pe teritoriul administrativ al municipiului Timișoara. Dintre acestea sunt desemnate 71 clădiri individuale, 22 ansambluri și 4 situri”, explică, într-un comunicat de presă, reprezentanții primăriei.

„Doar parte dintre ele – clădiri individuale monument, situri sau clădiri parte din situri, din piețele principale din Cetate sau din ansamblul urban fabric, sunt semnalizate conform legislației specifice, la inițiative diferite ale primăriei sau Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Ne dorim să încheiem acest proces de semnalizare a monumentelor istorice.  Fiecare clădire care își onorează locul, prin oamenii care au ridicat-o și locuit-o, prin calitățile istorice și arhitecturale, să o facem cunoscută ca atare, să-și aibă propria «carte de vizită»”, declară primarul Dominic Fritz, potrivit comunicatului.

60 de clădiri istorice deja au însemne specifice montate din perioada 2010 – 2013. Acum, de la începutul anului au fost inventariate toate suporturile pentru semnalizarea monumentelor istorice deja amplasate și au fost notificați proprietarii imobilelor acolo unde aceste nu mai erau prezente conform evidențelor deținute de primărie, pentru reamplasare, acolo unde este cazul. Doar cele furate vor fi înlocuite de primărie, dacă proprietarul a sesizat poliția și a respectat obligațiile care îi revin.

„Conform regulamentului propus, primăria, în colaborare cu DJCT va stabili numărul maxim de clădiri ce pot fi semnalizate anual, prioritizarea clădirilor ce urmează să fie semnalizate și se vor stabili responsabilitățile pentru realizarea conținutului de informație și a design-ului suportului care conține elementele de identificare ale monumentului. Un alt rezultat al colaborării va fi marcarea într-un sistem GIS a datelor referitoare la statutul de monument istoric al clădirilor și la cele deja semnalizare. Obligațiile de a permite amplasarea suportului și de întreținere a însemnului monument istoric revin proprietarului imobilului.

Situația suportului de semnalizare a monumentului istoric va fi comunicată periodic Biroului Reabilitare Cartiere și Monumente Istorice de către Biroul Disciplina în Construcții al Poliției Locale a Municipiului Timișoara, odată cu verificarea stării fizice a imobilului. Măsurile necesare vor fi aplicate de către cele două structuri”, conchid reprezentanții municipalității.

articolul original.

Din SUA, în capitala Banatului! Eric Jamal McClellan va evolua, la SCM OHMA Timișoara

8 August 2022 at 10:17

Eric Jamal McClellan va evolua în sezonul următor la SCM OHMA Timișoara. Baschetbalistul american născut la 6 aprilie 1993 în statul Texas măsoară 1,96 metri și evoluează pe poziția 2. McClellan a absolvit puternica universitate Gonzaga.

A jucat apoi în Belgia, Germania, Grecia, Mexic, Lituania, Austria și Cipru, bifând prezențe și în FIBA Europe Cup. El a semnat cu echipa noastră un contract valabil în următorul sezon baschetbalistic.

Staff-ul tehnic ia în calcul și aducerea celui de-al șaselea străin, decizia urmând să fie luată în cursul acestei luni.

Printre noutăți se află și revenirea Andreei Goanță în staff-ul medical.

articolul original.

ÎPS Ioan, la Moșnița Veche Timiș: ”De astăzi, pe această cruce o va săruta doar soarele!”

8 August 2022 at 10:17

Înaltpreasfințitul părinte Ioan, mitropolitul Banatului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Moșnița Veche, din cadrul Protopopiatului Timișoara II, la sfârșitul săptămânii, cu ocazia praznicului Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos,

Chiriarhul Banatului a fost întâmpinat la orele dimineții de către părintele inginer Timotei Anișorac, consilier eparhial al Sectorului patrimoniu și construcții bisericești, din cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, împreună cu părintele protopop Cristian Păiș, părintele paroh Ștefan Mezin, membrii Consiliului parohial, autorități locale și județene, precum și credincioșii parohiei prezenți în număr mare la acest eveniment.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în biserica parohială, răspunsurile liturgice fiind oferite de către maicile de la Centrul eparhial. La momentul cuvenit foarte mulți credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine. În cuvântul de învățătură Părintele Mitropolit Ioan le-a vorbit credincioșilor despre importanța praznicului, insistând asupra faptului că Schimbarea la Față a Domnului a avut loc în momentul în care Mântuitorul se ruga. Prin urmare, prin rugăciune avem posibilitatea să primim și noi lumina harului lui Dumnezeu.

După încheierea Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit Ioan a sfințit Crucea care va fi înălțată pe noua turlă a bisericii, acesta fiind refăcută în întregime. Înaltpreasfințitul Ioan a evidențiat importanța acestui moment istoric, menționând că cei care în această zi de praznic ,,s-au închinat și au sărutat această Sfântă Cruce, vor putea să le spună copiilor și nepoților lor, că au fost prezenți la acest moment unic și au sărutat Crucea de pe turla bisericii, pe care de astăzi înainte o va săruta doar soarele”.

În încheiere părintele paroh Ștefan Mezin a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, precum și tuturor celor care au participat la acest moment unic din viața parohiei.

Parohia Moșnița Veche face parte din comuna Moșnița Nouă, situată în imediata vecinătate a Timișoarei. Biserica cu hramul ,,Înălțarea Domnului” a fost zidită în anul 1912 și a fost târnosită în data de 12 septembrie 1913 de către Episcopul Ioan Papp al Aradului. În decursul anilor au avut loc mai multe lucrări de renovare a lăcașului de cult. În ultimii ani sfântul lăcaș a fost împodobit cu pictură, a fost refăcut mobilierul interior, au avut loc lucrări de hidroizolație, iar în prezent se renovează turla, precum și exteriorul bisericii, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, al Consiliului Județean Timiș și al credincioșilor parohiei.

articolul original.

Deputatul Marilen Pirtea, preşedintele Comisiei de Educaţie şi Cercetare din PNL, propune măsuri pentru reducerea abandonului școlar

8 August 2022 at 06:59

Preşedintele Comisiei de Educaţie şi Cercetare din PNL, deputatul Marilen Pirtea, propune, ca măsură pentru reducerea abandonului şcolar, în cadrul pachetului legislativ pentru reforma învăţământului preuniversitar, o masă caldă în şcoli şi evaluarea permanentă a gradului de alfabetizare funcţională.

Potrivit unui comunicat remis, luni, deputatul liberal arată că elevii din ciclurile primar şi gimnazial, mai ales cei din mediul rural, au nevoie de intervenţii imediate şi punctuale pentru susţinerea parcursului lor şcolar.

El susţine că programul de asigurare cu masă caldă în şcoli este multiplicat, cu o finanţare prevăzută la un nivel comparativ, în 2023 faţă de 2016, de 10 ori mai mare (peste 350 milioane lei, faţă de 35 milioane în 2016), şi de peste cinci ori faţă de 2022.

“Proiectul noii legi a învăţământului preuniversitar propune astfel de intervenţii, considerate de maximă importanţă, respectiv creşterea finanţării programului de masă caldă în şcoli şi setarea unei proceduri eficiente de evaluare permanentă a gradului de alfabetizare funcţională. În măsura în care proiectul de lege va ajunge să fie promulgat, cele două măsuri vor acoperi nevoile generalizate ale elevilor din rural şi chiar şi ale multor elevi din mediul urban”, afirmă Marilen Pirtea.

Preşedintele Comisiei de Educaţie şi Cercetare din PNL consideră, în context, că pe lângă masa caldă în şcoli este necesară şi asigurarea burselor la un nivel mai ridicat, dar şi diminuarea fenomenului îngrijorător al analfabetismului funcţional, un obiectiv tangibil odată cu introducerea evaluării permanente unitare a gradului de alfabetizare funcţională.

“Elevul va deveni un adult care va lua decizii în mod autonom, pe baza abilităţilor dobândite în diferite etape ale formării sale educaţionale. El trebuie să fie capabil să realizeze conexiuni logice, să extragă ideile principale dintr-un text, să transpună informaţia abstractă în activităţile cotidiene, să înţeleagă fenomene din natură şi să ia decizii bazate pe date factuale, toate fiind evaluate prin testări ale alfabetizării funcţionale. Evaluările vor fi realizate prin Platforma naţională de alfabetizare funcţională, prin teste realizate conform standardelor specifice, corelate cu profilul elevului”, menţionează Marilen Pirtea.

El punctează că acest program îşi propune să scadă la jumătate rata analfabetismului funcţional măsurat şi monitorizat prin testări recurente.

În calitate de preşedinte al Comisiei de Educaţie şi Cercetare din PNL, Marilen Pirtea le adresează tuturor celor care participă la dezbaterea pachetului legislativ pentru învăţământul preuniversitar invitaţia de a transmite comisiei observaţiile punctuale.

articolul original.

PS Lucian, alături de sutele de credincioși la hramul bisericii din capitala Caraș Severinului

8 August 2022 at 04:58

Episcopul Caransebeșului, PS Lucian, a fost alături de preoți și de sutelor de credincioși din capitala Caraș Severinului, la praznicul „Schimbării la Față” a Mântuitorului Iisus Hristos, la sfârșitul săptămânii.

Ierarhul a slujit Sfânta Liturghie la biserica din Reșița, ce are hramul praznicul Schimbării la Fată a Mântuitorului Iisus Hristos. Părintele Episcop s-a rugat cu preoții și credincioșii parohiei reșițene, dar și din alte parohii ale municipiului de pe Bârzava, care au venit împreună cu autoritățile locale, copii și tineri, să ia parte la bucuria hramului. Fiind perioada postului Adormirii Maicii Domnului, foarte mulți s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

Îi mulțumim Domnului că am fost prezenți la hramul acestei biserici monumentale din Reșița, mulțumim ctitorilor și binefăcătorilor acestei biserici și le mulțumim credincioșilor care au fost în număr mare prezenți astăzi la slujbă. De asemenea, le mulțumim credincioșilor care nu numai în duminici și sărbători, ci înțelegem că și în zilele de rând, participă la Sfânta Liturghie și se roagă împreună cu preoții pentru orașul acesta, pentru eparhia aceasta, pentru țara noastră și pentru întreaga lume. Suntem datori să ne rugăm pentru sănătate sufletească și trupească, pentru pacea dintre oameni, dintre popoare, și, bineînțeles, suntem datori să ne rugăm pentru iertarea păcatelor noastre și pentru câștigarea vieții veșnice”, a afirmat Preasfințitul Lucian.

Catedrala din Govândari, aşa cum îi spun reşiţenii, este concepută după modelul bisericii Caşin din Bucureşti. Sfântul locaș este construit în stil neobizantin (plan în cruce greacă cu trei abside de mari dimensiuni). Biserica are cinci turle din care turla principală este ridicată deasupra naosului, în punctul cel mai înalt fiind pictat Pantocratorul. În anul 2014 biserica s-a înzestrat cu un frumos iconostas şi mobilier sculptat dim lemn de stejar. Tot în 2014 s-a pictat Sfântul Altar şi iconostasul de către Rita Aldea şi fiul ei Dan Vulcan.

Această biserică este importantă pentru toată Reșița, deoarece de un an și câteva luni, aici se săvârșește în fiecare zi Sfânta Liturghie. Avem trei preoți și prin rotație în catedrala nouă a municipiului Reșița, iată cu ajutorul Domnului, se săvârșește zilnic Sfânta Liturghie. De aceea, astăzi i-am îndemnat pe credincioșii noștri să se roage mai mult și să muncească cu responsabilitate. «Roagă-te și muncește» este îndemnul nu numai pentru călugări, pentru preoți, ci și îndemnul pentru fiecare creștin responsabil și disponibil”, a subliniat Părintele Episcop.

Făcând referire la praznicul ierarhul a spus că „este foarte important ca la fiecare Sfântă Liturghie, noi să ne simțim ca pe Tabor și să exclamăm împreună cu Petru: «Doamne, bine ne este nouă să fim aici». Să înțelegem că fiecare biserică este un nou Tabor, pe care se schimbă la Față Mântuitorul Iisus Hristos, iar noi suntem martori și mărturisitori asemenea celor trei ucenici iubiți ai Mântuitorului. Schimbarea la Față prefigurează Învierea Domnului, de aceea astăzi putem spune împreună cu psalmistul David, ca și la Paști: «Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru ea»”.

Pentru misiunea ce o desfășoară, părintele paroh Nicolae Hațiegan a primit din partea Preasfințitului Lucian o diplomă de recunoștință, iar ceilalți doi preoți slujitori au fost hirotesiți iconom, respectiv iconom-stavrofor. Părintele Sorin Bușoi a fost hirotesit iconom, iar părintele Cosmin Brebu iconom-stavrofor.

Potrivit tradiției din această zi, Preasfințitul Părinte Lucian a binecuvântat prinoasele la finalul Sfintei Liturghii.

articolul original.

Un șofer din Dolj, filmat gonind pe contrasens pe Autostrada A1 – video

8 August 2022 at 04:22
By: zdv

Un șofer a fost la un pas de a produce o imensă tragedie după ce a condus kilometri buni pe autostrada A1, în apropiere de Sebeș, pe contrasens. Într-o fracțiune de secundă, șoferul unei mașini care circula regulamentar a tras de volan și a reușit să evite impactul devastator.

Imaginile surprinse de camera de bord a unei mașini care a fost foarte aproape să lovească autoturismul care circula pe contrasens arată că la volan se afla un bărbat, iar acesta circula cu viteză, pe a doua bandă a autostrăzii. Șoferul care a filmat incidentul se afla în depășirea unui alt autoturism care mergea regulamentar pe prima bandă în momentul în care s-a trezit în față cu mașina care venea din sens opus.

Nu se știe cât de mult a mers șoferul inconștient pe contrasens. Conform primelor informații, nimeni nu a fost rănit. În urma apariției imaginilor pe rețelele de socializare, oamenii legii s-au autosesizat și îl caută acum pe șoferul care a fost la un pas să producă o adevărată tragedie.

articolul original.

Accident cumplit la Armeniș. 6 victime, dintre care 3 copii, în urma unui impact între un TIR şi un autoturism

8 August 2022 at 04:15
By: zdv

Un accident rutier a avut loc duminică seară, pe DN6, în localitatea Armeniş din judeţul Caraş-Severin, în care au fost implicate un TIR şi un autoturism în care se aflau şase persoane, printre care 3 copii. Pentru două persoane adulte a intervenit descarcerarea.

Polițiștii, pompierii și medicii au fost chemați din nou de urgență pe Drumul Național 6, acolo unde, în această seară, un autoturism s-a ciocnit cu un TIR. Șase oameni au ajuns la spital, trei fiind minori.

Impactul s-a produs pe drumul deja renumit pentru numărul mare de accidente, de această dată, pe raza comunei Armeniș. În autoturismul care s-a lovit frontal de TIR se aflau șase persoane, trei dintre ele fiind copii. Pentru doi adulți au fost necesare manevre de descarcerare. Nu au existat persoane inconștiente sau decedate.

Pompierii cărașeni au intervenit prin Detașamentul de Pompieri Caransebeș cu două autospeciale pentru stins incendii/descarcerare și o ambulanță SMURD B2. La fața locului au ajuns și patru ambulanțe ale SAJ Caraș-Severin, dar și echipaje de poliție.

Toate cele 6 victime au ajuns la Compartimentul de Primiri Urgențe din Caransebeș.

articolul original.
Ieri — 7 August 2022Ziua de Vest

Doi studenţi marocani s-au filmat în timp ce au omorât un tânăr, într-un apartament din Arad

7 August 2022 at 14:40
By: zdv

Doi studenți marocani, de 20 și 21 de ani, au fost arestați preventiv, acuzați că au ucis un tânăr tunisian, care le închiriase un apartament în Arad. Suspecţii au filmat crima cu un telefon mobil.

Se pare că între victimă şi cei doi studenţii marocani ar fi apărut neînţelegeri din cauza consumului de alcool și droguri.

Crima a avut loc în în Arad, cei acuzați fiind studenți, veniți din Maroc.

Potrivit procurorilor arădeni, tânărul tunisian a fost bătut și strangulat în apartamentul pe care îl închiriase agresorilor. Crima a avut loc în 4 august, pe fondul consumului de alcool și droguri, după un conflict spontan.

“În timp ce se îmbrânceau, unul dintre cetăţenii marocani a apucat victima cu mâinile de gât şi a început să o strângă puternic, în acelaşi timp celălalt marocan i-a aplicat lovituri cu pumnul în zona stomacului şi cu un cablu tv l-a lovit peste picioare pentru a ţine victima imobilizată. Primul inculpat a strâns victima de gât până a leşinat şi a decedat. Al doilea inculpat a filmat cu telefonul”, au transmis procurorii.

Cadavul bărbatului a fost găsit a doua zi, notează Mediafax.

În 5 august cei doi studenți marocani au fost reținuti, iar la 6 august s-a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

articolul original.

Primul mountainbike urban din Timișoara. Campionul mondial a fost învins în Piața Unirii

7 August 2022 at 13:54

Inaugurarea fabricii de biciclete Corratec din Timişoara a continuat, sâmbătă seara, cu o competiţie ciclistă inedită. Pentru prima dată în Timişoara, în Piaţa Unirii, a fost organizat un concurs Mountain Bike Eliminator.

Traseul a fost amenajat în jurul spaţiului verde din piaţă, concursul desfăşurându-se după regulile unui campionat mondial.

La start au fost prezente nume mari ale disciplinei, precum campionul mondial en-titre Simon Gegenheimer, campioana mondială a fetelor,  italianca Gaia Tormena, dar şi Titouan Perrin Ganier, campionul Franţei şi de patru ori campion mondial, Marcela Lima, campionul naţional al Braziliei şi câştigătorul sezonului de Cupă Mondială din Abu Dhabi sau Simon Rogier din Franţa, sportiv emblematic la disciplina de mountainbike.

Competiţia din Piaţa Unirii s-a încheiat în nocturnă, după ora 22.00, cu o mare surpriză. Câştigătorul Mountain Bike Eliminator Timişoara a fost Ede Molnar din Sfântu Gheorghe, campionul de şase ori campion al României, care a reuşit să-l învingă pe favoritul Simon Gegenheimer. Pe locul trei s-a clasat Ricky Morales, campionul naţional al Puerto Rico.

„E incredibil ce s-a întâmplat. E prima dată când am şansa să concurez cu cele mai mari nume din acest sport, iar în timpul cursei totul s-a desfăşurat în avantajul meu. E incredibil. Nu mă aşteptam să câştig. În această dimineaţă am participat la un concurs XCO, la Păltiniş, unde nu m-am simţit prea bine din cauza altitudinii şi am renunţat. Aşa că seara am venit aici. Acum trei săptămâni am reuşit să vin pe locul trei la Campionatul European, a fost ceva neaşteptat, iar acum mi-am jucat şansa. Putem să promovăm acest sport în România numai dacă trimitem sportivi să participe la astfel de concursuri, cu nume atât de mari. Iar aşa organizare bună ca la Timişoara nu am mai văzut încă în România”, a declarat Ede Molnar.

La fete nu au fost surprize. A câştigat campioana din Italia Gaia Tormena, urmată de Marion Fromberger din Germania, care, de asemenea a obţinut rezultate remarcabile în etapele de Cupă Mondială, iar pe locul trei a venit Eszter Bereczki, concurenta echipei Velocitas Timişoara.

„Cursa a fost foarte rapidă, trebuia să fim foarte atenţi să nu greşim, chiar dacă nu au existat obstacole chiar atât de dificile. A câştigat campioana mondială de două ori, a fost experienţă foarte faină să concurez în finală cu ea. Am putut vedea cum abordează un astfel de traseu. Sunt mulţumit de locul trei”, a declarat Eszter Bereczki, care are trei titluri naţionale consecutive la Cross Country Elininator.

Mulțumiți de cum a ieșit concursul, organizatorii au transmis că la anul se gândesc să aducă la Timișoara o etapă de campionat mondial de mountainbike urban.

articolul original.

După caniculă vin furtuni și ploi

7 August 2022 at 13:30
By: zdv

După caniculă ne pregătim de furtuni puternice, inclusiv grindină. Alina Șerban, meteorolog ANM, a vorbit duminică, la Antena 3, despre zonele vizate și la ce ne putem aștepta.

“Ne răcorim treptat. Ne-am aflat sub incidența unui val de căldură care a determinat temperaturi foarte ridicate. Chiar 38 – 39 de grade am avut maxime ieri în sud-vestul teritoriului, în consecință disconfort termic foarte accentuat. Acum ne răcorim ușor.

Chiar astăzi și mâine se resimte în multe zone din țară, respectiv în partea de vest, de nord, de centru a teritoriului. Acolo temperaturile mai scad. Vorbim deja de o vreme călduroasă doar, acest lucru însemnând maxime de 30 și ușor peste 30 de grade, chiar mai scăzute în nordul Moldovei, 27-28 pe litoral, în estul Transilvaniei”, a spus Alina Şerban.

“Masa de aer cald, chiar dacă are tendința de a părăsi teritoriul țării noastre, va mai rămâne totuși și astăzi și mâine în partea de sud și de sud-est a teritoriului”, a mai spus ea.

Temperaturile scad simţitor începând de marţi, iar asta aduce fenomene specifice instabilității atmosferice. “În jumătatea de nord a teritoriului, chiar temperaturi maxime de la 25-26, cel mult 27-28 de grade, mai ridicate ușor în partea de sud”.

“Vor fi cantități mai importante de apă în intervale scurte de timp, în mod deosebit descărcări electrice, intensificări ale vântului, care mai pot lua și aspect de vijelie și căderi de grindină”, avertizează meteorologul ANM.

articolul original.

„Studenta criminală” de la Timișoara a fost eliberată după 13 ani de închisoare

7 August 2022 at 11:42
By: zdv

carmen satran 51

Carmen Șatran (fostă Bejan) a fost eliberată din pușcărie după 13 ani, deși primise o pedeapsă de aproape 20 de ani, după ce a ucis un bărbat, împreună cu iubitul ei, apoi i-au tranșat cadavrul și l-au îndesat în valiză, ca să scape de urme.

„Studenta criminală” a fost eliberată! Judecătorii au considerat că femeia a făcut destulă pușcărie, din condamnarea de 19 ani și 8 luni, așa că au dispus ca aceasta să fie eliberată condiţionat.

„Admite propunerea formulată de comisia de liberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Gherla şi, în consecinţă: 1. Dispune liberarea condiţionată a persoanei private de libertate Șatran Carmen, condamnată la pedeapsa de 19 ani 8 luni închisoare prin sentinţa penală nr. 144/2014 a Tribunalului Arad, pe data rămânerii definitive a sentinţei. 2. Atrage atenţia condamnatei că, în cazul în care va comite o nouă infracţiune, se poate dispune revocarea liberării condiţionate. 3. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. 4. Stabileşte suma de 313 lei reprezentînd onorar pentru avocatul din oficiu, care se va avansa din fondurile Ministerului Justiţiei, domnului avocat Şinca Radu-Teodor. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea sentinţei la dispoziţia intimatei şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, azi 01.08.2022”, este decizia magistraților.

Totuşi, pe 3 august, Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla a depus contestaţie, care urmează se judece.

În 2009, Carmen Şatran și iubitul ei din acea perioadă, Sergiu Florea, ambii studenți la medicină, au omorât un bărbat, în camera de cămin a fetei, unde victima fusese atrasă pentru a face sex pe bani. Fiindcă nu s-au înțeles la preț, cei doi l-au omorât pe client, apoi i-au tranșat cadavrul și l-au îndesat într-un geamantan. În pușcărie, Carmen Bejan a rămas gravidă cu un traficant de droguri și a născut în mai 2012, însă copilul a murit la naştere, din cauza unor malformaţii. Cu doar o lună înainte de a naşte, „studenta criminală” s-a căsătorit, în Penitenciarul Arad, cu tatăl copilului, fostul deţinut Claudius Şatran.

articolul original.
❌