Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
Ieri — 18 September 2021Monitorul Expres
 • Liga 3, etapa 4, rezultate | ACS SR Brașov și Cetate Râșnov, primele victorii / Kids Tâmpa, doar un punct cu CSO Plopeni
 •  

Liga 3, etapa 4, rezultate | ACS SR Brașov și Cetate Râșnov, primele victorii / Kids Tâmpa, doar un punct cu CSO Plopeni

ACS SR Brașov a dat lovitura la Blejoi, scor 2-1. Elevii lui Ioan Naghi și Robert Elek au obținut prima victorie a sezonului prin golurile marcate de Godri (24) și Sergiu Șerban (55). Pentru prahoveni a înscris Enache în minutul 30. Din minutul 64, brașovenii au jucat în inferioritate numerică, Avarvarei fiind eliminat. A fost victoria lui Bogdan Căucă, portarul brașovenilor fiind cel mai bun jucător de pe teren.”Sunt bucuros pentru baieti, au inteles ca fara spirit de sacrificiu nu se poate, azi ne bucuram, de maine ne gandim la meciul urmator! Stiam ce ne asteapta aici, dar baietii au reactionat pozitiv la tot ce am lucrat saptamana asta si au inteles ca trebuie sa si schimbe atitudinea! Incercam sa cream un grup, sa inchegam o echipa, avem multi tineri care trebuie sa demonstreze meci de meci ca isi doresc sa ajunga mai sus! Ii felicit din toata inima si sper sa intram pe o panta ascendenta de acum incolo!”, a spus Robert Elek. Tot astăzi, Cetate Râșnov s-a impus cu 1-0 în meciul de pe teren propriu cu FC Hermannstadt II. Golul victoriei echipei pregătite de Petre Lucian a fost marcat de Babei. În schimb, Kids Tâmpa Brașov a terminat la egalitate, scor 0-0, meciul disputat pe teren propriu cu CSO Plopeni, iar brașovenii rămân fără victorie în acest campionat.

Liga 3, etapa 4, rezultate AFC Odorheiu Secuiesc – Sepsi OSK 2-0 FC Pucioasa – KSE Tg. Secuiesc 2-1 Cetate Râșnov – FC Hermannstadt II 1-0 ACS Kids Tâmpa Brașov – CSO Plopeni 0-0 CS Blejoi – ACS SR Brașov 1-2

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Liga 4 Brașov, etapa a 4-a. Olimpic Zărnești, scorul etapei l ACSM Codlea, doar un egal cu ACS Prejmer
 •  

Liga 4 Brașov, etapa a 4-a. Olimpic Zărnești, scorul etapei l ACSM Codlea, doar un egal cu ACS Prejmer

Rezultatele meciurile înregistrate astăzi în cadrul etapei a 4-a din Liga 4 Brașov. Olimpic Voila – Olimpic Zărnești 2-9, ACS Hoghiz – ACS Steagul Roșu 0-4, Bucegi Moeciu – Prietenii Rupea 8-2, ACSM Codlea – ACS Prejmer 1-1, Ciucaș Tărlungeni – Colțea Brașov 1-0, Chimia Victoria – CSM Făgăraș 3-1, Cetățenii Ghimbav – Aripile Brașov 3-0. Meciul A.S. Weidenbach – Inter Cristian este programat duminică, de la ora 11.00. Clasament: 1. Olimpic Zărnești 12p, 2. ACS Steagul Roșu 8p, 3. Bucegi Moeciu 8p, 4. ACSM Codlea 8p, 5. ACS Prejmer 8p, 6. Ciucaș Tărlungeni 8p.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Liga 2, etapa 7. FC Brașov trece de Dunărea Călărași/Roșu, Iurcu și Mihalcea, marcatori
 •  

Liga 2, etapa 7. FC Brașov trece de Dunărea Călărași/Roșu, Iurcu și Mihalcea, marcatori

FC Brașov a câștigat meciul cu Dunărea Călărași, scor 3-1 (2-1), contând pentru etapa a 7-a din Liga a 2-a. Golurile victoriei echipei brașovene au fost marcate de Roșu, Iurcu și Mihalcea , în timp ce pentru oaspeți a punctat Nica. În prima repriză, jucătorii lui Ilie Stan au avut inițiativa, iar golurile marcate de Roșu (35) și Iurcu (42) păreau sa asigure o pauza liniștită în vestiar. Nu a fost așa, pentru că Nica a profitat de o gafă a lui Gherghe și a redus din diferența. În partea secundă, jocul a fost unul modest, iar oaspeții au ratat o ocazie uriașă de a egala prin Alex Popescu. Vlad Mihalcea a adus liniștea în tabăra gazdelor cu un gol din penalty obținut de Iurcu în duel cu Sălceanu (78). FC Brașov obține a doua victorie a sezonului, iar etapa viitoare va juca pe Tineretului cu Steaua. „ O victorie muncită, în fața unei echipe arțăgoase care nu avea ce să pierde. Noi am încercat să punem presiune pe adversar, am reușit în mare parte în prim repriză când am avut răbdare și am înscris două goluri. Sun puțin supărat pentru acel gol încasat înainte de pauză care ne-at dat peste cap din punct de vedere al concentrării. Important este că am luat cele trei puncte. Jucătorii trebuie să fie mai concentrați, iar vineri să facem un joc bun cu Steaua și să luăm punctele de care avem nevoie în clasament“, a spus Ilie Stan. Vlad Mihalcea, aflat la prima reușită pentru FC Brașov, spune că avea mare nevoie să înscrie pentru a depăși blocajul psihic. „ Cred ca ultimul gol marcat de mine a fost acum doi ani când jucam la Clinceni. Simțeam că am nevoie de gol pentru încredere, pentru moral și îl simt ca pe o descătușare. Simțeam că am un blocaj, acum sunt ok și sunt pregătit pentru ce urmează. Avem un program dificil, dar suntem optimiști“, a spus Mihalcea.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
AlaltaieriMonitorul Expres
 • Azi noapte-acțiune a polițiștilor din Brașov
 •  

Azi noapte-acțiune a polițiștilor din Brașov

Joi seara în intervalul orar 21.00 – 02.00, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brașov – Biroul Rutier Brașov, Secțiile 1-5 Poliție, Biroul de Investigații Criminale și Poliția Stațiunii Poiana Brașov au organizat și desfășurat o acțiune care a avut ca scop depistarea și sancționarea conducătorilor auto aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive, precum și verificarea respectării regimului legal de viteză. În urma activităților desfășurate, pentru abaterile constatate polițiștii au aplicat 29 de amenzi pentru nerespectarea prevederilor legii privind circulația pe drumurile publice, în valoare de peste 10.400 lei. Polițiștii au constatat 2 infracțiuni la regimul rutier, respectiv conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, în cauză fiind întocmite dosare penale.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • 32 de echipaje vor începe luni o nouă campanie de dezinsecție în municipiul Brașov
 •  

32 de echipaje vor începe luni o nouă campanie de dezinsecție în municipiul Brașov

De luni, Primăria Brașov va demara cea de a cincea campanie de dezinsecție a domeniului public din municipiul Brașov. Această acțiune de dezinsecție pe domeniul public și privat al municipiului Brașov se va executa în 2 etape, după cum urmează: • Dezinsecția de la sol (zonele verzi dintre blocuri, parcuri, locuri de joacă etc) se va desfășura în perioada 20-30.09.2021, în intervalul orar 5.00-10.00, în funcție de condițiile meteo, cu un număr de 20 de echipe care vor avea în dotare aparate portabile generatoare de ceață rece și caldă. • Dezinsecția spațială (străzi, trotuare, parcări) se va desfășura în aceeași perioadă, în intervalul orar 21.00 – 3.00, în funcție de condițiile meteo, cu un număr de 12 de echipe cu utilaje de mare putere, generatoare de ceață rece și caldă, cu pulverizare concomitentă. Substanțele utilizate nu sunt toxice pentru oameni și animale și sunt biodegradabile aplicate în mediul exterior. Tratamentele de dezinsecție în spații deschise trebuie să se realizeze în toată perioada caldă a anului, ținând cont de ciclul de înmulțire a țânțarilor. Metodologia de combatere a țânțarilor în mediul urban presupune aplicarea tratamentelor de dezinsecție periodic, întrucât aceștia apar din habitatele larvare netratate, cum ar fi: proprietăți particulare, focare permanente de suprafață din împrejurimile orașului, cum ar fi: lacuri, bălți. Crescătorii de albine sunt rugați ca în perioada efectuării serviciilor de dezinsecție să ia toate măsurile pentru protejarea familiilor de albine.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Cazarea studenților UNITBV va costa mai mult în acest an universitar
 •  

Cazarea studenților UNITBV va costa mai mult în acest an universitar

În ședința de Senat care a avut loc miercuri, conducerea Universității Transilvania din Brașov a decis ca studenții cazați în cămine să plătească mai mult începând cu acest an. Taxele au fost majorate din cauza creșterilor de prețuri la utilități, dar și a faptului că Universitatea va caza cu 20 % mai puțini studenți din cauza contextului pandemic actual – aproximativ 3.300 față de peste 4.200, în condiții normale. „Taxa va crește cu 15% și circa 9% pentru studenții cu taxă”, a explicat prof. ing. dr. Daniel Munteanu, prorectorul cu studenții şi legătura cu mediul economic și socio-cultural. Astfel, taxa lunară va fi între 345 și 360 de lei, dacă studentul este pe locurile bugetate și între 500 și 520 de lei, dacă este la „cu taxă” în funcție de căminul în care stă. Cazarea în cămine va începe pe 27 septembrie iar la cazare, studenților nu le va fi solicitat un test Covid negativ. Regulile de protecție împotriva Covid de anul trecut vor fi menținute și vor exista și camere izolatoare pentru cazuri confirmate, în cămine. Tot prin decizia Senatului UNITBV, studenții care s-au vaccinat vor beneficia în luna noiembrie de gratuitate la cazare în căminele Universității.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Consiliul județean bagă bani în reparații și igienizări: Spitalul de Pneumoftiziologie Stejeriș se mută la Mârzescu
 •  

Consiliul județean bagă bani în reparații și igienizări: Spitalul de Pneumoftiziologie Stejeriș se mută la Mârzescu

l După ce se termină reparațiile și investițiile

Conducerea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Braşov pregăteşte terenul pentru mutarea instituţiei din actualul sediu, situat la Stejeriş, în clădirea fostului spital Mârzescu. Astfel, la acest moment sunt în desfăşurare procedurile de achiziţie a lucrărilor de reparaţii şi igienizări, precum şi activităţile de amenajare a blocului alimentar. De precizat este faptul că serviciul alimentar al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie nu a fost externalizat, datorită specificităţii bolilor tratate în această unitate sanitară. „În cazul bolilor infectocontagioase în general și al tuberculozei în particular, fiind vorba de boli consumptive, pentru obținerea succesului terapeutic este necesar ca tratamentul medicamentos să fie completat cu un regim de viață adaptat afecțiunii respective și, mai ales, cu un regim alimentar corespunzător. De aceea, regimurile alimentare zilnice prescrise de medic fiecărui bolnav sunt planificate și abordate diferit, în funcție de caz, stadiu de evoluție și terapie. În acest context, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brașov serviciile de bucătărie nu au fost externalizate și, odată cu mutarea la Mârzescu, blocul alimentar va fi complet refăcut atât din punctul de vedere al amenajării sectoarelor din care este compus, cât și din punctul de vedere al dotării cu utilajele și agregatele necesare procesării alimentelor”, explică managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, dr. Dan Moraru.Consiliul județean bagă bani în reparații și igienizări Spitalul de Pneumoftiziologie Stejeriș se mută la Mârzescu Pentru realizarea noului bloc alimentar, Consiliul Județean Brașov a alocat spitalului suma de 121.988 lei din care au fost achiziţionate utilajele necesare. Este vorba despre mașină de gătit profesională tip sobă, hotă profesională cu motor extern, cuptor gastronomic electric cu convecție și aburi, spălător din inox cu cuvă mare și picurător. În perioada imediat următoare, prin alocarea sumei de 110.000 lei se vor efectua lucrările de amenajare a sectoarelor din care este compus blocul alimentar, respectiv: recepţia şi depozitarea produselor alimentare neprelucrate, spaţii pentru prelucrări primare și spaţii pentru prelucrări finale, loc pentru depozitarea alimentelor pentru o zi, oficiu de distribuţie, control dietetic și anexe pentru personal. „Prin realizarea blocului alimentar, îndeplinim unul din obiectivele specifice cuprinse în Planul de dezvoltare a Spitalului, respectiv creșterea capacității de a furniza servicii publice de sănătate de o calitate crescută și îmbunătățirea serviciilor nemedicale – gospodărești, în scopul de a crește gradul de satisfacţie al pacienților în raport cu serviciile furnizate de spitalul nostru”, afirmă managerul spitalului. Bugetul total alocat de administraţia judeţeană Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Braşov în acest an este de 4.039.000 lei. „În momentul în care Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie se va muta în sediul de la Mârzescu, vom avea o instituţie sanitară modernă, în care condiţiile de desfăşurare a actului medical şi de cazare a pacienţilor vor fi la nivelul cerinţelor actuale în domeniu. Până acum nu am putut face niciun fel de investiţii majore în clădirile acestui spital, deoarece ele nu ne aparţineau. Mă bucură faptul că în curând Spitalul de Pneumoftiziologie Braşov va dispune nu doar de un colectiv medical bine pregătit şi mereu gata să răspundă nevoilor pacienţilor, ci şi de un sediu propriu, pe care să-l putem îmbunătăţi în funcţie de necesităţi. Clădirea Mârzescu va fi un sediu temporar, având în vedere că alături de municipalitatea braşoveană vom face demersurile necesare construirii unei clădiri noi, moderne şi adaptate vremurilor actuale, în care să funcţioneze viitorul Spital Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie”, susţine preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • ”Proiect bun pentru economie, sănătate și mediu”: Brașovul, primul din România care le oferă copiilor „Cornul și laptele”- din surse locale
 •  

”Proiect bun pentru economie, sănătate și mediu”: Brașovul, primul din România care le oferă copiilor „Cornul și laptele”- din surse locale

l WWF România arată importanța acestui tip de achiziții verzi

World Wild Found (WWF) – România au dat publicității un comunicat de presă în care apreciază decizia Primăriei Brașov de a regândi, la nivelul municipiului, programul de furnizare şi distribuţie a fructelor, legumelor, laptelui, produselor lactate şi produselor de panificaţie în şcoli și în grădinițe, astfel încât să primeze calitatea produselor, nu doar prețul cel mai mic, iar aceste produse să fie ecologice și furnizate de producători locali. Conform WWF, această schimbare de abordare a autorităților locale, pentru aplicarea conceptului de achiziții publice verzi în domeniul alimentar în țara noastră ,,ar însemna redirecționarea banilor publici înspre fermele și comunitățile rurale din România și în practicile agricole prietenoase cu natura și cu sănătatea consumatorilor. Ar însemna deci o investiție majoră, directă, în economiile locale și în alte modele de producție și business, în ton cu provocările cu care ne confruntăm la nivel de societate – abandonul mediilor rurale și al fermelor, probleme de sănătate generate de calitatea alimentelor, criza climatică și cea a pierderii naturii”. La 1 septembrie Municipalitatea a demarat o procedură de achiziție în vederea implementării programului cunoscut la nivel public ,,Cornul și laptele”, prin care a impus o serie de condiții astfel încât copiii să beneficieze de produse proaspete și de calitate. Astfel, cel puțin 10% dintre produse trebuie să fie certificate ECO, cel puțin 30% trebuie să provină de la producători locali, fermieri, cooperative și asociații și sunt încurajate livrările directe, de la producător la consumator, nefiind acceptate oferte care implică mai mult de 2 operatori economici pe lanțul de aprovizionare. ,,Din acest an, Primăria Municipiului Brașov își asumă derularea proiectului ,,Cornul și laptele”. Mai mult decât atât, venim cu o noutate: avem un caiet de sarcini de achiziții verzi. Asta înseamnă că vom avea un proiect care, nu doar că va aduce cele mai bune produse copiilor, dar o va face cu grijă față de mediu. Asta înseamnă că am scurtat lanțul de distribuție, tocmai din această grijă față de mediu. Copiii vor primi produse proaspete, iar achiziția nu se mai face doar pe criteriul cel mai mic preț, ci pe combinația dintre calitate și cel mai bun preț. Conform programului, și conform Hotărârii de Guvern, aceștia vor primi produse de panificație, lapte, fructe proaspete, biscuiți și iaurt. Ne dorim ca prin această măsură nu doar să sprijinim producătorii locali și, așa cum spuneam, să reducem distanțele de distribuție, dar parte din economia sustenabilă este încurajarea acestor producători și creșterea capacității lor, tocmai pentru ca produsele să ajungă din comunitatea locală cât mai repede la copii”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu. Valoarea estimată a produselor este de: 1.738.488 lei, fără TVA, pentru produsele lactate (lapte și iaurt); 1.883.362 lei, fără TVA, pentru produsele de panificație, și 796.807 lei, fără TVA, pentru mere. Totodată, WWF invită, în cadrul aceluiași comunicat, producătorii locali să depună oferte până la data de 22 septembrie, data limită de depunere a ofertelor, și explică și care sunt pașii necesari pentru a depune aceste oferte. Conform caietului de sarcini pentru achiziția produselor lactate, de panificație și a merelor destinate programului „Cornul și laptele“, primăria a ales să acorde 50% din punctajul maxim criteriilor de calitate și doar 50% prețului mai mic, față de 90% preț – 10% calitate la licitațiile din anii anteriori, care erau organizate de consiliile județene. Din cele 50 de puncte acordate pe criterii de calitate, un maxim de 20 de puncte se poate obține dacă ofertantul are mai mult de 25% dintre produse obținute din producție ECO. Lanțul de aprovizionare are o pondere de 10 puncte, iar punctajul maxim se acordă producătorului care livrează direct beneficiarului, întreaga cantitate de produse. Tot la capitolul calitate, se acordă punctajul maxim, de 20 de puncte, ofertantului care achiziţionează produse cu o pondere peste 50% de la producători locali, fermieri, cooperative şi asociaţii. Pentru a fi considerați „producători locali“, distanţa maximă dintre exploataţia de origine a produselor şi punctul de comercializare nu trebuie să depăşească 75 km.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • O învățătoare din Săcele, printre cei 12 profesori excepționali premiați la Gala MERITO pentru inovație în educație
 •  

O învățătoare din Săcele, printre cei 12 profesori excepționali premiați la Gala MERITO pentru inovație în educație

Comunitatea profesorilor valoroși ai României, recunoscuți anual de Romanian Business Leaders (RBL) a ajuns la 67 de membri. Anul acesta, în cadrul Galei MERITO, 12 profesori au fost premiați pentru inovație în educație. Laureații sunt profesori care „învață continuu, inovează, își duc practicile mai departe în afara claselor lor. Ei răspândesc Educație de calitate acolo unde nu există acces la aceasta”, conform organizatorilor. Cei 12 profesori care se alătură începând din acest an comunității MERITO sunt oameni care își lasă amprenta pozitiv asupra a generații întregi și fac cinste meseriei de profesor. Printre ei este și Florentina Tituleac, învăţătoare într-o comunitate defavorizată din Săcele. Aceasta are 24 de ani a intrat în învățământ în 2018, prin programul Teach for Romania. Florentina Tituleasc predă în cartierul Gârcini, ajungând să alfabetizeze comunitatea de aici, datorită implicării sale în afara clasei și a orelor.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Grevă japoneză la RAT Brașov
 •  

Grevă japoneză la RAT Brașov

Potrivit unui comunicat al Sindicatului Liber 2015 RATBV, cei 450 de șoferi brașoveni ai operatorului de transport public din Brașov „sunt alături de colegii de la Galați”, care au pichetat Primăria Galați, joi, timp de două ore. Prin greva de tip japonez transportatorii din Brașov trag un semnal de alarmă și vor să-și exprime solidaritatea față de colegii gălățeni, se mai afirmă în comunicat. Însă, potrivit aceluiași document, șoferii brașoveni se solidarizează, „lovindu-se la rândul lor de aceleași probleme și la Brașov. Dorim să evidențiem condițiile de muncă abuzive și nerespectarea CCM la societatea de transport în comun, fiind dispuși chiar să blocăm traficul în Brașov dacă aceste nereguli nu se vor rezolva”. Cu toate acestea, Ioan Zbârnea, liderul Sindicatului Liber 2015 RATBV, insistă că la Brașov nu sunt probleme similare celor de la Galați – „condiții de muncă abuzive și nerespectarea CCM la societatea de transport în comun” – și că blocarea traficului se referă doar la cel din municipiul dunărean. „Noi avem un CCM valabil, nu sunt probleme la Brașov”, a declarat Zbârnea, care afirmă că vorbește mai mult în calitate de președinte al Federației Transportatorilor și Serviciilor Publice din România.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Bărbat în vârstă de 43 de ani, lovit ieri dimineață de tren
 •  

Bărbat în vârstă de 43 de ani, lovit ieri dimineață de tren

Ieri dimineață în jurul orei 06,50 dispeceratul Secției Regionale de Politie Transporturi Brașov a fost sesizat că o persoană ar fi fost accidentată de către un tren. Un martor a povestit cum bărbatul a aşteptat ca trenul să vină, iar în ultima secundă s-a aruncat în faţa locomotivei şi a murit pe loc. Polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Brasov au stabilit faptul că trenul de persoane IR 16030, care circula pe magistrala CF 300, la km. CF168, a surprins și accidentat mortal un bărbat, în vârstă de 43 ani. Cadavrul acestuia a fost preluat și transportat la Serviciul Judetean de Medicină Legală Brașov în vederea efectuării autopsiei. Polițiștii efectuează cercetări pentru a stabili cauzele și împrejurările în care s-a produs incidentul.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Caravana TIFF Unlimited la Râșnov! Un weekend de filme: 17-19 septembrie
 •  

Caravana TIFF Unlimited la Râșnov! Un weekend de filme: 17-19 septembrie

Un weekend plin de filme îi așteaptă pe spectatorii din Râșnov și nu numai, între 17 și 19 septembrie. Proiecțiile Caravanei TIFF Unlimited încep vineri în două locații din oraș, Piața Unirii și Cinema Amza Pellea. În cele trei seri de cinema în aer liber, în Piața Unirii din Râșnov, de la 20:30, spectatorii se vor bucura de două comedii nou-nouțe, Dineu cu vecinii de sus și Pup-o, mă 2!: Mireasa nebună și de cel mai ambițios documentar despre natura din țara noastră, România sălbatică. Publicul va afla povești din culisele acestei producții complexe chiar de la realizatorii săi, care vor fi prezenți la proiecție duminică seara. La Cinema Amza Pellea vor rula filme horror & thriller premiate, incluse fie în selecția Festivalului de Film Horror și Fantastic Lună Plină, fie în secțiunea cu același nume de la TIFF. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Evenimentul va avea loc cu respectarea măsurilor de protecție în vigoare. *În caz de vreme nefavorabilă, proiecțiile din Piața Unirii se vor muta la Cinema Amza Pellea, de la aceeași oră. Caravana TIFF Unlimited este un proiect organizat în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film Transilvania și ajunge anul acesta la a 12-a ediție. Platforma de streaming a festivalului, TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro) a fost lansată în 2019 și cuprinde o selecție importantă de filme independente, premiate, semnate de cineaști de renume.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • 26 de infectări cu Covid descoperite în școlile brașovene, la 4 zile de la începutul anului școlar
 •  

26 de infectări cu Covid descoperite în școlile brașovene, la 4 zile de la începutul anului școlar

La doar patru zile de la deschiderea anului şcolar, cu prezenţă fizică, 26 de elevi, cadre didactice şi personal auxiliar din unităţile de învăţământ au fost deja depistate cu infecţia cu SARS-Cov-2, a anuţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Braşov, Valentin Bucur. Mai exact, 15 elevi din judeţul Braşov sunt confirmaţi cu COVID-19, cei mai mulţi dintre ei, respectiv 12, fiind de la şcoli din municipiul Braşov. Alţi doi sunt de la Predeal, iar unul, de la şcoala gimnazială din Sânpetru. Opt cadre didactice sunt confirmate cu COVID-19, plus un cadru didactic auxiliar şi doi angajaţi din rândul personalului nedidactic. Şapte dintre aceştia sunt de la unităţi de învăţământ din municipiul Braşov, şi câte unul de la şcoli din Ghimbav, Hălchiu, Vulcan şi Drăuşeni. În acest context, trei clase, însumând 75 de copii, au trecut deja la învăţământul online, deşi începuseră anul şcolar cu prezenţă fizică, spun reprezentanţii IŞJ Braşov. Există şi elevi ai căror părinţ au solicitat cursuri online, pentru că se află în carantină. Este vorba despre 23 de copii.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, ajunge pe 18 septembrie la Brașov cu trenul simbolic care traversează Europa
 •  

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, ajunge pe 18 septembrie la Brașov cu trenul simbolic care traversează Europa

Comisarul european se va afla într-o vizită oficială în România în perioada 17-19 septembrie. Aceasta va întâmpina în România trenul Connecting Europe Express, creat special în cadrul Anului european al căilor ferate 2021, care va ajunge în România la data de 12 septembrie. „Sunt bucuroasă că trenul Connecting Europe Express ajunge şi în România, cea mai importantă > pentru mine. E un tren experiment, un tren laborator, care ilustrează nu numai avantajele transportului feroviar, ci şi obstacolele pe care trebuie să le depăşim pentru a avea un spaţiu unic feroviar european. România trebuie să accelereze investiţiile în infrastructura de cale ferată, pentru o mai bună conectivitate cu celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a declarat Adina Vălean, comisar european pentru transporturi. În cadrul acestui proiect, sâmbătă, 18 septembrie Comisarul pentru transporturi va susține un discurs în gara Brașov, alături de autorităţile locale din municipiu. Connecting Europe Express va opri în peste 100 de localități din 26 de țări în cursul călătoriei sale de cinci săptămâni, înainte de a ajunge la Paris la 7 octombrie. În total, traseul are o lungime de 20 000 km iar trenul va traversa 33 de puncte de trecere a frontierei. Plecând de la Lisabona și încheindu-și călătoria la Paris, trenul va face o oprire notabilă la Ljubljana, conectând președințiile portugheză, slovenă și franceză ale Consiliului UE.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Valul 4 este aici: Certificatul verde Covid va fi necesar la restaurante, spectacole, evenimente private, locuri de joacă
 •  

Valul 4 este aici: Certificatul verde Covid va fi necesar la restaurante, spectacole, evenimente private, locuri de joacă

l Dacă incidența trece de 3 la mie

Certificatul verde Covid-19 care atestă vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală a unei persoane va fi necesar în localitățile care au o incidență de infecții cu coronavirus între 3 și 6 la mia de locuitori pentru localuri, restaurante, evenimente publice și private, concerte, spectacole, piscine. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de ieri hotărârea prin care se propune stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19. Principalele modificări vizează: a) Permiterea desfășurării unor activități din anumite domenii economice, dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, doar pentru persoanele vaccinate, testate sau trecute prin boală, astfel ( deținătoare de certificat verde ): -Competițiile sportive organizate în spații închise sau deschise, se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei distanțe de minimum 1 metru între spectatori; -Activitatea în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii de protecție; -Organizarea și desfășurarea în spații deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale poate fi realizată cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori, cu purtarea măștii de protecție; -Evenimentele private în spații închise (nunți, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente se pot desfășura cu participarea a maximum 200 de persoane, cu asigurarea unei suprafețe de min 2 mp pentru fiecare persoană; -Organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în spații închise, respectiv maximum 200 de persoane în spații deschise, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de min 2 mp pentru fiecare persoană; -Organizarea de conferințe în spații închise poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane, cu purtarea măștii de protecție și asigurarea unei suprafețe de min 2 mp pentru fiecare persoană; -Organizarea de mitinguri și demonstrații poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 100 de persoane, cu respectarea anumitor măsuri: -Activitatea restaurantelor și cafenelelor, în spații închise, se poate desfășura în intervalul orar 0500-0200 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului; -Activitatea sălilor de sport/fitness în spații închise, poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de min 7 mp pentru fiecare persoană; -Activitatea operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului; -Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise poate fi realizată în intervalul orar 0500-2400 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului; -Activitatea piscinelor interioare poate fi realizată până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. b) Permiterea desfășurării unor activități din anumite domenii economice, dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, doar pentru persoanele vaccinate, astfel: -Activitatea în baruri, cluburi și discoteci poate fi realizată în intervalul orar 0500-0200 până la 30% din capacitatea maximă a spațiului; -Activitatea sălilor de jocuri poate fi realizată în intervalul orar 0500-0200 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Raluca Turcan: Mă gândesc la o majorare semnificativă a salariului minim, în contextul creșterii prețurilor
 •  

Raluca Turcan: Mă gândesc la o majorare semnificativă a salariului minim, în contextul creșterii prețurilor

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, a declarat ieri că se gândeşte la o majorare semnificativă a salariului minim pe economie, care ar trebui, în mod normal, să intre în vigoare de la începutul anului viitor, după ce ideea creşterii salariului minim a fost agreată de patronate, sindicate şi instituţiile statului. „Salariul minim este o prioritate zero pentru Guvern şi un mare pas înainte comparativ cu modul în care s-au comportat alte guverne până acum. De obicei, majorarea salariului minim intră în vigoare la începutul anului viitor. De la 1 ianuarie, în mod normal, trebuie să avem o majorare a salariului minim. Eu mă gândesc la o majorare semnificativă a salariului minim întrucât creşterile de preţuri sunt mult peste ce s-a întâmplat în România în ultima perioadă”, a declarat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă. Ea a subliniat că pentru a răspunde problemelor de pe piaţa muncii, este nevoie de creşterea salariului minim în România, întrucât nivelul actual nu este doar insuficient, ci este şi factor generator de migraţie. „Sunt probabil cel mai pro ministru pentru creşterea salariului minim în România. Românii noştri aleg să plece în străinătate din cauza salariului şi datorită serviciilor de care beneficiază în alte ţări. Nu mai putem accepta şi duce cu toţii, ca societate, acest nivel al salariului minim. Pentru prima dată, într-un guvern, într-un mandat de opt luni, la aceeaşi masă, patronate, sindicate, instituţii ale statului, am reuşit să agreăm că salariul minim trebuie să crească, că această creştere trebuie să fie făcută predictibil şi cât mai repede astfel încât mediul economic să poată să-şi pregătească activitatea pe anul următor şi, de asemenea, să nu fie făcută subiectiv, la presiunea diferiţilor factori, ci ancorată în nişte indicatori economici astfel încât şi în anii următori să putem evalua cum va evolua salariu minim”, a spus ministrul Muncii. Ea a menţionat faptul că toate confederaţiile patronale au ajuns la concluzia că salariul minim trebuie crescut şi s-a agreat, atât în discuţiile cu primul-ministru, cât şi în discuţiile cu patronatele şi sindicatele, ca până la finalul lunii octombrie să existe o primă formă de negociere a nivelului de salariu minim.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Cum vor fi reduse facturile la energie: Statul va compensa 18 bani/kWh la electricitate și 25% din factura la gaze
 •  

Cum vor fi reduse facturile la energie: Statul va compensa 18 bani/kWh la electricitate și 25% din factura la gaze

l ”Fără cozi la furnizori”, zic oficialii

Facturile românilor la energie electrică și gaze naturale vor fi compensate, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu. El a prezentat un proiect de ordonanță care prevede facturi mai mici la electricitate pentru aproximativ 13 milioane de români din 5,7 milioane de gospodării, care au un consum lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh. La gaze, factura va scădea cu 25%, iar de această măsură vor beneficia două treimi din gospodăriile din România, a spus ministrul. „Am prezentat astăzi în Guvern în primă lectură proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru compensarea facturilor românilor la electricitate şi gaze”, a anunțat el.

18 bani la fiecare kilowat de la guvern

În ceea ce privește energia electrică, ministrul a explicat că va fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, şi cel mediu, 82 de bani pe kWh. „Această diferenţă de 18 bani pe kWh va fi subvenţionată în totalitate din bugetul statului. De această măsură vor beneficia aproape 13 milioane de români”, a spus Popescu. Ministrul a precizat că și cei care au un furnizor de electricitate care oferă cel mai mic preț din piață vor beneficia de reducerea de 18 bani pe kWh și că măsura se va aplica atât consumatorilor din piața reglementată, cât și celor din piața concurențială.

Consumi sub 1.200 mc de gaz /an? Facturile la gaz vor fi reduse cu 25 %

În ceea ce privește facturile la gaze naturale, acestea vor fi reduse cu 25%, a spus Virgil Popescu. 2,3 milioane de gospodării, dintr-un total de 3,6 milioane, vor beneficia de această măsură, a adăugat el. Este vorba despre cei care au un consum anual între 100 și 1.200 de metri cubi pe an. „Ce trebuie să înțeleagă românii: pentru acest tip de ajutor nu trebuie să facă absolut nimic. Va apărea în funcție de consumul pe care îl au”, a spus ministrul. El a adăugat că nu se va mai ține cont de veniturile oamenilor, pentru că se presupune că cei care au un consum mediu au și un venit mediu. Ministrul a mai spus că ordonanța ar urma să intre în vigoare la 1 noiembrie.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Un dezvoltator imobiliar cu afaceri în Brașov solicită abrogarea hotărârii de Consiliu Local care prevede ca orice locuință nou construită să beneficieze de minimul 2 locuri de parcare
 •  

Un dezvoltator imobiliar cu afaceri în Brașov solicită abrogarea hotărârii de Consiliu Local care prevede ca orice locuință nou construită să beneficieze de minimul 2 locuri de parcare

S.C. IMMO LODGIA ONE S.R.L. a solicitat comisiei de circulație a municipiului Brașov „revocarea H.C.L. nr. 134/2018- Normarea numărului minim de locuri de parcare pentru noile construcții de locuințe în Municipiul Brașov”. Cererea dezvoltatorului a fost refuzată ieri, având în vedere că în momentul de față este în derulare un studiu privind necesarul de locuri de parcare din municipiul Brașov. Reprezentanții primăriei au declarat că: ”după finalizarea acestui studiu, în funcție de rezultatele lui, se va lua o decizie cu privire la normarea numărului minim de locuri de parcare”. În acest moment, conform HCL 134/2018, pentru fiecare unitate locativă nou construită în Municipiul Braşov se vor asigura minim două locuri de parcare în interiorul proprietăţii; acestea se vor realiza la sol şi în construcţii individuale, subterane sau supraterane.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Încă nu s-a aprobat propunerea primarului privind limitarea vitezei în Centrul Vechi al Brașovului
 •  

Încă nu s-a aprobat propunerea primarului privind limitarea vitezei în Centrul Vechi al Brașovului

Comisia de circulație a municipiului Brașov a amânat discutarea propuneri primarului Allen Coliban referitoare la limitarea vitezei de circulație a autovehiculelor la 30 Km/h, pe străzile din Centrul Vechi şi Schei, începând de la Rectorat, str. N. Bălcescu, str. Castelului. Motivul acestei amânări este pentru ca și reprezentanții Poliției Rutiere să poată analiza modul în care această decizie se corelează cu prevederile Studiului de trafic. O decizie cu privire la această propunere va fi luată într-o ședință viitoare.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌