ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 1 December 2022Europa FM

Alina Pavelescu, scriitoare: 1 Decembrie era un moment care era sărbătorit mai ales în Transilvania | VIDEO

1 December 2022 at 18:14
image

Invitați lui Marcel Bartic, moderatorul emisiunii „Academia Europa FM” au fost istoricul militar Florin Șperlea și scriitoarea Alina Pavelescu. Despre importanța arhivelor în istoria unui popor și despre sărbătoarea națională de 1 Decembrie, doar două dintre temele discutate în emisiunea Ediție Specială de Ziua Națională a României.

„Nimeni în administrația românească de după Primul Război nu a înțeles importanța arhivelor. Până foarte târziu, la sfârșitul anilor ’20 la Cluj exista o arhivă care fusese înființată de un universitar local și care închiriase o casă și-i plătea pe arhiviști din banii lui făcând rapoarte disperate la Ministerul Instrucțiunii la București și cerând să-i dea un sediu și buget pentru salarii.

Iar în Basarabia, unde exista o așa-zisă arhivă gubernială, care fusese luată sub control de români, primul lucru pe care l-au făcut autoritățile militare române când au venit acolo au fost să dea arhiva aceea afară ca s-o înlocuiască cu sediul prefecturii militare. Asta, pentru mine, a fost un lucru de maximă uimire. Cum poți să vorbești despre construcție identitară atunci când nu te preocupă unificarea arhivelor și memoriei?”, a spus Alina Pavelescu.

Alina Pavelescu: 1 Decembrie era un moment care era sărbătorit mai ales în Transilvania

„Această sărbătoare de 1 Decembrie ca sărbătoare națională este mult mai nouă decât ne imaginăm noi. Ea începe în 1990 pentru că în perioada interbelică sărbătoarea unificatoare era în continuare 10 mai, iar 1 Decembrie era un moment care era sărbătorit mai ales în Transilvania. Cu Casa Regală participantă și cu toată administrația românească convocată, dar nu era o sărbătoare națională și când au serbat primii 10 ani de la Unire au existat niște dubii despre sărbătorire: să se desfășoare în decembrie sau pe 10 mai? Și soluția a fost una de compromis: în sensul că s-a sărbătorit mai degrabă de 10 mai”, a mai explicat Alina Pavelescu.

Urmărește întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Ziua Națională a României, sărbătorită în Dobrogea alături de comunitățile etnice din zonă | FOTO

articolul original.

Surse G4Media: Extinderea Schengen nu s-ar afla pe ordinea de zi a reuniunii JAI | AUDIO

1 December 2022 at 17:14
image

Extinderea Schengen nu s-ar afla pe ordinea de zi a reuniunii Justiție și Afaceri Interne a Consiliului Uniunii Europene – potrivit unor surse europene citate de G4Media. Austria s-ar fi împotrivit introducerii subiectului în dezbaterea programată pentru 8 decembrie.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/01dec-19-LILI-REL-Extinderea-Schenghen-nu-e-pe-ordinea-de-zi.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Joi a avut loc o ședință a Comitetului Reprezentanților Permanenți, care pregătește reuniuea Justiție și Afaceri Interne, care reunește miniștrii justiției și ai afacerilor interne din toate statele membre ale UE.

În cadrul întâlnirii, Austria a fost singura țară care s-ar fi opus introducerii pe ordinea de zi a propunerii privind intrarea în spațiul Schengen a României.

Potrivit surselor G4 Media, reprezentantul Olandei a dat indicii că guvernul olandez va cere parlamentului din această țară un vot pozitiv, în favoarea României, dar unul negativ în privința aderării Bulgariei.

România mai are două evenimente diplomatice externe, până pe 8 decembrie, la care speră că poate schimba decizia Austriei.

De menționat că pe agenda oficială a comisiei JAI din 8 decembrie se află subiectul extinderii Spațiului Schengen. Dar, aceasta ar putea fi schimbată, în funcție de evenimentele din zilele următoare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Olanda ar putea pierde cursa pentru desemnarea viitorului șef Frontex pentru că se opune aderării României la Schengen | AUDIO

articolul original.

O franțuzoaică scrie istorie în Qatar: Devine prima femeie arbitru central la un meci de Cupă Mondială masculină | AUDIO

1 December 2022 at 15:57
image

O franțuzoaică scrie istorie în Qatar. În această seară, Stéphanie Frappart devine prima femeie arbitru central la un meci de la o Cupă Mondială masculină. Ea va conduce partida Costa Rica – Germania, programată de la ora 21:00 în grupa E.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/01dec-18-Manu-frantuzoaica-arbitru.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Arbitra franceză – care va implini 39 de ani pe 14 decembrie – va conduce prima echipă feminină de arbitri la un meci de Cupa Mondială masculină, urmând să fie ajutată la cele două linii de arbitre din Brazilia si Mexic.

De-a lungul carierei sale, Stéphanie Frappart a realizat o serie de premiere: a arbitrat un meci de calificare la Cupa Mondială masculină în martie, un meci din Liga Campionilor masculină în 2020, finala Supercupei UEFA 2019 și meciuri din Ligue 1.

„Există o tensiune evidentă între aceste momente istorice pentru egalitatea de gen în fotbal și locul în care se întâmplă”, notează CNN, deoarece drepturile femeilor sunt sever restricționate în Qatar.

În micul emirat din Golful Persic, pentru decizii importante, cum ar fi căsătoria sau angajarea în structuri guvernamentale, femeile au nevoie de permisiunea unui tutore de sex masculin – de obicei tatăl, fratele, bunicul sau soțul lor. Stéphanie Frappart spera ca aceasta competiție din Qatar sa îmbunătățesca viața femeilor de acolo.

Sursa foto: Facebook / Stéphanie Frappart

Citește și: Franța contestă la FIFA eșecul contra Tunisiei de la Cupa Mondială | AUDIO

articolul original.

Ziua Națională a României, sărbătorită în Dobrogea alături de comunitățile etnice din zonă | FOTO

1 December 2022 at 15:48
image

Ziua Națională a României este sărbătorită în Dobrogea întotdeauna alături de comunitățile etnice din această zonă. Autoritățile locale invită, de fiecare dată, la ceremoniile publice, pe reprezentanții tuturor celor 18 minorități care trăiesc în armonie în județele Constanța și Tulcea.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/01dec-17-CORESP-CT-SNDW-Feri-Predescu-1-dec-Dobrogea.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La Constanța, de Ziua Națională, de la tribuna oficială nu lipsesc niciodată reprezentanții comunităților etnice.

„Vorbeam de armonie, vorbeam de traiul unitar în care noi, pe aceste meleaguri, ne-am obișnuit să existăm”, a transmis, prefectul de Constanța, Silviu Coșa, miilor de participanți la festivități.

Cu stegulețe tricolore în mână, câțiva reprezentanți ai minorităților locale ne-au transmis în timpul paradei militare, urări de Ziua Națională a României:

„Anton Antoniadis, președintele comunității elene din Constanța, vicepreședinte al Uniunii Elene din România, urează <<La mulți ani, România>>”.

„Mă numesc Petre Lucian, consilier pe probleme de minorități, președintele Partidei Romilor la municipiul Constanța. La mulți ani, România!”

„Sunt Artion Nicolae, președintele rușilor lipoveni din Constanța. La mulți ani, România”.

image

Mulți dintre liderii comunităților etnice din Constanța dețin și funcții publice. Semiran Abdurefi este consilier județean: „Reprezint comunitatea tătară din Dobrogea, fiindcă acest tărâm este tărâmul naționalităților și vă urez astăzi, în zi de sărbătoare, La mulți ani, români, La mulți ani, România”.

„Mă numesc Senol Ali, sunt etnic turc, subprefect al județului Constanța. La mulți ani, România!”

Sursa foto: Europa FM / Ghiulfer Predescu

Citește și: 1 Decembrie, la România în Direct. Doamna Nina, plângând, despre dorul de țară: „E bun și jambonul, dar nu se compară nimic cu sarmalele cu o mămăligă și o țuiculiță” | VIDEO

articolul original.

Spania: Șase plicuri cu explozibil au ajuns la mai multe instituții, inclusiv la biroul lui Pedro Sanchez | AUDIO

1 December 2022 at 15:02
image

În Spania, s-au înmulțit bombele ascunse în scrisori. Șase astfel de plicuri au ajuns la mai multe instituții, inclusiv la biroul premierului, Pedro Sanchez. Autoritățile spaniole îl caută pe cel care a trimis coletele cu explozibil.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/01dec-17-LILI-REL-Bombele-din-Spania.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O a șasea bombă ascunsă într-un colet a fost trimisă și pe adresa Ambasadei SUA din Madrid, după cele înregistrate la biroul premierului, la o unitate militară, la directorul unei fabrici de armament care livrează în Ucraina, la Ministerul Apărării și la Ambasada Ucrainei.

Șeful Departamentului de Securitate aflat în subordinea Ministerului de Interne a declarat că toate cele șase pachete au fost expediate de pe teritoriul Spaniei.

Dintre acestea, doar unul a explodat, cel de la Ambasada Ucrainei la Madrid, rănindu-l ușor pe unul dintre angajați. Celelalte au fost detonate de geniștii Poliției spaniole.

Șeful Securității spaniole a mai spus că, după toate aparențele, pachetele ar avea un singur expeditor. Parchetul General ar fi deschis o anchetă pentru terorism – dar nu a oferit detalii în acest caz.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Poliția spaniolă: Explozie la ambasada Ucrainei de la Madrid, soldată cu un angajat rănit

articolul original.

27 de companii care testează săptămâna de lucru de 4 zile anunță că este puțin probabil să revină la 5 zile de muncă, spre bucuria angajaților

1 December 2022 at 12:56
image

27 de companii care testează săptămâna de lucru de 4 zile au anunțat că este puțin probabil să se mai întoarcă vreodată la săptămâna de lucru de 5 zile. Sondajul a fost realizat de organizația “4 Day Week Global” în colaborare cu Boston College, University College Dublin și Cambridge.

33 de companii și 900 de angajați testează săptămâna de lucru de 4 zile fără nicio reducere a salariilor.

După șase luni, niciuna din 27 de companii participante care au răspuns la sondaj nu a spus că are în plan să revină la săptămâna de lucru de 5 zile. Iar aproximativ 97% din cei 500 de angajați care au răspuns au spus că vor să continue cu programul de lucru de patru zile, relatează CNN.

Cele mai multe dintre companiile care au participat la acest experiment au sediul în Statele Unite și Irlanda.

Participanții la sondaj spun că sunt mai relaxați și mai dedicați și declară niveluri mai reduse de insomnie și epuizare.

Testul a fost pozitiv și pentru veniturile companiilor

În medie, acestea au crescut cu 38% comparativ cu cele din aceeași perioadă a anului trecut, când săptămâna de lucru era de 5 zile.

Apelurile pentru scurtarea săptămânii de lucru s-au intensificat în ultimii ani.

După ce milioane de angajați au trecut la regimul de muncă de acasă în timpul pandemiei, renunțarea la timpul pierdut pe drumul spre serviciu a contribuit și la regândirea săptămânii de lucru.

Foto: Shutterstock

Citește și: Deșteptarea de Vară: Cum se schimbă viața oamenilor dacă lucrează 4 zile pe săptămână? | VIDEO

articolul original.

Cămașa cu altiță, cunoscută drept „ia românescă”, a fost inclusă în patrimoniul UNESCO chiar de Ziua Națională

1 December 2022 at 12:47
image

Decizia de a include în patrimoniul UNESCO a cămășii cu altiță a fost luată chiar de Ziua Națională a României, de către comitetul UNESCO reunit la Rabat, în Maroc. Dosarul de candidatură a fost întocmit împreună cu Republica Moldova.

Cămașa cu altiță cunoscută de toți drept „ia românescă” a intrat pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității ca element de identitate culturală în România și Republica Moldova.

Nu a fost înregistrată sub termenul „ie”, pentru că acesta era folosit în trecut doar accidental, au constatat cercetătorii etnologi.

Cămașa cu altiță este piesa de bază a costumului tradițional românesc de sărbătoare și a fost purtată inclusiv de Regina Maria, iar altița este acea parte brodată manual de pe umerii cămășilor pentru femei.

În trecut, această cămașă transmitea informații nu doar despre priceperea și talentul femeii care o cosea, ci și despre starea materială și poziția socială celei care o purta sau statutul civil ori vârsta.

Exista o cămașă de mireasă, cămașă de soacră sau de doliu. Astăzi, ea are valoare estetică, identitară și culturală, notează etnologii care au lucrat la dosarul de candidatură pentru patromoniul UNESCO.

Decizia luată de comitetul UNESCO reprezintă deopotrivă o recunoaștere a identității și valorii acestui element, cât și un semnal pentru instituțiile culturale din România și Republica Moldova că trebuie să susțină și să promoveze arta confecționării cămășii cu altiță.

„Ziua Națională este cea mai potrivită pentru recunoașterea internațională a măiestriei și tradiției românești”, a reacționat premierul Nicolae Ciucă, pe Facebook:

„Le mulțumesc meșterițelor care, prin muncă și dăruire, au păstrat această artă, au făcut-o să renască și să fie cunoscută lumii”, a scris și Maia Sandu pe Facebook, după decizia UNESCO:

Foto: Shutterstock

Citește și: Albumul Marii Uniri va fi expus la Muzeul Național de Istorie a României, începând cu 1 decembrie | AUDIO

articolul original.

Spania: Cabinetul premierului Pedro Sanchez a primit un plic suspect înainte de cel care a provocat explozia la Ambasada Ucrainei

1 December 2022 at 12:34
image

Plicurile suspecte, cu explozibili, au ajuns în Spania, nu doar la Ambasada Ucrainei și la una dintre cele mai mari baze militare din țară, ci chiar și cabinetul premierului Pedro Sanchez. Ultimul incident de acest fel a avut loc joi.

Vestea că și la cabinetul premierului a ajuns un colet suspect ce conținea un dispozitiv exploziv similar cu cel trimis Ambasadei Ucrainei a fost comunicată abia acum.

Astfel, autoritățile au comunicat că dispozitivul a fost primit la Palatul Moncloa pe 24 noiembrie și a fost depistat de serviciile speciale care filtrează corespondența.

Autoritățile Spaniole au intrat deja în alertă și au dispus sporirea măsurilor de securitate la toare reprezentanțile diplomatice și la clădirile publice.

Vă reamintim, miercuri un angajat al Ambasadei Ucrainei din Madrid a fost rănit ușor după ce a desfăcut plicul  ce conțineau dispozitivul exploziv.

Tot ieri, o companie din Spania care produce un tip de lansator de grenade ce a fost livrat Ucrainei a primit de asemenea un plic cu dispozitiv exploziv.

Joi, și serviciile de securitate de la centrul satelit al Uniunii Europene situat la o bază a forțelor aeriene din Torrejon, au descoperit un plic similar.

Foto: Shutterstock

Citește și: Spania: Un alt dispozitiv exploziv, ascuns într-un plic trimis unei baze aeriene din Torrejon

articolul original.

Două trenuri de marfă s-au ciocnit în județul Vrancea. Circulația feroviară a fost deviată

1 December 2022 at 11:29
image

Circulația trenurilor este întreruptă în județul Vrancea, între stațiile Gugești și Sihlea, după ce două trenuri de marfă s-au ciocnit. Din cauza acestui incident, toate trenurile care urmau să tranziteze zona au traseu deviat. 80 de minute are întârziere un tren care a pornit din Iași și urma să ajungă în București la ora 12 și 35 de minute.

Traficul feroviar este întrerupt pe intervalul de staţii Gugeşti – Sihlea, din cauza unui incident feroviar în care au fost implicate două trenuri private de marfă, a anunţat joi dimineaţa Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA.

„Locomotiva trenului privat de marfă, care aparţine operatorului TimRail Cargo s-a defectat, iar mecanicul nu a mai putut controla garnitura, care a patinat şi a intrat într-un alt trenul privat de marfă, al companiei DB Cargo, care aştepta la sector. În urma impactului, locomotiva şi primul vagon, din compunerea trenului de marfă al companiei DB, au deraiat”, se arată în comunicatul companiei feroviare remis Agerpres.

CFR informează că pentru asigurarea continuităţii traficului, toate trenurile de călători, care urmau să tranziteze această zona, vor circula deviat pe ruta Mărăşeşti – Tecuci – Barboşi – Făurei – Buzău şi retur. Această măsură va fi menţinută până la repunerea pe şină a locomotivei şi a vagonului deraiat, inclusiv retragerea garniturii de marfă din zona respectivă.

Reprezentanţii SRCF Galaţi vor asigura suportul tehnic necesar operatorilor privaţi pentru intervenţia la faţa locului, astfel încât zona afectată să fie eliberată şi redeschisă traficului în condiţii de siguranţă.

CFR SA adresează scuzele necesare călătorilor şi îi asigură că personalul feroviar va luat toate măsurile operative necesare pentru redeschiderea liniei în cel mai scurt timp.

Citește și: Medicii se plâng de noile vaccinuri anti-Covid. Spun că sunt obligați să nu aibă pierderi mai mari de 50% din numărul de doze, altfel îl plătesc | AUDIO

articolul original.

CM 2022: Germania trebuie să câștige pentru a rămâne în cursă. Meciurile din 1 decembrie

1 December 2022 at 11:22
image

Meciuri decisive joi, 1 decembrie, la Cupa Mondială: Germania trebuie obligatoriu să câștige pentru a rămâne în cursa pentru calificare. Spania are meci cu Japonia, iar Croația înfruntă Belgia. Cele mai recente echipe calificate în optimi sunt Argentina și Polonia.

Croația-Belgia și Canada-Maroc sunt partidele care se joacă în ultimă etapă a grupei F, de la ora 17:00.

Croația și Marocul ocupă primele două locuri în grupă cu 4 puncte, Belgia este pe trei cu 3 puncte, iar Canada este pe patru, deja eliminată, cu 0 puncte.

Croația lui Luka Modric se poate califica și cu un egal cu Belgia. La fel și Marocul.

În schimb, Belgia trebuie să învingă Croația pentru a fi sigură de calificare.

Meciuri decisive sunt și în grupa E, unde toate cele patru formații au șanse la calificarea în optimile de finală, clasamentul fiind foarte strâns.

Germania, cu un singur punct, trebuie să bată obligatoriu Costa Rica, dar chiar și așa, calificarea nemților depinde și de rezultatul dintre Spania și Japonia. O victorie a niponilor ar trimite acasă naționala antrenată de Hansi Flick, chiar dacă germanii îi bat pe costaricani.

Polonia s-a calificat dramatic în optimi aseară, chiar și după ce a pierdut contra Argentinei lui Lionel Messi, echipa care s-a calificat de asemenea. Polonezii lui Lewandovski s-au calificat grație unui gol dat de Arabia Saudită în poarta Mexicului chiar în prelungiri. Astfel, Polonia a avut un golaveraj mai bun decât Mexcul.

În optimi, Polonia va înfrunta Franța, iar Argentina va juca contra Australiei.

Foto: Shutterstock

Citește și: CM 2022: Regimul iranian ar fi amenințat familiile fotbaliștilor de la națională cu „violenţa şi tortura” dacă nu au un comportament adecvat

articolul original.

Spania: Un alt dispozitiv exploziv, ascuns într-un plic trimis unei baze aeriene din Torrejon

1 December 2022 at 09:01
image

După ce miercuri, un angajat al Ambasade Ucrainei la Madrid a fost rănit la deschiderea unei scrisori capcană, joi, Serviciile Spaniole transmit că au găsit un dispozitiv exploziv într-un plic trimis unei baze aeriene din Torrejon.

Forțele de securitate spaniole au transmis, joi dimineață, că un al treilea dispozitiv exploziv a fost descoperit într-un plic trimis pe adresa Bazei Militare din Torrejon, de lângă Madrid.

Informația a fost confirmată și de către Ministerul Apărării din Spania confirmând o relatare a celor de la El Mundo.

Dispozitivul a fost descoperit după ce a fost făcută o scanare cu raze X a plicului respectiv. Astfel, ofițerii de securitate au putut să determine faptul că pachetul conține „un mecanism”, a mai transmis Ministerul Apărării de la Madrid.

Plicul era adresat centrului pentru sateliți al bazei.

Este al treilea incident de securitate din această săptămână în Spania.

Foto: Shutterstock

Citește și: Jens Stoltenberg, despre aderarea Ucrainei: „Dacă nu reușește să rămână un stat suvern, nu poate deveni membră NATO” | VIDEO

articolul original.

Diaspora – conectată la România, cu puțin ajutor de la Google | AUDIO

1 December 2022 at 08:49
image

Peste 8 milioane de români trăiesc în străinătate, conform estimărilor specialiștilor. Mulți dintre ei sunt în continuare în contact și cu cei dragi din țară – folosind aplicațiile de mesagerie, dar și căutând pe Google în română, citind știri din România sau urmărind video-uri cu conținut în limba lor pe YouTube.

Studiul IZI data*, comandat de Google, arată că pentru 9 din 10 români din diaspora e important să rămână conectați cu România prin conținut media din țară/în limba română.

Peste 70% dintre ei urmăresc conținut românesc frecvent (de cel puțin 2-3 ori pe săptămână).

Surse de conținut românesc: românii din diaspora…
– ascultă muzică românească (57%)
– stau pe rețele de socializare (56%)
– urmăresc canale TV din România – pe cablu sau pe platforme online (53%)
– citesc publicațiile online din România (51%)
– ascultă radiouri românești (26%).

YouTube este una dintre platformele de conținut video cele mai utilizate de românii din diaspora pentru a urmări conținut în limba română. Aproape 90% dintre respondenții studiului spun că se uită cel puțin o dată pe săptămână la video-uri în limba română pe YouTube.
• conținutul românesc este preferat de cei mai mulți dintre ei: 74% dintre românii din diaspora care folosesc YouTube spun că urmăresc preponderent video-uri în limba română;
• muzica românească este pe primul loc când vine vorba despre conținutul vizionat pe YouTube (63%),
• urmată de știri (46%)
• divertisment (45%)
• filme și seriale românești (38%),
• emisiuni TV (37%)
• cooking (32%)

Și căutările lor pe internet, pe motorul de căutare Google, sunt în special în limba română. Studiul arată că 70% dintre respondenți caută pe Google mai ales în limba maternă.
• știrile sunt principalul conținut consumat în limba română de către diaspora: 81%,
• urmat de divertisment: 51%,
• chestiuni practice (tutoriale, rețete, etc): 46%
• sport: 32%,
• cultură: 28%,
• dezvoltare personală: 26%
• conținut pentru copii: 21%

Potrivit datelor Google, cele mai căutate subiecte în limba română ale diasporei sunt legate de:
• instrumente de traducere – în special pentru limba germană, și mai puțin pentru franceză, engleză și spaniolă
• posturi TV din România pe care să le urmărească online (precum ProTV sau TVR)
• filme online
• radiouri din România

Rețetele de mâncare sunt printre cele mai populare subiecte de căutare ale românilor din diaspora. În 2022, cele mai căutate au fost, în ordine:
• sarmale
• gogoși
• ardei copți
• plăcintă cu mere
• salam de biscuiți
• chec pufos
• mămăligă
• salată orientală
• chiftele
• cremă de zahăr ars

Conexiunea cu cei dragi din țară se face în special prin aplicațiile dedicate de mesagerie, precum Facebook Messenger, WhatsApp, Google Chat/ Google Meet, Skype etc.

• 57% dintre respondenții studiului comunică zilnic cu cei de acasă pe apeluri voce și text prin astfel de aplicații de mesagerie, iar 51% au apeluri video zilnice cu cei din țară.
• apelurile telefonice clasice pe număr sunt folosite zilnic de 3 din 10 respondenți
• 11% nu folosesc deloc apelurile celulare pentru a suna în țară
• doar 2 din 10 trimit zilnic mesaje SMS.

Google Maps este principala aplicație de orientare pe care românii din diaspora spun că o folosesc, conform studiului, cu 80% dintre răspunsurile celor participanți. În jur de o treime spun că utilizează Waze, în timp ce 1 din 10 respondenți nu folosesc aplicații de navigație.

Europa FM este alături de românii din diaspora, iar Vlad, George și Luca i-au întrebat, în Deșteptarea, pe cei care locuiesc în alte țări “Cum se simte 1 Decembrie departe de casă?”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/01-DEC-CUT-GOOGLE.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liviu, din Marea Britanie: “Ziua de 1 Decembrie este una dintre cele mai dureroase pentru cei care sunt plecați de foarte mulți ani din România. Ne pregătim noi în cel mai românesc mod posibil, cu ciolanul, cu fasolea, dar faptul că nu suntem acasă, asta cu adevărat doare. Te simți singur și pârjolit pe interior. De multe ori te întrebi, ce rost are, atâta timp cât sufletul meu a rămas acolo, cu familia, cu mama, cu tata care s-a dus, cu frații mei.

Dar, suntem cei mai buni ambasadori ai propriei țări. Eu mi-am păstrat un obicei, de fiecare dată de 1 Decembrie, de Paște sau Crăciun, îmi invit prietenii străini la mine acasă și le fac o masă copioasă tradițională românească, cu un vin bun, o palincă bună. În felul acesta, simt că sunt român și simt că am ceva de dat ca român. […] Voi sunteți cordonul meu ombilical cu țara-mamă.”

Mihai, din Cipriu: “Mi-e dor de casa bunicii, unde îmi petreceam o mare parte din vară, mi-e dor de mirosul de fân proaspăt, mi-e dor de diminețile când luam vacanța de vară și vecinul meu, cel mai bun prieten, era deja la poartă la ora 8 și mă aștepta ca să mergem să ne scăldăm în Ozana.”

Adrian, din Emiratele Arabe, ne-a sunat și ne-a povestit că petrece 1 Decembrie pe plaja, la 29 de grade.

*Studiul a fost realizat de agenția de cercetare de piață IZI data, pe un eșantion de aproape 400 de cetățeni români – femei și bărbați peste 18 ani, rezidenți în Germania, Spania, Italia și Marea Britanie, utilizatori de internet; chestionare online autoadministrate; perioada de colectare a datelor: 11 – 16 noiembrie 2022.

articolul original.

Medicii se plâng de noile vaccinuri anti-Covid. Spun că sunt obligați să nu aibă pierderi mai mari de 50% din numărul de doze, altfel îl plătesc | AUDIO

1 December 2022 at 08:49
image

Aproape 700.000 de vaccin anti-Covid, adaptat noilor tulpini, au ajuns deja la centrele regionale de distribuție din țară, anunță ministerul Sănătății într-un răspuns pentru Europa FM. Vaccinul urmează să fie trimis cabinetelor medicilor de familie din țară prin direcțiile de sănătate publică. Și de aici încep problemele.

Medicii trebuie să ceară cantitatea de care au nevoie, dar sunt obligați prin contractul cu DSP să nu aibă pierderi de mai mult de 50% din numărul de doze. În caz contrar sunt buni de plată. Un flacon de vaccin anti-Covid conține 6 doze care trebuie folosite într-un anume interval de timp de la deschidere.

Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, la Europa FM:

„Eu o să fac comandă la la Direcția Sănătate Publică după ce voi reuși să catagrafiez pentru că noi aveam în acest moment avem o altă problemă în Medicina de familie în sensul că numărul de doze acceptate ca fiind pierdute nu trebuie să depășească 50% din numărul de doze primite. Ori vaccinul Covid-19 are o particularitate în sensul că acesta este distribuit sub formă de flacoane multidoză și inclusiv vaccinul bivalent care a sosit acuma este într-un flacon care conține 6 doze. Ca atare noi în interiorul celor 12 ore în care putem folosi flaconul de la momentul înțepării va trebui să strângem un număr de cel puțin jumătate din numărul de doze din flacon astfel încât să nu avem pierderi care după aceea ar putea fi imputabile.(…) În interiorul celor 12 ore eu trebuie să chem 6 pacienți care să poată să fie vaccinați în aceeași zi. Se acceptă o pierere de 50%, deci dacă eu voi avea 2 pacienți care să vorbesc pentru vaccinare nu voi putea să deschid flaconul.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/01dec-11-Gindrovel-probleme-flacon.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În aceste condiții medicii de familie ezită să comande vaccinurile:

„În contractul anterior pe care îl aveam cu Casa de Asigurări de Sănătate nu existau aceste limitări de imputare a dozelor care nu sunt folosite dintr-un flacon, motiv pentru care în acest moment noi suntem destul de circumspecți și mai ales grijulii cu privire la deschiderea unui flacon și comandarea vaccinului care să ajungă la cabinetul nostru, tocmai pentru nu fi supuși la un moment dat riscului de a trebui să decontăm niște sume care practic nu țin de noi.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/01dec-11-Gindrovel-buni-de-plata.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Vaccinul hexavalent lipsește în aproape toată țara. Gindrovel Dumitra: „Trebuie să apară în cabinete în decembrie, sperăm ca estimările să fie realiste”

articolul original.

Iohannis și Ciucă, mesaje de 1 decembrie. „O zi a celor a căror inimă tresaltă în fața tricolorului”, spune premierul. Șeful statului a postat un clip cu Arcul de Triumf

1 December 2022 at 07:24
image

Ziua Națională va fi sărbătorită prin parade militare în marile orașe ale țării. Participă mii de militari, mijloace tehnice și zeci de aeronave. Până când vor începe ceremoniile, președintele și premierul au transmis mesaje de 1 decembrie.

Nicolae Ciucă a scris pe pagina sa de Facebook despre provocările pe care le are România în acest moment: intrarea în Schengen și războiul din țara vecină. A ținut să precizeze și că partidul pe care îl conduce „ rămâne un partid al tuturor românilor, devotat intereselor țării ”:

„La 104 de ani de la Marea Unire, ne găsim, din nou, într-un moment marcant al istoriei noastre: un război în desfășurare la granița de Est și un obiectiv național către care ne canalizăm toată energia, aderarea la Spațiul #Schengen. Și acum, ca și la încheierea Primului Război Mondial, principalele subiecte pe agenda națională sunt siguranța, stabilitatea și modernizarea României. Față de 1918, acum avem de partea noastră fonduri europene pentru reforme și dezvoltare, precum și protecția oferită de #NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie.

Avem astăzi datoria de a depăși orice diferențe de suprafață și a ne concentra eforturile pe atingerea obiectivelor de interes național, pe bunăstarea oamenilor, pe ziua de mâine. Să arătăm că 1 decembrie este, cu adevărat, ziua unității noastre, o zi a tuturor celor a căror inimă tresaltă în fața tricolorului! Partidul Naţional Liberal rămâne un partid al tuturor românilor, devotat intereselor țării și cu un puternic angajament de a aduce România acolo unde îi este locul, alături de marile democrații europene. La mulți ani, #români! La mulți ani, #România!”.

Klaus Iohannis a ales în schimb să posteze un videoclip pe paginile sale de socializare, cu drapelul României și Arcul se Triumf. Pe fundal se poate auzi imnul țării, interpretat la pian:

Foto: Shutterstock

Citește și: Albumul Marii Uniri va fi expus la Muzeul Național de Istorie a României, începând cu 1 decembrie | AUDIO

articolul original.

Concluziile reuniunii sub egida NATO de la București: Alianța va continua să sprijine militar, economic și umanitar Ucraina | AUDIO

1 December 2022 at 06:54
image

Alianța nord-atlantică va continua să sprijine militar, economic și umanitar Ucraina. Obiectivul imediat al NATO este să se asigure că țara invadată de Rusia va ieşi victorioasă din actualul război. Sunt cele mai importante concluzii ale reuniunii miniștrilor de externe ai țărilor membre NATO care a avut loc la București.

“Este mai bine să ajutăm acum ţările care se confruntă cu presiunea rusească decât să vedem o evoluţie negativă a situaţiei, cum s-a întâmplat în Ucraina, la începutul anului”, a transmis secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor din alianță.

Acești au decis la București să sprijine în continuare Ucraina cu echipamente neletale, sub umbrela NATO.

Despre brutalitatea rușilor care distrug infrastructra energetică ucraineană, iar oamenii rămân în frig și întuneric a vorbit și secretarul de stat American Antony Blinken:

Intrebat dacă NATO poate spune mai exact dacă și când Ucraina va fi primită în Alianța Nord Atlantică, secretarul general, Jens Stoltenberg, a explicat că până ce țara nu va câștiga războiul nu se poate pune problema unei aderări.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/01dec-08-Eliza-SNDW-gata-si-nato.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Bogdan Aurescu: Reuniunea Miniștrilor Afacerilor Externe ai NATO este un semnal clar că România contează la nivelul UE | VIDEO

articolul original.

INFOMANIA • 1 decembrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

1 December 2022 at 04:27
image
https://europafm.ro/k7/podcast/infomania/2022.12.01-05.00.00-S.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dotaţi cu peste 300 de aparate radar, aproape 1.500 de poliţişti rutieri supraveghează traficul auto în această minivacanţă, având ca misiune prevenirea accidentelor rutiere şi descoperirea șoferilor care beau alcool sau consumă substanţe interzise.

Efectivele de poliţie rutieră sunt prezente pe principalele drumuri naţionale, dar şi pe cele secundare.

De asemenea, în această perioadă vor fi desfăşurate activităţi de fluidizarea traficului rutier în zonele aglomerate.

Poliţia Rutieră le recomandă conducătorilor auto să fie prudenţi, având în vedere că ne aflăm în sezonul rece, să conducă permanent cu viteza adaptată condiţiilor meteo rutiere, să verifice starea anvelopelor, dar şi sistemul de climatizare pentru mai bună vizibilitate în cazul în care există precipitaţii.

Punctele de trecere a frontierei din judeţul Arad s-au aglomerat, miercuri, pe sensul de ieşirea din ţară. Coloana de mașini s-a întins pe mai mulți kilometri. Șoferii au aşteaptat cel puţin două ore pentru formalităţile de trecere în Ungaria.

Controalele sunt efectuate în comun cu autorităţile vamale ungare, astfel că numărul de artere care pot fi deschise este limitat de cel al poliţiştilor repartizaţi de statul vecin.

Pe autostradă a rămas o singură bandă de circulaţie pe sensul spre Ungaria, pentru că pe cea de urgenţă staţionează camioane, iar pe prima bandă staţionează maşini.

Se împlinesc 104 ani de la Marea Unire.

Peste 1.500 de militari şi specialişti din ministerele Apărării, Internelor, Serviciul Român de Informaţii și a celui de Telecomunicaţii Speciale vor defila la București, joi, cu mijloacele tehnice din dotare la parada din Piaţa Arcului de Triumf.

Festivitățile vor începe la cu ora 11:00, în prezența președintelui și a premierului. Mai apoi, cei doi vor avea program diferit.

În timp ce Klaus Iohannis va decora personalități civile la Palatului Cotroceni, Nicolae Ciucă va zbura la Alba Iulia, unde ceremoniile vor începe la ora 14:00.

Autorităţile locale de acolo aşteaptă peste 25.000 de spectatori.

La Alba Iulia, va defila și un detaşament de militari francezi din cadrul Grupului de Luptă NATO dislocat la Cincu,în judeţul Braşov.

Mai multe piese cu valoare istorică, precum mantaua militară purtată în timpul războiului de mareşalul Constantin Prezan, sunt expuse la Sala Unirii din Alba Iulia.

La Alba Iulia, miercuri s-a desfășurat tradiţionalul ceremonial al depunerilor de coroane de flori la statuia voievodului Mihai Viteazul şi la busturile primilor suverani ai României Mari, Ferdinand şi Maria.

În prezenţa unui public al cărui număr a crescut constant, ajungând la câteva sute de persoane, a fost arborat Drapelul Naţional în Piaţa Tricolorului.

De la ora 11:00, la Iași, capitala istorică a Moldovei, Ziua Naţională va fi marcată printr-o ceremonie religioasă organizată în faţa Palatului Culturii, urmată de o paradă militară.

În funcţie de condiţiile meteo, aceasta poate completată de un survol al unor elicoptere ale Ministerului Apărării Naţionale. Mai apoi, de la ora 18.30, va fi organizată şi retragerea cu torţe pe traseul Muzeul Unirii – Palatul Culturii.

De 1 Decembrie, Castelul Corvinilor din Hunedoara şi Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva vor putea fi vizitate gratuit. Programul pentru oaspeți este între orele 9:00 și 17:00.

Muzeul Naţional de Istorie a României expune, cu prilejul Zilei Naţionale a României, un bun cultural aparte, anume albumul Marii Uniri realizat de către fotograful Samoilă Mârza, exemplarul dedicat lui Vasile Goldiş, artizan al Marii Unirii.

De la ora 20.00, la Opera bucureşteană este programat spectacolul „Povestea Iei”, un eveniment multimedia complex, creat pentru celebrarea a 160 de ani de diplomaţie românească.

Casa de Cultură a Sindicatelor din Miercurea-Ciuc va fi iluminată în culorile drapelului României.

În capitala Italiei, Fontana del Tritone din Piaţa Barberini – una dintre fântânile realizate de celebrul sculptor italian Gian Lorenzo Bernini – va fi iluminată în această seara în culorile drapelului României. Tot cu această ocazie, în Piaţa Barberini va răsuna Balada lui Ciprian Porumbescu în virtuoasa interpretare a violonistei Clara Cernat.

Singurul militar român din Garda Regală rămas în viaţă a ajuns la vârsta centenarului, a anunțat Ministerul Apărării. Veteran de război, maiorul (ret) Irod Moisă a primit Emblema de Onoare a Armatei Române.

La finalul ministerialei de la București, Alianța Nord-Atlantică și-a reafirmat angajamentul de a sprijini, militar, economic și umanitar, Ucraina invadată de armata rusă.
Obiectivul imediat al NATO este să se asigure că Ucraina va ieşi victorioasă din actualul război.

“Este mai bine să ajutăm acum ţările care se confruntă cu presiunea rusească decât să vedem o evoluţie negativă a situaţiei, cum s-a întâmplat în Ucraina, la începutul anului”, a transmis secretarul NATO. Rusia nu trebuie subestimată, a adăugat Jens Stoltenberg.

Adjunct al Alianței, Mircea Geoană s-a declarat convins că grupul aliat de luptă din România, staționat la Cincu (Brașov), va ajunge la nivel de brigadă şi este încrezător că, până la summitul NATO de la Vilnius de anul viitor, ţara noastră şi ţările de pe Flancul estic vor avea “elemente suplimentare care să reconfirme că niciun centimetru pătrat din teritoriul aliat nu este lăsat în afara protecţiei”.

Aflat la București, ministrul de Externe al Republicii Moldova a dat asigurări că neutralitatea ţării sale, garantată prin Constituţie, nu implică “autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă” faţă de evenimentele internaţionale, inclusiv invazia rusă din Ucraina.

Potrivit lui Nicu Popescu, neutralitatea datează din 1994, iar – la momentul actual – societatea civilă dezbate posibilitatea de a revizui acest principiu.

Ministrul a subliniat că ţara sa nu este “ameninţată în lunile şi săptămânile următoare de un scenariu militar”, dar a precizat că este “datoria” guvernului de la Chișinău “să fie pregătit pentru întregul spectru de ameninţări”. A fost pentru prima dată când un șef al diplomației moldovene a fost invitat la o reuniune ministerială a NATO.

La întrevederea de la București, miniştrii de externe ai NATO au punctat că invazia rusă din Ucraina a subliniat încă o dată nevoia reducerii dependenţei de “alte regimuri autoritare”, între care şi China.

În tot acest timp, avioane de război strategice ale Rusiei și Chinei, inclusiv bombardiere Tupolev-95 cu rază lungă de acţiune, au efectuat patrule comune deasupra Mării Japoniei şi a Mării Chinei de Est.

Armata sud-coreeană anunţase anterior că a mobilizat avioane de luptă după ce două avioane de luptă chineze şi şase avioane ruseşti au intrat în zona sa de apărare aeriană.

Aparatul Tupolev 95 reprezintă “coloana vertebrală” a forţelor nucleare ruse pentru atacuri cu rază lungă de acţiune.

Poliția spaniolă investighează atacul cu scrisoare-capcană care a vizat, miercuri, Ambasada Ucrainei la Madrid.

Un paznic a fost rănit de plicul care i-a explodat în mâini. Bărbatul a ajuns la spital. Scrisoarea, care conţinea o cantitate mică de explozibil artizanal, îi era adresată ambasadorului ucrainean.

Preşedintele Consiliului European se află la Beijing.

În cadrul unei întâlniri cu preşedintele chinez, Charles Michel va “apăra interesele Uniunii Europene” și “va aborda problema respecării drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale”.

Politica “zero Covid” a regimului condus de Xi Jinping, cu lockdown-urile sale draconice, a generat recent ample manifestaţii de stradă, cea mai răspândită mişcare de contestare de la mobilizările pro-democraţie dur reprimate în 1989.

În fața manifestațiilor, cel mai înalt organism de securitate chinez a ordonat reprimarea “forţelor ostile”.

UE consideră China ca “un partener, un concurent economic şi un rival sistemic”, conform formulării adoptate în 2019. Relaţiile lor s-au deteriorat, în 2021, după adoptarea de către cei douăzeci şi şapte a unor sancţiuni în urma acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului în regiunea chineză Xinjiang.

Arsenalul nuclear chinez urmează să se tripleze, la 1.500 de focoase nucleare, până în 2035, estimează Pentagonul. În 2021, Beijingul a testat de rachete balistice, mai mult decât tot restul lumii.

Fostul preşedinte chinez Jiang Zemin a murit la vârsta de 96 de ani, răspus de leucemie şi o insuficienţă multiplă de organe.

Jiang Zemin s-a aflat la conducerea regimului de la Beijing într-o eră de profunde tulburări din 1989, după reprimarea manifestaţiilor din Piaţa Tiananmen, și până la începutul anilor 2000, transformând cea mai populată ţară din lume într-o putere mondială.

La Washington, preşedintele american Joe Biden îl va primi, joi, pe omologul său francez Emmanuel Macron la Casa Albă.

Vizita se dorește a fi “o dovadă a profunzimii şi forţei relaţiei dintre SUA şi Franţa”.

Relaţiile dintre Paris şi Washington au cunoscut o criză majoră anul trecut, când Australia a anunţat brusc că renunţă la un contract de achiziţie de submarine convenţionale franceze în favoarea unui acord pentru submarine nucleare de atac americane.

Organizaţia Stat Islamic a confirmat că liderul său, Abu Hassan al-Hashimi al-Quraishi, a fost ucis “în luptă”.

Nu au fost oferite detalii despre locul, momentul sau circumstanţele în care acesta a murit.

În anii trecuți, ISIS semăna teroare în Irak, Siria şi în Europa.

Legendă a fotbalului mondial, brazilianul Pele a fost spitalizat la Sao Paulo.

Fiica acestuia, Kely Nascimento, a scris pe reţelele de socializare că aceste controale medicale erau unele programate.

În urmă cu un an, Pele a fost operat pentru îndepărtarea unei tumori intestinale.

CFR Cluj s-a impus cu 3-2 pe terenul FC Hermannstadt, miercuri, într-un meci restant din etapa a 6-a a Superligii autohtone.

În urma acestei victorii, clujenii au urcat pe locul doi în clasament, la 4 distanță de liderul Farul Constanța.

La Cupa Mondială de fotbal, Argentina a învins Polonia, scor 2-0, și a câștigat grupa C. În optimi s-au calificat și polonezii care au profitat de victoria Mexicului în confruntarea cu Arabia Saudită, scor 2-1.

Cu 1-0, Australia a învins Danemarca şi s-a calificat în faza următoare. Deși a pierdut cu 0-1 în fața Tunisiei, Franța avea asigurată prezența în optimi.

Joi, de la ora 17:00, sunt programate duelurile Croația – Belgia și Canada – Maroc.

De la ora 21:00, se joacă meciurile Japonia – Spania și Costa Rica – Germania. La această din urmă partidă, franţuzoaica Stephanie Frappart va arbitra la centru, o premieră pentru istoria Cupei Mondiale de fotbal masculin.

Stephanie Frappart se numără printre cele trei femei incluse pe lista arbitrilor Cupei Mondiale din Qatar, împreună cu rwandeza Salima Mukansanga şi japoneza Yoshimi Yamashita, alături de trei arbitri asistenţi de sex feminin: Neuza Back (Brazilia), Karen Diaz Medina (Mexic) şi Kathryn Nesbitt (Statele Unite).

În vârstă de 38 de ani, Stephanie Frappart a fost prima femeie care arbitrat un meci din Liga masculină a Campionilor, în 2020.

Un simbol al Franței și o istorie de peste 100 de ani, bagheta a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO. 12 milioane de francezi cumpără baghete în fiecare zi, potrivit statisticilor. Costul unei baghete este de aproximativ un euro.

Rețeta constă în făină, apă, sare și drojdie. Aluatul trebuie lăsat la dospit până la 20 de ore la temperaturi între 4 și 6 grade Celsius. Consumul de baghete a scăzut în ultimul secol în Franța, la fel și numărul brutăriilor, în special la sate.

Sezonul de schi se deschide în staţiunea hundoreană Straja . Stratul de zăpadă pe cele două pârtii care au fost pregătite depăşește 30 de centimetri.

Sezonul ia startul, joi, și pe domeniul schiabil de la Harghita-Mădăraş. Tunurile de zăpadă au fost puse în funcţiune de câteva zile. Sunt funcţionale pârtiile Kicsi Sugo şi Kicsi Mihaly, de dificultate mică, respectiv medie. Ambele pârtii au transport pe cablu. Întrucât drumurile de acces sunt înzăpezite şi cu gheaţă, șoferii sunt rugați să urce doar echipați cu anvelope de iarnă. Folosirea lanţurilor antederapante este obligatorie.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, vremea va fi închisă şi rece în regiunile extracarpatice, iar în rest în condiţiile unui cer temporar noros, valorile termice diurne vor fi local uşor mai ridicate decât mediile multianuale.

Temperaturile maxime se vor situa între 0 şi 8 grade. Temporar se vor semnala precipitaţii în sudul şi sud-estul ţării, iar mai ales spre seară şi noaptea, pe arii restrânse şi în centru şi est şi izolat în rest. Acestea vor fi mixte (ploi, lapoviţă şi ninsori), exceptând Dobrogea unde va ploua.
În zona de munte vor predomina ninsorile.

Se va forma polei, izolat în Moldova, Transilvania şi în zonele de munte şi posibil în jumătatea estică a Munteniei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în regiunile sudice şi sud-estice (viteze de 35…50 km/h). Pe arii restrânse se va forma ceaţă.

La București, nebulozitatea va fi persistentă şi vor fi precipitaţii mixte – ploaie, iar temporar lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla moderat, cu uşoare intensificări, cu viteze de 35…40 km/h. Temperatura nu va avea variaţii semnificative pe parcursul intervalului, astfel că maxima va fi de 1…2 grade.

Seceta pedologică persistă în Dobrogea, local în nordul, sudul, estul şi izolat vestul Munteniei, dar în sud-estul Moldovei, unde sunt deficite de apă în sol, după cum indică prognoza emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie. Rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare în Maramureş, Crişana, Banat, Transilvania şi Oltenia.

articolul original.

INFOMANIA • Calendarul zilei de 1 decembrie | PODCAST

30 November 2022 at 22:00
image

1640: Portugalia își obținea independența față de Spania, João IV proclamându-se rege

1761: Se năștea Marie Tussaud, fondatoarea Muzeului figurilor de ceară din Londra (d. 1850)

1800: Washington DC devenea capitala Statelor Unite ale Americii

1866: Înceta din viaţă Sir George Everest, alpinist şi geodez britanic, în onoarea căruia cel mai înalt vârf montan de pe Terra, Chomolunga din Munţii Himalaya, îi poartă numele (n. 1790)

1892: Se năștea scriitorul Cezar Petrescu, membru titular al Academiei Române (d. 1961)

1905: Baronesa pacifistă Bertha von Suttner devenea prima femeie laureată a Premiului Nobel pentru Pace

1906: Cinema Omnia Pathe, prima clădire destinată cinematografului, își deschidea porțile la Paris

1918: La Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor decidea unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Regatul României

1918: Se năștea scriitoarea Ludmila Ghiţescu (d. 1991)

1920: Municipalitatea brașoveană îi dona Castelul Bran reginei Maria a României, în semn de apreciere pentru eforturile acesteia pentru înfăptuirea Marii Uniri

1931: Se năștea Johnny Răducanu, pianist, compozitor şi interpret de jazz (d. 2011)

1933: Se năștea muzicianul american Lou Rawls (d. 2006)

1935: Se năștea cineastul american Woody Allen

1949: Se năștea Sebastián Piñera, al 35-lea președinte al statului Chile

1960: Înceta din viaţă compozitorul și dirijorul Ion Vasilescu, autor al unor îndrăgite şlagăre, precum „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara”, „Hai acasă, puişor”sau „Habar n-ai tu” (n. 1903)

1963: Reprezentanţele diplomatice ale României şi Marii Britanii era ridicate la rang de ambasade

1968: Înceta din viaţă baritonul Nicolae Bretan, dirijor şi compozitor (n. 25 martie 1887)

1973: Înceta din viaţă David Ben Gurion, primul premier al statului evreu (n. 1886)

1984: Se năștea Yolandi Visser, solista trupei sud-africane Die Antwoord

1985: Se năștea cântăreața americană Janelle Monae

1987: Se năștea muzicianul australian Vance Joy

1995: Începea să emită postul privat de televiziune ProTv

1997: Folosind o tehnică de respirație circulară, saxofonistul Kenny G intra în Cartea Recordurilor cu o notă de 45 de minute şi 47 de secunde

1998: La Mănăstirea Sihăstria, trecea la cele veșnice Părintele Arhimandrit Ilie Cleopa (n. 1912)

2001: Înceta din viaţă scriitorul francez Robert Scipion, creatorul careurilor de cuvinte încrucişate (n. 1921)

2005: Era stabilit recordul mondial pentru cea mai lungă serie de penalty-uri într-un meci de fotbal, în finala Cupei Namibiei, fiind executate 48 de lovituri de la 11 metri

2011: Înceta din viaţă regizorul şi scenaristul Andrei Blaier (n. 1933)

2011: Înceta din viaţă scriitoarea Christa Wolf, considerată cea mai mare romancieră din fosta Germanie de Est (n. 1929)

2016: Maha Vajiralongkorn se autoproclama rege al Thailandei, urmând a fi purta numele de Rama X, al zecelea rege din dinastia Chakri

2017: Pus sub acuzare ingerinţelor Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, Michael Flynn, fostul consilier pentru securitatea naţională al preşedintelui Donald Trump, admitea că a minţit FBI

2019: Ursula von der Leyen prelua oficial șefia Comisiei Europene, iar Charles Michel își începea mandatul de președinte al Consiliului European

2019: Parlamentul irakian accepta demisia guvernului condus de Adel Abdel Mahdi, după două luni de proteste violente, soldate cu peste 400 de morți

2020: Un individ intra intenționat cu mașina într-un grup de pietoni din orașul german Trier, ucigând 5 dintre aceștia

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2021/12/1-decembrie-calendar-podcast.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Andrei Paleu
articolul original.

Mihaela Miroiu: Să fii patriot înseamnă să contribui activ la lucrurile pe care le iubești, pentru a le face și mai bune | VIDEO

30 November 2022 at 17:27
image

Mihaela Miroiu, profesor universitar doctor, a fost invitata Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Care este diferența dintre patriotism și naționalism și ce efect ar avea un eșec în contextul aderării României la Spațiul Schengen.

Diferența dintre patriotism și naționalism

„Patriotismul este o trăsătură legată de responsabilitate morală. Deci este clar că este o valoare etică și civică. Este sinele în comunitatea cetățenilor, sinele în relație cu instituțiile și cu concetățenii – o poveste morală. Naționalismul, mai ales cel xenofob și etnocentric – rădăcinile nu mai țin de morală, ci țin de legături de sânge. Sunte de același sânge, suntem de același neam, începe tribalismul acesta pe baze biologice și fizice.

Moralul începe din momentul în care ne pasă de celălalt indiferent cine este. Indiferent din ce rasă, din ce neam. Nu mă interesează asta, mă interesează că este om pentru că unitatea de măsură fundamentală a moralității este umanitatea fiecăruia dintre noi. Când nu avem o educație solidă pentru asta, suntem pe nisipuri mișcătoare și totul devine permis și posibil”, a explicat Mihaela Miroiu la Europa FM

Mihaela Miroiu: „A fi patriot înseamnă să contribui activ pentru ca partea aceea pe care o iubești să o faci și mai bună”

„Patriotismul este un atașament care este și sentimental față de țara în care trăiești, față de ceea ce a produs ea la nivel civilizatoriu, la nivel cultural. Dar a fi patriot nu înseamnă doar să te bucuri de ele, ci înseamnă să duci grija lucrurilor acestora și să vrei să contribui tu la ele. Adică să contribui activ pentru ca partea aceea pe care o iubești să o faci și mai bună.

Naționalismul a fost bun până în secolul 19, când se căuta o unitate în interiorul unui popor care avea aproximativ aceeași limbă și cultură, dar care era foarte divizat în state și stătulețe mici.

Aveai pe de-o parte conștiința faptului că aveai în comun cu ei mai multe lucruri, limbă, credințe religioase, obiceiuri. Pe de altă parte, știai foarte clar un lucru pe care îl știi și azi: că orice fel de graniță este un obstacol. Adică în momentul în care eu nu pot să mă mișc decât pe un anumit teritoriu și nu mă pot exprima, nu pot vinde și nu pot avea relații decât pe un anumit teritoriu – mă limitează. Și așa s-a făcut c revoluțiile cunoscute sub numele de Revoluțiile de la 1848, generic pentru că unele au început mai devreme, altele poate un pic mai târziu, au avut ca scop formarea statelor naționale.

Pe vremea aceea, a fi naționalist, a ține cu nația ta în loc să ții cu stătulețul tău, faci parte dintr-un ducat și aceea era patriata ta era o formă de progresism cum am acum, pentru noi europenii, forma de progresism este europenismul”, a mai explicat Mihaela Miroiu.

Ce efect ar avea eșecul intrării în spațiul Schengen?

„Ar avea efect prost asupra noastră și bun asupra suveraniștilor. Cine spune <<Lasă, domnule, că nu merităm>>… dar când am intrat în Uniunea Europeană eram compatibili? Să fim serioși. Aceea a fost o incompatibilitate teribilă, dar problema este că concepția politică în Uniunea Europeană este una profund instituționalistă. Dacă creezi o instituție, până la urmă oamenii se adaptează și joacă după regulile ei, ceea ce se și întâmplă.

Da, poate nu merităm. Dar nici în Uniunea Europeană nu am meritat – am intrat prin conjuctură istorică. În consecință, eu cred, sincer, că lucrul acesta trebuie să se întâmple în timp util ca să nu se sufle un mare vânt în pânzele suveraniștilor și a tuturor celo care au resentimente – după părerea mea, absolut nejustificate – față de apartenența la Uniunea Europeană”, a mai spus Mihaela Miroiu.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Albumul Marii Uniri va fi expus la Muzeul Național de Istorie a României începând cu 1 decembrie | AUDIO

articolul original.
Before yesterdayEuropa FM

Albumul Marii Uniri va fi expus la Muzeul Național de Istorie a României, începând cu 1 decembrie | AUDIO

30 November 2022 at 15:38
image

La Muzeul Național de Istorie a României va fi expus de mâine Albumul Marii Uniri. Acesta cuprinde singurele fotografii care au surprins evenimentul de la Alba Iulia, de acum mai bine de 100 de ani. Sunt imagini realizate de Samoilă Mârza, supranumit Fotograful Unirii.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/30nov-17-LILI-REL-Albumul-Marii-Uniri.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La un an după Marea Unire, Samoilă Mârza a publicat într-un album cele câteva fotografii pe care le-a făcut la Marea Adunare de la Alba Iulia. Apoi, le-a dăruit unor personalități ale vremii.

Din cele 5 albume publicate atunci au mai rămas doar 3. Exemplarul care va fi expus la Muzeul Național de Istorie a fost dedicat lui Vasile Goldiș, artizan al Marii Unirii.

Alături de album este expusă o brasardă tricoloră, păstrată împreună cu acesta, o fâșie de pânză albă care are cusută pe ea steagul tricolor pe care este inscripționat cu cerneală anul „1918”, brasardă purtată la Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

image

Mica expoziție poate fi văzută până duminică 4 decembrie.

Aparatul cu care Samoilă Mârza a făcut singurele fotografii la Marea Unire de la 1918 – un aparat cu burduf și trepied – poate fi văzut la Muzeul Național din Alba Iulia.

Sursa foto: Facebook / Muzeul Național de Istorie a României

Citește și: Petrecere cu „șpriț și lăutari”, organizată în Trenul Regal, de 1 Decembrie. „E aproape o blasfemie”, transmite Casa Regală

articolul original.
❌