ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Europa FM

Sindicatele, nemulțumite că majorarea salariului minim a fost aprobată de Guvern fără a se ține cont de consultări | AUDIO

9 December 2022 at 09:12
image

Sindicatele sunt nemulțumite că Guvernul a aprobat majorarea salariului minim fără a ține cont de punctul lor de vedere. Creșterea salariului de la 2550 lei la 3000 de lei brut este insuficientă.

În plus, modul de aplicare a acestei majorări, din care suma de 200 de lei e scutită de taxe, va face ca un angajat cu salariul minim să câștige mai mult decât unul încadrat cu peste 3.000 de lei, a spus la Europa FM, prim-vicepreședintele Cartel Alfa Liviu Apostoiu:

„Creșterea respectivă nu este suficientă pentru creșterea prețurilor în acest moment, dar ce este mai grav este modul de aplicare. În momentul în care, pentru 3.000 de lei, dai deoparte 200 lei și nu-i taxezi, cei care au 3.000 de lei, deci lucrătorii care sunt încadrați cu salariul minim pe economie, vor avea un net mai mare decât salariații care vor depăși cu un leu această sumă de 3.000 de lei. Este discriminatoriu și dezastruos, noi am solicitat ca suma de 200 de lei să nu se taxeze la toate salariile.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/09dec-11-Apostoiu-nemultumiri-salariu-minim.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicatele vor negocia în perioada următoare cu parlamentarii, singurii care mai pot schimba ceva în privința deciziei Guvernului de majorare a salariului minim brut:

„Vom continua să ne menținem poziția pentru că această ordonanță de urgență numită trenuleț, în care au fost modificate foarte multe acte legislative, va intra în Parlament. Deci, dacă Hotărârea de Guvern stabilește salariul minim la 3.000 de lei și atât, Ordonanța de Urgență intră în Parlament și acolo este vorba de modificarea Codului Fiscal, acolo se poate modifica respectiva aplicare, aceea cu netaxarea sumei de 200 de lei doar la salariul minim.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/09dec-11-Apostoiu-negocieri-cu-Parlamentul.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Majorarea salariului minim la 3.000 de lei se va aplica de la 1 ianuarie. 200 de lei vor fi scutiți de taxe, iar un angajat ar urma să aibă un salariu net de peste 1850 de lei.

Citește și: Bugetul pe 2023 merge în dezbatere la Parlament. Creșterea punctului de pensie și ajutoare pentru vârstnici, printre prevederi | AUDIO

articolul original.

Ambasadoarea Austriei, convocată la Ministerul de Externe pentru o notă de protest, după votul negativ din Consiliul JAI

9 December 2022 at 07:43
image

După ce aderarea României la Schengen a fost blocată de Viena, ambasadoarea Austriei a fost convocată, joi seară, la sediul Ministerului de Externe pentru o notă de protest. Meritam „un vot favorabil”, a transmis șeful statului într-un mesaj scris. 

„Ambasadoarei Austriei i s-a transmis că votul negativ al Vienei surprinde cu atât mai mult în contextul existenței unor relații diplomatice îndelungate, cu o tradiție de peste 100 de ani, între țările noastre, precum și al cooperării bilaterale substanțiale în special în domeniul economic – Austria fiind unul dintre partenerii economici cei mai importanți ai României și al doilea investitor străin pe piața românească”, a transmis MAE printr-un comunicat.

„România nu se oprește aici!”, a dat asigurări președintele după ce țara noastră nu a primit votul unanim de a se alătura spațiului Schengen.

„Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, a transmis președintele Iohannis.

Și premierul Nicolae Ciucă a transmis că România va continua sa preseze pentru aderarea la Schengen.

Ministrul de interne al Cehiei, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, spune că Praga va continua să lupte pentru aderarea României şi a Bulgariei la spațiul de liberă circulație până în ultima zi a mandatului său.

Oficialul ceh a precizat însă că nu e sigur că statele membre vor dori să aibă un consiliu extraordinar pe această temă până la sfârşitul anului.

Foto: Shutterstock

Citește și: Comisarul european Ylva Johansson: Aderarea României și Bulgariei la Schengen, prioritatea mea în mandatul acesta

articolul original.

Arad: Un autotren încărcat cu opt autoturisme a luat foc și a ars complet pe A1 | VIDEO

9 December 2022 at 07:30
image

Un autotren încărcat cu opt autoturisme a luat foc și a ars complet joi noapte pe autostrada A1, în judeţul Arad. Incidentul a avut loc pe sensul de mers Timişoara – Nădlac, iar la sosirea pompierilor autotrenul ardea generalizat.

Joi noapt,e în jurul orei 01:00, pompierii militari arădeni au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la un automarfar încărcat cu 8 autoturisme, pe A1 la km 535 sensul de mers Timișoara-Nadlac.

La sosirea echipajelor de intervenție incendiul se manifesta generalizat, cu flacără deschisă la remorca autotrenului și la capul tractor. În urma flăcărilor autotrenul și cele 8 autoturismele au ars în totalitate.

Din fericire nu s-au înregistrat victime.

Cauza probabilă a producerii incendiului a fost efectul termic determinat de frecarea unei roți a remorcii pe timpul deplasării.

Citește și: Arad: Toți câinii de la o stână ar fi fost otrăviți. Ciobanul îi cumpărase din Turcia, cu 2.000 euro exemplarul

articolul original.

Bugetul pe 2023 merge în dezbatere la Parlament. Creșterea punctului de pensie și ajutoare pentru vârstnici, printre prevederi | AUDIO

9 December 2022 at 06:59
image

Executivul a aprobat bugetul pentru anul viitor, care merge acum în dezbatare la Parlament. Au fost aprobate și alte măsuri: printre care și creșterea punctului de pensie cu 12,5%  de la 1 ianuarie.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu:

„Majorarea punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2023 din sistemul public de pensii de la 1.586 de lei la 1.785 de lei, indexarea pensiilor militare de stat cu rata inflației, respectiv 5,1 cu rata inflației din 2021, la care se adaugă un proces suplimentar în funcție de data stabilirii drepturilor de pensie și tranșele valorice ale acestora. Majorarea indemnizației sociale minime pentru pensionari de la 1.000 de lei la 1.125 de lei.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-21-Caciu-ceva-cu-pensiile.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul a aprobat și ajutoarele care vor fi acordate vârstinicilor cu pensii mici, decise în cadrul coaliției de guvernare:

„Acordarea unui ajutor financiar pensionarilor din sistemul public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor drepturilor prevăzute de legi cu caracter social (…) ale căror venituri lunare nu depășesc 3.000 de lei astfel: în cuantum de 1.000 de lei dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 de lei, în cuantum de 800 de lei dacă nivelul veniturilor lunare este cuprins între 1.501 lei și 2.000 de lei, în cuantum de 600 de lei dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 și 3.000 de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe egale în lunile ianuarie și octombrie 2023.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-21-Caciu-despre-ajutoarele-alea.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul a decis și majorarea salariuluil minim brut de la 1 ianuarie la 3000 de lei  – din care 200 de lei nu vor fi impozitați, dar vor fi luați în calcul la pensie.

Potrivit proiectului aprobat joi de Guvern, bugetul pentru Ministerul Apărării va creşte la 2,5% din PIB de anul viitor, alte ministere care vor primi bani în plus fiind Agricultura, Educaţia, Afacerile Interne şi Transporturile.

Ministrul Finanţelor a menţionat şi ministerele unde alocările vor  fi mai mici:

„În ceea ce privește ministerul Energiei și Ministerul Muncii, având în vedere prevederile ordonanței 119 prin care am schimbat nivelul compensării facturilor la energie, practic banii care se alocau către ministere nu se mai alocă, ei găsindu-se în contul disponibil din contribuția de solidaritate din care se compensează facturile și astfel se explică de altfel scăderi de buget între cele două ministere.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-18-–-Caciu-–-mai-putin-la-Energie-si-Munca.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă amintim, bugetul merge acum în dezbatere în Parlament. Coaliția de Guvernare vrea ca proiectul să trecă de votul aleșilor până în perioada sărbătorilor de iarnă.

Citește și: Economia României este în creștere, anunță INS, la fel și cheltuielile populației

articolul original.

INFOMANIA • 9 decembrie în istoria muzicii | PODCAST

9 December 2022 at 05:00
image

1941: Se năștea cântărețul american Sam Strain, membru al trupei The O’Jays

1946: Se năștea Walter “Clyde” Orange, membru fondator al trupei The Commodores

1957: Se năștea cântărețul american Donny Osmond

1978: Trupa Boney M reuşea al doilea No. 1 în clasamentul vânzărilor din Marea Britanie cu Mary’s Boy Child, un hit din 1957 al lui Harry Belafonte

1978: Cu hitul disco Le Freak, trupa Chic începe să domine clasamentul american pentru 7 săptămâni consecutive

1988: În urma unui sondaj realizat în SUA, melodiile lui Neil Diamond erau declarate cele mai potrivite pentru serile de amor în cuplu

1989: Cu We Didn’t Start The Fire, Billy Joel cucerea topul Billboard

1995: Michael Jackson începea să domine, pentru 6 săptămâni, vânzările din Regatul Unit cu Earth Song, un cântec manifest faţă de distrugerea naturii

2016: După o pauză de 11 de ani, trupa engleză The Rolling Stones revenea în fruntea clasamentului britanic al vânzărilor cu Blue & Lonesome, al 12-lea album din discografie

2019: Înceta din viață cântăreața suedeză Marie Fredriksson, vocalista trupei Roxette (n. 1958)

articolul original.

9 decembrie 1894, ziua în care prin București a început să circule primul tramvai electric

8 December 2022 at 22:50
image

Primul tramvai electric a început să circule în București pe 9 decembrie 1894.

Colorat în verde și inscripționat cu numărul 14, primul tramvai electric din București circula de la Cotroceni la Obor și avea 8 vagoane cu motor şi opt remorci. Tramvaiul 14 pleca de la Uzina Electrică, mergea pe Splaiul Independenţei, trecea Dâmboviţa pe Podul Domniţa Maria, traversa Bulevardul Regina Elisabeta via Splaiul Gării Centrale şi îşi continuă drumul pe bulevardele Academiei, Carol I şi Pache Protopopescu. Capătul de linie de la Obor se afla la Şcoala Iancului.

La momentul introducerii în circulație, consilierii primăriei s-au opus înfiinţării tramvaiului electric, „considerându-l o calamitate pentru public, pentru că firele electrice pot trăsni oameni şi animale şi vedem cu toţii ce aspect hidos prezintă sârmele acestea spânzurate în aer pe nişte stâlpi imposibil de privit“, după cum s-a consemant în scrierile din 1894.

Au existat și îngrijorări că noile tramvaie vor lăsa pe drumuri un număr mare de oameni – ”avem în țară cei mai buni potcovari din toate țările vecine, iar potcovarii noștri s-au dovedit cei mai buni luptători în timp de război. Dacă nu va mai fi nevoie de potcoave, ei se vor duce să lucreze în alte țări, iar prezența lor ne va lipsi tocmai în vremuri de restriște”, susțineau unii consilieri municipali.

În Monitorul Comunal, nr. 45 din 1900, scriitorul Barbu Ştefănescu Delavrancea, pe atunci primar, combătea aceste argumente hilare: “România, ţară eminamente agricolă, aceasta este o banalitate, toată lumea vede că e o necesitate absolută ca ţara noastră să nu mai rămână pe viitor eminamente agricolă (…) Mai sunt şi alte ţări care produc mult fân şi cresc multe vite: aşa este de pildă Elveţia, consideraţiunea aceasta n-a împiedicat-o câtuşi de puţin de a adopta tracţiunea electrică pentru tramvaiele lor”.

articolul original.

INFOMANIA • Calendarul zilei de 9 decembrie | PODCAST

8 December 2022 at 22:00
image
https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2021/12/9-decembrie-calendar-aniversati.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

1894: Pe străzile Bucureştiului începea să circule primul tramvai electric, de la Cotroceni până la Obor

1916: Se năștea actorul american Kirk Douglas (d. 2020)

1931: Spania devenea republică

1934: Se năștea actrița engleză “Judi” Dench

1946: Se năștea Florica Duma, cântăreață de muzică populară (d. 2017)

1953: Se năștea actorul american John Malkovich

1961: Se năștea actorul american Joe Lando, protagonist al serialului “Dr. Quinn, Medicine Woman”

1961: Tanganyika, în prezent parte a Tanzaniei, își proclama independența față de Marea Britanie

1966: Intra în funcţiune Hidrocentrala Vidraru de pe râul Argeş

1967: Marea Adunare Naţională îl desemna pe Nicolae Ceauşescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Stat

1968: Se năștea fotbalistul Ionuț Lupescu

1968: Inventatorul american Douglas Engelbart prezenta mouse-ul pentru computer

1970: Se năștea Niculina Stoican, interpretă de folclor

1980: Se năștea Gina Pistol, prezentatoare tv

1990: Lech Walesa devenea primul preşedinte al Poloniei ales de popor

1992: Era anunţată în mod oficial despărţirea prinţului Charles de Diana, prinţesă de Wales

1993: Mii de români contestau în stradă condamnarea grupului Ilaşcu de către regimul transnistrean

1996: Desemnat premier, Victor Ciorbea anunţa componenţa echipei sale şi programul de guvernare

2005: Se lansa filmul Brokeback Mountain, cu regretatul Heath Ledger și Jake Gyllenhaal în rolurile principale, povestea unui cuplu de cowboy gay

2006: 45 de femei mureau într-un incendiu care curprindea un centru de reabilitare din Moscova, capitala Rusiei

2010: Înceta din viaţă saxofonistul american de jazz James Moody, un maestru al improvizaţiei, celebru pentru compoziţia “Moody’s Mood for Love” (n. 1925)

2012: Defuncta Uniune Social-Liberală câştiga detaşat alegerile legislative

2013: După un protest al transportatorilor, premierul Victor Ponta anunţa că se amână introducerea suprataxei pentru combustibili

2014: Fără a avea vreun contracandidat, Angela Merkel era realeasă, pentru a 8-a oară, în fruntea Uninunii Creştin-Democrate din Germania

2014: Tânăra olandeză Manon Ossevoort ajungea la Polul Sud după ce a străbătut Antarctica pe un tractor

2015: Cancelar al Germaniei, Angela Merkel era numită “Personalitatea anului” de editorii revistei americane Time

2015: Înceta din viață toboșarul american Isham Russell “Rusty” Jones II (n. 1942)

2015: Murea scriitorul japonez Akiyuki Nosaka (n. 1930)

2015: Se stingea din viață Soshana Afroyim, pictor austriac (b. 1927)

2017: Star Wars: The Last Jedi, cel de-al opt episod al francizei, avea premiera mondială la Los Angeles

2018: O furtună de zăpadă lovea sud-estul Statelor Unite, lăsând în beznă vaste regiuni

2019: Agenţia Mondială Antidoping suspenda Rusia, timp de patru ani, din toate competiţiile sportive majore

2020: La capătul unor eforturi diplomatice, România obținea găzduirea Centrului Cyber, prima structură a UE cu sediul la București

2021: Opoziția solicita demiterea lui Florin Roman din postul de ministru al Cercetării. Ziarul Libertatea dezvăluise că liberalul a plagiat în disertaţia sa de masterat

2021: Ajuns la finalul mandatului de selecționer al naționalei de fotbal, Mirel Rădoi se declara dezamăgit de ratarea obiectivului de a califica tricolorii la Mondialul de anul viitor

articolul original.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ protestează față se salariile mici. George Purcaru: „Suntem prioritate națională din vorbe, o dată la patru ani” | VIDEO

8 December 2022 at 18:20
image

„Academia Europa FM” expune azi problema protestelor din învățământ. Marcel Bartic, moderatorul emisiunii, îl are joi ca invitat pe George Purcaru – vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. Lipsa banilor în învățământ atrage cu sine și apariția protestelor. Sindicatele din învățământ au anunțat că vor porni proteste din cauza subfinanțărilor.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a dat startul protestelor. Nu suntem nici noi bucuroși că în prag de sărbători că în loc să ne gândim la aceste sărbători suntem nevoiți să ieșim în stradă. Protestele deja au început. Ieri a fost primul la Buzău, colegii noștri au ieșit în stradă. În mod special, am început aceste demersuri și aceste proteste pentru personalul nedidactic, dar sigur că vorbim și despre personalul auxiliar și pentru personalul didactic de predare.

Acum, situația este foarte tensionată și ingrată. Vorbim și despre un buget foarte, foarte mic și aceste măsuri anunțate de către Guvernul României pentru anul 2023 – acele majorări care nu sunt, de fapt, majorări”, a explicat la Europa FM George Purcaru.

George Purcaru: „Suntem prioritate națională, din vorbe, o dată la patru ani”

„Noi am așteptat încă din septembrie 2020 aplicarea în integralitate a Legii 153. Aveam Legea de partea noastră, Lege care prevedea foarte clar ca în septembrie 2020 Legea 153 să se aplice pentru educație. Suntem prioritate națională, din vorbe, o dată la patru ani. În fapt, cea mai bună dovadă că nu suntem prioritate națională, ba suntem lăsați în coadă – vorbim despre această alocare de procent din PIB foarte mică.

A fost un șoc și pentru noi pentru că nu ne-am așteptat că o să avem un astfel de procent – 2,1% strict pentru Educație – nu ajunge mai mult de 3,2% din PIB cu tot ceea ce se întâmplă – fonduri alocate către Consiliile Locale, Consiliile Județene. Dar este strigător la cer că am ajuns într-o astfel de situație”, a mai spus George Purcaru.

George Purcaru, despre personalul nedidactic: „Oamenii aceștia sunt condamnați. Nici nu mai pot supraviețui cu banii aceștia”

„Sistemul de educație nu mai este atractiv nici pentru cadre didactice, nici pentru personal auxiliar, nici pentru personalul nedidactic. În București, pentru a angaja personal nedidactic reprogramezi un concurs de foarte multe ori pentru că nimeni nu vine. Nici nu are cum să vină cineva când vorbim despre salarii exagerat de mici: între 1700 și 2200 de lei pentru personalul nedidactic. Oamenii aceștia sunt condamnați la… nici nu mai pot supraviețui cu banii aceștia”, a mai explicat George Pucaru.

George Purcaru: „Profesorii debutanți sunt condamnați să trăiască pe banii părinților în continuare”

„Profesorul debutant are un salariu foarte mic: 2782 de lei la momentul acesta , fără dirigenție, dar trebuie să spunem foarte clar că de cele mai multe ori nu au această dirigenție care ar fi însemnat o majorare a salariului de bază cu 10% și aceea… infim de mică. Și acești colegi ai noștri, profesori debutanți, sunt condamnați să trăiască pe banii părinților în continuare.

Peste 50%, 54% în primii cinci ani – mă refer la cei tineri – părăsesc sistemul tocmai din aceste motive. Mai mult decât atât, nu vorbim doar de salarii, vorbim și despre condițiile de muncă pentru că sunt foarte importante. În multe cazuri, nici naveta colegilor noștri care merg în zone izolate și în sate îndepărtate de localitatea de domiciliu nu este decontată. Ajungem în instanță să recuperăm și astfel de lucruri”, a mai spus George Purcaru.

Nu putem vorbi despre calitate, despre viitor cu alocări de 2,1% din PIB. Avem un articol foarte clar în Legea Educației care spune: 6% din PIB. Dacă s-ar aduce investiții – și aici nu vorbim doar de partea de salarii, deși azi ne doare foarte mult acest lucru pentru că ai noștri colegi nu mai pot trăi. Vin sărbătorile și matematica în învățământ a devenit scădere. În loc să aduni, te gândești ce mai tai de pe listă,

Vă dau exemplu, chiar am fost ieri, alături de colegii de la protestul de la Buzău, o tânără îngrijitoare care avea 1832 de lei și 300 de lei îi dădea pe navetă – care nu i se decontează – și avea și copil în întreținere. Nu vreau să mă gândesc cum poate trăi această colegă a noastră și ca ea sunt foarte, foarte mulți. De aceea am declanșat aceste proteste, iar acestea vor continua în toată țara, dar și în Capitală”, a mai spus George Purcaru.

Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Președintele României: „Atitudinea Austriei riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene”

articolul original.
Ieri — 8 December 2022Europa FM

Roberta Metsola: Sunt dezamăgită. Ambele țări sunt pregătite și ambele merită acest pas

8 December 2022 at 16:15
image

Președinta Parlamentului European – Roberta Metsola – s-a declarat „foarte dezamagită” de votul negativ acordat României și Bulgariei în contextul aderării la Schengen în Consiliul JAI.

„Sunt foarte dezamagită de decizia de a amâna aderarea Bulgariei și a României la Schengen. Ambele țări sunt pregătite și ambele merită acest pas”, a spus Roberta Metsola.

„În numele Parlamentului European, fac apel la Consiliul European să acționeze și să se asigure că ajunge la un compromis. Numai atunci vom fi cu adevărat uniți”, a adăugat președinta Parlamentului European.

Very disappointed with decision to delay Bulgaria’s and Romania’s accession to #Schengen.

Both countries are ready and deserving of this step.

On behalf of @Europarl_EN, I call on @EUCouncil to act and ensure that a compromise is found.

Only then we are truly united.

— Roberta Metsola (@EP_President) December 8, 2022

Sursa foto: Facebook / Roberta Metsola

Citește și: România și Bulgaria nu intră în Spațiul Schengen. Premierul României: „Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria” | LIVE UPDATE

articolul original.

Președintele României: „Atitudinea Austriei riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene”

8 December 2022 at 16:07
image

Peședintele României Klaus Iohannis a transmis că Rmânia merita un vot favorabil în Consiliul JAI. „Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene”, a transmis Klaus Iohannis.

„Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români. România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.

Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic.

România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.

Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre. Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.

Dragi români, România nu se oprește aici! Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge”, a transmis președintele României.

Sursa foto: Presidency

Citește și: România și Bulgaria nu intră în Spațiul Schengen. Premierul României: „Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria” | LIVE UPDATE

articolul original.

Reacțiile oficialilor din România după votul negativ pentru aderarea României la Schengen: „Mizerabil” / „Mai stăm la poarta Schengen”

8 December 2022 at 14:45
image

Liderul UDMR, liderul PSD, Dacian Cioloș, liderul USR, dar și Dragoș Pîslaru au transmis joi mesaje ca reacție după votul negativ pe care l-a primit România, împreună cu Bulgaria, în Consiliul JAI în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen. Kelemen Hunor a catalogat decizia de la Bruxelles drept „mizerabilă”, în timp ce Marcel Ciolacu a spus că „România nu are nevoie de îngăduința Austriei”. Liderul USR – Cătălin Drulă – a spus că „Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat”, iar Dacian Cioloș a spus că „era previzibil”. Dragoș Pîslaru a transmis că „Mai stăm la poarta Schengen”.

Kelemen Hunor, despre votul negativ pentru aderarea României la Schengen: „O decizie mizerabilă”

„Astăzi, Consiliul miniștrilor europeni de Justiție și Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spațiul Schengen. Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene.

România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi călcate în picioare. România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei. În aceste vremuri grele și complicate trebuie întărită solidaritatea europeană și nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană”, a transmis Kelemen Hunor.

Marcel Ciolacu: „România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european”

„O majoritate covârșitoare a statelor membre ale Uniunii Europene a spus astăzi că România merită în Schengen! O majoritate covârșitoare a statelor UE a recunoscut eforturile incredibile ale României pentru îndeplinirea acestui obiectiv! Tuturor acestor prieteni adevărați ai țării noastre le mulțumesc!

Din păcate, în afara votului de conjunctură al Olandei – care a precizat că nu este contra României, guvernul de dreapta din Austria a ales astăzi să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană. Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb – intereselor Rusiei.

Este clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european. România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european!

Și vreau să mulțumesc în mod special familiei politice social-democrate europene care a înțeles eforturile României și ne-a susținut permanent. Ajutorul premierilor din cele mai importante state, ajutorul comisarilor europeni și al colegilor noștri de stânga din Europa până în ultima clipă a fost decisiv pentru ca România să se bucure de o asemenea susținere la nivel european. În același timp, dreapta europeană trebuie să își asume această situație, care creează o problemă uriașă Uniunii Europene însăși. Gestul cancelarului de dreapta austriac este și eșecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situație.

Toată Europa ne dă dreptate, știm că – de această dată – dreptatea este de partea României. Și trebuie să mergem până la capăt! România trebuie să meargă mai departe, să se ducă în Consiliul European de săptămâna viitoare.

Nu renunțăm, nu ne dăm bătuți! Partidul Social Democrat va continua să depună toate eforturile pentru ca România să fie admisă în Schengen, așa cum am făcut-o și când a fost vorba de aderarea la NATO și Uniunea Europeană sau de ridicarea MCV”, a scris liderul PSD.

Dacian Cioloș: „Era previzibil. Politicienii români s-au concentrat mai mult pe cum să iasă ei bine în presă în loc să negocieze ferm, în ultimii ani și în ultimele luni, o poziție puternică a României”

„Ce vedem azi în poziția guvernului Austriei este cinism la rang de politică de stat, fața hidoasă a populismului și politicieni pentru care parteneriatul e bun doar atunci când servește intereselor proprii. Am fost luați ostatici într-o tentativă a guvernului de la Viena de a duce dosarul european privind politica de azil într-o direcție favorabilă lor. Era previzibil, dar, din păcate, politicienii români s-au concentrat mai mult pe cum să iasă ei bine în presă, în loc să negocieze ferm, în ultimii ani și în ultimele luni, o poziție puternică a României.

Opoziția Austriei nu este un accident. Dincolo de jocurile politice de la Viena, este și rezultatul politicii noastre. Relațiile într-un parteneriat veritabil se construiesc în timp. Poți obține lucruri în negocieri când construiești relații de încredere suficient de puternice cât să conteze atunci când celălalt trebuie să facă o alegere dificilă.

Pentru mine, este evident cine nu și-a făcut treaba în interesul țării, acum și în anii care au trecut. Dar mi-aș dori să înțelegem cu toții că nu vom avea niciodată o poziție puternică în UE, pe măsura forței pe care trebuie să o aibă România, atâta vreme cât avem politicieni periferici și provinciali.

România are nevoie de lideri politici care știu să negocieze, care pot să propună și să susțină argumentele noastre, care au o viziune și un plan pe termen lung, care sunt fermi și joacă de pe poziții egale cu șefii de stat sau de guvern din celelalte țări. Ca cetățeni și lideri politici, avem câteva lecții de învățat de aici, lecții pe care ar fi trebuit să le fi învățat de mult.

De aceea, calm si de la capăt. Avem de muncit. Nu gălăgia și nu boicotul cu pârtia de schi sunt soluția, ci acțiunea calculată, strategia, perseverența, viziunea politică. O să avem ocazia să răspundem la ce s-a întâmplat astăzi, dar nu înfierbântați, ci calm și precis”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Cătălin Drulă: „Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat”

„Decizia Consiliului JAI este profund nedreaptă. Românii merită să intre în Schengen. Și-au câștigat acest drept cu multă muncă și seriozitate. Poziția guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare.

Inexplicabilă e și poziția PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis și PNL. Ieri, șeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim, pentru motive care nu țin de România.

Astăzi trebuie să fie și un moment de reflecție pentru vechea clasă politică. Trebuie să reflecteze asupra felului în care România este văzută și tratată în afara granițelor.

Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat. Ministrul Bode a asigurat românii de susținerea aderării la Schengen. Lucian Bode trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec. În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, șeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de președinte”, a scris președintele USR Cătălin Drulă.

Dragoș Pîslaru: „Mai stăm la poarta Schengen”

„Azi nu. Mai stăm la poarta Schengen. Austria s-a opus aderării noastre într-un joc dur care nu ține cont de criterii, ci de rațiuni politice. Migrația a fost un paravan tehnic din spatele vetoului politic al Austriei. De fapt, cifrele oficiale contrazic ”temerile” Austriei. Miza a fost, de fapt, politica internă. Guvernul de la Viena se pregătește de alegeri regionale și este cotat pe a doua poziție. De aceea ne-am trezit cu acest discurs anti extindere Schengen cu doar două săptămâni înainte de Consiliul JAI.

Cert este că noi cei din Partidul REPER / RENEW nu vom sta cu mâinile în sân. Vom căuta soluții la nivel european, inclusiv la Curtea Europeană de Justiție, pentru a contesta decizia nejustificată a Austriei. Vom pune aceste soluții pe masa Guvernului și vom colabora pentru implementarea lor.

Este o prioritate națională. Vom lupta pentru drepturile cetățenilor români. Nu are sens să ne lamentăm acum, să interzicem șnițelele și pe Mozart. Trebuie inteligență și pricepere pentru a presa o decizie pozitivă în cel mai scurt timp. Pasul imediat următor este Consiliul European, unde cancelarul austriac va fi pus la zid. PS: Atenție, votul Olandei a fost împotriva Bulgariei, nu a noastră. Pentru cei care zic altceva, uitați-vă în minuta atașată votului, în care se explică mai mult decât clar”, a scris Dragoș Pîslaru.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: România și Bulgaria nu intră în Spațiul Schengen | LIVE UPDATE

articolul original.

Cristian Tudor Popescu, după votul din Consiliul JAI: „România și-a făcut datoria / Austria a întreprins o lovitură de stat împotriva UE”

8 December 2022 at 14:18
image

Diplomații români au făcut tot ce le-a stat în putință pentru ca țara noastră să adere la spațiul Schengen, spune gazetarul și scriitorul Cristian Tudor Popescu, după ce Austria și Olanda s-au opus aderării României și Bulgariei la zona de liberă trecere.

Nu li se poate reproșa nimic oficialilor români, este de părere gazetarul Cristian Tudor Popescu:

„Nu știu ce li s-ar putea reproșa președinției, guvernului, tuturor celor care s-au implicat în acest demers.  Au făcut tot ce le-a stat în putință, au reușit lucruri deosebite cum ar fi întoarcerea convingerilor Olandei, care a ajuns, iată, să voteze pentru România, mă rog, cu Bulgaria e o chestie separată.”

Consecințele votului din cadrul Consiliului JAI

Nimeni nu ar fi putut să-i întoarcă pe austrieci din a vota contra intrării României în spațiul Schengen, mai argumentează Cristian Tudor Popescu:

„În ceea ce privește Austria, nu văd cine ar fi putut să facă ceva în fața acestei acțiuni de comando-terorist al Austriei. Acțiunea de blocare a României de către Austria a fost declanșată în ultimele cu 2-3 sătpămâni prin  surprindere totală, nu avea de unde să știe nimeni din conducerea României de vreme ce nici Austria nu știa ce are de gâd cancelarul Nehammer, cancelarul și partidul său, după cum se vede din atitudinea presei austriece, a altor politicieni austrieci. A fost un blitzkrieg pe care l-a lansat Austria României din interese politice interne care nu au fost analizate, nu are rost să mai intrăm în asfel de detalii, au făcut lucrul acesta în cel mai obstrucționist mod cu putință, jignitor, nedrept pentru România, neaducând niciun argument, nevrând să ia în considerare datele, faptele prezentate de organismele europene în legătură cu migranții din S-E Europei. Este o acțiune bazată pe principiul așa vrem noi.”

România a îndeplinit toate condițiile necesare aderării la spațiul de liberă trecere, mai spune gazetarul, iar consecințele votului de joi din cadrul Consiliului JAI ar putea să fie mult mai mari:

„Este un gest care din punct de vedere oficial, la nivelul Uniunii Europene acest gest nu este justificabil în niciun fel, Austria nu a adus niciun argument pentru această atitudine. (…) România și-a făcut datoria în situația de față, faptul că Austria poate să blocheze accesul României este o problemă de funcționare a Uniunii Europene. Austria a întreprins o lovitură de stat împotriva Uniunii Europene, statul fiind Austria. Aceasta este o lovitură grea cu consecințe care se vor vedea, deja Bulgaria amenință că va boicota toate deciziile Uniunii Europene de acum înainte în legătură cu migranții, se crează un precedent teribil.”

Unanimitate, o problemă a Uniunii Europene

Problema o reprezintă de fapt modul în care se iau decizii de acest fel, explică gazetarul Cristian Tudor Popescu:

„Cred că ăsta este cuiul ruginit din inima Uniunii Europene care poate să o distrugă chiar, acest consens, această unanimitate, care după părerea mea este un concept stupid, unanimitatea nu este o modalitate democratică. Am spus asta de un an de zile tot repet, unanimitatea este un mecanism specific dictaturii.”

În ciuda votului negativ, România nu a pierdut, întrucât a strâns în jurul său susținerea majorității țărilor din UE, mai explică gazetarul:

„România, după părerea mea, deși nu a fost admisă acum, este în câștig. Din punctul de vedere al imaginii ei în Europa, al poziției ei între statele europene, România iese în câștig acum. (…) România nu va dispărea de pe hartă acum că nu intră în Schengen, sigur că o să pierdem bani în continuare, o să ne fie greu, dar continuăm demersurile pentru a intra în Schengen și mai devreme sau mai târziu vom intra acolo.”

Urmăriți în continuare intervenția gazetarului Cristian Tudor popescu la Europa FM:

Citește și: Comisarul european Ylva Johansson: Aderarea României și Bulgariei la Schengen, prioritatea mea în mandatul acesta

articolul original.

Situația centrelor de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii. La unele nu răspunde nimeni, altele nu au fost înștiințate

8 December 2022 at 12:55
image

Au fost înfiinţate 59 de centre de evaluare pentru copiii cu viroze respiratorii. Acestea ar urma să asigure accesul mai uşor la asistenţă medicală pentru cei mici şi să reducă aglomeraţia şi timpul de aşteptare în Unităţile de Primiri Urgenţe.

Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei aflati sub tratament, dar a căror stare se agravează vor fi trimisi de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, acestea au circuite funcţionale separate, unde cei mici vor fi evaluaţi clinic, imagistic şi biologic de medicii specialişti.

Europa FM a încercat să ia legatura telefonic cu aceste centre: la unele nu a răspuns nimeni, altele nu au fost înca înștiințate, iar de la spitalele mari ni s-a transmis că din totdeauna au primit copii cu viroze.

În București sunt două astfel de centre: la Spitalul Gomoiu și la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului. Sunt județe cu mai multe centre, în timp ce în Hunedoara, Olt, Galați sau Mehedinți nu există niciunul.

Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcţionaţi de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital.

Lista centrelor o puteți găsi aici, pe pagina web a Ministerului Sănătăţii şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.

Foto: Shutterstock

Citește și: Pacienții ar putea să se programeze contracost la un anumit doctor de la stat în afara programului. „Nu cred că se va întâmpla”, spune președintele Colegiului Medicilor

articolul original.

Afirmațiile ministrului Turismului, care a spus că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat, taxate de antreprenori | AUDIO

8 December 2022 at 12:44
image

Afirmațiile ministrului Turismului, care a spus că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat, sunt taxate de unii antreprenori români. Aceștia îi transmis nu așa se rezolvă problema aderării României la Schengen, ci e nevoie de diplomație.

Într-o conferință de presă, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu, a fost criticat pentru că n-au fost cheltuiți banii alocați programelor naționale derulate de minister, cum ar fi StartUp Nation sau Femeia Manager.

Președintele Consiliului Național al IMM-urilor, Florin Jianu, l-a taxat și pentru modul în care a abordat opoziția Austriei privind aderarea României la Schengen:

„Am văzut că ultimele mesaje pe care le-a transmis au fost acelea să nu mai meargă românii la schi în Austria. Gata, rezolvam problema aderării României la Schengen și în felul ăsta ar trebui să ne supărăm pe fiecare țară că asta e „diplomația”, sigur, sunt ironic în acest moment. Nu asta este diplomația europeană, aceea de a te supăra ca văcarul pe sat și să spui nu mă mai duc la schi în Austria de parcă românii ar asculta astfel de abordări. Cred că trebuie să ai grijă, să fii profesionist, să știi să-ți reprezinți țara.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-14-Jianu-ministrul-turismului-se-supara-ca-vacarul-pe-sat.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Invitat la Digi24, ministrul Turismului, Daniel Cadariu a calificat ca fiind de neînțeles atitudinea guvernului austriac care se opune aderării României la Schengen. Ministrul a amintit că anual, aproape 400.000 de români merg în vacanțe în Austria și a spus că nu doar în această țară sunt condiții ideale de schiat. „Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, în Elveția, Italia, Franța, Germania”, a spus ministrul Turismului.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Tudor Popescu, despre aderarea României la Schengen: „Uniunea Europeană este blocată de o singură țară” | AUDIO

articolul original.

Vizitatori sub așteptări la Cupa Mondială din Qatar. O creștere a numărului de suporteri nu este prognozată

8 December 2022 at 12:25
image

Organizatorii Cupei Mondiale din Qatar au anunțat că nu a fost atins numărul de 800.000 de vizitatori, în condițiile în care așteptările erau ca peste 1,2 milioane de fani să ajungă la cel puțin un meci din acest Campionat Mondial.

Doar 765.000 de vizitatori a primit Qatarul în primele două săptămâni ale Cupei Mondiale de fotbal, arată un raport al organizatorilor campionatului, obținut de Reuters.

Iar o creștere mare a numărului de vizitatori în perioada următoare nu este așteptată, cu doar 8 echipe rămase în cursa pentru trofeu și doar 8 meciuri de disputat.

Vârful perioadei pentru vizitatori a fost identificat între 24 și 28 noiembrie, când s-au jucat în grupe câte 4 meciuri pe zi.

Același raport mai arată că peste 3 milioane de bilete au fost vândute pentru cele 8 stadioane care găzduiesc meciuri la Cupa Mondială.

Campionatul se va încheia pe 18 decembrie.

Foto: Shutterstock

Citește și: Marca: Cristiano Ronaldo va juca la echipa saudită Al-Nassr de la 1 ianurie. Va încasa un salariu record | AUDIO

articolul original.

Universitatea Craiova schimbă din nou antrenorul principal, după ce Mirel Rădoi și-a dat demisia

8 December 2022 at 11:43
image

Oltenii au început sezonul cu Laslzo Balint pe bancă, însă în august a fost adus Rădoi, care a rezistat și el doar câteva luni. Fără victorie în ultimele cinci meciuri, Mirel Rădoi și-a anunțat miercuri seară demisia de la Universitatea Craiova, după eșecul 1-2 cu FC Argeș și, totodată, eliminarea din Cupa României.

În Liga 1, Universitatea Craiova ocupă locul cinci, la 12 puncte de liderul Farul.

Mirel Rădoi a fost numit antrenorul Universității în urmă cu 4 luni: a avut 10 victorii, 5 egaluri și 6 înfrângeri.

Pentru echipa din Bănie urmează ultimele două meciuri din acest an: luni la Mioveni și pe 17 acasă, cu Chindia.

De pregătirea echipei pentru ultimele două etape se vor ocupa antrenorii secunzi, iar pentru pauza de iarnă patronul Universității Craiova ar avea deja o listă cu antrenori, toți aflați sub contract în acest moment, scriu publicațiile sportive.

Sport.ro îl dă ca favorit pe Marius Șumudică, aflat în prezent la cârma echipei saudite Al Raed.

Un apropiat al patronului Universității – Mihai Rotaru – Șumudică anunța în vară că nu va antrena această echipă, tocmai din cauza relației de prietenie cu patronul.

Potrivit Digisport, prima variantă luată în calcul ar fi Laurențiu Reghecampf, al cărui viitor pe banca azerilor de la Neftci Baku este incert.

El s-a despărțit de Craiova în urmă cu o jumătate de an.

Foto: Inquam Photos / Stefan Constantin

Citește și: Marca: Cristiano Ronaldo va juca la echipa saudită Al-Nassr de la 1 ianurie. Va încasa un salariu record | AUDIO

articolul original.

România și Bulgaria nu intră în Spațiul Schengen. Premierul României: „Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria”

8 December 2022 at 16:16
image

Consiliul JAI a votat azi „Nu” pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Olanda a votat împotriva accederii Bulgariei în Schengen În schimb, miniștrii de Interne ai Uniunii au votat intrarea Croației de la 1 ianuarie în spațiul de liberă circulație. Austria a votat împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Bulgaria a primit un vot negativ și din partea Olandei. Pentru un rezultat pozitiv, ar fi trebuit ca toată lumea să accepte extinderea Schengen.

UPDATE 18:16. Roberta Metsola: „Sunt foarte dezamagită de decizia de a amâna aderarea Bulgariei și a României la Schengen. Ambele țări sunt pregătite și ambele merită acest pas”

Președinta Parlamentului European – Roberta Metsola – s-a declarat „foarte dezamagită” de votul negativ acordat României și Bulgariei în contextul aderării la Schengen în Consiliul JAI.

Citește aici întreaga declarație: Roberta Metsola: Sunt dezamăgită. Ambele țări sunt pregătite și ambele merită acest pas

Very disappointed with decision to delay Bulgaria’s and Romania’s accession to #Schengen.

Both countries are ready and deserving of this step.

On behalf of @Europarl_EN, I call on @EUCouncil to act and ensure that a compromise is found.

Only then we are truly united.

— Roberta Metsola (@EP_President) December 8, 2022

UPDATE 18:06. Președintele României: „Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români”

Peședintele României Klaus Iohannis a transmis că România merita un vot favorabil în Consiliul JAI. „Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene”, a transmis Klaus Iohannis.

Citește aici întreaga declarație: Președintele României: „Atitudinea Austriei riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene”

UPDATE 17:06. Nicolae Ciucă: „Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria”

„În calitate de prim-ministru și de cetățean român, doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen. Vreau, în primul rând, să adresez mulțumiri tuturor partenerilor europeni din statele membre, Comisiei Europene, Parlamentului European, dar și din agențiile europene, care ne-au susținut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împreună soluții.

Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea granițelor externe europene. Toate, cu o singură și nejustificată excepție, Austria.

Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naționale, am folosit datele agențiilor Uniunii Europene, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene.

Am recunoscut dificultățile statelor membre care se află sub presiuni migratorii și am acționat întotdeauna solidar și activ în a găsi soluții în plan european. Numai împreună putem rezolva aceste probleme. Am avut propuneri concrete pentru partenerii noștri și am lucrat intens cu Comisia Europeană să răspundem acestor preocupări. Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă de Austria.

Mai mult ca oricând, în ultimul an România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene. Nu în ultimul rând, etapele parcurse în acest proces relansat de aderare la Spațiul Schengen au reconfirmat că cetățenii români și europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele Uniunii și asigură cooperarea polițienească.

Așa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe, care sunt și frontierele Uniunii Europene, pentru că e vorba în egală măsură de securitatea României și a românilor, dar și a celor europeni. Acest lucru a fost și mai vizibil în acest context dificil generat de războiul de la granițele noastre.

România va continua să fie constructivă și să lucreze pentru o veritabilă soluție europeană. România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen. Aderarea României rămâne obiectivul național strategic pe care îl avem și vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în acest efort masiv, politic și diplomatic, indiferent de culoare politică.

Vreau, de asemenea, să mulțumesc mass-media pentru contribuția la acest efort comun. Decizia de astăzi, chiar dacă o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm. Mulțumesc!”, a spus Nicolae Ciucă.

UPDATE 16:48. Reacțiile oficialilor români după votul negativ din Consiliul JAI

Liderul UDMR, liderul PSD, Dacian Cioloș, liderul USR, dar și Dragoș Pîslaru au transmis joi mesaje ca reacție după votul negativ pe care l-a primit România, împreună cu Bulgaria, în Consiliul JAI în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen. Kelemen Hunor a catalogat decizia de la Bruxelles drept „mizerabilă”, în timp ce Marcel Ciolacu a spus că „România nu are nevoie de îngăduința Austriei”. Liderul USR – Cătălin Drulă – a spus că „Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat”, iar Dacian Cioloș a spus că „era previzibil”. Dragoș Pîslaru a transmis că „Mai stăm la poarta Schengen”.

Citește aici reacțiile complete: Reacțiile oficialilor din România după votul negativ pentru aderarea României la Schengen: „Mizerabil” / „Mai stăm la poarta Schengen”

UPDATE 15:55. Ministrul de Interne al Cehiei – Vít Rakušan: „Din punctul meu de vedere, România și Bulgaria sunt pregătite să adere la Spațiul Schengen”

Felicitări Croației, noului membru din Spațiul Schengen. Mă bucur că putem vorbi, după atât de mult timp, despre extinderea Spațiului Schengen. Din punctul meu de vedere, România și Bulgaria sunt pregătite să adere la Spațiul Schengen. Sunt foarte recunoscător față de aceste două țări, pentru tot ce au făcut în ultimii ani și în ultimele luni. Va veni și vremea lor curând. Sunt recunoscător președinției suedeze pentru că sunt pregătiți să continue în munca și în efortul nostru”, a transmis ministrul de Interne al Cehiei.

UPDATE 15:54. Comisarul european Ylva Johansson: Aderarea României și Bulgariei la Schengen, prioritatea mea în mandatul acesta

„Meritați să fiți în Schengen. Meritați să aveți acces în Schengen. Aveți sprijinul multor state, aveți sprijinul Comisiei Europene, iar eu sunt dezamăgită de decizia luată azi pentru România și Bulgaria. Continuăm să facem asta și vom ajunge să oferim accesul României și Bulgariei în Schengen, iar aceasta va fi prioritatea mea în cadrul acestui mandat”, a spus comisarul european despre votul negativ pentru România și Bulgaria în Consiliul JAI.

UPDATE 15:46. Cristian Tudor Popescu, despre votul negativ din Consiliul JAI de azi: „România nu a ratat nimic. Nu văd cine ar fi putut face ceva în fața acestei acțiuni de comando-terorism al Austriei”

„România nu a ratat nimic, după părerea mea. În toate aceste evenimente. Eu nu văd ce s-ar putea reproșa diplomației, președinției, guvernului din românia, implicați în acest demers. Au făcut tot ce le-a stat în putință. Au reușit întoarcerea Olandei, iar în ce privește Austria nu văd cine ar fi putut face ceva în fața acestei acțiuni de comando-terorism al Austriei. A fost declanșată în ultimele 2-3 săptămâni prin surprindere totală – nu avea de unde să știe nimeni din conducerea României de vreme ce nici Austria nu știa ce au de gând cancelarul și partidul său, după cum se vede din atitudinea presei. A fost un Blitzkrieg pe care l-a lansat Austria împotriva România din interese politice interne care au fost analizate. Nu are rost să mai intrăm în astfel de detalii”, a spus Cristian Tudor Popescu la Europa FM.

Citește întreaga declarație aici: Cristian Tudor Popescu, după votul din Consiliul JAI: „România și-a făcut datoria / Austria a întreprins o lovitură de stat împotriva UE”

UPDATE 15:31. Surse Europa FM: Consiliul JAI a votat în urmă cu puțin timp ca România și Bulgaria să nu intre în Schengen. Olanda a votat împotriva accederii Bulgariei în Schengen

În schimb, miniștrii de Interne ai Uniunii au votat intrarea Croației de la 1 ianuarie în spațiul de liberă circulație. Austria a votat împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Bulgaria a primit un vot negativ și din partea Olandei.

Pentru un rezultat pozitiv, ar fi trebuit ca toată lumea să accepte extinderea Schengen. În schimb, Croația va adera de la 1 ianuarie la spațiul Schengen de la 1 ianuarie, fiind prima extindere a spațiului de liberă circulație în ultimul deceniu.

Discuțiile din cadrul Consiliului JAI au fost tensionate, după zile întregi în care toate celelalte state și Comisia Europeană au încercat să convingă până în ultima clipă Austria să nu se opună intrării nostre in Schengen.

UPDATE 14:44. Surse politice, pentru Europa FM: Germania amenință Austria că dacă nu-și retrage poziția negativă, atunci Berlinul va bloca aderarea Croației în Schengen

Surse politice au explicat pentru Europa FM că Germania amenință Austria ca dăcă nu-și retrage poziția negativă, atunci Berlinul va bloca aderarea Croației in Schengen. La această oră, miniștrii de Interne s-au retras de la lucrări pentru negocieri separate. Consiliul JAI a început la ora 13. 25, iar până la această oră, conform programului anunțat inițial de Consiliu, ar fi trebuit să se voteze in privința aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen

UPDATE 13:30. Anca Grădinaru, jurnalist Europa FM, la România în Direct: „În această oră încearcă toată lumea să convingă Austria că nu are dreptate să invoce problemele din România pentru a vota împotriva extinderii Schengen”

„Chiar în aceste momente începe discuția. Este primul punct pe ordinea de zi la 13:25. Practic, în următoarea oră ar trebui să fie un vot. Austria a anunțat că se opune. Consiliul a anunțat deja la ora 14:15 un press point – deci este posibil ca peste o oră să știm un rezultat.

Și potrivit unor surse oficiale am putea avea declarația premierului Nicolae Ciucă la ora 15:00, ora noastră. Deci probabil că până atunci vom avea un rezultat.

Chiar înainte de a începe emisiunea am vorbit cu o sursă din cadrul Comisiei Europene care spunea că, în continuare, în această oră încearcă toată lumea – deci, nu este vorba doar de statele membre – și Comisia Europeană, și experții care fac parte din grupul Schengen încearcă să convingă Austria că nu are dreptate să invoce problemele din România pentru a vota împotriva extinderii Schengen acum”.

Știre inițială

Ministrul de Interne al României, Lucian Bode, a declarat joi de la Bruxelles că România va solicita respect „Pentru că România respectată în Uniunea Europeană este suma respectului câștigat de fiecare român din partea Uniunii Europene”.

Ministrul de Interne al României a mai declarat că: „Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România și când spun rezultat pozitiv mă gândesc la un vot pentru aderare astăzi și efectiv ridicarea controalelor la frontieră să se realizeze în anul 2023”.

Ylva Johansson, comisarul european, a declarat joi că așteptările sale pentru reuniunea de la JAI este ca situația României și a Bulgariei să poată fi gestionată.

De partea României se află și Germania și Franța, iar sprijinul Spaniei este și el clar. Ministrul de Interne al Cehiei a spus joi că speră să existe un acord în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen.

Totuși, Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne a declarat în dimineața zilei de joi că va vota împotriva extinderii Spațiului Schengen.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Autori: Anca Grădinaru, Carmen Zanfir

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul de Interne al Austriei anunță că țara sa se va opune aderării României la spațiul Schengen

articolul original.

Comisarul european pentru Afaceri Interne, despre aderarea României la Schengen: „Cred că astăzi este ziua decisivă” | AUDIO

8 December 2022 at 09:10
image

Înainte de începerea Consiliului JAI, comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat că miniștrii Uniunii trebuie să rezolve joi chestiunea extinderii Schengen cu România, Bulgaria și Croația și nu altădată.

„Astăzi este ziua decisivă”, a spus oficialul Uniunii, întrebată dacă e posibil ca aderarea țării nostre și a vecinului din sud să fie amânată pentru un noi consiliul JAI extraordinar, după 15 decembrie, în cazul în care Austria blochează aderarea joi.

„Este pentru prima dată în 11 ani când chiar avem șansa reală de a găsi o soluție clară pentru ca România și Bulgaria să intre în Schengen.

-Dacă nu vom avea unanimitate astăzi, ne putem aștepta la organizarea unui consiliu extraordinar săptămâna viitoare?

Cred că astăzi este ziua decisivă. Astăzi este ziua cea importantă, de aceea aștept acest consiliu. Astăzi se va lua decizia importantă și astăzi vor avea loc discuțiile esențiale când vom vedea angajamentele statelor membre. Deci astăzi trebuie să rezolvăm chestiunea și mă aștept să se întâmple.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-11-Ilva-tradusa-today-is-the-day.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Discuțiile preliminare Consiliului JAI  despre extinderea Schengen, au început la ora 11.00, ora României, iar reuniunea la care se va lua decizia începe la ora 13.25.

Comisarul european pentru Afaceri Interne a declarat că se așteaptă ca discuțiile să fie dinamice și pozitive.

Cu alte cuvinte, toată lumea din Uniune să convingă Austria să nu se mai opună primirii României și Bulgariei acum în Schengen.

„Mă aștept la un consiliu foarte dinamic, mă aștept la o implicare foarte mare de la statele membre și desigur va fi interesant cum vom merge mai departe. Mă aștept la un sprijin deplin pentru Croația, sper că ne vom descurca și cu România și Bulgaria. Este o problemă mare că avem state Schengen care nu înregistrează corespunzător intrările în țările lor. Este un motiv important pentru care avem nevoie de un nou pact privind o responsabilitate mai mare a țărilor membre privind aceste înregistrări de migranți.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-11-Ilva-tradusa-va-fi-greu-dau-sunt-optimista.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Lucian Bode, înainte de Consiliul JAI: „România va solicita respect / Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv” | AUDIO

articolul original.

Cristian Tudor Popescu, despre aderarea României la Schengen: „Uniunea Europeană este blocată de o singură țară” | AUDIO

8 December 2022 at 08:41
image

Este foarte bine că autoritățile din România insistă pentru un vot în Consiliul JAI de joi, în ciuda opoziției Austriei, spune la Europa FM gazetarul și scriitorul Cristian Tudor Popescu. Pentru că Austria nu are argumente pentru un eventual veto, se va vedea că poziția oficialităților de la Viena este una izolată la nivel european.

Dar acest lucru arată și că avem o problemă privind cum funcționează mecanismele în Uniunea Europeană, spune gazetarul Cristian Tudor Popescu:

„Faptul că forțăm votul astăzi nu vom face decât să punem în lumină, deci să vadă întreaga lume, faptul că Uniunea Europeană este blocată de o singură țară, să arătăm că nu mai este vorba de o problemă cu România sau cu Bulgaria. Este vorba de o problemă a Uniunii Europene, de funcționare a Uniunii Europene.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-11-CTP-probleme-functionare-UE.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce poate face România în cazul unui vot negativ joi? Gazetarul Cristian Tudor Popescu în emisiunea Deșteptarea la Europa FM:

„În niciun caz măsuri de genul acesta, scoaterea firmelor austriece din România și introducerea de vize pentru cetățenii austrieci și așa mai departe. Astea sunt niște răbufniri care nu trebuie luate în considerare de niște politicieni serioși. România trebuie să continue demersurile la fel ca și până acum pentru intrarea în spațiul Schengen pentru că în ultimă instanță ceea ce va rămâne este imaginea. Imaginea României este bună, iese bine România din această bătălie.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/08dec-11-CTP-ce-sa-faca-Romania.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: România va cere Consiliului JAI vot pe aderarea la Schengen. Ciucă și cancelarul Austriei au avut o discuție telefonică

articolul original.
❌