ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Europa FM

Nemulțumiți de salarii, angajații INS pichetează sediile PNL și PSD

5 October 2022 at 04:11
image

Angajații Institutului Național de Statistică vor protesta, miercuri, la București.

Sindicaliștii INS vor picheta sediile PNL (ora 10.00) şi PSD (ora 12.00).

Liderii acestora reclamă ”situaţia salarială discriminatorie la care sunt supuşi angajaţii Institutului Naţional de Statistică (INS) de o perioadă lungă de timp, trataţi ca o categorie inferioară de funcţionari publici” şi precizează că recurg la proteste în stradă ”ca urmare a nepăsării totale faţă de numeroasele notificări şi acţiuni de protest de către factorii decidenţi”.

Sindicatul susține că a “căutat întotdeauna calea dialogului pentru respectarea drepturilor şi stoparea discriminărilor salariaţilor din INS, considerând că declanşarea conflictului de muncă ar duce la un blocaj economic si social”.

“Ar fi regretabil să se ajungă la încetarea activităţii ca urmare a ignorării continue de către factorii decidenţi a numeroaselor solicitări ale salariaţilor INS, fapt ce ar duce la încetarea furnizării de date atât pe plan intern cât şi extern (Eurostat), având în vedere că nicio decizie de politică economică şi socială nu se poate lua în absenţa datelor statistice”, se precizează într-un comunicat.

FOTO: Shutterstock

articolul original.

5 octombrie, ziua mondială a educaţiei

5 October 2022 at 03:00
image

Anual, la 5 octombrie, în lume este celebrată ziua educaţiei şi a celor care activează în acest domeniu.

Profesorii sunt indispensabili unui învăţământ echitabil şi de calitate.

Organizaţia Naţiunilor Unite insistă ca dascălii să fie recrutaţi şi remuneraţi în mod adecvat, pentru a fi motivaţi, şi să beneficieze de o formare profesională satisfăcătoare, completată de resurse şi materiale educaţionale suficiente.

Tocmai de aceea, este necesară valorizarea muncii profesorilor.

Anual, la Paris, este decernat premiul care recompensează practicile şi performanţele în educaţie. Juriul alege trei laureaţi ale căror proiecte îşi propun să îmbunătăţească performanţele şi eficienţa profesorilor.

În România, de ziua educaţiei, în unele judeţe şi în Capitală, cursurile au fost anulate.

articolul original.

INFOMANIA • 5 octombrie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

5 October 2022 at 02:59
image
https://europafm.ro/k7/podcast/infomania/2022.10.04-05.00.00-S.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul se reunește miercuri, în ședință, pentru a discuta despre plafonarea prețurilor pentru lemnele de foc și produsele derivate. În jur de trei milioane de gospodării, în special din mediul rural, se încălzesc astfel.

Ordonanța de urgență invocă creșteri artificiale de preț pentru lemnul de foc, dar și nevoia de a proteja populația în contextul crizei energetice actuale.

Experți consultați de Europa FM au avertizat că modificările aduse de senatori Ordonanței de Urgență la energie ridică semne de întrebare.

Prețul actual va fi înghețat pe o perioadă îndelungată. Se crează și o portiță pentru speculă, anume achiziția la preț mic și vânzarea la valoare ridicată.

Furnizorii de energie cer eliminarea mai multor prevederi, printre care cea car îi obligă să cumpere 70% din necesarul de energie prin contracte bilaterale valabile cel puțin 3 ani.

Invitat marți seară la Europa FM, primarul general al Capitalei a spus că, în apropiatul sezon rece, situația termoficării va fi una mai bună decât cea din urmă cu un an.

“Avem 30 de km de conductă principală reparate”, a fost argumentul lui Nicușor Dan. Potrivit lui, prin aceste țevi se înregistrau cele mai mari pierderi de agent termic.

Anul acesta, pe lângă avariile la care se intervine săptămânal, Capitala a avut 4 șantiere deschise, ceea ce a permis reducerea cantității de apă pierdută din rețea.

Din cauza războiului din Ucraina, nu se mai găsesc ușor pe piață conducte pentru a înlocui rețeaua, ne-a spus Nicușor Dan, care estimează că – anul viitor – vor fi deschise mai multe șantiere la rețeaua de termoficare.

Primarul general consideră necesară “o compensare la prețul energiei”, având în vedere scumpirea gazelor.

Edilul și-a exprimat speranță că va exista “înțelepciune” la Guvern în acest sens. Nu ne putem juca cu sistemul energetic național”, a punctat Nicușor Dan.

La 1 noiembrie, vor fi cunoscute noile prețuri pentru gigacaloriei.

Edilul se așteaptă ca în București, aceasta să coste tot 350 de lei, “cel mai mic preț din țară, după cum a amintit Nicușor Dan.

În contextul scumpirilor din ultima vreme, inclusiv tarifele majorate pentru regia de cămin, studenții cer Guvernului burse mai mari.

În acest moment, valoarea bursei este de 700 de lei pe lună. Sumă care nu a mai fost modificată din 2017.

Din cauza viscolului, marți a fost închisă circulaţia rutieră pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 67C (Transalpina) între Rânca şi Obârşia Lotrului. Autoritățile vor decide, miercuri dimineață, dacă redeschid sectorul de drum.

A nins și pe Transfăgărăşan, unde drumarii au intervenit cu un utilaje şi materiale antiderapante pentru curăţarea carosabilului.

Șoferii sunt sfătuiți să nu se aventureze pe traseul Bâlea Cascadă – Bâlea Lac – Piscul Negru dacă nu au maşinile echipate pentru condiţii de iarnă.

Traseele de creastă au devenit extrem de periculoase, au avertizat salvamontiștii.

Aflat la marginea pădurii de lângă localitatea maramureșeană Vima Mică, un bărbat a murit, marți seară, cu puţin timp înainte ca salvatorii montani să ajungă la locul indicat. În telefonul dat la 112, apelantul se plângea de dureri în piept.

Primăria Vatra Dornei anunță că va sprijini familiile din cele 19 apartamente avariate de o explozie produsă într-un bloc de locuințe.

Suflul deflagrației a distrus ușile și geamurile.

De asemena, 3 mașini aflate în parcarea imobilului au fost avariate.

Situația este “sub control” la Roșia Montană, spune ministrul Mediului. Misiunea pompierilor de evacuare a apei din lacul de acumulare de la Tăul Mare continuă și va dura aproape o săptămână, potrivit lui Barna Tanczos.

Pentru a elimina orice risc, barajul va fi golit. Apoi, vor începe inspecția și intervențiile necesare.

Controale se vor face la toate construcțiile de acest tip, după cum a ordonat Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Întrucât riscul scade la Roșia Montană, unii dintre localnicii vizați de evacuare se întorc la casele lor.

Cu puține modificări, deputații au aprobat noile legi ale justiției.

A fost eliminat amendamentul care ar fi permis ca procurorii de rang înalt să fie numiţi şi din rândul judecătorilor.

Între prevederile adoptate, cea care obligă procurorii și judecătorii să se abțină de la opinii defăimătoare în raport cu celelalte puteri ale statului.

În timp ce puterea politică spune că legile au toate avizele, opoziția acuză că acestea nu respectă Constituția și nu promovează meritocrația în magistratură. În plus, USR deplânge faptul că autoritățile nu așteaptă opinia Curții de la Veneția – for alcătuit din experți în drept constituțional.

Mascații au descins în mai multe localități ilfovene, la adrese unde casele erau racordate ilegal la sistemul de electricitate.

Acuzat că fură curent este și fostul senator liberal Cătălin Boboc, la o casă pe care politicianul o deține la Brăila. Politicianul și-a anunțat demisia din PNL pentru a nu afecta imaginea formațiunii, adăugând că va lămuri întreaga situație.

Furnizorii spun, prin astfel de practici, înregistrează pierderi anuale de milioane de euro.

Fiscul a atenţionat că noi mesaje false sunt transmise în numele instituţiei, prin care contribuabilii sunt anunţaţi că au plăţi restante.

Potrivit ANAF, documentele sau link-urile ataşate nu trebuie accesate, iar oamenii nu trebuie să trimită bani către conturile menţionate! Pentru o comunicare securizată există serviciul Spaţiul privat virtual, reamintește Agenția.

Nemulțumiți de salarii, angajații Institutului Național de Statistică vor protesta, miercuri, la București. Sindicaliștii INS vor picheta sediile PNL (ora 10.00) şi PSD (ora 12.00).

Liderii acestora susțin că au “căutat întotdeauna calea dialogului pentru respectarea drepturilor şi stoparea discriminărilor salariaţilor din INS, considerând că declanşarea conflictului de muncă ar duce la un blocaj economic si social”.

Conducerea CFR SA anunță că a obţinut toate avizele necesare pentru modernizarea Gării de Nord Bucureşti.

Proiectul, a cărui valoare este estimată la 100 de milioane de euro, are finanţarea asigurată.

Protecția Consumatorului a amendat compania Blue Air, marți, cu peste 10 milioane de lei pentru cursele anulate din 15 iunie încoace.

Blocarea conturilor operatorului aerian a fost urmată de o suspendare a zborurilor.  Cu ajutorul Tarom, autoritățile au repatriat clienții Blue Air care au rămas blocați în străinătate.

În total, au fost afectați peste 150.000 de clienți din 23 de state ale Uniunii Europene.

În paralel, blocarea conturilor de către Administrația Fondului pentru Mediu este investigată de Corpul de control al premierului.

Parchetul General s-a sesizat din oficiu şi face verificări în scandalul în care este implicat deputatul Aurel Bălăşoiu. Procurorii au deschis un dosar penal “in rem” pentru infracţiunea de act sexual cu un minor.

Căsătorit și absolvent de Teologie, Aurel Bălăşoiu a fost exclus din PSD după ce în mediul online s-au viralizat imagini în care acesta apărea dezbrăcat alături de un băiat.

Politicianul susține că este victima unei înscenări și că nu este el bărbatul din fotografii.

Alesul şi-a luat concediu cu plată de la Parlament până în data de 19 octombrie.

Unele publicații scriu că scandalul este, de fapt, mult mai amplu și ar avea ramificații în Biserica Ortodoxă.

Un fost absolvent al Seminarului Teologic din Iași a lansat grave acuzații. Țintele lui Cristi Călin susțin, însă, că acesta acționează din răzbunare, pentru că a fost exmatriculat.

Mai mult, individul s-a dat drept jurnalist al portalului “Să fie lumină”, încercând să îl forțeze pe episcopul de Tulcea, Visarion, să recunoască presupuse infracțiuni sexuale.

În fața acestei situații complicate, Patriarhia așteaptă dovezi despre slujitorii săi.

“Cei care culpabilizează prin generalizare (…) o întreagă instituție, pornind de la cazuri particulare, comit nu doar o eroare, ci și un foarte nedrept act de blamare”, a transmis purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu.

Într-un discurs susținut la Cluj-Napoca, directorul Serviciului Român de Informații a admis că instituția a comis “greşeli”.

Potrivit lui Eduard Hellvig, unele “păcate” ale SRI sunt “reale, altele atribuite pe nedrept”.

”Fantoma Securităţii este încă ataşată” de imaginea Serviciului, consideră directorul, ceea ce este “complet nedrept”.

Eduard Hellvig dă asigurări că activitatea subalternilor se desfăşoară “strict în limitele legii”.

Cât privește criticile aduse legilor siguranței naționale, șeful SRI consideră că “societatea şi decidenţii politici să se hotărască ce rol vor să atribuie serviciilor de informaţii”. Nu putem fi un fel de pompieri chemaţi să stingă incendiile provocate de alţii şi apoi acuzaţi că le-am stins”, a conchis Eduard Hellvig.

Parlamentul European dezbate, miecuri, candidaturile României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen, clubul țărilor fără controale la frontieră.

Contextul s-ar putea dovedi unul favorabil țării noastre, după 11 ani de așteptare.

În ultimele luni, Cehia, Franța și Germania și-au exprimat sprijinul pentru aderarea României.

Pe canale neoficiale, eurodeputații olandezi au transmis că nu se vor mai opune candidaturii.

Eurodeputații au dat undă verde, marți, introducerii încărcătorului unic pentru telefoane mobile, tablete și aparate foto digitale.

Votul confirmă un acord anterior între instituțiile Uniunii Europene.

Încărcătoarele tip USB-C vor deveni standard până la sfârșitul anului 2024. Pentru laptopuri, răgazul va fi până în 2026.

Afectată de noua directivă, compania americană Apple va fi obligată să modifice sistemul de încărcare pentru dispozitivele sale comercializate în Uniunea Europeană.

Contraofensiva trupelor ucrainene continuă cu avânt pe frontul de război. Invadatorii sunt alungați din mai multe localități sudice, pe care le-au controlat în ultimele luni.

În Rusia, în timp ce legislativul a încuviințat anexarea estului separatist al Ucrainei, mobilizarea parțială continuă.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat că până acum 200.000 de bărbați au fost înrolați.

Se estimează că, în mai puțin de 2 săptămâni, până la un milion de ruși au fugit din țară și granițele sunt în continuare luate cu asalt.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus orice posibilitate de relansare a negocierilor de pace cu Rusia atât timp cât la Kremlin se află preşedintele Vladimir Putin, pe care îl acuză de crime împotriva umanității.

Negocierile dintre Ucraina şi Rusia pentru oprirea conflictului militar au eşuat în urmă cu câteva luni şi, deocamdată, nu au fost reluate, în pofida apelurilor intense ale Naţiunilor Unite şi ale unor ţări precum Turcia.

Ministerul Mediului a lansat, marți, o aplicație mobilă pentru monitorizarea calității aerului. Datele sunt colectate în timp real de la cele 160 de stații din țară.

Aplicația “Calitate aer” poate fi descărcată pe dispozitivele mobile din AppStore și Google Play. Aplicația se dorește, totodată, un mijloc de monitorizare atmosferică și pentru autorități.

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva la Iaşi va începe sâmbătă dimineața. De la ora 6.00, racla cu sfintele moaşte va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni.

Preoții se așteaptă la un număr mare de pelerini, dat fiind că nu mai sunt restricții sanitare. Sărbătoarea Sfântei Parascheva este prăznuită la 14 octombrie.

Evreii marchează Ziua ispășirii, sau Yom Kippur, o sărbătoare sobră și austeră.

Pentru a preveni eventuale incidente, punctele de frontieră ale Israelului cu teritoriile palestiniene au fost închise. Cele rutiere se vor fi redeschise, parțial, de joi.

Un minut de reculegere în memoria victimelor busculadei din Indonezia este ținut, săptămâna aceasta, la meciurile din cupele europene.

130 de persoane au murit pe stadionul din Malang, unde forțele de ordine au intervenit brutal împotriva suporterilor care au năvălit pe gazon. Victimele s-au călcat în picioare în încercarea lor de a părăsi arena.

Slovenia devine prima ţară din Europa de Est care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex. Cuplurile gay vor putea adopta copii, potrivit acestei reforme a dreptului sloven al familiei.

În regiunea Europei de Est, țările interzic uniunile civile sau căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Guvernul conservator britanic a renunțat la planul de a reduce taxele pentru bogați, după criticile vehemente primite, degringolada provocată pe piețele financiare și declinul lirei sterline.

Executivul condus de Liz Truss bifează, astfel, un start de drum cum nu se poate mai prost.

Conservatorii, care guvernează Regatul Unit de 12 ani, scad puternic în sondajele de opinie.

Cercetătorii Alain Aspect, John Clauser şi Anton Zeilinger împart Nobelul pentru Fizică.

Folosind experimente inovatoare, tripleta a demonstrat potenţialul de a investiga şi controla particulele care se află în stări corelate, chiar dacă acestea sunt prea îndepărtate pentru a se afecta reciproc.

Instrumente experimentale dezvoltate de cei 3 laureaţi au pus bazele unei noi ere a tehnologiei cuantice.

Miercuri, Comitetul Nobel va acorda premiul pentru Chimie.

În Liga Campionilor, Bayern Munchen a obținut o victorie fără drept de apel în duelul cu Viktoria Plzen, cu 5-0. Bavarezii au stabilit cu acest prilej un nou record, 31 de meciuri consecutive fără înfrângere în grupele competiţiei.

La rândul său, Napoli s-a impus pe terenul Ajax Amsterdam cu 6-1.

Olympique Marseille a întrecut Sporting Lisabona, cu 4-1. Startul meciului a fost întârziat 20 de minute pentru că autocarul oaspeţilor a fost prins în aglomeraţia din oraş.

Liverpool a bătut Glasgow Rangers cu 2-0. Cu același scor s-a încheiat duelul dintre FC Bruges și Atletico Madrid.

Inter Milano a învins FC Barcelona cu 1-0.

Învinsă de FTC Budapesta, scor 35-31 (15-17), Steaua Bucureşti a ratat calificarea în faza grupelor Ligii europene la handbal masculin. România nu va mai avea vreo altă echipă în competiţie.

Trupa britanică Depeche Mode va concerta la 26 iulie 2023, pe Arena Națională din Capitală.

Turneul mondial “Memento Mori” va promova cel de-al 15-lea album de studio al grupului. Biletele pentru concert se vor pune în vânzare vineri.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, valorile termice vor fi în general apropiate de normalul termic al perioadei în cea mai mare parte a ţãrii. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare, dar numai cu totul izolat vor fi posibile şi ploi slabe în estul Transilvaniei şi în Carpaţii Orientali. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 şi 22 de grade. Dimineaţa, pe alocuri se va semnala ceaţã îndeosebi în regiunile intracarpatice.

În zonele de munte, cerul va fi variabil, cu înnorãri temporare, dar numai cu totul izolat vor fi posibile şi ploi slabe, ziua, în Carpaţii Orientali. Vântul va sufla slab, iar pe crestele aflate la peste 1700 m trecãtor va fi moderat. Temperaturile vor fi în creştere, mai ales în masivele vestice şi nordice.

La București, valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice specifice perioadei. Cerul va fi mai mult senin în primele ore ale intervalului, apoi va fi variabil, cu înnorãri temporare. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 20 de grade.

articolul original.

INFOMANIA • Calendarul zilei de 5 octombrie | PODCAST

4 October 2022 at 21:00
image
https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/5-octombrie-calendar-podcast.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

1582: Papa Grigore al XIII-lea introducea un nou sistem de calculare a timpului, înlocuind calendarul iulian

1712: Se năştea pictorul italian Francesco Guardi (d. 1793)

1830: Înceta din viaţă Dinicu Golescu, cărturar şi memorialist român (n. 1777)

1847: Se năştea Anghel Demetriescu, teoretician şi critic literar  (d. 1903)

1864: Oraşul indian Calcutta era distrus aproape în întregime de un ciclon care a ucis 60.000 de persoane

1882: Se năştea fizicianul american Robert Hutchings Goddard, pionier al astronauticii (d. 1945)

1887: Se năştea juristul şi profesorul francez René Cassin, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (d. 1976)

1896: Se năştea Constantin Rădulescu, glorie a fotbalului (d. 1981)

1902: Se năştea poetul şi gazetarul Zaharia Stancu (d. 1974)

1902: Se năștea actorul american Larry Fine (d. 1975)

1915: Bulgaria se alătura Puterilor Centrale în Primul Război Mondial

1936: Se năştea scriitorul şi omul politic Václav Havel, primul preşedinte al Cehiei (d. 2011)

1942: Se năştea solista de muzică populară Angela Buciu

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2020/10/05-octombrie-Aniversati-Angela-Buciu-Kate-Winslet-Bob-G.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

1943: Se năştea chitaristul american Steven Haworth ‘Steve’ Miller, fondator al Steve Miller Band

1944: Femeile obțineau drept de vot în Franța

1946: Ajungea la final prima ediție a Festivalului de Film de la Cannes

1947: Se năștea muzicianul englez Brian Johnson, devenit faimos ca solist al trupei AC/DC

1950: Se năştea Doina Uricariu, poetă şi eseistă

1950: Se năştea britanicul ‘Fast’ Eddie Clarke, chitarist al trupei Motörhead

1951: Se năştea cântăreţul şi activistul irlandez Bob Geldof

1954: În Marea Caraibilor se forma uraganul Hazel, care avea să ucidă sute de persoane în Bahamas și Haiti

1957: În urma unei lovituri de stat, Portugalia se proclama republică

1962: The Beatles lansau Love Me Do, primul lor hit în Marea Britanie

1962: Dr. No, primul film din seria James Bond, avea premiera la Londra, cu Sean Connery în rol principal

1966: La Londra, Jimi Hendrix, Mitch Mitchell şi Noel Redding cântau împreună pentru întâia oară, formând The Jimi Hendrix Experience

1974: Albumul Tubular Bells, semnat de Mike Oldfield, urca pe prima poziţie în clasamentul vânzărilor din Regatul Unit, la 15 luni de la lansare, discul vânzându-se în peste 10 milioane de copii la nivel mondial

1974: Olivia Newton-John cucerea topul single-urilor din SUA cu I Honestly Love You, cel dintâi no.1 al artistei

1975: Se năştea actriţa engleză Kate Winslet

1983: Polonezul Lech Walesa obținea Nobelul pentru Pace

1983: Se năștea actorul american Jesse Eisenberg

1985: Se năştea cântăreaţa Nicola Roberts, componentă a trupei Girls Aloud

1986: London Sunday Times dezvăluia că Israelul se dotează cu arme nucleare

1987: Se năştea dj-ul american Dillon Francis, un pionier al stilului moombahton

1993: Era organizată ultima gardă de onoare la mausoleul lui Lenin, aflat în Piața Roșie din Moscova

1996: Piesa Breakfast At Tiffany’s, interpretată de trupa americană Deep Blue Something urca pe prima poziţie în clasamentul vânzărilor din Marea Britanie

2000: Înceta din viaţă fotbalistul dinamovist Cătălin Hîldan (n. 1976)

2000: Izbucneau proteste de amploare în capitala Serbiei, Belgrad, faţă de regimul condus de Slobodan Milosevic

2000: Se lansa Fab Four, autobiografia celor 4 The Beatles

2003: Cu piesa Baby Boy, Beyonce se aşeza, pentru 9 săptămâni, pe prima poziţie în US Singles Chart, în timp ce topul albumelor era condus de Speakerboxxx/The Love Below, al trupei Outkast

2007: Era inaugurat Reactorul 2 al Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavodă

2007: Se lansa filmul Michael Clayton, cu George Clooney, Tom Wilkinson și Tilda Swinton în rolurile principale

2011: Steve Jobs, co-fondatorul Apple Inc., era răpus de cancer (n. 1955)

2012: Filmul românesc Toată lumea din familia noastră, de Radu Jude, era desemnat marele câştigător al celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional a Filmului Francofon (FIFF) de la Namur (Belgia)

2015: Prin semnătura guvernatorului Jerry Brown, statul american California le acorda “dreptul de a muri” bolnavilor aflați în stadiu terminal

2015: William C Campbell, Satoshi Ōmura și Youyou Tu împărțeau Nobelul pentru Medicină

2015: Justiţia americană şi British Petroleum ajungeau la un acord, compania urmând să plătească peste 20 de miliarde de dolari pentru catastrofa ecologică provocată, în 2010, în Golful Mexic

2015: Pentru al treilea an consecutiv, Apple era declarat cel mai valoros brand din lume, fiind estimat la peste 170 de miliarde de dolari

2016: Cercetătorii Jean-Pierre Sauvage, J. Fraser Stoddard şi Bernard L. Feringa obţineau premiul Nobel pentru Chimie, fiindu-le răsplătite eforturile în designul şi sinteza maşinăriilor moleculare, care au ajuns de mii de ori mai subţiri decât firul de păr 

2017: Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro obţinea premiului Nobel pentru Literatură

2019: Zece persoane mureau şi alte opt erau rănite după ce un autotren şi un microbuz au intrat în coliziune, în judeţul Ialomiţa

2020: Premierul Nobel pentru Medicină le era acordat  cercetătorilor Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice, drept recunoaștere a eforturilor lor pentru descoperirea virusului hepatitei C

2021: Guvernul condus de liberalul Florin Cîțu era destituit printr-o moțiune inițiată de PSD și susținută de USR și AUR

articolul original.

Acuzat că fură electricitate, Cătălin Boboc a demisionat din PNL

4 October 2022 at 19:28
image

Suspectat că și-a branşat ilegal o casă din Brăila la reţeaua de electricitate, fostul senator Cătălin Boboc şi-a anunţat, marţi seară, demisia din Partidul Național Liberal.

“Pentru a nu politiza o situaţie personală care va fi lămurită şi pentru a nu crea în vreun fel presiune, am decis să îmi dau demisia din funcţia de membru al Partidului Naţional Liberal. Consider că este cel mai decent gest politic pe care îl pot face, astfel încât imaginea partidului să nu fie afectată de acuzaţiile care mi-au fost aduse”, a transmis politicianul.

“Voi reveni cu toate explicaţiile şi documentele necesare după ce voi face toate demersurile pentru a-mi demonstra nevinovăţia”, a adăugat fostul secretar de stat în Ministerul Muncii.

“Am fost şi sunt un om de partid, le mulţumesc tuturor colegilor mei pentru colaborare, din 2003 şi până acum. Îi asigur de buna mea credinţă şi cred că ne vom reauzi!”, a conchis Cătălin Boboc.

Presa a scris că un angajat al Societății Muntenia Nord – Sucursala Brăila a sesizat Poliția Municipiului Brăila despre identificarea unui contor branşat ilega în urma unor verificări.

În locuința respectivă stă mama fostului senator.

”În cauză a fost întocmit dosar penal şi se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt şi executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, conform Legii nr. 123/2012 a energiei electrice şi gazelor naturale”, au susținut reprezentanţii IPJ Brăila.

Respingând acuzațiile ce îi sunt aduse, Cătălin Boboc a prezentat avizul tehnic de racordare la reţeaua cu energie electrică.

”Cătălin Boboc și-a dat demisia din PNL, pentru a nu afecta în vreun fel imaginea partidului. Este un fost senator, fost secretar de stat în Ministerul Muncii și – acum – fost membru al PNL, care nu se folosește de nicio calitate din CV-ul său pentru a influența în vreun fel limpezirea situației de care este acuzat. Nu a exercitat nicio presiune, nu a tras de timp și nu a pus bețe în roate niciunei cercetări.

PNL este acum delimitat complet de suspiciunile care planează asupra lui Cătălin Boboc, fost membru al partidului. Îi transmit omologului meu din PSD, Radu Oprea, că acum își poate concentra atenția pe situații care chiar afectează, mult mai grav, imaginea coaliției…”, a transmis Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al liberalilor.

FOTO: Facebook

articolul original.

Protecția Consumatorului amendează compania Blue Air cu peste 10 milioane de lei

4 October 2022 at 18:54
image

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a sancţionat Blue Air cu peste 10 milioane de lei pentru cursele anulate începând din 15 iunie 2022 până în prezent.

“Dată fiind situaţia generată pe piaţă de comportamentul comercial al operatorului economic Blue Air Aviation SA şi a continuării acesteia, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, o amplă acţiune de control care a avut în vedere modul de respectare a prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor privind serviciile de transport aerian, ale operatorului, verificându-se iniţial situaţia zborurilor anulate în perioada 15.06.2022 – 30.08.2022 şi ofertele practicate de operatorul economic atât pe site-ul oficial, www.flyblueair.com, cât şi pe pagina oficială de Facebook a acestuia sau din aplicaţia Blue Air, şi extinsă ulterior ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la anularea tuturor zborurilor din 06.09.2022 până în 10.10.2022. În ciuda desfăşurării greoaie a cercetării, cauzată de reacţiile întârziate ale operatorului economic la solicitările echipei de comisari ANPC cu privire la diverse documente necesare investigaţiei, concluziile analizării situaţiei au fost definitivate”, se menţionează într-un comunicat.

Astfel, echipa de control a constatat utilizarea practicilor comerciale incorecte pe scară largă, de către operatorul economic. Având în vedere prevederile art. 3 pct. 3 din Regulamentul (UE) nr. 2017/2394 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12.12.2017, aceasta înseamnă orice acţiune sau omisiune care contravine legislaţiei care protejează interesele consumatorilor şi care a adus, aduce sau ar putea aduce prejudicii intereselor colective ale consumatorilor care îşi au reşedinţa în cel puţin două state membre diferite de statul în care îşi are originea sau a avut loc acţiunea sau omisiunea în cauză sau pe teritoriul căruia este stabilit comerciantul responsabil de acţiunea sau omisiunea în cauză, precizează sursa citată.

“Iată că Blue Air execută ultimul zbor şi pleacă de pe piaţă, aşa cum spuneam încă de acum trei luni. De la ultima sancţiune şi până la această a doua evaluare, peste 100.000 de consumatori trec prin ceea ce au trecut şi primii, în ultimii doi ani. Unde au ajuns banii acestora, pe ce au fost cheltuiţi şi cum vor putea fi recuperaţi vreodată rămâne o mare enigmă. Unul dintre avioanele companiei zace pe o pistă a aeroportului Băneasa, fără ambele motoare. Oare câte curse ar fi trebuit să execute, în condiţiile în care, fără propulsive, acesta nu se putea deplasa nici măcar pe DN1. Fără combustibil, fără taxe de aeroport plătite, fără salarii achitate la zi, încă mă întreb cum urmau să se execute cursele şi de ce au fost promovate, în condiţia în care se ştia că nu pot fi duse la bun sfârşit. Nu mai vorbesc şi de faptul că fără avioane lucrurile s-ar fi complicat şi mai tare. Au sau nu au toate aceste lucruri? Mă întreb pentru că nouă reprezentanţii companiei nu au vrut să ne răspundă. Declar public că mă supun testului poligraf pentru următoarele aspecte: dacă reprezentantul companiei ne-a spus că ia în calcul plecarea de pe piaţă în toamnă, dacă acesta ne-a povestit că nu vor mai avea avioane cu care să ducă la bun sfârşit cursele. La câţi bani lipsesc din buzunarele consumatorilor, amenzile aplicate de către Autoritatea noastră mi se par extrem de mici. Îmi cer scuze fiecărui păgubit pentru anii trecuţi, în care lucrurile puteau fi mai ferm sancţionate”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Concluziile cercetărilor realizate de comisarii ANPC au arătat că operatorul economic Blue Air Aviation SA nu a propus angajamente sau un plan de măsuri reparatorii pentru consumatori în termenul stabilit de autorităţile competente. În perioada analizată, respectiv 15 iunie – 12 septembrie 2022, au fost afectaţi 150.227 consumatori din 23 state membre ale Uniunii Europene, iar practica operatorului economic a avut caracter repetitiv.

Valoarea prejudiciilor suferite de consumatori depăşeşte suma de 19,582 milioane euro (echivalent, calculat la valoarea cursului din 16 septembrie), respectiv peste 96,447 milioane lei (echivalent, calculat la valoarea cursului din 16 septembrie 2022), pentru perioada analizată şi reprezintă doar valoarea biletelor achiziţionate, în realitate prejudiciul fiind mult mai mare.

Totodată, rambursarea efectivă a contravalorii biletelor pentru zborurile anulate s-a realizat la un număr foarte mic de pasageri la care s-a rambursat efectiv, respectiv au fost rambursate 598 rezervări (reprezentând 0,7% din totalul de 80.826 rezervări anulate), suma totală a rambursărilor efective fiind echivalentul a 115.016,11 euro (0,6% din suma totală a rezervărilor anulate). Un procent de 9,8% din suma totală de rambursat, respectiv suma de aproximativ 1,925 milioane euro s-a rambursat în wallet (portofelul electronic), reprezentând 10.685 de rambursări.

“În urma acestor constatări, echipa de comisari ANPC a decis aplicarea a 2 amenzi contravenţionale, una în cuantum de 2.000.000 euro, echivalent în lei la cursul din 4.10.2022, pentru afectarea pe scară largă a consumatorilor, la dimensiunea Uniunii Europene, şi o alta în valoare de 200.000 lei pentru abateri repetate. Totalul amenzilor se situează la valoarea de 10.094.200 lei”, se precizează în comunicat.

De asemenea, au fost aplicate sancţiuni complementare, respectiv: se dispune măsura de remediere; se propune măsura de încetare a practicilor comerciale incorecte, în sensul de a nu mai pune pe piaţă, la dispoziţia consumatorilor, oferte de zbor înşelătoare, pentru care operatorul economic nu dispune de resursele necesare efectuării acestora; se propune suspendarea prestării serviciilor până la încetarea practicii comerciale incorecte sau până la ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse.

Blue Air a anunţat, pentru prima dată în 6 septembrie, că va suspenda toate cursele programate până în data de 12 septembrie, motivând, la vremea respectivă, poprirea tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului.

Deşi Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat o zi mai târziu, respectiv pe 7 septembrie, că a decis suspendarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti ale companiei Blue Air Aviation şi stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanţei, operatorul aerian low-cost a anunţat că va relua zborurile abia din 10 octombrie, precizând că nu dispunea de fondurile necesare plăţii combustibilului şi celorlalte cheltuieli operaţionale, necesare pentru zborurile planificate începând cu data de 12 septembrie.

Ulterior, la finele lunii septembrie, operatorul aerian low-cost a anunţat că nu va relua zborurile din 10 octombrie şi că se află în discuţii cu potenţialii investitori, creditori şi Guvernul României pentru a-şi restructura profilul de capital.

articolul original.

Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen, în dezbaterea Parlamentului European

4 October 2022 at 16:16
image

Parlamentul Uniunii Europene va cere liderilor europeni, din nou, miercuri, aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen și implicit eliminarea controalelor la granițe.

Va fi a patra oară în ultimii patru ani când eurodeputații vor da acest semnal politic liderilor Uniunii.

Parlamentarii Uniunii vor cere Consiliului ca România și Bulgaria să intre cât mai curând posibil în spațiul de liberă circulație. Au mai făcut-o în 2018, 2020 și 2021.

Eurodeputatul Victor Negrescu, inițiatorul rezoluției, spune că acum, România are o șansă în plus să fie primită în spațiul de liberă trecere.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/04oct-16-Negrescu-rezolutie-Schengen.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aleșii vor vota rezoluția inițiată de social democrați în sesiunea următoare.

Franța și Olanda au fost printre țările care s-au opus de-a lungul timpului aderării României la Schengen.

În timp ce Franța a invocat nevoia reformării spațiului de liberă circulație mai întâi, Olanda a vorbit despre situația statului de drept din România.

articolul original.
Ieri — 4 October 2022Europa FM

Primarul Nicușor Dan, la Europa FM: “La iarnă va fi mai bine decât iarna trecută. Am redus deja pierderile de pe rețea” | AUDIO

4 October 2022 at 15:28
image

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, este invitat în emisiunea Piața Victoriei, realizată de Tudor Mușat, la Europa FM.

“Sunt convins că va fi mai bine decât iarna trecută și mai bine decât acum 2 ierni. În plus, avem 30 de km de conductă principală reparate. Aici erau cele mai mari pierderi. Vom aveam și o centrală provizorie, de 70 de megavați” – a declarat la Europa FM, primarul general Nicușor Dan, referindu-se la furnizarea căldurii și a apei calde în Capitală.

Potrivit primarului, Termoenergetica intervine la avarii și reușește să facă 10-15 km pe an, pe rețea principală.

“Am avut anul acesta 4 șantiere deschise. Unul în Ferentari, aproape finalizat, unul în zona Amzei, în Pantelimon și pe Olteniței. Apa pierdută din rețea – e un indicator privind starea rețelei de transport. În ultimii 2 ani am reușit să reducem cantitatea de apă pierdută. Însă, din cauza războiului din Ucraina, nu mai găsim ușor pe piață conducte pentru a înlocui rețeaua.

Cel târziu săptămâna viitoare vom termina achiziția pe fonduri europene, pentru 200 de km de rețea. Asta înseamnă că, la anul vom avea mai multe șantiere deschise pentru înlocuirea rețelei” – a mai spus primarul general al Capitalei, la Europa FM.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/nicusor-despre-iarna.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

– “E necesar să fie o compensare la prețul energiei, pentru bucureșteni, având în vedere prețul la gaze” – spune Nicușor Dan. Eu sper să existe înțelepciune la Guvern în acest sens. Nu ne putem juca cu sistemul energetic național. ”

– Cât ne va costa căldura la iarnă? “De la 1 noimebrie vom avea noile prețuri de la ANRE, inclusiv pentru prețul final al gigacaloriei. Mă aștept să nu fie mai mari prețurile. Cel puțin nu pentru populație, care va plăti 350 de lei / gigacalorie în continuare. 350 de lei este cel mai mic preț din țară “- promite primarul general al Capitalei.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/nicusor-gigacalorie.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Când va fi gata Pasajul de la Doamna Ghica?

“Pasajul de la Doamna Ghica a fost o aventură a fostei administrații. Nu a făcut altceva decât să încurce circulația în acea intersecție. Am avut conturile blocate, apoi am făcut 3 licitații la care nu a mai venit nimeni. A venit până la urmă o firmă din Italia. în vara lui 2023 o să circulăm pe Podul de la Doamna Ghica. Dar acest pod va rezolva doar o intersecție. El va fi util când vom avea tramvaiul de la Delfinului.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/nicusor-dan-despre-dna-Ghica.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dezvoltarea imobiliară a Capitalei

Dezvoltarea imobiliară trebuie să fie făcută în mod științific, durabil. Până acum nu prea s-a dezvoltat durabil. Din 2007, Bucureștiul s-a sinucis zi după zi. Pentru că necesitatea de infrastructură era mai mare decât orașul putea să ducă. În București e nevoie de locuințe si de spații de birouri, dar asta trebuie guvernată de niște reguli. Se emit autorizații în momentul de față. Eu am semnat vreo 2000 de autorizații. Ce nu facem acum, nu se mai dau derogări de la Planul Urbanistic General. E adevărat că Planul Urbanistic General mai are nevoie de modificări, așa că am reluat contractul cu Facultatea de Arhitectură și ne propunem să avem un Plan Urbanistic General până la sfârșitul anului 2023, care să intre în proces de avizare. ”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/nicusor-despre-urbanism.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Al cui primar mai e Nicușor Dan?

“Coaliția care are majoritate în Consiliul General funcționează. Relația cu partidele din coaliție funcționează, din punct de vedere administrativ.Așa că am sprijinul partidelor din coaliție. ”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/nicusor-despre-coalitie.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întregul interviu poate fi văzut aici:

articolul original.

SPOTLIGHT REVINE, ÎN OCTOMBRIE, LA BUCUREŞTI CU O EDIŢIE 100% ROMÂNEASCĂ

4 October 2022 at 15:24
image

Unul dintre cele mai așteptate festivaluri de artă vizuală în aer liber din București, Spotlight revine între 14 şi 16 octombrie cu o ediţie dedicată în întregime artiştilor din România. Organizat de Primăria Capitalei, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Spotlight 2022 marchează închiderea proiectului „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană”, care a oferit bucureştenilor o serie de weekenduri pietonale în mai multe zone din oraş, pe o perioadă de şase luni.

Astfel, timp de trei zile, începând cu ora 19.00, Spotlight animă Calea Victoriei, între Ateneul Român şi Cercul Militar Naţional, cu instalaţii artistice spectaculoase, proiecţii de video mapping, holograme, expoziţii şi instalaţii interactive. Arcul de Triumf se alătură programului Spotlight 2022 cu un eveniment aniversar ce marchează împlinirea a 100 de ani de la inaugurarea monumentului printr-un spectacol de video-mapping.

Tema Spotlight 2022 – Made in RO

Tema ediţiei Spotlight din acest an este intitulată Made in RO şi invită artiştii români să reimagineze oraşul prin intermediul new media. Spotlight transformă astfel un domeniu de nişă al artelor vizuale, arta multimedia, într-un instrument de conectare a locuitorilor la oraşul în care trăiesc. După cinci ediţii care au prezentat un mix de creaţii internaţionale şi creaţii ale artiştilor locali, Spotlight prezintă în 2022 cele mai recente proiecte de new media din România, proiecte cu participări la festivalurile internaţionale de profil.

„După o pauză impusă de pandemie, tradiţia Spotlight continuă în acest an, dar cu un program adaptat contextului actual. Urmărind trendul festivalurilor europene şi inspiraţi de exemplul Festivalului Luminii de la Berlin – care se desfășoară în aceeași perioadă şi care a fost partenerul nostru pentru ediţia din 2018, Spotlight revine în 2022 într-o formulă restrânsă, cu un număr mai mic de instalații pentru a avea un consum energetic redus. Ne concentrăm pe artiştii locali şi creaţiile lor mai mult decât oricând. Va fi aceeaşi bucurie de a fi împreună, aceeasi senzaţie de sărbătoare a oraşului, dar într-o ediţie 100% românească. Ne pregătim deja pentru ediția Spotlight de anul viitor, care va fi cu şi despre energia regenerabilă.”Mihaela Păun, director ARCUB

Spotlight 2022 pe Calea Victoriei

Pe Calea Victoriei, programul Spotlight începe la ora 19.00 şi invită bucureştenii să descopere locuri emblematice din Bucureşti transformate de proiecţii video-mapping, precum Cercul Militar Naţional și Teatrul Odeon.

Statuia lui Mihai Eminescu din parcul Ateneului Român şi statuia ecvestră a lui Carol I din Piaţa Revoluţiei prind viaţă printr-un spectacol de lumini şi sunet în ambele seri de festival. Spectacolele sunt create de MONUMENT for în cadrul programului Statui Vii ce îşi propune să valorizeze monumente emblematice ale oraşului printr-o serie de reactivări artistice.

Traseul festivalului de pe Calea Victoriei, de la Ateneul Român până la Cercul Militar Naţional, este activat de holograme, instalaţii şi expoziţii interactive. Un eveniment nelipsit de la ediţiile anterioare Spotlight, instalaţia Discoballs revine şi în acest an în faţa magazinului Muzica unde Radio Europa FM, partenerul media al Spotlight 2022, va mixa muzică în toate cele trei zile de festival.

Spotlight 2022 LA ARCUL DE TRIUMF

În ultima seară a festivalului, Arcul de Triumf se alătură ediției Spotlight din acest an și marchează împlinirea a 100 de ani de la inaugurarea monumentului cu un moment special creat de MONUMENT for, în calitate de partener instituțional. Evenimentul dedicat Centenarului Arcului de Triumf va transforma exteriorul monumentului într-un spectacol de video-mapping completat, la interior, de o expoziție tematică legată de istoria vremii și un performance menit să creeze un itinerar istoric emoționant.

Program Spotlight 2022

Programul Spotlight începe, în fiecare zi de festival, de la ora 19.00 și se încheie la ora 23.00. Detalii despre program și instalațiile participante la Spotlight 2022 vor fi disponibile curând pe arcub.ro și spotlightfestival.ro.

Despre Spotlight – Bucharest International Light Festival

Spotlight – Bucharest International Light Festival se află la a şasea ediție și este unul dintre evenimentele bucureștene care strânge anual peste 150.000 de spectatori în trei zile de festival. Zeci de lucrări artistice, instalații, sisteme de iluminare arhitecturală și video-mapping din Germania, Ungaria, Slovacia, Finlanda, Cehia, Polonia, Franța, Austria și România transformă în fiecare aprilie, clădiri emblematice din București precum Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Național de Artă al României, Teatrul Odeon, Cercul Militar Național, Palatul CEC etc.

Proiect organizat de Primăria Capitalei, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

Partener instituțional: MONUMENT for – Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și  Monumente de For Public

Partener media principal: Radio Europa FM

articolul original.

Sute de specii de viețuitoare marine, în pericol după ce a fost detectat un nivel ridicat de radiații într-un arhipelag australian | AUDIO

4 October 2022 at 12:56
image

Nivel ridicat de radiații într-un arhipelag australian, la mai bine de jumătate de secol după testele nucleare britanice din anii ‘50. Sunt în pericol sute de specii de viețuitoare marine.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/04oct-16-eliza-REL-animalute-marine-iradiate.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nivelul de radiații detectat în arhipelagul australian Montebello este peste cel considerat de bază, spune Edith Cowan, cercetătoare la o universitate din Australia.

Sunt puse în pericol peste 150 de varietăți de corali, 450 de specii de pești, 630 de tipuri de moluște și 170 specii de stele de mare și arici de mare.

Insulele Montebello sunt frecventate de pescari, scafandri şi pasionaţii de snorkeling, iar turiştii sunt sfătuiţi să nu petreacă mai mult de o oră pe zi în zonă.

Marea Britanie a efectuat teste nucleare în arhipelagul australian Montebello între anii 1952 și 1956.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: CNCAN: Măsurătorile efectuate confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii în România

articolul original.

Programul „Rabla pentru Becuri” va fi lansat până la finalul acestei luni | AUDIO

4 October 2022 at 12:46
image

Programul „Rabla pentru Becuri” va fi lansat până la sfârșitul acestei luni, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna. Cei care se înscriu în program primesc un voucher de 200 de lei cu care își pot cumpăra, de la magazinele autorizate, becuri LED, economice. Ei trebuie să predea însă unul sau mai multe becuri vechi.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/04oct-14-Flori-–-sandwich-–-programul-Rabla-pentru-becuri.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un bec cu LED consumă de 5 ori mai puțin decât unul cu filament, iar Ministerul Mediului speră că prin programul „Rabla pentru Becuri” îi va convinge pe cât mai mulți români să înlocuiască becurile vechi cu cele economice.

Pe site-ul dedicat acestui program, se va putea înscrie orice persoană cu domiciliul în România, în vârstă de cel puțin 18 ani și fără datorii la stat. Va obține un voucher de 200 de lei și are 7 zile la dispoziție să meargă la unul dintre magazinele înscrise în program pentru a cumpăra un bec LED de maximum 15 wați.

În magazin, va prezenta unul sau mai multe becuri vechi, în funcție de numărul de becuri LED pe care le va achiziționa și a căror valoare nu depășește 200 de lei. Acordarea voucherelor se va face după principiul primul venit, primul servit.

Ministrul Mediului a fost întrebat cum se vor putea înscrie în acest program persoane în vârstă, care locuiesc la țară și care nu au telefon și adresă de e-mail.

„La fel cum au aplicat pentru electrocasnice. Și pentru electrocasnice am avut zeci de mii de persoane din mediul rural, indiferent de vârstă. Persoanele care deja s-au înscris pentru electrocasnice nu trebuie să se înscrie pentru becuri încă o dată”, a spus ministrul Mediului.

Sunt convins că toi cei care vor să aplice vor avea sprijinul atât autorităților locale pentru a primi certificatele, cât și a rudelor, cunoștințelor și persoanelor care mai fac drumuri spre oraș”, a mai spus Tanczos Barna.

Ministrul Mediului spune că programul Rabla pentru becuri va fi lansat până cel târziu la sfârșitul lunii, iar dacă va avea succes va continua și anul viitor.

Bugetul alocat acestui program este de 400 de milioane de lei, iar o persoană poate obține un singur voucher, ceea ce înseamnă că vor fi 2 milioane de beneficiari.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Modificările din Senat pe Ordonanța Energiei stârnesc critici din partea experților și jucătorilor din piață. „Ar putea lăsa loc speculei” | AUDIO

articolul original.

Modificările din Senat pe Ordonanța Energiei stârnesc critici din partea experților și jucătorilor din piață. „Ar putea lăsa loc speculei” | AUDIO

4 October 2022 at 12:27
image

Modificările din Senat aduse Ordonanței de Urgență la energie stârnesc critici atât din partea jucătorilor de pe piață, cât și din partea experților. Furnizorii de energie cer eliminarea mai multor prevederi, printre care cea care-i obligă să cumpere 70% din necesarul de energie prin contracte bilaterale pe minim 3 ani. Argumentul este că prețul mare de acum va fi înghețat pe o perioadă îndelungată. Pe de altă parte, lasă loc și unei specule: achiziția la preț mic și vânzarea la valoare ridicată.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/04oct-13-Raul-SNDW-Modificarile-pe-OUG-energie.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Senatorii au adus un amendament important la Oronanța de Urgență 119 care reglementează situația energiei din țara noastră: producătorii de energie sunt obligați să vândă minimum 70% din producție prin contracte bilaterale, încheiate pe trei ani, către furnizori și către consumatorii industriali.

Mutarea stârnește critici din două perspective:

1 – Otilia Nuțu, expert în energie, explică la Europa FM că măsura ar putea lăsa loc speculei, exact ce politicienii spun că vor să elimine.

„Dacă până acum discutam despre faptul că trebuie interzise contractele cu așa-numiții „băieți deștepți”, contractele încheiate netransparent, acum sunt prezentate ca fiind un lucru pozitiv. Se vor încheia astfel de contracte fără să știm cu cine se încheie și vorbim despre prețuri care vor fi probabil cele cumva sugerate de Ordonanța 119 – acel prag de 450 de lei, asta în condițiile în care prețurile la care se tranzacționează în mod liber sunt undeva aproape de 2000 de lei”, a explicat Otilia Nuțu.

În trecut, Consiliul Concurenței a dat amenzi așa-numiților „băieți deștepți din energie”, care cumpărau la preț mic și vindeau la suprapreț. Ulterior, legea a fost schimbată și a obligat producătorii să vândă transparent pe bursă.

Otilia Nuțu vine și cu un exemplu recent care implică Nuclearelectrica:

„Am și văzut zilele trecute un contract care a fost semnat de Nuclearelectrica. Nu se știe cu cine a fost încheiat acest contract. Cineva clar a cumpărat energie ieftin și, probabil, urmează să o vândă scump”, a mai explicat Otilia Nuțu.

2 – Amendamentul votat de senatori mai creează o problemă, spune Ion Lungu – director executive al Asociației Furnizorilor de Energie din România. Prețurile mari de acum vor fi înghețate pe o perioada de trei ani.

„Realmente, noi considerăm că aceasta nu este o idee bună pentru că procentul este relativ mare – 70%. Această obligativitate apare într-un moment în care prețurile sunt foarte mari. Într-un anume fel, se îngheață pe o perioadă de trei ani”, a explicat Ion Lungu – director executive al Asociației Furnizorilor de Energie din România.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Însă acesta a susținut recent că astfel de înțelegeri bilaterale vor reduce prețul în piață. Proiectul a trecut de Senat și merge la Camera Deputaților, care urmează să dezbată prevederile.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Prețurile în industrie, în creștere cu 53% în august 2022 față de august 2021. Mihai Nicuț: „Totul depinde de cum vom trece această iarnă” | AUDIO

articolul original.

Studenții cer Guvernului burse mai mari în contextul scumpirilor din ultima vreme | AUDIO

4 October 2022 at 11:44
image

În contextul scumpirilor din ultima vreme – vorbim inclusiv de tarifele pentru regia de cămin – studenții cer Guvernului o bursă mai mare. În acest moment, valoarea bursei este de 700 de lei pe lună. Sumă care nu a mai fost modificată din 2017.

Iancu Teodor – vicepreședintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România: „Am propus noi în contextul noii Legii a Educației a fost că această alocație să fie fixată la un procent din salariul minim”

„Nu este în regulă să stabilim o valoare din pix pentru că asta s-a întâmplat în 2017. S-au mărit bursele, a fost foarte bine pentru că s-a pus o valoare din pix acolo în lege. Problema e că neexistând un indice real al costului de trai pe care noi să-l corelăm, acea valoare a rămas uitată în lege și, evident, a rămas uitată și în timp pentru că realitățile au depășit-o.

Ceea ce am propus noi în contextul noii Legii a Educației a fost că această alocație să fie fixată la un procent din salariul minim. Noi am propus la acel moment ca alocația bugetară să reprezinte 12% din salariul minim și, eventual, bursa minimă să fie stabilită tot la un procent din salariul minim”, a explicat Iancu Teodor – vicepreședintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/04oct-13-Teodor-cum-sa-se-calculeze-bursele.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Unele universități au decis să crească în acest an și cu 150% tarifele din cămine.

Iancu Teodor: „Dacă noi vorbim de o cazare de 300 de lei pe lună, este absolut evident că niciun student nu poate să-și asigure trei mese pe zi cu 400 de lei pe lună”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/04oct-13-Teodor-cum-sa-ti-mai-iei-si-mancare.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foarte multe universități, din păcate, care au păstrat același regim, există și universități care au crescut regia de cămin cu un procent rezonabil – mă gândesc la 10-15%. Dar există și foarte multe universități care au crescut și regia de cămin cu 100-150%. Vă dați seama, să crească regia de cămin de la 150 la 300 de lei în contextul în care bursa se presupune a acoperi cheltuielile de casă și masă este absolut insuportabil din punct de vedere economic.

Și aici e cea mai mare problemă pentru că însăși Legea Educației prevede că bursa trebuie să acopere cazarea și masă, ori dacă noi vorbim de o cazare de 300 de lei pe lună, este absolut evident că niciun om, niciun student nu poate să-și asigure trei mese pe zi cu 400 de lei pe lună”, a mai explicat Iancu Teodor.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Prețurile în industrie, în creștere cu 53% în august 2022 față de august 2021. Mihai Nicuț: „Totul depinde de cum vom trece această iarnă” | AUDIO

articolul original.

Ministrul Mediului: „Situația este sub control. Fisura se duce până la nivelul de preaplin. Avem nevoie de 5-7 zile pentru evacuarea apei” | AUDIO

4 October 2022 at 10:48
image

Situația este sub control la Roșia Montană, unde pompierii intervin pentru evacuarea apei din lacul de acumulare de la Tăul Mare, spune ministrul Mediului. Tanczos Barna spune că va dura aproape o săptămână pentru a evacua apa, după care va începe inspecția barajului.

Tanczos Barna: „Situația, din punctul nostru de vedere, este sub control. Fisura se duce până la nivelul de preaplin”

„Nu avem niciun semnal care să agraveze situația existentă. Barajul este stabil. Pentru a elimina orice risc de producere a unui asemenea incident se golește acel baraj pentru a putea face intervențiile de rigoare. Situația, din punctul nostru de vedere, este sub control. Fisura se duce până la nivelul de preaplin. Nu afecteză, în momentul de față, corpul de bază al barajului. Avem nevoie de 5-7 zile pentru a evacua cantitatea respectivă de apă în funcție de precipitațiile din zonă”, a explicat Tanczos Barna.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/04oct-13-Barna-despre-baraj.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Tanczos Barna a amintit că, în perioada următoare, toate barajele de capacitate mică, adică 2095 de baraje cele de tip C și D, vor fi verificate.

Tanczos Barna: „Adâncimea a fost verificată cu o creangă. Nu comentez cu ce puteau să verifice”

Ministrul a fost întrebat de jurnaliști dacă echipele de control au toate instrumentele necesare pentru aceste controale, în condițiile în care imaginile prezentate de televiziuni au arătat că măsurarea nivelului apei s-a făcut cu ajutorul unei crengi.

„Adâncimea a fost verificată cu o creangă. Nu comentez cu ce puteau să verifice adâncimea gropii. Oamenii vor avea o procedură de control și de inspecție care s-a stabilit ieri. Deci avem un proces verbal de constatare și avem un ghid de inspecție. Au un chestionar pus la punct – sunt 19 întrebări. Vor fi între 6 și 10 echipe care vor lucra concomitent. Vor face raportări zilnice. Am stabilit, până la urmă, cu domnul Arafat că până pe 15 să fim cu inspecția gata, centralizările, ca toate datele să le furnizăm până pe 20 noiembrie”, a mai spus Tanczos Barna.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/04oct-13-Barna-despre-creanga-si-inspectie.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul a recunoscut că nu există personal suficient pentru a face aceste inspecții și în unele județe vor fi aduși specialiști din alte zone ale țării.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: CNSU ordonă inspecții tehnice la toate barajele din țară

articolul original.

Prețurile în industrie, în creștere cu 53% în august 2022 față de august 2021. Mihai Nicuț: „Totul depinde de cum vom trece această iarnă” | AUDIO

4 October 2022 at 10:25
image

Prețurile în industrie sunt în creștere cu 53% în luna august, față de august anul trecut. Fabricile plătesc, așadar, cu peste 50% mai mult pentru a realiza aceeași producție. Drept urmare, și prețurile finale, la raft, au explodat. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la producția și furnizarea de energie, cu o majorare de peste 300%.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/04oct-12-Iorgu-Sandw-Scumpirile-in-industrie.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În luna august 2022, preţurile în producția industrială au crescut, față de august 2021, cu 53%. Dar aceasta este media generală. Spre exemplu, în industria alimentară, creșterile au fost de 29 de procente, cu un avans de 12% pentru fabricarea băuturilor.

Cu 17% au crescut costurile la fabricarea de mobilă și cu 9% la fabricarea autovehiculelor, cu aproape 8 procente și jumătate la fabricarea produselor textile și cu 6% a crescut costul producției de îmbrăcăminte. Curentul este tot mai scump.

Este efectul creșterilor record pentru producția și furnizarea de energie – cu peste 300%, extracția petrolului – (aproximativ 250% – și în industria extractivă – cu 200%.

Mihai Nicuț – redactor șef al publicației online Economica.net: „Totul depinde de cum vom trece această iarnă și de situația geopolitică și a livrărilor de gaz din Federația Rusă și a embargoului petrolier care ne paște”

„Toți ne așteptăm cumva să se termine coșmarul acesta în ceea ce privește piața de energie electrică și gaze. E o nebunie. Deja prețurile sunt de 12-15 – depinde unde te uiți – ori mai mari decât acum un an de zile. Semne bune pot apărea, dar totul depinde de… Adică au apărut… S-a mai domolit creșterea de perț la energie electrică și la gaz. Suntem departe de maximele istorice din august, să zicem. Oricum, tot sunt mari, dar totul depinde de cum vom trece această iarnă și de situația geopolitică și a livrărilor de gaz din Federația Rusă și a embargoului petrolier care ne paște”, a explicat Mihai Nicuț pentru Europa FM.

Pe larg despre prețurile la energie și dificultățile companiilor privind facturile, în următorul podcast Europa Fm – „EU și Energia de săptămâna viitoare.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mii de craioveni renunță anual la sistemul public de termoficare din cauza scumpirilor. Prețul gigacaloriei a crescut cu 10% încă din august | AUDIO

articolul original.

Nobel 2022: Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger, laureații premiului pentru Fizică | VIDEO

4 October 2022 at 10:01
image

Alain Aspect, John F. Clauser și Anton Zeilinger sunt laureații Premiului Nobel pentru Fizică 2022, conform Academiei Regale Suedeze de Științe. În 2021, Premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat celor trei cercetători Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann și Giorgio Parisi pentru activitatea lor de detaliere a rolului umanității în schimbările climatice.

„Pentru experimentele cu fotoni entanglați, stabilind încălcarea inegalităților Bell și deschizând calea științei informației cuantice”, comunică oficial The Nobel Prize pe canalul de Twitter al organizației.

BREAKING NEWS:
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2022 #NobelPrize in Physics to Alain Aspect, John F. Clauser and Anton Zeilinger. pic.twitter.com/RI4CJv6JhZ

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 4, 2022

Urmărește LIVE acordarea Premiului Nobel 2022 pentru Fizică

WATCH LIVE: Join us for the 2022 Nobel Prize in Physics announcement.

Hear the breaking news first – see the live coverage from 11:45 CEST.

Where are you watching from?#NobelPrizehttps://t.co/kVbgdNDINE

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 4, 2022

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Sursa foto: Twitter / The Nobel Prize

Citește și: Nobel 2022: Svante Pääbo, câștigătorul premiului pentru Medicină. Expertul, unul dintre fondatorii paleogeneticii

articolul original.

A început Sauna Fest 2022, cel mai mare festival al saunelor din lume, la Therme București! (P)

4 October 2022 at 09:55
image

Therme București, cel mai mare centru de wellness din Europa anunță debutul ediției cu numărul 4 a celui mai mare festival al saunelor din lume și unicul de acest fel din România – Sauna Fest 2022. Timp de 3 săptămâni, între 3 si 23 octombrie, saunele tematice Therme devin scena a peste 250 de reprezentații spectaculoase susținute de unii dintre cei mai buni Aufguss Masters din lume.

Ce promite ediția din acest an  

Pentru prima oară de la debutul din 2017, Sauna Fest se va întinde pe o perioadă record de 21 de zile, devenind astfel singurul festival al saunelor din lume de o asemenea magnitudine. În total, 265 de momente artistice speciale se vor regăsi în program. În total, pe perioada Festivalului, vizitatorii vor beneficia de 700 de activitati si momente incluse in tariful de acces. Tot în premieră, ediția cu numărul 4 va reuni 45 de Aufguss Masters, campioni internaționali din țări precum Germania, Belgia, Olanda, Danemarca, Cehia, Marea Britanie, Slovacia și România. Programul complet Sauna Fest este disponibil aici. 

Desfășurat în perioada 3-23 octombrie, festivalul propune vizitatorilor o călătorie senzorială unică cu beneficii pentru minte și trup, în care arta, muzica și dansul,  uleiurile esentiale se întâlnesc în saune la peste 60 de grade Celsius. Avatar, Aladdin, Alice In Wonderland și Bohemian Rhapsody sunt doar câteva din cele mai evocative momente Aufguss care se vor desfășura la Sauna Fest 2022.

Multe dintre aceste spectacole în saună s-au bucurat deja de aprecierea și recunoașterea publicului internațional, în cadrul Campionatului Mondial de Aufguss WM din Olanda, acolo unde România a fost reprezentată de echipa de Aufguss Therme București, condusă de Cosmin Cîrîc (Wellness Director Therme București).

Aufguss: sănătate, emoție, culoare și spectacol la plus 60 de grade 

Cunoscute în toată lumea pentru efectele lor benefice asupra sănătății, precum îmbunătățirea sistemului cardio-vascular, a capacității pulmonare și a sistemului imunitar, saunele au apărut în urmă cu aproximativ 2000 de ani în Finlanda si au rămas pana in prezent un adevarat refugiu pentru relaxare, detensionare, echilibrare si rasfat.

Ritualul Aufguss este o tehnică specială prin care un maestru wellness  folosește cuburi de gheață cu uleiuri esențiale naturale pentru a răspândi în mod egal aburul din saună cu ajutorul unui prosop, al unui evantai sau steag. Un Auguss Show – ceea ce vizitatorii vor experimenta la Sauna Fest – este un spectacol aparte în care maeștrii se folosesc de muzică, dans și povești inspiraționale pentru a reda adevărata emoție și culoare a unui ritual creat pentru simțuri.

Relaxare și wellbeing fără frontiere 

Într-o eră a în care totul se întâmplă pe repede înainte, relaxarea a devenit mai mult decât un trend, a devenit o necesitate. În acest sens, Therme București își propune să le ofere vizitatorilor săi un moment de respiro, o pauza cu efect de vacanta, o ambianta exotica unica  în care aceștia să evadeze ori de câte ori simt nevoie să se deconecteze de la agitația din jur. Acest aspect se reflectă și în statisticile centrului. Conform datelor din ultimele 12 luni, peste 20% dintre cei care au călcat pragul Therme sunt turiști străini pentru care distanța nu reprezintă un impediment când vine vorba despre un loc unic in lume ce ofera sănătate, relaxare și stare de bine la preturi accesibile si la cele mai inalte standarde de calitate.

articolul original.

Casa Elisabetei Rizea, femeia care le-a ținut piept comuniștilor | FOTO

4 October 2022 at 05:35
image

În această casă din satul Nucșoara, județul Argeș, au locuit soții Elisabeta și Gheorghe Rizea, confidenți și apropiați ai familiei Arnăuțoiu și ai partizanilor anticomuniști care au rezistat în Munții Făgăraș timp de aproape zece ani, între 1949 și 1958.

Prin exemplul ei de rezistență și devotament, Elisabeata Rizea avea să devină un simbol al demnității în fața comuniștilor.

Deși, timp de 12 ani, a fost torturată și schingiuită de Securitate pentru că a susținut cu hrană și informații grupul de partizani din Munții Făgăraș, conduși de locotenentul Toma Arnăuțoiu și colonelul Gheorghe Arsenescu, femeia nu și-a trădat niciodată soțul și apropiații.

A fost arestată în 1950 și a executat șase ani de închisoare pentru uneltire contra ordinii sociale, timp în care a fost supusă unor chinuri îngrozitoare. Imediat ce a fost eliberată, a continuat să sprijine partizanii din munți și să le asigure supraviețuirea, trimițându-le hrană și informații.

A fost arestată a doua oară în 1958 și a executat încă șase ani de închisoare, până în 1964, când a fost emis decretul prin care aproape toți deținuții politici au fost eliberați.

După Revoluție, datorită celebrului interviu realizat de Lucia Hossu Longin pentru seria Memorialul Durerii, Elisabeta Rizea a devenit una dintre cele mai reprezentative exemple de rezistență împotriva comuniștilor din România.

În memoria Elisabetei Rizea (1912 – 2003), strănepotul ei, Bogdan Vârvoreanu, a înființat proiectul C.E.R (Casa Elisabeta Rizea).

Scopul acestui proiect este de a amenaja a unui spațiu memorial în jurul casei fostei luptătoare anticomuniste. Din donațiile primite, s-a reabilitat, până acum, temelia casei.

“În această casă, Regele Mihai a înnoptat de câteva ori, și când era copil, și acum, după Revoluție când a venit în țară. În această zonă a fost domeniul de vânătoare al regilor, de aceea Regele Mihai a venit de mic, cu familia.

Aici, învățătorul Arnăuțoiu (n.r. tatăl lui Toma Arnăuțoiu) organiza niște șezători unde Regele a participat. Astfel, Regele Mihai a înnopat în casa Elisabetei Rizea”, povestește Constantin Berevoianu, profesor de istorie la școala din Nucșoara.

“Jurământul de credință al partizanilor s-a depus în casa lui Gheorghe Rizea. Când a luat ființă mișcarea de rezistență împotriva comuniștilor, familia Arnăuțoiu și ceilalți membri din sat au depus aici jurământul că nu vor trăda Regele și Patria”, a completat profesorul Constantin Berevoianu.

Foto: Lavinia Dragomir

*Vizitarea casei Elisabetei Rizea s-a realizat cu sprijinul agenţiei de turism Scorilo Travel Vacanţe.

articolul original.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei

4 October 2022 at 04:45
image

O rachetă balistică, despre care se presupune că are rază medie de acţiune, a fost lansată de nord-coreeni deasupra unor zone din nordul Japoniei, relatează BBC.

Autoritățile statului nipon au transmis avertizări pentru locuitorii de pe insula Hokkaido, cerându-le să rămână la adăpost.

“Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să intraţi în clădiri sau în subteran”, se precizează într-o alertă transmisă de guvernul japonez.

Premierul Fumio Kishida a condamnat gestul, descriind lansarea drept “comportament violent”.

Racheta nord-coreeeană a căzut în Oceanul Pacific, la circa 3.000 de kilometri de Japonia.

Recent, Coreea de Nord s-a autodeclarat drept stat care deține arme nucleare, dictatorul Kim Jong-un respingând ideea unor negocieri pentru denuclearizarea Peninsulei.

Cele 6 teste nucleare realizate între 2006 şi 2017 au atras izolarea internațională a Phenianului.

articolul original.
❌