Actualitate

❌
There are new articles available, click to refresh the page.
AlaltaieriSănătatea Buzoiană
 • Un ONG solicită facilitarea accesului tuturor femeilor la întreruperile de sarcină efectuate la cerere
 •  

Un ONG solicită facilitarea accesului tuturor femeilor la întreruperile de sarcină efectuate la cerere

Solicitarea vine în urma unei analize efectuate la nivelul tuturor spitalelor cu secții de ginecologie, din care a reieșit că în unele județe nu există nici un spital care efectuează astfel de proceduri.

Un ONG solicită facilitarea accesului tuturor femeilor la întreruperile de sarcină efectuate la cerereCentrul FILIA, o organizație non-guvernamentală care militează pentru drepturile femeilor, readuce în prim-plan problema întreruperilor de sarcină efectuate la cerere, solicitând Ministerului Sănătății să faciliteze accesul „universal și sigur” la astfel de intervenții pentru femeile din toată țara. Solicitarea vine ca urmare a unui studiu național făcut la nivelul tuturor spitalelor care au și secție de Ginecologie, efectuat în perioada februarie-mai 2021. Reprezentanții organizației au luat legătura cu fiecare spital, întrebând dacă în cadrul secțiilor de Ginecologie se fac întreruperi de sarcină la cerere. Astfel, în cazul a 59 de spitale, răspunsul a fost afirmativ, în timp ce 69 de spitale au transmis că nu fac astfel de intervenții, iar 9 fac doar avort medicamentos. Ca principale motive de refuz al medicilor de a efectua avorturi la cerere, 51 de spitale au invocat motive religioase, 20 au menționat motive care țin de etică și morală, în timp ce 9 au invocat contextul epidemiologic generat de pandemie. În raport se mai arară că din cei 802 medici specialiști în Obstetrică-Ginecologie din secțiile spitalelor, doar 275 fac întreruperi de sarcină la cerere. Ceea ce omit să menționeze însă reprezentanții ONG-ului este faptul că unii dintre medicii care nu efectuează astfel la intervenții în spital, fie din cauza politicii unități medicale fie din alte motive, efectuează avorturi la cerere în cabinetele personale sau la clinicile private cu care unii din ei au contract, caz în care tariful perceput este mai mare și mai puțin accesibil pentru pacientele cu situație materială precară.

Un ONG solicită facilitarea accesului tuturor femeilor la întreruperile de sarcină efectuate la cerereCentrul FILIA a întocmit chiar și o hartă cu județele și unitățile medicale de stat în care se efectuează întreruperi de sarcină la cerere. Pe această hartă figurează și Spitalul Județean de Urgență Buzău printre unitățile care fac astfel de intervenții, menționându-se că există 11 medici cărora pacientele li se pot adresa în acest sens iar prețul unui avort este de 400 de lei cu anestezie locală și 600 de lei cu anestezie generală. Există însă județe în care femeile nu se pot adresa unui spital de stat pentru o astfel de intervenție, situație care le pune în pericol pe paciente.

„În primul rând, deplasarea acestora către cel mai apropiat spital le creşte acestora riscul de infectare cu noul coronavirus. În al doilea rând, femeile se află în imposibilitatea de a beneficia de întrerupere de sarcină în condiţii de siguranţă, fapt care duce la situaţii în care îşi induc singure avortul sau apelează la persoane neautorizate, aşa cum s-a şi întâmplat în 2020. Această situaţie nu este străină pentru România. Pe perioada în care decretul 770/1966, a fost în vigoare, aproximativ 10.000 de femei şi-au pierdut viaţa şi circa 100.000 de femei s-au automutilat” spun reprezentanții ONG-ului.

Un ONG solicită facilitarea accesului tuturor femeilor la întreruperile de sarcină efectuate la cerereDe altfel, de la începutul anului în cel puțin 5 orașe din țară s-au înregistrat cazuri de avorturi empirice, realizate în afara unei unităţi medicale, fără personal medical şi în lipsa unui mediu steril.

În aceste condiții, Centrul FILIA a solicitat Ministerului Sănătății o serie de măsuri pentru a facilita accesul tuturor femeilor la astfel de intervenții în unitățile sanitare de stat. Reprezentanților autorităților li se cere să nu impună introducerea consilierii pre-avort obligatorie, „ce poate duce la transmiterea de informaţii eronate în unităţile medicale de stat, care să le descurajeze pe femei să apeleze la o întrerupere de sarcină la cerere fără a fi informate corect şi nepărtinitor”. Totodată, se solicită stabilirea unui protocol pentru managerii de spitale, care să includă paşii necesari pentru asigurarea accesului neîngrădit la întrerupere de sarcină la cerere pe tot parcursul anului, în toate judeţele ţării, precum și introducerea acordării de servicii de avort la cerere în procedura de acreditare a spitalelor cu secţii de Obstetrică-Ginecologie. Centrul FILIA mai sugerează să se impună gratuitatea întreruperii de sarcină la cerere dacă sarcina este rezultatul unui viol sau a unui incest.

Nu în ultimul rând, se solicită ministerului să stabilească la nivel naţional un protocol privind întreruperile de sarcină – la cerere, medicamentoase şi terapeutice – care să conţină specificaţii clare privind situaţiile în care se poate refuza o pacientă.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • A început prima ediție a Zilelor Chișinăului la Buzău
 •  

A început prima ediție a Zilelor Chișinăului la Buzău

Evenimentul va reuni o serie de activități care se vor desfășura timp de trei zile la Sărata Monteoru și în municipiul Buzău.

A început prima ediție a Zilelor Chișinăului la BuzăuAzi debutează prima ediție a festivalului Zilele Chișinăului la Buzău, eveniment organizat de Consiliul Județean Buzău în colaborare cu Primăria Municipiului Chișinău, în baza unui parteneriat încheiat în luna iunie.

Este prima manifestare de amploare organizată de reprezentanții autorităților locale de la Buzău și Chișinău, care va reuni pe aceeași scenă artiști din România și din Republica Moldova, în cadrul unor spectacole ce se vor derula pe parcursul a trei zile.

Debutul evenimentului a fost marcat la ora 12.00 la Sărata Monteoru, unde Garda Națională de la Alba Iulia a deschis o tabără militară care va putea fi vizitată pe tot parcursul festivalului. Tot la ora 12.00, s-a deschis oficial și Târgul meșterilor populari care va fi amenajat pe toată durata festivalului la Sărata Monteoru, iar la ora 14.00, deschiderea evenimentului a fost marcată și la Buzău. Aici a avut loc vernisajul expoziției de pictură organizate de Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, expoziție care poate fi vizitată la Galeriile de Artă. Tot aici este organizată și o expoziție a iilor basarabene.

Începând cu ora 15.00, elevii Liceului de Artă  susțin un atelier de pictură la Sărata Monteoru, urmând ca de la ora 19.00 să înceapă tot aici primul concert din cadrul festivalului.  Pe scenă vor urca artiști din cadrul orchestrei municipale de muzică populară Frații Advahov, urmați de membrii ansamblului de muzică ușoară Alex Calancea Band. Prima seară a festivalului se va încheia cu un foc de artificii, în jurul orei 22.00.

A început prima ediție a Zilelor Chișinăului la BuzăuMâine, începând cu ora 11.00, se va redeschide tabăra militară, precum și târgul meșterilor populari de la Monteoru, în timp ce la ora 12.00, Biblioteca Județeană din Buzău va găzdui lansarea volumului „Jurnalul meu cu Sf. Sava de la Buzău”, semnat de Sava Bogasiu.

La ora 13.00 va avea loc un nou atelier de pictură susținut la Monteoru de elevii Liceului de Artă, urmând ca la ora 16.30 să aibă loc o degustare de produse tradiționale românești, stropite cu vinuri din Moldova și din podgoriile buzoiene.

Începând cu ora 19.00, pe scena de pa stadionul din Monteoru vor urca membrii ansamblului etnofolcloric Plăieșii din Chișinău, urmați de ansamblul de muzică ușoară Vali Boghean Band. Și de această dată, seara se va încheia cu un foc de artificii care va pune capăt celei de-a doua zile a festivalului.

A început prima ediție a Zilelor Chișinăului la BuzăuSâmbătă, 18 septembrie, va fi ultima zi a evenimentului, care va debuta cu un nou atelier de pictură susținut în intervalul orar 11.00 – 13.00 de elevii Liceului de Artă. Tot de la aceeași oră, se vor redeschide la Monteoru tabăra militară și târgul meșterilor populari, care se vor închide apoi definitiv în jurul orei 17.00.

De această dată, programul artistic va începe la ora 13.00 fiind susținut până la ora 20.00 de ansamblul folcloric Plaiurile Mioriței din Buzău.

Consiliul Județean asigură transportul gratuit pe ruta Buzău-Monteoru și retur cu doua autobuze etajate care pleacă joi și vineri din oră în oră de la poarta Crângului, în intervalul 11.00 –19.00.

Pentru a respecta regulile de protecție sanitară în vigoare accesul la festival se face pe bază de adeverință de vaccinare împotriva Covid-19, test negativ sau documente doveditoare ale trecerii prin boală. Cei care nu îndeplinesc niciuna din aceste condiții se vor putea testa gratuit la fața locului.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Peste 91 milioane de lei pentru plata personalului din centrele de vaccinare
 •  

Peste 91 milioane de lei pentru plata personalului din centrele de vaccinare

Ministerul Sănătății a transmis deschiderile de credite bugetare pentru a începe demersurile în vederea achitării salariilor restante din lunile mai, iunie și iulie și se calculează deja drepturile salariale pentru luna august.

Peste 91 milioane de lei pentru plata personalului din centrele de vaccinareMinisterul Sănătății anunță că a alocat peste 91 milioane de lei pentru plata drepturilor salariale ale personalului medical implicat în procesul de vaccinare, care de luni bune nu și-a primit banii pentru munca prestată în centrele de vaccinare și cu caravanele mobile.

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, spune că a transmis astăzi deschiderile de credite bugetare în sumă de 91.480.000 de lei, pentru a începe demersurile în vederea achitării salariilor restante din lunile mai, iunie, iulie 2021, urmând ca în scurt timp să se achite și sumele aferente lunii august.

„În prezent se centralizează necesarul pentru luna august, astfel încât să putem plăti și salariile din această lună. Mulțumesc tuturor celor implicați în procesul de vaccinare. Apreciez efortul lor susținut și vreau să îi asigur de întreaga mea implicare în acest mandat interimar. Vaccinarea râmâne cea mai sigură metodă de prevenție eficientă împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Potrivit Ministerului Sănătății, în data de 13 septembrie erau 583 de centre de vaccinare deschise pentru imunizarea populației, cu 839 fluxuri organizate.

Tot la această dată au fost efectuate imunizări în ambulatoriile de specialitate din 149 spitale publice și 26 spitale private, iar în săptămâna 6 – 13 septembrie 2021 au fost solicitate 46 de echipe mobile pentru derularea procesului de vaccinare.

Peste 91 milioane de lei pentru plata personalului din centrele de vaccinareUltimele date comunicate de Centrul de Comunicare Strategică arată că, în ultimele 24 de ore, s-au administrat 10.503 doze de vaccin din care 7.658 prima doză și 2.845 a doua doză, iar până ieri erau imunizați cu doză completă 5.228.744 de români.

Tot în ultimele 24 de ore s-au confirmat 4.441 de cazuri noi de infectare cu SARS-CV-2, în urma prelucrării a 18.946 de teste RT-PCR (8.610 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 10.336 la cerere) şi altor 24.450 teste rapide antigenice, dar au fost raportate și 71 de decese la pacienţi infectaţi cu noul coronavirus (unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, două la categoria de vârstă 30-39 ani, şase la categoria de vârstă 40-49 ani, 13 la categoria de vârstă 50-59 ani, 12 la categoria de vârstă 60-69 ani, 20 la categoria de vârstă 70-79 ani şi 17 la categoria de vârstă peste 80 ani), din care 66 ale unor pacienți cu comorbidități.

În unitățile medicale de profil sunt internate, la ora acuală, 6.271 de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 182 de copii. Dintre aceștia, la terapie intensivă sunt internaţi 741 de pacienţi, din care 12 sunt copii. Potrivit Ministerului Sănătății, Ministerul Sănătăţii, în țară mai sunt libere 109 paturi de Terapie Intensivă, dintre care 40 sunt pentru copii. În spitalele din București mai sunt libere doar trei paturi la Terapie Intensivă, pentru persoanele infectate și aflate în stare gravă.

Peste 91 milioane de lei pentru plata personalului din centrele de vaccinareÎn județul Buzău, în ultimele 24 de ore au fost depistate 34 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Cel mai mic pacient are 9 luni, iar cel mai vârstnic, 82 de ani. Tot astăzi, o clasă de grădiniță din Cochirleanca a fost închisă și, timp de 14 zile, 20 de copii au fost trimiși acasă, în izolare, după ce o fetiță a fost confirmată cu SARS-CoV-2. Aceasta, după ce la Școala gimnazială nr. 1 din Buzău au fost suspendate și trecute în online cursurile a două clase, la Școala 11, elevii unei clase de-a șasea au avut aceeași soartă după confirmarea unui de COVID în rândul copiilor, iar la Școala din Glodeanu Siliștea a fost raportat un caz similar.

Din cauza creșterii alarmante a numărului de îmbolnăviri, atât Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, cât și Spitalul Municipal Râmnicu Sărat își măresc, de astăzi, numărul de paturi destinate bolnavilor COVID, atât în secțiile de terapie intensivă cât și în secțiile medicale destinate îngrijirii pacienților infectați. La SJU Buzău, numărul paturilor ATI crește de la 8 la 14, din care 3 pentru copiii infectați aflați în stare gravă, iar la Râmnicu Sărat rămâne constant, adică 5 paturi.

La Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, numărul de paturi va crește de la 59 la aproape 98, iar dacă numărul bolnavilor va crește în continuare, Spitalul din Râmnicu Sărat va redeveni unitate suport COVID, așa cum SănătateaBuzoiană a anunțat deja, potrivit planului de reziliență asumat de județul Buzău.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Evaluatorii UNESCO apreciază implicarea administrației locale în promovarea Geoparcului Ținutul Buzăului
 •  

Evaluatorii UNESCO apreciază implicarea administrației locale în promovarea Geoparcului Ținutul Buzăului

Margaretha Roelfs din Olanda și Ilias Valiakos din Grecia s-au întâlnit astăzi cu reprezentanții Asociației „Ținutul Buzăului, cu președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, și cu primarii celor 18 comune care alcătuiesc Geoparcul, după care au demarat evaluarea propriu-zisă a obiectivelor din teritoriu.

Evaluatorii UNESCO apreciază implicarea administrației locale în promovarea Geoparcului Ținutul BuzăuluiAstăzi a fost demarată, oficial, activitatea de evaluare a geoparcului Ținutul Buzăului, în vederea recunoașterii acestuia ca Geoparc Global UNESCO. Cei doi evaluatori ai organizației internaționale au ajuns ieri la Buzău, iar astăzi au participat la o primă întâlnire de lucru cu reprezentanții administrației județene, ai administrațiilor locale din cele 18 comune care alcătuiesc Ținutul Buzăului și ai asociației cu același nume care a promovat proiectul pentru recunoașterea zonei ca Geoparc Global UNESCO. Întâlnirea a avut loc la Sala Filipescu a Consiliului Județean, cu participarea celor doi evaluatori UNESCO din Grecia și Olanda, a președintelui Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a primarilor sau viceprimarilor celor 18 comune și, nu în ultimul rând, a directorului executiv al asociației Ținutul Buzăului, Răzvan Gabriel Popa și a altor susținători ai acestui proiect. Nu în ultimul rând, la eveniment a participat și Luminița Mihailov, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est.

Cu această ocazie, Răzvan Gabriel Popa a făcut o amplă prezentare a proiectului, începând cu anul 2007, când a apărut această inițiativă, și până la momentul de față, când s-a ajuns în ultima etapă în procedura de recunoaștere a Ținutului Buzăului ca Geoparc Global UNESCO. Prezentarea a inclus și toate obiectivele importante din zonă, istoria locurilor, tradițiile flora și fauna, alături de alte numeroase detalii pe care evaluatorii le vor întâlni la fața locului în zilele următoare.

Evaluatorii UNESCO apreciază implicarea administrației locale în promovarea Geoparcului Ținutul BuzăuluiLa rândul său, Petre Emanoil Neagu a declarat că aceasta este cea mai importantă zi din mandatul său de președinte al Consiliului Județean, considerând că o eventuală recunoaștere a Ținutului Buzăului de către UNESCO ar reprezenta o mare oportunitate pentru întreaga zonă.

Președintele Consiliului Județean a ținut să mulțumească directorului asociației Ținutul Buzăului și tuturor celor care s-au implicat în acest proiect în ultimii 14 ani. Referindu-se la această etapă în care s-a ajuns, Petre Emanoil Neagu a făcut o comparație metaforică cu un ultim tren ajuns într-o gară, în dreptul peronului fiind tras ultimul vagon și ultima ușă „Trebuie să ne urcăm cu toți în acest tren, pentru că un altul nu va mai opri în această gară. Este singura și cea mai bună oportunitate pe care o avem, iar o altă șansă similară nu vom mai avea pentru a promova această zonă la nivel mondial. De aceea, vă rog, să facem împreună toate eforturile posibile pentru a prinde acest tren, pentru că doar așa vor mai veni și alte trenuri cu turiști și specialiști din toată lumea, și o serie de oportunități”, este mesajul pe care Petre Emanoil Neagu l-a adresat în special primarilor prezenți la întâlnire.

Evaluatorii UNESCO apreciază implicarea administrației locale în promovarea Geoparcului Ținutul BuzăuluiÎn cadrul evenimentului a luat cuvântul și Ilias Valiakos, unul din cei doi evaluatori UNESCO și care reprezintă Geoparcul Insula Lesbos din Grecia. Acesta făcut o scurtă prezentare a pașilor făcuți pentru obținerea acestui statut de zona pe care o reprezintă, precizând că proiectul Ținutul Buzăului a făcut un prim pas înainte prin faptul că specialiștii UNESCO au studiat dosarul și au ajuns la concluzia că aceste întrunește toate condițiile pentru a fi supus unei evaluării la fața locului. „Cee ce am văzut în documentele depuse este foarte promițător și sunt sigur că vom găsi, în zilele următoare, multe lucruri interesante, la vizita în teren”, a spus Valiakos, care a subliniat că „geoparcul nu este despre roci, ci este în mare parte despre oameni” și a apreciat și faptul că în sală au fost prezenți reprezentanții administrațiilor locale din toate cele 18 comune ale ținutului precum și președintele Consiliului Județean, spunând că este foarte important că autoritățile locale și județene sprijină proiectul, alăturându-se demersului inițiat de asociația Ținutul Buzăului.

Evaluatorii UNESCO apreciază implicarea administrației locale în promovarea Geoparcului Ținutul BuzăuluiÎn această după-amiază, evaluatorul din Grecia, care a inițiat Geoparcul Insula Lesvos, și colega sa din Olanda, Margaretha Roelfs, inițiatoareaGeoparcului Hondsrug, vor începe vizitele în teren, având o agendă clară, stabilită și pentru zilele următoare. Condițiile care trebuie respectate de inițiatorii proiectului în această perioadă sunt foarte stricte, existând recomandări clare de a nu se încerca în niciun fel influențarea evaluatorilor în scopul obținerii unui raport favorabil. Din acest motiv, lista cu obiectivele pe care aceștia le vor vizita în perioada următoare nu a fost făcută publică, iar reprezentanților autorităților li s-a cerut să nu inițieze discuții referitoare la șansele pe care le are proiectul sau să îi întrebe pe evaluatori ce impresie le-au făcut obiectivele vizitate.

Vulcanii Noroioși, Trovanții de la Ulmet, Muntele de sare de la Meledic, Muzeul Chihlimbarului de la Colți, Așezările rupestre de la Aluniș sau Focurile vii de la Lopătari se numără printre obiectivele vizate în cadrul proiectului. Vizita celor doi evaluatori se va încheia duminică, iar după ce vor pleca, aceștia vor scrie un raport pe baza căruia board-ul UNESCO va da curs cererii Asociației Ținutul Buzăului sau va respinge inițiativa.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Start online pentru licitația caritabilă „O lume cu ușile deschise”
 •  

Start online pentru licitația caritabilă „O lume cu ușile deschise”

În urma licitației organizate de Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria, în parteneriat cu Casa de Licitaţii Vikart, care va avea loc în această seară, 6.000 de persoane cu probleme de sănătate și fără posibilități materiale vor beneficia gratuit de servicii medicale.

Start online pentru licitația caritabilă O lume cu ușile deschiseBinele ia uneori forma unor obiecte de artă pictate cu sufletul şi scoase la licitaţie pentru a veni în ajutorul celor ce au cu adevărat nevoie de sprijin. 17 artişti renumiţi şi persoane publice s-au implicat activ şi au transformat 17 uşi în adevărate obiecte de artă. Horațiu Mălăele, Sorin Ilfoveanu, Ion Anghel, Omid Ghannadi, Dana și Stephan Maitec, Bogdan Lascăr, Mihai Popescu, Maria Tureanu, Alin Gălățescu & Aleha Toncea sunt doar câţiva dintre artiştii care au creat cele 17 uşi unicat.

Iubitorii de artă, de fapte bune şi de implicare socială pot depune ofertele online, iar adjudecarea se va face în cadrul Licitaţiei cu strigare din timpul Galei, care are ca obiectiv strângerea sumei necesare achiziţionării şi operării unui ecograf performant care va investiga peste 6.000 de pacienţi fără venituri sau cu venituri mici, oferindu-le astfel o şansă în plus la sănătate.

Licitaţia caritabilă  „O Lume cu Uşile Deschise” va avea loc în timpul Galei „Din inimă pentru viitor”, organizată joi, 16 septembrie, la ora 19.00, de către Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria, în parteneriat cu Casa de Licitaţii Vikart.

Start online pentru licitația caritabilă O lume cu ușile deschiseCele 17 uși-simbol  pot fi acum licitate online. Pentru amatorii de frumos, acestea pot  decora elegant o cameră, o grădină sau un foyer de birouri. „Uşile ne vor aminti să oferim ajutor cu inimile deschise celor mai puţin norocoşi. Evenimentul caritabil a devenit deja emblematic, astfel de intruniri aducând în același loc personalități importante de pe scena autohtonă, adunate laolaltă din dorința de a face bine. În cadrul evenimentului de anul acesta veți avea ocazia să licitați uși vechi și noi, transformate sau create de artiști români în obiecte de artă. Scopul este acela de a stânge 50.000 euro pentru achiziționarea unui ecograf performant, atât de necesar pacienților sociali”, transmite dr. Wargha Enayati, fondatorul Fundației Inovații Sociale Regina Maria.

„Catalogul online dezvăluie 34 de opere de artă excepţionale: 17 UŞI, dintre care una Veşnic Deschisă, create special pentru acest eveniment, şi alte 17 lucrări tematice donate cu mărinimie de artişti celebri, toate pentru a ne ajuta să ne atingem visul. Gala va putea fi urmărită şi online pe canalul de facebook al Fundaţiei. Pentru a putea licita online este nevoie să se creeze mai întâi cont pe site-ul www.vikart.ro sau să se descarce aplicaţia Vikart din Google Play sau App Store. Adaptat vremurilor, evenimentul va fi unul hibrid, oferind astfel posibiltatea de a participa şi de la distanţă la demersul caritabil”, explică directorul executiv al Fundaţiei, Cristina Mateoiu, care menționează că uşile licitate vor face ulterior obiectul unei expoziţii în cadrul Enayati Medical City, putând fi admirate pentru o perioadă limitată.

Detalii despre GALA „Din Inima pentru Viitor” pot fi aflate accesând pagina https://bit.ly/3zbPURc.

Start online pentru licitația caritabilă O lume cu ușile deschiseGala ,,Din Inimă Pentru Viitor” reprezintă evenimentul principal al anului pentru strângerea de fonduri, cu ajutorul căruia Fundația Inovații Sociale Regina Maria, inițiativa filantropică a familiei Dr. Wargha și Mitra Enayati, de 10 ani reușește să își continue activitatea și totodată, unește într-un cadru plăcut și plin de emoție lumea medicală și de business, lansând un apel la umanitate și implicare.

Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria este un ONG care oferă o gamă largă de servicii medicale gratuite persoanelor fără venituri şi asigurări medicale prin cele 2 policlinici sociale din Bucureşti şi care îngrijeşte şi educă un număr de 200 de copii din familii defavorizate în cele trei centre educaţionale ale Fundaţiei (Clinceni, Băneasa, Corbeanca). 

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Fostul sef al CNAS și-a prezentat bilanțul, la predarea mandatului
 •  

Fostul sef al CNAS și-a prezentat bilanțul, la predarea mandatului

Adrian Gheorghe a anunțat că s-a finalizat transferul responsabilităților către noua conducere și speră că noua conducere va continua proiectele începute și va menține o comunicare continuă și transparentă.

Fostul sef al CNAS șia prezentat bilanțul la predarea mandatului

Adrian Gheorghe

După cum Sanatateabuzoiana.ro a relatat zilele trecute, Adela Cojan a revenit la conducerea CNAS, fiind numită în locul lui Adrian Gheorghe, care a fost eliberat din funcție ca urmare a scandalului din coaliția de la guvernare, fiind numit de USR-Plus. Acesta a anunțat că la jumătatea săptămânii s-a încheiat predarea mandatului către noua conducere, fosta echipă încredințând reprezentanților instituției toate proiectele și produsele digitale la care s-a lucrat în ultimele luni, inclusiv noul website, parolele și manualele de utilizare.

„Sper că a fost o tranziție ordonată, calmă și eficientă, cum a fost cea de care am beneficiat și eu când am preluat mandatul în ianuarie” a declarat fostul președinte al CNAS. Acesta a mulțumit tuturor asociațiilor de pacienți și asociațiilor profesionale din domeniul medical cu care a colaborat, cât și echipei cu care a lucrat, dar fi fostului ministru, Ioana Mihăilă. „Nereușitele acestui mandat sunt în primul rând ale mele și reușitele sunt în primul rând ale instituției. Chiar dacă multe idei au plecat de la conducere, implementarea lor nu ar fi fost posibilă fără concursul funcționarilor CNAS și CAS. Nu sunt puțini, executanți și directori, care au lucrat seara, noaptea și în weekend, fără să le dea nimeni dispoziție, pentru ca lucruri bune să se întâmple. Trebuie știut acest aspect, pentru că despre cei care blochează – personaj colectiv – se vorbește toată ziua” – a precizat Adrian Gheorghe într-o postare publică pe pagina sa de Facebook.

Fostul sef al CNAS șia prezentat bilanțul la predarea mandatuluiAcesta mai spune că tot ceea ce s-a făcut în mandatul său s-a bazat pe continuitate, păstrându-se o strânsă colaborare cu conducerea anterioară și fiind păstrați mulți dintre profesioniștii din echipa predecesorului său. „Cred că această continuitate a fost un ingredient esențial pentru a mișca lucrurile. Sper că va fi o rețetă pe care și alții o vor încerca, după propriul gust, deoarece sunt mai mulți oameni în sistemul de sănătate decât se crede, cu care se poate lucra foarte bine”, a mai scris fostul președinte al CNAS.

Mandatul său s-a întins pe durata a aproximativ 8 luni, interval prea scurt pentru a putea rezolva toate problemele din sistem, însă Adrian Gheorghe consideră că în acest interval au fost făcuți „câțiva pași importanți” în demararea unor reforme. Astfel, a subliniat că sub conducerea sa au fost organizate concursuri pentru posturile de director general de la nivelul tuturor caselor județene, având loc 4 sesiuni de concurs, în urma cărora s-au ocupat 19 posturi. Ghidul asiguratului și noul website al instituției sunt menționate la capitolul „realizări”, la fel ca și noile măsuri din contractul-cadru, intrate în vigoare de la 1 iulie.

Fostul sef al CNAS șia prezentat bilanțul la predarea mandatuluiTot sub mandatul său, a fost publicat pentru prima dată cel mai larg set de date al CNAS și s-a înființat în cadrul instituției Unitatea de Implementare a Proiectelor. Totodată, s-au introdus indicatorii de evaluare și analiză a eficacității programelor, pentru o mai bună planificare a resurselor bugetare.

În final, Adrian Gheorghe spune că speră ca printre prioritățile noii conduceri să rămână în continuare comunicarea continuă și transparentă cu publicul și organizarea concursurilor pentru posturile de directori de case județene rămase neocupate. Reforma alocării fondurilor gestionate de CNAS în funcție de obiectivele politicii de sănătate naționale și de indicatori de performanță, nu exclusiv pe baze istorice, și implementarea de instrumente de contractare moderne, aplicate, flexibile și informate de dovezi sunt alte două priorități care ar trebui să rămână în atenția noii conduceri, în opinia lui Adrian Gheorghe.

Reamintim că, în urma ultimului concurs pentru posturile de director general al caselor județene organizat în mandatul acestuia, toți cei 13 candidați care s-au prezentat la examen au fost respinși, pentru că nu au obținut baremul minim de promovare la proba scrisă. Printre aceștia și trei candidați care au aplicat pentru postul de director al CJAS Buzău.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Leul s-a retras în ochiul furtunii
 •  

Leul s-a retras în ochiul furtunii

Leul sa retras în ochiul furtunii

Leul a avut o evoluție calmă la jumătatea săptămânii, în condițiile în care dealerii bancari așteaptă decizia Curții Constituționale cu privire la „legalitatea” moțiunii de cenzură depusă împotriva premierului Cîțu. ING Bank a continuat să afișeze însă cea mai ridicată cotație de vânzare a euro de 5,0478 lei, urmată de BRD cu 5,0260 lei. Aceste valori ridicate indică faptul că leul s-a retras în ochiul furtunii, care s-ar putea dezlănțui în momentul în care va reîncepe criza politică.

Cursul euro a crescut miercuri, ușor, de la 4,9475 la 4,9481 lei, într-o ședință în care transferurile se realizau în culoarul 4,947 – 4,951 lei.

Investitorii erau indeciși după anunțul conform căruia inflația din Statele Unite a crescut în august cu 0,3%, față de prognozele care anticipau o majorare de 0,4%. La nivelul piețelor există un consens asupra faptului că Rezerva Federală americană va anunța în noiembrie o scădere a programului său de răscumpărare a activelor, care va fi aplicat din decembrie. Pe acest fond, volatilitatea euro s-a limitat, la jumătatea acestei săptămâni, la 1,18 – 1,1831 dolari, cotații apropiate de cele de marți, iar cursul monedei americane a scăzut ușor de la 4,1877 la 4,1843 lei.

Moneda elvețiană s-a apreciat la 1,084 – 1,087 franci/euro, iar media ei a crescut de la 4,5425 la 4,5619 lei

Creșterea inflației anuale din Marea Britanie cu 3,2% în perioada august 2020 – august 2021, cea mai ridicată valoarea din 1997 încoace, a provocat deprecierea lirei sterline față de euro, iar a cursul ei de la 5,8045 lei, maximul ultimei luni, la 5,7879 lei.

Uncia de aur a crescut miercuri la 1.799 – 1.804 dolari, ceea ce a făcut ca prețul gramului de aur să urce de la 240,6689 la 242,4488 lei.

Indicii ROBOR au revenit miercuri pe creștere, după ușoara scădere de la începutul săptămânii.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a revenit de la 1,60 la 1,61%, maxim al ultimelor cinci luni.

La rândul său, indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut de la 1,73 la 1,74%, iar cel la 12 luni, de la 1,83 la 1,84%.

În regiune, media monedei poloneze s-a apreciat de la 4,5559 la 4,5502 zloți/euro, iar a celei maghiare de la 349,72 la 349,49 forinți/euro.

Bitcoin a crescut miercuri la 46.750 – 47.700 dolari, iar ether la 3.365 – 3.450 dolari.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Știi și câștigi sănătate: Analizele medicale
 •  

Știi și câștigi sănătate: Analizele medicale

Știi și câștigi sănătate Analizele medicaleȘtim cu toții că se recomandă ca, anual, să se facă un set de analize medicale uzuale, pentru a descoperi la timp eventuale probleme de sănătate și a interveni asupra lor în fază incipientă, când tratamentele sunt mai eficiente. Din păcate, mulți oameni neglijează acest aspect important, deși verificarea starii de sanatate, și diagnosticarea unei afectiuni, evaluarea severității unei boli și monitorizarea răspunsului pe care organismul îl are la un anumit tratament îi pot scuti de multe neplăceri și chiar le pot salva viața.

Analizele medicale sunt recomandate de medic, atât în scop preventiv, cat și în scop curativ. Acestea au rolul de a identifica o potențială problemă de sănătate înainte ca aceasta să se instaleze, dar pot ajuta și la diagnosticarea unei afecțiuni care prezintă simptome. După administrarea tratamentului recomanat de medic va fi necesară repetarea analizelor, pentru evaluarea eficacității tratamentului și a răspunsului organismului la acesta. Analizele medicale sunt, de fapt, instrumente pe care medicii le folosesc pentru diagnosticarea și tratarea unei afecțiuni, dar și pentru confirmarea abilității unei persoane de a face anumite lucruri precum donarea de sânge, obținerea unui permis auto, căsătoria, integrarea în colectivitate (înscrierea copiilor la grădiniță) sau pentru angajare.

Tipuri de analize medicale

Știi și câștigi sănătate Analizele medicale

În funcție de proba recoltată, avem analiza lichidelor biologice (sânge, urină, lichid seminal, lichid amniotic, transpirație, secreții), care ajută la  verificarea anumitor funcții ale organismului și la obținerea unor informații generale despre starea de sănătate a pacientului și analiza țesuturilor – extrem de importantă pentru diagnosticare, dar și pentru stabilirea celui mai potrivit tratament. Analiza histopatologică se realizează în urma recoltării țesutului (prin intermediul unei biopsii), care este apoi trimis la laborator și analizat de către un medic anatomopatolog.

În funcție de scopul și tehnica realizării lor, analizele medicale pot fi serologice (ajută la diagnosticarea infectiilor virale, infecțiilor bacteriale, infectiilor parazitare, la diagnosticarea alergiilor), hematologice (ajuta la diagnosticarea anemiei, a infecțiilor, a hemofiliei, a problemelor de coagulare a sângelui și a leucemiei), toxicologice (evaluează nivelul de toxicitate al unor substante care se regasesc in organism), microbiologice (sunt realizate prin examinarea la microscop a sângelui, a materiilor fecale, a urinei, dar și a secrețiilor din nas, gât și urechi, în scopul de a depista microbii care cauzează infecții acute și cronice), microbacteriologice (depistează bacteriile care stau la baza declanșării unor afecțiuni în organism) și analize de biologie moleculară (evaluează mecanismele biologice de la nivel molecular și sunt folosite pentru genotiparea unor virusuri, pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, pentru stabilirea ADN-ului și ARN-ului viral în hepatită, precum și pentru depistarea unor mutații, dar și pentru confirmarea paternității).

Știi și câștigi sănătate Analizele medicaleAnalizele de sânge oferă informații despre starea de sănătate, scot la iveală infecțiile din organism, arată cum funcționează anumite organe, oferă informații despre anumite predispoziții genetice, ajută la depistarea agenților patogeni sau tumorali din organism, completând consultul medical și confirmând sau infirmând anumite suspiciuni de boală. În funcție de afecțiunile fiecărui pacient, medicul specialist poate recomanda un set diferit de analize de sânge. De la analize medicale de laborator de rutină și până la analize specifice anumitor afecțiuni, medicul este cel mai în măsură să recomande setul de teste și analize care ar trebui făcut. Rezultatele acestor analize trebuie interpretate în contextul clinic specific fiecărui pacient, iar valorile testelor de laborator vor fi corelate între ele.

Printre cele mai importante analize de sânge care se efectuează la indicațiile medicului de orice specialitate se numără hemoleucograma completă (HLG), o analiză care furnizează informaţii importante despre sistemul hematologic. Anemiile, afecțiunile și chiar problemele grave ale organelor se pot depista prin analiza sângelui. De la o simplă lipsă de fier și până la infecții bacteriene grave sau chiar limfoame și tumori, hemoglobina, leucocitele și trombocitele pot furniza informații vitale despre starea de sănătate a organismului uman.

Aceste analize se pot realiza atât în cadrul unui spital, cât și într-un centru de recoltare ori în clinici private.

Știi și câștigi sănătate Analizele medicaleAnaliza de urină este realizată fie în timpul realizării setului anual de analize, în scop preventiv, fie la recomandarea medicului, pentru descoperirea unor afecțiuni precum cele renale, boli ale ficatului ori diabet. La analiza urinei se poate observa prezența celulelor albe, a celulelor roșii, bacteriilor sau a unor cristale în urină.

Culoarea, mirosul și cantitatea de urină pot semnala o eventuală problemă de sănătate, poate indica faptul că nu consumi suficientă apă sau că rinichii nu mai functionează corect. Dacă urina are culoarea paiului (crem) sau galben transparent arată că persoana este sănătoasă, se hidratează bine și nu sunt motive de îngrijorare.  Atunci când urina este incoloră, transparentă, înseamnă că este posibil să fie necesar să mai reducă din consumul de apă. Culoarea galben închis, culoarea chihlimbarului sau a mierii arată că sr trebuie să se bea mai multă apă.

Culoarea portocalie poate fi determinată de consumul insuficient de apă, poate fi de la un colorant alimentar, dar poate indica și o boală hepatică sau a vezicii urinare, așa că trebuie mers la medic. Când urina are culoare maronie poate indica o boală hepatică sau deshidratare severă, așa că este bine ca în cazul în care dacă persistă și după o mai bună hidratare, să se meargă la medic.

Culoarea roz/roșiatică poate apărea după ce ai mâncat sleclă roșie, afine sau rubarbă, dar poate indica și sânge în urină, așa că numai un medic poate stabili dacă nu cumva este determinată de o boală renală, o tumoră, infecție, probleme ale prostatei sau chiar intoxicație cu mercur.

Culoarea verde sau albastru este, cel mai probabil, rezultatul consumului unui colorant alimentar sau a unor medicamente, dar poate fi determinată și de o boală genetică rară sau de anumite bacterii din urină.

Acidulată sau spumoasă, urina poate semnala un exces de proteine în organism sau probleme renale. Alimentele, băuturile și medicamentele îi pot schimba culoarea.

Știi și câștigi sănătate Analizele medicaleAnaliza transpirației furnizează informații în caz de fibroză chistică sau consum de droguri. Nivelul de sodiu, de potasiu, precum și cel al proteinelor este depistat de analiza transpirației.

Analiza lichidului amniotic, cunoscută si sub denumirea de amniocenteză, este o analiză ce presupune recoltare de lichid amniotic din uter și este recomandată tuturor femeilor de peste 35 de ani, însărcinate. Prin intermediul acestei analize se pot detecta anumite defecte din naștere, afectiuni genetice precum și anormalitati cromozomiale ale fătului. Pentru depistarea bolilor genetice și a anormalităților cromozomiale, amniocenteza se realizează între săptămâna a 15-a a sarcinii si săptămâna cu numarul 20. Dupa 32 de săptămâni de sarcină, amniocenteza evaluează dezvoltarea plămânilor. Dacă se suspectează o infectie, amniocenteza se va realiza de mai multe ori, la un interval de 14 zile.

Analiza secrețiilor se face pentru obținerea unor informații de preț cu privire la starea de sănătate a pacientului. Se realizează analiza secrețiilor nazale, faringiene (exsudat faringian), a secrețiilor vaginale, uretrale sau chiar oculare.

Analiza lichidului seminal, adică spermograma, este adesea folosită pentru depistarea problemelor de infertilitate, dar poate scoate la iveală și informații despre infecțiile din organism, despre dezechilibrele hormonale sau despre afecțiuni precum diabetul ori despre expunerea la radiații.

Pregătirea organismului pentru analize medicale

Știi și câștigi sănătate Analizele medicaleÎn functie de analizele medicale efectuate, e posibil sa fie necesar ca organismul să fie pregătit respectând câteva reguli simple, înainte de recoltarea probelor. Medicul de familie sau medicul de laborator va sfătui pacientul cu privire la aceste proceduri și la pregătirea necesară, pentru ca rezultatul analizelor să poată fi concludent.

Unele probe pot fi recoltate acasă (urina si probele de materii fecale), după care sunt duse la laborator, dar anumite probe biologice pot fi recoltate numai de către personalul medical avizat, în cadrul unui laborator (recoltarea de sânge, exsudatul nazofaringial, secrețiile vaginale etc).

De exemplu, înainte de recoltarea sângelui, poate fi nevoie de un „post” alimentar de 8-12 ore, de aceea medicul recomandă, în general, ca analizele să fie făcute dimineața, pe stomacul gol. Nu este indicat nici consumul de cafea înainte de analizele de sânge, întrucât rezultatele pot fi afectate.

Pentru analiza urinei, proba care se duce la laborator se va recolta acasă, dimineața. Este necesar să fie prima urină, după scularea din somn, iar pentru a fi concludentă se recoltează numai după ce zona intimă a fost spălată și ștearsă corespunzator.

Pregătirea pentru analiza spermogramei implică abstinență sexuală timp de 2 până la 7 zile înainte de recoltare, iar pentru recoltarea secrețiilor vaginale este indicată abstinența sexuală de 24-48 de ore, timp în care nu se vor face nici spălături vaginale.

Dupa efectuarea analizelor medicale, organismul nu are nevoie de vreo strategie anume de recuperare, acesta dispune de toate mecanismele pentru a se recupera pe cont propriu. După recoltarea de sânge însă se recomandă să nu se amâne consumul de mâncare, pentru a evita instalarea hipoglicemiei.

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist. 

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Cseke Attila vrea 1.500 de paturi ATI-Covid funcționale și planurile de reziliență aplicate
 •  

Cseke Attila vrea 1.500 de paturi ATI-Covid funcționale și planurile de reziliență aplicate

Într-o videoconferință cu reprezentanții DSP, ministrul interimar al Sănătății a cerut creşterea numărului de paturi funcţionale la ATI, verificarea stocurilor de medicamente şi materiale referitoare la COVID-19 şi solidaritate între judeţe.

Cseke Attila vrea 1500 de paturi ATICovid funcționale și planurile de reziliență aplicateCu ocazia primei videoconferințe avută în calitate de ministru interimar al Sănătății, cu reprezentații DSP, Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății a discutat cu aceștia aspecte legate de pregătirea sistemului sanitar pentru valul IV pandemic și le-a solicitat ca, în această perioadă, să pună în aplicare planurile de reziliență care au fost asumate la nivelul fiecărui județ.

„Mesajul meu către dumneavoastră vreau să fie clar. În pandemie trebuie acționat, mai mult ca oricând, cu responsabilitate și solidaritate. Nu vreau ca pacienții dintr-un județ să fie refuzați și să nu fie tratați în alt județ. De asemenea, nu mă interesează cifre pe hârtie. Vreau să mergeți să verificați în spitale astfel încât tot ce raportați să fie real”, a declarat ministrul interimar Cseke Attila, în prima videoconferință cu direcțiile de sănătate publică, asigurându-i pe directorii direcțiilor de sănătate publică de întregul sprijin, în perioada mandatului său interimar, solicitându-le să acționeze cu responsabilitate și solidaritate.

Cseke Attila vrea 1500 de paturi ATICovid funcționale și planurile de reziliență aplicateCseke Attila le-a cerut directorilor DSP ca în perioada următoare să se crească numărul de paturi ATI destinate pacienților cu Covid-19, astfel încât, așa cum și-au asumat direcţiile de sănătate publică și de managerii de spitale din judeţe, prin planul plan de rezilienţă pe paturi, să se poată ajunge în total la 1.500 de paturi ATI funcţionale.

Ministrul Sănătății le-a cerut directorilor DSP ca, în perioada următoare, să se treacă la creșterea numărului de paturi funcționale în secțiile de Terapie Intensivă ale unităților sanitare, conform planurilor de reziliență,  iar în același timp să se identifice personalul medical necesar pentru a deservi aceste paturi suplimentare, pentru ca la nevoie, acesta să fie transferat de către reprezentații DSU, atât între spitalele aceluiași județ, cât și între județe.

De asemenea, Cseke Attila le-a cerut direcțiilor de sănătate publică să identifice materialele sanitare și medicamentele care sunt în plus în spitale, pentru a fi luate în evidență și redistribuite între județe, în caz de necesitate.

Cseke Attila vrea 1500 de paturi ATICovid funcționale și planurile de reziliență aplicateÎn județul Buzău, numărul paturilor ATI destinate tratării pacienților Covid-19 a fost deja dublat la SJU Buzău, unde a crescut de la 4 la 8 și toate sunt permanent ocupate, atât de pacienți din Buzău cât și transferați de la alte unități medicale, în special din București. În final se va ajunge la 14 paturi ATI, în această unitate medicală, din care 3 pentru copii, așa cum a fost asumat prin planul de reziliență. La Spitalul Municipal Rm. Sărat vor rămîne 5 paturi, la fel ca la debutul acestei etape a pandemiei, întrucât unitatea medicală nu dispune decât de un singur medic specializat în Terapie Intensivă.

În ceea ce privește numărul de paturi pentru internarea pacienților infectați, acesta a crescut deja la numărul maxim asumat prin planul de reziliență la Spitalul Județean de Urgență, iar la Râmnicu Sărat sunt 59 de paturi și dacă numărul de îmbolnăviri va continua să crescă se va ajunge la 98 de paturi și există chiar probabilitatea ca spitalul să redevină unitate medicală destinată exclusiv tratării pacienților Covid. La pediatrie au fost rezervate 10 paturi destinate pacienților infectați cu SARS-CoV-2.

Extrem de dificilă se dovedește însă activitatea DSP, unde personalul specializat s-a înjumătățit în ultimii 3-4 ani, dar cei rămași sunt nevoiți să efectueze de zeci de ori mai multe anchete epidemiologice, pentru a depista contacții celor confirmați cu COVID, dar să asigure și celelalte atribuțiuni specifice instituției.

Ministrul interimar al Sănătății a susținut prima videoconferință online cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică din teritoriu la care au mai participat secretarii de stat Levente Vass și Andrei Baciu, dar și conducerea departamentului de asistență medicală din cadrul Ministerului Sănătății și reprezentantul Departamentului pentru Situații de Urgență. Videoconferințele cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică și managerii de spitale se vor desfășura periodic, a anunțat MS.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Peste 1.000 bicicliști au renunțat la telefoane și calculatoare, pentru a ieși la pedalat
 •  

Peste 1.000 bicicliști au renunțat la telefoane și calculatoare, pentru a ieși la pedalat

Aceștia au participat la o acțiune care s-a desfășurat simultan în 10 țări europene având ca scop încurajarea mișcării  și renunțarea la sedentarism.

Peste 1000 bicicliști au renunțat la telefoane și calculatoare pentru a ieși la pedalatÎn week-endul recent încheiat, câteva mii de cicliști, din 10 țări europene, au participat la o acțiune organizată în cadrul singurului proiect iniţiat şi aplicat de o organizaţie din România și aprobat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+ Sport. Este vorba de programul WOW Europe, care are ca scop principal încurajarea participării la activități sportive şi mișcare, în special prin sprijinirea punerii în aplicare a orientărilor UE privind activitatea fizică.

Programul beneficiază de o finanțare europeană, fiind conceput şi accesat de asociaţia AMA Events și derulându-se sub coordonarea asociaţiei Junior Sport. Acesta se desfășoară în România și în alte 9 țări europene, respectiv Italia, Spania, Portugalia, Turcia, Bulgaria, Letonia, Lituania, Slovenia şi Republica Macedonia de Nord, iar acțiunea emblematică a programului este Pedaliada. Aceasta își propune să scoată cât mai mulți oameni din casă pentru a pedala în natură, renunțând astfel la sedentarism în favoarea mișcării.

O nouă ediție a Pedaliadei s-a desfășurat simultan, în week-end, în toate cele 10 țări incluse în proiect, iar în România a atras peste 1.000 de participanți. Sloganul ediției din România a fost „Lasă Butoniada, vino la Pedaliadă!”, acesta fiind un îndemn pentru participanți de a renunța la telefoane, tablete, laptopuri sau calculatoare, în favoarea unei ture cu bicicleta.

Peste 1000 bicicliști au renunțat la telefoane și calculatoare pentru a ieși la pedalatCicliști din șase orașe au dat curs acestei invitații, cei mai mulți fiind din Timișoara. Aici, peste 500 de persoane de toate vârstele, de la copii la pensionari, au participat la două curse cu bicicleta, una pe un traseu de 8 kilometri, iar alta cu o lungime de 20 de kilometri. Organizatorii spun că cel mai mic participant a avut doar 4 ani, iar printre cei prezenți la cursă s-au numărat și mulți aflați la prima experiență de acest gen.

La Oradea, cei peste 100 de participanți au pedalat 30 de kilometri, trecând și granița în Ungaria, iar la Sibiu, cicliștii au profitat de ocazie pentru a participa și la un eveniment cultural care a avut loc în aceeași perioadă, în oraș.

Și în Hunedoara s-a pedalat intens, cei 150 de cicliști vizitând cu această ocazie și Castelul Corvinilor, iar la Craiova, celor peste 200 de participanți li sa alăturat și Theodor Matican, un tânăr născut cu o boală care îi afectează motricitatea, dar care nu l-a împiedicat să facă sport și să reprezinte România la Jocurile Paralimpice.

Peste 1000 bicicliști au renunțat la telefoane și calculatoare pentru a ieși la pedalatȘi la București, cei peste 100 de participanți l-au avut printre ei pe Alex Ciocan, preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, iar înainte de a porni la o plimbare pe bulevardele Capitalei, aceștia au participat și la un curs de siguranță și legislație rutieră.

La finalul acțiunii, Beatrice Mercado, preşedintele asociaţiei Junior Sport și coordonatorul proiectului WoW Europe, a declarat că este „impresionată de entuziasmul de care au dat dovadă participanţii la Pedaliada din România şi din ţările partenere ale proiectul nostru, WoW Europe. Este însăşi identitatea vieţii alese să fie trăită în respect de sine şi de ceilalţi. Pentru două ore toată lumea – copii, părinţi, bunici, fraţi, surori, verişori, vecini, profesori, antrenori, sportivi de performanţă, chiar şi politicieni – au lăsat telefoanele mobile, tabletele, calculatoarele şi s-au bucurat de pedalat. Le mulţumesc tuturor celor care au crezut în această acţiune şi s-au implicat atât de mult pentru ca totul să fie la superlativ”.

Sursă foto: Proiectul WoW Europe – Facebook

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Începe evaluarea Ținutului Buzăului, în vederea recunoașterii ca Geoparc Global UNESCO
 •  

Începe evaluarea Ținutului Buzăului, în vederea recunoașterii ca Geoparc Global UNESCO

Doi experți UNESCO vor sosi mâine la Buzău și vor evalua, până pe 19 septembrie, toate cele 101 criterii necesare pentru ca geoparcul să primească această recunoaștere, însă un răspuns final va veni abia în luna mai a anului viitor.

Începe evaluarea Ținutului Buzăului în vederea recunoașterii ca Geoparc Global UNESCOMâine începe ultima și cea mai importantă etapă din procedura de recunoaștere a Ținutului Buzăului/Buzău Land ca Geoparc Global UNESCO, zona care se întinde pe o suprafață de 1.036 de kilometri pătrați urmând a fi evaluată până la finalul săptămânii de o echipă de experți ai organizației internaționale.

Aceștia ajung miercuri, 15 septembrie, la Buzău, după ce dosarul în vederea dobândirii acestui statut a fost trimis la Paris, la finele anului trecut, în vederea evaluării. Până acum, dosarul a fost atent analizat din punct de vedere al modului de prezentare a teritoriului, a patrimoniului cultural, a valorilor geologice semnificative pentru istoria planetei și a progresului pe care echipa l-a făcut în ultimii ani, iar cei doi experți așteptați la Buzău au misiunea de a evalua zona și a stabili dacă realitatea din teren se potrivește cu cea prezentată în dosarul trimis la Paris.

În perioada 15-19 septembrie, aceștia vor străbate Ținutul Buzăului, vor vizita toate obiectivele importante și le vor evalua în funcție de 101 criterii care trebuie îndeplinite pentru recunoașterea zonei ca Geoparc Global UNESCO. Vor ajunge în toate cele 18 comune care alcătuiesc Ținutul Buzăului, unde vor lua pulsul comunităţii locale și vor avea întrevederi cu primarii, cu antreprenorii, localnicii şi profesorii din zonele respective.

Începe evaluarea Ținutului Buzăului în vederea recunoașterii ca Geoparc Global UNESCOTotodată, Vulcanii Noroioşi, domurile de sare, Focurile Vii, Trovanţii de la Ulmet, Aşezările Rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţi – cele mai semnificative obiective ale Ţinutului Buzăului – vor fi evaluate în următoarele zile, prin prisma diversităţii geologice şi culturale a zonei.

„Vizita evaluatorilor externi este forte importantă pentru noi. Misiunea noastră este o adevărată provocare, pentru că de ea depinde titlul de Geoparc UNESCO al «Ținutului Buzăului/Buzău Land». Cei doi specialiști vor analiza impactul Ținutului asupra educației, turismului și economiei locale, precum și asupra protejării patrimoniului natural și cultural al zonei. În cadrul vizitei, va trebui să convingem că proiectul contribuie eficient la toate aceste puncte”, explică Răzvan-Gabriel Popa, Director Executiv al Asociației Ținutului Buzăului și coordonatorul acestei inițiative de certificare internațională.

Începe evaluarea Ținutului Buzăului în vederea recunoașterii ca Geoparc Global UNESCOPentru a obţine statutul de Geoparc Global, Ţinutul Buzăului trebuie să întrunească 99 din cele 101 de criterii analizate de specialişti. Vizita experţilor reprezintă ultima etapă a procesului de evaluare a proiectului, în urma căreia proiectul poate primi acceptul statutului de geoparc, o amânare a titlului sau respingerea definitivă a acestuia. În cazul unui rezultat favorabil, odată obţinut titlul, acesta va trebui menţinut, astfel că, la fiecare patru ani, teritoriul va fi reevaluat şi revalidat de către doi specialişti internaţionali, pentru a se verifica progresul în dezvoltarea comunităţilor.

Cei doi evaluatori care vor ajunge mâine la Buzău sunt recunoscuți pentru rigurozitatea lor, astfel că următoarele zile nu vor fi lipsite de emoții pentru reprezentanți administrației județene, care sprijină acest demers, și pentru cei ai asociație Ținutul Buzăului, care au inițiat proiectul. Ilias Valiakos (Geoparcul Insula Lesvos, Grecia) este evaluatorul UNESCO cu cele mai multe misiuni de validare şi unul dintre cei mai experimentaţi evaluatori de geoparcuri, în vreme ce Margaretha Roelfs (Geoparcul Hondsrug, Olanda) provine din singurul geoparc global din Olanda.

Începe evaluarea Ținutului Buzăului în vederea recunoașterii ca Geoparc Global UNESCODeși evaluarea se va încheia la finele acestei săptămâni, buzoienii vor mai rămâne câteva luni în suspans, pentru că verdictul nu va fi dat imediat. În urma vizitei pe teren, evaluatorii vor acorda un feedback general, fără a da imediat un verdict, iar după aproximativ o săptămână de la finalizarea vizitei în România vor transmite un raport comun la secretariatul UNESCO din Paris. Acesta din urma va analiza raportul, împreună cu celelalte două rapoarte întocmite de o comisie UNESCO şi de o comisie a Uniunii Internaţionale a Ştiinţelor Geologice – pe baza dosarului transmis de asociaţia Ţinutul Buzăului, în 2020. Ulterior, Secretariatul UNESCO va transmite o propunere de acceptare, de amânare ori de respingere către boardul Georparcurilor UNESCO, ce se întruneşte în fiecare an, în luna mai. În urma voturilor obţinute, se va comunica decizia finală.

Așadar, un răspuns final va veni în luna mai a anului viitor, iar în cazul în care acesta va fi favorabil, Ținutul Buzăului/Buzău Landva deveni al doilea Geoparc Global UNESCO din țara noastră (după Țara Hațegului), recunoscut ca un teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță internațională și va fi promovat pe rețeaua UNESCO și rețeaua Europeană și Globală a Geoparcurilor.

Trebuie menționat că odată obținut, titlul va trebui menținut. La fiecare patru ani, teritoriul va fi reevaluat și revalidat de către doi specialiști internaționali, pentru a se verifica progresul în dezvoltarea comunităților.

Începe evaluarea Ținutului Buzăului în vederea recunoașterii ca Geoparc Global UNESCOManagementul geoparcului va fi asigurat de asociaţia Ţinutul Buzăului şi va fi sprijinit de partenerii săi, Consiliul Judeţean Buzău şi Universitatea din Bucureşti, de un Consiliu Ştiinţific, precum şi de un Consiliu Consultativ. De asemenea, pentru ca Ţinutul Buzăului să poată funcţiona ca Geoparc UNESCO, el va avea un buget multi-anual, iar o parte din acest buget va fi asigurat de Consiliul Judeţean Buzău, iar diferența,  din fondurile asociaţiei Ţinutul Buzăului. La bugetul geoparcului se vor adăuga sponsorizări, donaţii, redirecţionarea a 3,5% din impozitul pe salariu şi veniturile realizate din vânzarea produselor marca Ţinutul Buzăului.

Inițiatorii proiectului subliniază că „statutul de Geoparc Global va atrage turiști și va avea potențial pentru a convinge antreprenori să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural ori de aventură. De asemenea, statutul ar aduce cu sine atragerea de investiții în multe alte domenii de activitate, fiind o ocazie de renaștere economică și socială a unei zone rurale care, până acum, a fost ocolită de oportunități. «Buzău Land» va deveni astfel un loc demn de vizitat ori de locuit, devenind astfel o bună ocazie de descoperire a zonei pentru cei care nu o cunosc, iar pentru tinerii plecați peste granițe – de a se întoarce acasă”.

Începe evaluarea Ținutului Buzăului în vederea recunoașterii ca Geoparc Global UNESCO* Asociația Ținutul Buzăului este o organizație neguvernamentală, care a luat naștere în urmă cu patru ani și care sprijină dorința comunităților de a se dezvolta, având la bază patrimoniul natural și cultural local. Asociația este formată din specialiști în domenii dedicate dezvoltării durabile, care activează în universități europene ori în companii de top.

* Inițiativa „Ținutul Buzăului” a pornit în 2007 și a atras oameni, instituții, companii și ONG-uri care și-au manifestat sprijinul în dezvoltarea sa. Aplicația „Buzău Land” la statutul de Geoparc Global UNESCO are la bază un parteneriat între Asociația Ținutul Buzăului, Consiliul Județean Buzău și Universitatea din București. Aplicația în sine a fost redactată și transmisă de Asociația Ținutul Buzăului.

* Consiliul Județean Buzău oferă sprijin financiar acestei inițiative, acordând o finanțare de 70.000 de euro/an, timp de șapte ani, începând cu anul 2020. Sprijinul financiar acoperă, în acest moment, 70% din bugetul Geoparcului Aspirant Ținutul Buzăului, restul de 30% fiind acoperit de Asociația Ținutul Buzăului. Fondurile primite de la Consiliu sunt folosite pentru lucrările de dezvoltare a infrastructurii turistice, proiecte educaționale, sociale, de promovare a teritoriului, precum și pentru o parte a costurilor de management.

* Universitatea din București oferă expertiză științifică și susține activitățile educaționale și de cercetare, fiind un partener pe termen lung al acestei inițiative, ce vine cu experiența practică a Geoparcului UNESCO Țara Hațegului.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • CJAS Buzău rămâne în continuare fără șef numit prin concurs, după un nou eșec lamentabil al candidaților
 •  

CJAS Buzău rămâne în continuare fără șef numit prin concurs, după un nou eșec lamentabil al candidaților

Din cei trei pretendenți care s-au înscris la concursul organizat, în septembrie, de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, unul a lipsit de la examen, iar ceilalți doi nu au putut atinge baremul de promovare a probei scrise.

CJAS Buzău rămâne în continuare fără șef numit prin concurs după un nou eșec lamentabil al candidațilorPromovarea concursului pentru posturile vacante de director general al caselor județene de asigurări de sănătate s-a dovedit încă o dată o nucă greu de spart pentru candidații care și-au dorit o astfel de funcție. Astfel, în urma unei noi runde de examen, care s-a încheiat zilele acestea înainte de finiș, niciunul din cei 24 de candidați înscriși pentru posturile de director rămase neocupate la nivelul mai multor case județene din țară nu a reușit să promoveze proba scrisă, 11 dintre ei fiind respinși prin neprezentare iar 13 fiind notați sub baremul minim de promovare.

În mandatul fostului președinte al CNAS, Adrian Gheorghe, schimbat recent din funcție cu Adela Cojan, toate posturile de director general al caselor județene au fost scoase la concurs, iar marea majoritate a candidaților care s-au prezentat la examene au dovedit că nu erau deloc pregătiți.

Așa se face că, la momentul actual, mai bine de jumătate din casele județene de asigurări de sănătate din țară nu au încă un director numit prin concurs, după patru runde de examen. Printre ele se numără și CJAS Buzău, condusă în prezent de Eliza Oncel, numită cu delegație în cursul lunii august, după ce detașarea predecesorului său, Valentin Orșa, numit și el tot cu delegație, a expirat.

CJAS Buzău rămâne în continuare fără șef numit prin concurs după un nou eșec lamentabil al candidațilorPrin urmare, postul de la CNAS Buzău a fost scos din nou la concurs pe vremea când Adrian Gheorghe se mai afla încă la conducerea CNAS, aceeași măsură fiind dispusă și pentru celelalte 23 de posturi din țară. S-au înscris în total 24 de candidați, iar pentru postul de la Buzău s-a consemnat cea mai mare concurență, fiind vânat de trei candidați. Datele acestora sunt confidențiale și nu au fost comunicate de CNAS, dar se pare că niciunul din cei trei candidați nu se numără printre angajații instituției buzoiene, și nici actuala directoare nu s-a arătat interesată de concurs.

Din păcate, nici de această dată, candidații prezenți la examen nu s-au dovedit mai bine pregătiți, niciunul din ei nereușind să întrunească baremul minim pentru a promova proba scrisă și a merge mai departe. Dintre cei 24 de candidați înscriși, 11 probabil că au conștientizat acest lucru și nu s-au mai prezentat la examen, printre ei și unul dintre cei care vizau postul de la CJAS Buzău.

CJAS Buzău rămâne în continuare fără șef numit prin concurs după un nou eșec lamentabil al candidațilorAșadar în cursă rămăseseră 13 candidați, dintre care doi concurau pentru postul de la Buzău. Afișarea rezultatelor probei scrise a dovedit că toți erau „o apă și-un pământ”, fiind respinși pentru că nu au atins baremul minim de promovare. Unul dintre candidații pentru postul de la CJAS Buzău a reușit să se „remarce” obținând cel mai slab punctaj dintre toți candidații, fiind notat cu doar 6,00 puncte, adică nici măcar nota 1,00 pentru care era necesar să acumuleze 10 puncte din cele 100 posibile. A fost devansat la doar 10,5 puncte de contracandidatul său, care a fost notat cu 16,50 puncte (adică nota 1,65) care a obținut astfel al treilea cel mai slab rezultat dintre candidații care s-au prezentat la concurs. Între cei doi candidați de la Buzău s-a clasat pe penultimul loc candidatul de la Galați, cu 14,60 de puncte.

Cel mai mare punctaj l-a obținut candidatul de la Bacău, notat cu 60,55 de puncte, însă baremul minim pentru a promova proba scrisă era de 70 de puncte (adică nota 7,00).

Rămâne de văzut dacă noua conducere a CNAS va continua aceeași politică de numire a directorilor de case județene prin concurs, așa cum ar fi normal, sau dacă actualii directori vor fi lăsați să conducă cu delegație și înlocuiți atunci când le expiră delegația. Probabil că până când se va stabili dacă Florin Cîțu rămâne șeful Guvernului sau va fi și el înlocuit, după Congresul PNL din 25 septembrie, nu se va lua nicio decizie în instituțiile deconcentrate.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Maraton științific și premii pentru creatorii de şcoală şi formatorii de generaţii, la Zilele Spitalului Militar Central
 •  

Maraton științific și premii pentru creatorii de şcoală şi formatorii de generaţii, la Zilele Spitalului Militar Central

Cea de-a X-a ediţie a Conferinței a debutat la Sala de Marmură a Cercului Militar Național, prin acordarea Premiilor Medicinei Militare și continuă cu susținerea de conferințe și simpozionae pe teme actuale. 

Maraton științific și premii pentru creatorii de şcoală şi formatorii de generaţii la Zilele Spitalului Militar CentralLuni, la Sala de Marmură a Cercului Militar Naţional, s-a dat startul lucrărilor celei de-a X-a ediţii a Conferinţei Naţionale Zilele Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), care are loc în perioada 13-15 septembrie, sub auspiciile celebrării a 190 de ani de existenţă a unităţii medicale.

„Încă de la început, de la stadiul de proiect al evenimentului, ne-am dorit ca acesta să fie unul flexibil dar coerent, puternic ca mesaj instituţional dar sensibil şi reprezentativ pentru preocupările, misiunea şi valorile medicinei militare. Iată de ce, acum,  aflaţi la cea de-a IX- a ediţie a manifestării ştiinţifice, putem vorbi despre o formă solidă de cooperare şi dialog între experţii din domeniul medical, militar şi civil şi partenerii noştri din mediul academic şi universitar. Ca în fiecare an, ne bucurăm să avem alături de noi, în calitate de conferenţiari, lideri de opinie atât din medicina românească cât şi din străinătate, dar şi colegi mai tineri, care au reuşit să se impună, prin expertiza lor, în sfera preocupărilor academice şi ştiinţifice”, a precizat general-maior conf. univ. dr. Florentina Ioniţă-Radu, directorul SUUMC, în deschiderea lucrărilor evenimentului, la care au participat, alături de medicii militari, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Guvernului, ai instituţiilor şi autorităţilor publice centrale şi membri marcanţi ai mediului academic din România.

Maraton științific și premii pentru creatorii de şcoală şi formatorii de generaţii la Zilele Spitalului Militar CentralCa și la edițiile precedente, în deschiderea Conferinței, creatorii de şcoală şi formatorii de generaţii au fost onorați în cadru festiv, prin conferirea Premiilor Medicinei Militare din România, respectiv, Premiul General Profesor dr. Athanase Demosthen, pentru întreaga activitate în domeniul specialități chirurgicale, Premiul General Dr. Carol DAVILA pentru contribuția de excelență în medicina militară și Premiul General Profesor dr. Zaharia PETRESCU, pentru întreaga activitate în domeniul specialități medicale. 

„Noi, medicii militari, nu venim de nicăieri şi nici nu ne ducem oriunde ne poartă vâltoarea vremurilor. Noi venim cu o moştenire, bine definită în timp, spaţiu şi în trăsăturile de caracter, moştenire care trebuie transmisă mai departe”, a spus dr. Florentina Ioniţă-Radu, subliniind că medicii militari sunt „păstrătorii tradiţiei în inovaţie, în educaţie şi specializare medicală, în protocoale terapeutice, diagnostic şi tratament”.

„Două războaie mondiale cu pierderile lor umane şi materiale, renaşterea din propria cenuşă şi reconstruirea unui spital mai mare şi mai bun ca cel de dinainte, înfiinţarea şi conducerea Facultăţii de Medicină şi a Institutului Medico-Militar, înfiinţarea de societăţi ştiinţifice şi de publicaţii de specialitate, intensificarea cooperării şi colaborării cu şcoli de prestigiu din străinătate au condus la crearea unui destin unic pentru Spitalul Militar Central şi medicina militară, condamnate, eufemistic vorbind, la o viaţă efervescentă, în luminile rampei”, a arătat comandantul SUUMC.

Maraton științific și premii pentru creatorii de şcoală şi formatorii de generaţii la Zilele Spitalului Militar Central

Gral medic Florentina Ionita Radu

Medicul Florentina Ioniţă-Radu a subliniat totodată că spitalul oferă o serie de facilităţi de studiu pentru studenţii la medicină şi rezidenţi. „Generaţia mea nu a uitat niciodată perioada începutului profesiei, cu plusurile şi lipsurile ei, şi, tocmai de aceea, am făcut, cu toţii, efortul ca viaţa tinerei generaţii să fie una mai uşoară, mai lipsită de griji. Facilităţile pe care le oferă azi spitalul, în cele 21 de secţii clinice universitare, determină ca, anual, sute de studenţi şi rezidenţi să aleagă să se instruiască aici, sub îndrumarea unor cadre didactice de excepţie”, a precizat ea.

Suita de manifestări ştiinţifice, derulate sub înaltul patronaj al ministrului Apărării Naţionale, este organizată de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Asociaţia Cadrelor Medicale din SUUMC, Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Militari din România şi Revista de Medicină Militară.

Miercuri, 15 septembrie, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” va primi, de la Președintele României, Klaus Iohannis, Drapelul de luptă, în cadrul unei ceremonii militare și religioase care va avea loc de la ora 11.00, la sediul Ministerului Apărării Naționale. Decretul de acordare a Drapelului de luptă a fost semnat cu prilejul împlinirii a 190 de existență a unității medicale militare, o istorie pusă în slujba vieții și a patriei, cu demnitate, onoare și devotament.

Maraton științific și premii pentru creatorii de şcoală şi formatorii de generaţii la Zilele Spitalului Militar CentralLucrările științifice prezentate în cele trei zile ale Conferinței abordează teme de mare interes actual, precum impactul COVID-19 asupra activității medicale în general și chirurgicale în special, managementul pacienților critici infectați cu SARS-CoV-2, contribuția SUUMC la recuperarea pacienților infectați și la procesul de vaccinare anti-COVID, chirurgia robotică în patologiile abdominale și pelvine, dar și lucrări de actualitate în domeniul hapatologiei, pneumologiei, neurologiei, psihiatriei, cardiologiei, radiologiei și din alte domenii.

În Amfiteatrul din Ambulatoriul Clinic Integrat al SUUMC sunt organizate conferințele pentru medici, iar cele dedicate asistenților medicali, în Amfiteatrului Institutului Național de Medicină Aeronautică și Spațială „Gen. dr. aviator Victor Anastasiu”. „Spre deosebire de alte manifestări ştiinţifice consacrate, Conferinţa Anuală Zilele SUUMC aduce alături, în primul rând, colegi din structurile Ministerului Apărării Naţionale, dar şi pe cei din instituţii similare, din cadrul sistemului de securitate naţională”, a subliniat managerul SUUMC care este și președintele Conferinței.

Evenimentul este creditat de Colegiul Medicilor din România (CMR) cu 18 credite EMC, și de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR).

Sursă foto: SUUMC

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Ioana Mihăilă speră să revină în funcția de ministru al Sănătății, din care a demisionat acum o săptămână
 •  

Ioana Mihăilă speră să revină în funcția de ministru al Sănătății, din care a demisionat acum o săptămână

Aceasta spune că nu și-a făcut plauri pentru viitorul apropiat, întrucât așteaptă rezultatele negocierilor din coaliție, dorindu-și să revină în fruntea ministerului.

Ioana Mihăilă speră să revină în funcția de ministru al Sănătății din care a demisionat acum o săptămânăDupă ce, în urmă cu o săptămână, s-a numărat printre primii miniștri USR care și-au depus demisia din funcție în urma scandalului din coaliția de la guvernare, Ioana Mihăilă a mărturisit că și-ar dori să revină în fotoliul de la Ministerul Sănătății. Speră chiar că așa se va întâmpla, motiv pentru care nu și-a făcut nici un plan de viitor după ce a demisionat, spunând că așteaptă rezultatele negocierilor din Coaliție și este pregătită să preia din nou prerogativele funcției de ministru, pentru a-și putea continua proiectele lăsate neterminate.

La ultima conferință de presă în cadrul căreia și-a prezentat bilanțul scurtului mandat de ministru, Mihăilă nu a precizat nimic în acest sens, însă a făcut-o în cadrul unei alte conferințe, la sediul USR Oradea. Cu aceeași ocazie, fostul ministru a precizat că cel mai mare regret pe care îl are este legat de neîndeplinirea unor proiecte începute. „În Ministerul Sănătăţii, în orice direcţie te uiţi, există lucruri care pot fi îmbunătăţite, măcar pentru a ajunge la un nivel decent de calitate a serviciilor atât pentru personal şi pentru spitale, cât mai ales pentru pacienţi. există numeroase proiecte care au fost demarate în minister, unul din cele mai importante fiind traseul pacientului pentru a primi un diagnostic precoce, în cele mai frecvente boli care afectează populaţia: screeningul în cancerul de col uterin, cancer de colon şi factori de risc cardiovasculari”, a declarat fostul ministru.

Ioana Mihăilă speră să revină în funcția de ministru al Sănătății din care a demisionat acum o săptămânăDespre acest program, Ioana Mihăilă a menționat că, o parte din el a fost demarat la nivelul CNAS, prin programul de prevenţie, cu analizele de sânge făcute peste bugetul alocat laboratoarelor.

„Ce începusem să facem împreună cu echipa de la Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate era să avem acest traseu al pacientului şi să-l susţinem inclusiv din fonduri europene, cu o alocare de peste 600 de milioane de euro prevăzută prin Programul Operaţional Sănătate, pentru susţinerea acestor programe”, a adăugat fostul ministru.

Referitor la transferul conducerii ministerului către ministrul interimar Cseke Attila, Mihăilă a declarat că l-a pus în temă cu privire la riscurile din perioada următoare, proiectele de acte normative în lucru şi problemele financiare acute şi cronice ale ministerului.

Speranțele sale de a reveni la Ministerul Sănătății au însă slabe șanse să se îndeplinească, dat fiind faptul că, la acest moment, criza dintre foștii parteneri de coaliție PNL și USR-Plus pare ireconciliabilă. Cei de la USR cer în continuare schimbarea premierului Florin Cîțu, iar liberalii nu iau în calcul această variantă. Mai mult, la scurt timp după ce miniștrii USR au demisionat din guvern, premierul i-a demis pe toți secretarii de stat, prefecții și subprefecții din partea acestei formațiuni. Între timp a fost prezentată și o moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu susținută de USR-Plus care s-a aliat cu AUR în acest demers. În acest context, este puțin probabil că Ioana Mihăilă își va vedea dorința împlinită, cel puțin atât timp cât încă este membră a USR.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Lipsa euro din economie pune presiune pe leu
 •  

Lipsa euro din economie pune presiune pe leu

Lipsa euro din economie pune presiune pe leu

Diferența dintre exporturi și importuri, ultimele stimulate de creșterea consumului, dar și majorarea inflației sunt tot atâția factori care pun presiune pe leu. Acestora li se adaugă criza politică, care are toate șansele să se întindă pe o perioadă mai lungă de timp.

Evoluția leului de la începutul acestei săptămâni a fost negativ, în ton cu datele prezentate de BNR, care indică creșterea de 9,057 miliarde euro a deficitului contul curent al balanţei de plăţi în primul semestru, față de 5,350 miliarde euro, în perioada similară a anului trecut.

Cursul euro a crescut luni de la 4,9432 la 4,9444 lei. Dimineață, înainte de deschiderea pieței locale, cotațiile au atins un minim de 4,935 lei, însă tranzacțiile s-au efectuat apoi în culoarul 4,942 – 4,947 lei.

Marți va fi anunțat nivelul inflației din Statele Unite, ceea ce a reprezentat un motiv de depreciere al euro la 1,1774 – 1,1817 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a crescut de la 4,1754 la 4,1944 lei.

Media francului elvețian a coborât de la 4,5595 la 4,5497 lei. În schimb, cursul lirei sterline a crescut de la 5,7917 la 5,7958 lei.

Prețul gramului de aur a coborât de la 241,4689 la 241,3710 lei, odată cu aprecierea monedei americane care a făcut ca uncia să scadă la 1.787 – 1.793 dolari.

BNR a continuat să sterilizeze excedentul de lei cu scopul de a face moneda națională mai scumpă, mișcare în linie cu politica sa de „control strict al lichidității de pe piața monetară”. Banca Centrală a atras luni, de la băncile comerciale, 4,43 miliarde lei, la o dobândă de 1,25% egală cu cea de politică monetară, pentru o scadență de7 zile. Operațiunea nu a fost însă însoțită de o creștere a dobânzilor interbancare.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 1,61%, maxim al ultimelor cinci luni.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a revenit, însă, de la 1,74 la 1,73% iar cel la 12 luni a scăzut de la 1,84 la 1,83%.

Monedele din regiune au avut o evoluție pozitivă. Media celei maghiare s-a apreciat de la 351,10 la 349,77 forinți/euro, iar a celei  poloneze de la 4,5499 la 4,5386 zloți/euro.

Bitcoin a avut o evoluție stabilă în culoarul 44.200 – 46.300 dolari, iar ether fluctua între 3.170 și 3.430 dolari.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Știi și câștigi sănătate: Bolile rare
 •  

Știi și câștigi sănătate: Bolile rare

Știi și câștigi sănătate Bolile rareCunoscute și sub numele de boli orfane (orfan = cel fără părinți, rar = cu frecvență redusă), bolile rare sunt definite ca fiind astfel în funcție de frecvența cu care aceasta apar la nivelul populației. Cu toate acestea, din punct de vedere global, definiția nu este consecventă. Există peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume care trăiesc cu o boală rară. O boală este considerată rară dacă afectează o persoană din 2.000 de locuitori, așa cum este definită de Orphanet, iar în Europa, sunt definite ca boli rare bolile care apar la mai puțin de 5 din 10.000 de locuitori.

Există peste 7.000 de boli rare cunoscute. Mulți oameni care trăiesc cu o boală rară nu vor primi niciodată un diagnostic precis în timpul vieții lor. Majoritatea au o bază genetică și multe au în comun simptome cu tulburări mai frecvente, iar acest lucru face aproape imposibilă detectarea anumitor boli rare fără ajutor, în contextul în care chiar și așa, până la stabilirea unui diagnostic poate dura 5 ani.

În multe părți ale lumii, lipsa accesului la servicii medicale specializate înseamnă că oamenii nu pot primi niciodată diagnosticul de boală rară de care au nevoie disperată, pentru o îngrijire adecvată. De aceea, medicii și asociațiile de pacienți cu boli rare încearcă să crească gradul de educare și de conștientizare despre bolile rare. 

Știi și câștigi sănătate Bolile rareDeși bolile rare sunt percepute ca fiind boli genetice, care necesită teste sofisticate, unele greu de accesat, specialiștii spun că multe dintre aceste boli nu au o bază genetică patognomonică, de aceea trebuie crescut nivelul de expertiză pentru recunoașterea acestora, prin crearea de echipe multidisciplinare, necesare nu doar în diagnostic, ci și în tratament și management, a atras atenția conf. dr Horia Bumbea, de Ziua Bolilor rare din acest an, dând exemplul mastocitozei sistemice, boală rară, pentru care în urmă cu zece ani erau cunoscute câteva cazuri în România, iar prin crearea unui grup multidisciplinar – hematologi, alergologi, dermatologi, interniști, anatomopatologi, s-a creat o expertiză în acest domeniu, iar în prezent sunt cunoscute peste 90 de cazuri.

„Un inventar al bolilor rare și al medicamentelor orfane, precum și al serviciilor specializate, cu informaţii despre clinici, laboratoare medicale, proiecte de cercetare în curs de derulare, trialuri clinice, registre, reţele, platforme tehnologice și organizaţii de pacienţi, în domeniul bolilor rare, în fiecare dintre ţările incluse în reţeaua Orphanet. De asemenea, o enciclopedie a recomandărilor și ghidurilor privind îngrijirea medicală în bolile rare, și multe altele, sunt la dispoziția specialiștilor, pentru că și în rândul acestora există un deficit al cunoștinţelor medicale și știinţifice, iar bolnavii cu boli rare întâmpină dificultăţi în diagnosticare. Mai mult, deseori nu există tratamente pentru majoritatea bolilor rare, iar cei afectaţi sunt mai vulnerabili psihologic, social, economic și cultural. De aceea, este nevoie de o politică de sănătate publică specială pentru acest segment al bolilor rare, care au, de multe ori, probleme similare de management”, a mai spus dr. Horia Bumbea.

Știi și câștigi sănătate Bolile rareSindromul Prader-Willi (SPW), o altă boală rară, este o disfuncţie genetică complexă neuro-comportamentală, care rezultă din anomalia cromozomului 15. Pentru a reuni eforturile organizaţiilor de pacienţi la nivel naţional şi pentru a creiona o strategie naţională în domeniul bolilor rare, în 2007 a fost înfiinţată, la iniţiativa Asociaţiei Prader‑Willi din România (APWR), Alianţa Naţională pentru Boli Rare România (ANBRaRo). Din 2011 s-a alăturat şi Asociaţia Română de Cancere Rare (ARCrare), astfel că la ora actuală, 48 de organizaţii înrolate în ANBRaRo, contribuie la Strategia Naţională de Sănătate, în colaborare cu 27 de centre de expertiză acreditate. Centrul NoRo, deschis de APWR în 2011 la Zalău, este unul dintre cele 27 de centre de expertiză acreditate şi singurul centru coordonat de o asociaţie de pacienţi care este în reţea cu centrele de genetică din Oradea, Timişoara, Craiova şi Iaşi, fiind membru într-o reţea europeană de referinţă.

Multe s-au schimbat de atunci, dar sunt însă încă multe probleme cu care se confruntă pacienții cu boli rare şi care necesită rezolvare, între care screeningul, care se face doar pentru două boli rare (în timp ce în Italia, de exemplu, se face screening pentru 58 de boli, în Ungaria – pentru 26, iar în Slovacia – pentru 23), nu există un program naţional de îngrijire integrată pentru bolile rare, iar programele de nutriţie personalizată sunt aproape inexistente. S-a îmbunătățit accesul la tratament, lista de medicamente inovatoare actualizată de 20 de ori din 2014. „În urma studiilor realizate de către specialiști s-a aprobat un nou tratament pentru a preveni complicațiile medicale care pot apărea rapid la persoanele cu SPW. Neuren a primit denumirea de medicament orfan de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente – FDA pentru NNZ-2591 în tratarea Sindromului Prader Willi”, a anunțat zilele acestea, Centrul NoRo, pe pagina sa de facebook.

Știi și câștigi sănătate Bolile rareBolile rare, deși luate în parte sunt așa cum le spune și numele, rare, luate în ansamblu sunt destul de frecvente, afectând 6-8% din populaţia europeană. Potrivit medicilor, aceste boli pot debuta în orice perioadă a vieţii, iar pacienții pacienţii prezintă afectare multisistemică şi risc de transmitere la descendenţi. Multe boli rare nu au din păcate un tratament specific, dar pot beneficia de măsuri de profilaxie primară (prevenirea bolii), secundară (prevenirea manifestărilor bolii) sau terţiară (prevenirea complicaţiilor), întrucât aceste boli reduc calitatea vieţii, prin dizabilităţile fizice şi/‌sau intelectuale pe care le produc şi constituie o cauză majoră de mortalitate prematură.

Tratamentele aplicate în bolile rare sunt deseori simptomatice, paliative sau chiar inadecvate, iar accesul pacienţilor la serviciile de specialitate şi medicamente orfane este dificil, limitat şi, deseori, inechitabil. Lipsa tratamentelor medicale adecvate şi personalizate conduce însă la instalarea unor dizabilităţi permanente, pacienţii adulţi având şanse reduse de integrare/reintegrare pe piaţa muncii.

Știi și câștigi sănătate Bolile rareÎn condiţiile unor evenimente globale care limitează accesul la servicii medicale şi sociale (cum este pandemia de COVID-19), pacienţii cu boli rare sunt în categoria cea mai afectată. Potrivit studiului Rare Barometer Voices privind impactul bolilor rare asupra vieţii de zi cu zi, publicat de EURORDIS, la nivel european, pentru 52% dintre pacienţii şi familiile evaluate, boala are un impact sever (30%) sau foarte sever (22%) asupra vieţii de zi cu zi (de exemplu, capacitatea de a îndeplini sarcini zilnice, funcţii ­motorii şi senzoriale, autoîngrijire). În România, rezultatele arată că, pentru 85% dintre pacienţii şi familiile evaluate, boala are un impact sever (44%) sau foarte sever (41%) asupra vieţii de zi cu zi.

Timpul necesar îngrijirii este substanţial pentru majoritatea persoanelor care trăiesc cu o boală complexă şi pentru aparţinătorii care le poartă de grijă, mai ales din cauza nevoilor de îngrijire zilnică şi de coordonare a îngrijirilor. În România, timpul alocat îngrijirii zilnice depăşeşte 6 ore/zi pentru 38% dintre respondenţi.

Majoritatea persoanelor care trăiesc cu o boală rară sunt nevoite să ţină legătura cu diferite servicii de sănătate, sociale şi comunitare în acelaşi timp (în România, 82% efectuează, în intervale scurte de timp, vizite la diferite servicii şi specialişti) şi această situaţie li se pare greu de gestionat. În România, pentru 64% dintre respondenţi, organizarea îngrijirilor este dificil de gestionat şi necesită foarte mult timp (18%), relativ mult timp (36%) sau puţin timp (10%).

Știi și câștigi sănătate Bolile rarePotrivit aceluiași studiu, majoritatea persoanelor afectate de boli rare şi îngrijitorii acestora consideră că specialiştii din serviciile sociale sunt slab pregătiţi pentru a le oferi suport (în România, 26% consideră că sunt foarte slab pregătiţi şi 33%, relativ pregătiţi) şi că există o lipsă evidentă de comunicare între furnizorii de servicii. În România, 64% dintre respondenţi sunt de părere că se comunică foarte prost (34%) sau destul de prost (30%), preferinţa acestora fiind pentru servicii de îngrijire care sprijină autonomia pacienţilor şi a familiilor lor. Absenţa de la locul de muncă din cauza problemelor legate de sănătate este o provocare serioasă pentru persoanele afectate de boli rare şi îngrijitorii acestora, iar boala are efecte semnificative asupra vieţii sociale şi de familie, ducând la izolare, se mai arată în studiul menționat.

Tocmai de aceea, asociațiile de pacienți consideră că stabilirea unei strategii pentru cercetarea naţională în bolile rare este esenţială, pentru a identifica sau a iniţia proiecte în domeniu. Reprezentanții asociațiilor pacienților cu boli rare cer companiilor farma să se imlice mai mult în cerectare și găsirea unor terapii pentru bolile pentru care nu există încă tratament, iar Ministerului Sănătății să le faciliteze accesul la medicamentele orfane și să valorifice posibilitățile informatice pentru stabilirea legăturii între pacienţi, schimbul de baze de date între grupurile de cercetare, strângerea datelor necesare cercetării clinice, înregistrarea pacienţilor care doresc să participe la cercetarea clinică, precum şi prezentarea de cazuri experţilor, îmbunătăţind calitatea diagnosticării şi a tratamentului.

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist. 

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Părinții infectați cu SARS-CoV-2 vor putea fi tratați odată cu copii lor, în secțiile de pediatrie
 •  

Părinții infectați cu SARS-CoV-2 vor putea fi tratați odată cu copii lor, în secțiile de pediatrie

Părinții infectați cu SARSCoV2 vor putea fi tratați odată cu copii lor în secțiile de pediatrieMinisterul Sănătății a decis ca, începând de astăzi, în unităţile sanitare cu paturi care au în structură secţii sau compartimente cu profil pediatric, să se poată asigura asistenţa medicală și pentru părinții/însoţitorii copiilor, dacă aceștia sunt cazuri suspecte sau confirmate de COVID-19.

„În situaţia în care evoluţia copilului este favorabilă şi este posibilă externarea acestuia, dar părintele/însoţitorul necesită în continuare asistenţă medicală spitalicească, medicul curant al acestuia, împreună cu şeful de secţie, au obligaţia de a organiza transferul acestuia pe o secţie de adulţi, în cadrul aceleiaşi unităţi sanitare, sau într-o altă unitate sanitară”, precizează Ministerul Sănătății.

Pentru a se putea pune în aplicare aceste decizii, Ministerul Sănătății a modificat Anexa nr. 1 și Anexa nr.2 la Ordinul ministrului sănătății nr. 434/2021 privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă în contextul pandemiei de COVID-19 și a listei spitalelor și unităților de dializă care asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, conform clasificării spitalelor în 3 niveluri de competența.

Modificările la ordinul MS au fost publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 875 de astăzi.

Părinții infectați cu SARSCoV2 vor putea fi tratați odată cu copii lor în secțiile de pediatrieAstăzi, în unitățile medicale de profil erau internate 5.288 de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 162 copii, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică. Potrivit aceleiași surse, 633 de pacienţi sunt internați în stare gravă la Terapie Intensivă, iar 10 dintre aceştia sunt copii.

În ultimele 24 de ore, 1.849 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate la nivel național, în urma efectuării a peste 22.000 de teste, din care6.126 teste RT-PCR (2.701 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 3.425 la cerere) şi 15.906 teste rapide antigenice. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 142 de persoane au fost reconfirmate ca fiind infectate cu noul coronavirus.

Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în Bucureşti -249 şi în judeţele Cluj -143, Timiş -121 şi Constanţa -99, iar cele mai puține cazuri au fost în judeţele Covasna -0, Buzău -3 şi Harghita -8.

Judeţul Satu Mare a intrat în scenariul galben, având o incidenţă a infectărilor, cumulate la 14 zile, de 2,53 cazuri la mia de locuitori. Celelalte judeţe şi municipiul Bucureşti rămân în scenariul verde.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Evofarm a ajutat 280 de elevi din Săgeata, Dâmbroca și Găvănești să înceapă anul școlar cu dreptul
 •  

Evofarm a ajutat 280 de elevi din Săgeata, Dâmbroca și Găvănești să înceapă anul școlar cu dreptul

Prin proiectul „Copii educați pentru o societate mai bună”, lanțul regional de farmacii care activează și pe teritoriul județului Buzău le-a dăruit copiilor, odată cu ghiozdane noi și rechizitele necesare, speranță și încredere în viitor.

Evofarm a ajutat 280 de elevi din Săgeata Dâmbroca și Găvănești să înceapă anul școlar cu dreptulAproape trei milioane de copii au început astăzi școala cu prezență fizică, dar mai ales cu emoție și bucurie, după mai bine de un an în care cursurile s-au desfășurat preponderent online. În ciuda restricțiilor care persostă din cauza pandemiei de coronavirus, întâlnirea cu colegii, cu profesorii, cu școala, a fost pentru toți ceea ce și-au dorit poate mai mult decât orie în această perioadă.

Pentru mulți copii din orașe, revenirea în școală a fost și un prilej de a-și manifesta recunoștința față de dascăli și de a le mulțumi pentru efortul pe care l-au depus alături de ei în perioada cursurilor online, dăruindu-le flori, dar pentru elevii din trei sate buzoiene, emoția și bucuria debutului de an școlar a fost marcată de gestul umanitar al lanțului de farmacii Evofarm, care are grijă de sănătatea lor, a părinților și a bunicilor lor. Reprezentanții lanțului de farmacii și-a propus să contribuie la educația copiilor, care stau la baza schimbării de care este atâta nevoie, printr-un proiect de responsabilitate socială pe care l-a denumit „Copii educați pentru o societate mai bună”.

Evofarm a ajutat 280 de elevi din Săgeata Dâmbroca și Găvănești să înceapă anul școlar cu dreptulÎntr-o societate în care domină sărăcia, mai ales în mediul rural, mulți copii abandonează școala, pentru că părinți lor nu le pot asigura rechizitele, îmbrăcămintea și încălțămintea de care au nevoie. Și chiar dacă merg la școală, mulți dintre acești copii nu-și pot permite să aibă lucruri noi, poartă hăinuțele și ghetuțele rămase de la frații mai mari, uneori peticite, riscând să fie marginalizați și astfel afectați în chiar procesul de educație. Recesiunea economică și pandemia au făcut ca mulți dintre părinți să rămână fără serviciu, alții s-au îmbolnăvit și trăiesc de azi pe mâine, iar în anumite cazuri, chiar trăiește întreaga familie din alocațiile celor mici.

Printr-o acțiune „menită să ofere șansa unui început de an școlar lipsit de griji unui număr de 280 de școlari din localitățile Săgeata, Dâmbroca și Găvănești”, lanțul de farmacii buzoian a făcut însă ca debutul noului an școlar să fie prilej de bucurie pentru cei mici, pentru părinții lor și pentru dacsăli, iar în același timp a fost un mod de a-și manifesta implicarea în comunitate.

Evofarm a ajutat 280 de elevi din Săgeata Dâmbroca și Găvănești să înceapă anul școlar cu dreptulÎmpreună cu preotul Iulian Adăscăliței, de la biserica din Săgeata, despre care localnicii spun că este duhovnic, paroh și dascăl iubit de copii, dar mai ales „un om cu suflet mare, implicat în viața acestor comunități”, reprezentanții Evofarm au „țesut” o poveste frumoasă despre ceea ce înseamnă a fi împreună, a înțelege, a dărui și a privi înainte cu speranță și încredere.

Așa s-a transpus în fapte povestea darului celor 280 de ghiozdane albastre, încărcate cu rechizitele necesare fiecărei categorii de vârstă, de la preșcolari până la clasa a opta. Lesne de înțeles bucuria din ochii copiilor care au început astfel școala înnoiți și fără grija că le-ar lipsi ceva din ceea ce le-ar fi necesar pentru a începe „de pe picior de egalitate” și „în forță” noul an școlar, indiferent dacă provin din familii mai nevoiașe sau din familii care și-ar fi permis, cu puțin efort, să le ofere strictul necesar.

Evofarm a ajutat 280 de elevi din Săgeata Dâmbroca și Găvănești să înceapă anul școlar cu dreptulAstăzi, 280 de perechi de ochi au învăluit în lumină cele trei școli în care unii au pășit pentru prima dată, iar alții visează, deja, la ceea ce vor deveni, la ceea ce ar putea să facă dacă vor avea condiții să studieze și să-și urmeze visurile…

 „Considerăm că accesul la educaţie și sănătate pentru copiii care provin din zone defavorizate este esențial pentru creșterea calității vieții acestora. În aceste comunități sunt multe familii pentru care achiziţionarea unui ghiozdan și a rechizitelor necesare începutului de an școlar reprezintă un efort financiar adesea inaccesibil”, au mai spus reprezentanții Evofarm care susțin că, încă de la înființare, și-au propus să se implice „activ” și să contribuie „la creșterea și dezvoltarea comunităților locale în mijlocul cărora ne desfășurăm activitatea”.

Evofarm a ajutat 280 de elevi din Săgeata Dâmbroca și Găvănești să înceapă anul școlar cu dreptulȘi cum emoția, bucuria și zâmbetul se spune că sunt molipsitoare, preotul Iulian Adăscăliței s-a molipsit astăzi, de bucuria, emoția, speranța și optimismul copiilor, împreună cu dascălii și cu părinții lor. La fel ca în ziua Sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, când copiii și-au primit darurile generoase de la Evofarm, astăzi a fost fericit ca un părinte iubitor care își vede copiii fericiți, veseli, încrezători și dornici să demonstreze că știu să aprecieze darurile primite.

„Doresc să vă mulțumesc și să apreciez inițiativa dumneavoastră de a dărui tuturor copiilor, în primul rând bucurie, și apoi, în fapt, ceea ce este necesar pentru continuarea actului educațional. Suntem recunoscători pentru tot sprijinul oferit și întreaga comunitate a răspuns pozitiv la acest demers. Dar din dar se face Rai!”, le-a transmis preotul Parohiei Săgeata, Iulian Adăscăliței, reprezentanților Evofarm, convins că micuții vor învăța astfel nu doar să fie elevi model, ci și să fie la rândul lor oameni de încredere, buni și generoși.

Evofarm a ajutat 280 de elevi din Săgeata Dâmbroca și Găvănești să înceapă anul școlar cu dreptulDesigur, gestul Evofarm a fost apreciat și de reprezentantul dascălilor din cele trei sate ai căror copii au acum un motiv în plus să se bucure că pot merge la școală, că pot învăța, că pot socializa și nu se vor simți excluși sau abandonați. „Ne bucură puterea gestului în sine, întărind valorile umane precum solidaritatea, generozitatea sau bunătatea. Suntem convinși că doar oferind astfel de modele celor mici vom putea da naștere unor viitori lideri autentici, care să promoveze binele comun și prețuirea aproapelui” –a subliniat la rândul său prof. Emanuel Mihail Mirea, directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Efrimescu”,  din comuna Săgeata.

Ghidați de principiul „Un om sănătos este un om puternic, activ şi energic”, reprezentanții Evofarm spun că știu că sănătatea fără cultură și educație nu ajută nicio comunitate să progreseze și chiar dacă „un ghiozdan nou și rechizitele cu care a fost echipat nu sunt suficiente pentru a le asigura copiilor accesul complet la învățătură, este un prim pas în a stimula dorința de învățătură și de mai bine, de a trezi în conștiința copiilor posibilitatea și dorința de a visa, de a face lucruri importante pentru ei și pentru societate”.

Evofarm a ajutat 280 de elevi din Săgeata Dâmbroca și Găvănești să înceapă anul școlar cu dreptul* Lanțul de farmacii Evofarm, care activează pe tot teritoriul județului Buzău, preponderent în rural, a luat naștere „din dorința de a pune sănătatea oamenilor pe primul plan. În cei peste 10 ani de activitate, a devenit un lanț regional, cu prezență mare în zona rurală, rămasă neacoperită de marile lanțuri de farmacii. Astăzi, în cadrul lanțului de farmacii Evofarm lucrează, zi de zi, aproximativ 280 de profesioniști în domeniul sănătății, pregătiți mereu să vină în ajutorul celorlalţi.

Încă de la înființare, lanțul de farmacii Evofarm și-a propus să transforme în prioritate orice problemă de sănătate a românilor de pretutindeni. Evofarm intră în prima linie și luptă fără compromis pentru sănătatea de zi cu zi a românilor obișnuiți de la comune, sate și orașe mici.

Evofarm știe cât de importantă este prevenția și medicația periodică, astfel că asigură tratamente lunare la prețuri mici. Diversitatea produselor din portofoliu și orientarea spre soluții de sănătate adaptate vieții active din zona rurală și din orașele mici face ca Evofarm să fie o alternativă de încredere și la îndemâna tuturor oamenilor”.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
 • Gala Societăți Civile își desemnează câștigătorii
 •  

Gala Societăți Civile își desemnează câștigătorii

Pentru al doilea an consecutiv, ceremonia de decernare a premiilor nu se va mai organiza în cadrul festiv cu care organizatorii ne obișnuiseră până în 2019, câștigătorii fiind anunțați în cadrul unei emisiuni special la Rock FM, la sfârșitul acestei luni.

Gala Societăți Civile își desemnează câștigătoriiCea de-a 19-a ediție a Galei Societății Civile se va desfășura sub semnul pandemiei, pentru al doilea an consecutiv, organizatorii renunțând la festivitatea oficială care era găzduită de obicei de Teatrul Național, în cadrul căreia se reuneau personalități ale vieții publice. Organizatorii evenimentului au anunțat astăzi că decernarea marelui premiu și a celorlalte premii la fiecare categorie a Galei va avea loc în cadrul unei ediții speciale a emisiunii realizate de Răzvan Exarhu la postul de radio Rock FM. Este vorba de emisiunea Morning Glory care, de această dată, se va numi Evening Glory, întrucât va fi difuzată seara, începând cu ora 19.00, în data de 30 septembrie. În cadrul emisiunii vor fi anunțați câștigătorii premiilor I, iar câștigătorii premiilor II și III vor fi anunțați în timp real, pe pagina de Facebook Gala Societății Civile. De asemenea, emisiunea va fi transmisă live pe paginile de Facebook ale Rock FM și Morning Glory.

Organizatorii au apelat la aceeași soluție și anul trecut, pentru a respecta regulile impuse în perioada pandemiei, iar decizia de a proceda în mod similar și la această ediție a fost luată ținând cont de trendul ascendent al numărului de cazuri noi de Covid-19, existând premisele ca până la data de 30 septembrie situația să se înrăutățească.

Gala Societăți Civile își desemnează câștigătoriiEdiția din acest an a debutat în primăvară, odată cu startul perioadei de înscriere a inițiativelor în competiția pentru Marele Premiu al Galei, iar până la finele lunii mai, în competiție s-au înscris 205 de inițiative, dintre care 162 de proiecte, 12 programe și 31 campanii de comunicare. Acestea au fost evaluate, în perioada 22 iunie – 3 august 2021, de către 52 de specialişti în implementarea și evaluarea proiectelor, cercetători, sociologi, jurnaliști, lideri și formatori de opinie ai societății civile și ai sectorului non-profit și reprezentanți ai sectorului privat, care ulterior au stabilit câștigătorii fiecărei secțiuni, precum și câștigătorul Marelui Premiu.

La secțiunea Sănătate s-au înscris 24 de proiecte și rămâne de văzut dacă și anul acesta, câștigătorul Marelui Premiu va proveni din rândul acestora, așa cum s-a întâmplat la multe dintre edițiile anterioare.

Gala Societăți Civile își desemnează câștigătoriiGala Societății Civile a premiat, în cele 18 ediții de până acum, peste 790 de inițiative care au adus schimbări pozitive majore în societate, proiecte generate de sectorul neguvernamental, care investesc în România și în viitorul său. La ediția din 2020, Marele Premiu al Galei Societății Civile a fost acordat inițiativei Fiecare Copil Contează, un proiect al organizației Salvați Copiii, înscris în secțiunea Sănătate.

Gala Societății Civile este cel mai amplu proiect care promovează și premiază activitatea sectorului asociativ din România. Inițiată în anul 2002, Gala are ca misiune recunoașterea tuturor inițiativelor luate pentru îmbunătățirea vieții într-o comunitate, promovarea și premierea spiritului civic și a responsabilității.

Pe lângă premiile obișnuite, anul acesta, fiecare câștigător al premiului I din cadrul competiției va fi premiat de către partenerul principal Rompetrol cu câte un voucher de carburant în valoare de 1.000 de dolari, pentru a-și putea implementa proiectele și a-și susține cauzele.

articolul original.
COMENTATI ACEASTA STIRE PE FACEBOOK?
❌