ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 24 June 2022Deșteptarea

Urs semnalat la Gura Văii, lângă Onești

24 June 2022 at 18:54
FOTO: arhiva

Gura Văii, comuna din apropierea municipiului Onești, iese din nou în evidență. De data asta, nu este vorba de casele de 1 milion de euro, construite pentru sătenii romi, la Rotunda (satul fantomă nășit de guvernanți în toamna lui 2005), și scoase la mezat la preț modic, ci de apariția, din nou, a urșilor, în zonă.

Anunțul a fost făcut de chiar edilul comunei, Silviu Tinei, în urma discuțiilor purtate cu silvicultorii de la Ocolul Silvic Livezi. „S-a observat prezența unui exemplar de urs adult în zona Huitoare.

Persoanele care efectuează drumeții prin pădure să nu fie singure, să facă zgomot constant cu un fluier, cu petarde sau lovituri metalice și să aibă asupra lor un spray iritant lacrimogen”, a transmis primarul din Gura Văii, Silviu Tinei.

De altfel, și în trecut, în zonă, dar nu numai, au fost semnalați urși, inclusiv în localitățile învecinate, cum ar fi Brătila, Helegiu sau Bârsănești, unde, de exemplu, în 2019, un bărbat, aflat cu nepotul la cules ciuperci, a fost ucis de o ursoaică cu pui, în pădurea din apropierea comunei.

Tot în același an, un urs a fost observat hălăduind pe o stradă din cartierul „Satul catolic” din Onești, animalul ajungând chiar și pe o arteră principală din municipiul de pe Trotuș. Pe fondurile Direcției Silvice Bacău, cele mai multe incidente au fost înregistrate în zona Cașin – Mănăstirea Cașin și Târgu Ocna – Slănic Moldova.

Într-a astfel de situație, când s-a intervenit pentru eliberarea unei ursoaice prinse într-un laț, un pădurar a fost rănit, necesitând mai mult de o lună de spitalizare. Însă, au fost semnalați urși și aproape de Bacău – la Fântânele și Trebeș, precum și la Fundul Răcăciuni și Scurta, dar și dincolo de Siret, la Dieneț.

De aproape 4 ori mai mulți urși

Potrivit estimărilor, anul trecut, se credea că, în tot județul, ar fi circa 500 de exemplare de urși, dintre care 216 sunt pe fondurile cinegetice administrate de stat. Între timp, este posibil că efectivul de urși să crească, știut fiind că, la ieșirea din hibernare, de regulă, o femelă are cel puțin un pui.

Efectivul de sălbăticiuni a crescut exponențial, mai ales după 2016, când a fost interzisă vânătoarea acestor animale. Potrivit specialiștilor, în mod normal, numărul optim de urși ar fi trebui să fie de… 61 de exemplare. În realitate, sunt de aproape 4 ori mai mulți urși decât ar fi trebuit. De altfel, (și) din acest motiv, urșii sunt tot mai prezenți în zonele locuite de oameni.

articolul original.

Jandarmii băcăuani își măresc echipa!

24 June 2022 at 17:10

Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău a demarat procedura de concurs în vederea încadrării prin rechemare în activitate și încadrare directă a 15 posturi de execuție vacante de subofițer operativ principal.

Înscrierile încep de luni, 27 iunie!Informații cu privire la cerințele pentru ocuparea posturilor, desfășurarea concursului, tematică și bibliografie găsiți în anunțul postat pe site-ul unității www.jandarmeriabacau.ro secțiunea carieră: http://www.jandarmeriabacau.ro/wpijj/anunt-concurs-pentru-ocuparea-prin-incadrare-directa-rechemare-in-activitate-a-10-zece-posturi-de-executie-vacante-de-subofiter-paza-principal-in-specialitatea-paza/

http://www.jandarmeriabacau.ro/wpijj/anunt-concurs-pentru-ocuparea-prin-incadrare-directa-rechemare-in-activitate-a-5-cinci-posturi-de-executie-vacante-de-subofiter-operativ-principal-in-specialitatea-ordine-publica/
Vă dorim mult succes!

articolul original.

Câte contestații s-au depus la Evaluarea Națională

24 June 2022 at 11:23

În zilele de 23 iunie (orele 16:00 – 19:00) și 24 iunie 2022 (orele 8:00 – 12:00), candidaţii care au participat la Evaluarea Naţională din acest an şi au fost nemulţumiţi de notele primite au putut depune contestaţii, în centrele de examen unde au susţinut probele.

În urma centralizării acestor date de către comisia județeană din cadrul Inspectoratul Şcolar Bacău, s-au înregistrat în total 591 de contestații. Dintre acestea, 381 sunt la Limba și literatura română, iar diferența, respectiv 210, la Matematică. Nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială, după caz, prin creștere sau descreștere. După rezolvarea contestațiilor, rezultatele finale vor fi afişate în data de 30 iunie. 

Reamintim că la Evaluarea Naţională 2022, în judeţul Bacău s-au înscris 5.110 candidaţi. Au fost prezenți la examen 4.762 de candidați, iar, la afișarea primelor rezultate, înainte de contestații, 3.913 dintre aceştia au primit note peste 5 (cinci), adică un procent de 82,2% din totalul celor care au predat lucrările de examen spre corectare. De asemenea, s-au înregistrat 7 medii generale de 10 (zece), iar la proba scrisă de Limba şi literatura română 29 de candidaţi au fost notaţi cu 10 (zece) și la Matematică 77 de candidaţi au primit nota 10 (zece). 

Media generală obținută la Evaluarea Națională va conta în proporţie de 80% la admiterea în liceu, restul de 20% fiind media generală de absolvire a claselor V-VIII. Prima etapă a admiterii computerizate este programată în data de 14 iulie 2022.

articolul original.

Jandarmii băcăuani în mijlocul cetățenilor

24 June 2022 at 11:21

În weekend-ul care urmează, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bacău va intensifica măsurile specifice de ordine publică, în vederea prevenirii unor incidente nedorite pe timpul manifestărilor publice cu participare numeroasă, de natură cultural-artistică, religioasă și sportivă, dar și în cadrul misiunilor executate în cooperare cu polițiștii băcăuani.

Sâmbăta, jandarmii vor fi prezenți la marșul absolvenților de la Universitatea „Vasile Alecsandri „, la evenimentul sportiv Traian Trail 2022, la manifestarea religioasă ocazionată de sfințirea așezământului social” Sf.Ierarh Nicolae” din Sascut, la activitățile de teatru stradal de pe aleile din Parcul Catedralei din Bacău, la ceremonialul militar de coborâre a drapelului României de pe catarg din Piața Tricolorului, la proiecție de film în aer liber din Parcul Cancicov, dar și la expoziția auto „Creativ Tunning Team” din stațiunea Târgu-Ocna.
Duminică, jandarmii vor prezenți la ceremonialul militar prilejuit de sărbătoarea Zilei Drapelului Național din Piața Tricolorului și vor acționa pentru prevenirea faptelor antisociale atât la Hramul Bacăului, cât și la concertul intitulat ” D’ale Mariei Tănase” din Parcul Municipal Onești.

Jandarmii montani din Slănic Moldova și Târgu-Ocna vor fi prezenți în zonele de agrement și pe traseele turistice adiacente, unde vor acționa pentru informarea și îndrumarea turiștilor, dar și pentru sprijinul acestora în cazul producerii unor incidente nedorite.
Pe lângă prevenirea faptelor de tulburare a ordinii și siguranței publice, efectivele de jandarmerie vor lua măsurile necesare și pentru combaterea traficului și consumului de substanțe interzise, fapte de natură penală prevazute de legislația antidrog.

Recomandăm participanților să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să nu se implice în acțiuni ce ar putea conduce la tulburarea ordinii publice, iar în situații care impun intervenția forțelor de ordine, să solicite sprijin în mod direct sau prin apel la numărul unic de urgență 112.

articolul original.

Ordinul ” Crucea Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, conferit comandantului Grupării de Jandarmi Mobile „Alexandru cel Bun” Bacău, colonel Sandu Ion

24 June 2022 at 10:36

Astăzi, 24 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a acordat Ordinul Crucea „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” comandantului Grupării de Jandarmi Mobile „Alexandru cel Bun” Bacău, colonel Sandu Ion, în semn de recunoștință și prețuire pentru contribuția personală si a colegilor din unitate și excelenta organizare la desfășurarea manifestărilor religioase din fiecare an, prilejuite de hramul Bisericii de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou din  municipiul Suceava, dar si de la alte manifestări păstorite de preacucernicii slujitori din Episcopia Sucevei si Rădăuților.

Ca în fiecare an, timp de 3 zile, jandarmii din Gruparea Mobilă Bacău asigură măsurile de ordine la pelerinajul de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, în sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava.

articolul original.

Duminică începe Hramul Bacăului

24 June 2022 at 10:15

Duminica încep manifestările dedicate Hramului Bacăului, care se ține în fiecare an în preajma sărbătorii Sfinților Petru și Pavel.

Anul acesta, concertele vor avea loc în Parcul Catedralei și pe afiș sunt prezenți, între altii Iris, Heaven, Maria Tataru, Maria Șalaru, George Cojocărescu sau Andrei Ciobanu.

„Duminică, 26 iunie dăm start unui maniFEST dedicat bucuriei și petrecerii care va ține până pe 29 iunie! Hramul Bacăului este ocazia perfectă să ne adunăm și să sărbătorim împreună în Parcul Catedralei! Atmosfera de sărbătoare va fi întreținută de diferite ansambluri folclorice, interpreți de muzică populară și ușoară, artiști consacrați locali și naționali, dar și copii de la diferite cluburi și asociații culturale din orasul nostru drag”, spun, într-un comunicat, organmizatorii.

articolul original.

Cum spune Spitalul Județean că servește masa pacienților. A văzut cineva așa ceva?

24 June 2022 at 09:59

Deranjați de apariția unor imagini pe Facebook care ar fi reprezentat meniul servit pacienților de la Spitalul Județean de Urgență Bacău, conducerea instituției medicale a publicat fotografii care ar reprezenta ceea ce manâncă, de fapt, bolnavii internați aici.

„Noi dăm mâncare doar în caserole sigilate transparente, așa cum vă dovedim în pozele pe care le postăm alături de acest mesaj; al doilea considerent este acela ca SJU Bacau nu folosește alimente procesate și conservate din carne (tip salamuri)”, se arată în replica SJU.

Instituția a amenințat că va da în judecată autorul postării „defăimătoare”.

articolul original.

Amenzi de până la 500.000 de lei pentru speculanții din timpul crizelor

24 June 2022 at 07:24

Companiile, dar și persoanele fizice care profită, pe timpul unei crize (stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate, stare de război, stare de asediu, stare de urgenţă, stare de alertă sau în alte situații stabilite prin legislație), riscă să fie sancționate aspru de autorități.

Măsura, menită să protejeze consumatorii, dar și piața, în situațiile de criză, se va aplica după ce, recent, a fost aprobat un normativ care combate specula în relația dintre companii (B2B) sau în relația dintre companii și consumatori (B2C). Astfel, potrivit OUG 84/2022 privind combaterea acţiunilor speculative, începând cu 20 iulie 2022, dacă va mai interveni vreo situație de criză, firmele riscă să fie sancționate cu amenzi de până la 500.000 de lei.

Guvernul va putea să stabilească, temporar, printr-un normativ, produsele esențiale pentru care există riscul să fie scumpite exagerat de speculanți. Prin urmare, timp de șase luni, cât timp se va aplica hotărârea (cu posibilitatea de a fi prelungit, cu trei luni, acest termen), pentru produsele respective, vor fi interzise atât practicarea unor prețuri nejustificat de mari sau limitarea nejustificată a producției ori a vânzărilor, cât și acumularea de stocuri pentru a profita ulterior de vânzarea lor la prețuri crescute nejustificat.

Sancțiuni, și pentru firme, și pentru simplii comercianți din piețe

În investigarea acestor situații, autoritățile statului (Consiliul Concurenței – CC, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – ANPC, Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF și alte autorități sau instituții publice) vor colabora strâns pentru a analiza situația din piață și a lua măsuri împotriva speculei. Astfel, ANAF (dar și alte autorități publice) va identifica riscurile de speculă (din oficiu sau la sesizarea mediului de afaceri sau a consumatorilor), punând, apoi, la dispoziția Protecției Consumatorilor și Consiliului Concurenței datele de care dispune vizavi de firme.

Normativul prevede amenzi între 50.000 și 500.000 de lei, în cazul firmelor, și între 5.500 și 11.000 de lei, în cazul persoanelor fizice. În plus, dacă în urma controalelor ANPC, se identifică cele trei practici în relația cu consumatorul, firmele vor risca amenzi între 50.000 și 500.000 de lei. Amenzile pot fi reduse cu 10% – 20%, dacă cei sancționați, în termen de 30 de zile de la comunicarea sancțiunii, recunosc, în mod expres, săvârşirea practicilor de concurenţă neloială prevăzute de lege.

articolul original.
Before yesterdayDeșteptarea

Expoziție inedită la Muzeul de Etnografie

23 June 2022 at 21:58

Sâmbătă, 25 Cireșar 2022, la ora 11.00, în Sala 13 a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, va avea loc vernisajul expoziției „Colecția particulară de Artă Populară Valentin Huiban”.

Colecționarul, fiul al comunei Odobești- Bacău, este un tenace căutător de obiecte tradiționale. În drumurile sale prin întreg județul Bacău, Valentin Huiban, cunoscut publicului băcăuan pentru apartanența sa la „Șezătoare Bacău” , loc unde coase admirabil ii cu modele din vechime, a găsit diverse elemente arhaice care completează cu succes etnografia băcăuană.

Printre multitudinea uneltelor de fierărie, de tâmplărie și cizmărie, printre covoare, ștergare și scoarțe, o piesă atrage atenția în mod deosebit: o sanie care datează din perioada interbelică, lucrată cu iscusit meșteșug care duce cu ea, povestea multor ierni.

Prin expunerea acestei colecții, muzeul intenționează să consolideze relații cu colecționarii particulari, iubitori de folclor, pentru a reda comunității povestea deplină a vechimii noastre, cu dovezi lăsate de strămoșii noștri.

Publicul băcăuan, căruia i se solicită susținerea în acest demers cultural, este așteptat să ia parte la evenimentul lansării.

articolul original.

Un tichet de masă va fi 30 de lei

23 June 2022 at 21:57

tichetele de vacanță pot fi folosite și de copii

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, care prevede că valoarea nominală a unui tichet de masă poate ajunge până la valoarea de 30 de lei.

Legea stabileşte că valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 30 de lei. Prin excepţie, organizaţiile sindicale legal constituite pot acorda din fonduri proprii, ocazional, tichete cadou membrilor proprii care nu au calitatea de angajaţi ai organizaţiei sindicale, prevede actul normativ.

Frecvenţa acordării tichetelor cadou şi valoarea lor se stabilesc de către conducerea organizaţiei sindicale. Prevederile referitoare la achiziţionarea şi emiterea tichetelor cadou se aplică în mod corespunzător. Legea stabileşte şi posibilitatea ca plata taberelor pentru copii să poată fi făcută şi cu voucherele de vacanţă acordate părinţilor.

Astfel, voucherele de vacanţă pot fi utilizate şi pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele şcolare, naţionale sau tematice, organizate pe teritoriul României, la care participă copilul titularului. Procedura privind plata taberelor se stabileşte prin ordin comun al ministrului Educaţiei şi al ministrului Finanţelor, prevede legea.

articolul original.

Blestemul lui „Ceașcă”

23 June 2022 at 21:29

Mulți plâng după viața din comunism, deși, să fim cinstiți și să ne amintim cât era de greu să supraviețuiești (nu zic să prosperi), într-o societate centralizată, în care totul era controlat de partidul unic. Să le mai aduc aminte nostalgicilor (sau celor care nu știu) că, în acei ani, mulți au făcut pușcărie pentru niște știuleți amărâți, furați din tarlaua statului, pe care, culmea!, tot ei o munceau? În timp ce îmbuibații PCR (mulți ajunși prosperi oameni de afaceri, imediat după 1990) primeau acasă portbagaje pline cu merinde de tot felul. Sau de jumătatea de franzelă „Neptun” pe care puteai să o cumperi (dacă aveai cu ce și mai ales dacă erai norocos să o găsești, seara, când veneai de la muncă).

Ori godinele, acele sobițe tip bombă, improvizate pe care, cu noroc, unii orășeni le foloseau ca să își încălzeau apartamentele înghețate, de-a dreptul? Blocurile și așa gri de pe-atunci, cu sutele de coșuri de fum scoase pe lângă ferestre, semănau cu niște nave sinistre eșuate pe bancul de nisip al plajelor părăsite, fumegând sărăcia arsă prin casele pline de igrasie și miros de mucegai. Există riscul ca  … istoria să se repete și, când o veni frigul, o să căutăm tot felul de soluții similare sobelor tip bombă.

Acum, e vară, e bine. Lumea se gândește la concedii, la mare, munte, alea, alea. Mai deschidem un geam, mai renunțăm la o haină și … ziua trece. Baiul va fi la iarnă, când, ferească-ne Dumnezeu!, tare mi-e treamă că mulți nu vor ști cum să mai pună o plapumă peste copii, căci ei vor fi grija. Iar, bătrânii, cu pensii de mai mare rușinea, cel mai sigur, vor mânca mai puțin sau aproape deloc, ca să aibă bani pentru facturile astronomice la gaze sau la încălzire.

Un blestem, aș zice, pe care sinistrul „Ceașcă” l-ar fi trimis asupra noastră, ca răspuns la uciderea lui de către comuniștii care l-au trădat și ne-au furat elanul libertății, în ’89, iar ulterior ne-au consfiscat țara, scoțând-o la mezat.

articolul original.

Zeci de angajatori, reclamați la Inspectoratul de Muncă

23 June 2022 at 21:27

Luna trecută, în fiecare zi, cel puțin câte 2 agenți economici au fost reclamați de către actuali ori foști salariați ai lor că le-au încălcat drepturi de muncă fundamentale. Mai exact, în mai, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău au fost depuse 47 sesizări, unele semnate nu numai de una, ci chiar de către mai multe persoane. Cum era de așteptat, majoritatea plângerilor au avut ca obiect neplata salariilor, a sporurilor cu caracter permanent, a orelor suplimentare de muncă ori a banilor cuveniți pentru concediul medical sau de odihnă.

Alți petenți au sesizat ITM-ul că angajatorul lor nu le-a încheiat contract individual de muncă ori i-a concediat nejustificat sau fără a le acorda preavizul legal. Nu au lipsit nici cazurile în care semnatarii sesizărilor l-au incriminat pe angajatorul lor că a refuzat să le elibereze adeverința din care să rezulte perioada lucrată de ei în unitatea lui și veniturile salariale realizate, pentru care au achitat contribuția la pensie.

Pe parcursul lunii mai, toate cele 47 sesizări au fost rezolvate de către inspectorii ITM. Din păcate, însă, în mai mult de jumătate din cazuri, soluția nu le este favorabilă semnatarilor, deoarece inspectorii ITM nu au găsit la angajatorii incriminați documentele care să probeze cele reclamate. În această situație, reclamanților nu le rămâne decât să apeleze la instanță, care judecă în regim de urgență spețele ce au ca obiect încălcarea legislației muncii.

articolul original.

Poveste din viitorul apropiat

23 June 2022 at 21:25

Domnul Dionisevici era un om prevăzător. Știind să citească semnele timpului, și-a dat seama că vor veni vremuri nasoale. A încercat să le spună vecinilor că o să se împută treaba, că nu va fi gaz, curent și că va fi greu de găsit o pâine. N-a avut cu cine vorbi.

Într-o zi, l-au văzut unii că sapă o groapă în spatele blocului. L-au întrebat ce face. „Las’ că o să vedeți voi, la iarnă”, le-a răspuns el în doi peri. Vecinii l-au lăsat în pace, convinși că Dionisevici a înebunit subit de la atâtea gânduri negre.

Frigul iernii l-a prins pe domnul nostru cu o cămară plină de conserve de carne, pungi cu paste făinoase, pachete cu zahăr și făină. Își luase de pe net un încălzitor pe gaz și câteva butelii de rezervă. Prin casă spânzurase niște becuri LED, legate la niște acumulatori care erau alimentați de la 2-3 panouri solare. Îi ajungeau pentru lumină, puțină muzică și, uneori, pentru câte un film pe tabletă.

Vecinii, care toată vara au ars-o șmecherește pe litoral, prin Europa sau pe aiurea, tremurau de frig. Gazele se opriseră demult. Arseseră copacii de prin curtea blocului și niște garduri ghinioniste din apropiere. Mâncare nu se găsea aproape deloc. Le ghiorăiau mațele de foame pe întuneric.

Într-o zi s-au adunat laolaltă și au discutat problema. Nu se mai putea trăi așa. Unii să aibă totul și alții nimic. Gospodin Dionisevici nu are dreptul să țină mâncarea și căldură doar pentru el, că doar tuturor le e foame și frig. Și de ce să se uite numai el la filme și să asculte muzică?! E obligatoriu să împartă inclusiv panourile solare. Așa e corect și drept.

Și-a luat fiecare câte ceva, o piatră, un cuțit, o țeavă și s-au dus să-i spargă ușa.

Dar domnul Dionisevici prevăzuse și asta.

Îi aștepta cu un kalașnikov setat pe foc automat.

Groapa din dosul blocului și-a dovedit utilitatea.

Acum, domnul Dionisevici este singurul locatar al clădirii și nu mai e deranjat de nimeni…

articolul original.

Substanțe susceptibile de a fi interzise la deținere, descoperite asupra a doi bărbați din Bacău

23 June 2022 at 11:41

Un echipaj de jandarmerie din cadrul Grupării Mobile „Alexandru cel Bun” Bacău a depistat doi bărbați care aveau asupra lor resturi de substanță vegetală de culoare galben verzui, cu miros înțepător, învelite într-o folie de aluminiu și un dispozitiv de mărunțit (grinder), care, de asemenea, conținea același tip de substanță, existând suspiciunea că aceasta să fie interzisă la deținere.

Cei doi bărbați erau într-o zonă retrasă, în spatele unei scări de bloc, iar la apariția jandarmilor au devenit agitați.

Întrebați fiind despre substanțele descoperite asupra lor, aceștia au recunoscut că le aparțin și au declarat verbal că le folosesc ocazional.

Celor doi bărbați le-au fost întocmite actele de sesizare pentru săvârșirea infracțiunii „deţinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept”, în conformitate cu prevederile Legii nr. 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Documentele întocmite de jandarmi, împreună cu bunurile găsite asupra persoanelor în cauză au fost predate instituției competente pentru continuarea cercetărilor.

articolul original.

Experiența Orange 5G disponibilă de astăzi în municipiul Bacău

23 June 2022 at 11:40

Orange România continuă extinderea rețelei 5G și, începând de astăzi, oferă locuitorilor, autorităților publice și companiilor din municipiul Bacău acces la cea mai bună experiență de conectivitate.

Bacăul devine al 18-lea oraș din țară în care rețeaua Orange 5G este disponibilă, alături de Brașov (inclusiv Poiana Brașov), București – acoperit 100% 5G, Craiova, Cluj-Napoca, Constanța (inclusiv stațiunea Mamaia), Iași, Timișoara, precum și în Bragadiru, Chitila, Măgurele, Otopeni, Ovidiu, Pantelimon, Popești-Leordeni, Predeal și Voluntari.

Astfel, clienții cu un abonament Orange 5G şi un dispozitiv compatibil vor beneficia de acces în cea mai rapidă rețea 5G din România, conform certificărilor Ookla, și se vor bucura de viteze maxime de download de până la 1.2 Gbps.

Extinderea reţelei 5G vine în contextul creşterii tot mai mari a consumului de date mobile, dar şi a nevoii clienţilor pentru conectivitate neîntreruptă. În plus, clienții rezidențiali pot alege abonamentul 5G [3] care li se potrivește și au la dispoziție o gamă variată de telefoane 5G în magazinul online Orange. În același
timp, companiile și administrațiile publice pot accesa internet fix de mare viteză, chiar și acolo unde nu există fibră optică, datorită soluției Orange Business Services de Wi-Fi 5G la punct fix.

Orange 5G | Noi oportunități de dezvoltare

Cu viteze maxime de descărcare de până la 1.2 Gbps şi viteze medii de 600 Mbps, rețeaua Orange 5G este capabilă să ofere utilizatorilor o experienţă similară celei oferite de internetul prin fibră optică, dar deschide și noi oportunități de dezvoltare în zona de inovație și cercetare.

Rețeaua Orange 5G aduce nu doar viteze superioare tehnologiilor existente, ci şi latenţe reduse. Acestea se traduc printr-un timp de răspuns al reţelei extrem de scăzut, de nivelul milisecundelor, ce deschide noi posibilități de business, precum interconectarea mașinilor inteligente, dezvoltarea de soluții de telemedicină,
transmiterea unor cantități mari de date necesare transmisiunilor 4K, live [5] și multe altele.

Pentru a oferi clienților săi cele mai înalte standarde de conectivitate 5G, Orange inovează constant în acest domeniu. Astfel, în martie 2021, Orange și Institutul de Cercetare CAMPUS al Universității Politehnica din București au deschis primul laborator 5G din România, un hub în care mediul academic, startup-urile și companiile pot să inoveze și să testeze soluțiile bazate pe tehnologia 5G. De asemenea, în primul trimestru din 2022, capacitățile 5G au fost testate cu succes, în premieră în
laboratorul 5G Orange din România, unde a fost realizată prima sesiune de date ce folosește nativ doar infrastructura 5G, respectiv rețeaua de tip StandAlone (5G SA), ceea ce permite uRLLC (Ultra-Reliable Low Latency Communications), oferind latență de sub 5ms și capacitate mare de transfer a datelor în partiții dedicate ale rețelei 5G.

articolul original.

Comunicat de presă

23 June 2022 at 11:16

articolul original.

Persoană în stare de inconștiență, găsită la Insula de Agrement

23 June 2022 at 11:12

Astăzi, în jurul orelor 08.40, polițiștii locali din cadrul Serviciului de Ordine Publică și Evidența Persoanei care patrulau pe Insula de Agrement Bacău au observat pe ponton, o persoană de sex masculin care se afla într-o poziție nefirească.

Dat fiind faptul că aceasta se afla în stare de inconștiență și abia mai respira, polițiștii locali au așezat persoana într-o poziție optimă și au supravegheat-o până la sosirea unei ambulanțe solicitate prin apel la 112.

Bărbatul în vârstă de aproximativ 40 de ani a fost preluat de echipajul SMURD, pentru a primi îngrijirile medicale de specialitate la Spitalul Județean de Urgență Bacău.

articolul original.

Evaluarea Națională 2022: Șapte medii de 10 în județ

23 June 2022 at 10:16
Elevii înca nu știu dacă vor putea să își vadă notele afișate la avizierul școlii

Astăzi, 23 iunie, s-au afişat primele rezultate la Evaluarea Naţională 2022. În judeţul Bacău, din cei 5.110 candidaţi înscrişi, 4.762 au primit note, restul au absentat (fie la o probă, fie la ambele, fie la toate trei, în cazul candidaţilor care au avut de susţinut examenul şi în limba maternă).
‼️ S-au înregistrat 7 medii generale de 10 (zece). De asemenea, la Limba şi literatura română 29 candidaţi au fost notaţi cu 10 (zece), iar la Matematică 77 candidaţi au obținut nota 10 (zece).

Statistic sunt şi:
• 640 de candidați cu medii între 9 și 9.99;
• 851 de candidați cu medii între 8 și 8.99;
• 758 de candidaţi cu medii între 7 și 7.99;
• 849 de candidaţi cu medii între 6 și 6.99 și
• 808 de candidaţi cu medii între 5 și 5.99.

În total, 3.913 de candidaţi au medii peste 5 (cinci), adică un procent de 82,2%, mai mare decât anul școlar trecut, când a fost de 74,7%, și foarte aproape de media națională din acest an, care este de 82,3%.

Contestațiile se depun în zilele de 23 iunie (între orele 16:00 – 19:00) și 24 iunie 2021 (între orele 8:00 – 12:00), la centrele de examen unde candidații au susținut probele. Acestea pot fi transmise și online. Candidații care depun fizic sau transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat la cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cazul candidaților minori.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afişate în data de 30 iunie.

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe Internet, respectându-se Regulamentul General privind Protecția Datelor Personale, în baza unor coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite acestora, cu semnătură de primire, la prima probă susținută.

Media generală obținută la Evaluarea Națională va conta în proporţie de 80% la admiterea în liceu, restul de 20% fiind media generală de absolvire a claselor V-VIII.

articolul original.

O nouă amânare, cu nouă luni, a ratelor la bănci

23 June 2022 at 08:29

Băcăuanii care se confruntă cu dificultăți financiare, urmare a avalașei prețurilor crescute, vor avea posibilitatea să amâne cu nouă luni plata ratelor scadente la bănci și la instituțiile financiare nebancare (IFN). 

Decizia fusese anunțată în urmă cu o lună, în pachetul Guvernului de măsuri sociale și economice „Sprijin pentru România”. Recent, însă, Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere un proiect de ordonanță prin care urmează să le acorde această facilitate celor care au împrumuturi luate de la bănci până la 30 aprilie 2022. O astfel de păsuire a mai fost aplicată și în 2021.

Cine vor fi beneficiarii?

Beneficiarii acestei măsuri vor fi atât persoanele fizice, cele fizice autorizate, întreprinderile individuale, cele familiale, întreprinderile mici și mijlocii, profesiile liberale, cât și firmele. Se va putea cere suspendarea pe o perioadă de cel mult nouă luni atât a ratelor, cât și a dobânzilor și comisioanelor. Amânarea plății ratelor la împrumuturi va fi posibilă doar în cazul celor care nu au restanțe la data solicitării, dar nici în ultimele șase luni înainte de această dată. Pe de altă parte, condiția este ca solicitantul să nu beneficieze, la data solicitării, de o soluție sau un plan de restructurare a datoriilor, agreat cu creditorul, în ultimele trei luni anterioare intrării în vigoare a măsurii. În plus, solicitanții nu trebuie să fie în insolvență sau incapacitate de plată la data cererii și nici nu sunt subiectul unei proceduri de executare silită inițiată de un alt creditor.

Ce trebuie făcut?

Pentru a beneficia de suspendarea plății ratelor, va fi nevoie de o solicitare adresată instituției de la care a fost luat creditul, în cel mult 30 de zile calendaristice de la momentul în care măsura va deveni aplicabilă. Dosarul va trebui să includă și o declarație pe proprie răspundere, din care să rezulte o creștere cu minimum 25% a cheltuielilor medii lunare ca urmare a creșterii prețurilor, în ultimele trei luni anterioare solicitării, față de aceeași perioadă a anului trecut. Răspunsul creditorului va trebui să vină în alte 30 de zile.

articolul original.
❌