ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 3 February 2023Deșteptarea

Ce se ascunde în spatele violenței din școli. Monstrul pe care nimeni nu vrea să-l vadă

3 February 2023 at 14:13
image

Anul a început destul de violent în unitățile de învățământ din Bacau. Două eleve de la Şcoala Generală Mircea Cancicov Bacău, s-au luat la bătaie chiar pe holul şcolii. A mai fost fetița care s-a aruncat de la etajul 10, apoi cea care și-a dat foc în curtea casei. A fost, apoi, incidentul de la Liceul Mangeron. S-a aflat, apoi, că, înainte de incidentul filmat și făcut public pe rețelele de socializare, a mai fost un episod, cu mușcături și soldat cu scăderea notei la Purtare. Între acestea, petrecerea de la Școala Miron Costin pare o nimica toată, deși s-a soldat cu demiterea directorului și proteste ale părinților.

Problema nu este că au existat aceste incidente. Ci că, așa cum a spus și Consiliul Judetean al Elevilor, astfel de incidente sunt mult mai dese, aproape ceva obișnuit, dar sunt ascunse de conducerea unităților de învățământ. Cum nu se vorbește aproape nimic despre consumul de droguri din școlile și liceele Bacăului. Consum, care deși nu-l vedem expus, există și aflăm despre el în mod indirect din poveștile psihologilor, de exemplu.

Ceea ce se întâmplă, astăzi, nu a apărut din senin. Violența, bullyingul, consumul de droguri sunt consecințele modului în care evoluează societatea. A dezinteresului părinților față de copii sau, din contra, a unui interes care se manifestă, însă, prin tragerea la răspundere exclusiv a profesorilor pentru toate cele care li se întâmplă elevilor. Profesorul a ajuns să răspundă daca un elev bate alt elev, dacă își rupe oasele în timp ce dă cu piciorul într-o ușă, dacă elevul ia note proaste, dacă nu învață sau dacă răspunde urât. În același timp, ferească Domnul ca un profesor să facă observație unui elev, că dacă îl trage de mânecă se lasă cu dosar penal…

La vinovăția colectiva participă și modul în care managementul unităților școlare înțelege să trateze acest gen de evenimente: se ascund ca să nu fie afectat „prestigiul școlii”. De fapt, se pune batista pe țambal pentru ca părinții să nu afle și să decidă să-și mute copilul la altă școală. Într-o societate în care populația școlară scade de la an la an, pierderea unor elevi devine problematică deoarece poate lăsa profesorii fără catedră.

Componenta psihologica joacă și ea un rol important; dupa cei doi ani de „pandemie” în care societatea a fost injectata masiv cu frici care au generat traume, cu lockdownuri, învățământ de acasă, cu izolete, ambulanțe, poliție și Armată pe străzi, nu este de mirare că înregistrăm astfel de reacții. Și iar, nimeni nu vrea să vorbească despre acest gen de traume care se adâncesc și declanșeaza, acolo unde mecanismele de protecție sunt slăbite, explozii de violență.

Toate acestea, plus alte elemente particulare, se adună. Apar consecințe. Dar nu se discută niciodată cauzele și solutiile. Se pune batista pe țambal sau se găsesc explicatii facile, bune să mai acopere puțin scandalul. Pentru că societatea, în esenta ei, este o societate bolnavă, incapabilă să gasească o soluție. Nu cu procese televizate, camere video, politiști pe holul școlilor se va rezolva această problemă.

articolul original.

Bătaia de la Mangeron și petrecerea de la Miron Costin devin piesă de teatru

3 February 2023 at 10:20
image

Cazul elevilor bătuți în toaleta Liceului Dumitru Mangeron din Bacău și petrecerea cu animatoare și solistă de la Școala Miron Costin vor fi subiectul unei piese de teatru care va fi scrisă de Valentin Braniste, care conduce proiectul „Teatru de Kartier”, și care are experiența scrierii unor piese bazate pe evenimente recente internaționale sau locale.

Piesa se va numi ,,Bulliyng”.

„În fiecare liceu din tara există Bulliyng și în fiecare există un tătic bombardier și un minor bombardier. Victimele colaterale pot prezenta efecte secundare în funcție de apartenența la politic sau cluburile de MMA”, expune autorul problema.

„Profesorii trebuie sa fie plătiți suplimentar pentru cursurile de full contact și să doarmă în școli cu camere web in toalete. Totul devine conspirație atunci când ancheta avansează. Ce găsim? Nu există vinovați, copiii sunt de vina. Părinții sunt ocupați cu emigratul sau cu Netflix-ul. Statul e ocupat cu alegerile. Profesorii, ah, profesorii ăștia sunt butonul de panică care se blochează în pauza mare. Orele de Dirigenție sunt placebo”, spune Valentin Braniște.

Piesa va avea a avea 3 sau 4 personaje și va fi jucată în școli ca și piesa „O familie de nota zece”.

articolul original.

Când ideologia se află în conflict cu realitatea

2 February 2023 at 22:18
image

Nu este absolut nici o noutate. Și nici nu este vorba să opereze doar în domeniul politic. Cunoaștem acest conflict din marketing. Măcar, la nivelul teoriei economice, au avut curajul să-l recunoască și chiar să-l denumească. Se numește dizonanță cognitivă și e împrumutat din psihologie. Când între comportamentul și credințele unei persoane apar conflicte, persoana va încerca să schimbe percepția asupra realității pentru a rezolva conflictul. Ai cumpărat o mașină destul de scumpă și observi că ea consumă mai mult decât îțipoți permite? Ei, bine, vei zice, măcar voi da pe spate lumea cu noua achiziție. Conflictul s-a rezolvat pentru că ai modificat percepția realității; nu te mai interesează costul, ci beneficiul de imagine.

În politică s-a întâmplat la fel de la începutul lumii. Fiecare regim a produs conflicte raționale și le-a rezolvat mai bine sau mai rău schimbând percepția publică asupra realității. Mergem în Lumea Nouă s-o jefuim? O, nu , mergem s-o civilizăm! Cucerim jumătate de Europa ca să o ducem mai bine? O, desigur că nu, noi o „eliberăm”. Interzicem alimentația tradițională și vă băgăm pe gât viermi și gândaci ca să ne creștem profiturile? Din contra, ne preocupă sănătatea voastră și a planetei. Și așa mai departe, înțelegeți cum stă treaba.

Cam așa s-a întâmplat su cu „pandemia” și chiar și cu conflictul din Ucraina. Băgăm în Ucraina arme și muniții la greu ca să distrugem Rusia într-un conflict pe care l-am încurajat? Nu, desigur că nu, noi milităm pentru libertatea și prosperitatea țării respective. Deși învinge pe toate fronturile, Ucraina nu mai are arme, muniții și soldați? Da, pentru că… ia te uite ce frumos răsare soarele, și până la urmă cine ești tu de pui asemenea întrebări?!

Realitatea este că Ucraina a pierdut propriul său armament – blindate, artilerie, aviație – pe care le avea (și nu avea puțin) cât și        aproape tot armamentul trimis de NATO ca să-și înlocuiască pierderile. Dar, oficial, ni se spune că treburile-s bune, acuși se apucă ucrainenii de contra-atac și o să cucerească Crimeea. Avem un frumos conflict cu realitatea, pe care autoritățile îl rezolvă, elegant, schimbând… percepția realității prin cenzură și propagandă. Veștile negative sunt interzise, cele pozitive sunt maximizate – când nu sunt de-a dreptul inventate. A trecut un an din acest coflict, am avut Fantoma Kievului care a nenorocit toată aviația rusească, am avut gospodina care a doborât drona cu borcanul cu murături, am avut moșneagul care a doborât avionul rusesc cu pușca de vânătoare, capra care a aruncat rușii în aer, bunicuța care a otrăvit rușii cu plăcinte, iar Rambo se încălzește pe tușă așteptând ocazia să înfrunte singur intreagă armată rusească și să doboare elicopterele cu arcul.

Partea cea mai frumoasă abia acum urmează, când realitatea începe să dea pe dinafară și nu mai poate fi mascată. Iar autoritățile vor începe să caute mijloace să se adapteze la noua realitate încercând, în același timp, să nu-și piardă posturile explicând cetățenilor că tot ceea ce li s-a spus până acum nu era chiar așa…

articolul original.
Before yesterdayDeșteptarea

Paradoxul salarial: Leafa crește dar scade

2 February 2023 at 05:15

Datele statistice indică un fenomen îngrijorător care se petrece atât la nivel național,cât și la nivel local: salariile cresc nominal față de lunile anterioare dar, în termeni reali, ele scad față de perioadele similare ale anilor trecuți.

Paradoxul este dat, fără îndoială de inflație. Rata de creștere a salariilor nu acoperă nici pe departe devalorizarea leului. Ne întoarcem într-o perioadă de care speram să fi scăpat, cea a anilor ’90, când inflatia a măcinat economiile populației și puterea de cumpărare, cănd, deși salariile creșteau nominal de la luna la lună, populatia putea cumpăra tot mai puține produse.

La nivel național

Conform Direcției Județene de Statistică Bacău, la nivelul economiei naţionale, câştigul salarial mediu brut în luna noiembrie 2022 a fost de 6.679 lei, cu 3,4% mai mare în termeni nominali față de luna anterioara și cu 12,4 la sută mai mare față de luna noiembrie 2021. În realitate, însă, când se introduce în calcul și rata inflației, creșterea față de luna anterioară a fost de doar 2,1 la sută iar față de luna noiembrie 2021, cele 12 procente de creștere se transformă într-o scădere de 3,8 la sută. Adică, deși salariul mediu a crecut nominal cu 12,4 la sută într-un an, în realitate, cu acești bani se poate cumpăra mai puțin cu 3,8 procente. Adică, prețurile au crescut mult mai rapid decât salariul. Același lucru se întâmpla si când ne raportăm la salariul net. Câştigul salarial mediu net la nivelul economiei naţionale a fost în luna noiembrie 2022 de: 4.141 lei, cu 3,3 la suta mai mare față de luna anterioară și cu 13,6 % mai mare față de noiembrie 2021. în termeni reali, însă, creșterea a fost de 2,0% față de luna anterioară iar față de noiembrie 2021, a scăzut cu 2,7%

Pe plan local e mult mai rău

Dacă la nivel național, salariul mediu a scăzut în termeni reali față de 2021, pe plan local situația este mai gravă întrucât salariul mediu la nivelul județului este mai mic. Dar, ca și cum lucrurile nu ar fi suficiente, la nivelul județului Bacău se înregistrează o scădere mai mare în termeni reali a salariului mediu decât la nivel de țară. Cu alte cuvinte, ori, în Bacău, creșterea prețurilor e mai mare decât la nivel național, ori salariile la nivelul județului cresc mai greu. Ori, după cum vom vedea, amândoua ipotezele sunt adevărate, Așadar, în luna noiembrie 2022 câştigul salarial mediu brut a fost în judeţul Bacău de 6.050 lei /persoană, cu 629 lei/persoană mai mic decât cel înregistrat la nivelul economiei naţionale (-9,4%). Deși salariul mediu brut la nivelul județului a crescut cu 6,2 la sută față de luna anterioară, și cu 10,98% față de noiembrie 2011, în realitate, dacă-l ajustăm cu rata inflație, a scăzut cu 4,9% față de acceași perioadă a lui 2021. Dacă dăm la o parte taxele și impozitele, salariul mediu net a fost, în judeţul Bacău, de 3.812 lei/persoană, cu 329 lei/persoană mai mic decât cel înregistrat la nivelul economiei naţionale (-7,9%). Salariul mediu net a crescut cu 5,9% față de octombrie 2022 și cu 12,01% față de noiembrie 2021, dar a scăzut, în termeni reali, cu 4,1 la sută față de perioada similară a anului anterior.

Concluzie

Ce se poate spune din aceste cifre, în afară de faptul că salariile își pierd încetul cu încetul din puterea de cumpărare? Există o diferență de dinamică între evoluția pe plan local și cea pe plan național. Salariile la nivel județean cresc mai lent (10,98% față de 12,4% brut sau 12,01% față de 13,6% net) în termeni nominali dar puterea de cumpărare scade mai accentuat la nivelul judetului Bacău decât media pe țară: 4,9% față de 3,8% brut sau 4,1 față de 2,7% net. Adică, în vreme ce angajatorii, care, oricum, plătesc sub media natională, cresc mai greu salariile față de nivelul national, prețurile, în județul Bacău, cresc mai repede decât la nivelul țării.

În mod oficial, prețul alimentelor a crescut cu 21,55% într-un an (nov 2022/nov.2023). Cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la ouă, margarină, zahăr sau unt, produse la care pretul a crescut peste medie. Cu toate acestea, statistica înregistrează un fenomen interesant: în piețele țărănești, prețul produselor nu prea a crescut, în unele cazuri chiar a scăzut. Prețul la cartofi, conopidă, varză, morcovi ceapă, usturoi, nuci sau oua a scăzut în piețele din Bacău. La Moinești, Onești sau Buhuși, situația este alta. În aceste orașe, de exemplu, prețul ouălor a crescut cu pâna la o treime (Moinești), în vreme ce în Bacău a scăzut cu 10%.

articolul original.

Ultrascurte

1 February 2023 at 22:42
image

Lidl anunță că va pune în practică un program de alimentație rațională, crescând proporția de produse „sustenabile și cu amprentă mică de carbon”, pe bază de plante.

„Muntele” Teufelsberg pare o anomalie pe terenul aproape plat al Berlinului. Și chiar este.  „Muntele” a fost ridicat prin depozitarea resturilor de moloz provenite din ruinele clădirilor orașului, în urma bombardamentelor și luptelor din WW2.  Teufelsberg = Muntele Diavolului, în traducere.

Ultima modă în Ucraina: Comisariatul militar comandă mâncare iar când curierul aduce comanda, i se înmânează ordinul de chemare…

O doamnă ministru de interne dintr-o țară vecină și soră s-a sictirit pe mașina de serviciu Toyota Landcruiser și a vrut neapărat Skoda Kodiaq. Dacă doamna a vrut, s-a executat, s-a mers la reprezentanță și s-a cumpărat o frumoasă Skoda, în configurația dorită de madam. Cum a văzut-o, doamna ministru s-a isterizat. Ea se gândise la o Skoda neagră și i s-a adus o Skoda bleu. Nu i se potrivește culoarea.  Așa că Skoda a fost băgată în garaj și doamna ministru merge cu Toyota până când reprezentanța aduce o Skoda neagră care să fie schimbată pe Skoda bleu…

Știați că încă se mai fac vreo 80.000 de teste COVID (PCR și antigen) în România în fiecare săptămâna? Evident, față de 620.000 pe săptămână acum un an e aproape nimic. Și totuși, cineva încasează pentru asta.

Istorie mai puțin cunoscută. URSS a stins un incendiu la un puț de gaz folosind o bombă nucleară. S-a întâmplat în Uzbekistan, în 1966, și a fost folosită o bombă de 30 kT.

Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, a declarat că, deși Lituania nu are tancuri de trimis în Ucraina, s-a alăturat parțial așa-numitei coaliții „leopard”.  „De fapt, ne-am alăturat parțial”, a declarat ministrul Apărării, „da, nu avem tancuri, dar avem o părere despre tancuri”.

De la Dionisie cetire: Băieții și fetele care făceau zid în apărarea urșilor care se dedulceau la oile și porumbul oamenilor, cer, acum, uciderea câinilor maidanezi pentru că nu mai pot oamenii să facă jogging prin habitatul lor… Ce-i, mă, nu vă mai plac animalele sălbatice? Nu mai au dreptul la teritoriu? Nu mai au dreptul la viață? Acum trebuie omorâte pentru că s-au înmulțit peste măsură și amenință oamenii? Parcă era vina oamenilor că urșii strică recolte, atacă animalele domestice și, ocazional, mai molfăie și câte un țăran…Eu zic să vă hotărâți și să aplicați aceeași măsură și în cazul urșilor, și în cazul câinilor. Că nu se poate fiecare cu măsură sa…

articolul original.

Alt fonfleu demolat

31 January 2023 at 22:16
image

La alegerile americane la care a câștigat Trump a făcut senzație scenariul Russiangate conform căruia procesul electoral a fost influențat masiv de Rusia, pentru ca Hillary Clinton să nu câștige. Despre celebrul „dosar” întocmit de un agent secret britanic care ar fi demonstrat implicarea Kremlinului în propulsarea lui Trump s-a scris până când s-a demontrat ca totul a fost doar un alt fonfleu menit să distragă atenția. La momentul respectiv, însă, a existat și o altă „dovadă” a implicării rusești în alegerile americane: Alianța  pentru Democrație de Securitate a pretins ca a descoperit o serie de conturi Twitter care promovau influența rusească. A fost alcătuit un eșantion de 644 de conturi pe care l-a numit „Hamilton 68” și a insistat că sunt conturi ale unor agenți ai Kremlinului care încearcă să destabilizeze societatea americană, să promoveze interesele rusești și așa mai departe.

În ciuda faptului că nu s-au dat decât descrieri vagi ale modului în care au fost incluse cele 600 de conturi în eșantionul agenților de influență ai Kremlinului, presa americană a publicat, pe larg, povești despre cum încearcă propaganda rusească să influențeze politica americană.

Câțiva ani mai târziu, după ce Elon Musk a cumpărat Twitter și a început să dea informații despre modul în care platforma a fost folosită în campanii de cenzură și dezinformare, se dovedește ca toată povestea a fost un fals, și că aproape toate cele peste 600 de conturi din eșantionul Hamilton 68 erau americane și nu rusești. Jurnalistul Matt Taibbi, care a primit acces la resursele Twitter, scrie pe larg despre acest subiect.

Compania Twitter a comandat o analiză a celor 644 de conturi și a descoperit ca numai 36 erau rusești. Conturile pe care Hamilton 68 a susținut că erau legate de „activități de influență rusă online” nu erau doar în mare parte covârșitoare de limba engleză (86%), ci mai ales aparțineau unor „oameni legitimi”, în mare parte din SUA, Canada și Marea Britanie.

„Am cerut comentarii de la o gamă largă de actori – de la Alianța pentru Asigurarea Democrației la Watts și McFaul și Podesta și Kristol până la editori și directori de știri de la MSNBC, Politico, Mother Jones , Washington Post , Politifact și alții. Nici unul nu a răspuns. Toți se prefac că acest lucru nu s-a întâmplat”, scrie Taibbi.

Povestea cu Hamilton 68 este doar o mică parte din dezvăluirile apărute după preluarea de către Musk a Twitter. Deloc surprinzător, aceste dezvăluiri nu și-au găsit locul în presa mainstream. Nici nu aveau cum; publicul ar fi aflat cum serviciile secrete americane au intervenit în campania electorală pentru a bloca, de exemplu, informațiile despre laptopul pierdut al lui Hunter Biden; cei care au scris despre subiect s-au trezit cu conturile blocate pe motiv că fac propagandă rusească. Pentru că serviciile au decis ca povestea laptopului este un fals pus la cale de serviciile de propagandă ale Kremlinului. Povestea a fost ținută ascunsă până au trecut alegerile. Alte informații se referă la blocarea conturilor celor care aveau opinii „periculoase”, care criticau establishmentul, pe Biden sau aveau vederi prea conservatoare.

articolul original.

Propaganda celorlalți este bună

30 January 2023 at 22:08
image

Vorbeam, ieri, despre propaganda rusească și teama autorităților noastre cum că românii vor fi victime ale acesteia. Aceleași autorități, însă, nu au nici o teamă că românii vor cădea pradă celeilalte propagande, a „aliatului strategic”. Din acest punct de vedere, autoritățile noastre sunt liniștite. Nu că aliatul strategic nu ar iniția nici o campanie de propagandă,ci că această propagandă este acceptată și dorită.

Problema este că, dacă vom considera propaganda rusească a fi contrară intereselor naționale, vom putea fi siguri că propaganda aliaților corespunde intereselor noastre? Mesajele nu sunt atât de complicate încât să nu poată fi descifrate ușor. Ce vrea aliatul strategic de la noi? Să considerăm Rusia dușman și Ucraina prieten, cu asteriscul că și în condițiile în care Ucraina face gesturi neprietenoase față de noi, să o considerăm, în continuare țară prietenă și s-o alimentăm cu ceea ce are nevoie.

Un alt mesaj tot mai circulat în ultima vreme se referă la modul în care trebuie să considerăm forțele militare rusești a fi foarte slabe în raport cu cele NATO și/sau ale Ucrainei; să fim convinși că rușii sunt infrânți pe toate fronturile, că iau bătaie, pierd soldați, sund conduși de dicatori nebuni și vor pierde totul.

Acest mesaj este esențial pentru a convinge viitoarea carne de tun românească de faptul că o eventuală aventură în războiul din Ucraina nu ar fi decât un galop de sănătate, să nu ne mai batem capul și să ne aruncăm cu ochii închiși ca și în cele două războaie mondiale. Să ne amintim cum în primul am crezut promisiunile Franței și am atacat Austro-Ungaria absoluți nepregătiți de război și în mai puțin de un an am pierdut trei sferturi din teritoriul național. În al doilea, la fel de nepregătiți, am atacat URSS alături de aliatul strategic de atunci și rezultatul se cunoaște: am fost la un pas de dispariția că stat și am plătit zeci de ani despăgubiri de război.

Este interesant că propaganda asta nu este nouă. Este chiar foarte veche; a fost lansată de francezi acum 2-300 de ani când aveau nevoie ca românii să oprească exapansiunea rusească spre Marea Mediterana, să nu strice ploile comerțului francez, a fost preluată de germanii care aveau nevoie de aliați în războiul lor de expansiune spre Est și, acum, este luată la pilă de americani care au nevoie, la rândul lor, de aliați în conflictul pe care-l coordonează cu Rusia.

De fiecare dată elementele au fost cam aceleași: rușii sunt niște barbari, care nu se pricep la nimic, doar la băut și care pot fi alungați foarte ușor în Asia dacă ne încordăm puțîn la ei; pe urmă e păcat să stăpânească atâtea avuții, de la terenuri fertile până la resurse ale subsolului când toate acestea ar putea fi luate fără probleme de „aliații strategici” și folosite cu cap, occidental și capitalist.

Culmea este că, în timp ce schimbă idei de genul acesta, unii se mai întreabă de ce am plătit ani de zile despăgubiri de război rușilor și de ce „elitele noastre” care au sprijinit războiul din Est au putrezit în închisori după 1945.

articolul original.

Puterea și Cenzura

29 January 2023 at 22:45
image

O postare a poetului Mircea Dinescu despre acțiunile de intimidare la adresa preoților români din Bucovina și la incendierea bisericilor românești a fost ștearsă de pe Facebook. Nu îndeplinea standardele comunității. Factcheckerii au decis că prigoana împotriva elementului românesc de către regimul Zelensky este o minciună. Sau măcar o „malinformare”, cum se spune în termeni scorțoși știrilor reale pe care establishmentul le consideră că îi sunt defavorabile și le interzice.

Cu alte cuvinte, știm că există o problemă cu românii din Bucovina, problema creată de regimul Zelensky, dar „aliații strategici” ne interzic s-o discutăm și să luăm măsuri.

În Republica Moldova, șase televiziuni au fost închise pe motiv că transmiteau „propagandă rusească”. Un tefelist moldovean, vicepreședinte al Parlamentului și înalt ștab al partidului de guvernământ este rugat să dea exemplu de o știre difuzată de una dintre televiziunile închise și care ar fi conținut propagandă rusească. „Nu mă uit la televizor”, a fost răspunsul deputatului Mihai Popsoi. Știrea cu răspunsul impertinent al deputatului moldovean a fost publicată pe canalul Telegram Sputnik, canal care este interzis în România pe motiv că… transmite propagandă rusească.

Ca și pe vremea COVID-ului, autoritățile interzic știrile care le contrazic narativa; dacă se întâmplă ceva ce nu e cum spune Guvernul sau „aliatul strategic”, atunci este fals, propagandă și nu trebuie nici crezut și nici verificat; trebuie șters de îndată.

Astăzi vedem cum ies la iveală falsurile plantate de autoritățile medicale dar și de cele politice cu privire la „pandemie”. Mai țineți minte fluturașii care spuneam că dacă te vaccinezi, scapi de îmbolnăvire? Că nu-s efecte secundare? Că vaccinurile scoase din căciulă în câteva zile au fost studiate cu atenție?

Peste un an sau doi, sunt șanse extrem de mari să vedem cum toate informațiile care ne-au fost livrate de autorități cu privire la conflictul din Ucraina să fie declarate false. Să aflăm că, din nou, am fost mințiți pentru tot felul de interese politice și financiare.

Mi-e teamă, însă, că atunci, cei care au promovat falsurile nu vor mai dormi liniștiți, ca după pandemie. Pentru că, atunci când se va spune adevărul la noi, lumea se va fi schimbat din temelii, zonele de influență se vor fi modificat iar colaborationistii s-ar putea să aibă nevoie de calitățile lor fizice ca proaspăt angajați ai unor companii de stat cu obiect de activitate în construcții.

articolul original.

Povestea de vineri: Dionisie Bătrânul și tătarii

26 January 2023 at 22:59
image

Un stră-stră-răzbunic de-al lui Dionisie, pricepându-se el să citească semnele timpului, a stat și a socotit că or trecut cam mulți ani de la ultima invazie tătărască și că ar fi cazul să se aștepte la așa ceva.

Din iarnă le-a spus megieșilor să iasă și să repare podul de la intrarea din sat. Că satul avea o șmecherie născocită de un străbun de-al său: înconjurat de niște râpi adânci, în sat se putea întră doar pe un pod și numai dacă știai secretul mecanismului, pentru că altfel, ajungeai pe la jumătate și podul se deschidea iar nefericiții care s-ar fi aflat pe el ar fi căzut în sulițele înfipte sub el. În cealaltă parte a satului era o peșteră mare și îmbârligată în care se puteau adăposti zile întregi toți sătenii.

Podul cu dichis era menit să întârzie o mică de ceas orice dușman, cât să lase timp sătenilor să se ascundă în peștera. Dar, de vreo 20 de ani, nimeni nu se mai ocupase de pod și mecanismul se stricase. Ca să se răstoarne, trebuia, acum, să tragă cineva de o funie. Și ca să tragă, se expunea săgeților ălora de-ar fi venit.

Așadar, strămoșul lui Dionisie se chinuia încă din ianuarie să scoată lumea la muncă, dar sătenii, îndemnați de străbunicul factcheckerului Belizarie nu voiseră. În februarie au zis că e frig, în martie că e post, în aprilie o fost Paștele, în mai era Luna Pădurii, în iunie trebuia strâns grâul și așa se face că pe la sfârșitul lui iulie se dădu veste că vin tătarii…

Într-o seară, s-au strâns bărbații la sfat. Ce să facă dacă vin ăia peste ei?

După un ceas de ceartă și aruncat vina de la unul la altul, s-au decis: întrucât Dionisie nu avea familie, va trebui să se sacrifice pentru binele satului și să stea de veghe la pod. Când or veni tătarii, să aștepte până ajung la jumătatea podului și apoi să tragă de funie. Evident, că n-or să cadă toți în capcană, și unii or să-l vadă și or să-l săgeteze; dar Dionisie să știe că va muri eroic, salvând sătenii…

Asta a spus-o strămoșul lui Belizarie, în aprobarea tuturor bărbaților.

– Cum, bă, adică io v-am avertizat, v-am rugat să reparați podul, să ieșiți la muncă și tot io să mă sacrific pentru că pe voi v-o durut în fund?

– Da, bre, te sacrifici pentru binele comun, pentru ca satul să supraviețuiască, să ducă mai departe numele nostru. Noi nu ne putem sacrifică, avem familii, responsabilități, unii sunt bolnavi, au vătămătură… Da’, fii pe pace, te vom îngropa cu cinste și te vom pomeni după datină!

Dionisie  nu mai spuse nimic.

A două zi se văzu, pe la prânzișor, șfara de fum care vestea venirea tătarilor. Dionisie se duse la pod și, în vreme ce sătenii se grăbeau să se caute unii pe alții ca să meargă în peșteră, se ascunse într-o bortă și stătu acolo fără să spuie nimic.

Nici prin gând nu-i trecea să tragă de funie și, apoi, să moară eroic.

Tătarii, dară, veniră repede, trecură podul fără să bănuiască vreo capcană și prinseră jumătate din sat în funii. Unii reușiră să se ascundă în peștera, între ei fiind și străbunicul lui Belizarie, motiv pentru care neamul factcheckerilor a supraviețuit.

Cum veniră de repede, așa plecară tătarii. Dionisie reuși să iasă din bortă înainte să se dezmeticească sătenii rămași și plecă și el în lumea mare, sătul să tot vorbească pereților și să fie scos la sacrificiu de toți șmecherii.

articolul original.

Probleme în Paradis

25 January 2023 at 22:59
image

Campiona mondială anticorupție, țara cu cei mai cinstiți oficiali și cu cel mai în vogă președinte a anunțat iar, în mod ciudat, presa a preluat, că ar exista o suspiciune de corupție în zona Ministerului Apărării, care ar cumpăra alimente și alte produse necesare Armatei la prețuri umflate până la trei-patru ori.

N-am dat atenție primelor atenționări care spuneau să avem grijă cine face acele acuzații. La a doua și a treia strigare, însă, pe măsură ce sursele s-au înmulțit, s-a văzut că acuzațiile au fost făcute de Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) și vizau persoana ministrului Apărării.

Ce e interesant cu NABU este că a fost creat în 2014, după lovitura de stat – celebrul Maidan. A fost creat și controlat, în permanență, de Ambasada SUA. Vă sună cunoscut? NABU – scriu unele surse – a fost constant folosit în jocurile de putere de la Kiev pentru a elimina anumite persoane indezirabile SUA.

Acum, însă, Oleksii Reznikov, ministrul Apărării, rămâne în funcție, dar a demisionat adjunctul său, Viaceslav Șapovalov. Pe lângă acesta a mai demisionat, fără legătură aparentă cu acuzațiile de corupție în achizițiile militare, Kyrylo Timoșenko, consilier principal al președintelui Zelensky. Alți oficiali au fost demiși: procurorul general adjunct Oleskiy Symonenko,  adjuncții ministrului Dezvoltării Comunităţilor şi Teritoriilor, Viaceslav Negoda și Ivan Lukerya, adjunctul ministrului pentru politici sociale, Vitaliy Muzychenko precum și  guvernatorii regionali din Dnipro(petrovsk), Zaporojia, Kiev, Sumi și Herson.

În ceea ce privește NABU, să mai amintim că, în 2020, Curtea Supremă a Ucrainei a decis că acesta nu are competențele de investigație pe care și le-a asumat. Decizia Curții a venit după ce NABU a investigat mai mulți judecători de la Curtea Supremă în cazuri de corupție. Din nou, vă sună cunoscut?

La un an după această decizie, președintele-erou Zelensky a anulat decretul din 2013 ale fostului președinte Viktor Ianukovici, de numire a lui Oleksandr Tupytskyi ca judecător ai Curții Constituționale. Oleksandr Tupytskyi era chiar judecătorul care redactase decizia privind NABU. Zelensky a spus că a făcut acest lucru deoarece judecătorul reprezenta o amenințare la adresa independenței și securității naționale a Ucrainei. Judecătorul a contestat decizia iar instanța a fost de partea sa. Până la urmă, însă, conflictul constituțional a rămas nerezolvat iar judecătorul respectiv a fost nevoit să fugă în Austria. Dar campionii anticorupție nu se dezmint; Ucraina a emis mandat internațional de arestare pe numele judecătorului respectiv. Austria încă nu l-a pus în aplicare.

articolul original.

Nu implicați țara în război!

24 January 2023 at 22:39
image

Băieții și fetele care bagă cărbune în ideea de a implica România și mai mult în conflictul din Ucraina, care cer ca țara să trimită tot mai multe arme și muniții Guvernului de la Kiev, un guvern care, în ultima perioada, a început să persecute tot mai mult minoritatea românească, nu știu ce e ăla război. Nu știu cu ce vine la pachet implicarea militară de partea unei părți într-un conflict și nu știu că o astfel de alianță se poate termina cât se poate de urât.

Multă lume încă mai crede în propaganda NATO cum că Rusia este pisată de trupele ucrainene, pierde front după front, se confruntă cu greutăți economice și asigura tot mai greu necesarul de carne de tun pentru luptele din Ucraina.

De fapt, lucrurile stau exact invers; dar nu asta este ideea. Ci că, până acum, rușii nu au luat măsuri militare împotriva țărilor care furnizează arme și muniții sau alt fel de sprijin Ucrainei. Nu au făcut-o pentru că, deocamdată, nu au decis să mărească miza; un atac împotriva unor baze militare din Polonia, unde se descarcă din avioane armele destinate Ucrainei, fiind socotit un atac împotriva întregului NATO.

Nimeni, însă, nu poate spune că Rusia nu va lua măsuri împotriva celor care alimentează cu armamant Ucraina; o astfel de linie roșie nu este eternă. Acum câțiva ani, de exemplu, nu multă lume ar fi spus că Rusia va lua măsuri împotriva celor care bombardau regiunile cu populație rusofonă din Donbass. Acea linie roșie a fost depășită, cu toate că Ucraina era sprijinită pe față de NATO.

Implicarea României într-un conflict de genul celui din Ucraina va însemna, în afară de pierderile militare inevinabile, că teritoriul țării va deveni țintă pentru rachetele rusești. Tinerii frumoși și liberi care dau din gură acum nu au fost vreodată atinși de o astfel de nenorocire. Pentru mulți dintre ei, cea mai grea încercare a fost când au primit gaz în ochi la vreo demonstrație anti-corupție. Nu știu ce e foamea, frigul, neputința. Nu știu cum miroase sângele, carnea arsă, nu au auzit strigătele muribunzilor vreodată. Pentru ei, totul e o altă olimpiadă hipsterească.

articolul original.

Apare în scenă Belizarie

22 January 2023 at 22:28
image

Pe Dionisie îl știți. Și el vă știe si vă salută. Azi ne vom întâlni cu un nou personaj, Belizarie, factchecker de mare performanță, provenit dintr-o familie bună, cu un bun viitor politic, orientată, descurcăreață dar, iremediabil ghinionistă.

* Factcheckerul Belizarie se uita la Dionisie cum întorcea fleicile de porc pe grătarul sub care ardea mocnit cel mai bun jăratec de fag carea putea să existe.

– Domnu’ Dionisie, știți că porcul, ca animal, contribuie la încălzirea globală?

– Știu, îi răspunse scurt Dionisie.

-Da’ șțiți că arderea lemnului contribuie și ea la încălzirea climei și la schimbările climatice?

– Știu, bă, și asta.

– Știți și că grăsimea de porc nu este bună pentru organism, că se depune pe artere și capilare și pune în pericol sănătatea?

– Știu și asta.

– Și nu credeți că trebuie să luați măsuri?

– Da, bă! Am decis a să nu-ți dau nimic, nici piept de porc la grătar, nici mici, nici aripioare de pui, nici măcar un cartof copt în spuza. Pentru că matale trebuie să fii protejat din moment ce ești așa o specie ocrotită la nivel de țară…

– Ce specie?, vru să știe Belizarie.

– Imbecil național, bă!

* Bunicul lui Belizarie a făcut pușcărie pe vremea comuniștilor. A scris o carte despre această experiență, i s-a luat interviu la televizor. A devenit oarecum cunoscut în cartier. Până și Dionisie l-a întâlnit într-o zi.

– Auzi, bre, am auzit că ai făcut pușcărie…

– Făcut, cum să nu fac…

– Și ai suferit, ai?

– Am suferit, cum să nu…

– Da’ pen’ce ai făcut?

– Pen’ că am fost avertizor de integritate.

– Adică dadeai cu ciocu’ la Siguranță?!

– Cam da…

– Și le spuneai cine vorbește rău de Guvern, cine are dosite alimente, cine ajută evreiii?

– Da…

– Și ce făceau ăia cu informațiile astea?

– Ce să facă?! Le dădeau mai departe, se emiteau mandate de arestare și venea Poliția și-i băga la beci… Pe unii îi împușcau, pe alții îi chinuiau…

– Și când s-a schimbat foaia și au venit ăștilalții la Putere, te-au băgat pe tine la beci…

– Păi da, că mi-au găsit dosarul la Siguranță. Și m-a arestat chiar ofițerul căruia îi dădeam raportul pe vremuri… Acum era la Securitate.

articolul original.

Vestul Sălbatic din Est

19 January 2023 at 22:58
image

În două zile diferite, în două orașe din județ s-au întâmplat bătăi între niște găști. Polițiștii care au intervenit au fost agresați iar pe înregistrările video se vede că ăia de se cafteau nu aveau nici o jenă să scoată nu șișul, nu boxul, ci ditamai topoarele.

Iar ambele încăierari au avut loc în spații publice aglomerate, de față cu numeroși trecători nevinovați.

În fața acestei explozii de violență, autoritățile au băgat capul în nisip. Nici un comunicat care să liniștească populația, nici o declarație care să spună că, stimați cetățeni, nu vă speriați, avem situația sub control, am arestat infractorii și-i vom trimite în instanță să plătească pentru faptele lor.

Din contra, un adolescent care se crezuse Bruce Lee și lovise o polițistă cu piciorul în cap a fost trimis acasă de judecător după ce fusese căutat două zile de polițiști și jandarmi. Abia după ce s-a stârnit scandalul, s-a revenit asupra deciziei la instanța superioară.

Mai mult, un sindicat al polițiștilor toarnă gaz pe foc și spune că nu există nici o structură capabilă să contracareze violențele urbane, că forțele de ordine nu sunt pregătite pentru așa ceva.

Desigur, ne amintim de celebra descindere de la Orbic de acum mulți ani, când polițiștii au fost atacați și, nevoiți să se apare, au tras în agresori. Cine a fost pedepsit atunci? Exact,  polițiștii.

Să nu uităm că avem un război la graniță iar situația din țară degenerează pe fundalul crizei economice. În aceste condiții, atmosfera internă se poate încinge foarte repede iar violența este extrem de contagioasă.

Controlul acestei violențe este dificil și orice încercare de acest gen trebuie descurajată din fașă. Avem cu ce? Avem voința necesară? Știm de unde au apărut aceste găști care nu se sfiesc să declanșeze mici războaie urbane și care nu se tem nici de forțele de ordine?

Răzvan Bibire

articolul original.

Să presupunem că…

18 January 2023 at 22:07
image

Să presupunem că România, în nebunia liderilor săi, se decide să intervină în conflictul din Ucraina. Va trimite trupe și echipament militar întâi în Republica Moldova, apoi, în zona Odessa, pentru a „proteja” populația. Oficial, așa va suna explicația; câtă lume o va înghiți e discutabil. Crede cineva că rușii vor înceta ostilitățile doar pentru că nebunii de români s-au dus să se joace de-a „căștile albastre” prin Ucraina?

E o discuție întreagă cu privire la ceea ce poate și, mai ales, ce nu poate actuala Armată Română. Că e subînzestrată cu oameni și echipamente, știm. Presupunând că va aduna câteva brigăzi cu care să facă deplasarea, întrebarea care se pune este cu ce va lupta? În primul rând, nu există protecție aeriană. MiG-urile 21 nu au nici o șansă; despre cele două escadrile de F16 pe care le avem, și care nu pot decola dacă e vremea mai rea, mi-e teamă să spun că nu ar face nici o problema aviației și artileriei AA rusești.

Apărarea AA a trupelor dislocate ar trebui să fie apanajul sistemelor Patriot. Alea pe care le-am plătit și pe care nu le-am văzut niciodată. De performanțe, ce să mai vorbim, au arătat rebelii din Yemen ce se poate întâmplă. Ar mai fi celebrele tunuri AA S60 de 57 mm, vedete ale anilor ’50, cu care se antrenează, de zor, unele unități românești. Numai că, în Ucraina, de exemplu, nimeni nu le mai folosește pentru protecție aeriană pentru că sunt depăsite; ca și în Siria, au fost urcate pe camioane și folosite ca unităti mobile terestre.

Acum câteva zile au circulat niște imagini cu o unitate de tancuri de la Câmpia Turzii cum se antrena împreună cu tanchistii francezi. Francezii, cu tancuri Leclerc, noi cu T55. Nu spun că T55 nu a fost bun la vremea lui, dar e departe de T90 modernizat livrat de ruși în zona ostilităților.

Bine, știm că avem o problema cu Armata și, în afară de câțiva generali guralivi, prea puțină lume crede că suntem pregătiți pentru un conflict. Ce se va întâmpla când rușii vor riposta considerând România o țară inamică, cu care se află în război? Suntem pregătiți pentru bombardamente? Avem resursa necesară pentru a adăposti populația, pentru a o hrăni, pentru a o caza, pentru a o trata în spitale? E proaspătă imaginea celor doi ani de „pandemie” în care, într-o situație mai puțin periculoasă, autoritățile nu doar că nu au fost în stare să protejeze populația, dar în multe cazuri și-au bătut joc de-a dreptul. Suntem pregătiți pentru bombardarea depozitelor de combustibili, de gaze, a infrastructurii energetice, rutiere, feroviare, a fabricilor și uzinelor – câte mai sunt?

Va spun eu la ce suntem pregătiți: la fel că în „pandemie”, autoritățile sunt pregătite pentru cenzură și restricționarea drepturilor și libertăților; vor pune pumnul în gură oricui va spune că implicarea noastră în conflict nu este o idee bună, vor pune imnul la difuzoare și vor trage salve în onoarea soldaților morți pentru interesele politice și economice ale smecherilor planetei.

articolul original.

De ce, mă?!

17 January 2023 at 22:53
image

Aud o discuție cum că o persoană s-a enervat după ce a mers cu mașina prin județ și nu a găsit suficiente stații de încărcare. Pentru că, da, omul avea mașină electrică și trebuia s-o bage în priză și nu avea unde. Omul considera că e nervos în mod justificat: autoritățile nu-și fac treaba, primarii nu vor să construiască stații de unde să-și încarce el, poate chiar și gratuit, mașina electrică.

Există multă lume cu acest „misecuvenism” în sânge, dar în cazul de față situația era mult mai gravă. Dacă am face o paralelă cu mașinile cu motor termic, am vedea că nu există nici un caz în care vreo primăria a decis să construiască pe cheltuiala sa o benzinărie. În cazul șoferilor care alimentează cu benzină, motorină sau GPL nu se manifestă astfel de atitudini; alimentarea mașinii este, în societatea noastră capitalistă, o afacere absolut privată. Nu e treaba statului să construiască benzinării. Dacă am fi fost într-un stat socialist, da, era altă poveste. Ideologia ar fi fost alta, statul era obligat să facă. Dar, de peste 30 de ani ni se tot spune că suntem în Capitalism iar Comunismul e nasol, trebuie omorât și îngropat.

Cu alte cuvinte, conform ideologiei actuale,din banii plătiți ca taxe și impozite de noi toți nu este ok să se cheltuiască lucruri care sunt de competența structurilor private.

Un alt lucru care mi se pare logic ar fi că, în momentul în care îți cumperi un bun, îți asumi anumite riscuri. În cazul de față, riscul de a nu avea unde să alimentezi, ca să nu mai vorbim de preț. În ciuda a ceea ce spun unii sau alții, în momentul de față, tehnologia bateriilor nu este suficient de dezvoltată pentru a asigura o autonomie comparabilă cu cea a unui motor termic. Nu mai vorbim de ceea ce se întâmplă cu încărcarea bateriei când temperaturile scad sub zero grade. Pentru că e necesară încărcarea la intervale destul de scurte a bateriei, e nevoie de un număr imens de stații care nu se pot construi chiar atât de repede.

Și ar fi nevoie și de o infrastructură energetică de care nu cred că beneficiază nici o țară din lume. Gândiți-va ce ar însemna ca toate mașinile dintr-un oraș să fie electrice și să fie puse la încărcat în același timp, când vine lumea de la muncă. Nici un oraș nu are nici rețeaua necesară și nici capacitatea de producție care să asigure o asemenea cantitate de energie.

La un calcul simplu, încărcarea unei mașini electrice cu o baterie de 40 kWh la o priză cu o putere de 3.7 kWh, tensiune de 220 V și amperaj 16, poate dura până la 8 ore. Dacă toate cele 100.000 de mașini care sunt în Bacău ar fi electrice și ar avea baterii de 40 kWh (deși sunt mai multe mașini și există și baterii mai mari), ar fi nevoie de 4 milioane de kWh (4GWh) pentru a fi încărcate zilnic. Spre comparație, Hidrocentrala de la Bicaz poate produce maximum 434 GWh pe an, adică 1,18 GWh pe zi. Ar fi nevoie de patru hidrocentrale ca Bicazul doar pentru a încărca mașinile din municipiul Bacău. Și nu am spus nimic despre rețele și transformatoare…

articolul original.

Consiliul Local Bacău a respins creditele de 340 de milioane de lei cerute de primarul Viziteu

17 January 2023 at 11:50
image

Două credite în valoarea de 190 și, respectiv, 150 de milioane de lei, care urmau să fie accesate de municipalitatea băcăuană au fost respinse, în ședința de astăzi, a Consiliului local.

Consilierii băcăuani au respins, în ședința de marți, proiectul prin care municipalitatea ar fi urmat să se împrumute cu suma de 190 de milioane de lei.

Conform proiectului de hotărâre, semnat de primarul Lucian – Daniel Stanciu – Viziteu, creditul ar fi urmat să aiba o perioadă de tragere de până la 4 ani, o perioadă de grație de până la 4 ani și o perioadă de maturitate de până la 15 de ani.

„Pentru a nu afecta bugetul de cheltuieli al primăriei pe termen scurt și lung, va fi necesară contractarea unei/ unor finanțări rambursabile interne în sumă de până la 190.000.000 lei în vederea asigurării fluxului de lichidități financiare pentru finanțarea și/sau cofinanțarea unor proiecte de investiții publice ce beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, cu o valoarea maximă de investiție de 497.938.837 lei, TVA inclus”, se arată în expunerea de motive.

Tot pentru ședința de marți era programată votarea unui alt credit, în valoarea de 150 de milioane de lei, cu o perioadă de tragere de până la 4 ani, o perioadă de grație de până la 4 ani și cu o perioadă de maturitate de până la 15 de ani.

Acesta era destinat pentru finantarea investițiilor publice de interes local: parcarea de pe Bulevardul Unirii/9 Mai, sensul giratoriu de la intersecția străzilor Safran/Tolstoi, închiderea Celulei 1 a depozitului de deșeuri, amenajarea pietonală a străzii Pasajul Revoluției, etc.

Atât PNL cât și PSD au anunțat că se împotrivesc și nu vor vota pentru acest credit. Astfel, la ședința de marți, în favoarea creditului au votat doar trei consilieri USR, restul consilierilor votând fie împotrivă, fie abținându-se.

articolul original.

Cufun du-ns us

16 January 2023 at 22:07
image

Își imagina cineva, anul trecut, pe vremea asta, că peste doar un an, la televizor se va vorbi despre victimele vaccinării anti-COVID, despre excesele de zel ale autorităților, despre parandărăturile și schemele de îmbogățire din timpul „pandemiei”?! Acestea erau subiecte care se discutau doar pe rețelele sociale dar și acolo cu fereală pentru că veneau repede „factcheckerii” să raporteze postările și să ceară ștergerea lor pe motiv de fake-news.

Problema efectelor secundare ale vaccinurilor, niciodată lămurită pe deplin, a deceselor puse în seama acestor efecte secundare, a împărțirii societății între vaccinații „buni” și nevaccinații „răi” după modelul bine documentat al societăților totalitare, interdicțiile impuse celor care nu aveau „încredere în știință” precum și obligarea vaccinării „pe propria răspundere” au fost teme, în general, din subteranele comunicării publice, drastic interzise de autorități și declarate, din proprie inițiativă, drept „erezii” de către influenceri.

Iată că, acum, toate aceste subiecte pe care „sursele oficiale” le ocoleau cu grijă, când nu trimiteau direct forțele de ordine să-i încătușeze pe cei care refuzau să poarte o masca  – mai țineți minte cazul bucureșteanului ciuruit de gloanțe? – ajung în media mainstream, prezentate, fără nici o greață, chiar de către cei care infierau astfel de informații. Schimbarea de 180 de grade se explică, simplu, prin închiderea robinetului de bani guvernamentali.

Așa am ajuns ca persoane care se mândreau că emisiunile lor sunt interzise nevaccinaților sau care cereau ca nevaccinații să fie băgați în lagăre ne explică, astăzi, în mod suav, ca și cum n-au mâncat nici rahat turcesc, nici n-au băut apa de la flori, că am fost mințiți, trădați, că ne-au fost încălcate drepturile, și așa mai departe doar pentru ca unii să facă bani din greu.

Mi-e teamă, însă, că peste un an sau doi, cei care ne povestesc, acum, cum e cu războiul din Ucraina să nu o întoarcă, la rândul lor, ca la Ploiești și să ne explice, fără să roșească, că, de fapt, totul a fost invers…

articolul original.

Încotro?

15 January 2023 at 22:26
image

Chiar dacă mass – media mainstream nu prea recunoaște, frontul din Donețk a fost spart. Orașul Soledar a căzut în mâinile rușilor și se așteaptă cât de curând ca și Bahmut să aibă aceeași soartă. Acest lucru înseamnă că a două linie de apărare ucraineană din Donețk a fost străpunsă după ce, în vara trecută a fost depășit aliniamentul Lisiciansk – Popasna. Ceea ce nu ne spune mass – media și nici autoritățile nu ne spun este că, pentru a menține cu orice preț aceste linii de apărare, ucrainenii au avut pierderi imense în oameni și echipamente. Pierderi pe care nu le pot înlocui cum o fac, de exemplu, rușii, care au atât capacitatea demografică cât și capacitatea industrială de a înlocui pierderile proprii.

Până la urmă, acest război despre asta este. Despre capacitatea de a rezista cât mai mult. A trecut demult vremea discuțiilor despre etică și despre cine are sau nu are dreptate în acest conflict. Cum a trecut și vremea negocierilor și fiecare parte vrea să obțină nici mai mult nici mai puțin decât anihilarea adversarului. Problema care se pune acum este la definirea celor două părți. Pentru că, de exemplu, Rusia nu luptă cu Ucraina, ci cu întreagă capacitate militară și economică a NATO.

Desigur, pentru multă lume această idee este o blasfemie, o mostră de propagandă rusească. Însă, dacă o să va gândiți puțin, o să vedeți că afirmația este corectă. NATO trimite în Ucraina cantități enorme de arme și muniții, echipament și chiar și trupe. Deși nu este membră a Alianței, Ucraina primește ajutor ca și cum ar fi. Sateliții și avioanele de spionaj ale NATO care zboară peste Țările Baltice, Polonia și România oferă informații trupelor ucrainene; nenumărați militari care au „demisionat” din armata poloneză sau a SUA luptă pe front, operează echipamentul primit de la NATO iar instructorii militari americani sau britanici pregătesc trupele ucrainene.

Dacă nici acest argument nu v-a convins, să-l ascultăm, atunci, pe Oleksii Reznikov, ministrul apărării, care a spus, la postul TV 1+1 că Ucraina „a devenit deja membră de facto a alianței NATO”.

Întrebarea este ce se va întâmpla după ruperea frontului în Donețk și, eventual, după începerea preconizatei ofensive rusești? Va accepta SUA, care a condus, din umbră, toată mobilizarea NATO de sprijinire a Ucrainei, să piardă partida sau va escalada conflictul, așa cum se preconizează, cu intervenția oficială a trupelor americano-polonezo-române în sprijinul Kievului?

Emmanuel Todd, un istoric, antropolog, demograf, sociolog și politolog la Institutul Național de Studii Demografice din Paris, susține că Al Treilea Război Mondial a început deja. „Este evident că conflictul, care a început ca un război teritorial limitat,  și care escaladează la o confruntare economică globală între întregul Occident, pe de o parte, și Rusia și China, pe de altă parte, a devenit un război mondial”. Interviul a apărut în Le Figaro.

Răzvan Bibire

articolul original.

Amestecate

12 January 2023 at 22:16
image

* Toată lumea se joacă acum cu o Inteligență Artificială pe un site. Inteligență aia știe și românește, motiv pentru care am pus-o să scrie o poezie în stil proletcultist. Computerul s-a executat, iar într-un vers cere condamnarea la moarte a… personajului. Cum era cu cele trei legi ale roboticii? Aud?!

* – Bună ziua, domnul Othelo?

– Nu, dom’le, sunt domnul Dionisie, eu doar l-am interpretat pe Othelo…

– Nu contează, veniți cu noi, Sunteți arestat pentru crimă.

– Ce crimă, dom’le, sunteți cu capul?!

– Ați asasinat-o pe Desdemona, nu mai negați, v-a văzut atâta lume…

– Sunteți cretini, eram într-o piesă de teatru, jucăm un rol, Desdemona e bine-mersi…

– N-are treaba! A făcut scandal ambasada Ucrainei, trebuie să va arestăm. Așa e legea!

* Dionisie: „Bă, ăștia nu-și dau seama dar, cu cât pedalează mai mult contra mascaților de la Berzunti, cu atât îi enervează mai mult pe români și-i determina să înjure mai abitir eroul planetar”…

* Când să se pregătească de Crăciun, Dionisie se trezi asaltat de tot felul de ciudați. Unul îi zicea că friptura de porc pe care o pregătește va avea ditamai amprenta de carbon, altul că dacă înlocuiește orezul cu grâu în chișcă o să i se scadă amprenta de carbon, un băiețaș îl sfătuia să meargă pe jos până la părinți, cale de 40 de km, ca să scadă amprenta de carbon. În fine, vreo 10 tineri frumoși și liberi îl învățau numai de bine lucruri din astea sensibile. Dionisiei îi ascultă pe toți cu atenție. Și pentru că Dionisie cunoaște oameni care cunosc alți oameni și așa mai departe, a doua zi, cei 10 băiețași preocupați de amprenta de carbon a lui Dionisie zăceau legați fedeleș într-un transportor blindat cu însemne ucrainene, undeva la periferia Bahmutului. Pe exterior, cineva scrisese cu creta măscări în rusește la adresa lui Putin. Așa că a fost doar o problema de timp până când o dronă rusească a identificat TAB-ul și, apoi, un proiectil ghidat Krasnopol l-a lovit fix prin una din trapele rămase, în mod ciudat, deschise.

* O căpităneasa, purtătoare de vorbe pe la Serviciul de Grăniceri ucrainian, a fost concediată pentru că, de Revelion, în loc să se lupte cu rușii, își etala cracii pe Champs Elysee.

* Băieții și fetele cred că dacă întorc armele și simulează groaza față de ceea ce s-a întâmplat în „pandemie” vor scăpa mai ușor.  Bre, unii vor scăpa. Dar pentru a scăpa ăia, îi vor băga în rahat pe restul.  Că poporul are nevoie de niște capete de Moțoc…

Răzvan Bibire

articolul original.
❌