ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 3 February 2023Deșteptarea

S-au luat măsuri în urma incidentelor din școlile băcăuane

2 February 2023 at 22:22
image

Prefectul Lucian Bogdănel a convocat joi, 2 februarie 2023, o conferință de presă ce a avut în prim plan două puncte: cazul de la Liceul Tehnologic „D. Mangeron” și rezultatul anchetei desfășurate de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) la Școala Gimnazială „Miron Costin”. La această întâlnire au fost prezente și prof. Ana-Maria Egarmin, inspector general la ISJ Bacău și insp.șef Măriuca Amariei, șefa Biroului de Siguranță Școlară din Inpectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău, polițistul care a investigat cazul de la Liceul „Mangeron”.

„Am fost în permanență în legătură direct cu ISJ și IPJ, am fost informat în timp real și am monitorizat derularea anchetei în timp real. A fost o zi a audierilor măsura care s-a desfășurat până la miezul nopții și care s-a încheiat cu măsura reținerii a elevului agresor”, a precizat prefectul Lucian Bogdănel la începutul conferinței.

Tot prefectul a fost cel care a anunțat și o serie de măsuri pe care le va propune spre aprobare în perioada următoare, între care un parteneriat între Instituția Prefectului, ISJ, IPJ, Asociațiile de părinți și de elevi și chiar cu presa locală pentru a combate fenomenul violenței în școli. Totodată, prefctul a propus înființarea unei linii telefonice, cu whatsapp, unde pot fi reclamate astfel de fapte.

Din punct de vedere al ISJ, Ana-Maria Egarmin a afirmat că situația de la „Mangeron” este cunoscută și la nivel ministerial și că analizele pe caz vor continua. Insp. Șef Măriuca Amariei a precizat că:

„După ce am fost informați ne-am deplasat imediat la fața locului, am constatat primele aspecte și am pornit o întreagă cercetare. Am audiat cele două victime, și după administrarea întregului probatoriu am emis ordonanța de reținere a suspectului”. Spre finalul întâlnirii cu presa, inspectorul șef al ISJ Bacău , prof. Ana-Maria Egarmin, a anunțat și decizia în cazul speței de la Școala Gimnazială „Miron Costin”, unde s-a luat măsura de eliberare din funcție a directorului școlii.

Înregistrarea integral a acestei conferințe de presă se poate viziona pe contul de facebook Deșteptarea Bacău.

articolul original.

Printre câinii și hingherii Bacăului

2 February 2023 at 22:11

Cazul recent în care o femeie a fost ucisă de câinii maidanezi în Capitală a creat adevărate ecouri și în Bacău, în sensul că, dintrodată, toată lumea sesizează că a crescut numărul patrupedelor fără stăpân pe raza orașului. Și nu că nu ar fi adevărat, dar nimeni nu se obosește să vadă exact realitatea din teren. Așa că ne-am propus să însoțim echipa Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân și să luăm pulsul la fața locului.

Înainte de deplasarea în teritoriu, am stat de vorbă cu Dinu Păncescu, cel care conduce acest serviciu din Primăria Municipiului Bacău. Acesta ne-a spus din capul locului că sunt probleme, mai ales în cartierele de la periferia, acolo unde orașul se învecinează cu alte localități cum ar fi de exemplu zona Selgros, la granița dintre Bacău și Mărgineni. În aceste zone, de cele mai multe ori câinii migrează dinspre localitățile rurale spre oraș în căutare de hrană. Sunt și situații în care oamenii de la sat abandonează puii nou născuți, în cutii de carton, șanse în care aceștia să supraviețuiască sunt reduse. „Dar, la momentul acesta, în urma isteriei care s-a declanșat după încidentul din București, lumea este foarte agitată, stresată și înnebunită. Dar trebuie să înțeleagă că sunt aceiași câini care au fost și până acum. Noi încercăm să capturăm, dar soluția asta de a lucra la efect și nu la cauză nu duce la rezolvarea problemei”, a precizat Dinu Păncescu care spune că ar trebui aplicată Legea care spune foarte clar că orice câine care nu are valoare chinologică, trebuie obligatoriu sterilizat. Din păcate, există un refuz al proprietarilor, în special al celor din zonele de case, care nu doresc asta pentru animalele lor, unii crezând că dacă un câine este sterilizat își pierde din agresivitate și nu mai face pază, lucruri care nu sunt dovedite științific.

Nici nou înființata Poliție a Animalelor, nici ANSVSA-ul, nu au posibilitatea să intre pe domeniul privat și să verifice dacă un câine este sau nu sterilizat, și ulterior să dea un termen pentru sterilizare, sau dacă cetățeanul refuză, să dea niște sancțiuni. „Atât noi, cât și celelalte instituții ne oprim la poarta proprietarului, nu poți să faci nimic. Dar oamenii au așteptări de la noi. Spun că au sunat la Primărie și așteaptă să se rezolve”, a mai spus Păncescu care a prezentat și situația apelurilor telefonice înregistrate în această speță. Astfel, în 2016 când serviciul a fost preluat de Dinu Păncescu erau aproximativ 40 de sesizări pe lună. Acestea au scăzut până la 10 pe lună iar de la momentul incidentului din București numărul sesizărilor a crescut la 10 pe zi. „Ne sună și oameni din comune, oameni care nu înțeleg că Serviciul de Gestionare al Câinilor fără Stăpân din Primăria Municipiului Bacău se ocupă doar de câinii de pe raza municipului. Aceștia ar trebui să se adreseze primăriilor acolo unde își plătesc taxele”, a explicat Dinu Păncescu.

Polul sesizărilor

Dacă ar fi să facem o hartă a numărului de sesizări, cele mai multe sunt în zonele ANL Letea, acolo unde după desființarea fabricii tot acel spațiu a devenit o proprietate privată unde sunt în continuare foarte mulți câini, loc în care echipele de hingheri nu au acces. Chiar dacă un patruped iese din perimetru și poate deveni țintă, nu este atât de ușor de capturat. Mergem cu pușca cu tranchilizant. Dar asta nu înseamnă că atunci când câinele este lovit a și căzut. Este ca la durerea de măsea când te duci la dentist și îți face anestezi, și nu amorțește pe loc. Exact așa e și aici. Ai împușcat câinele și el fuge încă 10 minute și este posibil să îl scapi. Și dacă animalul în timpul ăsta intră pe un domeniu privat noi nu mai avem ce-i face. Și mai pierdem și substanța, și seringa, tot. Sunt mai multe situații…”, a povestit Păncescu. Serviciul de Gestionare al Câinilor fără Stăpân deține o pușcă specială, de ultimă generație, și un trăgător, care este tehnician veterinar și care este vânător, are permis de port-armă, este anual examinat psihologic. De altfel, pușca este ținută în condiții speciale la sediul Poliției Locale. Revenind la zonele cu cele mai multe sesizări dar și cu un număr crescut de maidanezi, pe lângă zona ANL Letea mai este zona Selgros, pe câmpul dintre Bacău și Mărgineni.

Câte servicii de gestionare câini sunt în județ

Este foarte important și trebuie știut că, în jurul Bacăului, nici o comună nu are un astfel de serviciu. Cel mai apropiat serviciu de gestionare este la Onești. Mai este un serviciu la Moinești iar dacă ar fi să ne orientăm geografic, servicii similare mai sunt la Roman, Bârlad și Adjud. Între toate aceste localități, câinii sunt „în stradă”, trăiesc printre dealuri și păduri, sunt liberi, se înmulțesc și migrează către orașe în căutare de hrană. De aceea, toți câinii din zonele din jurul Bacăului, Nicolae Bălcescu, Letea Veche, Sărata, tind să migreze spre Bacău. „Am discutat aceste probleme. Nu se fac nici campanii de sterilizare în comune, să luăm casă cu casă…”, a spus Dinu Păncesu care a estimat și un număr de câini liberi pe străzile orașului, aceștia fiind între 80 și 100 de exemplare în momentul de față. „Dacă discutăm de societăți comerciale care își țin niște câini acolo, pe care îi hrănesc, acest număr nu pot să îl spun…”, a completat Păncescu care a dat exemplul unei societăți din zona fostelor unități militare unde a văzut peste 20 de câini, animale care cu ușurință ar putea migra către oraș.

Situația din Adăpostul Bacău

Dacă astăzi, ipotetic vorbind, cei 100 de câini care își fac veacul pe străzile orașului ar fi capturați, ar avea loc cu toții în Adăpostul Bacău, acolo unde sunt 26 de boxe goale din totalul de peste 200. Într-o boxă, conform legii, pot sta și 4 câini. Așadar loc este, dar problema este alta, potrivit lui Păncescu: „Nu avem personal suficient. Dacă am umple cele 26 de boxe, ne-ar mai trebui încă un om. Nu avem acest om care ar trebui să facă curățenie, hrănire, ș.a.m.d. și ar trebui să le împărțim cele 26 personalului existent.” În acest moment, schema de personal este compusă din 7 îngrijitori – cei care fac curat și hrănesc fac și capturare, un tehnician veterinar și șeful de Serviciu. „Există la momentul actual pe masa primarului un referat în care am mai cerut 3 îngrijitori”, a precizat Dinu Păncescu.

Metode de capturare

Dacă am pomenit de faptul că Serviciul de Gestionare a Câinilor fără Stăpân are în dotare o pușcă de tranchilizare de ultimă generație, trebuie spus că metodele vechi, de capturare cu laț – crosa de contenție, încă sunt practicate, iar anul trecut au fost achiziționate și niște cuști capcană autorizate care sunt destul de eficiente în zonele aglomerate unde nu poate fi folosită pușca. Mai există și varianta cu „cuțu-cuțu”, în care animalele blânde sunt capturate cu mâna goală. Chiar dacă în primă fază oamenii ar crede că hingherii sunt oameni fără suflet, în realitate sunt iubitori de animale și care înțeleg foarte bine fenomenul. Echipele de capturare acționează în aceste zile pe unele zone cunoscute cu probleme la care se adaugă locurile din care vin reclamațiile zilnice și care nu de fiecare dată se dovedesc a fi reale. „Sunt situații în care sunt reclamate zone cu zeci de câini și găsim o câțea cu cinci pui, dar și zone cu mulți câini cum ar fi spre Mărgineni, acolo unde animalele se ascund prin pădure și sunt greu de prins”, a explicat Dinu Păncescu care a mai explicat că e dificil să faci o medie zilnică a capturilor, fiind zile în care au fost prinși 9 câini, în altele 7… „Lumea trebuie să înțeleagă. Când mergi țintit pe un anume exemplar, sau pe o anumită zonă, prinzi mai puțini decât dacă mergi aleator și este posibil să găsești câni mai blânzi… Când ai reclamație pe un câine agresiv, trebuie să îl cauți. Și până dai de el este posibil să pierzi mult timp și s-ar putea ca în ziua respectivă să prinzi doar acel câine”, a mai spus Păncescu.

La vânătoare de maidanezi

Între timp am ajuns în zona străzii Tazlăului acolo de unde au venit sesizări că sunt mulți câini, unii chiar agresivi. Doi câini au fost reperați, li s-a dat „momeală” hrană și în foarte scurt timp un câine a considerat că e momentul să îți pună burta la cale. Cred că și-a ales prost momentul pentru prânz pentru că o săgeată cu tranchilizant l-a lovit puternic. După zgomot este posibil să îl fi lovit în os. Cu scherlăituri maidanezul negru a luat-o la goană printre mașini, urmăritorului fiindu-i imposibil să îl repereze. Cel mai probabil maidanezul a servit un pui de somn printr-o parcare printre mașini. Pe un câmp din imediata vecinătate, care aparține de Mărgineni, își făceau veacul o haită de vreo șase câini. La prima vedere bine hraniți, au fugit la vederea mașinilor. Un alt câine, foarte blând, stătea cu botul pe labe pe un loc de parcare. O fi un câine de pază… O doamnă strigă de la etaj că sunt mulți câini, dar să nu-i i-a pe ăia doi de la gunoi, unul alb și unl negru, că sunt ai lor… Exact ca la alba neagra… Asta are, asta n-are! Pe care să-l iei???

 

articolul original.
Before yesterdayDeșteptarea

Un liceu din Moinești face parte dintr-un proiect național pentru meserii

1 February 2023 at 22:41
image

O nouă ocupație va completa Clasificarea Ocupațiilor din România (COR) la inițiativa 3DUTECH și 10 noi hub-uri 3D Printing se activează în licee prin a cincea ediție a campaniei 3DUTECH – Modelează viitorul. Printează-l 3D! anunță până în iunie 2023 o nouă ediție a proiectului pentru meseriașii viitorului și concursuri naționale de 3D printing & robotics dedicate elevilor și profesorilor din România. Aceștia participă la noi cursuri de imprimare 3D și robotică în licee, prin campania 3DUTECH.

Ajuns la cea de-a cincea ediție, proiectul „Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D” se extinde anul acesta cu încă 10 noi 3D printing hubs 3DUTECH  în licee din 10 localități din țară între care se găsește și Liceul Teoretic „Spiru Haret” din Moineşti.

La inițiativa organizatorilor, ocupația „tehnician imprimare 3D” a primit aviz favorabil de introducere în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR).

În spatele inițiativei de susținere a tinerilor în dobândirea abilităților de printare 3D și robotică se află ECDL Romania și Dedeman, alături de AOAR (Asociația Oamenilor de Afaceri din România), în acord cu Ministerul Educaţiei. Demersul vizează crearea unei baze solide de competențe și know-how teoretic și practic pentru tineri, care să asigure dezvoltarea învățământului în vederea unei pregătiri mai bune pentru noua piață a muncii.

„Meseriașii viitorului vor lucra cu imprimanta 3D” continuă în 2023 eforturile pentru accesul elevilor şi profesorilor la competențele digitale reale, contribuind la transformarea tehnologică în școlile din România și la susținerea meseriilor viitorului.

Prin intermediul campaniei „3DUTECH. Modelează viitorul. Printează-l 3D!”, mai multe şcoli din România devin anual hub-uri de imprimare 3D. La fiecare ediție, alte 10 licee din țară sunt dotate cu imprimante 3D performante, iar cel puţin 20 de profesori și 200 de elevi au oportunitatea să obţină gratuit certificarea recunoscută internațional ECDL 3D Printing.

Mai mult, în cadrul ediției din acest an vor fi continuate și concursurile naționale 3DUTECH de 3D design & printing dedicat liceenilor și profesorilor, care încurajează spiritul de competiție și crearea unei comunități extinse de practică în domeniul imprimării 3D, adăugând de data aceasta și o componentă de robotică. Până în prezent sunt implicate 50 de licee care au fost transformate în hub-uri de imprimare 3D, colegii naționale, tehnice și tehnologice din 34 de județe din România, cu sute de profesori și elevi care au trecut prin proiect. Anul acesta, licee de la ediții anterioare vor primi și roboți, iar profesorii și noi grupe de elevi din aceste licee vor putea obține și certificarea pe modulul ECDL Robotics.

 

articolul original.

Restructurări la Poșta Română. În Bacău nu sunt probleme

1 February 2023 at 22:36
image

 a început și distribuirea cardurilor de energie

Aproximativ o mie de angajaţi din Poşta Română vor intra într-un program de restructurare. Asta nu înseamnă că oamenii îşi vor pierde locurile de muncă, ci doar că vor fi scoşi din birouri şi trimişi pe teren. Hotărârea a fost luată în condiţiile în care compania se confruntă cu o lipsă de aproximativ 400 de poştaşi la nivel naţional. Mai mult decât atât, Poşta Română înregistrează în fiecare lună aproape 600 de demisii.

„Miza noatră nu este să reducem numărul de angajaţi, miza noastră este să optimizăm compania şi să trimitem oamenii acolo unde este nevoie de ei. Toată lumea va avea opţiunea să rămână în companie, dar pe alte posturi. Avem un deficit de personal în oficiile poştale, la poştaşi pe teren şi cei din administraţie vor avea opţiunea să meargă în operaţional. Practic merg acolo unde compania are nevoie de ei”, a declarat Valentin Ștefan, directorul Poștei Române, la un post de televiziune național.

Valentin Ștefan a făcut referire și la reducerea personalului, explicând că, dacă înainte cei ale căror posturi erau restructurate primeau 30 de salarii compensatorii, acum suma maximă pe care un angajat o poate primi este de 50.000 de lei, dacă are cel puţin 20 de ani vechime.

La nivelul județului Bacău nu sunt probleme din acest punct de vedere, după cum ne-a informat Liviu Ciumeti, directorul Poșta Română Bacău. Acesta a explicat limpede că nu poate fi vorba în niciun caz de disponibilizări, ba mai mult, au fost angajați doi factori poștali la comuna Filipești. La finalul anului 2022, Poșta Română Bacău avea 571 de angajați.

În ceea ce privește reorganizarea și trecerea de pe un post pe altul, la nivelul județului Bacău nu au fost avansate astfel de propuneri, după cum susține Liviu Ciumeti care a mai spus că din 1 februarie Poșta Română Bacău a început distribuirea cardurilor de energie. În prima zi de distribuire au ajuns la destinatari aproximativ 1.000 de carduri din cele 55.000 destinate locuitorilor din județ. Cardurile din prima tranșă vor ajunge la toți destinatarii în aproximativ 10 zile.

articolul original.

Conferință Internațională „Antisemitism și antisionism – practici și realitate în România”, cu participare băcăuană

30 January 2023 at 22:09
image

MCA România – Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului în România, Asociația Sionistă din România – Romania Zionist Association, în parteneriat de Asociația de Prietenie România – Israel, au organizat Conferința Internațională „Antisemitism și antisionism – practici și realitate în România”, care face parte din seria „Cafeneaua Sionistă”. Aceasta a fost prilejuită de marcarea în România a Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie 1945). Principala temă a întâlnirii a fost combaterea antisemitismului și memoria Holocaustului românesc, prin educație.

Au susținut documentate prezentări: Collette Avital, diplomat și politician israelian, secretarul general al Organizației Mondiale pentru Restituirea Proprietăților Evreiești (World Jewish Restitution Organization) și președintele Centrului Organizațiilor Supraviețuitorilor Holocaustului din Israel, Viorel Maier, ziarist israelian, Gabriel Stan, membru al Comitetului pentru programe educaţionale şi parteneriate cu instituţii academice al INSHR-EW, profesor la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău și Mircea Radu Iacoban, dramaturg și scriitor.

Conferința a fost organizată și moderată de Maximilian Marco Katz, directorul Centrului pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului în România (MCA România). Principalele subiecte au făcut referire la: eforturile autorităților române pentru combaterea antisemitismului și pentru cunoașterea și studierea Holocaustului românesc, la stadiul realizării obiectivelor propuse în „Strategia națională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei și radicalizării” (2021 – 2023) ), care se află în primele etape de implementare și la starea comunității evreiești din România, prezent și viitor. Vorbitorii au remarcat că, din păcate în ciuda tuturor eforturilor și a resurselor investite, de la un an la altul, raportările naționale și internaționale indică o creștere continua a antisemitismului și a negaționismului.

Participanții au făcut aprecieri pozitive, care au remarcat că țara noastră este un model regional în ceea ce privește asumarea Holocaustului și încurajarea cercetării și educației despre Holocaust, iar Collette Avital și-a exprimat aprecierea pentru eforturile României în direcția prezervării memoriei Holocaustului, combaterii antisemitismului și onorării memoriei victimelor Holocaustului, remarcând totodată, și activitatea susținută a Comitetului interministerial însărcinat cu monitorizarea implementării Strategiei.

De asemenea, în cadrul conferinței, profesorul Gabriel Stan a prezentat, în premieră, lucrarea „Auxiliar curricular #LecțiadeistorieALTFEL povești de viață din perioada Holocaustului”, parte integrantă a auxiliarului curricular „Optimizarea procesului educațional a lecțiilor de istorie online, cu ajutorul noilor tehnologii – auxiliar curricular”, care a apărut sub egida Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România –  „Elie Wiesel”. În acest cadru au fost dezbătute și principalele evoluții referitoare la implementarea în România a unui nou obiect de studiu, „Istoria evreilor. Holocaustul”, începând cu anul școlar 2023 – 2024, în conformitate cu legea promulgată de președintele României, în noiembrie 2021.

Cu toate acestea s-a menționat și faptul că disciplina nu a fost inclusă, deocamdată, în proiectul Legii învățământului preuniversitar. Totuși, profesorul Gabriel Stan a apreciat că Ministerul Educației va continua să pună în practică prevederile „Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură” și să susțină educarea în spiritul demnității, al toleranței şi al respectării drepturilor fundamentale ale omului.

articolul original.

Olimpiada bucătarilor și ospătarilor și-a desemnat câștigătorii

28 January 2023 at 11:15

Povestea primei ediții a Competiței WorldSkills România, desfășurată la Slănic Moldova, a ajuns la final. Colegiul „N. V. Karpen‭” Bacău, reprezentat de coordonatorii proiectului și ai competiției, prof. Simona Șova și prof. Diana Craiu, și agentul economic gazdă – ‬Complex‭ ‬Panoramic‭ ‬Slănic‭ ‬Moldova, reprezentat de managerul Bogdan Șova, au asigurat organizarea evenimentului, unic la nivel național. Bacăul a fost reprezentat la acest eveniment de opt elevi, patru de la Colegiul „N.V. Karpen” și patru de la Colegiul Economic „Ion Ghica”, care au participat în probe pe calificările ospătar-vânzător în unități de alimentație și bucătar.

Momentul culminant al acestei prime Competiții WorldSkills România, pentru care s-au pus în mișcare toate forțele, l-a constituit Festivitatea de Premiere.

La calificarea bucătar, elevii câștigători sunt:

Premiul I – Georgel Mirel Misăilă, Liceul Tehnologic Servicii și Meserii Buzău

Premiul II – Carmen Alina Dobre, Liceul Tehnologic Servicii și Meserii Buzău

Premiul III – Andreea Dumitrașcu, Liceul Tehnologic Servicii și Meserii Buzău

Mențiune – Ionuț Moisei, Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău.

La calificarea ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, elevii câștigători sunt:

Premiul I – Dragoș Răuță, Colegiul N. V. Karpen” Bacău

Premiul II – Martina Demșa, Colegiul „N. V. Karpen” Bacău

Premiul III – Petrișor Bârgăoanu, Colegiul „N. V. Karpen” Bacău

Mențiune – Mihai Valentin Chiașcă, Liceul Tehnologic Servicii și Meserii Buzău.

WorldSkills România, competiție unică la nivel național până la această dată, pentru calificarea ospătar (chelner) vânzător în unitățile de alimentație și calificarea bucătar, a fost o reală experiență de învățare, deopotrivă pentru elevii competitori și profesorii lor coordonatori, în primul rând pentru că totul a fost organizat sub atenta supraveghere a experților internaționali de la World Skills Belgia. S-a încurajat ideea de performanță, participanților li s-a oferit șansa modificării mentalității și a consolidării cunoștințelor. Rolul acestei Competiții WorldSkills este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională și de a ne aminti tuturor cât de importante sunt meseriile în societate. Felicitări tuturor și elevilor le dorim să continue povestea meseriei ca brățară de aur, a declarant prof. Simona Șova, organizatorul Competiției WorldSkills România, ediția I.

Competiția WorldSkills România a fost asistată de partenerii de la WorldSkills Belgia, experți în cele două meserii care fac subiectul competiției (ospătar și bucătar). Scopul proiectului a fost de a consolida capacitatea instituțiilor VET (centre de formare, școli, licee, asociații) de a dezvolta competiții de profesii ca mijloc de promovare a excelenței în formarea profesională și de creștere a atractivității ofertei educaționale.

 

 

articolul original.

Balul Bobocilor la „Economic”

27 January 2023 at 19:19
image

În această seară, la Teatrul de Vară „Radu Beligan”, a avut loc Balul Bobocilor al Colegiului Economic „Ion Ghica”, o sărbătoare a tuturor elevilor acestui liceu, a părinților și a dascălilor lor. Cu tema „Red Night”, concursul de Miss și Mister a adunat pe scenă 19 combatanți, 10 boboace și 9 boboci.

Cu toții au încercat din răsputeri să convingă juriul dar și publicul că își merită locul pe scenă și că au un cuvânt important de spus în acest concurs. S-a cântat, s-a dansat, au fost probe încântătoare iar elevii de clasa a IX-a au strălucit la spectacolul de Balul Bobocilor.

După ce juriul a „câtărit” foarte bine evoluția pretendenților la titluri, eleva Kadriye Yerdak a fost încoronată cu titlul de Miss Boboc Colegiul Economic „Ion Ghica” 2023, în timp ce titlul de Mister a fost adjudecat de Alexandru Mihalache.

Detalii de la acest eveniment veți afla din ediția de luni, 30 ianuarie, a cotidianului Deșteptarea.

articolul original.

S.O.S. Satul Copiilor Hemeiuș și Europe Direct Bacău organizează cursuri de limba română și engleză pentru refugiații ucrainieni

26 January 2023 at 22:59
image

 

Greu de crezut ar fi fost acum 1 an dacă am fi auzit că un conflict militar ar putea izbucni aproape de granițele României și, mai mult decât atât, că vocea armelor este mai puternică de cât cea a rațiunii. La 24 februarie 2022, acest fapt s-a petrecut demolând și distrugând visurile și viața a milioane de cetățeni ucrainieni.  Cu mic cu mare, românii au pus atunci umărul la întrajutorarea celor aflați în nevoie și astfel,  mulți refugiați și-au putut găsi un adăpost și în municipiul Bacău. Ajutorul dat în astfel de situații-limită trebuie să fie de durată și cu implicații multiple având în vedere că este vorba despre viața unor oameni. Pentru cei plecați din propria țară „pe drumuri de bejenie”, cu câteva lucruri pe care au reușit să și le ia în grabă, sub amenințarea morții, dornici să își salveze în primul rând copiii, ajunși într-o țară a cărei limbă nu prea seamănă cu cea pe care o cunosc, ajutorul trebuie să îmbrace mai multe forme. Este motivul pentru care asociația „S.O.S. Satul Copiilor Hemeiuș”,  cel mai mare centru pentru refugiații ucrainieni din județul Bacău, a devenit de aproape un an căminul acestora, iar activitățile organizate aici au ca scop principal de „a-i ajuta pe refugiați să se integreze în societatea românească”, după cum declară Dan Marcoci, coordonatorul local al programului de urgență.

Pentru că una dintre componentele importante ale acomodării și aderării la spiritul și valorile unei comunități presupune cunoașterea unui cod lingvistic comun, S.O.S. Satul Copiilor Hemeiuș a stabilit o colaborare cu Europe Direct Bacău, centrul de informare europeană găzduit de Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău și au organizat, încă din luna octombrie 2022, cursuri de limba română și limba engleză pentru cetățenii ucrainieni refugiați și găzduiți în Bacău și Hemeiuș, cursuri menite să îi ajute atât pe adulți, cât și pe copiii acestora să depășească barierele lingvistice. Cursurile de limba română sunt ținute de conf. univ. dr. Luminița Drugă, consilier de comunicare al Europe Direct Bacău și cadru didactic cu experiență în predarea limbii române ca limbă străină, iar limba engleză este predată de Carolina Cernei și Gabriela Turtureanu, bursiere media ale centrului și studente ale Facultății de Litere de la instituția de învățământ băcăuană. Începută timid, cu temerile și limitele oricărui debut, activitatea de familiarizare cu limbile care pot facilita comunicarea și integrarea în noul mediu s-a bucurat de succes în rândurile participanților, astfel încât, de la o săptămână la alta, numărul doritorilor a crescut.

Sub semnul Anului european al competențelor, după sărbătorile de iarnă, Europe Direct Bacău a reluat activitatea, în colaborare cu S.O.S. Satul Copiilor Hemeiuș, vineri, 20 ianuarie 2023, iar bucuria reînceperii cursurilor și a revederii a fost emoționantă pentru ambele părți. Deși un grup eterogen, cu pregătire profesională diversă și vârstă cuprinsă între 14 și 45-50 de ani, cursanții de la limba română impresionează prin seriozitate și consecvență. Astfel, activitatea inițiată de directoarea S.O.S. Satul copiilor Hemeiuș, Rodica Marinoiu, împreună cu echipa care derulează programul de integrare a cetățenilor ucrainieni, condusă de Dan Marcoci, a devenit un exemplu de bune practici și pentru alte organizații din țară care desfășoară programe similare. În ceea ce îi privește pe copiii participanți la cursurile de limba engleză, Carolina și Gabriela îi întâmpină de fiecare dată cu entuziasm și căldură, antrenându-i în jocuri și activități interactive care să le facă experiența de învățare cât mai plăcută și să-i ajute să uite, chiar dacă pentru puțin timp, motivul pentru care sunt încă în România, nu la ei acasă.

articolul original.

Lecția de istorie ALTFEL: Un Auxiliar Curricular Inedit povești de viață din perioada Holocaustului

26 January 2023 at 22:44
image

-Un alt mod de a marca în Bacău Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie 1945)

27 ianuarie este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, fiind desemnată de Rezoluția privind Comemorarea Holocaustului (60/7) a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), din anul 2005. La 27 ianuarie 1945, Armata Roșie a eliberat lagărul de concentrare și de exterminare Auschwitz-Birkenau.

În acest an, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie 1945) va fi marcată la Bacău și prin lansarea lucrării „Auxiliar curricular #LecțiadeistorieALTFEL povești de viață din perioada Holocaustului”, parte integrantă a auxiliarului curricular „Optimizarea procesului educațional a lecțiilor de istorie online, cu ajutorul noilor tehnologii – auxiliar curricular”,  aprobat prin OME Nr. 4642/18.08.2021 de comisia de specialitate din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație.

Ea a apărut sub egida Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România –  „Elie Wiesel”, coordonatori fiind: prof. univ. dr. Alexandru Florian, directorul general al INSHR-EW, Ana Bărbulescu, doctor în sociologie, cercetător științific, INSHR-EW, lector univ.dr. la Universitatea București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială și Gabriel Stan, membru al Comitetului pentru programe educaţionale şi parteneriate cu instituţii academice al INSHR-EW, profesor la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău.

La elaborarea acesteia au mai contribuit, în calitate de autori Marius Cazan, doctor în istorie, cercetător științific, INSHR-EW, Roxana Popa, doctor în științele comunicării, consilier relații publice și programe educaționale, INSHR-EW, Petre Matei, doctor în istorie, cercetător științific, INSHR-EW și Nicolae Drăguşin, doctor în filosofie, cercetător științific.

Recent, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României, ea a văzut lumina tiparului, putând fi consultată în format letric și pe suport electronic.

„Auxiliar curricular #LecțiadeistorieALTFEL povești de viață din perioada Holocaustului” este o construcție complexă, cuprinde două părți „Optimizarea procesului educațional al lecțiilor de istorie online, cu ajutorul noilor tehnologii” și „#Poveștideviață din timpul Holocaustului”. Această structură a fost determinată de faptul că ea este structurată, în egală măsură, ca o resursă pentru elevi, oferind acestora conținuturi și activități care incită la abordare critică, la interactivitate și la descoperirea de surse autentice și valorase de informare în domeniul istoriei, dar în egală măsură include și un valoros și actual inventar metodologic pus la dispoziția cadrelor didactice, pentru facilitarea unui parcurs educațional eficient și atractiv, în contextul predării-învățării-evaluării în sistem online, în format sincron și asincron.

Prima parte a lucrării „Optimizarea procesului educațional al lecțiilor de istorie online, cu ajutorul noilor tehnologii” este alcătuită din șase capitole, într-o logică internă solidă și cu o articulare firească și didactică, astfel încât beneficiarii direcți, cadrele didactice care vor dori să îl valorifice în activitățile de predare-învățare-evaluare, să poată regăsi nu doar conținuturi, activități atractive de învățare, aplicații și exerciții de evaluare, ci și o incursiune inițială în ceea ce înseamnă noile provocări ale învățării, valorificarea noilor tehnologii în actul didactic, particularități ale managementului clasei în contextul organizării procesului educațional în sistem blended – learning, strategii de motivare și cooptare în învățare a elevilor în clasa digitală.

Capitolul 1 este așezat într-un context explicativ mai larg, modul în care procesul de predare-învățare-evaluare este redimensionat prin folosirea tehnologiilor informaționale moderne,  subliniindu-se valențele lor formative, dar și nevoia de abilitare a cadrelor didactice pentru integrarea optimă acestora în  demersurile educaționale.

Capitolele 2 și 3 propun o incursiune în specificul managementului clasei de elevi și pun la dispoziție resurse de informare valoroase cu privire la metode de stimulare, de motivare a elevilor, de cointeresare în actul învățării, prin exploatarea valențelor formative ale noilor tehnologii, iar Capitolul 4 asigură un sprijin concret prin punerea la dispoziția cadrelor didactice a unor modele de organizare a învățării la distanță, reguli de gestionare a clasei, exemple de tutoriale și platforme care pot fi accesate, modalități de organizare a evaluării și valorificare a feedback-ului formativ, sincron și asincron, dar și față în față. Totul prin conectarea, în text, a numeroase link-uri către resurse digitale concrete.

Auxiliarul are inclus în structura sa un capitol special dedicat specificului proiectării  lecțiilor de istorie, Capitolul 5 detaliind  elementele de context pentru proiectarea în cazul activităților de predare-învățare-evaluare, algoritmul și etapele proiectării unei lecții de istorie,  exemple concrete și aplicații privind proiectarea lecțiilor digitale la istorie, iar Capitolul 6 vine, în construcția auxiliarului cu resurse valoroase metodologic, detaliind și exemplificând de această dată metode activ-participative de predare-învățare-evaluare în lecțiile, exemple de aplicații IT, care permit interactivitate și stimularea gândirii critice la elevi, în procesul învățării active.

Partea a doua „#Poveștideviață din timpul Holocaustului”, consistentă și valorosă, nu doar din perspectiva surselor de informare puse la dispoziția elevilor, foarte multe, provenite din arhivele Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”, ci și a formatului extrem de atractiv al conținuturilor propuse și a aplicațiilor construite, care facilitează interactivitatea și învățarea activă, are la rândul său caracteristici de construcție care dau plus valoare științifică și didactică.

Cele 12 lecții de „istorie altfel”, din acest ultim capitol, pornesc de la competenţele generale ale disciplinei „istorie”, definite în programa de trunchi comun şi formează noi competenţe specifice, care vor fi realizate prin operarea cu noi conţinuturi vizând teme, capitole care nu sunt cuprinse în programa de trunchi comun.

Astfel, fiecare dintre cele 12 lecții/activități de învățare propuse, este însoțită de o descrierea rezumativă inițială, conține studii de caz documentate cu materiale extrem de relevante și ilustrative din arhiva INSHR, oferă trimiteri bibliografice suplimentare, propune activități de reflecție și evaluare, subsumate cu denumirea „#Povești de viață din timpul Holocaustului”.

De asemenea, fiecare din cele 12 activități propuse în această parte a doua, conține un link către materialul de învățare de utilizat cu elevii, material care încorporează, pe fiecare lecție, fotografii, grafice, hârți, povești de viață, interviuri, documente din arhive, teme de discuții și teme de reflecție, toate articulate într-un demers didactic incitant, cu resurse ușor de accesat de către elevi și profesori și cu rezonanță emoțională deosebită, care face ca istoria să devină parte din viața elevilor, nu o disciplină școlară obligatorie.

„Lucrarea, în mod firesc, vine în continuarea celor două programe pentru cursul opțional „Istoria evreilor. Holocaustul”, aprobate prin ordin de ministru, în anii 2005 și 2006, ale căror autor sunt, dar și în întâmpinarea programei școlare pentru disciplina obligatorie „Istoria Evreilor. Holocaustul”, pentru învățământul liceal și învățământul profesional, care va intra în vigoare începând cu anul școlar 2023 – 2024. Ea se adresează elevilor, cadrelor didactice, dar și tuturor celor care sunt curioși să (re)descopere istoria României sub diversele ei forme și conține mărturii ale celor care au supraviețuit sau au fost martori ai evenimentelor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, informații despre evenimente care au schimbat și au curmat vieți. Publicația ne trezește apetitul pentru a cunoaște, a descoperi istoria Holocaustului din România și ne ajută să înțelegem importanța unei lumi fără ură și a combaterii atitudinilor extremiste”, ne-a declarat profesorul Gabriel Stan, coautor.

O primă prezentare a acestei lucrări va avea loc în cadrul Conferinței Internaționale „Antisemitism și Antisionism – practici și realitate în România”, care va fi organizată de MCA România – Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului în România, Asociația Sionistă din România – Romania Zionist Association și de Asociația de Prietenie România – Israel.

articolul original.

Turneul Internațional Special Needs „Judo se joacă, CE Spui?”

25 January 2023 at 22:53

Proiectul-pilot „Judo se joacă, CE Spui?” este o inițiativă a CS Bronx Powerlifting Club Bacău, finanțat prin programul În Stare de Bine (www.instaredebine.ro), susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, prin care, prin joc, socializare și mișcare, copii și tineri cu CES fac cunoștință cu lumea judoului, împrietenindu-se cu sportul, o voce prin care se pot face auziți.

Proiectul a început în luna septembrie 2022 și, de atunci, o caravană mobilă de judo a colindat peste 21 de instituții din municipiul Bacău, interacționând cu nu mai puțin de 700 de elevi cu dizabilități mentale, dar și cu peste 40 de profesori de educație fizică și sport. În urma sesiunilor sportive implementate, 50 de copii cu abilități motrice au fost selectați pentru a practica judo, beneficiind de antrenamente săptămânale, care să le dezvolte abilitățile fizice, psihice (capacitatea de coordonare și de concentrare), dar și emoționale (încrederea în sine, sociabilitatea).

În perioada 10-11 februarie 2023, proiectul va atinge apogeul, astfel încât cei 50 de beneficiari direcți ai proiectului se vor întâlni într-un shiai competitiv cu sportivi din toate colțurile lumii la prima ediție a Turneului Internațional Special Needs „Judo se joacă, CE Spui?”, prima competiție de judo dedicată sportivilor cu dizabilități după Campionatul Național Special Needs Cluj-Napoca, organizat de Federația Română de Judo. Competiția se va desfășura la Bacău, la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare”, pe o durată de 2 zile, cuprinzând un program dedicat atât sportivilor cu dizabilități, care vor trece prin etapele de divizare, competiție pe echipe și competiție individuală, cât și antrenorilor de judo și profesorilor de educație fizică, care vor beneficia de un transfer de know-how în ceea ce privește motivarea, stimularea și dezvoltarea pe latură sportivă a copiilor și tinerilor cu dizabilități mentale.

Un susținător al competiției este și Tycho van Der Werff, unul dintre fondatorii Special Needs Judo Foundation și un promotor al judoului incluziv, fără bariere, prin joc și prietenie, care, deși nu poate participa la competiție, a oferit sprijin clubului în ceea ce privește metodele de lucru cu copiii, tehnicile de divizare și sistemul de tragere la sorți. Mai multe detalii despre competiție au fost publicate și pe site-ul Special Needs Judo Foundation: https://snjudo.com/events/judo-is-playing-what-are-you-saying/.

„Judo se joacă, CE Spui?” este un prim pas prin care dorim să îi încurajăm pe copiii și tinerii cu dizabilități de ordin psihic spre judo. Judoul este, în primul rând, un sport complet, recomandat chiar de UNICEF, care antrenează trupul, mintea și emoțiile. În judo, învățăm cum să cădem corect, cum să învingem durerea, cum să conștientizăm realitatea materială și imaterială din jurul nostru, cum să ne coordonăm mișcările și cum să ne concentrăm. Pentru sportivii Special Needs, pentru copiii atipici care sunt marginalizați și dați deoparte din cauza unor prejudecăți și a unor etichete pe care le punem atât de ușor, necântărind niciodată povara pe care le-o punem pe umeri acelor copii, judo e o formă de terapie, o joacă, un timp de bucurie… și, alături de ei, înveți să te bucuri. Apreciezi ceea ce contează cu adevărat! Așadar, vă așteptăm la competiție!”, a declarant Daniel Zodian, antrenor de judo.

Despre Asociația Club Sportiv Bronx Powerlifting Club Bacău

CS Bronx Powerlifting Club Bacau este un club sportiv băcăuan înființat în anul 2010, care are ca misiune organizarea și promovarea sportului pe plan local, național și internațional, precum și atragerea copiilor și tinerilor din medii de risc spre practicarea susținută a unui sport, ca modalitate de combatere a situațiilor de vulnerabilitate socială și marginalizare, promovarea sportului de performanță ca alternativă terapeutică în ameliorarea/vindecarea dizabilităților fizice și psihice etc..

Evenimente precum JUDO WITHOUT BARRIERS INTERNATIONAL COMPETITION și BENCH PRESS TROPHY îl fac renumit la nivel național și internațional. Clubul a format sportivi de top pe ramurile de judo și powerlifting, indiferent de mediul din care provin, o parte dintre ei alegând să activeze ca profesori de educație fizică, antrenori, nutriționiști, cu scopul de a duce valorile clubului mai departe.

Pentru mai informații, accesați https://www.facebook.com/xtermbronx.

Despre programul În Stare de Bine

În Stare de Bine este un program anual de finanțare ce oferă granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro pe an organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, cu susținerea financiară a Kaufland România.

Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în trei domenii esențiale – cultura, sportul și viața sănătoasă – și care se adresează grupurilor vulnerabile și comunităților din care acestea fac parte.

În acest an, în mod excepțional, criza umanitară din Ucraina a determinat reorientarea parțială a programului către sprijinirea migranților și refugiaților alungați de război din țara vecină.

Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine în 8 țări, 132.000 de angajați și o rețea de 149 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari.

Pentru mai multe detalii vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, care promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, ce contribuie la apărarea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare.

Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.

 

articolul original.

Prokofiev și Ceaikovski la Ateneu

25 January 2023 at 22:29

Astăzi, de la ora 18.30, Filarmonica Mihail Jora din Bacău așteaptă melomanii la Sala Ateneu un concert simfonic oferit de orchestra băcăuană și doi artiști de elită, dirijorul Leonard Boga și pianista israeliană Alexandra Segal, câștigătoarea Concursului Internațional George Enescu, ediția de anul trecut.

Programul serii va fi unul dedicat muzicii rusești:

• Serghei Prokofiev – Concertul nr.3 pentru pian și orchestră
• Piotr Ilici Ceaikovski – Selecțiuni din baletul „Spărgătorul de nuci”.

articolul original.

„Pactul pentru Tineri”: Dezbatere națională în Bacău

19 January 2023 at 13:13

Densitate mare de cadre didactice dar și de elevi la Centrul de Afaceri, acolo unde a avut loc conferința Pactul pentru Tineri, o dezbatere națională organizată de Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, UNICEF și Banca Mondială.

Acest proiect este mai mult decât o campanie de conștientizare, în condițiile în care România are nevoie de soluții pe termen mediu și lung. Proiectul național Pactul pentru Tineri a reușit să deschidă dialogul cu Guvernul României prin cele trei ministere partenere, astfel încât să creeze un comitet în subordinea premierului care să lucreze pe aceste măsuri, pe nevoi și soluții, și să ajute la construirea dialogului social. „Suntem parte din tot ceea ce înseamnă strategie educațională având ca prioritate reducerea abandonului școlar”, a declarat Cristina Chiriac, președinte CONAF România, care a precizat că avem peste 400.000 de copii care au abandonat școala și alte câteva sute de mii de copii care sunt în risc de abandon școlar.

La nivelul județului Bacău CONAF este reprezentată de un patronat, Patronatul Județean al Femeilor de Afaceri Bacău, care avut 24 de fondatori și funcționează din 2018,și care este condus de Brândușa Gugu.

La prezentarea proiectului sala a fost arhiplină, răspunzând invitației de participare atât elevi cât și cadre didactice din tot județul, precum și reprezentanți ai unor ONG-uri. Pe scenă au fost prezenți mai mulți speakeri, între ei fiind Gabriela Firea – Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Marius Constantin Budăi – Ministrul al Muncii și Solidarității Sociale, Lucian Bogdănel – Prefect de Bacău, Valentin Ivancea – președintele CJ Bacău, Lucian Stanciu Viziteu – primarul municipiului Bacău, Gherghe Baciu – primarul orașului Slănic Moldova, ș.a.

„Am venit cu mare bucurie și emoție la Bacău pentru că aici m-am născut, am crescut și m-am educat, și chiar dacă am plecat inima mea cu siguranță este tot aici.

În primul rând, vreau să vă spun că sătămâna trecută am reușit să prezint în fața Guvernului, să dezbatem și să fie adoptat proiectul de Lege de prevenire a separării copilului de familie. Prin această lege avem și planuri de acține concrete.

Punem bazele construirii și în România a 150 de centre de zi, în întreaga țară, pentru ai găzdui pe acești copii care nu au condiții de locuit civilizate, nu au o alimentație potrivită, nu au rechizite, nu au îmbrăcăminte, etc.

Ei sunt cei mai supuși riscului de a abandona școala. Trebuie să acționăm când încă se mai poate”, a explicat Gabriela Firea, Ministrul al Muncii și Protecției Sociale.

Prevenirea abandonului școlar este o problemă… Ca o componentă principală este încurajarea în primul rând a părinților pentru a-și găsi un loc de muncă, dar și o componentă de asistență socială care se va derula prin autoritățile publice locale cu sprijinul Ministerului Muncii. 

Avem acum un proiect foarte mare pe care îl susțin, care se numește „Orientarea tinerilor în carieră”. Acest proiect a funcționat deja pilot întrun județ din țară și l-am intitulat „Îndrăgostirea tinerilor de mesrei”. Îi ducem la școală, prevenim abandonul, dar… ce facem cu ei?

Nu putem fi toți medici, ingineti, economiști. Și atunci trebuie să gândim foarte mult ce facem cu învățământul dual, cu învățământul tehnic, tehnic la nivel de liceu sau universități. Și atunci avem nevoie de parteneriatul pe care Guvernul trebuie să îl facă acum între Muncă, Familie și Educație pentru că acum provocările sunt foarte mari”, a transmis Marius Constantin Budăi – Ministrul al Muncii și Solidarității Sociale.

Discursurile le-au captat atenția tuturor celor prezenți și s-a dovedit o întâlnire care promite pentru viitor. Proiectul „Pact pentru Tineri” va continua la Vaslui și la Suceava.

articolul original.

Economie sau sănătate. Ce alegi?

19 January 2023 at 10:15
image

Chiar dacă traversăm o perioadă cu temperature primăvăratice, frigul și facturile crescute determină tot mai multe persoane să conserveze căldura în case și să nu aerisească, crezând că așa fac economie. Asta favorizează apariția afecțiunilor respiratorii.

Specialiștii spun că respirăm aproape 12.000 de litri de aer pe zi, majoritatea în spații închise. Totul ar fi în regulă dacă aerisim aceste spații închise, însă, tot mai multe persoane sunt tentate, pe fondul frigului și al facturilor crescute, să nu deschidă ferestrele. Iar lipsa unui flux de aer curat favorizează apariția sau agravarea alergiilor și afecțiunilor respiratorii, din cauza alergenilor, prafului, impurităților sau bacteriilor din aer.

„Aerisirea este condiția esențială în lupta împotriva infecțiilor respiratorii. Este o greșeală să nu deschidem geamurile”, spun specialiștii. Medicii spun că o locuință în care geamurile stau închise mai tot timpul reprezintă cel mai bolnav micro-climat pentru specia umană. În acest sezon, în astfel de medii circulă mai mult de 40 de adeno-virusuri. Adică microorganismele care produc cel mai frecvent virozele respiratorii.

Deschiderea geamurilor și ușilor, chiar și pentru câteva minute, pentru crearea unui flux de aer, este de fapt prima măsură pe care o putem lua în lupta cu virusurile și bacteriile, pentru că odată reîmprospătat aerul înseamnă că eliminăm din aerul ambiental acele particule care sunt aerosolizate, care sunt suficient de mici astfel încât stagnează în atmosferă.

Numai că, unele persoane se tem tocmai de aerul de afară. De altfel, există studii care certifică faptul că poluanții atmosferici există în concentrații tot mai mari. În mediul natural, virusurile cu transmitere respiratorie au tendința să se disperseze și, de aceea, chiar dacă suntem răciți este absolut vital să ieșim în aer liber.

Aerisirea este importantă și seara. Pentru un somn liniștitor și odihnitor, camera trebuie să fie aerisită pentru o perioadă de aproximativ cinci-zece minute, în funcție de temperatura care se înregistrează afară. O gură de aer curat înainte de somn ne va ajuta să ne trezim bine dimineața.

Totodată, aerisirea este importantă și la locul de muncă. „Petrecem foarte mult timp în birouri, cuprinși de treburi și nu ne gândim la acest aspect, ba chiar mai mult, îl neglijăm total. La fel ca în locuință, și în birouri aerisitul joacă un rol foarte important. Acesta trebuie făcut la fiecare oră. Cinci minute sunt suficiente pentru schimbarea, oxigenarea și împrospătarea aerului”, adaugă specialiștii.

Mai mult decât atât, dispozitivele de încălzire duc la un aer uscat în locuinţă ceea ce provoacă o oboseală accentuată, de cele mai multe ori inexplicabilă pentru persoanele care simt starea de letargie şi senzaţia permanentă de neodihnă.

Chiar dacă aerisitul aduce la răcorirea atmosferei din locuință și implicit va trebui să încălzim din nou, dacă punem în balanță, credem că sănătatea e pe primul loc. Deci, economia să mai aștepte.

articolul original.

Rezultate deosebite ale elevilor băcăuani la Tabăra de Fizică și Astronomie

18 January 2023 at 07:00
image

În perioada 3-7 Ianuarie 2023  la Voroneț, județul Suceava, s-a desfășurat Tabăra Națională de Fizică , Astronomie și Astrofizică „Marin Dacian Bica”, organizată de ISJ Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Societatea Științifică „Cygnus” – centru UNESCO , în parteneriat cu Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului.

Aproximativ 200 de elevi de toate vârstele, împreună cu profesorii lor, veniți din toate județele țării, au lucrat împreună în cele 12 ateliere organizate în cadrul taberei – Astroclub, Prejuniori începători și avansați, Juniori începători și avansați, Seniori începători și avansați. Elevii au avut de rezolvat probleme complexe, au făcut observații astronomice cu ajutorul telescoapelor și lunetelor, au realizat lucrări practice de laborator și prelucrări de date experimentale și au avut parte și de momente de neuitat, în cadrul taberei fiind organizate și drumeții, excursii și vizite la mânăstiri și diverse alte obiective turistice din zona Bucovinei.

La finalul taberei de pregătire, au fost organizate două concursuri naționale, de  fizică și  astronomie – astrofizică care au constat în trei probe. Tabăra și competițiile sunt înscrise în calendarul Ministerului Educației în acest an școlar.

Județul Bacău a fost reprezentat de 16 elevi coordonați de prof. dr. Doina Capșa- lector la Centrul Județean de Excelență disciplina atronomie și profesor de fizică la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău. Munca, implicare și pasiune a fost încununată cu succes, elevii obținând rezultate remarcabile: 7 premii I din care două absolute, 3 premii II, 4 premii III și 2 mențiuni.

La secțiunea astroclub gimnaziu au fost obținute următoarele rezultate:

– Premiul I, medalia de aur  și  învingător absolut a fost obținut de eleva Trifan Ruxandra-Elena de la Centrul Județean de Excelență, elevă la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare”;

-Premiul I și medalia de aur a fost obținut și de elevii  Ghiurcă Monica și Pruteanu Darius-Andrei de la Colegiul Național Pedagogic “Ștefan cel Mare”;

– Premiul II si medalia de argint a fost obtinut de Radu Maria elevă la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare”;

-Premiul III și medalia de bronz au fost obtinute de Lungu Ema-Ioana de la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” și Juverdeanu Georgiana Ana Maria de la Scoala Gimnazială „Mihai Drăgan”, membră a Cercului de astronomie Meteor;

-Mențiuni au fost obțiunute de Ifrim Elena-Marle de la Centrul Județean de Excelență, elevă la Școala Gimnazială „Spiru Haret” și Melinte Maria de la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare”.

La sectiunea Astroclub au fost obținute următoarele rezultate:

– Premiul 1, medalia de aur și învingștor absolut la Astroclub liceu a fost obținut de elevul Druică Mihai-Tiberiu de la Centrul Județean de Excelență, elev la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”;

– Premiul I și medalia de aur a fost obținut și de Tudor Andrei Gabriel și Jechel Miruna-Ioana de la Centrul Județean de Excelență și elevi la Colegiul Național „Ferdinand I” respectiv Colegiul Național “Gheorghe Vrănceanu”, precum și Ștefan Luca , elev la Colegiul Național „Ferdinand I”  și membru al Cercului de astronomie Meteor;

Premiul II si medalia de argint a fost obtinut de Buzilă Elena de la Centrul Județean de Excelență, elevă la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” și Ciocoiu Mara elevă la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” și membră a Cercului de astronomie Meteor;

– Premiul III și medalia de bronz au fost obtinute de Procopie Bogdan-Marian și Procopie Radu-Ioan de la Centrul Județean de Excelență și elevi la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare”.

„Vă mulțumesc pentru toate oportunitățile oferite și implicarea în aceasta tabăra în care am avut oportunitatea să îmi testez toate cunoștințele despre astronomie, care pentru mine a devenit o pasiune de când am privit prima oara printr-un telescop. Tabăra a fost foarte bine organizata și am avut șansa să cunosc și sa ma împrietenesc cu colegi din țară, mai ales din Brașov și Constanța, dar sa am și ocazia să interacționez cu un corp profesoral de excepție de la care am învățat foarte multe. Vreau sa mulțumesc pe aceasta cale și mentorilor care m-au inițiat în tainele astronomiei atat din Bârlad cât și din Bacău si care de-a lungul anilor m-au ajutat să îmi perfecționez abilitățile”.

Druică Mihai-Tiberiu

„Experienta în tabară a fost una magică – este un loc în care te poți dezvolta, ăa crești, să înveți și ăa trăiești. Atmosfera taberei și oamenii de aici au dat culoare locului, au creat un mediu minunat, un mediu în care cu toții suntem uniți, elevi și profesori din toate colțurile tării, și am creat o experienta unică, extraordinară pentru toti, dar si un mediu prielnic pentru dezvoltarea noastra personală și intelectuală.”

Trifan Ruxandra-Elena

„În aceasta tabăra am învățat multe lucruri interesante din domeniul astronomiei in timpul cursurilor, am legat noi prietenii si ne-am distrat! Mulțumesc pentru experiența pe care mi-ati oferit-o!”

Ciocoiu Mara

„În tabără a fost foarte bine, relaxant! Aerul curat mi-a făcut foarte bine! M-am gândit că este ca o pauza înainte de a ne întoarce la școală! A fost foarte bine, mâncare foarte bună, tot curat și foarte cald! A fost minunat! Examenul a fost destul de greu! Mi-am dat seama după ce am primit diploma la ce nivel este de fapt! Totul a fost bine organizat! Cursurile plăcute, relaxante,fără stres de frica de examen! A fost minunat!”

Maria Melinte

 

„Din anul 2015 revin cu drag în Tabăra de fizică, astronomie și astrofizică în calitate de coordonator al grupului de elevi din Bacău și cea de lector pentru disciplina fizică și astronomie, cu bucuria competitiei, a reîntâlnirii de oameni minunați și copiii implicați, pasionați și deosebit de disciplinati știintific. Sunt zile intense de pregătire completate si de momente de relaxare. Atelierele practice și teoretice dezvoltate în tabără si-au propus stimularea elevilor în studiul fizicii, astronomiei şi astrofizicii, dezvoltarea pasiunii şi interesului pentru o pregătire constantă în acest domeniu”, a declarat prof. dr. Doina Capșa.

 

articolul original.

Din mijlocul iernii

15 January 2023 at 15:51

Calendaristic vorbind, 15 ianuarie e mijlocul iernii, care numai a iarnă nu seamănă. Și o să cedeți și de ce. Ca toată lumea, mai „colindăm” și noi site-urile de socializare, să vedem ce mai zic unii, ce mai zic alții.

Evident, Nr.1 pentru 15 ianuarie este ziua poetului național și Ziua Culturii Naționale. Motiv cu care, mulți au organizat fel de fel de evenimente, dar nu ca în anii de dinainte de pandemie. Nu aș putea să spun exact care e motivul, dar asta e. S-a mai făcut câte ceva prin școli, acolo unde copii au spus poezii și și-au amintit de Eminescu, pe la instituții… Sau poate că de acum urmează… Sau poate că nu au anunțat… Sau poate că țin pe vechi.

În orice caz, românii nu au uitat și au scris despre eveniment pe facebook. Iar unii nu și-au pierdut simțul umorului și au spus că îi duc dorul lui Eminescu, postând bancnota de 500 de lei, dar și cu versurile…de rigoare: „Voi în suflet și în minte/ O să mă purtați mereu,/ Însă mulți o să mă uite,/ Căci mă văd atât de greu…”

Spuneam că suntem în mijlocul iernii. Numai că data din calendar nu se potrivește cu ce se întâmplă. Un utilizator de fb din județul Neamț a postat o fotografie pe 14 ianuarie 2023 și anunță că în comuna Piatra Șoimului s-au întors berzele.

Toată lumea zice că e ciudat, dar cum simțul umorului nu dispare niciodată, internauții au spus că e un semn că natalitatea e în creștere, ba mai mult, cineva a spus că i-a adus un nepoțel unui locuitor din zonă.

Și nu în ultimul rând, cineva a preluat un link prin care anunță că: „Se întrezăresc vremuri în care nu o să mai fie nevoie de avocați, căci niște roboței vor fi creați să „ușureze” viața omului. Doar că, dragă omule, atunci când vei ajunge să povestești problema ta juridică unui roboțel, simpatic sau mai puțin simpatic, nu o să mai fie nevoie nici de jandarmi, polițiști, judecători, procurori, medici sau educatori, și nici de bone, opătari, șoferi, vânzători, manipulanți. Va fi o lume fără empatie, compasiune, etică și, nu în ultimul rând, fără Dumnezeu.”

Postarea a fost făcută la un material care anunță că funcțiile juridice vor fi preluate curând de roboți, fiind vorba despre o aplicație de inteligență artificială.

Cu alte cuvinte, totul se învârte. Că sensul diferă de la un caz la altul, asta e altă problemă. Dar indifferent de situație, noi trebuie să rămânem ancorați în…realitate. Și vin și cu un sfat. Citiți tot ce vă pică în mână. Și mai ales presa. Și pe diagonală, și printre rânduri. Pentru că pe acolo, pe undeva, s-ar putea piti și adevărul.

articolul original.

Băcăuanii nu l-au uitat pe Eminescu

15 January 2023 at 15:49
image

© Deșteptarea - unicul ziar tipărit din Bacău, neîntrerupt, de 33 de ani.

articolul original.

Cum stăm cu…deszăpezirea?

12 January 2023 at 22:19
image

Ne apropiem de mijlocul lunii ianuarie iar zăpezile se lasă așteptate. Dar nu de toată lumea. Dacă pentru copii ar fi o mare bucurie, să iasă la bulgăreală și o săniuță, nu același lucru și l-ar dori și șoferii. Faptul că nu ar mai trebui să dea la lopată și să alerge prin nămeți după un loc de parcare, e mare lucru. Nu mai pui că așa se face și economie la combustibul. Și nu în ultimul rând, sarea aruncată pe șosele, atunci când sunt înzăpezite, atacă părțile metalice ale vehiculelor.

Pe lângă aceste aspect, se pare că și Primăria face niște economii, cel mai probail nefiind nevoie de fonduri pentru deszăpezire. Dar pentru că acest subiect a fost de nenumărate ori „mărul discordiei” și au apărut tot felul de discuții, am solicitat de la Primăria Municipiului Bacău informații pe acest subiect privind sezonul de iarnă 2022-2023.

În acest context, George Săcăleanu – purtător de cuvânt al instituției, a precizat următoarele:

„Datorită faptului că iarna a fost una blândă, s-au făcut economii de bani și de personal. Fondurile care s-ar fi dus spre deszăpezire se alocă pentru salubrizarea orașului. Pentru stocul de sare avem un acord cadru pe 12 luni de 600.000 lei (fără TVA), și s-a comandat de 119.984 lei până în prezent – stoc care e posibil să țină până la sfârșitul iernii.

La Clorura de calciu avem acord cadru de 525.000 lei și s-a comandat de 116.480 de lei. E bine că avem materiale neconsumate în stoc, pentru că iarna ne poate bate oricând la ușă.”

Serviciul de permanenţă şi comunicarea operativă se asigură prin intermediul dispeceratului din sediul unităţii, str.Constantin Ene nr.3 Bacău, prin următoarele mijloace de comunicare:
– tel.mobil/whatsapp: 0730-635-462;
– tel.fix: 0372-887-238;
– fax: 0372-887-243;
– email: dispecerat@smupbacau.ro.
Serviciul Municipal de Utilități Publice Bacău asigură începând cu data de 15.11.2022, permanența în baza de deszăpezire, în vederea intervenției imediate în caz de prognoză/condiții meteorologice nefavorabile.
Florin Ștefănescu

articolul original.

Comuna Filipești a rămas fără factori poștali

12 January 2023 at 06:00
image

Situație dificilă la Filipești, acolo unde, de câteva zile localitatea a rămas fără poștași, lucru ce îngreunează plăților pensiilor sau a alocațiilor pentru copii dar și cursul firesc al vieții, pentru că astfel ajung mai greu și…facturile.

Povestea a început odată cu ieșirea la pensie a unuia din cei trei factori poștali pe care îi avea localitatea. Situația ne-a fost prezentată de Gabriela Pătrășcan, fostă oficiant rural la Filipești: „Eu aveam în subordine trei factori poștali: doi cu normă întragă și unul cu o jumătate de normă. Cel cu jumătate de normă a ieșit la pensie anticipat. Astfel a rămas o zonă neacoperită și am făcut demersuri pentru deblocarea unui post pentru patru ore. Am primit răspuns că nu se poate și că să împărțim norma la noi ceilalți. Lucru pe care noi nu l-am acceptat. Ne-am făcut lichidările la zi prin încetarea Contractului Idividual de Muncă și din 3 ianuarie am încetat activitatea.” Cei trei demisionari și-au justificat gestul și prin faptul că de foarte mulți ani nu au mai avut concedii de odihnă decât pe hârtie.

Acest fapt a stârnit rumoare în Filipești iar oamenii îngrijorați s-au întrebat cum își vor primi pensiile. Cu toate acestea, la începutul săptămânii, reprezentanții Poștei Române au trimis personal în zonă și s-au efectuat plățile de pensii.

Ce spune primarul

În aceste condiții, mulți cetățeni s-au dus la Primărie și s-au plâns primarului. Petrică Lungu, primarul din Filipești, apreciază ca grav ceea ce se întâmplă și încearcă să îi ajute pe localnici chiar dacă sunt aspect care nu țin de Primărie. Am rămas fără oficiu postal și oamenii sunt derutați. Vin la noi să îi ajutăm. Sunt oameni bătrâni. Avem corespondență și facturi. Nu e problema noastră dar trebuie să îi ajutăm pe oameni. Avem 8 sate cu un total de 5.000 de locuitori. Trebuie găsită o soluție”, a declarat primarul Petrică Lungu.

Soluții de la Poșta Română Bacău

Situația este cunoscută la nivelul conducerii băcăuane Poșta Română care a luat măsuri pentru degrevarea situației. Liviu Ciumeti, directorul Poșta Română Bacău ne-a spus că în zonă este functională agenția de la Cârligi și că până săptămâna viitoare lucrurile se vor rezolva. „Știm ce s-a întâmplat la Filipești. Acolo nu este oficiu postal ci un ghișeu iar oamenii de acolo nu au mai vrut să lucreze. Am făcut demersuri pentru deblocarea posturilor și zilele aceste se clarifică toate lucrurile. Acum asigurăm toate serviciile de la Bacău cu o echipă mobile”, a mai precizat Liviu Ciumeti.

articolul original.

Situația afecțiunilor respiratorii și a vaccinării gripale la nivelul județului Bacău

11 January 2023 at 12:46
image

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău a făcut publice informațiile cu referire la numărul afecțiunilor respiratorii din județul Bacău pentru perioada 2-8 ianuarie 2023. Astfel, s-au înregistrat 1876 de cazuri de infecții acute respiratorii (I.A.C.R.S.), cei mai expuși în acest caz fiind băcăuanii din categoriile de vârstă 15-49 de ani cu 440 de cazuri și cei din categoria 5-14 ani cu 438 de cazuri. Din totalul de îmbolnăviri, 46 de cazuri au avut nevoie de internare, cei mai mulți – 22, fiind bebelușii din grupa 0-1 an.

În cazul pneumoniilor și bronhopneumoniilor, în intervalul precizat s-au înregistrat 441 de cazuri, cele mai multe – 97, fiind la categoria peste 65 de ani, 77 de cazuri necesitând spitalizare.

Câți băcăuani s-au vaccinat

De asemenea, DSP Bacău a primit de la Ministerul Sanatatii un numar total de 45.360 de doze de vaccin gripal, din care până în data de 11.01.2023 au fost vaccinate 44.234 de persoane.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Ca în fiecare an, campania se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

113 cazuri noi de gripă

„Mentionam că în saptamana mai sus amintită, s-au înregistrat 113 cazuri de gripă tip A și B, din mediul urban și rural, astfel: la grupa de vârstă 0-1 an: 25 cazuri, la grupa de vârstă 2-4 ani: 20 cazuri, la grupa de vârstă 5-14 ani: 21 cazuri, la grupa de vârstă 15-49 ani: 23 cazuri, la grupa de vârstă 50-64 ani: 7 cazuri și 17 cazuri la grupa de vârstă peste 65 de ani”, au precizat reprezentanții DSP Bacău printrun comunicat.

La nivelul județului Bacău există centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, potrivit prevederilor legale în vigoare, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe.

Copiii care au simptome de viroză respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare. Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică. Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU).

articolul original.
❌