ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 4 February 2023Deșteptarea

SJU: Medici băcăuani și ieșeni au colaborat pentru a salva unicul picior al unui pacient

4 February 2023 at 06:19
image

La Spitalul Judetean de Urgenta din Bacau , pe data de 31 ianuarie 2023, a avut loc un eveniment chirurgical deosebit.

S-a constituit o echipa mixta formata din medicii chirurgi vasculari ai spitalului (dr. Bogdan Manole Szasz, dr. Manole Ghenadie , dr. Bud George si medic anestezist dr. Tutunaru Valentin ) care a fost completata cu doi medici chirurgi din Iasi: Seful sectiei de Chirurgie Vasculara a Spitalului Sf. Spiridon din Iasi, Conf. dr. Radu Florin Popa si medicul specialist de chirurgie vasculara , dr. Cosmin Marian.

„Operatia efectuata este o interventie de anvergura – By pass aortofemural profund, folosindu-se un grefon sintetic, special fabricat, care a fost inserat prin anastomoza (sutura pe aorta abdominala) si trecut mai apoi in regiunea inghinala pentru a fi descarcat in membrul inferior unic al pacientului. Pacientul suferea de boala arteriala periferica, asa numita „arterita” si fara aceasta procedura si-ar fi pierdut si membrul unic pe care il mai avea. Echipa de medici anestezisti a fost la inaltime si , in ansamblu, m-am simtit ca intr-o sala de chirurgie a Spitalului Judetean din Iasi ” declara Conf. dr. Radu Florin Popa.

„Judetul Bacau este un judet cu capacitate economica mare si trebuie sa aiba in orasul resedinta de judet un serviciu integrat de chirurgie vasculara. Este o chirurgie scumpa, presupune efort financiar important pentru organizare, dar odata echipa formata si pornita pe un drum ascendent nu mai vad nici o piedica pentru rezolvarea acestei patologii care este pe primul loc sau umar la umar cu cancerul , in Romania si nu numai.

Felicit echipa manageriala a Spitalului Judetean Bacau, felicit echipa de chirurgi vasculari nou inchegata si va asigur ca voi face tot efortul necesar pentru a pune umarul si a contura un serviciu de chirurgie vasculara care poate deveni functional pe deplin in scurt timp si va reusi sa rezolve pentru judet aceasta problema care va plasa judetul pe un loc binemeritat pe harta chirurgiei vasculare.

Judetele Moldovei sunt deficitare in personal specializat in acest domeniu iar efortul nostru este de a popula cu specialisti fiecare judet al acestei regiuni pentru a creste astfel speranta de viata si calitatea vietii pacientilor cu arterita care ni se adreseaza .” mai afirma Conf.dr. Radu Florin Popa .

articolul original.
Ieri — 3 February 2023Deșteptarea

Bacăul de altădată

2 February 2023 at 22:16
image

© Deșteptarea - unicul ziar tipărit din Bacău, neîntrerupt, de 33 de ani.

articolul original.
Before yesterdayDeșteptarea

1970: Se dă în folosință Hotelul Decebal – VIDEO

2 February 2023 at 15:11
image

© Deșteptarea - unicul ziar tipărit din Bacău, neîntrerupt, de 33 de ani.

articolul original.

Cozi imense la împărțirea cutiilor cu alimente din partea UE. Un bătrân a leșinat

2 February 2023 at 14:52
image

Zeci de persoane s-au adunat dis-de-dimineață pentru a fi sigure că prin un pachet de alimente din partea Uniunii Europene, informează Știrile Kanal D.

Alimentele venite din partea Uniunii Europene au ajuns și la Bacău. Coada a luat rapid amploare, iar unii au ajuns încă din primele ore ale dimineții pentru a fi siguri că apucă o cutie cu alimente. Un bătrân a leșinat din cauza agitației.

Oamenii au pornit pe premisa că alimentele nu vor fi suficiente pentru toată lumea, astfel că, s-au așezat la coadă dinaintea începerii programului de lucru. O cutie cu alimente de la Uniunea Europeană conține făină, zahăr, ulei, conserve de carne sau compot.

Un bătrân de 75 de ani, aflat și el la coadă pentru a primi un pachet cu alimente a avut nevoie de îngrijiri medicale. Acesta a leșinat din cauza agitației, frigului și orelor de stat în picioare la coadă. A venit cu două ore înainte de începerea programului, ca celelalte persoane, de altfel, însă, bătrânețea și-a spus cuvântul.

VIDEO: Plus TV Bacău

articolul original.

,,La Trei Fagi”, punct de atracție al stațiunii, dar și locul unui duel cu pistoale dintr-o poveste

2 February 2023 at 13:31

Continuăm prezentarea serialului dedicat ziarului ,,Curierul Slănicului Moldova” (din colecția Bibliotecii Centrale Universitare ,,Mihai Eminescu” din Iași – BCU), primul din România care a oglindit viața unei stațiuni balneare.

În fapt, un  jurnal al stațiunii Slănic-Moldova care acoperă o perioadă istorică mai puțin cunoscută publicului larg, cea din perioada ,,La Belle Époque”; un model peste timp de promovare a turismului balnear al „Perlei Moldovei”, așa cum a fost denumită stațiunea pentru prima dată, chiar de către acest ziar.

Mențiune: Adaptarea, adnotările și completările la toate numerele din colecția acestui unic și inedit ziar sunt menite să întregească și să lămurească multe informații și aspecte din viața cotidiană, ca și a a personalităților vremii, care nu au fost în totalitate prezentate în paginile ziarului, tocmai pentru faptul că acestea erau cunoscute de lumea de atunci, în speță de cei din zona Moldovei, de unde veneau și cei mai mulți dintre vizitatorii stațiunii.

 

În acest episod: ,,Curierul Slănicului Moldovei”, Nr. 3, Anul V, Marți, 10 iulie 1907.

Din sumarul acestui număr: Reputat bacteriolog și histolog la cârma administrației stațiunii Slănic-Moldova; românii, străinii și ,,moldovenismul balnear”, trei articole în care se continuă demersul de creștere a sezonalității balneare și de atragere a vizitatorilor către stațiunile românești; în ,,Reportajul Slănicului”, cu titlul ,,O viață de dureri” este prezentat un caz ,,sfâșietor de trist” care are legătură cu Slănicul; despre cum se efectuează consultul medical, în ,,Slănicul Medical”; primul duel cu pistoale din istoria Slănicului, între onoare și femei, pe platoul ,,La Trei Fagi” din stațiune, o nouă premieră literară semnată de N. A. Bogdan.

În galeria eforilor Epitropiei Casei Spitalelor ,,Sf. Spiridon” din Iași este prezentată personalitatea profesorului, medicului și cercetătorului de talie mondială, Emil Pușcariu (1859 – 1928), verișor cu academicianul, filologul, lingvistul și istoricul literar, Sextil Pușcariu.

Din biografia acestuia aflăm că a studiat medicina la Universitatea din Budapesta, obținând doctoratul în medicină și chirurgie în 1886. Ulterior, devine asistent la Institutul de Anatomie Patologică și Bacteriologie al Universității din București și, din 1887 a fost numit profesor la Catedra de Histologie a Facultății de Medicină din Iași. Interesat de bacteriologie și, în special, de vaccinarea antirabică, publică o serie de lucrări ca ,,Dare de seamă despre vaccinațiunea contra turbării” (1927) sau ,,Despre accidente paralitice” (1927). În 1891, Emil Pușcariu înființează la Iași cel de al patrulea Institut Antirabic din lume, după cele înființate de Louis Pasteur la Paris, M. N. Gamaleia la Odessa și Victor Babeș la București. Aici pune la punct și aplică, începând din 1896, o nouă metodă de vaccinare antirabică denumită ulterior „Metoda Babeș-Pușcariu”, una dintre cele mai bune metode la timpul ei, pentru care a primit medalia de aur la un congres internațional în 1904, la Atena. Se căsătorește cu Elena Densușianu-Pușcariu, descendentă a binecunoscutei familii Densușianu, cea care este cunoscută ca fiind prima femeie doctor în medicină din România şi prima femeie profesor de oftalmologie din lume!

Cu o întrerupere de doi ani (1899 – 1901), cât a ocupat funcţia de secretar general al Ministerului Cultelor şi Instrucţiunii Publice, Emil Puşcariu şi-a dedicat energia activităţii didactice şi de cercetare. A susţinut primul curs complet de histologie descriptivă, a reorganizat disciplina, dotând-o cu aparatură, a sporit fondul de carte şi a închegat o echipă, împreună cu care a abordat histologia, teoretic şi practic, la un înalt grad de professionalism (Sursa: https://www.viata-medicala.ro/istoria-medicinei/reputat-bacteriolog-si-histolog-8687 și Wikipedia).

Redacția își continuă, aproape număr de număr, campania de promovare a imaginii Slănicului, dar și de sensibilizare a instituțiilor și opiniei publice, cu privire la adaptarea modelului occidental al stagiunii balneare, care de regulă, se situează între 1 mai și 15 septembrie, de multe ori chiar 15 octombrie, ceea ce înseamnă mai mulți turiști și implicit, venituri mai mari, ca urmare a încasărilor obținute din cazare, masă, tratament și agrement: ,,La Slănic-Moldova, ca și în alte stațiuni românești, limitarea aceasta așa de nerațională a stagiunii balneare la o lună sau la o lună și jumătate, trebuie numaidecât îndepărtată, dacă voim înt-adevăr că frumoasele noastre stațiuni să nu degenereze, să nu se piardă”. Se mai menționează aici și necesitatea schimbării obiceiului ,,de a acorda majoritatea concediilor numai pentru luna iulie, când, foarte bine, acestea ar putea fi repartizate pe trei luni: iulie, august și septembrie”. Și o pledoarie pentru a vizita Sănicul, așa cum arăta pe la 1907:  ,,Dacă frumușeța vrăjită a Slănicului, dacă puterea  dumnezeiască și mântuitoare a izvoarelor lui, dacă conforlul necesar al acestor admirabilebăi, nu sunt încă un titlu satisfăcător pentru pretențioşii mai mult sau nai puţin cuvioși, le recomandă cu satisfacție registrele de la cele mai însemnate hoteluri ale Slănicului, unde vor găsi printre acei care vizitează în toți anii localitatea noastră și personalităţi însemnate din Austro-Ungaria, Rusia, Bulgaria etc. Ca întotdeauna, străinii ne cunosc mai bine decât ne cunoaștem noi înşine”.

În ,,Reportajul Slănicului”, cu titlul ,,O viață de dureri” este prezentat un caz cu final tragic, într-o oarecare legătură cu Slănicul: În urmă cu vreo doi ani a sosit în stațiune, un evreu român, originar din București, unde pe vremuri fusese un comerciant de vază, dar care, în urma unui incendiu care i-a distrus magazinul și casele, a rămas pe drumuri. Bietul om a căzut greu bolnav de nervi și medicul i-a recomandat să facă hidroterapie la Slănic-Moldova, acolo unde reușește să ajungă cu ajutorul amicilor. Dar nici nu a apucat bine să se instaleze în camera de hotel, când primește o telegramă în care este anunțat de moartea subită a soției sale, Marieta!

După vreo doi ani, în care boala nervoasă a evoluat, din cauza repetatelor crize de care era cuprins dar și mizeriei în care se afla, acesta a fost internat într-un ospiciu, fiind considerat un real pericol pentru liniștea și ordinea publică. După un timp boala i s-a ameliorat, așa că a fost eliberat, astfel că medicul i-a prescris din nou terapie la Slănic. A plecat spre stațiune condus de fiul său și de bunii lui prietni. Dar în noaptea de 4 spre 5 iunie, pe când acesta se afla în tren, aproape de Tecuci, fatalitatea îl lovește implacabil și cade din vagon zdobindu-și craniul. Iar moartea i-a fost instantanee… Reportajul se încheie într-o notă de amărăciune: ,,Iată epilogul trist al unei vieți zbuciumate, sfârșitul unui lanț de nenorociri sfâșietoare, un roman de lacrimi și durere care a format și distrus viața unui om”.

Vizitatorii care doresc să înceapă tratamentul în stațiune sunt îndrumați ca întâi să consulte pe unul dintre medicii curanți ai stațiunii, pe baza avizului primit de la medicul din localitatea de domiciliu și nu altfel: ,,Tratamentul ce va urma însă pacientul, va fi acela ordonat de medicul băilor, singurul care este în stare să cunoască mai bine și natura apelor și modul cel mai salutar al aplicaţiei lor, după diferitele circumstanţe. De asemenea, nu e suficientă numai prima consultaţie oricât de scrupuloasă s-ar fi făcut examinarea bolnavului; acesta trebuie ca în tot timpul curei, din când în când să se prezinte medicului pentru a-i comunica efectele simţite în timpul curei. Mai multe persoane se arată rebele tratamentului, arată chiar o aversiune, și în unele cazuri, stomacul lor se arată intolerant la apele minerale. Din aceste împrejurări, rareori cura se face din prima zi în tot completul său și cu toată rigoarea sa. În cursul curei la Slănic pot surveni diverite accidente, dintre care, cele mai multe sunt cauzate de imprudența pacienților. Medicul singur este în stare să remedieze și să conducă pe bolnav la completa însănătoșare”.

Iar la final, ,,Foița ziarului Curierul Slănicului” ne prezintă o nouă premieră literară semnată de N. A. Bogdan și intitulată ,,La Trei Fagi”, povestea adevărată a unui duel cu pistoale între onoare și femei, care s-a petrecut în decorul mirific al platoului cu același nume de lângă Cascada Slănicului, unul dintre punctele de atracție ale stațiunii.

Așadar, în zorii unei frumoase și liniștie zile de vară, care nu părea să anunțe întâmplări nefericite, istoricul și scriitorul N. A. Bogdan, împreună cu alți trei prieteni se îndreptau alene către unul dintre principalele puncte de atracție și agrement ale Slănicului, platoul ,,La Trei Fagi”. Copleșiți de frumusețea naturii înconjurătoare păreau ,,beți ca indienii fumători de opium”, cu toate că nu luaseră nimic altceva în gură, decât două-trei pahare de la Izvorul Nr. 1 sau Izvorul Nr. 3. Admirația lor fu întreruptă la un moment dat de o melodie șuierată de cineva prin pădure, din aria ,,La donna e mobile”, piesa centrală a operei ,,Rigoletto”, de Giuseppe Verdi și care, nu părea deloc în acord cu peisajul din jur. După o serie de comentarii pro și contra asupra acestui aspect și după o pauză în care au gustat fiecare câte o cană cu lapte luată direct de la un cioban care mâna vreo șase capre, brusc se aud câteva detunături, care îi făcură să tresară speriați. Ba se mai auziră și țipete, iar ceva mai jos, cei patru drumeți dădură peste câțiva bărbați, ,,din care doi, aplecați în jos, dădeau îngrijiri unuia întins pe pământ”. Din convorbirea cu cei aflați la fața locului au aflat că a avut loc un duel cu pistoale, în care ,,s-au schimbat două rânduri de focuri, cel dintâi fără rezultat, între maiorul Căpreanu și sublocotenentul Binescu”, cel dintâi fiind rănit în umărul drept, dar nu foarte grav. După alte schimburi de replici, mirări și închinări lui Dumnezeu, aflară și motivul acestui duel, primul din istoria Slănicului: ,,nevasta maiorului nu găsi nimic mai bun de făcut decât a părăsi sala de teatru a Cazinoului, pe când bărbatul său își încerca norocul la jocul de căișori”. Plictisită și sătulă să aștepte după soțul său, aceasta îl invită pe sublocotenent să o conducă până la camera de hotel, unde acesta zăbovi mai mult decât ar fi trebuit… Între timp, maiorul, care dădu și ultimul bănuț la jocul de noroc ,,se repezi până la hotel să mai ia câteva hârtii albastre, iar restul se înțelege de la sine”. Concluzia de final o trage unul dintre prietenii scriitorului, Costică: ,,dar dacă femeia e schimbătoare, cum cântă `Regele care petrece`, bărbatul nu mai puţin este, în cele mai multe cazuri, un mare mişel, – căci mulţumită lui, numai, în marea majoritate a întâmplărilor, ideea nenorocită a schimbării pătrunde în creierul puţin conștient şi rezistent al  femeii, care cu ceva mai multă bagare de samă ar fi totdeauna o fiinţă vrednică de cinste şi de adorare”. Povestea are și umor și tâlc, tocmai bună pentru însușirea de învățăminte de către cei care se pot împotmoli în propriile vicii și orgolii.

  1. A. Bogdan rămâne unul dintre colaboratorii statornici ai Curierului, cel care, fost elev al inegalabilului povestitor Ion Creangă, l-a însoțit pe acesta în două vizite la Slănic-Moldova (în 1884 și 1885) și l-a imortalizat în cronica intitulată ,,Băile de la Slănic”, publicată la 16 iulie 1885, în ziarul ieșean ,,Liberalul”. În timpul vizitei din 1885, N. A. Bogdan apare într-o fotografie (în dreapta), alături de A. C. Cuza (stânga) și Ion Creangă (în mijloc).

Text adaptat, adnotat și completat de Romulus-Dan BUSNEA

Proiect inițiat și derulat de către Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPTCAS), cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare ,,Mihai Eminescu” din Iași (BCU Iași), Bibliotecii Centrale Universitare ,,Lucian Blaga” din Cluj (BCU Cluj) și cotidianului ,,Deșteptarea”.

Sursa: BCU Iași, BCU Cluj; Foto imagini vechi Slănic-Moldova: Colecția ing. Mihai Ceucă, Bacău. Grație domniei sale, o mare parte dintre fotografiile publicate în numerele acestei publicații se regăsesc și în episoadele prezentate, la care se adaugă și multe altele.

Sursa foto Emil Pușcariu (în partea de jos apare o însemnare în franceză tradusă ca ,,mare celebritate mondială!”): Adrian Popovici, Iași.

Sursa foto Creangă la Slănic, alături de A. C. Cuza și N. A. Bogdan: Muzeul Literaturii din Iași.

Mulțumiri pe această cale și slăniceanului Valeriu Meșterca, pentru sprijinul acordat continuării serialului și întregirii colecției ziarului.

Mențiune: Drepturile de autor pentru publicarea acestor texte sunt deținute de SPJPTCAS Bacău, prin persoana lui Romulus-Dan Busnea, cu acordul BCU Iași și BCU Cluj.

În conformitate cu ,,Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe”, niciun material conținut în acest serial nu poate fi reprodus integral sau parțial fără acordul scris prealabil.

(Va urma)

 

articolul original.

A fugit de acasă după o ceartă cu părinții. Dacă o vedeți sunați la 112

2 February 2023 at 12:52

O adolescentă din comuna Orbeni a fugit de acasă si este căutată de polițiști. Cine o vede este rugat să sune la 112.

Semnalmente

Inaltime:164 cm,

Greutate:50 kg,

Culoare par:SATEN,

Natura par:DREPT,

Lungime par:MIJLOCIE,

Culoare ochi:CAPRUI

Detalii

La data de 02.02.2023 minora a plecat, in mod voluntar, de la domiciliul sau, dupa ce, in prealabil, a avut o discutie, in contradictoriu, cu parintii pe tema situatiei scolare. Semnalmente: 1,64 metri, 50 kg, par saten, drept, de lungime mijlocie, ochi caprui. Articole vestimentare: geaca de culoare neagra, blugi de culoare albastru, pantofi sport de culoare albă.

Cetăţenii care pot furniza orice informaţii în legătură cu această persoană sunt

rugaţi să contacteze Poliția Municipiului Bacău, tel. 0234.202056, Dispeceratul IPJ

Bacău, tel.0234202000 sau să apeleze 112.

articolul original.

Anchetă la Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” Bacău dupa apariția imaginilor cu elevii bătuți

1 February 2023 at 11:12

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău a fost informată, dimineață, despre un incident de violență între elevi.

Imediat au început cercetările la nivelul unității de învățământ, unde s-a deplasat inspectorul școlar general, o echipă de inspectori școlari și directorul Centrului Județean de Asistență și Orientare Școlară Bacău.

Au fost anunțate și organele competente, fiind vorba despre acte de violență petrecute în școală, respectiv Inspectoratul de Poliție Județean Bacău și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bacău.

Cercetările preliminare arată că incidentul s-ar fi petrecut joi, 26 ianuarie. Din păcate, acesta survine altor momente – unul care a a avut loc în noiembrie 2022 si altul cu o săptămână în urmă – în care elevul agresor a șicanat, respectiv a mușcat un coleg de clasă, motiv pentru care a fost sancționat cu scăderea cu 2 puncte a notei la purtare și cu ,,avertisment”.

De asemenea, se purtaseră discuții cu elevul agresor, legate de comportamentul inadecvat, dar, iată, în mod nefericit, acum a reacționat și mai violent, lovindu-i pe 2 colegi cu CES (cerințe educaționale speciale).

„Precizăm faptul că cercetăm și analizăm detaliat acest eveniment dureros, mai ales pentru că elevii agresați sunt copii cu CES, necesitând măsuri de incluziune în clasă. Analizăm atent și modul în care școala a înțeles să le ofere protecție întrucât, s-a constatat că, la nivelul unității de învățământ, nu există planuri de serviciu individualizat, conform prevederilor metodologice”, se arată într-un comunicat al ISJ Bacău.

Comisia de anchetă a ISJ Bacău a purtat discuții și cu părinții elevilor implicați înțelegând că manifestările de tip bullying au existat și în trecut, fiind semnalate școlii.

Măsurile imediate au fost de a oferi consiliere psihologică și protecție copiilor agresați, urmând a se interveni aplicat în vederea lămuririi totale a contextului care a permis aceste agresiuni și a aplicării de măsuri disciplinare.

articolul original.

Un copac a căzut peste o mașină pe Dealul Măgura – VIDEO

31 January 2023 at 17:04
image

Ieri, în jurul orei 13.20, un copac a căzut, din senin, peste o mașină care circula pe DN2, pe Dealul Măgura, în apropiere de Bacău. Incidentul a fost surprins de o cameră video instalată pe o mașină. Nu s-au înregistrat victime.

VIDEO: Stefan Martin

articolul original.

Licitația pentru finalizarea studiului de fezabilitate al Autostrăzii Brașov – Bacău a fost anulată!

31 January 2023 at 16:18
image

Abandonată de proiectant, Autostrada Brașov – Bacău (A13) înregistrează un nou eșec. Licitația pentru finalizarea studiului de fezabilitate a fost anulată marți, în ciuda dublării valorii noului contract. Contactați de ECONOMICA.NET reprezentanții CNAIR au spus că firmele de proiectare nu au depus oferte, descurajate probabil de complexitatea proiectului.

„Încă nu avem o explicație. Pur și simplu nu au depus oferte. Probabil complexitatea proiectului i-a descurajat”, au transmis reprezentanții CNAIR.

„Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nici unul din ofertanții înscriși nu a criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz”, se arată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

În iunie 2022, presa din Bacău anunța că proiectantul Search Corporation a cerut rezilierea contractului, pe motiv că nu poate acoperi costurile cu studiile geotehnice. Contractul de „Elaborare Studiu de Fezabilitate si Proiect Tehnic de Executie pentru Autostrada Brașov – Bacău” trebuia să fie finalizat anul acesta. În valoare de 20,09 milioane de lei fără TVA, vechiul contract fusese semnat pe 22 mai 2020 cu asocierea Search Corporation SRL & Primacons Group SRL.

articolul original.

Pe urmele „alimentației științifice”: Lidl propune produse pe bază de plante, cu un impact pozitiv asupra mediului

31 January 2023 at 11:24
image

Grupul Lidl a adoptat la nivel global un pachet de măsuri menite să susțină o „alimentație echilibrată” în rândul consumatorilor. Astfel, retailerul își propune să vină în sprijinul clienților care adoptă acest stil alimentar cu o serie de produse mai sănătoase și sustenabile în viitor.

Plecând de la întrebarea „Cum se vor putea hrăni într-un mod sustenabil aproximativ 10 miliarde de oameni din întreaga lume în anul 2050, în limitele ecologice ale Pământului?”, un grup de oameni de știință din Comisia EAT-Lancet au dezvoltat un model de nutriție sănătoasă la nivel global: o alimentație bazată predominant pe plante și produse care au o amprentă mică de carbon. Pe baza acestui model de alimentație, grupul Lidl își propune ca până în 2025 să vină în sprijinul clienților cu o gamă de produse care să susțină un stil de viață „sustenabil”.

Extinderea sortimentului de produse pe bază de plante

„Producția de produse de origine animală are un impact negativ semnificativ asupra mediului, la nivel global. Cu cât consumul de produse pe bază de plante este mai mare, cu atât impactul pozitiv asupra mediului, biodiversității și sănătății este mai mare”, se arată într-un comunicat de presă al companiei. De aceea, până în 2025, grupul Lidl își propune să optimizeze constant sortimentul de articole care au ca sursă de proteină plantele, inclusiv gama de produse vegane, cum ar fi marca proprie „Vemondo”. Începând cu luna martie a anului 2023, grupul Lidl va calcula proporția surselor de proteine animale, în comparație cu cele pe bază de plante din produsele sale și va publica aceste informații.

Mai multe cereale integrale în produsele marcă proprie Lidl

Conform unor studii recente, cum ar fi Raportul Global de Nutriție, cerealele integrale sunt cel mai important factor atunci când vine vorba de adoptarea și întreținerea unui stil de viață sănătos. Produsele din cereale integrale conțin mai multe fibre, care susțin o bună funcționare a intestinului și ajută astfel la prevenirea diabetului și a bolilor cardiovasculare. Prin urmare, până în 2025, grupul Lidl va crește treptat proporția de cereale integrale în articolele de marcă proprie.

Noi standarde de promovare a produselor în rândul copiilor

Pornind de la premisa că o alimentație echilibrată ar trebui adoptată de la o vârstă fragedă, începând cu luna martie a anului 2023, cu excepția articolelor promoționale de Crăciun, Paște și Halloween, grupul Lidl nu va mai face publicitate destinată copiilor pe canalele adresate direct copiilor la alimente care sunt bogate în acizi grași saturați, zahăr sau sare. Prin această acțiune, grupul Lidl se aliniază la recomandările făcute de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în această direcție. În plus, retailerul va promova alimentația sănătoasă și sustenabilă în rândul copiilor.

 

articolul original.

Recensământ 2021: Populație mai puțină și mai bătrână

31 January 2023 at 10:53
image

Majoritatea judeţelor au scăzut ca dimensiune sub aspectul numărului de locuitori, respectiv 39 din 42 de judeţe, inclusiv municipiul Bucureşti, în ultimii zece ani, între cele două recensăminte, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), date marţi publicităţii.

INS menţionează că rezultatele provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021 (RPL2021) arată o populaţie rezidentă a României de 19,053 milioane de persoane (19.053.815 persoane), în scădere cu 1,1 milioane locuitori faţă de recensământul precedent (octombrie 2011). Majoritatea populaţiei rezidente este de sex feminin (9,808 milioane, reprezentând 51,5%) şi trăieşte în mediul urban (9,941 milioane, reprezentând 52,2%).

Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populaţiei rezidente crescând la 42,4 ani (faţă de 40,8 ani la RPL2011). La RPL2021, vârsta medie a populaţiei de sex feminin este de 44,1 ani comparativ cu 40,6 ani pentru bărbaţi. Regiunea cu populaţia cea mai tânără este regiunea Nord-Est, unde vârsta medie este 40,8 ani, iar la polul opus se regăseşte regiunea Sud-Vest Oltenia, cu o vârstă medie de 43,7 ani.

În judeţul Ilfov trăieşte populaţie tânără, cu cea mai mică vârstă medie din ţară, de 38,6 ani. Sub 40 ani au şi populaţiile judeţelor Iaşi (39,2 ani) şi Suceava (39,9 ani). Judeţul Teleorman are cea mai vârstnică populaţie, cu o vârstă medie de 46,3 ani. Peste 45 ani au şi populaţiile din judeţele Hunedoara (45,5 ani) şi Brăila (45,3 ani).

 

Potrivit INS, judeţul Ilfov se distinge cu o situaţie particulară, cu o creştere cu 153.900 locuitori, în mare parte migraţi dinspre municipiul Bucureşti. Doar alte două judeţe – Bistriţa-Năsăud şi Suceava – au câştigat, 9,8 mii, respectiv 7,7 mii de locuitori. În valori relative, cele mai mari reduceri de populaţie le-au înregistrat judeţele Caraş-Severin (-16,6%, respectiv cu 49.000 persoane mai puţin) şi Teleorman (-14,9%, respectiv cu 56.600 persoane mai puţin).

 

Referitor la municipii, oraşe şi comune, localităţile care au câştigat cel mai mare număr de locuitori între cele două recensăminte, respectiv fiecare câte circa 30.000 persoane, sunt: oraşul Popeşti Leordeni, din judeţul Ilfov, care a ajuns la o populaţie de 53.431 persoane (cu 31.536 persoane mai mult decât în 2011), comuna Floreşti din judeţul Cluj, cu o populaţie rezidentă de 52.735 persoane (cu 29.922 persoane mai mult decât în 2011) şi comuna Chiajna din judeţul Ilfov, cu o populaţie rezidentă de 43.584 persoane (cu 29.325 persoane mai mult decât în 2011).

 

Ierarhia se modifică dacă ne referim la creşteri în valori relative. Astfel, comuna Chiajna din judeţul Ilfov şi comuna Valea Lupului din judeţul Iaşi şi-au triplat dimensiunea (305,7% faţă de 2011, ajungând la o populaţie de 43.584 de locuitori, respectiv 291,2%, adică o populaţie de 14.510 locuitori), iar comunele Dumbrăviţa şi Giroc din judeţul Timiş s-au mărit în zece ani cu 266,1% şi, respectiv 265,5 %, având la RPL2021 o populaţie de 20.014 locuitori şi, respectiv, 22.270 de locuitori.

 

Localităţile cu cele mai mari scăderi în valori relative înregistrate în decursul ultimului deceniu sunt comunele Ciudanoviţa din judeţul Caraş-Severin (444 locuitori, -32,4% faţă de populaţia din 2011) şi Valea Salciei şi Mărgăriteşti, ambele din judeţul Buzău (529 locuitori – 31,8% şi 478 locuitori – 31,4% faţă de populaţia din 2011).

 

Comuna cea mai mică din România este comuna Bătrâna din judeţul Hunedoara cu numai 88 de locuitori (în scădere faţă de RPL2011 când s-au recenzat 127 de locuitori). La recensământul precedent, cea mai mică a fost comuna Brebu Nou din Caraş-Severin cu 119 locuitori care, la recensământul din 2021, a înregistrat o creştere, ajungând la 166 de locuitori.

 

Cea mai mare comună din România este comuna Floreşti din judeţul Cluj, care şi-a menţinut această poziţie fruntaşă la ambele recensăminte. Dar, în decurs de un deceniu, populaţia rezidentă a comunei Floreşti a crescut de 2,3 ori.

 

Oraşul Băile Tuşnad şi-a menţinut poziţia de cel mai mic oraş din România (1.372 locuitori faţă de 1.641 locuitori în 2011). Cel mai mare oraş la RPL2021 este Popeşti Leordeni. Şi acum zece ani, dar şi în 2021, cel mai mic municipiu este Orşova, din judeţul Mehedinţi, cu o populaţie de numai 8.506 de persoane, în scădere cu 1.935 de persoane faţă de RPL2011.

 

Exceptând Capitala, cel mai mare municipiu din România este Cluj-Napoca din judeţul Cluj, care şi-a păstrat această poziţie în ultimii zece ani, deşi şi-a redus populaţia cu 37.978 de persoane, coborând la o populaţie de 286.598 locuitori. Dar această reducere trebuie privită dintr-o perspectivă mai amplă, luând în considerare şi localităţile limitrofe, învecinate, unde populaţia urbană a optat să se mute la casă. Astfel, dacă municipiul Cluj-Napoca, singur, fără vecinătăţi, a scăzut la 88,3% din populaţia de acum zece ani, măsurat împreună cu localităţile învecinate, a avut o creştere uşoară (101,8%).

 

„Datorită tendinţei de migraţie a locuitorilor din urbanul aglomerat spre comunele învecinate, analiza evoluţiei populaţiei rezidente pentru municipiile şi oraşele mari este adecvat să se realizeze luând în considerare şi populaţia din localităţile limitrofe, similar exemplului dat mai sus pentru municipiul Cluj-Napoca”, subliniază INS.

 

Conform INS, la RPL2021, înregistrarea etniei, limbii materne şi a religiei s-a făcut pe baza liberei declaraţii a persoanelor recenzate. Pentru persoanele care au refuzat să declare aceste trei caracteristici, precum şi pentru persoanele pentru care informaţiile au fost colectate indirect din surse administrative, informaţia nu este disponibilă pentru aceste trei caracteristici. Ca urmare, structurile prezentate în continuare pentru cele 3 caracteristici etno-culturale sunt calculate în funcţie de numărul total de persoane care şi-au declarat etnia, limba maternă şi respectiv religia şi nu în funcţie de numărul total al populaţiei rezidente.

 

Informaţia privind etnia a fost disponibilă pentru 16,568 milioane de persoane (din totalul celor 19,053 milioane de persoane care formează populaţia rezidentă a României). S-au declarat români 14,801 milioane de persoane (89,3%). Populaţia de etnie maghiară înregistrată la recensământ a fost de 1,002 milioane de persoane (6,0%), iar numărul celor care s-au declarat romi a fost de 569.500 persoane (3,4%). Grupurile etnice pentru care s-a înregistrat un număr de persoane de peste 20.000 sunt: ucraineni (45.800 persoane), germani (22.900 persoane) şi turci (20.900 persoane).

 

În profil teritorial, distribuţia populaţiei după etnie arată că ponderea populaţiei de etnie română este majoritară în Bucureşti (98,0%) şi în 39 de judeţe (cu o pondere variind între 98,4% la Neamţ şi 54,4,% la Mureş), iar în 31 dintre acestea ponderea românilor depăşeşte 90%.

Populaţia de etnie maghiară deţine majoritatea în judeţele Harghita (85,7%) şi Covasna (71,8%); de asemenea, ponderi ridicate se înregistrează şi în judeţele: Mureş (35,6%), Satu Mare (31,4%), Bihor (22,3%) şi Sălaj (20,8%).

 

Persoanele de etnie romă sunt repartizate relativ uniform în teritoriu, cu ponderi variind între 0,8% în şi 9,7% în judeţul Mureş. Romii se întâlnesc într-o proporţie relativ mai mare, de peste 6,0% din populaţia rezidentă care şi-au declarat etnia şi în judeţele Sălaj (8,6%), Bihor (7,3%), Ialomiţa (7,2%), Călăraşi (6,9%) şi Mehedinţi (6,2%).

 

Cei mai mulţi ucraineni se regăsesc în judeţele Maramureş (25.700 persoane), Suceava (7.900 persoane) şi Timiş (4.100 persoane), reprezentând 82,3% din numărul total al persoanelor aparţinând acestei etnii, pe ansamblul ţării.

 

Peste 70% dintre persoanele de etnie germană (71,3%) se regăsesc în judeţele Timiş (4.700 persoane), Satu Mare (3.700 persoane), Sibiu (2.700 persoane), Arad (2.000 persoane), Braşov (1.900 persoane) şi Caraş-Severin (1.400 persoane). Aproape 90% dintre persoanele de etnie turcă au fost înregistrate în judeţele Constanţa (16.100 persoane) şi Tulcea (1.000 persoane) şi în municipiul Bucureşti (1.300 persoane).

 

Potrivit liberei declaraţii a celor 16.551 milioane persoane care au declarat limba maternă, structura populaţiei după limba maternă se prezintă astfel: pentru 91,6% limba română reprezintă prima limbă vorbită în mod obişnuit în familie în perioada copilăriei, iar în cazul a 6,3% dintre persoane limba maghiară reprezintă limba maternă; limba romani a reprezentat limba maternă pentru 1,2%, iar limba ucraineană pentru 0,2% din totalul populaţiei rezidente pentru care această informaţie a fost disponibilă.

 

În Capital şi în 32 dintre judeţele ţării, limba română a reprezentat limba maternă pentru peste 90% dintre locuitori (cu o pondere variind între 99,7% în judeţul Vâlcea şi 91,8 % în judeţul Timiş, iar în alte şapte judeţe ponderea a fost majoritară, dar sub 90%, cu variaţii de la 58,4% în judeţul Mureş până la 89,5% în judeţul Arad.

 

Limba maghiară reprezintă limba maternă pentru 87,2% dintre locuitorii judeţului Harghita şi pentru 73,2% dintre cei ai judeţului Covasna. Peste o treime dintre locuitorii din judeţele Mureş şi Satu Mare au declarat limba maghiară ca limbă maternă (37,2%, respectiv 36,9%).

Limba romani a fost declarată limbă maternă de 4,8% dintre locuitorii judeţului Ialomiţa, 4,2% dintre locuitorii din Sălaj şi de 4,1% dintre locuitorii din Mureş. S-au înregistrat ponderi de peste 3,0% în judeţele Bihor (3,8%) şi Mehedinţi (3,1%).

 

Structura confesională a fost declarată de 16,397 milioane de persoane din totalul populaţiei rezidente şi arată că 85,3% dintre persoanele care au declarat religia sunt de religie ortodoxă; 4,5% s-au declarat de religie romano-catolică, 3,0% de religie reformată.

În profil teritorial, distribuţia populaţiei rezidente după religie arată că ponderea celor de religie ortodoxă depăşeşte 90,0% în Municipiul Bucureşti şi 22 dinte judeţele ţării, variind de la 90,6% în judeţul Sibiu, până la 99,2% în judeţul Olt, În alte 18 judeţe, religia ortodoxă este majoritară (de la 89,9% în judeţul Constanţa la 51,5% în judeţul Satu Mare).

 

Populaţia de religie romano-catolică este majoritară în judeţul Harghita (66,2%) şi reprezintă peste o treime în judeţul Covasna (34,7%). Ponderi de peste 10% s-au înregistrat şi în judeţele Neamţ (11,1%), Satu Mare(16,9%) şi Bacău (17,3%).

 

În judeţul Covasna se concentrează aproape o treime (32,8%), iar în judeţul Mureş aproape un sfert (24,9%) dintre persoanele care au declarat că sunt de religie reformată. În încă alte patru judeţe, peste 10% din populaţia rezidentă locală a făcut această declaraţie: judeţul Sălaj – 17,8%, judeţul Satu Mare – 17,2%, judeţul Bihor – 16,0% şi judeţul Harghita – 12,1%.

 

Aproape jumătate din populaţia rezidentă (47,9%) cuprinde persoane care au starea civilă legală de căsătorit(ă). Sunt căsătoriţi 4,495 milioane de bărbaţi şi 4,629 milioane de femei. Două persoane din 5 nu au fost niciodată căsătorite, iar persoanele văduve reprezintă 5,2% din totalul populaţiei rezidente.

 

În municipiul Bucureşti se regăseşte cea mai mică pondere a persoanelor căsătorite (44,4%). În zece dintre judeţele ţării, mai mult de jumătate dintre locuitori au starea civilă de „căsătorit/ă”, cu ponderi variind între 52,2% în judeţul Olt şi 50,0% în judeţul Sălaj. Cea mai mare pondere a persoanelor cu statut de necăsătorit/ă se regăseşte în judeţul Covasna (43,7%), iar cea mai mică în judeţul Hunedoara (35,9%).

 

În municipiul Bucureşti se regăseşte cea mai mare pondere a persoanelor divorţate (15,4%), iar o zecime dintre locuitorii judeţelor Cluj şi Timiş sunt divorţaţi (10,0%, respectiv 10,4%).

 

Cea mai mare pondere a persoanelor cu statut de văduv/ă se regăseşte în judeţul Teleorman (7,3%), iar cea mai mică în judeţul Ilfov (2,9%).

Din totalul populaţiei rezidente, 43,5% au nivel mediu de educaţie (postliceal, liceal, profesional, învăţământ complementar sau de ucenici), 40,5% nivel scăzut (preşcolar, primar, gimnazial sau fără şcoală absolvită) şi 16,0% nivel superior.Mai mult de o treime dintre locuitorii municipiului Bucureşti (35,2%) şi circa un sfert dintre cei din judeţele Ilfov (25,2%) şi Cluj (24,6%) au studii superioare. La popul opus se plasează judeţele Vaslui, Călăraşi şi Botoşani unde ponderea populaţiei cu studii superioare este mai mică de 8% (7,2%, 7,4% şi, respectiv, 7,9%).

 

În municipiul Bucureşti se regăseşte cea mai mică pondere a populaţiei cu nivel scăzut de educaţie (28,4%), iar la cealaltă extremă se regăsesc judeţele Giurgiu şi Vaslui cu mai mult de jumătate dintre locuitori cu nivel scăzut de educaţie: 51,6%, respectiv 50,3%.

Populaţia activă este de 8,185 milioane de persoane, fiind compusă din 7,689 milioane de persoane ocupate şi din 495.800 şomeri.

Populaţia inactivă cuprinde 10,868 milioane de persoane din care pensionarii şi beneficiarii de ajutor social reprezintă două cincimi (39,5%), iar elevii şi studenţii aproape o treime (32,0%).

 

Cel mai mare grad de ocupare îl are populaţia din judeţul Ilfov şi din municipiul Bucureşti unde lucrează mai mult de jumătate dintre locuitori: 52,2%, respectiv 50,8%. Cel mai mic grad de ocupare unde mai puţin de o treime dintre locuitori lucrează, se regăseşte în judeţele Vrancea (31,6%) şi Mehedinţi (32,9%).

 

Cea mai mică pondere a populaţiei şomere revine municipiului Bucureşti (1,1%), iar alte trei judeţe înregistrează valoarea scăzută imediată, de 1,3%: Cluj, Timiş şi Ilfov. În schimb, în judeţul Vaslui se înregistrează cea mai mare pondere a populaţiei şomere, de 5,1% din populaţia rezidentă a judeţului.

 

Referitor la populaţia inactivă din punct de vedere economic, ponderea cea mai mare a populaţiei casnice se întâlneşte în judeţul Suceava (9,9%), iar cea mai mică în municipiul Bucureşti (numai 1,6%). Pensionarii sunt cel mai puţin numeroşi în judeţul Ilfov (unde reprezintă 15,0%), iar în judeţul Hunedoara ponderea acestora se dublează (29,6%). AGERPRES

articolul original.

Extraordinar! Cum arată Insula de Agrement după ninsoare

31 January 2023 at 07:04
image

© Deșteptarea - unicul ziar tipărit din Bacău, neîntrerupt, de 33 de ani.

articolul original.

Nu a acordat prioritate și a lovit o ambulanță

31 January 2023 at 06:58
image

Luni, 30 ianuarie, polițiștii Biroului Rutier Piatra-Neamț au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, în localitatea Dumbrava Roșie, informează TeleNeamț.

”Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un conducător auto, de 61 de ani, din județul Bacău, conducea un autoturism pe Drumul Județean 156, dinspre Girov spre Roznov, nu ar fi acordat prioritate de trecere unei ambulanțe, conduse de un bărbat de 58 de ani, din Girov, ce avea semnalele acustice și luminoase în funcțiune și se deplasa dinspre Mărgineni spre Roznov, intrând în coliziune cu aceasta”, a declarat sinsp. Ciofu Ramona – IPJ Neamț.

După ce a fost lovită de mașina băcăuanului, ambulanța a fost proiectată într-un alt autoturism. În urma incidentului au rezultat doar pagube materiale.

Șoferul din Bacău a fost sancționat contravențional, cu amendă în sumă de 1.305 de lei, fiindu-i reținut permisul de conducere.

articolul original.

A murit fotograful Adrian Măcincă

30 January 2023 at 10:29
image

Fotograf pasionat și inițiator al Asociaţiei Pasionaţilor de Fotografie din Bacău, Adrian Măcincă a murit, ieri.

„Pasiunea pentru fotografie am descoperit-o în liceu. Am urmat cursurile Liceului Letea unde, pe atunci, exista un mic laborator fotografic. Astfel, am avut ocazia să experimentez toate etapele de realizare a unei imagini fotografice. Am făcut poze cu aparate de fotografiat Smena pe care le developam şi le imprimam în cadrul acestui laborator.

Timpul a trecut şi, chiar dacă am terminat la Letea obţinând diploma de electrician întreţinere şi reparaţii, am dorit să-mi fac o carieră în design”, ne-a declarat, în urmă cu câțiva ani, când Deșteptarea l-a intervievat pentru rubrica „Sub ochii noștri”.

Dumnezeu să-l ierte!

Citiți Adrian Măcincă: „Pentru a fi completă, o pasiune trebuie împărtăşită cu prietenii”

articolul original.

Polițiștii au lăsat fără permis șoferii care făceau drifturi pe zăpadă VIDEO

29 January 2023 at 09:57
image

La data de 28 ianuarie a.c, în intervalul orar 21.00-24.00, polițiștii Biroului Rutier Bacău au acționat pe raza municipiului pentru combaterea conducerii agresive în rândul conducătorilor auto.

23 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 16.530 de lei, din care 15 pentru conducere agresivă au fost aplicate de polițiștii băcăuani.

Totodată, au fost reținute 16 permise de conducere și a fost retras un certificat de înmatriculare.

Pentru realizarea intenționată a unor derapaje controlate în vederea întoarcerii și rotirii autovehiculelor ( drifturi), conducătorilor auto le-au fost reținute permisele de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Amenda pentru un astfel de comportament este între 580 și 725 de lei.

articolul original.

Drumarii intervin pentru deblocarea DN 11A, Podu Turcului – Bârlad VIDEO

29 January 2023 at 08:52
image

Echipele DRDP Iaşi au intervenit pentru deblocarea DN 11A, Podu Turcului (județul Bacău) – Bârlad (județul Vaslui), sector închis temporar circulației din cauza viscolului puternic.

Secția Drumuri Naționale Bârlad are mobilizate pe acest sector o autofreză, două pluguri de zăpadă și o autobasculantă dotată cu lamă și raspânditor de material antiderapant. Se estimează că restabilirea circulației va fi posibilă începând cu ora 14:00.

articolul original.

Evanghelia stăruinței în rugăciune

28 January 2023 at 22:10
image

Și în această zi suntem împreună călători cu Domnul, urcând dinspre cetatea Ierihonului, printr-un ținut anevoios, prin care ne vom strecura cu grijă, spre a fi cu luare aminte la tot ceea ce se va petrece. Ne deplasăm din unul dintre locurile preferate ale Mântuitorului. Multe întâmplări, vibrante minuni și numeroase deplasări sunt legate de acest oraș, considerat de istorici a fi cel mai vechi din lume, situat astăzi în apropierea graniței cu Iordania. Suntem în cea mai cromatică localitate din ținutul Iudeii, pod între lumina curgătoare a Iordanului și uscăciunea Pustiului Iudeii, printre miresmele de flori de lavandă, la câteva sute de metri sub nivelul mării, așa încât, urcând de la Ierihon la Ierusalim, ai sentimentul că ieși dintr-un cuptor arzător. Este foarte cald în Ierihon! În același timp, pe lângă oraș șerpuiește Iordanul, râul cu apă dulce, care se varsă în Marea Moartă. Oricâtă apă dulce ar curge din Iordan în Marea Moartă, aceasta tot sărată rămâne. Este una dintre curiozitățile locului. Înspre răsărit de Ierihon însă, la numai câțiva kilometri, se întinde locul de unde ni se șoptește faptul că Dumnezeu i-a arătat lui Moise Pământul Făgăduinței. Iar, în partea de apus, vedem cum se înalță, asemeni unui zid, muntele Carantaniei, locul de unde Domnul a fost dus de Duhul în pustie, pentru a fi ispitit de diavol.
O zi aparent obișnuită pentru toți. Nu și pentru o femeie cananeancă, supusă examenului întâlnirii cu Domnul Vieții. O femeie care nu se pierde cu firea, căci este mamă. Și ca orice mamă, care are un prunc în nevoie, nu are frică. Identifică persoana Mântuitorului cu cea a unui făcător de minuni. Și, precum dreptul Simeon oarecând, cere slobozirea dintr-o stare ce pare a fi fără posibilitate de izbăvire și fără de sfârșit. Aidoma prorociței Ana, se desprinde de lume și-și deschide inima Cerului. Arată faptul că este fără de Templu, dar nu și fără Dumnezeu. Este bucuroasă de a se hrăni din firmiturile ce se cuvin stăpânilor Legii, israeliții. Intuește cu Cine are de vorbit și înțelege faptul că Domnul o ispitește pentru că o iubește. Și pentru că vrea să o transforme într-un temple viu, în ea împlinindu-se Slava lucrării divine. De aici faptul că Fiul, a cărui Întâmpinare o vom celebra luni, chemă pe fiecare dintre noi la transformarea întru arcă a mântuirii și templu al Duhului Sfânt.
O frică recunoscătoare îi mișcă pe toți. Calea spre Ierusalim ne devine și astăzi subiect de poveste. Pentru a putea vedea minuni, în orice loc al lumii, cu istorie sau fără, este nevoie de Hristos. Să încercăm și noi a-I fi Întâmpinare!
Inspector scolar,
pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu

articolul original.

Duminica a 4-a de peste an

28 January 2023 at 22:02

Despre ce a fost vorba în evanghelia de astăzi? Ce a făcut Isus astăzi? Pe scurt Isus s-a întors în satul său natal, Nazaret. Mai exact, Duminica trecută am putut vedea cum Isus s-a întors în satul său Natal, după ce deja câștigase o faimă a sa proprie, după ce deja devenise cunoscut și apreciat de mulți, ba chiar de proprii săi consăteni, cum mai spunem noi. La evrei, ca și la noi creștini Duminica, obiceiul era ca lumea să se adune la sinagogă, iar în cazul nostru la Biserică, sau cel puțin așa ar trebui, iar Isus cunoștea lucrul acesta, așa că s-a dus direct în sinagogă, unde a citit din cartea profetului Isaia.
Imagini pentru jesus cliffEi bine textul evangheliei de astăzi este continuarea a ceea ce s-a petrecut la Nazaret, după episodul pe care l-am auzit Duminica trecută. Adică explicarea scripturii de către Isus, după care a urmat represaliile pentru cuvintele rostite. Cei aflați în sinagogă i-au cerut lui Isus, ca din moment ce ei erau apropiați lui, cunoscuți, să înfăptuiască pentru ei lucruri și mai mari decât cele din Cafarnaum, făcute de el până atunci în alte cetăți străine de ei. Însă Isus ce le răspunde? Isus le răspunde prin a le reaminti de unele episoade din trecutul lor, că nici unul din mari lor profeți nu a fost primit în patria sa, după cum făceau și ei cu el. și a făcut două referințe, care sunt acelea? Una la Ilie cu văduva din Sarepta Sidonului, o străină, și a doua la Elizeu cu vindecarea lui Naaman sirianul, tot un străin.
Ceea ce a urmat bănuiesc că bănuiți cu toți. Cei din sinagogă sau enervat tare și au vrut să îl arunce pe Isus de pe stâncă. Însă Isus a plecat din Nazaret.
De ce credeți că s-au enervat pe Isus consăteni lui? Fiindcă Isus a săvârșit fapte minunate pentru străini, indiferent de credințele, de trecutul sau prezentul lor, și a refuzat să facă pentru ei care erau de al lui. După cum și voi, de exemplu, dacă m-ați întâlni pe stradă și mi-ați cere bomboane. Însă eu în loc să vă dau vouă, aleg să le dau părinților voștri, să le mănânce ei. Cum a-ți reacționa? V-ați enerva asemenea acelor evrei.
Însă ceea ce nu trebuie să uităm e faptul că iubirea lui Isus nu trebuie să o facem exclusivă, fiindcă nu este. Ea este destinată tuturor, creștini sau nu, români sau nu. Asemenea adevărului care i-a unit pe cei doi prieteni din povestioara precedentă.
De aceea, ceea ce va trebui noi să facem astăzi, dar și în zilele care urmează e să ne rugăm ca iubirea lui Isus euharisticul să ne ajute ca să putem acționa pentru toți cei din jurul nostru. Ca toți oameni să devină o mare, frumoasă și fericită familie, după cum am zis acu câteva duminici, cu un singur Domn, o singură credință dar mai ales, cu un singur Tată pentru toți. Amin
paxvobis.ro

articolul original.

Bacăul, după prima ninsoare a acestei ierni FOTO

28 January 2023 at 10:16
image

© Deșteptarea - unicul ziar tipărit din Bacău, neîntrerupt, de 33 de ani.

articolul original.
❌