ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 3 February 2023Deșteptarea

Fotbal de mâna a treia

2 February 2023 at 22:23
image

„Mai vrem astfel de meciuri” s-au entuziasmat comentatorii TV la finalul derby-ului FCSB- Farul Constanța 2-3. „Astfel de meciuri” înseamnă să-i vezi luftând în aceeași fază pe noii Stan și Bran din fotbalul românesc: stoperii Tamm și Dawa. Înseamnă să-l vezi pe același Dawa cosindu-l pe Alibec și lăsându-și echipa în zece. Să-l vezi pe Omrani dându-și autogolul de 2-2 și, la faza care a dus la golul de 2-3, să te crucești cum, într-un interval de 4-5 secunde, jucătorii FCSB-ului pasează de trei ori la adversar! Sunt puține de salvat din „astfel de meciuri” (execuția din lovitură liberă a lui Alibec și, într-o anumită măsură, întoarcerea de rezultat din prelungiri), dar ne-am obișnuit să ne mulțumim cu puțin. Și asta pentru că fotbalul românesc oferă din ce în ce mai puțin. Un etalon de dată foarte recentă este mult-lăudatul FCSB- Farul. Un alt indicator last-minute este transferul lui Alexi Pitu de la Farul la Girondins de Bordeaux pentru două milioane de euro. Suma e una bună, cu atât mai mult cu cât vorbim de un club din liga secundă franceză (știu frații Becali cum să scoată iepuri din joben), dar, până la urmă, problema este că vorbim de un transfer la o echipă din Ligue 2. Când cel mai bun produs de export al momentului este livrat într-o ligă secundă (fie ea și franceză), este clar ce fotbal intern ai. Nici nu vrem să ne gândim cât și cum o să joace Pitu la Bordeaux. Important este că „fabrica de vopsit și ambalat jucători” și-a făcut încă o dată treaba. De altfel, este suficient să urmărești parcursul „celor mai profitabile transferuri” operate de clubul lui Gică Hagi pentru a înțelege că frații Becali merită câte o statuie. În topul vânzărilor se află Răzvan Marin, care, plecat la Standard Liege pe 4,8 milioane de euro, joacă azi, sub formă de împrumut, la modesta Empoli, după ce, anul trecut, a retrogradat cu Cagliari. De două prezent în top, Ianis Hagi a clacat și la Fiorentina (de unde a fost luat din nou de Farul, de data aceasta la un preț superior, halal afacere pentru Tata-Rege!), dar și la Genk, care l-a cedat ulterior, pentru un preț cu 1.200.000 euro mai mic (bună treabă și pentru belgienii/ blegieni) lui Rangers, unde, hai să fim serioși, nu a rupt deloc gura târgului. Mai departe. Mai departe îi avem pe Tudor Băluță (vândut cu 2,9 milioane la Brighton) și Dragoș Nedelcu (cedat cu 2, 13 milioane la FCSB), care, după ce au dat chix chix după chix peste tot, au revenit cu cozile între picioare în curtea Farului. Și mai departe: topul este încheiat de Denis Drăguș, jucătorul pentru care Standard Liege plătea în 2019 suma de 1,8 milioane euro și pe care l-a cedat în această iarnă, ca împrumut, celor de la Genoa, în Serie B. Ăsta-i nivelul: în afară de meciuri precum FCSB- Farul, avem, ca proaspăt super-transfer, pe Pitu și Ligue 2 și pe Drăguș, Drăgușin, Mihăilă, Man și Moruțan (toți oameni de națională), în Serie B. Echipă națională de liga a doua. Și un fotbal de mâna a treia. „Mai vrem!”.

articolul original.
Before yesterdayDeșteptarea

Irealitatea în direct

31 January 2023 at 22:20
image

L-am lăsat deoparte pe Bukowski; bătrânul Hank merita și el o pauză. El a rămas cu sticla și cu Macintoshul său, iar eu am pornit televizorul. Am dat întâmplător peste o duduie de la Realitatea TV, care vorbea despre lăcuste și fum și oameni doritori de moarte. Cita din Biblie, dar emisiunea nu era una religioasă, după cum nici duduia nu era o moderatoare oarecare, ci chiar fiica patronului de la Realitatea TV. După lăcuste și fum, cucoana a început să-i tragă cu corupția, cu hoțiile și cu cei ce-au pus șaua pe „această țară minunată”, de-am crezut că lumea a luat-o complet razna și că fătuca vorbește fix de taică-su, Maricel Păcuraru, fostul condamnat la închisoare, ăl de tuna:

„Cine nu e infractor în ziua de azi înseamnă că e prost”. Dar nu, răii sunt în altă parte! Aici, în platou, e tabăra băieților deștepți și buni. Buni precum tipul ăsta cu chelie- cum, Gușă? nu era mai bătrân?- care este pus să privească țintă la cameră și să spună dacă el crede că România se mai poate face bine. Nu, nu se mai poate face bine, prea multă corupție și injustiție și da, tinerelul Gușă e fiul lui Cozmin Gușă. Îți dai seama nu doar după nume, zâmbet și chelie, ci și din retorică. Gușă junior îl desființează apoi pe Ion Țiriac- nu că n-ar merita-o- spunând, printre altele, că „e cel mai vechi securist în viață”.

Când e despre alții și despre colaboratori, Securitatea devine, brusc, câh. Nu la fel stau lucrurile când e pomenit fostul șef al Securității, Iulian Vlad, în amintirea căruia Cozmin Gușă își scoate pălăria, lăudându-se că i-a fost „prieten”. Iar Vlad lui, mentor. Și ca să nu existe dubii, intră în direct, prin telefon, însuși fostul prieten și discipol al generalului Vlad. Cozmin Gușă, omul care a stat la stânga lui Adrian Năstase și la dreapta lui Traian Băsescu scoate, la rândul său, iataganul și începe să taie capul la corupții care, vreme de peste 30 de ani (adică în perioada când el, Cozmin Gușă se afla pe Marte), au vândut țara pe bucăți. Gușă știe multe, dar le spune pe un sfert: doi-și-un-sfert.

Se aude și un glas ca o pânză de bomfaier: e a lui Bobby Păunescu, alt junior de seamă aflat în platou. Ăsta zumzăie ceva despre tac-su, ăl cu devalizarea Bancorex, maestrul ingineriilor financiare. Nu mai cad în plasă și-mi dau seama că nici bătrânul GC Păunescu- care, culmea, apare și el pe sticlă ceva mai târziu, bâțâindu-se într-un break-dance parkinsonian- nu poate face parte din tabăra ălor răi.

După cum ziceam, aici sunt doar cei care au făcut bine țării. Și care vor să-i facă în continuare. Eventual, cu de-a sila. Că doar nu de pomană a apărut anunțul cu „mega-proiectul pentru reconstrucția României pe care au început să-l clădească cele două familii, Păcuraru și Păunescu”. Iar în proiect, alături de familia P2, se mai află Elena Udrea, Miron Mitrea, Gușă, Gabriel Oprea, toți „binefăcători” unu și unu. Senzația de irealitate e tot mai stăpână la Realitatea. Și nu doar acolo.

Un buton și un post mai departe se află Antena 1, televiziunea altui mare beneficiar al sistemului de dinainte și după 1989, Dan Voiculescu. Pe Antenă, armata lui Voiculescu dezbate războiul din Ucraina, așa că e timpul să mă întorc la Bukowski. Moș Hank găsește și de data aceasta finalul potrivit: „Mai era o bere în frigider. Am deschis-o și am băut-o. Pe urmă m-am dezbărcat, m-am dus la baie, m-am pișat, m-am spălat pe dinți, am stins lumina, m-am îndreptat spre pat, m-am băgat în pat și am adormit”.

articolul original.

Pregătiri pentru mini-retur

31 January 2023 at 22:10
image

În primul amical al iernii, Aerostar a învins-o cu 3-0 pe concitadina FC Dinamo Bacău, în timp ce revelația Seriei 1, CSM Bacău va pleca azi într-un stagiu de pregătire la Vatra Dornei

Divizionarele C băcăuane își continuă pregătirile în vederea mini-returului, care va debuta pe 11 martie și va include ultimele trei etape din sezonul regulat. În primul amical al iernii, desfășurat la finalul săptămânii trecute, într-un decor hibernal, la baza sportivă de la Ruși Ciutea, Aerostar Bacău a învins cu 3-0 concitadina și colega de serie FC Dinamo. Cele trei goluri ale „aviatorilor” au fost marcate de Vraciu, Andrei Pavel și Bacalu.

„Băieții erau doriți de mișcare și s-au angajat foarte bine la efort, în ciuda terenului cu zăpadă. Am schimbat sistemul, mizând pe trei fundași centrali și ceea ce mă bucură este că toți cei trei din linia de fund, Benchea, Ștefan Pavel și, în special, Bacalu s-au achitat foarte bine de sarcini”, a declarat antrenorul Aerostarului, Mișu Ionescu, care a început testul cu FC Dinamo Bacău mizând pe următoarea garnitură: Axinte- Benchea, Șt. Pavel, Bacalu- Bobârnac, Juncu, Al. Zaharia, D. Căpușă- Băisan, Coroamă, Belciu. Ulterior au mai fost introduși: Mocanu, Chirilă, Vraciu, A. Pavel, Tilibașa, Paveliuc, Gavrilă, Anghel, Bucur și Huiban. De astăzi într-o săptămână, pe data de 8 februarie, „aviatorii” vor intra într-un cantonament la baza proprie, stagiul de pregătire centralizată având ca dată de final 17 februarie.

După cantonament, pentru băcăuani vor urma alte jocuri de verificare, majoritatea fiind în compania a trei adversare din Seria 1 a Ligii a III-a: Știința Miroslava, Șomuz Fălticeni și Foresta Suceava. „Aviatorii” vor începe mini-returul de pe locul 5 în Seria 2, la două puncte de ultima poziție din play-off, ocupată de CSM Focșani 2007 și vor juca, în ordine, cu lidera seriei, CSM Râmnicu-Sărat, acasă, cu „lanterna roșie” Dacia Unirea Brăila, în deplasare și cu Sporting Liești, pe teren propriu. Obiectivul Aerostarului rămâne o nouă calificare în play-off, lupta anunțându-se una foarte disputată în condițiile în care echipele de pe locurile 2-5, Metalul Buzău, Unirea Braniștea, CSM Focșani 2007 și Aerostar sunt despărțite de numai patru puncte.

În ceea ce o privește pe revelația Seriei 1, CSM Bacău, gruparea tutelată de municipalitate va pleca astăzi la Vatra Dornei, pentru un stagiu de pregătire montană de zece zile. „CSMeii” și-au întărit lotul odată cu aducerea a cinci jucători: stoperul Ionuț Ursu (33 ani, ex-Ceahlăul Piatra Neamț), fundașul lateral Sebastian Ababei (19 ani, ex-Dante Botoșani), mijlocașii Giani Unghianu (24 ani, ex -Știința Miroslava) și Răzvan Buțerchi (21 ani, ex-Dante Botoșani) și atacantul Adrian Viorică (31 ani, ex-Știința Miroslava). Ieri urma să fie definitivat și transferul mijlocașului Mihai Asofiei. La capitolul despărțiri, pe lângă Alexandru Purcariu și Valentin Mihăiță, „CSMeii” nu vor mai conta nici pe Cristian Mindirigiu.

La revenirea de la Vatra Dornei, CSM Bacău va disputa cinci meciuri de verificare: o „dublă” cu FC Dinamo Bacău pe 15 și 18 februarie, una cu CSM Rămnicu-Sărat, pe 22 și 25 și un joc pe 4 martie, pe terenul Științei Miroslava. Testul cu Miroslava va fi ultimul dinaintea reluării campionatului, echipa antrenată de Cristi Popovici urmând să debuteze în sezonul de primăvară pe terenul Bucovinei Rădăuți, cu care împarte locurile 2-3 în Seria 1. Ca și calificați în play-off, „CSMeii” vor să ridice ștacheta, propunându-și prezența la barajul de promovare.

 

articolul original.

Băcăuanca Daria Vrânceanu, a doua performanță mondială a sezonului!

31 January 2023 at 22:07
image

Sportiva pregătită de Cristi Nemțeanu la CSȘ și SCM Bacău a reușit un impresionant 5,82 m la săritura în lungime

Surorile Adnana și Daria Vrânceanu se întrec în performanțe și în acest an. Cu un rezultat de 25”15, Adnana, care este Junioară 1, și-a adjudecat locul 1, atât la seniori, cât și la Tineret, în proba de 200 metri cu prilejul primei etape a Naționalelor Indoor de la București. Și nu oricum, ci cu un record personal: 23”15! În plus, sportiva pregătită de Cristi Nemțeanu la SCM Bacău s-a plasat a doua și la triplusalt la Tineret, cu o săritură ce a măsurat 12.44. Evident că sora mai mică a Adnanei nu putea rămâne datoare.

Prin urmare, la finalul săptămânii trecute, cu ocazia etapei de debut a Campionatului Național U16 și U18, de la București, Daria Vrânceanu a replicat, îmbunătățindu-și cu 23 de centimetri performanța de la săritura în lungime! Iar cu rezultatul de 5,82 m, Daria, care este născută în 2008, a depășit toate concurentele nu doar de la U16, ci și de la U18, acolo unde lideră a fost bulgăroaica Sivana Brambarova, cu o săritură ce a măsurat cu patru centimetri mai puțin decât precedentul Personal Best al băcăuancei: 5.59. Dar asta nu ar fi nimic, dacă reușita de la București nu ar plasa-o pe Daria Vrânceanu pe locul 2 în topul mondial al săritoarelor în lungime născute în 2008!

„Cu acest impresionat 5,82, Daria are, pentru moment, a doua performanță mondială la fetele născute în 2008. E un…salt impresionant și la propriu, și la figurat”, a comentat antrenorul de la CSȘ și SCM Bacău al Dariei Vrânceanu, Cristi Nemțeanu, ale cărui satisfacții nu s-au oprit însă aici. Cea mai mică dintre surorile Vrânceanu (care a fost însoțită pe podiumul de la lungime de colega de club, Andra Stănică, autoare a unui 5.14, echivalentul locului 3) a câștigat toate categoriile de vârstă și la 200 m, trecând linia de sosire cu 25”62. Un timp cu care, cu o săptămână mai devreme, îi sufla în ceafă surorii sale Adnana în întrecerea senioarelor. Rivalitate, nu glumă!

articolul original.

„CSMeoaicele” s-au desprins la +6

29 January 2023 at 22:32
image

Ca și în tur, când a reușit un start cu cinci succese pe linie, divizionara A de handbal feminin CSM Bacău leagă victoriile în retur. După ce s-au impus cu 24-23 la Făgăraș, în prima etapă din 2023, „CSMeoaicele” au avut câștig de cauză și joi, pe teren propriu, în uvertura rundei a 11-a: 34-27 (15-13) în fața harghitencelor de la Handbal Club.

În formula Sofron, Bordeianu- Daria Bârsan 6 goluri, Poiană-Țârdea 6, Carp 5, Todeilă 4, Dany Bârsan 3, Manoilă 2, Butnariu 2, Ungureanu 2, Hermeziu 1, Grădinaru 1, Agrigoroaie 1, Motriuc 1, Solonțanu, CSM Bacău a controlat jocul, cu precădere în partea sa secundă.

Prin succesul împotriva Harghitei, tânăra formație băcăuană și-a consolidat prezența în careul de ași al Seriei B din cadrul ligii secunde, distanțându-se la șase puncte de tandemul nemțean CSM Roman- HCF Piatra Neamț.

Deschisă la Bacău, etapa a 11-a și-a consumat epilogul tot în Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu”, acolo unde sâmbătă seara, „lanterna roșie” Știința a pierdut și derby-ul codașelor cu CSM Făgăraș, 27-33 (11-17) și continuă să fie singura echipă din cele trei serii fără punct luat în actuala stagiune. În jocul cu Făgărașul, ultima clasată din Seria B a utilizat următoarea garnitură: Uricaru, Vântu- Pădurariu 6 goluri, Brașovianu 5, Bucă 5, Rău 4, Bracău 4, Mata 2, Ghiunghiuș 1.

Rezultatele etapei a 11-a: CSM Bacău- Handbal Club Harghita 34-27, CSM Iași 2020- CSM Galați 2 28-24, CSM Roman- CSM Corona Brașov 19-37, HCF Piatra Neamț- CNE Sfântu-Gheorghe 21-35, Știința Bacău- CSM Făgăraș 27-33.

Programul etapei viitoare (sâmbătă, 4 februarie): CSM Galați 2- CSM Bacău (se joacă joi, 2 februarie), Handbal Club Harghita- Știința Bacău, CSM Făgăraș- CSM Roman, CNE Sfântu-Gheorghe- CSM Iași 2020, CSM Corona Brașov- HCF Piatra Neamț.

Clasamentul Seriei B

1 CSM Corona Brașov        11      11      0        0        467-209       33p.

2 CNE Sfântu-Gheorghe     11      1        0        1        327-264       30p.

3 CSM Iași 2020               11      8        0        3        296-270       24p.

4 CSM Bacău                    11      7        0        4        291-284       21p.

5 CSM Roman                  11      5        0        6        301-299       15p.

6 HCF Piatra Neamț           11      5        0        6        302-302       15p.

7 CSM Galați 2                  11      4        0        7        310-310       12p.

8 CSM Făgăraș                  11      3        0        8        265-342       9p.

9 Handbal Club Harghita    11      2        0        9        311-369       6p.

10 Știința Bacău                11      0        0        11      226-447       0p.

articolul original.

Mihaela Melinte (SCM Bacău), aleasă cea mai bună antrenoare la Gala Sportivul Anului 2022

27 January 2023 at 07:58
image

Joi seară, la Opera Națională a avut loc prima ediție a Galei Sportivul Anului 2022, eveniment organizat de Ministerul Sportului în parteneriat cu Asociația Presei Sportive. Printre laureați a figurat și antrenoarea SCM Bacău, Mihaela Melinte.

Acesteia i-a revenit titlul de cea mai bună antrenoare a anului grație unui sezon fantastic, în care eleva sa Bianca Ghelber a devenit campioană europeană de senioare la aruncarea ciocanului. Mihaela Melinte a primit vestea în Portugalia, acolo unde se află într-un stagiu de pregătire alături de Bianca Ghelber.

„Este o mare bucurie să fii recompensat cu o asemenea distincție; te face să simți că toate sacrificiile, toate eforturile și toată munca nu s-au dovedit în zadar. Mă obișnuisem să fiu aleasă antrenoarea anului în atletismul românesc pentru că asta s-a întâmplat și în 2021 și în 2022, dar să primești titlul de cea mai bună antrenoare din întreg sportul românesc este cu adevărat ceva wow! Sper să nu fie și ultima dată când cuceresc acest trofeu”, a declarat Mihaela Melinte pentru „Deșteptarea”.

„Meli” le-a devansat în ierarhia întocmită de Asociația Presei Sportive pe Iulia Becheru (antrenoarea înotătorului Vlad Stancu) și pe Mihaela Lăcătuș (antrenoarea de box a Claudiei Nechita și a Lăcrămioarei Perijoc).

Titlul de cea mai bună sportivă a anului, la care a fost nominalizată și Bianca Ghelber, a fost adjudecat de dubla medaliată cu aur la Mondialele de Canotaj, Simona Radiș, în timp ce sportivul anului 2022 a fost desemnat înotătorul David Popovici, care s-a impus în fața campionului european la sărituri în apă- platformă 27 metri, Constantin Popovici (CSM Bacău) și a campionului mondial și european la canoe în proba de 1000 m, Cătălin Chirilă.

articolul original.

Știința dorește să ridice ștacheta

26 January 2023 at 22:56
image

De vineri și până duminică, în Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu” din Bacău se va derula cel de-al treilea turneu al Seriei de Est din cadrul campionatului Diviziei A2 la volei masculin. Întărite cu ridicătorul Liviu Râpeanu, gazdele băcăuane au ca scop îmbunătățirea liniei de clasament

A treia oară ar trebui să fie mai bine. Mai bine ca la primul turneu, cel din octombrie, de la Râmnicu-Sărat, mai bine ca la al doilea turneu, cel din noiembrie, ținut la București. La cel de-al treilea turneu al Seriei de Est din cadrul campionatului Diviziei A2 la volei masculin, care va avea loc în acest weekend, în Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu” din Bacău, Știința vrea să fructifice din plin avantajul terenului propriu. Și, evident, să ridice ștacheta și să-și îmbunătățească media de o victorie per turneu. „Într-adevăr, scopul nostru este de a avea evoluții și rezultate superioare față de precedentele turnee. Jucăm acasă, iar asta ne ajută și, deopotrivă, ne obligă”, a declarat antrenorul băcăuanilor, Eusebiu Țurcanu, care, din această săptămână, contează și pe un ridicător cu ștaif, experiență și CV: Liviu Râpeanu (38 de ani, ultima oară la SCM Zalău). „Este un jucător de mare calitate, pe care eu mi l-am mai dorit la Bacău în urmă cu câțiva ani, atunci când promvasem în A1”, a precizat Țurcanu. Râpeanu se alătură astfel nucleului format din Cosmin Matei (care acuză, însă unele probleme medicale la spate și nu s-a putut antrena la capacitate maximă în ultimele zile), Mihai Șnel, Codrin Cernov, Matei Hagatiș, Răzvan Gâtlan și Andrei Veber, lotul băcăuan fiind completat cu jucătorii tineri și foarte tineri veniți pe filiera CSȘ Bacău: Ștefan Văduva, Tudor Matanie, Tudor Munteanu, Ștefan Țurcanu, George Petrache și Andrei Mazilu. Echipa băcăuană antrenată de Eusebiu Țurcanu nu va avea însă deloc un debut facil. Vineri, în ziua de deschidere, studenții vor primi replica „uraganului” CSM Corona Brașov, lidera cu maximum de puncte și fără niciun set pierdut, care are toate șansele ca la finalul sezonului să facă pasul în A1, alături de cealaltă forță a campionatului cadet, UV Timișoara, protagonista Seriei de Vest. Băcăuanii au însă suficiente argumente pentru a-și adjudeca următoarele două partide, cea de sâmbătă, cu „lanterna” CSM București și derby-ul de duminică la prânz, cu CSM Râmnicu-Sărat. „Șansele de a prinde locul 2, care duce la turneul de promovare, sunt reduse, dar asta nu înseamnă că nu ne batem. Vrem să scoatem cât mai mult de la acest turneu. E adevărat, debutăm contra unei echipe fără set pierdut, dar noi vom face totul pentru a pune probleme Coronei, în prima zi și pentru a ne impune în următoarele partide de sâmbătă și duminică”, a concluzionat Sebi Țurcanu.

Programul turneului al treilea din Seria de Est/ A2 la volei masculin

Vineri, 27 ianuarie, ora 15.00: CSM București- CSM Râmnicu-Sărat. Ora 17.00: Știința Bacău- CSM Corona Brașov.

Sâmbătă, 28 ianuarie, ora 12.00: CSM Corona Brașov- CSM Rîmnicu-Sărat. Ora 14.00: Știința Bacău- CSM București.

Duminică, 29 ianuarie, ora 10.00: CSM București- CSM Corona Brașov. Ora 12.00: CSM Râmnicu-Sărat- Știința Bacău.

Clasament Seria de Est

1 CSM Corona Brașov        6        6        0        18-0   18p.

2 CSM Râmnicu-Sărat        6        4        2        12-9   12p.

3 Știința Bacău                  6        2        4        8-14   6p.

4 CSM București                6        0        6        3-18   0p.

 

articolul original.

Nu-i loc de speranțe

26 January 2023 at 22:00
image

Învinsă cu 3-0 și la București, de Rapid, CSM-Știința Bacău revine pe teren propriu pentru un alt meci împovărător: sâmbătă, de la ora 17.00, cu CSO Voluntari 2005

Nu e loc de manevră pentru voleibalistele CSM-Știința Bacău. Și nici de vreo schimbare de macaz. Miercuri, în etapa a 14-a a Diviziei A1, echipa antrenată de Dan Banu a bifat o nouă înfrângere fără set luat. În formula Natalia Preda 2 puncte, Adina Stanciu 12, Anamaria Berdilă 5, Bianca Grama 6, Andreea Ordeanu 2, Ștefania Cheluță 4 și libero-ul Angelica Podină (au mai intrat pe parcurs Carolina Radu și Nadia Staicu), băcăuancele au capotat în 66 de minute cu scorul de 3-0 (17, 15,13) pe terenul Rapidului. Întâlnirea a fost una fără istoric, Rapid făcându-și jocul grație cuplului format din Ailama Cese Montalvo și Ioana Baciu, fiecare cu câte 16 puncte la activ. CSM-Știința revine în Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu”,  sâmbătă, de la ora 17.00, pentru un alt meci fără de orizont, contra celor de la CSO Voluntari 2005, echipă care atacă podiumul. Cu o victorie sâmbătă, la Bacău, Voluntariul lui Silvana Chausheva, Eli Uattara și Dijana Vukovic va urca pe locul 3 și acolo va rămâne în situația în care CSM Târgoviște pierde duminică derby-ul cu Dinamo. Cât despre CSM-Știința, principala grijă a băcăuancelor rămâne ca U Cluj să nu scoată capul de la cutia ultimului loc. Măcar din acest punct de vedere, Stanciu, Berdilă și compania pot sta liniștite: există în campionat și o echipă mai slabă decât noi.

Rezultatele complete înregistrate în etapa a 14-a: CSM București- CSM Lugoj 0-3, Rapid București- CSM-Știința Bacău 3-0, CSO Voluntari 2005- SCMU Craiova 3-0, U NTT Data Cluj- Volei Alba Blaj 0-3, FC Argeș Pitești- Dinamo București 1-3.

Programul etapei a 15-a (sâmbătă, 28 ianuarie): SCMU Craiova- CSM București, CSM-Știința Bacău- CSO Voluntari 2005, CSM Lugoj- Volei Alba Blaj, FC Argeș- U NTT Data Cluj. Duminică, 29 ianuarie, ora 15.00: Dinamo București- CSM Târgoviște.

Clasament

1 Volei Alba Blaj               13      12      1        36-7   35p.

2 Dinamo București           12      11      1        35-12 31p.

3 CSM Târgoviște              12      9        3        31-13 28p.

4 CSO Voluntari 2005       13      8        5        31-18 26p.

5 CSM Lugoj                    12      8        4        30-17 25p.

6 Rapid București              12      9        3        29-16 24p.

7 CSM București                13      5        8        18-28 15p.

8 FC Argeș Pitești             12      3        9        14-28 10p.

9 SCMU Craiova                13      3        10      16-32 10p.

10 CSM-Știința Bacău        13      1        12      5-36   3p.

11 U NTT Data Cluj          13      0        13      1-39   0p.

 

articolul original.

Bacăul, în prim-plan la Gala Sportivul Anului

25 January 2023 at 22:49
image

La evenimentul organizat azi, de Ministerul Sportului, la Opera Națională București, atleta Bianca Ghelber (SCM Bacău) este nominalizată la titlul de cea mai bună sportivă a lui 2022, iar săritorul în apă Constantin Popovici (CSM Bacău), la titlul de cel mai bun sportiv. Totodată, Mihaela Melinte (SCM Bacău) are șanse însemnate de a fi desemnată drept cea mai bună antrenoare

Astăzi, la Opera Națională, va avea loc Gala Sportivul Anului, eveniment prin care Ministerul Sportului va celebra cele mai bune rezultate înregistrate de sportivii români în 2022. La ediția inaugurală a Galei vor fi acordate trofee la 14 categorii, selecția candidaților și desemnarea câștigătorilor fiind realizate de Asociația Presei Sportive din România, partenerul Ministerului Sportului la această manifestare. Bacăul ține capul de afiș, având nominalizări atât la titlul de cea mai bună sportivă, prin campioana europeană la aruncarea ciocanului, Bianca Ghelber (SCM Bacău), cât și la titlul cel mai bun sportiv, prin campionul european la sărituri în apă platformă 27 metri, Constantin Popovici (CSM Bacău).

Cei doi reprezentanți ai Bacăului au de înfruntat o concurență serioasă, Bia regăsindu-se în lupta pentru trofeu în compania dublei campioane a lumii la canotaj, Simona Radiș și a dublei medaliate cu aur la Mondialele de haltere, Loredana Toma, iar Costică fiind nominalizat alături de favoritul nr.1 al Galei, înotătorul David Popovici (dublu campion mondial și dublu campion european de seniori la 100 și 200 m liber) și de campionul mondial și european la canoe, în proba de 1000 m, Cătălin Chirilă.

Ca un detaliu de impact, să notăm că, în timp ce Bianca Ghelber se află în dublă legitimare cu Steaua, Constantin Popovici a fost transferat anul trecut de la Steaua, la dorința expresă a directorului CSM Bacău, antrenorul de sărituri în apă Adrian Gavriliu. Un alt nume cu greutate al sportului băcăuan, Mihaela Melinte se află, la rândul său, în prim-planul Galei. Antrenoarea Biancăi Ghelber de la SCM Bacău a fost nominalizată la titlul de cea mai bună antrenoare a anului 2022, celelalte două candidate la adjudecarea acestei categorii fiind Iulia Becheru (înot, antrenoarea lui Vlad Stancu) și Mihaela Lăcătuș (box, antrenoarea Claudiei Nechita și a Lăcrămioarei Perijoc).

În fine, la categoria tinere talente masculine regăsim un alt băcăuan, triplul medaliat la Mondialele și Europenele U23 și U20 de lupte de anul trecut, Denis Mihai (SCM Bacău), în ce pentru titlul de echipa anului la masculin/ sporturi individuale, a fost nominalizată și ștafeta de 100 m liber la înot, juniori, din care face parte și Ștefan Cozma (SCM Bacău).

articolul original.

Noroc că la Cluj e mai frig ca la Bacău

24 January 2023 at 22:59
image

Un nou meci fără un larg orizont de așteptare pentru voleibalistele CSM-Știința Bacău. Astăzi, de la ora 15.00, echipa antrenată de Daniel Banu, Vicențiu Dumitrescu și Crina Bălțatu va evolua pe terenul Rapidului. Și chiar dacă bucureștencele ocupă un loc de mijlocul clasamentului, e greu de crezut că oaspetele vor putea emite mari pretenții în această intermediară. Rapid vine după un 3-0 la Craiova, în timp ce băcăuancele au bifat duminică a noua înfrângere fără set luat din actuala stagiune: 0-3 (-8, -15, -11) cu CSM Târgoviște.

În formula Natalia Preda 1 punct (Carolina Radu), Anamaria Berdilă 6, Bianca Grama 4, Andreea Ordeanu (Carmina Bordea), Adina Stanciu 4 (Nadia Staicu), Ștefania Cheluță 7, Angelica Podină (libero), CSM-Știința a fost victimă sigură în fața unei echipe dâmbovițene care, având în Rodica Buterez și Adriana Matei (câte 16 puncte de căciulă) principalele realizatoare, iar în ridicătoarea Van der Vyver o mână sigură atât la coordonare, cât și la serviciu, nu a trebuit să transpire prea mult.

De altfel, singurele momente emoționante au venit înaintea jocului cu CSM Târgoviște, cu ocazia comemorării celui de al cărui nume s-au legat marile succese ale voleiului feminin băcăuan, Florin Grapă. Pentru CSM-Știința Bacău, această săptămână se va încheia cu un alt joc dificil, Berdilă și compania urmând să primească sămbătă vizita Voluntariului. Vremuri grele. Noroc că nu sunt ușoare nici pentru U NTT Data Cluj, contracandidata băcăuancelor la evitarea ultimului loc din clasament, singurul care duce în A2.

Rezultatele etapei a 13-a: SCMU Craiova- Rapid București 0-3, Dinamo București- U  NTT Data Cluj 3-0, CSM Lugoj- CSO Voluntari 2005 3-2, Volei Alba Blaj- CSM București 3-0, CSM-Știința Bacău- CSM Târgoviște 0-3.

Programul etapei a 14-a, miercuri, 25 ianuarie: CSM București- CSM Lugoj, Rapid București- CSM-Știința Bacău, CSO Voluntari 2005- SCMU Craiova, U NTT Data Cluj- Alba Blaj, FC Argeș Pitești- Dinamo București.

Programul etapei a 15-a, sâmbătă, 28 ianuarie: FC Argeș- U  NTT Data Cluj, CSM-Știința- CSO Voluntari 2005 (ora 17.00), SCMU Craiova- CSM București, CSM Lugoj- Alba Blaj. Duminică, 29 ianuarie, ora 15.00/ TVR3: Dinamo- CSM Târgoviște.

Clasament Divizia A1

1 Volei Alba Blaj               12      11      1        33-7   32p.

2 Dinamo București           11      10      1        32-11 28p.

3 CSM Târgoviște              12      9        3        31-13 28p.

4 CSO Vountari 2005        12      7        5        28-18 23p.

5 CSM Lugoj                    11      7        4        27-17 22p.

6 Rapid București              11      8        3        26-16 21p.

7 CSM București                12      5        7        18-25 15p.

8 SCMU Craiova                12      3        9        16-29 10p.

9 FC Argeș Pitești             11      3        8        13-25 10p.

10 CSM-Știința Bacău        12      1        11      5-33   3p.

11 U NTT Data Cluj          12      0        12      1-36   0p.

articolul original.

Adnana Vrânceanu, nou record personal la 200m

24 January 2023 at 22:57
image

Prima etapă a Campionatului Național de atletism pentru Seniori, U23 și U20, derulată weekendul trecut la București, a adus un nou Personal Best Adnanei Vrânceanu în proba de 200 m. Sportiva antrenată de Cristi Nemțeanu la SCM Bacău și-a îmbunătățit recordul personal la această probă, parcurgând-o în 25”15 secunde.

Cu acest timp, Adnana a ocupat locul 1 la Seniori și Tineret, ea completându-și palmaresul cu un loc 3 la seniori și un loc 3 la Tineret la 60 m (timp 7”79) și cu un loc 2 la Tineret la triplusalt, unde a înregistrat un rezultat ce a măsurat 12,44 m.

Colega sa de club, Ștefania Zediu s-a clasat a treia la Tineret în proba sa de bază, 400 m, cu un timp de 59”40, care a plasat-o a cincea în întrecerea senioarelor.

Să mai notăm că la această primă etapă a Naționalelor, pe primul loc la seniori s-au mai regăsit Alin Anton (CSM Onești), câștigător al probei de 60 m garduri și Federica Apostol, care și-a adjudecat concursul de săritură în înălțime.

articolul original.

Florin Grapă. 1954-2022

24 January 2023 at 22:55
image

Există viață și după Florin Grapă. Nu prea va mai exista volei feminin la Bacău, dar asta e o altă poveste. Și, ca orice poveste, începe cu „a fost odată”. Ca nicio altă dată, din păcate. Sigur, de la înălțimea banner-ului comemorativ închinat lui Florin Grapă în Sala Sporturilor care- să nu uităm!- se mai numește și „Narcisa Lecușanu”- ni se dau asigurări: „Municipiul Bacău continuă proiectul CSM Știința Bacău”. Bine-bine, mai vedem noi de la vară încolo!

Cu actualul proiect de buget, se zgâlțâie din temelii ditamai echipa de handbal masculin din Liga Zimbrilor, darmite proiectul de volei feminin CSM-Știința. Cât despre bugetul CS Știința, cu cât vine de la Ministerul Educației și Cercetării ai tot atâtea șanse de a ține decent în A1 fosta echipă a lui Grapă câte ai avea ca să scapi lumea a treia de foamete cu două-trei pungi de mazăre congelată. Ce mai scrie pe bannerul amplasat săptămâna trecută, în Sala Sporturilor?

A, da: „Nu vă vom uita niciodată, domnule Profesor!”. Frumos și emoționant. Dar poate că Florin Grapă ar fi avut mai multă nevoie să nu fie uitat în ultimii săi ani de viață. Adică atunci când umbla ca un nebun să-și salveze echipa și aproape nimeni- puneți aici sponsori, autorități, cunoștințe, amici- nu părea mișcat. Acum, după moartea sa, toți și-au amintit de „domnul Proresor”. L-au iubit, l-au cunoscut, i-au fost prieteni și câte și mai câte nu au făcut alături de el! Unii postează, alții povestesc cu ce spunea și chiar cu ce nu spunea Grapă, se dau plachete, curg lacrimi și ies la iveală planuri și proiecte, liste cu jucătoare și cu aduceri de antrenori…

Apropo, ca să se știe: în intenția lui Florin Grapă nu a stat aducerea unui antrenor în această iarnă. El era antrenorul și până în ultima zi a vieții sale a trăit cu speranța că-și va reveni. Și că va reveni. Lângă echipă. Și tot ca să se știe: Aurel Cazacu a fost propunerea CS Știința, începând cu 28 decembrie, Predrag Zukovic a fost ideea impresarilor, iar Daniel Banu a fost soluția- bună sau rea, vom vedea la finalul sezonului- găsită de CSM Bacău pentru a readuce liniștea și ordinea într-un vestiar în care se cam lăsa cu păruieli, nu-i așa fetelor? Fără Grapă, nimic nu mai era la fel. Și nici nu va mai fi, să nu ne facem iluzii! Florin

Grapă a închis ochii la finalul anului trecut, dar, ca să fim realiști, el a început să moară mai de mult. Puțin câte puțin. Și nu a fost doar boala de vină. Ceva din Grapă a murit în momentul în care Știința a trecut de la „Cupă și campionat” la „salvarea de la retrogradare”.  O altă parte s-a stins atunci când a văzut că actuala echipă, pe care el a încropit-o pe ultima sută de metri- asta pentru că, în ciuda promisiunilor, municipalitatea nu i-a oferit sprijinul în timp util- adună înfrângere după înfrângere: „Sunt foarte, foarte necăjit”.

Și poate că o bună parte din Florin Grapă a fost îngropată atunci când „domnul Profesor” era încă în viață, iar mai marii vremurilor au ținut, în toată micimea lor, ca Sala Sporturilor să fie denumită, cu fast, „Narcisa Lecușanu”. În decembrie 2022, când a început noua sa călătorie, Florin Grapă nu a luat cu el și sutele de victorii pe plan național și internațional. Le-a lăsat și ni le-a lăsat, pentru că există viață și după Florin Grapă. Din nefericire, nu prea va mai exista volei…

articolul original.

Se știe programul turneului de la Bacău

24 January 2023 at 22:00
image

De vineri și până duminică, Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu” din Bacău va găzdui cel de-al treilea turneu al Seriei de Est din cadrul campionatului Diviziei A2 la volei masculin. Zilnic vor avea câte două partide, orarul confruntărilor diferind însă în toate cele trei zile. Să notăm că sâmbătă, Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu” va găzdui un adevărat maraton de meciuri.

Se va începe la ora 12.00, cu partida de volei masculin Corona Brașov- CSM Râmnicu-Sărat, se va continua cu celălalt joc al zilei din A2, Știința Bacău- CSM București, programat la ora 14.00, pentru ca începând cu ora 17.00, să se dispute meciul de volei feminin din etapa a 15-a a Diviziei A1 dintre CSM-Știința Bacău și CSO Voluntari 2005.

În fine, de la ora 19.00, va avea loc confruntarea de handbal feminin din etapa a 11-a a Diviziei A, ce va aduce față în față „lanterna roșie” a Seriei B, Știința Bacău și penultima clasată, CSM Făgăraș. Având în vedere program congestionat din weekend, cealaltă divizionara A de handbal feminin a Bacăului, CSM și-a devansat partida din etapa a 11-a cu Handbal Club Harghita. Astfel, întâlnirea CSM Bacău- Handbal Club Harghita se va desfășura joi, 26 ianuarie, de la ora 14.00, în Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu”.

Programul turneului al treilea din Seria de Est/ A2 la volei masculin

Vineri, 27 ianuarie, ora 15.00: CSM București- CSM Râmnicu-Sărat. Ora 17.00: Știința Bacău- Corona Brașov.

Sâmbătă, 28 ianuarie, ora 12.00: Corona Brașov- CSM Rîmnicu-Sărat. Ora 14.00: Știința Bacău- CSM București.

Duminică, 29 ianuarie, ora 10.00: CSM București- Corona Brașov. Ora 12.00: CSM Râmnicu-Sărat- Știința Bacău.

Clasament Seria de Est

1 Corona Brașov               6        6        0        18-0   18p.

2 CSM Râmnicu-Sărat        6        4        2        12-9   12p.

3 Știința Bacău                  6        2        4        8-14   6p.

4 CSM București                6        0        6        3-18   0p.

articolul original.

„CSMeoaicele”, revenire de impact

22 January 2023 at 22:26
image

În primul joc din retur, CSM Bacău a obținut o importantă victorie cu 24-23 pe terenul Făgărașului, grație unui final de foc și au urcat pe locul 4

După patru înfrângeri la rând, dintre care trei la limită, divizionara A de handbal feminin CSM Bacău a spart gheața. Și s-a impus- tot la limită!- în startul returului Seriei B. Sâmbătă, în primul joc de campionat din 2023, tânăra echipă antrenată de Adi Brezan a câștigat cu 24-23 (9-11) pe terenul penultimei clasate, CSM Făgăraș.

Gazdele au avut mai mult inițiativa, însă băcăuancele nu au cedat, nici măcar atunci când au fost conduse cu patru goluri diferență: 9-13 în min. 32 și 10-14 în min. 34. Finalul a fost unul cu sufletul la gură. Făgărașul s-a desprins în două rânduri la un gol (22-21, în min. 57 și 23-22, în min. 59), însă „CSMeoaicele” au revenit spectaculos, egalând mai întâi la 22 prin reușita Gabrielei Butnariu, după care au întors rezultatul în favoarea lor, golul de 23-23 marcat de Andreea Butacu făcând pereche cu cel al victoriei, realizat cu 40 de secunde înainte de final de Daria Bârsan.

Succesul de la Făgăraș, coroborat cu înfrângerile suferite de CSM Roman și HCF Piatra Neamț au permis grupării băcăuane să urce pe locul 4 în clasament, poziție pe care și-o poate consolida printr-o nouă victorie runda viitoare, în jocul de acasă, cu Handbal Club Harghita. Având în vedere că weekendul viitor, Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu” va găzdui (și) turneul de volei masculin din A2 al Științei Bacău, partida din etapa a 11-a a Diviziei A la handbal feminin dintre CSM Bacău și Handbal Club Harghita a fost devansată, urmând să se dispute joi, 26 ianuarie, de la ora 1400.

În confruntarea de sâmbătă, de la Făgăraș, Adi Brezan a utilizat următoarea formulă de echipă: Sofron, Bordeianu- Daria Bârsan 5 goluri, Dany Bârsan 4, Poiană-Țârdea 3, Butnariu 3, Carp 2, Hermeziu 2, Motriuc 2, Agrigoroaei 1, Todeilă 1, Grigoraș, Ungureanu. Dacă pentru CSM Bacău, 2023 a început cu o victorie importantă (a șasea stagională, după șirul din etapele 1-5), în schimb pentru concitadina și colega de serie Știința, campionatul a continuat cu o nouă înfrângere sonoră.

Sâmbătă, studentele băcăuane au înregistrat cel mai categoric eșec al sezonului, fiind surclasate cu 62-12 (30-4) la Brașov, de lidera Seriei B, Corona. Prin acest rezultat-record, brașovencele au ajuns la zece victorii din zece, în timp ce Știința continuă să ocupe ultima poziție, fiind singura echipă fără punct luat în campionat.

Rezultatele complete înregistrate în etapa a 10-a: Corona Brașov- Știința Bacău 62-12, CNE Sfântu-Gheorghe- CSM Roman 28-26, CSM Galați II- CS Handbal Club Harghita 32-25, CSM Iași 2020- HCF Piatra Neamț 33-18.

Programul etapei viitoare (sâmbătă, 28 ianuarie): CSM Bacău- CS Handbal Club Harghita (se joacă joi, 26 ianuarie, ora 14.00), CSM Iași 2020- CSM Galați II, HCF Piatra Neamț- CNE Sfântu-Gheorghe, CSM Roman- Corona Brașov, Știința Bacău- CSM Făgăraș.

Clasamentul Seriei B

1 Corona Brașov               10      10      0        0        430-190       30p.

2 CNE Sfântu-Gheorghe     10      9        0        1        292-243       27p.

3 CSM Iași 2020               10      7        0        3        268-246       21p.

4 CSM Bacău                    10      6        0        4        257-257       18p.

5 CSM Roman                  10      5        0        5        282-262       15p.

6 HCF Piatra Neamț           10      5        0        5        281-267       15p.

7 CSM Galați II                 10      4        0        6        286-282       12p.

8 Handbal Club Harghita    10      2        0        8        284-335       6p.

9 CSM Făgăraș                  10      2        0        8        232-315       6p.

10 Știința Bacău                10      0        0        10      199-414       0p.

articolul original.

Întăriri pentru retur

22 January 2023 at 22:25
image

Cele două divizionare C băcăuane care au ca obiectiv accederea în play-off-ul campionatului, CSM și Aerostar vizează întăriri de lot. CSM Bacău s-a prezentat la reunire cu două noutăți, în persoana fundașului central Ionuț Ursu (ex- Ceahlăul Piatra Neamț) și Giani Ungheanu (ex-Știința Miroslava). În vizorul „CSMeilor” se află și aducerea unui atacant, termenul limită pentru realizarea operațiunii fiind 1 februarie, dată la care gruparea băcăuană va pleca într-un stagiu de pregătire centralizată la Vatra Dornei.

„Dacă vom aduce, vom aduce doar ceva peste ce avem în lot”, a anunțat antrenorul Cristi Popovici. Deocamdată, însă, nu s-a concretizat nicio mutare la capitolul atacanți. De partea cealaltă, Aerostar și-a conservat lotul din maxi-tur, singura țintă a „aviatorilor” fiind aducerea unui portar, cu atât mai mult cu cât Manole s-a despărțit în inter-sezon de băcăuani.

„În sezonul de toamnă, poarta a fost principalul nostru punct nevralgic”, a mărturisit, la reluarea pregătirilor , antrenorul Aerostarului, Mișu Ionescu, făcând referire la cele nu mai puțin de șapte puncte pierdute de „aviatori” pe grave greșeli de portar. În acest context, Aerostar se află în tratative avansate cu un portar care să dea siguranță sistemului defensiv, mutarea urmând să se finalizeze zilele acestea.

„Până la finalul săptămânii avem convingerea că va fi pus totul pe hârtie”, a anunțat team-managerul Gabriel Voicu.

articolul original.

In memoriam Florin Grapă

19 January 2023 at 22:55
image

La partida de campionat CSM-Știința Bacău- CSM Târgoviște, programată duminică, 22 ianuarie, de la ora 17.00, în Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu”, va fi comemorat antrenorul de al cărui nume se leagă succesele celei mai performante echipe băcăuane de după 1989

Primul meci fără Florin Grapă în Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu” din Bacău, care ar merita să-și schimbe numele în Sala Sporturilor „Florin Grapă”. Asta până când Bacăul va avea, în sfârșit, o Polivalentă care să facă onoare cu adevărat memoriei lui Florin Grapă. Așadar, meciul de duminică, dintre CSM-Știința și CSM Târgoviște, din epilogul etapei a 13-a a Diviziei A1 la volei feminin, va fi primul dintr-un lung și trist șir fără de tehnicianul care a făcut din Știința cea mai performantă echipă băcăuană de după 1989, cu patru titluri de campioană, cinci Cupe ale României și o prezență constantă, timp peste un sfert de veac, în cupele europene. Florin Grapă a părăsit această lume la finalul anului trecut, dar va rămâne în analele voleiului băcăuan și românesc, așa cum va rămâne și în sufletele celor care l-au cunoscut și care au susținut, mai ales datorită lui, echipa de volei feminin a Științei. La urma urmei, Florin Grapă s-a identificat cu Știința, iar Sala Sporturilor din Bacău i-a fost a doua casă, dacă nu chiar prima. În acest context, cu ocazia partidei de campionat dintre CSM-Știința și CSM Târgoviște, programată duminică, de la ora 17.00, va fi comemorat profesorul Florin Grapă. Ca și în urmă cu o săptămână, la Pitești, jucătoarele băcăuane vor intra pe teren cu tricouri imprimate cu echipul fostului lor antrenor, conducerea Primăriei și cea a CSM Bacău vor oferi soției lui Florin Grapă o plachetă omagială, iar în sală va fi expus un banner in-memoriam pentru a aminti și generațiilor viitoare cine a făcut din Știința un nume respectat în voleiul românesc și internațional. Cât despre meciul propriu-zis, este știut că, din păcate, gazdele vor porni cu șansa a doua. Nu mai e demult un secret că obiectivul echipei băcăuane constituie evitarea retrogradării, în timp ce, de partea cealaltă a fileului, formația dâmbovițeană reprezintă una dintre principalele candidate la titlul de campioană. De altfel, CSM Târgoviște se va prezenta la Bacău după ce miercuri a cedat la mare luptă, cu 3-2 (27, 20, -23, -13, 4) meciul susținut pe terenul polonezelor de la Azoty Chemik Police, în Grupa E a Ligii Campionilor. Și este bine de spus, ca și încheiere, că în trecutul nu foarte îndepărtat, Știința Bacău a fost, la rândul său, o formație de Liga Campionilor. Evident, datorită profesorului Florin Grapă.

Clasament Divizia A1

1 Volei Alba Blaj               11      10      1        30-7   29p.

2 Dinamo București           10      9        1        29-11 25p.

3 CSM Târgoviște              11      8        3        28-13 25p.

4 CSO Voluntari 2005       11      7        4        26-15 22p.

5 CSM Lugoj                    10      6        4        24-15 20p.

6 Rapid București              10      7        3        23-16 18p.

7 CSM București                11      5        6        18-22 15p.

8 SCMU Craiova                11      3        8        16-26 10p.

9 FC Argeș Pitești             11      3        8        13-25 10p.

10 CSM-Știința Bacău        11      1        10      5-30   3p.

11 U NTT Data Cluj          11      0        11      1-33   0p.

 

articolul original.

CSM Bacău a revenit la treabă

19 January 2023 at 22:50
image

De la mijlocul acestei săptămâni, divizionara C CSM Bacău a revenit la treabă. Revelația Seriei 1 s-a reunit miercuri, la baza sportivă „Constantin Anghelache”, în formulă aproape completă, sub conducerea antrenorilor Cristi Popovici și Codrin Mindirigiu. De la prima ședință de pregătire din 2023 a „CSMeilor” au lipsit doar mijlocașul Luca Popa și atacantul Jose Cozma, ambii învoiți.

Au fost prezenți, în schimb, noile achiziții, fundașul central Ionuț Ursu (ultima oară la Ceahlăul Piatra Neamț) și mijlocașul ofensiv Giani Ungheanu (ex Știința Miroslava), dar și directorul clubului, Adrian Gavriliu și primarul Lucian Stanciu Viziteu, care au asigurat lotul băcăuan de întreg sprijinul.

Mai mult, primarul Viziteu s-a băgat și la o scurtă miuță alături de echipă, pe sinteticul de pe „Letea”. „CSMeii” se vor pregăti în localitate până la finalul lunii, urmând ca în perioada 1-11 februarie să efectueze un stagiu de pregătire centralizată la Vatra Dornei. La revenire din cantonament, Adăscăliței și compania vor susține cinci meciuri amicale: o „dublă” cu FC Dinamo Bacău pe 15 și 18 februarie, una cu CSM Rămnicu-Sărat, pe 22 și 25 și un ultim test înainte de reluarea campionatului, pe 4 martie, pe terenul Științei Miroslava. În prima etapă din mini-returul sezonului regulat, CSM Bacău va întâlni, în deplasare, pe 11 martie, pe Bucovina Rădăuți, echipă cu care împarte locurile 2-3 în clasamentul Seriei 1. Confruntarea de la Rădăuți este un adevărat derby pentru locul 2, în condițiile în care primele două clasate la finalul sezonului regulat vor juca pe teren propriu șase din cele nouă meciuri ale play-off-ului.

„Obiectivul nostru imediat este să terminăm pe locul 2 sezonul regulat, astfel încât să jucăm mai multe meciuri acasă în play-off. La nivel general, ținta este minimum prinderea barajului de promovare, ceea ce presupune să terminăm play-off-ul pe una din primele două poziții”, a anunțat antrenorul CSM Bacău, Cristi Popovici, la reunirea de miercuri. Tehnicianul a mai avut un mesaj pentru jucătorii săi: „Cei care mă cunosc știu că nu-mi place să lucrez cu jucători care nu doresc să progreseze, indiferent de vârsta pe care o au. Prin urmare, vă cer să dați totul pentru a ne realiza obiectivele propuse”. Pe lângă sosirea lui Ursu și Ungheanu, băcăuanii încearcă să-și mai aducă măcar un atacant. În funcție de eventualele noi achiziții, va fi completată și lista plecărilor, pe care se află, deocamdată, Alexandru Purcariu și Valentin Mihăiță.

Clasament Seria 1

1 Foresta Suceava   15      12      2        1        32-6   38p.

2 Bucovina Rădăuți  15      9        2        4        31-15 29p.

3 CSM Bacău           15      8        5        2        26-15 29p.

4 Dante Botoșani     15      8        2        5        23-20 26p.

5 Ceahlăul P. Nt.     15      7        3        5        36-24 24p.

6 Știința Miroslava   15      7        1        7        19-18 22p.

7 Șomuz Fălticeni    15      5        3        7        19-18 18p.

8 Viitorul Darabani  15      4        0        11      14-37 12p.

9 Rapid Brodoc       15      3        1        11      17-38 10p.

10 Csikszereda 2     15      1        3        11      4-30   6p.

Programul etapei a 15-a, antepenultima din sezonul regulat (11 martie, ora 15.00): Știința Miroslava- Dante Botoșani, Csikszereda 2- Viitorul Darabani, Rapid Brodoc- Șomuz Fălticeni, Bucovina Rădăuți- CSM Bacău, Foresta Suceava- Ceahlăul Piatra Neamț.

 

articolul original.

Cristina Alexe, director interimar al CS Știința Bacău

19 January 2023 at 15:26

Începând de joi, Clubul Sportiv Știința Bacău are un nou director în persoana conf.univ.dr. Cristina Alexe. În vârstă de 44 de ani, reputata antrenoare de atletism Cristina Alexe acoperă golul lăsat de dispariția lui Florin Grapă la conducerea clubului universitar băcăuan, fiind numită ca director interimar de Ministerul Educației și Cercetării până la scoaterea la concurs a postului.

„Misiunea mea este de a face totul pentru ca CS Știința să continue la un nivel ridicat de performanță. Vorbim de un club valoros, de tradiție și am încredere că, punând cu toții umărul, vom duce mai departe ștafeta Științei”, a declarat pentru „Deșteptarea” noul director interimar, care a adăugat:

Așteptăm bugetul care, în baza punctajului realizat de club în 2022, ar trebui să fie unul dătător de speranțe și, în egală măsură, nădăjduim ca și sprijinul autorităților locale să fie unul pe măsura proiectelor inițiate de CS Știința Bacău”.

articolul original.

Știința Bacău pregătește primul turneu din 2023. Și se gândește cum să promoveze în A1 în 2024

18 January 2023 at 22:59
image

Cu doar două victorii în primele șase meciuri ale Seriei de Est din cadrul Diviziei A2 la volei masculin, Știința Bacău vrea să ridice ștacheta. Și să-și îmbunătățească parcursul. Cadrul este unul propice, în condițiile în care cel de-al treilea turneu al campionatului va avea loc chiar la Bacău, la finalul săptămânii viitoare.

„Ne dorim să facem un turneu mai bun decât precedentele două. Jucăm acasă, în fața propriului public și avem această posibilitate, ca să nu spun chiar această obligație”, a declarat antrenorul Științei, Eusebiu Țurcanu, care contează pe un lot ce îmbină experiența lui Cosmin Matei, Mihai Șnel, Codrin Cernov, Matei Hagatiș, Răzvan Gâtlan și Andrei Veber cu elanul puștilor de la CSȘ Bacău: Ștefan Văduva, Tudor Matanie, Tudor Munteanu, Ștefan Țurcanu, George Petrache și Andrei Mazilu.

Inițial, Bacăul trebuia să găzduiască primul turneu al Seriei de Est, cel din octombrie 2022, însă având în vedere că la acea dată Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu” era ocupată cu alte evenimente sportive, Federația Română de Volei a decis o rocadă între Rămnicu-Sărat și Bacău. Astfel, turneul de debut a avut loc la Rămnicu-Sărat, în toamnă, în timp ce la Bacău se va ține turneul din perioada 27-29 ianuarie. Nu este singura modificare de program cu care voleibaliștii băcăuani s-au confruntat în acest sezon. Astfel, juniorii din lotul Științei și-au văzut amânate primele trei etape de campionat din 2023 pe care le aveau de disputat cu CSȘ Bacău.

„O acțiune a lotului național U17, căreia i s-a adăugat faptul că weekendul viitor vom juca în A2 ne-a obligat să reprogramăm rundele din 15, 22 și 29 ianuarie, în cadrul cărora urma să jucăm cu Buzăul, Bistrița și Blajul. Juniorilor noștri le-ar fi prins bine câteva meciuri înainte de turneul de la seniori, dar ne conformăm situației. Suplinim prin antrenamente deoarece vrem să pregătim cât mai bine jocurile din A2 de pe teren propriu”, a declarat Sebi Țurcanu, care privește însă și dincolo de turneul de la Bacău. Mai exact, spre ediția 2023-2024, la finalul căreia și-a propus readucerea Științei pe prima scenă a voleiului masculin românesc:

„După atâția ani vitregi, cred că merită și voleiul masculin băcăuan o șansă. Sperăm ca autoritățile locale să privească și spre echipa noastră- una formată într-o proporție covârșitoare din jucători băcăuani- și să ne ofere sprijinul necesar pentru a reveni acolo unde am fost sezoane întregi. Eu am o deviză <Știu, Vreau, Pot>, dar pentru a o pune în aplicare și pentru promova echipa în prima divizie e nevoie în special de susținerea factorilor de decizie. Consider că prezența Științei în A1 la volei masculin ar constitui o atracție pentru publicul băcăuan și, în egală măsură, un imbold pentru copiii din oraș care practică voleiul”.

Programul turneului de la Bacău, de la finalul săptămânii viitoare

27 ianuarie: Știința Bacău- Corona Brașov, CSM București- CSM Râmnicu-Sărat.

28 ianuarie: Corona Brașov- CSM Rîmnicu-Sărat, Știința Bacău- CSM București.

29 ianuarie: CSM București- Corona Brașov, CSM Râmnicu-Sărat- Știința Bacău.

Clasament Seria de Est

1 Corona Brașov               6        6        0        18-0   18p.

2 CSM Râmnicu-Sărat        6        4        2        12-9   12p.

3 Știința Bacău                  6        2        4        8-14   6p.

4 CSM București                6        0        6        3-18   0p.

 

 

articolul original.
❌