ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayDeșteptarea

Florin Grapă. 1954-2022

24 January 2023 at 22:55
image

Există viață și după Florin Grapă. Nu prea va mai exista volei feminin la Bacău, dar asta e o altă poveste. Și, ca orice poveste, începe cu „a fost odată”. Ca nicio altă dată, din păcate. Sigur, de la înălțimea banner-ului comemorativ închinat lui Florin Grapă în Sala Sporturilor care- să nu uităm!- se mai numește și „Narcisa Lecușanu”- ni se dau asigurări: „Municipiul Bacău continuă proiectul CSM Știința Bacău”. Bine-bine, mai vedem noi de la vară încolo!

Cu actualul proiect de buget, se zgâlțâie din temelii ditamai echipa de handbal masculin din Liga Zimbrilor, darmite proiectul de volei feminin CSM-Știința. Cât despre bugetul CS Știința, cu cât vine de la Ministerul Educației și Cercetării ai tot atâtea șanse de a ține decent în A1 fosta echipă a lui Grapă câte ai avea ca să scapi lumea a treia de foamete cu două-trei pungi de mazăre congelată. Ce mai scrie pe bannerul amplasat săptămâna trecută, în Sala Sporturilor?

A, da: „Nu vă vom uita niciodată, domnule Profesor!”. Frumos și emoționant. Dar poate că Florin Grapă ar fi avut mai multă nevoie să nu fie uitat în ultimii săi ani de viață. Adică atunci când umbla ca un nebun să-și salveze echipa și aproape nimeni- puneți aici sponsori, autorități, cunoștințe, amici- nu părea mișcat. Acum, după moartea sa, toți și-au amintit de „domnul Proresor”. L-au iubit, l-au cunoscut, i-au fost prieteni și câte și mai câte nu au făcut alături de el! Unii postează, alții povestesc cu ce spunea și chiar cu ce nu spunea Grapă, se dau plachete, curg lacrimi și ies la iveală planuri și proiecte, liste cu jucătoare și cu aduceri de antrenori…

Apropo, ca să se știe: în intenția lui Florin Grapă nu a stat aducerea unui antrenor în această iarnă. El era antrenorul și până în ultima zi a vieții sale a trăit cu speranța că-și va reveni. Și că va reveni. Lângă echipă. Și tot ca să se știe: Aurel Cazacu a fost propunerea CS Știința, începând cu 28 decembrie, Predrag Zukovic a fost ideea impresarilor, iar Daniel Banu a fost soluția- bună sau rea, vom vedea la finalul sezonului- găsită de CSM Bacău pentru a readuce liniștea și ordinea într-un vestiar în care se cam lăsa cu păruieli, nu-i așa fetelor? Fără Grapă, nimic nu mai era la fel. Și nici nu va mai fi, să nu ne facem iluzii! Florin

Grapă a închis ochii la finalul anului trecut, dar, ca să fim realiști, el a început să moară mai de mult. Puțin câte puțin. Și nu a fost doar boala de vină. Ceva din Grapă a murit în momentul în care Știința a trecut de la „Cupă și campionat” la „salvarea de la retrogradare”.  O altă parte s-a stins atunci când a văzut că actuala echipă, pe care el a încropit-o pe ultima sută de metri- asta pentru că, în ciuda promisiunilor, municipalitatea nu i-a oferit sprijinul în timp util- adună înfrângere după înfrângere: „Sunt foarte, foarte necăjit”.

Și poate că o bună parte din Florin Grapă a fost îngropată atunci când „domnul Profesor” era încă în viață, iar mai marii vremurilor au ținut, în toată micimea lor, ca Sala Sporturilor să fie denumită, cu fast, „Narcisa Lecușanu”. În decembrie 2022, când a început noua sa călătorie, Florin Grapă nu a luat cu el și sutele de victorii pe plan național și internațional. Le-a lăsat și ni le-a lăsat, pentru că există viață și după Florin Grapă. Din nefericire, nu prea va mai exista volei…

articolul original.

Nu implicați țara în război!

24 January 2023 at 22:39
image

Băieții și fetele care bagă cărbune în ideea de a implica România și mai mult în conflictul din Ucraina, care cer ca țara să trimită tot mai multe arme și muniții Guvernului de la Kiev, un guvern care, în ultima perioada, a început să persecute tot mai mult minoritatea românească, nu știu ce e ăla război. Nu știu cu ce vine la pachet implicarea militară de partea unei părți într-un conflict și nu știu că o astfel de alianță se poate termina cât se poate de urât.

Multă lume încă mai crede în propaganda NATO cum că Rusia este pisată de trupele ucrainene, pierde front după front, se confruntă cu greutăți economice și asigura tot mai greu necesarul de carne de tun pentru luptele din Ucraina.

De fapt, lucrurile stau exact invers; dar nu asta este ideea. Ci că, până acum, rușii nu au luat măsuri militare împotriva țărilor care furnizează arme și muniții sau alt fel de sprijin Ucrainei. Nu au făcut-o pentru că, deocamdată, nu au decis să mărească miza; un atac împotriva unor baze militare din Polonia, unde se descarcă din avioane armele destinate Ucrainei, fiind socotit un atac împotriva întregului NATO.

Nimeni, însă, nu poate spune că Rusia nu va lua măsuri împotriva celor care alimentează cu armamant Ucraina; o astfel de linie roșie nu este eternă. Acum câțiva ani, de exemplu, nu multă lume ar fi spus că Rusia va lua măsuri împotriva celor care bombardau regiunile cu populație rusofonă din Donbass. Acea linie roșie a fost depășită, cu toate că Ucraina era sprijinită pe față de NATO.

Implicarea României într-un conflict de genul celui din Ucraina va însemna, în afară de pierderile militare inevinabile, că teritoriul țării va deveni țintă pentru rachetele rusești. Tinerii frumoși și liberi care dau din gură acum nu au fost vreodată atinși de o astfel de nenorocire. Pentru mulți dintre ei, cea mai grea încercare a fost când au primit gaz în ochi la vreo demonstrație anti-corupție. Nu știu ce e foamea, frigul, neputința. Nu știu cum miroase sângele, carnea arsă, nu au auzit strigătele muribunzilor vreodată. Pentru ei, totul e o altă olimpiadă hipsterească.

articolul original.

Se știe programul turneului de la Bacău

24 January 2023 at 22:00
image

De vineri și până duminică, Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu” din Bacău va găzdui cel de-al treilea turneu al Seriei de Est din cadrul campionatului Diviziei A2 la volei masculin. Zilnic vor avea câte două partide, orarul confruntărilor diferind însă în toate cele trei zile. Să notăm că sâmbătă, Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu” va găzdui un adevărat maraton de meciuri.

Se va începe la ora 12.00, cu partida de volei masculin Corona Brașov- CSM Râmnicu-Sărat, se va continua cu celălalt joc al zilei din A2, Știința Bacău- CSM București, programat la ora 14.00, pentru ca începând cu ora 17.00, să se dispute meciul de volei feminin din etapa a 15-a a Diviziei A1 dintre CSM-Știința Bacău și CSO Voluntari 2005.

În fine, de la ora 19.00, va avea loc confruntarea de handbal feminin din etapa a 11-a a Diviziei A, ce va aduce față în față „lanterna roșie” a Seriei B, Știința Bacău și penultima clasată, CSM Făgăraș. Având în vedere program congestionat din weekend, cealaltă divizionara A de handbal feminin a Bacăului, CSM și-a devansat partida din etapa a 11-a cu Handbal Club Harghita. Astfel, întâlnirea CSM Bacău- Handbal Club Harghita se va desfășura joi, 26 ianuarie, de la ora 14.00, în Sala Sporturilor „Narcisa Lecușanu”.

Programul turneului al treilea din Seria de Est/ A2 la volei masculin

Vineri, 27 ianuarie, ora 15.00: CSM București- CSM Râmnicu-Sărat. Ora 17.00: Știința Bacău- Corona Brașov.

Sâmbătă, 28 ianuarie, ora 12.00: Corona Brașov- CSM Rîmnicu-Sărat. Ora 14.00: Știința Bacău- CSM București.

Duminică, 29 ianuarie, ora 10.00: CSM București- Corona Brașov. Ora 12.00: CSM Râmnicu-Sărat- Știința Bacău.

Clasament Seria de Est

1 Corona Brașov               6        6        0        18-0   18p.

2 CSM Râmnicu-Sărat        6        4        2        12-9   12p.

3 Știința Bacău                  6        2        4        8-14   6p.

4 CSM București                6        0        6        3-18   0p.

articolul original.

Băcăuanii au dansat Hora Unirii în Piața Tricolorului

24 January 2023 at 10:32

Câteva sute de băcăuani au înfruntat frigul și au ales să petreacă de Ziua Unirii Principatelor în centrul orașului, acolo unde autoritățile locale au organizat o manifestare dedicată acestui eveniment.

Manifestarea a debutat cu intonarea imnului național în interpretarea lui Denis Voicu, elev al Colegiului Național de Arte „George Apostu”, acompaniat de Muzica Militară din Garnizoana Bacău. Partea artistică a fost completată de actorul Viorel Baltag de la Teatrul Municipal Bacovia și cântărețul George Cojocărescu, acesta din urmă reușind să îi prindă pe băcăuani în hore. Subprefectul Gabriel Lupu a transmis mesajul primului-ministru Nicolae Ciucă iar primarul Bacăului, Daniel Stanciu Viziteu, a transmis celor prezenți un mesaj de unitate.

Interesant a fost faptul că, în ciuda faptului că a fost Ziua Unirii, politicienii locali au arătat mai mult…dezbinați. Fiecare grup a stat în cu totul artă parte, preferând să nu interacționeze.

Evenimentul s-a incheiat cu Hora Unirii, moment în care toți băcăuanii prezenți s-au unit într-o mare horă. Cei prezenți au apreciat momentul și au plecat acasă cu amintiri plăcute și cu căte un steguleț tricolor oferit de Primărie.

 

articolul original.

Cutremur în Zona Seismică Vrancea

24 January 2023 at 09:26
image

Un cutremur s-a produs marți dimineață în zona seismică Vrancea. Seismul a avut o magnitudine de 3,6 grade pe scara Richter.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), cutremurul s-a produs la ora 07:42, la adâncimea de 115 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 69km E de Braşov, 77km NE de Ploieşti, 116km S de Bacău, 122km V de Brăila, 123km V de Galaţi, 129km N de Bucureşti, 149km NE de Piteşti, 183km E de Sibiu, 194km N de Ruse, 197km SV de Iaşi.

Acum trei zile a avut loc un alt cutremur. „În ziua de 21 Ianuarie 2023, la ora 02:50:53 (ora locală a României), s-a produs în Muntenia, Prahova un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.2, la adâncimea de 3 kilometri”, anunță Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

articolul original.

Informații în premieră despre carnetul de cură și primul jurnalist străin revenit la Slănic

24 January 2023 at 09:06

Continuăm prezentarea serialului dedicat ziarului ,,Curierul Slănicului Moldova” (din colecția Bibliotecii Centrale Universitare ,,Mihai Eminescu” din Iași – BCU), primul din România care a oglindit viața unei stațiuni balneare.

În fapt, un  jurnal al stațiunii Slănic-Moldova care acoperă o perioadă istorică mai puțin cunoscută publicului larg, cea din perioada ,,La Belle Époque”; un model peste timp de promovare a turismului balnear al „Perlei Moldovei”, așa cum a fost denumită stațiunea pentru prima dată, chiar de către acest ziar.

Mențiune: Adaptarea, adnotările și completările la toate numerele din colecția acestui unic și inedit ziar sunt menite să întregească și să lămurească multe informații și aspecte din viața cotidiană, ca și a a personalităților vremii, care nu au fost în totalitate prezentate în paginile ziarului, tocmai pentru faptul că acestea erau cunoscute de lumea de atunci, în speță de cei din zona Moldovei, de unde veneau și cei mai mulți dintre vizitatorii stațiunii.

În acest episod: ,,Curierul Slănicului Moldovei”, Nr. 2, Anul V, Duminică, 1 iulie 1907.

Din sumarul acestui număr: Slănicul, din nou promovat prin intermediul ziarului; în ,,Galeria Administrației” este prezentat Dimitrie Botez, un alt efor al Epitropiei ,,Sf. Spiridon” din Iași; pledoarii pentru tratamentul cu ape minerale și noutăți despre carnetul de cură; convorbire cu primul important jurnalist străin care revine la Slănic; sfaturi pentru aplicarea corectă a procedurilor de hidroterapie și deschiderea, în preimeră, a băilor calde, în incinta hotelului ,,Racoviță”; drumul de la Târgu-Ocna la Slănic și priveliștea stațiunii, în descrierea lui Alexandru Vlahuță; o întâmplare cu un pistolar.

Și în acest număr, prin articolele ,,Măreția Slănicului” și ,,Slănicul și Sinaia” (acesta din urmă a mai fost prezentat într-un alt număr al ziarului), redacția continuă promovarea stațiunii Slănic-Moldova, prin prezentarea atuurilor sale, în permanentă comparație cu Sinaia, stațiune avantajată de investițiile familiei regale a României care și-a stabilit aici, încă de prin 1864, reședința sa de vară (construind complexul castelului ,,Peleș”) și unde aceasta ,,cheltuiește câteva milioane pe an, iar personalitățile politice și din elită, trebuie și ele să cheltuiască, volens – nolens, contribuind astfel, la succesul și înfrumusețarea ei”. În timp ce la Slănic, singurul și cel mai important investitor rămâne Eforia Spitaleor ,,Sf. Spiridon” din Iași, administratorul stațiunii.

Iar preamărirea stațiunii (cu felicitări pentru o asemenea constantă în atragerea vizitatorilor) reiese și din următoarele rânduri: ,,Slănicul este una din aceste frumumuseţi mari și minunate, este maximum de artă și de dibăcie pe care natura le-a putut pune în crearea pe pământ al unui unghi de farmec dumnezeesc. Și iarăși mă întreb: cât de neiertat este păcatul acelora, care neînțelegând sau mai nimerit, nu voiesc să înțeleagă și să prețuiască acest dar extraordinar hărăzit de natură Țării Românești, trec pe lângă Slănic sfidându-i cu ingîmfare măreţia pitorescului și minunea apelor sale tămăduitoare, pentru a satisface acele ridicole  exigențe ale snobismulu nostru naţional, care nu permite unui român bun să-și cheltuiiască miile,  decât în staţiuni balneare din… străinătate ? Lucrul nu e tocmai de mirare, deoarece cam în toate manifestările vieţii noastre publice şi private, nu suntem mai plini de gratitudine și de respect pentru ceea ce avem vrednic de venerat și de prețuit. Și totuși, nu va mai dura mult și va veni și vremea când Slănicul Moldovei va deveni un adevărat Mecca al românilor de pretutindeni”.

În ,,Galeria Administrației” apare și Dimitrie Botez, sau ,,C. C. Mitică – așa cum îl cunosc ieșenii – una dintre figurile cele mai cunoscute și îndeobște respectate în capitala Moldovei”. Iată și o succintă caracterizare a domniei sale: ,,A fost multă vreme prim-ajutor de primar al Iaşului, în care calitate a inaugurat o adevărată eră nouă în chipul de administrare a bunului public. Muncitor, priceput, devotat și mai presus de toate de o corectitudine ideală, dl Dimitrie Botez şi-a epatat un adevărat titlu de recunoștință în mijlocul concetăţenilor săi. Tot zodia norocoasă a Slănicului a făcut, se vede, ca acest spirit împodobit cu atâtea calităţi, să vie în fruntea epitropiei Casei `Sf. Spiridon`. Oricine își poate închipui câtă prosperitaie și fericire se vor revărsa asupra

Slănicului, din puterea de iniţiativă şi de muncă, a acestui eminent temperament de ordine și de

conștiinciozitate”.

În două frumoase descrieri ni se înfățișează izvoarele minerale în toată splendoarea lor peisagistică, o dată cu efectele tămăduitoare ale acestora.

În prima dintre acestea (,,La izvoarele Slănicului”) suntem înștiințați că dimineața, între orele 6.00 – 8.00, toată suflarea Slănicului se află la cura de ape minerale, dar nu înainte de a fi consultat pe unul dintre ,,medicii eminenți ai băilor”. Acum vine însă și partea interesantă, inedită, a consultului: ,,De la doctor ieși cu speranţă și cu un carnet. După o copertă roșie sau albastră, ilustrată cu o alegorie medicală (probabil cu unul dintre cele mai vechi simboluri ale medicinei, cum ar fi cel al șarpelui răsucit în jurul unui pocal, sau al șarpelui încolăcit în jurul unui baston, n. a.), urmează în 18 pagini o descriere ilustrată a Slănicului: calitatea izvoarelor, hydroterapia, hotelurile, costul vieţii etc. După asta urmează două file albe, pe care medicul scrie diagnosticul şi ordonanța amănunţită a curei pe care trebue s-o urmezi. Fără de ea nu poţi începe cura. Și iată-te a doua zi dimineaţă pornind somnoros spre izvoare, dar bucuros că te vei face bine, sănătos”. Până și cuconițele care la București sunt așa de tardive în activitățile matinale, la Slănic le găsești la cură, încă de la ora 6.00, ca mai toată lumea. Ei, atunci să vezi ce de toalete, nu numai la doamne, ci și la bărbați, care se iau la întrecere cu ele și izbutesc să se schimbe tot mai des, ceea ce face ca Slănicul să devină un loc ,,grozav de cochet; pentru fiecare oră el își are o toaletă specială”. Dintre cele opt izvoare, două sunt foarte căutate: Nr. 3, dimineață și Nr. 1, după masă: ,,Pretutindeni pahare și iar pahare. O fată de țăran umple mereu câte-o tavă și o împarte boierilor”. După-amiaza, cura de ape se face între orele 16.00 – 18.00, cu mai puțină viață și mai mult la Izvorul Nr. 1. ,,Sunt ape diurectice și se beau mai cu măsură; doza maximă nu trece de două pahare. Și până la apusul soarelui, sub enorma stâncă de pe aleea izvoarelor, împestrițată de iscălituri și de nume săpate cu dalta italianului, dacă nu au putut fi săpate cu cea a istoriei, suferinzii reali și imaginari se perindă plini de credință ca la Izvorul Tămăduirii” (sărbătoare închinată Maicii Domnului, care i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457 – 474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare).
Cea de-a doua descriere (,,La Slănic”) pornește de la tema fericirii omenești, care de multe ori constă ,,în mistuirea regulată a stomacului” (aici cu sensul de digerare, n. a.), fapt bine conturat în acest articol într-un dialog purtat imaginar între scriitorul și enciclopedistul umanist francez Denis Diderot (la fel ca în cartea sa ,,Nepotul lui Rameau”) și Narcis Rameau, un fel de exemplar al unei întrupări unice moderne a bufonului. Un personaj asemuit de autorul articolului din ziar (semnat cu pseudonimul ,,Dela Roșcani”), cu cel din cartea ,,Nepotul lui Rameau”, a lui Diderot, în care bufonul este Jean-François Rameau, nepotul compozitorului și muzicologului francez Jean-Philippe Rameau, considerat un preclasic al orchestrei simfonice. ,, Nu ştiu dacă Narcis nebunul n-a spus ultimul cuvânt în chestia pe care filosofii o discută și azi. Nu știu dacă doctorii sunt de aceeași părere cu Narcis. Izvorul mai tuturor relelor, tuturor nenorocirilor e stomahul său, Duceţi-vă la Slănic, acolo veţi găsi izvorul tămăduirii”, conchide autorul în finalul articolului.

,,Reportajul Slănicului” relatează în acest număr vizita incognito a unui cunoscut publicist francez al epocii, Alfred Poidvin, care s-a aflat pentru o scurtă perioadă la Băile Slănic. A trecut aproape neobservat, doar întâmplarea a făcut ca un prieten al redacției să petreacă împreună cu acesta câteva ore și să întrețină o conversație, urmată de o masă delicioasă la Cazinou.

Cu părere de rău pentru încălcarea intimității jurnalistului francez, dar din dragostea de a-i servi pe cititorii cei fideli, redacția publică discuția dintre cei doi, care prefigurează în prima ei parte, cotitura istorică ce avea să vină: Revoluția Rusă din 1917, terenul fiind pregătit de Revoluția din 1905 – 1907 (tot din Rusia), prima revoluție burghezo-democratică din epoca imperialismului, care a pus un accent considerabil pe intervenția și lupta proletariatului, revoluție înăbușită în cele din urmă:

,, Din Rusia aduc vești bune, căci guvernul rusesc este hotărât de a ameliora cu mult situațiunea păturilor muncitoare. Dacă ar fi să analizez cauzele care au adus această schimbare în bine pentru prolelariat, explicaţia n-ar fi tocmai greu de găsit: guvernul n-a pulut rezista opiniei publice din Occident şi chiar din întreaga Rusie. Ultimele două congrese din Sankt Petersburg au învederat guvernului rusesc că lucrurile nu mai pot merge ca până acum. Îndreptarea situaţiei este rezultatul revoluţiei, căci manifestări de asemenea natură, provoacă întotdeauna reacţii”.

În cea de-a doua parte a conversației, întrebat ce părere are despre cum a regăsit Slănicul, francezul, care fusese pe aici în urmă cu doisprezece ani, mărturisește: ,,Într-adevăr, este o diferență enormă între ce era odinioară și ceea ce este acum, doar pitorescul a rămas același. Noile clădiri, mai ales hotelul Racoviță și Cazinoul dau Slănicului o aparență cu totul occidentală. Și nu e rău că s-au făcut atâtea sacrificii. Țara dumneavoastră este vizitată de mulți străini și străinul întotdeauna își face idee de progresele civilizației unei țări, mai mult după ceea ce vede. Slănicul e comoară frumoasă a României și-mi pare foarte rău că timpul nu-mi permite să mă folosesc mai mult de binefacerile lui”.

Pentru ca procedurile de hidroterapie să se desfășoare corect și fără incidente, medicul Alexandru Brăescu, directorul Stabilimentului de hidroterapie și medicul-inspector al stațiunii propune o serie de prescripții, care trebuie urmate cu rigurozitate înainte și după efectuarea hidroterapiei (,,Slănicul Medical”). Și ca o noutate, ni se aduce la cunoștință că, marți, 26 iunie 1907 s-a petrecut un fapt de mare importanță, un adevărat triumf pentru această localitate balneară: deschiderea instalației de băi calde, în incinta hotelului ,,Racoviță”, una ,,sistematică și modernă în larga accepţiune a cuvântului, putând rivaliza cu orice instalaţiune de acest fel din oricare altă stațiune balneară din apusul civilizat”. Astfel, sunt scoase din circuit ,,vechile barăci din lemn, atât de primitive și defectuoase, unde, spre rușinea Slănicului, au fost până deunăzi instalate acele băi”. Noile cabine aveau în dotare căzi din lemn sau tablă şi mobilier, iar apele minerale erau încălzite cu ajutorul cazanelor mobile pe abur, care funcţionau pe lemne, fiind aduse în pavilion cu ajutorul unor pompe.

La rubrica ,,Slănicul Pitoresc” este publicat în premieră, un fragment din cartea ,,România pitorească”, de Alexnadru Vlahuță, în care este descries drumul de la Târgu-Ocna la Slănic precum și priveliștea încântătoare a stațiunii (,,În munții Bacăului”): ,,Drumul îngust șerpuieşte pe sub stânci, pe marginea Slănicului, ale cărui unde repezi vâjâie clăbucite de pietre. Găsim după un ceas, la vechiul cerdac – două căsuțe între care s-aşterne peste volbura apei, un umbrar de scânduri, mâzgălit de iscălituri. De-aci încolo se mai lărgește puţin: începe satul; mergem încă vreun ceas printre casele rar înşirate de-a lungul pârăului, cotim la stânga pe după o perdea de fagi, urcăm un dâmb, și deodată înaintea noastră se descopăr, luminoase în rama lor de codru, Băile Slănic – Sinaia Moldovei.

Aici valea se închide în toate părţile: o horă de munţi o prind la mijloc, și apele colcotă grămădite ca într-o pâlnie. Pe fundul văii, deoparte și de alta a Slănicului, se înalță hoteluri mari, vile atrăgătoare răsar dintre copaci, drumuri albe, netede, se îndoaie molatic peste tapșanele verzi, cărări pietruite se caţără pe brâiele măgurilor, pe sub bolți de ramuri; chioşcuri

neașteptate îţi ies în cale; de sus te strigă vârfurile munţilor Cerbu, Pufu, să-ţi arăte poenile lor înflorite, și largile lor privelişti, peste clocotişul codrilor, înspre Poiana-Sărată, de la trecătoarea `Oituzului`, și înspre Poarta Vânturilor, de la Nemira Mare.

Înaintăm, pe lîngă băi, pe șoseaua ce șerpueşte spre graniţă. Tot mai tare s-aude înaintea noastră vuietul apei. Suntem la cascadă. O punte s-așterne peste Slănic, – de pe ea ne uităm pe după o perdea, de brazi, la valul sclipitor ce se aruncă de pe pragul unei stânci, și cade plescăind pe o lespede lată de piatră. Soarele aprinde curcubee în norul de pulbere ce se ridică, împrăștiind în

aer o răcoare dulce, – pădurea răsună ca de o fanfară”.

La final de număr, o întâmplare bizară, care se putea sfârși tragic…

În apropierea platoului de la ,,3 fagi”, în păduricea din apropierea Cascadei, un tânăr originar din Craiova, care se afla la o masă în tovărășia mai multor amici a încercat să o facă pe pistolarul din vestul sălbatic și a apăsat din imprudență trăgaciul. Glonțul a pătruns brațul stâng al turistului Iancu Mihailovici, de loc din comuna Orbeni, județul Putna (astăzi Bacău), aflat și el ca omul, la o masă vecină. Victima a fost transportată la farmacia dlui I. Verner, unde a primit îngrijirile necesare. Chair dacă s-a ales cu brațul perforat, dl Mihailovoci se poate considera fericit că a scăpat cu viață, pentru că glonțul i-ar fi pătruns și în abdomen, dacă n-at fi fost împiedicat de ceasul din buzunarul vestei, de care s-a lovit în traiectoria sa. Mare noroc!

Text adaptat, adnotat și completat de Romulus-Dan BUSNEA

Proiect inițiat și derulat de către Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPTCAS), cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare ,,Mihai Eminescu” din Iași (BCU Iași), Bibliotecii Centrale Universitare ,,Lucian Blaga” din Cluj (BCU Cluj) și cotidianului ,,Deșteptarea”.

Sursa: BCU Iași, BCU Cluj; Foto imagini vechi Slănic-Moldova: Colecția ing. Mihai Ceucă, Bacău. Grație domniei sale, o mare parte dintre fotografiile publicate în numerele acestei publicații se regăsesc și în episoadele prezentate, la care se adaugă și multe altele.

Mulțumiri pe această cale și slăniceanului Valeriu Meșterca, pentru sprijinul acordat continuării serialului și întregirii colecției ziarului.

Mențiune: Drepturile de autor pentru publicarea acestor texte sunt deținute de SPJPTCAS Bacău, prin persoana lui Romulus-Dan Busnea, cu acordul BCU Iași și BCU Cluj.

În conformitate cu ,,Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe”, niciun material conținut în acest serial nu poate fi reprodus integral sau parțial fără acordul scris prealabil.

(Va urma)

 

articolul original.

Eternul ABC

24 January 2023 at 08:16
image

A. În 1843, francezul Astolphe Louis Léonor, marchiz de Custine, publica Lettres de Russie. Răsfoind zilele cartea tradusă și la noi (,,Scrisori din Rusia”, București, Editura Humanitas, 2022), mi-a atras atenția acest fragment dintr-o scrisoare: „Fiecare guvernator știe că el, la fel ca majoritatea colegilor săi, este în pericol să-și petreacă restul zilelor în Siberia. Totuși, dacă în timpul mandatului său de guvernator reușește să fure destui bani pentru a se apăra în instanță la momentul potrivit, va fura; dacă (acest caz este imposibil) ar rămâne cinstit și sărac, ar fi pierdut.

Aceasta nu este remarca mea, am auzit-o de la mai mulți ruși pe care îi consider de încredere, dar mă voi abține să le menționez numele”… Vă rog să înlocuiți cuvintele subliniate de noi în acest text (guvernator, Siberia, ruși) cu politician, pușcărie, români și să decideți dacă realitatea României de astăzi nu seamănă, ca două picături gemene de corupție, cu trista realitate a Rusiei țariste din 1843, unde medievalismul nu se dădea dus.

B. Oamenii care au comis infracțiuni rămân somități, se plimbă pe stradă, ocupă funcțiuni înalte în loc să își petreacă viața la pușcărie. Trădătorii devin oameni mari și respectați și proștii devin administratori ai statului român. Trădătorul e geniu, plagiatorul e erou, pungașul devine bogat, panglicarul e om politic, cămătarul negustor, speculantul de idei e om cu principii!

C. Problema României este una tipică pentru țările din Lumea a Treia, adică pentru acele țări din Africa și Asia care, deși sunt pline de resurse naturale, se zbat în cea mai cruntă sărăcie din cauza prostiei și a hoției care colcăie în acele țări. Deși părea că mergeți pe drumul cel bun,[…] ați regresat enorm din cauza resursei umane de proastă calitate care a ajuns în fruntea țării.

D. Pentru însemnările de la A, unii veți spune că sunt un ticălos subiectiv. Aparținând, după cum ați observat, lui Eminescu (,,Timpul”, mai 1879) și lui Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, vă rog să onorați însemnările de la B și C cu ghilimelele necesare. Se potrivesc (de minune) și astăzi României, nu?

articolul original.

Ultimul veteran de război în viață din Parava a împlinit 102 ani

23 January 2023 at 22:53
image

Lt. col. (rtr) Ion V. Chelaru, ultimul veteran de război în viață din comuna Parava, a fost sărbătorit, în casa familiei sale din satul Drăgușani, la împlinirea impresionantei vârste de 102 ani. La eveniment au venit grl. fl. aer. dr. Vasile Florea – președinte și George Vizitiu – secretar ai Filialei „General Eremia Grigorescu” Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Dănuț Voicu – președinte, Cristinel Aioanei – prim-vicepreședinte și Petru Done – secretar ai Filialei „Colonel Corneliu Chirieș” Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și col. (rtr) Costel Ciupercă – președintele Filialei „General Nicolae Șova” Bacău a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere. Au fost prezenți și primarul comunei Parava, Constantin Dediu, și președinta Subfilialei Cultul Eroilor Parava, Anca Dediu.

„În ultimul an – a spus generalul Vasile Florea – am sărbătorit în județul Bacău zece astfel de veterani care au trecut de suta de ani de viață. Ei sunt oamenii care ne-au lăsat nouă o țară eliberată. Unii au luptat în Est, alții în Vest. Și pentru cei care au ajuns în Vest a fost foarte greu. Mulți dintre ei au parcurs pe jos distanța între locurile în care se aflau pe front până în România. La fel și mulți dintre cei care au luptat în Est. În cazul de față, am un respect deosebit și pentru familia veteranului aniversat, pentru felul în care îi marchează astfel de sărbători în fiecare an. Respect și pentru primarul Costel Dediu, pentru că nu toți primarii sunt la fel de respectuoși cu oamenii care au reprezentat ceva la vremea lor”.

Generalul Vasile Florea a lăsat familiei sărbătoritului „Monografia Filialei Asociației Naționale a Veteranilor de Război «General Eremia Grigorescu» Bacău”, lucrare coordonată de Gr de flotilă aeriană (r) prof. Alexandru A. Leonov, în care se găsește lista cu toți veteranii de război din județ, inclusiv din satul Drăgușani și din comuna Parava. Sărbătoritul a primit și un drapel tricolor, o Diplomă aniversară și Insigna veteranilor de război.

Felicitări și urări de bine și de sănătate au fost transmise sărbătoritului și familiei sale și de Dănuț Voicu, de col. (rtr) Costel Ciupercă și de primarul Costel Dediu. Iar din partea Subfilialei Cultul Eroilor din Parava, președinta acesteia, Anca Dediu, a dăruit un tort aniversar. De asemenea, toți oaspeții i-au adus veteranului buchete de flori.

Anul trecut, Ion. V. Chelaru a fost înaintat, onorific, la gradul de locotenent colonel și a primit și titlul de cetățean de onoare al comunei Parava.

Ion V. Chelaru a fost luat la armată pe 10 februarie 1942. Ca el au mai îmbrăcat haina militară și alți trei frați dintre cei nouă ai familiei Chelaru. Pe front, a mărșălui și a luptat de la Nistru până în Munții Tatra. „Am plecat pe front împotriva rușilor și ne-am întors după ce am luptat împotriva nemților – ne spunea, acum doi ani, veteranul. Noaptea de 10 mai 1945 nu pot să o uit. Ne-a prins în Cehoslovacia. Grozavă noapte a fost, brăzdată de mulțime de trasoare, dar războiul era gata”.

 

articolul original.

S-a reluat licitația pentru Studiul de Fezabilitate al Autostrăzii Bacău-Brașov:

23 January 2023 at 18:08
image

Licitația pentru Autostrada Bacău-Brașov s-a reluat. Ofertele la contractul pentru Studiul de Fezabilitate pentru autostrada A13 pot fi depuse până la 31 ianuarie.

Compania de Drumuri a prelungit cu două săptămâni, până la 31 ianuarie, termenul-limită pentru depunerea ofertelor la contractul pentru Studiul de Fezabilitate al Autostrăzii Brașov – Bacău, noul termen pentru depunerea candidaturilor fiind decis în urma solicitărilor de clarificare din partea proiectanților, transmite Economedia.ro.

Astfel, CNAIR a ridicat decizia de suspendare a licitației pentru finalizarea Studiului de Fezabilitate, iar procedura poate continua după patru zile în care achiziția a fost suspendată.

Noua licitație pentru Studiul de Fezabilitate (SF) al Autostrăzii Brașov – Bacău a fost publicată pe 25 noiembrie 2022 în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), termenul contractual fiind de 28 de luni, din care primele 24 de luni pentru SF.

Contractul pentru finalizarea studiului este cuprins între 45 și 53 de milioane lei.

Primul contract, cel semnat în 2020 cu proiectantul Search, a fost reziliat în toamnă la cerea proiectantului care nu a mai reușit să acopere costurile reale (n.r contractul a fost semnat pentru o sumă de doar 20 de milioane de lei, mult sub estimarea CNAIR).

Rezilierea s-a făcut în baza OUG 64/2022, adică fără certificat negativ pentru firma de proiectare.

articolul original.

Compania atarge atenția asupra unor campanii false în numele Dedeman.

23 January 2023 at 18:01
image

Compania DEDEMAN 𝐍𝐔 organizează sondaje, concursuri online sau alte campanii promoționale cu revendicare de premii. Acestea fac parte din atacuri de tip phishing sau alte forme de fraudare informatică.

De aceea, pentru siguranța ta, îți recomandăm să nu dai curs campaniilor sau mesajelor de acest tip primite prin 𝗦𝗠𝗦, 𝗲-𝗺𝗮𝗶𝗹, 𝗙𝗮𝗰𝗲𝗯𝗼𝗼𝗸, 𝗪𝗵𝗮𝘁𝘀𝗔𝗽𝗽 sau alte rețele sociale și să nu furnizezi date personale sau date de pe card.

Toate concursurile organizate de DEDEMAN vor fi anunțate prin canalele de comunicare oficiale (pagina www.facebook.com/dedeman.ro și www.dedeman.ro).

Află mai multe informații: https://www.dedeman.ro/23P01U23

articolul original.

164 de ani de la Unirea Principatelor Române

23 January 2023 at 17:38

„Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o așteaptă de atât de mult timp.”

Alexandru Ioan Cuza

Societatea de Științe Istorice din România–Filiala Bacău în parteneriat cu Direcția Județeană Bacău a Arhivelor Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” din Comănești organizează în data de 28 februarie 2023 Simpozionul Național al Profesorilor de Istorie dedicat sărbătoririi Unirii Principatelor Române.

Evenimentul va avea loc la Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” din Comănești începând cu ora 1100. Unirea Principatelor Române reprezintă „cheia de boltă” a statului nostru național, iar din 2014, Ziua Unirii Principatelor (24 ianuarie 1859) a fost proclamată sărbătoare națională. Prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza la Iași (5 ianuarie 1859) și la București (24 ianuarie 1859) s-au pus bazele statului român modern.

Scopul acestui simpozion este de a promova istoria națională și personalitățile care au făurit povestea zilelor de 5 și 24 ianuarie 1859, pornind de la ideea consolidată în fapt că „Unirea este singura temelie statornică a edificiului viitorului nostru: fără dânsa, ce se va clădi va fi clădit pe nisip.” (Dimitrie C. Brătianu).

La simpozionul dedicat Unirii Principatelor Române vor participa profesori, reprezentanți ai autorităților publice și locale, ai Inspectoratului Școlar Județean Bacău, dar și importante personalității ale vieții culturale naționale, precum prof. univ. dr. Ștefan Munteanu, cunoscut eminescolog și istoricul Vilică Munteanu.

Simpozionul va fi moderat de prof. univ. dr. Gabriel Leahu, președintele Societății de Științe Istorice din România-Filiala Bacău.

articolul original.

Tricolor de 100 de metri la Tîrgu Ocna

23 January 2023 at 16:50
image

© Deșteptarea - unicul ziar tipărit din Bacău, neîntrerupt, de 33 de ani.

articolul original.

TIR de 40.000 de euro, confiscat pentru că transporta lemne fără documente

23 January 2023 at 16:44
image

La data de 22 ianuarie a.c, un echipaj de poliție din cadrul Serviciului Rutier Bacău a depistat în trafic, pe DN2-E85, pe raza localității Răcăciuni, un ansamblu de vehicule, format din cap tractor și semiremorcă, condus de un bărbat de 55 de ani, din județul Neamț, care transporta material lemnos, pe direcția de deplasare Bacău-Adjud.

Întrucât conducătorul auto a prezentat un aviz de însoțire a materialului lemnos, pentru care existau suspiciuni cu privire la legalitatea documentului, polițiștii au procedat la indisponibilizarea ansamblului de vehicule, încărcat cu 55 m.c material lemnos.

Cazul a fost preluat de polițiștii Serviciului de Ordine Publică care au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de transport de material lemnos în volum de peste 10 m.c, fără documente și au dispus indisponibilizarea în vederea confiscării a ansamblului rutier, în valoare de 40.000 de euro și a materialului lemnos, cu o valoare de 49.000 de lei.

articolul original.

„Ziua Unirii” în Piața Tricolorului

23 January 2023 at 12:43
image

Primăria Municipiul Bacău vă invită la sărbătorirea zilei de 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române.

În Piața Tricolorului din Bacău vor avea loc activități culturale și artistice – marți, 24 ianuarie 2023, între orele 11:00 – 12:00, după următorul program:

Orele 11:00 – Intonarea imnului național 🇷🇴 de către Fanfara militară a Garnizoanei Bacău și interpretarea lui Denis Voicu.
Orele 11:05 – 11:15 – Slujbă de Te Deum.
Orele 11:15 – 11:20 – Alocuțiunile oficialităților.
Orele 11:20 – 11:50 – Program artistic (Fanfara militară, actorul Viorel Baltag de la Teatrul Municipal ”Bacovia”, profesorul Florin Blaj și elevul Denis Voicu de la Colegiul Național de Artă ”George Apostu”)
Orele 11:50 – 12:00 – Hora Unirii în Piața Tricolorului.

❗ Poliția Locală a Municipiului Bacău și Poliția Municipiului Bacău – Biroul Rutier vor lua măsuri privind restricționarea circulației rutiere între orele 09:00 – 14:00, pe str. Calea Mărășești, tronsonul cuprins între intersecția cu B-dul I.S.Sturdza până la Casa de Asigurări de Sănătate Bacău.

Potrivit Patriarhiei Române, în ziua de 24 ianuarie, ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia slujba de Te Deum în toate bisericile din Patriarhia Română.

La sfârșitul acestei slujbe vor fi trase clopotele timp de un minut.

articolul original.

Scădere îngrijorătoare a populației active în județul Bacău

23 January 2023 at 11:49
image

Deși pe parcursul anului 2022 numărul șomerilor, aflați în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău, nu a crescut față de 2021, totuși media ratei șomajului este mai mare.

Cel puțin aceasta rezultă din calculele făcute de noi. Și aceasta deoarece, potrivit datelor statistice furnizate de AJOFM Bacău, populația activă s-a redus simțitor.

Astfel, dacă în ianuarie 2021, la nivelul județului populația activă număra 215.000 persoane, după un an, adică în aceeași lună din 2022, a scăzut la 185.500.

Cât privește numărul persoanelor care, oficial, erau în căutarea unui loc de muncă, în 2021 media lor a fost de 11.549, iar în 2022, de 11.125.

Prin urmare, în 2021 a rezultat o rată medie a șomajului de 5,37 șomeri la 100 persoane ocupate, pe când în 2022, acest indicator (determinat de noi în funcție de numărul total al șomerilor și al persoanelor active) a fost de 5,99.

Din 2022, însă, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a stabilit un nou mod de calcul al ratei șomajului. Practic, la determinarea acestui indicator nu-i mai ia în considerare pe șomerii de lungă durată, foarte greu ocupabili.

Astfel că pentru 2022, și în județul Bacău, din media de 11.125 șomeri, 6.007 au fost raportați la populația activă de 185.500 persoane, restul de 5.118 fiind încadrați în categoria celor de lungă durată.

Așadar, potrivit datelor statistice furnizate de AJOFM Bacău, în anul 2022, rata medie a șomajului a fost de 3,24 șomeri la 100 persoane ocupate.

Cât privește domeniile în care au fost făcute disponibilizări în ultima perioadă, cei mai mulți șomeri provin din prelucrările mecanice-industria de mașini și echipamente (lăcătuș mecanic, constructor montator de structuri metalice, electrician, strungar, mecanic întreținere și reparații, mecanic utilaje, sudor, tehnician mecanic și inginer mecanic), transport și reparații auto (tinichigiu, mecanic auto și șofer), comerț (vânzător, agent comercial și gestionar), prelucrarea lemnului (tâmplar și sortator produse), construcții (zidar, dulgher, zugrav, asfaltator și instalator), industria chimică (operator chimist și laborant chimist), agricultură, vânătoare și servicii anexe (mecanic agricol și muncitor necalificat în agricultură) și industria alimentară, restaurante și alte servicii de alimentație (brutar, cofetar-patiser, bucătar și ajutor ospătar-chelner).

Revenind la populația activă, trebuie să spunem că, exceptând câțiva ani, aceasta a tot scăzut, în perioada 2008-2022.

Dacă în ianuarie 2008 populația activă număra 235.600 persoane, în ianuarie 2022, după cum s-a văzut, a ajuns la numai 185.500, lucru deosebit de îngrijorător.

articolul original.

Situația bolilor respiratorii la nivelul județului Bacău

23 January 2023 at 10:48
image

Ultima statistică a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bacău, pentru perioada 9-15 ianuarie, arată că s-au înregistrat 2376 de cazuri de Infecții Acute și Cronice Respiratorii (IACRS) dintre care 50 de cazuri au necesitat spitalizare. În acest caz, cele mai multe diagnosticări – 701, au fost pe categoria de vârstă 5 – 14 ani, urmată de categoria 15 – 49 de ani cu 632 de cazuri. Cele mai multe internări, 21, au fost la categoria bebelușilor 0 – 1 an.

În cazul Pnerumoniilor și Bronhopneumoniilor, în intervalul precizat, s-au înregistrat 380 de cazuri dintre care 62 au necesitat internare. Cele mai multe cazuri – 85, s-au înregistrat la categoria de vârstă peste 65 de ani, categorie de vîrstă care conduce și clasamentul internărilor cu 19 cazuri de spitalizare.

„De asemenea, instituția noastră a primit de la Ministerul Sănătății un numar total de 45.360 de doze de vaccin gripal, din care până în data de 17.01.2023 au fost vaccinate 44.427 de persoane”, a precizat conducerea DSP Bacău într-un comunicat.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Ca în fiecare an, campania se deruleaza prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

199 de cazuri de gripă

Sursele din DSP Bacău ne-au oferit și o statistică a cazurilor de gripă:

„Menționăm că în săptămâna mai sus amintită, s-au înregistrat 199 cazuri de gripă tip A și B, din mediul urban și rural, astfel: la grupa de vârstă 0-1 an: 24 cazuri, la grupa de vârstă 2-4 ani: 49 cazuri, la grupa de vârstă 5-14 ani: 41 cazuri, la grupa de vârstă 15-49 ani: 27 cazuri, la grupa de vârstă 50-64 ani: 29 cazuri și 17 cazuri la grupa de vârstă peste 65 de ani.”

La nivelul județului Bacau exista 5 centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, potrivit prevederilor legale in vigoare, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe.

Copiii care au simptome de viroza respiratorie vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, clinic, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare. Acestea au spații special destinate, cu circuite funcționale corespunzătoare.

Copiii a căror simptomatologie persistă mai mult de 3-5 zile sau cei la care se agravează sub tratamentul deja administrat vor fi îndrumați de medicul de familie către centrele de evaluare pediatrică.

Copiii cu simptomatologie severă sau cei cu factori de risc vor fi direcționați de medicul de familie sau din centrele de evaluare către spital (UPU/CPU).

Lista unităților care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii:
-Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetri” Buhuși – Centru de Evaluare CPU Str. Voioaga nr. 3,Buhuși 0752.300.246 office@spitalbuhusi.ro program Luni – Duminică 08.00- 19.00
-Spitalul „„Prof. Dr. Eduard Apetri” Buhuși – Centrul de Evaluare Boli Infecțioase Str. Dr. Davila, nr. 12, Buhuși 0234.231.545 office@spitalbuhusi.ro program Luni – Vineri 08.00- 14.00
-SC Polimed Podu Turcului Str. Tudor Vladimirescu, nr. 94, Podu Turcului 0234.289.637 polimedbc@xnet.ro program Luni – Vineri 07.00 – 15.00
-Spitalul Municipal „SF. Ierarh Dr. Luca” Onești, Str. Perchiului, nr. 1, Onești 0234.307.025 infectioaseonesti@yahoo.com program Luni – Vineri 08.00- 14.00
-Spitalul Județean de Urgență Bacău Str. Spiru Haret 2 , Bacău, et V, Spital „Sfânta Maria” 0786.530.801 spitalulbacau@gmail.com program Luni – Vineri 08.00 – 15.00

Centre de permanență care asigură continuitatea asistenţei medicale primare în urmatorul program de funcţionare:

• Zile lucrătoare 15.00-08.00
• Sâmbata/ duminica/ sărbătorile legale şi zile declarate libere de către Guvernul României 08.00-08.00 (gardă 24 ore)
1. Centrul de Permanență Slănic Moldova, Str. Vasile Alecsandri, nr. 22 , telefon: 0234/691111
2. Centrul de Permanență Ghimeș Palanca Comuna Ghimeș Făget sat Ghimeș-Făget, telefon: 0234/385008
3. Centrul de Permanență Stănișești, Comuna Stănişeşti, telefon: 0234/284610
4. Centrul de Permanență Agăș, Comuna Agăș – sat Cotumba, telefon: 0234/386426
5. Centrul de PermanențăMinești, str. G. Enescu nr. 3, telefon: 0234/362948

 

 

articolul original.

Primul proiect al stadionului din Bacău

23 January 2023 at 09:45
image

“Scînteia Tineretului” publica, în numărul din 11 iulie 1956, schiţa viitorului stadion “23 August” din Bacău. Acesta va fi inaugurat trei ani mai târziu, pe 9 mai 1959.
Prof Lucian Șerban
www.deferlari.ro

COMPLEXUL SPORTIV DIN BACĂU

Vedeţi stadionul din desenul de mai jos? Este proiectul realizat de un grup de arhitecţi, condus de arhitectul STELIAN CĂTINĂ. Stadionul, care face parte dintr-un întreg complex sportiv, va fi construit la Bacău, unde de mult se simte nevoia unui teren de sport modern utilat.

Şeful proiectant mi-a relatat că stadionul este amplasat într-un amfiteatru natural astfel că nu va mai fi necesară ridicarea unui schelet de beton.

Ce anume va cuprinde acest complex sportiv? În primul rînd un stadion pentru 15.000 locuri, înzestrat cu un teren de fotbal şi o pistă de atletism. Aici vor exista vestiare pentru sportivi, casă de bilete, bufet. Alăturat, se va ridica o hală de sport cu o sală de 1.000 de metri pătraţi, pentru baschet şi volei, cu hol, casă de bilete, bufet, vestiare. Meciurile din sală vor putea fi urmărite de 800 de spectatori. Tot în cadrul complexului se va clădi un pavilion de tir, două terenuri de volei, un teren de baschet, trei terenuri de tenis, o popicărie şi un bazin olimpic descoperit.

– Ştiaţi că această construcţie a fost declarată şantier regional al tineretului?

– Desigur. Am aflat din ziare. Brigadierii vor avea de lucru, nu glumă. Vor trebui să sape aproximativ 800.000 metri cubi de terasament numai pentru stadion, fără să mai vorbim de celelalte lucrări. Aşteptăm cu nerăbdare rezultatele muncii lor.

Şi nu numai arhitecţii aşteaptă, dar şi sportivii din Bacău, tinerii din fabricile şi şcolile oraşului aşteaptă să se poată întrece pe terenurile şi pistele stadionului pe care voi, tinerii brigadieri, îl construiţi.

★ ★

…Hunedoara, Govora, Petroşani, Oraşul Stalin, Cluj, Bacău. Iată numai cîteva din şantierele care vă aşteaptă. Ce construcţii minunate! Oţelării şi stadioane, fabrici şi locuinţe. Şi nu numai în aceste localităţi. La Iaşi şi Galaţi, la Bucureşti şi Sighişoara, la Năvodari şi Ploieşti, la Bîrlad şi Turda, la Roman şi Făgăraş sînt zeci de şantiere, unde cu ajutorul braţelor voastre se vor ridica uzine, fabrici, S.M.T.-uri, G.A.S.-uri, şcoli şi case de locuit.

Iată ce sînteţi chemaţi să construiţi, tineri brigadieri.

Iată ce şantiere vă aşteaptă.

DAN LAZARESCU

articolul original.

Unirea Principatelor Române: Simpozion la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău

23 January 2023 at 09:24
image

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău organizează miercuri, 25 ianuarie 2023, începând cu ora 11.00, simpozionul „Unirea Principatelor Române”. Cu acest prilej vor fi prezentate patru comunicări dedicate unui moment deosebit din istoria modernă a României, primul pas spre făurirea statului național unitar român.

Comunicările invitaților acestei activități organizată în parteneriat cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Bacău, Colegiul Naţional „Ferdinand I” Bacău și Garnizoana Bacău, sunt: „De ce au dorit românii Unirea Principatelor? – prof.dr. Anton Coşa (Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău); „Personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza” –
prof. Mihaela Băițan (Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Bacău); „Oamenii lui Alexandru Ioan Cuza” – prof.dr. Nicoleta Zărnescu (Colegiul Naţional „Ferdinand I” Bacău); „Înființarea structurilor militare moderne în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza” – plt.adj.pr. Sorin Grumuș (Baza Aeriană 95 „Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu” Bacău).

În cadrul manifestării va fi vernisată expoziția temporară „Vicii, tabieturi și mici pasiuni nevinovate între secolele XVIII-XX”, organizată în colaborare cu Complexul Muzeal Național Neamț, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Bacău. Expoziția va fi prezentată de dr. Lăcrămioara-Elena Istina (Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău), Renata-Gabriela Buzău (Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț) și Mihaela Tudose (Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu” Iași).
În finalul activității va fi prezentat un moment artistic susținut de Muzica Militară a Bazei Aeriene 95 „Erou Căpitan Aviator Alexandru Șerbănescu” Bacău.

 

articolul original.

Kuna croată a devenit istorie

23 January 2023 at 09:23
image

Moneda Kuna croată (HRK) a fost eliminată din Lista cursurilor pieţei valutare publicată de BNR.

Croația – o țară des vizitată sau tranzitată și de români – a aderat la zona euro și a adoptat moneda euro ca monedă oficială. Iar rata de conversie pentru kuna croată stabilită de Consiliul Uniunii Europene este 1 EUR=7,53450 HRK.

 

Croația este membră a Uniunii Europene de la 1 iulie 2013. La data de 12 iulie 2022, Consiliul Uniunii Europene a aprobat aderarea Croației la zona euro la 1 ianuarie 2023 și a stabilit rata de conversie pentru kuna croată. 

În Croația, prețurile bunurilor și serviciilor vor fi indicate atât în euro, cât și în kune până la 31 decembrie 2023. În momentul afișării prețurilor, cursul de schimb trebuie indicat într-un mod clar și vizibil.

Atât euro, cât și kuna (bancnote și monede) au fost permise ca mijloace de plată pe o perioadă de numai două săptămâni după introducerea euro.

Bancnotele și monedele de kuna pot fi preschimbate gratuit până la 31 decembrie 2023, în limita a cel mult 100 de bancnote și 100 de monede de kuna pe operațiune. Pentru preschimbarea unui volum mai mare de bancnote sau monede, băncile comerciale pot percepe o taxă. Din ianuarie 2024, banca centrală națională a Croației va prelua serviciile de preschimbare a bancnotelor de kuna pe termen nelimitat și va preschimba monede până la 31 decembrie 2025. Acest serviciu este gratuit. Alte bănci centrale naționale din zona euro vor preschimba bancnote de kuna gratuit, la cursul de schimb fix, până pe 28 februarie 2023. Suma care poate fi preschimbată este limitată la 8.000 HRK pe solicitant/tranzacție într-o zi.

Orice creștere a prețurilor legată de trecerea la euro a fost interzisă. În cazul în care o companie încalcă această normă, consumatorii au posibilitatea de a raporta autorităților orice majorare nejustificată a prețurilor, care pot impune amenzi companiei.

articolul original.
❌