ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 24 June 2022Actualitate

Planul național de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale pentru dezvoltare durabilă, lansat într-o conferință internațională

24 June 2022 at 12:07
image

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României a organizat joi Conferința internațională în cadrul căreia a fost lansat Planul național de acțiune ce vine în completare Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030. Documentul a fost realizat prin accesarea de fonduri europene fiind dezvoltat în cadrul proiectului „România Durabilă”, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Munca pe care o depunem la Departament se concretizează în ritm alert. Astăzi marcăm un nou moment cheie în drumul pe care l-am început pentru a implementa în România cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale Agendei 2030. Planul lansat este un instrument absolut necesar pentru implementarea țintelor Strategiei naționale de dezvoltare durabilă. Acesta vine în sprijinul cadrului instituțional pe care am reușit să îl consolidăm și ne oferă posibilitatea să acționăm organizat pentru a reuși să ne apropiem de dezideratul pe care ni-l dorim cu toții: o societate sustenabilă pentru generațiile actuale și viitoare. Viitorul sustenabil depinde însă în mare măsură de mobilizarea societății. De aceea, pe lângă această activitate instituțională, vom continua să fim implicați în parteneriate cu societatea civilă astfel încât să reușim formarea masei critice de cetățeni care contribuie activ la transformarea durabilă a societății”, a declarat László Borbély.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj în cadrul Conferinței prin intermediul șefului Cancelariei prim-ministrului:

Cred că am reușit și până acum să demonstrăm că acest guvern este unul al acțiunii orientat către găsirea de soluții și punerea acestora în practică. Planul Național de Acțiune urmărește facilitarea cooperării interinstituționale și asigurarea participării incluzive a tuturor părților interesate, pentru o guvernare anticipatorie, transparentă, agilă și inovativă. România are multe provocări de trecut pentru a spori bunăstarea cetățenilor. Contextul internațional nu este deloc cel pe care ni l-am fi dorit. Trebuie să dăm dovadă în aceste momente dificile de solidaritate și determinare. Cum am demonstrat de-a lungul istoriei putem face lucruri mărețe atunci când suntem uniți. Vă invit să lucrăm împreună pentru a avea o societate durabilă, adică o creștere economică solidă în beneficiul tuturor fără să periclităm șansele generației viitoare de a beneficia de un mediu sănătos”, a transmis Mircea Abrudean, șefului Cancelariei prim-ministrului.

Prin cele 4 direcții prioritare de acțiune și cele 12 obiective specifice, Planul național de acțiune are o abordare integrată și multidimensională a dezvoltării durabile, constituind un cadru de facilitare pentru decidenții de politici publice la toate nivelurile. Prin cele 22 de acțiuni subsumate obiectivelor specifice, Planul Național urmărește integrarea principiilor de dezvoltare durabilă și corelarea obiectivelor documentelor strategice sectoriale cu Țintele SNDDR 2030, pentru a depăși nivelul mediu al țărilor membre ale Uniunii Europene al indicatorilor pentru dezvoltare durabilă.

Cele 4 Direcții Prioritare de Acțiune ale Planului sunt:

1. Consolidarea și extinderea cadrului de guvernanță pentru dezvoltarea durabilă;

2. Susținerea implementării SNDDR 2030 prin programe de educație și formare

pentru dezvoltare durabilă;

3. Promovarea principiilor și valorilor conceptului de dezvoltare durabilă;

4. Monitorizarea, evaluarea implementării și revizuirea SNDDR 2030.

În cadrul conferinței au mai avut intervenții:

Alexandra Maria BOCȘE, Consilier de Stat, Departamentul Climă și Sustenabilitate al Administrației Prezidențiale

Adrian CURAJ, Președinte, Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă

Mihai – Ion MACAVEIU, Secretar de stat, Ministerul Economiei

Dan – Ștefan CHIRU, Secretar de stat, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Pavel – Casian NIȚULESCU, Secretar de stat, Ministerul Energiei

Daniela PESCARU, Secretar de stat, Ministerul Finanțelor

Specialiști internaționali:

Carina LINDBERG, Consilier Politici, Unitatea de coerență a politicilor pentru dezvoltare durabilă a OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică)

Dr. Louis MEULEMAN, Vicepreședinte al Comitetului ONU de experți în administrație publică (CEPA); membru al Comitetului Științific al Agenției Europene de Mediu

Markus HAMETNER, Cercetător și Project Manager, Institutul de Cercetare pentru Managementul Sustenabilității, Universitatea de Economie și Afaceri din Viena.

articolul original.

A fost lansată prima etapă a Programului Rabla pentru electrocasnice

24 June 2022 at 08:56
image

Începând de vineri, 24 iunie 2022, ora 10:00, persoanele fizice se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase și frigiderele/congelatoarele.

Bugetul primei etape este de 25 milioane lei, iar selecția voucherelor se face în perioada 24 iunie 2022, ora 10 00 – 30 iunie 2022, ora 23 59 sau până la epuizarea bugetului.

Persoanele fizice se mai pot înscrie în program prin crearea contului de utilizator până joi, 23 iunie, ora 23 59 , în aplicația informatică disponibilă pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu – www.afm.ro.

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

– 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin noua clasă energetică C;

– 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D;

– 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E.

Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor este de 7 zilesau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

articolul original.

Președintele Chinei: Statele BRICS trebuie să acționeze cu responsabilitate și să aducă lumii forțe pozitive, stabilizatoare și constructive

24 June 2022 at 08:36
image

La data de 23 iunie seara, președintele Chinei Xi Jinping a găzduit cel de-al 14-lea Summit BRICS de la Beijing prin format video.

Președintele Xi a menționat că în ultimul an, lumea s-a confruntat cu o răspândire continuă a COVID-19, o redresare economică mondială sinuoasă și problemele de pace și securitate din ce în ce mai ascuțite. În fața unui climat înspăimător și complicat, țările BRICS au îmbrățișat spiritele de deschidere, incluziune și cooperare câștig în comun, întărind solidaritatea și coordonarea și contracarând împreună provocările. Mecanismul BRICS și-a demonstrat reziliența și vitalitatea. Cooperarea BRICS a realizat progrese și rezultate încântate.

Președintele Xi a subliniat că acest Summit are loc într-o cotitură crucială în conturarea perspectivei omenirii. Fiind piețele emergente importante și principalele țări în curs de dezvoltare, Țările BRICS trebuie să acționeze cu responsabilitate pentru a aduce lumii forțe pozitive, stabilizatoare și constructive.

Președintele Xi a spus că, mai întâi, trebuie să pronunțăm pentru echitatea și dreptatea. Trebuie să încurajăm comunitatea internațională să practice multilateralismul adevărat, să susținem sistemul internațional având ca nucleul ONU și ordinea internațională având ca principiul dreptul internațional, să apelăm lumea să respingă mentalitatea Războiului Rece și confruntarea blocurilor, să ne opunem sancțiunilor unilaterale și abuzului de sancțiuni și să respingem cercurile mici construite în jurul hegemonismului prin formarea unei mari familii aparținând unei comunități cu viitor împărtășit pentru întreaga omenire.

În al doilea rând, trebuie să avem convingerea fermă că vom învinge pandemia și să acționăm responsabil pentru a ne proteja popoarele și viețile lor. Trebuie să construim un front puternic de apărare împotriva virusului, să consolidăm cooperarea internațională pentru răspunsul la COVID și să apărăm împreună viețile și sănătatea oamenilor.

În al treilea rând, trebuie să concentrăm forța pentru redresarea economică, să intensificăm coordonarea politicilor macroeconomice, să asigurăm lanțurile industriale și de aprovizionare în siguranță și neînfundate, să formulăm o economie mondială deschisă și să prevenim și rezolvăm riscurile și provocările majore în dezvoltarea globală, în vederea unei creșteri economice mai inclusive si rezistente.

În al patrulea rând, trebuie să susținem o dezvoltare durabilă și concentrată pe oameni, să investim mai mult în reducerea sărăciei, în alimente, educație, sănătate și așa mai departe și să promovăm implementarea Agendei ONU pentru Dezvoltare Durabilă până în 2030, pentru realizarea unei dezvoltări globale mai puternice, mai ecologice și mai sănătoase.

Președintele Xi a spus că așteaptă cu nerăbdare o discuție aprofundată și vibrantă sub tema „Formularea unui parteneriat de înaltă calitate și deschiderea unui nou capitol de cooperare” pentru a contribui împreună cu înțelepciune și idei la dezvoltarea de înaltă calitate a cooperării BRICS.

Sursă: Xinhua

https://english.news.cn/20220623/7e62a33297644e77a52aa0c6e5413bdc/c.html

articolul original.
Before yesterdayActualitate

Românii din generațiile Millennials și Z se așteaptă la înrăutățirea situației economice și a contextului sociopolitic

23 June 2022 at 13:11
image

Studiu Deloitte

Evoluția economiei și situația socială și politică îi preocupă pe românii din generațiile Millennials și Z, care se așteaptă la înrăutățirea condițiilor economice (59% dintre Millennials și 49% dintre cei din Generația Z) și a contextului sociopolitic (55%, respectiv 45%) în acest an, procente în creștere cu cel puțin zece puncte comparativ cu anul trecut, conform studiului Deloitte Global Millennial and Gen Z Survey 2022, realizat în 46 de țări din întreaga lume, inclusiv România. Aceste perspective îi determină să fie mai prudenți în privința locului de muncă, astfel că ponderea celor care vor să rămână în aceeași companie mai mult de cinci ani a crescut în ultimul an de la 32% la 41% în cazul Millennials, și de la 21% la 42% în rândurile Generației Z, în timp ce numărul celor care vor să plece mai devreme de doi ani a scăzut de la 44% la 28%, respectiv de la 39% la 29%.

La nivel global, tinerii sunt mai optimiști decât cei din România. Proporția celor din Generația Z care se așteaptă la o înrăutățire a situației economice s-a redus de la 41% la 37% la nivel global, iar în cazul Millennials, de la 43% la 37%. În privința deteriorării contextului sociopolitic, percepția este stabilă, media globală înregistrând o ușoară scădere, de la 40% la 39% (Gen Z) și de la 41% la 39% (Millennials).

Principalul motiv de îngrijorare pentru tinerii români este reprezentat de costul tot mai ridicat al vieții de zi cu zi (51% dintre Millennials și 32% dintre cei din Generația Z). Cu toate acestea, tinerii români spun că își pot susține fără dificultate cheltuielile lunare (63% dintre Millennials și 57% din Generația Z), în timp ce media globală este mai redusă (55%, respectiv 47%). Reprezentanții Generației Z din România sunt optimiști și cu privire la pensionare, 55% fiind încrezători că vor avea un venit confortabil în acel moment, în timp ce doar 46% dintre Millennials au această convingere. La nivel global, media este de doar 41% în ambele cazuri.

Pe de altă parte, proporția românilor care sunt stresați în cea mai mare parte a timpului s-a redus față de anul trecut cu zece puncte procentuale în cazul Millennials, la 34%, și cu trei puncte procentuale, la 48%, pentru Generația Z.

Motivele care stau la baza alegerii angajatorului diferă de la o generație la alta. Pentru Millennials, cel mai mult contează echilibrul dintre activitatea profesională și viața personală (44%) și oportunitățile de dezvoltare (37%), iar cei din Generația Z sunt mai interesați de salariu și alte beneficii financiare (31%) și de flexibilitatea programului de lucru (28%).

În prezent, românii Millennials lucrează preponderent la birou (66%), în timp ce 24% activează în sistem hibrid și doar 6% la distanță, iar 47% dintre cei din Generația Z își desfășoară activitatea în sistem hibrid, 29% la birou și 22% la distanță. Pentru viitor, Millennials ar prefera să muncească mai mult în sistem hibrid (62%) și doar 22% de la birou, iar cei din Generația Z – 67% hibrid și 12% la birou.

Rezultatele raportului de anul acesta arată că tinerii își reevaluează prioritățile, ca urmare a provocărilor întâmpinate în ultimii ani, devin mai stabili în privința locului de muncă, dar și mai preocupați să își optimizeze activitatea, astfel încât să obțină venituri mai mari, echilibru între viața profesională și cea personală și oportunități de promovare. În aceste condiții, angajatorii trebuie să analizeze cu mare atenție toate aspectele care țin de flexibilizarea programului de muncă, de la locul de desfășurare a activității, la programul de lucru, interacțiunea cu colegii etc., pentru a găsi modelul optim de lucru pentru organizație. Pe de altă parte, ar fi un exercițiu interesant de corelat rezultatele acestui studiu cu fenomenul «great resignation», care se manifestă tot mai intens în Europa, dar și în România. Ce reiese cu claritate însă e faptul că angajatorii, în funcție de domeniul în care activează și de categoria profesională a angajaților, ar trebui să accelereze eforturile de actualizare și armonizare a politicilor de personal (recrutare, retenție, motivare etc.), dar mai ales de schimbare a culturii organizaționale astfel încât să ofere angajaților confortul că aparțin unei organizații în care au perspective de dezvoltare pe termen lung”, a declarat Raluca Bontaș, Partner Global Employer Services, Deloitte România.

Schimbările climatice reprezintă, de asemenea, o preocupare pentru tinerii români, astfel că aceștia fac eforturi pentru a proteja mediul (88% dintre Millennials și 92% din cei din Generația Z). Însă foarte puțini sunt de părere că marile companii iau măsuri pentru a combate schimbările climatice (12%, respectiv 22%), iar în cazul guvernelor, proporția este și mai redusă (9%, respectiv 7%).

De câțiva ani remarcăm că și tinerii din România, în special cei din Generația Z, sunt tot mai motivați să contribuie la schimbări atât în interiorul companiei în care activează, cât și în comunitate, cu accent pe protecția mediului. Din acest motiv, observăm deja că atât angajatorii, cât și autoritățile publice acționează din ce în ce mai intens pe agenda de sustenabilitate”, a subliniat Raluca Bontaș.

Studiul Deloitte Global Millennial and Gen Z Survey, ajuns la ediția a 11-a, a fost efectuat în rândul a peste 14.800 de exponenți ai Generației Millennials (născuți între ianuarie 1983 și decembrie 1994) și a aproximativ 8.400 exponenți ai Generației Z (născuți între ianuarie 1995 și decembrie 2003) din 46 de țări din întreaga lume. Printre intervievați sunt atât angajați cu funcții executive în organizații mari, cât și persoane angajate pe bază de proiect (gig), voluntari sau șomeri, absolvenți de studii medii și universitare, dar și persoane care nu au absolvit aceste forme de învățământ (în special în cazul celor din Generația Z).

articolul original.

BAT și ANPC: Toleranță zero față de comercializarea produselor cu nicotină către minori

22 June 2022 at 09:50

– BAT continuă alături de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) campania „Alege asumat un comportament comercial curat”, în cele peste 32.000 de magazine partenere din România.

– De anul acesta, sancțiunile pentru vânzarea produselor din tutun către minori pot ajunge până la 20.000 de lei și închiderea unității comerciale.

– BAT și-a asumat obiectivul de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) pentru consumatori și societate, obiectiv care include reducerea impactului asupra sănătății.

Circa 32.000 de magazine partenere din România sunt incluse în campania derulată de BAT în parteneriat cu ANPC de toleranță zero față de comercializarea produselor cu nicotină către minori. Sancțiunile aplicabile pentru încălcarea legii au fost înăsprite și, din acest an, ajung până la 20.000 de lei și închiderea unității. Campania „Alege asumat un comportament comercial curat” se desfășoară anual cu scopul de a preveni accesul persoanelor sub 18 ani la produse care nu le sunt destinate.

Întrucât niciun minor nu ar trebui să aibă acces la produse cu nicotină, ANPC pune la dispoziția consumatorilor numărul de contact 021/9551 – Telefonul consumatorilor, unde oricine poate sesiza încălcarea legii. Conform legislației în vigoare recent modificate, pentru comercializarea produselor cu nicotină către persoane sub 18 ani ANPC poate dispune amenzi de până la 20.000 lei și închiderea unității comerciale.

Noi, cei de la BAT România, mulțumim partenerilor noștri comerciali care aleg responsabilitatea și respectarea legii și nu vând produse cu nicotină minorilor, refuzând comercializarea atunci când există dubii în legătură cu vârsta cumpărătorului. Aceasta nu este doar o obligație legală, ci și atitudinea corectă și responsabilă: nici un minor nu ar trebui să aibă acces la produse destinate exclusiv persoanelor majore”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul BAT Europa Centrală și de Sud.

Dacă te apuci de fumat înaintea vârstei de 18 ani, ți se va părea că ești un personaj interesant. Atât de interesant încât vei rămâne sclavul acestei decizii pentru o bună bucată de vreme. Recomand tinerilor să ia deciziile celor care astăzi cheltuie sume importante pentru a se lăsa de fumat. Teribilismul va dispărea și, în locul acestuia, rămân problemele de sănătate, respirație urât mirositoare și atitudinea unui dependent”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

În România, BAT a desfășurat continuu, în ultimii 25 de ani, programe de informare a comercianților și consumatorilor cu privire la prevederile legale, dar și la motivele pentru care minorii nu trebuie să aibă acces la produsele cu nicotină. BAT dezvoltă un portofoliu de mărci puternice, marcat de transformarea industriei prin introducerea unor produse cu risc redus* față de țigarete. Toate produsele din portofoliul companiei, ca orice alt produs cu nicotină, sunt destinate exclusiv consumatorilor majori. De asemenea, odată cu dezvoltarea comerțului digital, modul de interacțiune cu consumatorii a evoluat, dar indiferent de canalele de comunicare și de comercializare utilizate, regulile și nevoia unor practici responsabile rămân aceleași.

Anul acesta, cadrul legal a fost modificat pentru a include sancțiuni mai aspre pentru comercializarea de produse cu tutun minorilor. Potrivit modificărilor recente introduse prin Legea nr. 64/2022 privind modificarea și completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, comercializarea de produse din tutun persoanelor minore se sancționează cu amendă contravențională de 10.000 de lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile la prima abatere. Săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amenda contravențională de 20.000 de lei și cu măsura complementară de închidere a unității.

articolul original.

Conferința Internațională pentru lansarea Planului Național de Acțiune pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030

22 June 2022 at 09:28
image

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României, lansează joi, 23 iunie a.c. Planul Național de Acțiune, în cadrul unei conferințe internaționale cu participarea a peste 100 de experți din România și nu numai.

Planul Național de Acțiune (PNA) a fost elaborat pentru facilitarea implementării Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 (SNDDR 2030), document cheie adoptat de România în acord cu obiectivele Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă și cu documentele strategice ale Uniunii Europene, în toate politicile sectoriale, pentru dezvoltarea durabilă pe plan național, în perioada 2022-2030.

Cu această ocazie, prim–ministrul României, Nicolae Ionel Ciucă, va transmite un mesaj prin șeful Cancelariei primului ministru, Mircea Abrudean.

În cadrul sesiunii de deschidere vor lua cuvântul:

László BORBÉLY, Consilier de stat, Coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Guvernul României

Mircea ABRUDEAN, Șef al Cancelariei Prim-Ministrului

Florin Marian SPĂTARU, Ministru, Ministerul Economiei

Barna TÁNCZOS, Ministru, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Virgil Daniel POPESCU, Ministru, Ministerul Energiei (TBC)

Adrian CÂCIU, Ministru, Ministerul Finanțelor (TBC)

Alexandra Maria BOCȘE, Consilier de Stat, Departamentul Climă și Sustenabilitate al Administrației Prezidențiale

Adrian CURAJ, Președinte, Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă.

Invitați speciali:

Carina LINDBERG, Consilier Politici, Unitatea de coerență a politicilor pentru dezvoltare durabilă a OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) Dr. Louis MEULEMAN, Vicepreședinte al Comitetului ONU de experți în administrație publică (CEPA);

Membru al Comitetului Științific al Agenției Europene de Mediu

Markus HAMETNER, Cercetător și Project Manager, Institutul de Cercetare pentru Managementul Sustenabilității, Universitatea de Economie și Afaceri din Viena.

Planul de Acțiune este obiectiv specific al proiectului „România durabilă – dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030” cod SIPOCA 613, MySMIS 127545, derulat de Secretariatul General al Guvernului cu implicarea partenerilor, Institutul Național de Statistică și Asociația Regională pentru Dezvoltare Antreprenorială Oltenia.

Evenimentul va avea loc la Crowne Plaza Bucharest, Sala Crown Ballroom, 23 iunie 2022, orele 11:00-16:30.

articolul original.

Lucrări de reabilitare avizate pentru două obiective de investiții majore din sectorul irigațiilor

21 June 2022 at 09:31
image

În ședința Comisiei Tehnico-Economice (CTE) din data de 16 iunie 2022, desfășurată la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost aprobată documentația de avizare a lucrărilor de reabilitare pentru două obiective de investiții de importanță națională, potrivit madr.ro.

Primul dintre ele vizează Canalul Magistral Siret – Bărăgan pentru tronsonul Haret, de la barajul Călimănești până la km 23, în județul Vrancea, care va deservi o suprafață irigată de aproximativ 43.000 ha, astfel:

– Sistemul Ruginești – Pufești – Panciu 23.295 ha

– Sistemul Mărășești 3.595 ha

– Extindere Mărășești 1.100 ha

– Sistemul Biliești – Slobozia – Ciorăști 15.000 ha

Prin realizarea acestui obiectiv de investiții, se vor crea condiții favorabile pentru extinderea și suplimentarea sistemului de irigații Ruginești – Pufești – Panciu pe o suprafață de până la 20.712 ha, pentru înființarea și extinderea unor sisteme de irigații, precum cel de la Mărășești de 3.595 ha, cu extindere de 1.100 ha.

Valoarea totală estimată a investiției este de 711.100.000 lei.

”Am reluat procesul de accelerare a investițiilor în sistemele de irigații, atât de necesare agriculturii românești și mă bucur că am reușit anul acesta să punem în funcțiune 4 noi investiții care deservesc o suprafață totală irigabilă de peste 50.000 de hectare. Din păcate, s-a bătut pasul pe loc în ultimii doi ani, dar deja am recuperat mult din timpul pierdut și până la finalul anului vor fi recepționate lucrările pentru alte 20 de proiecte de investiții. Majorarea la 1.5 miliarde de euro a bugetului alocat investițiilor în infrastructura de irigații și includerea prin lege la finanțare a sistemelor de irigații la nivelul fermei, adoptate recent de Parlament, alocarea prin noul PNS a 500 de milioane de euro pentru reabilitarea sistemului secundar de irigații, sistemelor locale, micro-sistemelor locale de irigații la nivelul fermei constituie garanția creșterii suprafeței irigabile a României”, a declarat Adrian CHESNOIU, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Cel de-al doilea obiectiv aprobat în ședința CTE se referă la Reabilitarea stațiilor de pompare de bază, a stației de repompare, a canalelor de aducțiune și de distribuție din amenajarea de irigații Sadova Corabia”, județul Dolj.

Valoarea estimată a investiției este de 290.000.000 lei.

Amenajarea de irigații Sadova Corabia pune la dispoziția fermierilor din județele Dolj si Olt o suprafață irigabilă de 71.773 ha, fiind utilizată metoda de udare prin aspersiune. Această amenajare a fost realizată în anul 1970, cu sprijinul unor experți britanici, care au participat la elaborarea proiectului, au asigurat asistența tehnică, precum și utilajele necesare executării lucrărilor. Terenul amenajării este constituit din soluri nisipoase si material argilos, astfel că prin reabilitarea acestei amenajări de irigații, riscul deșertificării în contextul actual al schimbărilor climatice este diminuat, iar fermierii vor avea posibilitatea irigării culturilor.

Informaţii suplimentare:

De la începutul acestui an, au fost finalizate 4 obiective de investiții ce deservesc o suprafață totală de 51.288 ha, a căror valoare se ridică la suma de 71.087.827 lei. Este vorba de Stația de bază SPA Săscuț – județul Bacău, Stația SPR Cotu Văleni – județul Galați, Amenajarea de irigații Călmățui II și Staţia de bază I.M.Gheorghiu – jud. Brăila.

De asemenea, 49 obiective de investiții din județele Brăila, Buzău, Giurgiu, Călărași, Constanța, Bacău, Vaslui, Tulcea, Galați, Olt, Mehedinți, Botoșani, Dolj, Iași și Arad sunt în diferite stadii de proiectare, iar alte 29 din județele Teleorman, Vaslui, Brăila, Călărași, Olt, Buzău, Iași, Ialomița, Dolj și Tulcea se află în stadiul de execuție lucrări.

articolul original.

61% dintre români sunt interesați de reducerea consumului de apă

21 June 2022 at 08:55
image

Studiu Reveal Marketing Research și FERRO

6 din 10 români, interesați în a-și reduce consumul de apă optează pentru duș în locul băii în cadă

Peste jumătate dintre români consideră că ar trebui să reducă volumul de apă folosit la spălarea vaselor

Schimbările climatice din ce în ce mai evidente în societatea modernă aduc în prim plan nevoia unui consum sustenabil pe fondul amenințării epuizării rapide a resurselor naturale ale planetei.

În acest context, Reveal Marketing Research împreună cu FERRO au desfășurat un studiu care vizează percepțiile românilor vis-a-vis de modul în care se raportează la consumul de apă din gospodăriile lor.

Românii sunt interesați de a reduce consumul de apă, în special prin alegerea dușului în locul băii în cadă

6 din 10 români sunt interesați în a reduce consumul de apă din gospodăria lor, în special femeile (66%) și persoanele peste 55 de ani (74%). Pentru a reduce consumul de apă, aceștia apelează la verificarea periodică a bateriilor de la baie și bucătărie (59%), optarea pentru dușuri în locul băilor în cadă (58%) și la închiderea robinetului între etapele spălării (57%).

Peste jumătate dintre români și-au verificat în ultimele 3 luni robinetele, pentru a se asigura că nu există pierderi de apă

52% dintre respondenți au declarat că au luat măsuri în ultimele 3 luni pentru a se asigura ca nu există scurgeri de apă, aspect ce ar dăuna valorii facturilor, dar mai ales ar determina deteriorarea podelei sau a bunurilor din locuință.

Românii doresc să reducă volumul de apă utilizat în spălatul vaselor și rufelor

52% dintre români consideră că ar trebui să diminueze consumul de apă pentru spălatul vaselor, iar 46% pentru spălatul rufelor. La polul opus, doar 3 din 10 români menționează că ar trebui să consume mai puțină apă pentru activitățile ce țin de igienă personală.

Utilizarea aparatelor pentru reducerea consumului de apă este utilă în gospodărie

Verificarea și repararea robinetelor și a țevilor sunt metode eficiente și populare care îi ajută pe 85% dintre români să diminueze consumul de apă.

De asemenea, 74% dintre români consideră că folosirea unor echipamente care reduc consumul de apă este o activitate foarte utilă.

Doar 12% dintre români dețin echipamente care reduc consumul de apă, însă 40% intenționează să achiziționeze astfel de echipamente pe viitor

Deși peste 60% dintre români sunt interesați de a reduce consumul de apă, doar 12 procente declară că dețin în prezent echipamente care i-ar ajuta în acest demers. Principalele echipamente deținute în acest sens sunt limitatoarele de debit, bateriile eco sau aeratoarele.

articolul original.

Vacanţa prelungeşte programul pentru obţinerea paşapoartelor

20 June 2022 at 14:45

Mariana Butnariu (gds.ro)

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a aprobat un set de măsuri organizatorice pentru sistemul de pașapoarte în scopul facilitării obținerii documentelor de călătorie de către cetățenii dornici să plece în vacanță și a celor care revin în țară în această perioadă estivală.

În perioada 20.06.2022 – 19.08.2022, la nivelul sistemului de pașapoarte au fost stabilite măsuri de prelungire a programului de lucru cu publicul de luni până vineri și de desfășurare a acestei activității și în zilele de week-end la serviciile publice comunitare de pașapoarte la care este posibil și necesar prin raportare la volumul cererilor de pașapoarte care se înregistrează la fiecare structură în parte.

Programul de lucru cu publicul este stabilit la nivelul instituțiilor prefectului, în funcție de particularitatea fiecărei structuri de pașapoarte în parte, context în care evidențiem că acest program de lucru cu publicul poate fi neunitar.

Pentru informarea corectă cu privire la programul de lucru cu publicul al serviciilor publice comunitare de pașapoarte, atât pentru zilele din cursul săptămânii, cât și din week-end, cetățenii să acceseze doar site-urile oficiale ale Direcției Generale de Pașapoarte (www.pasapoarte.mai.gov.ro, secțiunea „Servicii Publice Comunitare de Pașapoarte”) și instituțiilor prefectului.

În perioada de referință, activitatea de lucru cu publicul de la nivelul serviciilor publice comunitare de pașapoarte se va desfășura, pe cât posibil, cu maximum de ghișee, prin utilizarea judicioasă a resursei umane disponibile.

Programarea on-line

La nivelul fiecărui serviciu public comunitar de pașapoarte activitatea va fi organizată astfel încât cel puțin o stație de preluare a cererilor de pașapoarte să fie operațională pe întreaga perioadă de lucru cu publicul pentru cetățenii care nu au optat sau nu au avut posibilitatea să efectueze o programare prealabilă prin platforma epasapoarte.ro.

Totodată, pentru a spori capacitatea de primire a cererilor de eliberare a pașapoartelor, a fost diminuat pragul valoric inferior de cereri preluate/stație de lucru, luând în calcul o normare obiectivă medie a timpului de lucru de 6 minute/persoană (față de 7 minute cât a fost prevăzut anterior) exclusiv pentru programările nou efectuate și numai pe durata măsurilor de creștere a capacităților de preluare dispuse la nivelul fiecărui serviciu public comunitar de pașapoarte.

De asemenea, având în vedere faptul că, un număr semnificativ de cetățeni care au realizat o programare online pentru această perioadă estivală, prin intermediul platformei www.epasapoarte, fie au obținut deja documentul de călătorie, fie nu se mai prezintă la data și ora programării, în scopul preîntâmpinării unor astfel de situații, dar și pentru vacantarea, după caz, a intervalelor orare ocupate astfel, Direcția Generală de Pașapoarte va retransmite e-mailurile de confirmare a programărilor active, în scopul creării posibilității pentru cetățeni de anulare a acestora cu 3 zile înainte de data programării, în situația în care programarea efectuată nu mai este utilă pentru obținerea documentului de călătorie. Această măsură are drept scop asigurarea posibilității pentru cetățeni de efectuare a unei programări în intervalele orare vacantate.

Titularii programărilor online care au depus deja cerere de eliberare a pașaportului sau care nu se mai pot prezenta la depunerea cererilor, să procedeze la anularea acestora, prin accesarea butonului „Anulează programare” din mailul de confirmare.

Expedierea paşaportului prin serviciile de curierat la domiciliu

Pentru a asigura eliberarea pașapoartelor simple electronice într-un termen cât mai scurt, a fost dispusă măsura relocării, în vederea soluționării, a unei categorii de solicitări de la structurile de pașapoarte încărcate, la cele cu un aflux mai mic. În context, precizăm că „AUTORITATEA EMITENTĂ” este reprezentată de structura de pașapoarte care a soluționat cererea de eliberare a pașaportului simplu electronic, structură care poate diferi de cea pe a căror rază teritorială solicitanţii au domiciliul sau reşedinţa, fără ca acest aspect să afecteze valabilitatea documentelor de călătorie.

În întreg sistemul de pașapoarte se depun eforturi susținute pentru menținerea termenului de soluționare de 5 zile lucrătoare asumat față de cetățeni (termenul legal fiind 15 zile lucrătoare), cu precizarea că, în perioada 14-17.06.2022, termenul mediu de eliberare a pașaportului simplu electronic, înregistrat la nivel național, a fost de 2,68 zile lucrătoare.

Cererile pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice/temporare se depun personal în țară, la oricare serviciu public comunitar de pașapoarte în cadrul programului de lucru cu publicul afișat atât pe site-ul Direcției Generale de Pașapoarte (www.pasapoarte.mai.gov.ro, secțiunea „Servicii Publice Comunitare de Pașapoarte”), cât și pe site-urile instituțiilor prefectului, preponderent în baza programărilor on line efectuate pe platforma www.epasapoarte.ro.

De asemenea, pentru evitarea deplasării și supraaglomerării la sediile serviciilor publice comunitare de pașapoarte, în vederea ridicării pașaportului simplu electronic, recomandăm cetățenilor să solicite, cu ocazia depunerii cererilor, expedierea documentelor de călătorie prin serviciile de curierat la domiciliul sau reședința titularului (cu suportarea de către aceștia a contravalorii serviciului prestat, respectiv 11,30 lei cu TVA inclus).

În perioada 01.01-15.06.2022, la nivel național, au fost eliberate 1.163.458 documente de călătorie, ceea ce reprezintă o creștere cu 129,07% față de anul 2021, respectiv cu 48,28% față de anul 2019.

articolul original.

Vara 2022 – Creșteri importante ale cererilor pentru biciclete, triciclete și rulote

20 June 2022 at 09:17
image

Sondaj OLX

Tot mai mulți români preferă să își petreacă timpul în aer liber, alături de cei dragi, vara fiind ocazia perfectă pentru a se bucura de soare și de natură. Datele OLX, lider al pieței locale de anunțuri generaliste, arată că, după perioada de pandemie, consumatorii aleg să profite la maximum de sezonul cald, pregătirile începând încă de luna trecută.

În sub-categoriile “Trotine – Role – Skateboard”, “Biciclete – Fitness – Suplimente” și “Camioane – Rulote – Remorci” din platforma OLX, luna mai a acestui an a adus câteva creșteri importante care demonstrează interesul sporit al consumatorilor pentru activitățile sportive, dar și pentru călătorii.

Astfel, cererea pentru trotinete și trotinete electrice a crescut cu până la 32%, iar oferta a fost, de asemenea, pe măsură – cu 25% mai mare în luna mai, spre deosebire de aprilie 2022. Valorile mărite se mențin și pentru biciclete și biciclete electrice – un plus de 14% atât pentru cererile, cât și pentru ofertele disponibile pe OLX.

Mai mult, o altă noutate o constituie oferta mare pentru rulote și autorulote – 20% creștere în mai, față de luna anterioară, raportată la o creștere de 4% a cererilor pentru acest tip de vehicule.

Pe parcursul lunii mai, topul celor mai căutate articole din aceste sub-categorii include (în funcție de numărul total al căutarilor/produs): biciclete, cu aproape 215.000 de căutări; trotinete electrice, cu 58.800 de căutări în platformă, urmate îndeaprope de trotinete, cu peste 57.000 de căutări. Consumatorii români au mai încercat să găsească și rulote (peste 41.000 de căutări), biciclete electrice (25.000 de căutări) și autorulote (10.500 de căutări).

Prețul mediu pentru o autorulotă ajunge pe OLX la 9.600 lei, iar cel pentru o rulotă la peste 6.500 lei; bicicletele și trotinetele sunt puse spre vânzare, în medie, cu 700 – 800 lei, iar cele electrice au un cost situat în jurul a 2.000 lei.

În ceea ce privește repartizarea cererilor pentru aceste articole pe teritoriul țării, luând în considerare perioada ianuarie – mai 2022, capitala conduce detașat topul cererilor pentru biciclete (64.100), triciclete (23.300), rulote (8.300) și autorulote (1.200). Următoarele locuri, cu indicatori asemănători, sunt ocupate de Timișoara – 14.830 de cereri pentru biciclete, 2.890 pentru trotinete și Cluj-Napoca – 14.820 de cereri pentru biciclete, 2.810 pentru trotinete. Pentru rulote și autorulote, topul este completat de Ilfov și Cluj-Napoca, cu o cerere care variază între 2.500 – 2.900, respectiv 500 – 600.

Serviciul de Livrare prin OLX permite tuturor consumatorilor să primească și să expedieze colete pe întreg teritoriul României, în condiții de siguranță, să câștige timp și să economisească bani cu ajutorul costurilor preferențiale. Pentru lunile aprilie și mai ale acestui an, în sub-categoriile “Trotine – Role – Skateboard” și “Biciclete – Fitness – Suplimente” s-au înregistrat peste 1.700 de livrări prin OLX.

articolul original.

Klaus Iohannis, în conferință cu regele Belgiei, la Baza Kogălniceanu

17 June 2022 at 10:41
image

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit pe regele Belgiei, Philippe, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Declarațiile președintelui Iohannis:

„Am onoarea să găzduiesc azi la Baza Koglăniceanu pe regele belgienilor.

Vă adresez mulțumirile României pentru contribuția importantă a militarilor belgieni la prezența NATO din țara noastră. Împreună suntem mai puternici și mai eficienți în efortul nostru comun de a consolida securitatea spațiului euro-atlantic și siguranța cetățenilor noștri

Bine ați venit în România!

Dragi militari, voi sunteți expresia concretă a hotărârii noastre, ca aliați, de a colabora și de a ne coordona pentru a îmbunătăți securitatea noastră comună. Avem deplină încredere în dvs și în capacitate NATO de a face față oricăror amenințări sau provocări prezente sau viitoare. Vă doresc succes în misiunile pe care le veți îndeplini!

La rândul său, regele Belgiei a condamnat agresiunea „barbară” a Rusiei asupra Ucrainei, a deplâns faptul că populații civile nevinovate au fost supuse unor „acte de violență de nedescris”, a lăudat solidaritatea manifestată de UE față de țara atacată și a promis că ucrainenii vor fi ajutați să-și reconstruiască „o țară prosperă și liberă”

articolul original.

Cseke Attila: 22 noi creșe vor putea intra în achiziție publică

17 June 2022 at 09:55
image

Ministerul Dezvoltării a aprobat finanțarea a încă 22 de creșe moderne și eficiente din punct de vedere energetic, a anunțat ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila.

Astfel, în Baia Mare, Suceava, Moșnița Nouă, Borșa și Măneciu, va fi construită câte o creșă mare (pentru câte 100-110 copii). Localitățile Cristian, Mangalia, Simeria, Poșta Câlnău și Moldova Nouă vor beneficia de câte o creșă medie (fiecare cu o capacitate de 70 de copii). Totodată, câte o creșă mică (pentru câte 40 de antepreșcolari) va fi finanțată în Blaj, Techirghiol, Dej, Vlăhița, Pașcani, Scobinți, Baia Mare, Fântânele, Isaccea, Petru Rareș, Tufești și Pătârlagele.

Ministerul Dezvoltării construiește creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul înconjurător, în care energia necesară va proveni parțial din surse regenerabile, a precizat ministrul dezvoltării, care a reamintit că, ieri, s-au semnat și contractele de finanțare pentru construirea primelor 15 creșe incluse în Programul național de construire de creșe, derulat de MDLPA.

Cele 22 de obiective li se alătură celorlalte 73 care sunt sau vor intra în curând în procedură de achiziție publică, a conchis ministrul.

articolul original.

MIPE pune în consultare publică PO Tranziție Justă

17 June 2022 at 09:50
image

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) pune în consultare publică Programul Operațional Tranziția Justă (POTJ), care a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de investiții definite la nivelul planurilor teritoriale pentru o tranziție justă (PTTJ), elaborate pentru județele Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș, teritorii indentificate în anexa D a Raportului de țară aferent anului 2020 pentru a fi sprijinite din Fondul pentru o Tranziție Justă în perioada 2021 – 2027.
 
Cu o alocare totală de 2,53 miliarde de euro, din care 2,13 miliarde euro fonduri europene, programul vine să sprijine dezvoltarea sustenabilă a antreprenoriatului, pentru a se crea noi locuri de muncă durabile și cu un nivel atractiv de salarizare, în județele cele mai afectate de implementarea măsurilor prin care România își va îndeplini angajamentul de tranziție la neutralitatea climatică.
 
Dincolo de sprijinirea activităților economice productive în vederea creșterii competitivității și capacității economiilor locale, vor fi adoptate măsuri prin care se va asigura accesul populației la programe de calificare / recalificare, precum și la servicii de asistență și măsuri de incluziune activă, prioritare fiind nevoile persoanelor cu pregătire medie sau de bază, pentru care ocuparea locurilor de muncă va fi mai dificilă.
 
„Este un program prin care vom scoate din stagnare economică mai multe zone defavorizate sau microregiuni mai greu accesibile ale României. În final, sănătatea și calitatea vieții oamenilor din aceste județe se va îmbunătăți semnificativ. Mai mult, impactului socio-economic al tranziției la neutralitatea climatică a teritoriului va fi atenuat”, a transmis ministrul Marcel Boloș.
 
Tranziția la neutralitatea climatică este favorizată în egală măsură și de investiții care îmbunătățesc calitatea vieții și combat sărăcia energetică. Pentru a răspunde acestei deficiențe, POTJ va sprijini instalarea de panouri fotovoltaice / fototermice la nivel de gospodărie, ca o primă etapă în vederea creării comunităților de energie. Alături de necesitatea alimentării durabile cu energie electrică și căldură a locuințelor, programul va sprijini și extinderea transportului inter-urban verde.
Toate investițiile POTJ vor contribui la tranziția la o economie cu emisii reduse de carbon (2050) și la atingerea țintelor de mediu aferente.
Programul Operațional Tranziția Justă poate fi consultat aici — https://bit.ly/3zKBQ55.
 
Propuneri și recomandări pe marginea sa pot fi trimise la adresa de e-mail potj@mfe.gov.ro, până la 28 iunie 2022, ora 15:00.
 
Până în prezent, au fost trimise către Comisia Europeană 12 din cele 16 Programe Operaționale aferente perioadei 2021-2027. Se mai află în etapa finală de pregătire – PO Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF) cu o alocare de aprox. 1,6 miliarde euro, PO Sănătate (POS) unde sunt prevăzuți aprox. 2,2 miliarde euro, PO Tranziție Justă (POTJ) cu investiții disponibile în valoare de 2,53 miliarde euro și Programul Operațional Regional București-Ilfov – aprox. 0,5 miliarde euro.

articolul original.
  • There are no more articles
❌