ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayCronica Olteniei

Ștefan Stoica, președintele PNL Dolj: La alegerile locale și parlamentare din anul 2024 ponderea femeilor din cadrul filialei PNL DOLJ pe listele de candidatura va fi de minimum 30%

29 November 2022 at 21:25

La alegerile locale și parlamentare din anul 2024 ponderea femeilor din cadrul filialei PNL DOLJ pe listele de candidatura va fi de minimum 30%, a declarat marti, în cadrul şedinţei Comitetului de Coordonare Județean al Femeilor Liberale, președintele PNL Dolj, Ștefan Stoica.

Cu acest prilej, în cadrul ședinței, președintele PNL Dolj, deputatul Ștefan Stoica, a anunțat faptul că Biroul Politic Judeţean al filialei, în conformitate cu atribuțiile sale privind organizarea și conducerea activității organizațiilor locale și județene, a adoptat cu unanimitate de voturi propunerea ca la alegerile locale și parlamentare din anul 2024 ponderea femeilor din cadrul filialei PNL DOLJ pe listele de candidatura va fi de minimum 30%.

”Ne bucuram ca in aceasta sala sunteti multe colege, multe doamne implicate in viata sociala in comunitatile in care traiti, fie ca vorbim de comune, orase sau municipiul Craiova – sunteti implicate ca sunteti in aceasta aseara aici, sunteti implicate fie ca si consilieri locali, fie ca membrii in forurile de conducere ale PNL. Astazi, ca o incununare a muncii depuse de doamna Jianu si doamana Adela Gherghe, impreuna cu colegele, in aceste ultime luni de zile, Biroul Judetean al filialei Dolj, in discutii cu doamna deputat Cristina Traila si cu doamna presedinta a Senatului, domna Alina Gorghiu, am luat o decizie, in unanimitate, astfel incat la alegerile parlamentare si locale din 2024, listele de candidati, atat la nivel local, municipal si parlamentar, sa aiba minim 30% doamne, aceasta decizie arata cat de mult barbatii din cadrul organizatiei va respecta si va apreciaza munca si au incredere in dnmneavoastra. Ramane criteriul meritrocratiei sa primeze ”, a declarat presedintele PNL Dolj, Stefan Stoica.

articolul original.

Întâlniri magice, în week-end, la Teatrul Colibri!

29 November 2022 at 20:42

Teatrul pentru copii și tineret Colibri Craiova ne dăruiește un nou week-end de poveste și întâlniri magice cu actorii și cu ucenicii atelierelor Fabricii de povești electroColibri.

Sâmbătă, 03 decembrie 2022, la ora 18:00 intră în scenă „Prințul Broască“, într-o dramatizare de Veselin Boidev după Frații Grimm, regia Todor Valov, traducerea Vili Nicolov Perveli, scenografia și costumele Stefka Kyuvlieva, păpuși confecționate de Peter Cekunov, Ganka Kirilova și Aurelia Sadovska, cu actorii: Cosmin Dolea, Oana Stancu, Adriana Ioncu, Alis Ianoș.

„Prințul Broască este o poveste despre importanţa, responsabilitatea şi consecinţele promisiunilor personale, un spectacol amuzant, vivace, comic, în stilul operei bufe, totul acompaniat de muzica clasică şi vitală a lui W.A.Mozart.“ Todor Valov, regizor

Duminică, 04 decembrie 2022, la ora 11:00, actrițele Adriana Ioncu şi Alla Cebotari ne primesc cu „Bună dimineața, noapte bună“, în spectacolul adaptare după Donald Bisset, traducerea Ivan Juvetov şi Adriana Bora, regia Joro Ivanov, scenografia Eustaţiu Gregorian, muzica Alexandr Mihailov. Publicul se va bucura de un spectacol muzical, antrenant, construit în jurul unei rivalități amuzante între noapte și zi.

Atenție! Agenția teatrului este închisă în zilele de 30 noiembrie, 01 și 02 decembrie, urmând să își reia programul normal din data de 03 decembrie. Astfel, pentru spectacolele din week-end, biletele se pot procura de la agenție sâmbătă, între orele 10:00 – 13:00 / 16:00 – 19:00, iar duminică, în intervalul orar 10:00 – 13:00. Preț bilet: 13 lei / pers.
După ora începerii spectacolelor, accesul în sală nu mai este permis! Persoanele care au bilete și întârzie le pot reprograma.

Tot duminică, 04 decembrie 2022, dar de la ora 13:00, ne bucurăm de prezența ucenicilor păpușari care au participat la prima serie de ateliere din Stagiunea 2022/2023: Jocul de-a joaca (coord. Oana Stancu); Laboratorul creativ (coord. Andreea Melinescu); Improvizăm și ne distrăm (coord. Robert Iovan); Joc, magie și păpușărie și Descoperire prin teatru (coord. Geo Dinescu); Creatorul de păpuși și Puzzle Factory (coord. Adriana Teodorescu); Copilărie în culori, Învățăm să ne jucăm, Construim cu bucurie și Reporter special (coord. Laura Pumnea), Animație digitală (coord. Marin Fagu); În fața și în spatele camerei (coord. Marin Fagu, Geo Dinescu, Andreea Melinescu).

Vă așteptăm cu drag la teatru!

articolul original.

Organizația Femeilor Liberale Dolj și-a ales conducerea pentru următorii patru ani

29 November 2022 at 20:31

Organizaţia Femeilor Liberale a Partidului Național Liberal – Filiala Dolj și-a ales noul Birou Politic în cadrul şedinţei Comitetului de Coordonare Județean, eveniment ce a avut loc marți, 29.11.2022, cu participarea a peste 430 de membre.

La evenimentul desfășurat la Ramada Plaza, alături de femeile liberale doljene s-au aflat președintele PNL Dolj, deputatul Ștefan Stoica, deputatul Nicolae Giugea, președintele PNL Craiova, doamna Daniela Nicolescu – Secretar General al OFL PNL, doamna deputat Cristina Trăilă, doamna Lidia Constantinescu – Vicepreședinte OFL PNL, primari liberali și colegi din cadrul Biroului Politic Județean al PNL Dolj.

Cu acest prilej, în cadrul ședinței, președintele PNL Dolj, deputatul Ștefan Stoica, a anunțat faptul că Biroul Politic Judeţean al filialei, în conformitate cu atribuțiile sale privind organizarea și conducerea activității organizațiilor locale și județene, a adoptat cu unanimitate de voturi propunerea ca la alegerile locale și parlamentare din anul 2024 ponderea femeilor din cadrul filialei PNL DOLJ pe listele de candidatura va fi de minimum 30%.

În urma votului, doamna Adela Gherghe, primar al localității Malu Mare, a fost aleasă Președinte al Organizației Femeilor Liberale a PNL Dolj.

Tot prin vot a fost stabilită și componența Biroului Politic Județean al OFL Dolj

Broscaru Irina – Prim-vicepreședinte
Iancu Diana – Prim-vicepreședinte
Dumitru Corina – Vicepreședinte
Făgețeanu Carmen – Vicepreședinte
Mihai Margareta – Vicepreședinte
Milotinescu Irina – Vicepreședinte
Năstase Amalia – Vicepreședinte
Neagoe Denisa – Vicepreședinte
Neagu Adriana – Vicepreședinte
Sună Monica – Vicepreședinte
Vîrdol Elena – Vicepreședinte
Volosciuc Sabina – Vicepreședinte
Andreescu Tatiana – Membru
Bece Mădălina – Membru
Bobonete Diana – Membru
Cercelaru Daniela – Membru
Ciorbagiu Naon Diana – Membru
Ciuca Alina – Membru
Constantinescu Iordana – Membru
Drăculeț Dorina – Membru
Dragomir Ana – Membru
Dumitrescu Marinela – Membru
Georgescu Luminița – Membru
Leonte Camelia – Membru
Manda Nadia – Membru
Niță Corina – Membru
Pavel Andreea – Membru
Pisoi Sanda – Membru
Popa Anișoara – Membru
Popa Mihaela – Membru
Șipanu Cristina – Membru
Stoian Dana – Membru
Tortolea Camelia – Membru
Truică Eugenia – Membru
Șandru Mirela – Trezorier
Urdă Corina – Președinte Comisia Județeană de Regulament și Statut
Popescu Adina – Președinte Curtea Județeană de Arbitraj

Biroul de presă al PNL Dolj

articolul original.

Festivalul Adrian Păunescu, de Ziua Națională, la Craiova Cei mai îndrăgiți artiști folk urcă pe scena din Centrul Vechi

29 November 2022 at 13:35

Muzica și poezia își dau, din nou, întâlnire la Craiova, la început de decembrie. Cei mai îndrăgiți artiști folk din țară deschid joi, 1 decembrie 2022, cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional Adrian Păunescu.

Organizat de Fundația Culturală Iubirea și Primăria Craiova, festivalul îi readuce, în fața publicului, pe Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Andrei Păunescu și trupa TOTUȘI, Mădălina Amon, Magda Pușkaș, Cristian Buică, Valentin Moldovan, Emeric Imre, Cătălin Stepa, George Nicolescu, Dinu Olărașu, Vanghele Gogu, Walter Ghicolescu și Generația Folk.
Spectacolul începe la ora 18.00 și se desfășoară pe scena din Piața Frații Buzești, în atmosfera de poveste a Târgului de Crăciun de la Craiova.

Festivalul continuă, și în acest an, tradiția organizării Concursului Internațional de Poezie și a Concursului de Muzică Folk, ambele premiate în bani, diplome și cărți/CD-uri.

Festivalul Internațional Adrian Păunescu este organizat de Fundația Culturală Iubirea și Primăria Municipiului Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și al revistei „Flacăra lui Adrian Păunescu”.

Cei care petrec primele zile de decembrie în Craiova au, însă, la dispoziție, mai multe variante de petrecere a timpului liber.Joi, 1 decembrie 2022, începând cu ora 09:00, pot fi admirate peste 40 de vehicule și echipamente de tehnică militară ce vor fi expuse, pe strada A.I. Cuza, de la Universitate spre English Park.

Momentul ceremonialului și al paradei militare de Ziua Națională va fi unul impresionant ca număr de militari și echipamente, asigurate de Ministerul Apărării Naționale, Jandarmeria Română, ISU, Administrația Națională a Penitenciarelor și Poliția Locală Craiova. Pentru prima dată, vor fi prezenți la defilarea din Craiova, de pe strada A.I. Cuza, militari polonezi și portughezi, iar ceremonialul va fi urmat de un spectacol realizat de artiștii de la Ansamblul Folcloric Maria Tănase – Manuela Motocu, Aneta Sişu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa și Liviu Dică.

Weekendul continuă cu seara de vineri, 2 decembrie, când sunt invitații, în Piața Frații Buzești, artiștii de la trupa Dance Beat, între orele 19:00 – 20:00, iar sâmbătă și duminică poposește, la Craiova, în Piața Mihai Viteazul, între orele 15.00 – 21.00, Caravana de Crăciun Coca Cola.

articolul original.

Superstarul David Popovici despre Mondialul din Australia :” O călătorie în care vreau să învăț!”

29 November 2022 at 13:20

Multiplu campion european și mondial la natație, sportivul român se pregătește de aventura de la Melbourne, acolo unde vor avea loc mondialele în bazin scurt.

Australia. Aceasta este următoarea destinație a lui David Popovici. Spre deosebire de celelalte competiții de obiectiv, pentru David concursul de la Antipozi este cu totul diferit.

„Nu este cea mai importantă competiție pentru mine, este un prilej de a învăța să concurez în bazin de 25 metri la cel mai înalt nivel și, deși nu mă duc cu obiective extrem de puternice acolo, atâta timp cât am un culoar, am și o șansă, orice se poate întâmpla. Abia aștept să ajung acolo, vreau să și văd Australia, vreau să concurez în Australia și să reintru într-o formă de competiție” – David Popovici, multiplu campion mondial și european la înot în bazin lung.

Pentru că nu-i plac în mod deosebit cursele în bazin scurt, Popovici a experimentat la Naționalele de la Otopeni, unde a cucerit medalii de aur la 100m, 200m, 400m și argintul la 100 m mixt.

„A fost prima competiție într-un an în care am reușit să iau startul la 25 metri și este foarte important să mă acomodez, pentru că este extrem de diferit pentru mine …unora le place mult, mie îmi place mult mai mult în bazin lung pentru că am suficienți metri să prind viteză. Mi-ar fi fost greu la Mondiale, dacă nu aș fi concurat la naționalele în bazin scurt. M-a ajutat mult concursul de la Otopeni ” – David Popovici, multiplu campion mondial și european la înot în bazin lung.

Multiplul campion mondial și european în vârstă de 18 ani nu și-a stabilit obiective pentru concursul de la Melbourne.

„Ar fi greu de gestionat un Campionat Mondial la finalul anului, dacă ar fi fost o competiție de obiectiv mare, pentru că, deși este un concurs important pentru mulți, eu încă trebuie să câștig experiență. Eu acum învăț, mai am foarte multe de învățat de la adversarii mei mai buni decât mine în bazin de 25 metri, așa că pentru mine acest Mondial este ca o călătorie în care învăț” – David Popovici, multiplu campion mondial și european la înot în bazin lung.

Cu toate astea, gândul lui David Popovici zboară către competițiile din 2023.

„Vreau să obțin rezultate foarte bune în 2023 la Mondialele în bazin lung, din Japonia, și sper să pot adăuga câteva clasări bune și poate și recorduri … nu este grabă, dar niciodată nu mă supăr dacă reușesc să mă autodepășesc. Pentru mine, 2022 a fost un an glorios, așa m-am simțit” – David Popovici, multiplu campion mondial și european la înot în bazin lung.

Campionatele Mondiale de înot în bazin scurt vor avea loc în Australia, între 13-18 decembrie. Delegația României va pleca spre Melbourne la începutul lunii decembrie.

articolul original.

Antony Blinken și Nicolae Ciucă, împreună la Ateneul Român: Parteneriatul nostru strategic a atins cel mai înalt nivel în istoria sa

29 November 2022 at 09:52

Secretarul de stat american Antony Blinken a vizitat, marţi, la Ateneul Român, alături de premierul Nicolae Ciucă, expoziţia de fotografie „Noi, Poporul – 25 de ani de parteneriat strategic”, care prezintă momentele-cheie ale parteneriatului dintre România şi Statele Unite, începând cu 1997.

„Este o mare bucurie și onoare să urez bun venit șefului departamentului de stat Antony Blinken în București. Este un moment foarte important în care sărbătorim 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic. Mă bucur foarte mult că acum 25 de ani, atunci când a avut loc prima întâlnire cu poporul român a președintelui Clinton, dumneavoastră ați fost în staff-ul președintelui. Sunt foarte bucuros și mândru să afirm că Parteneriatul nostru Strategic a atins cel mai înalt nivel în istoria sa de un sfert de secol. 25 de ani reprezintă un jalon foarte important care ne determină să conștientizăm că în 1997 s-a născut o generație care a crescut și s-a maturizat odată cu Parteneriatul Strategic. Sunt convins că această generație va face tot ceea ce îi va sta în putință pentru a apăra libertatea, drepturile câștigate și valorile democratice. De asemenea, sunt convins că această generație, împreună cu poporul român, apreciază adevărata relevanță, adevărata importanță a Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, ca de altfel și apartenența la NATO și UE”.

Prezența dumneavoastră confirma interesul pe care SUA îl acordă Parteneriatului Strategic și vă asigur că Guvernul României va face tot ceea ce stă în putință pentru consolidarea și extinderea acestui parteneriat.

„Prezența dumneavoastră confirma interesul pe care SUA îl acordă Parteneriatului Strategic și vă asigur că Guvernul României va face tot ceea ce stă în putință pentru consolidarea și extinderea acestui parteneriat. Componenta politico-militară a parteneriatului strategic este una foarte importantă, iar prezența dumneavoastră are loc în contextul în care MAE a organizat întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO, întâlnire care are loc la scurt timp după Summit-ul de la Madrid și pentru prima dată după ce România a găzduit primul Summit în 2008. Vreau să vă mulțumesc pentru angajamentul SUA, pentru prezența armatei SUA în România și pentru importanța pe care o acordați întăririi, descurajării și apărării pe flancul estic. Dimensiunea economică este una foarte importantă și trebuie să apreciez creșterea investițiilor americane în România”, susține premierul României.

articolul original.

Secretarul de stat american Antony Blinken, primit la Palatul Cotroceni

29 November 2022 at 09:37

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul de stat american Antony Blinken.

„Este momentul perfect în care aţi ales să faceţi o vizită în România în contextul în care ne confruntăm cu un război violent în Ucraina, dar şi pentru că avem de luat decizii dificile şi importante în cadrul NATO”, a spus şeful statului în debutul întâlnirii, arătând că vor fi discutate şi chestiuni bilaterale, potrivit Agerpres.

„Momentul nu putea fi mai bun în contextul în care s-au împlinit 25 de ani de la Parteneriatul strategic care s-a dezvoltat în moduri pe care nici preşedinţii Clinton şi Constantinescu, la acel moment, nu puteau să le imagineze, dar şi pentru că avem de discutat chestiuni urgente şi importante în plan bilateral, regional şi chiar global şi în acest context suntem recunoscători pentru că România este un aliat atât de puternic şi partener”, a afirmat, al rândul său, Antony Blinken.

articolul original.

Poşta Română a câştigat licitaţia organizată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)

29 November 2022 at 09:29

Poşta Română, în calitate de lider de proiect, a câştigat licitaţia organizată de CNAIR, în valoare de 34.800.000 de lei, cu o durată de 24 de luni.

Poşta Română și Sucursala Fabrica de Timbre vor presta servicii de imprimare şi distribuire de procese verbale transmise contravenienţilor, de către CNAIR.

„Ne bucurăm că am câştigat încă o licitaţie, în condiţii avantajoase pentru Poşta Română. Prin linia tehnologică pe care am achiziționat-o, anul acesta, la Fabrica de Timbre am putut participa la această licitație, oferind servicii integrate de imprimare si distribuire. Este încă un pas important spre revitalizarea companiei. Confirmăm, o dată în plus, poziţia noastră de lider pe piaţa de servicii poştale, în România. Poşta Română trebuie să proiecteze o imagine de stabilitate şi performanţă în piaţă”, a declarat Valentin Ștefan, Directorul General al Poştei Române.

Contractul presupune că Poşta Română va asigura, pe parcursul următorilor doi ani, imprimarea şi transmiterea proceselor verbale întocmite de către CNAIR pentru eventualii contravenienţi. Participarea Poştei Române ca lider de proiect a oferit garanţia câştigării procedurii, având în vedere experienţa vastă pe care compania o are şi certitudinea prestării acestor servicii, în condiţiile impuse de CNAIR.

articolul original.

Cîțu îl atacă pe Câciu: In guvernul de astăzi de la București există oameni care au făcut propagandă pe bani pentru China

29 November 2022 at 07:40

Fostul prenier Florin Cîțu sustine ca, un ministru din Gvern a facut făcut propagandă pe bani pentru China. Este vorba despre ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, care a primit în trecut 25.000 de lei pentru articole în care a promovat compania de tehnologie chineză Huawei. Câciu este, în virtutatea funcției, membru al Consiliului Superior de Apărare a Țării.

”În 2021 am aprobat ordonanța 25 care exclude firmele din China din toate contractele cu statul român. România este singură țară din UE care a luat această decizie. Astăzi vedem că tot mai multe țări, cel mai recent UK, decid să meargă în această direcție.

Din păcate, în guvernul de astăzi de la București există oameni care au făcut propagandă pe bani pentru China. Când astfel de oameni sunt puși (și acceptați de instituțiile statului) să ia decizii în numele nostru, să nu ne mire că situația economică este dezastruaosa.

Aceasta este încă o diferența majoră cu guvernările liberale din 2020 și 2021. Guvernările liberale nu ar fi permis niciodată ca cineva care a lucrat pentru propagandă chineză să facă parte din echipa guvernamentală.

Toate dictaturile au un termen de expirare. Poate se aude și la noi pentru că și aici sunt mulți care prefera un astfel de regim.”, scrie Cîțu, pe Facebook.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a primit în trecut 25.000 de lei pentru articole în care a promovat compania de tehnologie chineză Huawei. Câciu este, în virtutatea funcției, membru al Consiliului Superior de Apărare a Țării.

articolul original.

USR Dolj: Petiția online “Alocație din prima zi!” devine inițiativă legislativă

28 November 2022 at 17:13

Inițiator petiție Andrei Pătru, membru USR Dolj: „Prin acest proiect, orice nou-născut va primi alocația care i se cuvine încă din primele zile de viață”

Petiția online „Alocație din prima zi!”, inițiată la începutul acestui an de Andrei Pătru, membru USR Dolj, a fost depusă sub forma unui proiect de lege, luni, în Parlament, de către senatorii USR Ștefan Pălărie și Anca Dragu.

Proiectul de lege prevede ca statul să acorde alocație nou-născuților încă din prima zi de naștere.

”Prin acest proiect, orice nou-născut va primi alocația care i se cuvine încă din primele zile de viață, reparându-se nedreptatea anterioară de a nu fi alocați acești bani de la stat pentru luna în care acesta a venit pe lume. Acest lucru va ajuta în plus părinții care se confruntă cu dificultăți financiare, mai ales în primele luni după nașterea unui copil”, spune Andrei Pătru, membru USR Dolj.

Beneficiul direct şi imediat al unei asemenea modificări este creşterea veniturilor proaspeţilor părinţi cu o sumă de bani consistentă, care este reprezentată de perioada dintre ziua naşterii şi ultima zi a lunii respective.

”Propunerea depusă azi de mine și colega Anca Dragu spune ferm că alocația se cuvine din prima zi de viață a copilului și va fi plătită în maxim 30 de zile. E absurd să le ceri părinților să stea cu mâna întinsă cu hârtii, tocmai în acele zile, ca să nu piardă banii care li se cuvin.” declară Ștefan Pălărie, senator USR.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, fiind prima cameră care se va pronunța. (https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b775&an_cls=2022).

articolul original.

Niculae Bădălău, arest preventiv pentru 30 de zile

28 November 2022 at 13:14

Judecătorii Curții de Apel București au decis arestarea pentru 30 de zile a lui Niculae Bădălu, potrivit surselor G4Media.ro.

Elena Matache, inculpată în același dosar, va fi plasată în arest la domiciliu.

Niculae Bădălău a fost adus încătușat la Curtea de Apel București.

Fostul baron PSD este acuzat de trafic de influență și dare de mită. Procurorii DNA susţin că Bădălău i-ar fi promis 170.000 de euro unui primar pentru un contract de un milion de euro care ar fi urmat să ajungă la o firmă a copiilor săi.

articolul original.

Klaus Iohannis: Klaus Iohannis, în fața liderilor NATO: Trebuie să garantăm securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre în ansamblu

28 November 2022 at 12:48

„Suntem în fața unui test istoric”, spune Klaus Iohannis despre războiul din Ucraina, în timpul discursului ținut la Reuniunea Liderilor de la München. El face un apel la unitate în fața liderilor NATO, informează Mediafax.

„Prezența dumneavoastră la București evidențiază rolul cheie al României, ca promotor activ al securității și stabilității, la granița a două zone de importanță strategică pentru securitatea europeană, euro-atlantică și globală: regiunea extinsă a Mării Negre și Balcanii de Vest. Războiul irațional declanșat de Rusia la 24 februarie nu este doar o agresiune împotriva Ucrainei, ci un atac frontal împotriva valorilor și principiilor noastre fundamentale, care susțin arhitectura de securitate euro-atlantică. Ne confruntăm acum cu un test istoric al forței noastre colective, al hotărârii și al valorilor noastre democratice.

La nouă luni de la începutul conflictului din Ucraina, unele lecții au devenit evidente. Două rezultate particulare sunt deja foarte clare. În primul rând, parteneriatul nostru transatlantic a ieșit mai puternic din această criză. În al doilea rând, regiunea Mării Negre și-a demonstrat importanța strategică pentru securitatea euro-atlantică și stabilitatea globală”, spune Klaus Iohannis la Reuniunea Liderilor de la München, informeaza storipesurse.ro.

El afirmă că „unitatea transatlantică a oferit o surpriză strategică Rusiei”.

„Comunitatea euro-atlantică iese mai puternică și mai robustă din această criză. Suntem mai uniți și mai determinați să ne protejăm valorile noastre fundamentale: democrația, drepturile omului, statul de drept și dreptul fiecărei națiuni de a-și alege prietenii și aliații.

Unitatea înseamnă, de asemenea, solidaritate. Solidaritatea noastră cu Ucraina trebuie să continue, în mod coordonat. Toți partenerii ar trebui să continue să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a-și apăra suveranitatea și democrația, atâta timp cât este nevoie. România, în calitate de stat membru NATO și UE cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, a fost în prima linie a răspunsului la această criză multidimensională provocată de agresiunea Rusiei: gestionarea fluxului de peste 2,9 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în România, asigurarea livrării de asistență umanitară substanțială din partea României și a altor țări și facilitarea tranzitului de cereale și alte produse agricole ucrainene pentru a preveni o criză alimentară globală – peste 8,4 milioane de tone au tranzitat România. Aceste eforturi de sprijin ar trebui să rămână prioritare pe agenda transatlantică”, adaugă șeful statului.

Totodată, Iohannis apreciază că „summitul istoric al NATO de la Madrid a fost un punct de cotitură pentru o descurajare și o apărare mai puternică și mai coerentă pe flancul estic al NATO”.

„Noul Concept Strategic a recunoscut Marea Neagră ca o regiune de importanță strategică pentru Alianță, așa cum noi, în România, susținem de mult timp. Un răspuns adecvat la provocările cu care ne confruntăm cu toții trebuie să fie construit în jurul obiectivului de creștere a rezilienței Aliaților, a statelor membre UE, dar și a partenerilor noștri vulnerabili, în special în regiunea Mării Negre. Mă bucur să constat că formate de cooperare regională precum București 9 și Inițiativa celor trei mări și-au adus contribuția substanțială în acest sens. Folosesc acest prilej pentru a-mi exprima recunoștința față de aliații și prietenii noștri care și-au dovedit unitatea și solidaritatea, asigurând cea mai substanțială prezență militară aliată de până acum în regiunea Mării Negre și pe întregul Flanc Estic. Regiunea Mării Negre a fost mult timp principala țintă a comportamentului agresiv al Rusiei și a sondării angajamentului nostru față de securitatea și stabilitatea regională. Am văzut acest lucru odată cu războiul din Ucraina. În plus, țări precum Republica Moldova și Georgia sunt cele mai vulnerabile la consecințele acestui război”, menționează Iohannis.

Klaus Iohannis a făcut apel la dezvoltarea de politici pe termen lung de sprijin pentru Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

„Sprijinul nostru ar trebui să asigure că aceste țări devin autosuficiente și capabile să facă față provocărilor hibride. Ca parte a deciziilor îndrăznețe de sprijinire a partenerilor noștri, Ucrainei și Republicii Moldova li s-a acordat statutul de candidat la Uniunea Europeană, în timp ce perspectiva europeană a Georgiei a fost recunoscută. România a fost, în mod tradițional, unul dintre cei mai mari susținători ai legăturilor mai strânse dintre Uniunea Europeană și aceste țări. De asemenea, în sprijinul Republicii Moldova, am lansat, alături de Germania și Franța, Platforma de Sprijin pentru Moldova, pentru a mobiliza asistența financiară din partea comunității internaționale și pentru a susține reformele necesare pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În același timp, România îi asigură între 80% și 90% din necesarul de energie electrică. Un ultim aspect – trebuie să luăm în considerare beneficiul cooperării transatlantice pe termen lung. Îmbinând coordonarea și complementaritatea, vom asigura adaptarea cu succes a relației transatlantice la realitățile, provocările și oportunitățile actuale. Ca o condiție prealabilă, trebuie să garantăm securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre în ansamblu”, încheie Iohannis.

articolul original.

Craiova: Restricţiile de circulaţie de 1 Decembrie

28 November 2022 at 11:22
ziua unirii, craiova, jandarmi

Cu ocazia desfășurării manifestărilor dedicate celebrării Zilei Naționale a României, Primăria Municipiului Craiova anunță că, în data de 01.12.2022, in tervalul orar 06:00 – 14:30, se va închide circulația rutieră pe următoarele străzi:

  • str. Popa Şapcă;

  • str. A.I. Cuza, tronsonul cuprins între intersecţia cu str. Unirii şi intersecţia cu str. Arieş;

  • Calea Unirii, tronsonul cuprins între intersecţia cu str. Mihai Viteazul şi intersecţia cu str. A.I. Cuza.

Accesul în zona restricţionată va fi permis pentru autovehiculele cu regim prioritar, pentru riveranii care nu au alt acces către proprietate, precum şi pentru vehiculele care transportă persoane cu dizabilități.

Traficul rutier, în zona şi perioada menţionate, va fi deviat pe arterele adiacente.

În situația în care autovehiculele staționate în zonele restricționate sau în parcările adiacente acestor zone obstrucționează buna desfășurare a manifestărilor, aceste autovehicule vor fi ridicate și reamplasate în zonele aflate în imediata apropiere.

Solicităm conducătorilor auto să circule cu atenție și să se conformeze semnalizărilor rutiere ce vor fi instituite.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

SERVICIUL IMAGINE

PRIMĂRIA CRAIOVA

articolul original.

Politia Locala Craiova a trecut la demolări de clădiri ilegale

28 November 2022 at 10:45
Politia Locala Craiova a trecut la demolări de clădiri ilegale, construcție executată fără forme legale, pe terenul aflat în proprietatea Municipiului Craiova și în administrarea RAADPFL Craiova, pe bulevardul Nicolae Romanescu.
Potrivit reprezentantilor Politiei Locale Craiova, la această oră, angajații R.A.A.D.P.FL. Craiova, împreună cu deținătorii construcției, pun în executare actul administrativ de desființare a acesteia și eliberarea terenului aflat în proprietatea Municipiului Craiova.”

Foto: Facebook/Poliția Locală a Municipiului Craiova

articolul original.

Organizația Femeilor Liberale Dolj îşi alege noua conducere

28 November 2022 at 10:03

Organizaţia Femeilor Liberale a Partidului Naţional Liberal Filiala Dolj îşi alege noul Birou Politic Judeţean marți, 29.11.2022, orele 18:00, în cadrul şedinţei Comitetului de Coordonare Judeţean al OFL Dolj, eveniment ce va avea loc la Ramada Plaza, sala „Constantin Brâncuși”, în prezenţa a 400 de delegate.

Alături de femeile liberale din Dolj se vor afla invitate din structura de conducere naţională a Organizaţiei Femeilor Liberale a PNL, Daniela Nicolescu – secretar general OFL, deputatul Cristina Trăilă dar și colegi din cadrul Biroului Politic Judeţean al PNL Dolj

Şedinţa va avea următoarea ordine de zi:

1. Validarea prezenţei statutare a reuniunii;
2. Alegerea secretariatului tehnic al şedinţei;
3. Cuvântul invitaților;
4. Prezentarea raportului de activitate al Biroului Politic Judeţean al OFL Dolj;
5. Alegerea Biroului Politic Judeţean al OFL Dolj.

Conform regulamentului privind organizarea şi funcţionarea organizaţiilor OFL, Biroul Politic Judeţean va fi compus din:

Președinte;

2 Prim-vicepreședinți;
10 Vicepreședinți;
22 Membri;
1 Trezorier;
1 Președinte Comisia Județeană de Regulament și Statut;
1 Președinte Curtea Județeană de Arbitraj.

Biroul de presă al PNL Dolj

articolul original.

Dolj: Au început competițiile în cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar

28 November 2022 at 09:57

În perioada 26-27 noiembrie 2022 s-au desfășurat etapele județene ale Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar la disciplinele badminton si volei. Competiția a reunit aproximativ 100 de participanți din ciclul gimnazial, atât elevi legitimați, cât și elevi nelegitimați sportiv, gazde fiind Școala Gimnazială „Traian” Craiova pentru badminton, respectiv Colegiul Național „Nicolae Titulescu” Craiova pentru volei.

Olimpiada națională a sportului școlar urmărește dezvoltarea armonioasă a elevilor prin educație fizică, educație igienico-sanitară și practicarea sportului de masă, favorizarea socializării, cu forma sa – integrarea socială a elevilor/copiilor, dar și cultivarea în rândul copiilor și a elevilor a spiritului de disciplină, de fair-play, de eliminare a violenței din sport, prin practicarea organizată și sistematică a sportului de masă.

La badminton s-au obținut următoarele rezultate:

FETE: Locul I – Mărgineanu Ioana Alessia – Colegiul Național „Frații Buzești”, Locul II – Petreanu Laura, Școala Gimnazială „Traian”, Locul III – Apostol Giulia Maria, Școala Gimnazială „Elena Farago”, Mențiune – Șuiu Maia Gabriela, Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica” Craiova.

BĂIEȚI: Locul I – Gîrgel Cezar, Colegiul Național „Frații Buzești”, Locul II – Zeveleanu Andrei-Cosmin, Școala Gimnazială „Traian”, Locul III – Prodan Ionuț Ștefan, Școala Gimnazială „Elena Farago”, Mențiune -Trif Marius, Școala Gimnazială „Anton Pann” Craiova.
La volei s-au obținut următoarele rezultate:
Feminin:

Locul I – Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan” Craiova
Locul II – Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica”Craiova
Locul III – Liceul de Arte „Marin Sorescu”Craiova
Locul IV – Școala Gimnazială „Traian” Craiova

Masculin:

Locul I Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan” Craiova
Locul II Colegiul Național „Frații Buzești”Craiova
Locul III Liceul de Arte „Marin Sorescu” Craiova

La volei, echipele ce vor reprezenta județul nostru la etapa zonală vor fi desemnate în urma unui meci de baraj disputat între echipele Colegiului Național „Nicolae Titulescu” Craiova și Colegiului Național Pedagogic „Ștefan Velovan” Craiova. Câștigătorii vor reprezenta județul Dolj la etapa națională.

articolul original.

Daniel Gheba ( USR): Fermierii care vor efectua tratamente fitosanitare fără o anumită autorizație vor fi pasibili cu închisoarea de la 1 la 5 ani

28 November 2022 at 08:45

Fermierii care vor efectua tratamente fitosanitare fără o anumită autorizație vor fi pasibili cu închisoarea de la 1 la 5 ani, a scris deputatul USR, Daniel Gheba, pe pagina de Facebook.

”Micii agricultori, în pericol!

De câteva zile, MADR a lansat în dezbatere publică o OUG care a stârnit numeroase reacții negative. Fermierii care vor efectua tratamente fitosanitare fără o anumită autorizație vor fi pasibili cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Practic, nu se ține cont de exploatațiile agricole cu formă juridică și cele fără formă juridică( fermele de subzistență).Din sursele asociațiilor de fermieri mici și mijlocii, la baza acestui act a stat lobby-ul LAPAR. De acest act normativ vor fi afectați foarte mulți agricultori! Proiectul legislativ nu prevede nici măcar o formă de tranziție necesară!
Această OUG va duce la stoparea activității de către micile ferme, care vor trebui să vândă sau să arendeze. În urma discuțiilor purtate cu fermierii mici și mijlocii se impun câteva soluții pertinente:
1.Eliminarea articolului 65 din OUG care pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani efectuarea de tratamente fitosanitare fără autorizație
2. Direcțiile Agricole Județene ar trebui să organizeze cursuri pentru fermieri în baza cărora, aceștia să primească certificate conforme legislației pentru a proceda la acțiunile de erbicidare.”

articolul original.

PSD cere demisia lui Bădălău

28 November 2022 at 08:24

PSD consideră că în contextul în care DNA a început o anchetă penală şi a dispus reţinerea domnului Niculae Bădălău, acesta nu îşi mai poate continua activitatea la Curtea de Conturi a României. Prezenţa sa în această funcţie ar afecta grav credibilitatea instituţiei, a transmis PSD.

Potrivit reeprezentantlor PSD,  demisia sa ar reprezenta cea mai bună cale pentru protejarea imaginii unei instituţii fundamentale a statului român.

Social-democrat Niculae Bădălău a fost reținut, pentru 24 de ore, de procurorii DNA, într-un dosar de coruptie.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpaților:

BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:
– dare de mită, în formă continuată,
– trafic de influență,

Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

articolul original.

Niculae Bădălău, reținut de DNA într-un dosar de corupție

27 November 2022 at 19:20

 Social-democrat Niculae Bădălău a fost reținut, pentru 24 de ore, de procurorii DNA, într-un dosar de coruptie.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpaților:

BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:
– dare de mită, în formă continuată,
– trafic de influență,

Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.
În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.
În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.” 

articolul original.
❌