Normal view

There are new articles available, click to refresh the page.
Ieri — 27 May 2023Constanteanul

Expoziție interactivă, SOURCE(s) d’ART, la Colegiul Regina Maria Constanța, în parteneriat cu Asociația Heritage & Civilisation

Reporter: Redactia Online
27 May 2023 at 11:45
Expoziție interactivă SOURCEs d<!--googleoff: all--><p id=Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

„Collectio canonum Dionysio-Hadriana”, canoanele primului Sinod Ecumenic de la Niceea, lansate la Constanța

Reporter: Redactia Online
27 May 2023 at 11:30
Collectio canonum DionysioHadriana canoanele primului Sinod Ecumenic de la Niceea lansate la Constanța

Luni, 29 mai 2023, de la ora 10.00, cu binecuvântarea și în prezența IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în sala Magna a Palatului Arhiepiscopal, str. Arhiepiscopiei, nr. 23, se desfășoară conferințele „Collectio canonum Dionysio-Hadriana”, „Primul Sinod de la Niceea din anul 325” și „Mitropolitul Marcus al Tomisului”, susținute de către Acad. Prof. Constantin Barbu.

În cadrul evenimentului vor fi lansate 30 de lucrări, în 72 de volume. Toate cărțile sunt din „Collectio canonum Dionysio-Hadriana”, cuprind canoanele primului Sinod Ecumenic de la Niceea, din anul 325, și în manuscrise este menționat numele Mitropolitului Marcus al Tomisului; manuscrisele datează din anii 550, 801, 875, 890.

Numele lui Dionysius Exiguus apare scris în aur. Manuscrisele se află în vechile capitale ale imperiilor (Imperiul Merovingian, Imperiul Carolingian), în Vatican. Un manuscris este executat în scriptoriul de la Fulda.

Evenimentul este organizat de către Academia Tomitana, în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului și cu Asociația Studenților Creștini-Ortodocși Români, filiala Constanța.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Expoziție de carte și grafică vectorială „Constanța viitorului”, la Centrul Multifuncțional Educativ Pentru Tineret „Jean Constantin”

Reporter: Redactia Online
27 May 2023 at 04:02
Expoziție de carte și grafică vectorială Constanța viitorului la Centrul Multifuncțional Educativ Pentru Tineret Jean Constantin

La inițiativa Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu” din cadrul Universității ,,Ovidius” Constanța, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Tomis” Constanța și Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, prin Centrul Multifuncțional Educativ Pentru Tineret „Jean Constantin”, se va vernisa, luni, 29 mai 2023, cu începere de la ora 19.00, expoziția de carte și grafică vectorială „Constanța viitorului”.

Evenimentul expozițional care va fi găzduit de Centrul Multifuncțional Educativ Pentru Tineret „Jean Constantin”, în perioada 29 mai – 04 iunie 2023, va fi deschis publicului conform programului de vizitare (luni – vineri: 10.00-17.00, sâmbătă – duminică: 12.00 – 20.00).

Coordonatorii manifestării sunt: dr. Mădălina Nicolae, Șef Serviciu de Relații cu Utilizatorii – Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu”  și profesor Alexandrina Macarov – Liceul Tehnologic „Tomis”.

La vernisaj vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Florentina Nicolae – Directorul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”, dr. Ștefania-Laura Abibula-Stroe – Directorul General al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, conf. univ. dr. Ovidiu Felipov – Facultatea de Arte Constanța, Alexandrina Macarov – prof. coordonator Liceul Tehnologic ,,Tomis” și dr. Mădălina Nicolae – Șef Serviciu de Relații cu Utilizatorii – Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu” .

Specialiștii Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu” au selectat cele mai vechi și noi cărți dedicate Constanței, pentru a-i promova istoria și cultura, iar elevii Liceului Tehnologic „Tomis”, clasele a IX-a și a X-a, specializarea tehnician operator procesare text/imagine, au realizat 24 de tablouri, folosind grafica vectorială în Corel Draw, imaginându-și un oraș plin de culoare, modern și conectat la tehnologia viitorului. Cei implicați în realizarea și organizarea acestei expoziții și-au propus să transmită tuturor celor interesați povestea Constanței, așa cum a fost și cum tinerii visează să o transforme.

Expoziția se află, în prezent, la Fondul documentar din cadrul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Asfaltarea intersecției de la City Park Mall va fi făcută pe timpul nopții

Reporter: Redactia Online
27 May 2023 at 03:57
Asfaltarea intersecției de la City Park Mall va fi făcută pe timpul nopții

Reprezentanții Primăriei Constanța au anunțat că reabilitarea și modernizarea bulevardului Alexandru Lăpușneanu avansează, iar pentru executarea lucrărilor de asfaltare, intersecția bulevardului Alexandru Lăpușneanu cu strada Soveja (zona City Park Mall), va fi închisă circulației rutiere timp de 2 nopți:– în perioada 29.05.2023, ora 22:00 – 30.05.2023 – ora 05:00– în perioada 30.05.2023, ora 22:00 – 31.05.2023 – ora 05:00.

Lucrările de asfaltare se vor derula pe timpul nopții pentru a nu îngreuna circulația rutieră pe aceasta arteră intens circulată.Constănțenii sunt rugați să evite această intersecție în intervalul orar menționat.

,,Facem apel către participanţii la trafic să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să manifeste atenţie sporită în zonele în care se execută lucrări,” au transmis reprezentanții Primăriei municipiului Constanța.

,,Traseul cuprins între Gara CFR și stațiunea Mamaia va fi complet reconfigurat prin proiectul de îmbunătățire a mobilității în municipiul Constanța, între Gara CFR și stațiunea Mamaia (b-dul 1 Decembrie 1918 și b-dul Alexandru Lăpușneanu).În ceea ce privește amenajările urbane, este vorba despre stații de transport public modernizate, mobilier urban inteligent alimentat de energie solară prevăzut cu senzori pentru măsurarea calității aerului, sisteme de informare cetățeni cu mesaje variabile, o rețea nouă de iluminat public pentru carosabil, iluminat smart la trecerile pentru pietoni, spații verzi și sistem de irigații,” au mai precizat reprezentanții primăriei.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

Investiție de 1,5 milioane euro pentru extinderea și reabilitarea Grădiniței „Zig-Zag” din Ovidiu

Reporter: Redactia Online
27 May 2023 at 03:47
Investiție de 15 milioane euro pentru extinderea și reabilitarea Grădiniței ZigZag din Ovidiu

În data de 24 mai 2023 Grădinița „Zig-Zag” din localitatea Ovidiu, județul Constanța, a intrat într-un amplu proces de modernizare prin programul România Eficientă, derulat de Energy Policy Group și susținut de OMV Petrom, sponsorul oficial, au anunțat reprezentanții autorității locale.

Construită în anii ’50, grădinița va beneficia de lucrări pentru creșterea performanței energetice, pentru a fi adusă la cerințe nZEB (clădire cu un consum de energie aproape zero) și de lucrări de consolidare și de extindere a capacității. Investițiatotală se ridică la circa 1,5 milioane de euro.În prezent, Grădinița „Zig-Zag” se află într-o stare avansată de uzură și se confruntă cu următoarele probleme: deficiențe structurale ale clădirii, lipsa termoizolației, tâmplărie exterioară uzată, sistem de producere a căldurii vechi și ineficient, instalații sanitare de apă și canalizare depășite fizic, lipsa sistemelor de ventilație sau de climatizare, instalație electrică neadaptată nevoilor actuale etc. și necesită lucrări de consolidare.După renovare, clădirea va trece din clasa de eficiență energetică E(limita inferioară fiind clasa G) în cea mai înaltă clasă energetică (A). Consumul total anual de energie va fi diminuat cu peste 60%, iar nivelul emisiilor de carbon, de circa șase ori. Unitatea școlară va fi dotată cu sisteme de producere a energiei din surse regenerabile, respectiv panouri fotovoltaice și pompe de căldură. De asemenea, proiectul prevede extinderea clădirii grădiniței.

Principalele lucrări cuprinse în proiectul de creșterea performanței energetice sunt:• Termoizolarea pereților exteriori;• Înlocuirea tâmplăriei existente cu una performantă energetic;• Termoizolarea pardoselii;• Înlocuirea instalației de încălzire cu un sistem de tip hibrid (pompe de căldură, centrală pe gaz și încălzire în pardoseală);• Înlocuirea instalației de producere a apei calde menajere;• Montarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură;• Montarea unui sistem de producere a energiei electrice din panouri fotovoltaice;• Înlocuirea sistemului de iluminat cu unul performant, bazat pe LED-uri;• Înlocuirea instalației electrice;• Înlocuirea tâmplăriei interioare;• Finisaje.

„Mă bucură să văd că programul România Eficientă devine un model în domeniul eficienței energetice.Demonstrăm astfel că putem reduce consumul de energie și să ameliorăm în același timp confortul termic din clădirile pe care le modernizăm. Contribuim astfel și la educația pentru un consum responsabil al resurselor naturale, pentru că elevii și preșcolarii care învață în noile săli de clasă modernizate devin ambasadori ai schimbării” a declarat ChristinaVerchere, CEO OMV Petrom.

„După cele două proiecte ample și inovatoare de renovare nZEBrealizate până acum în județul Prahova, ne bucurăm că am deschis un nou șantier, de data aceastaîn județul Constanța.Spre deosebire de investițiile anterioare, la grădinița din Ovidiu vom executa și lucrări de consolidare a clădirii, care este veche de circa 70 de ani, precum și de extindere a acesteia. Va fi din nou un proiect provocator, însă cu atât mai mult vrem să demonstrăm cum, prin tehnologiile actuale, clădirile vechi pot fi transformate în spații moderne și foarte performante energetic. În plus, vom crea condiții mult mai bune de joacă, studiu și odihnă pentru aproximativ 100 de copii preșcolari, ceea ce ne oferă o satisfacție aparte” a spus Radu Dudău, Președinte EPG și coordonator al programului România Eficientă.

Grădinița „Zig-Zag” este cea de-a treia unitate de învățământla nivel naționalintrată în proces de eficientizare energetică la nivel nZEB prin programul România Eficientă. Prima unitate școlară renovată nZEBa fost Liceul Tehnologic Energetic „Elie Radu” din Ploiești, unde lucrările în valoare de un milion de euro s-au finalizat în aprilie 2022. Cea de-a doua unitate este Școala Gimnazială Liliești – Băicoi (jud. Prahova), reabilitată energetic și modernizată printr-o investiție de aproximativ 1,6 milioane de euro și inaugurată în martie 2023.

Pentru mai multe informatii puteti vizita sursa acestui articol de stiri.

❌
❌