ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022BZI

Un nou nume pe lista remanierilor. Virgil Popescu, Ministrul Energiei, va fi schimbat din funcţie

8 August 2022 at 11:29
image

Mai multe surse politice afirmă că premierul Nicoale Ciucă ar pregăti mai multe remanieri din Guvern. Al treilea ministru despre a cărui remaniere se vorbește este Virgil Popescu, Ministrul Energiei. Au fost voci care au contestat unele măsuri luate, însă schimbării ministrului Popescu s-ar opune însuși președintele Iohannis.

Printre numele înaintate propunerii de remaniere până la această oră se află și cel al lui Vasile Dîncu care va fi remaniat din Guvern de la Ministerul Apărării, dar și cel al lui Eduard Novak de la UDMR.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, va fi schimbat din funcție

În urma evaluărilor făcute, cabinetul lui Nicolae Ciucă se reînoiește, iar fiecare partid al coaliţiei, PNL, PSD, UDMR, schimbă câte unul din miniştrii în funcţie. Sursele politice precizează că din partea PNL, pentru înlocuire va fi propus Virgil Popescu.

Ministrului Virgil Popescu îi este reproșat că nu a gestionat bine întreaga problemă a prețurilor mari la energie, a fost acuzat că a plătit cu întârziere sumele către companii, și că a fost implicat în scandalul legat de preţul carburanţilor.

De altfel, Vasile Dîncu urmează să fie remaniat și el din Executiv, după ce președintele Klaus Iohannis ar fi cerut acest lucru. Încă actualului ministru îi sunt reproșate mai multe probleme, printre care atribuirea unui contract de modernizare a bazei de la Kogâlniceanu unei firme care are legături cu un oligarh rus.

Încă de la începutul conflictului din Ucraina, de la 24 februarie, Vasile Dîncu a făcut mai multe declarații care nu au fost pe placul unor lideri politici. Acesta afirma că Marea Neagră este blocată din cauza unor câmpuri de mine și că există o îngrijorare internațională

„În aceste momente, marea este blocată, există şi informaţii legate de existenţa unor câmpuri de mine desprinse din zona litoralului. Sigur că există şi o îngrijorare internaţională legată de această chestiune, se discută deja, la ultima întâlnire a Comitetului de afaceri externe unde au participat şi miniştri apărării săptămâna trecută, s-a discutat deja de operaţiuni nu numai de deminare a Mării Negre unde într-un fel sau altul România, Turcia şi Bulgaria eram şefi de filă(…)”, explica ministrul Vasile Dîncu în urmă cu câteva luni.

Ministrul Sporturilor, Eduard Novak, va fi dat afară din Guvern

Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă a anunțat că mai mulţi miniştri neperformanţi sau care au fost implicaţi în scandaluri vor fi daţi afară. Conform surselor politice, pe lista remanierilor se află trei nume, iar Eduard Novak se află printre ele. Eduard Novak, ministru al Sportului, este persoana desemnată de partidul Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), cu toate că liberalii aveau în plan să plece Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Se pare că ministrul Novak nu a avut un rezultat prea bun la evaluare, lui imputându-se mai multe scandaluri în care a fost implicat în cele şase luni de mandat. Printre acestea, amintim de momentul în care aflat într-o emisiune TV, Eduard Novak ori nu a ştiut, ori nu a dorit să continue versurile imnului României, deși a fost rugat de moderator să o facă.

Apoi, opinia publică a mai fost ofensată de Novak, după ce, întors în ţară de la Campionatul de Nataţie de la Budapesta, nu l-a menţionat pe Robert Glință, deşi acesta era prezent la aeroport.

Totodată, sursele mai spun că ministrul nu are o imagine prea bună nici măcar în interiorul propriului partid, în UDMR, acolo unde de multe ori a ofensat conducerea formaţiunii politice.

Acum însă, pe lista remanierilor lui Nicolae Ciucă se află și al treilea nume, și anumeVirgil Popescu, ministrul Energiei, care ar putea fi schimbat din funcție.

articolul original.

Ministrul PSD al Apărării, Vasile Dîncu, ar putea fi remaniat din Guvernul Ciucă

8 August 2022 at 11:18
image

Sunt multe surse politice care afirmă că premierul Nicoale Ciucă ar pregăti mai multe remanieri din Guvern. Printre numele înaintate se află și cel al lui Vasile Dîncu care va fi remaniat din Guvern de la Ministerul Apărării. Momentan, sursele susțin că președintele Klaus Iohannis este cel care ar fi cerut remanierile.

Recent s-a vorbit despre remanierea lui Eduard Novak de la UDMR, iar lista continută cu remanierea unui PNL-ist. Nu se cunoaște cu exactitate numele ministrului din PNL care ar urma să fie dat afară din Guvern, deși unele voci inclină spre ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, remaniat din Guvern?

Așa cum susțin sursele politice zilele ministrlui Apărării în Guvern par a fi numărate. Vasile Dîncu urmează să fie remaniat din Executiv după ce președintele Klaus Iohannis ar fi cerut acest lucru. Încă actualului ministru i se reproșează mai multe probleme printre care atribuirea unui contract de modernizare a bazei de la Kogâlniceanu unei firme care are legături cu un oligarh rus. De la începutul conflictului din Ucraina, Vasile Dîncu a făcut mai multe declarații care nu au fost pe placul unor lideri politici. Acesta susținea că Marea Neagră este blocată din cauza unor câmpuri de mine și că există o îngrijorare internațională

În aceste momente, marea este blocată, există şi informaţii legate de existenţa unor câmpuri de mine desprinse din zona litoralului. Sigur că există şi o îngrijorare internaţională legată de această chestiune, se discută deja, la ultima întâlnire a Comitetului de afaceri externe unde au participat şi miniştri apărării săptămâna trecută, s-a discutat deja de operaţiuni nu numai de deminare a Mării Negre unde într-un fel sau altul România, Turcia şi Bulgaria eram şefi de filă. (…) explica ministrul Vasile Dîncu în urmă cu câteva luni.

Sunt și alte momente în care Vasile Dîncu a făcut unele declarații care nu au convenit liberalilor sau președintelui Iohannis. Una peste alta, sunt și alte tensiuni în coaliție legate de mai multe declarații și de reacția UDMR în scandalul discursului lui Viktor Orban.

Alexandru Muraru, declarații controversate despre rotativa guvernamentală

Unul dintre momentele de tensiuni din coaliție a apărut în momentul în care Alexandru Muraru, fratele ambasadorului României în SUA și un apropiat al președintelui Iohannis a menționat faptul că rotativa guvernamentală ar putea să nu se întâmple. Președintele PNL Iași și deputat PNL, Muraru consideră că în contextul dificil pe care-l traversează România nu este oportun să existe un conflict intern în PSD legat de nominalizarea unui eventual premier. Nicolae Ciucă ar trebui să stea în fruntea Executivului:

„România nu a avut niciodată un scenariu din acesta, al unei retrageri negociate din postul de premier. Într-adevăr problema schimbării premierului în mai-iunie anul viitor apare în protocolul coaliţiei. Însă personal cred că trebuie să vedem cum va arăta situaţia geopolitică la momentul acela, pentru că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea graniţelor României nu cred că fi un semnal bun. (..)” arată Alexandru Muraru

În încheiere menționăm că vom vedea dacă Vasile Dîncu va fi remaniat din Guvern și cine va fi numit în locul acestuia. Vom vedea dacă coaliția se va dinamita cu această remaniere.

articolul original.

Viceliderul deputaților PSD, Silviu Macovei: Chiar vrea PNL să rămână singur la guvernare? (P)

8 August 2022 at 10:56
image

Viceliderul deputaților PSD, ieșeanul Silviu Macovei desființează declarațiile hazardate ale lui Alexandru Muraru, președintele PNL Iași prin care își manifesta dorința ca PNL să nu mai cedeze funcția de premier anul viitor (așa cum era stipulat în protocolul Coaliției).

Efortul lui Alexandru Muraru de la PNL Iași de a face ceva valuri la București și prin presa centrală a dus, nici mai mult, nici mai puțin, la ideea că PNL ar cam vrea să încalce protocolul coaliției și să nu mai respecte rotația premierilor. Această condiție fundamentală a susținerii guvernului Ciucă (după eșecul colosal al liberalilor cu Cîțu) a făcut posibilă rămânerea PNL în apropierea arcului guvernamental. Altfel, dacă se respecta numărul de voturi ale partidelor, PSD ar fi trebuit să dea premierul de la bun început.  Deputatul Silviu Macovei nu consideră că ar trebui luată foarte în serios declarația lui Muraru, aceasta nefiind decât o voce izolată:

„Dacă nu s-ar fi văzut din satelit că PNL Iași este în disoluție (cu președintele CJ și primarul trimiși în judecată pe multe dosare penale), că nu contează la Centru și că nu au soluții pentru ieșeni, aș fi crezut că liberalii fac toate eforturile să rămână singuri la guvernare. Mai ales după ce au luat apărarea UDMR în cazul discursului rasist și antieuropean al lui Viktor Orban de la Tușnad. Însă, mi-e greu să cred asta… Probabil, cea mai simplă explicație este că declarația nefericită, singură și tristă a liberalului ieșean Muraru este doar o încercare timidă de a fi băgat în seamă și de a conta înainte să dispară filiala în neantul electoral.”

articolul original.

Alexandru Rafila îi îndeamnă pe români să își ia de urgență pastilele cu iod din farmacii. Suntem în pericol nuclear?

8 August 2022 at 10:43
image

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a intervenit în mod public și i-a îndemnat pe români să meargă în farmacii, pe baza rețetei medicale emisă de medicii de familie, să își ia pastilele cu iod.

Pastilele de iodură de potasiu au ajuns şi la DSP Iași unde se aflau, în luna mai, în depozite. Pastilele cu iod sunt recomandate în vederea unui tratament în cazul unui incident nuclear.

Alexandru Rafila, indemn pentru români pentru a achiziţiona pastile cu iod

Într-o intervenție oficială, Alexandru Rafila i-a îndemnat pe românii sub 40 de ani să se ducă ”cât mai repede” să-și achiziționeze pastilele de iodură de potasiu, pastile folosite în cazul unui incident nuclear. Ministrul Sănătății a subliniat faptul că la nivel național sunt peste 2500 de farmacii care au în posesie astfel de pastili. Acesta a menţionat faptul că sistemul e funcţional şi că oamenii trebuie să apeleze la acesta pentru a se folosi de ajutor:

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus luni Rafila, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor.

Legat de cerere, ministrul Sănătății explică faptul că cererea nu este nici mare nici mică dar că pe măsură ce evenimentele capătă o altă turnură în Ucraina este de așteptat ca cererea să crească. Iodura de postasiu are beneficii limitate şi poate fi periculoasă dacă nu este folosită conform prospectului. Medicii atrag atenţia ca iodura de potasiu nu este remediul universal antiradiaţii. Ea este foarte eficientă în prevenirea patologiilor endocrinologice cum ar fi cancerul tiroidian, dar nu protejează şi asupra altor afecţiuni ce pot fi cauzate de radiaţii.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost atacată. Este în pericol România?

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru bombardarea reînnoită a celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi sancțiuni internaționale împotriva Moscovei pentru „teroare nucleară”.

Organismul de pază nucleară al ONU a cerut încetarea imediată a tuturor acțiunilor militare în apropierea centralei, după ce aceasta a fost lovită de bombardamente sâmbătă seara, provocând oprirea unuia dintre reactoare și creând un „risc foarte real de dezastru nuclear”.

Centrala nucleară Zaporojie funcționează normal, conform rapoartelor lui Yevgeniy Balitsky , șeful administrației instalate de Rusia din regiunea ocupată Zaporizhzhia. Șeful companiei nucleare de stat din Ucraina Energoatom a cerut ca centrală să devină o zonă fără armată și a spus că ar trebui să existe o echipă de menținere a păcii prezente la fața locului. În acest context pare că România este momentan în siguranță față de o posibilă reacție nucleară. Cele două forțe beligerante s-au acuzat reciproc de lovituri la centrală. Momentan, informațiile venite din ambele tabere sunt contradictorii și informația nu a putut fi verificată din surse independente. Așadar, Alexandru Rafila i-a îndemnat pe români să achiziționeze pastile de iod, putând crea o panică printre cetățeni.

articolul original.

Moarte bizară la Mehedinţi. Un bărbat a fost găsit spânzurat, după ce în urmă cu două săptămâni îşi agresase sexual soacra sub ameninţarea sabiei

8 August 2022 at 09:44
image

Un bărbat din judeţul Mehedinţi ce şi-a violat cu sălbăticie soacra a fost dat dispărut pentru două săptămâni. Seara trecută însă, acesta a fost găsit spânzurat.

Anchetatorii pun în balanță și posibilitatea unei sinucideri.

Bărbat găsit spânzurat după ce şi-a agresat sexual soacra

Un bărbat de 45 de ani a fost găsit mort, după ce acum două săptămâni, în comună Bâlvănești, şi-a violat soacra. Femeia de 71 de ani, îngrozită, a fost ameninţată cu moartea, ginerele său folosindu-se de o sabie pentru intimidare. După ce a comis fapta, violatorul a fugit din zonă.

După căutări intense, seara trecută, în jurul orei 19.00, trupul bărbatului a fost găsit la marginea unei păduri din afara satului Pârgele, în stare avansată de putrefacție. Purtând aceleaşi haine ca în ziua oribilei fapte, acesta era spânzurat de un copac.

În acest caz, acum anchetatorii iau în calcul varianta sinuciderii, bărbatul simtandu-se vinovat de comiterea violului.

Se pare că individul a comis această faptă vrând să se răzbune, deoarece soţia sa, fiica bătrânei, nu ar fi vrut să se împace cu el. Bărbatul ar fi băut bine, s-ar fi dus şi ar fi ameninţat-o pe femeie cu o sabie, după care, profitând că era singură în casă, a violat-o.

„La data de 25 iulie a.c., ora 11.20 polițiștii din cadrul Secției Poliție Rurală Izvorul Bârzii au fost sesizați telefonic de către o femeie de 71 de ani, din județul Mehedinți, referitor la faptul că a fost victima unui viol. În urma verificărilor efectuate, a fost stabilit faptul că un bărbat de 45 de ani, din județul Mehedinți, cunoscând faptul că femeia locuia singură, în data de 24 iulie a.c., în jurul orei 22.00, ar fi pătruns în locuința acesteia și ar fi obligat-o să întrețină raporturi sexuale.”, anunța Inspectoratul de Poliție Județean Mehedinți, la acea dată.

De altfel, amintim ți cum un bărbat din Suceava a sunat la numărul de urgenţă 112 și a chemat un echipaj de intervenţie pentru că îl bătea soacra.

A intrat cu mașina în casa soacrei

Într-o altă ordine de idei, amintim și de cazul prezentat în edițiile trecute, unde reporterii BZI au prezentat cum un bărbat, în vârstă de 41 de ani, a intrat cu mașina în valoare de zeci de mii de lei în casa soacrei. Bărbatul a vrut să se răzbune pe soacra lui și s-a urcat băut la volan, a intrat cu mașina în gard, iar apoi direct în casa femeii. Mașina acestuia, un autoturism în valoare de zeci de mii de euro, a fost distrusă în urma impactului. Incidentul a avut loc în localitatea Remetea Marea din Timiș.

În urma unui apel la numărul unic de urgență 112, oamenii legii au intervenit de urgență la fața locului. Bărbatul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a fost de 1.22 mg/ l alcool pur în aerul expirat. Totodată, se pare că acesta avea și permisul suspendat.

După ce polițiștii au constatat că se urcase beat la volan, bărbatul de 41 de ani a fost transportat la spital, pentru prelevarea de monstre biologice. Oamenii legii s-au ocupat de cercetarea cazului, iar pe numele șoferului a fost deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui autoturism cu permisul de conducere suspendat, distrugere, violare de domiciliu și conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului.

De altfel, precizăm că după ce și-a violat soacra sub amenințarea sabiei, un bărbat din Mehedinți a fost găsit seara trecută, 7 august, spânzurat într-o pădure de lângă marginea unui sat.

articolul original.

Ministrul Sportului, Eduard Novak, dat afară din Guvern – SURSE

8 August 2022 at 06:42
image

Mai mulţi miniştri neperformanţi sau care au fost implicaţi în scandaluri vor fi daţi afară de premierul României, Nicolae Ionel Ciuca. Pe lista remanierilor se afla 3 nume, conform unor surse politice. Printre cei aflaţi pe lista neagră se afla şi Eduard Novak care va fi dat afară din Guvern.

Evaluarea ministrului Sportului nu a fost una tocmai pozitivă. De asemenea, printre cei care vor pleca se mai afla un ministrul social democrat şi unul liberal.

Eduard Novak va fi dat afară din Guvern, după ce-a fost implicat în mai multe scandaluri

Executivul condus de Ciuca se va reînnoi după ce s-au efectuat mai multe evaluări, iar fiecare partid al coaliţiei PNL-PSD-UDMR va trebui să schimbe unul dintre miniştrii din funcţie.

Vor fi daţi afară miniştrii care au fost implicaţi în scandaluri sau nu şi-au dus la bun sfârşit atribuţiile.

Eduard Novak, ministrul Sportului, este persoana sacrificată de partidul Uniunea Democrată Maghiara din România. Asta deşi liberalii aveau în vedere să plece Cseke attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Ministrul Novak nu a avut un rezultat prea bun la evaluare, lui imputându-se mai multe scandaluri în care a fost implicat în cele şase luni de mandat.

În ce scandaluri a fost implicat ministrul Sporturilor, Eduard Novak

Vă aducem aminte că ministrul Sporturilor, Eduard Novak, a fost aspru criticat în nenumărate rânduri. Aflat într-o emisiune TV, acesta ori nu a ştiut, ori nu a dorit să continue versurile imnului României. Acesta a refuzat vehement să recite, după ce a fost rugat de moderator.

Opinia publică a mai fost ofensată de Novak, după ce s-a întors în ţară după Campionatul de Nataţie de la Budapesta, nu l-a menţionat pe Robert Glință deşi era prezent la aeroport. Mama sportivului, la scurt timp după, a transmis un mesaj extrem de dur la adresa ministrului.

„La atât de multe materii au picat examenul oficialii MTS, în episodul acestei primiri la aeroport, încât pur și simplu mă dezic de ei! Nu mă reprezintă! Ei nu sunt România și poporul român! Dumnealui, acest ministru obscur și total nepregătit, nu merită decât ocolit – cum ocolești chestia aia care stă în drum și te-ar putea accidenta sau murdări. Nici energia, nici timpul și nici vorbele mele nu merită irosite pentru a-i comenta prestația năroadă etalată cu acest prilej”, a comentat la acel moment Irina Angelica Glință, mama sportivului.

De asemenea, surse politice afirma că ministrul nu are o imagine bună nici măcar în interiorul propriului partid, în UDMR, acolo unde a ofensat conducerea formaţiunii politice.

Lista continuă! Un alt moment controversat al mandatului lui Eduard Novak a fost lcel de la meciul de hochei dintre România și Ungaria, atunci când a cântat împreună cu tribuna imnul Ținutului Secuiesc.

În altă ordine de idei, i se mai adaugă şi faptul că, recent, a semnat un ordin controversat prin care obligă echipele și sporturile de echipă ca 40 la sută dintre sportivi să fie jucători români. Ordinul a stârnit nemulțumirea sportului românesc, existând nenumărate luări de poziție din partea sportivilor și conducerilor cluburilor. Pe lângă toate acestea, lista se încheie cu declarația neinspirată făcută la adresa argintului primit de sportiva Ana Maria Popescu la Jocurile Olimpice.

Astfel, în urma unei evaluări, ministrul Eduard Novak va fi dat afară din Guvern. Cel mai probabil, conducerea partidului sau premierul României vor aduce la cunoștință care sunt ceilalți 2 miniștri care vor fi remaniați.

articolul original.

Banii de pe tichetele sociale expiră. Pot fi folosiți doar o perioadă de timp

8 August 2022 at 06:18
image

Tichetele sociale au început a fi acordate persoanelor aflate în situaţii dificile, dar banii de pe acestea vor expira, anunță oficialii. Așadar, persoanele care nu folosesc tichetele la timp se pot trezi că nu le mai pot folosi deloc.

Voucherele de 50 de euro sunt acordate sub formă de carduri care pot fi folosite în mai multe magazine din România, dar și în unele restaurante.

Banii de pe tichetele sociale expiră

Tichetele sociale au început a fi acordate de pe data de 1 iunie românilor cu venituri mici, dar banii aflați pe acestea expiră, avertizează autoritățile. După ce autoritățile încarcă aceste cârduri, utilizatorii pot folosi banii de pe ele pentru o perioadă de maxim 12 luni de la data alimentării:

”Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Tichetele sociale disponibile pe suport electronic (card) au o valoare nominală de câte 250 lei și sunt destinate persoanelor aflate în situații de deprivare materială său risc de sărăcie. , informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

În total sunt peste 2,5 milioane de cetățeni români care au primit voucherele sociale în valoare de 250 de lei. Acestea pot fi folosite în restaurante și în supermarketuri. Casele de marcat accepta plata contactless de la prima tranzacție. Totuşi, există şi o veste proastă pentru cei care doresc banii cash. Nu pot fi retrași bani de la niciun bancomat folosind acest tip ce card. O altă precizare este faptul că statul s-a mișcat destul de greu în implementarea acordării acestor vouchere. Recent, ministrul Muncii a afirmat faptul că acest tip de ajutor social nu va fi singurul pe care Guvernul României îl va acorda. Concret, Executivul se gândește la alte scheme de ajutor în special pentru pensionari dar și pentru românii cu venituri care au de suferit de pe urma crizei economice.

Românii săraci pot mânca la restaurante de lux cu voucherele sociale

Una peste alta, există şi un paradox în tot acest context. Pe lista entităţilor care acceptă plată cu voucherele sociale se regăsesc şi restaurante de lux care în mod normal sunt inaccesibile celor care au venituri mici. Așadar, BZI.RO a făcut o listă cu astfel de restaurante, iar cei interesați pot mânca platouri grill la prețul de 190 de lei. Pentru cei mai pretenţioşi, există alimente mult mai calitative. De exemplu 100 de grame de somon la cuptor costă 14 lei, iar un mușchi de vită la grill costă 60 de lei.  Pentru că viața din România este una amară, regăsim înscrise în schema de ajutor dată de Guvern mai multe cofetării care, conform unor căutări, nu practică cele mai mici prețuri. Aceste prețuri sunt se regăsesc în mai multe restaurante de lux din Iași.

Situația este una generală și se regăsește și în marile orașe cum ar fi București, Cluj, Timișoara sau Constanța. Vom vedea dacă banii de pe tichetele sociale acordate de statul român pentru cei cu venituri mici vor fi cheltuiți înainte de termen și dacă vor fi cheltuiți conform recomandărilor oferite de oficialități. Menționăm că aceste carduri vor fi încărcate odată la 2 luni.

articolul original.

Germania ar putea rămâne fără bere dacă Rusia oprește in totalitate gazele naturale

8 August 2022 at 05:35

Nu este un secret că în Germania consumul de bere este mai degrabă un sport național. Totuși, berarii se tem că rafturile supermarketurilor vor rămâne fără bere dacă Rusia oprește în totalitate gazele naturale.

Asta în condiţiile în care în Germania există deja o problemă a gazelor naturale și a prețurilor acestora care s-au triplat pentru consumatorii casnici.

Germania ar putea rămâne fără bere

Costul în creștere al energiei și amenințarea că Rusia ar putea reduce aprovizionarea cu gaze către Germania riscă să agraveze temerile post-coronavirus a producătorilor de bere, a anunțat luni Federația Berarilor din Germania. După ce a trecut șchiopătând peste pandemie, „industria germană a berii încă funcționează în regim de criză”, a spus șeful federației de bere Holger Eichele.

Sunt multe festivaluri tradiționale dedicate consumului de bere în Germania

Berarii germani au vândut 157,2 milioane de litri de lichid în primele șase luni ale anului, o creștere anuală de 3,8%, potrivit cifrelor publicate luni de biroul federal de statistică Destatis. Dar, în ciuda îmbunătățirii, cifra din prima jumătate a anului a fost încă cu 5,5% sub nivelul de dinainte de criză din 2019.  O criză energetică care se profilează în Germania a lăsat puține speranțe într-o îmbunătățire suplimentară a vânzărilor în a doua jumătate a anului, potrivit Federației Germane de Berari. Prețurile energiei au crescut, deoarece Rusia a redus livrările de gaze naturale către Germania și a provocat temeri de o penurie acută dacă ar întrerupe complet aprovizionarea.

„Fără gaz, rafturile vor fi goale”, a spus Eichele.

Amploarea crizei energetice și impactul acesteia „poate fi doar de ghicit”, a adăugat el.  Berarii s-au străduit în ultimii ani să-și reducă consumul de energie, dar în prezent este „imposibil” să înlocuiască gazul ca sursă cea mai importantă pentru industrie, a spus Eichele.  Potrivit federației, industria alimentară și a băuturilor este cel mai mare consumator de gaze din Germania, în spatele industriei chimice.

Probleme mari pentru Germania referitor la importul de gaze naturale

Toată industria din Germania se bazează pe importul de gaze naturale din Rusia. Din cauza sancțiunilor aplicate Kremlinului, Germania face cu greu față reducerilor livrărilor de gaze naturale. Oficialii de la Gazprom au explicat faptul că sunt mai multe probleme de ordin tehnic în ceea ce privește gazoductul Nord Stream  1. Pe cealaltă parte, nemții acuză oficialitățile rusești de șantaj și consideră că nu există nicio problemă de ordin tehnic. Gazprom a explicat, la rându-i că există o problemă la o turbină și faptul că Occidentul impune sancțiuni îi impiedică pe aceștia să obțină echipamentele necesare pentru a putea să repare.

Una peste alta, Germania începe să ia măsuri sociale care să vină în ajutorul cetățenilor care nu o să mai facă față, la iarnă, costurilor ridicate la utilități. Au fost înființate adăposturile foamei, adăposturi destinate celor care se află în situații dificile. Ba mai mult, Germania pare că a uitat de politica energiei verzi și a redeschis mai multe mine de cărbune pentru a asigura o oarecare independență față de Rusia. Așadar, în toată această situația vom vedea dacă Germania va rămâne fără bere pe rafturile supermarketurilor și ce măsuri vor lua autoritățile dacă acest lucru se va întâmpla.

articolul original.

Inflația din SUA ar putea fi redusă după ce Senatul a adoptat legea lui Joe Biden

8 August 2022 at 05:15

Este o victorie de etapă înregistrată de Joe Biden în Senat unde a fost adoptată legea pentru reducerea inflației. Democrații susţinuţi de Biden au înregistrat o victorie după 18 luni în care republicanii lui Trump s-au opus legii.

Inflația din SUA a ajuns la un nivel record al ultimilor zeci de ani în contextul pandemiei de COVID-19 și a războiului din Ucraina.

Inflația din SUA, posibil redusă după ce legea lui Joe Biden a trecut de Senat

Democrații au plâns de bucurie după ce Senatul a aprobat în cele din urmă un aspect cheie al agendei interne a președintelui Joe Biden, referitoare la inflația din SUA, dar și la schimbările climatice. Proiectul de lege, rezultatul a 18 luni de dispute intense, va fi trimis acum Camerei controlate de democrați, unde ar putea trece de îndată ce săptămâna aceasta.

Actul de reducere a inflației include 369 de miliarde de dolari (305 de miliarde de lire sterline) pentru acțiunea climatică – cea mai mare investiție din istoria SUA. Autorii săi spun că va reduce emisiile de carbon din SUA cu 40% până în 2030.

De asemenea, ar crește taxele corporative și ar scădea costurile asistenței medicale, ca parte a unui pachet care depășește 700 de miliarde de dolari (580 de miliarde de lire sterline), despre care Casa Albă spune că se va plăti singur.

Democrații au negociat între ei luni de zile pentru a se asigura că proiectul de lege a primit sprijinul fiecăruia dintre cei 50 de senatori ai partidului, pentru care a fost necesar – alături de votul de departajare al vicepreședintelui Kamala Harris – pentru a trece de Senat. Compromisul rezultat este o versiune semnificativ redusă a unei măsuri mult mai extinse pe care mulți democrați speraseră să o aprobe anul trecut.

Acum trebuie să fie aprobat de Parlament, unde democrații au o majoritate ceva mai mare și se așteaptă să o adopte cu ușurință, înainte de a putea fi semnată în lege de către președintele Biden.

SUA au fost lovite de inundații mortale și incendii de vegetație în ultimii ani.

Schimbările climatice cresc riscul de vreme caldă și uscată, care este probabil să alimenteze incendiile de vegetație. Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 °C de la începutul erei industriale și temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce drastic emisiile. Măsurile din industrie din proiectul de lege includ credite fiscale pentru dezvoltarea energiei curate, care vor ajuta la costurile inițiale ridicate. Va fi creat un nou „accelerator al tehnologiei pentru energie curată” de 27 de miliarde de dolari pentru a ajuta la avansarea tehnologiilor regenerabile.  Între timp, unele gospodării ar putea primi până la 7.500 USD în credit fiscal pentru a cumpăra o mașină electrică și 4.000 USD pentru o mașină uzată.

California a fost lovită recent de puternice incendii de vegetație

De asemenea, vor fi acordate 60 de miliarde de dolari comunităților care au suferit cel mai mult din cauza poluării cu combustibili fosili.

Președintele Joe Biden – care a numit proiectul de lege „istoric” – s-a angajat să readucă SUA pe scena internațională în domeniul acțiunii climatice. În aprilie anul trecut, el s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră din SUA cu cel puțin 50% până în 2030. Așadar, inflația din SUA ar putea fi redusă, iar americanii ar putea renunța la tradiționalele mașini cu consum ridicat în următorii ani.

articolul original.

Șoferul autocarului cu români care a făcut accident în Bulgaria a fost pus sub acuzare

7 August 2022 at 18:40
image

Șoferul autocarului românesc care a fost implicat în accidentul din Bulgaria soldat cu patru morți a fost inculpat pentru omor prin imprudență. Șoferul a fost reținut, dar procurorii bulgari cer și arest preventiv, pentru că se tem că bărbatul, care este cetățean turc, ar putea fugi din țară.

Anchetatorii consideră că șoferul turc a condus cu viteză prea mare pe o porțiune de drum dificilă și de aceea a pierdut controlul asupra volanului și s-a izbit de un copac, relatează presa bulgară.

Al doilea șofer al autocarului, care este român, a fost audiat și el. Împotriva lui nu s-au reținut acuzații și el poate reveni în țară.

Dacă va fi găsit vinovat, șoferul turc riscă între 3 și 15 ani închisoare.

Patru persoane, între care trei cetăţeni români, au murit şi alte nouă au fost rănite în accidentul rutier în care a fost implicat autocarul înmatriculat în România. Accidentul a avut loc în apropiere de orașul Veliko Tărnovo din Bulgaria, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Cei cinci cetățeni români răniți în accident, precum și ceilalți pasageri români ai autocarului au fost aduși sâmbătă în țară.

Răniții sunt internați la Spitalul Floreasca, sunt în stare gravă, dar sunt stabili din punct de vedere al funcțiilor vitale.

articolul original.

Un tânăr de 20 de ani, surprins de radar cu 197 km/h pe DN. Consumase și droguri

7 August 2022 at 17:20
image

Un tânăr în vârstă de 20 de ani din Reghin este cercetat penal de poliţişti după ce a fost depistat că circula cu 197 km/h, acesta aflându-se şi sub influenţa drogurilor, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş, conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, duminică, în jurul orei 12,20, poliţiştii Biroului Rutier ai Poliţiei municipiului Reghin au oprit pe DN 15A E578, pe raza comunei Lunca, un autoturism condus de un tânăr, de 20 de ani, din Reghin, care circula cu o viteză de 197 km/h, pe un sector de drum cu limită de viteză maxim admisă de 100 km/h.

Rezultat pozitiv pentru THC-5

Acesta a fost testat cu Multi-Drug Screen Test, rezultatul fiind pozitiv pentru THC-5 (cannabinoide). Tânărului i-au fost recoltate probe biologice, pentru stabilirea prezenţei de substanţe psihoactive în organism.

Amendă de 2.900 lei

Reprezentanţii IPJ Mureş au anunţat că faţă de acesta a fost aplicată o amendă contravenţională, în valoare de 2.900 de lei.

Totodată, poliţiştii au deschis dosar penal pentru conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.

articolul original.

Vouchere alimente 2022. Cât timp poți să faci cumpărături cu tichetele sociale

7 August 2022 at 16:00
image

Vouchere alimente 2022. Banii de pe tichetele sociale pentru alimente au o anumită perioadă de timp în care pot fi folosiți.

Odată ce au fost încărcate cu bani, voucherele pentru alimente sunt utilizate, de obicei, însă ele au o perioadă de valabilitate.

”Sumele disponibile pe card sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Astfel, banii de pe tichetele sociale trebuie utilizați în cel mult un an de zile de când sunt disponibili pe voucherele de alimente.

De la 1 iunie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a început procesul de emitere, distribuire și încărcare a voucherelor pentru alimente oferite prin programul guvernamental ”Sprijin pentru România”.

”Tichetele sociale disponibile pe suport electronic (card) au o valoare nominală de câte 250 lei și sunt destinate persoanelor aflate în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie.

Nu puteți retrage banii de pe tichetele sociale

Această inițiativă este cea mai importantă de acest gen derulată până acum în România, din perspectiva numărului de beneficiari.

Mai exact, peste 2,5 milioane de persoane primesc tichete pentru achiziția de produse alimentare și mese calde în valoare de aproximativ de 3 miliarde de lei”, mai arată instituția.

Voucherele pentru alimente 2022 se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului.

Cardul permite plăți contactless, încă de la prima tranzacție, prin apropierea sa de terminalul POS.

De asemenea, mai este important de știut că nu puteți retrage bani de pe carduri sociale și voucherele pentru alimente pot fi utilizate doar pentru achiziționarea de produse alimentare/mese calde de la operatorii economici parteneri.

Vouchere alimente 2022. Anunţul făcut de Kaufland pentru cei care primesc tichete sociale

Vouchere alimente 2022. Plata cu tichetele sociale din programul „Sprijin pentru România” se va putea face, din luna august, şi în magazinele Kaufland din ţară.

În primă etapă, pentru beneficiarii voucherelor de alimente vor fi acceptate cardurile sociale emise de Sodexo și Up România.

„Voucherele sociale din programul guvernamental „Sprijin pentru România” sunt destinate achiziției de produse alimentare și de mâncare caldă, precum preparatele de la punctul Grill din parcarea magazinelor Kaufland.

Astfel, clienții vor fi îndrumați de către angajații de la casele de marcat să separe produsele alimentare de cele non-alimentare, care vor fi achitate folosind un alt mijloc de plată”, se arată în comunicatul de presă.

Vouchere alimente 2022. Unde te poţi adresa, dacă nu ai primit tichetele sociale

Vouchere alimente 2022. Persoanele care nu au primit tichetele sociale pentru alimente se pot adresa fie Ministerului Muncii, fie Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în funcţie de problema pe care o au.

„Dacă sunt persoane care nu sunt sigure că se află pe lista beneficiarilor eligibili, menționăm că întrebările referitoare la acest aspect trebuie adresate Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Cât despre informațiile referitoare la cardurile care nu au putut fi livrate, acestea pot fi solicitate Poștei Române”, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Vouchere alimente 2022. Ce poţi să cumperi din cei 250 de lei, banii de pe tichetele sociale. Nu se dă rest

Vouchere alimente 2022. Ulei, făină, zahăr, legume, carne şi lactate – cam asta se poate cumpăra pe tichetele sociale pe care pensionarii le-au primit de la stat.

Un experiment realizat în acest sens arată cu ce puteţi umple coşul pentru a vă încadra în suma de 250 de lei, potrivit dcnews.ro.

În acest an, voucherele de alimente se mai acordă de trei ori.

Vouchere alimente 2022. Românii pot pierde tichetele sociale. Anunţul făcut de Ministerul Investițiilor

Vouchere alimente 2022. Lista beneficiarilor de vouchere sociale pentru alimente este actualizată de Ministerul Muncii pe baza criteriilor de eligibilitate referitoare la venitul maxim lunar.

Există mai multe criterii pe baza cărora românii care primesc acum voucherele pentru alimente în valoare de 250 de lei pot fi excluși din program, spune Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Listele beneficiarilor sunt actualizate lunar de Ministerul Muncii, iar aceste liste pot suferi modificări de la lună la lună.

Voucherele pentru alimente se vor acorda o dată la două luni, până la finalul anului  

Ministerul Investiţilor şi Proiectelor Europene mai anunţă că beneficiarii nu trebuie să depună vreo cerere pentru a primi cardul.

„Dacă vă număraţi printre persoanele eligibile, aşa cum sunt stabilite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS), cardul va fi livrat către dumneavoastră de către angajaţii Poştei Române, fără să fie nevoie să demaraţi dumneavoastră vreo procedură în acest sens.

În cazul în care îndepliniţi criteriile pentru a fi printre beneficiarii eligibili, dar până la finalul perioadei în care se alocă tranşa nu veţi intra în posesia cardului, vă rugăm să vă adresaţi celui mai apropiat oficiu poştal, de unde veţi primi îndrumări.”, transmit reprezentanţii MIPE.

Cardurile vor fi însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre  operatorii economici parteneri şi un număr de telefon pentru cazurile în care beneficiarii întâmpină probleme.

articolul original.
Ieri — 7 August 2022BZI

Caz șocant la Medgidia! Trei bărbaţi au stropit cu benzină patru persoane și le-au dat foc. Printre victime se numără și un copil

7 August 2022 at 15:00
image

Caz șocant în Medgidia! Incidentul a marcat un oraș întreg. Patru persoane au fost stropite cu benzină și ulterior incendiate. Localnicilor nu le-a venit să creadă ce s-a întâmplat. Cele patru victime au fost duse de urgență, în stare gravă la spital. Iată cum s-a întâmplat totul și de ce au recurs bărbații la un astfel de gest!

Trei bărbați din Medgidia au stropit cu benzină patru persoane din Medgidia, printre care şi un copil în vârstă de 10 ani. Incidentul a avut loc în noaptea de 4/5 august, în jurul orei 2.00, la domiciliul unei femei.

Caz șocant la Medgidia

Acasă la femeia în vârstă de 44 de ani s-ar fi deplasat mai multe persoane, care ar fi pătruns în curte şi în locuinţă, unde ar fi început să o lovească pe aceasta şi pe membrii familiei sale, însă asta nu a fost tot.

Ulterior, cei trei bărbați le-ar fi stropit cu benzină pe victime, ulterior dându-le foc. Imediat după incident, cei trei bărbați au fugit de la fața locului. Femeia în vârstp de 44 de ani prezenta arsuri de gradul 2 şi 3.

Atunci când cadrele medicale de specialitate au ajuns la fața locului, au constatat că cea mai mică dintre victime este o fetiță în vârstă de numai 10 ani care prezenta arsuri de gradul 1 şi 2 pe tot corpul.

S-a deschis dosar penal pentru tentativă de omor

Conform News.ro., au mai fost grav răniți 2 bărbaţi, de 41, respectiv 42 de ani, care prezentau leziuni traumatice şi arsuri. Cei trei agresori din Medgidia au vârste cuprinse între 37 şi 57 de ani.

Potrivit aceleiași surse, în cazul bărbatului de 42 de ani, medicul legist a concluzionat faptul că leziunile produse i-au pus viaţa în pericol.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa a transmis că totul s-a fi întâmplat pe fondul unui conflict anterior. S-a deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârşirii tentativei la infracţiunea de omor calificat, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Agresorii au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind prezentaţi apoi Tribunalului Constanţa care a decis arestarea lor preventivă pentru 30 de zile.

articolul original.

Crimă șocantă în Arad! Doi studenţi la Medicină au omorât un alt tânăr. De la ce a pornit totul și cine a sunat la 112

7 August 2022 at 14:00
image

Crimă înfiorătoare! Tragedia de proporții care a uimit o țară întreagă a avut loc zilele trecute chiar în arădean Aurel Vlaicu. Un tânăr tunisian a fost omorât de doi studenţi la Medicină și totul s-a întâmplat chiar în apartamentul în care cei doi prieteni locuiau cu chirie de ceva vreme. Iată cum a fost posibil!

Crima a uimit o țară întreagă. Un tânăr tunisian a fost ucis cu sânge rece de doi studenţi. Amândoi au cetățenie marocană. De asemenea, amândoi sunt studenți la Universitatea de Vest Vasile Goldiş din Arad, Universitatea de Medicină Generală.

Doi studenţi la Medicină au omorât un alt tânăr

Vineri dimineaţa, în jurul orei 06:00, a fost înregistrat un apel la numărul unic de urgență 112. Unul dintre cei doi tineri marocani a alertat autoritățile și la apartamentul unde locuiau cei doi cu chirie s-au prezentat de urgență oamenii legii arădeni.

Joi seară, tânărul tunisian a fost invitat de cei doi marocani să meargă la apartamentul respectiv și să se distreze împreună. A acceptat invitația, deși nu știa că aceasta va fi ultima zi din viața lui.

Cei trei tineri s-au cunoscut la o terasă din oraş. Acolo, au consumat câteva beri și s-au împrietenit destul de rapid. Așadar, tunisianul a mers joi seară la cei doi marocani și au dat startul petrecerii.

Petrecerea s-a terminat cu o crimă înfiorătoare

După ce ar fi consumat mai mult alcool, dar şi droguri, între cei trei tineri ar fi izbucnit un scandal, potrivit Observator.ro. Imediat, cei doi au început să îl lovească pe tânărul tunisian, iar unul dintre cei doi studenți a apucat victima cu mâinile de gât şi a început să o strângă.

În tot acest timp, celălalt student la Medicină a început să îl lovească pe tânărul tunisian cu un cablu TV peste picioare și să îi aplice mai multe lovituri cu pumnii. Din nefericire, tânărul tunisian a murit.

Nu a mai avut nicio șansă la viață din cauza loviturilor mult prea puternice pe care le-a primit. Cadavrul a fost transportat la Sediul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Arad în vederea efectuării necropsiei.

Cei doi inculpați au fost arestați preventiv pentru o perioadă de 30 de zile.

articolul original.

De ce este bine să facem cruce în fața unei biserici. Ce reprezintă, de fapt, acest gest

7 August 2022 at 13:00
image

Ce reprezintă, de fapt, semnul Sfintei Cruci și care este motivul pentru care credincioșii fac cruce atunci când trec prin fața unei biserici. Semnul crucii este cel mai important ritual simbolic pe care îl fac creștinii, în special ortodocșii și catolicii. Puțini sunt cei care cunosc, cu adevărat, simbolistica din spatele acestui ritual.

De ce este bine să facem cruce în fața unei biserici

Din cele mai vechi timpuri, credincioșii fac cruce atunci când trec prin fața unei biserici, când pleacă la drum și zic Doamne ajută!, înainte de un examen, când trec pe lângă un cortegiu funerar, când tună și fulgeră, precum și cu multe alte ocazii.

Se spune că atunci când trecem prin fața unei bisericii, este bine să facem semnul Sfintei Cruci pentru a da mărturie de credință. Cu alte cuvinte, în acest mod ne afirmăm credința, considerând că Dumnezeu se află în fiecare lăcaș de cult.

Însemnarea cu semnul crucii este, de altfel, o deprindere creștinească foarte veche, chiar din timpul Sfinților Apostoli.

„La fiecare pas și la fiecare faptă ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci” (Tertulian, De corona, c. 3, Migne, P.L., II, col. 99).

Când facem semnul crucii mărturisim credința în Mântuitorul Iisus Hristos. În multe locuri Crucea este aşezată la fântânile cu apă de băut şi la intersecții de  drumuri.

Atunci când se face semnul Sfintei Cruci, se rostesc trei ipostaze ale Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Astfel, se mărturiseşte un singur Dumnezeu, însă în trei feţe dumnezeieşti.

Cum se face corect semnul Sfintei Cruci

Mulți au obiceiul de a face semnul crucii în grabă, astfel încât mâna lor nu mai descrie o cruce, ci o învălmășeală din care nu se înțelege nimic.

Împreunăm cele 3 degete mai mari ale mâinii drepte (prin aceasta mărturisim credința noastră ca într-un singur Dumnezeu: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh), iar cu cele două degete mai mici pe care le strângem către mijlocul palmei, închipuim cele două firi ale Mântuitorului (firea dumnezeiască și firea omenească).  Pornim de la frunte, abdomen, umăr drept și umăr stâng.

În timpul în care facem semnul Sfintei Cruci, rostim în numele Tatălui (când mâna este pe frunte), și al Fiului (când mâna coboară pe abdomen), și al Sfântului Duh (când mâna se duce de la un umăr la celălalt).

articolul original.

Furtuni și ploi după caniculă. Vremea se schimbă radical

7 August 2022 at 12:40
image

După caniculă ne pregătim de furtuni puternice, inclusiv grindină. Alina Șerban, meteorolog ANM, a vorbit duminică, despre zonele vizate și la ce ne putem aștepta.

„Ne răcorim treptat. Ne-am aflat sub incidența unui val de căldură care a determinat temperaturi foarte ridicate. Chiar 38 – 39 de grade am avut maxime ieri în sud-vestul teritoriului, în consecință disconfort termic foarte accentuat. Acum ne răcorim ușor.

Chiar astăzi și mâine se resimte în multe zone din țară, respectiv în partea de vest, de nord, de centru a teritoriului. Acolo temperaturile mai scad. Vorbim deja de o vreme călduroasă doar, acest lucru însemnând maxime de 30 și ușor peste 30 de grade, chiar mai scăzute în nordul Moldovei, 27-28 pe litoral, în estul Transilvaniei”, a spus Alina Şerban, duminică.

„Masa de aer cald, chiar dacă are tendința de a părăsi teritoriul țării noastre, va mai rămâne totuși și astăzi și mâine în partea de sud și de sud-est a teritoriului”, a mai spus ea.

Fenomene specifice instabilității atmosferice săptămâna viitoare

Temperaturile scad simţitor începând de marţi, iar asta aduce fenomene specifice instabilității atmosferice.

„În jumătatea de nord a teritoriului, chiar temperaturi maxime de la 25-26, cel mult 27-28 de grade, mai ridicate ușor în partea de sud”.

„Vor fi cantități mai importante de apă în intervale scurte de timp, în mod deosebit descărcări electrice, intensificări ale vântului, care mai pot lua și aspect de vijelie și căderi de grindină”, avertizează meteorologul ANM.

articolul original.

Incendiu pe Şoseaua Olteniţei, zona Popeşti-Leordeni. A fost emis mesaj Ro-Alert din cauza fumului

7 August 2022 at 11:40

Incendiu major cu degajări mari de fum pe Șoseaua Olteniței, zona Popești-Leordeni, la mansarda unui bloc.

A fost emis un mesaj Ro-Alert, iar pompierii acționează pentru localizarea și lichidarea incendiului.

Incendiul se manifestă cu flacără deschisă la mansarda unui bloc și degajare mare de fum pe o suprafață întinsă.

Arde mansarda unui bloc

La faţa locului acţionează 14 autospeciale de pompieri, 3 autoscări, 2 echipaje de descarcerare şi 4 echipaje SMURD.

Evitați zona! Lăsați libere căile de acces pentru forțele de intervenție, transmite ISUBIF.

Respectați recomandările dispuse de autorități, îndeamnă mesajul Ro-Alert.

Autorităţile transmit că nu sunt persoane rănite.

articolul original.

O elevă din Bacău a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Limba Germană

7 August 2022 at 10:40

Teodora Smintanca-Strugariu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău, s-a clasat pe primul loc și a obținut Medalia de aur la Olimpiada Internațională de Limba Germană – o competiție extrem de puternică la care au participat elevi din 57 state.

Teodora a obținut 100/100 puncte, precizează ministrul Educației Sorin Cîmpeanu pe Facebook.

Echipa României a participat cu doi elevi la nivelul B2, cel mai înalt din concurs. Olimpiada Internațională de Limba Germană este un concurs în care premiile se acordă în sistemul competiților sportive: un singur loc I (medalie de aur), un loc II și un loc III pe fiecare nivel de organizare: A2, B1 şi B2.

„Teodora a înregistrat o premieră, această fiind singură medalie de aur obținută de România în istoria Olimpiadei Internaționale de limba germană. Felicitări și colegului de echipă al Teodorei, Matei Florescu, elev în clasa a X-a la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București! Felicitări doamnei profesor Silvia Socolescu (Colegiul Național “Traian” din Drobeta Turnu-Severin), care i-a pregătit la lotul național și i-a însoțit în Germania.

Teodora Smintanca-Strugariu a înregistrat o premieră

Rezultatul de excepție se datorează în egală măsură şi profesorilor din şcolile în care învață cei doi olimpici, iar recunoştinţa şi mulțumirile mele se îndreaptă şi către ei. Felicitări doamna profesor Ingrid Irascu!

Este o mare bucurie să pot felicita lotul olimpic al României pentru performanță obținută anul acesta la Hamburg, să-i pot felicita și să le pot mulțumi profesorilor și părinților!”, a scris ministrul.

articolul original.

Medicii de la Floreasca, anunț de ultimă oră despre starea răniților aduși din Bulgaria

7 August 2022 at 10:00
image

Pacienții politraumatizați din accidentul rutier din Bulgaria se mențin în stare gravă, în acest moment fiind stabili din punct de vedere al funcțiilor vitale, anunță Spitalului Clinic de Urgență București – Floreasca.

Dintre cei cinci pacienți, trei sunt internați în Secția de Terapie Intensivă, necesitând măsuri specifice acestei secții, iar doi sunt internați în saloane postoperatorii (terapie intensivă intermediară).

Echipele multidisciplinare compuse din medici de terapie intensivă, chirurgie generală, ortopedie, neurochirurgie îi supraveghează permanent pe acești pacienți, adaptând tratamentul în funcție de evoluția lor, inclusiv intervenții chirurgicale în zilele care urmează.

Sunt și pacienți care au rămas în Bulgaria, care au parte acolo de îngrijiri medicale din partea medicilor.

Accidentul a avut loc ieri dimineață, în jurul orei 1:30 de minute. Autocarul a lovit o mașină oprită pe partea stânga carosabilului. Se pare că ar fi ratat un viraj, iar în momentul acela a fost aruncat pur și simplu într-un copac.

Trei români și-au pierdut viața în urma acestui accident deosebit de grav. În ceea ce privește starea pacienților care au reușit să fie salvați, aceștia sunt în stare stabilă.

articolul original.
❌