ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 January 2023Bugetul

E oficial! Devine obligatoriu începând cu 15 martie: Ordinul a fost în dezbatere publică, este deja semnat, emis şi publicat în Monitorul Oficial

28 January 2023 at 13:00
image

Președintele ANPC, Horia Constantinescu a anunțat că începând cu 15 martie, meniurile cantinelor, restaurantelor și fast-food-urilor trebuie să conțină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncărurilor, cantitatea acestora, dar și valorile nutriționale.

Ordinul care stabileşte detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor a fost emis după ce s-a stabilit stabilit abordarea la nivel european.

Alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri „ca să ştii că, la momentul acela, ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii”, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Horia Constantinescu.

„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru. De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier. Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a susţinut Constantinescu, citat de Agerpres.

În viziunea şefului ANPC, acestea reprezintă practică înşelătoare, iar în baza Ordinului emis operatorii vor fi nevoiţi să scrie în meniu „cremă vegetală” şi să explice din ce este alcătuit un produs pentru a se lua o decizie în cunoştinţă de cauză din partea consumatorului.
„Citeam dimineaţă un mesaj primit din partea FIHR – Federaţiei Industriei Hoteliere din România, care doreşte să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, doreşte să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziţie calorică are (un produs, n.r.), ce impact are asupra metabolismului în condiţiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public „Evitaţi consumul de sare, zahăr sau grăsimi”. Probabil că numai dacă se ridică din farfurie şi se prezintă „Bună ziua, sunt zahărul ! Evită-mă!”… Mai mult decât atât, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constataţi numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri. În acest Ordin, la care vom da, în această săptămână, mai multe recomandări de implementare, alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri. De exemplu, la ciorba sau tocăniţa de porc va trebui să pui în paranteză „7E”, ca să ştii că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii…Voi duce toate aceste „bătălii” pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs”, a afirmat Horia Constantinescu.

Acesta a adăugat că Ordinul care stabileşte ce informaţii trebuie să pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică va intra în vigoare pe data de 15 martie 2023.

„Ordinul a fost în dezbatere publică, este deja semnat, emis şi publicat în Monitorul Oficial. A fost inclusiv comunicat Comisiei Europene, pentru că având impact din perspectiva unor acte normative europene, cum ar fi Regulamentul 1169, legat de etichetare şi transmitere de informaţii, era nevoie de acordul Comisiei. Aceasta nu s-a opus emiterii unui astfel de Ordin (…) Ordinul trebuia pus în operă pe 20 sau 21 decembrie (2022, n.r.). La rugămintea reprezentanţilor mai multor asociaţii patronale şi federaţii am stabilit întâlniri şi s-a hotărât intrarea în vigoare pe data de 15 martie – Ziua Consumatorului, la nivel mondial”, a spus Constantinescu.

ANPC precizează că Ordinul nr. 201/2022 al preşedintelui Autorităţii conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, considerate de specialiştii instituţiei a fi deosebit de importante, în beneficiul consumatorilor, ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică. Conform datelor prezentate, joi, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat, în 2022, amenzi în valoare de 217,4 milioane de lei, în creştere cu 80,7% faţă de anul precedent, când cuantumul a fost de 120,3 milioane de lei. În acest context, anul trecut, valoarea amenzilor încasate s-a ridicat la 43,5 milioane de lei, în creştere de la 16 milioane de lei, în 2021, respectiv de la 12,7 milioane de lei, în 2020.

articolul original.

Este interzis! Riscați amenzi de până la 10.000 de lei dacă încalcați această lege

28 January 2023 at 12:30
image

Mare atenție, români! Nu e glumă! Dacă aveți un nuc în curte și vreți să-l taiați, mai bine vă răzgândiți. Amenda pe care riscați să o primiți este imensă, deoarece pomul este protejat de lege. Regula este valabilă indiferent dacă cetăţenii vor să taie un singur pom sau mai mulţi, chiar dacă este vorba de propria curte.

„Nucul este o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie, pentru obţinerea căreia trebuie îndeplinite anumite condiţii.

Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) este reglementată în mod special de Legea Pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, tăierea nucilor răzleţi, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii.

În acest sens, cererea trebuie depusă cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii direcţiilor teritoriale pentru agricultură, în urma unei verificări prealabile”, relatează avocatnet.ro

Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci în proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară o autorizaţie de la Direcțiile pentru Agricultură Județene.

Pentru a obține  acest document se depune o cerere cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă a pomului, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii DAJ, în urma unei verificări prealabile în teren.

Nici așa însă, tăierea nu este pe deplin garantată, dacă nu se face în funcţie de trei criterii prevăzute de Legea Pomiculturii, după cum urmează:

-pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;

-pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;

-pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Ce spune Legea Pomiculturii

Conform actului normativ în vigoare, indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

Sancțiunile sunt aplicate de către echipe de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor.

În baza legii, autorităţile sunt obligate să inventarieze nucii răzleţi şi cei din plantaţii, cu consemnarea proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc.

Toate informaţiile de contact ale direcţiilor judeţene pentru agricultură, precum şi cele ale direcţiei municipale Bucureşti sunt disponibile aici, pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Cetățenii sunt avertizați că aceeași regulă  a autorizării tăierii este valabilă, în egală măsură, şi pentru castanii comestibili.

articolul original.

Ministrul Muncii, anunț important pentru români! Ce se întâmplă cu pensiile

28 January 2023 at 12:00
image

Ministrul Muncii – Marius Budăi a anunțat că reclacularea veniturilor pensionarilor se va face după o lege mai veche și nu după legea negociată prin PNRR, ce prevede reforma sistemului de pensii. Acesta a criticat că demersurile pentru recalculare nu au fost făcute încă de la început pe acest act normativ.

Este vorba despre legea adoptată în timpul guvernării PSD-Dragnea – nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii. „Noi am avut o lege – Legea 127 – pe care nici acum nu înţeleg de ce unii au preferat să o pună aşa, între paranteze şi să o treacă în PNRR, când noi aveam o lege şi, dacă o aplicam, lucrurile erau în mare parte rezolvate. Vorbesc aici, în principal, de inechităţi. Însă asta este situaţia acum. Trebuie să mergem pe acest drum. Am scris şi noi, PSD, când am intrat la guvernare în noiembrie 2021, în analiza noastră pornind de la Legea 127, pentru că şi specialiştii au spus că legea este una bună. Avem câteva lucruri de îndreptat”, a declarat ministrul Muncii.

Ministrul Muncii a dat asigurări că pensiile, dar nici salariile nu vor scădea și că vor fi rezolvate toate inechitățile din sistem. Așa cum s-a negociat și cu Banca Mondială dar și cu reprezentanții Comisiei Europene, reforma pensiilor ar trebui să fie gata până la sfârșitul lunii martie.

„Am auzit tot felul de lucruri – că vor scădea pensii şi salarii… Exclus asta! Nicio pensie nu va scădea! Din contră, încercăm să rezolvăm în primă fază inechităţile din sistem şi, în colaborare cu Banca Mondială şi Ministerul Finanţelor, cu Comisia Europeană şi, la urmă, cu coaliţia care va avea decizia, să găsim modalităţi de majorare treptată a veniturilor din România”, a mai spus ministru.

O nouă veste pentru pensionari de la ministrul Muncii este legată de informatizarea dosarelor de pensie. Continuă și digitalizarea dosarelor de pensie. La casele de pensii au fost digitalizate până în prezent 3,5 milioane de dosare dintr-un total de peste 5 milioane, potrivit Realitatea PLUS. Pentru acest proces au fost angajate aproximativ 1.000 de persoane.

Despre aplicarea informatizării într-un sistem unic la nivelul Casei Naționale de Pensii, ministrul Marius Budăi a explicat că „va fi mult mai simplu după ce aceste dosare vor fi preluate în totalitate. Problema este a impactului bugetar. Nu doar că mă pun în pielea pensionarilor, dar am spus tot timpul – eu am fost crescut de bunici şi înţeleg şi cunosc viaţa lor foarte bine”.

articolul original.

George Simion refuză să mai alimenteze la OMV- Petrom: Am descoperit o benzinărie românească, vă recomand și vouă și vreau să vă întreb ce alte benzinării românești mai cunoașteți

28 January 2023 at 11:30

sursa foto:  Hepta

În această săptămână, liderul AUR a îndemnat din nou românii să cumpere de la afaceriști locali, pentru ca banii să se întoarcă în economie. De asemenea, deputatul i-a provocat pe urmăritorii săi să numească benzinăriile din țara noastră cu capital românesc.

COMENTEAZĂ
articolul original.

Fostul premier, Mihai Tudose ar putea reveni în Guvern, doar cu o condiție: Într-o singură situație nu pot să-l refuz pe Marcel Ciolacu

28 January 2023 at 11:00
image

NEWS ALERT

articolul original.

Mare atenție! Nu plătiți aceste facturi- Președintele ANPC trage semnalul de alarmă

28 January 2023 at 09:00
image

Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), a fost în platoul emisiunii „Decisiv” şi a vorbit despre situațiile semnalate de diferiți consumatori. 

Tot mai mulţi români sunt bulversaţi pentru că au primit câte două facturi, pentru aceeaşi perioadă, după ce şi-au schimbat furnizorul de energie electrică.

Întrebat cât de legale sunt aceste facturi, Horia Constantinescu spune că aceste facturi nu trebuie plătite, mai ales dacă există două contracte. Unul în desfășurare și unul, cel puțin așa cum știe consumatorul, notificat spre a fi reziliat sau închis – oricare dintre variante.

„Vreau să ne lămurim clar că aici vorbim de o emitere automată a unor documente cu caracter fiscal. Deci, undeva, probabil, în spatele acestui document, cineva nu a operat în sistem faptul că acest consumator nu mai este beneficiarul serviciilor furnizorului de energie”, a spus Horia Constantinescu, vineri, la Antena 3 CNN.

Potrivit preşedintelui ANPC, românii care primesc facturi la energie de la doi furnizori trebuie să notifice acest lucru. „Noi recomandăm permanent un prim contact cu operatorul economic pentru a-i da acestuia posibilitatea de remediere și aș vrea să înțelegem că cei mai mulți dintre furnizorii pe care i-am văzut aici au portofolii de câteva sute de mii de clienți. Cu toate acestea, ne confruntăm cu situații de genul acesta. Ceea ce nu poate vorbi cu siguranță despre un mod de operare”, a mai spus preşedintele ANPC.

articolul original.

Florin Cîțu avertizează: În 2023 și 2024 vor apărea taxe noi

28 January 2023 at 08:30
image

Fostul ministru al Finanţelor şi premier al României, Florin Cîţu, îl atacă din nou pe actualul ministru al Finanţelor, Adrian Câciu, acuzându-l că nu are niciun fel de politică economică şi că a împrumutat, doar în luna ianuarie a acestui an, 44 de miliarde de lei

Florin Cîţu avertizează, în acest context al împrumuturilor care se acumulează într-un ritm alert, că ministrul de Finanţe numit de PSD nu va avea de ales şi va trebui să mărească unele taxe sau să introducă unele noi, deşi atât Marcel Ciolacu, preşedintele social-democraţilor, cât şi Adrian Câciu, au susţinut deja contrariul în spaţiul public.

articolul original.

Vești bune pentru cei care vor să călătorească! Vor fi inaugurate noi rute- Ce prețuri au biletele

28 January 2023 at 08:00
image

Wizz Air va inaugura două rute noi cu plecare din București și Timișoara spre destinații din Grecia, la jumătatea lunii iunie. Compania low-cost va zbura din 15 iunie 2023 din București spre Skiathos.

Tot atunci va inaugura și ruta Timișoara – Zakynthos.

Care va fi orarul zborurilor

Bucureşti-Skiathos este operat din 15 iunie, joia şi duminica, preţul unui bilet pornind de la 169 de lei. Zborul Timişoara-Zakynthos va fi operat tot din 15 iunie, doar joia, preţul unui bilet pornind de la 169 de lei.

Ruta Timișoara – Zakynthos va fi operată până în 21 septembrie 2023, iar cea dintre București și Skiathos va fi operată până în 24 septembrie 2023.

Călătorii români care pleacă de pe Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti au şansa de a vizita două noi destinaţii, printre care şi Luxemburg, destinaţie de călătorie populară datorită vechilor cetăţi, peisajelor pitoreşti şi văilor care produc unele dintre cele mai bune vinuri din lume. Una dintre principalele atracţii este Centrul Vechi al oraşului.

Conservat într-un mod minunat, acesta a fost desemnat Patrimoniu Mondial UNESCO în 1994. Turiştii pot descoperi locuri frumoase, cum ar fi Place d’Armes, o mică piaţă din zona pietonală, Chemin de la Corniche, cel mai frumos ‘balcon’ din Europa, liftul panoramic Pfaffenthal şi grandiosul Palat Ducal.

Skiathos este una dintre cele mai verzi insule din Arhipelagul insulelor Sporade, Grecia, care te poate surprinde cu plajele aurii, natura, pădurile bogate şi viaţa de noapte efervescentă.

Insula este pitorească, neatinsă, cu apa cristalină a Mării Egee. Cea mai faimoasă şi vizitată plajă este Koukounaries, considerată a fi una dintre cele mai frumoase plaje la Marea Mediterană. Skiathos combină tot ceea ce este necesar pentru o vacanţă de vară perfectă: coaste uimitoare, hoteluri de lux, servicii extraordinare pentru clienţi, mese rafinate şi o mulţime de locuri unde te poţi bucura de apus„, potrivit unui anunţ.

articolul original.

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru aceste servicii- Prețurile au crescut cu până la 30%

28 January 2023 at 07:30
image

Pacienţii trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar la începutul lui 2023 faţă de 2022 pe investigații medicale în clinicile private.

Potrivit unei analize făcute de Ziarul Financiar, costurile în cabinetele şi clinicile private au crescut cu 10 până la 30%.

O consultaţie costă între 250 şi 350 de lei. În cazul profesorilor universitari, consultaţia ajunge şi la 400-500 lei (100 de euro).

Mai departe, investigaţiile imagistice de tip computer tomograf sau RMN şi ele s-au scumpit în medie cam cu 100 de lei.

Intervenţiile chirurgicale la privat, conform datelor din piaţă, s-au scumpit în ultimii doi ani cu 20 – 25%. Şi costurile cu cazarea şi serviciile conexe din clinicile private s-au mărit, evident ca urmare a creşterilor din energie sau a preţurilor tot mai mari la materialele folosite în spitale.

Recent, directorul medical al Institutului Inimii „Nicolae Stăncioiu” din Cluj-Napoca, Adrian Molnar, a declarat că medicii ar trebui să lucreze ori la stat, ori la privat.

Dr. Adrian Molnar consideră că dacă s-ar lua decizia ca medicii să aleagă dacă vor să lucreze la privat sau la stat, nu în ambele locuri, atunci se vor rezolva o mare parte din problemele cu care se confruntă în prezent sistemul medical românesc.

„Cred că aici este una dintre problemele mari ale sistemului medical românesc. Această interferenţă privatul cu spitale de stat. După părerea mea, medicii ar trebui să lucreze sau la stat, sau la privat. Nu în ambele locuri.

Atunci când se va rezolva această problemă, o mare parte din problemele sistemului sanitar românesc ar dispărea. Nu se poate ca un medic să lucreze dimineaţa la stat şi după amiază la privat în aceeaşi specialitate, cu bolnavi de acelaşi tip. Nu se poate ca medicul care lucrează la stat să îndrume pacienţii din spitalele de stat, din ambulatoriile de stat, să le îndrume către privat, spunându-le că nu vor beneficia de aceleaşi servicii la stat ca şi la privat, că nu sunt aceleaşi materiale, că nu au aceleaşi resurse. Nu este adevărat, nu este deloc adevărat.

Cel puţin în specialitatea mea şi în specialităţile conexe cu specialitatea mea se lucrează cu exact aceleaşi materiale şi la stat, şi la privat, aceiaşi oameni lucrează şi la stat şi la privat, diferenţa este că la stat pacienţii sunt trataţi gratuit, pe când la privat pacienţii trebuie să plătească”, a declarat Adrian Molnar, luni, la Prima News, relatează G4media.

articolul original.

Gheorghe Falcă, europarlamentar PNL: ‘Nu cred că Austria și Olanda își vor schimba poziția pe Schengen’

28 January 2023 at 07:00
image

Gheorghe Falcă critică propunerea cancelarului Austriei privind ridicarea unui zid la granița Bulgariei cu Turcia:

”Cei care credem în democrație știm că nu este nevoie de ziduri între oameni, ci este nevoie de reglementări, de legi, mai puțin de ziduri. Niciodată zidurile nu au fost de un mare succes (…). Comisia Europeană a refuzat solicitarea cancelarului Austriei, mai ales că CE este supărată pe cancelar, care a atacat o valoare a noastră, a unității UE, pentru că în decembrie a votat împotriva solicitării Comisiei ca România și Bulgaria să intre în Spațiul Schengen”.

Când va fi gata dosarul migrației și azilului, cerut de Austria ca monedă de schimb pentru a accepta extinderea Schengen?

”Noi, Parlamentul European și Comisia, lucrăm la acest dosar și îmbunătățirea lui. Evident, ne interesează să avem o forță Frontex mult mai puternică, pentru a reuși ca pe mările noastre să menținem corect migrația și cred că în vară vom avea această legislație (…). Mai mult de atât, Comisia a sesizat atât Austria, cât și Olanda că în acest moment ele, cele două țări, nu îndeplinesc condițiile Schengen și trebuie să lucreze la legislația națională”, precizează eurodeputatul PNL.

Gheorghe Falcă spune că ”totul va depinde de fapt de poziția celor două țări, Austria față de România, Olanda și Austria față de Bulgaria. Duminică sunt alegeri în Austria Inferioară, în 29 ianuarie, mai au alegeri în 5 martie și în 23 martie în alte două landuri în Austria. Olanda are alegeri în luna mai. După mine, nu cred că până atunci, cele două țări își vor schimba poziția, dar putem spune că s-au transmis deja mesaje din ambele părți, atât din partea României, cât și a Austriei, iar relațiile Bulgaria-Austria și Bulgaria-Olanda au început să devină relații de apropiere, astfel încât odată cu terminarea acelor alegeri să se poată permite ca prin negociere, cele două țări să-și schimbe opțiunea”, conform rfi.ro

articolul original.

Istoricul Cosmin Popa: ‘Cu cât mai puternic va fi armamentul de care va dispune Ucraina rapid, cu atât mai repede vor scădea apetiturile ofensive ale lui Putin’

27 January 2023 at 21:45
image

În contextul în care Ucraina va primi mai multe tancuri grele de luptă din partea țărilor occidentale, Cosmin Popa, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române, spune că este foarte important pentru întreaga Europă ca până la primăvară invazia Rusiei în țara vecină să fie ținută pe loc.

Cu toate că Moscova transmite că lucrurile vor duce la o „escaladare permanentă” a situației după ce mai multe state vor trimite tancuri grele Ucrainei, Cosmin Popa spune că lucrurile stau altfel:

„Acum rușii vorbesc despre escaladare (…) escaladarea adevărată s-a petrecut atunci când Rusia a început să lovească ținte civile, aia este escaladarea războiului. Ceea ce se întâmplă acum e un ajutor dat Ucrainei pentru a rezista acestei agresiuni, faptul că Voludin (șeful Dumei de Stat)  vorbește despre capacitatea de a lovi ținte în interiorul Rusiei ar fi hilar tragic dacă n-ar fi comic (…). Tancul poate fi folosit și ca armă ofensivă, dar această ofensivă trebuie contextualizată în sensul în care ea se petrece pe terenul Ucrainei.”

Ce contează cu adevărat este ca planurile lui Putin să nu se îndeplinească, cel puțin până la primăvară, explică cercetătorul științific:

„Este esentialmente important pentru întreaga Europă ca până în primăvara anului în curs Putin să nu-și atingă niciunul dintre obiectivele acestui război, fie că vorbim de partea de sud-est a Ucrainei. E clar pe teren, dacă ne uităm unde se duc luptele, că ei tind să ocupe Kramatorskul și Slavianskul. Sunt cele două mari noduri de cale ferată, șosele, noduri logistice care ar permite, practic, tăierea Ucrainei în două.

Odată ocupate aceste două orașe, cu siguranță Putin ar proclama atingerea obiectivelor politice cel puțin de parcurs ale acestui război și ar incerca cu disperare să-l înghețe cel puțin pentru o perioadă. Asta nu ne va aduce nouă pace, nu ne va aduce nici măcar o amânare a războiului, va croniciza, va permanentiza instabilitatea politică pe toata suprafața continentului, nu doar în Ucraina.”

Cosmin Popa, despre diferența majoră dintre URSS și Federația Rusă

Deși nu trebuie deloc ingrorată capacitatea militară a Rusiei, ea nu mai este la fel ca cea pe care o avea URSS în cel de-al Doilea Război Mondial, spune Cosmin Popa la Europa FM:

„Ceea ce este uimitor mi se pare ca Putin nu întelege foarte clar că URSS si Federatia Rusă sunt două țări diferite. Rușii lupta neglijent (…). Nu trebuie să ne mirăm de neglijența lor în maniera de a duce războiul, de deficiențele lor logistice, de incapacitatea cel putin inițială de a lupta modern, dar nici nu trebuie să considerăm această țară ca fiind o putere militară minoră. Cu cât mai puternic va fi armamentul de care va dispune Ucraina rapid, cu atât mai repede vor scădea apetiturile ofensive ale lui Putin.”

Sunt slabe șanse ca ofensiva Rusiei să mai fie una grandioasă, mai explică cercetătorul științific. Asta nu înseamnă însă că nu ar putea fi eficientă:

„Încep să fiu din ce în ce mai sceptic cu privire perspectiva unei bătălii grandioase în stilul celor din cel de-al Al Doilea Război Mondial. Nu există în momentul de față mobilizate pe front mase soldățești comparabile cu cele din cel de-al Al Doilea Război Mondial. Știm cu toții că Rusia s-a retras din Herson, din partea dreapta a Niprului, trebuie să țineți seama ă în cel De-al Doilea Război Mondial forțarea Niprului de către Armata Sovietică în timpul ofensivei spre Europa, a costat armata roșie 2 milioane de soldați. (…) Ceea ce cred că se va întâmpla este o măcinare mai puțin spectaculoasă dar la fel de eficientă”, conform europafm.ro

articolul original.

Un fost diplomat rus avertizează: ‘Atâta timp cât Putin va rămâne la putere, Europa nu va fi niciodată ferită de amenințarea războiului cu Rusia’

27 January 2023 at 21:15
image

Într-un editorial pentru Daily Mail, Boris Bondarev, diplomatul rus care a demisionat în luna mai a anului trecut din cauza invaziei din Ucraina, a spus răspicat: „Cu toții trebuie să încetăm să ne prefacem. Europa este în război”.

„Adevărul este că atâta timp cât Putin va rămâne la putere, Europa nu va fi niciodată ferită de amenințarea războiului cu Rusia, de terorismul său susținut de stat sau de spectrul anihilării nucleare pe care îl reprezintă. De aceea, lupta trebuie să continue”, a spus Bondarev.

„Putin deține în arsenalul său mii de arme nucleare strategice și cu rază lungă de acțiune. Utilizarea lor ar putea fi de neconceput pentru tine, dar nu pentru el și prietenii săi.

Acest arsenal devastator amenință toate țările NATO, în special SUA, care a furnizat mai multe arme Kievului decât orice alt aliat”, a avertizat fostul diplomat rus.

De asemenea, acesta le-a transmis britanicilor că liderul de la Kremlin, pe care l-a numit dictator, nu va uita și nu va ierta niciodată Marea Britanie pentru ajutorul oferitt Ucrainei.

Cu toate acestea, Boris Bondarev i-a îndemnat pe occidentali să continue să ajute Ucraina și să ofere Kievului cele 300 de tancuri despre care Zelenski a spus că țara sa are nevoie.

„Occidentul are capacitatea de a le furniza și trebuie să facă acest lucru fără ezitare.

De ce? Pentru că acesta nu este un război mic. Putin poate aduna un număr aproape nelimitat de recruți pe post de carne de tun”, a mai spus fostul reprezentant oficial al Moscovei la sediul ONU de la Geneva.

„Ar fi o greșeală teribilă să subestimezi Rusia anul acesta”

În opinia acestuia, în ciuda ultimelor ajutoare militare trimise în Ucraina, determinarea pe care Occidentul a arătat-o la începutul invaziei ruse se transformă în mulțumire.

„În loc să ofere sprijin, chiar și Regatul Unit este reticent să ofere toată asistența de care Kievul are nevoie. Germania a ezitat câteva săptămâni înainte de a decide să trimită tancurile Leopard. Ucraina nu își poate permite astfel de întârzieri dacă vrea să câștige războiul”, a precizat Boris Bondarev.

„Ar fi o greșeală teribilă să subestimezi Rusia în acest an, deoarece plănuiește o nouă ofensivă devastatoare în primăvară”, a avertizat acesta.

„Am făcut o greșeală similară când Putin se pregătea de război. I-am subestimat capacitatea de a face crime împotriva umanității”, a mai afirmat el.

În vârstă de 42 de ani, Boris Bondarev a fost printre primii care şi-au exprimat dezaprobarea faţă de țara sa, după izbucnirea războiului.

„Mi-e ruşine de Putin”, a declarat el pe 22 mai, făcând explicită opoziţia faţă de agresiunea Rusiei față de Ucraina, conform stirileprotv.ro

articolul original.
Ieri — 27 January 2023Bugetul

Un lider politic a răbufnit: ‘Klaus Iohannis, în afară că și-a construit o carieră mințind românii că este antipesedist, el este cel mai pur pesedist’

27 January 2023 at 20:45
image

Preşedintele USR, Cătălin Drulă a declarat vineri, într-o conferinţă de presă Băile Felix, că reprezentanţii actualei guvernări „pun gaz pe focul inflaţiei” şi „se bucură de scumpiri” pentru că astfel „se încasează taxe mai mari la buget”.

El a adăugat că se poate vorbi de un „guvern al nesimţirii care se lăfăie pe banii românilor” şi că USR este „ferm împotriva” politicilor inflaţioniste şi că „prioritatea zero” când va ajunge la guvernare va fi „oprirea scumpirilor”.

„Cum vom ajunge la guvernare, asta va fi prioritatea zero: oprirea scumpirilor, stabilizarea preţurilor şi a valorii unui leu. Lupta noastră pentru 2024 este să scăpăm România de PSD şi PNL. Scumpiri, creşteri de preţuri, creşteri de rate, taxe şi impozite mai mari, asta livrează acest guvern. Vreau să vă spun că o fac intenţionat.

Guvernul pesedisto-iohanist se bucură de scumpiri. Este un fapt, că prin aceste scumpiri se încasează taxe mai mari la buget, se finanţează această clientelă grasă de partid. Iar politicile guvernului actual sunt făcute tocmai ca preţurile să continue să crească, se pune gaz pe focul inflaţiei, altfel nu s-ar putea închide bugetul şi se finanţează această guvernare coruptă din scumpiri”, a afirmat Cătălin Drulă.

Liderul USR participă vineri şi sâmbătă la o întrunire naţională a USR găzduită de filiala Bihor a formaţiunii, în care se va discuta despre pregătirea anului electoral 2024. La întâlnire participă membrii Biroului naţional al formaţiunii, precum şi toţi preşedinţii filialelor din toată ţara, din diaspora şi Bucureşti.

„Scopul acestei reuniuni este să ne stabilim ţintele pentru anul 2023, planul de acţiune politică şi să pregătim alegerile din super anul electoral 2024. Anul 2024 este o oportunitate uriaşă pentru români. Patru rânduri de alegeri într-un singur an, este pentru prima dată după 1989 când avem toate alegerile într-un singur an.

Avem europarlamentare, în luna mai, după care în toamnă, alegerile pentru primari, alegerile pentru Parlamentul României şi alegerile pentru preşedintele României. 2024 este şansa românilor de a scăpa de pesedismul iohannist. Pentru că ceea ce trăim în prezent este regimul pesedisto-iohannist; între aceste entităţi – PSD, PNL şi preşedintele statului, Klaus Iohanis – nu este nicio diferenţă. Sunt toţi o apă şi-un pământ şi şi-au dat mâna în acest regim corupt ale cărui consecinţe le trăim zi de zi”, a declarat Cătălin Drulă.

El s-a referit şi la subiectul acuzaţiilor de plagiat cu privire la teza de doctorat a ministrului Lucian Bode.

„Klaus Iohannis, în afară că şi-a construit o carieră minţind românii că este antipesedist – el este cel mai pur pesedist! – a mai spus acum câţiva ani că, dacă măcar eşti acuzat de plagiat, ca politician, trebuie imediat să îţi dai demisia şi să ieşi în afara clasei politice. Iată că avem un guvern plin de hoţi, de plagiatori dovediţi şi care nu îşi dau demisia. Că vorbim de ministrul de Interne Lucian Bode, de premierul Ciucă căruia i se fac tot felul de favoruri.

Chiar azi avem o ştire că Ministerul Educaţiei a depus recurs în dosarul în care se judecă suspendarea analizei tezei lui Ciucă în afara termenului. Ceea ce este evident o mână de ajutor intenţionată. Nu este aşa ceva într-o instituţie publică. Termenele sunt calculate de cei de la juridic şi întotdeauna se depune în termen. Aici este o intenţie de a-l scăpa de consecinţele unor fapte pe premierul Ciucă”, a mai susţinut liderul USR, informează agerpres.ro

articolul original.

Atenție, șoferi! Amenzi de peste 1.000 de lei pentru toți cei care încalcă aceste reguli

27 January 2023 at 20:15
image

Vești importante! Potrivit Codului rutier, șoferii care nu mențin curate toate geamurile mașinii cu care se deplasează vor putea fi sancționați cu amenzi de aproape 1.200 de lei. În această categorie pot fi incluși și șoferii care nu curăță zăpada de pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale ale mașinii, iar acest lucru are efect asupra vizibilității. Zilele acestea, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în mai toată țara se vor înregistra ninsori abundente și viscol.

Concret, din 2022, Codul rutier stabilește că “nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului” reprezintă contravenție.

Aceasta poate fi sancționată de polițiști cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (de la șase la opt puncte-amendă), respectiv cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.

Cu toate că legislația în vigoare nu stabilește clar situațiile în care se pot da astfel de amenzi, necurățarea completă a zăpezii depuse pe geamuri restrânge sau estompează vizibilitatea, ceea ce poate duce la amendare.

Totodată, aceeași amendă se aplică și în cazul celor care circulă în timpul nopții sau ziua, pe timp de ceață, ninsoare abundentă sau ploaie torențială, cu o mașină fără lumini sau fără semnalizare corespunzătoare.

În plus, nu doar geamurile trebuie curățate în această perioadă, ci și plăcuțele cu numărul de înmatriculare. Astfel, potrivit Codului rutier, și conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natura a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare poate fi sancționată de polițiști.

Doar că, în acest caz, amenzile sunt mai mici decât în cazul necurățării geamurilor mașinii. Mai exact, în cazul în care circulă cu numerele de înmatriculare murdare, șoferii riscă amenzi din clasa I de sancțiuni (două sau trei puncte-amendă), adică de 290 sau 435 de lei.

E de amintit aici că și aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale ale mașinii, care restrâng sau estompează vizibilitatea, poate fi sancționată de polițiștii rutieri, amenzile fiind, în acest caz, de până la 2.900 de lei.

Nu în ultimul rând, la conducerea unui autovehicul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, acesta trebuie să fie dotat cu anvelope de iarnă. Încălcarea acestei reguli poate aduce șoferilor amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei, confom avocatnet.ro

articolul original.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: ‘Apariția unor cazuri de corupție atunci când este vorba de înzestrarea Armatei ucrainene, reprezintă o lovitură foarte gravă în ceea ce privește credibilitatea Ucrainei’

27 January 2023 at 19:45
image

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu consideră că apariţia unor cazuri de corupţie atunci când este vorba despre înzestrarea Armatei ucrainene, de supravieţuirea chiar alimentară a populaţiei, reprezintă o lovitură foarte gravă în ceea ce priveşte credibilitatea acestei ţări.

Cristian Diaconescu a declarat, că Ucraina are nevoie în prezent de imagine internaţională.

“Instituţiile din Ucraina nu au o istorie extrem de clară în ceea ce priveşte funcţionarea în raport cu unele acte de corupţie, intern şi internaţional. În acest moment Ucraina are nevoie, mai presus decât orice, de imagine internaţională şi prezenţa preşedintelui Zelenski practic la orice fel de reuniune internaţională multilaterală, chiar dacă nu neapărat aceasta se desfăşoară într-un context politic, este un argument serios din această perspectivă. Apariţia unor cazuri de corupţie atunci când este vorba de înzestrarea Armatei ucrainene, de supravieţuirea chiar alimentară a populaţiei sau în ceea ce priveşte importul, sprijinul cu generatoare, reprezintă o lovitură foarte gravă în ceea ce priveşte credibilitatea Ucrainei.

Faptul că au intervenit direct, imediat, faptul că deşi în structurile militare contractele nu sunt publice, cu toate acestea jurnaliştii şi-au făcut datoria, iar instituţiile au cooperat reprezintă un bun argument, dar deja momentul este cât se poate de complicat şi în mod evident în special opinia publică internaţională, mai ales din lumea liberă, care sprijină Ucraina în aceste momente trebuie convinsă că astfel de situaţii nu se vor mai repeta. Iar dacă accidente din această perspectivă vor mai avea loc ucrainenii vor reacţiona imediat”, a afirmat Cristian Diaconescu.

El a adăugat că este importantă reacţia instituţiilor atunci când apar cazuri de corupţie. 

“În momentul în care vorbeşti de corupţie instituţională, ceea ce contează este reacţia instituţiilor. Dacă în timp real acest lucru se întâmplă, dacă marja de disponibilitate a instituţiilor este una foarte limitată în a tolera acte de corupţie, o astfel de vulnerabilitate devine chiar un anume tip de sprijin, devine chiar un lucru bun.

Dar în egală măsură trebuie să privim în acest moment şi spre poporul ucrainean, ei sunt în tranşee, au murit cu zecile de mii, din această perspectivă este cât se poate de clar că responsabilitatea instituţională este una maximă şi felul în care Kievul reacţionează în timp real faţă de astfel de cazuri evident 100% nu poate fi nimic gestionat, dar modul în care reacţionează rapid şi eficient şi descurajează pe viitor astfel de acte devine direct proporţional cu sprijinul primit din interior, de la popor, cât şi din exterior, din partea lumii libere”, a mai declarat fostul ministru de Externe, conform news.ro

articolul original.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru: ‘Războiul din Ucraina ne determină să reconfigurăm harta rutelor de transport de mărfuri dinspre Moldova spre România’

27 January 2023 at 19:15
image

Războiul din Ucraina determină o reconfigurare a rutelor de transport de mărfuri dinspre Moldova spre România, iar soluţia pentru o colaborare comercială mai eficientă este platforma multimodală de la Dunăre, de la Galaţi, potrivit ministrului Economiei, Florin Spătaru.

„Războiul din Ucraina ne determină să reconfigurăm harta rutelor de transport de mărfuri dinspre Moldova spre România. I-am spus, astăzi, ministrului Economiei din Republica Moldova, Dumitru Alaiba, că soluţia pentru o colaborare comercială mult mai eficientă este platforma multimodală de la Dunăre, foarte accesibilă din punct de vedere al distanţei geografice şi a capacităţii de depozitare pentru mărfuri de orice natură.

De asemenea, l-am invitat pe ministrul Alaiba la Galaţi pentru o întâlnire comună cu mediul de afaceri din Moldova şi autorităţile locale pentru perfectarea legăturilor comerciale şi poate chiar semnarea de protocoale de colaborare. România şi Republica Moldova pot face front comun pentru dinamizarea transportului de cereale din Ucraina către restul ţărilor europene”, a spus Florin Spătaru, în cadrul întâlnirii de vineri cu omologul său din Republica Moldova, Dumitru Alaiba.

Conform unui comunicat al ministerului, Dumitru Alaiba a subliniat necesitatea promovării în comun a oportunităţilor de afaceri pentru comunitatea de business din cele două state, acestea reprezentând o piaţă de desfacere de 23 de milioane de persoane, români şi moldoveni.

În schimbul de opinii a fost subliniată şi importanţa atragerii investiţiilor şi susţinerea activităţilor IMM-urilor orientate către export.

„Aşa cum am mai spus, vom promova şi vom susţine Republica Moldova în relaţiile cu Uniunea Europeană în ceea ce priveşte piaţa internă. Europa se redefineşte din punct de vedere economic şi este important ca România să se poziţioneze corespunzător alături de Republica Moldova”, a precizat ministrul Florin Spătaru.

România este principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu o pondere de 20,7% din valoare comerţului total, informează agerpres.ro

articolul original.

Augustin Zegrean, despre privatizarea Petrom: ‘Vă pot spune ce spune Constituția. Poate fi atacată legea. Legea care a fost adoptată nu este în regulă’

27 January 2023 at 18:45
image

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, a explicat cum poate fi atacată legea care a dus la privatizarea Petrom.

Contactul de privatizare al Petrom ar fi fost adoptat de Guvern în mod ilegal, susține Realitatea Plus. Astfel, potrivit sursei citate, în 8 iulie 2004, Guvernul de la acea vreme adopta hotărârea prin care s-a făcut privatizarea Petrom, iar avizul Consiliului Legislativ ar fi fost emis abia după 4 zile, deși, conform legii, acesta ar fi trebuit dat înainte de a primi aprobarea Guvernului. Specialiștii în legislație spun că aceasta poate fi o portiță de a ataca în instanță această hotărâre, mai ales că există precedente prin care mai multe legi au picat pentru că le lipsea acest aviz.

Mai mult, potrivit sursei citate, când legea privatizării Petrom a fost votată în Parlament, operațiunea ar fi decurs fără cvorum în Senat, un senator afirmând că au fost mai puțin de 50% plus 1 dintre parlamentarii.

Augustin Zegrean: Poate fi atacată legea

În acest context, Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, a fost întrebat dacă, potrivit legii, lipsa avizului Consiliului Legislativ la momentul adoptării legii poate fi un motiv pentru a anula contractul privatizării Petrom.

„Este greu de spus, a trecut mult timp de atunci și interesele sunt prea multe. Eu vă pot spune ce spune Constituția. Curtea Constituțională a mai fost sesizată cu situații din astea că au fost adoptate legi fără avize și decizia Curții a fost că obligativitatea este de a solicita, nu de a aștepta avizul, pentru că, de multe ori, instituțiile care emit aceste avize, spre exemplu Consiliul Economic-Social, o vreme nu a funcționat. Ar fi ținut lumea în loc și Curtea a spus că este obligat să îl solicite, nu este obligat să țină seama de el. În nicio situație, spre exemplu Parlamentul nu este obligat să țină seama de aviz, este decizia lui și, din câte știu eu, această privatizare a fost aprobată prin lege, deci astăzi să spui că au adoptat legea fără să aibă avizul este cam târziu.

Dar nu asta este problema, problema este, și eu mă întreb de când se tot vorbește despre asta, cum s-a putut vinde petrolul pentru că în Constituție, Art.136 spune că bunurile din domeniul public al statului sau al unităților administrativ teritoriale, nu pot fi vândute, deci resursele naturale, resursele solului nu pot fi vândute. E ca și cum ar fi vândut o parte din mare” a spus judecătorul.

Întrebat dacă contractul privatizării Petrom poate fi atacat pentru a fi declarat nul, Augustin Zegrean a răspuns:

„Poate fi atacată legea. Legea care a fost adoptată nu este în regulă. La Curtea Constituțională legile pe controlul ulterior pot fi atacate oricând. Problema este în ce împrejurare și cine poate să o atace. Deci dacă ar exista un proces prin care să se ceară anularea contractului în acel proces s-ar putea invoca neconstituționalitatea legii prin care s-a aprobat această situație. Faptul că s-a vândut ce nu era voie să se vândă, asta e marea problemă”, conform dcnews.ro

articolul original.

Mihai Tudose, mesaj tranșant: ‘Candidatul PSD la președinție trebuie să fie din PSD. Oamenii buni, care sunt în stare să conducă țara bine, sunt deja în PSD, că dacă erau buni, veneau deja’

27 January 2023 at 16:45
image

Europarlamentarul PSD Mihai Tudose a declarat vineri, la conferinţa de alegeri a PSD Brăila, că deşi va intra în conflict de idei cu conducerea partidului, candidatul PSD la preşedinţie trebuie să fie din PSD, pentru că altfel nu vor câştiga. Tudose i-a spus lui Marcel Ciolacu că acceptă că poate el nu doreşte să candideze şi se poate accepta că nu este automat preşedintele PSD candidatul la preşedinţie, dar dacă spun că nu au în rândul sutelor de mii de membri un om bun să conducă ţara, atunci au o problemă. Despre Marcel Ciolacu, Tudose a afirmat că ”este pentru prima dată în istoria partidului când preşedintele partidului este un tip care a lipit afişe de mic şi a parcurs toate treptele, şi întâi a făcut de toate în partid şi apoi a avut girofar”.

”Am să intru în conflict de idei şi nu e pentru prima dată, cu conducerea partidului. Candidatul PSD la preşedinţie trebuie să fie din PSD. Chestia asta, că aducem pe unul de afară, că o să ne înveţe el de unde iese soarele, eu nu cred. Nu vom câştiga. Ideea, domnule preşedintele, domnule secretar general, de a spune că oamenii bună să conducă ţara sunt în afara PSD-ului eu nu prea o înghit. Oamenii buni, care sunt în stare să conducă ţara bine, sunt deja în PSD, că dacă erau buni, veneau deja”, a afirmat Tudose.

El a precizat: ”Aşa că, accept că poate dumneavoastră nu doriţi să candidaţi, se poate accepta că nu este automat preşedintele candidatul la preşedinţie, dar dacă noi spunem că nu avem în rândul sutelor de mii de membri un om bun să conducă ţara, cred că avem o problemă. Şi eu nu cred că avem o problemă, domnule preşedinte, cred că găsim oameni buni aici”. Mihai Tudose a arătat că ”este vorba de a câştiga alegerile nu ca scop în sine ci ca mijloc”. ”Vrem să câştigăm alegerile pentru ca cei care vor forma Guvernul din partea PSD-ului să guverneze bine”, a mai precizat el.

Tudose a spus despre Ciolacu că ”este pentru prima dată în istoria partidului când preşedintele partidului este un tip care a lipit afişe de mic şi a parcurs toate treptele, şi întâi a făcut de toate în partid şi apoi a avut girofar, cu ghilimele”. ”Secretarul general, la fel. Am făcut o mulţime de experimente în partidul ăsta, din 90 încoace. Nu prea ne-au ieşit. De data asta se parce că îndeplinim toate criteriile, mai avem să nu vărsăm sacul, să fim coerenţi, să fim uniţi şi să avem înţelepciunea, eu îmi expun punctul de vedere (..) eu insist, stimaţi colegi, pentru ideea ca preşedintele propus de noi, şi care să fie preşedintele României, să fie din rândul nostru, să fie social-democrat”, a mai afirmat Tudose, conform news.ro

articolul original.

O nouă lovitură dură pentru Vladimir Putin! Uniunea Europeană prelungește cu șase luni sancțiunile împotriva Rusiei

27 January 2023 at 16:15
image

Uniunea Europeană a decis vineri să prelungească cu şase luni sancţiunile împotriva Rusiei pentru declanşarea războiului din Ucraina şi pregăteşte noi măsuri împotriva Moscovei, relatează AFP.

Sancţiunile, impuse atunci când Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, au fost considerabil întărite după declanşarea invaziei din Ucraina în februarie 2022. Ele au fost prelungite sistematic pentru perioade de şase luni în cursul ultimilor opt ani.

UE a impus Rusiei nouă serii de sancţiuni după invazia declanşată pe 24 februarie anul trecut. Măsurile au afectat în special principalele exporturi de petrol ale Rusiei, au tăiat băncile ruseşti de la sistemul de plată mondial Swift şi l-au vizat personal pe preşedintele Vladimir Putin.

Anumite ţări din Europa de Est au încercat de această dată să prelungească sancţiunile cu un an pentru a menţine măsura o perioadă mai îndelungată, dar nu au avut câştig de cauză. Sancţiunile sunt decise în unanimitate de Cei 27.

Comisia Europeană lucrează în prezent la elaborarea de propuneri pentru un al zecelea ciclu de sancţiuni, dar devine din ce în ce mai dificil de ajuns la un acord între toate statele membre, subliniază responsabili europeni.

Ucraina a cerut sancţionarea industriei ruse de rachete şi sectorului energiei nucleare. UE ia în calcul să extindă sancţiunile la statul aliat Moscovei, Belarus, folosit de Kremlin pentru a susţine efortul de război rus împotriva Ucrainei, informează agerpres.ro

articolul original.
❌