ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 3 February 2023Bugetul

Istoricul Cosmin Popa: ‘Putin nu se sprijină pe oligarhi, nu se sprijină pe rușii ăia bogați de care am auzit noi, și în principal se sprijină pe sate și pe orașele mici din Rusia, care reprezintă majoritatea în această țară’

3 February 2023 at 21:45
image

Vladimir Putin își bazează influența pe rușii modești, conservatori, care locuiesc la sate sau în orașele mici ale Federației și nu pe oligarhi, spune Cosmin Popa, cercetător științific în cadrul Institutului de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române. 

Există multe surse de informații în Federația Rusă, însă acestea nu pot atrage publicul fascinat de propaganda Kremlinului, explică cercetătorul științific:

„Problema nu este absența surselor alternative de informații pentru că ele există în Rusia, există mii de canale de Telegram, mii de site-uri, mii de realizatori de emisiuni, de podcasturi. Problema este audiența, că acea audiență nu reușește să urce peste 10% din populația urbană. Practic, aceiași oameni care au ieșit în stradă de nenumărate ori împotriva lui Putin, împotriva regimului său, sunt aceiași oameni care ascultă.”

Cum reușește Kremlinul să-și păstreze audiența?

„Pentru că principalul obiectiv al propagandei este conservarea ignoranței și al sentimentului de frică până când să ducă la anihilarea apetitului de informare alternativă. Să știți că Putin nu se prijină pe oligarhi, nu se sprijină pe rușii ăia bogați de care am auzit noi, pe care-i vedem afișându-se în tot felul de locuri care de care mai exotice. Regimul lui Putin se sprijină tocmai pe aceia pe care au câștigat foarte puțin de la trecerea regimului sovietic la capitalism. Se sprijină nu atât pe mase mari, se sprijină pe cele mai consevatoare, cele mai modeste și cele mai extinse segmente ale populației rusești și în principal se sprijină pe sate și pe orașele mici din Rusia, care reprezintă majoritatea în această țară”, spune Cosmin Popa, la Europa FM.

Spre deosebire de poporul român din perioada comunistă, care rezona cu ideologia occidentală, cel rus este acaparat aproape într-u totul de propaganda rusă, spune istoricul Cosmin Popa:

„Am trăit câțiva ani acolo, până acum câțiva ani am călătorit în fiecare an în acea țară. Știți care e marea problemă? Că, spre deosebire de ceea ce ni se întâmpla nouă în vremea lui Ceaușescu, când tratam cu dispreț propaganda oficială ascultând cu toate urechile Europa Liberă și Vocea Americii, lucrul ăsta nu se întâmplă în Rusia, așa cum nu s-a întâmplat nici în Germania nazistă. Practic, experimentul ideologic, cultural și politic al lui Putin a reușit, Putin a reușit să ostilizeze majoritatea rușilor împotriva civilizației occidentale. Iar Ucraina este percepută în Rusia ca fiind o anti-Rusie, o Rusie de natură democratică capabilă se le arate rușilor că se poate trăi și fără dictatură”, conform europafm.ro

articolul original.

Ieșire a lui Liviu Dragnea: ‘În cazul în care Ciucă nu va mai fi prim-ministru, nu cred că mai are șanse să rămână președintele PNL-ului’

3 February 2023 at 21:15
image

Liviu Dragnea a expus un scenariu privind rotativa la guvernare care ar urma să aibă loc în luna mai. Potrivit acestuia, în Partidul Național Liberal ar exista anumite disensiuni:

„Vine rotația premierilor“, a spus Răzvan Dumitrescu.

„Vine?“, a întrebat circumspect Liviu Dragnea.

„Ar trebui să vină, pe 25 mai. Credeți că vine?“, a întrebat jurnalistul.

„Nu cred că sunt șanse mari“, a precizat Liviu Dragnea, moment în care Răzvan Dumitrescu a replicat că „se pregătesc, au făcut comisii“.

„Am înțeles, dar nu știu dacă președintele Iohannis și-a rezolvat problema cu Partidul Național Liberal, dacă Nicolae Ciucă nu va mai fi premier. În cazul în care Ciucă nu va mai fi prim-ministru, nu cred că mai are șanse să rămână președintele PNL-ului“, a spus Liviu Dragnea.

„Păi și cine să vină în locul lui?“, a insistat Răzvan Dumitrescu.

„Nu știu, e forfotă mare la ei în partid“, a continuat Liviu Dragnea.

„La rotativă, ca să o faci, înseamnă să cadă Guvernul. Am înțeles că ei au stabilit că se mai schimbă și niște ministere. Credeți că Virgil Popescu rămâne la Energie?“, a insistat Răzvan Dumitrescu.

„Indiferent cine va fi la Energie, la Transporturi, la Muncă, nu are importanță. Esența guvernării lor este greșită, este otrăvită și împotriva națiunii. Virgil Popescu a făcut de capul lui?“, a replicat Liviu Dragnea.

„Marcel Ciolacu zice că e ministru PNL. Plus că l-au criticat tot timpul“, a spus Răzvan Dumitrescu.

„L-au criticat doar pentru niște amărâte de pucnte electorale. Mai convinge pe cineva? Ei sunt într-o coaliție care, prin măsurile luate, românii sunt loviți“, a mai spus Dragnea, conform dcnews.ro

articolul original.

Rareș Bogdan pune tunurile pe OMV Petrom: ‘Statul român trebuie să intervină extrem de rapid și să-i ia la întrebări, indiferent cine sunt cei de acolo’

3 February 2023 at 20:45
image

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan acuză compania OMV Petrom că ”în momentul ăsta nu doreşte” ca România să devină jucător regional în domeniul energetic. El susţine că OMV Petrom a primit o amânare a termenului la care trebuia să prezinte un plan pentru investiţiile în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, şi că a depăşit şi noul termen. ”OMV Petrom face un joc extrem de clar pentru ca România să nu devină în următorii trei ani şi jumătate nu doar independentă din punct de vedere energetic, dar să devină jucător strategic”, susţine Bogdan, care afirmă că atât timp cât ”refuză să pornească investiţia” Neptun Deep statul român trebuie să ia măsuri.

Rareş Bogdan acuză compania OMV Petrom de faptul că, după ce a cerut o amânare a termenului la care trebuia să prezinte un plan pentru investiţia în proiectul Neptun Deep, în care compania cu capital majoritar austriac este parteneră cu Romgaz, nu a respectat termenul amânat de depunere a planului, respectiv 28 ianuarie.

”România va deveni jucător regional, furnizor de gaze. Şi OMV Petrom, în momentul ăsta, nu doreşte acest lucru. OMV Petrom face un joc extrem de clar pentru ca România să nu devină în următorii trei ani şi jumătate nu doar independentă din punct de vedere energetic, dar să devină jucător strategic, furnizor pentru Cehia, care are 98% dependenţă de gaz rusesc, pentru Ungaria, pentru Polonia, pentru Bulgaria. În luna decembrie, pe data de 10 decembrie, OMV Petrom a fost chemată la ANRM şi a cerut încă şase săptămâni de păsuire – 14 decembrie-28 ianuarie – pentru a prezenta planul pentru investiţia de la Neptun Deep. A trecut 28 ianuarie, nici până astăzi OMV Petrom nu a venit cu acel plan şi vă spun în premieră că doreşte să schimbe datele, doreşte să ne explice că studiul făcut de fezabilitate şi explorarea făcută acolo nu este una care să permită un gen de investiţii.

Deci OMV Petrom la modul în care se comportă în acest moment, pe cel mai important punct investiţional, cel mai important atu pe care-l are România – Neptun Deep-ul, este pentru noi, păstrând proporţiile, ceea ce a însemnat petrolul din zona Golfului pentru Dubai, pentru Abu Dhabi, pentru toate califatele din Golf (…) – atâta timp cât OMV Petrom refuză să pornească investiţia de la Neptun Deep şi să extragă din platforma continentală între 100 şi 130 de milioane de metri cubi pe zi care să permită României să devină furnizor de gaze pentru 14 state din regiune mi se pare să statul român trebuie să intervină extrem de rapid şi să-i ia la întrebări, indiferent cine sunt cei de acolo”, a declarat Rareş Bogdan, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Proiectul Neptun Deep, care se vrea prima producţie de hidrocarburi în ape de mare adâncime din România, într-o zonă situată la 200 de kilometri de uscat, a fost pornit de Romgaz şi de compania americană ExxonMobil. Ulterior Exxon s-a retras, iar OMV Petrom a intrat în acest proiect alături de producătorul naţional de gaz, Romgaz, conform news.ro
articolul original.

Dian Popescu, expert în energie: ‘S-a vândut țara la tarabă. Am fost cea mai puternică țară în domeniul petrolier în Europa, am dat totul și acum spunem că a fost o schemă să intrăm în Uniunea Europeană’

3 February 2023 at 20:15
image

Fostul senator de Gorj, Dian Popescu, expert în energie, a dezvăluit la „Puterea știrilor” „genocidul economic” care s-a produs atunci, când una dintre cele mai valoroase companii românești a fost vândută austriecilor de la OMV cu doar 669 de milioane de dolari. Dian Popescu nu e de acord nici cu celebra deja declarație a omului de afaceri Ovidiu Tender, potrivit căreia numai zăcămintele de țiței ale Petrom valorau peste 10 miliarde de dolari. „E o fentă”, spune expertul, susținând că, în realitate, activele Petrom valorau mult mai mult.

”Ovidiu Tender vă duce după fentă, nu vrea să facă acest lucru, dar vă duce după fentă. Trebuie să vă amintesc că OMV are o producție de gaze sensibil egală cu cea a Romgaz. Compania Romgaz, o cunoaștem toți, are profit foarte mare. Deci practic noi am vândut OMV-ului o companie de nivelul Romgaz, atenție, plus acele zăcăminte de petrol în valoare de 10 miliarde de care vorbea Ovidiu Tender. Deci aș vrea să completați aceste lucruri pentru că ne ducem după fentă. Nu erau doar zăcăminte de petrol! Dacă e să mă întrebați pe mine, mult mai profitabile decât zăcămintele de petrol sunt zăcămintele de gaze.

Și acum, dacă tot mă întrebați pe mine ca specialist în energie, petrolul se extrage cu cheltuieli destul de mari, gazul iese eruptiv, adică iesă la suprafață singur. Deci beneficiile exploatărilor de gaze sunt mult mai mari decât beneficiile exploatării petrolului. De asta v-am spus că ne ducem după o fentă și nu vedem adevărata valoare a Petromului”, a spus Dian Popescu la „Puterea Știrilor”.

Expertul în energie a dezvăluit că a citit contractul de privatizare al Petrom „alături de Anca Alexandrescu”, jurnalista care a făcut publice date din contract, și, până să se vorbească de o eventuală fraudă, „este foarte clar că tranzacția a fost neconstituțională”.

„În primul rând, nu ai voie să dai o lege pentru o companie privată, pentru că este neconstituțional, deci a fost neconstituțional de la început. Curtea Constituțională spune mai târziu, când am dat o ordonanță pentru Roșia Montană și când am dat o ordonanță pentru anularea datoriilor și transformarea în acțiuni a companiei Rompetrol, Curtea a spus cu subiect și predicat că nu ai voie să dai o lege pentru o companie. Legea trebuie să fie un cadru general prin care toată economia să se raporteze la acea lege”, a precizat Popescu.

Expertul în energie face și un inventar al activelor preluate de OMV la privatizare.

„Credit Swiss face o evaluare de 2 miliarde, în contextul în care eu vă demonstrez că statul român a participat cu peste 100 de miliarde de euro. OMV a preluat 25 de mii de sonde, dintre care 17.300 în producție. Numai să dai o gaură, adică o sondă, dacă pune omul o valoare de minim 2 milioane, dar ea e 5-10 milioane de euro fiecare gaură, vă duceți undeva la 50-70 de milioane numai acele sonde. Dacă punem peste 125 de mii de km de conductă, de trei ori ecuatorul, faceți dumneavoastră evaluarea, nu o mai fac eu. Dacă punem 800 de stații de benzină, dacă punem mii de hectare de teren, faceți dumneavoastră calculul. Și nu am pus zăcămintele, deci faceți dvs calculul cu ce valoare a venit statul român și cât a plătit Petromul și vedeți dacă e egal, dacă a fost fraudă sau nu”, a adăugat el.

Potrivit fostului senator, „vizavi de contract nu se mai poate face mare lucru, ne vom judeca eventual la Washington, acolo se judecă problemele financiare”

„Eu nu pot să mă pronunț că s-au dat șpăgi mari sau mici pentru că eu nu am aceste dovezi. Dar nu pot să nu observ ce sa întâmplat pe parcurs din raportul Curții de Conturi, o dată, și, al doilea lucru, nu contractul este atât de valoros, să știm ce s-a scris în el, ci ce s-a scris în acele acorduri petroliere. Aici e o problemă care doare OMV, iar acele acorduri petroliere, prin legislația românească, sunt secrete de serviciu, deci nu puteți avea acces la ele.

Pentru că în acordurile petroliere între statul român, respectiv Agenția Națională de Resurse Minerale din acea perioadă, scria clar care este cantitatea de petrol, cu ce preț, tot, tot, tot, sunt trecute în acordurile petroliere. Ei au premeditat și, prin legea 138/2004, au dat posibilitatea ca prin hotărârea de guvern să se transfere zăcămintele țării unei companii private. Aici e marea problemă!

Dacă din punct de vedere juridic, se dovedește că au fost fraude, că au fost șpăgi, pică contractul. Dacă nu, nu pică. Restul sunt povești, declarații politice, e treaba fiecărui om să declare ce vrea”, a punctat Dian Popescu.

Întrebat dacă privatizarea Petrom în aceste condiții cel puțin suspecte a fost o monedă de schimb pentru aderarea României la Uniunea Europeană, expertul în energie a răspuns cu o altă întrebare: „Dar Bulgaria ce a dat?”.

”Astea sunt poveștile lui Adrian Năstase. Atunci să vă mai spun ceva, am spart CONEL și am dat la francezi, la cehi, la E-on Germania, ne-am dat tot sistemul energetic. Adică, cu tot respectul pe care îl am oricărui premier și un om de conducere a acestei țări, să ne spună ce a dat Bulgaria care a intrat în Uniunea Europeană o dată cu noi, la pachet. Noi am dat resursele țării, am dat economia, am făcut genocid asupra economiei vânzând aceste resurse pe care noi le-am avut aici. Să nu uitați că noi am fost cea mai puternică țară în domeniul petrolier în Europa, mai erau două companii deasupra noastră, am dat totul și acum spunem că a fost o schemă să intrăm în Uniunea Europeană.

Este o minciună, s-au dat șpăgi, s-a vândut țara la tarabă, i-aș spune chiar trădarea țării pe bani putini, pentru că și spionii, ați văzut în filme că tot pe bani își vând ceva. Deci a fost o trădare pe bani, pentru că Bulgaria nu a dat nimic, și a intrat o dată cu noi. Și mai mult decât atât, după cum vedeți, Austria laudă Bulgaria, îi face vizite, iar noi care le-am dat cea mai mare avere a țării suntem tratați cu indiferență de către Austria”, a conchis Dian Popescu, conform psnews.ro

articolul original.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna: ‘Vom ajunge la proces și, dacă nu avem măsuri de îmbunătățire a calității aerului, România va pierde procesul’

3 February 2023 at 19:45
image

Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a avertizat că din momentul în care a preluat mandatul nu a descoperit nicio măsură implementată în ceea ce privește combaterea poluării din Capitală și a îmbunătățirii calității aerului.

Faptul că senzorii din Capitală care oferă informații în timp real nu au fost pe ”roșu” nu s-a datorat vreunei măsuri luate de autorități, în ultimă instanță, ci doar pentru că nu a existat, foarte des, fenomenul de inversie/inversiune termică, un proces în care temperatura crește în altitudine, fiind blocată, temporar, poluarea.

Ministrul Mediului a mai precizat că se află în lucru un act normativ prin care se va stabili că – în cazul în care România va pierde procese de infringement, pe tema poluării – penalitățile vor fi plătite chiar de către comunităție generatoare de infringement, procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva țărilor care nu pun în aplicare legislația UE.

”Eu cred, sincer, că în București nu există nicio măsură luată. Deci singurul motiv pentru care am avut mai puține perioade cu senzorii înroșiți (n.red.  – referitor la poluarea din Capitală) este că nu am avut inversie termică atât de des.

În București, nu cunosc nicio măsură efectiv implementată în timpul mandatului meu, că nu mă uit în trecut, mai departe. În această perioadă, deși am insistat foarte mult, deși am spus care este pericolul, nu văd măsuri implementate.

Vom veni cu un act normativ, s-a stabilit în penultima – parcă – ședință de guvern, în care vom stabili că cei care plătesc penalitățile în urma unor procese de infringement pierdute de România, pe asemenea teme, vor fi comunitățile care generează infringementul și care generează procesul respectiv. Pe românește, dacă –  din cauza Bucureștiului – România va pierde la Curte pentru nerespectarea regulamentului și directivelor pe calitatea aerului, Bucureștiul să fie cel care va suporta”, a declarat ministrul Tánczos Barna la Gândul Exclusiv.

”Vom ajunge la proces și, dacă nu avem măsuri de îmbunătățire a calității aerului, România va pierde procesul”

Tánczos Barna a mai transmis, concret, că nu este corect ca localități unde nu se pune problema poluării să fie obligate la plata unei amenzi care este generată de București.

În același timp, ministrul Mediului a insistat în a spune că Primăria Generală a Capitalei trebuie să înțeleagă că ”nu este de joacă” pe o astfel de temă a poluării, existând riscul ca România să piardă viitoare procese dacă nu vor fi implementate măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului.

”Nu mi se pare corect ca un sat din vârful munților Carpați, unde aerul este curat, unde nu se pune problema calității aerului și care nu contribuie la poluarea din București, să plătească din impozitele și taxele plătite amenda generată de București.

Bucureștiul trebuie să înțeleagă – administrația publică, Primăria Generală – că nu este de joacă cu aceste probleme. Vom ajunge la proces și, dacă nu avem măsuri de îmbunătățire a calității aerului, România va pierde procesul”, a avertizat Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, conform gândul.ro

articolul original.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, despre creșterea salariului minim: ‘PSD susține majorarea salariului minim, însă nu va fi o majorare peste noapte’

3 February 2023 at 17:15
image

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, a vorbit, despre creșterea cu 500 de lei de la 1 iunie a salariului minim pe economie.

„Eu nu pot să spun, astăzi, o dată la care vom majora salariul minim. Da, da, PSD susține majorarea salariului minim, însă nu va fi o majorare peste noapte, nu vom dezechilibra economia.

Nu vom lua nicio decizie până nu vom discuta cu mediul de afaceri, inclusiv în discuțiile cu domnul comisar pe muncă din prezențele pe care le-am avut la Bruxelles, în toate comisiile, am susținut această directivă și practic și o măsură de protecție socială pentru cetățeni.

Trebuie să avem această majorare a salariului, că va fi la jumătatea anului că va fi la 1 ianuarie anul 2024 însă cu siguranță nu va fi o măsură impusă sau introdusă peste noapte”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

articolul original.

Un fost lider politic dă de pământ cu Klaus Iohannis: ‘Nu mai apare nicicum, pare că și-a luat complet mâna de pe situația internă, toate deciziile în acest guvern fiind luate la discreția și după bunul plac al PSD-ului’

3 February 2023 at 16:45
image

Deputatul Dan Barna (USR) l-a criticat vineri, pe preşedintele Klaus Iohannis, despre care a afirmat că „pare preocupat maxim de prognozele la schi” şi „că şi-a luat complet mâna de pe situaţia internă”.

„România este complet pe mâna PSD. PNL-ul este un un partid de buzunar, un breloc în buzunarul domnului Ciolacu. El îi susţine şi pe domnul Virgil Popescu şi pe domnul Bode şi pe domnul Predoiu. Mult prea absentul preşedinte pare, de mai mult de o lună de zile este un mesaj pe care îl primesc de la toată presa, pare preocupat maxim de prognozele la schi, nu mai apare nicicum, pare că şi-a luat complet mâna de pe situaţia internă, toate deciziile în acest guvern fiind luate la discreţia şi după bunul plac al PSD-ului. Este o realitate foarte crudă”, a declarat Dan Barna, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu.

El a adăugat că se poate constata că „din păcate, cele două mandate ale lui Iohannis nu au niciun rezultat real”. „Dacă tragem linie, se încearcă disperat măcar adoptarea unei legislaţii despre o Românie educată pe care n-o vede nimeni, ca să existe măcar acolo o insignă la butonieră”, a spus Dan Barna.

Parlamentarul USR a subliniat că scumpirile din ultima perioadă îngrijorează populaţia.

„Măsurile pe care le propune USR şi lupta care va fi în următoarea sesiune parlamentară în Parlament sunt două şi foarte clare: reducerea cheltuielilor publice. Şi aici am spus pensiile speciale, sinecurile, risipa banilor publici cu foarte multe instituţii şi foarte multe noi locuri de muncă create la stat în mod artificial pentru clientela publică şi cealaltă direcţie, un proiect la care ţinem foarte mult, care a existat în programul de guvernare în momentul în care USR a fost la guvernare, chiar dacă a fost ca şi direcţie pe un singur domeniu, agricultură sau turism, reducerea impozitării muncii. Este singura modalitate, acel zero taxe pe salariul minim. Este singura modalitate prin care salariile pot să crească în mod real, prin care salariile reale ale cetăţenilor pot fi mărite. O modalitate pe care o susţine şi mediul de afaceri şi Guvernul refuză să o aplice”, a mai afirmat Barna, informează agerpres.ro

articolul original.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: ‘Belarusul la ora actuală este folosit masiv de către Federația Rusă pentru instruirea rezerviștilor’

3 February 2023 at 16:15
image

Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu a explicat că nu sunt indicii că rușii pregătesc o ofensivă majoră care vizează Kievul, așa cum s-a întâmplat la începutul războiului:

„Nu sunt indici care să demonstreze un astfel de lucru. Redeschiderea direcției operative nord înseamnă constituirea unei grupări de forțe de zeci de mii de militari, tehnica aferentă care ar trebui deja să fie în Belarus. Belarusul la ora actuală este folosit masiv de către Federația Rusă pentru instruirea rezerviștilor, rezerviști care au fost chemați sub arme prin mobilizarea parțială, fac perioadele de instruire mai ales în poligoanele din Belarus, deci e un deficit al Federației Ruse cu privire la infrastructura de instruire la nivel de companie, dar mai ales de batalion, au apelat și la Belarus. Din Belarus după terminarea perioadei de instruire cei care sunt gata de luptă sunt trimiși în zona Donbass, aceasta rămâne inclusiv subiectul unei ofensive majore”.

Virgil Bălăceanu a precizat că tot zona Donbass reprezintă centrul de greutate al ofensivei ruse:

„Putem interpreta ca o ofensivă majoră pentru că am văzut modul în care a accelerat ritmul de ofensivă, nu știm cât va mai dura Bahmut. Asta este legată de ofensiva majoră deși nu sunt suprafețe foarte mari, dar efortul este consistent pe direcțiile de acțiune pe axele din punga Donbass-ului. Aici este centrul de greutate al ofensivei rușilor. Nu sunt indicii decât pe zona de sud-est al Ucrainei își concentrează tot efortul legat de ofensivă. Rușii continuă pregătirea pentru apărarea celorlalte teritorii ocupate și anexate ilegal”, conform b1tv.ro

articolul original.

China, mesaj tranșant către SUA: ‘Să nu se mai amestece în chestiunea taiwaneză şi să nu mai creeze noi factori care ar putea duce la tensiuni în Strâmtoarea Taiwan’

3 February 2023 at 15:45
image

Statele Unite ar trebui „să nu se mai amestece” în situaţia din Taiwan, a transmis vineri Ministerul de Externe chinez, după ce şeful CIA a atras atenţia să nu se subestimeze disponibilitatea preşedintelui chinez Xi Jinping de a acţiona militar împotriva acestei naţiuni insulare, relatează DPA.

Taiwanul este „o chestiune internă chineză” şi nu poate fi comparat cu conflictul privind Ucraina, a declarat, într-o conferinţă de presă la Beijing, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Mao Ning.

Washingtonul ar trebui „să nu se mai amestece în chestiunea taiwaneză şi să nu mai creeze noi factori care ar putea duce la tensiuni în Strâmtoarea Taiwan”, a spus ea.

Conform unor relatări din media americane, directorul CIA, William Burns, a spus că preşedintele chinez şi-a instruit armata să fie pregătită pentru o invadare a statului insular până în 2027.

„Asta nu înseamnă că el a decis să invadeze Taiwanul în acel an, dar este un semnal de alarmă despre cât de serios vorbeşte în legătură cu asta”, a declarat Burns, adăugând că preşedintele chinez învaţă de asemenea lecţiile războiului din Ucraina.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez a acuzat de asemenea guvernul de la Taipei că este responsabil pentru tensiuni, care au crescut de la invazia rusă din Ucraina din urmă cu aproape un an.

„Poporul american foloseşte chestiunea taiwaneză pentru a limita China”, a susţinut ea.

„Washingtonul ar trebui să îşi respecte promisiunile de a nu sprijini independenţa Taiwanului”, a afirmat Mao Ning, adăugând că Beijingul consideră Taiwanul şi populaţia sa de 23 de milioane de locuitori ca „parte inalienabilă a teritoriului Chinei”.

Taiwanul, care nu a fost niciodată parte din Republica Populară Chineză, se consideră de mult timp independent. SUA sunt angajate să apere insula, inclusiv prin furnizarea de arme, şi resping ca inacceptabilă orice schimbare prin violenţă a situaţiei existente.

Această nouă critică a Chinei la adresa politicii SUA privind Taiwanul survine cu puţin timp înainte ca Antony Blinken să ajungă duminică la Beijing, în prima vizită a unui secretar de stat american din octombrie 2018, informează agerpres.ro

articolul original.

MIPE: Fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor cu refugiații ucraineni: 100 de milioane de euro pentru alimente, îmbrăcăminte, obiecte de igienă și cazare

3 February 2023 at 15:15
image

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lansează, în data de 6 februarie, apelul non-competitiv „Sprijin pentru cetățenii ucraineni, străinii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina”, finanțat prin Programul Operațional Capital Uman, pentru decontarea cheltuielilor efectuate de statul român pentru sprijinirea persoanelor refugiate din zona conflictului militar din Ucraina.

Ghidul apelului poate fi consultat aici: https://bit.ly/3Y2XL0F.

„În permanență de la izbucnirea conflictului, România a acționat sub spiritul solidarității, solidaritate care continuă să rămână un element constant în lista noastră de priorități. Peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni ne-au trecut graniţele în ultimele 12 luni și mulți dintre ei au beneficiat de sprijin direct de la Guvernul României, fie că ne gândim la hrană, îmbrăcăminte, adăpost, cazare pe termen lung, ajutor financiar de urgenţă, sau servicii medicale.

Prin Programul Operațional Capital Uman, statul român poate deconta, pe bază de cost unitar, o parte a cheltuielilor pentru nevoile de bază. În acest sens avem alocat un buget de aproximativ 100 de milioane de euro din fonduri europene. Am găsit posibilitatea acordării acestei finanțări în urma unui demers comun cu autoritățile de management pentru identificarea posibilităților concrete de finanțare din fonduri europene a cheltuielilor efectuate pentru sprijinul refugiaților din Ucraina, fără a afecta proiectele aflate în implementare”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Apelul de propuneri de proiecte este de tip non-competitiv, cu termen limită de depunere destinat regiunilor mai puțin dezvoltate: Nord‐Est, Sud‐Est, Sud‐Vest Oltenia, Sud-Muntenia, Nord-Vest, Vest, Centru.

Se finanțează măsurile de sprijin acordate de statul român refugiaților intrați în România prin punctele de frontieră cu Ucraina și Republica Moldova, fie ei cetățeni ucraineni, străini sau apatrizi, pe bază de cost unitar, pentru acoperirea nevoilor de bază imediate.

Cuantumul sprijinului care poate fi decontat din fonduri europene este cel stabilit prin Regulamentul (UE) 2022/2039 la 100 EUR pe săptămână pentru fiecare săptămână completă sau parţială în care persoana se află în România, pentru maximum 26 de săptămâni în total, începând cu data sosirii persoanei în România.

Sprijinul financiar acordat sub formă de cost unitar poate fi decontat pentru cheltuieli efectuate începând cu data de 24 februarie 2022 şi până la încetarea aplicării Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 care prevede măsuri de protecție temporară acordate persoanelor strămutate de Ucraina, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023.

Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetățenii străini și apatrizi pentru care se acordă acest sprijin.

Guvernul a prevăzut, printr-o ordonanță de urgență adoptată în cursul anului trecut, mecanismul de decontare din fonduri europene a anumitor cheltuieli privind sprijinirea refugiaților din Ucraina, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). În acest scop, în cadrul POCU s-a creat o nouă Axă prioritară – AP9, cu o valoare de 100 milioane euro.

Valoarea totală a schemei este de 118 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro sunt asigurați din Fondul social european, iar diferența din bugetul de stat.

articolul original.

Nuțu Cămătaru intră în legalitate! A început să ofere, în mod legal, credite

3 February 2023 at 13:49
image

Ion Balint, zis Nuțu Cămătaru, a început să facă ofere credite în mod legal. Liderul interlop și-a înființat un IFN, prin care acordă credite.

În martie 2022, Nuțu Cămătaru a înființat societatea Cezy Line SRL, care are ca obiect de activitate „comerțul cu amănuntul în magazine nespecificate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”. Firma are sediu în Ferentari, un loc considerat cartier general al Cămătarilor.

În această firmă, Nuțu deține 45% din părțile sociale, iar soția lui actuală, Claudia Balint, are pachetul majoritar și este administrator al societății.

Partenera de viață a lui fostului interlop apare asociat majoritar și la compania DN Capital Investments IFN SRL, tot cu sediul în șoseaua Sălaj, acasă la Nuțu Cămătaru. După cum arată și titulatura (intituție financiar-nebancară), firma se ocupă cu activități de creditare și include: acordarea creditelor de consum, finanțarea comerțului internațional, asigurarea finanțării pe termen lung a industriei de către băncile industriale, împrumuturi monetare în afara sistemului bancar, acordarea de credite pentru cumpărarea locuințelor de către instituții specializare care nu primesc depozite și servicii de amanetare și gaj.

Nuțu Business SRL este una dintre societățile la care Ion Balint apare ca asociat, potrivit datelor obținute de FANATIK de la Registrul Comerțului. Fostul lider interlop este asociat aici cu cei doi băieți pe care-i are din precedenta căsnicie: Ion Nuțu (zis Nuțulică) și Nicolae Daniel (alias Dany), scrie Fanatik.ro.

Societatea are ca principal obiect de activitate ”întreținerea și repararea autovehiculelor”. Firma are punct de lucru în șoseaua Sălaj, acolo unde se află spălătoria auto NTU Self Wash. Terenul pe care se află construcția îi aparține lui Nuțu, care are aici o proprietate de 45.000 mp, unde funcționa un club de echitație și o fermă de păsări și animale exotice.

articolul original.

Vladimir Putin a găsit metoda ca banii rușilor să rămână în Federația Rusă! Liderul de la Kremlin a dat ‘liber’ la achiziționarea de lingouri de aur

3 February 2023 at 13:45
image

Conform datelor publicate vineri de Ministerul de Finanţe de la Moscova, ruşii au cumpărat un număr record de lingouri de aur în 2022, în condiţiile în care reducerile de taxe la achiziţionarea de metale preţioase i-au încurajat pe aceştia să-şi facă stocuri de aur ca o valoare de refugiu.

În luna martie a anului trecut, Moscova a eliminat cota de TVA de 20% la achiziţiile de aur de către persoanele fizice, în încercarea de a-i convinge pe ruşi să nu mai utilizeze dolarul american ca valoare de refugiu. De asemenea, Ministerul de Finanţe de la Moscova a scutit populaţia de la plata taxelor pentru profiturile generate din vânzarea lingourilor de aur, ceea ce a stimulat şi mai mult cererea de metal preţios.

Potrivit datelor oficiale, ruşii au cumpărat anul trecut o cantitate de peste 50 de tone de lingouri de aur, de zece ori mai mult decât în anul 2021. Cel mai căutate a fost lingourile de un kilogram, care au reprezentat aproximativ 60% din totalul lingourilor vândute.

În plus, aceste cifre nu sunt definitive şi acoperă doar perioada până la finele lunii noiembrie 2022, a precizat Ministerul rus al Finanţelor.

Separat, banca rusă de stat VTB Bank a anunţat că a vândut 33,8 tone de lingouri de aur clienţilor în 2022, adăugând că în prezent clienţii săi deţin aur în valoare de 50 de miliarde de ruble (711 milioane de dolari).

„Anul trecut aurul a fost o bună soluţie financiară de protejare. Clienţii au transferat fonduri spre acest instrument pentru a-şi diversifica activele şi a face profit atunci când şi-au făcut planurile pe termen lung”, a declarat Yevgeny Beresnev, de la departamentul de produse de investiţii al VTB, transmite AGERPRES

articolul original.

Românii sunt cei mai săraci dintre europeni: ‘Rezultatele sunt chiar mai drastice’

3 February 2023 at 13:30
image

În medie, anul trecut, românii au cheltuit aproximativ 25% din venituri pe mâncare și băutură. Din acest punct de vedere, România este pe locul 1 la nivelul UE. 

Analistul economic Adrian Negrescu a comentat acest subiect. Potrivit expertului, cifrele reflectă perfect faptul că românii sunt cei mai săraci dintre europeni.

„În primul rând, rezultatele sunt chiar mai drastice, pentru că ceea ce vedem sunt datele pe 2021. Majoritatea creșterilor de prețuri, cel puțin pe zona alimentară, au fost pe anul 2022, atunci când din top 10 cele mai mari scumpiri de peste 30% la produse în România, nouă dintre acestea au fost la produse alimentare de bază, cum ar fi uleiul, cartofii, margarina, orezul, fasolea.

Ne spune INS că peste 40% din cheltuielile unei familii obișnuite au ajuns să fie alocate pentru produsele alimentare de bază. Este un procent fără precedent la nivel european. Și bulgarii stau mai bine decât noi, ceea ce ne arată că prețurile au crescut foarte mult și că nivelul salarial în România a rămas, din păcate, în urma inflației”, a comentat Adrian Negrescu, pentru B1 TV.

În opinia economistului, puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă.

„E greu de spus dacă mai au românii bani. Tot INS ne spune că venitul mediu net pe cap de locuitor este de 2.660 lei net în momentul de față. Raportat la inflație, înseamnă 2.100 de lei, dacă scoți inflația din acești bani. Acest lucru ne arată că puterea de cumpărare a românilor va continua să scadă, pentru că nu vom scăpa de inflație. Nu va fi la fel de mare ca în 2022, da, dar s-ar putea să avem în continuare o inflație de două cifre, iar asta se traduce într-o scădere a puterii de cumpărare. Banii pe care-i câștigăm vor fi din ce în ce mai puțini raportat la prețurile din magazine.

Când vom scăpa de asta? Abia din 2024 lucrurile se vor mai așeza și avem două soluții: ori cumpărăm mai puțin din magazine și încercăm să facem mai multă mâncare acasă ori să ne găsim un alt loc de muncă, mai bine plătit – dar asta e o problemă pentru marea majoritate a populației, în condițiile în care firmele nu mai sunt dispuse să facă angajări în 2023, un an extrem de dificil din punct de vedere economic”, a avertizat economistul, pentru sursa citată.

articolul original.

AFIR: Plăți de peste 276 milioane de euro efectuate către beneficiarii FEADR, transmise spre decontare Comisiei Europene

3 February 2023 at 13:15
image

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a transmis vineri printr-un comunicat de presă că a transmis la sfârșitul lunii ianuarie 2023 către Comisia Europeană solicitarea pentru decontarea a 276,8 milioane de euro (276.835.617 €), această sumă reprezentând contravaloarea plăților acordate din bugetul național în anul 2022, în perioada 16 octombrie – 31 decembrie, către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice care au realizat investiții eligibile în agricultură și în mediul rural, dar și pentru măsurile de mediu și climă.

Declarația de cheltuieli transmisă Comisiei cuprinde totalul plăților efectuate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în trimestrul IV din 2022 către beneficiarii proiectelor de investiții și ai plăților directe și compensatorii. Plățile au fost efectuate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) cu suma de 261,2 milioane de euro, precum și din Instrumentul de Redresare al Uniunii Europene (EURI) cu 15,6 de milioane de euro.

Conform procedurilor de lucru stabilitate la nivelul Comisiei Europene, declarația de cheltuieli aferentă perioadei 16 octombrie – 31 decembrie 2022 a fost încărcată direct în sistemul informatic utilizat pentru schimbul de date între statele membre și CE, urmând ca, după verificarea sumelor din declarația de cheltuieli, Comisia să ramburseze României, în termen de maximum 45 de zile, fondurile europene alocate pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Până în prezent, Comisia Europeană a rambursat României peste 7,6 miliarde de euro pentru investiții realizate în agricultură, pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural și pentru plăți directe și compensatorii prin Programul Național de Dezvoltare Rurală în intervalul 2014 – 2022.

articolul original.

Idei de afaceri în 2023

3 February 2023 at 13:02
image

Începerea unei afaceri: începerea propriei afaceri poate fi o modalitate excelentă de a face bani, mai ales dacă ai o idee unică sau o abilitate pe care o puteți valorifica.

Moduri de a investi bani

  1. Investiții: investițiile în acțiuni, bunuri imobiliare sau alte active te pot ajuta să câștigați bani prin creșterea capitalului sau prin dividende.
  2. Freelancing: freelancing-ul îți permite să lucrezi pe bază de proiect, respectiv să oferi servicii clienților care au nevoie de ele. Există multe platforme unde poți găsi locuri de muncă pe cont propriu, cum ar fi Upwork, Fiverr sau Freelancer.
  3. Vânzarea online: poți face bani vânzând produse online, fie prin crearea propriului magazin online, fie prin utilizarea unui market place precum Amazon sau Etsy.
  4. Un loc de muncă part-time sau full-time: aceasta este o metodă tradițională de a face bani, poți să găsești un loc de muncă și poți fi plătit pentru orele lucrate.
  5. Venit pasiv: venitul pasiv este un venit pe care îl câștigi cu un minim de efort. Printre exemple se numără veniturile din chirii, dividendele din acțiuni și dobânzile din conturile de economii.

Criterii pentru a alege afacerea potrivită

Afacerea ideală pentru tine va depinde de interesele, aptitudinile și resursele tale. Printre factorii de care trebuie să ți cont atunci când alegi o idee de afacere se numără:

Pasiunea: începerea unei afaceri bazate pe ceva ce te pasionează poate face procesul mai plăcut, iar satisfacțiile mai mari.

Cererea de pe piață: începerea unei afaceri într-o industrie sau pe o piață cu o cerere mare pentru produsul sau serviciul pe care intenționezi să îl oferi poate crește șansele de succes.

Abilități și expertiză: Inițierea unei afaceri care să utilizeze abilitățile și expertiza ta poate crește șansele de succes și poate face procesul mai plăcut.

Resurse: începerea unei afaceri care necesită resurse minime te poate ajuta să începi mai repede și cu mai puține riscuri.

Scalabilitate: începerea unei afaceri care are potențialul de a crește și de a se extinde te poate ajuta să îți crești veniturile în timp.

Este important să reții că pentru a face bani este nevoie de timp și efort. Trebuie să fii pregătit să muncești și să ai răbdare, deoarece majoritatea metodelor de a face bani necesită timp pentru a genera venituri.

Idei de afaceri profitabile

Nu există un răspuns definitiv la întrebarea care este cea mai profitabilă afacere, deoarece profitabilitatea depinde de o varietate de factori, cum ar fi locația, piața țintă, concurența și economia generală. Cu toate acestea, anumite tipuri de afaceri au fost cunoscute din punct de vedere istoric ca fiind mai profitabile decât altele, datorită costurilor generale scăzute, cererii ridicate și scalabilității. Iată câteva exemple:

Comerțul electronic: afacerile online au costuri generale reduse și pot ajunge pe o piață globală. Dropshippingul este un model popular de afaceri de comerț electronic care le permite antreprenorilor să vândă produse fără a fi nevoiți să se ocupe de inventar sau de transport.

Marketingul digital: pe măsură ce tot mai multe întreprinderi își mută atenția pe canalele online, cererea de servicii de marketing digital, cum ar fi SEO, PPC și gestionarea rețelelor sociale, a crescut.

Consultanță: companiile și organizațiile sunt mereu în căutare de sfaturi și îndrumări de specialitate. Dacă ai un set de abilități sau o expertiză specifică, poți începe o afacere care să aibă ca obiect consultanța oferită clienților.

Imobiliare: imobiliarele pot fi o afacere profitabilă, mai ales dacă ai o bună înțelegere a pieței locale și poți identifica proprietăți cu potențial de apreciere.

Investiții: investițiile în acțiuni, obligațiuni, bunuri imobiliare sau alte active pot fi, de asemenea, o afacere profitabilă, atâta timp cât ai suficiente cunoștințe despre piață și faceți investiții inteligente.

Afaceri alimentare la domiciliu: afacerile de livrare de alimente și de pregătire a meselor pot fi profitabile atâta timp cât ai o bună înțelegere a pieței locale, un plan de afaceri solid și capacitatea de a te extinde.

Este important să reții că profitabilitatea depinde, de asemenea, de cât de bine îți execuți planul de afaceri, de cât de bine îți organizezi compania și de cât de bine vă gestionați finanțele. Este întotdeauna recomandat să efectuezi studii de piață, să creezi un plan de afaceri solid și să soliciți îndrumarea unor profesioniști cu experiență înainte de a începe o afacere.

Cum înființezi o firmă

Procedura de înființare a unei firme a fost mult simplificată și poate fi parcursă 100% online. Mai mult,  pentru marea majoritate a firmelor vei avea nevoie doar de cartea de identitate și de un sediu, însă pentru mai multe informații poți accesa https://infiintaresrl-nou.ro/

Dacă nu ai un imobil în proprietate sau vrei să stabilești sediul firmei într-o localitate anume, poți apela la serviciul de găzduire de sediu social. Acest serviciu presupune că cei care îți găzduiesc sediul primesc corespondența și ți-o redirecționează.

articolul original.

Directorul CIA, despre războiul din Ucraina: Următoarele 6 luni vor fi cruciale

3 February 2023 at 09:45
image

Directorul CIA, William Burns, avertizează că următoarele şase luni vor fi absolut cruciale în războiul din Ucraina, precizând faptul că, cheia va fi pe câmpul de luptă.

„Cred că ceea ce va fi esenţial – pentru că noi nu evaluăm că (Vladimir Putin) este serios în privinţa negocierilor -, cheia, va fi pe câmpul de luptă în următoarele şase luni, după părerea noastră”, a declarat Burns, care a susţinut un discurs la Universitatea Georgetown.

„Acest lucru include rănirea orgoliului lui Putin, care trebuie făcut să înţeleagă nu numai că nu va putea avansa mai mult în Ucraina, dar, pe măsură ce trece fiecare lună, riscă din ce în ce mai mult să piardă teritoriul pe care l-a luat ilegal până acum”, a arătat şeful CIA.

Liderul rus, a mai spus Burns, „mizează pe faptul că poate face ca timpul să lucreze pentru el”. Putin crede că poate „măcina” Ucraina şi în acest timp oboseala politică va cuprinde Europa, iar Statele Unite vor fi distrase, a arătat Burns.

El a mărturisit că i-a spus omologului său rus, Serghei Narîşkin, în noiembrie, că „acest calcul rusesc este la fel de profund greşit ca şi decizia iniţială de a intra în război la 24 februarie anul trecut”, scrie news.ro

articolul original.

Dezvăluire din interiorul Poliției Române: ‘Ca pe vremea sclavagismului’

3 February 2023 at 09:38
image

Președintele executiv al Sindicatului Național al Polițiștilor din România (SNPR) DECUS, Bogdan Bănică, face dezvăluiri din interiorul Poliției Române.

Acesta a vorbit despre lipsurile din sistem, precum și despre cum sunt tratați polițiștii, din punct de vedere salarial.

„Zecile de ore suplimentare prestate de polițiști nu sunt plătite, ci compensate cu timp liber, ca pe vremea sclavagismului”, a declarat, la Prima News, Bogdan Bănică.

El a mai spus că deficitul de polițiști din stradă ajunge la 40% în acest moment.

 „Toți și-au lăsat o amprentă nefastă asupra acestui minister: lipsa predictibilității meseriei, salarizarea mizerabilă, de 2500-2700 de lei la încadrarea unui polițist”, a spus liderul sindical.

Bogdan Bănică: „Nu avem nici dispozitiv pentru spart geamul mașinii în cazul în care se blochează șoferul înăuntru”

„Nu avem nici dispozitiv pentru spart geamul mașinii în cazul în care se blochează șoferul înăuntru. Costă cinci lei un astfel de dispozitiv”, a mai spus Bănică.

Spre deosebire de alte țări, unde polițiștii au o condiție fizică bună, în România li se interzice să facă pregătire fizică în timpul programului, a explicat sindicalistul. „Îi luăm din cartier, îi ducem la școală și-i facem polițiști”, a precizat el.

articolul original.

Atenție, șoferi! Riscați să rămâneți fără permisul de conducere

3 February 2023 at 09:30
image

Potrivit Art. 22 din Codul Rutier, examinarea medicală se realizează în scopul certificării stării de sănătate și a calităților fizice necesare unui conducător de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai.

Una din regulile principale pentru cei care vor să obţină permisul auto este că trebuie să fie apte din punct de vedere fizic şi psihic. Fişa medicală pentru permisul auto este un document necesar tuturor persoanelor care vor să obţină sau să îşi schimbe permisul auto. Aceasta poate fi obţinută doar de la anumite instituţii specializate, iar costul ei este cuprins între 150 și 200 de lei, în funcție de clinică.

Afecțiunile medicale incompatibile cu calitatea de conducător de autovehicule tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se stabilesc de către Ministerul Sănătății Publice și se aprobă prin ordin al ministrului, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

„Examinarea medicală se realizează în vederea:

a) aprobării prezentării la examen pentru obținerea permisului de conducere;

b) obținerii certificatului de atestare profesională pentru conducătorii de autovehicule, de tractoare agricole sau forestiere ori de tramvaie stabiliți prin prezenta ordonanță de urgență;

c) verificării periodice, conform reglementărilor în vigoare”, se arată în Codul Rutier.

Examinarea medicală se realizează în unități de asistență medicală autorizate, existente la nivelul fiecărui județ, care au obligația luării în evidență a solicitantului sau a conducătorului de autovehicul și tractor agricol sau forestier ori de tramvai de către medicul de familie.

Medicul de familie, atunci când constată că o persoană din evidența sa, care posedă permis de conducere, prezintă afecțiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului sănătății publice, va solicita unității de asistență, medicală autorizate examenul de specialitate necesar. În cazul în care unitatea de asistență medicală autorizată a stabilit că persoana este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, va comunica aceasta imediat poliției rutiere pe a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea.

Permisul de conducere al persoanei care este declarată inaptă medical sau psihologic pentru a conduce autovehicule ori tramvaie se retrage de către poliția rutieră și poate fi redobândit numai după încetarea motivului pentru care s-a luat această măsură.

Avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de instituțiile medico-legale, la solicitarea și pe cheltuiala părților interesate.

Astfel, potrivit codului rutier, românii care suferă de anumite boli și nu primesc un aviz medical care să ateste faptul că pot conduce în siguranță, nu au dreptul să dețină un carnet de conducere. Dacă nu au un aviz medical, persoane care suferă de exemplu, de diabet zaharat, nu au voie să se afle la volanul unui autoturism. Medicii sunt obligați prin lege să trimită la reexaminare un pacient bolnav, care ar putea fi în situația de a nu fi declarant apt pentru a conduce o mașină.

Dacă în urma testelor medicale o persoană e declarată inaptă pentru a conduce, rezultatul se trimite către poliție în 24 de ore. Atfel, o persoană bolnavă, care nu primește aviz din partea medicului nu poate obține sau nu își poate reînnoi permisul de conducere.

Permisul auto nu poate fi deținut de persoanele care prezintă afecțiuni la nivelul aparatului respirator, care poartă un stimulator cardiac sau care au antecedente de infarct miocardic și care nu primesc avizul medicului.

De asemenea, persoanele care au tulburări mintale nu pot deține permis auto.

Ce analize medicale se fac pentru permis auto?

– Medicină internă

– Ortopedie şi traumatologie

– Neurologie

– Psihiatrie

– Oftalmologie

– Otorinolaringologie

– Pneumologie (doar pentru categoria C)

Nu se obține permis de conducere pentru:

– Handicapul locomotor, afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor care fac periculoasă conducerea unui autovehicul.

– Afecțiuni cardiovasculare

Codul rutier mai spune că nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere persoanelor care au boli vasculare periferice, cardiopatii sau insuficienţă cardiacă. Excepții fac doar cei pentru care medicul garantează că sunt apți.

Potrivit ordinului de ministru, „afecţiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul”.

– Diabetul zaharat, hipoglicemie acută, hipoglicemie cronică

Potrivit legii, un candidat sau un conducător auto care suferă de diabet zaharat şi care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înţelege riscurile hipoglicemiei şi că este capabil să ţină sub control aceste episoade. Nu se eliberează şi nu se reînnoiesc permisele de conducere auto în cazul solicitanţilor sau conducătorilor auto care nu au primit informaţii referitoare la aceste riscuri şi nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile hipoglicemiei.

„În cazul în care un candidat sau un conducător auto cu diabet zaharat urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog şi, după caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maxim 5 ani; nu se eliberează şi nu se reînnoiesc permisele de conducere în cazul candidaţilor sau conducătorilor auto cu hipoglicemie cronică gravă decât dacă solicitările sunt susţinute de un aviz al medicului diabetolog şi de efectuarea unor controale medicale periodice; în cazul hipoglicemiilor cronice grave în timpul orelor de activitate, permisul de conducere auto se eliberează sau se reînnoieşte numai după ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod”, se arată în documentul ministerului Sănătăţii.

– Afecțiuni neurologice

– Epilepsia

Crizele de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de constiență constituie un pericol real și grav pentru siguranța rutieră dacă apar la o persoana în timp ce conduce un autovehicul.

„În mod normal nu ar trebui să existe şoferi care să sufere de epilepsie pentru că, din păcate, asta este o boală care evoluează cu crize care fac practic imposibilă stăpânirea maşinii. Gândiţi-vă ce se întâmplă dacă un şofer face o criză de epilepsie şi intră într-o staţie de autobuz unde aşteaptă 10, 20 de oameni”, spune medicul Mihai Grecu.

– Tulburări mintale precum:

a) tulburări mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecțiuni, traume ori intervenții neurochirurgicale

b) retard psihic sever

c) probleme comportamentale grave cauzate vârstei sau tulburari grave ale capacitatii de judecată, comportament ori adaptabilitate.

– Afecțiuni renale

– Apnee în somn.

„Înseamnă, de fapt, niște pauze respiratorii care se produc în timpul somnului, iar aceste pauze au repercusiuni importante asupra activităților din timpul zilei, pe de o parte, adică determină un grad de somnolență diurnă, și pe de altă parte, determină tulburări cardiovasculare, dar și neurologice. Dacă vorbim despre cei care conduc mașina, există și aici un risc foarte important, somnolența fiind principala cauză de accidente rutiere la nivel mondial”, spune Cristian Cojocaru, medic pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Iași.

articolul original.

Informații de ultimă oră de la BNR! Ce se întâmplă cu ratele românilor

3 February 2023 at 09:11
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

BNR informează că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a scăzut la 7,15%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 5,71%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
3 feb.2023 2 feb.2023 3 feb.2023 2 feb.2023
O/N 5,88 5,94 6,18 6,23
T/N 5,88 5,93 6,17 6,22
1W 5,92 5,97 6,21 6,26
1M 6,03 6,06 6,33 6,35
3M 6,85 6,88 7,15 7,17
6M 7,18 7,19 7,50 7,52
12M 7,54 7,56 7,87 7,88

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T3 5,71

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.
❌