ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 3 February 2023Bugetul

Ludovic Orban rupe tăcere: ‘Nu am avut nicio informație despre nicio ilegalitate care să se fi petrecut în mandatul meu de premier în ceea ce privește procedurile de achiziție’

2 February 2023 at 21:45
image

Fostul prim-ministru Ludovic Orban, aflat în fruntea Guvernului în anul 2020, atunci când au avut loc achiziţiile care sunt cercetate în dosarul care îl vizează pe directorul Romarm, Gabriel Ţuţu, pe selecţionerul Victor Piţurcă şi pe fiul acestuia din urmă, susţine că nu avea cunoştinţă despre aceste achiziţii.

Întrebat joi seară, la Realitatea Plus, dacă avea cunoştinţă despre afacerile de la Romarm, Ludovic Orban a răspuns: ”Evident, nu”.

Dacă aş fi ştiut nu le-aş fi permis. (…) Cum să ştiu de afacerile pe care le face Ţuţu? Nu am avut absolut niciun fel de ştire despre vreo ilegalitate care se comite la Romarm, absolut nicio informaţie, nu am avut nicio relaţie cu Romarm decât nişte relaţii care au fost în două sau în trei evenimente publice, în care media a fost de faţă, unul dintre ele a fost la UPS Dragomireşti şi cam atât. (…) Absolut niciun fel de informaţie nu am avut pe acest subiect”, a adăugat fostul premier.

El a spus că nimeni nu l-a informat că ar exista probleme legate de achiziţiile făcute în contextul pandemiei de COVID. 

Nu am avut nicio informaţie despre nicio ilegalitate care să se fi petrecut în mandatul meu de premier în ceea ce priveşte procedurile de achiziţie, cu atât mai puţin de la această entitate, Romarm. Dacă aş fi avut cel mai mic element, să fi primit o informare din partea serviciilor sau să fi primit o informare, de exemplu, din partea directorului UPS Dragomireşti…. Nu am primit nicio informare legată despre vreo ilegalitate cu privire la activitatea directorului general al Romarm”, a mai spus el.

Orban a explicat şi contextul vizite sale la uzina de la Dragomireşti, acolo unde s-au produs măştile care au rămas în număr mare pe stoc: ”Am fost invitat de ministrul Economiei şi Energiei din perioada respectivă la lansarea producţiei. Era practic prima capacitate de producţie de măşti FFP2 chirurgicale şi am onorat această invitaţie. Maşinăria a funcţionat acolo, în prezenţa noastră, cu toată echipa de la Romarm: directorul general, directorul UPS Dragomireşti care ulterior a făcut nişte comentarii, în presă, dar ulterior. La momentul respectiv niciunul nu a scos un sunet. Am avut o discuţie legată de utilaje, utilajele au funcţionat în prezenţa mea”.

Fostul prim ministru a mărturisit că, atunci când la Dragomireşti producţia de măşti a fost oprită temporar din cauza problemelor la utilaje, el nu a fost informat şi a aflat despre acest lucru dintr-o anchetă jurnalistică. 

Orban a mai spus că, în opinia sa, ”toţi cei care au furat în pandemie trebuie să fie pedepsiţi şi trebuie să fie pedepsiţi drastic”.

El s-a declarat deschis în a colabora cu anchetatorii dacă aceştia îi vor solicita informaţii pe care le deţine despre ce s-a întâmplat în acea perioadă.

Orice anchetă DNA dacă apelează la mine să colaborez, să furnizez informaţii, o fac cu cea mai mare plăcere, dacă am aceste informaţii”, a subliniat el, conform news.ro.
articolul original.

Secretarul de stat Florin Lixandru și-a recăpătat atribuțiile: Am primit ordinul cu delegarea atribuţiilor avute anterior

2 February 2023 at 21:30
image

Secretarul de stat Florin Lixandru din Ministerul Educaţiei a spus joi că i-au fost delegate atribuţiile avute anterior, printr-un ordin al ministrului.

„Am primit ordinul cu delegarea atribuţiilor avute anterior – pentru învăţământul preuniversitar”, a confirmat, pentru Agerpres, secretarul de stat Florin Lixandru.

Florin Lixandru declara miercuri că i-au fost retrase atribuţiile printr-un ordin de ministru.

„Momentan sunt pe funcţie, dar nu am nicio atribuţie. Eu aveam atribuţii pe învăţământ preuniversitar şi pe relaţia cu Parlamentul şi s-a abrogat ordinul prin care mi s-au atribuit acele atribuţii, momentan, până la o discuţie care ar avea loc în coaliţie în această seară”, a afirmat secretarul de stat. El a susţinut că i-au fost retrase atribuţiile pentru un „delict de opinie” despre Legile Educaţiei.

„Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile. Perspectiva PSD asupra legilor Educaţiei este că sunt proiecte mult prea importante, ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete! PSD va pune în discuţia coaliţiei stabilirea unui calendar extins de analiză publică şi adoptare. Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educaţiei are termen trimestrul 3 al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci şi cele privind Legea Educaţiei, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024”, a scris Lixandru pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, analiza pe care PSD a făcut-o până acum asupra proiectelor de lege „concepute de Ministerul Educaţiei a evidenţiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor”.

Miercuri seară, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat în şedinţa coaliţiei de guvernare că îi va schimba atribuţiile secretarului de stat Florin Lixandru, potrivit unor surse liberale.

„Ministrul Ligia Deca a spus despre Florin Lixandru că îi schimbă atribuţiile şi va avea o discuţie ca, de acum înainte, echipa ministerială să aibă acelaşi mesaj, cel agreat în coaliţie”, au precizat sursele citate.

articolul original.
Ieri — 2 February 2023Bugetul

Csoma Botond (UDMR): ‘Nu cred că România are nevoie de o criză politică acum, în 2023. Noi nu suntem parte în rocadă. Parte în rocadă este PSD și PNL’

2 February 2023 at 21:15
image

PNL și PSD vor face rocada în interiorul guvernării în luna mai, când Marcel Ciolacu va prelua funcția de premier de la Nicolae Ciucă, iar cele două partide vor face un anumit schimb de ministere și posturi în Guvern.

Csoma Botond speră ca rocada să se producă fără probleme: ”Există un acord politic în baza căruia funcționează această coaliție. Dacă părțile semnatare respectă acest acord politic, atunci nu vom avea nici o problemă. Nu cred că România are nevoie de o criză politică acum, în 2023. Deci eu cred că dacă actorii politici sunt maturi și respectă ce s-a scris în acel acord, nu vom avea nici o problemă”.

Reporter: Ce înseamnă rocada de la guvernare pentru UDMR?

Csoma Botond: Noi nu suntem parte în rocadă. Parte în rocadă este Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal. Noi nici nu am semnat acel acord, pentru că nu ne privește pe noi. Toate acestea, funcția de premier și ce provine din această chestiune, schimbarea unor ministere, a fost un acord între PSD și PNL.

Reporter: Teoretic, nu sunteți parte în această rocadă, dar practic, s-ar putea să fiți.

Csoma Botond: Nu suntem parte. Dacă se respectă, eu vă spun, eu cred că suntem maturi în România, nu dorim să avem o criză politică, deci dacă se respectă ceea ce s-a prevăzut în acel acord politic, atunci nu va fi nici o problemă și nici din punct de vedere teoretic și nici din punct de vedere practic, UDMR-ul nu va fi implicat în această rocadă.

Reporter: UDMR-ul ar fi dispus să cedeze anumite ministere, în schimbul altora?

Csoma Botond: Nu are rost să discutăm această chestiune, că nu cred că se impune. Eu cred că miniștrii UDMR-ului și-au făcut treaba la ministerele pe care le conduc, nu cred că are vreo relevanță să discutăm acest aspect.

Reporter: Ați văzut cu siguranță informațiile pe surse apărute în presă, care arată că liberalii și-ar dori Ministerul Dezvoltării, care acum e la UDMR. Ați accepta?

Csoma Botond: Eu cred că domnul Cseke Attila este un ministru bun, și-a făcut treaba bine la acel minister. Eu cred că nu există nici un motiv întemeiat care să justifice ca el să plece de la acel minister.

Reporter: Este poziția finală a UDMR? Nu acceptați un schimb de ministere? Sau sunteți flexibili?

Csoma Botond: Eu nu pot să vă spun acum o poziție finală, dar aceasta este poziția UDMR-ului, prima poziție, nu suntem parte în rocadă, iar miniștrii UDMR-ului și-au făcut treaba la ministerele pe care le conduc. Nu există nici un motiv care să justifice vreo schimbare de natură politică la conducerea acestor ministere.

Reporter: PSD anunță că lucrează la un nou program de guvernare, pentru mandatul de premier al lui Marcel Ciolacu. Credeți că e nevoie de un nou program?

Csoma Botond: Nu știu dacă este chiar necesar un nou program de guvernare. Eu cred că ar trebui să avem anumite ajustări, nu un program nou de guvernare, să avem anumite ajustări. Sigur, fiecare premier are o altă viziune, dar nu cred că ar fi necesar să avem un nou program de guvernare.

articolul original.

Ministerul Finanţelor a făcut un nou împrumut- Peste un miliard de lei doar în ultimele 24 de ore

2 February 2023 at 21:00
image

Ministerul Finanţelor a împrumutat joi de la bănci suma de 1,08 mld. lei, printr-o licitaţie de obligaţiuni de stat cu o valoare no­mi­nală de 500 mil. lei, scadente în aprilie 2036, la o dobândă de 7,46% pe an, informează Mediafax.

La licitaţie au participat şapte dealeri primari.

Valoarea totală a cererii a fost de 1,9 mld. lei, din care băncile au licitat în nume şi cont propriu 1,86 mld. lei şi 10 mil. lei în contul clienţilor.

Rata cuponului a fost de 4,25%, iar randamentul până la maturitate aferent preţului mediu de adjudecare a fost de 7,43%.

Din suma totală adjudecată, băncile au oferit în nume şi cont propriu 1,05 mld. lei, în timp ce ofertele necompetitive s-au ridicat la 32 mil. lei.

articolul original.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei: ‘Rusia este slăbită din punct de vedere militar. A pierdut cei mai buni militari’

2 February 2023 at 20:45
image

Gen. (R) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, spune că rușii au plecat de la ideea că ucrainenii nu vor rezista, iar armata va ceda pur și simplu.

Rusia, din punct de vedere militar, n-a performat cum trebuie, iar după un an de război este slăbită din punct de vedere militar. A pierdut cei mai buni militari, militarii lor profesioniști – cred că aveau vreo 400.000, din care 120-150 de mii au fost prezenți în Ucraina și a pierdut cel puțin jumătate dintre ei, ba chiar este posibil să fi pierdut 100 de mii. Nu poți să spui de fiecare dată că poți să faci un război și cu rezerviștii”, a declarat gen. (R) Virgil Bălăceanu.

Conform acestuia, armata și poporul ucrainean au performat. „Este un lucru pe care Putin nu a mizat. S-a plecat de la ideea că ucrainenii nu vor rezista, iar armata va ceda pur și simplu. Performanța ucrainenilor este legată de inteligența lor. Ei au fost instruțiți de occidentali și îi știu foarte bine pe ruși.”, conform gândul.ro.

articolul original.

ANAF a publicat lista rușinii! Cine sunt cei care apar cu datorii

2 February 2023 at 20:30
image

Agenția Națională de Administrare Fiscală a actualizat „lista ruşinii”. Pe ea apar românii, dar şi firmele care nu şi-au plătit datoriile către stat până la finalul anului trecut.

Pe această listă a rușinii, publicată astăzi de ANAF, se regăsesc cei care nu și-au achitat datoriile în trimestrul patru al anului 2022, adică în perioada octombrie-decembrie a anului trecut.

E vorba despre cei care au datorii de peste 500.000 de lei în cazul marilor creditori, 250.000 de lei în cazul celor care se încadrează la categoria de creditori mijlocii și datorii de peste 100.000 de lei în cazul celorlalte categorii.

Aici sunt incluse și persoanele fizice care desfășoară activități economice independente sau care profesează în alte domenii, sub denumirea de profesii libere.

Astăzi ANAF a anunțat că firmele au posibilitatea să fie scoase de pe această listă a rușinii în cazul în care își plătesc datoriile.

ANAF are tot mai multe metode de a vâna românii care evită să își plătească datoriile.

Dacă firmele, de exemplu, sunt incluse pe astfel de liste, persoanele fizice sunt practic vânate de pe platforme precum TikTok sau Instagram, în cazul în care acestea se laudă, de exemplu, cu o casă sau o mașină pe care nu o pot dovedi din punct de vedere fiscal.

articolul original.

Analistul financiar Adrian Negrescu: ‘Pentru majoritatea românilor va fi o misiune imposibilă să ia acum un credit. Rata la bancă trebuie să reprezinte 45% din venit’

2 February 2023 at 20:16
image

Analistul financiar Adrian Negrescu afirmă că pentru cei mai mulți dintre români este o ”misiune imposibilă” să ia un credit prin programul ”Prima Casă”.

Pentru majoritatea românilor va fi o misiune imposibilă să ia acum un credit, în condițiile în care mai mult de jumătate din populația țării nu câștigă banii necesari pentru a se încadra în acest program. Gândiți-vă că pentru a lua o garsonieră, să spunem de până în 70 de mii de euro, trebuie să ai un salariu de aproximativ 5.200 de lei pe lună ca să respecți prevederile acestui program, la o rată undeva la 2.300 de lei. Vă dați seama că foarte puțini români câștigă în momentul de față 5.200 de lei net pe lună pentru a-și putea lua o primă casă prin acest program guvernamental.

Mai mult decât atât, dacă vor să își ia un apartament de 2-3 camere de până în 120.000 de euro, vor avea nevoie de un venit minim de 9.400 de lei net pe lună, iar rata va fi undeva la un nivel de 4.200 de lei net pe lună. E o misiune aproape imposibilă pentru români, mai ales că cei care apelează la acest program sunt în general oameni aflați la început de drum, care au salarii foarte mici și nu au posibilități financiare nici măcar să asigure acel avans de 5% necesar pentru locuințele de până în 70 de mii de euro și de 15% până la 120 de mii de euro, în condițiile în care prețurile continuă să crească în piața imobiliară pentru apartamentele noi”, a spus analistul financiar.

Adrian Negrescu se așteaptă ca doar 10-15% dintre cei care se vor înscrie în programul „Prima Casă” să reușească practic să acceseze finanțarea.

„Gândiți-vă că pentru cei care vor să își ia un apartament de peste 120.000 de euro, ceea ce nu este foarte mult raportat la prețurile din marile orașe, mă refer la Cluj și la București, înseamnă că vor plăti undeva la nivel de 19% TVA, pentru că statul a decis de la 1 ianuarie că toate locuințele mai scumpe de 600 de mii de lei să plătească TVA de 19%. În aceste condiții, vă dați seama, piața imobiliară va fi înghețată, iar acest program guvernamental va fi doar încă un punct bifat pe hârtie în programul de guvernare și nimic altceva. De altfel, nici anul trecut din cei 1,5 miliarde de lei cât a fost programul ”Prima Casă”, o treime din bani au rămas nefolosiți pentru că nu au fost clienți.

Singura soluție în momentul de față, având în vedere dobânzile uriașe practicate în România, este să îți amâni practic decizia de a-ți cumpăra o casă. Poate în 2024, atunci când sperăm că dobânzile ușor, ușor să scadă, pe măsură ce și inflația din România se va tempera în 2023.

Este o misiune imposibilă să îți iei credit, pentru că rata la bancă trebuie să reprezinte 45% din venit, iar pentru o garsonieră de până în 70.000 de euro, nu văd cine are 5.200 de lei pe lună venit net ca să poată să respecte programul acesta”, a declarat analistul financiar Adrian Negrescu, conform psnews.ro.

articolul original.

Loto 6/49. Rezultatele tragerilor de joi, 2 februarie, 2023- Vezi dacă te afli printre câștigători

2 February 2023 at 17:00
image

Astăzi, 2 februarie, 2023, au avut  loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, dupa ce la tragerile loto de duminică, 29 ianuarie, 2023, Loteria Romana a acordat 23.561 de câștiguri în valoare totală de peste 1,5 milioane  de lei.

Numerele extrase, joi, 2 februarie, 2023:

Loto 6/49: 

10   45   33   29   25   44

Loto 5/40: 

17   6   32   27   31   13

Joker: 

16   13   2   3   7   +   15

Noroc: 

3   2   3   3   4   3   5

Super noroc:

6   4   0   3   0   8

Noroc plus: 

1   0   9   3   3   8

La Loto 6/49 se inregistreaza la categoria I un report in valoare de peste 15,86 milioane de lei (peste 3,24 milioane de euro), iar la Noroc este in joc un report cumulat in valoare de peste 5,34 milioane de lei (peste 1,09 milioane de euro).

La Joker, la categoria I, este in joc un report in valoare de peste 17,38 milioane de lei (peste 3,55 milioane de euro), iar la categoria a II-a reportul este de peste 111.000 de lei (peste 22.600 de euro). La Noroc Plus se inregistreaza un report cumulat in valoare de peste 145.800 de lei (peste 29.800 de euro).

La Loto 5/40 este in joc la categoria I un report in valoare de peste 1,74 milioane de lei (peste 357.200 de euro). La Super Noroc se inregistreaza un report cumulat in valoare de peste 121.600 de lei (peste 24.800 de euro).

articolul original.

Medicul Mihai Craiu: ‘Numărul de cazuri de gripă și viroze la copii este într-o semnificativă scădere’

2 February 2023 at 16:46
image

Medicul pediatru Mihai Craiu de la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” Bucureşti, a declarat că numărul de copii cu cazuri de gripă şi viroze respiratorii care se prezintă la spital este într-o semnificativă scădere faţă de săptămânile anterioare.

Numărul de cazuri este într-o semnificativă scădere faţă de săptămânile anterioare. Mă refer la copii, ceea ce se prezintă la spital. Din punct de vedere epidemiologic, este un declin faţă de momentul la care s-au declarat de către autorităţi măsurile acelea speciale de precauţie. Schimbarea de vreme şi scăderea temperaturii a redus încărcătura ambientală de agenţi patogeni şi persoanele care se simţeau un vulnerabile nu au mai fost aşa de uşor tentate să plece în comunitate, să folosească spaţiile publice ca atunci când erau 18 grade afară în urmă cu câteva săptămâni„, a afirmat medicul.

El a spus că zilnic la unitatea de primiri urgenţe se prezintă 150 de copii, faţă de 250 cât se prezentau în perioada dintre Crăciun şi Anul Nou.

Numărul total zilnic a scăzut la valorile dinainte de valul epidemic. Noi în mod normal vedem la unitatea de primiri urgenţe 150 de copii pe zi. Aceasta este cifra noastră zilnică. În vârful epidemic în urmă cu nişte săptămâni, adică undeva între Crăciun şi Anul Nou, aveam 250 pe zi„, a spus doctorul pediatru.

Potrivit acestuia, la finalul sezonului epidemic la spital se prezintă cazuri cu severitate mai mare.

Din punct de vedere al severităţii, în principiu la sfârşitul sezonului epidemic şi aşa se întâmplă înainte de pandemie, nu este o particularitate, aparent vin cazuri ca severitate mai mare. (…) De ce se întâmplă aşa? Pentru că la sfârşitul sezonului epidemiologic se îmbolnăvesc fie cei foarte fragili care până la momentul respectiv s-au protejat şi atunci când scade senzaţia de pericol nu mai sunt atât de atenţi sau pentru că deja au făcut una sau două afecţiuni virale anterioare şi statusul lor imun este ca o armată obosită, nu mai funcţionează foarte bine. Întotdeauna cele mai grave forme de boală ale copilului vin la sfârşitul sezonului rece şi de obicei sunt suprainfecţii bacteriene ale bolilor virale”, a arătat Craiu.

El a afirmat că părinţii trebuie să se prezinte la spital cu copiii atunci când aceştia prezintă semne de deshidratare, când au respiraţia dificilă şi însoţită de schimbarea culorii, dar şi când au febră care nu scade cu antitermicele obişnuite.

„În principiu, cele trei mari semne de gravitate sunt deshidratarea, adică acel copil în care intrările de lichide sunt mai mici decât ieşirile. Că nu vrea să mănânce şi are diaree, varsă, acesta este un semn mare şi trebuie să vină neapărat la spital. Al doilea, când respiraţia este dificilă şi însoţită de schimbarea culorii, acei copii care se fac cianotici. Acum o mulţime de părinţi au şi pulsoximetru. Al treilea, când copilul are febră care nu scade la antitermicele obişnuite. Toţi părinţii au acasă Panadol, Nurofen, ce au şi ei. Dacă administrează o dată sau de două ori şi nu scade deloc febra trebuie să vină la medic„, a susţinut Mihai Craiu.

Întrebat dacă se mai recomandă imunizarea antigripală la copii, medicul a spus că din punct de vedere al cronologiei este târziu pentru cei care nu au fost niciodată vaccinaţi, întrucât aceştia necesită două administrări de vaccin la interval de 28 de zile una de cealaltă.

„Din punct de vedere al cronologiei, este târziu pentru copilul care nu a fost niciodată vaccinat antigripal, trebuie să facă în primul an două administrări la 28 de zile interval. Sperăm ca peste 28 de zile, la sfârşit de februarie, să nu mai avem gripă decât numai cazuri sporadice legate de circulaţie, mers prin exterior, altfel să nu mai fie decât foarte, foarte rar. Este târziu pentru copiii care nu au mai fost vaccinaţi niciodată„, a arătat medicul.

Potrivit acestuia, copiii care sunt febrili, tuşesc şi strănută nu trebuie să meargă la cursuri în primele zile.

Evident că un preşcolar care are trei ani şi jumătate şi nu ştie să poarte mască, nu ştie să acopere strănutul sau tusea, dacă are o boală febrilă cu tuse şi strănut primele câteva zile, două-trei, cât este febril, trebuie să stea acasă pentru că este şi contagios. Ceilalţi mari, dacă este elev de liceu şi poate să poarte o mască nu este aşa un mare pericol dacă poartă mască înăuntru. (…) Al treilea lucru, în principiu un pacient care are o boală virală este contagios numai la începutul perioadei febrile. Dacă tuşeşte de o săptămână, el nu mai este contagios. Poate să meargă să îşi dea tezele sau ce are de făcut la şcoală„, a explicat medicul, conform agerpres.ro.

articolul original.

Klaus Iohannis, în Azerbaidjan: ‘Mâine va avea loc semnarea de către Romgaz şi Socar a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024’

2 February 2023 at 16:30
image

„Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a ridicat relațiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic, încă din 2009. Țara noastră, România, este, de altfel, primul stat membru al Uniunii Europene care a încheiat un astfel de Parteneriat cu Azerbaidjan. Am avut astăzi cu domnul Președinte Aliyev o rundă de consultări politice substanțiale și aprofundate. România și Azerbaidjan au relații politico-diplomatice excelente, dezvoltate pe parcursul a trei decenii. Anul 2022 a marcat o puternică dinamizare a contactelor, culminând cu vizita domnului Președinte Aliyev la București, cu ocazia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi. Asta s-a întâmplat pe 17 decembrie. Am reiterat astăzi deschiderea și interesul României pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre țările noastre, precum și pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional”, spune Klaus Iohannis.

Cei doi președinți au agreat să susțină dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerț, dar și transporturi, investiții, digitalizare, agricultură, educație și cultură.

„Am mulțumit domnului Președinte Aliyev pentru demararea de către Azerbaidjan a exportului de gaze suplimentare către România, de la 1 ianuarie 2023, deci de acum câteva zile. Mă bucur, de asemenea, că mâine va avea loc semnarea de către cele două companii naționale – Romgaz și Socar – a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024. Atât Coridorul Sudic de Gaze, cât și viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susținute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securității energetice a Uniunii Europene, în ansamblul său. În discuțiile cu domnul Președinte Aliyev, am convenit să dezvoltăm în continuare și alte proiecte cu impact regional, cum sunt cele în domeniul digital”, adaugă șeful statului român.

El precizează că România și Azerbaidjan vor continua să lucreze pentru a extinde cooperarea și inițiativele strategice dintre Europa, Caucazul de Sud, dar și Asia Centrală.

„Cum am discutat și la București, cele două țări asigură și vor dezvolta legătura dintre Europa și Caucazul de Sud. România este un prieten sincer al Azerbaidjanului. România are o poziție clară, bazată pe principiile dreptului internațional, inclusiv suveranitatea și integritatea teritorială ale statelor recunoscute de ONU. Nu în ultimul rând, am discutat cu domnul Președinte Aliyev și despre impactul agresiunii armate a Rusiei împotriva Ucrainei și situația din regiunea Mării Negre. În acest context complicat, am evidențiat că solidaritatea devine și mai importantă și am apreciat conduita Azerbaidjanului cu privire la securitatea energetică regională. Astfel, cooperarea regională și diversificarea surselor și a rutelor de transport sunt și principii cheie care stau la baza unor proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze. Ne bazăm pe parteneri de încredere precum Azerbaidjan pentru avansarea unor astfel de soluții”, încheie Iohannis.

articolul original.

S-ar putea complica situația pentru Ucraina! Sistemele ruse de rachete balistice Iskander, capabile să transporte focoase nucleare, sunt acum operaționale în Belarus

2 February 2023 at 16:17
image

Ministerul Apărării belarus a anunţat că sisteme ruse de rachete balistice Iskander sunt acum operaţionale pe teritoriul republicii după ce artilerişti belaruşi au fost instruiţi în Rusia cum să le opereze.

Rachetele sistemelor Iskander sunt capabile să lovească ţinte de până la 500 de kilometri, a precizat miercuri Ministerul Apărării belarus, informează Reuters.

După finalizarea cursului teoretic, artileriştii au efectuat pregătire practică pe poligoanele de tragere din Belarus„, a adăugat ministerul.

În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în urma unei întrevederi cu Aleksandr Lukaşenko, omologul său belarus, că Rusia va furniza Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, capabile să transporte încărcături nucleare.

Iskander-M este un sistem mobil de lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de până la 500 km. Rachetele sale pot purta încărcătură convenţională sau focoase nucleare.

La începutul lui iulie, Belarusul a anunţat că a transferat sub controlul total al Rusiei aerodromul Ziabrovka de lângă Gomel, unde a fost amenajată o bază militară. Pe acest aerodrom se află o subunitate (divizion) de rachete Iskander-M şi unul dintre sistemele antiaeriene S-400 Triumf ale forţelor armate ruse.

Tot atunci, generalul belarus Oleksii Gromov a anunţat că Minskul aşteaptă să primească propriul sistem Iskander din Rusia, pentru care se pregăteşte intens. Acesta urma să fie instalat la unitatea militară a Brigăzii 465 de rachete a forţelor de infanterie din Belarus în oraşul Osipovici, unde a fost demarată construcţia unor hangare.

De la invazia Rusiei în Ucrainei, la 24 februarie, Belarusul, aliat al Moscovei, a servit ca bază pentru forţele ruseşti.

Trupele ruse au folosit Belarusul în special în încercarea de a ocupa capitala Kiev, însă au renunţat la sfârşitul lunii martie, în faţa rezistenţei ucrainene, şi s-au retras.

Regimul lui Lukaşenko, supus unor sancţiuni occidentale puternice, este extrem de dependent militar şi economic de Rusia, conform agerpres.ro.

articolul original.

Salariile și beneficiile de care au parte parlamentarii români- Cât încasează lunar și ce program de muncă au

2 February 2023 at 16:00
image

Aleșii pot călători gratuit cu trenurile CFR în perioada mandatului și mai beneficiază de un zbor gratuit dus-întors pe săptămână, la cel mai apropiat aeroport de circumscripția lor.

De asemenea, pentru o comunicare cât mai eficientă, senatorii și deputații primesc un telefon de serviciu cu abonament. Un alt avantaj al postului de parlamentar îl reprezintă pensia specială. În acest moment 827 de foști senatori și deputați beneficiază de pensii speciale. Impactul bugetar este de aproximativ 1 milion de euro pe an.

Mai jos puteți vedea cum arată programul obișnuit al senatorilor și deputaților. Acesta se poate modifica în anumite zile, în funcție de orarul comisiilor de specialitate. De asemenea, Birourile Permanente se întrunesc luni, înainte de începerea programului. Luni și miercuri sunt zilele în care au loc lucrări în plen.

Luni: 16.00 – 18.00
Marți: 10.00 – 18.00
Miercuri: 10.00 – 18.00

Joi: Activitate în circumscripția electorală
Vineri: Activitate în circumscripția electorală

Parlamentul României are 466 de membri: 136 de senatori și 330 de deputați.

articolul original.

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode: Am convingerea că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va aduce multe beneficii pentru toate statele membre

2 February 2023 at 13:45
image

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis la conferinţa ministerială „Managementul eficient al frontierelor externe ale UE”, organizată la Sofia, că asigurarea securităţii frontierelor externe ale UE şi gestionarea eficientă a fenomenului migraţionist se pot realiza doar printr-un efort coordonat la nivel naţional şi european.

„În acelaşi timp, dezvoltarea cooperării regionale, cu accent pe readmisie şi returnare, desfăşurarea de operaţiuni comune, organizarea de programe tematice de pregătire şi adoptarea de către partenerii regionali a unor strategii bazate pe cele mai bune practici în materie, sunt instrumente foarte valoroase pentru atingerea acestui obiectiv”, a evidenţiat ministrul Bode, potrivit unei postări pe pagina sa de Facebook.

El a participat, la Sofia, la invitaţia omologului bulgar, Ivan Demerdzhiev, la conferinţa ministerială „Managementul eficient al frontierelor externe ale UE”, unde s-a discutat o temă de foarte mare importanţă pentru România şi Uniunea Europeană în ansamblul său – managementul frontierelor externe şi al migraţiei.

„Am atras atenţia că este important ca statele care nu sunt în prima linie în ceea ce priveşte asigurarea securităţii frontierelor externe ale UE sau care, prin poziţia lor geografică, sunt ferite de provocările cu care se confruntă statele membre din sudul şi estul Europei să evite să considere că responsabilitatea este doar a statelor cu frontiere externe şi să fie deschise la soluţii de compromis pentru a demonstra că solidaritatea europeană chiar funcţionează, nefiind o responsabilitate cu sens unic”, a spus Bode.

Ministrul de Interne a avut, în marja conferinţei, o nouă întrevedere bilaterală cu omologul Ivan Demerdzhiev, viceprim-ministru interimar pentru ordine publică şi securitate şi ministru de interne al Bulgariei.

Cu această ocazie, cei doi au aprofundat consultările bilaterale demarate cu ocazia Consiliului informal Justiţie şi Afaceri Interne de la Stockholm cu privire la accelerarea procesului de aderare a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

„Consider că trebuie să ne coordonăm în continuare pentru îndeplinirea cât mai rapidă a obiectivului nostru comun, pentru că am convingerea că aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen va aduce multe beneficii pentru toate statele membre, mai ales din perspectiva asigurării securităţii Uniunii Europene”, a mai scris Bode, transmite AGERPRES

articolul original.

Un europarlamentar român pune punctul pe ‘i’: ‘Tot ceea ce facem pentru Ucraina trebuie să facem și pentru Republica Moldova’

2 February 2023 at 13:30
image

Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL), vicepreşedintele Grupului PPE din Parlamentul European şi preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, a declarat la dezbaterea din plenul Parlamentului în pregătirea Summit-ului UE – Ucraina că trebuie să aplicăm principiul conform căruia orice facem pentru Ucraina să facem şi pentru Republica Moldova.

”Am văzut cu toţii anul acesta că putem să trăim în siguranţă şi stabilitate în interiorul graniţelor Uniunii Europene doar dacă suntem înconjuraţi în vecinătatea estică de ţări care sunt în siguranţă, stabile, în care este pace. De aceea vă spun astăzi că lupta pe care oamenii din Ucraina o duc este de asemenea lupta noastră. Sprijinirea Ucrainei este lucrul corect de făcut. Este, de asemenea, în interesul fundamental al Uniunii Europene să sprijine Ucraina”, a precizat Siegfried Mureşan în plenul PE.

El a arătat că au făcut multe anul acesta şi pot să fie mândri de ceea ce au făcut în ceea ce priveşte sancţiunile şi în ceea ce priveşte sprijinul financiar.

”Cele 18 miliarde de euro propuse de Comisia Europeană vor ajuta statul ucrainean să funcţioneze anul acesta, să plătească salariile şi pensiile, să permită spitalelor şi şcolilor să funcţioneze. Domnule comisar Hahn, vă mulţumesc pentru implicarea dumneavoastră personală în a face acest lucru posibil. Am făcut multe, dar mai sunt multe de făcut. Nu avem nevoie de scuze pentru ceea ce nu poate fi făcut, ci avem nevoie de argumente şi soluţii cu privire la ceea ce poate fi făcut.

Mai mult din punct de vedere al sancţiunilor, sprijin financiar atât cât este nevoie şi să ne asigurăm că, încă înainte ca aderarea la Uniunea Europeană să fie posibilă, aducem Ucraina mai aproape de proiectele europene. Integrarea în Piaţa Unică va ajuta Ucraina şi ne va ajuta şi pe noi. Şi să aplicăm principiul conform căruia orice facem pentru Ucraina să facem şi pentru Republica Moldova”, a arătat eurodeputatul PNL, conform news.ro

articolul original.

Suedia lasă garda jos pentru a convinge Turcia să accepte aderarea la NATO: Vom promova o nouă lege privind combaterea terorismului

2 February 2023 at 13:15
image

După ce Turcia a blocat primirea Suediei în NATO, ministrul suedez al justiţiei, Gunnar Strommer, a anunţat joi că guvernul de la Stockholm va promova o nouă lege privind combaterea terorismului.

Reglementarea ar urma să acorde autorităţilor puteri sporite privind arestarea şi inculparea celor care susţin organizaţii teroriste prin finanţare sau alte mijloace. „Vorbim despre o incriminare extrem de largă”, a susţinut ministrul.

Până acum, susţinătorii terorismului nu puteau fi inculpaţi în Suedia decât dacă acţiunile lor erau legate de o anumită acţiune teroristă, a arătat Strommer. Pe viitor, prevederile legale vor acoperi toate formele de participare la terorism.

Guvernul suedez speră ca noua lege să intre în vigoare în iunie.

Suedia s-a angajat, în cadrul unui acord la care a ajuns cu Turcia în iunie anul trecut, să colaboreze mai strâns pentru combaterea terorismului. Suedezii speră să depăşească astfel obiecţiile ridicate la Ankara împotriva aderării la NATO a ţării lor şi a Finlandei.

Turcia a suspendat luna trecută tratativele privind extinderea alianţei, susţinând că Suedia nu face destule eforturi, după ce la Stockholm au avut loc o manifestaţie la care a fost ars Coranul.

Strommer a recunoscut că necesitatea unor legi mai severe s-a resimţit încă din 2017, când un bărbat a intrat intenţionat cu maşina printre pietonii de pe o stradă comercială, omorând cinci oameni. Ministrul a adăugat că nivelul ameninţărilor la adresa securităţii a crescut recent, iar Suedia este considerată de terorişti o ţintă legitimă după protestul antiislamic organizat de politicianul de extremă dreapta Rasmus Paludan.

Oficialul a precizat însă că noua legislaţie nu va afecta dreptul la demonstraţii şi nu va interzice folosirea steagurilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie considerată teroristă de către Turcia, Uniunea Europeană – din care face parte şi Suedia – precum şi de Statele Unite şi alte ţări, după ce a ridicat armele împotriva statului turc în 1984.

„A flutura un steag în cadrul exprimării unei opinii divergente nu va fi incriminat în sine”, a insistat ministrul.

Miercuri, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan declarase că „poziţia noastră faţă de Finlanda este pozitivă, dar nu este pozitivă faţă de Suedia”.

Cele două state nordice şi-au depus oficial candidaturile la NATO după ce Rusia a invadat anul trecut Ucraina, însă Turcia s-a opus primirii lor în alianţă, iar guvernele de la Helsinki şi Stockholm au încercat ulterior să convingă Ankara să nu facă uz de dreptul de veto, transmite AGERPRES

articolul original.

Ieșire a lui Serghei Lavrov: ‘Cu cât este mai mare raza de acțiune a armelor livrate regimului de la Kiev, cu atât mai departe îi vom respinge noi pe ucraineni de la teritoriile care sunt parte a țării noastre’

2 February 2023 at 13:00
image

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi că forţele ruse vor răspunde livrării de arme cu rază de acţiune lungă Kievului de către Occident şi vor împinge forţele ucrainene şi mai departe de frontierele ruse, prin creare unei zone-tampon, informează Reuters şi AFP.

Într-un interviu pentru televiziunea de stat Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti, Serghei Lavrov a spus că toată lumea doreşte ca actualul conflict din Ucraina – pe care Moscova îl numeşte „operaţiune militară specială” – să înceteze, dar că sprijinul acordat Kievului de Occident joacă un rol important în modul în care Rusia abordează campania.

Doi oficiali americani au declarat marţi că Washingtonul pregăteşte un nou pachet de ajutor militar în valoare de 2,2 miliarde de dolari, care ar urma să includă pentru prima dată de la declanşarea războiului rachete cu rază de acţiune lungă.

„Căutăm acum să împingem înapoi armata ucraineană până la o distanţă ce nu va mai presupune nicio ameninţare la adresa teritoriilor noastre”, a declarat Lavrov.

„Cu cât mai mare este raza de acţiune a armelor livrate regimului de la Kiev, cu atât mai departe îi vom respinge noi (pe ucraineni) de la teritoriile care sunt parte a ţării noastre”, a subliniat Levrov.

Rachetele cu rază de acţiune lungă i-ar permite Ucrainei – care a declarat că plănuieşte să recucerească toate teritoriile sale cu forţa, inclusiv Crimeea anexată – să lovească mai în adâncul teritoriului rus.

Kremlinul a declarat miercuri că astfel de rachete vor duce la o escaladare a conflictului, dar nu vor schimba cursul lui.

Lavrov a insistat că toată lumea îşi doreşte ca războiul pe care Rusia l-a început acum aproape un an în Ucraina să se încheie, dar a apreciat că ceea ce contează nu este când se termină, ci cum se termină, pentru Rusia fiind importantă calitatea rezultatului, potrivit EFE.

”Cu toţii vrem ca aceasta să se încheie, însă nu factorul timp este cel care contează, factorul esenţă este important aici, factorul calitatea rezultatelor pe care îl oferim poporului nostru (…)”, a spus Lavrov.

Preşedintele rus Vladimir Putin a trimis zeci de mii de soldaţi ruşi în Ucraina, în februarie anul trecut. Putin a declarat că această „operaţiune militară specială” este necesară pentru a apăra propria securitate a Rusiei şi a contracara ceea ce el a descris drept eforturile Occidentului de a opri şi slăbi Moscova.

Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că a declanşat un război ilegal, menit să-i extindă teritoriul.

În acelaşi interviu televizat, Serghei Lavrov a acuzat ţările occidentale că susţin Ucraina pentru a pune capăt „problemei ruse”, acuzând-o în special pe şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aflată în vizită la Kiev.

Von der Leyen „a declarat că rezultatul războiului trebuie să fie înfrângerea Rusiei şi o înfrângere după care ea să nu se ridice timp de decenii. Aceasta nu-i rasism, nazism şi o tentativă de a pune capăt problemei ruse?”.

De asemenea, ministrul de externe rus a acuzat SUA că au fost direct implicate în exploziile ce au avariat major gazoductele Nord Stream care trec prin Marea Baltică, anul trecut.

Lavrov nu a oferit dovezi în susţinerea acuzaţiilor sale.

Înainte de aceasta, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Regatul Unit că a aruncat în aer gazoductele Nord Stream, acuzaţii respinse de Londra, aminteşte Reuters.

În acelaşi interviu, Lavrov a spus că Occidentul minte în legătură cu refuzul Rusiei de a negocia în problema Ucrainei şi că el încearcă să întoarcă Republica Moldova, Georgia şi fostele republici sovietice împotriva Moscovei.

În schimb, potrivit lui Lavrov, Rusia nu are nevoie de niciun ajutor din partea aliaţilor săi pentru „operaţiunea militară” din Ucraina. El a subliniat că Rusia are tot ce-i trebuie pentru a face faţă acestui conflict şi nu le-a solicitat ţărilor membre ale Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) – organizaţie condusă de Moscova, din care fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan – să ofere sprijin material Moscovei.

În fine, Lavrov a afirmat că Moscova plănuieşte să umbrească evenimentele proucrainene aranjate de Occident şi de ţările aliate în întreaga lume pentru a marca un an de la trimiterea de către Rusia a forţelor sale armate în Ucraina, la 24 februarie. Lavrov a spus că diplomaţii ruşi lucrează la ceva care să asigure că evenimentele organizate de Occident la New York şi în alte zone din lume nu sunt ”singurele care să capteze atenţia internaţională”, fără a oferi însă detalii.

Rusia a declanşat o invazie în Ucraina în ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială” cu scopul declarat al „demilitarizării” şi „denazificării” acestei ţări vecine, dar Kievul şi Occidentul o consideră drept agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, informează agerpres.ro

articolul original.

Karl Nehammer a intrat în ‘vizorul’ Kremlinului după expulzarea diplomaților ruși: Federația Rusă va da un răspuns pe măsură

2 February 2023 at 12:45
image

O sursă din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova a transmis că Federația Rusă va da un răspuns pe măsură după ce Austria expulzează patru diplomaţi ruşi, fiind obligați să părăsească teritoriul austriac până la 8 februarie cel mai târziu.

”Rusia va da un răspuns pe măsură”, a declarat sursa citată.

Austria a anunţat joi dimineaţa expulzarea a patru diplomaţi ruşi care realizau ”activităţi incompatibile cu statutul diplomatic”, sintagmă care se referă indirect la acte de spionaj, şi le-a transmis că au la dispoziţie maximum o săptămână pentru a părăsi teritoriul austriac.

”Doi diplomaţi de la ambasada Rusiei au acţionat într-o manieră incompatibilă cu statutul lor diplomatic. De aceea ei au fost declaraţi persoane indezirabile (personae non gratae) în conformitate cu articolul 9 al Convenţiei de la Viena privind Relaţiile Diplomatice”, a indicat MAE austriac într-un comunicat.

Ceilalţi doi diplomaţi lucrează în cadrul Misiunii permanente ruse pe lângă organizaţiile internaţionale de la Viena, potrivit MAE austriac.

De la începerea invaziei ruse în Ucraina, la 24 februarie 2022, aproape 600 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din ţări occidentale.

Potrivit TASS, motivele expulzărilor au fost diverse, fie legate de invazia rusă, fie referitoare la activităţi incompatibile cu statutul diplomatic al funcţionarilor.

Este vorba despre cel mai mare număr de expulzări de diplomaţi ruşi din Occident din 2018, când 123 de funcţionari ai ambasadelor ruse au fost declaraţi personae non gratae după otrăvirea imputată Kremlinului a fostului spion rus Serghei Skripal, în Anglia, transmite AGERPRES

articolul original.

Informații de ultimă oră de la BNR! Ce se întâmplă cu ratele românilor

2 February 2023 at 09:10
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

BNR informează că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a scăzut la 7,17%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 5,71%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
2 feb.2023 1 feb.2023 2 feb.2023 1 feb.2023
O/N 5,94 5,97 6,23 6,27
T/N 5,93 5,96 6,22 6,26
1W 5,97 6,01 6,26 6,30
1M 6,06 6,06 6,35 6,35
3M 6,88 6,88 7,17 7,18
6M 7,19 7,19 7,52 7,52
12M 7,56 7,56 7,88 7,89

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T3 5,71

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Olanda a participat alături de Austria la sabotarea României? Analist politic: ‘Singura măsură logică, rațională, este acționarea în Curtea de Justiție a Uniunii Europene’

2 February 2023 at 09:00
image

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre colaborarea dintre Austria și Olanda în ceea ce privește problema migranților și a Spațiului Schengen.

„Spațiul Schengen nu se va extinde până în momentul în care nu va fi rezolvată problema migrației”, aceasta este declarația care vine de la premierul Olandei, țară care a votat alături de Austria împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație. Mark Rutte a avut chiar și o întâlnire cu cancelarul austriac, iar oficialii își mențin poziția: „Suntem uniți în obiecția noastră față de extindere”.

Concret, oficialii cer acum reînnoirea normelor de înregistrare a migranților la frontierele externe ale Uniunii Europene. Mark Rutte consideră că actualele controale la frontieră, existente între Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria și Slovenia arată că sistemul dă erori. Bogdan Chirieac a vorbit la Realitatea Plus pentru a comenta acest subiect.

Cei doi vor să se unească să mai țină România pe tușă?

„Eu am tradus așa: Mark Rutte care vine cu o variantă de regândire a Spațiului Schengen, nu face altceva decât să se unească cu cancelarul Austriei și să ne mai țină pe tușă, nu?”, l-a întrebat Ionela Arcanu pe Bogdan Chirieac.

„Aveți dreptate. De altfel, în mod oficial, cei doi au hotărât să colaboreze. Este o declarație oficială în acest sens, deci premierul Austriei și premierul Olandei, în privința migrației, dar și a Spațiului Schengen. Altminteri, dacă ar exista voință politică, să știți că schimbările acestea în Spațiul Schengen s-ar putea face la fel de bine și cu România și Bulgaria în interiorul Spațiului Schengen, dar nu se dorește lucrul acesta.

Bogdan Chirieac: Singura măsură logică este acționarea în Curtea de Justiție a UE

Cred că singura măsură logică, rațională, este acționarea în Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Nu pe votul dat de austrieci, ci pe nerespectarea tratatului de aderare, unde în tratatul de aderare se spune foarte clar că la 5 ani după aderarea la Uniunea Europeană, deci asta înseamnă cinci ani de la 1 ianuarie 2007, dacă se îndeplinesc condițiile tehnice și tocmai am stabilit că România îndeplinește condițiile tehnice, după inspecția Comisiei Europene și inspecția suplimentară a Olandei, atunci Uniunea Europeană este obligată să primească statul respectiv în Spațiul Schengen.

Așa ne tot chinuim, se întâmplă, nu se întâmplă, vrea Austria, nu vrea Austria… Sigur că nimeni nu își mai pune la butonieră această realizare, dacă ea s-ar face, admiterea României la Schengen. Eșecul nu și l-a asumat nimeni”, a declarat Bogdan Chirieac, conform dcnews.ro

articolul original.
❌