ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 December 2022Bugetul

UE, aproape de război comercial cu SUA! Ursula von der Leyen: ‘Europa a făcut mereu ceea ce este corect pentru Europa’

5 December 2022 at 08:45
image

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis un răspuns ”corespunzător şi bine calibrat” al UE pentru a reduce impactul distorsionării concurenţei în urma subvenţiilor masive pe care administraţia preşedintelui SUA Joe Biden doreşte să le acorde companiilor americane.

Legea de Reducere a Inflaţiei (Inflation Reduction Act – IRA) adoptată vara aceasta de SUA prevede investiţii de 370 de miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice, destinate finanţării construcţiei de uzine, de eoliene şi panouri solare, precum şi achiziţiei de vehicule electrice, cu condiţia ca acestea să fie produse în SUA.

Dar UE consideră aceste ajutoare excepţionale ca fiind contrare regulilor convenite în comerţul internaţional şi de natură a afecta competitivitatea companiilor europene, deja serios diminuată în urma creşterii preţurilor la energie.

Cu toate acestea, UE nu va intra într-un ”război comercial” cu SUA, care nu este nici în interesul Washingtonului, a spus Ursula von der Leyen într-un discurs susţinut la Colegiul Europei din Bruges.

Răspunsul european, a adăugat ea, se va baza pe trei piloni: flexibilizarea normelor privind ajutoarele publice, căutarea de noi surse de finanţare pentru o politică industrială comună şi cooperarea cu autorităţile americane în chestiuni cheie, precum tranziţie verde şi materiile prime critice.

Europa a făcut mereu ceea ce este corect pentru Europa. UE va răspunde în mod adecvat şi bine calibrat Legii de Reducere a Inflaţiei. Dar, înseamnă asta că vom intra într-un costisitor război comercial cu SUA, în timp ce are loc un război (în Ucraina) ? Nu, acest lucru nu ne interesează şi la fel nici pe americani”, a indicat şefa Comisiei Europene.

În opinia sa există o ”simetrie surprinzătoare” între această lege din SUA şi Pactul Verde European, întrucât ambele reprezintă strategii climatice care determină ”cele mai mari şi mai avansate economii ale lumii să se mişte acum în aceeaşi direcţie”.

Ursula von der Leyen s-a declarat astfel o susţinătoare a ”cooperării în locul confruntării” cu Washingtonul şi a promis că Bruxellesul va continua să discute cu administraţia preşedintelui Joe Biden pentru ca aceasta să revizuiască acele măsuri care preocupă cel mai mult UE. Însă congresmeni americani atât democraţi cât şi republicani s-au declarat împotriva revizuirii legii deja adoptate, conform agerpres.ro.

articolul original.

Coaliția PNL-PSD-UDMR, pe un butoi de pulbere! Liderii PNL cer scoaterea de la guvernare a UDMR

5 December 2022 at 08:22
image

După declarațiile făcute de deputatul Csoma Botond, anume că „Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”, liderii PNL cer scoaterea de la guvernare a UDMR.

Președintele PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu, solicită ieșirea de la guvernare a UDMR, după mesajul lui Botond, dar și din cauza faptului că parlamentarii UDMR au ignorat Ziua Națională a României.

„UDMR să iasă de la guvernare!
Ardealul a fost și va fi românesc!

După ce UDMR prin vocea deputatului Csoma Botond a sfidat românii în Parlamentul României de ziua națională spunând că „Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc, parlamentarii UDMR au făcut front comun și au ignorat complet România pe 1 Decembrie.

Nici unul dintre parlamentarii maghiari care beneficiază de toate drepturile pe care România le oferă cu atâta generozitate și cu bunăvoință și îi tolerează de peste 30 de ani în cele mai înalte funcții ale statului – să nu uităm că în guvernul României avem un viceprim-ministru și 3 miniștri de la UDMR!!! – NICI UNUL nu a binevoit să transmită un simplu mesaj de La Mulți Ani de ziua națională, sfidând astfel România și poporul român!

Prin urmare, răspunsul meu pentru UDMR este:
România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil! Dacă nu puteți accepta și respecta acest lucru, ieșiți de la guvernare!”, a transmis Pîrvulescu.

Și deputatul Adrian Cozma, liderul PNL Satu Mare, a afirmat că UDMR nu mai are ce să caute la guvernare.

„UDMR nu are ce să mai caute la guvernare. Liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Națională. Nici măcar unul de minimă decență, un simplu la mulți ani. Nici pe pagina UDMR nu există vreun mesaj și cred că acest lucru îi descalifică. Cum poți pretinde că reprezinți o țară dacă îți arăți pe față disprețul față de ea?

De 15 martie toți de aici le adresăm maghiarilor mesaje de la mulți ani. Și o facem din respect. Nu le cerem să se bucure, deși in această țară guvernează la nivel central și local, au primari, președinți de consilii județene. UDMR are reprezentare mai mare în raport cu numărul de cetățeni de etnie maghiară fiind avantajați foarte mult de sistemul de vot și cu toate astea nu vedem o conexiune a lor cu statul român, nu vedem respect față de însemnele naționale, dimpotrivă.

Cred că trebuie să refacem formula guvernării. UDMR nu mai poate reprezenta statul român la acest nivel”, a spus Cozma.

Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, cere scuze de la UDMR

Marcel Ciolacu a cerut ca liderul UDMR, Kelemen Hunor, și conducerea UDMR să-și ceară scuze, în contextul afirmațiilor lui Botond.

Mai mult, Marcel Ciolacu a punctat că vor exista consecințe politice.

„Zilele trecute am avut o ședință festivă, liderul grupului din Cameră al UDMR a avut un discurs mai mult decât provocator. Am luat act și colegii au comunicat foarte bine. Ardealul este pământ românesc, unde conviețuiesc unguri, evrei, toate naționalitățile, dar este de neacceptat atitudinea liderului grupului UDMR. Sunt lucruri care se fac și care nu se fac. Ce a făcut el se încadrează aici, mai ales că UDMR face parte din coaliție – nu poti să te plângi că există atitudine împotriva maghiarilor în România.

Suntem cel mai tolerant popor din lume de departe, e total nejustificat atacul, ocazia cu care ai făcut declarații. Conducerea și (Kelemen) Hunor ar trebui să-i ceară să-și ceară scuze publice pentru atac. Vor exista consecințe politice. Este normal, chiar și de dialog între noi, ca lideri. Nu-ți permit să vii cu un astfel de discurs și a doua zi să pară că nu s-a întâmplat nimic”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.

Așadar, Coaliția PNL-PSD-UDMR stă pe un butoi de pulbere la final de an și rămâne de văzut dacă partidul condus de Kelemen Hunor va mai fi menținut la guvernare.

articolul original.

Traian Băsescu: ‘Soluția de viitor pentru Republica Moldova, când politicienii de pe ambele maluri ale Prutului vor avea curaj, este reunificarea țării. România are resurse financiare să suporte reunificarea’

5 December 2022 at 08:15
image

NEWS ALERT

articolul original.

Vești importante pentru românii din Italia! Guvernul Meloni ar putea atenua planurile privind plățile în numerar versus cele cu cardul

5 December 2022 at 07:45
image

Prim-ministrul Italiei Giorgia Meloni a anunțat că ar putea reduce planurile de a face mai uşoară decontarea plăţilor mici cu numerar, mai degrabă decât cu carduri, în urma discuţiilor cu Comisia Europeană cu privire la această problemă.

Guvernul de dreapta al lui Meloni a prezentat un buget pentru 2023 care elimină amenzile pentru comercianţii cu amănuntul care refuză cardurile pentru plăţi de sub 60 de euro (63,23 dolari), într-o mişcare considerată a fi contrară spiritului angajamentelor asumate cu UE.

Până la 60 de euro, am vrea să nu obligăm retailerii să accepte plăţi electronice. Dar să zicem că pragul de 60 de euro este orientativ, pentru mine ar putea fi chiar mai mic. În plus, există, evident, discuţii în acest sens cu Comisia Europeană, pentru că problema plăţilor electronice este una dintre problemele [planului de redresare al UE], aşa că trebuie să vedem, vom vedea cum se termină discuţiile„, a spus Meloni într-un videoclip postat pe Facebook.

Italia este cel mai mare beneficiar al fondului UE de redresare post-pandemie, urmând să primească aproximativ 200 de miliarde de euro până în 2026.

Dar, în schimb, trebuie să respecte o serie de ”ţinte şi repere” de reformă. Unul dintre ele, pus la punct sub fosta administraţie a lui Mario Draghi, a fost introducerea de sancţiuni pentru comercianţii cu amănuntul care refuză plăţile cu cardul, ca parte a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale.

Meloni a insistat că uşurarea plăţii în numerar nu a fost o modalitate de a ajuta la evaziunea fiscală – o problemă endemică în Italia, unde peste 100 de miliarde de euro sunt eludate în fiecare an, potrivit datelor Trezoreriei.

Ea a spus acelaşi lucru despre o altă propunere controversată din proiectul de buget, care nu a fost încă aprobată de parlament: creşterea plafonului plăţilor în numerar la 5.000 de euro, de la o limită de 1.000 de euro care trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie, informează news.ro.

articolul original.

În plină criză, Guvernul Ciucă ia o decizie crucială pentru șoferii din România! Se aplică în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2023

5 December 2022 at 07:40
image

Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă ia o decizie crucială pentru șoferii din România, într-o perioadă de criză.

Începând cu luna ianuarie a anului 2023, salariul minim brut pe țară se va majora la 3.000 de lei, potrivit unui proiect de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii. Odată cu majorarea salariului minim, în conformitate cu legislația în vigoare, ar putea crește și punctul-amendă pentru sancțiunile rutiere, scriam la 21 noiembrie.

Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, precizează Codul Rutier.

Totuși, Guvernul Ciucă a luat o decizie esențială, aceea de a plafona în continuare, în 2023, punctul-amendă la 145 de lei – valoare la care este plafonat din anul 2017.

<<La articolul 98 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (2^5) se introduce un nou alineat, alineatul (2^6), cu următorul cuprins:

„(2^6) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 un punct-amendă este 145 lei.”>>, se arată într-un proiect de OUG ce urmează să fie adoptat de Guvernul României.

Clasele de sancţiuni sunt următoarele: 

– clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;

– clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;

– clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;

– clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;

– clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.

articolul original.

Ieșire în forță a lui Rareș Bogdan: ‘Nu există certitudine 100% pe intrarea în Schengen. 2023 ar fi un an în care este imposibil să pui problema extinderii spațiului Schengen pe agendă’

4 December 2022 at 21:45
image

Șansele României de a intra săptămâna viitoare în Schengen în urma deciziei din Consiliul JAI sunt de 95%, spune Rareș Bogdan. O certitudine de 100% pe o decizie favorabilă României nu există, mai arată acesta:

„Din perspectiva mea, România are peste 95% șanse să intre în spațiul Schengen. Luni și marți sunt zile vitale în negocierile dintre cei mari. Tehnic, geopolitic și geostrategic – România nu poate fi în niciun fel extrasă din această extindere. Ylva Johansson, teribilul comisar suedez pe afaceri interne, și-a schimbat radical optica în privința României. Ylva Johansson a vizitat de 3 ori granițele României în criza refugiaților. Ylva Johansson a devenit marele avocat al României în cauza Schengen. (…) A fost o declarație diplomatic rezervată a președintelui Iohannis.

Nu există certitudine 100% pe intrarea în Schengen. Dacă luăm un vot negativ în JAI, se reia întreaga procedură care poate dura alți 2-3 ani. Pentru România ar fi foarte grav, sentimentul antieuropean ar crește foarte mult. A crescut foarte mult nivelul de așteptare a românilor.

Președinția Consiliului UE va fi luată din 2023 de Suedia și de Ungaria. 2023 ar fi un an în care este imposibil să pui problema extinderii spațiului Schengen pe agendă. Mai este o problemă: cuplajul pe care România îl are cu Bulgaria. Olandezii mi-au spus că ei au o problemă cu granița de sud a Bulgariei. Ideea României a fost să nu se decupleze de Croația, dar Bulgaria a avut un lobby destul de susținut. O să spun personal ce cred despre subiectul Rutte, să sperăm că-i dă Dumnezeu gândul cel bun”, conform alephnews.ro

articolul original.

Politologul Cristian Preda: ‘Oamenii implicați în politică, chiar și nătărăi să fie, tot pierd timpul 10-12-15 ore pe zi în politică, nu au cum să scrie un doctorat’

4 December 2022 at 21:15
image

Decanul Facultăţii şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti, Cristian Preda, fost om politic, explică, referindu-se la dorinţa multor politicieni de a avea titlul de academic de doctor, că imaginea pe care o are asupra acestei situaţii este cea a unui „autobuz cu înghesuială mare”. Preda spune că până şi politicienii „nătărăi” dedică activităţii politice atât de mult timp încât nu au vremea necesară realizării lucrărilor pe care le implică obţinerea titlului de doctor.

„O vreme, au vrut pentru a aveau 15% spor de salariu când nu mai aveau mandat de deputat, în fine… se întorceau la un moment dat la locul lor de muncă şi ştiu şi poveşti din anii 2000, când  în guvernul Ciorbea s-au făcut presiuni ca salariul cercetărilor să crească pentru că unii miniştri erau cercetători, ştiau că nu se mai întorc la Palatul Victoria şi şi-au făcut salarii mari. Pe urmă, sporul ăsta de 15% pentru doctorat a fost introdus peste tot. Reamintesc că el a fost la început imaginat ca o compensaţie pentru salariile de mizerie are existau în universităţi.

Eu aveam echivalentul a 20 de dolari în 1992, când m-am angajat, 20 de dolari, ăsta a fost echivalentul în dolari al primului salariu cu care am început la universitate, afirmă profesorul universitar Cristian Preda, întrebat, în emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, de ce vor politicienii să aibă neapărat doctorat.

 Preda spune că până şi politicienii „nătărăi” dedică activităţii politice atât de mult timp încât nu au vremea necesară realizării lucrărilor pe care implică obţinerea titlului de doctor.

„Când s-a generalizat (acordarea sporului salarial pentru titlul de doctor – n.r.)  a vrut toată lumea doctorat şi acum este o  aglomeraţie. Imaginea şcolilor doctorale a ajuns să fie cea a unui autobuz cu înghesuială mare. Asta e imaginea pe care o am când îmi reprezint această lume a politicienilor care aleargă după doctorate. Ştiţi, cum alergai după autobuzul arhiplin în vremea lui Ceauşescu: te agăţai şi de bară, doar să ai un doctorat. A ajuns un soi de decoraţie, un soi de medalie care nu acoperă mare brânză. Oamenii implicaţi în politică, chiar şi nătărăi să fie, tot pierd timpul 10-12-15 ore pe zi în politică, nu au cum să scrie un doctorat”, mai spune Preda.

Acesta susţine că unii politicieni folosesc drept carte de vizită titlul de doctor. El susţine că „acum e o modă să fii doctor honoris causa”, şi anticipează că această modă poate ajunge să fie adoptată şi de politicieni, explicând că, pe de altă parte, unele universităţi acordă aceste titluri unor oameni cu putere de decizie pentru ca aceştia să nu le „uite” atunci când se constituie bugetele, el catalogând gestul drept „un fel de şantaj emoţional” privit cu un sentiment de decepţie şi neputinţă de către majorităţile din universităţi.
Cristian Preda a vorbit, în acest context, despre un secretar de stat din Ministerul Educaţiei, specialist în maşini agricole, care va primi titlul de doctor honoris causa de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Iaşi, conform news.ro
articolul original.

Important! Pensionarii și persoanele cu venituri mici vor beneficia de un ajutor pentru plata facturilor la energie

4 December 2022 at 20:45
image

Vești importante! Conform unui proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), pensionarii și persoanele cu dizabilități ce au venituri mici, persoanele care primesc ajutor social și familiile care primesc alocație de susținere vor beneficia, în 2023, de un sprijin financiar de 1.400 de lei. Acest ajutor va putea folosit pentru plata facturilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne de foc etc.

Mai exact, proiectul de OUG aflat în dezbatere la MIPE stabilește “acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane/ familii vulnerabile, pentru a compensa prețul la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire”.

Valoarea sprijinului pentru plata facturilor la energie va fi de 1.400 de lei, bani ce vor fi acordați în două tranșe egale, de câte 700 de lei: în luna februarie 2023, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023, și în luna septembrie 2023, pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.

Banii pentru compensarea facturilor la energie vor fi virați pe un card, numit card de energie, sumele primite urmând a se transfera furnizorilor de energie prin mandat poștal, prin intermediul Poştei Române. Sprijinul acordat de stat va putea fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023.

Beneficiari ai ajutorului vor putea fi, potrivit viitoarei ordonanțe, următoarele categorii de persoane și familii:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/ casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum și pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei;
  • familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social.

Cei ce se încadrează la mai multe categorii de beneficiari vor putea primi sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.

În plus, în cazul în care la un loc de consum domiciliază unul sau mai mulți beneficiari, sprijinul pentru compensarea prețului la energie se va acorda o singură dată pe loc de consum.

În situația în care la un loc de consum la care domiciliază unul sau mai mulți beneficiari au domiciliul și alte persoane care nu se încadrează în categoriile de beneficiari, iar media veniturilor pe locuitor/ gospodărie este mai mare de 2.000 de lei, pentru punctul de consum respectiv nu se va acorda card de energie.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de OUG trebuie adoptat de către Executiv și publicat în Monitorul oficial, conform avocatnet.ro

articolul original.
Ieri — 4 December 2022Bugetul

Europarlamentar român: ‘În acestă perioadă, sursa de energie din cărbune trebuie folosita la maxim în România

4 December 2022 at 20:15
image

„Entuziasmul că vom renunța complet la cărbune, la gaz și mergem doar către resurse regenerabile, se dovedește că este dificil de implementat și că totul trebuie bine gândit, într-un echilibru. În 2050 evident că nu vom mai avea deloc cărbune”, a declarat Cristian Bușoi.

„Panâ ajungem acolo, trebuie să depășim o perioadă de tranziție și o criză la care nu ne așteptam și în care dacă am fi investit mai mult în gazul natural, dacă ne-am fi redus producția internă, dacă unele țări europene nu s-ar fi făcut atât de dependente de gazul rusesc, n-am fi fost în situația dramatică în care suntem astăzi”, a mai adăugat acesta.

Cristian Bușoi, spune că iarna aceasta nu vor fi probleme atât de mari pentru ca încă 14% din necesar vine din Rusia și o bună parte din gazul pe care îl avem stocat în depozite este la capacitate de 90%. 

Marea problemă va fi în iarna 2023, atunci când rezervele nu vor mai fi disponibile.

Pentru problema de anul viitor, Comisia Europeană a propus un regulament de a scurta timpii de aprobare pentru proiectele privind energia regenerabilă.

„Pentru proiectele mici, pentru cei ce doresc să-și pună panouri solare, trebuie să nu mai fie nicio barieră birocratică și niciun fel de autorizație”, a menționat Cristian Bușoi.

„Cred că în acestă perioadă, sursa de energie din cărbune trebuie folosita la maxim în România”, a declarat Cristian Bușoi, conform antena3.ro

articolul original.

Bobby Păunescu, despre atitudinea Austriei față de România: ‘Au cumpărat 80% din politicienii români. La Viena se duc toți să negocieze șpăgile, că la Viena e o lege că n-au voie să fie ascultați oamenii’

4 December 2022 at 19:45
image

Bobby Păunescu, regizor și președinte ARMIS, a vorbit duminică, pentru B1 TV, despre condițiile în care Austria va renunța la opoziția manifestată public față de aderarea României la Schengen.

De ce se opune Austria aderării României la Schengen și ce e de făcut

„România protejează foarte bine traficul de migranți, deci e exact invers. Ce spune Austria în poziția publică e ca la Radio Erevan. Diplomația noastră trebuie să acționeze în aceste patru zile prin toate mijloacele. Toți oamenii de afaceri cu afaceri la nivel politic și strategioc în Austria trebuie să acționeze. E de datoria managementului Erste Bank, OMV și Holzindustrie să arate că fac ceva pentru țara asta. Dacă nu, e ca și cum și-ar trage un glonț în genunchi. E o perioadă grea economică, de criză pentru toată lumea și aceste trei corporații pot face ceva”, a declarat Marius Bostan, antreprenor și fondatorul proiectului RePatriot.

Bobby Păunescu a intervenit atunci: „Au cumpărat 80% din politicienii români, 80% din oamenii care lucrează în Guvern. Ce frică să le fie? La Viena se duc toți să negocieze șpăgile, că la Viena e o lege că n-au voie să fie ascultați oamenii. Așa e o lege, treaba lor, bravo lor, prostie la noi. Șpăgile între oamenii de afaceri cu politicieni. Au cumpărat tot! Toate negocierile de șpăgi se țin la Viena că acolo există aceatsă lege prin care cetățenii nu pot fi ascultați la discuțiile private și folosit pe mai departe în acțiunile procuraturii”.

Marius Bostan a insistat atunci că opoziția austriecilor e o „chestiune rusească, un interes dincolo de interesul lor”.

Păunescu a explicat apoi în ce condiții austriecii își vor schimba poziția și vor accepta România în Schengen:

„Sunt niște instituții austriece aici care nu și-au îndeplinit planurile din privatizare și vor să negocieze să fie șterse chestiile alea, ca să nu trebuiască să plătească statului român. Când se negociază și asta și se anulează acele clauze și acele probleme, atunci se aprobă”.

Un vot asupra aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen urmează să fie dat la Consiliul JAI din 8 – 9 decembrie, conform b1tv.ro

articolul original.

Fost premier al României, scenariu pentru prezidențiale: ‘Președintele României va veni în plic, în 2024. Alții fac politică pentru noi. La fel s-a întâmplat și cu Iohannis’

4 December 2022 at 19:15
image

Și Klaus Iohannis, tot de birocrați din cercurile NATO sau UE a fost pus președinte al României, crede Victor Ponta.

„Președintele României va veni în plic. Nu decidem noi. La fel s-a întâmplat și cu Iohannis.

Suntem țară NATO, UE, nu cred că cineva de la mine încoace mai vrea să aibă oameni care spun că țin în primul rând cu România. Domnul Iohannis ține cu NATO în primul rând, apoi cu UE, apoi domnia sa. Alții fac politică pentru noi.

Avem cea mai mare inflație din istorie, cea mai mare distrugere a economiei românești. Noi nu mai avem economie românească. Avem niște firme mari care fac profituri la noi.

De ce nu facem să ne fie mai bine?!”, a declarat Victor Ponta, pentru România TV, duminică seara.

Victor Ponta, revoltat: „De ce le-ați mărit la microîntreprinderi impozitele și nu la multinaționale?”

De asemenea, fostul premier a adresat câteva întrebări retorice, cu privire la noile taxe impuse de guvern, pe vreme de criză.

„Ne spun că ne-au scos MCV-ul… MCV-ul era o măciucă politică împotriva adversarilor. Nimeni nu spune nimic despre pensii, despre salarii. Nu spune UE că nu ne lasă (n.r. – să majorăm pensiile). Pur și simplu nu găsesc pe cineva care să-mi spună de ce au ridicat de la 5 la 8 la sută impozitele la întreprinderi. Ei sunt liberali… De ce măresc pensiile cu 12%, când inflația e 16%?!

De ce le-ați mărit la microîntreprinderi impozitele și nu la multinaționale? De ce nu la bănci, care au înregistrat profituri record? Ei le-au mărit tot la firmele românești, la microîntreprinderi. Daca tot ești în relații bune cu Comisia Europeană, de ce nu iei mai mulți bani? Eu cred că asta e problema, nu găsim pe cineva care să ne explice. Că cine guvernează, știm…”, a mai comentat Ponta, conform româniatv.net

articolul original.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, reacționează la amenințarea cu plângere penală: ‘Decizia de oportunitate fiscală a fost o decizie a coaliției care a fost luată, iar noi Executivul nu facem decât să punem în practică’

4 December 2022 at 18:45
image

Sindicaliștii de la Cartel Alfa îl ameninţă cu plângere penală pe Marius Budăi, ministrul Muncii, motivând că fondul de pensii este insuficient și este deja un deficit, iar pensionarii vor fi de fapt afectaţi de aceste măsuri de majorare a pensiilor şi a salariului minim.

„Din punctul nostru de vedere, noi am anunțat în cadrul discuțiilor dacă rămâne sub forma aceasta. Practic este afectat și persoana și persoanele alăturate la fondul de pensii, pe de o parte în calculul punctajului de pensie, pe de altă parte, fondul de pensii, adică pentru pensionarii aflați în plată astăzi vor fi afectați.

Pe de altă parte, grila de salarizare pe care orice întreprindere o are pentru a-și motiva salariații va fi destabilizată complex. Deci este o chestiune anormală legată de acest lucru.

Dar dacă vor aplica acest lucru, noi am comunicat că vom depune plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva ministrului muncii și ministrului Finanțelor Publice, pentru că nu pot să spună că n-au știut de consecințele deciziei pe care o iau.

Ei se plâng că fondul de pensii este insuficient și este deficit, deci nu fac decât să mărească deficitul cu încă 1, 2 miliarde de lei pe an în toată structura sa. Evident că vor fi afectați pensionarii de acum, dar vor fi afectați și pensionarii pe viitor”, au anunţat sindicatele Cartel Alfa.

Nou scandal pentru salarii şi pensii! Cum răspunde Marius Budăi la amenințarea cu plângere penală

„Decizia de oportunitate fiscală, pentru că aici vorbim de o oportunitate fiscală, atunci când vorbim de scutirea de taxe a unei sume din salariu, este decizia Guvernului. Politica fiscală ţine de apanajul Guvernul.

Vizavi de salariul minim, ce intră în atribuțiile Ministerului Muncii nu se face prin ordonanța trenuleț se face prin hotărâre de Guvern care deja este de circa două săptămâni de zile în transparență publică.

Iar stabilirea nivelului salariului minim la 3.000 de lei a fost o decizie a coaliției. Decizia de oportunitate fiscală a fost o decizie a coaliției care a fost luată, iar noi Executivul nu facem decât să punem în practică.

După cum am spus a fost și o perioadă de test IMM cu aceste decizii.

Dacă vorbim de politică fiscală, chiar dacă nu este neapărat Ministerului Muncii, pot să vă spun că aceste lucruri au fost solicitate de către mediul de afaceri.

Actuala coaliție politică a înțeles să partajeze responsabilitatea majorării salariului minim între Guvern și patronate, și anume creșterea este o creștere mare, care nu au mai fost până acum de 450 de lei, 250 de lei sunt taxați, 200 de lei sunt ne netaxați din punct de vedere a impozitelor pe venit.

În acest mod sprijinim și mediul de afaceri, dar și angajații care sunt la salariu minim să câștige net în mână mai mulți bani.

Este, repet, o decizie de oportunitate fiscală. Ce ține de Ministerul Muncii este doar stabilirea prin hotărâre de guvern, nu prin ordonanță a salariului minim.

Dacă va trebui să trecem și prin asta, vom trece și prin asta. Dacă faci bine și te gândești și la mediul privat să nu pui o presiune atât de mare în mediul privat cu această majorare, dar să conștientizezi că și salariații cu nivelul de salarizare la salariul minim au nevoie de mai mulți bani, dar este o decizia asumată de coaliţia politică pe care noi o punem în aplicare”, a explicat Marius Budăi în emisiunea Descoperiți de la Antena 3 CNN.

Întrebat cu ce procent de majorare a pensiilor se va merge în Parlament, ministrul Muncii, Marius Budăi a spus: 

„Parlamentul este suveran și ce va decide parlament, noi, Guvernul vom pune în aplicare.

Vizavi de celelalte majorări de măsuri de sprijin, au fost deja decise în coaliție. Noi avem actele normative deja scrise.

Mulțumesc public colegilor mei din minister că au înțeles că și în această minivacanță trebuie să lucrăm, astfel încât mâine de dimineață să avem toate documentele gata. A fost solicitare a coaliției acest lucru.

Mâine vor intra documentele, actul normativ de avizare interministerială și mergem înainte așa cum s-a decis, cu majorare și cu măsuri de sprijin, toate actele normative vor fi gata la timp, astfel încât și să fie cuprinse în propunerea de buget, dar să se poată fi implementate de la 1 ianurie 2023 așa cum s-a decis în coaliție”, a mai spus ministrul Muncii, Marius Budăi, conform antena3.ro

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Klaus Iohannis a ajuns salvatorul aderării la Schengen, dar nu depinde de el. Avem o întrecere, între PNL și PSD, cine a contribuit mai mult pe intrarea noastră în Schengen’

4 December 2022 at 18:15
image

Publicistul Ion Cristoiu este convins că România va intra în Schengen, unul dintre argumentele sale fiind întrecerea dintre PSD şi PNL pe asumarea meritelor unei astfel decizii, precum şi aranjamentele din culise ca preşedintele Iohannis să se remarce ca salvatorul naţiunii.

Ion Cristoiu spune că un prim semnal a venit vineri când Olanda s-a răzgândit şi a anunţat că Guvernul Rutte este de acord cu aderarea României la Schengen.

Avem ştirea numărul 1 astăzi. Olanda e de acord. A rămas cine? Austria. Şi cu cine se întâlneşte preşedintele României? Cu cancelarul Austriei şi îl va convinge. Aţi înţeles, da? Trompetele au început, gata, totul depinde de aceste negocieri. Cine se pricepe la istorie şi la politică îşi dă seama că hotărârea e luată. Convorbirile bilaterale nu rezolvă nimic. Când sunt convorbiri bilaterale echipele au făcut deja proiectul. Să-l convingi, ce? Nu poţi să vorbeşti la telefon cu el? De ce e nevoie de spectacol? La telefon a stat de vorbă. Nu e ca la întâlnirile oficiale care se fac numai când deja s-a decis ceva pentru că, altfel, te înţelegi la telefon. Ai telefon criptat, bă ce vrei, cutare, cutare. E foarte interesant cum a ajuns salvatorul, dar nu depinde de Iohannis” , a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart Tv.

Ion Cristoiu remarcă o întrecere între PSD şi PNL pe asumarea meritelor unei decizii favorabile aderării României la Schengen, în care preşedintele Iohannis pare să ia crema prin întâlnirea programată la Atena cu cancelarul austriac Karl Nehammer. 

Ce avem acum? Avem o întrecere, că ajungem la Iohannis, între PNL şi PSD, cine a contribuit mai mult pe intrarea noastră în Schengen. Bode, eu, pe toate posturile care sunt ale lui. Aurescu, care pare că are pretenţii prezidenţiale, aţi observat că Aurescu a înviat. El nu numai că a aranjat ministeriala NATO, dar deja şi el se luptă. La cele două partide avem două vedete care se bat pe ideea că ele au convins. Victor Negrescu de la PSD. Dincolo e o întrecere între Rareş Bogdan şi Sigfrid Mureşan şi aici e întrecere ce post de televiziune îi sună. Deci ei acum sunt într-o întrecere care dintre ei ne-a vârât în Schengen. Pe de o parte PNL, pe de o parte PSD. Şi Iohannis ce să facă? Ne-a vârât Iohannis. Adică el chiar a negociat. La ora actuală, de aia cred eu că intrăm, e o întrecere care dintre ei a contribuit” , a explicat publicistul.

Ion Cristoiu spune că, în final, şi Austria va fi de acord cu aderarea României la Schengen, opoziţia sa de până acum având ca scop obţinerea unor măsuri din partea UE pentru combaterea imigraţiei ilegale.

Ştiţi care va fi acoperirea Austriei? Garanţia UE pentru proiectul lor în 5 puncte. Ultimul JAI a fost dedicat migraţiei. Nu puteau să decidă atunci? Nu, l-a lansat. După consiliul ăsta JAI eu am citit Kurier, acolo li se dă lor,  că s-a venit cu un plan în 5 puncte, nu s-a luat în discuţie, ci se negociază în zilele următoare. Şi Austria va spune, da, suntem de acord deoarece ni s-a dat. Ei nu au jucat cu noi, au jucat cu UE, obţin nişte parale pe acolo. Undeva, ei exagerează, planurile alea sunt destul de problematice pentru UE pentru că spun aşa nu numai în România, în tot spaţiul Schengen, dacă ajung, toţi migranţii pot fi expluzaţi în grup ceea ce încalcă dreptul la azil. Nu cer chiar orice, nu cer ceva simplu. Ei şantajează UE, nu pe noi” , a punctat publicistul.

Ion Cristoiu este convins că România va adera la Schengen, un alt argument al său fiind schimbarea de atitudine suspectă a Olandei.

Din analiza mea, a contextului, a tot ceea ce se întâmplă acum, eu sunt sută la sută sigur că intrăm. Nu cred că nu intrăm. Nu ştiu de ce sunt atît de convins. Dacă războiul ruso-ucrainean nu ştiu unde se duce, dincoace nu văd. Dacă mai erau încă 3-4 ţări… şi era foarte periculos dacă aceste două state cereau ceva blând. Să zică sunt de acord dar ei să semneze nu ştiu ce, ziceai hai că vor ceva. Nu, nu vor, iar cea mai suspectă este Olanda. S-a schimbat, nu era atmosferă, nu era un partid care voia să plece de la guvernare? Nu mai pleacă, brusc, a citit raportul ăla. Credeţi că parlamentarii olandezi l-au citit?” , s-a întrebat publicistul.

Pe de altă parte, Ion Cristoiu avertizează că o eventuală decuplare de România în procesul de aderare la Schengen va transforma Bulgaria într-o ţară vulnerabilă, care va intra sub influenţa Rusiei.

Dacă decuplezi Bulgaria, o faci vulnerabilă pentru că ea e rusofonă. Pe noi poate să nu ne vâre, că nu o să ne dăm noi cu ruşii, că noi avem o problemă cu ruşii. Bulgarii, în al doilea război mondial, au fost aliaţi cu nemţii, nu au fost pe front. Nu au avut curaj să-i trimită. Sunt mai rusofoni ca ucrainenii bulgarii. Şi atunci ar fi o crimă. Şi atunci mai degrabă nu intră nici România. Adică sacrifică ambele ţări şi poţi să nu pui pe ordinea de zi a JAI. Dacă rupi, vă imaginaţi ce va fi în Bulgaria? În trei zile sunt baze ruseşti acolo. Nu ai cum. Dacă nu ar intra amândouă, ai zice. Dar decizia fiind luată de marile puteri din Europa se poate opune Austria? Cum să se opună? (…) Este un moment în care nicio ţară din lume, cu excepţia Americii, nu-şi poate permite abateri. Decizia nu are nicio legătură cu România. Uitaţi-vă la Olanda. Care e motivul pentru care s-a răzgândit. A convins ce? Cum să convingi parlamentul cu un raport? Că parlamentarii, teoretic, sunt convinşi că românii sunt corupţi, da?” , a mai spus publicistul, conform alephnews.ro

articolul original.

Șeful Finanțelor, Adrian Câciu: ‘Această creștere de 12,5% n-a fost scoasă din joben și a existat un calcul în spate pe care nu l-am spus prezentat în spațiul public’

4 December 2022 at 15:45
image

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a explicat cum a fost stabilit procentul de 12,5% pentru majorarea pensiilor. Răspunzând criticilor care susțin că a fost un calcul scos din joben, Câciu a explicat că a fost cea mai mare valoare suportabilă în actualul proiect de buget.

„Vreu să spun că această creștere de 12,5% n-a fost scoasă din joben și a existat un calcul în spate pe care nu l-am spus prezentat în spațiul public, dar o să o fac acum.

Interesul nostru a fost, și am spus asta clar în Coaliție, de a ne menține cel mult la nivelul deficitului la fondul de pensii din anul 2022, deci nu ne permitem să creștem deficitele la fondul de pensii ,” a explicat Adrian Câciu într-o intervenție la Realitatea Plus.

Ministrul Finanțelor a vorbit și despre scenariile exagerat de optimiste, pe care nu le-a luat în seamă.

„Au fost voci care spuneau că nu-i nicio problemă, că putem să creștem deficitul. Este o greșeală pentru România, deoarece procedura de deficit excesiv include si riscul de a nu ne încadra, ceea ce duce la suspendarea de fonduri europene. Deci regula e următoarea: nu depășim deficitul la fondul de pensii si, mai mult decât atât, veți vedea si pe bugetul din 2023 o scădere a ponderii în PIB a cheltuielilor permanente, atât a celor cu salarii dar si cei cu asistență socială”, a mai precizat Câciu, conform realitatea.net

articolul original.

Politologul Stelian Tănase îl spulberă pe Nicolae Ciucă: ‘Nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi. PNL pur și simplu a dispărut’

4 December 2022 at 15:15
image

Scriitorul și politologul Stelian Tănase a declarat, că deocamdată nu e sigur dacă se va produce rotația premierilor în mai 2023, deoarece și PSD, și PNL se gândesc în perspectiva alegerilor din 2024 și nu au stabilit încă dacă sunt mai avantajați să fie la Putere sau în Opoziție. Iar dacă rotația se va produce, ea va fi precedată ne negocieri extrem de dure. Oricum, a mai spus Tănase, PSD deja a câștigat partida, iar PNL nu se mai vede deloc.

Stelian Tănase: Dacă rotația premierilor va avea loc, ea va fi precedată de negocieri foarte dure

„Sunt depășiți complet (de problemele sociale și economice) și încearcă să furnizeze alte subiecte, deși ar fi vrut probabil să împingă aceste lucruri spre alegeri, aceste subiecte. Ați văzut acum cu pensiile că se amână, da? Știți motivul? Că trebuie să fie cât mai în buza alegerilor. Când intrăm în campanie, atunci să iasă pe piață cu marele succes și marea generozitate a partidului X sau Y în legătură cu pensiile și salariile.

Eu cred că acest moment al rocadei guvernamentale (rotația premierilor) e foarte problematică. Cred că în partide nu s-au luat decizii, nu poa’ să spună ferm ”noi plecăm de la Palatul Victoria, veniți voi” sau să zică PSD „da, noi vom da premierul”. Deocamdată sunt niște declarații destul de circumspecte, mai dau câte o asigurare că mai sare presa la beregată, dar nu sunt convins că se va face și nici în ce formulă.

Rocada se va face în urma unor dificile negocieri între PNL și PSD pe ministere, dacă pleacă sau nu pleacă, în ce formulă, cine dă vicepremierul. Va fi o lungă negociere și o cafteală în toată regula.

Nu va fi cum teorectic s-a spus când s-a semnat acest acord impus de Iohannis, că a fost mutarea lui Iohannis, va fi complicat. Complicația vine din faptul că sunt alegeri și se vor gândi cum e mai avantajos – să fii la Putere sau în Opoziție. Acum ei se bâlbâie au păreri foarte diferite: unii vor la Putere, ca să ai Ministerul de Interne să faci tu alegerile, alții vor în Opoziție, ca să vii cu un mesaj puternic”, a afirmat politologul.

Tănase a mai susținut că oricum PSD e câștigător în această coaliție, pe când PNL nu se mai vede deloc, iar premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, nu poate strânge nici măcar un vot.

„Eu cred că din această coabitare vai de mama ei PSD a câștigat partida încă de pe acum. PSD i-a luat fața PNL-ului, inclusiv ca imagine. PNL pur și simplu a dispărut.

Poa’ să iasă Ciucă de 1.000 de ori la televizor să dea comunicate, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi. PSD s a mișcat mult mai bine, mai politicianist.

PNL a avut o criză din care n-a ieșit, care i-a afectat imaginea. Eu sunt liberal, recunosc public, nu e niciun secret. Eu cu cine votez? Cu Orban sau cu Ciucă? Tot electoratul liberal e în această încurcătură.

Din punct de vedere al măsurilor pe care trebuie să le ia un guvern, el (PNL) a ieșit ca vioara a doua. Nu s-a manifestat cu nimic, n-a propus ceva, în afară de contradicțiile uzuale sau o ieșire a unui ministru care se trezește din baie să spună și el ceva. PNL n-are o linie, nu știi ce vrea, nu s-a impus printr-o temă liberală.

Interesele PSD au fost prioritare în această coaliție”, a mai declarat Stelian Tănase, confom b1tv.ro

articolul original.

Sprijin pentru Ucraina! Lituania a trimis încă două obuziere reparate

4 December 2022 at 14:45
image

Ministerul Apărării de la Vilnius a transmis că Lituania a trimis încă două obuziere 2000s în Ucraina după ce le-a reparat.

Ministrul lituanian al apărării Arvydas Anusauskas a scris pe Twitter, la finalul lunii noiembrie, că două obuziere erau reparate în Lituania.

Începând din vară în Lituania funcţionează un centru de mentenanţă pentru vehicule de luptă, înfiinţat de doi mari producători germani de arme, Kraus-Maffei Wegmann şi Rheinmetall.

Până în prezent Lituania a reparat şase obuziere, a precizat Anusauskas.

Ministerul Apărării lituanian a anunţat că au fost alocate 2 milioane de euro pentru reparaţii.

Ultimele două obuziere reparate în Lituania au fost iniţial furnizate de Germania şi Ţările de Jos ca ajutor militar pentru Ucraina, ţară care a fost invadată în mod nejustificat şi neprovocat de forţele ruse începând din 24 februarie.

Muniţia aferentă este livrată de armata lituaniană, ce are la rândul său în dotare obuziere 2000s. Consiliul de Securitate Naţională din Lituania a decis în noiembrie ca ţara să livreze muniţii Ucrainei, transmite AGERPRES

articolul original.

Liderul senatorilor PSD l-a luat la ‘țintă’ pe Ministrul Energiei, Virgil Popescu: De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?

4 December 2022 at 14:15
image

Senatorul PSD, Ştefan Radu Oprea a postat duminică pe pagina sa de facebook un mesaj prin care întreabă pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, de ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor.

”O întrebare pentru Ministrul Energiei, Virgil Popescu. De ce? De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deşi în textul directivei există sintagma „Statele membre pot să taxeze…”? De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare? ”, scrie Ştefan Radu Oprea pe Facebook.

Senatorul PSD arată că ”europarlamentarii PSD propun şi primesc aprobarea comisiei ITRE din Parlamentul European pentru simplificarea procedurior şi aprobărilor pentru instalarea parcurilor fotovoltaice cu putere mai mică de 50 kW”.

”Popescule, eşti dator cu multe răspunsuri, dar pe acesta trebuie să-l dai foarte repede pentru că în 2027 se inchide reactorul 1 de la Cernavodă şi nu ai ce să pui în locul celor 700 MW. Energiile regenerabile sunt soluţia dacă le încurajezi să se dezvolte, dar nu prin taxare, ci prin simplificare”, mai scrie senatorul PSD.

USR a acuzat duminică Guvernul PSD-PNL că a emis în seara de dinaintea vacanţei de Ziua Naţională o ordonanţă de urgenţă care inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare. USR cere ”stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanţe de urgenţă care pune în pericol toate ţintele de investiţii în energie regenerabilă”, scrie news.ro

articolul original.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: România va consemna în acest an cea mai mică producție de porumb din 2007 și până în prezent

4 December 2022 at 13:45
image

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a transmis pentru AGERPRES că România va consemna în acest an cea mai mică producţie de porumb din 2007 şi până în prezent, seceta pedologică diminuând recolta cu aproximativ 40%-50% faţă de anii trecuţi.

Acesta a adăugat că producţia obţinută va asigura consumul intern, existând şi o disponibilitate pentru export, fără a preciza deocamdată cantitatea totală de porumb boabe obţinută în 2022.

„La porumb nu s-a încheiat recoltatul pe întreaga suprafaţă, dar până la această dată producţia medie este de 3.000 de kilograme la hectar, ceea ce înseamnă mult sub media anilor normali în România, când la această cultură se obţineau între 5 şi 6 tone la hectar. Este cea mai afectată cultură din cauza secetei, producţia obţinută fiind mult mai mică decât în anii normali, dar ne asigură consumul intern şi o disponibilitate pentru export”, a precizat Daea.

Ministrul Agriculturii a susţinut că va anunţa cantitatea exactă obţinută de fermieri în 2022, „când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp”, însă a subliniat că este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea României în Uniunea Europeană.

„Producţia totală nu o dau, am spus-o foarte clar, decât atunci când se introduce în hambar ultima cantitate de porumb care se va recolta în câmp, în aşa fel încât să putem informa corect. Când se va termina recoltatul, atunci voi anunţa cantitatea exactă pe care au obţinut-o fermierii şi pe care o poate anunţa România atât în datele statistice europene, cât şi pentru informarea corectă a opiniei publice din ţară.

Vă pot spune în procente: este mai mică cu 40%-50% decât în anii precedenţi. Vom vedea cum stăm şi la nivel european la sfârşitul recoltării porumbului. În orice caz, este cea mai mică producţie de porumb care s-a obţinut în ultimii ani după integrarea în Uniunea Europeană (UE), deci din 2007. Fenomenul de secetă nu s-a manifestat numai la nivelul României, acesta a pus amprenta, din nefericire, pe producţiile multor ţări europene. Toate statele europene se confruntă cu greutăţi generate de secetă. Iată, schimbările climatice sunt o realitate, motiv pentru care căutăm şi soluţii în direcţia aceasta pentru a susţine fermierii români”, a transmis Petre Daea.

În ceea ce priveşte producţia totală de seminţe de floarea-soarelui, Daea a subliniat că a fost obţinută o cantitate de peste două milioane de tone, dublu faţă de necesarul de consum al României.

„La floarea soarelui am obţinut peste două milioane de tone ceea ce înseamnă dublu faţă de necesarul de consum al României. Este cam 70% din producţia normală care se poate obţine în condiţiile României”, a spus el.

Oficialul MADR a menţionat că anul agricol 2021/2022 a fost unul dificil, care i-a pus la grea încercare pe fermierii români, în condiţiile în care „seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga ţară”.

„A fost un an foarte dificil, un an care a pus la grea încercare fermierii români, un an care s-a soldat cu un rezultat ce onorează munca fermierilor, întrucât am putut aduce în hambarele ţării cantităţile de produse atât de necesare consumului uman. Deşi spuneam că în condiţii foarte grele, pentru că seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga ţară, am putut recolta şi înmagazina prin munca fermierilor peste 9 milioane tone de grâu. Aceasta înseamnă că ne asigurăm necesarul pentru consumul intern şi disponibilităţi pentru export, de altfel se poate constata că există cantităţi care au fost scoase în afara ţării şi care s-au dus pe culoarele tradiţionale de comerţ, ştiindu-se că multe ţări din lume se şi se aprovizionează cu grâu foarte bun din România”, a adăugat Daea.

În opinia sa, grâul a fost mai puţin afectat decât culturile însămânţate în primăvară, iar în perimetrele irigabile şi în zonele unde au căzut precipitaţii culturile au fost salvate şi s-au obţinut „producţiile pe care le sperau fermierii”.

„Am pierdut producţii însemnate la cultura porumbului, florii-soarelui şi la soia, ştiindu-se că noi însămânţăm aproape 6 milioane de hectare în primăvară. În întreaga ţară a fost de secetă, iar salvarea culturilor a fost doar în perimetrele irigabile şi în zonele unde precipitaţiile au căzut şi unde plantele şi-au putut continua vegetaţia, în mod deosebit în interiorul arcului carpatic. Acolo culturile de primăvară au fost mai puţin afectate, unele chiar deloc, iar în perimetrele irigabile am putut obţine producţiile pe care le sperau fermierii şi pentru care au lucrat. Aici producţiile au fost susţinute de posibilitatea de a iriga, iar statul a avut un rol important prin asigurarea apei la irigat cu titlu gratuit şi a consumului de energie cu un cost de 50% susţinut din partea statului”, a explicat şeful MADR.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), România a ocupat anul trecut primul loc în UE din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu porumb, cât şi al producţiei, cu 2,493 milioane hectare, respectiv 14.820.693 tone, un plus de 4.724.004 tone faţă de 2020. Producţia media obţinută anul trecut a fost de 5.802 kg/ha, cu 1.825 kg/ha mai mare decât în 2020. Consumul intern de porumb este estimat la aproximativ 7 milioane de tone.

În ceea ce priveşte grâul, datele INS arată că România a ocupat în 2021 locul patru în UE din punct de vedere al suprafeţei cultivate, dar şi al producţiei, cu 2,175 milioane hectare, respectiv 10.433.751 tone. Producţia totală a fost mai mare cu 4.041.382 tone faţă de 2020, iar cea medie cu 1.831 kg/ha, totalizând 4.797 kg/ha. Consumul intern de grâu este estimat la 2,5 – 3 milioane de tone.

La producţia de floarea-soarelui, România ocupă constant, din anul 2015, primul loc în Uniunea Europeană, dar şi la suprafaţa cultivată, iar potenţialul de export de seminţe este unul semnificativ, ţinând cont că necesarul intern de consum totalizează doar 750.000 de tone.

Astfel, în 2021, a fost consemnată o producţie totală de 2.843.531 tone, în creştere cu 720.666 tone faţă de 2020 şi un randament de 2.530 kg/ha (+672 kg/ha faţă de anul precedent), transmite AGERPRES

articolul original.

Europarlamentarul Eugen Tomac, ieșire furibundă la adresa Austriei: Se întrunesc toate elementele pentru a formula o nouă trimitere în fața Curții de Justiție a UE

4 December 2022 at 11:45
image

Europarlamentarul Eugen Tomac a transmis duminică pe pagina sa de facebook că în cazul în care Austria se opune aderării României la Schengen, consideră că se întrunesc toate elementele pentru a formula o nouă trimitere în fața Curții de Justiție a UE – pentru că se încalcă, în mod asumat, Regulamentul 2016/399 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane.

„Ce putem face dacă Austria ne blochează accesul în Schengen?
De ani buni de zile, singura țară care se opunea accesului nostru în spațiul Schengen a fost Olanda. Iată că un efort comun de acțiune românească și europeană a convins decidenții politici din Țările de Jos să își schimbe poziția și, în această săptămână, Haga ne-a dat o veste bună. Olanda susține aderarea noastră.
Am avut ceva emoții legate de poziția Suediei, dar și de la Stockholm avem verde”, transmite Tomac

Europarlamentarul spune că singura țară care se opune este Austria, aici Guvernul, prin Cancelarul Karl Nehammer și ministrul de Interne Gerhard Karner, tot susțin, în mod absolut incorect, că nu trebuie să fim acceptați în Schengen.

„Poziția Austriei este discriminatorie și sperăm că Viena își va revizui, în data de 8 decembrie, decizia și nu ne va bloca.
În primul rând, abordarea precum că o țara intrată recent în Uniunea Europeană, cu referire la Croația, este mult mai bine pregătită tehnic decât România, arată că decizia politică are la bază alt raționament decât cel ce ține de criterii obiective privind gestionarea frontierei.
Ce ne rămâne de făcut în cazul în care Guvernul austriac rămâne singurul din Uniunea Europeană care ne blochează în Schengen?”, spune europarlamentarul

Tomac  reamintește că, la Viena, a mai fost adoptată acum 4 ani o decizie prin care cetățenii români au fost discriminați prin refuzul autorităților de a acorda copiilor români alocații indexate conform prevederilor legislației europene, mai precis conform contribuțiilor părinților care își desfășurau activitatea pe teritoriul Austriei. Astfel, copiii români primeau valoarea alocației din țara de naștere, și nu cea prevăzută în Austria.

„Aceasta măsură discriminatorie am adus-o la cunoștința Comisiei Europene în martie 2020. Comisia Europeană a trimis Guvernul Austriei în fata Curții de Justiție a UE în mai 2020.
Pe 16 Iunie 2020, CJUE a decis că Austria a încălcat dreptul european când a tăiat alocațiile copiilor proveniți din România și alte state est europene. A obligat astfel Guvernul austriac să respecte Regulamentul privind libera circulație a lucrătorului în cadrul Uniunii Europene. De asemenea, să plătească integral sumele neindexate pentru copii afectați de măsura privind tăierea indemnizație de copil.

În cazul în care joi, pe 8 decembrie, Austria va fi singurul stat care se va opune cererii noastre de accedere în spațiul Schenghen, consider că se întrunesc toate elementele pentru a formula o nouă trimitere în fața Curții de Justiție a UE – pentru că se încalcă, în mod asumat, Regulamentul 2016/399 cu privire la Codul Uniunii privind regimul de trecere a frontierelor de către persoane.

Nu există niciun motiv temeinic pentru a respinge accederea noastră în spațiul Schengen. În caz de blocaj, răspunsul nostru trebuie să fie pregătit imediat.
Eu sigur voi cere Comisiei Europene să apere dreptul european și Regulamentul Schengen în fața unor excese politice, fie ele și din partea Austriei”, a transmis pe facebook Eugen Tomac

articolul original.
❌