ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Bugetul

Marea Britanie agită spiritele în Extremul Orient: ‘Taiwanul nu este singur. Țările democratice trebuie să fie mai unite ca niciodată în fața expansiunii autoritare’

2 December 2022 at 18:49
image

Lidera unei delegaţii de parlamentari britanici într-o vizită în Taiwan a declarat că este dreptul democraţiilor să se angajeze în dialog, în timp ce grupul s-a întâlnit cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen pe fondul tensiunilor regionale.

O delegaţie britanică condusă de parlamentara Alicia Kearns a sosit marţi în Taiwan pentru o vizită de cinci zile, prima a unei comisii parlamentare britanice în Taiwan după 2006, relatează DPA.

Kearns a spus că Taiwanul a înflorit de la o democraţie în curs de dezvoltare la „una dintre cele mai puternice democraţii din lume”, în timp ce lumea a alunecat spre autoritarism în ultimele două decenii şi este dreptul democraţiilor să se angajeze în dialog parlamentar.

Ne bucurăm de o perspectivă mai globală şi îi recunoaştem şi salutăm pe partenerii noştri valoroşi din Indo-Pacific„, i-a declarat Kearns lui Tsai, în timp ce i-a îndemnat pe aliaţi să se unească şi să salute participarea Taiwanului în mai multe organisme multinaţionale.

Taiwanul are prieteni. Şi Taiwanul nu este singur„, a mai declarat Kearns într-o conferinţă de presă când a fost întrebată cum va reacţiona Marea Britanie dacă China ar ataca Taiwanul, subliniind că obiectivul sprijinului britanic pentru Taiwan este prevenirea conflictelor.

Tsai a mulţumit legiuitorilor britanici aflaţi în vizită pentru „sprijinirea Taiwanului prin acţiuni” pe fondul tensiunilor regionale.

Ţările democratice trebuie să fie mai unite ca niciodată în faţa expansiunii autoritare„, a declarat Tsai delegaţiei aflate în vizită.

Ambasada Chinei în Marea Britanie a numit miercuri vizita o „încălcare flagrantă” a aşa-numitului principiu al unei singure Chine.

Taiwanul este o democraţie autoguvernată şi insula s-a considerat mult timp ca independentă. Beijingul respinge contactele oficiale între ţări şi Taiwan, considerând republica insulară democratică ca parte a Chinei. Tensiunile s-au intensificat în ultimele luni, aminteşte DPA, informează agerpres.ro.

articolul original.

BCE critică bitcoin: ‘Este o ultimă respirație indusă artificial înainte de drumul către irelevanță’

2 December 2022 at 18:20
image

Banca Centrală Europeană (BCE) a criticat puternic bitcoin spunând că criptomoneda se află pe ”drumul irelevanţei”.

Într-o postare pe blog intitulată ”Ultima rezistenţă a bitcoin”, directorul general al BCE, Ulrich Bindseil, şi analistul Jürgen Schaff au spus că, pentru susţinătorii bitcoin, stabilizarea aparentă a preţului său în această săptămână ”semnalează o pauză în drumul către noi culmi”, transmite CNBC.

”Mai probabil, totuşi, este o ultimă respiraţie indusă artificial înainte de drumul către irelevanţă – şi acest lucru era deja previzibil înainte ca FTX să se prăbuşească şi să trimită preţul bitcoin cu mult sub 16.000 de dolari”, au scris ei.

Bitcoin a depăşit miercuri 17.000 de dolari pe unitate, marcând un maxim al ultimelor două săptămâni pentru cea mai valoroasă monedă digitală din lume. Cu toate acestea, a avut dificultăţi să se menţină la acest nivel, scăzând uşor la 16.875 dolari pe unitate.

Vijay Ayyar, vicepreşedinte pentru dezvoltare corporativă şi internaţională la bursa de criptomonede Luno, a avertizat că revenirea este probabil doar o creştere a pieţei urs şi nu va fi susţinută.

”Acesta este doar o retestare urs”, a spus el pentru CNBC.

Comentariile oficialilor BCE sunt oportune în contextul actual, în timp ce industria cripto este zdruncinată  de unul dintre cele mai catastrofale eşecuri din istoria recentă – căderea FTX, o platformă de tranzacţionare evaluată cândva la 32 de miliarde de dolari.

Şi piaţa a fost la un nivel scăzut în acest an, pe fondul dobânzilor mai mari ale Rezervei Federale.

Bindseil şi Schaff au spus că bitcoin nu se potriveşte modelului unei investiţii şi nici nu era potrivită ca mijloc de plată.

”Designul conceptual al Bitcoin şi deficienţele tehnologice îl fac discutabil ca mijloc de plată: tranzacţiile reale cu bitcoin sunt greoaie, lente şi costisitoare”, au scris ei.

”Bitcoin nu a fost niciodată folosită într-o măsură semnificativă pentru tranzacţii legale din lumea reală. De asemenea, Bitcoin nu este potrivită ca investiţie. Nu generează fluxuri de numerar (cum ar fi imobiliare) sau dividende (cum ar fi acţiunile), nu poate fi utilizată în mod productiv (cum ar fi mărfurile) sau să ofere beneficii sociale (cum ar fi aurul). Prin urmare, evaluarea de piaţă a Bitcoin se bazează exclusiv pe speculaţii”, au spus ei.

Analiştii spun că insolvenţa FTX ar putea grăbi reglementarea monedelor digitale. În Uniunea Europeană, o nouă lege numită Markets in Crypto Assets, sau MiCA, este de aşteptat să armonizeze reglementarea activelor digitale în întreaga bloc.

Bindseil şi Schaff au spus că este important să nu confundăm regulamentul ca un semn de aprobare, conform news.ro.

articolul original.

Vladimir Putin îi atrage atenția lui Olaf Sholz: ‘Forțele armate ruse au evitat loviturile cu rachete de înaltă precizie, însă astfel de măsuri au devenit necesare și inevitabile în fața atacurilor provocatoare ale Kievului’

2 December 2022 at 17:52
image

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a spus cancelarului federal german Olaf Sholz că bombardamentele masive ale Rusiei împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei au devenit „necesare şi inevitabile”, denunţând de asemenea poziţia „distructivă” a Occidentului care sprijină Kievul şi îndemnând Berlinul să-şi regândească abordarea.

A fost subliniat că forţele armate ruse au evitat multă vreme loviturile cu rachete de înaltă precizie asupra anumitor ţinte în Ucraina, însă astfel de măsuri au devenit necesare şi inevitabile în faţa atacurilor provocatoare ale Kievului„, a anunţat Kremlinul într-un comunicat, rezumând cuvintele lui Vladimir Putin adresate lui Olaf Scholz în timpul primei lor convorbiri de la mijlocul lunii septembrie, informează AFP şi Reuters.

Potrivit lui Putin, Kievul este responsabil de exploziile care au distrus podul din Crimeea şi instalaţii energetice ruse, astfel că Moscova are dreptul să bombardeze infrastructurile energetice ale Ucrainei, lăsând în frig şi întuneric milioane de civili.

Vladimir Putin, care a lansat invazia pe 24 februarie, s-a plâns încă o dată de sprijinul financiar şi militar acordat de Occident Ucrainei, aprovizionări care i-au permis Kievului să-i provoace Rusiei înfrângeri umilitoare.

Potrivit preşedintelui rus, poziţia Occidentului este „distructivă”, pentru că, întărită de sprijinul politic, financiar şi militar al Occidentului, „Kievul respinge ideea oricărei negocieri” şi „îi incită pe ucrainenii radicali naţionalişti să comită crime sângeroase„.

Vladimir Putin l-a îndemnat pe Scholz „să-şi regândească abordarea în contextul evenimentelor ucrainene„.

Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului federal german, Olaf Scholz i-a cerut vineri lui Vladimir Putin retragerea trupelor ruse din Ucraina pentru a se putea ajunge la o „soluţie diplomatică”.

Scholz „a insistat pe lângă preşedintele rus pentru ca o soluţie diplomatică să fie găsită cât de repede posibil, ceea ce ar implica retragerea trupelor ruse„, a informat Steffen Hebestreit într-un comunicat.

De asemenea, cancelarul federal german a condamnat în timpul convorbirii sale cu Putin „atacurile aeriene ruse împotriva infrastructurilor civile în Ucraina şi a subliniat hotărârea Germaniei de a ajuta Ucraina să-şi asigure capacitatea de apărare împotriva agresiunii ruse”, continuă comunicatul.

Cei doi lideri, care au convenit să „rămână în contact”, au evocat între altele „situaţia alimentară mondială, extrem de tensionată din cauza războiului de agresiune rus”. Ei „au subliniat rolul important al acordului asupra exporturilor de cereale, prelungit recent sub egida Naţiunilor Unite”, conchide comunicatul guvernului german.

Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat, la sfârşitul lui septembrie, anexarea a patru regiuni ale Ucrainei – chiar dacă Rusia nu le controlează în totalitate -, pe lângă Crimeea deja anexată în 2014.

Kievul respinge orice negociere cu Putin fără respectarea de către Rusia a integrităţii sale teritoriale, care să includă Crimeea.

Din punct de vedere militar, armata rusă a înregistrat mai multe înfrângeri, fiind obligată să se retragă din nordul Ucrainei în aprilie, apoi dintr-o zonă din nord-est în septembrie şi în cele din urmă dintr-o zonă din sud în noiembrie.

Prin urmare, începând din octombrie, forţele ruse au adoptat drept tactică bombardarea instalaţiilor ce furnizează electricitate şi căldură în Ucraina, în timp ce iarna este pe cale să se instaleze pe deplin în această ţară.

Puţin mai devreme vineri, Kremlinul a respins condiţiile evocate cu o zi înainte de preşedintele american Joe Biden, care s-a declarat „gata să discute” cu Vladimir Putin dacă acesta „caută un mijloc de a pune capăt războiului” în Ucraina, fixând ca primă condiţie o retragere a trupelor ruse.

Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina„, ceea ce Moscova „evident” că respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. „Operaţiunea militară continuă”, a adăugat el, conform agerpres.ro.

articolul original.

Țara noastră este tot mai aproape de spațiul Schengen! Guvernul olandez acceptă aderarea României și Croației, dar nu și pe cea a Bulgariei

2 December 2022 at 17:16
image

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar va bloca aderarea Bulgariei, întrucât consideră că această ţară nu întruneşte condiţiile necesare.

La şedinţa sa desfăşurată vineri, guvernul olandez a analizat posibila extindere a spaţiului Schengen inclusă pe agenda reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din 8 decembrie, analiză în urma căreia a hotărât să-şi dea acordul numai pentru admiterea României şi a Croaţiei, transmite agenţia EFE.

Ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra a declarat presei că ”încă este prea devreme” pentru a accepta aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen, iar Olanda va face o nouă evaluare în vederea susţinerii acestui pas numai atunci când se va dovedi că Bulgaria este un stat constituţional capabil să combată corupţia şi criminalitatea organizată.

Potrivit premierului olandez Mark Rutte această nouă evaluare va fi efectuată ”probabil anul viitor” şi a atras atenţia că, la momentul actual, există în continuare preocupări asupra controlului graniţelor, întrucât ”există, teoretic, riscul iniţierii unui flux migrator printr-o ţară” anume, astfel că doreşte ca mai întâi să fie exclusă posibilitatea trecerilor ilegale ale frontierei Schengen în Bulgaria.

La rândul său, secretarul de stat olandez Eric van der Burg a spus că nu ştie dacă ţara sa este singura membră a spaţiului Schengen care va vota împotriva aderării Bulgariei, dar nici nu vede o problemă în asta.

Dacă toate celelalte persoane sunt de acord cu ceva nu înseamnă că şi noi trebuie să fim la fel. Nu aşa funcţionează lucrurile”, a argumentat oficialul olandez, cu referire la faptul că decizia primirii unei noi ţări în spaţiul Schengen necesită o decizie unanimă a ţărilor deja membre în acest spaţiu european de liberă circulaţie.

Există persoane în Europa care fac presiuni asupra noastră, dar în acelaşi timp noi putem rezista presiunii. Este simplu: dacă respecţi acordurile şi criteriile, eşti binevenit în Schengen”, a concluzionat Eric van der Burg, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Rareș Bogdan, despre atitudinea Austriei privind aderarea României la Schengen: ‘Unul dintre motive este legat de fondurile care ar urma să fie împărțite pentru sprijinul imigranților’

articolul original.

Sebastian Burduja, despre transformarea digitală a României: ‘Vom fi notificați și vom știi cine, de ce și când ne-a accesat datele noastre’

2 December 2022 at 16:50
image

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că digitalizarea României este prioritatea zero a Guvernului.

Ministrul Digitalizării spune că statul nu trebuie să mai pună oamenii pe drumuri, ci că instituţiile trebuie să comunice mai mult între ele.

Am anunţat deja un termen de 3-5 ani de zile în care România ar putea să rezolve această problemă (n.r. dosarul cu şină) şi să nu îi mai pună pe români pe drumuri. Avem, începând cu finalul lunii iunie, legea interoperabilităţii, primul act normativ care schimbă paradigma şi le spune instituţiilor statului că nu ele deţin datele românilor, ci românii îşi deţin propriile date, iar datoria unei instituţii publice este să pună la dispoziţie bazele de date tuturor celorlalte instituţii publice care au nevoie de acele date.

Altfel spus, în loc să ne pună pe noi pe drumuri, între ghişee, statul va circula datele noastre într-un mod sigur, privat şi jurnalizabil. Asta înseamnă că de câte ori ne va accesa datele, noi vom fi notificaţi şi vom ştii cine, de ce şi când ne-a accesat datele noastre„, a declarat ministrul Digitalizării.

Transformarea digitală a României este o prioritate strategică pentru ţară. Dacă vrem să fim în secolul XXI, dacă vrem să recuperăm decalajul faţă de alte ţări şi chiar pe baza valorii românilor, noi trebuie să fim în faţa multor altor state şi să facem acest salt în dezvoltare.

Asta se poate face prin digitalizare, prin transformare digitală, cu o condiţie: să o ceară toţi românii. Aşa cum cer autostrăzi, spitale, şcoli, toţi românii trebuie să ceară o Românie cât mai digitală, cât mai modernă, cu birocraţie cât mai redusă şi cu acces pentru forţa de muncă la aceste tehnologii noi”, a mai explicat Sebastian Burduja.

Ministrul Digitalizării a anunţat că, în primă fază, digitalizarea se va regăsi în ceea ce înseamnă cazier judiciar.

În cel mai scurt timp, în decurs de câteva luni, obiectivul nostru este ca toţi românii să îşi poată elibera cazierul judiciar online. Să nu mai trebuiască să meargă la secţia de Poliţie. În fiecare an sunt cam 1,5 – 2 milioane de caziere judiciare care sunt eliberate în România. Mergem la Poliţie şi cineva din spatele unui ghişeu ne introduce CNP-ul şi apasă pe butonul tipăreşte. Lucrul acesta vrem să se facă pe internet, online, din confortul casei noastre şi în decurs de câteva secunde să avem cazierul judiciar disponibil„, a precizat Burduja, conform antena3.ro.

articolul original.

Liderul AUR, George Simion: ‘România nu mai trebuie să finanțeze nici măcar cu un leu Guvernul de la Chișinău’

2 December 2022 at 14:45
image

Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a susţinut, vineri, la Alba Iulia, că România nu mai trebuie să finanţeze „nici măcar cu un leu” Guvernul de la Chişinău, el afirmând, de asemenea, că s-au alocat „prea multe fonduri” pentru refugiaţii ucraineni.

În discursul susţinut în faţa delegaţilor la Congresul extraordinar al AUR, George Simion a declarat că „Basarabia e România” şi că acest lucru este un „adevăr” care trebuie spus „tare şi răspicat”.

„Un alt adevăr pe care tot noi trebuie să îl spunem este că România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu Guvernul de la Chişinău. Mi-e drag de unii miniştri de peste Prut, dar mai drag îmi este adevărul. Nu facem decât să finanţăm separatism antiromânesc finanţând acea guvernare. Sau finanţându-l pe primarul Chişinăului, antiromânul Ion Ceban. Asta fac, din păcate, cei care au pe mână banii noştri. Niciun leu pentru Guvernul de la Chişinău, după cum tot un adevăr pe care trebuie să îl spunem este că s-au alocat prea multe fonduri pentru refugiaţii care au venit din Ucraina”, a spus Simion.

El a adăugat că milioane de români au plecat din ţară şi că avem „mai mult de jumătate din ţară în sărăcie lucie”.

George Simion a declarat că membrii AUR sunt „unionişti” şi îi vor pe toţi românii împreună.

„Şi din puţinul nostru, din pâinea noastră, ştim să dăm, inclusiv celor care s-au retras din faţa agresiunii ruse şi din faţa războiului. Toţi suntem oameni şi toţi trebuie să vedem durerea celui de lângă noi, dar cum guvernanţii noştri de 30 de ani nu văd durerea noastră, te revolţi, nu?”, a afirmat liderul AUR, informează agerpres.ro

articolul original.

Europarlamentarul Victor Negrescu: ‘Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României la spațiul Schengen. Momentul cheie privind extinderea spațiului Schengen va fi în data de 7 decembrie’

2 December 2022 at 14:15
image

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu afirmă, vineri, pe Facebook, că Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi că Opoziţia social-democrată a salvat guvernul de dreapta deşi acesta este susţinut de o coaliţie din care fac parte extremiştii. Europarlamentarul arată că aşteaptă ”ca şi celelalte familii politice europene, Partidul Popularilor Europeni, RENEW sau Conservatorii Europeni să sprijine România cu adevărat, deoarece momentan, atât în Austria, cât şi în Olanda aceste partide blochează accesul ţării noastre la zona de liberă circulaţie”.

”Parlamentul suedez a votat pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Votul a avut loc în această dimineaţă în Comisia de Afaceri Europene. Opoziţia social-democrată a salvat guvernul de dreapta deşi acesta este susţinut de o coaliţie din care fac parte extremiştii, demonstrând astfel încă o dată faptul că influenţa Partidului Social Democrat în familia social-democrată europeană este reală şi în interesul României”, a anunţat Negrescu.

Europarlamentarul PSD afirmă că aşteaptă ”ca şi celelalte familii politice europene, Partidul Popularilor Europeni, RENEW sau Conservatorii Europeni să sprijine România cu adevărat, deoarece momentan, atât în Austria, cât şi în Olanda aceste partide blochează accesul ţării noastre la zona de liberă circulaţie”.

”Dar pentru că aderarea la Schengen este un obiectiv naţional, am intrat şi noi în contact cu aceste formaţiuni politice pentru că nu dorim politizarea subiectului şi credem că trebuie să fim uniţi pentru interesul României. Momentul cheie privind extinderea spaţiului Schengen va fi în data de 7 decembrie, cu ocazia reuniunii ambasadorilor statelor membre UE, în care se decide ordinea de zi finală a Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne”, mai spune Negrescu.

Social-democratul precizează că ”la acest moment Austria se opune deschis, iar Olanda exprimă reticenţe mai ales faţă de Bulgaria”.

articolul original.

Liberalii au aprins ‘fitilul’! Virgil Guran: ‘UDMR a greșit total. Nu este deloc normal să te comporți așa’

2 December 2022 at 13:45
image

Senatorul PNL Virgil Guran a declarat vineri, la Digi24, despre faptul că liderii UDMR nu au transmis mesaje de Ziua Naţională, că nu i se pare deloc normal ceea ce au făcut colegii de guvernare, parte din România, pentru că sunt demnitari români şi trebuie să respecte ziua naţională a României. El a precizat că UDMR nu o să iasă de la guvernare în momentul de faţă pentru că există un interes naţional de echilibru în România şi asta va atârna greu într-o decizie.

”Nu pot să vă spun părarea partidului pentru că se ia într-un for decizional. Eu pot să vă spun părerea mea, nu mi se pare deloc normal ceea ce au făcut colegii de guvernare de la UDMR. Este ziua României, ei fac parte din România, sunt demnitari români şi trebuie să sărbătorească şi să respecte ziua naţională a României”, a spus Virgil Guran.

El a continuat: ”De ziua lor, de ziua maghiarilor de pretutindeni, noi întotdeauna îi felicităm, le urăm la mulţi ani, pentru că este normal. Ce ar fi ca în SUA, unde sunt 200 de etnii, fiecare etnie să facă ceea ce crede? În SUA există un patriotism extraordinar, trebuie să existe şi la noi, indiferent de etnie. Suntem în România, suntem români”.

Potrivit lui Guran, ”UDMR a greşit total”. ”După părerea mea, trebuie să îţi revizuiască atitudinea, nu aceasta este atitudinea normală”, a mai spus el.

Întrebat dacă ar trebui să se ia în calcul ieşirea de la guvernare a UDMR, Guran a spus: ”Sunt convins că o să se găsească o soluţie amiabilă şi o să îşi revizuiască atitudinea. Nu o să iasă de la guvernare în momentul de faţă pentru că există un interes naţional de echilibru în România, în momentul de faţă şi asta va atârna greu într-o decizie, dar repet, nu este deloc normal să te comporţi aşa”.

Reacţia lui Virgil Guran vine după ce deputatul PNL Adrian Cozma scrie vineri pe Facebook că ”UDMR nu are ce să mai caute la guvernare”, el acuzându-i pe liderii UDMR că nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor de Ziua Naţională, nici măcar unul de minimă decenţă.

”Cred că trebuie să refacem formula guvernării. UDMR nu mai poate reprezenta statul român la acest nivel”, mai spune parlamentarul liberal, conform news.ro

Citește și:

articolul original.

AUR va folosi banii din subvenția de la bugetul de stat pentru construirea unui spital mobil și organizarea de caravane medicale

2 December 2022 at 13:15
image

Congresul Național AUR, reunit la Alba Iulia, a aprobat vineri, 2 decembrie, strategia de promovare politică a partidului pentru anul 2023. Cele mai importante acțiuni anunțate pentru anul următor sunt construirea unui spital mobil și realizarea unei Caravane de promovare a programului politic, ce se va desfășura pe întreg teritoriul țării.

Alianța pentru Unirea Românilor transpune astfel în practică promisiunea de a cheltui banii din subvenția alocată de stat doar pentru cauze sociale. Până în momentul de față, în conturile AUR s-au adunat aproximativ șapte milioane de euro, iar partidul nu a cheltuit niciun ban din această sumă pentru nevoi administrative sau pentru achiziții.

Caravana de promovare AUR reprezintă un concept special. Aceasta va fi formată din autovehicule speciale – camioane TIR, autovehicule și microbuze, amenajate și dotate cu echipamente medicale de ultimă generație pentru diagnosticarea mai multor tipuri de afecțiuni. Caravana va străbate în 2023 întreaga țară și va ajunge în sute de localități din toate județele României. În paralel cu serviciile medicale oferite cu titlu gratuit localnicilor, echipa AUR va prezenta programul politic al partidului și viziunea formațiunii politice cu privire la principalele domenii de interes. Pentru asigurarea parțială a fondurilor necesare Caravanei, AUR va cheltui din sumele aferente subvenției de la bugetul de stat, cu respectarea legislației în vigoare.

„AUR, așa cum a promis în campania electorală, nu a consumat nici măcar un leu din subvenția publică. Celelalte formațiuni nu fac ceea ce facem noi azi reuniți în Congres, în forul suprem al partidului, să vină cu o propunere, să dezbată măcar ce facem cu banii din subvenție. Nu există această transparență.

Noi am luat decizia de a nu cheltui în interesul partidului, pe activitate politică acești bani. Nu am văzut nicio știre în presă, în presa UM-urilor despre acest lucru, despre faptul că AUR nu a cheltuit niciun ban. Nu o să auziți în urma Congresului de azi nicio știre după hotărârea pe care vă propunem să o adoptăm de a construi spitalul mobil, de a face o caravana medicală.

În martie, conform comisiei care s-a ocupat de propunerea demarării acestui proiect, putem începe. Îi rog pe cei responsabili ca, în limita posibilităților, pentru că toată economia este pusă la pământ și nu mai producem mai nimic, cât mai multe din echipamentele, autovehiculele achiziționate să fie făcute aici, de mâini românești. Este foarte important și este foarte important programul cu care vom câștigă alegerile din 2024, care se cheamă „Fabricat în România”, a declarat George Simion, președintele AUR, în cadrul discursului susținut la congres.

Totodată, în cadrul Congresului AUR a fost adoptată și Rezoluția „Sistemul medical în satele româneşti, între uitare și așteptare”. Prin această rezoluție, AUR își propune să vină în sprijinul populației din mediul rural vitregite de orice tip de asistență medicală. Alianța pentru Unirea Românilor își propune creșterea speranței de viață a românilor, îmbunătățirea stării de sănătate a populației și scăderea ratei mortalității și morbidității generale la nivel național, a transmis AUR într-un comunicat.

articolul original.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru: ‘Criza europeană a materialelor critice sau a semiconductorilor, poate deveni o oportunitate de investiție în România. Avem o forță de muncă tânără, entuziastă și conectată la noile tehnologii’

2 December 2022 at 12:45
image

Ministrul Economiei Florin Spătaru anunţă semnarea unei scrisori de Intenţie cu IMEC, un centru de cercetare şi inovare lider mondial în nanoelectronică şi tehnologii digitale, pentru dezvoltarea unui centru de competenţe în România, apreciind că a fost făcut astfel ”un pas important pentru industria semiconductorilor din România”.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, şi Luc Van den Hove, Preşedinte şi CEO al IMEC, au semnat joi,, la Leuven, Belgia, Scrisoarea de Intenţie de stabilire a cooperării dintre Ministerul Economiei şi IMEC, privind cercetarea în domeniul semiconductorilor, în contextul punerii în aplicare a Legii europene privind cipurile (European Chips Act).

„Evenimentul de astăzi de la Leuven demonstrează încă o dată dorinţa mea, în calitate de ministru al Economiei, dar şi interesul Guvernului României, pentru dezvoltarea pas cu pas, în ţara noastră, a unei capacităţi de producţie de semiconductori. Scrisoarea de intenţie pe care am semnat-o cu IMEC este primul pas pe care îl facem pentru o colaborare durabilă, pe termen lung, în sectorul tehnologiilor avansate cu semiconductori, cu unul dintre cele mai mari centre de cercetare din domeniu.

Parteneriatul nostru este o dovadă a oficializării unui demers discutat încă de la începutul anului, când am vizitat pentru prima dată unităţile IMEC din Leuven şi am văzut ce înseamnă o activitate integrată în industria de nanotehnologie şi sisteme de semiconductori. România nu trebuie să rateze începutul unuia dintre cele mai ambiţioase exerciţii europene de adaptare la industria viitorului. Trebuie să dezvoltăm acest segment industrial strategic la nivel european, în viitorul apropiat”, Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Parteneriatul dintre Ministerul Economiei şi IMEC vine în contextul în care România are expertiză în domenii precum semiconductori şi senzori auto, precum şi o tradiţie universitară solidă în domeniul ingineriei şi ştiinţei.

„Criza europeană a materialelor critice sau a semiconductorilor, poate deveni o oportunitate de investiţie în România. Avem o forţă de muncă tânără, entuziastă şi conectată la noile tehnologii, dar trebuie să îi motivăm să rămână în ţară prin crearea unei infrastructuri solide pentru acest sector industrial”, a spus ministrul Economiei.

Cercetarea IMEC acoperă diverse aspecte ale nanoelectronicii şi aplicaţiilor sale, cum ar fi scalarea avansată a semiconductorilor şi a sistemelor, tehnologia radar şi radio, dar şi tehnologiile digitale, inclusiv expertiza în date şi securitate. Prin stabilirea ecosistemelor locale şi globale de parteneriate într-o multitudine de industrii, IMEC creează tehnologii care permit inovarea în diferite domenii, cum ar fi computerele de înaltă performanţă şi distribuţie, domeniul medical, oraşele inteligente şi mobilitatea, logistica şi producţia, energia durabilă şi educaţia inteligentă.

Cu ocazia semnării scrisorii de intenţie, Luc Van den Hove, Preşedinte şi CEO IMEC a declarat:

„Dacă Europa doreşte să reuşească în atingerea obiectivelor sale, aşa cum sunt ele prevăzute în European Act Chips, construirea pe puncte forte europene ar trebui să fie vitală, aşa cum ar trebui să fie şi contruirea unei initiative pan-europene. Crede că semarea aceastei Scrisoari de intenţie cu Guvernul României este o mărturie a acestui demers. Aştept cu nerăbdare să explorăm această cooperare prin devoltarea unui viitor centru de competenţe din România”, conform news.ro

articolul original.

Curs BNR, 2 decembrie 2022. Ce se întâmplă cu euro și dolarul la sfârșit de săptămână

2 December 2022 at 11:04
image

Curs BNR, 2 decembrie 2022. Banca Națională a României a făcut publice cursurile pieței valutare pentru vineri, 2 decembrie 2022.

Astfel, potrivit BNR, euro a crescut azi la 4,9297 lei.

Pe de altă parte, dolarul a scăzut la 4,6851  lei.

BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

Cursurile pietei valutare
din data de 2 decembrie 2022

VALUTA COD RON
Dolarul australian AUD 3,1935
Leva bulgareasca BGN 2,5205
Dolarul canadian CAD 3,4860
Francul elvetian CHF 5,0142
Coroana ceha CZK 0,2023
Coroana daneza DKK 0,6629
Lira egipteana EGP 0,1907
Euro EUR 4,9297
Lira sterlina GBP 5,7419
100 Forinti maghiari HUF 1,2044
100 Yeni japonezi JPY 3,4938
Leul moldovenesc MDL 0,2417
Coroana norvegiana NOK 0,4803
Zlotul polonez PLN 1,0539
Rubla ruseasca RUB 0,0755
Coroana suedeza SEK 0,4537
Lira turceasca TRY 0,2516
Dolarul american USD 4,6851
Randul sud-african ZAR 0,2705
Realul brazilian BRL 0,9036
Renminbi-ul chinezesc CNY 0,6670
Rupia indiana INR 0,0576
100 Woni sud-coreeni KRW 0,3612
Peso-ul mexican MXN 0,2446
Dolarul neo-zeelandez NZD 2,9969
Dinarul sarbesc RSD 0,0420
Hryvna ucraineana UAH 0,1273
Dirhamul Emiratelor Arabe AED 1,2756
Kuna croata HRK 0,6529
Bahtul thailandez THB 0,1348
Gramul de aur XAU 271,1673
DST XDR 6,2190

Prezenta listă nu implică obligativitatea utilizării cursurilor valutelor și aurului în tranzacții efective de schimb valutar și înregistrări contabile.

Informații disponibile pe website-ul BNR la adresa: http://www.bnr.ro/Cursul-de-schimb-524.aspx

articolul original.

Analist politic, după ce UDMR l-a sfidat pe Klaus Iohannis: ‘Astfel de tensiuni au existat în fosta Iugoslavie și a bufnit țara’

2 December 2022 at 10:45
image

Bogdan Chirieac, analist politic, a comentat decizia reprezentanților minorității maghiare din România de a nu participa la recepția oferită de Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, de 1 Decembrie.

„Este un mesaj greșit, acela că domniile lor nu recunosc 1 Decembrie ca Zi Națională a României și consideră că pentru minoritatea maghiară a fost o zi nefastă. Acesta era un discurs de acum 30 de ani care nu își mai are locul în 2022.

Faptul că sunt la guvernare este, zic eu, un lucru bun, fiindcă trebuie protejată minoritatea maghiară din România și trebuie să se simtă în siguranță. Lucrul acesta se face mai bine atunci când UDMR-ul se află la guvernare, mai ales atunci când avem un război la graniță.

Cred că și UDMR-ul trebuie să se modernizeze, fiindcă aceste idei vechi le fac rău și dânșilor ca partid, sau ce sunt, dar, în principal, ar putea face rău minorității maghiare din România. Nu servește nimănui, acum, o tensiune interetnică în țara noastră, mai ales că nu am avut tensiuni interetnice de-a lungul timpului. Astfel de tensiuni au existat în fosta Iugoslavie și a bufnit țara“, a precizat Bogdan Chirieac, conform dcnews.ro

articolul original.

Vești bune pentru fermieri! Ministrul Agriculturi, Petre Daea: ‘Voi da banii fermierilor până la sfârșitul anului. Am fost tot timpul și voi fi în sprijinul lor’

2 December 2022 at 10:15
image

Despăgubirile pentru culturile afectate de secetă, însămânţate în toamna anului trecut, vor fi plătite fermierilor până la sfârşitul acestui an, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, precizând că în prezent se lucrează la inventarierea suprafeţelor calamitate pentru porumb şi floarea-soarelui.

„Am elaborat şi am pus în mişcare un act normativ pentru despăgubirea la culturile agricole care au fost semănate în toamna anului agricol 2021. Am prevăzut o sumă importantă în bugetul Ministerului Agriculturii, cu aprobarea Guvernului, validată prin rectificare bugetară, în aşa fel încât să dăm până la sfârşitul anului despăgubirile la culturile semănate în toamnă. Fermierii vor primi banii, până la finele acestui an, doar pentru culturile care au fost semănate în toamnă. Pe de altă parte, acum facem inventarierea suprafeţelor calamitate la culturile de primăvară, la porumb şi la floarea-soarelui. Trebuie să vedem care este suprafaţa, gradul de afectare, evaluăm şi decidem în funcţie de situaţia dată”, a subliniat Daea.

Oficialul Ministerului Agriculturii a precizat că în Planul Naţional Strategic (PNS) a prevăzut crearea unei structuri pentru gestionarea acestor situaţii „foarte aprige şi foarte grele”, în aşa fel încât bugetul să fie degrevat de alocarea unor sume considerabile pentru despăgubiri.

„Văzând situaţiile acestea foarte aprige şi foarte grele pentru fermieri, dar şi din punct de vedere al gestionării din partea Guvernului, pentru că nu este uşor să gestionezi un fenomen de genul acesta care afectează fiecare fermier din România şi să cuantifici exact care sunt pierderile, am proiectat prin Planul Naţional Strategic un mod de susţinere a riscului, creând şi o structură care se va ocupa de gestionarea acestor fenomene. Ministerul Agriculturii trebuie să iasă din jocul acesta al analizei calamităţilor, să fie degrevat bugetul şi să fie degrevată şi autoritatea statului în determinarea pierderilor pur şi simplu”, a transmis ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, fondul prin care se vor susţine aceste riscuri va fi alimentat din trei surse principale, respectiv din contribuţia fermierilor, din alocări bugetare şi din fonduri europene.

„O să fie o structură de sine stătătoare care constată pierderile, dar care poate să şi gestioneze decontarea efectelor înregistrate în urma fenomenelor naturale. Fondul care va fi creat se alimentează din trei surse principale: din contribuţia fermierilor, până la 3% din plăţile directe,
dintr-o alocare bugetară din partea statului şi dintr-o alocare specială din partea Comisiei Europene, prin Planul Naţional Strategic. Acest concept este stabilit în PNS. Am stabilit printr-un ordin al ministrului un grup de lucru care se va ocupa de realizarea acestei structuri”, a menţionat şeful MADR.

Întrebat dacă este corect modul de calcul al despăgubirilor, în condiţiile în care fermierii s-au plâns de acest lucru, Daea a precizat că întreg procesul de evaluare a pagubelor şi de decontare a pierderilor se face cu aprobarea Comisiei Europene, „într-o regulă bine stabilită, care nu poate fi încălcată”.

„Am văzut că a suscitat foarte mult interes acest lucru. Din nefericire a fost interpretat greşit, uneori într-o tentă chiar răutăcioasă, fără să-şi dea seama cei care au interpretat că pot să facă rău, în primul rând fermierilor, întrucât acest proces de evaluare a pagubelor şi de decontare a pierderilor se face cu aprobarea Comisiei Europene, într-o regulă bine stabilită, care nu poate fi încălcată şi nu poate fi interpretată decât prin acurateţea ei.

Banii vin de la bugetul statului, dar ajutorul de stat trebuie aprobat de Comisie. Din nefericire, în această perioadă am avut foarte multe piedici, dar eu sunt obişnuit cu greutăţile şi mă duc până la finalizarea procesului. Voi da banii fermierilor până la sfârşitul anului. Pe cei care au considerat că nu ştiu să calculez, ceea ce este exclus, am învăţat pe mulţi să calculeze, eu îi cunosc atât de bine încât n-au nici căderea morală şi nici profesională să spună acest lucru. Eu ştiu că sunt alături de fermieri, am fost tot timpul şi voi fi în sprijinul lor”, a adăugat Petre Daea.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat pe 17 noiembrie că peste 16.000 de fermieri afectaţi de seceta pedologică, pe o suprafaţă de circa 250.000 hectare de culturi înfiinţate în toamna anului 2021, vor beneficia de un ajutor de stat sub forma unui grant financiar în valoare de 365 de milioane de lei.

Ajutorul va fi de maximum 1.500 lei/ha aferent unui grad de afectare de 100%, prevăzut în procesul – verbal de constatare şi evaluare a pagubelor. Dacă gradul de afectare prevăzut în procesul-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor este cuprins în intervalul 30% până la 100%, cuantumul grantului financiar unitar care se poate acorda se diminuează procentual corespunzător şi se obţine prin înmulţirea cuantumului maxim cu procentul de afectare prevăzut în procesul-verbal.

Compensaţiile acordate ca ajutor de stat sub forma de grant financiar unitar pe hectar pentru fiecare cultură afectată reprezintă maximum 40% din cheltuielile eligibile, respectiv maximum 40% din cheltuielile tehnologice prevăzute în tehnologiile cadru la culturi din recolta 2021-2022, realizate de Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală.

Ultimele date transmise de MADR arată că suprafaţa afectată de secetă este de 1.114.543 hectare, consemnată în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti. Principalele culturi însămânţate în toamna anului trecut distruse de secetă sunt cele de grâu, triticale – 189.339 ha, orz, orzoaică, ovăz, secară – 30.698 ha şi rapiţă – 26.805 ha, iar cele de primăvară: porumbul – 495.602 ha, floarea soarelui – 249.388 ha, soia – 40.555 ha şi plante furajere – 49.211 ha, informează agerpres.ro

articolul original.

Statele Unite se tem că războiul ar putea escalada pe flancul estic! Guvernul american a aprobat vânzarea de rachete antiaeriene către Finlanda

2 December 2022 at 09:45
image

Guvernul american a anunţat joi că a aprobat vânzarea către Finlanda de rachete antiaeriene portabile Stinger, la o valoare evaluată la 380 de milioane de dolari, într-un moment în care această ţară tradiţional nealiniată se pregăteşte să adere la NATO, informează AFP.

Guvernul finlandez doreşte să achiziţioneze 350 de rachete Stinger, purtate pe umăr, şi echipamentul lor aferent. Această vânzare de material sensibil trebuia mai întâi să fie aprobată de guvernul american, a precizat într-un comunicat agenţia de cooperare a Ministerului american al Apărării.

Dacă ea este confirmată, această vânzare „va îmbunătăţi capacităţile de apărare şi descurajare ale Finlandei”, precizează comunicatul. „Acest armament crucial va întări capacităţile de apărare terestră şi antiaeriană pe flancul de est al Europei şi va susţine priorităţile comandamentului european al armatei americane”, adaugă acesta.

Washingtonul a aprobat deja luni vânzarea a peste 80 de rachete de precizie către Helsinki, la o valoare totală de 323 de milioane de dolari.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Finlanda şi Suedia au înaintat în luna mai o candidatură comună în vederea aderării la NATO, abandonând decenii de nealiniere militară.

Această aderare, care trebuie acceptată cu unanimitate de voturi de cele 30 de ţări membre ale NATO, a fost ratificată de toţi cu excepţia Turciei şi Ungariei, informează agerpres.ro

articolul original.

Ion Cristoiu: ‘Noi am renunțat în 1940 la garanțiile franco-germane, întrucât a căzut Parisul. Acesta a fost primul gest de lașitate’

2 December 2022 at 09:15
image

Ion Cristoiu, publicist și scriitor a vorbit despre lașitatea pe care au avut-o românii și spune că, de cele mai multe ori, s-a dat vina pe faptul că nu existau opțiuni ca să se rezolve problemele. 

„Am studiat foarte mult istoria României. Noi am renunțat în 1940 la garanțiile franco-germane, întrucât a căzut Parisul. Acesta a fost primul gest de lașitate. În momentul în care noi am intrat în sfera de influență a Germaniei, înaintea noastră veniseră Ungaria și Bulgaria. E foarte important. În acel moment, Ungaria a zis că are o problemă teritorială cu România. La fel și Bulgaria. Hitler a spus că este o problemă, că două țări se ceartă, apoi le-a zis să se împace. Ulterior, Germania și Italia ne-au propus să ne arbitreze.

A fost convocat Consiliul de Coroană. Și noi, dar și Ungurii am crezut că vor fi de partea noastră. Când le-a arătat harta, ai noștri aproape că au leșinat. Vreau să scot în evidență lașitatea românească. Noi ne justificăm că nu am avut ce să facem”, a declarat scriitorul Ion Cristoiu, conform gândul.ro

articolul original.

Un premier european avertizează: ‘Europa nu este suficient de puternică în acest moment, am avea probleme fără Statele Unite’

2 December 2022 at 07:45
image

Prim-ministrul finlandez Sanna Marin a făcut vineri un bilanţ „foarte sincer” al capacităţilor Europei în lumina războiului Rusiei împotriva Ucrainei, considerând că Europa „nu este suficient de puternică” să stea singură în faţa Moscovei, relatează France Presse.

În vizită în Australia, lidera ţării candidate la aderarea la NATO a subliniat că invazia şi ocuparea Ucrainei vecine de către Rusia a scos la iveală slăbiciunile şi erorile strategice ale Europei faţă de Moscova.

„Trebuie să fiu foarte sinceră (….) cu dumneavoastră, Europa nu este suficient de puternică în acest moment, am avea probleme fără Statele Unite”, a spus ea la Lowy Institute, un think-tank din Sydney.

Dna Marin a insistat că Ucraina trebuie să fie ajutată prin „toate mijloacele”, adăugând că Statele Unite au jucat un rol central în furnizarea de arme Kievului, a mijloacelor financiare şi ajutorului umanitar necesar pentru a opri înaintarea Rusiei.

„Trebuie să ne asigurăm că întărim de asemenea aceste capacităţi în ceea ce priveşte apărarea europeană, industria europeană de apărare şi că putem face faţă diferitelor tipuri de situaţii”, a spus ea.

Finlanda şi-a câştigat independenţa faţă de Rusia în urmă cu aproape 105 de ani şi, deşi în mare parte slab înarmată, a provocat pierderi grele armatei sovietice invadatoare la scurt timp după aceea, potrivit AFP.

Şefa guvernului finlandez a criticat politicile Uniunii Europene care pun accentul pe importanţa angajamentului cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a spus că blocul ar trebui să asculte statele membre ce făceau parte din Uniunea Sovietică până la prăbuşirea acesteia.

De la aderarea la Uniunea Europeană în 2004, naţiuni precum Estonia şi Polonia au cerut celorlalţi membri ai UE să adopte o atitudine mai dură faţă de Putin, o poziţie temperată de Franţa, Germania, Italia şi Grecia, care favorizează legăturile economice mai strânse cu Moscova.

„De mult timp, Europa construieşte o strategie faţă de Rusia pentru a ne strânge legăturile economice, pentru a cumpăra energie de la Rusia (…), ne-am gândit că asta ar preveni un război”, dar această abordare s-a dovedit a fi „total greşită”, a criticat dna Marin.

„Nu le pasă de legăturile economice, nu le pasă de sancţiuni. Nu le pasă de nimic din toate astea”, a adăugat ea, informează agerpres.ro

articolul original.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a izbucnit: ‘E de neacceptat atitudinea grupului UDMR. Nu îți permit să vii cu un asemenea discurs și a doua zi să discutăm ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat’

2 December 2022 at 07:15
image

Marcel Ciolacu a afirmat că preşeidintele UDMR Kelemen Hunor ar trebui să îi solicite liderului grupului UDMR Csoma Botond să îşi ceară public scuze, după ce acesta a declarat, la şedinţa solemnă a Palamentului de luni, care a marcat celebrarea Zilei Naţionale, că „Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc”. Liderul PSD a mai spus că vor exista repercusiuni la adresa UDMR, după discursul lui Botond.

„Săptămâna trecută, liderul grupului UDMR a avut un discurs în Cameră mai mult decât provocator. Ardealul e pământ românesc, unde convieţuiesc şi unguri, şi evrei. E de neacceptat atitudinea grupului UDMR, mai ales că în acest moment face parte din coaliţia de guvernare. Nu poţi să te plângi că e o atitudine anti-maghiară. Suntem cel mai tolerant popor din lume”, a afirmat Marcel Ciolacu, joi seara la RTV.

Liderul PSD a mai spus că, din punctul său de vedere, preşedintele UDMR Kelemen Hunor ar trebui să-i ceară liderului de grup să-şi ceară scuze public.

„Vor exista, sunt convins, consecinţe politice, chiar şi de dialog între noi ca lideri politici. Nu îţi permit să vii cu un asemenea discurs şi a doua zi să discutăm ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Presupun că vom avea o discuţie, nu ştiu dacă împreună cu UDMR în coaliţie. Dar liderul grupului PSD va avea o reţinere în a lucra şi a comunica cu liderul UDMR din Camera Deputaţilor”, a completat Ciolacu.

Liderul deputaţilor UDMR Csoma Botond a afirmat, la şedinţa solemnă a Parlamentului de luni, care a marcat Ziua Naţională, că „liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia”.

„De-a lungul istoriei au fost multe cazuri când nu ne-am aflat de aceeaşi parte a baricadei. În ciuda acestui fapt, nu se poate admite o viziune de tip exclusivist reducţionist care reduce raporturile româno-maghiare la un conflict permanent şi care contribuie în acest mod la perpetuarea imaginii de duşman, afectând grav relaţiile interetnice. Liderii politici şi religioşi ai românilor ardeleni ştiau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci şi unguresc, săsesc şi evreiesc, şi acest lucru s-a reflectat şi în textul Declaraţiei de la Alba Iulia”, a declarat, la şedinţa solemnă de luni, Csoma Botond.

Deputatul UDMR a adăugat că „mulţi dintre aceşti lideri care contribuiseră la realizarea Unirii au murit în anii ’50 în temniţele comuniste, dar ne-au lăsat moştenire o Declaraţie care ar putea să ne ghideze în viitor şi să ne determine să acţionăm ca un singur organism, dar ale cărui organe necesită o atenţie diferenţiată, specială, în vederea funcţionării optime a întregii entităţi”, conform news.ro

Citește și:

Diana Șoșoacă dă de pământ cu deputatul UDMR Csoma Botond: ‘Să afirmi că Ardealul este al ungurilor, ei care au venit din Asia și s-au așezat aici, mie mi se pare un act de înaltă trădare’

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă: Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, ne afectează atât la nivel economic, cât și psihologic

2 December 2022 at 06:45
image

Premierul Nicolae Ciucă a transmis joi la postul de televiziune Romania TV, că războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne afectează, atât la nivel economic, cât şi psihologic.

„Războiul de la graniţă deja ne afectează. Vedem care sunt efectele economice, psihologice, pentru că fiecare om când ştie că există un război în proximitate are temeri că s-ar putea extinde.România, odată ce a intrat în NATO, şi-a asigurat o centură de securitate care îi permite să mizeze pe propria capacitate de apărare. Am reuşit odată cu asumarea de către Preşedintele României alocările cu procentul de 2,7% pentru bugetul Apărării.

Această alocare va creşte şi nu creşte doar la noi. În toate ţările europene cu toţi omologii cu care am vorbit se discută foarte serios pe tema reevaluării capacităţilor militare, a industriei de apărare pentru ca, în caz de nevoie, să dea Dumnezeu să nu fie nevoie niciodată, pe principiul frica păzeşte bostănăria e bine să avem o umbrelă de protecţie”, a declarat Nicolae Ciucă, întrebat joi la RTV cum ne-ar afecta războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi dacă românii ar trebui să îşi facă griji cu privire la extinderea acestui război, scrie news.ro

articolul original.

Scenariul exclus de premierul Nicolae Ciucă, în contextul atacurilor devastatoare ale armatei lui Putin în Ucraina

2 December 2022 at 06:30
image

În contextul atacurilor devastatoare ale trupelor lui Vladimir Putin asupra infrastructurii energetice ucrainene, premierul Nicolae Ciucă a exclus scenariul unui blackout al României.

Șeful Guvernului a explicat că, chiar și în cazul celui mai negru scenariu, iar acest lucru se va întâmpla, România are măsuri de tip generatoare care vor asigura funcționarea pe puncte vitale la nivel național.

„Pentru România, e foarte puţin probabil să se întâmple un astfel de moment. Probabilitatea de a intra într-un blackout, o pană de curent totală, e foarte, foarte mică. Chiar şi dacă s-ar întâmpla chestiunea aceasta, sunt măsuri pregătite să putem relua furnizarea cu energie electrică, într-un timp foarte scurt.

Mai avem măsuri de tip generatoare care asigură funcţionarea pe anumite puncte vitale la nivel naţional. Sunt foarte bine puse la pun măsurile în tot ceea ce ţine de domeniul energetic. De asemenea şi ISU care joacă un rol foarte important în gestionarea unei situaţii de urgenţă”, a afirmat Nicolae Ciucă, chestionat, joi seara, la RTV, dacă există pericolul pentru România să se întâmple ca în Republica Moldova în ceea ce priveşte o posibilă pana de curent generalizată, conform News.ro.

articolul original.
❌